Dressyrträning 24 Januari

 
 
Tillhörande inlägg hittar ni här.

En stor dag!

Idag är dagen som jag längtat efter och drömt om, och nästan slutat hoppats på att få uppleva. Efter 1 år och 7 månader så är varenda liten skorpa borta efter Dansas hudinfektion. Jag kan knappt tro att det är sant. Så mycket blod, svett och tårar det krävts. Både tredje och fjärde världskriget har vi upplevt tillsammans. Då Dansa vart vansinnig för att jag gjort illa henne vid rengöring, och jag bland alla krokodiltårar och svettdroppar önskat att hon var en liten mus istället, som jag bara kunde hålla fast och göra det jag måste. MEN NU ÄR DET ÖVER! 
 
Jag ber till högre makter att vi slipper det här länge nu. Helst för alltid! 
 
Inte ens en lite pluttskorpa!
 

Tandläkarbesök

Då har vi haft det årliga tandläkarbesöket i stallet hos Dansa. Hon kollades senast i våras så jag tänkte avvakta lite. Men jag kände lite risp i kinden och några vassa tänder där för någon vecka sedan, så det var bara att boka in en tid. 
 
Dansa fick domesedan och var jätteduktig. Det är inte alltid lugnande räcker för att coola ner damen nämligen ;) Mycket riktit så var det lite vasst där jag hade känt, på samma ställe på båda sidorna av munnen. Hon hade inget vasst eller skav i området kring bettet så det känns jätteskönt såklart.
 
Dansa har en mycket svag slitning på tänder mitt fram i munnen så han frågade om hon brukade skrapa i gallret. Men nej, varken jag eller någon annan har sett att hon gjort det och det finns inga märken eller avskavd färg någonstans, så jag vet inte vad hon sysslat med för bus. 
 
Innan tandläkaren kom och medan Dansas lugnande verkade så skötte jag om kvigorna och efteråt tvättade jag Dansas svans och bakben innan jag fixade stallet. Blev en lång kväll då jag inte var klar förrän nästan halv nio och då först vågade jag ge Dansa hö. Stannade en stund extra för att se att hon kunde äta ordentligt innan jag åkte hemåt. 
 
 

3 uteritter senare

Måndag, tisdag och idag har vi ridit ut. Blir ju i princip bara uteritter på vintern för oss men det är ju bara roligt! Så länge underlaget fungerar. 
 
Måndag
Planen var egentligen vila men då ett tandläkarbesök bokades till på torsdag, så flyttades det ridpasset till i måndags. Bra att passa på innan det skulle bli tö också. Vi red ut till bänken på Eh och Dansa var superpigg men skötsam. Hon gjorde superfina skänkelvikningar. På hemvägen red vi först och då tvärstannade hon innan fågelladan och vågade inte gå. Efter en stund hoppade jag av och ledde förbi henne. 
 
Tisdag
Ett lugnt pass och vi höll oss längs kyrkvägen. Dansa kändes så nöjd och stabil så jag lät henne bara jogga på i låg form i traven. En hare skuttade fram vid kyrkan och gjorde henne väldigt spänd så precis där gick det inget vidare med komunikationen.
 
Onsdag
Idag hann vi rida i dagsljuset och vi traskade iväg till Hårga nu när bilvägen är helt bar av allt töande. Vi gick på åkern men det känns ändå skönt att bilarna inte har snorhalt när vi måste upp och vända på vägen. Vi red Landavägen och Dansa gick först hela tiden. Det är mycket som är framtinat nu så det är fläckigt, droppar vatten och rasar snö här och var så Dansa tvärstannade och stirrade storögt in i skogen x-antal gånger. Första gången var precis i början av Landavägen och där blev vi stående ett tag. Sedan var det strax innan bänken på hemvägen och då hoppade jag av och ledde henne en bit. Sedan fortsatte det med mikrostopp hela vägen hem och var även på bortvägen. Jag hinner känna om det finns en chans att få fram henne precis när det händer, men ibland har hon bestämt sig och då tar jag det lite lugnt. 
Hon svarade dock lite dåligt för skänklarna idag. Hon galopperade och travade utan problem men var lite nonchalant när jag ville tempoväxla. Blev dock mycket bättre i slutet då jag kvickat igång henne. Tror det kan bero på att hon fick lulla på i ganska stor trav igår.
 
Vi har mött en hel del bilar även dessa dagar helt utan spänning. Håll alla tummar att det håller i sig! 
 
 
Tänk om vintervädret hade fått hålla i sig några veckor till! 
 

Träningssöndag

I söndags var det dags för dressyrträning igen. Den här gången var vädret och väglaget helt på vår sida med strålande sol och ren vägbana. Skillnad mot för förra träningen då det var rejält snöoväder. 
 
Hanna och jag var på sjukt bra humör och pratade om påväg till stallet att det ofta brukar bli något tok när vi är extra taggade. Mycket riktigt så hade ett av hjulen frusit på transporten! Trots att jag inte ens hade haft handbromsen i, just för att slippa riskera detta. 20 min till lastning och hästen var precis intagen från hagen och inget var packat.. Annika hade som tur var en värmepistol så jag kopplade av vagnen och åkte för att hämta den. Tillbaka i stallet så värme Hanna hjulet och jag packade transporten. Allt löste sig och vi åkte iväg bara 10min sena.
 
Dansa var fin att rida redan från början även denna gång. Jobbade vidare med böjningen i traven med skänkelvikning/öppna på långsidorna. Lade mest fokus på böjning och framför skänklarna, när det satt kunde jag lägga på sidvärtes. 
 
I galopperna rullade jag mest på i arbetsgaloppen där jag ska ligga och bygga mycket styrka nu. Även här lade vi mycket vikt vid att hon var framme för skänklarna. Detta jobbade jag genom att genom hela passet checka henne ofta genom att tempoväxla 3 steg i taget ganska ofta.
I högergaloppen jobbade hon på jätteduktigt med rak kropp, så det blir bättre och bättre. Att flytta henne för innerskänkeln har gett stora resultat på kort tid. 
 
Efter det här arbetet så blev traven superfin! Jag riktigt kände hur fronten kom upp och hon rörde sig mjukt som smör genom hörnen. Härlig känsla! När jag har henne där så blir hon inte lika tittig och heller inte surig, så Patrik tror att det inte blir några problem på tävlingsbanan om jag hittar dit på framridningen. 
 
 
 

Underbara snö!

 
 
 

Snögalopp

I lördags red vi i ljuset och tänkte passa på att fota lite när vi red i snön. Jag upptäckte att vi inte har ett enda ridkort (mer än stillastående) från förra vintern, och nu i veckan ska det bli plusgrader så kanske att vi inte får fler chanser i år heller. 
 
Vi gav oss ut lite väl sent så skymningen hade kommit smygandes och dessutom snöade det rejält, så fotona blev suddiga tyvärr. Men alltid något och man ser ju hur härligt det är och det är viktigast! Så jag får tillbaka känslan när jag tittar på korten senare. Det är därför jag älskar att ha massa foton och filmer!
 
Dansa var gladare ute i djupsnön på åkern i lördags än gången innan då hon mest tyckte att det var krångligt och jobbigt. Hon var glad och kämpade på med höga knän. Jag red bara där i knappt 10min dock eftersom vi skulle på träning dagen efter. 
 
 

Fin kväll

Jag kan inte få nog av det vackra landskapet som är ute nu. Hanna E red ut på Noa med mig och Dansa ikväll och det var månljus och otroligt fint!
Hästarna var pigga och glada men skötte sig bra. Till en början.. haha
 
Noa fick gå först för att hon inte skulle stressa upp sig. Jag var först precis vid järnvägen men Dansa stannade och ville inte gå (hon gick först där igår i dagsljus), inte Noa heller så jag hoppade av och ledde förbi henne. Vi red till kullen ute på Eh och höll igång en del i trav och galopp dit. Dansa tänkte busa när det föll snö från ett träd men nöjde sig med en liten krumbukt. I sista kurvan nerdanför kullen så sprattlade Noa till innan hon drog järnet. Dansa småbockade lite och hakade på. Vi fick kontroll relativt fort och kunde fortsätta i en mer hanterlig fart innan vi vände hemåt.
 
På hemvägen travade vi bara då båda var väldigt pigga. Jag satt mest och njöt av hur fin Dansa var att rida och hur härligt ljus det blev av fullmånen. Tempoväxlade massor mellan arbets- och mellantrav. När vi kom vid fågelladan så stack Noa iväg i galopp. Dansa uppfattade det inte, utan trodde något läskigt hände i skogen så jag kunde hoppa av och det var tur för Hanna fick inte stopp på Noa förrän efter ca 100m. Och det hade nog inte slutat bra om hon hörde att Dansa hakade på efter henne. 

Vi travade en bit till innan vi skulle gå in på en avfart då en bil kom. Men Noa gjorde en piruett på stället och drog iväg igen. Dansa lyssnade på mig efter bara någon meter och stannade, så jag kunde hoppa av ännu en gång. Hanna fick stopp på Noa något närmare denna gång men hon kunde inte stå stilla och bilen var så schysst att den väntade tills vi kommit till en avfart och Hanna också hoppat av. Därefter hoppade vi upp ännu en gång och Noa gjorde bara två till ryck, men dom var bara små och varade bara någon meter. 
 
Vi mötte bilar längs kyrkvägen utan problem, trots att hon var väldigt spänd precis innan ett möte då Noa nyss hade fått ett ryck. Så det kändes så skönt att hon inte reagerade minsta lilla på bilen ändå. 
 
Dansa får en stor guldstjärna! Noa var minst sagt glad att få komma ut och busa lite. Haha.
 
 
 

En proppfull ledig dag

I morse var jag i stallet vid halv nio då hästarna skulle skos. Dansa skötte sig relativt bra. Hon har något fixidé med höger framben sen hon blev sömstucken i somras, så där tjafsade hon lite. Hon sparkade rejält åt honom 2-3 gånger när han skulle lyfta upp höger bak också. Tror hon passade på då hon hade hudinfektionen där sist han skodde. Hon var snäll medan han höll i hoven. Det märks att hon får mer och mer tålamod, även om det går långsamt. 
Dom hackade halm när Dansa var klar och stod i boxen. Hon fick panik först och började stegra och hoppa runt. Satsade på dörren flera gånger så jag var rädd att hon skulle försöka hoppa över. Men hon lugnade sig efter en stund så det var bra träning för henne. När hästarna var färdigskodda åkte jag till mamma och åt lunch. Klippte hennes hår och samlade energi i soffan.
 
Sen var det dags att ge sig ut igen när Hanna slutat jobbet. Vi red ut på Eh och Dansa gick först fram till bron utan konstigheter. Äntligen! Sen var vi först även sista raksträckan och då gjorde Dansa en tvärnit från snabb älgtrav och vändning på nästan 180grader. Jag hängde lite löst men efter lite övertalning så traskade på hon framåt igen mot något okänt farligt. 
Båda hästarna var sjukt pigga men jag kände att jag hade läget under kontroll och tog bakre platsen hemåt. Vi galopperade upp för kullen och det gick bra tills Dansa exploderade. Två snälla bocksprång framåt följt av en stillastående knorrbock och där satt jag på framvalvet och svajade. Haha alltså jag var SÅ nära att tippa över som sist jag flög av. Jag såg bara vita snön på backen framför mig för hennes framdel och hals hade jag till vänster.
Det blev ingen mer galopp där då backen nästan var slut och jag var tvungen att hitta balansen igen på en väldigt spänd och spattig donna. 
 
Vi travade bara hemåt efter det.. hehe. Vände tillbaka en gång och tog galopp bortåt och det gick jättebra. Galopperade förrästen från långtradaren till kyrkan också, hemåt, men så fort Dansa lämnat Eh så coolar hon ner sig. Måste vara något som gör allt så roligt där! 
 
Dansa var ÄNTLIGEN lite fuktig under sadelgjorden efter ridpasset. Jag flyttade henne i galoppen idag och tog upp formen lite mer i traven, så det tog väl lite på krafterna. Vi hade ca 8 minusgrader.
Åkte förbi flera bilar längs kyrkvägen utan problem. Kom även en moped som hon bara tittade nyfiket på bara några decimeter ifrån. Blir så lycklig varje gång det går bra!!
 
Bytte om i stallet och umgicks sedan med Anna resten av kvällen. Nu är det dags att sova! 
 
Våren 2015
 

Inte så kallt?

Mina jobbtider ändrades idag så att jag kunde hänga med Hanna ut och rida. Min temperatur i bilen visade -16 vid stallet medan Hannas visade -18. Det ena funkar att rida i, men det andra ligger på gränsen till för kallt. Jag valde att tro på min bil, haha. Det kändes inte alls farligt när jag var på höskullen. 

Vi klädde på hästarna och gav oss ut. Planen var en kort och lugn runda men den slutade superduperkort. Hanna hade inga täckbyxor och frös redan från start. Jag kände att det var riktigt kallt, men klarade mig bra. Vi skrittade en sväng hemma innan vi gick ut på skolåkern i djupsnön. Hästarna fick pulsa i skritt 1½ varv innan vi travade en sträcka. Sen travade och galopperade Dansa och jag 2-3 varv till innan vi skrittade av dom på vägarna igen. Så himla synd att skotrarna har förstört åkern genom att åka kors och tvärs. När vi åkte från stallet en stund senare så visade det sig att graderna minskat några snäpp till och låg runt -20 så det var inte konstigt att kinderna var lite frusna.
 
Jag har ju längtat efter att få rida i lössnön och det är verkligen härligt! Dansa tyckte dock att det var riktigt tungt då hon fick ta i ordentligt med höga knälyft. 
 
Med Bronzac i paddocken för något år sedan.
 

Perfekt

Ikväll var det ca -9 grader vilket kändes helt perfekt, även underlaget var det bästa möjliga. Dansa var otroligt fin att rida också så jag hade inte mycket att klaga på. Framme för skänklarna och jag kunde böja och gå sidvärtes utan att tappa bjudningen minsta lilla. 
 
Tanken var att rida till nya tåget men det lyste grönt vid järnvägen så vi planerade om och red två extra vänder fram och tillbaka längs kyrkvägen istället. Mellan Annika och långtradaren. Perfekt sträcka att hålla igång på när det är så lite trafik som det är på kvällen. Hästarna var pigga och glada men även det på en perfekt nivå. Börjar låta löjligt det här. Haha. 
 
Vi mötte 2-3 bilar men det var inga problem. Dansa hörde en skoter på avstånd första vändan hemåt så hon blev spänd och fladdrade iväg i tankebanorna. Så istället för galopp blev det i hög hastighet, stora älgsteg i trav. Haha. Det kom då en bil i backen som hon stod emot inför när den var på långt avstånd, men jag skällde lite på henne och då skärpte hon sig och var helt avslappnad när den åkte förbi. Det här var under samma tidpunkt då hon hörde en skoter en bit bort.
Det var en som gasade en skoter för fullt i ett garage också senare. Hon var spänd men travade snällt förbi.
 
Jag blir så lycklig av att hon vill framåt av sig själv nu för tiden. Det är ju prio ett för att det ska vara kul att rida enligt mig - att hästen har kul!
 
 

Hårga

Idag plumsade vi genom lössnön på åkern för att ta oss till Hårga. Jag har inte velat göra det i mörker bara för att man måste gå igenom snöplogkanten påväg ner i diket och sist jag gjorde det så var det på Bronzac och han försvann nästan! Det var mer snö än vad jag kunde räkna med så sen dess har jag blivit lite försiktigare. Det var dock för flera år sedan. 
Dansa plumsade duktigt igenom idag. När vi skulle upp på vägen igen så halkade hon till med bakbenet och fick slut på fart. Hon löste det med ett litet skutt framåt och vi tog oss igenom. Hoppas på att det ska bli lite spår nu så att det går att fortsätta ta sig fram där även om det kommer mer snö. Vilket det gjorde redan ikväll.
 
Dansa tog täten hela vägen ut till stora vägen där vi vände. Hon var mycket coolare idag och tog skänkeln lite dåligt emellanåt till och med. Förutom i galoppen, där är hon alltid på hugget nu, fast på ett alldeles lagom sätt. För det mesta. Det märks tydligt att alla backar i Hårga tar mer på dom för även Winston var coolare idag. 
 
Det kom bilar längs Segerstavägen och trots att det donade som ett flygplan så brydde hon sig inte det minsta. Jättemärkligt ljud från trafiken idag. Mötte en pickup nedanför Kallebacken också utan minsta spänning. Jag njuter för varje gång! 
 
 
Det föddes en liten tjurkalv i mjölkladugården igårkväll som vi var in och gosade lite med innan vi åkte hem i snövädret. Så otroligt söt! Jag råkade vara där inne lite längre än planerat men blev förvånad av att jag inte luktade något när jag kom hem. Viktor höll dock inte riktigt med. Haha
 

Sprattelbus

Även idag vaknade jag upp till -24 grader och ögonen isade så hemskt påväg till jobbet. När jag kommit hem därifrån så hämtade Hanna upp mig och vi åkte till stallet. Utan några förhoppningar om att kunna rida. Väl där så kändes det rätt ok trots att termometern visade nästan 18 grader. Vi gjorde iordning hästarna med planen att kanske kunna rida ett varv i djupsnön på åkern åtminstone. 
 
Jag ledde henne under framskrittningen för att hålla mig varm och när vi kommit till Annikas hus så började vi inse att det inte var så farligt åt med kylan. Planerade om och red ut till bänken på Eh istället. Dansa var pigg som ett troll och bockade loss lite i första galoppfattningen innan hon tutade på framåt. Efter nya tåget tog vi täten och höll den hela vägen hem. Från bron och hemåt, förbi fågelladan har hon tjafsat även på hemvägen tidigare men idag nöjde hon sig med att vara väldigt spänd.
 
Dansa var väldigt pigg och låg på, som hon kan göra med novabettet ibland. Jag nötte på med tempoväxlingar och fin upp henne på bakbenen bättre och bättre ju längre vi red. Galopperna gick riktigt bra idag också trots att hon var så pigg. 
 
Vi mötte en bil precis innan nya tåget på hemvägen, så jag hoppade av. Hon bröjade spänna sig och tänka bakåt men när jag morrade åt henne så ändrade hon sig framåt. Men när hon fick ett morr då också så valde hon att stå stilla! Så skönt att hon lyssnar på mig, hoppas det fortsätter så. 
Några bilar åkte förbi längs kyrkvägen också men då reagerade hon inget. Jag hoppade av och ledde henne under skritten på hemvägen också. När vi var vid kyrkan så gasade någon runt på en skoter en bra bit bort, som gjorde henne spänd och hon ville stanna och lyssna. När vi kom vid årtalshuset sedan så körde någon en skoter på gården till stora röda huset och han gasade sjukt mycket. Dansa svävade fram några steg någon gång men sedan gick hon lugnt och avspänt bredvid mig.
 
Tillbaka i stallet var det bara ca -13.
 
Nu ikväll har jag suttit inne i värmen och tittat på film. Valde en lätt komedi trodde jag, men det visade sig handla om en cancersjuk som dör i slutet. Det var INTE ett bra val av film.. Jag började snyfta redan i mitten av filmen men ville ändå se klart den. Viktor ringde där i slutet och när jag skulle prata så brast det totalt och jag bröt ut i storgråt och kunde inte ens prata! Haha. Jag hade som tur var hunnit nämna att jag tittade på en sorglig film. Fast han trodde ju något annat hade hänt också med tanke på hur förtvivlat det lät. Men icke sa nicke. Är man tjej och lever sig in i filmer och böcker på lite för allvarlig nivå, då blir det såhär!
Filmen var egentligen bra, men nu kan jag inte avslöja vad den heter eftersom jag sagt att hon dör. Hehe.
 
 
 
 

Skillnad

Jag har sån sjuk hoppabstinens så jag sitter och kollar igenom alla träningsfilmer från 2015. Halkade in på en dressyrträning från februari förra året, där jag minns att jag tycker det gick så himla bra! Här nedan har jag lagt in den filmen och den från träningen förra veckan. Se och njuuuut av utveckligen vi gjort tillsammans. Haha. 
 
Februari 2015
 
 
 
Januari 2016
 

Kylan håller i sig

Tanken var att åka och rida ikväll efter min stängning på jobbet, då det skulle bli bättre temperatur än igår. Men det visade sig vara lögn! Även idag är det drygt 20 minusgrader och alltså ingen ridning. Jag höll på att frysa ihjäl om både händer och kinder på bara de 5 min det tar att cykla från jobbet. Annika hade mockat så vi behövde inte ens åka dit och göra det. Nya tag imorgon! 
 
Två vilodagar åt en redan väldigt pigg skrutt. Tur att det finns djupsnö att ta till ifall hon ligger över gränsen imorgon ;) 
 
Frida lyckades få ett busanfall på bildserie 2014
 

-24 grader

Så kallt var det när jag cyklade till jobbet imorse med dubbla halsdukar, och nästan lika kallt var det när jag kom hem från stallet ikväll. Under dagen var det såklart några grader varmare. Jag är glad att vi planerade in vilodag idag för är det drygt -20 så provar jag inte ens att ge mig ut, om det inte är mitt på dagen och vindstilla möjligtvis.
 
Slutade redan vid 15 och åkte till Lillstallet och fixade klart allt där i godan ro. Det riktigt rykte in iskall luft så fort jag öppnade stalldörren, så idag gällde det att planera så mycket som möjligt för att slippa öppnaden så långa gånger. 
 
Eftersom jag hade tid över och ingen samåkning med Hanna idag så passade jag på att hälsa på Bronac. Spenderade någon timme där med borstning, pussar och klippningen av manen. Tjottrade på med de andra i stallet och hjälpte Anette att klippa manen på Tage. Saknar att vara i Spännars med Bronzac och de människor som håller till där. Sån tur att jag får åka dit precis när jag vill! Haha. 
 
Nu ska jag bygga lite pussel innan sängdags. Har hamnat i min pusselmani och har byggt snart 4 st de senaste veckorrna. Enda nackdelen är att det är svårt att komma i säng i tid. Bara en bit till..
 
 

Perfekta underlag

Det har kommit många dm med snö nu så vägarna är helt perfekta! 
 
Igårkväll var vi ute ganska sent så vi mötte endast en bil och såg inga andra människor. Det är så skönt och mysigt nu på vintern tycker jag. Vi till kullen ute på Eh och det var inte plogat på några timmar så vägen var täckt med några cm av nysnö. Dansa var pigg och glad men inte för mycket. Vi red sist på bortvägen men först hemåt. Att rulla på i Dansas "nya" galopp, perfekt tempererad i pudersnö, wow säger jag bara! L I V E T. Det blev tungt för Winston så tyvärr kunde vi inte köra på så mycket som vi ville. Fast det kanske var tur, vem vet, vi kanske hade galopperat hela vägen hem till stallet annars ;) 
 
Idag var Dansa lite väl pigg. Vi red till bänken ute på Eh och vi tog täten framför bron och resten av passet. Jag böjde och flyttade henne mycket och det gick som vanligt superbra när hon är så här pigg. Galoppen blir dock lite spänd och flokig då jag inte lyckas samla ihop alla energi på rätt sätt. I traven blev hon lite stretig men efter massor av korta tempoväxlingar så blev hon väldigt fin på hemvägen. Mellantraven satt som ett smäck, utan några galoppinslag. 
 
Igår var det ara -3 grader medan det hade sjunkit till idag då det var -12. Dessutom så blåste det idag så det kändes riktigt kallt. Höll mig dock varm så länge vi höll igång som vanligt. 
 
Satte våtomslag på raspen ikväll och när jag jämförde med senaste fotona som togs för 9 dagar sedan så såg jag en tydlig skillnad. Tur att jag fotar för annars skulle jag inte upptäcka de här små skillnaderna och ge upp hoppet totalt ;) De här två sista små såren är riktigt segdraga, men jag är glad så länge det går åt rätt håll åtminstone. 
 
 

Gårdagens dressyrträning

 
 
Tillhörande inlägg hittar ni här.
 

Kvalité istället för kvantité

Det snöar mycket och kommer byar med stark blåst som gör att det bara yr, så jag beslöt mig för att ge Dansa vila idag. I år blir Dansa 6 år och jag kommer därför öka hennes träningspass från 5 till 6 dagar per vecka. Jag har dock beslutat mig för att låta kvalité gå före kvantité vilket innebär att jag inte kommer gå in för de här antalet dagar med blodigt allvar. Jag har alltid haft nästintill tunnelseende angående riddagar under tiden med Bronzac, men nu har jag insett att det inte är antalet aktiva dagar som avgör om hästen blir hållbar eller ej, utan det har minst lika mycket att göra med kvalitén på träningen. Bronzac är ju i och för sig ett bra bevis på att mitt lite smått hysteriska krav på 6 dagars arbete per vecka har fungerat bra. Han är ju ändå snart 25 år och still going strong. 
 
Men Dansa har ett psyke som är raka motsatsen till Bronzacs vilket innebär mer hyss och bus och skör motivationsgräns. Speciellt den här tiden på året så kräver hon ridning och ridning kräver vissa förutsättningar för att bli bra. Så bra som jag kan göra det alltså ;) Bronzac kunde jag alltid slänga mig upp på barbacka och bara skrota runt på en sväng, så hade vi rört på oss i alla fall. Dessutom så har jag ingen medryttare på Dansa vilket jag i princip alltid haft en dag i veckan hos Bronzac. Jag har lärt mig otroligt mycket de senaste åren och lär mig så himla mycket hela tiden nu med då jag frågar och läser på om det mesta. Det känns skönt nu när jag börjar känna att jag har lite mer koll på vad jag sysslar med i grunderna i ridningen och är mer trygg i hur jag vill lägga upp saker och ting. Känns så skönt att slippa vara lite vilsen som jag vart under tiden med Dansa, då allt vart så nytt med unghäst. 
 
Hur som helst så fick Dansa vila idag då vi inte ville ge oss ut på trafikerade vägar pga halka och dålig sikt för bilarna. Vi hade kunnat rida fram och tillbaka hemma på vägarna, men vädret skulle bli lite bättre imorgon och resten av veckan så vi rider då istället. Hoppas på att det inte blir för mycket snö nu när den äntligen kommer och att vi hinner före skotrarna så att vi kan ta en galopp i lössnön på åkern! 
 
Vi satte på Winston tolkselen idag istället så jag kunde åkta madrass efter. Väldigt snöigt men så himla mysigt och roligt! Winston älskade det också. 
 
 

Veckans uteritter

Usch vad jag ligger efter här. Skrev om måndagens uteritt men därefter har det vart dött här, så jag slänger in en summering av veckans resterande ridpass. Gårdagens träning fick ett eget inlägg här innan.
 
Tisdag - Vila
 
Onsdag - Stenhårt och ganska kallt. Vi skrittade till kyrkan, jag gick för att hålla mig varm. Gick sedan till skolåkern och red ett pass på 15 min där medan Hanna och Winston tittade på. Dansa var jättefin i både trav och galopp. Trasslade lite när jag gav mig på förvända, men annars var hon superfin. Gjorde inget avancerat annars utan böjde igenom henne och såg till att hon var framme för skänkeln. 
 
Torsdag - Minus 20 grader och vila. Hannas bil gick sönder så hämtade henne i Rengsjö och efter lite om och med så kom vi till Kilafors där vi hälsade på Peter och Frida och klippte hans hår. Mockade sedan i stallet innan vi åkte hemåt igen. Brrr.
 
Fredag - Lite mildare med ca -13 grader. Det hade kommit snö så vägarna ute på Eh var snöpackade och perfekta. Äntligen!! Vi red ut dit och Dansa gick först där, för första gången sen i våras då hon började krångla en hel del. Men nu stod vi stilla lite vid rasken och lite vid fågelladan (de vanliga ställena) men det tog inte så lång tid. Bron reagerade hon inget på och vid nya tåget smög hon över rälsen bara efter en kort stund trots att det bara var tredje gången och utan draghjälp. Duktig!
Dansa var väldigt pigg och sista raksträckan då W var först så började hon busa i galoppen. På hemvägen höll vi oss till trav då båda hästarna var lite för pigga för att gå sist. 
 
Lördag - Kallare igen med -17, men vi red till renarna och höll igång nästan hela tiden så jag frös inget alls. Lite hårdare underlag än ute på Eh, men ändå helt ok. Dansa var fortsatt väldigt pigg men vi kunde gå först hela tiden så allt gick jättebra. Oftast märker jag ingen skillnad på henne om hon är först eller sist. Men nu när hon är extra pigg så gör jag det. 
 
Ja och söndag var vi ju på träning. 
 
 
 

Min fina fina häst

P har flyttat mina träningar till Brs nu under vintern så att jag ska våga åka, trots vinterväglag. Så himla snällt! Det började dock snöa i lördags och fortsatte hela förmiddagen igår innan vi skulle åka. Jag velade in i det sista på om jag skulle våga ge mig iväg eller ej. Vi åkte, och det gick jättebra. Men jag kommer inte åka i liknande väder igen. P berättade att många hade avbokat. Så typiskt mig att bli trött på min mesiga sida just en dag då man verkligen borde ha stannat hemma. Haha.
 
Jag är hur som helst jätteglad för att vi åkte då Dansa var så himla fin! Helt klart vår bästa träning prestationsmässigt, igen! Jag fick välja vad vi skulle lägga fokus på och det blev böjning/ställning och sidvärtes. 

Jag slarvar lite med att ställa igenom henne helt i svängarna insåg jag tydligt igår. Dessutom smyger jag upp ytterhanden och bak innerskänkel lite så att hon går rakt igenom istället för att forma sig runt innerskänkeln. När jag blev medveten om det så gick det mycket bättre. 
 
Fick jobba mycket med korta tempoväxlingar och göra halvhalter med sätet. Måste vara noga så att hon inte dyker i ihopsamlingen då jag lätt glömmer att möta upp med skänkeln i dom. 
 
Skänkelvikningarna flyttade hon sig jättefint med stora rörelser. Dom blev lätt för tvära men hon "dog" inte utan det var jag som inte hann med och göra allting. Fick rida framåt i tempoväxling direkt efter varje. Det måste jag komma ihåg att tänka på hela tiden när jag jobbar med skolorna (och samling, men det håller vi inte på med än) så att hon inte fastnar i swunget och börjar tänka bakåt. 
 
I galopperna fick jag fortsätta med tempoväxlingar några meter, för att sedan gå tillbaka till arbetsgaloppen som vi kan jobba mer i nu. Vi har gjort mycket stora framsteg där sista veckorna. Tror det är våra galoppbackar som gjort susen! I högra varvet fick jag jobba med att ställa henne utåt, men leda med innerhanden för på så sätt kunde jag få in bogen och därmed få henne helt rak och under sig. Dansa tycker såklart det blir jobbigt då och bryter gärna av till trav, vilket gör det mycket svårare för mig. Men ju fler metrar vi klarar det, desto starkare blir hon och lättare får hon. Så det kommer :)
 
Fick även göra flera enkla byten. Vi har ju testat det någon enstaka gång tidigare men hon surar ju lätt ihop i fattningarna från skritt då det blir jobbigt. Men arbetsmoralen går också framåt, så hon kämpar mer nu så länge jag håller henne på bra humör. Vi red in på halva banan, bröt av till skritt och fattade ny galopp, som på en stor åttvolt. Hon kommer ur ramen i avsaktningarna och blir vinglig, fattningarna blir sena och med lite travsteg och så, men dom BLIR i alla fall, och utan sura miner. Och det är ett stort steg på vägen! 
 
Hon var så mjuk och fin när jag travade av henne efteråt. Nu ska vi träna vidare på vägarna hemma till nästa gång. Fokus fortsätter att ligga på sidvärtes, böjning och snabba reaktioner. 
 
 
 

Träning 29 dec

 
 
Tillhörande inlägg hittar ni här.

Stor ridbana

Påväg till stallet i söndags och ännu en dag med stenhårda vägar så kom jag på att det kanske går att rida på skolåkern. Hanna var fortfarande ganska dålig så jag sadlade Dansa och red dit. Det var rejält hårt där också såklart, men inte alls det där stenhårda som på vägarna. Det kändes dock lite halt då broddarna tog dåligt så jag tog det försiktigt. Höll igång ca 15 min med mest trav och avslutade med några raksträckor i galopp. Hon var inte alls pigg på det först men sedan släppte det. Jag vågade ju inte rida igång henne ordentligt pga underlaget, och det utnyttjade hon såklart direkt. 
 
Igår började det äntligen snöa och eftersom Hanna jobbade sent så bestämde jag mig för att prova ge mig ut ensam i mörkret för första gången. Då vi inte behöver vara ute i trafiken om vi håller till på åkern. Jag ledde henne under fram- och avskrittning och red sedan ett pass på ca 25 min ute på åkern. Det hade lagt sig ett tunt snötäcke och gjorde att underlaget var lite bättre så därför höll vi igång en lite längre stund. 
 
Hon var pigg men till en början lite spänd och springig. Jag jobbade mycket med små tempoväxlingar i traven och böjde igenom henne mycket åt båda håll, men var noga med bibehållen bjudning. Men det är svårt då hon smyger ut kroppsdelar här och var. Bra träning att inte ha några väggar eller staket att luta sig mot!
Hon blev riktigt mjuk i slutet faktiskt. 
 
Vi rullade på några varv åt båda håll i galopp också. Jag tror det var första gången på en bana som jag bara kunde sitta och åka med, medan Dansa rullade på i bra tempo, var framför skänklarna och i en bra form. Så himla härligt! Fick påminne henne med benen ibland bara.
 
Efter ridningen började det snöa kraftigt så jag var livrädd när jag åkte hem, för sikten var nästan obefintligt. Det ska fortsätta snöa idag så nu hoppas jag att det inte blir för mycket snö när den väl kommer. Så tråkigt om vi blir instängda och inte kan ta oss genom snödrivor. 
 
Hanna var med och fotade och filmade lite i söndag.
 
 
 
 

Iskallt

Att vara ute och skritta 1,5 timme i flera minusgrader och snålblåst är inte att rekommendera. Fy tusan vad vi frös idag, insåg vi när vi var lite väl långt hemifrån. Haha. Vi red i alla fall på en ny traktorväg i en skogsdunge bortåt Landavägen. Supermysigt nära vattnet och bra för våra hästar att få lyfta på fossingarna. Vi har massor av skog runtomkring oss men det är dåligt med möjlighet att röra sig i dom då det är så gropigt och mycket sten.

När vi hade drygt 20 min hem så var jag tvungen att hoppa av och gå resten, för att jag frös så mycket. Det är otroligt hårt på grusvägarna nu men i skogen var det lite bättre. Hoppas det kommer snö eller många plusgrader inom en snar framtid! 
 
 
Två såna här små pluttsår på vardera sida om karleden är det enda som är kvar nu. Dom är dock rikigt envisa och har inte minskat på minst en vecka..
 

Piggis

Dansa vilade i onsdags planerat och i torsdags för att Hanna var sjuk. Jag vill inte rida ut själv just nu och absolut inte på nyårsafton ifall någon skjuter raketer. 
Det är fortfarande stenhårt i backen utan snö så det går inte göra så mycket åt myrorna i brallan på lilla Danshästen ändå just nu. Vi behöver snö att busa runt i!
 
Igår var Hanna lite bättre så vi skrittade till berget och vände. Dansa och jag galopperade upp till kullen en gång. Hon blev spänd av att bli ensam men galoppa snällt vidare ändå. När vi kom ner igen så travade och galopperade jag två vändor på raksträckan också och hon var sjukt pigg. Busade lite en gång så jag tappade stigbygeln. Vi flyttade henne för skänkeln på rakt spår som på träningen, i både trav och galopp och hon var jätteduktig. 
 
När vi skrittade hemåt igen så skötte hon sig bra trots överskottsenergin som inte försvann. Jag skulle behöva åka till ridhus igen och låta henne jobba lite tror jag. Min bil är dock trasig.. får säkert låna någon i familjen men då blir det ännu krångligare än vad det annars är att åka på vintern. Så vi får se.