Skolåkern x2

På söndagmorgon innan vi åkte till Uppsala så var Dansa och jag ute och red ett pass. Tänkte rida till Hårga men när jag kom ut och satt upp så insåg jag att det blåste sjukt mycket i vindbyarna så kvistar flög omkring och soptunnor hade vält. Så vi skrittade fram hemma på vägarna och red sedan ett kort pass på åkern. 
 
Höll igång knappt 15 min aktivt. Dansa var stor i gången och svarade lite dåligt för skänklarna, så vi jobbade på det med tempoväxlingar och övergångar. Det är alltid svårt att få henne kvick på åkrarna, speciellt om underlaget är lite tungt. Jag försökte rida med så korta steg som möjligt men jag är inte tillräckligt snabb i hjälperna så det tar en stund. Hon blev väldigt fin efter ett tag och då avslutade vi. 
Vi red i både trav och galopp och i början så stannade hon upp och surade någon kortis för att jag tappade tajmingen mellan hand och skänkel i några svängar.
 
I måndagskväll när vi kommit hem från Uppsala så red vi ut i mörkret med Hanna och Winston. Även denna gång på åkern och dom skrittade runt lite med oss först, men ställde sig sedan och tittade på. Dansa och jag red ett ganska rejält pass och hon var fin nästan från start. Jag hade satt på mig sporrar för att kunna rida mer kvick med hjälperna och därmed få henne mellan hjälperna fortare. Jag känner mig dålig om jag inte kan rida bra pass utan sporrar och därför har jag dom sällan hemma, men samtidigt så är det ju bättre att ha dom och Dansa går i bra balans större delen än att hon ska älga runt stora delar bara för att jag är envis mot mig själv. Det är inte att hon är seg utan, utan det är att jag inte klarar av att vara så kvick i tajmingen som jag måste vara för att få ihop hennes steg så det blir kortare.
Hur som helst så gick hon väldigt bra. Vi red lite skänkelvikningar och galopperade en hel del i båda varven. Höll mest till på en stor volt och i vänster galopp så kortade vi lite extra ibland. I höger gjorde vi det någon enstaka gång också men där fick vi fokusera mest på spårningen. Övade även på övergången från mellangalopp till arbetsgalopp som jag tycker är svår. Blir lätt att jag bara tvärnitar ner till trav eller så tappar vi galoppen bara för att jag inte får med mig bakbenen.
 
Ett bra pass och det blåste rejält i mellanåt även då. Igår, tisdag vilade hon och idag ska vi ut på en uteritt i dagsljuset då jag har en semesterdag idag. 
 
 
Hanna hade smörjt in händerna så Dansa tyckte att det luktade så äckligt att hon inte ens kunde ta äpplet och blev bjuden på.
 

Helg i Uppsala

I födelsedagspresent fick jag en natt på hotell, middag och en plan om att gå på Johan Glans show av Viktor. Tyvärr så var showerna inom rimligt avstånd fullbokade så vi åkte istället på "Jäkelskap i Kikaren" med Dag-Otto och gänget. Jag älskar honom och teatern var SÅ bra och vi skrattade halvt ihjäl oss i mellanåt. 
Vi har alltså tillbringat sista dygnet i Uppsala med god mat, stormigt och iskallt väder, fint hotell, shopping, teater och allra bäst - kvalitetstid med min andra hälft ♥
 
Vi har fullt upp i vardagen på varsitt håll då våra intressen tar väldigt mycket tid. Så att komma iväg såhär, även om det bara är 1 dygn eller 2, är så mycket värt. Nu har vi laddat batterierna och är redo att fortsätta vardagen imorgon.
Jag red både i går morse innan vi åkte och även ikväll när vi kom hem. Det är såklart aldrig någon skada skedd om hon vilar några dagar i rad men hon gjorde ju nyss det pga tappskon så det behövs inte ännu. Och nu på vinterhalvåret blir det lite mikrovilor ibland ändå pga vädret.
 
 
 

Hoppträning 25 November

 
 
Tillhörande inlägg hittar ni här

Hoppträning 25 Nov

Jag var lite extra nervös inför hoppträningen igår efter den lilla svackan vi hamnade i sista gången vi var iväg. Dansa traskade i alla fall direkt på transporten båda gångerna igår så nu kan vi nog släppa det helt och hållet för den här gången. 
 
Under framridningen var jag väldigt noga med att rida så korta steg som möjligt och se så hon svarade bra framåt för benen. Tempoväxlade mycket och hon blev väldigt fin och taggad. Jag hoppas för Dansas skull att det blir minusgrader snart igen för hon var rejält svettig efter detta och det är ju inte konstigt då hon tränar med sina varmaste kläder, i plusgrader! 
 
Första övningen vi red var tre klosshinder där vi först skulle rida på 6 och 5 galoppsprång som skulle vara lite mer ihop och kortare (dressyrgalopp). Det var en riktigt bra övning för mig och Dansa då jag i hoppningen inte vågar påverka henne alls mer än framåt för att inte riskera att göra henne sur. Det funkar såklart inte att ha det så, så det var nyttigt att bli tvungen att testa sig fram för hur jag skulle lösa det där. Patrik sa att jag skulle sätta ihop henne med sitsen och efter några vändor gick det bättre, så sista vändan gick det riktigt bra! Jag älskar att jobba med sånna låga teknikövningar. 
 
Andra övningen var en långsida med 3 galoppbommar in - 3g - oxer - 5g - räcke. Jag tappade rytmen när vi red över galoppbommarna då jag gjorde det för första gången i mitt liv nu i höstas och tycker att det faktiskt är lite klurigt. Detta resulterade i att jag tappade fokuset lite och inte riktigt kom till ridning förrän det var försent mot oxern. Och när jag ser att vi kommer fel så är min jäkla hand där och tar en lite förhållning precis framför och DET FÅR JAG INTE GÖRA!! Jag blir galen på mig själv! Jag tänker innan, under tiden och efter hindret att jag inte får ta i tyglarna, men så gör jag det ändå!! Otroligt frustrerande. 
Mellan oxern och räcket blev det riktigt bra nästan alla gånger och vi fick till två bra anridningar på oxern också. 
 
Sista övningen var en serie med räcke - 1g- räcke - 3g - oxer - 2g - räcke. Den stod bara 1g från kortsidan så vi hade ingen fart med in men Dansa bjöd framåt lika bra för det, så himla härligt!
Första anridningen så hann jag inte tillbaka och hålla om med benen efter oxern så vi räckte inte fram och fick klämma in ett extra till räcket. En annan gång bajsade hon igenom och då blev det kämpigt hälsar Dansa. Haha. Hon måste dock lära sig såklart. Annars gick den här övningen riktigt riktigt bra! Jag satte upp mig, var mjuk i armbågarna och red med benen i princip hela tiden och se vad bra det går då! Det känns så enkelt och härligt. 
 
Träningen hade inte kunnat gå bättre, vi löste alla övningar bra även om den mellersta var lite klurig för oss så var det en bra utmaning och vi löste det. Dansa visade inga tendenser alls från förra korta kaos-stunden utan var den lilla räcerräkan jag älskar. Hindren låg på 95cm i slutet igår så vi hoppade inte lika högt som sist, men de där sista centimetrarna är bara hjärnspöken för mig så det är inget problem så länge jag sköter mig. Vilket jag ju inte alltid gör ;) 
 
Nu har hon vart sitt taggade jag på alla de här träningarna och likaså sista passen med småskutt i paddocken hemma, så jag hoppas att jag börjar hitta ridningen i hoppningen också nu. Jag kan i princip alltid plocka fram det i dressyren så jag hoppas att det lossnar i hoppningen också. Risken finns såklart att det beror på att det är vinter, men jag känner ju att vi inte bara rider på fart nu, utan lär oss mer och mer teknik. Förut har jag tänkt att jag alltid måste ha lång anridning för att kunna gasa, men nu får vi bättre sug än tidigare även när det är superkort anridning så något har ju hänt! :D En omhoppning med tighta svängar känns inte alls omöjlig längre.
 
 

Väcka dansösen

Eftersom det väntade hoppträning idag så gick gårdagens ridpass ut på att väcka Dansas kropp efter mikrovilan som blev. Hon blir ju lätt stor och långsam efter vila så vi jobbade oss svettiga (Japp, även Dansa var svettig! Stackarn har ju inte päls gjord för plusgrader) med att få upp kvickheten. När vi närmade oss renarna så var hon nästan helt där jag vill ha henne, men det blev bara bättre och bättre resten av ridturen. I slutet var hon hur fin som helst! Galopperade mycket och tempoväxlade massor och jag kunde reglera nästan bara med sitsen. 
 
Vi red till Hembygdsgården och hon var väldigt avspänd idag, de få ställen hon spände till på och ville kolla på monster i skogen så låtsades jag som ingenting och bad henne fokusera på mig genom att ge uppgifter. 
 
Det är vatten i diket nu ner till åkern och Dansa hoppar för kung och fosterland. Haha. På hemvägen när vi precis kom upp till asfalten så svängde en långtradare in i korsningen. Jag valde att gå ner i diket till åkern bredvid den vi brukar gå på. Dansa vägrade dock att hoppa över det lilla diket och lastbilschauffören var så himla snäll och nästintill stannade. Vi var aldrig nära vägen men jag blir så tacksam och glad över människor som visar sådan hänsyn och är rädd om oss! När den sakta rullade förbi sedan så blev Dansa "rädd" för den och då passade det alldeles utmärkt att hoppa över diket ändå. 
 
Det hade kommit ett tunt tunt lager med snö vid stallet igen, så det var så mysigt! Idag kom det ytterligare lite men på eftermiddagen regnade det mesta bort och kvar blev bara blask.
 
 
 

Fyra skor igen

Dansa var utan sko från fredag till tisdag så hon fick några dagars vila. Det har töat vidare här hemma så nu är nästan all is borta och vägarna är mjuka igen. Eftersom att det var tillräckligt ohalt (som i "inte lika isigt") i måndags för att Dansa skulle kunna gå utan risker mellan stall och transport hemma och transport och ridhus i Bollnäs, så valde vi att åka dit. Dels för att jag ville se hur lastningen skulle gå inför hoppträningen på fredag när Hanna inte ska med (vi är så synkade vid det här laget så det är lättast att ha hennes hjälp när det krånglar) och dels för att jag ville testa om det skulle gå bra att rida utan skon inne i ridhuset. 
 
Lastningen hemma tvekade hon en halv minut kanske och på hemvägen så tvekade hon sisådär 10 sekunder, så nu hoppas vi att hon blåst av det här testet. Eftersom nästan alla snö är borta i hagen så hade Dansas körtlar bakom ganascherna svullnat, var precis likadant förra året och det är skönt att veta nu att det inte är något att oroa sig för. 
 
Det var bara vi och ett ekipage till som red till en början och vi höll till på nya delen. Dansa la sig lite i handen som hon kan göra efter vilor, och hon var lite spänd och tappade takten i svängarna i vänster varv, då den skolösa hoven var innerst. I höger varv där den skolösa hoven var på ytterspår så blev det mer utjämnat och hon kunde jobba på som vanligt. Jag joggade henne bara ett tag för att hon skulle få röra på kroppen och stretcha lite. Satte mig ner en stund också för att jag lättare får upp fronten då så att hon bär sig själv. När det släppte så avrundade vi direkt. Jag red mest bara i höger varv eftersom hon rörde sig helt obehindrat där. 
 
Igår kom Jörgen och slog på framskon, hon fick dock vila då jag jobbade sent. Men ikväll var vi ute med Hanna och Winston. Nu när snön är borta så är det totalt kolsvart igen! Vägarna är dock mjuka än så länge så vi får försöka vara lite positiva. Vi skrittade ca 45 minuter borta vid kyrkan där det är gatulampor och det kom minst 10 bilar och två tåg. Helt sjukt vilken trafik det kan vara på en så liten väg. Dansa fick stretcha vidare och blev mjuk och fin i skritten. När Hanna hoppat av så travade vi sedan ca 15min hemma på vägarna. Först svarade Dansa inte helt bra på skänklarna och var lite svår att böja. Hon känns inte stel direkt men det känns som hon får koncentrera sig så mycket på att ha ordning på alla kroppsdelar att hon glömmer vissa saker. Haha. 
Men efter en stund så var hon hur fin som helst, precis där jag vill att hon ska vara! Vi gjorde superfina öppnor och slutor åt båda håll och likaså skänkelvikningar och Dansa var taggad. 
 
 

Guldläge

Idag släpptes filmen om Peder Fredricson och All in's väg till OS i Rio och silvermedaljen. Det finns inget som gör mig så imponerad av fokuset som man bara kan hitta i dom som utövar Elitidrott. Det är mäktigt. Peder och All in är mäktiga. Se filmen, ni hittar den på SVTplay. 
 
 
 

Tappsko

Igår hade Dansa tappat sin vänstra framsko. Himla retligt! Dessutom är det tredje tappskon sen i September och hon brukar aldrig ha det.. 
Hoven är som de andra gångerna helt oförstörd så det är ju skönt och vi hade en otroligt tur att den värsta isen hunnit smälta bort i hagen. Har inte fått tag på hovslagaren ännu men hoppas kunna få det imorgon och att han ska ha tid att komma i veckan. Hittar inte skon i hagen så kan inte ringa in någon annan att slå på den heller. Det fanns ju en anledning till att jag lade hennes vila när jag gjorde det, så jag skulle inte uppskatta att hon får ännu en nu. Hehe.
MEN jag är såklart otroligt glad och tacksam att det bara är en tappsko och ingen skada på något sätt, så jag ska inte klaga. Bara liite ;)
 
Igår var Viktor och jag på HuFF-Galan och ikväll var jag på Guld-Gala med jobbet här i Bollnäs. Så nu har jag galat klart för minst ett år framöver. Haha. Klockan är alldeles för mycket och imorgon ska Hanna och jag åka till Gävle och shoppa lite julklappar och annat nödvändigt. Stall och hästar ska såklart pysslas om också! 
 
 

Ridhus

Jag glömde skriva i inlägget om hoppträningen att Dansa började krångla med lastningen i fredags. Hon tittade till på en lastpall med spån som stod precis bredvid när vi lastade och hon hamnade på snedden, och då var det som att hon kom på att - justa nu var det ett tag sedan jag testade gränserna här! 
Hon krånglade även på hemvägen då och likaså både till och från ridhuset idag. Det tog ca 15 min när vi lastade dit, men bara några minuter hem. Suck. Hon testade ju två lastningar förra året i slutet av november också, så jag hoppas och tror att det snart ger sig. Hon gör liksom bara halvhjärtade försök att smita undan också så det känns verkligen som att hon retas. 
 
Annars så var hon hur fin som helst när vi red i ridhuset på BRS ikväll! Under uppvärmningen så plockade dom bort hinder och donade så det blev bra miljöträning. Sedan tränade vi på skolorna i traven och det gick bra förutom slutan i vänster varv, jag trasslade till det med hjälperna lite grann. Diagonala slutorna är nästan lättare än på rakt spår tycker jag. Även öppnorna blev bättre i höger varv där jag lyckades öppna upp fronten mer än i vänster. 
 
I galopperna tränade vi massor av enkla byten. Dom gick riktigt bra! Lite stretig i avsaktningarna då jag har svårt att sätta henne in i skritten, men fattningarna och antalet skrittsteg satt som ett smäck. Dansa blev riktigt taggad av dom så jag hade nästan svårt att manövrera galoppen sedan. Haha älskart! Vi red även någon ökning i galopp som hon svarade super på, svårt med upptaget där bara. Lika där att jag har svårt att sätta henne in i nedsaktningen, men vi har ju precis fått flyt i galoppen i allmänhet så vi får ta en sak i taget. 
 
Jag är så nöjd med kvällens pass! Dansa var så glad och ville så mycket och vi fick ut ett bra pass utan tränare och i ett ridhus hon inte vart i på nästan ett år. Bra miljöträning med en häst som longerades och annat ståhej. Det jag måste jobba på är mitt fokus, jag glömmer lätt vissa detaljer och gör saker inte 100% när jag inte har tränarögon på mig och det är så onödigt. 
 
 

Tillbaka igen

Dansa vilade igår, och idag var vi ute och red med Hanna E och Winston. Det var minusgrader idag igen så inget töande. Vägarna var isiga men brodden tog bra så det gör ju inget. Såg grusvägen på något ställe och kände mig glad att den inte var framme, för den skulle vart hårdare än asfalt nu..
 
Vi red till kullen vid sågen och Dansa gick som vanligt först hela tiden. Det har blivit en vattenpöl i diket ner på åkern så på hemvägen tog hon i för kung och fosterland där, trots att vi gick bredvid. Det var bara att hålla i sig! Haha. 
Droppandet och snöraset i skogen var såklart borta med kallgraderna och Dansa var sitt ridbara jag igen. Hon stannade till en stund vid häcken-huset och sedan på hemvägen innan sågen där hon vart rejält spänd ett tag nu men lite snabb övertalning så var vi snart på G igen. 
Vi höll igång en hel del i trav och tog även en galopp efter sista kurvan upp på kullen. Jag blir ju tvungen att välja galoppställena när vi har något bakom oss så dom slipper braka in i vår rumpa om det blir en tvärnit. Hehe. Dansa var kvick för hjälperna och jag stretchade igenom henne med skolorna och skänkelvikningar för att hon ska vara mjuk inför imorgon då vi ska åka till ridhus. 

Patrik pratar mycket om att jag inte får krypa ihop med överlivet i hoppningen (vilket jag lätt gör när jag vill driva fram extra mycket) utan istället driva med underskänkeln. Det är inget jag reflekterat över förrän jag började hoppa för honom, men insett väldigt tydligt när jag fått höra det. Han får göra lite dubbeljobb nu när han kämpar med oss i hoppningen också, för det är inte så länge sedan poletten föll ner på mig med samma saker i dressyren som han nu får tjata på mig i hoppningen om. Haha. Typiskt att jag inte fattar att grunden är den samma!
SÅ det jag skulle komma till var att jag tänkte extra på det idag - att inte förvränga hela kroppen om hon blir spänd eller inte svarar framåt utan sitta stadigt och stabilt och låta endast underskänklarna jobba. Funkade super! Jag vill för mycket i kämpigare/svårare situationer och det är då jag lätt börjar rida med hela kroppen, fälla fram överlivet som en fällkniv, dra upp knäna och missa det mest väsentliga, BENEN! och sitter jag som en kratta så tappar jag känslan och kvickheten i mina hjälper, och Dansa blir störd av min icke godkända viktfördelning och säger mer eller mindre ifrån. Som den hårda skolfröken hon är.. hehe. 
 
Äsch va tusan, det går framåt och vi har roligt på vägen och det är viktigast! 
 
 

Hoppträningen 11 November

 
 
Tillhörande inlägg hittar ni här.

Igår kom plusgraderna så min älskade snö smälter sakta men säkert bort. Snyft! Dansa har dessutom förvandlats till en spänd fiolsträng pga allt droppande i skogen och alla snöras från träden. Så vi har inte fått mycket vettigt gjort dessa två dagar.
 
Igår red vi upp på Berget. Hon gick på bättre än sist men vi skrittade mest, även om vi tog lite trav och galopp upp. Hon stannade inte förrän sista sträckan innan branten, där blev det tvärnit för hon hörde/såg något. Red på tills hon slappnade av och sedan vände vi nedanför branten som planerat. Nedanför berget så red jag massor av övergångar mellan skritt och trav för att få henne kvickare. Brukar mest använda tempoväxlingar när vi jobbar upp det, men vill hitta en övning som gör att jag hittar "rätt" fortare. Men jag letar nog vidare för övergångar känns svår innan hon är "där". Kanske jag behöver galopp/skritt övergångar och inte skritt/trav. Jag testar vidare tills jag hittar det som passar oss bäst.
 
Idag töade det ännu mer och Dansa var riktigt spänd. Vi red till Hembygdsgården och träningsmässigt fick vi inget gjort. Däremot så är det bra träning för mig att rida i spändheten och försöka få hennes fokus till mig. Det enda jag fokuserade på var att hon skulle gå fram för skänklarna, i den gångart jag bad om och försöka få henne att slappna av. Det gick väl inget vidare då det hela tiden föll ned snö från träden när hon precis lyssnade på mig, och så fick jag börja om. Blev en hel del tvärnitar och i Kallebacken fick jag snurra något varv också. Så tråkigt när hon är såhär spänd och svår att nå fram till, men jag tänker tillbaka på i våras och är ändå glad att vi kan rida dit vi planerat och hon går fram utan att bråka. Stoppen som blir nu är inga protester utan bara för att hon blir rädd. Jag vet ju dock att det kan utvecklas till att hon utnyttjar det, men jag kör ändå samma teknik med snurrarna och det känns tryggt och fungerar bra. Försöker att hålla gångarten som jag tänkt också även när hon blir så spänd, men det är sjukt svårt att hålla balansen i den trav hon får (med tillhörande sidohopp och tvärnitar) så ibland går det bara inte. 
 
Vi hoppas att töandet slutar och den vackra vintern kommer tillbaka fort istället nu så vi inte tappar vår ridning. Hoppas kunna åka till ridhus senare i veckan så jag kan underhålla oss båda. 
 
Det kom en långtradare när vi var på åkern och det swishade mycket av blasket på asfalten. Dansa hoppade lite åt sidan. 
 
Vi har styrketränat rejält i stallet i helgen!
 

Älskade vinterväder

I lördags sken solen och det var strax under 10 minus, hur underbart som helst! Hanna och jag rider iväg åt varsit håll just nu för att hon mest vill skritta och Dansa och jag vill träna. Funkar bra även om vi saknar att ha roligt med dom såklart! Men vi får sammanstråla de dagar Dansa bara ska skrittas istället. 
 
Dansa och jag red i alla fall till kullen vid sågen och mötte massa glada människor ute i det härliga vädret. Det kom en traktor med snökedjor uppe på asfaltsvägen när vi var nere på åkern och Dansa körde en galoppvolt innan hon lugnade ned sig och vi kunde fortsätta. Hon hade hoppat till lite för en långtradare strax innan. Vid Hembygdsgården stod en skoter igång på en gård och åkte sedan iväg när vi ridit förbi, men det brydde hon sig inte om. På hemvägen när jag ledde henne efter vägen så mötte vi en bil med släp och hon ryckte bara till lite när den skramlade precis när den kört förbi. 
 
Vi galopperade mycket och travade en del, jag hade som vanligt klätt mig för mycket så svetten rann. Blir lika glad varje gång jag kommit ihåg att ta med mig nya, torra överdelar att byta till hemma i stallet. Dansa var fin! Men jag fastnar lätt i det stora när jag rider med kängor och tjockare vantar har jag insett. Jag klarar inte av att vara lika kvick och tajma på samma sätt. Insåg det efter halva ridturen och fick till det i slutet så då var hon hur fin som helst!
 
 

Hoppträning 11 November

Ifredagskväll var vi på Nytorp och hoppade igen! Dansa gick som en liten kanonkul även denna gång, vilket jag älskar! Tyvärr fick vi också ett bakslag, som såklart satte sig lite i min hjärna. Men det måste bli så för att jag ska lära mig att undvika dom såklart, och jag är glad att det hände när Patrik var med så han kunde se vad vi behöver jobba på. 
 
Vi hade tre olika övningar. En serie på meddellinjen som började med travbommar - kryss - 3g - oxer - 3g - räcke. Han lade upp spetsar med bommar så att hästarna skulle få hjälp att hoppa på mitten och det har D och jag aldrig hoppat. Jag har tyckt det ser lite obehagligt ut dessutom. D tittade till och hoppade väldigt stort över oxern första gången så jag tappade kursen helt. Haha. Red om och hon tog det lugnare på oxern men jag tappade tyglarna och inramningen så vi vinglade oss fram till räcket som hon hoppade nästan stillastående. Övningen gick ut på att de första 3g var vi tvungen att rida fram ordentligt på efter krysset, eftersom dom kom från trav och sedan ta tillbaka lite på de 3g efter oxern. Vi klarade övningen riktigt bra faktiskt och de sista två gångerna gick bäst och hindren låg på 1.05. Vi drar lätt åt höger på hinder och det som krånglade lite var att vi gjorde det på räcket så D hoppade över snedbommen och tog i för kung och fosterland några gånger. 
 
Övning 2 var en långsida med 3 st räcken, alla stod vinklade åt olika håll men vi skulle hoppa dom på en rak linje. Dansa och jag har aldrig hoppat något snett (inte medvetet i alla fall!) så det var också nytt för oss. Övningen var klurig för mig för jag råkade vara där och styra lite ibland, men i vänster varv gick det ändå riktigt bra. Även här var avstånden en del av klurigheten. Mellan två var det 3g framåt och mellan de andra två 4g normala. Vi red åt båda håll och själva antalet galoppsprång var inte så svårt, utan det var att hålla den raka linjen.
 
Övning 3 var höga kryss med 2g emellan. De var inte så höga i mitten, men på sidorna, vilket gjorde det svårt att rida på tyckte jag och D tog gärna i lite extra. 
 
När vi ridit de två första övningarna så skulle vi sätta ihop en bana. P höjde oxern till ca 110 och tog bort båda spetsarna. Jag tyckte det såg högt ut och blev stressad i ridningen, vilket resulterade i att jag slarvade med att rida med underskänklarna och manade på med överlivet istället. Det resulterar i att Dansa faller isär, blir stor och lång och tappar kvickheten, och dessutom hamnade vi i ett mellanläge då hon inte svarade framåt på min stressade ridning. Hon stannade och hamnade i hindret. Vi gick ned på knä men var snabbt uppe igen. Nästa gång jag red på så "dog" hon efter krysset. Vi lade ner till räcke och då tog vi oss igenom lite halvdant. Resten av banan gick rikigt bra, hon började inte bromsa på alla hinder bara för den där kraschen tack och lov. Vi kom konstigt in på kryssen så där blev det något travsteg, och som ni kommer se på filmen så tappade jag linjen helt på de sneda hindern, men Dansa bjöd och hoppade. Vilket är viktigast!
 
Vi hoppade banan en gång till sedan och lade då upp en oxer i serien igen, för jag ville känna att vi klarade det. Sänkte den dock lite så den låg på knappt 1m. Första anridningen så "dog" hon redan innan krysset men sen sa Patrik åt mig att jag måste tänka dressyrridning, för att få henne kvick och ihop. När det blir såhär så släpper jag lätt fram allt och bara gasar - vilket resulterat i att hon blir för stor i gången och D tycker att det blir för svårt och blir sur. Jag tror och hoppas faktiskt att det är det här som hänt när jag hoppat i Spännars och ensam också. Jag har lärt mig att lösa problem med fart, men måste tänka om och lösa det med teknik istället. Jag har ju tyckt att Dansa vart så arbetsglad och pigg i dressyren hela detta år men tappat det i hoppningen (framförallt under sommaren) och jag har hela tiden sagt att det måste vara något i ridningen jag gör fel för att jag inte lyckas få fram det där trycket i henne som jag vet finns. Det här är nog lösningen! Även om det kommer ta tid innan det är löst på riktigt då jag måste lära mig så pass att jag kan även när Patrik inte står bredvid, så är vi nog på god väg! 
Jag ser också på filmerna vad jag låter henne älga iväg då när jag börjat bli osäker motför innan när det gick bra. Hur som helst så lade jag en volt och då tog vi oss igenom serien (inte mer än tog oss igenom dock, bli så arg på mig själv när jag inte hänger med i sprången, men som en tjej på träningen sa - man måste få gå göra misstag för att kunna lära sig).
Vi fortsatte banan och vi kom fel in på kryssen igen för jag började famla och likaså red jag inte genom svängen till linjen på långsidan, men vi redde ut det så trots ett lite kort språng in så tog vi oss igenom bra, lite för mycket åt höger dock ;) 
 
En superrolig och bra träning! Även om stoppet drog ner lite såklart, men jag lärde mig massor och det är väl det träningar går ut på. Hon stannar ju för att jag inte rider bra, och det vill jag ju lära mig att göra, så det är väl bra att hon inte räddar mig varje gång, utan sätter ner foten. 
Det jag behöver öva på är att bli mer FÖLJSAM, komma ihåg att vara mjuk i armbågarna (det har blivit mycket bättre!) och att ha henne kvick i steget. 
 
 

Sällskap av en annan Hanna

I torsdags skoddes Dansa och fick vinterpjux vilket var efterlängtat efter den tidiga vintern. Brodd och sulor runt om så kunde vi gasa bäst vi ville! Dansa var riktigt duktig. Hon testade inte hovslagarens tålamod alls så många gånger faktiskt. Hennes framhovar har rätat upp sig så pass mycket nu att det går att ha tåkappor vilket känns jättebra. 
 
När båda hästarna var skodda så anlände Hanna Edling och så red vi ut i det underbara vädret! Ca -6 grader och alldeles vitt landskap, HUR härligt?! Det är ett av mina favorit-ridväder om jag får välja mellan alla dagar under året. 
Vi red ut på Eh och Dansa gick först hela tiden och hon stannade inget trots att vi både travade och galopperade. Något sidohopp bara och bitvis ganska spänd. Winston var väldigt pigg så Hanna hade fullt upp där bakom. Haha. Jag hörde hur han ångade på, men efter att ha hållt igång större delen där ute med trav och lite galopp (bortåt) så var han nöjd sista travsträckan från fågelladan till tåget och kunde trava avslappnat.
 
Dansa blev rädd för Ann pickup och skuttade utåt vägen så hon fick stanna och låta oss gå förbi. En gul traktor åkte och sandade men vi var på avfarter när den åkte förbi så det var inga problem.
 
 

Vinterland

Snön fortsätter falla. Igår var det äntligen plogat så vi kunde ge oss ut en sväng hemma. Eftersom Dansa inte har tåbrodd så slinter hon lite grann dock. Travade lite på grusvägarna först någon minut efter framskrittningen. Sedan gick vi ut på skolåkern. Premiär för i år och snön nådde redan till knäna. Dansa fick skritta lite och sedan trava två varv och galoppera två. Hur härligt och roligt som helst!! 
Dansa bjöd på så fint trots att det sög i benen på henne. Hon segnade lite förbi ingången men gjorde ingen större sak av det. När vi travade förbi en sista gång efter galoppen så bjöd hon superfint även förbi där så då avslutade vi direkt. Får vara försiktig nu när hon inte är van att plumsa. 
Fick kratsa bort styltor när vi klivit av åkern, men där inne märktes det inte. Hanna gick med oss. 
 
Ikväll var vi ute helt ensamma i mörkret för första gången i år, Hanna och Emelie var istallet och det gör faktist mycket att veta om det. Idag låg det någon cm nysnö på vägarna och det föll även från himlen. Mysigt! Dock sämre fäste. Höll oss i hjulspåren så gott det gick, men hon slant idag också såklart. Red bort till hagarna innan kyrkan en gång där det var helt renplogat men sämre fäste istället. Travade sedan runt ett tag hemma och stretchade igenom halsen ordentligt. Dansa var ganska fin, men det märktes att hon inte vågade trycka ifrån. Också slant hon ju till titt som tätt. Men hon blev avrastad och det uppskattar nog hovslagaren imorgon ;) 
Dessutom fick vi ju ha lite skoj, och jag tycker det är SÅ mysigt med snön! Vill dock inte ha mer nu för då kommer vi inte kunna ta oss till Hårga eller ännu värre, inte kunna rida på skolåkern. Det ska fortsätta hela natten men efter lunch imorgon blir det sol, så ridvädret lär bli perfekt om det stämmer! 
 
 

Snö i massor

När vi åkte hem från träningen i fredags så började det snöa kraftigt, så på lördagen låg det ett fint, tunt täcke över landskapet och solen sken. Ni kan ju gissa hur taggad på ridning jag var! :D 
Lite orolig dock för att det inte skulle funka utan snösulor men det gick bra. Vi red till korsningen bortanför sågen och enda stället hon fick styltor på var längs åkern. Resten var plogat och hon fick bra fäste trots bara traktbrodd. Slant lite i skritten men fick bra fäste i traven och galoppen faktiskt. Så vi hade roade oss med det ;) Dansa var lite spänd och osäker fram till blå/vita ungefär, men sedan släppte det. Det började lite halvtaskigt med en traktor som plogade asfaltsvägen när vi gick längs åkern, det blev ett högt skrapljud som skrämde henne.
 
 
Vi höll igång i princip hela tiden men i joggingform. Hur roligt och härligt som helst. Jag älskar att rida på fina vinterdagar! På hemvägen mötte vi lite människor och pratade lite. Dansa stod och sov under tiden, så tydligt när hon känner sig nöjd i kroppen eller när hon har myror i rumpan.
 
På lördageftermiddag började det snöa och sedan dess har det nog fortsatt konstant i princip. Det ska fortsätta ända till fredag som det ser ut nu. Supermysigt, men tyvärr så har jag fått ställa in ridningen både igår och idag. Igår var det styltsnö och vägarna var oplogade och idag var det så dålig sikt att det vore dumdristigt att ge sig ut. Hoppas på att det ska gå att ge sig ut imorgonkväll. Vi vill ju ut och leka i snön! På torsdagmorgon får Dansa snösulor och brodd även i tårna, så efter det ska det inte vara lika lätt att hindra oss. 
 
 

Dressyrträning 4 november

 
 
Tillhörande inlägg hittar ni här.

Äntligen dressyrträning!

I fredags fick vi äntligen till en dressyrträning igen, första sedan mitten av September faktiskt. Han har väldigt få tider nu så jag har svårt att passa in. När det gått såhär lång tid så brukar vi ha halkat tillbaka i gamla hjulspår så vi får jobba ikapp igen första halvan av passet. MEN! Nu hade vi istället utvecklat oss lite. Dansa har blivit mycket starkare i högergaloppen och vi kan flytta bakdelen utan problem. 
 
Dansa var såklart pigg som en mört och det tar alltid något varv innan vi hittat samspelet. Dansa blir springig och stretig och jag spänd, vet inte vem som börjar egentligen men vi smittar alltid av varandra så det kvittar. Haha. När vi kommit "in i gunget" så flyter det på sedan. Vi red skänkelvikningar, öppnor och slutor, förvänd galopp och i slutet fick vi dessutom prova på att höja upp formen lite mer. LA/MSVC-formen sa han, vilket jag blev så glad över att höra! Älskar att få gå till nästa level för då har vi bevis på att vi blivit trygga i det föregående. Sen visste jag inte att man skulle höja formen mer. Jag trodde "dom hästarna" gick så för att dom hade en annan avel i sig. Hehe.
 
Vi började med öppnor och där fick jag böja in hennes nos ordentligt, hon tippar den gärna lite åt sidan så vårt prio är nu att få in nosen, som vi nu överdriver lite för att lära Dansa. Sedan ska det rätas upp lite. Det är viktigt att få igenom ställningen korrekt för att lätta upp fronten och få en markerad skola med gest.
I slutorna tvärade vi för mycket, jag som vart orolig att vi vart lite mesiga. Sen tror jag dock att vi ska tvära mer sedan (hade så mycket frågor så jag glömde ställa hälften) men prio 1 är nosen i färdriktningen även här. Så det jobbade vi på och hon gjorde det riktigt bra, jag blir lite nollställd i kroppen ibland bara, för det känns felvänt att göra en sluta. Det är allmänt svårt att koordinera allt, ni som sett mig på danslektionerna i skolan förstår. Haha! 
Jag är dock glad att Dansa försöker smita genom att göra på fart, istället för att bromsa. Vi fick även göra några diagonalslutor vilket jag heller aldrig gjort i hela mitt hästliv. Men det var ju bara att rida på samma sätt så det fixade vi rätt bra. 
Nu när hon även kan flytta bakdelen så är hon ju ännu känsligare att rida, när jag gör något hon inte förstår nu så har hon ännu en sak att testa. Klurigt men så roligt när mindre och mindre hjälper krävs. Dessutom så roligt att hon tycker det är roligare och roligare ju mer saker hon lär sig.
 
I galoppen var hon helt underbar. Det var dessutom höger som briljerade! Det trodde jag aldrig jag skulle få skriva. Dansa och jag har jobbat hårt med att koppla ihop höger bakben och vänster bog, genom att rida svag öppna, och det satt direkt i fredags! Så då fick jag jobba på att räta upp henne i halsen istället. Haha ingen rast, ingen ro!
Det känns vad mycket starkare hon blivit och vi fick rida ögglan och ut i förvänd, genom kortsidan och långsidan ner. Två gånger, och vi klarade det BÅDA gångerna, dessutom så kändes hon väldigt stadig och stark mot för förut även om jag fick smacka rejält på kortsidan båda gångerna. Ni kan inte ana lyckoruset som forsade genom kroppen! Vi fick göra samma sak i vänster varv också men det är inga konstigheter, slarvade dock lite idag så det blev nästan travinslag en gång. Direkt en påminnelse om att inget ska tas förgivet ;) 
 
Sjukt rolig träning där vi kunde visa upp framsteg trots långt träningsuppehåll, och dessutom få tips och hjälp med hur vi ska utveckla vidare från där vi är nu. Roligt att jag fick kvitto på att min känsla av att jag börjar hitta bättre ridning nu, var rätt. När Patrik nämner ordet MVSC så blir jag helt pirrig i kroppen, för vet ni vad, det har senaste åren vart min livsdröm att få rida. Därför är det så roligt att vi nu faktiskt kan alla moment i C1an. Långt ifrån uppvisningsbart på tävling, men vi kan åtminstone rida och stärka oss i dom nu! 
 
 
Årets första transportfärd i snöväder (första gången jag körde över huvudtaget i snö för året faktiskt) men det hann inte lägga sig så mycket på vägen så det var inga problem.
 

Mörkrets inbrott

I tisdags vilade Dansa och på onsdagen sen så red vi ut i svarta natten för första gången (okej klockan var 18 men ändå!) Jag är mörkrädd och har alltid lite ångest för den här perioden, vilket jag säkert skrivit tusen gånger förut. Haha. Jag brukar dock vänja mig relativt fort. 
 
Det snöade för andra gången i år (ingen snö på backen att tala om men det virvlade bra i luften) och blåste. Dansa var väldigt pigg. Hon reagerar mycket på ljud. Jag börjar förstå alla som rider med luva, jag är SÅ sugen på att sätta på en sån och smyga undan problemet men jag vill att hon ska bli tålig istället så jag får vackert hålla i mig. Det kan räcka att vi rider förbi en byggnad så att det kanske ekar lite eller att vi skvätter lite grus på torra löv. Skönt att hon oftast inte är så tittig på föremål åtminstone. 
Vi skrittade bara runt kors och tvärs hemma för jag kände mig mest trygg där ;) skrittade mest och gymnastiserade. Travade några minuter åt varsitt håll på en volt utanför årtalshuset med Hanna och Winston i mitten. Dansa gick bakom lod pga snön i ansiktet och blev lite för stor i steget, himla fint och flashigt för ögat men desto mindre bra arbetsmässigt.
Det kändes helt ok med mörkret i alla fall, även fast jag inte skulle vilja vara ute ensam i det!
 
På torsdagen red vi ut i mörkret igen. Det låg lite snö på backen så det var inte lika kolsvart, dessutom vindstilla och trevligt väder i allmänhet. Vi tänkte skritta ut till Raskens, men vände innan kyrkan pga de stora vassa stenarna dom lagt på vägen. Eftersom vi ändå bara skulle ut och strosa så kändes det onödigt att utsätta hovarna för det. Vill inte ha en till sulblödning. 
Skrittade runt hemma en dag till och Dansa var fullproppad av energi men lyssnade ändå så fint. Travade lite ensam i slutet på vägen vid trekanten medan Hanna och Winston tittade på och hon var så fin och lyhörd! 
 
Bara för att jag inte gillar mörkret så blir jag helt mesig och passiv i min ridning så Dansa lär ju fundera på vad jag håller på med. Blev dock medveten om det så påminde mig hela tiden om att jag sitter på exakt samma häst som för några dagar sedan när vi var ute och red i ljuset och att jag ska rida precis likadant vare sig det är mörkt eller inte. Skönt att det kom lite snö så att vi får lite ljus åtminstone. Mindre bra är att Winston inte har några brodd förrän på torsdag så Dansa och blir tvungen att rida själv. Gaaaahhh! 
 
Det här ser jag dock fram emot! 
 

Årets sista paddockpass?

I måndags red jag möjligtvis sista passet på banan för året. Det ska bli minusgrader till helgen så stämmer det så är risken stor att det fortsätter vara hårt till sisådär Mars, i bästa fall, men säkert ännu längre. Deprimerande.. haha. 
 
Dansa bråkade mer än senaste gångerna både i traven och början av höger galoppen, men när det sedan släppte så var hon hur fin som helst. Red ganska mycket i höger galoppen under uppvärmningen och den blev så fin, då jag lättare kan rida (svag) öppna nu utan att hon vill bryta av, så jag får ut lillrumpen på spåret. Vi rullade över två bommar med 16m emellan. Bara på 4 språng i båda varv och lät det sedan vara för jag ville hinna med mer saker. Haha ja man får prioritera ;) 
Sedan gick jag över till höger förvända och körde en ny taktik. Jag struntade i att komma in i förvända genom ögglan då det alltid är svårt för oss. Jag tog istället höger galopp direkt på långsidan i vänster varv och tro det eller ej, men vi klarade ett helt varv på första försöket!! Så stolt! 
I vänstra förvända så klarar vi lätt av att rida förvända på fyrkantspåret samt ögglan och på en åtta med hjälp av diagonalerna. Så jag ville avancera idag och rida serpentiner. Det var lite svårt så hon slog om någon gång då det blev för tvärt och jag tappade kollen. Men efter bara några få försök så klarade vi en serpentin och sedan fick hon galoppera framåt i låg form med massa klappar. 
 
Innan vi avslutade så satt jag ner och lekte lite i traven också. Slutor och öppnor samt tempoväxlingar och skänkelvikningar. 
 
Ännu ett riktigt bra pass! 
 
 

Latsidan?

Jag har minsann legat på latsidan här inne, men det betyder inte att vi inte jobbar på i stallet minsann! Dagen efter hoppträningen, i lördags med andra ord, så var vi ute och mysred med Hanna och Winston. Red ut till Ängsvägen i Hårga och det var mest bara skritt. Så ännu en gång så fick jag ett skavsår på skinkan!! Fattar inte varför jag inte ska kunna skritta länge nu för tiden. Problemet kom ju efter avramlingen i somras då jag fick grus i byxorna och red klart träningen så. Men det läker helt imellan så jag förstår inte varför det ska återkomma?! Tror dock att jag kommit på en lösning nu. Dressyrsadeln! Har bara testat en gång men håll tummarna. Haha.
 
Vi gymnastiserade kroppen en del men mest fick hon faktiskt skritta på långa tyglar och bara kliva på ordentligt framåt. Man behöver sånna dagar också :) 
 
Planen sedan var två tuffare pass som nu följt av en vilodag och sedan två lugna dagar. Söndagen var alltså dag ett på träningsdagarna. Dansa och jag red själv till kullen ovanför sågen. Hon kände sig lite lurad när vi lämnat gården för Hanna gick med W fram till grinden för att stänga den så Dansa trodde vi skulle få sällskap av dom. Så hon var lite butter över det tills vi kom till grusvägen. Hon testade lite snabbt upp till asfalten. Men sedan släppte det och hon var så fin! 
Det var mycket människor ute på och solen sken. Vi höll igång i princip hela tiden i trav och galopp både bortåt och hemåt med bara några kortare skrittsträckor. Hon är så avslappnad och ridbar ute nu vilket gör att vi kan rulla på i galopp och bara njuta. Hon blev lite arg på hemvägen en gång när jag tog om en galoppfattning som hon slarvade i. Några snabba steg bakåt, en snurr och sedan gjorde hon en grym fattning istället. Bästa hjärta! 
Vi samlade ihop både galoppen och traven, red slutor och gjorde många fler fattningar. Rider svag öppna i höger galoppen hela tiden nu för att få in bakbenet och bogen på plats, så den blir så rund och härlig! 
 
Känner mig bortskämd med så grymma ridpass nu, så jag satt och sa till mig själv att nästa gång vi hamnar i en svacka, så får jag se det som positivt istället. För vi kommer alltid ur dom ett snäpp bättre än vad vi var innan :) 
 
 
Sedan åkte vi till Spännars med Hanna och Winston där dom red i paddocken. Jag har ritat ett dressyrprogram till dom som Hanna ska ha som mål att kunna rida bra till våren/sommaren. Dom var väldigt duktiga så det blir inga problem bara dom övar!