Tömkörning

Jag säger flera gånger per år att jag ska tömköra mer, men så är det ju roligare att rida så jag glömmer liksom bort det. Eller skjuter snarare fram det. Dessutom så känns det inte superbra att hon springer och "nöter" på volt, men kanske jag mest använder det som en undanfykt? Hehe. Hon är ju ändå väldigt balanserad och går i bra form. 
 
Hur som helst så hoppas jag att underlaget tillåter lite tömkörning nu närmaste månaden, minst. Eftersom Dansa har det lite jobbigt den här årstiden så tänkte jag att hon skulle få röra på sig lite då och då utan mig på ryggen. Idag traskade vi iväg till skolåkern iklädd tömkörnings-mundering. Det var i oktober senaste, innan jag hoppade upp efter ett par veckors vila. 
Dansa är väldigt stabil och lätt att tömköra, hon lyssnar bra på röstkommando och rullar på stadigt och stabilt i bra arbetstempo och form. Behöver inte ha några inspänningar heller vilket jag tycker känns skönt. I höger varv lägger hon gärna in bogen lite (intressant då det är i vänster varv vi får jobba med det när jag rider) och det är mitt svåra varv där allt känns bakvänt. Men det blir bättre och bättre även fast vi tömmar så sällan. 
 
Underlaget var helt ok men lite väl halt/slirigt i tösnön för min del ifall hon skulle blir rädd och dra iväg. Risken hade vart stor att jag hade stått som på skidor bakom henne då. Haha. Idag busade hon lite i galoppen bara så det var ingen fara. 
Troligtvis så får hon gå på töm imorgon också!
 
Våren 2014
 

Hedvig på sportlov

 
 

Smartare ridning

Idag red vi till hembygdsgården igen och jag red smartare idag så det gick bättre. Min första tanke är att Dansa snart är 7 år och hon måste faktiskt kunna göra det jag ber om även om hon är sjukt spänd och tittig. Men samtidigt så har hon vart såhär alla år den här tiden, det är inte bara ridningen som är annorlunda utan hon är det även i hanteringen, framförallt så blir hon upprörd av borstningen. Det är flera hästmänniskor som sagt till mig att hon blir påverkad av väderomslagen och pälsbytet, så jag tänker att jag kanske bara får sänka kraven ett par veckor? Resten av året är hon ju inte alls likadan så något måste ju påverka henne?
A och O för att ens kunna göra något tillsammans med Dansa är att ha henne på gott humör och känner hon sig inte helt bra i kroppen nu så måste/ska/vill jag acceptera det. Det svåra är ju bara att veta om det är så eller om hon spelar mig ett spratt? Men nu är mönstret så pass tydligt att jag faktiskt inte tror det. Även om det garanterat kan utvecklas till det om jag agerar fel.
Min tanke är att byta ut lite ridpass mot tömkörning och uteritterna ska jag inte ha några förväntningar på. Som idag. Blir jag upprörd och försöker peka med hela handen så blir det ändå bara kaos vilket ger risken att det sitter i längre än nödvändigt. 
Håller jag dessutom henne på bra humör så är hon säkert mer positivt inställd på att jag åker och tränar någon gång eller rider något lite mer träningsinriktat pass själv i ridhuset eller på skolåkern där hon inte har hela skogen att hålla koll på. Det här är så svårt. Men jag testar den här varianten i år och ser vad som händer. 
 
Planen idag var att bara skritta så länge jag kände att trav bara skulle ge bråk, men ändå jobba henne så att hon ska fokusera på mig och inte världen runtom vilket hon försöker med. Gränsen är hårfin på om jag råkar låta henne ta över rodret. Hennes huvud går som en kikare ovanför vattnet på en ubåt när hon "ser" eller "hör" något :)) Vi travade ganska långa sträckor ändå och hon var fin, så är jag bara smart så tror jag min plan kommer funka. På hemvägen blev hon sjukt pigg även idag, hon var otroligt spänd vid blå/vita för en människa var ute så där svävade vi snarare förbi. Haha. Det är också bara den här tiden på året hon reagarar så på det.. 
Tog en liten vända upp till parkeringen vid berget och hon var spänd hela vägen, men det brukar hon vara där. Nere och påväg hemåt igen fick hon galoppera av sig lite. 
Vi mötte två bilar efter grusvägen och idag gick det bra igen. Trots att hon var sjukligt spänd över något i skogen när en stor pickup åkte förbi. 
 
Fick använda mig av snurrarna några gånger men hon gick direkt efter varje. Även fast hon är så spänd så hjärtat bultar så traskar hon oftast modigt framåt efter någon snurr. Hon var ändå fin större delen av ridturen idag även om det är ljusår från hur våra uteritter brukar vara. 
 
Såhär hittade vi Hanna och Baltazar när vi kom tillbaka till stallet. Söndagsmys!
 

Humör

Gårdagkvällens dressyrträning gick apdåligt första halvan medan hon var hur fin som helst den sista kvarten. Det är pälsbytartider och Dansas humör sitter verkligen på utsidan just nu. Hon blir upprörd av minsta fel jag gör, och det gör jag ju tyvärr titt som tätt. Lite förståelse brukar hon ju ändå kunna ha, men vi är inne i en ond cirkel vilket jag blev påmind om igår ALLTID händer just den här tiden på året. Mycket väderomslag och pälsbyte vilket stör henne både psykiskt och fysiskt då hon blir så öm i pälsen.
 
Jag började joggingen igår med att rida henne alldeles för stort och med flamsiga armar (sååå frustrerande att jag aldrig kan hitta lagom, nu blev det såhär bara för att jag är så noga med att inte bli fast i armbågarna. Men inget stöd alls är ju lika illa..) När jag sedan började sitta ner så hamnade jag lite i framvikt istället vilket gör att jag inte blir lika följsam i kroppen - missnöjd häst igen. Det här är ju saker jag jobbat massor med förut och hittat rätt i, men så kommer det såna här perioder när Dansa blir svårare och jag tappar allt. I bra perioder så är hon ju mer "där" redan från start och då är det lättare att hitta sitsen, flytet och följsamheten. När jag vet att hon kan vara bråkig så försöker jag göra allt för att undvika det men då rider jag fel istället..
 
Jag måste vara kvick och samtidigt avslappnad. Jag fick helt enkelt rida lätt tills jag hittat samspelet så att jag hade henne mellan hjälperna och framför mig. Jobbade massor med 3 stegs tempoväxlingar och det tillsammans med kvicka hjälper, att jag var avslappnad och gav henne ett stöd att komma ihop sig till så hittade vi tillbaka. Även denna gång. Tack och lov. 
Vi red en del galopp därefter och förvänd i båda varven med volt tillbaka (ser du Linda?! ;) ) och hon var riktigt riktigt fin. Vi klarade den högra utan avbrott ut mot väggen på första försöket till och med. Avslutade med lite nedsittning i traven och några ökningar. Patrik sprang bredvid en gång (inte med spö utan bara helt själv) och Dansa taggade till rejält så jag kunde fokusera på att sitta följsamt utan att störa, och jäklar vad hon travade! Det satt i lite sen när vi gjorde några till själva, men jag börjar studsa när jag ska skänkla också tyvärr. 
 
Idag red vi ut i det härliga vädret till Hembygdsgården. Dansa var inte alls på humör utan tittig och spänd hela vägen bortåt och då stänger hon mig lite uppe på ryggen. Vi fick dock bara ett kort stopp vid häcken-huset idag och hon stannade inte och bråkade någon gång men kändes allmänt opepp. Åkte förbi två bilar utan problem först men senare blev hon "livrädd" för en med takbox och kastade runt och galoppera iväg en bit så den fick stanna. Därefter tog jag ett djupt andetag och skrittade resten av vägen till hembygdsgården. Var inte på humör att riskera bråka efter att inte vara på topp efter gårdagens träning. Hon stannade och stirrade åt alla håll och kanter titt som tätt men jag gör allt jag kan för att avleda henne för annars är det väl snart tvärnit som förra våren.. 
Hemvägen gick hon mycket bättre även om hon inte är sig själv utan lite stressad av omgivningen (?). Vi galopperade en längre sträcka och hon var så pigg så jag lät henne bara rulla på i sitt egenvalda ganska höga tempo. Var fin i traven efter det, men fortfarande inte den där riktiga avslappningen.
 
Har läst tillbaka i arkivet och 2015 red jag i paddocken några veckor den här tiden för det inte gick att rida ut. Var till och med inne på att kanske behöva lämna iväg henne. 2016 var hon typ som nu på uteritter men då hade vi Winston som gick först på de kritiska ställen så vi sköt fram problemet som small till rejält när han blev halt i mitten av mars. Då hade vi riktigt kaos och kom knappt av gården ett tag. Red dock inget på bana under de här veckorna förra året så jag har inget att jämföra med där. 
 
Funderar lite fram och tillbaka på hur jag ska lägga upp det närmaste veckorna. Det verkar ju som att den här tiden verkligen stör henne och vet att jag sagt förut att jag kanske borde lägga vila här. Men det känns inte aktuellt just nu då hon har så mycket energi.
 
 

Skritt

Ikväll var vi bara ute och skrittade tillsammans med Hanna och Winston. Vi gick till Långtradaren och mötte inte en enda bil, vilken lyx!
Gick in på skolåkern på hemvägen för att se hur underlaget var nu efter lite mer snö och det var helt perfekt! Packat och jämnt med ett tunt överdrag av lite tyngre puder. Inte alls så tungt för hästarna. Vi joggade något varv på en stor volt i varje varv innan vi skrittade hemåt. Dansa var pigg och glad! 
Har inte vart in på åkern sedan sist och nog är vi på helt rätt spår igen allt. Idag var hon mer sugen på att gå dit och stod bara emot lite i första travigångsättningarna, dock utan att bråka, och sedan släppte det helt. Jag kände tydligt hur hon bjöd på framåt direkt jag blev 100% följsam i mina armbågar. Det är svårt att kontrollera det där lilla lilla, men gör sån otrolig skillnad på Dansa. Häftigt!
 
Från första ridturen efter vintervilan 2014. Jag bara hoppade upp och skrittade iväg utan problem. Där hade vi både ink och rasp ser jag.. dom är inte saknade! 
 

Spänd

Idag har det snöat lite till så nu är det full vinter ute igen. Så länge det är minusgrader så känns det bara mysigt, men det ligger precis runt nollan så det blir lite sliskigt. Idag var det dock mycket bättre än i måndags. Dansa och jag red till Hembygdsgården och hon är rejält spänd nu så fort någon fågel rör sig i en buske. Idag blev vi stående en stund innan häcken-huset för hon blev rädd för något. Hon står som en giraff och spänner varenda liten muskel, backar lite ibland men oftast bara står hon. Det uppskattar jag väldigt mycket, att hon inte bara flyr på instinkt, men det är också frustretande att bara stå där. Vi snurrade ett tag både uppe på vägen och nere i diket innan hon tog mod till sig och trippade förbi. Är så glad att jag hittade den där snurr-tekniken för det blir så lugnt och jag behöver inte använda hårda hjälper. Svårt att snurra när hon går ner i diket, vilket hon lärt sig för jag har slutat då men idag fick hon snurra bäst hon kunde där också för att inte slippa undan. Hon hittar alltid små kryphål den där lille damen alltså! 
När vi kom nedanför blå/vita så sprang några rådjur ute på åkern till Dansas stora förtret. Haha. Men hon struttade duktigt förbi dom också. 
 
Uteritterna består mest av avslappningsövningar just nu som ni förstår. Jag jobbar också vidare väldigt konsekvent med övergångarna - att hon ska vara kvar i formen och att jag hela tiden kan ha henne på båda yttertyglarna utan problem, och det går riktigt bra! Hon var väldigt fin mellan de spända partierna idag. Lite synd att underlaget på skolåkern är dåligt nu för det blir ju ingen vidare nytta på uteritterna heller och risken är att det här bara är början. Hon är i alla fall snäll och trygg att rida ut på så jag tröstar mig med det. Vi får försöka åka till ridhuset lite oftare istället en period. Den här spändheten är bara en nackdel i träningssyfte, fast samtidigt nyttigt då vi behöver öva på att rida i, och igenom spändheten. Jag har fan blivit expert på att tänka ut det positiva i allt! 
 
Foto från förra veckan. Idag red vi i dagsljuset!
 

Lika härligt väder som äckligt

Igår var det hur härligt väder som helst! Solen sken, plusgrader och i princip vindstilla med perfekt ridunderlag på vägarna. Dagen innan var det likadant fast utan sol. Idag däremot har ett av mina värsta väder vart. Snöblask! 
 
I lördags red Dansa och jag ut till 83an i Hårga. Hon var väldigt pigg och glad, vi red massor av övergångar och hon var superfin och på högertygeln! Blev inte riktigt så mycket galopp som jag planerat pga att hon var så spänd bitvis, men mycket av både trav och galopp blev det ändå. 
 
Igår red vi till Sågen och vände och Dansa var mindre tittig allmänt men vi blev stående en liten stund innan blå/vita där hon alltid är spänd, och nu var det en människa ute på gården som hon såg lite dåligt.. gissar att hon trodde det var ett rådjur ;) Hehe. Även denna dag red vi mycket övergångar och mer galopp. Hon var väldigt pigg och jag lät henne rulla på i friskt tempo på vissa ställen. Hon får en extra guldstjärna för att hon inte reagerade minsta lilla när en skoter åkte på åkern precis bredvid vägen precis i början av Hårga. Hon var inte riktigt lika fint på högertygeln idag.
 
Idag valde jag att rida på vägarna hemma i blaskvädret. Det finns ju en rådjurs-stig även där så hon blir väldigt spänd och likaså för allt annat, allmänt bara för att det droppar och ramlar snö lite här och var. Bra balansträning! Även om hon är riktigt lugn och snäll mot för vad hon skulle kunna vara. Min första plan var att rida på glappa tyglar men eftersom hon var så tittig och spänd så struttade hon mest runt så jag ändrade och red henne i låg form istället för att hon skulle kunna slappna av och det gav bra resultat. Red bara lite galopp och annars trav men hon gjorde fina övergångar i princip hela tiden! 
 
Dansa fick jogga i ca 15 min innan vi skrittade till mjölkladugården och hämtade Hedvig som följde med tillbaka till stallet. Vi mockade och bestämde oss sedan för att hjälpa Annika med ungdjuren (eller odjuren som Hedvig trodde jag sa. Haha) När stall och ungdjur var klara så åkte vi till mjölkladugården och hälsade på lilla kalven som Hedvig övat med grimma och grimskaft. Så fruktansvärt söt!! 
 
 
 

Helgerna rinner iväg

Förra helgen var vi ute och åt på Strandrestaurangen och spelade bowling med en del av min familj. Avslutade med att spela sällskapsspel här hemma.
Denna helg har vi spenderat mycket hos Viktors syster. Igår var vi där och tittade på Melodifestivalen. Vi kom hem strax efter kl 01 och Viktor skulle upp och angla kl 5.. Jag var inte ett dugg avundsjuk på honom i morse när hans klocka ringde ;) Idag fyllde Andreas år så vi firade honom. Dom skickade med oss massor av hembakatfika. Dom ville inte ha något onyttigt kvar hemma under veckan, så vi ställde upp! ;) 
 
Ikväll såg vi en väldigt skum film. En av våra favoritskådisar (jag vet såklart inte vad han heter dock..hehe) var med men den var skum och dyster. Inte spännande, romantisk, läskig, intressant, rolig, dramatisk.. ingenting! Bara helt plan och långt ifrån våran smak.
 
Dagarna har jag såklart spenderat med min bruna bästis på fyra ben. Den tvåbenta var såklart med på ett hörn också! Vädret har vart underbart idag med sol och igår var det inte alls dumt heller. 
 
Ska snart krypa ner hos mina grabbar i sängen och sova innan min lediga måndag väntar imorgon! 
 
 
 

Vänner?

Idag traskade vi iväg till åkern igen. Jag hade Hanna med mig som sällskap ifall hon skulle bli värre än sist. Hon fick ju ett väldigt lätt pass där då och vi avslutade bra, men jag vill alltid ta det säkra före det osäkra. 
Ikväll var hon mer cool i huvudet från start. Hon ifrågasatte lite i början men det släppte ganska fort och sedan kunde jag rida i båda varven och hon klev på superbra och helt utan att ens dra sig mot utgången. 
Det var bara ute på spåret underlaget var bra så vi red några varv i trav och lite galopp med något varvbyte innan vi avslutade. Får se de närmaste ridpassen om det släppt helt och hållet så vi slipper diskutera i början av ridpassen helt. Eller om jag får sota för mina misstag en stund till. Hon var fin med bogen rakt under sig och vi gjorde bra igångsättningar. 
 
När jag kom hem från stallet överraskade Viktor med middag. Gudomligt god pastasås med champinjoner och räkor! Vilken start på helgen :)
 
 

Dressyrträning 13 Februari

 
 
Tillhörande inlägg hittar ni här

Tandläkarbesök

Plockade upp en lite chockad och väldigt trött vovvsing från sängen tio över sju i morse och åkte till stallet. Dansa skulle få tandläkarbesök kl 9 och behöver få lugnande 45 min innan det och innan det behövde hon såklart få äta sin frukost. Jag gruvar mig alltid lite när hon ska få lugnande, känns inte alls kul, så det är skönt nu när det är gjort för den här gången.
Tänderna och munnen var fin. Lite vassa kanter längst bak och en lite längre fram var allt han behövde slipa till. Känns lika skönt varje gång jag får svart på vitt att varken nosgrimmor eller bett/händer har lämnat några märken. Tar det som ett kvitto på att jag rider mjukt (även om Dansa vill att jag ska vara ännu mer följsam.. hehe) och att det lönar sig att varva mellan olika bett och nosgrimmor i princip varje dag.
Dansa hade vilodag med tanke på tandläkarbesöket så jag speedade vidare med to do-listan.
 
Klippte håret på Annika. Körde transporten till pappa och Linus där dom fixade med en lampa som visade sig behövdes bestämma hem. På hemvägen därifrån köpte jag med lunch till mig och farmor. Stannade sedan där och rensade nere i hennes källare. Både sånt som skulle kastas och saker jag ville spara. Åkte tillbaka till Prästgården och lämnade transporten samt fixade stallet innan jag packade in mer saker som skulle till soptippen. Älskar att få bort skrot! Åkte till återvinningen och slängde allt innan jag åkte vidare till Edsbyn och hämtade min hoppsadel som vart där på omstoppning. 
Sedan handlade jag innan bilen styrde mot ridskolans loppis. Hittade det jag sökte och åkte hem för att laga mat. Championjonsoppa! Nu har jag däckat i soffan och här blir jag kvar tills det är dags att sova. 
 
Vad mycket man hinner när man är både ledig och utan häst att rida. Det händer otroligt sällan, eftersom jag inte vill planera det så. Men idag var det bra! Har haft fullt upp och hunnit väldigt mycket men ändå så har tiden funnits att stanna och prata och umgås med alla, på alla ställen också så det har vart skönt och kul! 
 
 

Upprörd

Dansa vilade igår och ikväll gick vi till åkern och skulle rida ett kort repetionspass. Underlaget var tyvärr dåligt så jag insåg att det bara skulle gå att hålla igång ute på spåret så bestämde mig för att bara trava och få koll på bogarna. 
 
Vi skrittade först och när vi var längst ned så skjöt hon in bogen så jag petade med spöet på bogen då hon inte tog skänkeln. Hon taggade till direkt och började backa och sparkade lite, men gick fram ganska fort och korrigerade sig bra med bogen. När vi sedan skrittade förbi utgången så laddade hon och gjorde ett litet skutt helt oprovocerat, sedan började hon backa, sparka mot min skänkel, skutta runt och försökte bita mig i foten när jag snurrade henne. Det är inte ofta hon blir så arg i samband med så mycket energi och jag tycker det blir lite obehagligt då det känns som att hon har sån katapult i sig. Men jag satt lugnt och fortsatte lugnt be om det jag ville - gå framåt. Hon testade någon gång till vid utgången men sedan coolade hon ned sig. 
 
Det är i dessa lägen som jag lätt kan fastna i samma spår för länge. Att jag bara måste rida förbi utgången igen för att se om det går även denna gång, och sedan igen och igen och igen.. vilket är det dummaste jag kan göra, det fattar jag ju egentligen. Jag har lärt mig att rida smart åren med Dansa, men jag får aldrig tappa det vilket jag fortfarande gör ibland. Ikväll skötte jag mig i alla fall! 
Eftersom Dansas irritation låg under ytan så höll jag passet väldigt simpelt för att inte sätta mig i en situation jag inte klarar av, då jag red i dressyrsadeln och där sitter jag inte bra om hon börjar med katapult-hopp. Vi travade lite åt vardera håll men skrittade förbi utgången hela tiden för att jag skulle hinna korrigera vid behov. Hon skötte sig jättebra resten av passet och vi red lite skritt-trav övergångar där vi var noga med att behålla formen. Gick jättebra! 
 
2016
 

Dressyrträning 13 Februari

Under uppvärmningen igår så testade jag en övning jag hittat som ska hjälpa en att rida in dom i yttertygeln. Öppna/skänkelvikning mot väggen på långsidorna. Jag skötte det dock inte snyggt så det blev ostadigt och spänt så Dansa blev upprörd och började bråka. När jag hittade flytet så hängde hon på mina planer och antingen så hjälpte den övningen eller så bara hittade jag ridningen ändå. För vi fick fram flytet i vänster varv! Underbart. 
 
När träningen sedan började så sa Patrik att vi måste ta tag i våra övergångar på riktigt nu. Vi (läs:Jag) har ju vart lite daltig där eftersom hon var svårmotiverad redan under inridningen så jag släpper fram allt och hon slår sig fri såklart. Jag vågar inte riktigt rida i övergångarna för jag är rädd att hon ska bli sur. Men nu är det skärpning med det! Jag ska ställa henne mycket med innerhanden och får till och med bli kvar där precis tills hon kommer igång, så hon lär sig att hon ska vara kvar där men samtidigt vara noga med att ha henne kort på yttersidan (annars faller hon bara in på bogen och kan inte komma upp och iväg). 
När vi började med det jobbet i vänster varv så dök situationen från uteritterna upp. Att hon trycker bogen åt vänster och går ditåt, och böjer huvudet åt höger som en ostkrok. Hon tar heller inte min vänster skänkel i de lägena, så jag fick peta med spöet på bogen för att få in den. Det gjorde Dansa riktigt upprörd så hon försökte backa sig ur och hon piskade med svansen, sparkade med bakbenen och skrapade med framhovarna. Jättearg! Fast jag satt bara där och petade med spöet på bogen och skänklade fram henne och efter en stund så flyttade hon in bogen och sedan testade hon bara någon kortis till innan hon blev hur fin som helst! 
Om hon inte tog min innerskänkel sedan så petade jag med spöet på bogen och skänklade fram henne med båda skänklarna, så var vi tillbaka på banan igen. 
 
Jag fick hela passet jobba på min kvickhet. Aldrig långdragna skänklar för då ignorerar Dansa eller blir arg, jag får heller aldrig låsa armbågarna även om det blir svårt eller om Dansa blir spänd, för det är då hon också blir arg!
Patrik sa att han tror Dansa har gått om mig lite i ridningen just nu. Hon vill ha kvick ridning med nya uppgifter hela tiden och jag måste öva upp mitt sammarbete mellan kvickhet och följsamhet för att matcha henne. För vid det här laget vet vi att om jag får minsta osäkerhet så tar Dansa över direkt. Hon har stenkoll på vart hon har mig, på got och ont. Hehe.
 
I traven fick jag jobba på att hålla både henne och mig kvick och vara noga med att ha henne på ytter men lossa i inner. Svarade hon inte direkt på skänklarna så duttade jag på rumpan med spöet och då kvickade hon till sig direkt. Det är så sjukt hur samma häst kan vara så okänslig när hon är upprörd men så otroligt känslig när man har henne med sig! Jag fick också vara noga med att ha tillräckligt korta tyglar som inte får glida ut i smyg och att jag ska sitta tillbaka med magen. Viktigast av allt hela tiden är som sagt att vara följsam så att Dansa har chans att röra sig. Blir jag spänd/stel så blir hon förhindrad och upprörd så då stannar hon och bråkar. Jag får inte bromsa genom svängarna vilket jag lätt gör. 
 
Patrik sa en bit in i träningen "dääär har vi Msv C Dansa" och jag älskar när han nämner det ;) Haha. Det är ju mitt livsmål att få rida en Msv C och då känns det inte lika långt bort! 
 
Framför dig, lösgör, nosen in, mjuk i armbågarna, inte bli hängande i innertygeln. Det behöver jag ha på repeat i huvudet just nu.
 
Vi red inte så mycket i galoppen för den har jag lättare att rida i själv just nu, så fokuset behövs på traven (sjukt att det är så med tanke på allt slit vi haft med galoppen). Vi red en förvänd åt varsitt håll och i vänster kickade hon mot min skänkel som blev för långdragen så vi fick ta om. I höger bröt hon av när vi red mot väggen, men nu för tiden kan vi ju fatta höger galopp i vänster varv så vi gjorde det och tog något helvarv i alla fall. Måste öva på att rida förvänd ut mot väggen. 
 
Är så otroligt glad över det här ridpasset och jag hoppas att jag snart kan hitta dit på egen hand också. Det blir ofta en dipp när vi ska börja med något nytt för jag litar inte på min egen ridning så Dansa tar över kommandot. Men det kändes bra nu att jag var på rätt spår i min analys med bogen i alla fall. 
 
 

Alla hjärtans dag

Träningen igår gick jättebra! Frågetecken fick svar och vi hittade en riktigt härlig och efterlängtad känsla i traven. Faktiskt så hittade jag flytet själv redan under uppvärmningen. 
 
Idag fick jag håret slingat av Martina och Carro hemma hos Carro. Det var innan jobbet så sedan cyklade jag till salongen med en plastpåse på huvudet innan vi kunde skölja ur och nyansera. Tur jag inte är så blyg av mig utseendemässigt! Haha.
 
Jag jobbade till halv sju och åkte sedan till stallet och hängde med min fyrbenta bästis. Hade knappt något stallgöra för Hanna hade vart så snäll och gjort nästan allt. Det är ju alla hjärtans dag idag och Viktor hade köpt hem ost och kex! Det är dock hockey och champions league så vi får nog ta det i halvlek. Haha. Brynäs och Djurgården möts i hockeyn och det är sjukt jämt så Viktors humör är inte på topp. Jag håller ju på Djurgården men är tyst för husfridens skull ;) 
 
 

Fredagens ridhusbesök

Dansa har de två sista passen på åkern dragit sig mot utgången och stannat och inte velat gå några gånger. Hon har ändå vart pigg och taggad resterande tid så jag har inte tänkt så mycket på det. Men de två passen innan dessa så har vi jobbat väldigt mycket med att ha henne på yttertygeln och passen har inte vart lika varierande som dom brukar pga att jag bara vart så fokuserad på att lösa det. 
 
 I torsdags red jag i dressyrsadeln utan padd och tänkte att den kanske inte behövdes. Den låg dock lite närmare manken på vänster sida, så när jag började rida fram i ridhuset i fredags så hade jag koll på detta. Dansa började bråka direkt i traven. Så fort vi vände ifrån utgången. Jag satte handen under sadeln vid manken och kände att det fanns stor risk att den lade sig emot i svängarna och blev direkt orolig att hon fick ont eller blev behindrad av den (de passen jag pratade om på åkern hade vi hoppsadeln). Vi lånade en padd av ridskolan och då kunde jag direkt vara trygg med att det inte gjorde ont. Hon bråkade dock vidare en stund till innan hon bestämde sig för att sammarbeta. Sedan red vi ett helt vanligt pass och hon var superfin och arbetsglad! 
 
Jag skulle så gärna vilja veta varför hon får sånna där ideer. Det kommer alltid när jag är osäker på om något är fel, och om jag tränat extra mycket och mer ihållande på något specifikt (som nu med att få henne mer på yttertygeln i framförallt vänster varv) så jag vet inte om hon bara är väldigt känslig för och utnyttjar min osäkerhet eller när jag fastnat för länge i vissa övningar som gör att hon lessnar ur och tappar lusten? Jag fick bort beteendet i fredags genom att tajma ytterskänkeln i precis rätt läge i svängarna som Patrik lärde mig i höstas. 
 
När allt flyter på rider jag alltid väldigt mycket olika övningar/rörelser korta stunder varje ridpass och då älskar hon att jobba och så kommer de här stunderna som gör det SÅ tråkigt. Hon blev alltså liknande som i höstas när jag höll på med vattenmattan och jag trodde hon hade blivit allvarligt skadad för hon gick inte en meter till slut. Fast den här gången kunde jag ju eliminera det som gjorde mig osäker på en gång, och då löste det sig på en gång.
 
Hur som helst så valde jag att rida igenom LA:1an som planerat när vi var kompisar igen. Jag har känt mig så urusel nu så jag ville checka av hur vi låg till programmässigt för det är lättare att jämföra. Patrik säger att vi jobbar med detaljer nu så det är inga stora fel, men det känns ändå väldigt jobbigt när jag har så svårt att hitta flytet i vänster varv.  
 
Programmet gick över förväntan! Det blev lite taktmissar i vänstersvängarna (såklart) vilket vi alltid haft problem med på tävling men fått till bättre hemma. Jag glömde ena skänkelvikningen också men det var vår lätta så den vet jag går bra, så resten av banan blev ju felvänd.. hehe. Men vi tog en extra mellantrav i slutet istället så vi hamnade på rätt sida för hälsningen ;) Dansa bröt av till trav när vi red ut mot väggen i högra förvända så jag tog ett varv extra så klarade vi den superbra sedan. Nackdelen med att vi i princip aldrig rider i ridhus på vintern, för väggar och staket påverkar mycket även om vi kan träna helt ok på åkern. Överlag är jag väldigt nöjd med programmet! Efter några moment så kom jag in i ridningen och hon blev stabil och det kändes gansak säkert även fast vi hade en hel del missar såklart. Vi har inte ens ridit programdelar sedan sista tävlingen i september och med det i bakhuvudet så är jag nöjd.
 
Innan vi avslutade så red jag på en 15m volt och försökte få ordning på yttersidan i vänster varv. Efter ett tag så fick vi till det några steg så vi avslutade. Längtar till träningen ikväll! 
 
 

Grundproblemet

Jag tror jag hittat det stora grundproblemet som gör att jag har så svårt att få Dansa helt på högertygeln och runt vänster skänkel. Hon tar inte den skänkeln på rätt sätt. Vi har de två senaste dagarna ridit till Hembygdsgården och bara fokuserat på massor av övergångar och att hon ska vara rak i kroppen och skålas ur för vänsterskänkeln. Hon har vart positiv och glad (dock spänd på vissa ställen för livsfarliga FÅGLAR i träden) men helt frågande till mina försök att få ordning på saker och ting. Hon försöker verkligen, och jag med. Men det är tur att vi har hjälp att få imorgon för jag har kört fast. 
 
Om jag rider rakt fram på en grusväg och tar ett stöd på högertygeln så flyttar hon sig fint (?!) i skänkelvikning åt vänster, trots att jag är där med vänsterskänkeln. Hon "rätar" inte upp sig förrän jag ställer henne ganska mycket åt vänster, och gör jag det så släpper hon stödet helt på högertygeln. Hon rätar också upp sig när jag små-kickar med vänsterskänkeln men så fort jag slutar och bara vill ge understödjande så flyttar hon sig igen. Gahhh gör jag!!
Ska bli intressant att höra vad Patrik säger om det här imorgon.. Haha. 
Det sjuka är att det nog vart såhär längre än jag kan tro, för om jag rider "som vanligt" så känns hon jättefin, men då rider jag runt och har henne på vänstertygeln hela tiden vilket jag inte ens reflekterat över tidigare. Och det funkar såklart inte i längden. 
 
Eller så är jag helt ute och cyklar.. det har nämligen hänt många gånger förut ;) återkommer imorgon!
 
 

Superdåligt men ändå bra

Åkte till ridhuset igår och det började katastrofdåligt.. Dansa bara tvärnitade och vägrade gå så fort vi styrde ifrån utgången. Som i höstas. Men det släppte efter ett tag när jag var väldigt konsekvent och noga med tajmingen i skänklarna. 
SÅ tråkigt. Det har ju funnits de här tendenserna på skolåkern sista passen också och igår eskalerade det. Jag får klura vidare på varför de här dipparna kommer.
 
Det var som bortblåst testen av passet och hon jobbade glatt på! Vi red igenom LA:1 men riktigt bra känsla. Har dock problem med att få flytet i traven i vänster varv. 
 
Bara att inse att jag måste åka till ridhus oftare för att inte tappa ridningen. Vi hade inte vart iväg sen innan jul nu och det funkar inte. 
 
 

Lite lugnt

Efter de hårdare dagarna så fick Dansa en vilodag i tisdags, kort pass på åkern igår och skritt idag. Så imorgon är vi redo för att jobba lite hårdare i ridhuset på Brs. 
 
Igår red jag ca 10min på åkern i trav och galopp på glappa tyglar. Dansa ifrågasatte i övergångarna så fort det var bortåt och stannade även några gånger i från galopp när vi vände ifrån utgången. När hon väl är igång så är hon dock väldigt pigg och glad. Hon var likadan sist vi red där också, drog sig mot utgången men jobbade ändå på med framåtbjudning annars. Hon stannade dock inte lika många gånger då. Tråkigt när hon visar missnöje tycker jag, men det känns inte som hela världen eftersom hon vände så fort alla gånger. Förut så var hon missnöjd nästan hela tiden vi var där. Då stannade hon inte bara utan hade ingen bjudning när vi väl var igång heller. SÅ det går framåt och det är viktigast! Även om bakslag är tråkiga, trots att dom är små. 
 
Ikväll var vi ute och skrittade med Hanna och Winston. Vid kyrkan så var det några djur som sprang i hästhagen och plåt skramlade så vi vände där för jag blev nojjig då vi inte såg vad det var. Jag hade för första gången den här vintern glömt pannlampan såklart. När vi skrittade längs raksträckan hemåt så blev Dansa väldigt spänd och tittade på något, en bit framför oss skuttade några råddjur så det var garanterat dom som var i hagen också.
Hemma vid årtalshuset så gjorde vi lite skrittövningar. Testade fram- och bakdelsvändningar. Jag vet inte vilken som är vilken eller vad man ska tänka på egentligen, men vi övade på att vända i alla fall. Jag är supernoga med framåttänket i vändningen. Det vet jag ju alltid är viktigt. Man måste ju börja någonstans ;) och Patrik säger att jag inte ska tänka för mycket utan bara göra och sedan kan han hjälpa om det blir tokigt. Jag har faktiskt blivit mycket bättre och modigare med att testa nya saker utan hjälp. Jag har vid det här laget lärt mig att även om det blivit helt fel så går det att lösa. Hehe. 
 
Hon fick också flytta en del för skänklarna vilket hon gör bättre för höger skänkel än vänster nu för tiden. När vi började med skänkelvikningar så blev hon SÅ ARG på min högra skänkel när jag flyttade bak den medan hon flyttade jättefint för vänster. 
 
 

Dansas veckoupplägg

Jag har en grundplan när jag planerar Dansas veckor och den består av 1 vilodag, 1 joggingpass, 1 skrittdag och 4st träningspass. 
 
Vilodag - det är alltid en dag då hon bara strosar i hagen hela dagen.
Skritt - Ibland är vi bara ute och skrittar på långa tyglar och ibland gör vi skrittövningar. Den här dagen skulle egentligen kunna vara hel vilodag också eftersom våra hästar rör sig så mycket i hagen. Men jag vill att hon ska få komma in från hagen och bli iordninggjord utan att veta att hon har ett ansträngande pass framför sig. 
Joggingpass - Just nu är det uteritt eller på bana med helt glappa tyglar från början till slut i joggingtempo. Det är dels för att jag ska lära mig att släppa alla "krav" och dels för att jag tycker det är viktigt att Dansa ska få det helt kravlöst ibland. 
Träningspass - Där finns allt från hoppning, markarbete, dressyr, galoppträning eller tuffare uteritter. 
 
När paddocken är ridbar igen kommer jag planera in minst 2 pass där per vecka. Förut har jag bara tränat dressyr själv, men hädanefter blir det markarbete också! Dessutom ska jag försöka få in 1 tömpass varannan vecka.. tror jag. Eller en gång i månaden ;) 
 
Jag lägger aldrig mer än tre träningspass efter varandra men oftast bara två stycken. Det är sällan jag låter henne bli riktigt trött, även om det såklart behöver tänjas på gränserna ibland. Vi är ju bara glada amatörer så brister planen någon vecka så är det inget jag stressar ihjäl mig över. Då och då lägger jag in några sammanhängande vilodagar och någon gång per år får hon vila 1-2 veckor. 
 
Jag har haft det här upplägget sen i höstas och det fungerar riktigt bra för oss! Innan det här hade jag mer press på mig själv, medan det här har gett mig ett lugn och Dansa känns gladare! 
 
 

Söndag och Måndag

Igår red vi samma vända som dagen innan. Dansa har sakta men säkert nu sista uteritterna blivit mer och mer spänd. Igår var dock bättre än dagen innan. Hon är fortfarande ridbar större delarna av ridturerna men hon sniffar efter rådjur titt som tätt, och fåglar som prasslar i buskarna framkallar tvärnitar som testar min balans ganska rejält. 
 Vi övade vidare på att vara kvar i formen i galoppfattningarna och det gick sådär. Hon var dock väldigt rak och fin i traven. Vi red en extra vända på raksträckan nedanför berget idag och sedan bjöd hon på bra fattningar i båda galopperna så då tuffade vi vidare hemåt, nöjda och glada. 
 
Idag är jag inte riktigt pigg så jag tänkte att vi skulle ta ett kort och lätt pass på åkern. Lite trav och några galoppfattningar där vi tränade vidare på att behålla formen.
Vi började så i uppvärmningen, men sedan efterföljde 25 min hårdkörning så svetten rann om oss båda (med några skrittpauser såklart då det är en del snö att ta hänsyn till). Jag red i hoppsadeln och utan sporrar vilket gör att jag har svårare att känna av ridningen och att vara tillräckligt kvick i hjälperna. 
Hindret vi stötte på var att hon inte var mellan ytterhand och innerskänkel i vänster varv, som vi jobbat med sista veckan. Så jag försökte lösa det i traven vilket var väldigt svårt då jag lättare hittar dit när jag sitter ner, men har svårt att göra det i hoppsadeln.
Det jag ogillar skarp med mig är när jag fastnar i det dåliga och bara nöter vidare varv på varv på tex, en volt utan att det egentligen blir varken bättre eller sämre. Istället för att bryta mönstret och prova med en annan övning/teknik. Jag fattade det ju efter ett tag idag också och varvade mellan att prova rakt spår och gå på hela halva åkern istället, men där fick jag heller ingen ordning.
Jag hade problem med att hon var springig åt ena hållet och drog sig mot utgången åt det andra. Jag provade ta en skrittpaus och jag provade gå över i höger varv för att sedan gå tillbaka. Inget funkade, tills jag gick till botten med vad det riktiga problemet var, och det var att hon inte lyfte upp sig mot yttersidan när jag lade på innerskänkeln. Så jag gick in på en volt och svarade hon inte på innerskänkeln så fortsatte jag ge små kvicka hjälper tills hon flyttade sig utåt på en större volt tills hon tog stöd på yttertygeln. Efter några varv så blev det SÅ mycket bättre och sedan var hon jättefin. 
 
Det skaver lite i samvetet ändå när det blir sånna här långdragna, dåliga pass. Egentligen inte långt i den bemärkelsen, men det dåliga blir långdraget och jag vet ju att det beror på mig som ryttare och då känner jag mig taskig mot Dansa. Men hon var lika glad efteråt så jag gissar att hon inte tänker som mig tack och lov. Jag borde också påminna mig om hur hon var att rida på åkern för någon månad sedan bara. Ingen bjudning alls och gick emot och ifrågasatte ofta i övergångarna, inte mycket men ändå märkbart. Nu är det massor av krut i henne där så jag kan ju inte ha avskräckt henne. 
 
Från torsdagens skoning.
 

Fölis-Dansa

 
Annika har tagit alla foton förutom det sista som jag tagit. Jag minns så väl situationen strax innan (det jag älskar med alla miljoner foton jag har, vilka minnen dom väcker!). Dansa och hennes mamma Visa var på andra sidan stallet när jag traskade ner till den här delen av hagen.
Dansa såg det och kom för att hälsa. Den lilla bebiskroppen traskade målmedvetet rakt igenom den stora klungan av kvigor som dom gick med, för att komma fram till mig. Med en orolig och gnäggande mamma en bra bit efter sig, men det struntade väl hon i. Haha ♥ älskar henne och hennes starka personlighet!
 

Piggelinis

En riktigt grå och trist dag, lite snålblåst och något slags regn/dyngsur dimma. Äckligt. Men ändå roligt att rida! Haha. Underlaget är fortfarande bra trots att det legat på plus ett tag nu.
Dansa var pigg som en mört idag och vi red till kullen bortanför sågen. Det var svårt att ha hennes fokus hos mig, hon ville mest ila på i sin egen fart. Hon fick jobba på mest i traven idag bortåt för jag fokuserade på bra galoppfattningar och dom existerar inte när hon inte är helt avspänd, och det är svårt att komma dit när hon är extra pigg utomhus där det finns spöken i skogen. På hemvägen, från renarna och till fårhuset så gjorde vi massor av galoppfattningar, där hon ska vara kvar i formen och inte slå sig fri. Det gick inge vidare då hon bara ville gasa och struntade lite i mig där uppe på ryggen. Så jag red två, tre vändor fram och tillbaka på raksträckan nedanför berget och Dansa var lika glad vare sig vi red bortåt eller hemåt. Haha helt speedad. 
Hon drog sig hela tiden mot vänster för att smita undan min rakriktning men  jag ville ha henne på vägens mittensträng för att lätt kunna ha koll så att vi inte vinglade. Sista vändan hemåt var hon helt rak och mellan hjälperna och då blev ju fattningen i höger klockren så då nöjde jag mig direkt och lät henne fortsätta i galopp. Nöjd häst! 
 
Vi ska öva vidare på det här imorgon också tänkte jag. 
 
 

Kiropraktorbesök

Ikväll hade vi äntligen besök av vår kiropraktor. Dansa är inte kollad sedan i somras då hon hade stengallan, så det var verkligen på tiden. Det var inga stora grejer vilket känns så himla roligt. Men han fick knaka lite i båda bogarna fram och högra bäckenet. Jag har klurat på om sadeln börjat ligga sämre senaste tiden så det var skönt att få höra att musklerna som ofta blir spända och påverkade vid en dåligt anpassad sadel var mjuk och fina. Jag testade att byta padd också och det visade sig att det var den som lurat mig lite. Bra, för jag älskar min sadel! 
 
Vi var ute och skrittade med Hanna och Winston efteråt. Vi red till långtradaren och Dansa fick skritta på långa tyglar hela tiden. Skön och välförtjänt slappisdag efter pangpasset på skolåkern igår! (Hanna gjorde mig uppmärksam igår på att jag har två helt olika åkrar som jag kallar för just åkern, så nu döper jag tillbaka "vinterpaddocken" till skolåkern).
 
2016

Bruten cirkel

I söndags på träningen hittade vi den riktiga haken som gjort att vi tappat finliret sista tiden. Alltid viktigt att hitta problemet istället för att behandla symptomen. I måndags repeterade vi själva på åkern och hittade rätt i slutet av passet. Sedan lämnade vi det två dagar, vilade lite och var ute och busade bara. Idag satt den rätta ridningen och tajmingen i ryggmärgen på oss! :))
 
Okej det var lite överdrift att säga så, men oj vilken skillnad det var! Redan under uppvärmningen så kände jag att hon var mer mellan hjälperna och jag tajmade hjälperna mycket bättre. När vi sedan höjde upp formen så blev det såklart svårare så vi villade runt där ett tag. Det var dock mycket närmare ordning och reda än i måndags, och efter 10min var hon en dröm! Äntligen den där känslan av att vi är samma kropp även om vi väljer att göra en 10m volt eller byter varv med tighta vägar. 
 
Vi red massor med åttvolter för att det avslöjar så bra och sedan red vi även samma, ganska små volter i galopp och gjorde enkla byten. Nedsaktningen var lite ostadig, men ändå bättre än vanligt och fattningarna var även dom bättre än på sista tiden. Fattningarna har gått bra tidigare också men hon har fallit ur formen helt. Nu när jag blivit påmind om den där yttertygeln så var dom väldigt mycket bättre.
Jag red även förvänd på en 20m volt i vänstra och sedan en bra mycket större i högra. Men båda övningarna är det nytt att vi klarar och dessutom på lite tyngre underlag med snön. 
 
Red i ca 25 min exklusive skritt. Därefter har Dansa och Winston skotts idag. Dansa var lite retsam som vanligt, men det är väldigt lite nu för tiden. Hovslagaren har gummiklädda handskar och hon hatar när han stryker pälsen med dom. Haha. Det luvas. 
 
Som avslut på 6 timmarsdag i stallet så red jag lite på Winston. Det var väldigt länge sedan jag red honom i annat än skritt, så det var roligt! Han var pigg när han fick springa mot Hanna, men inte ifrån. Haha.
På hemvägen åkte vi in på loppisen på ridskolan. Fyndade ett par ullgråa benlindor från eskadron som jag suktat efter i flera år. Men 250kr för ett par benlindor är inget jag väljer att lägga pengar på.. här såldes dom för 50kr och det var ju lyxigt billigt istället! Hittade även ett par silverglittriga boots till tävling. Och kanske träning ;)
 
2014
 

Mellandagar

Efter två tuffare dressyrpass söndag och måndag så var vi ute och joggade igår morse, innan jobbet, och idag har hon fått vila helt. Dansa var dock ganska pigg och blev lite springig. Jag har ju våra joggingpass till att rida på glappa tyglar så det blev mycket halvhalter för att hon skulle stanna hos mig och balansera upp sig. Vi red till hembygdsgården och höll igång ganska mycket i trav och framförallt galopp. Vi bara rullade på helt kravlöst. 
 
När vi skulle in på vägen mot Hårga nedifrån asfalten, på bortåt-vägen så blev hon rädd för något och stannade. Jag har alltid svårt att låta bli och stressa upp mig om hon stannar efter vägen eftersom det går så mycket tung trafik och dom kommer snabbt. Stannar Dansa för något så kan hon vägra att gå både bortåt och hemåt nämligen.. Dumt nog så klarar jag inte alltid att ta två djupa andetag för då traskar hon ju fram fortare än om jag stressar upp mig. Tack och lov så gick hon framåt i passage upp för backen innan någon trafik hann komma.
Det är väldigt sällan hon stannar och krånglar nu faktiskt. De få gångerna hon gör det, så går hon efter max 1min. Jag vill tro att det är för att hon litar mer på mig och känner sig tryggare, men det kan ju lika gärna vara att hon inte har lust att testa just nu.
Februari, Mars och April var hon ganska extrem i tittigheten/testandet förra året så vi får snart veta om det blir en repris i år ;) Under en period kunde jag i princip bara skritta ute och Hanna eller Viktor fick åka efter med bil ifall jag skulle behöva hjälp, vilket jag behövde några gånger. 
 
Putsade stövlarna och oljade in dressyrsadeln ikväll. Älskar nyputsat läder och rena grejer! Tror hoppsadeln börjat ligga sämre, så jag får nog boka in en sadelkoll framöver. 
 
Saknar våra galoppturer med Hanna och Winston efter Landavägen!