v.32

Måndag - Det är lite svalare nu sen i lördags men ska dock bli varmare senare i veckan igen. Vi red i alla fall ett dressyrpass på banan idag. Tävling på lördag! 
Några stopp i början och återigen så har dom gjort större förändringar runt paddocken så jag får extra jobb. Haha det är ju ett skämt! Nu har dom rivit ner nätet längs med järnvägen för att dom ska sätta upp riktigt ståstaket och det gick även gubbar i nylonkläder fram och tillbaka. Jaja, bra miljöträning tröstar jag mig med som alltid! 
Dansa var väldigt spänd längs kortsidan och nitade där en del men det gick ändå hyffsat bra. Vi värmde upp och hon var först långsam men blev himla fin efter tempoväxlingar och kom ihop sig bra i kroppen. Högergaloppen var riktigt bra från start idag. Det är dock lite kämpigt på 10m volter och förvända fortfarande. Det går, men vi tappar lätt kvalité. Vi red igenom LA:3an två gånger men kunde inte använda hela banan då det låg en vattenslang på övre delen. Tycker ändå att det gick riktigt bra, framförallt i travdelarna. Repeterade den högra förvända lite mer och anpassade vägarna för att bara skapa självförtroende då jag inte vill fastna i den fällan igen som vi hade problem med för något år sedan. Fick även problem med att hon bröt av ett par meter innan spåret i galoppökningen så den tog vi om några gånger innan den satt. Därefter avslutade vi efter 30 minuter jobb inkl skrittpauser. 
 
Minns inte om jag skrivit det men gallan på utsidan av höger bak har försvunnit helt sedan några dagar tillbaka.
 
Tisdag - Vila
 
Onsdag - Det har blivit riktigt varmt igen så det var nog ca 26 grader när vi red igårkväll vid 18. Det känns dock mer okej att rida nu när det vart svalt några dagar innan och jag vet att detta bara ska hålla i sig till och med fredag. Personligen tycker jag inte att det känns hett på samma sätt som tidigare i sommar heller. Vi gick i alla fall till paddocken och red ett kort joggingpass. 
Dansa testade inte förrän i galoppen idag men sedan höll det i sig och blev stopp här och var genom hela passet istället. Jag får henne inte riktigt framme för benen och mellan hjälperna just nu så det är prio ett. Det var absolut ingen katastrof men det blir mer bråk och hon blir stor i rörelserna och långsam att svara på allt. Men jag vet att den rätta känslan kommer, vi behöver bara komma igång igen efter den här lugna perioden. Dock så har vi lite bråttom eftersom vi tävlar på lördag. Haha. Men en tävling är inte viktigare än Dansas mående så jag hade ändå inte valt att träna på för fullt under hettan.
 
 
Torsdag - Vi kör vidare på banan nu. Jag vet ju att Dansa är som bäst när hon tränar som mest så vi behöver bara komma igång igen. Jag tog på mig sporrarna med skivor idag. Har inte använt dom sen i vintras men nu behöver jag hjälp att komma åt henne snabbare och då passar dom bra då dom tar högre upp och når magen fortare än de andra. Jag vill absolut inte känna mig beroende av dom och rider därför med dom så lite som möjligt, men då är det perfekt att kunna använda dom sånna här gånger. 
Dansa var ganska arg på dom idag och stannade en hel del i början, jag var också noga med att ha koll på hennes yttersida vilket såklart blev jobbigt. Vi kämpade på med tempoväxlingar och red mycket olika vägar och gångarter och efter ett tag så hade hennes kropp jobbats ihop till något stabilt och sammansatt. Och vips så slutade hon bråka och den där härliga energin och framåtbjudningen kom fram igen. Vi hade helt plötsligt lyckats flytta bak motorn till bakbenen och fått in yttersidan under henne. Red igenom LA:3an och den gick riktigt bra! Jag ändrade dock lite vägar, dels för att det fortfarande är massa grejer i paddocken och dels för att underlätta inför tävlingen. Hon fick till exempel fortsätta i förvända högergaloppen genom hela kortsidan för att hon just nu gärna bryter av, av sig själv så fort vi kommer ut på långsidan. Men det funkade bra idag! 
Travdelarna var riktigt bra och galopperna var bra även om det inte vart vårt allra bästa. Tänk vad alla småsaker som strulat lite löste sig av sig själv när vi fick tillbaka drivet bakifrån igen! 
 
Fredag - Vila. Hoppas min plan för denna vecka blir bra till tävlingen imorgon. Vi har behövt jobba hårt på banan för att komma igång igen och därför fick hon även två vilodagar och framförallt idag innan tävlingen imorgon för att hon inte ska bli för trött eller gå med för mycket träningsvärk, eftersom hon inte är i toppform. Vi har haft myskväll med schamponering och knoppning och hon har stått och njutit mest hela tiden. I natt får hon sova inne tillsammans med Lukas. Vi åker redan vid halv 8 imorgon så hon behöver få sova ordentligt i natt. 
 
Lördag - Tävling i Gävle, Lervik. 
Det var perfekt tävlingsväder med sol, lite svag vind och lagom varmt. Vi skulle rida en LA:3 som är vår högsta klass medan det var den lägsta på detta meeting. Det syntes på framridningen då hästarna var väldigt välridna och stabila. Kände direkt att Dansa och jag inte alls skulle passa in där. Haha. Men ack vad fel jag hade! Vi hade lyckats toppa formen och Dansa var så fin från start! Inga bråk alls förutom en karatekid-kick mot skänkeln i galoppen en gång. Positiv, glad och arbetsmyra. 
Hade 35 min på framridningen efter framskrittning för hand men efter att ha värmt upp i alla gångarter och känt att hon var så fin så tog vi en lång skrittpaus innan jag satte mig ner i traven och började rida ihop oss ordentligt sista 10-15 minuterna. Då var hon nästan lite väl pigg, men det utgångsläget är mycket bättre och väl inne på banan var energin perfekt. 
LA:3 - 61% 9a av 14 
Första gången vi var på denna tävlingsplats och banan ligger avskiljt från publik och annat så det är perfekt. Dock så lade en kvinna en hög med skydd och grejer precis utanför staketet precis när vi startade och det resulterade i en snabb tvärnit och sedan skyggning och spändhet i det hörnet. Så i det syftet så hade det vart bättre att det "hände" lite mer runt banan istället för då hade detta inte stuckit ut. Men så är det, jag får helt enkelt fortsätta jobba med tittigheten så att sånt inte påverkar henne. 
Dansa var väldigt fin innan start och även under hela programmet. Riktigt härlig känsla över lag men jag tabbade mig såklart här och var ändå. Hon blev för på och jag för passiv efter första mellantraven så hon tappade takten genom kortsidan. Vi fick avbrott i höger förvända och sedan lite trassel i hörnet hon blev tittig, och dubbelstuds i ett galoppsprång i början av vänsterförvända. Dessa saker drog ner rejält såklart och på flera olika moment, men annars var hon så himla fin och härlig! Vi fick till ritkigt bra skänkelvikningar åt båda håll, och ryggningen blev jag så nöjd med! Tyvärr glömde jag bort att markera halten så vi fick bara en 4a. Inridningen med halt och hälsning fick vi en 7a på som gjorde mig extra glad då vi haft svårt med inridning i galopp. 
Vi fick många 7or och två st 7,5or men som sagt även några 4, 5 och en 3a så det drog såklart ner. Lite retligt att vi tabbade oss på saker vi oftast sätter men samtidigt så är det ju en del av svårigheterna. Att sätta allt i ett och samma program. 
Det är tredje gången vi rider på godkända procent i LA:3 och nu var det även två tävlingar efter varandra. Jag hoppas det här är ett tecken på att vi börjar hitta rätt nu. Spännande att se för vi har förhoppningsvis några tävlingar kvar i år. 
 
Slutkommentar - Bra jobbat, du är på rätt väg. Mycket fin i traven i mellanåt. Jobba med galoppen, där brister det lite. Lycka till! 
 
Huxflux så är det traven som är den lättare gångarten igen och galoppen lite jobbigare. Kul dock att skillnaderna mellan dom minskar hela tiden. 
När vi red på framridningen så stannade jag vid staketet och pratade med mamma och Anders och då kom en kvinna fram som stått och tittat där, och sa att hon tyckte min häst var så fin. Blir så himla glad och stolt av att få höra sånt! 
 
Jag som var fundelurig på om jag lagt upp veckan innan tävling rätt, men med facit på hand så var det bästa möjliga upplägg! 
 
 
Söndag - Idag fick hon komma ut och skritta på lång tygel. Den där lilla extra energin från igår satt i även idag. Hon skrittade på bättre än vad hon gjort på länge. 
 

v.31

Måndag - Lite longering på trekanten. Väldigt varmt men vill ändå att hon ska röra på magen eftersom dom står stilla så mycket i hagen och stallet nu i denn värme. Jag skulle testa att göra på hovslagarens vis och inte driva med spö utan med kroppsspråket. Det gick ju ganska bra sista jag fick prova efter honom. Idag sket Dansa ganska rejält i mig. Haha. Hon började trava och galoppera men så fort jag slutade "driva" så bröt hon av medan hon sist rullade på tills jag bad henne sakta av. Som tur var så kom Hasse och skulle sko Winston klart så han hjälpte mig igen. Han trodde Dansas brist på energi framåt berodde på värmen, men jag är ytterst tveksam. Hehe. Fast han hade faktiskt också svårare att få energi idag. Men han visade hur jag kan lära Dansa att flytta för tryck på nosryggen och hur repgrimman fungerar. Dansa var ganska nonchalant mot honom först. 
 
Vi avslutade i alla fall fort för det var vidrigt mycket kusar. Det var skönt att få se att hon rörde sig fint i båda varven i alla fall eftersom höger galoppen är som den är just nu.
 
 
Tisdag - Vila.
 
Onsdag - Fick vila även idag då det var minst 30 grader varmt hela dagen. Gick ner till 27 på kvällen men Dansa är så trött så hon lägger sig ner och tvärslocknar varje dag hon kommer in så jag vill inte att hon ska behöva anstränga sig mer än nödvändigt de dagar det är som varmast. Det är inte värt det. 
 
 
Torsdag - Red på förmiddagen idag och även fast det nog var nästan 25 grader så upplevs inte allt lika upphettat tycker jag. Det fläktade även lite och var mycket moln. Det var såklart sjukt varmt men inte olidligt. Dansa och jag knatade iväg till paddocken för att riva av ett dressyrpass. Något stopp första varvet och sedan utmanade jag ödet och började med högergalopp vilket resulterade i nitar i ett halvt varv innan vi rullade på framåt. Dock i trevlig galopp och längs fyrkanten då. Inte en massa slafs och helt avskalade hörnpasseringar som det kan vara när vi är i farten. Höger galoppen kändes lite bättre idag faktiskt. Hon gör fina och runda fattningar och samlar ihop sig bra i hörnen men men det där lilla extra trycket saknar jag och jag får vara på min vakt hela tiden för att hon inte ska bryta av. Jag vet ju också att såna här saker kan göra att jag plockar fram olater som stjälper mer än hjälper så jag var extra noga idag att inte börja lätta av i sitsen eller bli fladdrig i överkroppen och sånt. Tror kanske att det var det som gjorde att den kändes bättre idag? 
Vi red igenom LA3an och det gick bra trots att vi inte gjort det sen tävlingen för 3 veckor sedan och träningspass tagits bort pga hettan. Visst märktes det att finliret fallit iväg lite men ändå överraskande bra! Höger förvända bröt hon av i så jag tog om den och då gick det kanon men jag fick hålla lite högre tempo. Noga med att sitta kvar i sadeln!! och skänkelvikningen åt vänster blev dålig men red lite såna åt båda hållen efteråt och dom blev riktigt bra! 
Avslutade med att skutta över klosshindren som fortfarande står framme och hon landade väldigt fint i höger galopp de 2 ggr jag bad om det och det är absolut inte alltid det händer. 

Det verkar som att detta var sista dagen med grader närmare 30 och efter imorgon när det ska vara 25-26 så verkar det sedan hålla sig runt 20 eller strax över. Jag hoppas det stämmer så djuren kan få må bra och vi kan träna på som vanligt igen! 
 
 
 
Fredag - Baddag! Jag red till badplatsen där Hanna, mamma och Anders var och mötte upp oss. Dom hade en väska med badvänliga skor och lite ombyte till mig så att jag kunde ta av sadeln denna gång så vi kunde gå ut hur långt vi ville utan att förstöra den. Jag har bara ridit barbacka en gång tidigare och det var över ett år sedan och när jag några veckor senare tänkte hoppa upp så spände hon till på samma sätt som under inridningen så jag gled av igen. Men denna gång så var hon totalt obrydd över att ha mig på ryggen utan sadel. Bara det var roligt! Hon har en skön rygg. Badandet sedan var ju en klass för sig med ljummet vatten och en häst som gillade det! Vi gick ut djupt många gånger så hon tog nog något simtag ett par gånger. Dock inte helt säker för jag minns inte hur det kändes när jag simmade med Bronzac för hundra år sedan. Haha. Hon svävade många gånger men tror inte det var riktiga simtag egentligen. Det var i alla fall superroligt och mysigt och jag hoppas vi hinner bada mer innan denna säsong är över eftersom Dansa också gillade det! 
Hade glömt att packa ner extra ridbyxor så fick rida hem i de helt blöta, men de är så tunna så dom var torra när vi kom hem. 
Dansa var jobbig att rida dit då hon hamnat lite i semestermood sen värmen och behöver köra igång kroppen igen. Det gick bättre på hemvägen men även fast hon var piggare då så är det svårt att rida ihop henne.
 
 
Lördag - Red till hembygdsgården på eftermiddagen och vände. Gallan på höger bakben är förrästen i princip helt borta sen någon dag tillbaka. Och eftersom den dök upp efter flera dagars vila och nu försvinner när hon är igång så borde det inte vara något jag behöver oroa mig för, längre. 
Jag fick jobba halvt ihjäl mig även idag. Men efter mycket tempoväxlingar och övergångar så började det ge resultat så även höger galoppen rullade på riktigt bra! Den är ju hennes svagaste sida så det är klart det visar sig först när vi hamnar ur spår. Hon fick stå inne och sova nästan 3 timmar idag innan ridpasset och hon lade sig och sov direkt hon kom in. Jag ville inte att hon skulle behöva ta ut sig för mycket under ridpasset så vi skrittade många och långa sträckor men jobbade ordentligt de sträckor vi höll igång istället. Vi jobbade på bra idag båda två! 
Skönt är dock att vi inte tappat lika mycket i dressyen på banan, förutom att höger galoppen vart svår. 
 
Söndag - Red ut på Eh och fick även denna gång kämpa rejält i början för att få något tempo framåt istället för bara större steg. Hon surar inget men känns som kola i reaktionerna. Det släppte dock ganska fort och sedan blev hon himla fin och vi börjar komma tillbaka. Även höger galoppen kändes bra idag. 
 

v.30

Måndag - Vila
 
Tisdag - Vila pga 30 grader och vindstilla och ena bakskon är lös.
 
Onsdag - Vila pga 33 grader och vindstilla och skon är såklart fortfarande lös då hovslagaren kommer imorgon.
 
Hästarna och tre kalvar går tillsammans i hagen och hänger tillsammans inne i kryp in'et. Mysigt!

Torsdag - Hovslagarbesök och Dansas hovar såg mycket bättre ut än sist. De hade flutit ut en aning på höger fram och vänster bak som beror på att hon är svagare i högersidan om jag förstod det rätt?
Fick även en del tips i longeringen där han visade de olika zoonerna på hästens kropp där man ska markera beroende på vad man vill ha för resultat. Han visade praktiskt med Dansa och det var roligt att se! Dansa blev först stött av att han ville bestämma och blev lite kaxig först men sen sammarbetade dom snart väldigt bra. Även jag fick testa sen. Även fast jag förstod i teorin så var det svårt att göra det praktiskt och som med allt annat, i rätt tajming. Det krävs lite tid också för oss eftersom jag lärt in Dansa på sånt som här blev lite motsatsen. Till exempel så tar jag alltid in henne i volten framför mig medan han ville att hon skulle komma upp bakom mig, eftersom att det är ledarhästen som alltid ska vara först.
Tanken med detta här att jag ska agera mer på hennes instinkter som flyktdjur och hur det fungerar i en flock. Jag ska förhoppningsvis kunna visa henne att jag är den stora tryggheten så hon kan lita på att jag tar hand om alla faror, och att hon då ska kunna slappna av och bli mindre tittig. Helt omedvetet så ger jag henne ansvaret som ledare i många situationer och det gör såklart också att hon känner att hon behöver ha stenkoll på omgivningen och skydda oss (sig själv?) från eventuella faror. Det är så intressant och kul att få förståelse och samtidigt se att det ger så omedelbart resultat på Dansa. Jag har ju dock väldigt dålig kroppskoordination så det är svårt att få in alla nya rörelser som ska koppla med hjärnan.
Red sedan ut på kvällen efter ett svalkande bad, vi tog även ett bad direkt efter ridpasset. Hanna och Lilly gick med oss ut på Eh där vi joggade iväg före dom. Red till skarpa kurvan och vände och hade inga större krav. Hon hade svårt att hålla högergaloppen när jag samlade ihop den och så kan det bli om inte bakbenen är med helt och hon är för lång i kroppen. Fick inte ordning på det helt men lät det vara lite också då jag inte ville anstränga henne för mycket.

Fredag - Red ut till kullen på Eh och kände en del på högergaloppen. Även idag bröt hon lätt av om jag försökte samla lite. Känns som jag inte får igång påskjutet från bakbenen riktigt och att kroppen blir för lång. Annars var hon fin och jobbade på bra.


Lördag - Red dressyr i paddocken och Dansa var fin! Något enstaka stopp i början men det släppte fort och hon jobbade på bra. Hon var fin i traven och vänster galoppen. Höger galoppen är fortfarande svår då hon dör och faller ner i slängtrav om jag vill samla henne. Red mycket övergångar och tempoväxlingar i den och hon blev bättre men inte helt bra. Hon är inte oren i rörelserna alls så jag vet inte om det är något som sitter fast eller att hon bara är matt i kroppen av värmen eftersom detta är hennes svaga varv. Jag har det 100% under uppsikt och ser ifall det blir värre eller bättre. Den lilla gallan på höger bakben är liten och förändras inte mer än att det är mjuk nu och ännu mjukare efter rörelse. Avslutade med ett par skutt över klosshindren som står framme.

Söndag - Idag fick vi sällskap av Hedvig som cyklade med oss. Jag fick jobba som en galning för Dansa fick varva mellan att gå bakom, framför och bredvid cykeln. Har vi någon på backen med oss eller rider ikapp någon som promenerar så vill Dansa lägga sig bakom dom och inte gå förbi. Det funkar såklart inte. Haha. Så jag får kämpa ihjäl mig innan vi är framför men sedan släpper hon oftast folket på backen och går fram igen. Jag är lite orolig för att hon har något i kroppen som gör att höger galoppen är svår just nu, men idag när vi jobbat igenom den ordentligt i tempoväxlingar och övergångar bla. så blev den nästan helt sig själv igen. Jag ska ändå ringa kiropraktorn och se om han kan komma och känna igenom henne.