v.8

Träningsvecka! Äntligen. Helt sjukt att det gått nästan 3 månader sedan vi tränade senast. Eller ens red på en ridbana. Jag har jobbat stenhårt med läxan från sista träningen, så jag hoppas att jag hållit mig till den bra trots att jag inte haft någon guidning. Och att den gett resultat även inne på banan, för på uteritterna har det blivt stor skillnad. 
 
Dansa har bojkottat betfor en period för några veckor sedan. Fortfarande så petar hon ut havren och sparar betforen till natten, men det är i alla fall bort morgonen efter nu. 
 
Måndag - Vi kom hem från Vemdalen strax innan 15 så vi packade bara in väskorna innan jag bytte om och åkte till stallet. Dansa har börjat fälla lite päls nu men jag märker än så länge ingen pälsömhet. Hon var väldigt glad att se mig och taggad på att få komma ut. När vi red förbi stallet vid kyrkan så såg jag att två hästar var lösa så jag var tvungen att försöka lösa det genom telefonsamtal innan vi kunde fortsätta. Dansa stod så snällt och väntade under tiden jag ringde. Efter en stund så kunde vi fortsätta och vi red längst ut på Eh idag. Nästan varje dag vi rider så stannar hon till en gång när jag kortar tyglarna och ska börja trava på ett antal specifika ställen. Men när hon sedan travar iväg så är det med riktigt bra energi. Men hon måste oftast testa i alla fall en gång per ridpass. Förut så travade hon iväg och blev stor och långsam. Saknar det inte!! 
Dansa fick jogga på i ganska lugnt tempo med lite inslag av mindre tempoväxlingar, hon jobbade på riktigt fint i lång och låg form bitvis och rörde sig mjukt in och ur skänkelvikningar och skolor. Även på de ställen där hon blev tittig och spänd så var hon ridbar och stannade inte. Riktigt härlig och fin var hon hela ridturen! 
 
Tisdag - Vila
 
Onsdag - Det finns i princip bara två saker jag ogillar med vintern och det är när det är för kallt ca -15 och lägre, och mörkret. Mörkret går dock jättebra bara det är snö. Men tänk nu vilken lyx när det är ljust nästan till kl 18, det är vintervitt och sällan kallare än -10 grader. Dröm! 
Ikväll tog vi dressyrsadeln igen och red ut till kullen på Eh. Dansa var pigg och glad och superduperfin! Joggade mest och varvade formen med låg och mellanhög. Hon kom ihop sig så avslappnat och fint i kroppen med härlig energi och svarade superfint på skänklarna! Inte en enda gång stannade hon eller så mycket som stod emot minsta lilla. 
Det hann bli mörkt och snön föll så jag red utan pannlampa nästan hela tiden faktiskt. Jag blir så yr av all snö som jag ser precis framför ögonen om pannlampan är på. När den är av skulle jag inte ens tro att det snöade om jag inte kände flingorna mot ansiktet.
Förberedde allt som gick inför träningen imorgon och tvättade Dansas svans och bakben. Hon har vart lös i magen sista veckan, vet inte om det beror på höbalen som är ovanligt blöt eller om hon mumsar i sig lite för mycket kalla grejer i hagen under dagarna. Lillskrotan.
 
Torsdag - Red ut på Eh till kullen och joggade i dressyrsadeln, inför träningen imorgon. Dansa var riktigt riktigt fin! Vi jobbade mycket i traven, mest stretching i skolorna. Satt ner några sträckor också. Galoppen var riktigt fin och ihop. 
 
Fredag - Äntligen träningsdags! Jag var noga med att försöka efterlikna ridningen från uteritterna nu och joggade fram på den tygellängd som jag använt mig av ute under uppvärmning, vilket är ca 1dm kortare än förut. Hon kan självklart fortfarande gå i låg form på den tygellängden men inte så pass att hon faller fram på bogarna och tillräckligt kort för att jag snabbt ska hinna korrigera ifall det behövs.
Dansa var pigg och springig först men slappnade av bättre och bättre, dock lite ojämn i bjudningen och formen. Patrik påpekade att jag smygställde henne i hörnen och bad mig att tänka mer rak häst även i kurvorna. Att jag skulle ta halvhalter på yttertygeln framförallt i svängarna för att få "upp henne till mig" istället för att hon skulle sträcka ut sina ben och bli större. Fungerade riktigt bra!
Satte mig ner i traven och det gick helt ok men så kommer vi till det där momentet då Dansa drar sig ur ramen och jag blir stel för att inte studsa ur sadeln.. och det slutar med att hon blir sur på mig och tvärnitar. Detta hände några gånger innan jag fick kläm på min egen kropp. P bad mig tänka på att göra allt med magen för då slappnade jag automatiskt av i benen och armarna. Jag måste också tänka på nu att bli mer rörlig i mina armar även fast jag har korta tyglar (det är i detta skede jag lätt släpper iväg dom och allt blir långt och slängigt istället. Hehe). Det fungerade riktigt bra när jag fått ordning på känslan och även Dansa blev nöjd! 
Detta har jag fått riktigt bra koll på i lättridningen och framförallt i hoppsadeln men fortfarande så låser det sig lätt när det blir någon situation i nedsittningen. Det känns dock som att vi är mycket närmare "rätt läge" när jag börjar den nedsuttna ridningen nu, än vad jag var innan den här ridförändringen så det känns lovande. 
Jag är otroligt glad och nöjd över känslan på träningen, dock så såg det sämre ut på filmen än vad det kändes. Oftast är det tvärtom, att det känns sämre än vad det ser ut, så det är väl kanske bra med lite variation. Även fast vi tränat mycket mer både själva på bana och för P förra året den här tiden så är vi mer i fas nu än vad vi var då. Tror det blev för mycket dålig kvalite på ridning på åkern då jag tappade mycket och dessutom så fick jag inte alls till samma träning på uteritterna då som jag får nu. 
 
Jag har ju en teori om att Dansa ballade ur förra året för att jag tabbade mig med upplägget på ridpassen några gånger i tät följd vilket gjorde att hon vände sig emot mig, plus att det var pälsbyte och brunst-start samtidigt. Nu har hon högst troligt inte börjat brunsta i år ännu eftersom vintern är längre (hon visar inga tydliga tecken utåt) men jag hoppas ändå att kunna hålla det i schack i år genom att rida smartare och vara mer öppen för hur hon mår och beter sig. Andra år har vi hamnat i en ond spiral som blivit onödigt lång pga det, jag tänker att om jag upptäcker det i tid så behöver det kanske inte påverka Dansas psyke och arbetsmoral. Men det är väldigt svårt att veta om det är kroppen som tar emot eller om hon bara inte har samma åsikt, eftersom hon använder samma akrobatik. Jag är dock uppmärksam och försöker lära mig mer om henne precis hela tiden för att förstå. Det är roligt och utmanande och vi blir hela tiden ett starkare och tightare team! 
 
Fick såklart sendrag i ljumsken. Måste ta tag i att äta magnesiumtabletterna igen. 
 
Lördag - Skrittdag och vi vände vid långtradaren. Dansa fick skritta på långa tyglar hela tiden och hade ett himla kliv, speciellt hemåt!
 
Söndag - Det var kallt idag. Ca 12.5 minus men kändes kallare, vi tränade på dock så jag var snart dyngsur i svett. Haha. Vi red längst ut på Eh, till vändplanen. Andra gången jag går dit med Dansa eftersom det fram till i höstas gick hästar där som knappt hade något staket.. Det blir kanske 100m längre enkel väg längre än till postlådorna, så det är inte så mycket. Men alltid något och framförallt lite variation nu när jag endast har en väg att rida på. Dansa var i alla fall jättefin och vi jobbade mycket galopp. Tempoväxlingar och skritt-galopp övergångar. Även idag var hon ridbar även på de tittigaste ställena.
På hemvägen mötte vi en skoter längs grusvägen strax efter nya tåget. Jag satt av och skotern stannade en bit bort tills vi gått in på en mötesplats och sedan åkte han inte förrän jag vinkade åt honom och körde så försiktigt förbi. Dansa har blivit skrämd någon gång för några år sedan men nu slappnar hon av med skotrar på avstånd och idag reagerade hon inget heller trots att den åkte förbi så himla tätt. Så glad att vi fick möta en så försiktig förare (vilket egentligen borde vara en självklarhet dock) så att Dansa fick en bra upplevelse! 
 
Hjälmen trycker ner mina ögonbryn! Haha
 

v.7

Sen jag blev sjuk för 3 veckor sedan så har Dansa fått mer oplanerade vilodagar än någonsin. Även denna vecka kommer bli sämre men sedan ska vi förhoppningsvis vara på banan igen med allt. Jag skulle/ska bort 3 av 4 helger i februari men jag hade planerat noga att det inte skulle gå ut över Dansa. Planen sprack dock då jag mått väldigt dåligt många dagar och inte klarat av att rida plus att det någon dag vart för dåligt väder för att rida (för dåligt ridväder för mig innebär antingen väderförhållanden då det känns farligt att ge sig ut, eller om det är för kallt. Vilket kan vara från -17 och nedåt beroende på luftfuktighet och om det är mitt på dagen, sol eller kvällen). Jag tröstar mig med att vi ändå fått många bra pass som vart relativt jämnt fördelade hela tiden, även om det bara blivit 3-4 pass per vecka istället för 6. 
 
Måndag - Red ett joggingpass med Hanna och Winston. Det har snöat under dagen igen, och var nollgradigt. Dom fick lite styltor om vi inte höll igång i trav ute på Eh då det inte var skottat där. För Dansa gick det bra men Winstons hovar fastnade det lite i endå så vi travade bara ut till fågelladan och tillbaka. Sedan red vi lite fram och tillbaka på kyrkvägens olika delar innan vi skrittade hem. Dansa var pigg och glad. Det droppade och föll små snöpluttar från träden så det smattrade lite men hon blev inte det minsta spänd! Har nog aldrig hänt faktiskt. Så duktig! Brukar ju vara väldigt svår att få kontakt med och hitta avslappning sånna dagar. Hon var inte alls sådär ignorerande mot mina ben idag heller som hon vart när jag ridit med någon typ av sällskap sista gångerna. Även fast vi red förbi dom bortåt ett par gånger. Hon var väl så lycklig över att få komma ut och busa lite igen ♥ efter ytterligare två vilodagar där en av dom var oplanerad. 
 
Hanna och jag har planerat lite med träningar också. För nu är äntligen transporten hel, jag har snart en hel, och för mig, ny bil snart och sjukan som just nu är en förkylning går åtminsone åt rätt håll, och nu lär jag väl få vara frisk länge!! Viktor åkte på världens magsjuka i helgen också. Så jag tycker vi har fått våran dos nu. Dessvärre är vi ju strax i den kritiska träningstiden i Dansas liv. Denna jobbiga vår med årets första brunst och pälsfällning. Det sistnämnda har hon börjat smygstarta med. Men hon är fortfarande glad och positiv, så vi provar att åka iväg. Funkar det så kör vi på och märker jag att det går åt fel håll så får vi helt enkelt vänta ut henne tills hon mår bättre igen. Detta år tänker jag inte missa signalerna och hamna i den där onda spiralen. 
 
Tisdag - Vila
 
Onsdag - Red i dressyrsadel och sporrar och tänkte mig ett renodlat dressyrpass ute längs vägarna. Tänker att jag måste lägga in lite sånna även fast vi bara rider hemma, så vi inte kommer av oss alldeles. Jag vill dessutom ha lite koll på hur hon känns mot sporrarna nu när vi börjar komma in på våren. Så hon inte bara går emot dom. Hon blir lite argare på dom i början än utan, men det släpper direkt. Red mycket skänkelvikningar och skolor och hon blev riktigt fin bitvis. Red till skarpa kurvan ute på Eh.
 
Torsdag - Underbart vinterväder med solsken stundtals. Dock så föll det mycket snö från träden så Dansa lekte pingpongboll. Fick extra bra balansträning eftersom jag satt i dressyrsadeln även idag. Jag har ju fortfarande betydligt sämre balans i den då jag har långa läder, än i hoppsadeln. Dansa var väldigt spänd och tvärnitade och for iväg lite åt olika håll titt som tätt beroende på vart snön föll. Men jag skrattade mest, och höll tummarna att jag skulle sitta kvar. Förut hade jag blivit väldigt frustrerad men dels nu så vet jag att det är såhär hon är och dels så är det bra träning och en rolig utmaning för mig att försöka få hennes fokus. Det gick förvånandsvärt bra faktiskt. Allt är ju såklart relativt.. Haha. Men det kändes helt ok ridmässigt. 
 
 
Fredag - Ett joggingpass idag med stretching, till kullen ute på Eh. Idag föll det inte lika mycket snön från träden så Dansa var mer avspänd. En kravlös ridtur med ganska långa skrittsträckor blandat med galopp och trav.
 
Lördag - Vila. Vi åkte till Vemdalen igår efter att jag var klar i stallet. Har haft en väldigt skön och härlig helg där uppe med längdskidåkning och film. Lika dålig som vi (läs: jag) är på att ta det lugnt hemma, så är vi bra på att slappa i fjällen. Jag har åkt 7,5km skidor båda dagarna och Viktor åkte 1m, det är också det enda vi gjort utanför stugan förutom en handling. Haha. Igår såg vi 3 filmer i rad. Vår plan var att se 1 film och sedan spela lite spel innan vi tittade på en till. Men vi orkade inte plocka fram spelet så vi tog en film till istället. Ni förstår nivån på vårt slappande! Haha. Som vanligt så kändes det för kort med endast två hela dagar, men väl i bilen så känns det ändå skönt och roligt att komma hem igen! 
 
Söndag - Vila
 
 

v.6

Måndag - Ganska kall kväll, med endast -10 fast det kändes kallare. Dansa och jag red ut till skarpa kurvan på Eh och hon var jättehärlig! Blev mycket rulla på i galopp för att jag inte skulle frysa. Inget tempo direkt utan bara rulla på i behagligt tempo. Hon var fin för benen och inte lika tittig för snöklumparna. Haha. Dansa är lurig för hon stänger ju av benen också när hon blir tittig. Jag kan banka bäst jag vill då medan hon har fokuset på något hästätande, medan jag kan använda fjäderlätta hjälper när hon är "hos mig". Därför måste jag lära mig att alltid ha henne hos mig! 
Vi rullade som sagt mest på och kollade bara av att hon var framför mig och att jag inte släppte iväg tyglarna - det gamla vanliga. Varvade dock såklart med helt glappa och massa klappar när hon var fin. Ibland glömmer jag det och bara berömmer med rösten och med klappar, men hennes absoluta favorit är ju att galoppera/trava med lååååång hals och nosen nere vid knäna och då måste jag komma ihåg att ge henne det då och då så hon får sin favoritbelöning! ♥ Mycket kan man forma en häst, men det finns väldigt mycket i deras individ att ta hänsyn till också!
Nu när det är så höga plogkanter så galopperar vi sista biten från kyrkan till Annika för att inte riskera att någon traktor/lastbil/fyrhjulning kommer när vi är helt instängda. Himla roligt! Kompenserar det med en extra skrittvända på vägarna hemma innan vi är klara. 
 
 
Tisdag - Vila. Planerad men jag låg hemma med 39 graders feber så hade ändå inte kunnat rida. 
 
Onsdag - Vila pga att jag är sjuk. Bättre idag och hoppas på ännu mer förbättring imorgon. Slog till från ingenstans och nu tycker jag det räcker för ett tag! Magsjuka, migrän och nu feber på 2 veckor är illa för mig som sällan blir sjuk. Hoppas detta betyder att jag har gjort mitt för ett bra tag framöver nu. Blir så himla dumt med alla kunder på jobbet när jag blir tvungen att vara hemma. På lördag jobbar jag till 17 istället för 14 bara för att hinna ikapp. 
 
Torsdag - Red ut till kullen på Eh i mörkret. Mycket galopp och ett härligt pass! Dansa jobbade på bra och vi red mest bara på rakt fram i olika tempon. Det är så sjukt vitt och fint överallt just nu och speciellt ute på Eh där träden står tätt bredvid vägarna. Känns lite som en sagovärld. 
 
Fredag - Red på vägarna hemma. Dressyrsadel och vi joggade mest i lättridning men med mycket skolor och skänkelvikningar. Självklart miljoner tempoväxlingar och övergångar också. Dansa var sjukt pigg så det tog ett tag innan vi kom till bra arbete. Hon stannade någon gång i början av traven och även ett par gånger när vi vände i spetsen av trekanten och skulle bortåt igen. Trollunge. Vi jobbade bara traven och fick till några riktigt bitar med öppna. Ett helt ok pass men lite svår att få fullt fokus på mig. Jag är sjukt hes och hade svårt att få fram någon röst när jag skulle prata med henne, vilket hon är van vid. 
 
 
Lördag - Vila. Jag var fortfarande riktigt ordentligt förkyld och ville inte riskera att vara sämre inför Stockhomsresan så hon fick faktiskt vila. 
 
Söndag - Vila. Vi var i Stockholm över dagen för att se på Clinic med Patrik Kittel. En julklapp från Annika och den var riktigt bra så nu är jag full av inspiration och nya tips! 
 
 

v.5

Måndag - Äntligen mår jag helt bra och kunde ikväll klättra upp på hästryggen igen. Med mitt favoritväder dessutom! Vi red i mörkret när snön föll och vägarna var återigen packade med näst intill perfekt underlag. Temperaturen låg runt nollan så det blev lite småstyltor ibland, men inget vi märkte av speciellt mycket och det blev aldrig halt. 
Vi red ut på Eh, till kullen och höll igång i princip hela tiden. Dansa stannade till lite snabbt någon gång i början, innan vi var förbi fågelladan men sen rullade hon på jättebra. Trots spändheten så kunde vi hålla en trevlig galopp från nedanför backen efter nya tåget och till kullen. Så härligt! På hemvägen var hon lite bakskygg och sprang och sprattlade lite och drog in rumpan under sig. Tror mest det var lite påhitt för att hon hade överskottsenergi efter 3 dagars vila. Man får busa! Hon var vilket fall trevlig i ridningen trots det och jag njöt mest trots att jag knappt såg något för all snö jag fick ögonen. Haha. Älskar den här vintern vi fått! 
Blir inte mycket till träning på bana men destomer konditionsträning och allmän styrka, och det behövs ju det med! Hoppas den riktiga vintern stannar hela februari också. 
 
 
Tisdag - Red ganska sent då jag slutade jobbet strax efter 18. Härlig vinterkväll och så lungt ifrån trafik lite senare. Maja hängde med på spark så vi fick till och med sällskap! Blev ett joggingpass till bron och sedan red jag fram och tillbaka någon sträcka här och var. Dansa ville gärna smyga in bakom Maja så det blev bra träning att varva mellan att rida bakom, framför och bredvid hela tiden. Ganska jobbigt för mig dock.
 
Onsdag - Vila
 
Torsdag - Vila pga snöstorm
 
Fredag - Snöade och blåste en del men var så mysigt ändå! Jag red iväg i lätt skymning och glömde reflexvästen (hade reflextäcke och benreflexer, men det syns inte tillräckligt bra framifrån tycker jag) Red till Långtradaren och sedan fram och tillbaka några gånger mellan den och kyrkan. Dansa var ganska tittig på vissa partier så vi fick mest jobba med avslappning och framåtsug bortåt och bromsen hemåt för då tog hon tag i tyglarna och körde järnet. När det började bli för mörkt så galopperade vi hela raksträckan hem till Annika och fortsatte lite på vägarna hemma för där kommer i princip aldrig bilar. Halvdålig ridtur då hon var lite för spänd, lite för stor del. 
 
Sune fick ha skor på sig när det var -20 grader på kvällsprommisen. Inte så populärt hos honom, medan vi skrattade så tårarna rann. 
 
Lördag - Red ut på Eh och det är sjukt höga snödrivor nu efter senaste dagarnas snöfall. Vägarna blir väldigt smala och vi har ingenstans att ta vägen om vi möter något större eller illalåtande fordon, för Dansa drunknar om vi kliver ut i drivorna. Så nu är det för mycket snö för min smak. Gillar inte när det förstör för säkerheten. Vi hade lite dåligt med tid så tanken var att rida ganska lugnt för att hon inte skulle bli svettig och behöva stå inne och torka. Men vi hade en dålig dag där hon svarade dåligt för benen så jag planerade om och red massor av övergångar och tempoväxlingar. Hon blev bättre men det kändes aldrig helt bra och jag började i efterhand fundera på om den här dåliga vårperioden är på ingång? Eller om det bara var en dålig dag. Till saken hör att jag tänkte att wow nu är allt verkligen VITT ute, nu har hon ingenting hon kan titta på. Men johodå! Det ligger stora snöklumpar överallt på vägarna som rullat ner från snödrivorna.. och dom ÄTER hästar. Haha ja, vad säger man. Bra miljöträning.. :)) Hon blev lite svettig i alla fall så vi tappade tid. Sånt som händer! 
 
Söndag - Vila. Vi åkte till Karlstad igår efter stallet och gick på Melodifestivalen. En rolig upplevelse att få se det live och sitta så nära scenen som vi gjorde! Många bra låtar var det också. Blev en snabbvisit då vi kom ner 18.30 igår och kom hem vid 19.30 idag. Mycket bil men det gick riktigt bra faktiskt!