Inte bra

Dansa började ojämnt på ridpasset igår med men när hon var ordentligt uppvärmd så slutae taktmissarna att komma och hon blev hur fin som helst! Hela tiden var hon positiv och pigg. Vi red igenom alla vägar i LA:1an och till och med höger förvända gick bra. 
Jag kunde böja åt alla håll, öka minska steglängden, göra halt och direkt in i trav utan några konstigheter. Så jag trodde verkligen att hon blivit bra. Men så provade jag att rida iväg i "hoppgaloppen" och skutta över ett räcke, och då kände jag det där lilla motståndet som jag kände i onsdags. 
 
Idag hade jag väldigt ont i magen och var sjukt nervös inför att se hur hon skulle röra sig. Planen var att rida, eftersom vi inte sett någon hälta när hon sprungit på rakt spår. Men så kom jag på att jag såklart ska lina henne på hårt underlag. Fattar inte varför jag totalt glömt bort det tidigare?! Började i vänster varv och hon var väldigt tydligt halt. Bytte varv där hon var mycket bättre men det syntes även där. Jag kunde inte avgöra om hon haltar på höger också, eller om det bara var det vänstra som störde även i det varvet. Vissa bitar såg hon väldigt fin ut där åtminstone. 
Jag antar att de stunder hon gått bra i ridningen har vart då jag jobbat in bakbenen och avlastat fram litegrann? Hittar fortfarande ingen värme eller svullnad varken i hov eller ben. Men har däremot glömt att känna på pulsen. Jag kände med en visitertång idag men kunde inte avgöra om hon reagerade något. Hon ryckte till ibland, men det kan hon göra annars också om jag donar med något annorlunda, så det behöver inte betyda något. Jag hoppas av hela mitt hjärta att det bara är en hovböld eller stengalla! 
På torsdag har vi bokat tid på kliniken här i Bollnäs så jag hoppas dom kan hitta problemet, och att det inte är något allvarligt.
 
Sune och jag var hos veterinären idag men där var det inte så dåliga besked i alla fall. Lilla skrutten var så duktig och bet ihop fast det var läskigt och obehagligt ♥
 
 

Förvirrad

Jag vet inte så mycket mer idag och känner mig mest förvirrad, så jag avvaktar med att skriva något till imorgon. Här kommer i alla fall några favoriter från alla foton Hanna tog idag. Världens bästa krigarprinsessa! 
Blev himla glad när jag såg fotona för mina axlar och hela min överkropp har rätat upp sig och armarna är mer jämnt böjda. Ett litet steg närmare sitsen jag vill ha!
 
 

Träningen från i onsdags

 
 
Tillhörande inlägg hittar ni här.

Inte fräsch

Vi provade springa med Dansa så fort vi kom till stallet idag och första vändan såg jag en antydan till hälta första metrarna men hon blev samtidigt rädd för en blåsande pressening och de andra två vändorna såg hon inte alls annorlunda ut. Så vi packade på oss sadel och träns och gav oss iväg mot Hårga.
 
Direkt i travigånsättningarna så fick hon taktmissar och ibland blev det något slags galoppinslag. Bara de första stegen, sen var det som att hon kom till rätta i kroppen och var sig lik. Men likadant var det när jag ställde henne, speciellt åt höger. Dessutom bromsade hon av skänklarna bortåt tills strax innan bergetvägen, raksträckan där innan fick vi snurra ganska mycket innan vi kom vidare. Men det är inget tydligt tecken på att hon har ont, utan mer vad hon är på för humör. 
Vi vände i korsningen innan timmerhuset och red hemåt. Jag red fram och tillbaka några gånger mellan fårhuset och elhuset för att se om jag kunde rida loss henne, ifall hon bara var väldigt stel. Hon blev något bättre när hon blev mjukare men det kändes snarare som att det var för att hon lyckades hantera kroppen rätt, mer än att det försvann. Det kändes lika vare sig jag hade långa eller korta tyglar. Då vi red fram och tillbaka fanns det inga protester alls till att vända bortåt, så det var himla positivt! 
 
Hemma travade jag nån sträcka så Hanna fick se och hon tyckte också att det syntes ibland. Hanna frågade direkt om jag ville åka till Spännars på en gång och känna på henne ordentligt i paddocken eftersom jag inte kunde sätta fingret på vad det var efter grusvägarna. Haha hon känner mig allt för väl! När något inte känns bra vill jag göra PRECIS allt som går precis PÅ EN GÅNG! 
Men jag ringde vår kiropraktor direkt efteråt och när vi hade sån sjukt otrolig tur att han kunde ta emot oss hemma om några timmar så valde vi det istället. Såklart. Vi åkte dit, på världens sämsta grusväg! Dansa blev upprörd bitvis. Hon lär ju ha trott att hon stod på en vibrationsplatta och inte i en transport. Haha.
 
Han kollade först igenom vänstersidan och sa att det inte alls var mycket, utan bara lite i bak. Fasen tänkte jag. då är det något allvarligare.. men när han började känna på högersidan både bak och fram så kröp hon ihop i hela kroppen och försökte bita honom. Ett tecken jag blev glad för! Haha. Det var ju i högersida jag tyckte det satt så nu har jag stora förhoppningar om att det "bara" var det här som stört henne. Jag vill bara ha imorgon nu så jag får sitta upp och känna på henne igen! Jag hoppas hoppas hoppas att hon är sig själv igen. 
 
Inte konstigt att hon inte var sig helt lik på träningen i onsdags. Med tanke på att jag hade rätt av det där lilla jag kände i början så kämpade hon på så himla bra. Stackarn. Man ska alltid gå på magkänslan. 
 
Hanna och jag åkte till stallet vid elva idag och planen var att komma hem vid 15 senast. Klockan var dock närmare 20 när jag klev innanför dörren ;) Det är så otroligt skönt att ha fått henne genomkollad direkt idag, så att jag vet att steg 1 är gjort ifall hon inte är bra imorgon. Det gjorde att jag slipper mycket stress. 
 
 

Dumt beslut

I onsdags när jag travade de första metrarna så fick jag för mig att Dansa gick ojämnt fram. Den känslan försvann fort men jag tvivlade ändå på om det var något då hon inte gick bra lika bra som tidigare och dessutom stannade. Men när jag red bättre så gick hon som vanligt igen så jag släppte det. 
 
Igår tömkörde jag i paddocken och hon gick jättefint i båda varv utan minsta tecken på ojämnhet.
 
Idag red vi ut i regnvädret och Dansa var ganska spänd från start. Hon gick emot mina skänklar lite redan på gården. Första traven efter vägen kändes som vanligt. Sen hon ett gigantiskt hopp över det vattenfyllda diket, likaså på hemvägen. Helt galet faktiskt! Haha. Jag höll i mig i halsringen och hoppades på att landa i sadeln efteråt. Andra traven efter vägen var också bra.
Fåren hade bytt sida på grusvägen men Dansa tittade bara lite innan vi kunde gå förbi. Ovanför Kallebacken började jag trava men D gick emot skänklarna, jag manade på och hon travade igång väldigt spänt och varvade mellan lite trav och gå emot skänklarna, det var då hon kändes ojämn. Jag saktade av och travade igen vid helhuset och då gick hon fram bra och kändes inte alls konstig även fast jag böjde henne åt båda håll. Däremot så blev det några konstiga taktmissar i vissa igångsättningar innan berget. Om det berodde på spändheten eller något annat vet jag inte. Fanns får ovanför fårhuset också idag.
 
Vi vände nedanför backen vid timmerhuset och påvägen dit var hon väldigt spänd bitvis. Nedanför backen kom det en bil från varsitt håll samtidigt som D blev rädd för något mittemellan. Jag hoppade av och bilarna kunde åka förbi utan problem. Jag satt upp igen och red förbi det farliga, som visade sig vara en rinnande bäck. Vände hemåt och galopperade upp för backen och sedan travade vi en hel del på hemvägen, men hon var spänd större delen och jag insåg att det var pga massor av vatten som rann i dikena vilket det inte brukar göra. Galet vad vatten det kommit! Grusvägen var till och med uppluckrad på vissa ställen. 
Kom många bilar på avfarter eller när vi stod en bit ner i diken utan problem. Men jag kom aldrig till ridning pga spändhet. Sista biten innan loppisen slappnade hon av bra.
 
Kände inge mer orenhet förrän vi skulle trava sista sträckan längs vägen. Valde att trava en bit på grusvägen hemma också för att känna efter ordentligt, men då blev hon så spänd och tittig igen att jag inte fick någon ordning. Dessutom kom det en mamma och dotter som skulle hälsa på Noa, så jag blev stressad och tog beslutet att inte känna efter mer. HUR TÄNKTE JAG DÅ?! Nu har jag ju gått med en klump i magen hela eftermiddagen/kvällen för att jag inte vet helt säkert hur det är med henne. Fruktansvärt onödigt! Hon var i alla fall sval i hoven och benet, och var inte minsta lilla svullen.
 
Dansa är inte alls förtjust i vatten, i själva regnformen stör det henne inte nämnvärt, men hon blir spänd och på tå vid rinnande bäckar och när det droppar i skogen och hon försöker alltid smita runt vattenpölar. Lyckas jag lura ner henne i dom så blir hon alldeles äcklad i hela kroppen. Vi har inte ridit i riktigt regnväder sedan i somras. Jag hoppas det kan förklara lite av hennes underliga humör och kroppsröresler idag.
 
Håll tummarna för att det inte är något konstigt imorgon.
 
 2015
 
 

Hoppning i Spöregn

Igår hoppade vi som sagt i regnet. Första gången vi hoppar i en blöt paddock och ett ihållande regn, tidigare har vi klarat oss med skurar. Vilket ändå är konstigt med tanke på att vi hoppat i många år nu och bara ställt in en träning pga väder. 
 
Dansa var pigg men inte helt framme för skänklarna under uppvärmningen. Galoppen kändes väldigt kantig och annorlunda. Troligtvis berodde det på vädret och jag jobbade inte igenom det helt. Så när vi skulle börja hoppa och jag red emot 3studsen så kurkade hon på andra krysset. Red och kom på igen men då stannade hon på första. Jag blev arg på mig själv som ens red emot ett hinder med så dålig galopp och skärte till mig till nästa gång och då hoppade hon igenom. 
 
Vi hade också en kombination med 2studs - 1 - oxer - 1 - 2studs som gick bra första gången men när vi red mot andra hållet så började det bra in, men sen hamnade jag lite i framvikt över oxern och Dansa rev och stannade sedan på första i studsen. Först blev jag besviken över att hon stannade för det hör ju inte till vanligheterna och framförallt inte i en kombination. Men sen när jag tänkte efter så var det inte så konstigt. Dansa hoppade genom kroppen mycket mer än vanligt igår, på alla hinder, så jag hamnade lätt lite i framvikt och eftersom Dansa lätt hamnar där av sig själv så blir det ju extra viktigt att jag sitter upp och även får med mig henne. Så där i kombinationen var vi i framvikt båda två och det blir svårt att hoppa ur. Red på igen och skötte mig, så då var det inga som helst problem.
 
Hoppade även en oxer ur sväng och det blev kors nästan varje gång emot den plus att hon skyggade lite från kortsidan då det var paraplyn. Svår uppgift för mig men bra träning! Avslutade med den oxern på nästan 1m och det gick jättebra. 
 
 

Uteritt och tömkörning

Hos oss är det galopp som gäller nu! Det är där vi gör de grövsta missarna i dressyren, och det är den som fallerar i hoppningen fortfarande. Även om det blivit otroligt mycket bättre. Hon har en väldigt fin galopp, men vi måste få fram trycket och kvalitén. Det har vi börjat få bitvis, men det krävs mer styrka för att hålla den längre och mer vana o trygghet för att vi ska ta oss igenom trots spändhet som uppstår på dressyrtävling tex. 
 
I måndags red vi till Hembygdsgården och dom hade släppt ut fåren precis vid vägen bakom loppisen. Första gången i år som Dansa ser dom på nära håll. Hon stannade och tittade och fnös lite åt dom några gånger men vi kom ändå snabbt och smidigt förbi. Sedan klöv dom ved bakom garaget nedaför berget och där stannade hon till några gånger med, men bara några sekunder åt gången. Annars kunde vi hålla igång i trav med bra bjudning stora delar trots lite spändhet. 
På hemvägen galopperade vi så mycket som möjligt och jag fokuserade mycket på arbetsgaloppen som utgångspunkt, med tempoväxlingar framåt. Hon blev riktigt riktigt fin! Även i traven var hon otroligt fin och vi höjde upp formen en del. Hon är så sjukt roligt att rida när hon är på det där humöret! 
 
Mötte två bilar när vi bara stod på sidan av vägen och det gick bra.
 
Igår hopptränade vi i spöregnet och i morse skoddes hon. Även idag har det spöregnat och blåst så ett tömkörningspass kändes inte fel. Båda mina sadlar har vart ute och blivit dyngsura senaste veckan, så jag tycker lite synd om dom ;) 
 
Dansa fick galoppera mycket på tömmen också. Jag lät henne rulla äver två bommar med några meter emellan på ena sidan och i vänster varv rullade hon på bra men i höger varv blev det svårt. Hon bryter gärna av till trav om det känns klurigt så vi tränade mest bara på att hålla galoppen där. Hon fick även öva på att världen inte går under om hon springer genom vattenpölar. Hon ser så äcklad ut när hon plaskar igenom. 
 
 Hon var väldigt fin och jag är så glad att hon arbetar i en korrekt form utan att behöva inspänning. Hon var allmänt härlig idag trots att hon sov inne och sedan skoddes innan vi gick till paddocken, så klockan var halv tolv och hon hade inte vart ute i hagen ännu. Inte ett enda stopp varken dit eller hem när jag ledde henne, det är stort just nu!
 
 
 

Främmande på Prästgården

I söndags fick Bronzac komma och hälsa på hos Dansa. En tjej som masserar med laser skulle komma och kolla igenom Winston, så jag ville att hon skulle se över Bronzac också. Kiropraktorn har nyligen gått igenom honom och lossat på låsningar i både höger fram och höger bak. Den här tjejen (vill skriva laserkvinnan, men det får mig att tänka på lasermannen och ger mig rysningar.. haha) tyckte att han var fin i kroppen och musklerna för sina 25 år och han hade inte ont någonstans. Lite extra stel i vänster sidan på motsatta ställena där kiropraktorn rättade till, så troligtvis har han avbelastat sig lite. 
Bronzac vavrade med att gnägga för full hals och att stå och njuta. Att hälsa på borta gör att araben i honom kryper fram. Kändes skönt att få höra att han inte har några onaturligt spända muskler för det tolkar jag som att han inte har ont någon annanstans i kroppen heller, för det brukar ju alltid ge spända muskler i sin tur. 
 
Bronzac sprang in i transporten när vi lastade i Spännars. Det är bara vid barnridningen på "Bonden på byn" och något veterinärbesök som han åkt de senaste, kanske 10 åren? Lillfarbrorn ville ut på äventyr!
 
 
Vi passade på att stanna till hos mamma och Anders för godispaus påvägen hem igen. 
 
 

Hopptävling Söderhamn

 
 
Titta bara vad det strålar självförtroende om henne när hon travar runt innan start! 
 
Tillhörande inlägg hittar ni här

Hopptävling i Söderhamn

Igår var vi tillbaka i Söderhamn för andra gången i maj. Denna gång en lokal hopptävling, vilket i var vår andra riktiga hopptävling!
Dansa och Lukas fick sova inne fredag natt och Dansa var ett riktigt monster i stallet innan vi åkte. Hon stod inte stilla en sekund och jag blev lite stressad, vilket bara gjorde henne värre. Några djupa andetag senare så var benskydden på och Dansa skyndade sig snabbt in i transporten - till moroten ;) Under bilresan och innan vi lastade ur på tävlingsplatsen så åt hon hö riktigt duktigt faktiskt, annars brukar hon bara ta någon nypa då och då. Vatten drack hon två gånger under dagen också, även om hon lekte mest. Kissade mellan klasserna i gräset och var så himla lugn och snäll att ha och göra med. Hon börjar bli världsvan. Haha. 
 
Vi kom dit en timme innan första start vilket blev perfekt. Skrittade fram henne för hand i ca 10 min och satt sedan upp och red 30min innan första start och sedan 15 min innan andra start då vi bara behöver väcka upp oss igen. Dansa var riktigt fin på framridningen. Lite framtung till en början men jag fick upp henne bra i fronten faktiskt. Traven var lite halvspänd men galopperna var helt underbara. Hon ville galoppera hela tiden och jag lät henne hållas. Det är ju ändå den gångarten vi använder bland hindren tänkte jag. Massor av tempoväxlingar som hon tog superbra. Hoppade fram på en 8 på lilla hindret och sedan ca 2 språng var på räcket och oxern. Glömde att rida ihop henne framför hindren (hade bara "framåt genom svängarna" i huvudet. Haha) så vi hoppade av lite för tidigt de flesta gångerna. Men det blev inget extremt som tur var. 
 
80cm - 0 fel
Dansa traskade glatt och självsäkert in på banan och skrittade runt bland hindren. Det stod ett hinder på samma ställe som hon vägrade ut sig förra året och stannade en gång på i första klass sist vi var där. Hon var avslappnad och gick inte emot skänkeln en enda gång på hela dagen. Det fanns inte ens ett uns till motvilja när vi red förbi ingången. De två första hindren hoppade vi av för stort på innan jag skärpte mig och satte henne mer på rumpan. Vips så var vi klara och felfria hur enkelt som helst! 
 
90cm - 0 fel 
Framhoppningen satte vi ett perfekt språng på både räcke och oxer. När jag gick banan tyckte jag att hinder nr 4 och nr 8 kändes högre än 90, inte läskigt höga, men höga. Även nu gick hon in på banan full av självförtroende och följde bara mina anvisningar. Det var som att hon sa - Visa mig bara vägen så sköter jag resten! 
Vi bytte till och med galopp innan start! Det har vi typ aldrig lyckats med.. bak kom ett galoppsprång efter men nu ska vi inte vara petiga. Det var en ny bana och den flöt på lika enkelt som i 80. Den här gången hade jag tagit tag i min ridning, dock lite väl mycket så jag backade in i några hinder istället. Suck vad svårt det ska vara med lagom! Haha. Vi kom riktigt nära på 6an men annars var det inga katastrofer alls. Ännu en felfri runda och vi åkte hem med två rosetter och plaketter, samt en stor LYCKA!! 
 
Det bästa med den här intensiva hoppmånaden är att Dansa har förstått grejen med hopptävling, att hon känner sig trygg och tycker att det är ROLIGT! Jag kan inte med ord beskriva hur lycklig det gör mig. 
 
Nu har vi ridit 6 klasser i år (alla nu i maj) och haft 5 felfria runder och en med 4 fel. Inte illa av oss tycker jag!
Nästa hopptävling är inte förrän i slutet av Juli och då kommer jag bara anmäla mig till 90cm och sedan efteranmäla till 1m om allt känns 100% bra. Jag gick banan i 1m igår och det var bara ett hinder som kändes läskigt högt, resten var höga (!!) men rimliga ;) Vi kommer ju hinna träna mycket innan dess så kanske vi vant oss mer med höjderna om det fortsätter att gå så bra som det gjort hittills med all hoppning i år. 
 
Nu ska jag sova efter en lugn och skön helg med en jobbig kväll då ännu en etapp i Bronzacs ålder måste lösas och accepteras. Fy för att djuren blir gamla. 
 
 

5% bra

I onsdags när vi lämnat av Dansa efter träningen och åkte hemåt så började det gnissla och tjuta från främre delen av bilen. Dagen efter lät det till stallet men sedan var det tyst när jag körde den till brorsan. Han hittade inga fel och den har inte låtit något idag, så nu är den friskförklarad! Troligtvis en sten som fastnat i hjulet. Bra fel som lagar sig själv!
 
Imorgon åker vi till Söderhamn för hoppning igen. Denna gånge en lokal tävling så de vita ridbyxorna åker alltså på. Fult med kavaj under säkerhetsvästen, men det får nog bli det ändå. Tror jag.
 
Blev ett checkpass i kyrkpaddocken idag som gick dåligt till 95% men de sista 5% kändes tillräckligt bra för att få med en bra känsla inför imorgon. Gjorde det svårt för mig då jag valde dressyrsadeln (hoppsadeln var redan putsad. Hehe) och bara ridskor utan chaps. Hej kom och hjälp mig vad jag fick spagettiben! vilket ledde till att jag spände mig och drog upp knäna, vips så hade jag knappt någon kontakt med stigbyglarna. Sen att jag ska vara så envis och vägra korta dom hjälper ju inte mycket. Inte dölja symptomen, lös istället problemen. Eller hur säger man ;) Haha. Dansa var spänd från det att vi lämnade gården och det satt i tills de där 5% typ. Nästan.
 
Jag ledde henne till paddocken och hon gick som en stålfjäder. Jag hade musik på vilket kanske påverkade? Insåg mina begränsningar och stängde av innan jag satt upp ialf, då vi hade tillräckligt med prövningar såhär dagen innan tävling. När vi skulle gå in på gården vid paddocken så for hästarna intill runt som räser-räkor värre än vad jag någonsin sett. Dansa blev brunstig och började hoppa runt och lätta i fram och slå med sina framben. Efter ett tag lugnade dom sig så jag vågade gå förbi. Man måste gå långt precis vid staketet.
 
Inne i paddocken skyggade hon på långsidan mot stallet och hela bortre delen, och hästarna i hagen där drog en liten vända ibland. Jag försökte ignorera det och bara rida på enligt min plan och smyga mig närmare när det var läge. Ibland gick det, ibland blev det bara spänt. Huvudsaken var att hon bara stannade en gång. 
När jag tvingade mig själv att slappna av och komma ner mer i sadeln så gick det i alla fall bättre. Red lätt och jobbade på med att böja henne åt båda håll och rida 3stegen. Hon blev halvfin bitvis ganska fort ändå,(och jag vet att mycket av spändheten berodde på min sits så jag hade lite överseende tills jag fått ordning) men sista minutrarna på våra 15-20 så var hon riktigt fin, avslappnad och framme för skänklarna. 
 
Spöregnade när vi lämnade stallet och började igen när vi skulle gå hem. Sen blev hon badad och det sista fixades inför imorgon. Hon sover inne i natt eftersom vi åker så tidigt imorgon och magen behöver vila lite från allt gräs, så hon orkar hoppa! God natt!

Dressyrträning

Gårdagens dressyrträning gick superbra. Uppvärmningen, som jag sköter själv, gick dock inge vidare och jag har allmänt svårt att få till den. Dansa blir pigg och springig, lite framtung och jag blir hängande i händerna och börjar bromsa. Fel fel fel. Jag är fullt medveten om att jag ska rida igenom det framåt, men ändå så är det så svårt! Jag har blivit så pass dressyrnörd nu att jag inte får till det helt förrän jag sätter mig ner i sadeln. Skrev jag ens det där nyss?! Haha
Jag måste be Patrik att hjälpa mig under uppvärmningen så att det inte tar så lång tid innan vi hamnar rätt.
 
Träningen började vi med fattningar från skritt på stor volt. Jag fick också lära mig vad understödjande skänkel betyder. Fot = gas och vad = understödjande. Dansa har gett OK till att fatta galoppen med foten men sedan är det big no no att ge annat än understödjande, annars går hon emot. Ibland känns det som att det är Dansa som utbildar mig istället för tvärtom.. haha. Vi hjälps åt! 
När jag skötte mig så gjorde Dansa fina fattningar åt båda håll. Hon slår sig fri fortfarande men det är bättre tryck i fattningarna och hon gör dom fast jag sitter tillbaka mer så snart kan vi nog jobba bort det. I vänster varv har det strulat lite med fel galopp i skritt-fattningarna men igår satt alla utom en. 
 
Sedan gick vi över till enkla byten, som vi bara testat lite kort en gång i vintras. Nu gick det mycket bättre och hon blev aldrig sur = jag skötte mig ;) Provade också LA:1ans förvända och den högra kärvade som vanligt. Ena gången blev det inget men andra gången hann vi nästan hela vägen och jag var snabb som attan att sakta av när jag kände att hon började falla isär. 
 
I traven red vi skänkelvikningar som gick super åt båda håll. Mellantraven klonkade vi lite sko och dom var lite lama såg jag på filmen sedan. Fick avsluta med att trava runt fyrkanten i den högre formen och P var på mig om att sitta upp hela tiden. Jag hittade en bättre sits än vanligt och då travade hon fint minsann! Patrik berömde henne massor. Så himla roligt! Jag kan känna hur det kändes fortfarande, så jag hoppas kunna hitta den där sitsen själv också. 
 
 
 

Pay'n jump - Bollnäs

I måndags var vi som sagt till Bollnäs och hoppade. Det var utomhus där vi har tränat en del dressyr på somrarna, nu var det ju dock väldigt länge sedan och eftersom vi aldrig hoppat där förut så var det som ett "nytt ställe" för Dansa. Perfekt! 
Hon var inte alls lika på som i söderhamn på framridningen, men ändå pigg och glad! Hon var lite mer lättkontrollerad bara och det skadar ju inte ;) Det var en hemskt rörig framridning dock så jag hoppade några språng på räcke och oxer och sedan försökte jag bara hålla mig undan. Hon var rädd vid ena hörnet för det låg en gammal lövhög utanför staketet som prasslade när det flög sand. Försökte göra så lite affär av det som möjligt. 
Framhoppningen gick bra förutom några omtramp på oxern när jag skulle ta det sista gången, så vi fick göra om och göra rätt några gånger innan det satt. 
 
80cm - 0 fel
Dansa tvekade inget påväg in på banan och väl där inne så travade hon avslappat runt. Banan är så stor och det fanns inte mycket att titta på, förutom en hög med bommar som hon skyggade för under hoppningen. Det var heller inga titthinder. Dansa hoppade hela banan utan minsta lilla tvekan och kändes så glad och säker! 
 
Hoppade inte fram något mer eftersom det var så kort tid emellan starterna och jag ville inte riskera att sänka vårt självförtroende när det gått så bra på banan.
 
90cm - 0 fel
Vi fick vända lite precis utanför banan och Dansa stod helt avslappnat och sov då, men väl inne på banan blev hon pigg och sökte hinder. Precis vad jag önskar - avslappnad och lugn men ändå pigg och framåt när det gäller :)
Även denna gång hoppade hon banan prickfritt, vi fick korsgalopp i någon sväng och slog i ett hinder. När jag sedan sakta av till trav efter målgång så siktade hon ändå in sig på ett hinder. Haha gud vad jag blir lycklig av den här inställningen! Jag hoppas verkligen att jag lyckas bevara den för all framtid! 
Vi fick chansen att ha kombination på denna banan och jag tog den såklart! Två räcken med ett galoppsprång emellan och Dansa tog det lika bra som på träning. Mest bra för mig att få ha gjort det på "tävling" ;) 
 
 
Hon tog i lite extra på första hindret i 80-rundan.
 
 

Gårdagens rundor

 
 

Glad!

Så otroligt glad över min fina häst!
2 felfria och positiva rundor fick med oss i ryggsäcken från ikväll :D
 
 

Foton från i Mars

 

Check

Gårdagen hade jag planerat som vilodag men eftersom hon var så pigg i fredags och jag bara vill rida kort och kravlöst idag (tävling imorgon) så ändrade jag. Och eftersom Hanna kunde åka med så ville jag passa på att ta tag i Landavägen, så det blev drygt 8km vilket är det längsta vi ridit nu under tiden vi vart själv.. Så det blev helt tvärtemot min plan alltså. Haha. Dock så passade det här bättre för hon var fortfarande väldigt pigg idag så jag vill inte ens tänka på hur hon vore annars ;) 
 
Vi tänkte rida ett kort pass i paddocken för att kolla av gas och broms, samt stretcha igenom kroppen. Men när vi närmade oss såg vi att dom var där med grävare och skulle spränga stenen. Superduper bra! Men vi fick snällt vända hemåt igen.. haha. Red igenom henne på vägarna hemma istället och det var rörelse och ljud från varje gård, så till en början kändes det lite som att det här får bli vad det blir. Men efter en kort stund så fick jag tillbaka hennes fokus faktiskt och hon var väldigt fin! 
Ville inte sluta rida för hon var så mjuk, positiv och superpigg och jag bara ÄLSKAR det! 
 
Imorgon ska vi till Bollnäs på Pay'n jump! Ska bli så roligt men ändå är jag orolig att det kommer gå dåligt. Så jag vill nästan ställa in, för att inte riskera det. Men jag vill ju bara undvika det för att jag inte vill att det ska gå dåligt på tävling, för då blir det ju tråkigt att tävla i framtiden. Men om jag då ställer in tävlingar för att undvika det, så får jag ju ändå inte tävla. Hahaha orkar inte med mig själv! Såhär snurrigt ser det alltid ut i min hjärna ;) 
 
Red med musik.
 
Hanna och Lukas gjorde oss sällskap idag!
 

Ta tjuren vid hornen

Igår kunde Hanna åka med oss i bil igen så jag passade på att ge mig på Landavägen. Där vi blev stående länge åt båda håll pga rådjur sist. Hon traskade på jätteduktigt från gården och över åkern. Lite motigt längs asfalten men inga större bekymmer. Egentligen gick det riktigt bra hela vägen till långbacken inne på Landavägen. Strax innan backen ville jag börja trava och då blev hon direkt väldigt spänd och tittig. Jag fokuserade bara framåt men hon blev irriterad på att jag inte lät henne dona med sitt och började tvärnita. Så fort jag lade på skänklarna tvärnitade hon så jag fortsatte naturligtvis och med ett lätt stöd i munnen.
 
Annars brukar jag kunna släppa på tyglarna och låta henne välja gångart själv, och mest sitta stilla bara hon rör sig framåt. Men nu har jag så pass bra koll på läget att jag måste ta igenom detta bekymmer också, för hon har börjat använda det som ett vapen när hon inte vill jobba. Lurefaxen!
Vid mitten av backen hade hon surat ihop helt och jag fick snurra henne några gånger i typ 3 omgångar innan hon gav med sig och accepterade att gå fram för mina skänklar i den fart jag valde och med kontakt i munnen. Så skönt när proppen släpper! Det var obehagligt där en stund för hon backade ner mot en slänt med mycket sten, men hon tog dock sitt förnuft till fånga och gick upp på vägen igen innan hon hamnade bland dem. 
 
Vi red till grustaget och höll igång i trav (lite galopp) nästan hela tiden det inte gick nedför. Hon var bitvis väldigt spänd och tvärnitade någon enstaka gång men vi blev inte stillastående mer. På hemvägen galopperade jag så mycket som möjligt och red de där kraftiga tempoväxlingarna jag börjat med. Det har gjort henne mer vaken för hjälperna redan faktiskt! 
Påväg ned för långbacken spände hon sig och började stirra igen men jag avledde henne hela vägen med skänkelvikningar, öppnor och böjningar åt alla håll och kanter. Så fort jag slutade så stirrade hon igen, men annars slappnade hon av väldigt fint. Resten av vägen hem var hon fortfarande väldigt pigg men ändå jättefin och mjuk i kroppen. Svarar hur bra som helst åt sidorna just nu.
 
En till väldigt lyckad och positiv uteritt! 
 
Dansa stretchar när hon känner sig stel, har tråkigt eller försöker smita undan hovkratsning.. ;) 
 

Ett halv steg bakåt

Bara för att det kändes så bra igår, så gick det såklart lite sämre idag.. haha. Dansa var upprörd redan i stallet. Istället för att stå och sova som hon gjort på senaste tiden så störde hon ihjäl sig på Noa som stod i boxen bredvid och tittade på, och hon naffsade efter mig så fort hon fick tillfälle. Dock bara med läpparna, men det är såklart inte tillåtet ändå! 
 
Kände direkt jag satt upp att hon hade en del extra energi i ridningen också. Vet inte om det berodde på att vädret var svalare eller om det bara var en tillfällighet. Hon stannade dock ingenting utanför gården och skrittade på bättre än vanligt på åkern. Men när vi sedan skulle upp på asfalten igen så fanns det där LIVSFARLIGA i buskaget bredvid vägen som så ofta är där.. snurrade ett varv på vägen och hon gick framåt igen men var väldigt spänd. Då det kom en skåpbil valde jag att hoppa av för hon kan skutta ut i vägen utan vidare eftertanke vid de lägena. Men när jag stod på backen så gick hon bara med mig en bit innan det var tvärstopp. Massor av bilar kom det också så vi fick snällt vänta i vägkanten. Tur ingen långtradare kom!! 
När vägen var fri fick jag trycka henne sidvärtes framåt tills vi kom till loppisen där jag hoppade upp igen. Hon stannade direkt men när jag snurrat två varv så gick hon på sen. 
 
Blev några nitar i trav innan kallebacken där det kom 4-5 hästar skrittandes. Dom var ute på "bergviken runt" och när jag sa att vi aldrig möter hästar, så sa dom att det syntes på min häst. Haha vadå, hon som gick så avslappnat. NOT!! ;) Jag gick vägen runt Kallebacken för att avleda Dansa lite och det fungerade bra. Därefter var jag väldigt konsekvent med framåttänk (som vanligt) men också att hon inte fick stanna och titta på saker utan bara fortsätta framåt även om det var läskigt. Det fungerade bra! Vi travade från vägen till berget börjar och hela vägen till strax innan långbacken (förutom en kort nedförsbacke i skritt) och hon tvärnitade inte en enda gång! Där tog vi galopp och vi saktade inte av förrän nästa nedförsbacke kom. Den brantaste delen av backen är drygt 200m och sträckan nedifrån där vägen börjar upp på berget till dit vi vände är det nästan 2km. Hon var inte ens varm under sadeln när vi kom hem..
Skrittade hemåt, lika pigg som innan. 
Travade lite på hemvägen och flyttade och stretchade massor. Hon är så fin i alla flyttningar nu.
 
 Började alltså med litet bakslag men slutade med stort steg framåt!
 
 
 

Lite nytta

Igår red jag och Dansa till hembygdsgården. Hon stannade inget utanför gården men var såklart spänd och stod emot bitvis bortåt. Ändå fick jag till lite mer vettig ridning än tidigare faktiskt. Det släpper sakta men säkert, då jag inte låter henne stanna och titta på alla spöken hon ser, för jag tror hon satt det lite i system för att komma undan. Hon spelar dock bra i så fall för hon blir väldigt bakskygg och otroligt spänd en bit efter att jag bett henne fortsätta fokusera framåt istället. Men det släpper fort, till nästa gång det är dags att bli rädd eller "rädd". 
 
Vi travade mycket bortåt och även hemåt, men då lade vi också in galopp från raksträckan nedanför renarna och bröt inte av förrän vid korsningen. Var länge sedan jag kunde hålla igång så långt den biten utan tvärnit och efterföljande svävtrav. Galopperade sedan upp vid fårhuset också. I båda galopperna så gjorde jag några kraftiga galoppökningar och sedan insamlingar, som gick superbra! 
 
Känns kul att vi kan börja använda uteritterna till lite träning igen och inte bara fokus på att ta oss framåt. Min plan är att hitta en lång och låg form ute nu först för rider jag fram tryck så får jag också lite mer spänning, och det får jag inte ut något av ute just nu. 
 
Det kom rejäla vindbyar men solen sken och det var varmt och härligt! Saknar våra ridkompisar bara..
 
 

Både bra och dåligt

Idag var vi ensamma i stallet och red ut själv, utan någon reservplan. Hon började med att traska av gården utan att behöva snurra, för första gången sedan problemet startade. Hon var dock tveksam, men gick! Fick snurra några gånger på åkern och uppe på sista biten av asfalten då dom höll på med någon illalåtande maskin vid första gården, som hon blev rädd för. Sen travade vi ganska omgående och hon bjöd famåt jättebra trots att hon tittade lite. 
På raksträckan nedanför fårhuset stannade hon någon gång då dom grejade i huset vid infarten till berget. Traskade dock på nästan omgående tills vi kom till åkern innan korsningen, där en traktor stod på och någon plockade sten. Fick snurra ett varv men sen smög hon sig förbi. Därefter traskade hon på helt ok tills vi kom till renarna. Jag ville fortsätta då hon var på bra humör så vi vände inte förrän precis bortanför sågen.
 
Tappade bjudning direkt vi lämnade senaste tidens vändningspunkt och fick snurra lite vid hembygdsgårdens korsning där en lastbil stod. Traskade sedan på till vändningen med bara något stopp. På hemvägen stannade hon och spände upp sig för något vid gården (vilket hon gjort många gånger förut då bla katter sitter i träden). Jag fick snurra ganska många varv då och hon backade ner lite i diket en gång, men efter någon minut så gick hon förbi spänd som en stålfjäder och hoppade till för spöken överallt. 
 
Resten av vägen hem travade och galopperade vi så mycket som möjligt. Spänd bitvis men jag fokuserade bara framåt och försökte ha henne i låg form vilket lyckades stundtals. Hon var väldigt pigg! Vi galopperade upp vid blå/vita utan tvärnitar (var ett tag sedan det gick. Hehe) och sedan tog vi en galopp in mot timmerhuset, och sedan upp vid fårhuset. Galopperna var energiska men ändå väldigt fina och lättkontrollerade. Jag tempoväxlade med tydliga skillnader. Ska lägga in det mer, då jag ofta gör så mjuka skiftningar. Vill ha mer action i dom.
 
Stretchade henne mycket med skänkelvikningar och öppnor i skritt och trav och hon gjorde dom riktigt bra. 
 
Några meter innan vi skulle sakta av för sista gången vid loppisladan, så flaxade en pressening upp framför oss, så Dansa gjorde sin berömda tvärnit med helomvändning så jag hängde riktigt riktigt löst. Men lyckades kramla mig fast! Haha. 
 
Trafik:
En bil åkte förbi på grusväg och sedan åkte två bilar på rad med varsin släpvagn om oss längs asfalten på hemvägen utan problem. Dom lät dock inget. På asfalten bortåt mötte vi flera bilar utan problem.
 
 

Dressyrgalopp

I måndags var vi på dressyrträning på Nytorp. Patrik brukar nu för tiden fråga vad jag vill öva på (vilket framsteg, då vi länge hade viktiga och självklara saker att få ordning på) och jag tycker det är svårt att välja ut något eftersom jag vill bli bättre på allt! :D Men den här gången bad jag om att få fokusera på galoppen då underlaget i kyrkpaddocken inte riktigt tillåter det, och på uteritterna blir det väldigt lite och dålig kvalite på galoppen just nu. 
 
Vi galopperade nästan hela lektionen och började med vänster där hon fick galoppera på framåt och genom kroppen ordentligt. Efter några minuter så började jag samla ihop den något. Lite klurigt då jag måste vara snabb med skänklarna och verkligen komma ner ordentligt i sadeln. Det sistnämnda fick jag till på riktigt för första gången idag och wow vilken härlig känsla det gav! Jag bad honom också vara stenhård med min sits och när jag fick bak axlarna och använde magen så kom jag ner i sadeln helt. Vi blev mer sammansvettsade och jag kände galoppsprången mycket bättre. 
 
I höger varv så fick jag som vanligt jobba med kort, mjuk yttersida och leda med inner hand för att få ut rumpan på spåret. Det är svårt att få till utan att hon svänger in på böjt spår tycker jag. Jag ska ju samtidigt hålla igång galoppen, styra, räta upp axlarna och göra 3stegs förändringarna.. pust! haha. Vi provade att samla ihop lite smått även i denna galopp men hon blev fort trött och orkade inte. Så vi avslutade, nöjda och glada.
 
Fick också vara noga med att inte låta henne falla fram och tappa stamp i galoppen på kortsidorna. Vilket jag lätt gör.
 
Blandade in lite trav i den högre formen också.
 
 

Hoppträning 8 maj

 
 
Tillhörande inlägg hittar ni här.

Höjdrekord

Dom sov som sagt ute natten till söndag och jag som vart lite orolig att Dansas roliga energi ska försvinna när det blir varmt och hon ska sova ute. Annika tog in dom i morse  och Dansa låg och sov när jag kom dit. Någon trötthet fanns det dock inget tal om i ridningen. Så himla glad för det!! 
 
Vi red fram på stor volt med två kryss på varsin sida och Dansa lanade många gånger i rätt galopp även åt höger, vilket är det svaga hållet. Jag kunde forma henne bättre än vanligt runt innerskänkeln och det underlättade väldigt när vi sedan red 3 kryss på serpentinbåge. En övning vi aldrig lyckats speciellt bra med. Men nu gick det som smort! Dansa hade eget trygg genom svängarna och tog tag i hindren och det gör ju allt såå mycket lättare. 
 
Vi hoppade även en 4studs, en långsida med räcke - 4 - räcke och sedan en fristående oxer och en solfjäder. Första gången vi red på oxern tvärstannade hon och jag blev överraskad. Det var röda murdelar under en bom och skugga framför, men hon brukar inte stanna så om hon inte är lite småsur. Vi red på igen och då bromsade hon upp innan och tog ett skutt över så sen tittade hon inget mer på den. 
 
Vi fick avsluta att hoppa en bana där björkräcket och solfjädern låg på 1,10 (!!!) och oxern och rosa räcket låg på 1,05. Vi har bara hoppat 1.10 någon enstaka gång och då har det vart ut ur en kombination. Enkelhinder är mycket svårare och läskigare! 1.05 har vi nog aldrig hoppat enkelhinder på heller tror jag. Men Dansa är så himla härlig och lätt nu när hon tar tag själv och vi kan hålla bra galopp genom svängarna så det var inte alls läskigt! Vi rev ett hinder som Viktor var tvungen att lägga upp, så han kunde inte filma solfjädern, oxern och ena vändan på räckena! Så synd för jag hade väldigt gärna velat se språnget över oxern framförallt. 
 
Lyckad och roligt träning! Nu vilar vi oss i form till Pay'n jumpen på måndag med uteritter och kanske något lätt paddockpass. 
 
 

I fredags

Då var Dansa och jag ute och red ensam igen, fast denna gång var vi utan bil-reserven också! Jag hade dock Hanna i stallet redo att rycka ut ifall jag skulle köra fast ;) 
Vi red till renarna och Dansa stannade direkt utanför gården även denna gång, men precis som sist så behövdes bara en snurr innan hon traskade på framåt igen. Sedan traskade hon på hela tiden med mer eller mindre bjudning. Hon var väldigt spänd bitvis, åt båda håll så tyvärr så blev det bara en riktigt kort galopp. När hon är så spänd så blir det lätt bara slängtrav av galoppen och jag har inte tillräckligt med balans för att sitta ordentligt då det ofta kommer tvärnitar och kast i de situationerna. Håller jag mig istället till trav då så kan jag många gånger korrigera henne precis innan det händer och det är ju mycket bättre.
 
Vi mötte n traktor med vagn på avfart vilket gick jättebra. Sen kom en till traktor fast utan vagn när vi stod på en annan avfart och då blev hon rädd eller "rädd". Det är lite som att singla slant det där med trafik och Dansa. 
Hon var rejält pigg hemåt men inte så som tidigare och jag fokuserade på öppnor åt höger, eftersom dom krånglat sen vi hade skänkelvikningsproblem. Hon fattar inte galopp nu men hon böjer bara huvudet åt sidan och vill springa rakt fram med bogen och kroppen. Så jag övade på att få igenom sidvärtes där utan att få en skänkelvikning åt sidan och efter ett tag gick det riktigt bra! Vi fick äntligen till lite vettig öppna åt höger för första gången på ett bra tag. Det är ju tyvärr mitt svåra håll. Jag gör inte alltid rätt så Dansa blir garanterat förvirrad av mig, samtidigt så hon ibland inte förstår fast jag gör rätt heller, men vi kämpar på tillsammans! Huvudsaken är att inte bli hård i handen och frustrerad och det tycker jag att jag är duktig på att inte bli faktiskt. Dansa har lärt mig den hårda vägen, att det är fel väg att gå ;) Vilket är bra!
 
Det var underbart väder och vi önskade att Hanna och Winston var med oss! 
 
Natten som var sov dom ute för första gången i år och Annika tog in dom i morse. När jag kom till stallet så låg Dansa och sov. Bra uppladdning inför hoppträning!
 

Pay'n jump - Söderhamn

Strålande sol med skön fläktande vind fick vi på gårdagens pay'n jump med Dansa. Bästa tänkbara väder och jag är så lycklig och stolt över min lilla krigarprinsessa! Hon skötte sig utomordentligt i hanteringen som vanligt. Hon stod i transporten säkert 20 min, stilla och snällt innan hon började skrapa. Det hade då blivit ganska varmt där inne, så vi lastade ur. 
 
Framridningen inne i ridhuset var perfekt i musikterapin men värdelös för framridning då dom hade två stora högtalare med svarta sopsäckar över. Musiken var otroligt hög och när basen kom in så prasslade det i plasten. Dansa var sjukt spänd och började småstudsa ibland och ruska på huvudet. Bra miljöträning men dålig uppvärmning som sagt.
Inne på framhoppningen fortsatte hon att vara galet pigg och jag blev så himla glad för det!! Även om hon blir lite svår att rida då. Jag värmde henne i trav och galopp, checkade av gasen och bromsen. Hoppade några gånger på lilla på en åtta och tog sedan två språng på räcket och ett på oxern. Det kunde inte gått bättre så vi avslutade där. Jag tycker inte om att hoppa på framhoppningar då jag har svårt att rida på ett ensamt hinder så jag hoppar så få språng som möjligt ;) 
 
Red fram ca 30 min
80cm - 4 fel
Hon tvekade lite igenom grinden till banan men väl där inne traskade hon glatt på. Hon var spänd och gick emot skänklarna när vi styrde bort från in/utgång. Hon svarade bra framåt men det blev en del korsgalopp och därmed så ser det lite tungt ut ibland. Hon stannade på 2an, ett räcke med grind. Varför vet jag inte men hindret stod på nästan samma ställe som hon vägrade ut sig på förra året. Tog om och sedan hoppade hon hela banan utan någon som helst tvekan. 
 
Red fram ca 15 min och tog två språng på lilla och sedan ett på räcket. Tänkte strunta i oxern då vi är beroende av bra självförtroende och jag ville inte riskera att komma fel, men efter räcket som gick super så red jag på oxern i bara farten. Haha. Och avstånet satt som ett smäck även där!
90cm - 0 fel
Dansa gick emot skänkeln lite även nu. Men bara innan start och sedan rullade hela banan på HUR bra som helst!! Hon hade ännu bättre bjudning denna klass, och hon tog tag i hindren jättebra. Tyvärr så backade jag lite på några, för att inte riskera de där sprången då hon hoppar av ett galoppsprång förtidigt, vilket hänt x antal gånger. Men det blev inga riktiga kråkhopp utan flöt på bra så det känns inte så farligt. Vi har bara hoppat plank och bommar på bortaplan men nu var det både vattenmatta, grind (var med i första också) och lådor som hon hoppade utan att blinka. Lådorna tog hon i liiite extra på bara. Det var en trippelbarr med också och det har vi bara hoppat en gång tidigare och jag brukar tycka att dom ser stora ut. Men det gick superbra! 
Dansa kändes så nöjd och stolt efteråt och jag var så himla LYCKLIG!
 
Det var inget hinder som jag tyckte såg stort ut och när vi väl hoppade så minns jag knappt hur hindren såg ut, utan jag såg bara vägen vi skulle. Haha. Fortsätter hon gå så som hon gjorde idag så blir det 1m debut innan året är slut. 
 
 
 
 

6 åringen

 
 Jag förstår inte hur tiden kan gå så fort. Idag blir hon 6 år, min fina fina Dansa ♥

Från dagens pay'n jump

 
 
För att se vår senaste tävling som var på samma ställe, i somras, kan ni klicka här. Det var vår första och hittills enda lokala hopptävling och jag tycker det syns tydligt vilken utveckling vi gjort på grundtempot. Och Dansa tar tag i hindren mycket bättre nu. SÅ HIMLA ROLIGT!! 
 
Tillhörande inlägg hittar ni här.
 

Hoppträning 1 maj

 
 
Tillhörande inlägg hittar ni här.

Checkpass

Imorgon åker vi på pay'n jump i Söderhamn så därför red jag bara ett kort pass i paddocken idag där jag tjeckade gas och broms, samt stretchade igenom henne.
Även idag var hon lite lugnare, inte i närheten av hur hon varit förut men jag älskade hennes mer heta sida så jag hoppas den kommer tillbaka! Annars var hon lite stretig ch lång i början men när jag fått igång bakbenen svarade hon bra framåt och kom ihop sig lite mer. Vi kunde flytta för höger skänkel idag också! :D Jag ställer henne överdrivet åt höger bara för att inte riskera att hamna i missförståndet igen, men hon flyttar sig mjukt och fint åt sidan. 
 
Red i hoppsadeln idag och kom på mig själv med att sakna dressyrsadeln där innanför staketen, jag känner att jag har bättre koll på ridningen i den just nu. Red i ca 20 minuter och det var första riktigt varma dagen så jag hade linne och Dansa blev lite lite svettig på bogen, hör och häpna! En hästmänniska som såg oss rida sa att Dansa hade blivit så himla fin och fått sånt tryck i steget. Blev så himla glad för det! Speciellt då jag kände att passet inte varit helt bra.
 
Eftersom att Dansa sprang runt och inte ville bli infångad i söndags (hon började dock busa innan Hanna kom ut i hagen så det hade inget med infångningen att göra från början), och på måndagen när jag skulle hämta henne så började hon gå iväg, men stannade och bajsade så jag fångade henne då, så har jag haft en liten oroande klump i magen att vi skulle få infångningsproblem nu.
Vi har ju aldrig haft det, och nu har ju uterittsproblemet löst sig så varför inte ta nästa grej liksom?!!! Jag traskade ut i hagen idag och så fort hon såg mig så lämnade hon maten och gick ut mot stora hagen (vilket hon gjort länge) och sedan gick hon och Noa en bit framför mig hela vägen till nedre delen av hagen och där stannade hon och väntade på att jag skulle komma fram. Phjuu då kunde jag andas ut, för så har hon också gjort förut och det är drygt att behöva gå ner så långt, men så länge hon snällt fångas in så gör det inget. När jag sedan skulle hämta in henne på riktigt för ridning så kom hon fram till mig till och med. 
 
 
 

Ensamt

Usch vad jag hatar när djuren är skadade eller sjuka. Ännu värre är det när man inte kan få svar direkt utan måste vänta. Jag HATAR att vänta!! och jag hatar att inte veta hur framtiden ser ut. Just nu känner jag mig så ensam med stallet bara för att jag fick veta att Winston troligtvis behöver en lång vila. Första tiden han var skadad så var jag så inne i att lösa mitt och Dansa uterittsproblem och när det kändes bättre så hade jag bara i tankarna att W skulle bli bra vilken dag som helst. Och det kan han ju faktiskt fortfarande bli, men hoppet är såklart mindre. 
 
Det är skönt och mysigt att kunna rida själv, men det är ju inte vad jag vill göra 6 dagar i veckan. Vi vill ju ut och ha roligt tillsammans med våra bästisar! Fan.
 
 
 

Veterinär och uteritt

I morse åkte vi till veterinären med Winston som vart halt 3 veckor nu. Han har blivit bättre men är fortfarande tydligt halt. Tyvärr så fick vi svar vi helst inte ville ha, även om vi var ganska beredd på det. Det gick dock inte få något 100% svar på en gång utan nu väntar en lång vila och sedan får framtiden visa vad som händer. Jag har dock inte gett upp hoppet om att det kan gå fortare och att det inte är så allvarligt! 
Det är inte bara jobbigt att Winston har ont (fast han mår bra i hagen då han inte är halt i skritten) utan också att Dansa och jag inte får sällskap av dom på uteritterna. Vi vill ju busa, och njuta av friheten och livet med dom!
 
 
 
Dansa och jag red ut när vi kom tillbaka. Hanna åkte bil med oss hela vägen bortåt, till renarna, men sedan var hon tvungen att fortsätta till jobbet. Så vi tog oss hem helt ensamma. Dansa tror ju att vi är ensamma hela tiden för hon förstår såklart inte att bilen som förföljer oss är min plan B ;) Hemåt har ju sällan vart något problem, även fast vi suttit fast då också. 
Jag behövde bara snurra henne ett varv utanför gården idag och sedan traskade hon på hela ridturen! Stod emot lite ibland och något enstaka stopp men aldrig bakåttänk. Stora delar bjöd hon på bättre än vad hon brukar göra när vi rider själv så det var jättekul. Hemåt var hon inte alls så het som hon vart sista tiden, utan bara helt lagom pigg. Jag blev nästan lite besviken. Haha. Vill ha hennes nya jag kvar. Jag passade på att galoppera en del när hon inte kändes som en tickande bomb. 
 
Nu har vi ridit ut ensamma 4 gånger sedan vår stora svacka, som egentligen bara höll i sig 3 ridturer.. hehe. Inte konstigt att Hanna och Patrik himlade med ögonen när jag hade panik över att jag MÅSTE kunna rida ut i vinter när jag inte har paddocken. Ja jag kanske är lite väl dramatisk ibland.. men så funkar tyvärr min hjärna ;) Vi har ju haft halvproblem hela våren att rida själv, men jag räknade bara de 3 ggr vi inte klarat oss själva efter att Dansa kommit på att om hon inte vill gå, så får jag minsann inte leda henne heller. 
I alla andra situationer vi haft problem (japp, det är många) så har det löst sig bara jag hittat rätt teknik, och nu känns det som att jag gjort det med stoppen på uteritterna också. De där snurrarna tror jag kan vara vår grej som kommer fortsätta fungera. Jag känner att jag kan behärska det och därmed också kan vara väldigt konsekvent. Och det gör inte Dansa upprörd utan bara less, vilket gör att hon går. Håll gärna en tumme eller två!
 
 
 

Slut som artist

(Hade visst glömt att publicera det här)
 
Viktor och jag har vart i Sundsvall på en minisemester den här veckan. Vi åkte i tisdags och hade ett spapaket bokat på södra berget. Några sköna timmar i spaet bland alla olika pooler innan vi åt 3 rätters middag i deras restaurang. Vi är inte speciellt imponerade av finmat dock så det var väl sisådär. Skulle vart en hamburgare istället ;) Haha. Väldigt sköna fotöljer vid matbordet dock och utsikten är ju underbar.
 
Därefter var klockan nio och vi tänkte bowla men var så trötta och satte på en film på hotellrummet istället. På onsdagen startade vi med en god hotellfrukost innan vi spenderade dagen på Birsta City. Viktors byxor gick sönder precis innan hemfärd så vi fick åka tillbaka till Carlings så han kunde köpa nya. Haha! Insåg på hemvägen att dom hade dragit priset för min lunchbuffé 3 gånger på en thairestaurang dagen innan. Då blev jag sur minsann! Har dock inte gjort något åt det så jag ska kanske inte klaga.. fast det gör jag ändå!!
 
Vi kom hem vid 18, utvilade, glada och nöjda i kropp och själ. Så skönt att komma iväg en sväng bara vi två. Samma sekund som vi kom innanför dörren hemma har det dock vart fullt ös medvetslös, så nu behöver jag åka bort igen. Haha! 
 
Började med dressyrträning 21.15 samma kväll så vi var hemma från stallet halv tolv på "natten". Därefter väntade en fullspäckad jobbdag igår med stängning och sedan ridning eftersom hon fick vila en dag när vi vart borta. Så var hemma vid halv tio igår och idag har det vart fullsmockat på jobbet igen och sedan galoppjobb med Dansa och kom hem vid nio. Men nu ska jag andas lite och titta på film så min rygg återgår till det normala. Har en väldigt lugn och skön helg framför mig och alla orosmoment med Noas hovböld, Dansas uteritter och Winstons muskelsträckning känns under kontroll. Då kan jag slappna av till 100%! 
 
 

Hoppträning 1 maj

Sista april igår och det firade vi med att äta middag hemma. Viktor fick i alla hjärtans dag present att jag skulle laga kycklinggryta till honom, en av hans favoriträtter. Sedan åkte vi bil i skogen resten av kvällen med mamma och Anders. Såg 8 älgar och några rådjur, men ingen björn.
 
På förmiddagen idag så hopptränade vi i Spännars. Dansa hade inte överskottsenergi idag som tidigare, troligtvis så kände hon av vår galoppträning i branta backar i förrgår. Men hon var heller aldrig seg utan egentligen ganska lagom. Red med de korta sporrarna idag, har haft de långa sen i höstas då jag lättare kommer åt henne med dom, såklart. Men nu när hon haft så bra bjudning så kände jag att det inte behövs och det stämde bra. 
 
Hon svarade framåt lite dåligt precis i början men innan uppvärmningen var klar så var det helt borta. När vi sedan började hoppa så lade hon i en växel till. Vi hoppade 3studs på en V-linje med lite olika varianter. Ett räcke på medellinjen vilket jag tycker är så svårt och sedan en linje med två oxrar och 4 språng emellan. 
 
Dansa hoppade allt utan att blinka och gjorde aldrig några omtramp så även fast hon inte var superpigg så höll hon en mycket högre nivå än förra året. Sista gången vi red på oxer-linjen så blev allt bara helt perfekt. Jag gasade igång henne lite innan då vi kom i kors gången innan och fick långt ut, och sedan när jag styrde upp mot hindret så satt hon på rumpan och jag hade henne framför mig så vi flöt igenom linjen helt obemärkt. Bra förklaring va! ;) 
 
Det enda jag inte var nöjd med idag var att jag fick svårt att få med mig bogen genom svängarna, hon flöt ut och då kom vi som en ostkrok mot hindren. Fast det ser inte så illa ut som det kändes insåg jag när jag tittade på filmerna.
Annars måste jag börja rida ihop henne mer så hon sätter sig bättre och inte bara "faller" över hindren. Tycker ändå hon hoppade bättre genom studsen idag än tidigare i år när jag bara släppt henne. 
 
 

Ensam uteritt nr 3 + töm

Även igår när jag red ut så åkte Hanna med i bil. Det var riktigt kolsvarta moln påväg emot oss när vi red iväg så jag var lite orolig först att det kanske kunde komma åska.. men bestämde mig för att ta risken då den borde vara väldigt liten den här årstiden. Och regn har vi inte dött av tidigare, så det gör inget. Molnen bytte dock riktning så vi klarade oss helt. 
 
Igår stannade hon faktiskt inte samma sekund som jag styrde höger utanför gården, utan gick ca 1m ;) Alla framsteg är bra framsteg.. Haha. Jag behövde bara snurra henne ett varv i två omgångar och sedan gick hon mot Hårga, om än lite motvilligt. Därefter behövde jag inte snurra henne något mer. Vi red upp på berget galopperade i den branta, långa backen. Eftersom Hanna var med en bit bakom så vågade jag fortsätta nästan hela vägen till vändplanen trots att jag tycker det är lite läskigt så långt in i skogen "ensam". Det fanns flera riktigt bra backar både bortåt och hemåt så jag gillade den där vägen mycket. Dansa var väldigt spänd bortåt så jag red bara på framåt och ibland blev det trav och ibland galopp. 
Hon var lika pigg på hemvägen som vanligt just nu, trots att hon borde känna rejält i musklerna efter de där backarna. Toktrollis! Bara lite svettig under sadelgjorden när vi kom hem. 
Tror inte ens jag behöver beskriva hur underbart skönt det känns att det verkar som vi löst uterittsproblemet! 
 
Idag gick vi till paddocken och hon fick jogga i trav och galopp på töm. Hon var väldigt fin och frustade sig igenom hela passet i vänster varv. I höger har hon lite svårare så där kom vi inte till riktigt samma avslappning, men vi glr framsteg där med. Superroligt! Hon traskade utan försök till att smita undan i vattenpölen idag också. Även fast det syns tydligt att hon blir obekväm.
 
Vi släppte ut kossorna idag och Dansa blev väldigt brydd av det när vi gick förbi. Stod och stirrade på dom en stund, var helt stenhård i varenda muskel och försökte rymma. Hon stannade inte och vägrade gå utan det var jag som inte lät henne förrän hon slappnad av lite. Det kom 6st motorcyklar av alla dess slag men alla var snälla och hon reagerade inte på någon, inte på alla bilar som åkte heller. Däremot så kom en bil med hästtransport och den gnisslade och skramlade så Dansa kastade sig åt alla möjliga håll och jag var glad att jag hade tömmarna, för annars hade jag nog tappat henne. Blir så arg och besviken när dom inte kan stanna sånna gånger?!!