Två dagar till

I lördags vilade Dansa så hon blev utan sin skritt denna veckan för det körde ihop sig. Vi skulle vara barnvakt åt Alvin och Viktor fick hoppa in och spela en match som inte var planen innan. Alvin sov hos oss och innan Viktor kom hem på lördagen så var vi och hälsade på Carro och Leona. Så himla gulligt att se dom små kommunicera med varandra. På söndagen var vi uppe tidigt och lekte och myste om vartannat innan vi tog en promenad. Alvin somnade så jag lämnade av Viktor hemma och promenerade vidare med en podcast i öronen tills han vaknade. Jag var ute och gick i nästan två timmar. Sedan hann vi leka lite i lekparken och äta lunch innan han åkte hem och jag till stallet. 
 
Dansa och jag red till kullen bortanför sågen. Dansa var fin. Pigg och ganska skvattig men vi slapp katten i granen den här gången så jag satt kvar. Haha. Även om det är svårt att vänja om sig så gillar jag känslan som jag får med nya sitsen. Vilket såklart inte är så konstigt eftersom det är den rätta. Innan vi travade av i slutet så satte jag mig ner och lekte lite med samlingen i traven och det var så roligt! 
 
Idag plockade jag fram lite bommar i paddocken och red dit. Brukar inte vilja rida med bommar när jag är själv på grund av säkerheten, men idag gjorde jag ett undantag. Ställde bara fram en 3 studs och 3 cavaletti. Dansa var spänd och tittig på långsidan så det gick inge vidare under uppvärmningen. Jag försökte fokusera på händerna och att hon skulle svara bra på benen. Det sistnämnda gjorde hon bra men jag hade lite krångel med resten av hästkroppen idag. Tror det var en kombination av att jag fick svårt att fokusera och hålla mig till min uppgift när hon blev tittig och vinglig, och att Dansa försökte slingra sig lite då det såklart är svårt och jobbigt för henne att ställa om kroppen också. Hon bråkade dock aldrig och det betyder så mycket för mig! 
Cavalettin gjorde hon bra och efter att hon slog omkull första hindret i studsen rejält första gången så gick den också bra. Vi fick väldigt dålig väg då hon skyggade innan. 
Sedan red vi studsen på en åtta så hon landade i vänster varannan gång och höger varannan gång. Hon var riktigt fin och landade i rätt galopp hela tiden. Även åt höger (!!) Eftersom hon annars brukar landa rätt någon enstaka gång ibland åt höger så anar jag starkt att det är min sneda sits som hindrat henne till att landa i höger. Annars var det en väldigt läglig tillfällighet.
 
Efter en skrittpaus så fick vi problem då Dansa bröt av till trav och halvtrav/galopperade igenom istället för att sätta sig på rumpan och samla ihop sig när vi inte kom helt rätt in. Det var en kombination av att Dansa var trött och jag tappade ridningen.
Vi skärpte till oss och tog två bra innan vi avslutade. Med facit i hand skulle jag avslutat innan pausen. Det hände ju inget negativt mer än att hon tog trav igenom vilket händer ofta då Dansa alltid haft och fortfarande har lite svårt med studs. Hon tappade aldrig bjudning eller blev upprörd. Men jag vill ju sluta på topp innan hon blir för trött så det grämer mig lite. Underlaget var nog lite tyngre än vad jag uppfattade. 
 
 Svårt att åka hem på kvällarna nu när hästarna är inne.
Dansa älskar att stå och halvsova med mulen i håret. Hon vill vara nära men är inte så förtjust i att bli kliad. 
 

Mitt liv tillbaka!

När man vart sjuk och sedan haft en rejäl förkylning som följd så känns det som att jag fått livet tillbaka när den försvunnit! Dock så fick jag känning i halsen i eftermiddag så jag hoppas inte det tar om igen. Då gräver jag ner mig! Har aldrig vart så lugn och försiktig under en sjuka någon gång.
 
I onsdags vilade Dansa och i torsdags red vi i paddocken igen och repeterade ridningen från träningen för Anita. Jag fokuserade enbart på min sits och mina händer hela tiden och det blir lite svårt och känns avigt. Men jag känner stor skillnad på Dansa trots att det såklart inte blir lika bra som när Anita hela tiden höll koll på mig. Red lång och låg ganska länge för att känna mig för men innan vi avslutade så satte jag ihop oss lite mer till tävlingsform och red lite galopp - skritt övergångar där min högerhand inte ska ut och flaxa i fattningen till höger. Red även en väldigt stadig förvänd och lite skänkelvikningar i traven och allt kändes riktigt bra. Måste dock komma ner i skritt fortare efter galoppen för det blir några travsteg där. Hon stannade till en snabbis i galoppen en gång men annars var hon väldigt positiv.
 
På fredagen red vi ut på Eh. Kollade längden på stigbyglarna på hoppsadeln också för säkerhetsskull eftersom dressyrsadelns var så ojämna. Men jag var säker på att dom skulle vara jämna för det är stigläder med nylonband i för att de inte ska töja sig. MEN även det vänsterlädret var 2 hål kortare. Helt sjukt! Tänk att jag suttit och ridit så så himla länge. Stackars Dansa. Det var en skön känsla att sätta sig i sadeln när dom var jämna.
Vi red ut på Eh som sagt och Dansa var lite skvattig men inte alls som i måndags när vi red ut. Träden prasslar nu när det blåser eftersom dom är torra och Dansa har fått för sig att det är farligt så hon står och steppar i mellanåt. Eller det är som att det går stötar genom hela kroppen på henne. Haha. Hon fattar inte vart ljuden kommer ifrån. 
Jag kämpade på med min sits (gick riktigt bra) och Dansa joggade på så fint, ibland var hon spänd men tuffade mest på med massa energi. 
 
I torsdags började alla hästarna att sova inne. Så himla mysigt! Samson var lite ledsen första kvällen eftersom han får bo i egen box nu. Men han vande sig fort vår älskade lilla gosse. Står duktig och petar i sig hö och sover gott ♥
 

Födelsedagspresenten

I tisdags fick jag alltså en träning för Anita Grande som är dressyrtränare åt ekipage på alla nivåer men främst de som tävlar på hög nivå upp mot Grand prix. Först tänkte jag att vi inte har någon "nytta" av en så bra tränare eftersom vi ligger på så låg nivå, men så blev jag så sugen på att få testa för hon har ju sån erfarenhet och förklarar så bra och riktar mycket in sig på sitsen. Hon är även kiropraktor så hon har mycket kunskap om kroppen. 
 
Under vår träning fokuserade hon nästan enbart på sitsen. Är min sits bra och jag jobbar rätt med den så blir Dansa också väldigt fin, så det blev hon! 
Anita upptäckte direkt att jag är sned i kroppen. Jag viker överkroppen åt vänster och vill hela tiden flytta mina händer åt vänster, i båda varven. Detta gör att Dansa är lika sned såklart eftersom det bara är jag som rider henne. Och det är troligen därför vi har så svårt med våra taktmissar i vänster varv, för Dansa behöver balansera upp mitt sneda också. Jag fick tippa ned höger axel och upp med vänstra, tippa huvudet lite mot höger axel och hålla stenkoll på mina händer, framförallt vänster som ska befinna sig vid manken och ingen annanstans. Det var en så skum känsla innan jag hann vänja mig lite. Eftersom det sneda är mitt raka så kände jag mig helt förvriden först. Haha. Hon upptäckte också att min vänstra stigbygel var flera hål kortare än den högra. Sjukt att jag inte upptäckt det förut, för när jag tittade ned såg jag att vinklen på dom var olika. 
 
Högertygeln är jag och håller fast i mer än vad jag insett själv. Vet att Patrik är på mig om det men jag har nog inte insett att det var så pass mycket som det är förrän nu när Anita var benhård på mig om att släppa den så att den glappade, för att verkligen komma bort från den. Då jag rider på den i båda varven. Träningen gick ut på att ge mig verktyg till att jobba bort min snedhet och därmed också Dansas. Så det hon sa är inget sätt jag ska rida på för alltid, utan tills vi är raka(re?). Det är säkert något som behöver jobbas med hela livet, men ni förstår. 
 
I höger varv ska jag vara så noga med att ha henne rak på yttersidan och hålla min hand vid manken samt leda med höger inåt men släppa den (glapp-släppa) imellan. Detta behövs för att kunna rida in Dansa på vänstertygeln och inte förrän hon börjar falla lite inåt så jag kan runda upp med innerskänkeln, så sög hon tag i den. 
I vänster varv så ska jag istället tränga med vänsterhanden och alltså fortsätta ha den vid manken samtidigt som jag måste ha väldigt väldigt lätt kontakt på högerhanden och leda med den (trots att den är ytter) för att vi ska kunna komma på rätt körl. Jag har haft för mycket i den handen tidigare och inte vart tillräckligt flexibel så det är en av anledningarna till att vi får de där taktmissarna. 
 
Jag fick också träna på att verkligen lätta av helt i övergångarna både uppåt och nedåt. Tyglarna fick glappa just för att Dansa skulle få ta för sig framåt och vi fick göra lugna övergångar. Jag skulle tänka mig som när man vrider på en volymknapp. Inte sådär kvickt som jag alltid tänker att det ska vara, utan jag ska kunna välja. Fick även gör tempoväxlingar på samma vis. 
 
Dansa blev otroligt fin och rörlig av denna ridning och jag fick en riktigt bra och avslappnad sits. Jag har skrivit ner massor av punkter för att minnas och mamma filmade en hel del så jag hoppas verkligen att jag ska kunna jobba vidare med de här på egen hand. 
Nackdelen med Anita är att hon bor i Östersund, men hon har träningar på Lejondal i Sthlm någon gång per månad så hon kunde komma förbi fler gånger om jag ville. OM JAG VILL?! Det blir nog svårt nu under hösten då mörkret kommer så fort och det är mina stängningsdagar så jag måste planera flera veckor i förväg. Men om vi inte får till det nu så hoppas jag till våren. 
Känns som ett perfekt komplement till Patrik då båda har samma typ av tänk men ser olika saker. 
 
Hon gillade Dansa väldigt mycket och sa att om vi får ordning på snedheten kan hon bli riktigt riktigt bra. Vi var ett riktigt fint ekipage och hon sa att jag hade en bra ryttarkropp och red bra. Jag blir så otroligt glad av att få höra sånt! Och extra glad blir jag såklart när det kommer från så kunniga människor. Nu ska vi bara träna vidare så vi kan leva upp till alla fina ord! 
 
Lite fel att skriva så mycket om sitsen och så lägger jag upp en bild där den inte är helt korrekt. Men det är en stillbild från träningen i alla fall så den passar ju in så ;)
 

Katt-rackare

I måndags tänkte jag låta Dansa vila igen. Hade gärna låtit någon annan bara jogga henne lite eftersom vi skulle träna dagen efter, men det finns inte så många här omkring som jag vill sätta upp på henne. Jag har vart väldigt försiktig med att bara låta de som jag vet kommer passa henne fått rida för risken är väldigt stor att det blir himla dåligt för alla inblandade om "fel" person hoppar upp. Men det var ingen som kunde och jag var lite osamrt när jag tog ridbyxorna till stallet. För hur skulle jag då kunna låta bli att rida själv?? 
 
Så Dansa och jag skrittade iväg mot Hårga. Hon var bara riden på tävlingen senaste veckan. Hon var lugn och snäll men jag vet ju vad som är den stora risken när hon har överskottsenergi, men ändå så lyckades jag hamna på backen. Haha. 
Hon kan ju alltid vara tittig, men med extra energi så blir hon sjukt explosiv och kvick i sina nitar och kast. Nackdelen med en liten och smidig häst gissar jag. Det hoppade i alla fall ut en katt från en gran precis bredvid oss när vi kom och skrittade och vips så var jag nere på backen. Ett tag trodde jag att jag skulle landa på svanskotan men jag lyckades knycka till i luften och landa på fötterna i stället! Ungefär samma sekund som jag landade på backen så såg jag att Dansa hade en liten fästing bakom ganaschen, så jag fick rycka bort den i samma veva. Haha. Årets första avramling i alla fall och jag hoppas det blir den sista.
 
Resten av ridturen joggade vi i trav. Hon var bitvis fin men bitvis spänd och det kom någon till tvärnit/kast men jag satt kvar och slog aldrig i näsan tack och lov. Med så mycket vila som hon haft så skötte hon sig ändå superbra!
 
Det var så skönt att få komma ut igen. Jag mår alltid så mycket bättre i både kropp och sinne efteråt, även om förkylningen inte blev bättre förstås.
 
 

En ny tränare

Jag fick en träning i födelsedagspresent, för en tränare som jag velat testa sedan vi var i Stockholm i våras. Ikväll tränade vi för henne och wow vad jag gillade henne! Drömmen vore att kunna varva mellan henne och Patrik, men hon bor i Östersund. Förhoppningsvis får vi ihop våra scheman någon gång ibland i alla fall så vi kan fortsätta! 
 
 

Äntligen ny vecka

Är så glad att förra veckan nu är ett minne blott och hoppas att vi får bättre flyt framöver. Det började dock inte superlovande! Haha. Förkylningen blir inte det minsta bättre. Gör sjukt ont i halsen på nätterna och näsan är i princip obrukbar pga all snuva. Vaknar stup i kvarten och på dagarna så har jag huvudvärk och ont i frakturen på näsan av alla snytningar. Är tacksam att just snytningsmomentet i alla fall fungerar bra för annars hade jag väl haft en sjuk värk i bihålorna istället. Ett till bekymmer är att jag inte borde ha linser nu när jag är så förkyld men glasögonen gör ont på näsan. 
Jag försöker vila så mycket som möjligt och önskar varje kväll jag lägger mig att det åtminstone ska vara bättre dagen efter. Jag är sällan förkyld eller sjuk, men när det väl händer så biter det sig i ordentligt. 
 
Dansa fick vila igår så att jag kunde vila och idag hade jag min lediga måndag som tur var, så jag har hängt i soffan hela dagen. Tog ridbyxorna när jag åkte till stallet och det slutade naturligtvis i att jag råkade rida. Vilket inte var tanken. Men det blev en skön tur! Dansa har vilat sen förra tisdagen bortsett från tävlingen i lördags. Hon blir inte pigg som i "het" när hon vilat utan hon gångar alla sina reaktioner med 100 istället. Så idag när en katt hoppade ut från en gran precis bredvid oss ramlade jag av faktiskt. Första vurpan för i år. Tack och lov så slog jag inte i näsan och landade på fötterna, så ingen skada skedd! 
Hon gjorde någon mer variant av tvärnit/kast/backning innan vi hunnit till blå/vita och hem igen, men då satt jag kvar även om det var lite svajigt en gång. Hon blir så jäkla kvick i sina rörelser när hon har överskottsenergi alltså! Däremellan var hon så snäll trots all vila (tacksam att dom fortfarande har kunnat sova ute) och fick jogga i låg form i traven och skritten med lite strechtövningar. Lite väl pigg och spänd emellanåt men det är inte så konstigt. 
 
Vi avmaskade hästarna igår och ikväll fick dom flytta in i vinterhagen. Nu är sommaren slut på riktigt! Hanna åker till Mallorca imorgonbitti. Just nu ångrar jag att jag sa åt henne att åka för en vecka känns jättelångt och ensamt! Men jag vet att det går fort och bara jag får bli frisk så kommer allt i livet kännas bättre igen. 
 
 

Tävling Söderhamn

Mitt liv har vart helt kaos fortsättningsvis sen i fredags när jag skrev senast. Under natten mot lördagen så fick jag ondare i halsen och bestämde mig där mellan alla småsnuttar jag sov att ge upp tävlingen. Men när det närmade sig morgonsidan så blev halsen bättre så det var bara att ta tag i tävlingsplanen igen!
Ingenting var packat eller putsat eftersom vi fick åka till akuten med min näsa kvällen innan, den fungerade för övrigt bra så länge den fick vara ifred. 
När transporten skulle backas för att stå redo för lastning så låser sig alla hjulen. Grejar med det ett tag och sedan fick Hanna hjälpa mig, men vi fick ingen ordning. 1h tills vi skulle åka nu och vi ringde runt till våra bröder och pappor för att få tips och hjälp. Efter en del test och velande så ger jag upp och känner att det får vara nog. Hela veckan har vart en strävan efter att ta sig iväg på tävlingen men nu orkade jag inget mer, jag var besegrad. MEN så är jag ju så nedrans dålig på att ge upp. Vi tog reda på att det inte fanns någon risk att det skulle kunna hända något farligt och det fanns det inte, så vi packade med oss en brädbit som skulle hjälpa oss att backa och sedan satte jag fart. Det var 40 min tills vi skulle åka och Hanna var påväg ut och rida och jag hade en lortig häst och precis all packning att ta reda på. Ingenting smörjdes utan det var bara att få in allt i transporten och sedan knoppa Dansa. 
 
Väl där så hade vi lagom med tid. Jag var ganska avslagen och gick på autopilot över allt som hänt, förkylningen från helvetet och näsan. Dansa var stencool precis hela tiden, en riktig ängel! Det brukar hon vara på tävling men nu hade hon 5 vilodagar i kroppen så hon får en extra stor guldstjärna. 
Hon var supersnäll att rida också, lite stel och oriden såklart men det förstod jag. Vi värmde upp och försökte mjuka upp kroppen och det gick bra men traven var svår. Jag som så lätt får sendrag fick naturligtvis det nu också, med en sjuka i kroppen är det svårt att få i sig tillräckligt med vätska. 
Det kom precis när jag började få ordning på flytet i traven, så det var typiskt. Min kropp klarade inte riktigt av ansträngningen som det kräver. Kändes ändå helt ok när det var dags för oss att rida in på banan. 
 
Förra året fick Dansa black out på den här tävlingen och vägrade gå efter första hälsningen, men det fanns inga tendenser alls till det idag. Hon var väldigt spänd på domarens kortsida som vanligt men det släppte helt ok innan start. 
Vi red programmet och fick aldrig något flyt i traven, det blev av och på eftersom jag fick sendrag två gånger och kunde/orkade inte hålla ihop allt hela tiden. Väl i galoppen så kändes det mycket bättre och när vi skrittade av banan var jag så glad att hon återigen gick in på en tävlingsbana, positiv och kämpade tillsammans med mig. 
 
Jag visste att vi skulle få låga procent efter alla missar men det gjorde inget eftersom vi mot alla odds ens tog oss dit. Att resultatet skulle sluta på 49,8% gjorde mig dock lite chockad. Jag hade väntat mig 55-56% men inte så himla lite. Vi gjorde alla moment och några saker tyckte jag vi gjorde bra, och efter alla gånger vi haft kaos inne på banan med helt uteblivna moment så har vi aldrig legat lägre än 55%, oftast runt 57%. Nu var det här i och för sig en klass högre då det var en LA:3a men jag blev faktiskt förvånad. Orkade dock inte bry mig så jag blev aldrig besviken utan bara "jahapp" Tur att det här inte hände förra året för då hade jag brutit ihop totalt. Nu är jag mer stabil och trygg i vad vi egentligen kan. 
 
Vad som stod genomgående i protokollet var att formen var för öppen och det håller jag med om när jag ser filmen. Men sen orkar jag inte tänka och spekulera något mer. Vet att jag ridit för den domaren en gång till för två år sedan och hon dömde oss mycket lägre än andra domare då också. Jag lämnar det här nu och tänker att om någon här i världen tror att jag bara sitter och åker häst när jag tävlar så har vi ju det motbevisat här. Sist vi red det här programet och jag var frisk och red ordentligt så fick vi drygt 62% och i lördags när jag var sjuk och inte hade ork, och Dansa hade vilat i 5 dagar så rider vi på knappt 50%. 
 
I slutkommentaren, utöver det om formen så skrev hon mjuk ridning och det blir jag alltid glad av att läsa för det är viktigt för mig att det alltid är och ser mjukt ut när jag rider. 
Jag är så obeskrivligt glad varje gång Dansa är positiv inne på banan så det väger upp väldigt mycket för mig. Resten fixar sig med träning och erfarenhet! 
 
 

Det går bra nu

I måndags var vi ute och joggade lite med Hanna och Winston. Vi red ut till skarpa kurvan ute på Eh och Dansa var fin. Sedan hade hon planerad vilodag på tisdagen då jag jobbade sent. Men sedan dess har allt bara fallerat. Jag började bli hängig på tisdagkväll och under natten fick jag feber och värk i hela kroppen så jag låg däckad hela onsdagen och på torsdagen var förkylningen inte att leka med även m värken och febern var borta. Viktor har också vart sjuk så vi har åtminstone haft sällskap! 
 
Dansa fick vila både onsdag och torsdag också men idag var jag och jobbade. Blev inte sämre under dagen så jag kände mig klar i planen att kunna tävla imorgon som planerat. Lycka! Men den planen kraschades fort då jag bara hann ta in Dansa från hagen och börja linda av henne bandaget. Jag hittade inte flärpen så vinklade in huvudet för att se lite mer på insidan av benet och hann bara se Dansas andra bakben swisha emot mig och pang så small det i ansiktet! En fruktansvärd smärta och kunde inte alls känna hur det hade gått mer än att näsan tog värsta smällen. Fick fram att Dansa sparkat mig i ansiktet och näsan så Hanna kom och hjälpte mig. Jag bröt ihop fullkommligt över hela situationen med hela veckan och att jag var så rädd att näsan skulle vara demolerad. 
Jag såg blod och lera och frågade Hanna om näsan var sned, samtidigt som jag insåg att jag troligen skulle svimma om hon sa att den var det, så jag sa åt henne att inte svara samtidigt som hon absolut inte fick ljuga. Haha stackars människa. 
Vi tvättade rent och Hanna tyckte vi borde åka in till akuten. När doktorn kände igenom näsan så knakade det på ett ställe så han ville röntga. Mycket riktigt så var den en fraktur på vänster sida, det var där jag blödde näsblod också. Tack och lov så låg frakuren bra så vi behövde inte knäcka till den som jag var livrädd för. Det finns inget annat att göra än låta den läka själv under några veckor. Så nu får jag se till att inte slå i den innan dess. Lite orolig för att Dansa ska nocka mig för det är sånt som händer titt som tätt. 
 
Fyra timmar senare var jag tillbaka i stallet och kunde linda klart de där benet. Vi har sjukt mycket mygg och hästarna är så less! Det var efter en sån Dansa slog idag så det var absolut inte hennes fel, och hon blev så orolig efteråt stackarn. Hon visste att något var fel. Jag är alltid så försiktig och genmtänkt när jag göra saker men ett enda litet misstag kan vara ett för mycket.
Det var dock en otrolig tur att jag "bara" skadade näsan så att inte någon annan del av huvudet hade blivit träffat. Och tack och lov så var Hanna i närheten och kunde hjälpa mig! Det är också hon som hängt med mig på akuten hela kvällen ♥
 
Smärtan är inte så farlig och blir den inte värre så är min plan att åka på tävlingen imorgon. Den är bara i Söderhamn så det är inte långt. Det lurigaste är att Dansa vilat i 4 dagar nu, men många gånger så är hon väldigt lugn första ridpassen efter vilor.
 
 

Söndagsträning

Igår fyllde jag år men innan vi hade fika här hemma så hade vi träning på förmiddagen. Dansa och Patrik bjöd mig på en riktigt bra present då vi fick börja leka lite med passagen. Jag har aldrig ridit i det och tro mig när jag säger att jag fick mersmak efter att bara ha fått känna en liten känsla av vad som finns där inne i Dansas kropp. Wow! 
 
Det hade regnat en hel del dagarna innan träningen så kortsidorna av paddocken var ganska djupa och slaffsiga, så jag sa till Patrik att jag skär av och underviker de partierna. Men så frågade han vad jag skulle göra om jag kom på en tävling som såg ut så.. hehe ja det resulterade såklart i att jag red där ändå ;) Han hade naturligtvis rätt. Jag rider i alla väder förutom dom jag anser vara luriga för säkerheten, men underlaget hade jag inte tänk på det viset med. Det beror nog på att jag vart väldigt skonad från dåliga tävlingsunderlag/väder. Kan ju tillägga att det inte var några som helst problem att rida på de där ställena! 
 
Vi började träningen med snack och skritt. Vi tränar mest i trav och galopp men jag inser att jag behöver ta en kort skritt också för jag tycker det känns långsamt när Dansa i själva verket har en jättefin skritt. Så min känsla är helt fel där. Samma problem som jag haft i alla gångarter, jag har vart (och får ibland återfall) fartblind och trott att allt ska gå fortare. Men då hamnar vi lätt i ett moment där jag stressar henne istället. Inte bra. 
 
I traven sedan så hade vi som vanligt min startsträcka där jag behöver komma in i känslan och få drivet bakifrån. Det känns väldigt ostadigt och fult men jag blev positivt överraskad av att titta på filmen sedan då det åtminstone ser mycket bättre ut än vad det känns. Glad att jag hittat tillbaka till bra sits igen, även fast den såklart har miljoner brister. Men så är det ju alltid, med allting så jag måste försöka vara nöjd ibland ändå. Jag är aldrig nöjd som i att inte vilja utveckla, utan mer tillfreds på den nivån vissa saker är på för stunden. Älskar att lära mig nytt! 
 
Vi red en del övergångar skritt - trav för jag vill lära om Dansa att hon ska svara på första hjälpen. Jag har blivit mycket bättre men använder fortfarande mina skänklar alldeles för ofta istället för att spara på dom. P sa åt mig att jag måste bestämma mig för att att tex trava, istället för att vara lite frågande i hjälpen som jag blir. Kickheten och tajmingen i mina hjälper behöver byggas upp.
 
Sedan jobbade vi i traven och efter min vanliga startsträcka tills jag hittat tillrätta i sadeln så blev hon fin. Jag måste hela tiden fokusera på att vi har energin. Den ska komma från ytterskänkeln och hon ska runda sig för den inre, då blir ju allt så bra! Jag glömmer lätt ytterskänkeln när vi är längs staketet men den är lika viktigt där såklart, så hon inte bara viker sig i innersidan och inte driver framåt med bakbenen.
 
I galoppen red vi lite skritt - galopp, ett enkelt byte (som var riktigt fint!) och förvänd. I skritten mellan de enkla bytena och innan fattningar från skritt måste jag komma ihåg att lägga om båda skänklarna samtidigt för annars börjar hon kroka sig åt någon sida. Jag börjar i alla fall få grepp om att inte kasta fram överlivet utan sitta kvar i sadeln i fattningarna. 
 
 Efter galopperna hade vi fått massor av extra energi in i traven. Så häftigt driv och ändå så lätt i fronten! P bad mig samla, med energi och efter någon långsida så kom hon ihop mer än någonsin tidigare och P berättade att det här var början till passage. Jag har ju, som allt annat vi lär Dansa, aldrig ridit i passage men jag kan tänka mig känslan och även fast detta inte var passage utan bara början till inlärningen så var det häftigaste känslan jag upplevt på hästryggen! Så mycket energi, sånt driv bakifrån som bara samlades under mig med mer svävmoment än när vi rider den vanliga traven och ändå inget mer än det lätta stödet i handen. Jag blir så lycklig! Tänk vad långt vi kommit tillsammans! 
 
När Dansa var avspolat, insmord i liniment och matade med morötter och pussar så skyndade jag hem och gjorde klart det sista inför främmandet. Så roligt när stora delar av släkten samlas! Fick så fina och bra presenter! 
Vi klippte Alvin också medan han stod och dansade till Babblarna. 
 
 

Två vilodagar

Dansa fick två vilodagar den här veckan för att jag skulle få ihop livet. Ibland blir det så och det gör absolut ingenting, det var skrittdagen som byttes ut och det är ju också en vila, fast lite aktiv. Hon vilade månadg och torsdag. 
Igår och idag var vi ute och joggade till Hembygdsgården och båda dagarna var Dansa fin. Men igår hade jag ändå en dålig känsla för att jag var instabil medan jag idag hade en väldigt härlig känsla. Intressant att den mentala biten kan spela in så otroligt mycket.
Vi flög lite idag också för det kom ut ett rådjur jämsides med oss bakom en sten och Dansa blev såklart överraskad och rädd. Måste sett roligt ut! Haha. Hon tvärnitade efteråt och stirrade innan vi sedan gick vidare. Efter några hundra meter hade hon lämnat det där bakom sig helt. När vi kom på samma ställe på hemvägen råkade det dock bli en tur ut på den motsatta åkern. 
Dansa fick jobba lång och låg inför träningen imorgon förmiddag. Längtar, det känns som evigheter sedan sist. Det är nog nästan 3 veckor som hunnit gå. 
 
Dansa har provat en av de nya boxarna och stortrivs! Hon kommer troligen få byta till den så hon får lite större och ett fönster. Hon älskar ju att stå och titta på sånt som händer runt omkring. Det som är kvar är att få upp gallet framför fönstren och mellan boxarna. Dessutom så ska lamporna flyttas. 
 
 

Mycket galopp

I måndags vilade Dansa och på tisdagen var vi ute och galopperade igen. Blir mycket galopp nu! 
Vi red till blå/vita där vi fick skynda oss av vägen för en traktor kom i världens fart. Den saktade inte ens ner när den såg oss.. Vände sedan hemmåt och red upp på berget istället. Mycket galopp hela vägen och Dansa blev tittig upp mot berget så hon gjorde mycket mikrostopp. Förstår faktiskt inte hur jag ska kunna vänja henne vid att inte bli så tittig att hon blir opåverkbar?? Vi har ända från inridningen ridit ut massor men det släpper aldrig utan hon blir likadan så fort jag inte rider på ett ställe i princip varje dag. 
Det är som tur var inge big deal för hon går ändå fram överallt även om hon blir spänd och svår att hålla i bra tempo, men jag tänker på hur det skulle fungera om jag hade velat rida fälttävlan, vi hade fått skritta igenom banan. Haha.
 
Vi vände nedanför långbacken och sedan när vi kom nedanför Kallebacken så vände vi och galopperade i så högt tempo som möjligt tillbaka till fårhuset. Dansa tyckte det var superskoj! 
 
På onsdagen red vi markarbete i paddocken med Hanna och Winston. Jag ställde upp tre små kryss på en S-båge och även en bom på marken på ena långsidan. Dansa var lite omoitverad i början av uppvärmningen men blev finare och finare ju längre vi red. Det är 8onde ridpasset i rad på bana som hon inte bråkar! Jag är SÅ SÅ SÅ lycklig för det. 
Vi skuttade och försökte landa i olika galopper och lägga en volt mellan varje men det är svårt åt höger. Det var lättare att rida alla i en följd på böjda spår och likaså när vi testade att rida dom på en nästan rak linje. Övade också några riktigt tighta svängar som hon gjorde riktigt bra! Innan vi var färdig så var hon riktigt fin och kvick i bakbenen! 
 
- Lätt i fronten - framförallt i svängar och ökningar.
- Öka efter hindren för att få fram bjudningen.
- Aldrig hålla kvar i tyglarna.
Det är tre saker som jag tänkte extra på. Det gör varje uteritt och markarbetspass nu (i dressyrjobbet har det funnits mer naturligt hos mig tidigare av någon anledning).
 
Dansa puttar upp fönstret själv när hon åker transport! 
 

Dressyr KM

I söndags var det tävlingsdags igen och Dansa fick som sagt stå och sova hela förmiddagen i Bronzacs box medan jag hjälpte till i sekretariatet. Det är så himla roligt att räkna ihop procenten samtidigt som man kan hålla koll på tävlingsbanan tycker jag. Vi har dessutom himla trevligt och roligt där inne. 
Vi hade först en lokal tävling och direkt efteråt så fick vi som inte deltog i den men skulle vara med i KM rida våra ritter. De som var med på lokala fick räkna det resultatet. 
 
LB:1 66,071% 2a av 3 starter. 
Framridningen var lite trång och underlaget lite för djupt på ena kortsidan, så det var svårt att rida fram som jag ville. Men vi strechade igenom med skolorna och skänkelvikningar och Dansa var fin! 
Inne på banan var hon först tittig nere vid C och dommarna som satt i en hästtransport, men det hann släppa innan start. 
Som vanligt, får jag säga nu för tiden, så fick jag början på sendrag i höften som satt i fram till skritten. Ska testa äta magnesium inför nästa tävling och se om jag slipper det då. Nu har jag fått det så många gånger att jag vågar rida lite mer för jag vet att det aldrig brytit ut helt. Men såklart jag blir påverkad och försiktig för det gör ont. 
Dansa var hur som helst jättefin och vi hade bra flyt! Inte lika bra som dagen innan men samtidigt så var inte "dipparna" lika dålig heller så det var bra. 
Vi fick några 5or men också många 7,5or och även en 8a. Mellangångarterna gick bättre än vanligt så det var roligt! Och traven var riktigt bra vilket känns som en stor vinst. 
 
Slutkommentar - Bra jobbat på en fin häst. Önskar mer styrka i vänster varv. Lycka till! 
 
Det är andra gången vi ligger på 66% (förutom en pay'n ride där vi låg någon procent högre hos Bergåkra) och det känns så roligt! Hade vi startat lokala under dagen så hade det räckt till en 3dje plats vilket också känns kul. Det var många som berömde Dansa och jag blir så himla stolt och glad då. Min älskade lilla bebis! 
 
 

Fotografier

I Gävle var det en fotograf så jag valde ut några foton att köpa. Dom kostade 130kr styck men jag bestämde mig för att jag fick unna mig 3 stycken! Mitt fina fina hjärta. Jag tycker hon är fin ♥
 
 

Träning på dressyrbana

I söndags var vi i Spännars och red dressyrKM. På lördagen hade jag en träning inbokad med Patrik men då dom kom och skulle spränga en sten i paddocken så var det såklart bara att tänka om. Hanna föjde mig och Dansa till Spännars så vi kunde rida på banan där istället. Där stod dressyrstaketet uppe inför tävlingen så det var perfekt att få rida lite där. 
 
Jag kände ju att jag ÄNTLIGEN började hitta tillbaka på allvar till ridningingen i traven när vi var på tävlingen i Gävle förra helgen, och det visade sig även denna dag. Jag måste vara stabil och konsekvent i min ridning även fast det inte blir rätt direkt. Jag blir så lätt osäker och duttig då och det är det absolut värsta. 
Dansa var ganska ostadig i formen i början och jag red en del öppnor och slutor och skänkelvikningar för att lossa henne och höll som sagt kvar vid min ridning. Pang så blev hon lätt i fronten och trampade på såå fint med bakbenen! Vi lyckades bara hålla ihop det bitvis, men det måste ju börja någonstans. 
Jag har aldrig fått så fin trav utan Patrik på backen, så det kändes superkul! 
 
Galoppen var otroligt fin den med. Vi red igenom LB:1an som avslut och det gick bra stora delar men som vanligt missar här och var. En riktigt bra känsla! 
 
Skrittade runt sågen med en liten tjej på hennes nya ponny efteråt. Dansa fick ta täten och det var mycket troll som lurade bakom stenarna. Haha, larvskruttan! 
 
Dansa fick även denna natt innan tävling sova ute. Hon har fått gjort det av olika anledningar varje gång men denna gång var det för att jag skulle behöva ta med henne till Spännars direkt på morgonen då jag skulle hjälpa till i sekritariatet och vi skulle inte rida förrän vid halv ett. Hon stod och sov många timmar där i stället. 
 
Inget bråk även denna gång och likaså på tävlingen och idag då vi red markarbete i paddocken. Jag kan tjata hur länge som helst om hur lycklig det gör mig. Tappat räkningen på ridpass men tror vi är uppe i ca 8 raka nu. Dessvärre kan jag inte se något mönster i vad som lyckades bryta mönstret..
 
 

Mygginvasion

Det är så otroligt vidrigt med myggor hos oss nu så det går knappt vara ute, framförallt på eftermiddagen/kvällen. Tre kvigor hade kommit på villovägar och hamnade lite efter när Annika bytte hage igår så när dom sedan dök upp och Hanna och jag skulle lotsa dom rätt så var det så vidrigt med mygg att det knappt gick att titta iband. Sedan skulle vi dra om ett staket också så ni kan ju gissa hur bitna vi är idag. 
 
I torsdags skoddes äntligen Dansa. Hon hade fått stå inne under natten för att få vila från myggen så hon var lagom full av energi när Jörgen kom på förmiddagen ;) Han dök inte upp förrän elva så jag släppte ut henne en stund på stallplanen och hon passade på att bocka av sig lite. Sötskrotan. Hon skötte sig jättebra under skoningen trots all energi. 
 
Det regnade så jag och Dansa passade på att ta ett galopp-pass ute på vägarna efteråt. Vi red till kullen i Hårga och Dansa var fin. Igår var jag velig om jag skulle rida ett lugnare pass igen eller låta henne vila. Det är dressyrträning idag och tävling imorgon. KM i Spännars. Men det gick ju inte vara ute utan att bli ihjälbiten så vi tog in alla hästar (en av de nya boxarna är tillräckligt klar för att användas lite nu) så att dom fick vila och så målade jag klar fönstren och donade med annat innan dom fick gå ut igen sent på kvällen. 
 
Tråkigt att vi inte kan vara ute och njuta av de fina dagarna nu när det egentligen är så härligt väder! Det blåser dock lite nu så jag hoppas det funkar ok idag. Igårkväll var det helt vindstilla. 
 
Pussattack!