Sista vilodagen

Idag har Dansa haft sin sista vilodag, och även idag var hon lerinpackad. Hon har snart vart mer eller mindre helt lerklädd i en vecka nu och det har hon aldrig ens vart i närheten av. Försvinner mycket päls varje dag så jag hoppas att det är på grund av den, så hon inte tänker fortsätt såhär året runt! Haha
 
Jag har en plan för uppstarten men den återkommer jag med. Imorgon tömkör jag och sedan ska jag hjälpa farmor att flytta till sin lägenhet. På söndag har vi en dressyrtävling i Stall Prästgården. En intern uppgörelse mellan Hanna & Winston och Maja & Noa där dom ska rida ett program som jag ritat upp ;) Det är även jag som är domare! Efteråt blir det fika så det ska jag också baka imorgon. 
 
Fick sms av Annika i onsdags om att Dansa jagade fåglar i hagen. Har inte bestämt mig för om jag ska tolka det som att hon är arbetssugen igen, eller om hon bara missförstått att hon är en häst och inte en fågelhund. Haha.
 
 

Tisdag

Jag som var så glad att förkylningen är snäppet bättre idag då halsontet försvunnit och energin börjar komma tillbaka.. och så tar en kund ner mig på jorden igen med att säga att på henne har det tagit om och om ända sen nyår. Haha och där försvann den glädjen!
 
Stängde salongen 18 och åkte sedan till stallet med Hanna. För bara någon månad sedan så kändes det som att dagen var slut vid den tiden men nu när ljuset återvänt så känns det helt annorlunda! 
Hanna red och jag hängde i stallet tillsammans med Dansa. Hon har rullat sig totalt lerinpackad för typ femte dagen i rad nu. Tror aldrig hon vart i närheten av det förut. Tur att hon inte är alls lika öm i pälsen längre utan till och med kan njuta lite av borstningen igen. Hade inte känts så roligt att krafsa av all lera varje dag om hon inte gillade det och alla djurägare vet väl hur det hade skärt i hjärtat om man skulle lämnat dom helt leriga över natten.
 
Dansa är så rolig för hon kan skaka på huvudet på kommando och vänder bort huvudet ifrån en för att få godis. Så om hon försöker smöra till sig en morot nu så varvar hon mellan att ruska på huvudet eller vända bort huvudet för att se om det funkar. Fast när hon vänder bort huvudet så ser man hur det rycker i henne för att hon är sååååå sugen. Måste dock förfina just det "tricket" för när man väl sträcker fram moroten så tar den med ett monstergap ;)
Kul att jag kan använda godis som belöning nu för tiden utan att hon blir nafsig och alldeles för på. För några år sedan var jag tvungen att ha avvänjningsperioder där det var totalt noll-tolerans med godis från händerna, för att hon skulle komma ner på jorden igen.
Men hon mognar på sig hon med minsann! ♥
 
 

Rätt håll

Förkylningen har vart lite bättre idag, dippar nu på kvällen men det brukar ju vara så. Hatar när man är så snuvig på jobbet för jag känner mig så äcklig mot kunderna. När man mår riktigt dåligt så låter man inte sjuk, men när man sedan blir bättre så kommer snuvan och hostan så man låter värre än någonsin. Dåligt fördelat eftersom man inte kan stanna hemma pga förkylning. 
 
Har landat så skönt i mitt jobb sista året, har nästan bara stammisar så det känns tryggt och som att träffa vänner hela dagarna, vare sig de är 5 år eller 85! Jag har fortfarande väldig prestationsångest och framförallt med nya färgkunder, även om jag blivit lite tryggare i att vara rak och ärlig med vad som är möjligt och inte nu för tiden. Vi är ju tyvärr inga trollkarlar och A och O för en nöjd kund är konsultationen. Älskar mitt arbete! 
 
Hanna fixade stallet idag så jag kunde vila. Och det har jag verkligen gjort, så jag hoppas på bättre resultat än vad som visar sig just nu. Annars kan jag ju lika gärna hålla igång ;) 
 
 

Stiljte

Det har visst redan gått nästan en vecka sen jag skrev här. Dansa vilar ju och min kropp tyckte tydligen att jag lika gärna kunde passa på att vara sjuk då. Visst är det smidigt när ingen häst behöver motioneras, men nog hade jag önskat att kunna passa på att göra lite annat. 
Nu är ju inte jag den som sitter stilla så jag har vart ute på endå såklart. Hehe. 
 
I tisdags vaknade jag upp utan snuva och var så glad för det, men ju längre dagen gick desto sämre blev jag. Tänkte gå hem från jobbet flera gånger men stod ut och däckade sedan hemma med febern jag hade. Jag halvsov i princip från halv sju på tisdagkväll till efter lunch på onsdagen, men väldigt obekvämt och oroligt. Febern var åtminstone borta och jag kunde packa ihop mig och åka till Stockholm tillsammans med Annika och Hanna. Där sov vi hos Marie och Göran.
På torsdagen åkte vi ut till Lejondal där Martin Ågevall driver ett dressyrstall. Han hade för dagen en tränare vid namn Anita Grande där och tränade alla sina/sina kunders hästar. Vi fick sitta bredvid tränaren i en uppvärmd hörna - se, lyssna, inspireras och lära. Så otroligt roligt och intressant! 
Det var hästar från nybliven 5 åring som var sent tagen till Gran Prix-hästar i alla temperament och personligheter. Jag har aldrig sett en ryttare på högre nivå i vardagsarbetet så det var otroligt nyttigt för mig. 
 
Vad jag tar med mig är små tips och trix som dom använde sig av och jag fick se att det inte behöver gå helt problemfritt hemma även om dom går bra på tävling. Det behövde mitt självförtroende. Martins sits skulle jag kunna dö för. Så stabil och följsam, och ser aldrig någonsin ansträngd eller otrevlig ut. Kan tycka att vissa dressyrryttare ser så "hård" och burdus ut i sin ridning.
Maries syster har sina grymt fina hästar uppstallade där och vi fick se henne träna dom. Måste vara väldigt inspierande att hålla till på en stor anläggning med så mycket duktiga människor runt sig. Gissa om det känns extra tungt att Dansa vilar nu när jag fick en sån inspirations-kick! 
 
 
Torsdagkväll kom vi hem och på fredagen var jag uppe och jobbade igen. Likaså lördag. Förkylningen har ett fast grepp runt mig och mina bihålor krånglade rejält en kväll. Magen också efter att ha levt alldeles för mycket på värktabletter sista veckan. Igårkväll var mamma och Anders här på tacos och kortspel. Ville att dom skulle slippa sin matlagning i renoveringskaoset hemma en kväll åtminstone.
 
Jag tänker att jag har tagit det så lugnt under den här sjuktiden eftersom jag inte ridit, men nu inser jag att det kanske inte räknas om man är ute och flänger.. ;) Idag har jag i alla fall bara hängt i soffan och ska endast göra en liten avstickare till stallet och mocka. Dansa har gjort en total lerinpackning för tredje dagen i rad fick jag information om. Bra att hon tar sin vila på stort allvar i alla fall. Nu ska jag ta en tupplur! 
 
 

26 år

Idag fyller min älskade lilla ponny 26 år. Förstår inte vart tiden har tagit vägen. Han får mest gå på promenader nu för tiden och en liten 3- årig tjej "rider" på honom två dagar i veckan. Han har det väldigt bra och busar massor med en kompis i hagen. Jag hoppas att han får flera friska år till ♥
 
 

En 6 åring i Uppsala

Idag följde jag med mamma och Anders ner till Uppsala för att fira Jonas som fyllt 6år. Inte förrän tidigt i morse visste vi om vi kunde åka då Sune blev sämre i magen igår igen. Men han blev bättre och fick spendera sin lördag hos farmor och vi åkte iväg som planera. Första stopp, Scandic i Gävle där vi åt hotellfrukost innan vi hämtade upp Hedvig i Uppsala. Tillbringade några timmar i affärer och hittade inte mindre än 3 (!!) regnr. Uppsala och Hedvig behöver jag anlita oftare ;) 
 
Resten av dagen spenderade vi hemma hos familjen Kraft med sällskapsspel, middag, fika, presenter och massor av mys. Jag älskar de där barnen! ♥
Vi avslutade dagen med disco-bowling innan vi åkte hemåt. Blev en riktig heldag då jag åkte hemifrån strax efter sju i morse och kom hem vid tio ikväll. 
Trots lite oro i magen för Sune och Dansa så har jag haft en SÅ härlig och rolig dag, tack alla iblandade! 
 
Angående Sune så mår han fortfarande bra och vad gäller Dansa så har jag läst på om brunst. Den startar i februari-mars efter vintern och det är ju just den tiden hon blir så annorlunda varje år. Dessutom så är brunstcykeln ofta ca 20-22 dagar och det var 23 dagar mellan våra dressyrträningar nu och det kan ju vara så typiskt att jag lyckats pricka de sämsta dagarna.. Hon har ju vart värre på dom än hemma nämligen. Framförallt igår. 
 
 

Vi testar en vila

Även kvällens dressyrträning gick dåligt. Hon bråkade lite under uppvärmningen men det släppte och sedan började hon igen efter att träningen börjat. Troligen så är det brunsten som är boven för hon blir SÅ störd av mina skänklar. Vi upptäckte att hon krullar ner och ihop huvudet när hon bråkar så vi avslutade med att hålla hennes huvud uppe i det blå och bara rejsa runt i galopp och busade. En lite annorlunda dressyrträning.. hehe. Men Dansa blev glad! 
 
Vi pratade mycket och bestämde nu att vi ska testa att ge henne 2 veckors vila. Det är något jag tänkt på varje vår, men nu är det dags att prova! Förra året gick hon bra på banan hela våren, men vi hade riktigt kaos med uteritterna istället och åren dessförinnan hade vi problem allmänt. 
 
Det som gnager i mig är om det här kommer ge sig? Hade jag vetat att hon kommer vara sig själv igen efter vilan så skulle de här veckorna kännas som en droppe i havet.
Varje gång vi hamnar i en svacka så tror jag att hon är skadad för livet eller att problemet kommer vara för evigt. Och varje gång vi kommit ur svackan så pratar jag om att jag alltid hittat en lösning, vad vi än haft för svacka/problem. Haha. Men det känns ändå lika osäkert nu för det ;) 
 
Jag får inte glömma att hon är så himla härlig i hanteringen nu vilket hon också vart ett litet monster i ju yngre hon vart, den här årstiden. Dessutom så släppte det på uteritterna förra helgen så där är hon sig själv igen.
 
 
 

Skoning med MVG

Dansa har haft två lugna dagar. I tisdags helvila och jag var inte ens till stallet då jag hjälpte en kollega att färga håret och sedan jobbade jag till nästan halv åtta på kvällen. Igår stormade det men det lugnade ned sig lagom tills vi kom till stallet och skulle ut och tömköra. Det var nog sista gången på skolåkern tyvärr. Underlaget var inge vidare då det var mjuk is som kraschade ojämnt så Dansa blev lite obekväm. Hon fick bara jogga lite i båda varven och jag fick tjata lite på henne då hon tyckte att det passade bra att lunka.
 
Idag började dagen dåligt då Sune hade problem med magen. Det visade sig att han hade knaprat i sig lite småsten som sedan kom ut. Gammelfarbrorn skrämde oss allihop. 
När vi hade vart till veterinären så skyndade vi oss till stallet och jag hann ut på en liten ridtur med Dansa innan hovslagaren kom. Vi red upp på berget och det var riktiga vårvägar, gruset är framme och mjukt men lurigt nog så fanns en hel del kärlskott så jag fick hålla ögonen öppna. Vi vände vid timmerhögarna. Dansa har vart lite yvig sista tiden ute då hon är pigg och tittig, men jag vet ju att det sitter hos mig. Så idag när jag sa åt mig själva att skärpa mig - korta tyglarna, rida stadigt och rätta framåt så vips! Så var hon så fint mellan hjälperna. Att jag aldrig lär mig :))
 
Dansa skötte sig prickfritt under skoningen idag! Hon har aldrig stått så avslappnat och tålmodigt i hela sitt liv. Jörgen som varnat sin praktikant att han skulle vara vaksam på den där hästen. Haha. Det enda hon gjorde var att försöka smaka lite på hans hårtofs när han nitade framskorna. Vi valde att ha alla skorna kvar med fyra brodd men sparade bara snösulorna i framskorna eftersom det troligtvis bara kommer komma mindre mängder snö nu.
 
Var och matade go-mulen med morötter och pussar. På söndag blir han 26 år! 
 

Rätt riktning

Vi testade att rida på åkern igår och även om det blev bråk så var det ändå helt klart rätt riktning. Hon testade bara några gånger i början av skritten och traven och inte alls med samma humör som tidigare och sedan kom bara ett kort avbrott i en igångsättning i trav under mitten av ridpasset. 
 
Vi värmde upp i traven och jag red massor av korta tempoväxlingar hela tiden. Rullade på i galoppen i båda varven och den var inge vidare men jag fokuserade bara på att hon svarade framåt utan att rinna iväg. I traven sedan så gjorde vi massor av övergångar skritt - trav- skritt så att hon kom upp i fronten och jobbade med bakbenen fram till bettet och hon blev väldigt fin innan vi avslutade. Mycket bättre känsla än i ridhuset i fredags där jag aldrig fick till ridningen överhuvudtaget. 
 
Jag oroar mig såklart alltid över om hon har ont någonstans ändå när vi hamnar i sånna här situationer, men efter ridpassen i helgen och igår så kunde jag äntligen släppa de tankarna till 100%. Sen kanske dom kommer tillbaka imorgon igen, det vet man aldrig. Hehe. 
 
Dansa somnade i solen när jag suttit av efter ridpasset i söndags. Så gulligt!
 

Stängselstolp

 
 
Jag har köpt några stängselstolp som vi ska ha till bommar. Vi köpte pottor att använda till upphöjda cavalettis när vi var på IKEA förra helgen. Vi fick packa in bäst vi kunde och som tur var så skulle vi bara åka en kortis. Haha. Jag hoppas vår skolåker överlever till helgen i alla fall så jag hinner rida där någon gång till. Den sjunger på sista refrängen för denna vinter.
 

Så lycklig!

På förmiddagen idag red Dansa och jag till Renarna och idag var hon ännu mer sig själv, så jag satt mest och log och hade lycko-pirr i magen hela ridturen. Hängde dock riktigt lös en gång och hon är tittig men det gör mig inte ett dugg, bara hon är positiv!
 
Hon blev rädd för en karl som klyvde ved bakom ett garage när vi kom och travade, så hon gjorde sin tvärnit med kast så jag hängde på halsen. Hon var dock schysst idag och stannade där istället för att köra hela varvet runt, för då hade jag tuggat grus. Hehe. 
Vi travade och galopperade en hel del och hon var väldigt pigg men jag kom mer till ridning idag än igår. Vi vände upp på berget på hemvägen och hon stannade en superkortis vid infarten men sedan galopperade hon glatt hela vägen. Det tillhör hennes vanliga jag - att tala om vad hon tycker men sedan ändå göra det jag ber om med glädje.
Som hon vart sista tiden har hon istället protesterat lite mer och sedan gjorde det jag bett om men med totalt noll engagemang. 
 
Ja jag kan inte med ord beskriva hur glad jag är för den här helgens uteritter! Det finns inget som gör mig så glad som när Dansa är lycklig och därmed så mår jag såklart också dåligt när hon inte är på topp. Även igår och idag har hon vart avslappnad vid borstningen så jag börjar tro och hoppas på att den där sprutan hjälpt henne.
Om det verkligen är den eller bara en tillfällighet vet jag ju inte. Huvudsaken är att hon mår bra och är glad. Om det här bara råkade vara två bra dagar i den här perioden så kommer jag kunna leva på det ett tag åtminstone och ge mig energi.
 
 

Vårväder

Helt underbart väder idag och trots jobb till 14 så hinner man nu lätt ut och rida innan solen går ner. Är glad att vi har den mörka tiden för jag skulle aldrig vilja vara utan den lycka jag känner av att ljuset kommer tillbaka. 
 
Dansa och jag red till hembygdsgården och hon var pigg och glad. Så himla skönt att få komma ut och boosta oss och bara ha roligt efter de mindre bra passen på banan under veckan. Vi galopperade en hel del och roade oss. Hon är ju väldigt tittig just nu men det struntar jag i bara hon är sitt vanliga glada och positiva jag! 
 
Ikväll har jag tittat på Mellon med Carro och Leona. Igår var Viktor och jag barnvakt åt Alvin och imorgon träffas vi också för svärfar ska firas. Vilken härlig bebishelg! 
 
 
 

Klickar inte

3 ridpass har vi hunnit med sedan sist jag skrev. 2 på åkern och 1 ikväll på Brs där det var ganska kaosartat. Till en början var det en som tömkörde och vi var tre ryttare och sedan byttes den på töm ut till ett annat ridekipage. En av de andra hästarna var också bråkig så jag hade svårt att fokusera på oss då jag inte ville vara iväg varken för vår egen skull eller de andras. Bra miljöträning för mig! Haha
 
Alla tre passen har gått i ganska likadant tecken. Hon är fin stundtals men stannar och bråkar då och då. På åkern börjar hon redan i skritten men idag hann jag trava några varv innan. Tidigare när vi fastnat i sånt här så har hon blivit stor och långsam, men nu är hon så pigg att hon blir springig och lite spänd istället. Det är väl typiskt när jag lärt mig hantera det förstnämnda. Även fast jag mycket hellre har piggheten i det sistnämnda bara vi kommer ur detta.
När jag tittade på filmen från ridpasset ikväll så insåg jag att jag inte kommer ner i sadeln riktigt och vippar därmed lite framåt och hon är inte ärligt framme för skänklarna. Jag kände det till viss del när jag red, men varför löste jag det då inte? Blir så frustrerad när jag ser vad som är dåligt, direkt efter men inte när jag är mitt upp i det så jag kan göra något åt det. Borde ha ridit massor av övergångar och tempoväxlingar.
 
Imorgon blir det vila och sedan uteritter i helgen. Dansa fick en spruta med B-vitamin i tisdags och ikväll kom jag på att hon inte vart upprörd vid borstningen innan ridning varken igår eller idag. Kan det verkligen ha hjälpt? Haha. Vore ju super i så fall! 
 
Hanna tycker jag ska vara glad för att Dansa åtminstone går framåt för Winston hade stannat idag och han är som ett fartyg att flytta. Haha åhhhh jag orkar inte att det inte bara fungerar! Borde kanske börja med motorcross istället med en fungerande knappt till vardera sak och inga åsikter att ta hänsyn till ;) 
 
 

Somnar sittande

Blev en lång dag med 10,5h jobb och stallet innan det. Sune och jag cyklade från salongen strax efter 21 där han var med mig sista timmarna. Tänk om vi alltid kunde ha en liten vovvsing där, vad hemtrevligt och mysigt det skulle vara. Sune tyckte dock att det räckte gott med ett par timmar. 
 
Han rastades då vid nio vilket är lite tidig om jag vill säkra min sovmorgon imorgon, men nu är jag så trött att jag snart somnar sittande så jag tror att jag tar risken. Har en semesterdag imorgon igen och gud vad jag älskar dom! Känns så lyxigt. Extra mysigt nu när Viktor också är hemma, även om jag inte är riktigt lika effektiv då. Vi har hunnit äta frukost tillsammans flera gånger sista tiden och bara det är ju en stor grej!
 
Vintern faller ner från himlen igen också men det verkar hålla sig till mindre mängder och det ska bli plusgrader framöver så jag hoppas att det smälter fort och ridbanorna blir ridbara inom en snar framtid. 
 
 
 

Vad händer under hjälmen?

Tjejen bakom Ryttarinspiration, Johanna Lassnack var till Högbo igår och hade föreläsning om det mentala. Det var riktigt bra och jag fick en aha-upplevelse i hur mycket man faktiskt kan styra mentalt. Jag har ju hört det många gånger men mer trott att det är ens inställning som styr och inte att vi faktiskt kan be hjärnan göra saker som den lär sig. På gott och ont.
 
Vi fick göra en övning där vi först såg att våra händer är lite olika i storlek och sedan säga åt hjärnan att den mindre handen skulle bli större, och vips så "växte" den! Genom att tala om för hjärnan att "det här vill jag ska ske" så löste den det även om det egentligen inte går. Men den gjorde att vi omedvetet fick det resultat vi ville ha.

Hon bad oss se misslyckanden som brist på kundskap istället och bara ett hinder fram till målet. För att ta oss över hindret behöver vi lära oss den kunskap som saknades och sedan när vi gjort det tar vi oss över och vidare. Med den nya kunskapen i ryggsäcken, kommer vi kunna använda den nästa gång vi hamnar i samma situation. Det kommer alltid, på alla nivåer, komma hinder som vi behöver ta oss över. Det är upp till oss själva att ta tag i dom eller backa tillbaka och hålla oss undan, men då kommer vi aldrig uppnå vårat mål. 
 
Jag fick med mig lite konkreta tips och massor av motivation!
 
- Gå igenom banan/passet inför tävling/träningspass med exakt planerad ridväg, känsla och inverkan så kommer hjärnan tro att den redan gjort detta en gång och känna igen sig när vi väl kommer in där och däremed är det lättare för mig som ryttare att göra som jag tänkt.
 
 
 

Isigt

Idag är det ca -2 grader med snålblåst så det känns iskallt. Dansa var mer tillfreds idag redan inne i stallet och hon var fin att rida från Kallebacken och sedan resten av ridturen. Väldigt tittig dock men hon stod inte emot något när jag skänklade. Superpigg på hemvägen och det var isigt underlag så vi travade mest men det var så skönt att få en ridtur där hon var mer sitt positiva och glada jag genom hela ridpasset igen. 
 
När vi kom tillbaka så fick Dansa gå ut i hagen innan jag red Winston lite på skolåkern. Han hade vart så pigg så Hanna ville att jag sysselsatte honom lite. Det var så roligt för han blev riktigt fin och trampade på och jobbade med kroppen precis som en "vanligt" häst utan att tappa framåttänket och det har jag aldrig upplevt på honom. 
 
Jag älskar alla förändringar man kan göra på snapchat! Haha. Här är en blandning av mig och Viktor ;)
 
 

Långhelg

Älskar mina långhelger! Har dock inte haft någon fredagskänsla på hela dagen, men det kanske vägde upp för att jag hade det förra torsdagen. Haha.
 
Vet ni vad! För ett tag sedan upptäckte jag att Viktor inte hade sett Bridget Jones dagbok. Jag trodde alla hade sett den..? Kanske bara för att jag har gjort det ;) Viktor var dock inte alls så sugen på den men ikväll nästan tvingade jag honom. Typ. Jag gav honom inget val.. hehe. Det är så många filmer som han övertalat mig till så nu var det min tur :D Det roliga är att han skrattade innan den knappt började och nu ka han tänka sig att se resten av filmerna också, vilket var min plan! Jag vet dock inte om det finns en eller två till?
 
Dansa fick gå på töm i eftermiddag och det gick som vanligt bra. Lite sämre underlag idag dock.. imorgon rider vi ut! Vet inte om jag skrivit att min ena sadel vart inne på omstoppning? Fick hem den på prov men behövde justeras lite till så nu har jag bara dressyrsadeln. Den gör mig inte direkt stabil i alla skutt men nu har jag kortat två hål och då blev det ju en helt annan stadighet, så nu överlever jag nog till hoppisen är tillbaka. 
 
 

Torsdag

Igår tömkörde jag Dansa igen på skolåkern. Hon var jätteduktig och förutom att jogga i alla gångarter så övade vi en del trav - halt - trav och höjde formen lite vilket hon gjorde jättebra. Lite väl många steg innan och efter halt men helt klart godkänt!
 
Idag red jag där istället och hon gick emot skänklarna i början men blev jättefin när det hade släppt. Underlaget är riktigt bra där nu så vi red en hel del skänkelvikningar, olika storlekar på volter och övergångar. Var väldigt noga med att inte fastna i något för länge. Även på åkern är hon tittig just nu men det går såklart mycket bättre att få hennes fokus där än vad det är längs en väg. Väldigt pigg och jag red mest lätt, satt ner vissa stunder men så fort jag fick svårt att slappna av till 100% pga att hon spände till för något eller blev lite väl pigg så började jag rida lätt för att inte bli spänd i kroppen när jag försöker sitta ner ändå.
 
Just nu och någon vecka tillbaka, sedan Dansa började tappa päls så är hon väldigt öm. Hon ogillar skarpt när jag borstar henne så jag tar bara det mest nödvändiga innan ridning och kan sedan borsta ordentligt efteråt då hon är mycket mer tillfreds. Gissar att det är för att kroppen är varm och blodcirkulationen har kommit igång ordentligt då?