Så glad!

Ikväll har Dansa och jag vart och tävlat. Dansa har skött sig så bra och jag red mycket bättre än senast, trots att jag fick en felridning idag ;) Haha. Jag är så glad att Dansa vart positiv inne på banan! 
 
Jag är heeeelt slut i kroppen och ska nu hoppa i säng. 
 
 

Dagen innan tävling

Viktor, jag och Linus tillbringade dagen på Alborgen och jag var riktigt taggad! Ingen av oss hade vart där förut men när vi gick därifrån så älskade vi stället och var eniga om att vi måste tillbaka. Sjukt roligt! Massor av skratt och ömma kroppsdelar. Det var en perfekt blandning av klurigheter och fysiska uppdrag. Vi jobbade på som ett riktigt bra team där alla är tävlingsmänniskor och älskar utmaningar, utan att gå över gränsen och bli sur. Haha. 
 
Eftermiddagen och kvällen spenderade jag tillsammans med Dansa. Vi red igenom ett pass i paddocken inför tävlingen imorgon. Fortsatte med nya ridpass-upplägget. Inga protester under uppvärmningen i trav idag, utan det kom när jag började med övergångarna på volten. Jag hade som plan att bara ta en paus men det kom många tåg så det blev lite fler och hon testade efter varenda. Upplevde dock att hon inte blev lika upprörd idag utan accepterade mina skänklar fortare. 
Förutom de korta stunderna med bråk så var hon återigen superfin! Sist red vi traven så idag tog vi galoppen. Red igenom galoppdelarna ur LA:1an och hon gjorde det riktigt bra. Extra nöjd över 10m volterna. Hon var rädd för något på nedre kortsidan idag så vi det var lite svårare där då hon spände sig och ville skynda förbi. 
 
Sen vi börjat att samla ihop traven och galoppen mer så tippar hon lätt in och ned huvudet för mycket pga att hon inte har styrkan ännu, så jag lyfter bara lätt upp det och lägger om skänklarna. Det kommer komma med mer styrka bara vi ligger där och rullar lite så jag lägger inte så stor vikt vid det. Mycket hellre att hon använder det när hon tycker att det är jobbigt än som förut när hon bara "dog" i de tillfällena.
 
Provade galoppfattningen från skritten och den första var helt ok och den andra var sjukt fin! Så vi lät det vara. Red också ryggningarna två gånger och det gick jättebra på den nivå vi är där just nu. Provade också två 10m volter i trav och tro det eller ej, men inte en enda taktmiss!!
 
Vi hade 3h 15 min mellan starterna imorgon men jag bad dom att kolla över om det gick att minska. Så nu är det bara drygt 1 h vilket passar oss mycket bättre. Tänkte avstå andra klassen annars.
 
 

Cykel

Dansa har haft sin vilodag idag så jag tog cykeln och följde med Hanna och Winston som skulle bada lite ikväll. Galet mycket mygg och lite avis blev jag (ja jag inser hur sjukt det är med tanke på alla dagar jag rider! Haha) men det är härligt att se hur roligt Winston tycker att vattnet är. Nästa gång ska Dansa och jag med! 
 
Resten av dagen har jag donat runt en massa hemma medan Sune varvat mellan att göra mig sällskap, leka lite och sovit i soffan. Vi har tvättat, lagat mat, handlat på Granngården (älskar att man får ha hund där inne!), planterat blommor och fixat iordning balkongen. Innan vi åkte till stallet så hann vi hälsa på Carro och Leona en stund också. Huuur gulligt är det inte när en minimänniska tultar runt i blöja, klänning och solhatt! 
 
Innan vi avrundade kvällen så åkte vi på biltema och Rusta, de enda affärerna som fortfarande har öppet när vi vill shoppa. Haha. Vi vill ha en bänk på balkongen men jag hittade ingen..
 
Imorgon ska vi på Alborgen och jag är sjukt taggad!! 
 
 

Dressyr

Ett dressyrpass stod på schemat idag och jag lade upp passet som på träningen för Marie. Först en stund jogging på stora spår i trav och även galopp. Sedan gick vi över till övergångarna på volten och det gick jättebra i ett varv i traven som jag inte minns och i vänstergaloppen så vi gjorde bara ett par stycken. I höger galopp så blev fattningarna bra men blev lite stretigt i avbråtten, försökte tänka öppna men fick inte riktigt till det. Men det blev tillräckligt bra för att lämna det och gå vidare till nästa. 
 
Dansa bråkade efter varje paus mer eller mindre, men jag var lugn och metodisk och bara hon fått avreagera sig lite och "sagt sitt" så blev hon jättefin. Från argbigga till att få jättefin bjudning och arbetsglädje. Vänder på en femöring. Vi avslutade med att rida skänkelvikningarna ur LA:1an och dom var ovanligt stabila. 10m volterna var lätt i höger men som vanligt svåra i vänster, men vi fick till några st utan taktmiss. Det går bara jag har rätt energi i traven och inte tjuvtar för mycket i innertygeln, men det är svårt att bryta en vana man lagt till sig med. Och sånna har jag många av. Haha. Överlag kändes det riktigt bra idag i alla fall förutom bråken då. Men jag får nog räkna med att det blir värre en period nu när jag ska hålla fast vid en speciell teknik istället för att testa olika saker hela tiden. 
 
 

Vattenpölar och funderingar

Igår var det flera åskoväder här som snurrade runt. Hanna hamnade mitt i ett när hon red. Hon la ut en insta-story att vädret var perfekt för ridtur och sen 10 min senare när hon vände hemåt och såg att kolsvarta åskmoln gömde sig bakom hennes rygg så gjorde hon en ny film och ångrade sig lite. Haha! Mindre roligt var att det bröt ut rejält innan hon var hemma. Fy vad otäckt, jag är glad att jag inte var med. Jag red ett par timmar senare än henne och hade inte en tanke på att det skulle kunna komma mer oväder, så vi hade bara tur att vi klarade oss. För väl hemma i stallet igen såg jag åskmoln komma närmare och närmare. Phuu. Tre oväder var det innan kvällen var slut. Passade perfekt med en tur till Skärså och middag på Albertina med Viktor, mamma och Anders. Så nu är semestern invigd med underbar mat! 
 
Dansa och jag red till sandgropen inne efter Landavägen igår i alla fall. Hon var lite långsam i början som vanligt så jag lät henne göra lite travövergångar på hellånga tyglar och då vaknade hon till och sedan var hon pigg som en mört hela tiden. Vi galopperade massor och eftersom det var massvis med vattenpölar så försökte jag sikta in oss på alla vi kunde. Dansa fick massor av beröm så fort hon inte väjde allt för mycket och hon fattade grejen nästan direkt och började söka sig till pölarna för att få beröm. Haha så himla söt!! Älskar känslan hon ger när hon blir sådär mallig! Vi busade mest som ni kanske förstår men jag var ändå noga med att hon skulle vara undan "innerskänkeln". Planen var konditionsträning och det blev det! 
 
Idag var vi bara ut och joggade lugnt som mellanpass inför morgondagens dressyr. Tävling på fredag så veckan är planerad inför det. Jag är ju orutinerad och blir ofta osäker på vilka system/metoder jag ska använda mig av för att komma vidare i utbildningen. Eftersom Dansa gärna protesterar om något inte är skönt eller roligt så gör det att jag blir osäker på om jag kanske borde göra på något annat sätt. Vår största akilleshäl sen en tid tillbaka är igångsättningar efter skrittpaus på lång tygel. Jag har ju testat det mesta där men inget fungerar egentligen superbra, förutom att låta henne skrutta iväg på långtygel med huvudet i vädret, men så vill jag faktiskt inte ha det. Inne på tävlingsbanan är det lugnt för precis innan dess får hon ingen skrittpaus, men jag vill ju i träningen hemma kunna jogga iväg i avslappnad form utan bråk. 
Jag har nu bestämt mig att ge "undan skänkeln och med mjukt stöd på yttertygeln" en längre chans. Jag förstår ju att Dansa kanske också blir förvirrad av alla mina nya testperioder och tänker då att hon kan slippa. I hoppningen har jag ju struntat hur hon har vart i kroppen när vi kört igång efter pauser men nu ska jag vara lika konsekvent där också, för att det ska vara samma i alla situationer. 
 
Idag körde jag de där igångsättningarna på lösa tyglar (så lösa så jag håller i spännet och det tänker jag inte blanda in i det här testet för så pass kan hon nog hålla isär hoppas jag) som igår och det gjorde henne mer vaken lagom till det var dags att jogga igång. När vi sedan skulle det så testade hon lite att slippa undan mina hjälper, vilket hon gör genom att tvärnita när jag ber henne flytta undan för innerskänkeln på kortare tyglar, när hon sedan sätter fart så kutar hon med huvudet rakt upp i full fart, och när hon inte får det så tvärnitar hon igen. Jag sitter bara lugnt och ser till att inte spänna kroppen eller framförallt armbågarna och fortsätter be om det jag frågat om. Efter några försök så är det som att hon bara - jaha okejdå.
Också blir hon jättefin och avslappnad. Knäppgök. Sedan kan jag göra hur mycket övergångar jag vill tills efter nästa skrittpaus.. Haha.
 
Nej men hon gör det inte efter varje paus utan det brukar släppa en bit in i passet och vissa dagar tar hon det på en gång. Oftast är det i paddocken hemma och sällan på bortaplan. 
 
Hon var i alla fall jättefin under joggingpasset idag trots att det nästan blåste storm. Diket vi hoppar över för att komma till Hårga har jättemycket vatten just nu och Dansa hoppar rejält över. Superkul! Men igår hoppade hon så groteskt stort att jag knyckte till ryggen till och med. Haha. 
 
 

Barbacka-premiär

Jag har länge vart sugen på att prova sitta upp barbacka på Dansa. Men eftersom hon visade lite sadeltvång med rejäl rodeo under inridningen så har jag vart lite orolig för att det ska lockas fram av en förändring uppe på ryggen. Dessutom så är hon otroligt känslig för om jag som ryttare blir spänd, vilket resulterar i att även hon blir väldigt spänd och springig. Och tappar jag balansen på något vis så spänner jag mig ju när jag försöker sitta kvar och den cirkusen som troligen skulle uppstå har jag svårt att tro att jag skulle sitta kvar i. Haha! Därav så har jag avvaktat.
 
Men igår klättrade jag upp! Hon spände till lite precis på en gång men när hon fick tid på sig för att känna efter så vande hon sig väldigt snabbt. Vi skrittade iväg till trekanten eftersom det är mjukt där. Haha. Det var lite ovant till en början. Jag har inte ridit barbacka på år och dar och jag har nästan bara suttit på Bronzac och hans rygg är ju i princip platt. Haha. Dansas rygg var faktiskt skön, även om den inte kan konkurrera med Bronzac. 
Vi skrittade runt lite och dinglade med benen innan vi gick hem igen. Mysigt och roligt! 
 
 

Gårdagens träning

Igårmorse rullade jag till stallet kl 7 för att hinna träna innan midsommarfirandet. Sov dåligt under natten så jag var alldeles yr fram tills jag satte mig i sadeln, då vaknade jag till liv. Haha.
Marie hade träning för oss i kyrkpaddocken (jag är SÅ glad att vi tagit oss över den där tröskeln som gör att vi kan få lika bra pass där som på andra ställen) 
Hon hjälpte mig direkt efter framskrittningen och vi fick jogga runt på stora spår i låg form och lugn trav. När hon var mjuk och följsam så gick vi vidare till volten där jag satte mig ner i traven men fortsatte i låg form och red övergångar skritt- trav när hon hade gjort 2-3 fina i rad i varje varv så gick vi vidare till trav - galopp. Vi tog en kort skrittpaus mellan varje moment och Dansa bråkade lite vid varje start efter pauserna. Hon testar gränserna så fort hon fått slappa en stund. Hon tar tyglarna och får hon inte det så tvärnitar hon, och sedan när hon går fram så vill hon rusa iväg, men när hon inte får det så tvärnitar hon igen. Haha och efter några sådanna test så är det som att hon bara, jaha okejdå, också blir hon jättefin, sammarbetsvillig och glad igen. Knäpphöna! 
 
Det jag fick jobba med på stora volten var Dansas form genom kroppen. Den ska vara aktiv bakifrån och ge välvd rygg och hals vilken hon gör jättebra. Näsan tippar in en del ibland pga bristen på styrka, men det kommer komma sen. Hon försöker alltid när jag rider krypa ur formen ibland och det fick vi jobba på genom att lägga en mindre volt och forma henne extra i innersidan. 
Innerskänkel mot ytterhand där jag inte får tjuvsvänga med innerhanden, utan den ska bara forma och sedan lätta av. Jag råkade länga den tygeln hela tiden också så det ska jag ha koll på hädanefter. Inte tränga med högerhanden och det gick faktiskt mycket bättre, även om jag halkade dit titt som tätt. 
Jag ska komma ihåg att flytta henne lite för innerskänkeln i övergångarna både uppåt och nedåt så hon inte blir rak och ilar iväg.
 
Vi jobbade med det här större delen av träningen och det är ju rent grundarbete, precis vad passen till största del ska bestå av. Så bra tips och trix! Är så glad att Hanna kravlade sig upp så tidigt för att komma och filma, så jag har allting kvar.
 
Innan vi joggade ner så red jag på fyrkanten och gjorde 10m volter i båda varven. I höger varv gick det superbra! Det blir väldigt lätt taktmissar i vänster varv men jag fick vara otroligt noga med halvhalter och att inte svänga med innerhanden utan med innerskänkel och ytterhand. Ibland fick vi till det men det är svårt alltså!
 
Dansa blev otroligt fin av arbetet på stora volten och jag är så glad över träningen! Jag tänkte på min sits väldigt mycket och den var såå mycket bättre även när jag tittade på filmen. Dansa får massor av beröm över hur fin hon är och att hon rör sig väldigt bra. Det är extra roligt att höra det från Marie som dels har egna riktigt fina hästar och hon håller till på en anläggning där det bara är välavlade dressyrhästar.
 
 

Midsommar

Härlig midsommarafton som grundades på bästa sätt med en bra träning tillsammans med Dansa. Vi fick turen att få träna för Marie igen! 
Resten av dagen har vi spenderat med släkten i hederlig och härlig midsommar-anda! Är så glad att vi har de traditioner som vi har. Vädret var perfekt lagom fram till det var dags att bege sig hemåt för en liten "vila".. jag har kikat på träningsfilmen från i morse ;) haha.
 
Ikväll ska vi ut till en fin plats i skogen på picknick! 
 
 

Skuttat lite

Igår red Hanna och jag i paddocken tillsammans. Dansa och jag skuttade lite över småhinder! Jag ställde upp två räcken, en med klossar och en med hinderstöd och pottorna under. Jag byggde även upp ett hinder med bara klossar, utan bom. Planen var att bara latja och skuttade över fjuttenkla hinder. Det tråkiga är dock att jag saknar energin som Dansa har när vi rider dressyr. Hon gör det hon ska men har inte det där lilla extra. Jag hoppas att jag kan få fram det någon gång så att det stannar, precis som i dressyren. Jag tänker att det ska lösa sig om vi busar lite mer såhär med pyttehinder så att hon får superbra självförtroende, för det har hon i dressyren, där tycker hon ju att jag är överflödig ibland. Haha.
 
Hon tittade inte ett dugg på klosshindret så det gjorde mig glad! Däremot så stannade hon första gången på hindret med pottorna. Jag hade absolut ingen galopp, men det kan man tyckas inte behövs på ett 65cm hinder.. Men rätt ska va rätt hälsar prinsessan på ärten. Bara att göra om och göra rätt och då bröt hon av till trav innan men hoppade. Därefter var det inga konstigheter.
Jag red utan sporrar och Dansa svarade dåligt för skänklarna på uppvärmningen och efter pauserna bråkade hon lite, sedan gick hon fram och var lättsvängd, men energin saknades som sagt. Det är mitt stora mission som jag ska lyckas med! Kan ju vara så att det är banan också eftersom vi alltid haft svårt med bjudningen där tidigare. Jag kan ju hoppas ;)
Jag tittade på filmen i efterhand och blir så glad när jag ser att jag inte tjuvtar i henne innan hindren! 
 
Idag jobbade jag min sista dag innan 3 veckors ledighet. Ska bli otroligt skönt efter några tuffa veckor! Vi var ute och red i det härliga vädret nu ikväll. Dansa tog först inte skänkeln ordentligt (som på banan igår) men efter en del övergångar så blev det bra, men då blev hon tittig istället så jag blev irriterad och har nu dåligt samvete. Hatar den känslan, som tur är så händer det väldigt väldigt sällan. Jag borde egentligen bara släppa allt och skritta på lång tygel när frustrationen kommer för jag blir spänd i kroppen och det gör ju bara att Dansa spänner sig ännu mer och letar troll bakom varje buske.
Jag tog dock en skrittpaus, fast för sent enligt mig själv, och efter det så blev hon superfin. 
 
 

Återhämtning

Efter söndagens tävling så hade Dansa gått dressyr på bana tre dagar i rad, så igår var vi ute och skrittade. Med en gnutta busgalopp! Vi red till Raskens och där inne i skogen hittade jag ett nedfattet träd som gick att hoppa. Älskar att hitta hinder i skogen, men det händer aldrig på våra vägar här eftersom vi nästan alltid rider på grusvägar. Vi skuttade över två gånger innan vi vände kosan hemåt igen. Mysig och skön stund med bästis! Som var lite lätt på tå när jag drog iväg henne på en ovan väg.. hehe. Men hon traskade som vanligt på ändå.
 
Efter gårdagskvällens insikt så lade jag på dressyrsadeln idag när vi red till Hårga. "får man inte" rida på banan så får man helt enkelt träna ute ;) Jag lade upp en plan att rida till Hembygdsgården. Påvägen dit skulle jag värma upp och rida lösgörande i lättridning och på hemvägen skulle vi jobba med nedsittningen. Fokus hela tiden var min sits (sitt på rumpan, bak med axlarna, inte träna med högerhanden och tygellängden) och vips så satt Dansas kropp ihop och manken höjdes. Jag tänkte att jag skulle göra miljoner övergångar om så behövdes, men vi var i behov av färre än vanligt. Haha.
Det rengnade så Dansa blev lite spänd av smattrandet i träden bitvis men wow vad hon jobbade på fokuserat och bra! Mitt fina hjärta. 
 
Nu känns det lite bättre igen. Jag såg ju inte hur det såg ut idag men känslan var mycket bättre så jag hoppas att det inte var så mycket svårare än att veta vad som saknades och att jag hittade dit relativt lätt. Det återstår att se när jag får se oss på film och när jag får testa det på banan så jag kan känna om vi får bra flyt i svängarna. Dom är mest avslöjande. 
 
 

Dressyrtävling - Edsbyn

Tredje gången gilt, vi har tänkt åka till Edsbyn och tävla den här tiden de senaste två åren också men för två år sedan var Dansa sjuk och hade fått ett sömstick och förra året hade hon en stengalla. I år fick hon ju en hovböld, men den hann vi avklara innan.
 
Jag såg så himla mycket fram emot att tävla! Efter en så himla bra säsong förra året så avslutade vi med kortslutning på banan så det gnagde lite i mig att hon kanske skulle bli likadan, även fast magkänslan sa att det skulle vara lugnt. Däremot trodde jag att hon skulle tappa bjudningen när vi kom in i ridhuset och stå emot som hon alltid gjort, förutom sista inomhustävlingen i höstas. Men det fanns inte ens en gnutta fundering hos henne om hon skulle gå eller inte.
Ute på framridningen var hon väldigt pigg men vi red hela "passet" utan att hon bråkade något. Känslan var först att hon blev väldigt pigg och springig. När jag sedan började jobba nedsuttet så påminde jag mig själv om att komma ner ordentligt i sadeln och sträcka bak axlarna och då blev hon riktigt fin! Vi red programdelarna utan problem. Efter skrittpaus så hittade jag inte tillbaka till den känslan innan det var dags att gå in i ridhuset. Fasen att jag ska behöva så lång startsträcka..
Inne i ridhuset gick hon så snällt och tryggt även fast det var väldigt låga och stora speglar (på collectingring). Jag fick känslan av att jag hade råkat släppa iväg henne så hon blev längre, men hon kändes ändå fin så jag släppte det.
 
Inne på banan var det högtalare på ena långsidan med hög musik och rejäl bas. Dansa blev rädd och kastade sig lite men jag klappade om henne och vi hann rida förbi 2 gånger så sen följde hon spåret i alla fall även om hon blev spänd. Duktigt!
Jag kände redan från start i programmet att vi fick taktmiss på taktmiss, i princip i varje travmoment och i skritten blev hon rädd för läktaren och for iväg lite. Hon var också ostadig i formen och i högergaloppen blev hon stor och väldigt framtung, men jag tog ändå ingen halvhalt (?). Galoppökningarna blev jättebra i ökningssyfte, men i den högra gick hon tydligt på två spår och i båda två bröt vi av för tidigt. Jaa massor av missar rakt igenom hela programmet. Men vet ni vad! Jag var ändå såå otroligt lycklig när vi skrittade av, för Dansa hade skött sig så bra! Bättre än vad jag vågat hoppats!! Det är första gången jag bokstavligt talat struntat helt i resultatet för att jag var så glad över Dansas inställning. 
Missarna vi hade var enbart min ridnings fel, 1dm för långa tyglar och jag kom inte ner i sadeln och red ihop henne. Allt blev flamsigt. 
 
 Det var 9 månader sedan sist vi startade en tävling så jag var säker på att vi skulle få tillbaka den där handbromsen på banan, men icke!! Så nu ska bara jag skärpa mig också.
 
Vi red LB:1 och fick 58.75%. Vi kom på 21 plats av 25 starter. 
Slutkommentaren - Bra jobbat! Ser tyvärr många "takt" missar i trav programmet för dagen. Lycka till! 
 
Jag har suttit och granskat filmer från tävlingar och träningar nu och jag blir riktigt ledsen över att se hur min sits och ridning fallerat sen i höstas. Då satt jag stabilt och ordentligt ner i sadeln med axlarna på plats. Dansa gick i en kort och snärtig trav. Nu är jag kutryggad och allt är flamsigt. Nu låter det värre än vad det är, men jag blir så ledsen av att se det.
Dansa har utvecklats styrkemässigt och hon är mer ridbar när jag väl får till det, men jag har sååå svårt att komma dit. Eftersom Dansa bråkat så mycket under senvintern/våren på träningarna så har vi bara fokuserat på att jag ska vara följsam och Dansa positiv, men det har uppenbarligen vart katastrof för mig ridning.. 
Ja, jag förstår att det är sånt man får ta när man inte har en stabil och rutinerad häst. Jag kan inte träna så mycket som jag vill/behöver på mitt eget eftersom hon också ska hänga med. När jag ridit själv har jag ju kunnat "träna" men ni förstår ju själva att jag inte ser och känner vad jag ska ändra på själv. 
Jag har åtminstone fått ett uppvaknande så nu är det bara att torka tårarna och sätta igång och arbeta. Slut på flamsridning, och fram med den stabila. Jag måste lära oss att komma inom ramen tidigare under ridpassen och sedan stanna där. 
Galopperna hör inte hit till det här snacket över huvudtaget. Där har vi tagit enorma steg framåt och dom är så lätt att rida i. Förut var det tvärtom, så förhoppningsvis så är nästa steg att vi jämnar ut oss och får det lätt i båda..

Så roligt att vara igång med tävlandet igen och jag blir alldeles pirrig av lycka att Dansa var så positiv och glad. 
 
 

Laddade

Nedsuttna traven gick bätte idag. Jag värmde upp och Dansa protesterade lite fler gånger i början idag, men jag pausade inget efteråt utan gick direkt på nedsittningen så vi skulle slippa hitta tillbaka och efter en del jobb så blev det riktigt bra. Det handlar om att jag ska komma in i rätt känsla och inte tänka för mycket, utan bara göra det jag känner behövs. Jag fastnar så lätt i det teoretiska.
Jag behövde göra mycket övergångar och tydligare halvhalter som hon verkligen väntade i, så att jag fick henne ärligt framför mig. Vi red igenom travdelen ur programmet och när vi tappade flytet och Dansa blev spänd och ilade iväg så lade jag en volt och lite andra krumelurer istället för att fortsätta i det dåliga. Det gjorde att vi hittade lugnet och avslappningen men ändå go'et som jag letar efter. Då gick 10m volterna och svängarna så bra! 
 
Jag red bara lite galopp i slutet av uppvärmningen idag och då fattade jag höger galopp i vänster varv, och fortsatte så ett helt varv innan vi vände över i höger. Så stabilt och bra!
 
Jag ser så mycket fram emot att tävla även om jag även ikväll fick en känsla av att vi kanske skulle ha tränat och blivit lite mer stabil hemma först. Haha jag blir galen på mig själv. Tänk om jag kunde låta bli att bara sån perfektionist någon gång. Det spelar ingen roll hur bra vi blir hemma om vi inte tränar på att tävla för där tappar både Dansa och jag oss själva ;) Men det ska bli SÅ roligt imorgon och jag har ett helt annat lugn i mig nu och har en helt annan syn på "dåliga" resultat. Jag har ett mål och det är att vi tar oss igenom programmet och har roligt! 
 
Vi åker inte förrän 10.50 imorgon så Dansa får sova ute och komma in på morgonen istället så hon kan sova några timmar och sedan duschar och knoppar jag innan vi åker. 
 
 

Fullt ös medvetslös

Idag skrittade vi iväg till paddocken och red ett ordentligt dressyrpass på ca 35 min inkl uppvärmning, nedvarvning och skrittpauser. Det var mycket miljöträning även idag med flera tåg, en traktor som plastade balar precis på andra sidan järnvägen och ett barn som cyklade och sparkade fotboll precis utanför. Dansa tog det jättebra, men blev tittig och lite spänd några gånger. Även jag tappade fokus pga det någon gång, vilket inte är okej. Hehe.
 
Vi värme upp på stor volt med övergångar skritt - trav och galopp - trav och hon blev så fin och mellan hjälperna. Pausade och började sedan rida övergångar i nedsittning och det gick också bra efter några stycken men hon blev pigg och springig efter varje paus och testade lite. Jag var ganska duktig med högerhanden idag men glömde såklart bort det emellanåt. Att ha henne undan för innerskänkeln gick jättebra, men vi fick ju börja om lite efter varje paus så det tar ett tag att komma tillbaka. 
 
Som avslut red jag igenom LB:1an två gånger och det gick inte alls bra. Jag hann inte med och Dansa ilade iväg och tappade takten om vartannat för att jag inte hann med. Jag har studerat filmerna nu och jag måste ta mer halvhalter så att hon vilar lite mer på steget. När det blir springigt så är hon inte helt framför mig och då kommer taktmissarna på småa volterna och i kurvorna. 
 
Hon var svår att rida program på idag, och jag inser att jag måste göra det oftare för att komma in i det. Det är verkligen så mycket svårare när jag inte får göra rörelserna där det känns bra, utan allt är förutbestämt. Haha. Det som gör det svårt är att hon blir så pigg, men det gör mig glad och jag känner att hon har roligt så jag ska bara lära mig att rida i det!
 
Galopperna var lätta och fina även idag! Vi rider ett lätt pass i paddocken imorgon också så vi är lite varmare i kläderna inför tävlingen på lördag. 
 
 

Lugnet innan stormen

Dansa har två lugna dagar nu innan vi kavlar upp ärmarna ooooch laddar för tävlingshelg! Jag längtar så mycket efter hela grejen med tävling och nu har vi inte vart iväg sen i September. Okej, jag fick ju göra alla förberedelser för några veckor sedan men så fick vi stanna hemma i sista stund eftersom hon fick en hovböld, så vi missade liksom det roligaste. Och bytte ut det mot oro istället, som dock slutade väldigt bra tack och lov. 
 
Jag har velat om jag ska våga mig in i en LA3a vilket är det svåraste vi gjort i så fall, och igår bestämde jag mig för att - ingen kommer ihåg en fegis. Men så läste jag att dom fyller upp LB1an om de andra klasserna inte är fulla, vilket dom inte är. Haha ooops jag klarade mig ;) Nej men faktiskt så känns det skönt att få starta en klass vi är vana vid efter så här långt uppehåll, så kan jag starta LA3an på de nästa två planerade starterna istället.
 
Igår var vår hovslagare i stallet och skodde Winston eftersom han glömde skorna på sin soptunna (haha!) i torsdags. Jag tog såklart tillfället i akt och kastade mig upp på Dansa så fort jag kom till stallet typ. Red både utan skydd och med leriga ben (!!!) för att känna så hon inte var oren igen. Ville passa på när han var där och kunde undersöka hovarna, men hon var så ren och fin så! 
Skrittade sedan ut på Eh med Hanna och Winston. Underbart väder och så kul med sällskap. Dansa fick strosa på med långa tyglar och slappa hela vägen. Hon hade bra tempo och trampade på utan tvekan förbi alla farliga skogsområden, ladan och över bron och tågrälsen som ingenting. Så skönt att hon är lugn ditåt också nu för tiden. 
 
Idag vilar hon helt och jag har vart hemma och städat efter stängning på jobbet. Imorgon var min enda dag då jag slutade 16 innan semestern, men nu lovade jag en kund ändå så jag slutar strax efter 18. Sen ska Dansa och jag träna program. Längtar!
 
 
 

Träning hemma

Igår red vi ut på Eh för första gången på huuur länge som helst ensam. Tror det kan vara drygt 1 år sedan? Tidigare har jag undvikit det för att hon vart så otroligt spänd där så det har inte gett oss något, men sista tiden när vi ridit där med Hanna så har hon inte alls vart det. Men då har jag inte valt gå på oasfalterade vägen i onödan istället. Dessutom så känns Hårga mysigare. Men nu är det asfalt sen några veckor tillbaka och igår fick jag feeling och styrde nosen (mulen?) ditåt. Satan vilken trafik det är där alltså, åkte säkert förbi 10 bilar, men Dansa är inne i en bra trafikperiod så det var inga problem. 
 
I första traven så insåg jag att hon var lite oren på vänster fram. Dock bara på grusvägen och asfalten, men inte när jag provade trava ute i gräset. Jag tror att hon hade klivit på något och var öm i hoven för det fanns ingen svullnad, värme eller något sår och hon var även helt ren inne i paddocken där jag gick in och testade på hemvägen. Men jag kunde såklart inte släppa det innan jag fick hoppa upp idag och känna att hon var i princip helt ren på grusvägen idag och såklart fortsatt helt fin inne i paddock och på gräs. 
Jag red i dressyrsadeln igår och red mycket övergångar (jag har börjat förstå innebörden av dom och dom har blivit min bästa vän. Haha) Red även lite galopp-halt och det är svårt för jag behöver öva på att samla galoppen mer innan halten, vi kommer med för mycket fart. Hehe. Hon var i alla fall väldigt avslappnad hela tiden och vi vände vid kullen. 
 
Idag red vi för Marie hemma i paddocken. Lyxigt! Jag önskade att få hjälp med traven och skänkelvikningar då hon ibland sätter gasen i botten rakt fram när jag vill åt sidan. Vi red fram med övergångar på volten skritt- trav och galopp- trav och grundsaken jag får öva på är att inte tränga inåt med högerhanden i något varv utan lägga armbågen mot midjan och bara leda utåt. En ful ovana jag har och jag faller tillbaka hela tiden, men vilken skillnad det blir! Jag ska verkligen få bort det! Jag ska också jobba vidare med att runda henne runt innerskänkeln istället för att tjuvta i innertygeln och där har vi kommit långt faktiskt. 
Efter uppvärmningen hade vi hittat en så lugn och bra trav att skänkelvikningarna och volterna gick superbra. Haha. Jag ska komma ihåg att redan i hörnet börja ställa över henne åt andra hållet så jag är redo när vi ska börja flytta i skänkelvikningen. Det är där det sitter, att jag inte får sätta mer tryck än vad jag klarar av. 
Övade även på längningen av formen på halvbågen i båda varven och det är upptaget som är svårt då hon gärna går ur formen och ökar farten, men där ska jag vara väldigt noga med att flytta henne lite undan innerskänkeln när jag plockar upp tyglarna. Det ska jag tänka på i alla övergångar! 
 
Vi gick också igenom ryggningen och där gjorde hon superfina halter och Marie sa att jag skulle stanna någon sekund för att visa upp den ordentligt innan ryggningen. Istället för att börja rygga innan vi kanppt hunnit stanna som jag gjorde först ;) Jag ska också ta hjälp nu i början med någon från marken som petar på bogen så att Dansa lär sig att ta stora kliv bakåt. Hon ryggade riktigt bra idag också. 
 
Marie är mycket för att man inte ska slösa kilometrar och det tänket är jag inne i också, men glider ifrån ibland när jag fastnat för att något bara ska fungera. Fast det är mer och mer sällan jag fastnar i det faktiskt. Jag ska testa rida i en lugnare trav i uppvärmningen också, redan från början för jag behöver komma ifrån att jag lätt hamnar i en alldeles för snabb trav, hon har bra bjudning nu så jag behöver inte stressa över det. Dessutom så har ju inte bjudningen något med farten att göra, men det vet vi ju vid det här laget. Egentligen. 
 
Jag trivs riktigt bra med Maries hjälp så jag är så glad att hon vill göra det fler gånger. Nästa gång kör vi på midsommaraftonsmorgonen. 
 
 

Vattenmattan

Igår var både Dansa och jag lite slö och off i början av ridturen. Efter en bit så ryckte vi upp oss och blev pigga. Vi red en slappistur med halvlånga tyglar i alla gånarter större delen, men jobbade lite mer seriöst någon sträcka. Dansa tryckte sig mot vänsterskänkeln så vi jobbade först bort det, för det får hon inte göra även fast vi bara ska rida på slappa tyglar. 
Vi vände vid hembygdsgården och på hemvägen jobbade vi lite med att hon inte får rusa iväg och bli rak när jag vill att hon flyttar sig för skänkeln. Hon gör det när hon är lite väl pigg och jag vet inte helt säkert hur jag ska jobba med det. Hon ignorerar mina halvhalter och sidförande skänkeln tar hon ju bara som fraaaaamåt i de lägena. Som jag gjort nu så har jag tagit miljoner halvhalter och samtidigt ökat trycket i skänkeln tills hon flyttar sig, och det gör hon ju, men hon är otroligt spänd då istället. Kanske ska ta ner henne i skritt istället och börja om? Men jag är så rädd om framåttänket.. fast samtidigt så är det ju inte ärlig framåtbjudning i de där springet. 
 
Idag har det regnat hela dagen och jag jobbade till 16 även fast det var lördag och allt. Blir lite såna tider nu innan semestern för att hinna med alla stammisar. Idag var i alla fall sista lördagen på nästan 1½ månad. Regnet hade nästan slutat när jag kom till stallet. Min plan var att tömköra och låta henne skutta över vattenmattan (lade den under ett hinder på mellersta av klossarna). Känns bra att hon får hoppa med den utan att jag sitter på och riskerar att störa henne i fel lägen. Hon stannade första gången och backade en del innan hon smyghoppade precis på sidan om den (hade staketet på ena sidan och en bom som inramning på andra sidan. De nästkommande gångerna hoppade hon stillastående och väldigt stort och spänt över.
Men sedan släppte hon det där och skuttade avslappnat över många gånger. Jag hade helt slappa tömmar så jag behövde inte ens parera något mer utan hon sökte sig till hindret. Hon hoppade både i trav och galopp. Duktig tjej! 
 
 

Galoppbus och nya skor

Det blev en oplanerad vilodag igår pga vädret. Det stormade för mycket för att jag skulle vilja ge mig ut. 
 
Idag åkte jag till stallet och red innan hovslagaren skulle komma efter lunch. Tanken var att rida till Sågen men Dansa svängde självmant in mot Landavägen, vilket aldrig hänt så hon fick välja. Dock så hade hon tydligen planerat gräsvägen så lite besviken blev hon allt när vi fortsatte förbi. Haha. Som sagt, Dansa är aldrig otydlig med vad hon vill. Hon är dock aldrig svårövertalad och ganska snart så busade vi iväg i galopp upp för backarna. Vände innan långa nedförsbacken. Dansa var så pigg och glad även idag, vi varvade busgalopp med att kamma till oss vissa bitar och hon är så otroligt fin att rida nu. Hon har aldrig varit så ridbar ute som hon varit sista månaderna och det har bara blivit bättre och bättre hela tiden. Vi gjorde förrästen en superfin galoppfattning från HALT idag och det är inte illa hörrni :D Var bara tvungen att testa för kul. 
En sak som jag jobbar lite extra på nu är att hon kan trycka sig mot vänster skänkeln ibland och hon vill inte runda sig runt den. Det släpper efter ett tag men planen är såklart att det ska flyta på jämt. Jag kan fusk-lösa det genom att böja henne med vänstertygeln vilket jag gjort mycket tidigare (därav att jag får jobba lite extra på det nu ;) haha) men nu när allt annat flyter så bra så känner jag för att ta tag i det. Älskar att klura ut lösningar och jobba fram förbättringar hos oss. 
 
Trots ett ganska intensivt ridpass så skrittade Dansa på med massor av energi på hemvägen, precis som jag vill ha det. Svettiga och glada väntade vi in hovslagaren när vi kom tillbaka. Dansa i sin box och Sune och jag ute på en filt i solen. 
 
Dansa har haft tåkappor fram sen i höstas men efter 3-4 tappskor sedan dess så bytte vi idag tillbaka till sidokappor. På bakhoven där hovbölden satt skalade han rent mer där hovbölden satt. Springan på ballen var som vi trodde ett utgångshål som han fixade iordning. Lade sedan dit någon slags tjära och silikon som dämpning under sulan. Hovbölden såg fin och bra ut och hon ömmade inte, så nu ska hoven bara få växa till sig igen. Dansa var jätteduktig även denna skoning. 
 
Jag har lyckats överanstränga min tumme på någe vis också så det är en molande värk i den. Störigt!
 
Det mörkade området till höger är en "grop" där det var ihåligt av bölden. 
 

LA:3

Dansa var lika fin idag men hon körde rally i traven ibland och jag hade lite svårare att hantera det. Så bitvis blev det springigt och spänt när jag försökte förändra vägen eller tempot. Massvis med halvhalter och övergångar så blev hon superfin, även om jag tappade det ibland.
Galoppen är bara så lätt och underbar sen en tid tillbaka. Jag skulle helst galoppera hela tiden. Haha. Men eftersom det inte är riktigt så det funkar så blir det minst galopp eftersom hon löser uppgifterna så fort och bra. Ogillar den där grejen med att sluta när det går som bäst ;)
 
Vi värmde upp och sedan red vi igenom LA:3an vilket jag aldrig testat förut. Förvända linjen var en ren omöjlighet för inte så länge sedan, men idag satt den som ett smäck. Hela galoppdelen var lättast på hela programmet! Traven blev lite för fartig så jag hade svårt att hinna med volter och skänkelvikningar, men de bitar då jag hann med allt så blev det bra. Jag måste rida mycket mer program för jag har verkligen svårt för att hinna med allt. 
 
När vi ridit igenom programmet så övade vi på ryggningar som hon är väldigt tveksam och backar snett i, de få gånger vi övat på det. Hon backar gärna åt vänster så jag såg till att ha staketet på den sidan och sedan red vi övergångar trav - halt - ryggning - trav och det tog inte många gånger så föll poletten ner och hon ryggade riktigt bra och med energi för första gången. Superkul!
 
Sedan red vi lite mer trav för att hitta lugnet och när vi gjort det så travade vi av också i lugnt tempo. Världens bästa häst! 
 
Hon testade 2-3 ggr i början av uppvärmningen idag och sedan en gång efter första pausen. 
Det har fungerat väldigt bra med bilar länge nu och idag åkte även två mopeder förbi utan problem. 
 
Efter ridpasset fick Dansa en dusch och sedan beta ute på gården medan vi gjorde en avgränsning i hagen ut mot holmen. Imorgon ska mamma dit med sin klass på studiebesök och titta på alla djuren. Mysigt, det tror jag dom kommer gilla.  
 

Wow!

Idag planerade jag in vilodag för lille damen pga att jag jobbat länge och sent. Det har vart sjukt körigt imellanåt så jag var helt slut när jag äntligen fick cykla hem. Nu har jag bakat muffins till klubben pay'n jump imorgon. 
 
Igår red vi däremot ett pass på banan och min första tanke efter några varv i trav var OJ hur ska jag hantera all energi?? och när vi skrittade därifrån var det snarare WOW vilken häst jag har! 
Jag fick alltså en liten nöt att knäcka när jag planerade att rulla igång i jogg för uppvärmning. Dansa körde iväg i 290 istället. Hehe. Energin blev kryddad lite med en åkgräsklippare precis utanför som lät väldigt mycket. Bra miljöträning. Efter att ha klurat lite och bromsat mig själv från att bli hållande i handen och utan ben i den där farten så hittade jag ett bra sätt att lösa det på. Jag flyttade henne i svag öppna, gjorde mycket övergångar till skritt och halt och masssssor av kvicka halvhalter!
Efter några minuter så lyckades vi samla ihop energin under oss och vilken känsla det ger! I galoppen red vi lite förvänd och några volter. 
Jag red hela passet i låg och rund form men i slutet satt jag ner lite och red ihop kroppen mer. Det blev svårt med energin igen men efter mycket halvhalter och övergångar så blev hon sådär magisk där också! 
 
Dansa testade lite halvt i skritten ett par gånger och likaså i traven, men sen gick hon klockrent hela ridpasset, även efter skrittpaus.
 
Gissa om jag blev tävlingssugen! Vi var anmäld till Edsbyn 17 juni men när hon blev skadad avanmälde jag då jag inte ville riskera att behöva betala en till tävling utan att kunna åka. Nu var jag dock sugen igen men har inte hittat någon som kan följa och igår såg jag att klassen var full. Så vi får sikta in oss på Bollnäs 30 juni istället. 
 
 

Hovbölden

 
 
Upptäckte idag på hoven där vi hittade hovbölden förra onsdagen att det blivit en spricka i ballen. Hovölden försvann in under strålen så där kunde veterinären inte skära mer. Hon blev ohalt i början av den här veckan men visst kan det vara hovbölden som vandrat och kommit ut där uppe också? 
 

Så underbart

Efter jobbet idag så var Dansa och jag ute och red igen, såklart! Vi joggade i lång och låg form idag också och hon var ännu finare idag. Lika pigg men så lydig! Jag satt mest och log och hade pirr i magen av lycka över att vi har varandra. Sista halvåret har hon blivit så himla trygg att rida på ute och vi har vuxit ihop ännu ett snäpp. Det är inte många situationer som stressar upp oss. Hon litar på mig och jag litar på henne ♥ 
Vi vände strax innan renarna och skrittade sedan upp och vände vid parkeringen på berget på hemvägen.Underbart väder även idag och ja, jag har absolut ingenting att klaga på! 
 
Efter fick Dansa och Winston gå och beta på gårdsplanen medan vi pumpade luft i en cykelagn och åkte ner till farmor och hämtade hennes cykel som vi ska ha i stallet, ifall någon blir sugen på att ta sig en tur. 
 
När jag kom hem köpte vi hem sushi och den här gången tyckte jag om 6 bitar innan jag blev äcklad. Haha. Vill så gärna tycka om det och blev så sugen på det idag, men det tar nog några gånger till innan jag kan äta ordentligt utan att det slutar med att det blir äckligt ;)
 
 
 

Njöt varje sekund

1½ vecka ifrån hästryggen är såklart inte i närheten av en katastrof, men gissa om jag njöt varje sekund ikväll! Har jag problem eller bekymmer i mitt liv så är ridningen alltid min tröst, men när det är Dansa som mår dåligt så blir det dubbelt så jobbigt eftersom jag blir av med det som lugnar mig också. 
 
Vädret var helt perfekt idag med sol, lagom vind och kanske 15 grader varmt. Dansa var såklart också perfekt! Hon var pigg och väldigt sugen på att komma ut och busa lite. Vi joggade i trav och galopp och bara njöt. Hon var så mjuk och fin, men ville gärna gasa på mer och mer hela tiden. Haha. 
Fåren har kommit ut nu och Dansa stannade upp när vi kom i trav och dom dök upp bakom loppisen. Men hon vande sig jättebra med dom förra året och det var inga som helst problem idag heller.  
 
Bra för Dansas mage att få röra på sig igen för det var många hål som skilde sen sist vi hade sadeln. Haha. 
 
 

Återbesök

De senaste dagarna har vart jobbiga pga oron för Dansa. När vi sprang med henne i måndags så såg hon ohalt ut, men när jag sedan tittade på filmerna så anade jag något ändå. Igår när vi sprang med henne var hon dock helt ohalt både när jag tittade och när jag såg filmerna i efterhand. Det kändes såklart väldigt bra, men oron över de där böjreaktionerna gnagde i mig även om magkänslan var ganska lugn. Dessutom så kryddade hon på detta med att ha dragit av sig vänstra framskon igåreftermiddag! Då ville jag bara lägga mig ner och gråta. Så som jag väntat på den här dagen för att få VETA, och så tappar hon en skojäkel så att jag ska behöva boka om tiden. Vilket är i princip omöjligt de närmaste veckorna då jag har sjukt mycket på jobbet. 
Ted var räddare i nöden och kom och slog på den igårkväll, och då ville jag också gråta, fast av tacksamhet. Haha. 
Det är andra framskon hon tappar den här skoningsomgången, igår hade Noa tappat en sko också så jag gissar att dom levt loppan. Hon har dessutom vart av med bakskon där hovbölden satt. Den fjärde skon bytte Ted en söm på för de var så slitna så skon glappade. Så alla är fixade med, tur det är skoning nästa vecka. Haha. Hon har dessutom en med tåkappa och en med sidokappor fram nu för det var den enda reservskon jag hade. 
 
I morse rullade vi till kliniken och efter lite väntan där så böjde Björn igenom alla fyra benen högt och lågt. Dansa testade honom lite med bakbenen först såklart.. men sen stod hon som ett ljus! Björn böjde och Dansa och jag sprang och sprang. Inte ens en liten ynka anmärkning!!
Tog ut henne och longerade vilket Dansa tyckte var latjolajban. Haha. Men hon sprang ordentligt också och även där såg allt superbra ut. Det fanns heller ingen puls kvar i benet där hovbölden fanns.
Så vi åkte hem med en helt prickfri häst i släpet och jag levde i ett lyckorus av lättnad och glädje. HUR kan vi ha sån tur igen! 
Vi har alla möjliga skador och åkommor men hittills har vi klarat oss med ofarliga saker. Jag är så så SÅ tacksam för det! 
Det är tillexempel tredje året i rad som hon är skadad den här perioden, slutet av maj, början på juni. År 1 var det sömstick - år 2 en stengalla och nu i år en hovböld. Sen sprider vi ut allt annat resten av åren. Men som sagt, jag är så tacksam att vi klarat oss så här långt från allt hemskt som finns.
 
Böjreaktionerna förra veckan hörde alltså ihop med hovbölden. Det Björn sa var att när dom är så pass halt som hon var pga hovbölden så går det inte avgöra något annat då alla rörelser visas fel. Det var därför han ville kolla böjreaktionerna igen när hon var bra från den.
 
Dansa fick jogga på töm när vi kom hem då det blåste storm, så en ridtur efter 1½ veckas vila kändes lite väl vågat. Vi gick bort till paddocken och hon frustade och stretchade sig igenom några minuters trav och galopp i vardera varv. Så duktig och nöjd, lilla hjärtat!