Planer för vintern 2018/19

Vi har inte tränat sedan tidigt i höstas då jag fick skadan i skulderbladet och ridningen blev ordentligt lidande i minst 1 månad. Först med vila och sedan väldigt anpassad ridning för att fungera med smärtan. Sedan hade vi kommit så långt in på hösten att jag tyckte det kändes "onödigt" att sätta igång träningen igen då jag visste att det snart skulle bli fruset på banan. Nu höll ju banan sig mjuk mycket längre än jag trodde, så det var en liten miss såhär i efterhand. Dansa har ju lärt mig att det är antingen eller, som gäller. Håller jag inte igång på banan flera dagar i veckan så blir startsträckan på passen mycket längre med mer bråk/dålig ridning än positiv.
 
Av den anledningen, bland många andra, så har jag bestämt mig för att inte åka och träna något i vinter. Jag har ingen lust och att åka flera dagar i veckan till ridhus för att hålla igång den sidan av hennes psyke. Det finns ingen ledig plats för Patrik i Söderhamn vilket är närmsta stället för hans träningar just nu (så i så fall gäller det att vara på tårna hela tiden för att försöka få någons plats som inte kan en specifik vecka. Jag har ingen som har jättestor lust att följa med oss. Och av de senaste åren att dömma så har det vart mycket bråk med henne de flesta träningarna eftersom hon uppenbarligen inte fungerar psykiskt när det blir så pass sällan. Ska jag åka iväg flera timmar i kyla, mörker och sena kvällar mitt i veckorna så vill jag ha förutsättningarna till övervägande positiva träningar vilket jag inte känner att vi har. Jag orkar heller inte ha den där stressen om jag kommer få en plats och om jag har något som kan följa. Det är inte värt det. 
Jag har dessutom föregående år att se tillbaka positivt på; där vi inte tränade en enda gång från nov/början på dec någon gång, till maj (?) och ändå så har vi tagit ett stadigt steg uppåt i tävlings och träningssammanhang under sommaren. Stadiga ritter i LA:3 och riktigt riktigt fin nivå på träningarna både ensam och med tränare där vi snabbt hittade takt och tempo, fint samspel och kunde jobba med små detaljer nästan hela passen efter uppvärmning. SÅ ROLIGT! 
 
Eventuellt kommer jag kolla om Patrik kan ha träning för oss på ridåkern i vinter om den blir ridbar längre perioder så jag kan hålla igång där ordentligt.
 
Just nu tycker jag faktiskt att den roligaste utmaningen att jobba med är hennes psyke. Det positiva finns där inne, för det ser jag en bit in i varje ridpass. Jag vet att jag tjatar om det men jag har inte gett upp ännu! Jag ska bara hitta rätt sätt att få henne att ha den där inställningen redan från start. Återstår att se om jag lyckas, men jag tycker det är spännande och roligt, speciellt nu när jag tror (för femhundratjuttioelfte gången. Haha) att jag är något på spåren! 
Det här skulle såklart underlätta träning och tävling otroligt mycket och det har gått väldigt mycket åt rätt håll det här året, men det kan gå såå mycket bättre, och det passar bra att dona med det nu när jag inte behöver känna att jag behöver lägga fokus på dressyrmoment. 
 
 

v.46

Måndag - Martina var med och red Noa. Vi red genom skogen bort till Norrsätter, där vi red in i skogen igen. Vi skrittade mest på alla stigar men travade även en del ute på grusvägen. Mysigt med skog och vi pratade så som bara vi kan. Haha jag är helt trött i pratmusklerna efteråt. 
 
 
Tisdag - Vila
 
Onsdag - Red tillsammans med Maja och Noa. Dom tog täten hela vägen och vi red ut till skarpa kurvan ute på Eh. Tror det är första gången vi rider ut med dom ensamma.. tidigare har de bara följt med till paddocken. Men det brukar aldrig stämma när jag bara ska skritta och Maja har inte velat trava. Men ikväll var det dags! Vi travade större delen ut och en kortare sträcka på hemvägen och det gick jättebra för dom. Dansa skötte sig som vanligt jättebra bakom. Vi tränade på att jobba ihop stegen så att vi kunde hålla traven hela tiden utan att komma ikapp dom. 

Torsdag - Red ut på Eh, dom höll på och svetsade med något tåg på järnvägen så det sprutade gnister flera meter och jag kunde inte avgöra om den rörde sig framåt eller ej först. Ville inte riskera att bli instängd ifall dom åkte till övergången så red två vänder fram och tillbaka mellan bron och övergången. Höll igång i trav och galopp och Dansa var pigg och glad. 
 
 
Fredag - Red ut på Eh och Dansa kändes väldigt pigg och glad. Men vid fågelladan stötte vi på två råddjur i diket och blev stående i ca 15 minuter. Hon skuttade ut på åkern och gick fram till fågelladan, men sen var det tji att ta sig ut på grusvägen igen. Rådjuren hade nog stuckit för länge sen men vi blev kvar väldigt länge. Jag funderade några gånger på om jag inte bara skulle låta henne vända hem, men nej jag väntade ut henne. Sånna här gånger fryser hon fast och enda sättet att få kontakt är att sätta henne i obalans genom att snurra runt. Hon kan även backa lite eller trippa åt sidorna men mest fryser hon fast. Till sist så smög hon sig ut på vägen ändå och vi kunde fortsätta. Jag var ganska less vid det laget så lät henne bara trava på framåt och spändheten försvann ganska fort. Vände vid nya tåget och på hemvägen sprang hon snällt förbi där rådjuren varit. Det är nämligen ingen självklarhet då Dansa lika gärna kan stanna och vägra gå hemåt som bortåt. 
Älskar att hon så snabbt släpper det "läskiga" hon stött på. Blev det en situation under ett pass med Bronzac så var han uppe i det blå resten av ridpasset, men Dansa nollställer fort och fokuserar framåt. Lite tråkigt sista ridpass innan två semesterdagar för mig, men samtidigt så vet jag att det bara var en tillfällig grej och jag är nöjd över hur vi båda löste situationen så har ingen klump i magen för något. Hon var pigg och glad resten av passet dessutom.
 
Lördag & Söndag - Viktor och jag var i Gävle och Dansa vilade. 
 

v.45

Måndag -  Slutade tidigt idag och hann rida innan det blev helt mörkt, så vi passade på att bege oss mot Hårga idag också. Lugn och skön ridtur där jag testade att bara sitta och vänta ut henne när hon stannar, fick vänta många minuter innan hon gick och det hände ca 3-4 gånger vilket är fler än vanligt, jag snurrade henne någon gång där i slutet för att komma iväg. Måste nog fundera ut något bättre.. vi har egenltigen inga problem direkt men det är tråkigt att hon ska stanna ett par gånger i början av varje ridpass så jag vill verkligen hitta en lösning. Det är roligt att testa och exprimentera lite. Vände strax innan berget-vägen och red hem över skogen igen.
 
Tisdag - Vila
 
Onsdag - Maja och Hanna red iväg före oss och Dansa blev väldigt upprörd. Samson stod ute i hagen och gnäggade också så det störde henne lite extra. Det brukar gå bra när hon blir lämnad men inte idag tydligen. Det var faktiskt så pass att jag funderade en extra gång på om det verkligen var smart att sitta upp. Vilket jag aldrig skulle funderat på om hon inte var som hon var, för två veckor sedan. Jag hoppade i alla fall upp och red iväg utan problem. När hon fick syn på Noa och Winston vid kyrkan så fick hon väldigt bråttom och glömde bort att jag faktiskt också var med och kanske hade lite synpunkter dessutom. När vi väl passerad dom så coolade hon ner till sig själv igen och vi fortsatte som ingenting. Så himla duktig!! 
Vi red nästan fram till skarpa kurvan ute på Eh och höll igång hela vägen, mycket trav men även en lite galopp. Hon var jättefin. 
 
Torsdag - Red genom skogen till fårhuset och vände sedan hem till Kallebacken innan jag red tillbaka till fårhuset igen. Det var för att en traktor stod mitt på vägen nedanför fårhuset och grejade med något. Men det fungerade lika bra att rida fram och tillbaka. Dansa var lite slö innan och hon vaknade till direkt hon fick vända hemåt och sedan bortåt igen. Av någon anledning tycker hon om att vända tillbaka bortåt när vi en gång gått hemåt. Lite märkligt kan jag tycka med erfarenheten jag har av andra hästar, men hon är ju lite annorlunda så det är väl inte så konstigt kanske. Haha ♥ Kom på nu att det kanske är något jag kan ta användning till för att få igång henne fortare under uteritterna. Sista två passen har jag ju testat att bara sitta och vänta ut henne när hon stannar, men hon ställer sig och vilar på ett bakben och chillar för fullt. Så jag tvivlar redan på om det verkligen är något vinnande koncept.. 
Mötte lite rådjur på vägen hem som höll till på varsina håll. Dansa börjar faktiskt vänja sig lite smått med dom nu tror jag. 
 
Fredag - Skrittade med Hanna och Winston till bron ute på Eh. 
 
Lördag - Det är grått och trist ute men många plusgrader betyder också mjukt underlag i paddocken. Så jag och Dansa gick dit i sällskap med Maja, Noa och Katrin. 
Har inte ridit där på flera veckor nu och Dansa var inte på humör. Hon stannade mycket vid båda hagarna med hästar och även i hörnet där hon alltid är tittig. Vi jobbade igenom det även om det tog längre tid än vanligt och hon blev jättefin. Inte helt så kvick för skänkeln som jag önskar men jobbade ändå på väldigt fint och framåt. Efter en skrittpaus fick jag börja om lite och kom aldrig till riktigt bra ridning igen då jag valde att nöja mig. Jag vet ju att det här är vad som händer om jag bara rider på banan lite sporadiskt, även om jag rider på samma sätt på uteritterna. Jag accepterar det och jobbar utifrån de förutsättningarna. Jag vet ju även att det släpper när jag lägger mer tid på banan. Just nu känner jag dock att jag prioriterar att lägga träningen på att försöka förstå hennes psyke och få hennes inställning ännu bättre. Den är redan mycket bättre än vad den var tidigare, men jag vill och hoppas på att kunna öka på det mer om jag bara hittar rätt hemlighet! Dressyrrörelserna vet jag sitter ganska fort nu när vi väl går in på banan, så det stressar mig inte som förut. 
Innan vi gick hem från paddocken så blev det en skrittsväng mot Eh också då det stod en traktor mitt i vägen med en vagn full med höbalar, så vi inte kom förbi. 
 
 
Söndag - Ännu en riktigt mörkt och grå dag där luften är så fuktig så det nästan blir regn. Har vart riktigt grått och ruggigt den här veckan. Hanna och Winston hängde med på en ridtur till Hårga idag. Dom tog täten och vi travade ett par längre sträckor. Det var evigheter sedan vi travade med dom och dessutom lite längre. Jag har en liten förhoppning om att det kanske kan bli fler ridpass tillsammans framöver om dom kan hålla igång lite. 
Dansa skötte sig jättebra där bakom som vanligt. Vi fick göra många avrbott då vi kom ikapp dom men det beror på att Dansa har så stort steg, så jag måste försöka korta ihop dom. Tempot är alltså lagom, men steglängden för stor. Kul uppgift att jobba med! och himla roligt med glatt sällskap! 
 
 

v.44

Måndag - Hjälpte Annika och tog in kvigorna eftersom vädret ska bli riktigt dåligt imorgon. Därefter red Dansa och jag till postlådorna ute på Eh. Hon var väldigt pigg men helt avslappnad och sig själv från start. Redan inne i stallet var hon mer till freds som hon brukar, men inte vart sista dagarna då hon känts rastlös. 
Vi red alltså längst ut och det var länge sen. Hon var spänd bitvis men höll inte på att stanna. Det gjorde hon bara någon gång på asfalten innan vi kom ut på grusvägen. Vi travade mest och red mycket övergångar och stretchade. Galopperade även på några ställen. Det kom ett tåg på nya rälsen för första gången för oss. Tråkigt att den snart sätts i bruk på riktigt.. men tror inte den kommer störa allt för mycket eftersom det bara är ett spår. Det gäller dock att jag låter bli att ramla av utanför spåret så hon inte kommer lös. Det hände ju nämligen i våras. Att jag ramlade av där ute alltså, dock så kom hon inte lös. 
Så härligt att hon är sig själv igen! 
 
Tisdag - Vila. Det har vart riktigt ruskväder idag med snöblandat under morgonen som sedan blev spöregn större delen av dagen. Så nu är snön som kom i helgen, helt borta. 
 
Onsdag - Vi har släppt ut hästarna i sommarhagen idag igen. Dom ska få gå där ett tag fram över eftersom det finns massor av gräs kvar där. Det känns bra eftersom det är ett så dåligt hö-år! Dessutom föredrar ju dom gräs och det känns bra att dom har att göra under dagarna när dom är ute. 
Jag brukar alltid gruva mig inför att rida i mörkret varje år men i år har jag inte alls gjort det. Däremot så sista dagarna så har tanken tagit emot lite eftersom hon var lite hysterisk. Men nu hann hon som tur var coola ner sig igen innan det var dags, så då känns det inte som några problem alls igen! 
Ikväll var premiären för att rida i kolsvarta mörkret och med pannlampa. Den gör mig trygg och relativt obrydd. Vi red iväg vid halv åtta så det var väldigt lugnt ute med trafik, vilket är så skönt! Vi skrittade till Eh och travade och galopperade några gånger fram och tillbaka mellan tåget och fågelladan, på grusvägen. Dansa var pigg och ganska spänd vilket fick sin förklaring då jag upptäckte ett rådjur som låg och tittade på oss i kurvan. Hon jobbade dock på ganska fint och hade härligt temperament så det var mysigt! 
 
 
Torsdag - Red till Nya tåget på kvällen och Hanna gick med. Ute på grusvägen så travade och galopperade vi i förväg så möttes vi när vi vänt hemåt igen. Dansa var pigg och glad.  
 
Fredag - Det var väldigt dimmigt ute och en typisk kväll där jag inte skulle ge mig ut i trafiken i mörkret pga för dålig sikt för bilarna. Men! Sån tur att jag och Anders har byggt en ridväg i skogen! Jag trodde inte jag skulle våga rida där i mörkret men med pannlampan så kändes det helt lugnt fram till lilla åkern, sen vände vi hemåt igen. Dansa var lite snubblig i lampans sken där på stigen, så hon behöver visst vänja sig. Vi skrittade även till skogen bakom Annika och skrittade runt lite kors och tvärs där i backarna innn vi skrittade hemåt igen. Det är på tok för mörkt nu utan pannlampa och med den så är det väldigt jobbigt i dimma då man ser den röra sig så tydligt hela tiden, så jag fick ont i huvudet.
 
Lördag - Mjuka härliga grusvägar så vad passar inte bättre än ett galoppass! På hemvägen mötte vi upp Hanna och Winston vid fårhuset och skrittade med dom hem genom fårhagen. 
 
 
Söndag - Joggingpass en bit upp på berget. Tråkigt att dom lagt på stora stenar på vägen för det går inte rida ordentligt där som det är just nu. Mötte upp Hanna, Maja, hästarna och Katrin nedanför och skrittade med dom hem.