Tvärnitar

Dansa var pigg som en mört idag och fick gå först hela tiden. Vi red Landavägen men vände efter långbacken. Det går hyfsat bra att gå först nu då hon bara gör mikro-nitar så att vi slipper bli stående här och var. Men nitarna är inte att leka med alltså! Haha.
Ändå är 98% av alla rätt schyssta, i resten hänger jag väldigt löst eller flyger av ;) Hon är sjukt kvick och snabb i reaktionerna, vilket kanske inte är optimalt för mig som är rätt seg. Hon tränar upp mig i alla fall och fortsätter att lära mig den hårda vägen. Haha. Jag ska minsann lära mig att använda den där kvickheten till andra, mycket roligare saker på dressyrbanan :)
 
Det var perfekt väder med många plusgrader och vindstilla. Dock molnigt.
 
Notering 
- Mötte en bil längs grusvägen utan problem.
Resten stod vi på avfart.
 
 

Program

 
 
Här är film från första gången vi red igenom ett LA-program. Vi hade inte mätt ut banan så jag höftade lite och hade en del problem med att hålla mig inom de osynliga staketen (vill bara förtydliga att konerna inte har med banans storlek att göra.. så ni inte tror att jag är ute och svassar hela tiden. Haha). Hade heller inga bokstäver att rida efter så jag har måttat lite själv i farten ;) Förvända höger galoppen är Dansa fortfarande svag i så den planade jag ut ordentligt med flit. 
 
Massor med brister och fel men Dansa kör gärnet och har kul, och det är det enda viktiga just nu! Lite väl fort går det mest hela tiden också ;) Haha
 
Tillhörande inlägg hittar ni här

Dressyr på grusväg

 
 

Debut på G

Tror jag glömt att nämna mer bakgrundsfakta till varför vi huxflux ska ge oss ut i en LA till helgen? Det var min tränare förra helgen som ifrågasatte varför jag inte anmält mig till Tunalid. När jag svarade att LC var full och LB är en lagklass så sa han helt självklart att LAn finns ju. Som att det var hur naturligt som helst! HAHA om han bara visste vilket stort steg det är i min värld!! En klass högre för det första, dessutom en klass jag aldrig startat och med moment som jag lärt mig rida korrekt bara under Dansas tid. 
 
LA var mitt stora mål förra året. Men efter alla motgångar som tog träningstimmar så lade jag det på hyllan. Nu ska jag istället starta upp det här året med det! jag som flyttade fram det målet till kommande höst. Men som P sa så kan vi ju alla momenten (förutom ryggning, men nu har jag testat och det funkar superbra) och han tycker att LA passar oss bättre än LC och att vi därför ska ut och rida så många LB o LA som möjligt så att Dansa slappnar av på banan och blir ridbar, och jag inte blir passiv. 
När Dansa blir så spänd så spelar det såklart ingen roll vilket program vi rider och det kan ju faktiskt vara så att det funkar bättre i LAn där det händer saker hela tiden. Om vi inte testar så vet vi ju inte! 
 
Jag tror jag fått in mentalt att vi enbart är ute och samlar rutin och för att bygga upp självförtroendet inne på banan, så att jag inte ska behöva bli så besviken efter varje tävling som jag blev förra året. För det är ju så. Varken jag eller Dansa har rutin och vi måste börja någonstans. Just nu går hon som en klocka på hemmaplan och det är en bra början. Den svåra gåtan är att kunna lotsa runt henne utan att hon blir sur på mina skänklar när hon blir spänd. Men vi måste såklart befinna oss i den situationen mer än 4 ggr per år om vi ska lösa det ;)
 
Det blir förresten en start i LB först också för lagen var inte fulltaliga. Perfekt att kunna rida två klasser så att vi får ut mesta möjliga miljöträning när vi ändå åker. Det ska bli superkul att komma ut igen! Speciellt nu när jag känner mig mer trygg i oss och att jag inte har några som helst prestationsmål (-krav från min egen sida). Mer än att ha kul! 
 
 

Min stjärna!

I eftermiddag var vi i Spännars och red på banan. Jag var lite nervöst förväntansfull innan eftersom det var dags att rida igenom hela LA:1an med även galoppdelen. Jag ville så gärna ha en bra känsla! Det fick jag också, med råge. Dansa är helt underbar på banan just nu och jag blir alldeles löjligt lycklig av det. 
 
Började värma upp i alla gångarter där jag mjukade upp henne i lägre form. Hon var riktigt pigg i båda galopperna, och det tror jag faktiskt aldrig hänt på en bana över huvudtaget?? Någon enstaka gång under hoppning bara. När jag började plocka upp formen så blev det mycket spring och jag fick rida lätt ett tag till, tills jag fick in bakbenen ordentligt och lyckades hålla ihop hela skeppet. Blir så lätt att jag blir lite dragig i handen när hon blir så pigg. Tänker hela tiden på att vara lätt i handen med mjuka armbågar och att jag måste rida framåt i energin istället för att bromsa. Men det är svårt för min instinkt säger att jag ska bromsa.
 
Jag red sedan någon skänkelvikning och förvänd galopp åt båda håll. Programets väg men svagare böjning av spåret. Ville vara noga att inte sätta Dansa i en svår sits som gör att hon ger upp. Hon gjorde det strålande även i höger. 
 
Därefter red jag programet från första till sista hälsning, två gånger med en skrittpaus emellan. Och WOW vilken häst jag fått! Dansa har lärt sig vägarna och vi sladdade runt lite för mycket emellanåt då Dansa tog över lite. Haha. Men jag kan inte med ord beskriva hur härlig känsla jag får när hon visar sån glädje! Hon var verkligen glad idag också och ville jobba på. Skänkelvikningarna blev lite väl forserade och vi flöt ut lite på för stora volter och spår här och var. Förvända galopperna förlängde jag med flit för att förenkla för oss båda. Utan självförtroende blir det ingenting av någonting för oss. 
 
Mellantraven sitter jag så lätt i just nu. Vet inte om Dansa hittat takten mer eller jag bara helt plötsligt lärt mig. Ser att jag kan trycka på mer, men samtidigt är det så kul att få känna hur stabil och jämn hon är i de ökningar jag gör just nu. Måste få njuta av den känslan ett tag ;) Mellangaloppen är bara i höger och hon slog om precis i avsaktningen två av fyra gånger idag. Det är jag som inte får sluta rida då. Tjuvade faktiskt inget med högerskänkeln. 
Galoppfattningen från skritt har Dansa stenkoll på nu och jag behöver bara flytta bak skänkeln utan att knappt trycka emot den. Efter programen gjorde vi två fattningar med bibehållen form till och med!
 
Ryggningarna gjorde hon som ett proffs med tanke på att det är tredje gången vi testar! Vi backade alla 6 steg idag. Hon tjuvade dit 1-2 steg extra sista gången. Jag är lite osäker på hur en korrekt backning ska se ut. Men jag förstår att vi behöver ha mer tempo och att hon ska lyfta bakbenen mer (idag var det fina broddmönster efter att hon hade släpat dom) men frambenen kliver hon fint bakåt med.
 
Planen nu är att rida ut resten av veckan, med en vilodag imorgon. På lördag åker jag och rider lösgörande om någon kan hjälpa mig med lastning. Sen är det tävling på söndag! 
 
 

Påskens uteritter

Långfredag 
Ut till 83an i Hårga. Dansa gick först bortåt, blev väldigt pigg bakom på hemvägen men det gick bra. Lite nitig men inga stora grejer. En väldigt fin och stabil galopp upp till kullen vid sågen. Red mycket öppna och fick loss högersidan som hon bitit sig fast lite i under de två paddockpassen dagarna innan. Mycket mjuk och fin i slutet. 
 
Påskafton 
Red även idag ut till 83an i Hårga. Samma upplägg som igår, först bortåt och sist hemåt. Ungefär samma temperament som dagen innan. Står emot och nitar då och då på bortåtvägen och sedan väldigt pigg hemåt bakom Winston. På hemvägen svängde vi upp mot berget och mötte upp Katja och Patrik. Dom fotade och filmade lite när vi galopperade upp där. Jag red 3 gånger själv först. En gång i trav och därefter varsin galopp. Fattning från skritt i uppförsbacke båda gångerna och hon gjorde det klockrent. Därefter fick vi agera draghjälp åt Winston också så hon fick göra 3 fattningar till från skritt. Dom gick lika bra. Hon tyckte det var superkul att galoppera upp där och tog för sig framåt helt själv, bromsade något förbi platsen där dom stod bara. 
 
Mötte en bil efter grusvägen och D blev lite rädd. Har annars klaffat bra med avfarter mycket på slutet.
 
 
Påskdagen 
Vi red ner till badplatsen och Dansa gick först hela tiden. Enda fokus jag hade var att ha henne rak och så stabil som möjligt. Hon svajar gärna över vägen nu för att smita undan lite. Pigg och glad men spänd och nitig stundvis. Jag måste ändå påminna mig om att hon är ljusår bätte än vad hon var för några veckor sedan. Även om hon är spänd och tittig så går hon på framåt för det mesta. Om inte annat tar det bara några sekunder. Jag blir frustrerad ibland men måste påminna mig om förbättringen.
Vi var SÅÅ nära att gå omkull idag. Dansa tittade till på något i skogen och snubblade, men lyckades hamna på fötterna igen. Tack och lov! Hatar känslan av att vi stupar, har vart med om det alldeles för många gånger med Bronzac :( På hemvägen tog vinden tag i en gran och massor av löv precis när vi galopperade förbi vid blå/vita så Dansa stannade upp och bockade några gånger och fortsatte sedan med känguruhopp. Phu.. haha. 
På hemvägen, sträckan nedanför fårhuset så satt jag mig ner i sadeln och jobba henne ordentligt i traven. Hon gjorde väldigt lätta och fina skänkelvikningar och öppnor.
 

Annandag påsk 
Dansa gick sin 6 dag idag och är inte det minsta trött. Jag red i dressyrsadeln och vi styrde kosan ut på Eh. Hanna fick rida först och Dansa var SÅ himla fin! Ingen spändhet då Winston tog hand om alla faror och jag satt ner hela tiden efter uppvärmningen och var noga med att rida ihop henne. Galopperna var superfina! Winston var inte astaggad på galopp så Dansa fick träna på att korta sig vilket hon gjorde helt frivilligt för att slippa bryta av till trav. Haha man ska utnyttja chanserna! På hemvägen blev hon dock lite väl taggad och busade till det med ett bocksprång. Jag tappade ena stigbygeln men hängde aldrig löst för hon gjorde bara något småhopp efteråt. 
På hemvägen stannade vi vid fågelladan och Dansa och jag red fram och tillbaka några gånger medan Hanna fotade. Det gick bra några vändor men sedan fick hon nog. Sparkade mot skänkeln bredvid Hanna och Winston en gång och sedan när jag skulle vända bortåt nästa gång så la hon i backen och poff så stod vi en bit ut på en äng. Vi red 1½ vända till efter det. Hon var ganska fin de där vändorna men inte alls som under turen tidigare. Blev lite ojämn eftersom hon ville stanna hos Winston. Som tidigare bekant så är det inte hennes favoritställe heller, men det var bra att hon fick nöta lite där. 
 
Vi svängde in och provade några varv i paddocken också. Den har förstorats några meter i bredd och det var väldigt mycket bättre än tidigare! Just nu är underlaget inte riktigt klart, men travarbete funkar det till så länge. Dansa blev som vanligt seg där inne, men jag fick sprutt på henne innan vi gick därifrån. Måste lösa det där så att vi kan få ut mer av träningen där nu när den är större. Tror det sitter mentalt både hos mig och Dansa så det släpper nog ganska lätt. 
 
Åkte förbi två bilar på kyrkvägen idag och det gick bra. Även någon när jag stod på backen. Likaså efter grusvägen och det gick bra. En gång satt jag på och en gång stod jag vid sidan då. 
 
 
 

Paddockpass nr 2

Torsdag - Åkte och red i Spännars igen. Hade smält lite så nedre kortsidan var nästintill bar och resten av banan hade tunnare istäcke. Hanna mockade och skötte om Bronzac medan Dansa och jag var nere på banan och tränade. Dansa var redan från framskrittningen framme för skänkeln och taggad på jobb. Sedan kämpade hon glatt på hela ridpasset. Vart har all arbetsvilja kommit ifrån?! Så roligt!! Trots rejält tungt underlag. 
Min plan var att träna på alla moment som finns i LA:1an på rätt ställen. Så vi red mellantrav på diagonalerna och Dansa laddade direkt ut från kortsidan och tröck ifrån med bakbenen jämt och fint. Jag kunde till och med sitta ner bra. Skänkelvikningarna ut till spåret från medellinjen gjorde jag bara en åt varje håll och dom gick lite väl snabbt pga Dansa visste precis vad hon skulle göra. Haha. Mycket hellre åt det hållet än att hon ska stå emot! 
Gjorde minst 5-6 fattningar från skritt i höger galopp på kortsidan och dom laddade hon bra till också. Öppen i formen även idag, men jag låter det vara så. Red igenom hela programets vägar i trav en gång. Min plan är att rida det så många gånger som möjligt så att Dansa ska känna igen sig och bli trygg. 
 
Det ända jag inte kunnat träna på de här två dagarna är förvända galoppen och 10m volterna i galopp, men det kommer vi hinna, för paddocken är fri från is/snö vilken dag som helst. Vi kan båda momenten sedan förut i alla fall. Det är ju högra förvända som kan krångla och det beror också mycket på att Dansa ger upp för det är svårt, och då lyckas inte jag hålla galoppen. Men jag ska göra det lätt för henne nu i veckan så att hon får kämparglöd där också. 
 
Hon bet sig fast i höger tygel igår också och jag fick inte loss det nästan någonting då. Ville fokusera på momenten och vägarna då vi äntligen var i en paddock, så får jag rida loss henne på uteritterna då jag ändå inte kan träna vägarna. 
 
 

2 ridpass

Måndag - Red till renarna med Hanna och Winston. Dansa gick först och var tittig och spänd med nitar här och var. Vid blå/vita stannade hon liten kortis. På hemvägen tvärnitade hon precis i början på backen där och Winston som kom med en jäkla fart hade inget annat val än att slå på nödbromsen han också. Hanna drog upp sin ljumske igen och jag fick världens hugg i sidan av magen för att jag tittade bakåt samtidigt som Dansa fortfarande hoppade runt, för att se så Hanna satt kvar. Så onödigt, för vad skulle jag kunnat göra om så var fallet liksom? Haha
Efter det så var Dansa på tå och väldigt taggad. Gjorde en väldigt kraftfull fattning i vänster, mitt i branta uppförsbacken. I traven var hon svår.
 
Tisdag - Vila
 
Onsdag - Bestämde mig för att Spännars paddock skulle duga för ridning i ialla fall trav. Den var täckt med snö och is men mycket riktigt så gick det bra att trava, bara jag höll mig på mjuka eller raka spår. Det var så ett luftparti mellan sanden och isen så det knastrade, men Dansa brydde sig inte. Först var hon lite spänd och långsam men efter uppvärmningen fick jag henne riktigt fin i kvickheten. Hon var bitig i höger tygel vilket blev bättre mot slutet men jag fick inte bort det helt. 
Red igenom LA:1ans vägar men bara i trav. Kändes bra. Skänkelvikningarna var helt ok och i mellantraven kändes hon riktigt stabil även om vi ska öka mer. Vi provade att rygga för första gången och det gjorde hon duktigt. Hon förstod direkt men det blev väldigt snett. Insåg sedan att det berodde på mina ojämna tygeltag. Man ska backa 6 steg men när jag övade vidare sedan så nöjde jag mig med 2-3steg och sedan massor av beröm innan vi kom fram i trav igen. Vill göra det enkelt för henne. Vi gjorde även två fattningar i höger galopp från skritt, på en långsida och saktade av innan kortsidan pga underlaget. Hon gjorde dom med bara ett halvt travsteg. Hon är helt öppen i formen men det får vi ta sen. Gör jag det för svårt eller jobbigt för henne så säger hon upp sig. Bättre hon får styrka och självförtroende sådär först så tar vi resten sen. 
 
Hon var så positiv och rolig att jag fick tvinga mig själv att sluta. Red drygt 20min exkl. skritt. Jag måste lära mig att sluta när det går som bäst. Vi red med musik som Hanna flyttade runt och D tittade bara till lite på det en gång, annars brydde hon sig inte alls. 
 
 
 
 

Program

Tränade uppe på Nytorp för Patrik idag och vi började med att diskutera våra problem på tävlingsbanan. Högtalare med musik och spändheten på domarens kortsida. Vi red massor av uppridningar och sedan på en åttvolt i trav nere på kortsidan vid C. 
Efter en liten stund startade P musik på telefonen och ställde sig nere i vänstra hörnet. Dansa hörde det direkt, körde upp huvudet som en månkikare och spände hela kroppen. Jag försökte bara rida på framåt och jobba vidare som ingenting, men hon stannade några gånger. Gick dock fort framåt varje gång. Vi planerade om och lade musiken i min ficka så att vi hade den med oss hela tiden och hon fick vänja sig vid att den var helt ok. 
 
Hon reagerade inget större på det utan slappnade fort av, förutom ett bakslag i högergaloppen. Det var lättare att rida med musikens takt faktiskt. Jag red inte för stort då utan blev hela tiden påmind om den takt jag ska hålla. Superbra!
 
Som avslutning så red jag LB:1an 3 gånger i rad. En gång med musiken i fickan och de resterande gångerna så gick P hela tiden runt och lade musiken på sargen, så att Dansa fick vänja sig vid att den kunde befinna sig vart som helst utan att det är något konstigt med det. Nästan hela tiden lyssnade hon bra på mig när jag bad henne gå ut mot spåret, men någon gång så blev det för mycket. Men det var mer att hon spände till och vi fick skära av banan lite.
 
Det enda vi fokuserade på idag var att hon skulle vänja sig vid musiken och att den skulle dyka upp lite här och var under programdelarna. Jag fick ju samtidigt träna på att rida program, men det blev lite slarvigt. Vi red efter små bokstäver som jag såg dåligt och när Dansa spänner sig så tappar jag ridningen och allt blir tokigt en bit innan vi båda hittar tillbaka. 
Hon slår sig fri och vi håller oss inte på vägarna. Men annars i stort så tycker jag vi lyckades bra med mellantraven, utan ett enda galoppinslag och likaså vänstra mellangaloppen. Den var riktigt fin idag. Den i höger fick vi en kors pga jag använde högerskänkeln för mycket. De andra två fick jag en karatespark som tack för att jag gjorde rätt ;) Dansa tyckte att jag borde nöja mig med fina vänsterökningarna idag. 
 
Natten till idag kom ett tunt snötäcke så svullnaderna bakom ganascherna var helt borta idag. 
 
Hemläxan blev såklart att jag ska ladda hem massa musik på telefonen som jag kan rida till. Så hon vänjer sig! Känns så himla kul att ett av våra tävlingsproblem kan tränas på hemma. Att jag inte tänkt på det tidigare!! 
 
Inte dagens träning.
 

Mörbultad

I fredags vaknade jag upp rejält mörbultad efter torsdagens fall. Axlarna mådde sämst, med tanke på att jag höll i tyglarna genom hela volten och sedan tycktes dom ur mina händer när Dansa backade. 
 
Dansa hade vilodag så det passade ju bra att bara behöva göra stallarbetet. Borstade av benen och huvudet då det är ända ställena hon inte ömmar på just nu. Svullnaderna var sig lik, med något mer på höger sidan än vänster. Borstade och klippte Noas man och svans och drog av lite päls från Lukas innan jag nattade dom. Nu är det inte så länge kvar innan Nosan ska få sin fölis. Längtar!
 
 
 
Igår, lördag, red vi ut igen! Det snöade blask men vi fick med Hanna och Winston som sällskap. Hon grinade rejält illa när hon satt upp men sen funkade det rätt ok med hennes ljumske. Vi red till renarna och Dansa fick gå först hela tiden. Hon var pigg och spänd större delen. Tvärnitade någon gång men var snabbt igång igen. Marken var väldigt fläckig av snöfria ställen och sedan mer eller mindre snöiga fläckar så det var mycket att titta på. 
Dansas svullnad var lite mindre men fortfarande tydlig. Den gick ned lite under ridpasset. Jag upplevde inte att hon störde sig på den alls, trots att jag böjde henne lite. 
 
 
Vi var till Bronzac och grattade honom på hans 25 årsdag också. Han var dock precis påväg ut på en ridtur med Kina och ett gäng till, så jag fick lägga morötterna i krubban istället. Massa pussar, kramar och kliande fick han såklart! 
 
 
 

Vårkänslor

Dansa var lika svullen bakom ganascherna idag och jag bestämde mig för att inte rida. Sen kom jag snabbt på att jag kunde ringa och prata med veterinären och han sa att om hon var pigg och glad som vanligt så kunde jag rida på precis som vanligt. Enligt honom fanns ingen risk att andningen blev hämmad. Frågade även min dressyrtränare och han satt han brukar rida varierat jobb (vad det innebär vet jag dock inte..hehe). Jag traskade i alla fall ut i hagen igen och hämtade in Dansa. 
 
Vi red ensama mot Hårga och Dansa hörde något läskigt efter halva åkern. Så hon tog ett steg i taget fram tills vi skulle upp på vägen igen. Tog en halv evighet, men bra att hon vågade sig framåt. Väl uppe på vägen fortsatte hon så då hoppade jag av och ledde henne eftersom det kan komma långtradare. 
 
Min plan var att rida på halvlånga tyglar och ändå försöka få henne i lagoma travsteg. Det var knivigt men med mycket halvhalter så fick vi till det bra. Tog en vänster galopp upp en bit för berget. Dansa hade härlig bjudning. Vi skrittade ner igen och tog höger galopp upp en gång också. Vi klarade högerförvända genom vänstersvängen så jag blev helt lycklig och Dansa stolt. 
När vi kom ur kurvan såg jag två människor och en hund i stigen precis vid vägen. Jag velade om jag skulle sakta av men Dansa bjöd på så fint och verkade ha koll på dom så vi fortsatte en bit till. Innan jag han fatta vad som hände så hade Dansa tvärnitat och kastat sig runt medan jag gjorde en fin volt, pladask ner på gruset. Jag tappade henne när jag slagit i backen och hon fortsatte backa. Vågade knappt titta bakåt för det lät som att hon galopperade iväg, men hon stod där som en staty och stirrade på människorna. 
 
Det visade sig vara en kär gammal vän med hans sambo och hund. Sjukt komiskt att vi, som typ var de flummigaste i klassen när vi gick på högstadiet, lyckas med ett sånt möte! HAHA 
 
Jag klarade mig bra så efter en pratstund hoppade jag upp och fortsatte uppför backen som planerat. Dansa var dock alldeles för spänd efter incidenten så hon stod emot mycket. Släppte dock sista biten. Hela hemvägen var hon väldigt pigg och på tå. Jag plockade ihop formen lite mer för att kunna kontrollera henne i traven, men det blev lite halvdant. Var noga med halvhalterna i alla fall! 
 
Mötte George och Ann-Helene också och pratade en stund med dom. Strax efter att dom frågat vad hon hette så ryckte Dansa till för något, så dom var snabb med att säga - Ja och hon gillar att Dansa. Haha den var inte direkt ny ;)
 
 

Svullnade spottkötlar

Jag tror det är tredje gången i år som Dansa blir svullen bakom ganascherna när snön försvinner. En liten tös som mumsar i sig för mycket skrot i hagen gissar jag. Som tur är så har hon varken blivit öm eller hängig och det har gått över efter ett dygn. 
Nu när snön försvunnit helt och hållet och det tar ett tag innan riktiga gräset kommer kanske jag får räkna med att svullnaden stannar några dagar? Vet ej hur hon såg ut igår, men vi hoppas att det är borta imorgon.
 
Hanna har skadat ljumsken så vi tänkte åka till ridhuset och hoppa lite ikväll. Men då svullnaden upptäcktes så ändrade jag planerna. Har provat rida en av de tidigare gångerna i vinter och då var hon lite stretig. Begav mig ut idag också för att känna av läget så jag vet om hon blir påverkad eller ej. Det sägs ju att andningen kan bli påverkad, speciellt då dom kröker på huvudet. 
 
Travade lite krumelurer på skolåkern där underlaget var rätt dåligt. Och sedan travade jag och galopperade någon vända på grusvägen men jag vet inte om jag blev vettigare av det faktiskt. Provade rida henne på halvlånga tyglar och provade också att rida ihop henne. Dansa tyckte det var kul att sträcka på benen men något vettigt av det hela blev det inte då jag blev osäker och lite duttig. 
 
Mitt slutgiltiga beslut blev fortsatt förvirrat. Haha. Hon visade inget tydligt obehag men jag vet inte tillräckligt mycket om det här och hittar inte mycket på internet. Jag vet ju inte om hon kämpade på trots att det var lite äckligt. Vill inte riskera att ge henne en dålig upplevelse. Men samtidigt så säger vissa veterinärer att det är bra med motion medan andra inte nämner något alls om det. Får se om det blir ett vanligt fenomen nu under våren, i så fall kan jag åtminstone ringa och rådfråga hur stor risken är att andningen påverkas. Vore bra om djuren kunde prata :) 
 
 
 

Programridning Brs LB:1

I söndags var vi alltså på programridning. Ridhuset vi tränat i otaliga gånger och ändå så blir hon så spänd och rädd för ena hörnet.. Förra året tvärnitade hon innan start när jag travade ner dit och stegrade högt och sedan under programet så ville hon inte gå ner dit förrän jag ridit en bra stund på volt. I år gick det i alla fall bättre. 
 
På framridningen var hon pigg. Jag hade lite svårt att få henne inom ramen utan tränare. Tanken var att rida fram 30 min (exklusive skritten) och jag kände mig klar då men det blev försenat ca 20 min så vi tog en lång skrittpaus och sedan red jag igång henne igen ca 10 min innan vår start. Då hade jag henne perfekt. (tänk, för ett år sedan var det dödsdömt att ta en skrittpaus för då började hon om med att testa alla gränser) Galopperna var inte helt hundra men ändå mycket bättre än träningen senast.
 
Lät henne skritta förbi kortsidan med läktare, dommare och läskiga hörnet (hon har reagerat i samma hörn på varje inomhustävling). Därefter travade jag ett helt varv och sedan snett igenom på båda diagonalerna för att försäkra mig om att hon kommit in i hörnen från alla vinklar. Hon gick framåt utan problem hela tiden även fast hon var spänd.
 
Började rida och i halten trampade hon runt mer än någonsin. Vi som tränat så fina halter precis innan start och en vecka tillbaka. Haha. Travade ner och som alla gånger tidigare i ridhus så stannar hon upp och nästan ryggar för första hörnet på kortsidan när vi kommer från medellinjen. Får snabbt fram henne och rider vidare i trav - och skrittdelen samt fattningen i vänster galopp och volten. Hela tiden spänd men jag tycker ändå att vi skötte oss bra! 
När vi galopperar ner mot hörnet så skyggar hon lite men fortsätter framåt tills vi kommer till domaren, då hoppade hon åt sidan. Hade det var tävling så hade jag bara kunnat låtsas som ingenting och fortsätta framåt, men eftersom det var träning så ville jag passa på att låta henne stanna där på volt tills hon slappnade av. Det gick några spända varv i trav innan hon tvärnitade och backade över hela banan.. därefter fick jag fram henne igen och vi kunde lägga oss på volten i trav igen. Fattade ny galopp så fort det gick och skulle precis fortsätta programet när ett gäng kommer och går på läktaren och vi fick började från noll igen.. 
Jag lät henne stanna och titta lite och då tog nyfikenheten över direkt och hon traskade fram till domaren som gav henne en sockerbit. Den mumsade hon glatt i sig trots att hon aldrig förut tyckt om såna. Haha. Därefter kunde jag direkt trava och galoppera på volten och fortsätta programet.
En liten skyggning i vänstervolten men annars så höll vi oss till vägarna resten av programet. Inget kors i mellangalopperna. Inga karatesparkar i fattningarna. Inga galoppinslag i mellantraverna och vi var relativt punktliga med våra övergångar. Så jag är ändå supernöjd!
 
När vi var fast där i hörnet så sa domaren åt mig att vara väldigt lätt i innerhanden och rida med innerskänkeln samt fram med innerhöften. Det med höften märkte jag stor skillnad på. Hon ville att jag skulle komma ner mer i sadeln och akta mig för att bli lite hängande i innerhanden. Det är så svårt att rida både sittandes och även lätt när Dansa är spänd för hon får så stor trav att jag ovilligt blir spänd i kroppen för att försöka följa med. Det leder såklart till spänning i Dansa också, som redan är spänd pga något hon tittar på. 
 
Annikas (domaren) första ord var - Du har en super fin häst. Alltså jätte jätte fin!
Så då höll jag ju på att spricka av stolthet ;) Hon sa det flera gånger till innan vi pratat klart. Hon tyckte inte att jag skulle göra någon affär av det där problemet vid kortsidan utan hon var övertygad om att det skulle försvinna med rutin. Och att det låg till viss del i mig eftersom att jag blir lite hängande i innerhanden och att jag kröker ryggen lite (jag gör så för att det känns som att jag ska kunna sitta ner lättare då när hon spänner sig. Vilket är fel) istället för sätter mig ordentligt i sadeln, lättar i handen och bara rider framåt. Men hon förstod att det var svårt att sitta ner på henne då hon rör sig så mycket. Och så är det ju, jag får ju se det som ett lyxproblem ;) 
 
Det är bara övning och rutin som gäller! Jag måste lära mig att hantera min kropp och Dansa måste vänja sig vid saker och ljud runt banan. Men för ett år sedan kunde jag knappt sitta ner överhuvudtaget i sadeln. Så vi är ändå en bra bit påväg. 
När vi stod och pratade efteråt så stod Dansa helt avslappnad och väntade på oss, så nog ska det där lösa sig med lite tid allt. Jag har ingen känsla av att hon är vrång eller dum nu för tiden faktiskt. Däremot så är hon ju förbannat noga med hur jag sköter mig uppe på ryggen. Men det är bara bra! Hon låter mig gå den hårda skolan.
 
Dom hade en högtalare med musik också men den stängde dom av när Dansa började krångla. Vilket jag tycker var synd, för det gör dom ju inte på en riktig tävling.
 
Dansa vill aldrig känna sig tvingad eller ens lite pressad i någon situation. Då tappar hon lusten totalt, gör motstånd och i värsta fall blir blockerad. Jag måste hitta rätta sättet att sammarbeta med henne. Jag känner att jag är en bra bit påväg nu och den dagen vi är så sammansvetsade så kommer vi kunna visa vad vi går för. 
 
Förväntasfull och nyfiken!
 

Underbart väder och livsfarliga djur

I lördags red vi till Hårga i solskenet. Hästarna var härliga och vi galopperade och njöt bara. Dansa fick gå först hela vägen och vi red först upp på kullen vid sågen och sedan ner till badplatsen och vände. Dansa stannade bara en gång och stirrade in i skogen vid sågen, annars traskade hon framåt trots spändhet vissa delar. Hanna har kommit på att hon vill få adrenalinkickar i sitt liv, så hon kom på att vi skulle galoppera på ett skoterspår som gick över en åker. Jag ville såklart hänga på, bara hon lovade att inte flyga av. Haha. Tyvärr var snön för dålig så det gick knappt skritta i spåret. Hon får ladda vidare till nästa vinter!
 
Jag red i dressyrsadeln och försökte sitta ner stundtals, det gick dock inget vidare då Dansa var spänd och det är ett omöjligt uppdrag att genomföra för mig då. Blir en ond cirkel då jag spänner mig för att försöka sitta still (ganska ologiskt, jag vet..) och det leder bara till att Dansa blir ännu mer spänd pga mig och inte bara de farliga djuren i skogen. Hur som helst så kämpade vi på och fick till några stunder här och var med bra trav i högre form.
Blev mycket galopper. De flesta var korta så vi fick in mycket fattningar som gick som smort. Dessutom så höll vi igång en längre sträcka från raksträckan nedanför blå/vita och hela vägen till korsningen till timmerhuset. Då kom Hannas telefon studsande hur fickan så vi var tvungen att stanna. Hon lyckades fånga den i luften! Haha
Jag satt på när vi mötte en mopedbil längs grusvägen och den blev hon rädd för.
 
Igår var vi på programridning men det får ett eget inlägg. 
Ikväll red vi ut på Eh och om Hårga är läskigt nu, så är det ingenting mot för Eh.. Det är rådjurs spår överallt och Dansa tror att dom lurar bakom varje buske. Hon fick gå först från bron och hela vägen hem. Hon stannade en snabbis i slutet av sista raksträckan men annars traskade hon på framåt, dock väldigt spänd i princip hela tiden. Jag hoppade av och ledde henne över kullen då en hund sprang lös på vägen utan att ha någon människa nära.
 
Min första tanke var att den här ridturen var värdelös. Spänd som en fiolsträng i alla gångarter blandat med att knappt våga gå framåt och ibland bli vrålpigg. Men samtidigt så kunde hon gå först hela den vägen hon gjorde, utan att inte våga gå och det händer ju inte varje dag ute på Eh just nu! Det droppade i skogen och splaschade om hovarna vilket är ljud som gör henne lite mer på tå.
De få procent av uteritterna hon inte är ridbar ska jag ändå vara glad för. Den här perioden då djuren är nära inpå "våra" vägar är kort och de här veckorna förra året kunde jag inte ens rida ut över huvudtaget.
Så en värdelös ridtur vändes till en nyttig ;) 
 
 
 

Härligt väder!

I torsdags slutade vi vid 14 och hann rida i det härliga solskenet! Grusvägarna är fortfarande snöpackade och bra så det är bara att rida på. När snön sedan försvinner denna gång så kommer vägarna garanterat vara mjuka och fina ändå. Slut på stenhårda frusna grusvägar för denna vinter!
 
Vi red ut till vägen i Hårga och Dansa gick först från nedanför blå/vita och sedan hela vägen hem. Hon var spänd bitvis men pigg. Jag red henne i den högre formen efter uppvärmning och tänkte på att rida framåt även fast hon var pigg (det innebär inte att jag red fort, utan bara tog fram kvickheten) Det funkade faktiskt riktigt bra! Hon blir ju lite ostadigare och bitigare men vi måste låta det vara så tills hon blivit starkare. Jag kan inte bara glida runt i vår bekväma form ;)
 
Hon var mycket finare i galopperna igen. Till en början var hon inte framme för ytter som träningen dagen innan. Men det var lättare att få henne att svara på den i tosdags så i slutet av andra galoppen så gjorde hon det bra igen. Och de höll i sig resten av ridturen.
 
Vi mötte en bil i Kallebacken på hemvägen. Jag stod på backen och Dansa brydde sig inget trots knaster från vägen.
 
På åkern hem så såg vi väldigt stora tassavtryck. Djuret hade gått från bortre delen av hagen, genom staketet och över vägen för att sedan korsa åkern och sumpmarken där. Så det var inte en hund och spåren var alldeles för stora för en räv även om de kanske har tinat och flutit ut lite. Så jag hoppas att det var lo och inte varg..
 
Förra året 11 mars.

Hemläxa

Idag var vi äntligen iväg och tränade för Patrik igen. Har inte fått till en tid på snart en månad, så det var välbehövligt! Jag hade såklart hunnit halka in på lall-spåret i ridningen igen. Inte lall i att rida stort, utan lall i att inte våga ta i henne vilket bara orsakar ostadighet.
 
Måste rida med kvicka hjälper, rida henne framåt in i ett mjukt stöd i handen även om hon är pigg (aldrig en anledning att bara åka med, vilket jag lätt gör. Hehe) och rida i den högre formen. 
Som Patrik sa så måste jag rida framåt så inte jag börjar bromsa henne i piggheten för då börja Dansa backa mentalt och starta diskussioner, och sånna vill vi inte ha. Jag måste rida henne mer i den höga formen även hemma så att hon blir stadigare där. Idag ville hon gärna dyka ned så jag fick lyfta händerna och lägga på skänklarna ofta. Speciellt i slutet men då var hon så trött så det berodde mycket på det.
 
Det var 3 andra som red samtidigt som mig idag och det var välbehövlig träning för mig. P sa att jag skulle ta för mig mer och tänka som på framridning. Men jag är ju rätt värdelös på dom så det hjälpte inte mycket. Haha. Jaja, övning ger färdighet. 
 
Galopperna var dåliga idag. Hon var inte framme för ytter och låg därför hela tiden på gränsen till att bryta av. Så vi fick mest rulla på runt fyrkanten och på volten och tempoväxla för att få igång bakbenen. Blev bättre i slutet, men inte som senaste träningarna. Eller egentligen är det bara den senaste som högergaloppen var riktigt fin. Vänster har dock varit det ett tag, men idag satt den långt inne. 
 
Vi gjorde några svaga skänkelvikningar på diagonalen och hon flyttade sig jättefint och positivt i dom. Det har vi minsann tränat massor på hemma! Tränade på halter från trav och dom blev riktigt bra faktiskt. Jag skulle hålla om med vaderna och rida in i halterna och hon ställde upp sig fint. Några gånger trampade hon ut rumpan åt vänster men flyttade snällt in den när jag petade med skänkeln.
 
Eftersom att jag är dålig på att ta mig iväg och rida på bana annat än på träningar. Och att jag bevisligen inte klarar av att underhålla ridningen till 100% på uteritterna så ska jag, minst 1 dag i veckan, dressyra till en uteritt ännu mer. Jag tränar ju på varje ridtur egentligen, men ska testa att rida i dressyrsadeln och sitta ner för då får jag lättare fram "träningskänslan" och känner av det P lär mig lättare. Så kanske vi kan få till den högre formen och mer kvickhet även ute på grusvägarna. 
 
 
 

Film Pay'n Jump Bollnäs Mars

 
 
Tillhörande inlägg hittar ni här

Kramsnö

Det har snöat till och från hela dagen. Jag har vart ledig och vart hemma fram till eftermiddagen. Lagat matlådor, städat pch gosat med Sune bland annat. Vid halv fyra åkte jag och hämtade upp Hedvig som var med mig i stallet. Vi mockade och fixade hö innan Lukas blev rejält ompysslad. Vi avslutade med en liten barbackatur innan jag skjutsade hem henne till mamma igen. Han var så pigg och lyssnade så bra att Hedvig blev helt lycklig.
 
Tanken var att Hanna och jag skulle rida därefter. Men vi ställde in. Snön är för kramig för att kunna ridas i även med snösulor, precis som i fredags. Idag var det dock skottat hemma på vägarna, men inte ute på Eh och för att komma dit måste vi gå kyrkvägen som var helt nerslaskad. Och eftersom det var oplogat där så var risken väldigt liten att det ens skulle gå att rida när vi väl kom dit. 
Så vi lade vilan idag istället och rider en sväng imorgon. Antingen hemma på vägarna eller ut på Eh för där borde det ju vara plogat vid det laget. 
 
Nu vill jag bara att den här äckliga snön ska försvinna eftersom den bara ställer till det. Inge mysig är den heller när den bara är blöt och slaskig. 
 
Min kropp är rätt öm idag. Det känns att jag fick kramla mig fast på en studsboll igår minsann! ;) 
 
 

Dagen innan söndag

Vi red ju i lördags också. Då var alla vägar plogade så vi kunde ge oss ut utan styltor. Dansa traskade på först även idag. Hon var spänd men svarade ok framåt. När vi kom till blå/vita huset så skuttade två rådjur över vägen nere i backen så Dansa tvärstannade och spände upp sig, samtidigt kom en pickup så jag hoppade av och stod på infarten, så hon brydde sig inte. Ledde sedan henne till halva raksträckan där vi kunde se rådjuren en bit ut på åkern. När jag hade hoppat upp så galopperade vi nästan omgående men det blev en tvärnit för att en grusfläck hade smält fram mitt i vägen. Dansa halkade till rejält med ena framhoven i tvärniten så vi travade en bit innan hon slappnade av och vi kunde galoppera igen. 
 
Vi tänkte rida till sågen men dom höll på att elda och greja med ett traktor på vägen vid hembygdsgården så jag kände att det inte var någon ide att rida förbi då hon ändå är spänd vid sågen också, så det blir inget ordentligt av ridningne ändå.
På hemvägen så skrittade vi och hon stannade och vägrade gå när vi närmade oss backen där rådjuren hade sprungit över. Exakt samma beteende som tidigare gånger då jag inte fått henne att gå framåt varken på bort- eller hemvägen. Så det har garanterat vart djur som ställt till det då också. Jag blev lat och orkade inte hoppa av igen så Winston fick gå förbi och då vågade hon smyga sig efter. 
 
Vi red även in till timmerhuset och vände men där var det människor som var ute och gick så vi var tvungen att skritta. Haha vissa riddagar är verkligen inte meningen att bli bra. Men vi var inte ledsna för de! Vi tog det för vad det blev och kunde trava och galoppera rakan nedanför berget i alla fall. 
 
På eftermiddagen åkte jag och tittade på en Clinic på Brs som handlade om unghästar med Karin Engström från Flyinge. Fick massor av inspiration även fast Dansa är förbi de faser dom egentligen pratade om. Därefter åkte jag till Mamma och Anders där även Annika, Hedvig och Jonas var. VI åt tacos och kollade på Melodifestivalen.
 
 

Pay'n Jump - Bollnäs

Plötsligt flög det upp i min hjärna igår, en fundering på att åka på pay'n jump i Bollnäs idag. Jag frågade Hanna samma sekund som jag sa det, innan jag hunnit tänka över min fundering själv. Men hon var på direkt och jag kände att ja va tusan, vi kör. Jag som hela tiden sagt att jag inte ska tävla eller träningstävla något i hoppning inomhus i år. Haha
 
Men jag kände att det var dags att rida igenom henne ordentligt i ridhus igen och varför inte då slå två flugor i en smäll? Miljöträning är vi ju i stort behov av och jag valde att hoppa 50cm och 60cm för att slippa fokusera på hindrena. 
 
Dansa stod som ett ljus i transporten medan jag byggde bana i 30min. Jag fick sladda med en minitraktor också. Haha. Därefter började jag rida fram när traktorn fortfarande sladdade. Hon var bitvis spänd men skötte sig ändå superduktigt. Hon var pigg och framme och efter att jag börjat rulla över hindren på framhoppningen så blev hon ännu ett snäpp piggare och det gör mig så GLAD! Vi hade inga problem alls på framridningen egentligen, alla gångarter gick superbra. Vi kom lite tokigt någon gång på hindren, men Dansa redde upp det bra. Hon var inte möteskygg.
 
50cm - 0 fel
Jag hann bara skritta in någon meter på banan så stannade hon och inte ville gå. När jag då lade på skänkeln så for hon i luften i ett bocksprång och vände tillbaka mot utgången i skutt och knorrar hit och dit. Jag som tappade stigbyglarna i första hoppet hängde otroligt löst! Jag trodde aldrig att jag skulle lyckas sitta kvar där ett tag, men i sista sekund så fick jag tag i halsringen (som jag tänkte lämna hemma) och hon slutade skutta. Phjuu. Haha. Därefter så var hon rädd längs hela långsidan och specielt när hon skulle emellan väggen och ett hinder på ett tight ställe. Vi red runt något varv och galopperade sedan oproblematiskt runt banan. Blev trav på något ställe. 
 
60cm - 0 fel
Min plan var att hoppa 60cm två gånger i rad utan att gå av, för att hon skulle hinna slappna av innan hon fick gå av. Men eftersom första klassen visade att det var ingången som var problemet så ändrade dom snällt nog om i startlistan. Hon var tveksam till första långsidan även denna gång men gick fram mycket bättre. Inga fler avkastningsförsök ;) Nu var hon mer rädd nere på kortsidan där en högtalare satt på sargkanten, den lät när vi red förbi föregående klass och det glömde hon minsann inte! Men så fort vi kom igång med banan så koncentrerade hon sig på hindren. 
 
60cm - 0 fel
Fortfarande väldigt pigg och glad trots 1h 15 min ridning med skrittpauser. Underbart härligt! Hon tjafsade lite snabbt längs långsidan och kortsidan men även denna gång gick banan superbra. Hon tappade bjudningen och galoppen mot hindret som stod mot det läskiga hörnet med högtalaren, men annars rullade det på bra med tryck genom svängarna. 
 
Jag är otroligt glad att vi åkte och jag är så nöjd med dagen! Vi fick ett kvitto på att hon vuxit till sig både i ridningen (jag med) och hanteringen. Hon var också fått mycket mer styrka på de här 4 månaderna som vi inte hoppat. Väldigt lite korsgalopp idag trots tighta svängar och det är såå mycket lättare att rida då. Det var otroligt roligt att hon var så pigg och glad! Att hon höll på att kasta av mig gör inte så mycket. Jag tar gärna sånt bara hon är på det humöret hon var på idag. Ingen vrång-/tjurighet fanns det i henne. 
 
Det var så kul att komma iväg på lite äventyr igen! Ser mycket fram emot nästa söndags programridning. 
 
Alltid spetsade öron i sina sattyg..
 

Snopen träningsdag

I fredags snöade det och graderna låg runt nollan. Jag brukar alltid vara fundersam på om det kommer kunna ridas då om vägarna inte är plogade pga styltor, trots snösulor. Men i fredags hade jag inte en tanke på det av någon underlig anledning. Så vi sadlade hästarna och traskade ut. Det hade kommit mycket mer snö än vad jag räknat med så det låg några cm på gårdsplanen. Provade att gå en liten bit men mycket riktigt så fick dom styltor båda två så det var bara att gå in och plocka av dom grejerna igen. Snopet! 
Sedan ringer jag Viktor som berättar att han precis kom till Höghammar för att träna. Vi lägger på och efter cirka 1 minut ringer han upp igen och säger att han får träna dagen därpå istället för att det var veteran SM. Så han fick också snopet åka hemåt igen. Haha 
 
På kvällen kom Emma hit och vi spelade Catan. Viktor vann överlägset båda gångerna. Jag vet inte alls vart min vinnartur tog vägen! 
 
 

Skoning och spruta

I torsdags var det skoningsdags igen. Jag var där och höll hovslagaren sällskap när Winston och Dansa fick fina fossingar. Jag försökte också hålla ordning på mitt lilltroll förstås. Hon är allmänt mycket bättre att sko nu för tiden, men hon har olika mycket tålamod varje gång. Den här gången var hon riktigt kaxig faktiskt.. Hon flyttade rumpan mot honom för att pressa bort honom när han skodde fram och hon vevade mycket med alla benen varje gång han lyfte upp dem innan hon gav sig. Varje gång hon ger upp så suckar hon djupt och står som ett ljus ett tag. 
Hon accepterar att ha hovarna uppe på ställningen medan han nitar nu för tiden i alla fall. Förut gick det inte alls för hon bara sparkade, men nu drygar hon sig bara en stund och står sedan snällt. 
 
Jag såg att hälften av Dansas framhovar såg lite annorlunda ut, lite annan nyans och kvalité. J trodde att hon kan ha haft en fångkänning i somras.. så jag får hålla extra koll i sommar. Hoppas verkligen inte att det är något sånt!
 
Jag minns inte om jag skrivit om det men Dansa har fått en konstig nötning på vänster bakhov, framme i tån. Jag förstod inte alls vad det kunde komma ifrån men troligtvis är det att hon slagit i framhovens broddar. Ett av hålen i tån gängade ur för några veckor sedan men jag har inte märkt av att hon inte fått lika bra fäste. Men eftersom hon väldigt lätt klonkar sko så är det så lite som behövs för att det ska hända såklart. Jag måste alltså vara ännu noggrannare att rida ihop henne nu..
 
Veterinären kom och gav henne andra sprutan av botulismvaccinet på eftermiddagen och hon var så duktig. 
 
Sedan spenderade jag resten av dagen hos mamma! 
 
 
 

Två pass, tre dagar

I måndags var vi ute och red på kvällen i mörkret. Vi hann dock iväg i skymningen så vi behövde inte ha kolsvart totalt mörker hela tiden. Hästarna hade gått rejäla pass hela helgen och både Hanna och jag kände att en lugn skruttrunda skulle passa bra, mest för våran skull. Hehe. Men som vanligt så är det svårt att låta bli att köra på när man väl sitter på ryggen. Så en timme senare skrittade vi in på gården lagom svettiga, med nöjda hästar!
 
Vi höll igång mycket i trav med en kortare galopp. Dansa fick gå sist hela vägen åt båda håll. Hon blev riktigt taggad i galoppen trots att det var bortåt. Även i traven var hon riktigt pigg och jag hade svårt att få henne inom ramen. Hon hade bra bjudning och 3stegen gick bra men jag lyckades inte hålla ihop hela fortet. Så det blev lite stretigt, men huvudsaken är att jag inte släpper iväg henne för stort när hon blir pigg och det lyckades jag bra med! Jag var ändå nöjd eftersom att framåtandan är viktigast av allt på hela jorden för oss.. Haha. Och den fanns där. 
 
Tisdagen vilade hon och jag borstar bara huvudet nu de dagar hon inte rids eftersom det är ända stället hon inte ömmar. Stackars skrotan, vi hoppas att vinterpälsen faller fort som tusan. Försökte dra av lite av Lukas björnpäls istället men den släppte inte så mycket. Han njuter istället för fullt!
 
Idag slutade vi tidigt och hann ut i dagsljuset! Hanna mådde inte så bra i sin mage så jag och Dansa fick dra det lite större lasset att gå först idag. Har ju undvikit det, främst på bortåtvägen, nu i ganska många ridturer sedan vår svacka. Men inte en enda tvärnit blev det, även om dom var väldigt nära ibland och jag fick koncetrera mig rejält på att hålla balansen i hennes spända trav och sidorusning i galopp. Det sistnämda för att det låg en LIVSFARLIG grankvist på vägen. Inget att skoja om. 
Dansa var som sagt väldigt spänd bitvis och slappnad aldrig riktigt av men jag fokuserade bara på att inte trava för fort eller för stort och checkade hela tiden att hon svarade framåt, vilket hon gjord i princip hela tiden. Så jag är jättenöjd! Vi red till kullen ovanför sågen. 
 
Galopperna var riktigt fina och jag var noga med att hålla mig till arbetsgaloppen och 3stegen. Jag får inte alls till formen ute i galoppen, men har heller inte fokuserat så mycket på den så det kommer sen. En gång ökade vi på lite för att Winston behövde det och Dansa svarade bra.
 
Mötte en bil med takbox i kallebacken då jag stod på backen och Dansa backade och hoppade framåt.
 
Dansa står och sover på gången medan jag mockar eller donar med annat. Hon har gjort det i säkert minst ett halvår nu men jag blir fortfarande så glad och stolt varje gång. Något jag aldrig ens lämnat en tanke åt när jag bara hade Bronzac.