Något på spåren?

Idag är jag sådär extra lycklig och glad i hästhjärtat igen! Hanna och jag körde vår markarbetsträning idag och vi byggde upp lite smått och gott. Tog faktiskt kort! 
 
 
Bommar är som jag skrivit många gånger, sjukt svårt enligt mig! Det som inte syns så bra är ett klosshinder på kortsidan längst ned. Vi red igenom övningarna en och en först.
1. De låga klossarna på mitten som står i ett L red vi på en åttvolt med stora volter, tanken är att vi ska kunna snäva in dom mer och mer ju bättre vi blir. Och dessutom höja lite, men just nu har jag fullt upp med bara bommar ;) 
2. Vi red på en stor volt på bommarna som ligger på långsidorna. 
3. 3cavalettin red vi på volt eller från fyrkanten. Vi avslutade med att sätta ihop allt till en bana.
4. Hindret längst upp hade jag bara som avslutningshinder ett par gånger. 
 
Dansa protesterade inte EN ENDA gång idag. Tänk att det inte hänt i just den där paddocken sen förra sommaren! Så kanske ni förstår min glädje. Så nu ni, nu höjer jag min innertygel till skyarna! Haha.Nej men helt ärligt så känns det som att jag är något på spåren. Det tänket har fått mig att bli så mycket mer noggrann med att ha henne runt innerskänkeln och wow vad allt blir enklare då. Dessutom så blir hon inte lika provocerad när jag inte börjar med att ta i yttertygeln så jag är övertygad om att det var därför hon inte protesterade något idag.
 
Eftersom att vi turades om att rida hela tiden och pausade massor, vilket är ett tillfälle då hon ofta protesterar lite, så fick jag verkligen testa idag. När det var vår tur så började hon bromsa, men så fort jag ledde med innerhanden och bad henne runda sig runt innerskänkeln så var det som bortblåst och det häftiga är att när jag strax efter vi kommit igång tar stöd i yttertygeln så är hon där av sig själv, mellan innerskänkel och ytterhand. Så häftigt och så roligt! 
 
Bommarna gick både dåligt som det gamla vanliga men också superbra när jag var tillräckligt koncentrerad och gjorde mitt jobb. Jag vet i teorin hur jag ska rida, men kroppskontrollen jag behöver måste jag arbeta upp. Hehe. Häftigt vilken skillnad det är på när jag är koncentrerad till 100% och inte. Extra glad är jag över att vi klarade en lite volt över en av de upphöjda bommarna i höger galopp. Det skulle vi aldrig klarat på ett bra sätt för ett tag sedan. På åttvolten bytte hon dåligt till höger galopp, hon byter oftast till den när hon hoppar, men över bommar är det tydligen lättast att ligga kvar i den starka vänstergaloppen. 
 
Vi passade på att öva vattenpöl också eftersom den låg där så passande. Hon valde att hoppa den några gånger till och med. Haha sötnöten! 
 
Resten av dagen städade vi upp på stallplanen efter vintern och fixade iordning det sista tills fölisen kommer. Det har bildats vaxproppar ikväll så nu är det väldigt nära. Winston och Lukas har fått flytta ut till kryp in'et och Noa har fått Winstons box där vi har en kamera uppsatt så vi kan hålla koll. Håller alla tummar nu att allt ska gå bra ♥
 
 
 
 
 
 

Slappisdag

Ikväll inledde vi helgen med en slappisrunda. Det passade bra in i planeringen och nu när Dansa inte är lika tittig ute igen så kan jag lägga in passen med långa tyglar. Har haft en paus med det pga att det skulle framkalla alladeles för stor nudda-marken-risker för min del. När hon är så tittig så behöver jag hålla henne mer sysselsatt. 
 
Idag red vi till hembygdsgården och joggade i trav och galopp på glappa tyglar. Det enda jag gjorde var att göra halvhalter när det behövdes för att hon skulle balansera upp sig lite, då hon gärna älgade iväg. Hon var glad och busig. Vi testade galoppfattningar på långa tyglar och med hjälp av ben och röst. Det har inte lyckats förut då jag har behövt hålla ihop henne för att klara det utan lite slängtrav, men idag gjorde vi det lätt från skritt. Älskar våra framsteg, stora som små! 
 
 

Fin dag och hovslagarbesök

Igår var jag ledig och skulle rida innan hovslagaren kom. Han var dock mycket tidigare än vanligt så det sprack. Men han fick börja sko Winston medan vi var ute för även Jörgen är tacksam om Dansa får springa av sig lite innan ;) 
Vi red ut till 83an i Hårga. Vädret var soligt och lagom tempererat, grusvägarna är lagom mjuka och Dansa var glad och ridbar. Älskar såna dagar lite extra mycket! 
Igår funkade tänket med innertygeln mycket bättre igen. Haha. Varför jag tror det funkar bra är för att jag blir mycket mer noggrann med att ha Dansa uppe och rundad för innerskänkeln, för leder jag henne på inner utan yttertygel så svänger hon ju annars. Det gör att hon kommer upp med manken och då blir allt så mycket mer stabilt och härligt.
Vi red massor av övergångar i skritt och trav och dessa övergångar gör vi ofta bra men nu bar hon sig själv snäppet bättre. Om övergångar och då framförallt galoppfattningar som jag haft stora problem med i höger, då jag spänner mig och får en skum sits som låser Dansa, så läste jag om ett tips för ett tag sedan. Att jag måste sitta kvar i rörelsemönstret som den gångart jag har (skritt eller trav) ända fram till att hon byter till ex galopp. Det har gjort det lättare för mig att slappna av. Fast jag får koncentrera mig väldigt mycket och glömmer lätt fortfarande.
 
När vi kom hem igen så myste vi runt på gården och Dansa smakade på årets första gröna strån medan Winston blev klar. Sen stod hon lugnt och nöjd medan sommarskorna sattes på. Vi hade sulor fram och brodd runtom till igår. Det var skönt när snöovädret kom tidigare i veckan. Men nu är nästan all snö borta igen. Tack och lov! 
 
Justje, vi mötte en dam igår som tyckte jag hade ett så vackert djur. Senare så mötte vi en karl som utbrast - Meen vilket fint ekipage ni är! 
Jag blir så glad av så snälla människor.
 
 

Återfall av vinter

Igår kom det ett par dm snö mitt i vår älskade vår. Det hade varnats mycket innan så jag hade planerat in Dansas vilodag. Hästarna stod förvånat och tittade i dörröppningen innan dom gick ut i hagen. Dansa tog ett litet ärevarv och rullade sig med efterföljande sprattel innan hon gjorde de andra sällskap vid maten. 
 
Även idag har det blåst, snöat lite ibland och solen har skinit någon kort stund blandat med alla moln. Ruggigt och kallt med mycket snö kvar på sidan av vägarna. Hanna och jag ändrade om våra markarbetsplaner och red ut istället. Hon till Eh och jag och Dansa till Hårga. Såna här dagar tycker jag det blir extra tydligt hur tråkigt det är att vi inte kan rida tillsammans längre. 
Lagom till vi var klara att ge oss ut så sken solen och vinden var helt stilla. Underbart! Tyvärr drog all äcklig vår-snö ner mysfaktorn. Jag stör mig otroligt mycket på snö som kommer efter att allt smält bort en gång. Det ser och känns lortigt och ofräscht. Får rysningar.
Tur jag hade trevligt sällskap i Dansa åtminstone! Hon var tittig och bjöd på lite extra tvärnitar idag pga snöklumparna längs vägarna. Haha. Hon fortsätter dock att vara positiv och protesterar inget. Det gick sämre med innertygel-tänket idag så jag funderade på att strunta i det, men så kom jag på att det endast är tredje passet jag jobbar så. Haha så typiskt mig! Nu ska jag fasen ge detta en ärlig chans. Jag tror verkligen på det och jag måste ju låta både mig och Dansa bli inarbetad i det innan jag tar något beslut åtminstone. Även om jag tyckte det var svårare idag så slutade med att bogarna var på plats och jag hade en ihopsatt Dansa under mig och det är ju resultatet jag vill ha.
Blev mest trav idag då jag har större chans där i hennes tvärnitar ;) Det är bra att jag blir "tvungen" till det ibland då traven är svårast ridmässigt just nu. 
 
 

Spännars igen

Efter jobbet idag så åkte vi till Spännars med Dansa igen. Red dressyr och Dansa var lite spänd till en början, men jag red bara på och lossade henne i innersidan. Inga tendenser till bråk alls trots spändheten. Jag var otroligt noga att inte bli fast på något sätt utan bara följde med och väntade ut henne. Inte förrän vi tog galopp så lossade det helt och efter uppvärmningen så gick vi in i galoppjobbet direkt även idag. Red mest tempoväxlingar och lite fattningar från skritt. Jag håller på och lär mig att sitta helt avslappnad i fattningarna och Dansa visar tydligt med snabbare reaktioner i takt med att jag gör det bättre. Formen kommer också mer och mer men det är en bra bit kvar innan vi gör stadiga i form.
Dansa blev helt otroligt fin i vänstergaloppen! Helt ihop, rund i sprången och kvick i fossingarna. Passade på att testa en volt på knappt 10m och hon gjorde den riktigt bra på andra försöket, jag råkade lätta lite i sadeln och glömde halvhalterna på ytter första gången så vi flöt ut. Vi testade även i högergaloppen sedan och första gången bröt hon av men nästa fixade vi! Den var dock mer oval. Hehe.
 
Traven är lite svår nu och sedan ett tag tillbaka. Kul att vi bytt "lättaste gångarten" ändå, efter allt kämpande och strul vi haft i galopperna. Det som gör det svårt är att jag inte lyckas slappna av och följa med 100% när vi gör en förändring och då blir såklart Dansa också spänd såklart, går ur formen och vi tappar samspelet en bit innan vi är på banan igen. Men idag var den bättre än sist i alla fall. Vi behövde inte strutta runt flera varv innan vi hittade flytet utan det hittade vi direkt (sen tappar vi ju det ibland då) och jag hade den bra känslan oftare och längre stunder idag. Men så fort jag ska göra en volt eller tempoväxling så tappar jag synket. Dansa är inte helt genomjobbad i dressyrarbetet ännu efter vilan och den dåliga perioden vi hade innan, vilket inte ger henne 100% avslappning och oruttinerad dressyrryttare som jag är, får lite svårt att sitta ner ;) Förutom i galoppen, där hon är finare och lättare än någonsin, men det har ju också att göra med att jag har lättare att sitta ner där och skapar därför inga spänningar. 
Jag byter till lättridning om det blir för svårt, eller gör en övergång i vissa situationer men oftast vill jag lösa det framåt och då är lättridning bättre.
Som avslut red vi lite öppnor och jag tyckte Dansa flyttade sig dåligt för innerskänkeln där, hon protesterade en gång och jag tror det var för att det blev lite jobbigt. Det blev bättre och vi avslutade efter det. Är lite extra försiktig för att inte gå över gränsen. 
 
Magkänslan känns bra! 
 
 
 

En ledig Söndag

Dansa och jag var ute och galopptränade på förmiddagen idag. Hon har vilat både fredag och lördag pga blåsten. Det var rejält blåsigt idag också men det var ok att rida i.
Igår lyssnade jag på en podcast med Cornelia Rylen och jag plockade med mig lite tips att testa därifrån. Jag red Dansa på innertygeln tills hon slappnade av och flyttade sedan ut henne på yttertygeln. Var som Cornelia sa ändå noga med att Dansa var uppe och rundad för innerskänkeln. 
Jag fortsatte att jobba stenhårt på att "sitta själv" i sadeln utan att ta stöd i varken händer eller skänklar, nu låter det kanske som att jag sitter och håller i mig i Dansas mun annars men så är det såklart inte. Men jag vill få bättre balans och bli mer följsam än vad jag varit/är och minska riskerna att jag tar i henne när jag inte planerat att göra det pga oförutsägbara rörelser. Jag har jobbat med det mycket sedan vi var i Sthlm och det har förbättrats mycket faktiskt. 
Antingen så var det bara en tillfällighet eller så fungerade det där tänket med innertygeln väldigt bra för oss, för Dansa blev superfin! Och hon var lättare att bryta från det spända. Att rida upp på berget var ett stort prov då hon brukar vara vädligt spänd och stoppig där. 
Vi tog galopp en och en halv gång upp för branta backen. 
 
Jag har sedan hjälpt Annika att släppa ut mjölkkorna som fick gå ut för första gången i år. Dom får sova inne om nätterna ett tag till tills vädret stabiliseras. Resten av dagen spenderade jag i farmors hus där Patrik, pappa, jag, Maggi och farmor fortsatte att rensa. Jag fick såklart med mig massor av saker hem även denna gång. Nu ska Viktor och jag se på första avsnittet av Rebecka Martinsson. Hoppas den serien är bra! Och inte allt för grym.. ;)
 
Sune tycker INTE om att vara i farmors hus nu när det är flyttkaos. Han vill ha ordning och red, precis som jag! 
 

Stormigt

Det blåste för mycket för att ge sig ut och rida idag så Dansa fick vila. Troligen får hon vila imorgon också då det ska blåsa ännu mer då enligt prognosen. Har vi tur så har den fel! 
 
Vi fixade nere i kryp in'et istället så att det är fölvänligt när lillbebisen kommer. Rullade även undan två däck som legat i hagen sedan Dansa var 1 år och vi byggde en rundkorall. Hästarna, framförallt Dansa (någon som blir förvånad? Haha), vill vara med och hjälpa till och undersöka så fort vi grejar i hagen. Ett rullande hjul var otroligt spännande! 
 
 

Mitt lilla troll

Jag läste i Dansas träningsdagbok att hon bråkat mer eller mindre varje gång i kyrkpaddocken från sensommaren förra året då vi började gå in på en annan del av banan (även fast hon gått bra på andra banor). Det hade jag tydligen förtränkt men vi lastade och åkte till Spännars idag för att se hur hon tog det. Hon testade två kortisar i skritten men sedan gick hon som en klocka resten av ridpasset! Ni anar inte hur lycklig det gör mig! 
Hon har inte gått så bra på bana sedan i början av februari. Dessutom så hittade jag ridningen i nedsittningen bättre och fortare än sista tiden också. Jag känner hopp om att vi är på god väg att bryta den där onda cirkeln. 
Nu hoppas jag att bråken i kyrkpaddocken bara var relaterade till platsen och inte till hennes inställning/bråk som fick mig att ge henne en vila. Hon har ju vart en helt annan häst åt det positiva hållet efter vilan även fast det vart lite bråk, så chansen är stor att det är så. 
 
Vi red mest på fyrkanten och på stora volter med någon skänkelvikning. 
I vänster varv föll hon lätt ut med bogen och drog sig mot staketet, lite intressant eftersom vi annars har motsatt problem.  
Jag värme upp i alla gångarter och tog sedan galopparbetet ganska fort för att jag har mycket lättare att rida i den just nu och hon blir lättare i travarbetet efteråt. Hon var superfin och vi red lite förvänd i båda varven. I den vänstra kan jag börja ställa henne inåt i nu och i högra red vi en stabil förvänd i 2 varv ifrån en snett igenom istället för en volt tillbaka. Det känns så himla coolt att vi kommit så långt i den och risken finns att jag aldrig kommer sluta tjata om det! Haha.
 
I traven red vi mycket rakriktning och sedan lite skritt - trav övergångar på volt och även lite trav - galopp övergångar som gick riktigt bra. Jag måste komma ihåg att sitta ner ordentligt i sadeln för att få med oss bakbenen.
Vi avslutade med att skutta över ett litet kryss och Dansa kändes så glad! Och jag med! 
 
 

Markarbete

Hanna och jag red ett markarbetspass i paddocken ikväll. Vi byggde upp en 6cavaletti, en långsidan med två bommar och 16m emellan, en upphöjd bom på medellinjen som vi sedan lade upp lite högre, och en liten slalom bredvid. 
 
Dansa bråkade bara väldigt kort i början av passet men var lite svår att få kvick i traven, galoppen var desto lättare. Red utan sporrar. Efter uppvärmningen så turades vi om att rida banor av det vi lagt fram och Dansa stod emot varje gång det var vår tur, men så fort vi fått fart så var hon superglad och taggad på arbete. Jag jobbade mycket att få henne rund runt innerskänkeln vilket jag får svårt för i allt arbete som inkluderar bommar. Jag har också svårt att sitta ner i sadeln och ha hennes manke upp då jag automatiskt lättar en aning och Dansa får då svårare att anpassa sig efter vad hon behöver. Min kropp vill ju underlätta för henne men det gör det bara svårare för henne. Men nu ska vi jobba mycket bommar så jag får in det i ryggmärgen. Hon var väldigt lättstyrd och jag är nöjd med att jag inte fastnade i armarna trots piggheten och koncentrationen som behövdes. 
 
Dansa blev så glad och extra taggad när hon fick skutta över bommar och litet hinder och det gör mig så glad! Vi ska rida massor av sånt här plättlätt och få självförtroende nu. Även för att jag ska bli bättre på att rida med allt som inkluderar bommar såklart!
Avslutade med att försöka rida långsidan 16m på 5galoppsprång istället för 4, men det gick inge vidare. Haha. Testade några gånger men sen struntade jag i det, får inte nöta för mycket. Red i nedsittning i traven några minuter också och efter några varv så hittade vi bra ridning trots hoppsadel.
 
 

Aprilväder och kiropraktor

Jag har nog aldrig vart med om det typiska aprilvädret så många dagar i följd. Precis hela påskhelgen har det varvat mellan sol och snöbyar med blåst. Nu är påsken över och likaså vädret hoppas jag, och det verkar så på prognosen också. 
Viktor och jag kollade klart på kriminalserien Innan vi dör igår. Lite för grov för mig så jag har behövt blunda mycket och jag blir på så dåligt humör och alldeles svettig när det är folk som plågas och dör, så jag förstår egentligen inte varför jag utsätter mig för det. Under tiden var jag så upprörd att jag ett tag tänkte sluta titta, men såhär i efterhand så tyckte jag den var bra! Haha.
 
Dansa och jag var ute och busade i det förvirrade vädret igår. Dansa var pigg och glad, inga tendenser till stopp då heller och hon står inte emot minsta lilla i de första travövergångarna eller har dålig bjudning bortåt. Så komiskt att hon är finare att rida ute nu än någonsin, eftersom det fortfarande krånglar lite på banan. Skönt att det oftast är någon del som går bra i alla fall! 
Vi tog dressyrsadeln för jag hade som plan att försöka hitta ridningen i nedsittningen som jag har svårt för nu. Det blir en ond cirkel då Dansa är lite spänd när hon inte bjuder ärligt fram, så jag får spänningar när jag försöker sitta ner i det, vilket leder till att Dansa blir ännu mer stel och därmed också säger upp sig ibland för att det blir för obekvämt. När vi är synkade så har Dansa inte lika nära till sitt humör utan har lite överseende med mina missar, men då är det såklart mycket lättare för mig att rida avspänt också eftersom hon själv är avslappnad. Det blir en ond cirkel som är svår att ta sig ur. 
Nu rider jag lätt tills hon är "på plats" och sedan sätter mig ner eller gör halt och börjar trava därifrån, för det är lättast att starta nedsittning ifrån halt tycker jag. 
Ute är hon ganska tittig och dessutom väldigt pigg så jag får extra saker att hålla reda på vilket gör det lite svårare för mig, men efter en stund igår så hittade vi dit. Dansa var ihop i kroppen och hon var framför mig, och jag satt på rumpan, hade kontakt i tygeln och ett sug i handen. Känslan av att en motorbåt lättar i fronten och gasar iväg, Underbar känsla som jag saknat. Inga tendenser till att bli sur heller!
 
På eftermiddagen hörde kiropraktorn av sig och kunde komma. Bronzac har haft en låsning bak och inte vart helt ren. När han ändå skulle komma så ville jag såklart passa på att kolla igenom Dansa också. Han fick rätta till bäckenet som var lite snett på högersidan och lossa en låsning i höger bog. Dansa busade järnet när hon kom ut i hagen igen så hon kände sig nog väldigt lös och skön i kroppen. Haha. Det var inga stora saker men Dansa blir så arg när Tommy ska kolla igenom de onda, när han sedan ska rätta till det så är hon väldigt obrydd och efteråt drar hon en djup suck och tuggar. Älskar att se hur nöjd dom blir efteråt och hur sladdriga musklerna blir. 
 
 

Långfredag och Påskafton

I fredags lade vi på dressyrsadeln för första gången sedan katastrofträningen innan vilan för ca 4 veckor sedan. Dansa var pigg men bråkade ganska mycket i början av passet, dock endast vid utgångarna. Hon blev lite istadig någon gång men inte alls som hon kan vara. Det släppte dock efter en stund och sedan kunde vi rida på hur vi ville med bara något enstaka stopp. 
Vi red lite förvänd galopp och jag blir lika glad varje gång jag inser hur stark hon blivit i den högra. Som vi kämpat med den! Galopparbetet gick jättebra och hon var framme, ihop och fin. 
I traven hittade jag dock inte suget framåt. Hon svarar bra på benen och springer på men jag hittar inte riktigt dragläget där jag har henne framför mig. När det blev bättre så nöjde vi oss så. 
Jag var lite nere i att hon bråkade mer igen men samtidigt så måste jag komma ihåg att jag gjorde det svårare för oss då jag tog dressyrsadeln, eftersom jag inte är lika hemma i den och tappar lite stabilitet och följsamhet. 
 
Bestämde mig för att rida ett pass på banan direkt dagen efter också för att kunna fortsätta jobbet.
Dansa hade lite träningsvärk på högra sidan ryggen så jag masserade upp den mjuk innan extra lång framskrittning. Själv hade jag träningsvärk i precis hela ryggen, axlar, mage och rumpa efter en paus från dressyrsadeln.
Dansa bråkade en del i början idag med men inte lika mycket, hon hade närmare till sitt positiva. Hon var lika pigg och det sura släppte fort, hon blev aldrig istadig.
Hon stannade några gånger till under passet och hon gör det i de lägen då hon hamnar under mig och inte framför, det blir studsigt och jag tappar lite följsamhet och det blir stretigt. Då säger hon upp sig. Jag hittade lite mer ridning idag och fick ett bättre sug i handen. Det är en bra bit kvar till vårt riktiga samarbete, men vi tog ett kliv i rätt riktning. Har bättre magkänsla efter det här passet.
Avslutade med att gasa på på slappa tyglar innan vi skrittade ut med Hanna och Winston på Eh. Där har vi inte ridit sen i vintras men Dansa traskade så duktigt på! 
 
Idag har hon vilat och imorgon väntar uteritt. 
 
Foton från i Lördags.
 

Påskhelgen

Nu börjar långhelgen lida mot sitt slut och vi har knappt vart hemma något så jag ligger lite efter här. Trevliga dagar, middagar och kvällar med våra familjer, barnvakt och ridning har hunnits med. I torsdags blev en riktig fixardag med ridning, besiktning av transporten samt byte till sommardäck. Klippte även pappa och städade min bil vilket var sjukt välbehövligt och har legat över mig ett bra tag. 
 
Ridningen i torsdags gick jättebra. Vi red till hembygdsgården och Dansa hade det kämpigt. Började med crossrace hemma på grusvägen när vi kom ut från stallet, sedan trodde nog Dansa att hennes livsfarliga fiender, rådjuren, fått fnatt och börjat skrika (det var i själva verket svanar eller tranor på åkern där rådjuren brukar hålla till) så där blev vi fast en liten stund innan hon vågade tassa förbi med hjärtat på utsidan. Det fortsatte sedan med en skramlande släpvagn och som avslut så startade en motorsåg precis bakom en lada när vi var sisådär 20m ifrån. Men trots allt så skötte hon sig jättebra! 
Vi red mycket galoppfattningar och tempoväxlingar. 
 
 

Påskledigt

Idag jobbade jag sista dagen innan en lite längre ledighet över påskhelgen. Det känns otroligt skönt så jag ska försöka njuta så att tiden inte går för fort. Helgen är uppbokad med middagar hos våra familjer, vi ska vara barnvakt, jag ska rida massor, umgås med Hedvig och Jonas som är hemma, klippa lite familjemedlemmar och förhoppningsvis hinna träffa Carro. Så nog lär de här dagarna gå allt ;) Imorgon startar vi med att besikta transporten så håll tummarna att den är ok. 
Vädret är ju inte att leka med, några plusgrader och snö vissa dagar. Det var också vad som bjöds i eftermiddag när Dansa och jag var ute och red. Ruggväder och Dansa var ganska nervig. Men hon var snäll och vi red ett joggingpass till hembygdsgården. Vi travade bara för jag tränade på att jobba henne trots spändheten som kom både av att hon var tittig bitvis men för det mesta bara för att hon var så pigg allmänt. 
 
Vi startade även idag med skritt/travövergångar och nu gjorde jag dom tills det satt som jag ville. Hon stod aldrig emot men var lite sent igång i början, men ganska fort så förstod hon vad jag ville. Vi red också massor av 3 stegstempoväxlingar som jag kan slarva lite med på uteritterna, men det får jag sluta med för hon blir mycket mer alert på mina hjälper av dom. 
 
 

Clinic

Hanna och jag har vart i Ockelbo ikväll på en clinic som min tränare Patrik höll i. Han red först en ridskolehäst och sedan sin tävlingshäst och det var riktigt lärorikt och inspirerande. Jag hoppas att jag en dag får testa sitta på en så välutbildad och skolad häst inom dressyren. Jag ryser när jag ser dom sväva fram i passage. 
Jag kände såklart igen det mesta han pratade om från mina träningar, men jag fick mer förståelse för vissa saker när jag fick se honom utföra det själv samtidigt som han red. Han visade då både det han menade och även motsatsen för att vi skulle få se skillnaden. Och den var ju många gånger enorm. 
 
Jag måste verkligen lära mig att bli mer följsam i min kropp för att inte låsa Dansa. Jag tror att det är där mycket av hennes frustration byggs. 
 
 

Årets första hoppning

Idag planerade vi in årets första hoppning. Förutom en markarbetsträning i slutet av Januari, så har vi inte hoppat riktiga hinder sen innan jul. Jag byggde upp några hinder i kyrkpaddocken där vi aldrig hoppat förut.
 
Valde att rida utan sporrar även idag och Hanna E kom och agerade sällskap och hinderpersonal. Dansa var inte alls lika pigg idag utan jag fick jobba mer för att få henne framför skänklarna. Hon surade en del i början idag men ingen istadighet, så egentligen var det inget märkvärdigt men nu blir jag ju nojig att det är påväg att bli sämre igen. Ska dock slå bort det för jag kan inte hålla på och gå med en orolig klump i magen jämt och ständigt för alla småsaker. Måste ta den oron när problemet verkligen är här i så fall. För många gånger är den där klumpen helt i onödan.
 
Så fort jag började hoppa så vaknade hon till och blev piggare vilket gjorde mig jätteglad. Tog inte skänkeln 100% hela tiden men oftast och det ska jag vara väldigt nöjd med utan sporrar och i den paddocken som vi haft stora problem med bjudningen i (HÖR du det Paulina! Var NÖJD).
Vi hoppade ett räcke på diagonalen och en 5,5a på långsidan. Vi brakade in i räcket en gång då Dansa och jag missförstod varandra grovt. Hon föll ner på knä men hon lyckades reda ut det. Usch vad jag får ont i hjärtat när sånt händer. Men Dansa brydde sig inte ett smack utan sprang glatt emot hindret igen och hoppade utan att blinka ♥
Förutom det missödet så tog hon tag i hindren varje gång och bjöd fint på dom, vilket jag saknat som ni vet. Så jag är så himla glad för det! Beror såklart på att jag inte stänger in henne mellan hjälperna längre och hon kanske börjar våga lita på mig nu? 
Vi höjde upp till ca 85cm (hade ingen mätpinne) och det var alldeles lagom för dagen. Lätt och kul skulle det vara, och det var precis vad det var!
Nu måste jag släppa det gnagande om kraschen och att hon var lite sur i början. Punkt.
 
Efter hoppningen avslutade jag med lite galopparbete och hon var hur fin som helst, så jag fick tvinga mig att sluta. Sedan travade vi av i lång och låg form och hon både kändes och såg så nöjd ut, så jag får tusan skärpa mig.
 
 

En skam för Sverige 2

Igår vilade Dansa och jag, Viktor, Linus och Martina var på Soran Ismail och Magnus Betner på Kulturhuset. Dom var riktigt bra så vi fick massor av skratt! Innan kvällen var slut så spelade vi lite spel här hemma. 
 
 
Idag har vdet varit varmt och härligt ute. Dansa och jag red ut till 83an i Hårga och det gick jättebra! Hanna sa när vi skrittade iväg att - Kom ihåg att njuta nu, det fanns en tid då hon inte gick av stallplanen. 
Haha ja och det har funnits många andra tider och ställen där vi fastnat. Men det är ju faktiskt så, att jag glömmer så lätt att något krånglat när det väl går bra igen. Istället för att vara tacksam! 

Så jag njöt, om möjligt (?) ännu lite extra idag. Just nu stannar hon inte och testar någonstans och idag stod hon inte emot skänklarna ens en liten gnutta de första igångsättningarna, och ska jag vara ärlig så tror jag det knappt hänt någonsin ute? Om vi inte ridit sist då. Annars har hon alltid stått emot en aning bortåt och i de första igångsättningarna. Hoppas att det är min ändrade ridning som gett resultat, för då är det kanske bestående. 
Vi travade och galopperade en hel del men skrittade även längre sträckor. Mycket energi men så himla snäll. Vi tränade lite på galoppfattningar från skritt, att hon ska ta dom direkt på hjälpen och lite travövergångar men annars rullade vi bara på. 
 
Schamponerade Dansas svans efteråt och det var på tiden! Har inte gjort det sen vi tävlade i höstas tror jag. Hon rullade sig såklart direkt hon kom ut så den blev alldeles skitig. Men nu är den i alla fall ren på djupet några dagar. Innan hon gnussat in den tillräckligt. Haha. 
 
 
 

Dansa is back!

Det känns fel att vara så lycklig idag när så hemska saker sker i Stockholm. Men att få hoppa upp på Dansas rygg och dra av ett paddockpass med enbart positiv energi gör mig SÅ lycklig ända in i själen, varje gång det händer men extra mycket efter en sån dipp som vi haft.
Vi gick till paddocken idag med och redan från första stegen där inne så kände jag att Dansa var ännu ett snäpp bättre än dagen innan. Att hon dessutom skulle vara helt underbar var mer än jag någonsin vågat hoppats på! Hon bromsade upp lite halvhjärtat några gånger för skänkeln i början men det var knappt så det är värt att nämnas. Men annars så var hon full av energi och astaggad på jobb och bus! 
 
Jag vågade knappt tro att det var sant så jag visade inte min glädje högt för Hanna förrän efter halva passet. Haha. Jag lade upp det så att jag började med skritt-travövergångar som jag tror att jag hittat ett vinnande koncept i. Sedan gasade vi mest bara runt och busade i alla gångarter och över ett klosshinder (som vi ställde en potta under men det ägnande hon inte en sekund till). Hon tog tag i hindret på riktigt idag. Igår var hon lite mer likgiltig. Innan vi avslutade så provade jag att sätta lite mer tryck i henne och jobba ihop lite dressyrform och även det gick utan minsta protest. Jag är så glad att jag kan gråta! 
 
För att beskriva det här tydligt och väldigt enkelt så var hon innan vilan negativt inställd till arbete, igår var hon likgiltig, men idag var hon glad och lycklig igen! Nu har jag förhoppningsvis ett fungerande recept åren framöver för att slippa dessa svackor, den här årstiden åtminstone. 
 
Nu får ni hålla alla tummar att det fortsätter såhär! Men fortsätter hon som tidigare år så har vi en rolig tid framför oss med en arbetsglad och taggad liten krigarprinsessa ♥
 
Det kom något godståg igår och några idag och det går jättebra! Hon blir lite rädd när hon har rumpan vänd emot dom bara. X-tågen åker förbi helt obemärkt. 
 
Något som känns extra bra är att Dansa var sitt bästa jag på bana idag även fast jag red utan sporrar. Och jag har aldrig fått henne helt kvick och energisk i kyrkpaddocken (inte på någon bana tror jag?) utan dom förut. Det var inte förrän till midsommar förra året som vi ens kunde få ett bra pass i galoppen där och idag rejsade vi runt hel vilt, blandat med lite sansat arbete. 
 
Tänker på alla inblandade i Stockholm och hoppas att inget mer planerats. 
 
 

Paddocken

Idag tog vi som sagt tjuren vid hornen och skrittade till paddocken. Dansa gick emot skänklen några gånger men blev aldrig istadig. Det kom något test i varje gångart men som sagt inga riktiga bråk. Hon kickade en gång men annars bromsade hon bara upp. 

Jag jobbade först med lite skritt-trav övergångar där jag var otroligt noga med kontakt men vara följsam. Sedan red jag mest bara tempoväxlingar i både trav och galopp på enkla spår. Rullade över ett klosshinder och en upphöjd bom några gånger åt vardera håll. Dansa tog inte skänkeln helt och var inte helt framme (vilket var vardagsmat i den paddocken förut när jag tänker efter). Jag red henne i lång form större delen av passet och jobbade bara med att hon skulle gå fram för skänklarna. Vi red drygt 20 min och i slutet började hon svara bra och då satte jag lite mer tryck i henne och hon var superfin sista varven innan vi slutade. 
 
Det här är en väldigt bra start men jag kan ändå inte slappna av riktigt eftersom jag inte vet om det kommer gå framåt (vilket det gör om jag tänker på alla andra svackor vi haft) eller backa bakåt igen. 
 
Hösten 2016
 

Lycka

Igår vilade Dansa men idag var vi ute och hade kul igen! Dansa var helt sig själv även idag. Väldigt pigg och ganska tittig, men ridbar! Hon är glad och har inte bråkat något idag heller. Från fårhuset så hade hon superbra bjudning även bortåt. Innan dess så står hon emot mina skänklar lite, men efter några övergångar i skritt/trav så svarar hon jättefint. Insåg idag att jag nog blir lite fast i armarna när jag gör igångsättningar också så det ska jag jobba bort. Jag älskar att analysera och testa mig fram tills vi hittar något som funkar bättre för oss, och sedan något som är ännu bättre än det.. ja ni förstår.
 
Vi red till hembygdsgården och travade mest, men tog någon kortare galopp. Jobbade med tempoväxlingar och övergångar. Hon var lite väl het på gröten och kikade runt idag så hon kom aldrig riktigt i ramen. Men hon svarade bra fram och (ibland ;)) bra tillbaka. Men det gör inte så mycket för hon var sitt glada positiva jag och det betyder allt i världen!
 
På hemvägen längs asfalten så travar vi alltid för att slippa trafiken, men idag tog Dansa sig friheten till galopp (och jag lät henne fortsätta) och samtidigt kom en bil bakom oss och Winston kom springandes i hagen, så Dansa blev alldeles busig och galopp/bockade ned till åkern och hoppade och skuttade lite innan vi kom till sans igen. 
När man går upp för åkern sedan så är det lite vatten just nu så Dansa tar ett monsterhopp och galopperar upp för slänten. Och idag blev jag sugen på att ta det i trav istället för skritt, så vi fick känna oss som värsta fälttävlansekipaget, Haha. Lite väl vågat kanske med tanke på incidenten innan men jag tog ett tag i manen och smackade lite och Dansa hoppade för kung och fosterland och väl uppe på vägen bockade hon lite malligt innan vi fortsatte. 
Haha när det är glädjebus och snällt så att jag inte hänger allt för löst, så älskar jag när hon visar sin lycka! 
 
Imorgon ska vi ta tag i paddocken. Håll tummarna.
 
Våren 2016
 

Platt liv

En sak jag tänkte på nu under Dansas vila var att mitt liv blir ganska platt utan ridningen med henne. Det är då jag får de där lycko- och adrenalinkickarna. Även om det självklart finns massor av stunder som gör mig lycklig och situationer som är spännande och väldigt roliga så kan jag inte minnas något som gett mig de där kickarna som jag får i ridningen.
När vi lärt oss något nytt, knäckt en nöt som jag tror ska lösa någon av våra svagheter/problem, när vi gjort något utmanande eller bara har ett underbart ridpass där allt stämmer och jag känner hur Dansa strålar av glädje. Det finns ingenting som jag än så länge gjort i mitt liv som ger samma känsla i kroppen, och jag älskar den!
 
Det är dock bara med Bronzac och Dansa jag upplevt det så det är inte ridningen i sig som gör det, utan det måste vara tillsammans med en häst som jag har en väldigt nära relation med. 
 
Intressant tycker jag, för det är ju inget val jag gjort. Det känns sjukt lyxigt att ha nyckeln till de där kickarna i min vardag! 
 
 

Min favoritplats

Innan tävlingen igår så gick Dansa och jag till paddocken för ett tömkörningspass. Hon var mer med från start idag och blev superfin i galoppen! Vi kunde sätta ihop den mer än någonsin tidigare på töm och träna lite samling. Bara svagt och några steg i taget. Så duktig! 
Hon fick även travöka lite och galoppera över en bom igen. Hon har riktigt svårt att taxera på dom i galopp alltså. Blir väldigt lätt lite snubbel och då tappar hon självförtroendet och tar trav nästa gång istället. Så vi ska komma ihåg att jobba mycket med bommar både uppsuttet och från marken framöver. Vi har ju i princip aldrig gjort det fram till i höstas och sedan dess har det också vart bara några få gånger.
 
 
Idag fick jag äntligen klättra upp i sadeln igen! Som jag längtat och jag blev alldeles pirrig i magen av glädje när jag satt där i sadeln och skrittade av gården. Haha.
Vi red till hembygdsgården i det perfekta vårvädret med solsken och plusgrader. Dansa var pigg och fortfarande tittig men bråkade inte det minsta, utan tittade mest i farten. Uteritterna släppte ju innan vilan. Dom var aldrig något problem men hon var inte sig själv.
Vi rullade bara på framåt i trav och någon kortare galopp. Kombinationen överskottsenergi och hennes tittighet kan ju som bekant resultera i sjuka tvärnitar med kast och skutt, så jag utmanar inte alltid ödet ;) 
När Dansa är såhär pigg rider jag lätt lite för mycket med händerna och glömmer benen vilket bara gör Dansa springig och inte mellan hjälperna.
Idag fick jag äntligen testa lite knep jag tog med mig från Lejondal och upprepade hela tiden i mitt huvud: rid fram till handen - eftergift på ytter och ställ sedan - andas med armbågarna
Dessa saker vet jag i praktiken och har jobbat med så länge, men ibland får jag (min kropp?) en aha-upplevelse bara av att höra det med andra ord. Men så är det med det mesta i ridningen, det är så små saker som gör skillnad och så mycket handlar om känsla. Sjukt att tänka på att jag bara är en amatör, för tänk då vad Grand Prix ryttarna har att deala med. Hjälp! Haha. 
 
1 - När hon är så pigg kan jag lätt glömma att checka av att hon är framme för benen. Och de där orden gör att jag så lätt kunde känna om hon kom fram till handen från bakbenen. 
2 - Jag har en tendens att börja ställa/böja henne innan hon är ärligt på yttertygeln och undan innerskänkeln. Då får jag inte med mig bogen och allt blir fejk. Detta är lurigast i vänster varv.
3 - Jag blir lätt stel i dom när jag koncentrerar mig även om handen är rörlig så räcker inte det, utan jag måste kunna vara stabil men ändå avslappnad i armbågarna. Det har Patrik nött med mig och nu fick jag tips om att tänka såhär och det hjälpte väldigt mycket. 
 
Dansa blev jättefin!
 
 

Stall Prästgårdens tävling

Idag gick tävlingen av stapeln! Strålande sol med glad publik och taggade ekipage. Både Maja och Hanna red riktigt bra program och var så nöjda med sina ritter. Efter prisutdelningen så fikade vi hela gänget hemma på uppkörsbryggan i solen. 
Den här interna tävlingen har vuxit fram då jag gjorde ett dressyrprogram anpassat för Hanna och Winston i höstas för att dom skulle ha ett mål att träna mot. Vi kom sedan på att även Maja och Noa kunde rida det och utmana Hanna och Winston i en tävling för att göra det ännu mer taggande. Sagt och gjort. Programet innehåller skritt, trav och galopp men vi har anpassat det till vad dom kände sig bekväm med. Så Hanna red bara upp till trav och Maja endast i skritt med plus vid travinslag. Det var även jag som var domare och jag var tacksam att dom valde lugna och lite långsamma gångarter så att jag hann med och skriva ;) 
 
På eftermiddagen åkte jag till farmor där vi flyttade ett lass med kläder och sedan fikade. Resten av eftermiddagen och kvällen har jag hunnit prata ikapp med Linda och tittat på "innan vi dör" med Viktor. Den är lite väl tuff för mig den där serien.. Nu sitter jag och tittar på sista omgången av världscup finalen och hejar på Henrik!! 
 
 
 

Flyttdag

I förmiddags gick vi äntligen till paddocken för första gången i år. Det känns som att det bara var några veckor sedan Hanna och jag plockade undan bommarna men det var någon gång i november. Dansa fick jogga va sig på töm idag och ska även få göra det imorgon. Hon var nästan lite slö i början men när hon fick gasa på ordentligt en gång så vaknade hon till! Inga bus-konster dock utan hon var bara väldigt härlig. 
 
Hon fick jogga igenom kroppe i alla gångarter i ca 15 min. Lade ut en bom på kortsidan som hon fick rulla över och det är väldigt bra träning för henne. Vi har inte ridit alls mycket över bommar på marken i galopp och Dansa har svårt att taxera så det blir lätt lite tokigt. 
 
Resten av dagen har jag och pappa hjälpt farmor att flytta. Hon ska från ett hus till en lägenhet på drygt 40 kvadrat så det är en liiiiiten storleksskillnad. Hehe. Innan dagen var helt slut så var hon installerad i sitt nya hem och kunde sova över där. Det blir så mysigt och bra för henne.
 
Ikväll har Hanna vart här och spelat spel med oss. Jag har även bakat till vår tävling imorgon och dubbelkollat hur man räknar ut procenten. Blir en ganska tidig dag imorgon också då jag ska tömköra Dansa innan. Hoppas att brudarna är laddade och taggad på att ta hem den blå/gula rosetten imorgon nu! 
 
Juste, tror faktiskt inte att jag blivit lurad något idag. Det hör inte till vanligheterna. Haha.