Julen slut

Julhelgen är till enda och imorgon väntas jobb igen. Har vart en så mysig och rolig helg med familjen! Fullt upp med allt och knappt hunnit vara hemma som vanligt, men det är det värt. 
En av de stora höjdpunkterna i helgen har ju också varit att Dansas vila tog slut igår. Min plan var ju som jag skrev sist att tömköra igår och idag för att sitta upp imorgon. Den planen var enbart för min egen skull för att minimera risken för flygtur. Men tror ni jag kunde vänta? Haha 
Jag sadlade och tränsade och ledde henne fram för hand men sedan linade jag henne ett halv varv ute på åkern innan jag satt upp. 
Det var drygt 1 dm djupt och en tjock skorpa med skare så Dansa fick lyfta fossingarna väldigt högt för att ta sig framåt. Mjukt att landa i också, antar jag, för jag testade faktiskt aldrig. 
Dansa var pigg men snäll. vi fick hjälp av Hanna och Winston att trampa upp ett litet fyrkantspår så att det blev lätt för dom att röra sig där. 
Dansa och jag gasade runt där en stund åt vardera håll, ca 10min innan vi avslutade. Jag var noggrann med att fortsätta ridningen som innan vilan och Dansa visade inte minsta tendens till att bråka eller bli långsam i steget. Jag hamnade lite i framvikt ibland då det var så svårt att hänga med i hennes gigantiska rörelser i lössnön. 
Skrittade av för hand efteråt också. 
 
Idag red vi på åkern igen. Det snöade massor och blåste en hel del. Jag linade inget idag men skrittade fram och av henne för hand ute på vägarna som igår. Vi förstorade fyrkanten lite idag för den blev lite väl liten igår. Dansa surade till en hundradels sekund i början av traven en gång men annars inga bråk idag heller. Vi red runt i trav och galopp ungefär lika länga som igår med en längre skrittpaus. Hon ligger på en hel del och vill hela tiden tjuvöka så det blir ingen finridning eftersom jag har svårt att hänga med i rörelserna där uppe. Fokuserade enbart på att vara följsam och inte falla framåt, och att Dansa svarar för skänklarna som hon ska och att hon inte älgar iväg för stort. 
 
Så otroligt roligt och härligt att vara igång igen! Känner mig så taggad och motiverad på att ta nästa trappsteg som vi är påväg uppför! 
 
Ikväll har jag umgåtts med Linda som är hemma och jag älskar att kunna prata hur mycket häst som helst, diskutera, analysera och dela tips och erfarenheter från andra håll utan att den som lyssnar tröttnar. Hanna och jag pratar ju ihjäl oss flera dagar i veckan som tur är. Men jag får ändå aldrig nog av människor som inte är i min vardag! 
 
 

Vintervila

Här ekar det tomt. Dansa har fortfarande några dagar kvar av sin vila och Viktor och jag har vart på Teneriffa tillsammans med en del av hans familj. Härlig vecka! 
Jag hade inte vart utomlands på flera år och trodde att jag inte hade något behov av det längre. Men nu har jag fått mersmak! Haha. Flygningarna gick helt prickfritt och det var inga problem att hitta glutenfritt där nere och det är nog mest de faktorerna som fått mig att släppa utlandet mest. 
 
Nu rullar vi in i julhelgen och det ska bli mysigt. Jag längtar upp i sadeln men är glad att hon fortfarande vilar för jag har haft fullt upp med jobb och julfix sen vi kom hem i tisdags så det har vart tillräckligt stressigt ändå. De två dagar jag hunnit vara i stallet så har Dansa dissat mig rejält. I hagen första dagen så kom hon och kollade om jag hade morot och sedan gick hon direkt bort och tittade inte ens mot mig, och igår så var hon helt osocial i stallet och bara naffsade så fort hon var nära mig. Snacka om att jag får sota för att jag vart borta! Haha. 
Ännu en gång blir jag paff över hur tydligt hon visar sina åsikter. Idag var jag dock förlåten och hon var sitt vanliga goa jag ♥
 
På måndag börjar jag röra på henne igen. Blir minst en dag, kanske två på lina och/eller töm innan jag sitter upp. Den läxan har hon lärt mig sen förr! 
 
 
Hon tog min mössa och kastade den i spånet igår också..
 

Dansas vecka 49

Måndag - Eftersom vi galopptränade dagen innan så blev det ett joggingpass ut på Eh till brevlådorna. Där ute så är det ganska plant så det blir inte lika ansträngande. Hon svarade himla bra på skänklarna från start så de tidigare dagarnas ridning satt kvar, det är sällan jag märker det så tydligt. Kul! Vi tog en galopp över åkern vid fågelladan hem. Dansa snubblade till lite efter en bit så vi tog trav resten av biten ifall det var underlaget som spökade. Jag har tittat av det innan snön kom men det är ju lätt att missa något. 
 
Tisdag - Vila
 
Onsdag - Red på skolåkern i pudersnön. Dansa var hur fin som helst och har aldrig vart så alert från start på åkern förut. Vi travade och galopperade på stora spår blandat med stora volter och hon var superfin! Jag var så glad och ni förstår väl vad härligt det var med perfekt med orörd snö på marken! Red knappt 15 min eftersom hon håller på att vänja in sig med underlaget. Lyckokick igen! 
 
 
Torsdag - Jag var ledig och skulle rida ut med Patrik. Han fick dock ställa in så Dansa och jag red själva. Det töade rejält och regnade lite, så jag trodde det skulle bli styltor av tösnön som kommit under morgonen. Men icke! Underlaget var perfekt. Så vi red ut på Eh till postlådorna och jobbade vidare. Dansa var jättefin och vi hittade formen på huvudet lite på hemvägen också. Inte alls så många mikrostopp där ute på de partiet hon är väldigt tittig. Det föll snö från träden titt som tätt också så det blev bra balansträning för mig. 
 
 
Fredag - Vila
 
Lördag - Det är isgata på alla vägar men snön ligger kvar på sidan av. Det är inte alls lika fint ute nu då snön på träden smält bort, men det är minusgrader igen så jag hoppas att den snö som finns kvar stannar och fylls på. Vi red till Hembygdsgården och hade samma fokus som tidigare. Hon var lite mindre alert idag men ändå mycket bättre än innan detta. Vi travade en hel del och tog någon kortare galopp. Stretchade henne lite i slutet och det gick bra faktiskt. Blir lätt att jag glömmer att checka av bjudningen då så jag fokuserar inte så mycket på något annat just nu. Vill befästa det här först och det borde ju ta ett tag. Det här var sista ridpassen inför Dansas vintervila som varar ca 2 veckor. Känns bra att vi hann komma så pass långt med det här ändringarna, så hon kan smälta det under vilan. Den är hon välförtjänt. 
 
Söndag - Vila
 

Dansas v. 48

Måndag - Åkte till Brs och red i ridhuset. Dansa började fint i skritten så jag fick bra förhoppningar om att den här nya ridningen kanske började befästas och accepteras av henne. Men i traven började hon testa en hel del. Det släppte efter ett tag och då trampade hon på väldigt fint och var stadig i kroppen om än lite väl låg i formen. Red lite skänkelvikningar och andra övningar en stund men sedan försökte hon smita undan yttertygeln igen. Det körde ihop sig helt.. jag kämpade på länge för att inte förstöra det som jag jobbat med sista tiden. Men jag gick bet och fick göra en kompromiss. Vi skrittade några varv och sedan kände jag att vi skulle kunna trava igen, så vi travade ca 10m innan jag saktade av och gav långa tyglar. Jag är glad att jag aldrig behövde släppa den där yttertygeln (självklart håller jag inte fast henne i den men det är smidigast att skriva ner det så här) i slutet heller och att vi kunde avsluta med en trevlig känsla i skritten och några travsteg, men allt annat kändes rejält jäkla pissdåligt. 
 
Tisdag - Vila
 
Onsdag - Det kom väldigt mycket snö men vi klädde på oss och red iväg. Tanken var att rida runt lite hemma på grusvägarna men vi var hemma inom en kvart igen. Det blev stylter. Men annars var det sjukt mysigt ute med all snö. Vi var genomblöta när vi kom in.
 
 
Torsdag - Underbar vinterkväll med massa snö! Joggade fram och tillbaka på vägen utanför kyrkan och varvade med galopp i lössnön på en gräsplätt. Dansa var pigg och glad och det kändes så skönt att hon var sig själv efter måndagens katastrofpass. Vi red ut en vända till fågelladan också och vände. Fulltankad med lyckopirr i magen efter en sån ridtur i alldeles perfekt vinterväder! 
 
 
Fredag - Vi började med att diskutera lite om mina planer och önskemål med ridningen. Vi har ju gjort en del förändringar i slutet och vi pratade om hur vi ska gå vidare med det. Fokus nu är fram för skänklarna och att jag måste släppa dom helt emellan och jag måste behålla kontakten med munnen. Det här har vi ju jobbat med miljarder gånger förut men det blir hela tiden på nya nivåer varteftersom jag blir kunnigare. Otroligt viktigt är att jag inte nöjer mig med att hon rör sig lite fortare eller byter gångart när jag skänklar, utan att jag inte nöjer mig förrän hon tar i ordentligt med bakbenen. Att jag får en ärlig reaktion. Vi började i skritten och gick sedan över till traven. Dansa stannade och skuttade i början men blev sedan nöjd i sin uppgift och rörde sig superbra. När vi sedan gick över i galoppen så började hon testa igen. En gång fick hon mig ur balans så jag slog näsan i hennes huvud så skärmpen på hjälmen gick sönder. Men efter några diskussioner där så gick hon fram fint. Jag ställde mycket högre krav på Dansa den här träningen än i måndags och ändå var vi inte i närheten av kaoset då. Utan Dansa skulle jag aldrig fått se svart på vitt hur enormt stor skillnad det gör med rätt teknik!
 
 
Lördag - Vila. Vi var på Johan Glans i Gävle. Helt underbart bra var han! 
 
 
Söndag - Galoppträning på Landavägen. Jag har ju inte samma problem ute som på banan, men däremot så svarar hon inte så bra som jag vill för skänklarna och jag får inte alltid det där drivet som jag önskar. Patrik tyckte också att jag borde rida i högre tempo ibland på uteritterna. Så det hade vi fokus på! Hon är ganska tittig längs den vägen så hon brukar mikrostoppa mycket men det hände faktiskt bara en gång och det var för jag ville trava förbi ett farligt garage och jag nöjde mig inte med att hon älgtravade utan jag ville ha ärlig bjudning. Det tycker hon är mycket begärt. Hon var annars väldigt fin och hon blev sjukt pigg av all fart! Haha. Jag har inget fokus alls på huvudformen nu och det är mest framför lod. Men hon är väldigt ihop i kroppen och trycker ifrån med bakbenen bra, så formen kommer komma bara vi får mer kontroll på grejerna. 
 
 

Update

Måste verkligen skärpa mig här. Jag vill ju så gärna kunna gå tillbaka och läsa om allt och därför måste jag ju sköta mig. Som tur är så har jag vart duktig med hennes träningsdagbok som jag skriver i för hand här hemma. Annars skulle jag aldrig komma ihåg nu. 
 
Torsdag 23 November
Strax efter att jag skrivit klart inlägget senast om att jag var så glad att Dansa skulle få skor så ringde Jörgen och sa att han var tvungen att skjuta upp det till lördagen. Så det var bara att späda på vilodagarna med ytterligare dagar. Jag fick lite panik för det var tö ute och total blankis. Vår hund var dålig och jag var så orolig för honom redan så att behöva oroa sig för att någon av hästarna skulle bryta benen i hagen också var inte så välbehövligt. Som tur var så töade det så mycket att isen faktiskt var borta i hagen när jag kom till stallet på eftermiddagen. Så jag kunde slappna av. 
 
 
Fredag 24 November
Isen var nästan borta från vägarna också den här kvällen så jag lät Dansa jogga lite på åkern på töm. Hon frustade och var väldigt nöjd över att få röra på sig då hagen heller inte bjudit in till så mycket motion sista dagarna. 
 
Lördag 25 November
Äntligen skoning och Dansa fick för första gången den stora tilliten att stå uppbunden själv på gången. Hon var så duktig! Fick stå bredvid henne liten stund i slutet när han slog på skorna för då började hon tröttna och väga över vikten på det ben han höll upp. Underbart med full broddning och snösulor (snön var dock ett minne blott igen till min stora besvikelse).
Jag red ett kort pass på åkern. Vänjer in henne med korta pass nu i början eftersom underlaget är nytt för henne. Hon testade några gånger i början men sedan var hon jättefin! Framme för skänklarna och mellan hjälperna och fick jobba lång och låg. Hade kört dit bommar, pottorna och hinkar så jag hade byggt upp ett litet hinder och några cavaletti som vi skuttade över. Det gillade hon! 
 
 
Söndag 26 November
Dansa hade bara gått några få dagar under en tvåveckors period och sist vi red ut var förra måndagen. Vi skrittade iväg mot Eh för en joggingrunda och Dansa var så duktig med trafik och galna hästar i hagen hos Ann, trots sin överskottsenergi. När vi kom till kyrkan såg jag att dom precis tänt en brasa alldeles vid vägen en bit bort så det knastrade och sprakade med höga lågor. Vi brukar gå förbi brasor utan problem men då har dom inte låtit så mycket och vart så stora. Så jag vände faktiskt innan Dansa ens såg den. 
Klättrade i backen vid skolan 3ggr och red sedan några varv inne på åkern i trav och galopp. Testade några få gånger precis i början men sedan var hon jättefin och mellan hjälperna. Jag var så glad över alla bra ridpass med den nya ridningen. En del test från Dansas sida men dom blev färre och hon blev otroligt härlig så fort vi tagit oss igenom det. På måndagen tog hon ner mig på jorden igen! 
 
Maja och jag följde med Hanna och Winston på promenad.