Dressyruppehåll

Dansa och jag har som sagt tagit en paus från rena dressyrpass på banan sen tävlingen den 12 Juli. Vi hade en månads tävlingsuppehåll från och med då så vi har bara skuttat småhinder och latjat på uteritter. Men nu är det dags att samla ihop oss lite igen! 
Det var väldigt varmt men Dansa var ändå alldeles lagom i temperamentet. Hon är aldrig för loj i dressyren. Jag går direkt från skritt på lång tygel till trav nu och det gör henne inte lika provocerad så hon testar bara någon enstaka gång och sedan är hon inne i sitt jobb-mode. Hon är lite ostadig i formen nu efter lite slappisridning men det släppte fort på voltjobbet och hon blev superfin! Övergångarna gick riktigt bra i högergaloppen också faktiskt. 
 
Efter skrittpaus så testade hon bara en gång tror jag innan vi kunde jobba vidare i högre form och hon var såå fin! Mellan hjälperna och framför mig. Vi red lite skänkelvikningar från hörnen in till medellinjen som i LA3an vilket gick apdåligt på tävlingen sist då hon blev alldeles för på och spänd. Men idag gick dom väldigt bra! Även 10m volterna, jag får passa mig för att inte göra dom för stora bara. Red även mycket tempoväxlingar med bara några steg åt gången. 
Avslutade med galopp innan nedvarvning och hon var väldigt fin i vänster men högern var lite jobbigare än vanligt faktiskt. Vi fick inte ihop hennes kropp riktigt, men jag sänkte kraven lite istället för hon hade jobbat bättre än vanligt i högra på volten i början så jag ville inte riskera att hon var lite mör sen dess. 
 
Red sammanlagt ca 25-30min med allt inräknat.
 
Idag var vi ute och galopptränade på Eh. Red till kullen och galopperade hela vägen från tåget och tillbaka, med skrittpaus nedför de två backarna och över bron och nya järnvägen. Hon var så duktig! 
Lite oengagerad i skritten ut mot Eh men när hon sedan fick höja tempot så blev hon glad. Haha. Helt sjukt att vi kan galoppera med bara ett mikrostopp där ute och hanterbar spändhet, när vi förut knappt tagit oss ut där, och har vi tagit oss ut så har vi knappt kommit hem. Haha. 
Vi jobbade mycket med att få upp manken och vara mer ihop i hela kroppen. Jag har låtit henne fått rulla på för mycket i låg form och det är svårt att rida i svängarna mot hinder då. Så det behöver bättras! 
 
 

Ingen ordning

Nej fy vad jag halkat efter här! I torsdags var vi ju på hoppträning och det var superkul tyckte vi båda två! Dansa var riktigt taggad och glad så det kändes himla kul. Vi fortsätter att hoppa lågt även om hindren låg på ca 80 denna gång i alla fall. Vi hoppade en 3studs, en 4studs och en fyrkombination med räcke - 1 - oxer - 2 - oxer - 1 - räcke. Och även en 5,5a som var 6,5 ;) 
Vi hade riktigt riktigt bra galopp innan hindren men vi tappar den igenom svängen innan och får jättedåligt utgångsläge in i kominationerna. Dansa får långt och måste anstränga sig mer än nödvändigt. Jag får inte med ytterbogen helt heller, eller så svänger jag helt enkelt försent? För vi får liksom vända tillbaka lite för att komma mitt på. Dansa fick lägga in ett extra i fyrkombinationen första gången för vi kom in tokigt och hon hade hela tiden den där lilla lilla tveksamheten i sig. Men hon kämpade på jättebra!
Jag ansträngde mig så mycket för att vi skulle komma bra inne i kombinationen så jag tappade ena tygeln helt (?!) TVÅ gånger i rad. Det har aldrig hänt och nu hände det två gånger!! Medan jag fammlade och plockade upp dom så fort jag bara kunde så fortsatte Dansa hoppa igenom hela kombinationen (detta hände båda gångerna på andra hindret), det blev såklart lite hej och hå, men jag är så glad att hon kämpade vidare trots att jag inte hade klandrat henne det minsta om hon stannat. 
Jag avslutade tidigare än de andra för att Dansa inte skulle bli för trött, för att behålla så mycket positivt som bara var möjligt.
Det var så roligt och jag ska verkligen åka dit fler gånger nu! 
 
 
Dagen efter på fredagen så var vi ute och red i regnet. Supermysigt om ni frågar mig! Vi red till hembygdsgården och fokuserade mest på galoppen. Dansa var lite tittig av regnsmattret men inte alls som hon brukar kunna vara, utan höll fokus bra för det mesta. 
 
Igår hade vi skrittdag och tänkte passa på att få sällskap av Hanna och Winston. Men vi fick inte ihop det med tiderna så Dansa och jag red själv runt gräsvägen. Vi tränade lite på att öka skritten och att hon ska hålla den till jag ber om något annat, så jag inte ska behöva påminna henne för ofta. Vi gjorde också lite travövergångar på långa tyglar ibland för att hålla henne vaken och travade en kortare sträcka. Men 95% var bara slappis på långa tyglar. Härligt väder! 
 
Idag har vi ridit dressyr efter pausen sen förra tävlingen. Vi hade längtat båda två! Men det skriver jag om imorgon. 
 
 

Fotboll

Det är sjukt mycket på jobbet nu under sommaren, som alltid. Tack och lov så har vi väldigt mycket hjälp med telefon och produktförsäljning av en elev som sommarjobbat. Underbart att bara behöva fokusera på kunden i stolen. Igår blev jag dock sen efter att hon hade slutat, haha japp ni kanske förstår hur värd hennes hjälp är! Jag skulle ha slutat 18 men kom inte därifrån förrän kvart i sju. Dansa fick vila eftersom hon ändå ska få en vila någon dag denna vecka. Så jag pysslade bara lite och kittade klart ett fönster och målade sista gången runt fönsterramen inne i stallet. 
 
Idag var vi ute och red igen! Vi red till hembygdsgården och fokuserade mest på galopp. Mycket tempoväxlingar och hoppgalopp eftersom vi imorgon ska ge oss på en hoppträning i Spännars. Jag blev sugen och se hur det känns, så då är det bara att köra. Längtar massor! 
Dansa var hur som helst väldigt fin efter sin vanliga startsträcka. Älskar att rida! Haha. 
Det var fullt med byggrejer i stallet idag så vi fick hålla oss ute. Men nu har jag skrivit en lapp och frågat snällt om dom kan flytta undan grejerna till den nya sidan (som faktiskt är helt tom) efter jobbdagen så vi kan ta in hästarna. 
Placerade Dansa mitt på gården och hon stod som ett ljus förutom något enstaka smygförsök att ta lite gräs, men hon lyssnar så himla duktigt när jag säger nej. Lillskrotan ♥ Jag vill absolut inte att hon ska vara slaviskt lydig (som att det någonsin skulle hända! Haha!) utan hon får gärna ta egna beslut och prova saker, men jag vill att hon ska vara så pass uppfostrad att hon slutar om jag ber henne. Och där är vi ni för tiden! 
 
Bara för att jag tog fram kameran och skulle få bildbevis på att hon stod så duktigt, så började hon traska runt såklart, och kolla överallt förutom in i kameran. Men jag lyckades lura henne ändå! Hon tycker verkligen att foton är helt onödiga.
 
Efter stallet så var jag hem och bytte kläder innan jag skyndade mig iväg till Sävstaås där Viktor spelade sin första match med Bollnäs och som forward för första gången på många år. Han har hunnit tränat en gång på rätt position och med laget, i måndags och ikväll går han in och avgör matchen med ett mål i förlängningen, samt en assist och två bollar som gick i stolpen. Som han kämpat och slitit sista åren och framförallt sen knäskadan, tror jag inte många förstår. Jag är så stolt och han är så fruktansvärt värd det här! Jag måste verkligen sova nu, men jag är fortfarande i ett lyckorus, så jag måste försöka varva ner. Haha. 
 
Hur lyxigt är det inte att hinna med att rida efter jobbet utan stress och ändå komma upp till sista halvleken?? För att hinna till matcherna i hudik fick jag planera ordentligt för att ens hinna dit en helgdag.  
 
 

Äntligen läkt!

Mitt skavsår har bråkat en hel del speciellt efter att jag provade rida i fredags (vilket var totalt onödigt då passet gick apdåligt!) och blev värre igen. Så Dansa har vilat lördag och söndag och jag har målat sadelkammaren och vi har hjälpts åt att påbörja omkittning av fönstren. Idag målade jag första lagret med färg på allt trä som finns runt själva fönstren. Kommer bli så bra! 
 
I fredags red jag som sagt. Tog dressyrsadeln för att jag sitter ju lite mer upprätt i den, men det gjorde för ont ändå! Om jag lutade mig lite lätt framåt så funkade det dock så vi gav oss iväg. Dansa gick inte fram ordentligt och stannade massor, så jag höll på att bli tokig! Blev så frustrerad och irriterad och det hjälpte ju inte att jag hade ont och dressyrsadeln med långa läder = ingen kraft i skänklarna alls. Så vi tog oss fram med ponnysparkar (utan sporrar såklart!) som Dansa mest dissade.. hon lyssnade mer när jag morrade. Hehe. Vi red upp på berget en bit och Dansa blev faktiskt fin där uppe och sedan på hemvägen blev hon faktiskt jättefin, men jag hade ju hunnit få så dåligt samvete för mitt humör. Även fast hon inte blev drabbad fysiskt (fast det blev hon väl iof eftersom hon stör sig på att jag sitter lite i framvikt) så får jag dåligt samvete när jag blir på sånt där tråkhumör i hjärnan! Hon är faktiskt inte värd det och det hjälper inte ens ett skit. Och när det senare på kvällen slog mig att jag ju för tusan satt medvetet framåtlutad vilket Dansa alltid hatat visat genom tvärnitar, så fick jag ännu mer dåligt samvete. 
 
Utåt sett var ridturen inte alls speciellt dålig (okej, mitt morr kanske hade fått folk att höja ögonbrynen när jag tänker efter. Haha) när jag sedan tänkt efter utan det är min inställning som stör mig. Jag borde inte ridit när det gjorde så ont att jag inte kunde rida som vanligt. Inte när det påverkar sitsen på det sättet det gjorde. Annat vore om det var en fot som inte kunde användas 100% eller så. 
 
Jaja det är historia och idag kunde jag äntligen rida igen! Jag var så noga med att renodla hjälperna och sköta min del av jobbet, och vips så skötte Dansa sin! Dansa var superfin och vi kunde ha så roligt som vi alltid har i vanliga fall. Vi red till strax innan sågen och joggade i alla gångarter. Satte mig ner en kortis i slutet och hon var så fin så! 
Jag har en plan.. IGEN. Haha. Men jag återkommer när jag testat lite mer tror jag.
 
Mamma bjöd på sååå himla god friterad mat i lördags! Har inte ätit det sen jag fick celiaki, men nu hittade hon ett glutenfritt recept som dessutom var superdupergott!
 
Vi tog en paus i fönster-fixet igår och jag cyklade med på deras ridtur.
 

Töm på gräs

Dansa vilade igår och eftersom jag har fått världens sår på skinkorna av trosorna sen i tisdags så kunde jag inte rida idag. Haha! Känns helt sjukt, men så är det. Får otroligt lätt skav sedan jag flög av och fick grus i trosorna förra sommaren. Såren sen dess har ju läkt flera gånger om, men ändå så får jag så himla lätt skav nu för tiden. 
 
Dansa fick alltså gå på töm idag och vi höll till på åkern mitt emot trekanten. Jag har undvikit gräs länge pga halkrisken men idag var det torrt och fint och vi behöver ju spara på skorna.. hehe. Dansa var jättefin och vi fick upp så pass mycket energi att vi kunde samla ihop både traven och galoppen en del. Jag satte tömmarna på ett nytt sätt idag för första gången faktiskt. Tog de stora ringarna uppe vid manken istället för de som är i boghöjd. Hon älskar att gå lång och låg och jag har svårt att jobba upp formen på töm, så tänkte att denna knäppning kunde hjälpa. Och det gjorde den! Hon kunde ju lika väl gå lång och låg nu också, men det var ändå lättare att variera när jag ville annat. 
 
Imorgon hoppas jag kunna rida ut. Tar dressyrsadeln för den sitter jag ju lite mer upprätt i än hoppsadeln. 
 
 

Lite tuffare pass

Efter söndagens vila så har Dansa nu gått två tuffare dagar. Igår var vi ute och galopperade på den perfekta grusvägarna efter regnet. Red till Hembygdsgården och galopperade i princip hela tiden efter framskrittningen. Bortåt var hon lite tittig och stod emot lite så det blev något avbrott till älgtrav. Men jag var konsekvent och fattade bara ny galopp och hon tog det bra efter att ha gjort sina test i början. 
På hemvägen var hon otroligt fin. Vi höll galoppen nedanför renarna och nästan hela vägen till elhuset vilket är ca 1km om jag minns rätt. Det är den längsta sammanhängande galoppsträckan vi har. Vi varvade då med lite tempoväxlingar och en rejäl ökning, men jobbade mest i arbetsgaloppen. 
 
Idag red vi ett markarbetspass med Hanna och Winston. Jag byggde upp en långsida med två mellersta klossar med 17m emellan där vi varvade på 4 och 5 språng. Snett igenom hade vi en liten oxer. Började trava direkt efter framskrittning på lång tygel och då bråkade hon inte alls många gånger innan hon blev superfin. Framme för skänklarna och mjuk i kroppen. Det höll i sig i hinderarbetet sen också. De första gångerna så tog hon inte tag helt i hindren men bromsade inte heller. Men sedan blev hon superfin på långsidan och även några riktigt fina anridningar på oxern också. 
Rullade på hindren i olika ordning i 3min en gång och 5 min en gång. När vi sedan skulle sätta igång en tredje gång efter paus så var hon lite trött och jag fick aldrig henne helt framför mig. Jag hittade inte riktigt avståndet till oxern så vi kröp intill flera gånger. Inte katastrof på något sätt men inte heller helt bra. Ville inte nöta för mycket eftersom det inte var helt dåligt, så jag red på en av klosshindren på långsidan istället och det blev bra på andra anridningen så då avslutade vi.
 
Känns så roligt att hon haft härligt go tredje bom-passet i rad nu. Jag känner hopp! Haha. Även fast mycket är långt ifrån så bra som jag vill att det ska kännas och att det är väldigt blandade resultat så är det roligt att känna de små framstegen. Huvudsaken är att helheten känns bra och det gör den just nu. Jag vill få ihop hennes kropp mer och upp på bakbenen, men det har faktiskt känts skillnad de sista två gångerna sen jag insåg det. 
 
 

Semester i Dalarna

Vi besökte Björnparken i Orsa. Har vart där några gånger förut, men vi älskar att strosa runt i djurparker!
En restaurang i Mora som hette "Helt enkelt" och vi åt Tapas. Fick vänta drygt 40min på maten men det var det värt, för tusan vad gott det var! Tror denna finns i Gävle också så dit kommer vi garanterat åka.
Dagen efter åt vi på Hotell Scandic i Borlänge och fick vänta på maten i nästan 2h.. helt galet!! Tur maten var 
god där också, och att vi inte var vrålhungriga när vi satte oss.
Besökte Borlänges äventyrsgruva och rekomenderar alla att gå dit. Häftigt hur en helt annan värld finns
där långt nedanför oss, helt utan liv. Inte ens en liten spindel bor där nere!
Gruvan är 280m djup men är vattenfylld upp till 80m så det var den nivån vi var på. Här ovanför ser ni trappan
vi tog oss ner på. Vi står här halvvägs, så det säger kanske lite om hur lång denna trapp var?? Haha.
Sjöar av grundvattnet. Det är svårt att tro på att det ska vara dåligt med grundvatten när man gått där 
nere och sett detta. Och veta att ytterligare 200m är vattenfyllt. 
Fanns en del bevarade saker från dom som jobbade där nere.
Viktor och jag har en tendens att alltid snöa in oss på något spel när vi är iväg. Denna gång blev det
Yatzy! 
 
Vi var även iväg och såg nya Spindelmannen på bio som var riktigt bra! och så shoppade vi massor. Skön
och rolig resa! ♥
 

Slut på semestern

Igår var vi och badade igen med Hanna och Winston. Det blåste och var vågor på utsidan av piren så Dansa var ganska livrädd att gå ut. Hon bara stirrade på vågorna och ville fly som att dom skulle äta upp henne. Haha. Tacksam att hon litar på mig så mycket att vi alltid kommer förbi farliga saker utan genomförd flykt och relativt fort. Dansa traskade direkt ner i vattnet sedan och var hur nöjd som helst. Jag lät henne gå lite längre ut men fick stoppa henne för hon hade ingen gräns alls tydligen.. haha underbart!
Vi nöjde oss med att gå så pass djupt att magen blev blöt idag och vattnet nådde upp till min stigbygel. Det bekom inte Dansa något alls, inte att svansen blev blöt henne (Bronzac blir livrädd för sin svans när det är blöt i badsammanhang ♥)
Vi traskade runt och Dansa doppade mulen och sparkade lite, men hon stod gärna helt stilla och bara njöt också. 
 
 
Annars så skrittade vi mest men tog någon enstaka trav. När vi kom hem så fick hästarna stå inne och slippa alla kusar några timmar medan jag, Hanna och Viktor åkte till Trollharen och åt fiskbuffé. Viktig sommartradition!! Så sjukt gott. Sedan på eftermiddagen ledde vi dom till hagen bakom Annikas hus. Jag tänkte rida barbacka dit men Dansa var väldigt rastlös efter att ha stått i boxen så länge och när jag försökte hoppa upp så blev hon väldigt spänd och skuttade iväg, så jag ändrade mig ;) 
 
På kvällen var det dags för fiskmåltid nr 2 i Arbrå. Kjell och Chia bjöd på panerad abborrefilé som Viktor fångade på sin fiskesemester med grabbarna tidigare i veckan. Det var första gången jag åt det och det var riktigt gott! Tur att vi har en hel del i frysen här hemma också. 
 
Idag har det regnat och Dansa hade sin vilodag. Jag har pulat på med massa annat och tittat på både dressyr och hoppning från Falsterbo. Imorgon börjar jag jobba igen och det känns helt ok. Tidigare i veckan gruvade jag mig men nu känns det ändå skönt att få lite rutiner. Dessutom så peppar jag mig med att det är tack vare jobbet att jag kan ha mitt liv som jag har det, och det älskar jag ju. Och ska jag jobba så kan jag inte tänka mig något bättre jobb än det jag har, varken syssla eller plats!
 
 

Roliga dagar

I torsdags, dagen efter tävlingen så kom Jörgen och skulle byta ut någon söm i Dansas skor. Hon brukar gå 6v men denna gång skulle det bli 7 pga hans semester. Men nu efter 5v var dom så nötta så han skodde om henne helt istället. Vet inte om de är paddocken eller de torra grusvägarna som gjort att det slitit så mycket? Dansa stod som ett ljus i alla fall. 
Efteråt skrittade vi ut med Hanna och Winston. Der blåste väldigt mycket och regnade bitvis så hästarna var ganska spända. Vi travade några kortare sträckor och vände i skarpa kurvan. 
 
Efter en pausdag körde vi lite styrketräning i paddocken på fredagen. Viktor var med som sällskap eftersom jag inte vill använda hinder när vi är ensamma ifall det händer något. När vi tagit oss över tröskeln i början så blev Dansa fin. Hon var inte lika pigg som senaste hoppningen men ändå över den bra gränsen. Vi hade en oxer med kloss i och en galoppbom 5,5m innan som hon tittade lite på första gången. Stanna dock inte. Vi hade även en lång studs på ca 5-6 st på mellersta klossarna. Vi har inte hoppat studs på drygt ett halvår och en sådär lång har vi säkert inte hoppat på nästan 1år. Men hon löste det jättebra! Hon hade ju lite svårt med dom ganska länge och testade trav ibland. Haha. 
Vi fortsätter att hoppa lågt och bara träna på ridningen. Dansa rullar på fint mot hindren nu och har inte haft någon handbroms alls de två senaste passen. Jag har bara kunnat smacka och lägga om benen lite extra så har hon tagit ut galoppsprången. Hon har ju som vanligt en liten startsträcka efter pauserna innan hon accepterar att vara "inom ramen" men sedan blir hon superfin. Jag behöver jobba på att få ihop henne lite mer i galoppen och få upp henne mer på bakbenen. Det blir lätt att hon gräver ner sig framåt och då blir anridning och svängar svårare/jobbigare såklart. Men det är himla roligt att dona på med sånt här på småhinder och inte känna någon press över att hoppa så högt som möjligt tycker jag. 
 
Jag lade fram vattenmattan mitt på banan för att hon skulle få rida runt den lite och bara se den. Vi fick låna en annan större matta av paddockägaren också. Det var egentligen en matta som hon har på golvet i transporten. Min plan var aldrig att hoppa dom och framförallt inte den större. Men tror ni jag kunde låta bli?! Haha nope. Hon hoppade båda två utan problem. Vi hade ingen inramning så hon smet gärna på sidan men hon hoppade båda mitt över också! Så himla roligt!
Vad som skrämmer mig i hoppning är att vi ska krascha men med de här platta mattorna på backen utan bommar till så fanns ju inte den risken. Skulle vi komma helt galet kunde hon ju bara kliva på dom så med det i mitt bakhuvud så red jag på väldigt obrydd och kanske var det därför hon hoppade utan att bry sig? Kul var det i alla fall! 
Dansa var otroligt fin sista gången vi red på oxern också. På bakbenen, mellan hjälperna och driv framåt. Härlig känsla! 
 
 

Tävling Söderhamns hästsport

Tävlingen ikväll gick bra med tanke på förutsättningarna! Dansa var sjukt pigg även idag, men det får jag ta med den lilla semestervilan hon fick och dessutom så är jag såå glad att svårigheten sitter i att hon är för pigg och inte att hon är istadig.
Det var varmt och hon sov mest under duschen och knoppningen men hon sparade visst bara på krutet! Haha. 
 
LB:2         61,167% Placerad 16 av 19
Hon var väldigt pigg och spänd på framridningen så hon fick mycket taktmissar i vänster varv så jag började ärligt fundera på om hon var halt. Men så skärpte jag till mig och var noga med att hon skulle flytta undan för innerskänkeln och att jag skulle sluta tjuvhålla i innertygeln och då försvann det. Hon blev arg på skänkeln då och då. Vi red mest fram i trav eftersom jag var lite stressad över att hitta ridningen där. 
Inne på banan blev hon spänd men stannade inget, hon skyggade för staketet för att det smattrade när gruset stänkte på, men detta hann släppa innan start. 
Travdelen blev väldigt spänd och hastig då jag inte stämde av något och bara åkte med i Dansas räserfart. Galoppdelen gick dock riktigt bra och det är otroligt härligt att äntligen kunna rida i galoppen på tävlingsbanan. Vi fick 6.5 och 7 på de långa diagonalerna med galopp-trav-galopp övergångarna som vi kämpat så mycket med hemma, så det kändes väldigt kul. Summa sumarum så var hela galoppdelen super och travdelen riktigt dålig.
 
Slutkommentar - Flott häst som idag rann iväg i traven & fick jobbigt med balans och takt där. Mycket bättre i galoppen. Våga stämma av med halvhalter.
 
LA:3       58.143% Plats 10 av 11
Vi debuterade i det här programet då vi tidigare bara ridit LA:1 3 gånger. Jag var lite orolig för att glömma programet men jag hade bättre koll än vad jag trodde som tur var. På framridningen var hon samma rallyräka som innan och jag fick kommentarer i första klassen om att jag skulle stämma av mer, och det påminde mig om att jag gjorde halvhalter, men jag såg inte till att dom gick igenom. Började jobba med det och vips så var hon mellan hjälperna och energin var kontrollerad. Perfekt! Nu kände vi oss redo.
Väl inne på banan så öppnar sig himlen och det börjar ösregna, och det höll i sig hela ritten. Dansa har inga problem med att bli blöt, men hon blir sjukt taggad och spänd när det smattrar vilket det gjorde på taken och i skogen såklart. Så jag hade helt plötsligt väldigt mycket mer att reda ut än ett nytt och svårare program. Dansa ville helst köra rally så hon tog alla mina signaler som galoppfattning. Haha. Till och med halvcirkeln med längning av formen började hon galoppera i först innan det blev rätt.
Jag red väldigt slarviga vägar och vi gjorde småmissar hela tiden. MEN vi red igenom hela programet och gjorde allt, till och med högra förvända galoppen (!!!) för första gången på tävling, så jag är faktiskt väldigt nöjda över oss. Jag red så bra som jag kan med de förutsättningarna och Dansa var positiv och glad vilket är det absolut viktigaste! 
 
Slutkommentar - Trevlig häst som behöver sitta ihop ytterligare för denna klass.
 
Jag är sammanfattningsvis väldigt glad över dagen. Känns så skönt att jag har lyckats släppa pressen lite på mig själv och kan njuta och ha roligt. Jag har börjat få förståelse för att allt tar väldigt mycket längre tid för oss eftersom jag lär mig själv allt samtidigt som jag ska lära Dansa bland annat.
 
 

Svårt

Det var svårt att rida idag. Dansa blev väldigt pigg och jag hade svårt att hantera det. Hon testade mer i början än dagen innan och sedan fick jag ordning på energin bra på volten men de svåra högergalopp ner till trav var riktigt svår och hon låg på lite för mycket i bettet. 
Efter pausen sedan så testade hon någon gång men hon var även sådär svår som hon blir när hon blir för pigg när hon bara ilar iväg. Jag blev lite frustrerad och red dåligt. 
 
Annika och Hedvig kom och då, för ovanlighetens skull, så skärpte jag till mig och började rida bra. Brukar ju vara tvärtom! Dansa blev fin och vi kunde styra runt som vi ville även om hon inte var 100% lösgjord och låg på framåt lite väl mycket. Blev mest travjobb men även en del galopp. Vi red igenom den förvända delen och tog någon fattning från skritt. 
 
Ridpasset blev drygt 30min med uppvärmning och nerjogg så det var längre än vad jag planerat eftersom det är tävling imorgon. Men det känns ändå bra för vi tog oss igenom träsket och det var nog nödvändigt att göra av med en del energi. Hehe. 
Dansa tar ut sin överskott på att bli spänd och tittig, så både igår och idag var hon väldigt svår att rida på ena långsidan plus att hon gjorde någon tvärnit här och var för läskiga monster i gräset, igår körde hon en tvärnit med vändning till och med. Likså till och från paddocken fanns endel spöken som annars inte finns. Toktrollet! Sånna dagar är det bästa om jag kan släppa alla krav och bara ta det som det är. Men när tävling väntar så finns det inte riktigt utrymme för det, men det löste sig ändå och jag är inte minsta orolig för morgondagen. Den blir som den blir ändå! Haha. Kul ska vi åtminstone ha! 
När det gick dåligt idag så är det ändå inte alls lika låg nivå som i våras när vi var inne i  en rejäl svacka, så det känns väldigt skönt.
 
Förutom under ridpasset så har jag hängt med Hedvig hela dagen. Vi har flyttat småkalvar mellan ladugårdarna med Annika. Tog en promenad så det var spännande, dom skuttade hejvilt blandat med att vägra gå. Så söta! Sen har vi kört Lukas och duschat honom, så att han kunde gå ut och rulla sig i leran.. Innan vi åkte hem så hjälpte Hedvig mig att putsa och packa inför tävlingen imorgon och sedan ta in hästarna till lillhagen under natten. Hade lite planer för vad som behövde göras här hemma också, men jag däckade i soffan efter att jag hade fått i mig mat. Fortsätter imorgon.
 
 

Lite vila

Viktor och jag var borta torsdag - måndag men jag red innan vi åkte och när vi kom hem så Dansa vilade 3 dagar. Vi ska tävla imorgon så en flera dagars vila såhär nära är ju inte direkt optimalt men ibland behöver man prioritera och tävlingarna går inte alltid i första hand. Hästarna gör det dock ;) Men för Dansas del så var hon värd några dagars sammanhängande paus. 
 
Igår kavlade vi upp ärmarna igen och både Dansa och jag var i stort behov av att röra på fläsket då vi ätit alldeles för mycket och rört oss för lite dessa dagar. Haha. 
Min plan var paddockpass igår och idag inför tävlingen. Igår tänkte jag jogga igång henne och sedan känna av ifall vi kunde samla ihop oss lite och rida lite ur travdelen av LA:3an. Vi debuterar ju nytt program imorgon!
Dansa testade en del i början när jag bad henne runda sig för innerskänkeln och ta stöd på ytter, ja ni vet ju det där nu. Men det släppte under framjoggen på stora spår och sedan var hon jättefin på voltjobbet med övergångarna. Det enda som gick mindre bra var högergalopp ner till trav, vilket är vårt svåraste, men det gick ändå bättre än sist. 

Vi blev klara ganska fort där och efter en lite längre skrittpaus så red vi programdelar. Inget bråk alls efter pausen (!!) och hon blev superduperfin direkt! Gissar att det finns ett samband med att hon var så fin på volten. Ingen sträcka där hon var spänd och ilade iväg som det ofta blir innan vi hittat samspelet utan det var bara bra på en gång. Härlig känsla.
Vi red travdelarna och vänstra 10m volterna gick hur bra som helst. Hon blev lite väl pigg och jag lösgjorde henne inte tillräckligt smidigt i höger så dom blev lite sämre. Brukar ju bara tvärtom. Traven gick så bra så vi lämnade den och testade galoppfattningen från skritt som denna gång är på långsidan, och den gick jättebra och när vi väl var igång i galopp så red jag igenom den förvända i båda varven också som gick bra. Som avslut så provade jag de svåra diagonalerna ur LB:2an där man ska göra avbrott från galopp till trav och sedan fatta ny och även det gick helt ok faktiskt. Lite springigt och spänt men fick ändå kontroll på läget. 
 
Därefter pausade vi igen innan vi joggade ner lite. Dansa blev otroligt pigg efter galoppjobbet så hon ville bara rusa iväg och galoppera när vi skulle börja trava igen.. haha. Så när hon inte fick det surade hon till snabbt en gång men annars så blev det inget bråk efter den pausen heller. Vi fick till lugn jogg något varv innan vi avslutade.
 
Så roligt att få rida igen! Idag ska vi fokusera på galoppdelarna i första hand och göra av med lite mer energi så att jag klarar av att styra runt henne imorgon. Haha. 
 
Såg en orm på trekanten hemma när vi kom tillbaka. Gud vad jag HATAR dessa djur!!
 
 
 

Update

Jag var lite slarvig med uppdateringen förra veckan och sedan åkte Viktor och jag på semester så dagarna har runnit iväg. Kör en snabbgenomgång här på det jag minns! Vilket brukar vara ganska mycket.
 
Måndag
Vi red ut på Eh. Längst ut för första gången på väldigt länge faktiskt, har inte ridit där så mycket sedan jag började rida där igen efter att asfalten lades på kyrkvägen. Dansa var pigg och glad och som vanligt lite mer spänd än mot Hårga. Dock så stannar hon inte och bråkar där längre (peppar peppar) utan fortsätter framåt även om hon blir tittig. Ut fokuserade jag mycket på att hålla den planerade gångarten oberoende på hur spänd hon var. Traven fungerar bra men galoppen får vi väldigt lätt avbrott i. Jag har tidigare låtit henne trava vidare men nu har jag blivit mer konsekvent och var envis med att fatta ny galopp och inte tillåta henne älga iväg i traven. Fungerade över förväntan även om det blev lite mikrostopp.
På hemvägen hade hon tittat av sig så då tog vi lite ordentligt galoppjobb, samlade ihop den lite och hon blev riktigt fin. Lite väl mycket energi för mig att hålla reda på emellanåt, men det är bra träning!
 
Tisdag
Hoppade småhinder på banan som vi rullade över lite kors och tvärs. Jag vet inte om det var sporrarna som ger  mig bättre tajming (har dock haft dom många gånger förut utan detta resultat) eller ifall min plan med småhoppande ofta redan har gett resultat (vore för bra för att vara sant), eller om jag bara hade en himla tur med hennes dagsform, men hon var sjukt taggad med härlig inställning! Bråkade i början av uppvärmningen men när hon väl accepterade att vara undan för innerskänkeln så var det inga sura miner alls resten av passet, trots flera pauser(!!). 
Hon har faktiskt aldrig vart i närheten av så taggad och härlig i hoppningen i kyrkpaddocken förut. Jag hoppas att min plan med att bara småskutta och göra det ofta ska hjälpa mig att hitta drivet i hoppningen som hon har i dressyren. Min magkänsla säger att det är självförtroendet som saknas hos henne och nu håller jag på och tar reda på om det är så! 
Juste! Som uppvärmning red vi på en stor oval med 2cavaletti i trav och galopp över mellersta klossen på vardera kortsida. Det gick riktigt riktigt bra i vänster varv, men svårare i höger så där lämnade jag övningen efter några varv och rullade bara på klossen i galopp istället. Superfin!
 
 
Onsdag
Tömkörde i paddocken. Dansa hade lite träningsvärk från hoppningen och var lite stel första varven. Sedan jobbade hon på fint i låg form i alla gångarter. Hon fick även hoppa vattenmattan under mellersta klossen och hon stannade och backade de två första gångerna men sedan hoppade massor av gånger. Inte lika spänd denna gång och efter bara några gånger så kunde jag ha helt glappa tömmar mot hindret men hon sökte sig till det själv ändå. 
 
Torsdag
Det var varmt och härligt väder så Dansa och jag red iväg till Hårga och vände vid hembygdsgården och sedan tillbaka till bergetsvägen, för att sedan vända tillbaka ytterligare en gång till hembygdsgården. Vi höll igång i trav och galopp. Hon diskuterade lite fler gånger än vanligt första biten. Jag har ju inte vart så noga med det på uteritter tidigare så nu kollar hon såklart läget. Hon stannar lite för att se om jag ska släppa på skänkeln men när det inte sker så testar hon gasa iväg med spikrak kropp (förut har jag låtit henne göra det för att främja framåttänket så jag förstår att hon ger det en chans) och det får hon ju inte heller så då stannar hon igen och.. ja ni vet, jag har förklarat förut. Inga stora saker alls och det handlar bara om sekunder. 
 
Hur som helst så var hon jättefin bara det där släppte och när vi hade ridit hemåt en bit och sedan vände bortåt igen så var hon så söt! Hon var pigg hela tiden men när vi vände och red bortåt igen då så blev hon så pigg att hon hela tiden började trava i skritten. Hur pigg och taggad Dansa än är så brukar hon vara lugn så fort det är skritt som gäller på uteritter, eller hon kan skritta i 790 men hon brukar aldrig börja takta/trava av just den anledningen. Och det gulliga i det var att det är så typiskt henne att bli så latjo-glad när vi vänder bortåt igen! Alltid det oväntade. 
 
Varför vi vände igen var för att vi skulle möta upp Hanna och Winston för att gå ner till badet, och vi ville busa av oss innan. Dom slöt upp och vi traskade vidare. Dansa gick modigt ner i vattnet utan draghjälp från farbror W för första gången (var 2år sedan sist vi testade och då gick hon ner efter en lång stund då jag ledde henne från backen) och hon dök ner med hela mulen och sparkade massor med frambenen.
Jag är SÅ SÅ glad att hon gick ner själv (med mig på ryggen då) och att hon verkade trivas där. Nu kan vi verkligen göra precis allt jag önskar! Haha. Vi ska dit fler gånger i sommar hoppas jag och framöver ska jag ta av sadeln och någon gång i framtiden hoppas jag på en liten simtur. Tänk vad roligt att åka till en strand där man kan galoppera! 
 
 

Dansa och Frida

Frida är hemma och hälsar på så igår fick hon låna Dansa. Jag har aldrig låtit någon rida ut på henne hemma. Förut för att jag inte vill att hon ska skada någon men nu sista året har det mer varit för att jag är så rädd att hon ska komma lös eftersom vi har så mycket trafik överallt (ska det ske så vill jag att det beror på mig och ingen annan). Men Dansa är så himla cool nu och jag cyklade med och kunde ju be Frida hoppa av om jag skulle märka att Dansa började spåra ur.
Men hon skötte sig som en riktig prinsessa och tog väl hand om sin gäst! Jag var så stolt och det var så roligt att få se henne från backen. Hon ser himla trevlig ut alltså. Inte'nå partisk! ;) 
Jag red till elhuset och sedan från Kallebacken hem för att ta den mest trafikerade delen, men sedan gick det så bra så Frida fick rida resten. Hon är så pass lugn och mjuk med bra balans så jag var aldrig orolig. Dom travade lite men det blev ingen galopp för Hanna var med och sedan glömde jag helt bort att erbjuda henne ta en ensam vända någonstans. 
 
Frida tränar mycket tyngdlyftning och orkade baxa loss två stockar i hagen som jag varit sugen på att hoppa. Så när vi kom hem så körde Dansa och jag några vändor där. Antingen så blev hon rädd för något nere i hagen när vi vände hemåt eller så låtsades hon bara för att hon blev taggad av hoppningen (det hoppas jag för jag vill ju så gärna att hon ska komma över den där tröskeln i hoppningen!!). Det var superkul i alla fall så det ska vi göra fler gånger. 
 
Idag red Dansa och jag ut på Eh. Dansa var väldigt pigg efter en vilodag och lugnt igår. Bortåt var hon, inte väldigt, men så pass spänd att det lätt blir älgtrav istället för galopp. Men jag var konsekvent med att hon faktiskt skulle galoppera ändå för jag vill kunna göra det även de sträckor hon är väldigt spänd. Det gick faktiskt över förväntan! På hemvägen coolade hon ner i huvudet men var fortfarande lika pigg. Vi jobbade mycket övergångar och blandade med att rulla på längre sträckor i trav och galopp och hon var riktigt fin stora delar. 
 
 

Dressyrtävling - Bollnäs

Fredagens tävling startade på eftermiddagen och vi hade inte starttid förrän 18.23 och 19.27. Dansa fick komma in och sova några timmar innan det var dags att putsa henne så att hon glänste och knoppa manen. 
Det var varmt men blåste väldigt mycket och jag som inte gillar blåst störde mig inte alls något på det, det var snarare skönt för värmen blev lagom av det. 
 
LB:1 - 65% delad 7a av 23 starter. -2poäng pga felridning
Min plan var att värma upp som jag gjort hemma sista tiden. Men när jag skulle börja med övergångarna på volt så började hon bråka lite och det gjorde mig väldigt stressad, för jag måste ju hinna komma över den tröskeln innan starten. Det gjorde att jag red stressat och utan tanke, men innan det var dags att skritta bort till collectingring så var hon superfin. Efter minsta paus så blev det en liten diskussion men jag var konsekvent och det gick fort bort och var då helt som bortblåst. Jag var noga inför båda starterna att hon fått pausa under föregående ekipage och sedan höll jag igång tills vårt program var färdigridet. Skrittade aldrig inne på tävlingsbanan innan start. Det fungerade väldigt bra för hon skötte sig exemplariskt hela programet!
Lite småmissar här och var och jag red ganska spänt, vilket gjorde att Dansa också var lite spänd naturligtvis. Men Dansa var ihop i kroppen så taktmissarna höll sig borta och vi red bra vägar. Jag var SÅ glad över oss båda två tillsammans efteråt och när vi sedan påväg till transporten fick veta procenten och att vi lade oss på 4e plats var ju bara pricken över i:et! 
Sista ryttaren petade ner oss så vi lade oss på första utanför placering, men jag var så himla glad ändå såklart!
 
Dansa blev avsvampad och hann pausa lite i skuggan utan sadel, innan det var dags att värma igen. 
 
Slutkommentar - Trevligt intryck med god energi! Lite mer jämnare bärighet och eftergift önskas.
 
LA:1 - 57,778% 7a av 9 starter.
Jag var lite orolig för att Dansa skulle protestera när hon skulle behöva "börja om" men hon var sig lik, testade en kortis efter pauser men superfin annars. Inför första klassen red jag fram knappt 30min och nu red jag bara fram 10-15 min. Joggade igång i rund form några minuter och sedan kände vi på programdelarna i tävlingsformen. Samma upplägg inne på banan och Dansa kändes glad. Det är tredje gången vi rider en LA och det är bara detta program vi ridit, som dom gjort om i år. Galopp in som jag pratat om flera veckor bland annat, men tror ni inte jag rider in i trav!! Haha. En felridning och 2 p avdrag. Inridningen i galopp sedan blev riktigt bra dock så där blev jag förvånad, för vi har vinglat rejält de få gånger vi testat hemma.
Detta program händer ju allt mycket fortare så jag red lite stressat och Dansa var lite trött, så vi fick inte alls samma flyt. Ryggningen klev hon på superbra i men jag glömde stanna upp i halten och hon ryggade snett. Höger förvända bröt hon av när vi kom ut mot staketet som hon gjort de andra starterna också (jag trodde vi skulle fixa det nu eftersom hon är så stabil i den hemma, men vi har en del kvar att jobba med där), vi fick såklart bara en 1a där och det är ju koeff där så vi förlorar massor på det. 
Något dom lagt till i programet är en halvcirkel där man ska länga formen i traven för att visa att hästen går i en ärlig form och där fick vi en 7,5! Det var en annan som fick en 7a på det momentet men annars fick de max 6,5 oftast lägre. Och det tycker jag såklart är jätteroligt! 
 
Vi har som sagt startat LA två gånger förut och även fast vi fick dålig procent och gjorde mycket små missar hela tiden så var det ändå mycket mer stabilt och under kontroll än förra året. Så jag är så glad och nöjd över vår prestation! Det jag är mest glad över är såklart att Dansa även denna tävling växte och tyckte det var roligt inne på banan. Mitt lilla hjärta. 
 
 Slutkommentar - Väl kämpat. Önskar lite mer lätthet i fram och mer skillnad i alla ökningar.