Dressyr KM

Efter jobbet idag så skyndade jag till stallet där en lerig Dansa väntade på mig i boxen. Hanna hjälpte mig att göra henne så odammig som möjligt och fin i knoppar innan vi lastade och åkte till Spännars. Dansa var på jobbigt humör idag i hanteringen, men fin i ridningen! Vi kom dit kvart över sex och fem i sju red vi ut från banan efter vårt program. Allt gick så snabbt så jag minns knappt hur hon kändes. Haha. 

Nej men hon var fin på framridningen och blev i vanligt ordning spänd inne på banan. Det släppte innan start så under programmet var hon fin. Blev dock lite av och på i bjudningen dels för att det bara satt vissa delar av staketet uppe, så Dansa höll på att smita ut två gånger ;) och dels för att jag fick påminna mig vilket program jag red flera gånger.. kände mig tankspridd och flummig. Vi tappade takten flera gånger och mitt mål med att göra bra uppridningar (har en tendens att alltid svänga upp för sent) gick inge vidare när jag efter sista mellantraven fick black out och kom inte på förrän vi var precis bredvid A att det var slut nu. Haha. 
Dansa var som sagt väldigt fin och positiv hela tiden och vi fick 7or på höger galoppen!! 
Fick även ett par 7,5or bla på mellangaloppen i vänster. Annars mycket 6or och 3 femmor.. på båda halterna och den sena uppridningen.

Känns kul att vi gjort många jämna program i år. Nu måste vi börja sätta 8or så att det kan täcka upp de missar vi lyckas få varje program med 4/5or ;) Kul att vi under bara de senaste tävlingarna fått 7or eller 7,5or på alla moment även om det vart olika klasser och tävlingar. Då vet vi att det finns där i alla fall! 
 
 Vi samlade ihop till 64,47% och hamnade på en 2a plats av 4st. Vi fick rida ärevarv och Dansa har lite svårt för rosetten som fladdrar men tror att detta var första gången vi tog oss runt ett helt varv utan att behöva avbryta. Än så länge har vi dock bara ridit ärevarv hemma i Spännars. 

Kommentar - Väl ridning på en trevlig häst. Kul att se eran utveckling som bara går framåt.
 
 

Regn

Dansa brukar alltid få vila dagen efter tävling men den här gången gjorde vi ett undantag. Jag jobbade sent idag och därför passade en vildag bättre då, medan vi dessutom kunde rida med Hanna och Ratten igår. 
 
Så så fick det bli! En uteritt i spöregn med glada hästar. Dansa var glad att få komma ut så jag behöver inte ha dåligt samvete. Att rida i regn, dessutom spöregn är bland det mysigaste jag vet! Jag älskar att sitta där inbäddad i riktiga galonkläder som inte släpper in en droppe och med en ridhjälm som skyddar ansiktet. Känns som att jag sitter i en liten mysbubbla och kikar ut på regnet medan jag roar mig med det absolut bästa jag vet, att rida! Dansa har inget emot själva regnet (om det inte kommer i sidled) men däremot så blir hon väldigt spattig om vi har skog nära oss, då det droppar och låter mycket. 
Hon var lite rolig i gävle i helgen, då vi skrittade till framridningen. Vi gick då en bit längs en skog på ena sidan och precis bredvid oss på andra sidan låg två färglada rör halvt överväxt i gräs. Vad tror ni hon var rädd för?? Japp, skogen! 
 
Men nu halkade jag iväg. Jag får sån himla lyckokänsla över att jag har sån tur som har egen häst, och jag tar massor av djupa andetag för att det luktar så friskt och gott när det regnar. Dansa var pigg och svarade bra för skänklarna så det gjorde ju inte saken sämre direkt. Vi red först och vände på kullen ovanför sågen. Mellan elhuset och fårhuset sedan så vände vi och galoppera bortåt två gånger för att Hanna ville öva. Så Dansa och jag fick gå sist. Hon blev väldigt pigg men lyssnade jättebra på mig. Det var riktigt riktigt länge sedan vi galopperade eller travade efter en annan häst, så jag hade glömt hur pigg hon blir av det. Jag blir lätt lurad av den där gratis energin där bakom, lätt att bara glida med ;) 
 
Idag har hon som sagt fått vila, och imorgon åker vi till Spännars då det är dressyrKM. 
 
DressyrKM 2015
 

Dressyrtävling - Gävle Fältrittklubb

I söndags var vi på tävling i Gävle och därmed en ny anläggning. Det tog ca 1h 15min att köra dit och det är långt, men fungerar helt ok. Dansa stod som ett ljus hela vägen och det är skönt eftersom vi åker stor del längs E4an och det tycker jag är obehagligt ifall något skulle hända. Det är ju inte ofta man kan stanna säkert längs de vägarna. 
 
Vi värmde upp ute i paddock först och sedan inne i ridhuset där det var stor plats och flera ekipage. Tävlingsbanan var sedan också inne i ridhuset med läktare på långsidan. Dansa var fin ute på banan men jag som skulle börja galoppera i vänster idag, för att inte riskera bråk, tänkte helt fel. Haha. När hon började gå emot vid fattningen så trodde jag ju att hon börjat bråka i vänster också, men när jag sedan bytte varv för att se ifall höger dög idag istälelt då, så insåg jag att det var det som var vänster. Snurrigt va! Hur som helst så gick hon bra där och sedan var det inga problem i höger heller, precis som de två senaste gångerna. Hon blev riktigt fin ute men när vi kom in i ridhuset så blev hon genast lite tveksam att gå fram. Och sedan när vi kom in på tävlingsbanan så spände hon sig ytterligare lite.
 
LB:1 63,75% placering 8a av 21 
Lagom till startsignal så var hon avslappnad inne på banan förutom vid högra hörnet på domarens kortsida, där det satt en högtalare med musik. Hon gick där i trav och skritt men i galoppen, som vi fick bakslag i nu när det var inomhus igen så valde jag att gena ganska kraftigt istället för att troligtvis fått ett avbrått. Hon var svår att få framför skänkeln i galopperna igen alltså, men vi tog oss igenom delarna utan några karatesparkar eller avbrott så det känns bra. Trots allt första gången inomhus vi klarar det ;) Förutom det så gjorde vi en till stor miss som grusade ner 3 moment. Hon tog inte min signal på att börja trava efter skritten, utan hon skrittade glatt på några meter för långt och sedan blev det halvt galopp på travdelen innan vi gjorde den riktigt fattningen, som dessutom blev ur form. Så där låg vi mellan 4,5 -5.5 
Annars fick vi även massor av 7or och även 3 st 7,5or som jag är väldigt glada över såklart! Bland annat på mellantrav, någon volt och vissa moment i vänster galopp.  
 
Kommentar - Trevlig häst som du visar väl. Planerad ridning. Lycka till! 
 
LA:1 58,68% placering delad 11 av 17
Jag ville få henne mer kvick inför den här starten men hon vände taggarna utåt och jag tror att hon blev lite trött. Jag hade ju glömt att träna backningar så det har vi inte gjort sen i April när vi startade LA sist, så Dansa tyckte jag var konstig som inte nöjde mig med att hon stod stilla. Haha. Försökte plugga in det lite på framridningen och även fattningarna från skritt och förvända. Från skritt gick det bra och även förvända gick helt ok, men sparkarna var precis under ytan och dök upp ibland. Inne på banan hann jag prova den vägen några gånger och hon bröt av när vi kom ut på spåret alla gånger utom en. 
I programmet sedan så gick travdelarna riktigt bra. Vi fick 5st 7or på de första 8 punkterna. Bland annat på ena skänkelvikningen (den för höger, som hon bara sparkade mot för ett år sedan och i våras bara fattade galopp i). Sen var det mest 6or utblandat med som lägst 3,5 (på vår lite motvilliga och galet sneda backning, trodde inte man kunde få så lågt när man ändå utförde momentet dock) I förvända så bröt hon av för tidigt i båda varven faktiskt. I vänstra var ju mot hörnet med högtalaren så där tappade hon mitt fokus. Fattningen från skritt gick jättebra även fast hon stod emot väldigt mycket i högra galoppen framförallt. Trodde aldrig vi skulle ta oss igenom den utan kickar faktiskt. 
Vi höjde med nästan 2 procent sedan förra LAn i alla fall och jag var mer nöjd efter den, än efter LBn. 
 
KommentarFin ridning! Önskar att du hittar en växel till. Blir lite "ostadig" i halterna. Jobba vidare. Lycka till! 
 
Allmänt så är jag väldigt nöjd med traven och mellangångarterna i båda programmen. Hon tryckte på väldigt bra och jag red så fort jag kunde, men ändå så önskade domaren mer i galopperna. Förstår inte hur mycket hon ska kunna ta ut sprången. 
Jag är lite besviken över att vi fick bakslag i galoppen, men min logiska sida förstår att vi måste öva mer inomhus eftersom vi bara vart på det 1 gång tidigare i år och det var i april. Mellanskritten fick vi 6,5 på i båda programmen och det är det sämsta vi fått någonsin, och jag har jämfört både min känsla och med filmer och den var likvärdig som alla andra där vi fått minst 7 men oftast 8. Så det var tråkigt. Halterna som vi gjort så bra i slutet var katastrof i söndags. Haha jag vet inte vad jag sysslade med men vi stannade för tidigt och Dansa flyttade ben och ställde sig snett. Så det var dålig inramning från mig. 
 
Vi hade en rolig dag i alla fall, jag, Dansa, Hanna och Baltazar. Och Mamma och Anders som kom och överraskade! :D
 
 

Dagen innan

Allt är packat och putsat, och Dansa sover inne i natt för att spara extra på energin. Som jag hoppas att hon använder rätt imorgon. Vi startar dock inte första klassen förrän 13.38 så Dansa får komma ut i hagen en stund på morgonen (och lorta ner sig?) innan även hon ska putsas och knoppas innan vi åker. 
 
Idag red vi ett kort pass i paddocken där jag red igenom programdelarna ur LA:1an. Det kom kraftiga vindbyar men Dansa är relativt obrydd så länge inget kommer farandes. Hon var fin i uppvärmningen fram till galoppen. Jag tänkte börja i högervarv, men så fort jag gav galoppskänkeln så bromsade hon och karatesparkade med huvudet i vädret. Jag gav henne helt fria tyglar och försökte få henne att tänka framåt bara men hon blev flyförbannad på min ytterskänkel och jag måste få rida med dom. Så är det bara. Hon gjorde likadant sist jag var där också men jag trodde det var pga att hon var tittig för containern så jag lade inge tanke i det.
När hon kör sina karate-moves nära staketet så blir jag alltid lite orolig för att hon ska fastna och idag hände det. Hon fastnade i den undre eltråden som används som staket och hon blev självklart väldigt rädd och studsade åt sidan tills linan tack och lov gick av. Jag hoppade av direkt och kollade så att hon inte skadat sig men det fanns inget spår alls tack och lov. Tror den hakade i skon.
Jag plockade ihop tråden och hoppade upp igen. Dansa hade lärt sig att man inte ska sparka, just där. Men på andra ställen gick det fortfarande bra..
minns faktiskt inte om jag fick någon högergalopp även fast jag testade lite snabbt efteråt, men jag bytte i alla fall varv sedan och i vänster hade hon inga problem alls med min ytterskänkel och därefter kunde vi galoppera som vanligt i höger varv också. Det löste sig på samma sätt sist. Det gäller att bryta mönstret när hon blir så där. Den där hästen ger mig hjärnblödning ibland ;) 
 
Resten av passet gick jättebra! Hon var kvick, pigg och sugen på arbete. Så jag checkade av skänkelvikningarna och båda (!!) förvända galopperna red jag en gång på en 8, vilket gick jättebra (tänker att det är bra att hon får fortsätta ut i rätt varv igen istället för att bryta av till trav). Helt ärligt så trodde jag aldrig att höger förvända skulle funka efter dagens start. Red även flera höger galoppfattningar från skritt som gick jättebra. Glömde dock prova att backa kom jag på nu. Sist räknade ju jag fel och vi backade för långt, så bara jag sköter mig så lär vi få godkänt imorgon ;)
 
 Avslutade med att hoppa några gånger över ett block och första gången så bromsade hon men sen fick hon raket i rumpan och gasade massor. Blir så lycklig av det! Jag råkade dock höja händerna en gång när avståndet blev tokigt. Dansa bromsade tydligt upp lite så jag fick ännu mer bekräftat att det är där "bromsen" suttit/sitter. 
 
Det var kanske inte det pass jag önskade att ha som sista inför tävling. Men samtidigt så har vi ju laddat upp med avramling kvällen innan förut så det här var ju inte det värsta ;) Dessutom så var hon superfin större delen. Hoppas på att hon är ridbar i galoppen inne på banan imorgon och det vore så himla roligt om vi klarade den högra förvända.
 
Håll era tummar för oss!
 
 

Närmar sig tävlingshelg

Igår var vi ute och red med Hanna och Ratten. Dansa var längre sträckor framför skänklarna igår och om det berodde på min uppenbarelse från passet innan eller inte, det vet jag inte. Men jag kan ju hoppas på det ;) Vi red till kullen ovanför sågen och Dansa gick duktigt först hela vägen både dit och hem, utan att stanna något. Vi travr fortfarande bara när vi rider med dom eftersom Hanna inte vågar galoppera ännu. 
 
Idag gick vi till paddocken, jag och Dansa. Planen var bommar och hoppsadel. Jag lade fram en upphöjd bom på ca 30cm och en bom på marken diagonalt på andra långsidan. Båda låg innanför spåret så jag kunde rida förbi. Dansa var framme för skänklarna rätt långa partier idag från start i traven, men innan galoppen kom ett godståg och efter det så var hon rädd för containern (står på ena långsidan och hon larvar sig där var och varannan gång). Så i höger galopp krånglade hon mycket så jag inte ens kunde rida på en volt närmast hagen utan att hon skulle spänna sig och bromsa och/eller stanna för den livsfarliga långsidan. 
Jag bytte varv och tog vänster först och det var minsann inga problem att galoppera precis bredvid containern då inte. Vi galopperade över bommarna på olika sätt och gjorde även några tighta svängar. Hon bryter gärna av till trav då man kommer fram till bommen efter en tight sväng, men vi klarade det någon gång. 
Tog sedan höger varv igen och då hade blockeringen släppt och vi kunde rulla på över bommarna även där. Hon svarade väldigt bra för skänklarna sista stunden, så jag skyndade att avsluta då.
 
Vi hade ridit 30min varav kanske 20 var aktivt. 
 
Imorgon tänkte jag rida igenom programen men det körde ihop sig med hästsällskap till Rattis. Det ska dessutom regna mycket så jag byter riddag till lördag istället då hon skulle få vila. På söndag åker vi till Gävle och rider 2 st dressyrklasser! Vår andra LA ser jag fram emot. 
 
 

Halvnöjd

Idag red vi ut på Eh med Hanna och Ratten. Dansa gick först hela tiden och skötte sig superbra. Jag såg en orm också! Vidrigt äckliga djur. Det ligger massor av döda småormar både här och där i Norrbyn. Och idag har Hanna och jag sett en varsin levande..
 
Jag satt och funderade idag när vi var ute. Jag är ofta halvnöjd med ridpass. Nöjd, men ändå inte riktigt. Hon svarade helt ok för skänkeln, men inte som jag önskar eller som när jag ska böja henne i halsen så kan det gå 100m och jag fortfarande duttar och väntar på att hon ska böja igenom. Så det bara blir utdraget och segt.. osv. 
 
Jag vill ha känslan av att jag har henne framför mig när jag rider och jag vill att hon ska följa mina tygeltag åt höger och vänster. Lika väl så vill jag att hon svarar kvickt för hjälperna. Men hur ska jag komma dit om jag inte jobbar för att få det så? När jag nöjer mig med nästan bra, hur ska jag då kunna få det helt bra, och ännu värre - hur ska Dansa förstå att jag vill ha mer, om jag nöjer mig med det hon just gjorde?

Jag får sluta nöja mig med något som för mig är halvdant. Det är ju bara slöseri med tid och frustration. 
 
 

Kombinationer

Igår åkte jag till Spännars och hoppade på egen hand med Hanna E som hjälp på backen. Mamma och Anders kom och tittade dom också, vår trogna hejarklack! Haha. 
 
Det var rejält blött och därmed tungt i paddocken. Dansa swishade igenom de två större vattenpölarna utan problem fundering. Tack terrängen! 
 
Vi byggde upp en "5,5a" (med 6,5 som avstånd dock) och en trekombination med räcken, lika som på träningen sist. Lade även fram ett block som jag hoppade fram på. Det är första gången jag bygger och hoppar kombinationer utan tränares hjälp, men det gick riktigt bra med avstånden faktiskt. 
Jag hade svårt att hitta rätt kvickhet i galoppen, blir så frustrerad över hur svårt det kan vara att hitta dragläget i det kvicka. Hon svarade ju framåt på skänklarna men har jag fel timing så älgar hon iväg bara och känns långsam. 
 
Hoppade fram på blocket och det gick helt ok. Första anridningen mot 5,5an så bromsade hon över krysset och fick trycka in ett extra fram till räcket. Nästkommande språng nådde hon fram men hon fick sträcka sig några gånger innan hon tryckte ifrån så pass att det gick lätt. Lade sedan upp till en smal oxer på ca 85cm och det gick jättebra varje gång. En gång hoppade hon av väldigt tidigt på krysset och jag hamnade efter, men ändå så kämpade hon sig igenom. 
 
Varvade med att hoppa trekombinationen som jag först hade kryss med räcke i mitten. Det gick bra från början även fast vi kom lite kort in flera gånger så tog hon sig igenom utan större ansträngning.
Hon drog rejält åt höger vilket vi jobbat mycket på för en längre tid sedan också. Efter några gånger så lade vi upp så det var 3 räcken i vänster varv och avslutningsvis låg sista på 1,05cm. Hon stannade en gång på första hindret för att vi kom väldigt fel. Hon försökte få upp frambenen men hamnade i bommarna istället. Klappade och la ner just det räcket till kryss men hon hoppade utan att tveka så vi la upp det och hoppade med bara räcken igen. Hon snubblade till i mellan de två första en gång också men även då så körde hon bara vidare igenom hela. Älskade hjärta. Kämparviljan visar sig ibland så jag vet ju att den finns där! 
I högra varvet gick hon också bra men eftersom det är hennes svaga varv så hade jag kryss in hela tiden där. Vi är ute efter vana och självförtroende. 
 
Passet känns bra. Jag red på nya sättet med låga händer och lätta av några galoppsprång innan hindren och mer eftergift över dem. Jag upplevde att jag fick med mig galoppen bättre genom svängarna så vi fick ett bra flyt. Hon trycker dock inte ifrån i språnget som jag önskar och som behövs för att vi ska räcka till i större oxerkombinationer.
Såg på filmen också att mina händer gled upp för mycket i höjd allt för många gånger. Men jag kan inte kräva att jag ska kunna ändra mig till 100% på ett pass eller att Dansa ska förstå min ändring och anpassa sig efter det så fort. 
 
Vi jobbar vidare! 
 
 

Två pass

Igår spöregnade det och vi skulle ut på en lugn uteritt. Dansa blir väldigt spänd av regn. Hon ogillar inte regnet på så sätt att hon inte vill jobba, utan hon tycker det är läskigt när det låter så mycket bland träd och buskar. Intressant att det påverkar henne mer än blåst. Själv är jag helt tvärtom och tycker regn är mysigt! Haha. Bara det inte är för kallt. 
 
Jag red hemma på grusvägarna och hon var sjukt pigg och som sagt väldigt spänd. Det tog ett tag innan jag fick henne att slappna av så pass att hon lyssnade på mig. Så lurigt när hon är så pigg för jag kan lätt bli lurad och tro att hon är framme för skänkeln, dock är jag van vid det nu så jag checkar alltid av och blir påmind. Det blev lite mer galopp än vad jag tänkt för jag ville inte avsluta förrän hon avslappnad galopperade genom kroppen, men när hon gjorde det så avslutade vi direkt.
 
En kul grej är att hon lätt springer igenom större vattenpölar nu efter terrängen, vilket jag fick bevisat både igår och idag då det är pölar som alltid uppkommer på samma ställe och hon var alltid vart lurig att få igenom bara i skritt. Nu swishade vi igenom dom i galopp! :D 
 
Idag red vi ut på Eh med Hanna och Rattis. Bara skritt och trav och Dansa gick först hela tiden och var såå duktig! Spände aldrig till och svarade helt ok på skänklarna. Egentligen jättebra för att vara ute men inte helt vad jag önskar, men jag vill ju alltid ha mer. 
Gick in i paddocken på hemvägen och där satte jag upp ett block på högsta och hoppade i båda varven med nya ridningen. Jag fick inte fram rätt kvickhet i galoppen, men vilken skillnad ändå på känslan! Det flyter mycket mer och Dansa står inte emot även om jag önskar mer bjudning och att hon stampar ifrån mer i språnget. Men jag har mycket hopp om att det kommer släppa nu när jag inte hindrar henne längre. Klart även hon måste få tid på sig och behöver känna sig för. 
Kändes inte som att jag kommer få svårt att ställa om mig i alla fall. Imorgon åker jag till Spännars och hoppar lite mer ordentligt utan tränare, så ser vi hur det känns då. 
 
Hästarna njuter av att kunna ligga i hagen och vila mer ostört från flugfän nu. 
 

Töm

I onsdags, dagen mellan terrängen och hoppträningen så passade jag på att tömköra. Vill egentligen göra det oftare men har lite svårt att hitta dagar som jag tycker att det passar, och så är det ju roligare att rida ;) 
 
Vi traskade i alla fall iväg till paddocken där jag ställde upp ett block på lägsta, längs ena långsidan. Hon fick först trava över och därefter galoppera. Höjde sedan upp på mellersta så att hon fick skutta lite. Det gick såklart bättre i hennes bästa varv, vänster. Men hon flöt på fint även i höger faktiskt! Trots att det var en dag då kontainern var läskig så hon skyggade där och kom i lite väl tight sväng mot hindret ibland. 
 
Jag har som jag skrivit några gånger nu planer på att lägga in mer skutt i vardagen. Inga (för oss) stora hinder, men ändå lite att skutta över så vi får mer vana. Hon har lite svårt själv att måtta så det kom lite tokiga skutt här och var, men hon kämpade vidare och majoriteten blev bra och hon tyckte det var roligt! 
 
2014
 

Vi återvände till terrängen

Jag var ju lite velig om jag skulle ge mig ut på terrängen igen eftersom det gick så dåligt första gången. Men ju längre tiden gick och när jag såg att det inte var någon negativ påverkan på banhoppningen så blev jag mer och mer sugen. Det var ju så sjukt kul de få gånger de lossnade och flöt på!
 
Så i tisdags broddade vi och åkte dit igen. Dansa var helt cool denna gång och stressade aldrig upp sig som sist då hon var väldigt spänd genom nästan hela träningen. Vi red fram på ängen vid dungen och Dansa och jag travade och galopperade runt där med små b-ponnisar rejsandes åt alla håll. Bara det var så sjukt roligt då jag aldrig ridit så obehindrat på en stor äng någon gång eftersom jag alltid är så rädd för att hon ska halka. Men nu hade vi ju broddar!
Hon blev väldigt spänd när jag försökte rida nära en skog och drog sig lite för att förflytta sig ifrån alla andra, men hon gjorde det i alla fall. Även om hon tappade bjudningen lite. 
Vi hoppade fram på ett för oss nytt hinder. En björkstam och hon stannade aldrig utan vi hoppade på led och hon bjöd. Dock så försökte hon dra åt ena sidan så ramade jag in dåligt så hoppade vi nästan utanför hindret. 
Därefter gick vi till en blomlåda som hon stannade på en gång men hoppade sedan utan problem även utan draghjälp. 
Lådan vid första vattnet stannade hon på två gånger innan hon hoppade och lådan bortanför vattnet hoppade hon sådär precis utanför bara för att jag ramade in dåligt igen. Jag kanske är knäpp, men jag tycker det är bra att hon gör så istället för att tvärstanna, för då bjuder hon ju framåt ialf även om hon inte ville pricka hindret. Haha. Jag önskade ju också att hon älskade att hoppa så mycket att jag kunde rida på långa tyglar på en stor äng och Dansa helt på eget bevåg sökte sig till hindren och hoppade ;)

Vattnet var hon inte alls lika tveksam på denna gång även om hon tvekade några sekunder innan hon traskade i vissa gånger, medan vi travade och nästan galopperade sista gångerna.
 
Vi avslutade med att hoppa en bana och det var vi som började. Såhär i efterhand kanske det hade vart bra att ha någon framför oss även om dom skulle försvinna långt bort så kanske det hade fungerat som en lockande morot.
Vi hoppade de hinder som vi tränade på idag och även de som vi hoppade sist vi var där. Först lådan som gick bra, genom vattnet och över bortre lådan och sedan ner i vattnet igen utan problem. Därefter skulle vi upp för backen mot lilla röda med gropen bakom och det var tvärnit direkt backen började. Hon var tittig in mot skogen och väldigt spänd men vi tog oss bitvis i trav och annars skritt uppför backen och fram till hindret. Sedan travade jag tillbaka några meter och på hindret igen och hon hoppade. Sedan skulle vi ta oss en bit till innan blomlådan och även där var hon otroligt spänd och tittig men jag lyckades hålla traven och blomlådan hoppade hon bra i nedförslut och därefter föll vi in i galopp och rullade över björnstammen, ner mot trappan som jag red bredvid och på bruna hindret i dungen. Hon stannade två gånger innan vi kom över och fortsatte i galopp mot gamla vattnet. Spänd men hon valde själv galopp. Där skulle vi hoppa blåa trästocken ner för backen och genom vattnet (sist gjorde vi tvärtom) och hon stannade säkert 4-5 gånger innan hon i slowmotion tog sig över och nerför backen till vattnet. 
 
Det var otroligt roligt! även om hon stannade en del idag också så kändes det att hon börjat förstå lite mer vad det går ut på, men hon blir väldigt tittig på omgivningen och svår att få kontakt med när vi blir "ensamma". Men det är en övningssak. Annika ska hjälpa mig att köra trädstammar till en åker hemma nu så vi kan leka runt där! :D
 
Hoppas att jag hinner träna en gång till innan det är slut för året. 
 
 
 

Ond cirkel

Dansa och jag har ju som ni sett haft lite problem i hoppningen senaste tiden. Inte jättestora utåt sett kanske då hon ändå i princip alltid hoppar, men jag har känt en liten bromsning innan hindren och det skapar problem och osäkerhet att räcka fram i kombinationer. Detta dök tydligt upp på en träning i Juni, då vi red en kombination på två 1 meters oxrar med 2g ur skarp sväng och Dansa inte räckte igenom. Hon stannade en gång när det blev helt tokigt med avståndet men annars kämpade hon sig igenom med 2,5 språng varje gång.
Jag bokade in en träning för vår dressyrtränare igår som är tidigare fälttävlansryttare och därmed har bra koll på hoppning också. Och viktigast av allt så känner han mig, men framförallt Dansa väldigt bra. Han är en av få som ser vad jag/vi har för problem och löser dom, istället för att bara skylla på att Dansa är vrång och dum om det kör ihop sig. Ja hon har humör, det är inget han heller hymlar om men han hittar en lösning genom min ridning istället. Hon är dessutom också en orutinerad unghäst som behöver få lära sig och hon accepterar inte vilken ridning som helst. Så det är bara för mig att lära mig! 
 
Dansa blir alltid lite extra pigg när vi kommer till Nytorps ridhus när hon vet att det är dressyrträning som väntar så jag låg ju lite på plus redan där. I framridningen till hoppning så har jag svårt att hitta den där kvicka traven och galoppen som jag lättare hittar i dressyrsadeln. Jag har svårt att känna skillnaden när jag byter sits, (livet som orutinerad. Hehe) så det var bra nu när P kunde säga till mig när det var bra och inte. När hon var kvick och framme så började vi hoppa. 
 
Vi red på en kombination med kryss - 1g - räcke. Avståndet var fel från början så Dansa räckte inte till eftersom hon hade den där lilla bromsen dessutom.
När han kortade ner sedan så klarade hon på 1g men det blev fortfarande väldigt långt över räcket då hon bromsade in och/eller gjorde omtramp före krysset. Även när hon hoppade av rätt så bromsade hon upp sig mellan hindren/bjöd inte till nästa så det blev långt. Och det är ju precis den känslan jag har haft. Även de träningar hon gått bra så fryser hon lite i luften och bjuder inte 100% på hindret. 
 
När Dansa sedan faktiskt började bjuda framåt men vi ändå hade svårt att räcka till så såg Patrik tydligt vart felet låg. Mina händer!! Jag höjer dom vilket ger en bromsande signal. 
När jag fått känslan av att vi inte fått med oss galoppen genom svängarna (även om vi fort med oss själva farten) så har jag börjat rida med händerna högt för att lyfta framdelen och sätta ihop henne mer har min tanke vart (men man rider aldrig med händerna och det vet jag ju egentligen). Vi har också fått instruktioner tidigare om att öka farten när hon inte räckt till på avstånd, när vi egentligen har behövt få henne att bjuda mer framåt vilket inte löser sig med fart. 
När jag har höjt händerna så låser jag Dansas kropp så hon inte kan galoppera igenom den, vilket är så självklart när jag fick höra det och sedan när jag rider emot hindren med för hög hand så ger jag också en bromsande signal. När jag istället fick lägga ner handen på manken och följa framåt över mankammen i eftergiften så bjöd Dansa framåt bättre än vad hon gjort på länge efter bara två språng. Och vips så hade vi inga problem med avståndet heller! Och ridningen kändes så lättsam och trevlig! Kan hända att jag fick ett hysteriskt lyckligt anfall där efteråt också så Patrik stod dubbelvikt i skratt och Dansa trodde vi vunnit OS guld. Haha
 
Efter att hon hoppat med så fin bjudning och jag gjorde rätt en gång i varje varv avslutade vi. Stora nackdelen med en orutinerad häst som behöver sluta så fort det går bra.. Jag hinner inte nöta något för egen del. Men Patrik visade mig konkreta tips på hur och när jag ska flytta händer osv. för att jag ska kunna träna själv. Så nu återstår det att se om jag får till det och kan jobba in det i ryggmärgen ensam. Likaså när Dansa sparkade mot skänkeln några gånger så sa han åt mig att lätta i handen och då slutade hon nästan direkt. Jag har tänkt att om jag lättar i handen så "får hon som hon vill" men det leder ju bara till mer bråk egentligen. Hon ska ta skänkeln eftersom det är det hon surar emot och då måste jag såklart erbjuda en väg framåt.

Känns så självklart när jag fick höra det här igår och de här olaterna har smugit sig på sakta men säkert. Och såklart visar det sig mer när vi hoppar lite högre. Det är små detaljer som ändrats men som jag tror kan göra stora skillnader.
Det här kommer såklart inte göra underverk på ett ögonblick och lösa allt, men det känns som att jag nu har bra verktyg att jobba vidare med i alla fall! 
Känns så skönt att få veta vad jag gör som hindrar att det ska gå bra. Istället för att hela tiden få höra att jag gör rätt, det är Dansa som är vrång. Är det något jag lärt mig på de här åren med Dansa så är det att det alltid finns en lösning hos mig. Och bara jag får hjälp att hitta den så kommer inte Dansas "vrånga" sida fram.
 
 Åhh jag blir helt pirrig i magen av att vi kanske kan få bättre känsla i hoppningen också! Jag vet ju att hon tycker det är kul och att hon börjar få energin och temperamentet som jag vill ha eftersom den finns när jag rider dressyr och på vissa hoppträningar. 
 

Dressyrtävling - Kilafors

I söndags hade vi lokala dressyrtävlingar för häst och ponny. Jag och Dansa åkte dit till kl 9 för att hjälpa till. Dansa fick låna Bronzacs box där hon mumsade hö och vilade i godan ro hela förmiddagen. Så duktig. 
Jag hjälpte till med parkeringen och träffade faktiskt en ägare till en släkting till Dansa. Dansas farfar Sandro Hit var morfar åt det stoet. Himla roligt att prata med henne. Stoet var ett år yngre och tyvärr så var den lite lik Dansas dåliga sida på banan. Hehe. Hon gick emot skänkeln i galopperna, men annars var den jättefin! Dansa har ju faktiskt lagt de där hyssen nästan helt åt sidan nu i alla fall. 
 
Under uppvärmningen var Dansa fin men Patriks ridning var borta och jag hittade inte riktigt den där kvickheten jag önskar själv. Väl inne på banan var hon som vanligt spänd på domarens kortsidan men det släppte nästan helt innan start. Dock så spände hon till där även i programmet. 
 
LB:1 - 65,179% 7a av 20 startande
När vi fick startvissling så gjorde jag som vanligt halt och viskade till Dansa "nu kör vi Dansa" och klappade om henne. 
När jag rider upp för hälsning så börjar jag få sendrag på utsidan av skinkan/höften. Jag satt och var rädd att det skulle bli värre så att jag inte kunde rida klart och samtidigt så försökte jag lite diskret stretcha ut, men Dansa blev vinglig och förvirrad såklart. I skritten fick jag det att släppa men jag fortsatte tyvärr att rida okoncentrerat. Efter sista hälsningen var jag faktiskt lite besviken på mig själv. Väldigt nöjd och stolt över Dansa som ännu en gång visade upp sig på banan med glatt humör och vi gjorde inga stora missar. Men besviken för att jag inte gjorde mitt allra bästa när vi var på hemmaplan och jag ville visa alla att vi faktiskt kan vi också! 
 
Procenten hamnade alltså på 65,179% vilket är vårt nästbästa, och när jag såg ritten så var den i samma klass som vår senaste där vi fick 65,333%. Så det känns rättvist! Låg på mellan 6-7 mest med en 7,5 på skritten och 5 på högra galoppfattningen där hon slog sig fri. Mellantraven fick vi 6,5 vilket var tråkigt för jag var så himla nöjd med den! Haha. När man får 7or skriver ofta dommarna ingenting har jag upptäckt och det är tråkigt för jag vill ju veta vad jag ska göra för att få högre än så. Jag red i lite högre form än vad jag klarar av att hantera också, vilket innebär att hon blir lite spänd och hög i nacken. Jag är väldigt glad för 7an jag fick på "ryttarens sits och hållning" och att jag fick kommentarer efteråt att det såg så mjukt och fint ut när jag red. Det är så viktigt för mig så jag blir så glad av att höra det! 
Det var 5 placerade så vi hamnade precis utanför placering lika som senaste tävlingen.
 
Slutkommentaren:
Vacker häst! Orkar inte helt hålla ihop hela tiden i galoppen. Bättre i vänster galopp :) 
 
Och det vet jag mycket väl angående den högra. Just nu är vi bara glad att vi äntligen kan visa upp den utan cirkuskonster. 
 
 
 

Motorn fanns kvar

Efter träningen förra fredagen så red jag bara ett kort checkpass i kyrkpaddocken på lördagen. Det väntade en dressyrtävling på söndagen. 
 
Motorn och kvickheten som Patrik red fram dagen innan satt kvar så jag latjade mest runt i alla gångarter en kort stund. Provade den högra förvända och vi klarade det på egen hand! Vilken lycka! Vi red det 3 gånger och det brast bara en utav dom. Vi avslutade med ett helt varv dessutom så ingen var gladare än jag. 
 
Innan nedvarvningen så red jag 3 gånger på ett litet klosshinder. Min plan är att lägga in mer hoppning i vardagen och varför inte avsluta ett dressyrpass med några skutt! Hon blev lite vinglig och förvånad första gången men hoppade ändå. De andra två gångerna var mer stabil men hon bjöd inte 110%. 
 
Innan vi gick hem red jag en stund på Ratata också och han var himla rolig! Det var många många år sedan jag red en välutbildad häst på bana. Vi gjorde till och med ett byte vilket jag nästan aldrig lyckats med! Haha. 
 
 

Förvänd högergalopp

 
 
Tillhörande inlägg hittar ni här

Förvänd galopp

När jag skulle kratsa hovarna igår så såg jag blod på ballarna på högerbakhov. Blev direkt orolig men såg sedan när jag spolade rent att det bara var några små och ytliga skrapsår som hon inte ömmade det minsta på. Phju, jag blev orolig för att missa träningen men så kom jag och tänka på Frida Andersén som fick avbryta OS pga skada och tyckte helt plötsligt att jag var löjlig ;)
 
Vi kom iväg och Patrik började rida henne. Hon bråkade en del nere på bortre kortsidan som är en farlig plats i hennes värld. Efter ett tag skrittade han igenom den nära väggen och sedan red han inte dit något mer. Ingen idé då vi var där för att träna och inte för att bråka. Man får välja sina strider.. 
Annars såg hon fin ut och efter några minuter i trav så galopperade han lite i höger galopp innan han gav sig på höger förvända. Han började med ögglan och hon bröt av innan han kom ut på spåret. Han vände tillbaka och gjorde samma sak igen och då slog hon om fram efter kurvan på kortsidan.. Så, nu hade hon avverkat båda händelseförloppen vi hamnar i. Haha. Patrik la då en volt åt höger då han sparade en del av ridbanan där för att ha möjligheten. Han gjorde en fattning och sedan fortsatte ut i den förvända därifrån och då slog hon om ganska omgående men sedan fick han höger galopp fast i vänster varv genom att rida innanför spåret och ställa hennes kropp tydligt utåt och "lura" henne. Sen galopperade han i höger förvända i tre varv!! Så stabilt och enkelt såg det ut! Han red hela tiden på en stor oval och det är som han sagt till mig hela tiden ytter hand och inner skänkel som måste jobba. MEN det han gjorde som jag inte lyckats med är att få ihop galoppen! A och O är att hon är ihop i kroppen och att jag inte lutar mig minsta lilla framåt, eller tar minsta lilla i fel tygel och att jag är väldigt tydlig med ställningen till höger hela tiden. 
 
När jag hoppade upp sedan så hade Patrik satt så mycket tryck i henne att jag hade noll kontroll. Haha hjälp vad svårt det var! Men kul. Jag hade ju pratat innan om min frustration om att jag måste få henne bli kvickare för skänklarna (vilket jag fått i dressyren dock, men inte i hoppning och på uteritt). För mig var det som att köra en ferrari medan det såg ut som att dom var ute på söndagspromenad när Patrik red. Vad häftigt det är sånna här gånger när man får svart på vitt hur svårt ridning är! 
 
Hur som helst så vande jag mig efter något varv på volt och sedan gav även vi oss på högra förvända galoppen! Och tro på tusan, nu när Patrik grundat, så klarade även vi det tillsammans! Vi kunde galoppera i förvända hela 2 varv sammanlagt en gång tror jag. Det föll isär många gånger men vi klarade det även många gånger så det känns så himla kul! Jag måste ta mig till den där galoppen, vara lugn och sitta som jag ska och rida noggrant så går det. Det är precision som gäller, men förhoppningsvis blir det lite lättare när hon stärkt sig mer. Eller jag blivit bättre på att rida. 
 
Vi blandade in vänster förvända också och den är så enkel! Galoppen har förbättrats mycket där sista tiden. 
 
 

Pling!

Nu när jag satt och tittade på gamla hoppfilmer så gick det upp ett ljus för mig och jag kunde koppla känslan jag får i galoppen till något. Det är nämligen precis samma sak som jag hade i traven förut, eller ända från inridning och fram till för ca ett halv år sedan (inte alltid såklart). Att vi fastnar i för stora språng/steg och därför upplever jag den där känslan av att det nästan går långsammare ju mer jag skänklar på. För att Dansa bara länger stegen och kroppen istället för att sätta under sig och trycka ifrån, i samma stund som jag dessutom släpper lite i handen omedvetet och bara uppmuntrar till med det där långa/långsamma.
PRECIS som det vi kämpat med i traven och vi kan hamna där ibland fortfarande men jag har lärt mig att rida igenom det. I galoppen har jag dock inte kommit dit och jag hamnar mest där i hoppningen vilket är ett problem då det är Patrik som hjälpte mig ur det i traven och måste då också hjälpa mig med galoppen! Vi måste framkalla det på träningarna helt enkelt så jag kan koppla ihop känslan och hur jag ska agera. Troligtvis lika som i traven men det är ju som vanligt inte bara..! Det är ju garanterat övergångar och tempoväxlingar som gäller och att jag sköter min sits uppe på ryggen, men det är svårt och kämpigt tills hon lär sig och får mer styrka och tydliga resultat visar sig så att jag lättare kan ta mig dit även utan tränarhjälp. 
 
Såg i ett klipp nu hur hon först galoppera långsamt fram till ett lågt hinder och liksom "ramlade" (det förklarar känslan och inte något som hände i verkligheten) över det men så kom vi i en kort ihopsatt galopp och då såg ju allt så mycket lättare ut. Måste - kunna - ta - mig - dit - medvetet - och - alltid. 
 
 

Argsint

Hopptränade i en blöt paddock igår och Dansa och jag hamnade på tvären med varandra. Uppvärmningen var bättre än bra men fick inte fram hennes bästa sida. Vi hoppade fram på en 3studs och lade sedan till ett litet räcke 4g före och efter. Det gick jättebra och hon bjöd på hindren. 
När vi sedan red på en 3 kombination med räcken så vägrade hon första gången men kom igenom den med nöd och näppe på andra försöket. Lyckades klämma in två galoppsprång bara för att hon bromsade upp så mycket. Vi hade även en 5,5 tight ur högersväng som gick bra och likaså gick 3 kombinationen bra åt andra hållet. Fast det fanns ett litet litet motstånd ändå hela tiden. 5,5an slutade på 110 ut sista gången utan problem och 3kombinationen låg på 90-1m hela tiden. 
 
Jag var väldigt konsekvent med att hon skulle svara framåt för skänklarna och lade på spöet om hon inte svarade. Dansa blev riktigt arg efter en stund och stannade och studsade istället och sparkade massor av gånger argt mot min skänkel och backade nån gång. Jag antar att det blir en liten testperiod nu när jag kräver mer? Hon blev kanske frustrerad när jag inte nöjde mig med att hon ökade i sin egen takt som jag gjort förut, utan nu ville jag ha svar direkt och jag krävde att hon ansträngde sig mer. 
 
Hon vägrade helt på kombinationen uppåt också, så fort jag styrde upp mot den så bromsade hon. Vi la ner det första som kryss och hon hoppade igenom motvilligt först men sedan med flyt och då behöver hon ju inte ens anstränga sig, så det är så synd att hon ska krångla. Åt andra hållet hoppade hon igenom utan problem hela tiden. 
 
Jag tror att de problem som vi får i hoppningen grundar sig i våra galopproblem. När hon går i form så kan jag få ett helt annat flyt genom svängarna (men det kan vara kämpigt även där fortfarande) men då får jag inte den där riviga känslan ur svängarna som jag vill ha/behöver i hoppningen så hon får ha huvudet högt. Men när hon har en sån här sämre dag så får jag inte med mig galoppen igenom svängarna istället. Det känns som att framdelen är på ett ställe och bakdelen på ett annat också sitter jag där i mitten på ännu en annan del. Vi får liksom inget flyt och därför inte med oss galoppen heller, vilket gör det så svårt att rida på hinder. Och som vi lärt oss för länge sen så säger Dansa upp sig om det blir för svårt. 
Vissa träningar, när Dansa har det där lilla extra så är allt så himla enkelt för då flyter det av sig själv. Men jag måste lära mig hur jag ska ta mig dit även när hon inte har det. Vi närmar oss, helt klart, men jag har inte löst gåtan ännu och jag behöver hjälp. Ska prata med Patrik på träningen imorgon och se ifall han kan testa lite. 
 
Jag tror mycket sitter i att hon ska svara snabbare för hjälperna, och att vi måste fortsätta galoppera massor, framförallt på bana i tighare svängar. Kanske hamnar jag i det där läget då jag släpper i handen när jag driver på utan att jag tänker på det eftersom hon har huvudet högt? Måste nog hoppa mer också, max en gång i veckan är nog för lite för oss. Jag behöver rida småhinder själv oftare.
 
På alla hinder utom kombinationen uppåt igår så kunde jag lägga till spöet precis hur svängen och hon tog det rätt och gick framåt så att vi kom med tryck in på hindren. 
 
Jag såg en jordhög det första jag såg när vi kom ner till paddocken och frågade om vi inte skulle hoppa den. Jag ballade dock ur lite sen när jag såg hur bred den var (tänk om hon skulle landa innan den var slut och snubbla!) och när Dansa krånglat så mycket. Men då var det redan sagt och Anette hade nappat, så det var bara att hoppa. Haha. Tur det för det var så himla roligt! Dansa stannade en gång men sedan hoppade vi den två gånger och sista gången tog hon tag i det jättebra.Terrängen har inte gett något negativt till banhoppningen. Bråken idag hade inget med det att göra, så jag kan åka dit fler gånger!
 
Summan av träningen är att jag har ändå hopp om att framtiden kommer bli bra. Även fast hon bråkade mer än på väldigt väldigt länge så blev hon bättre än innan när vi tagit oss igenom en dust vilket ändå borde vara positivt. Förut när hon tjurade ihop så fick jag bara igång henne men hon stod fortfarande emot. Igår fick jag i alla fall igenom det. Men kanske finns det något smartare sätt att ta igenom det här än att behöva gå in i bråk? Jag vet ju att Dansa inte är en sån häst som jag bara kan beordra. 
 
 

Lägesrapport

Dansa vilade i lördags och sedan har hon fått 3 lugna dagar till då vi passat på att rida ut med Hanna och Ratten. Söndag och måndag red vi till Hembygdsgården och igår till branta backen upp på berget. Dansa har gått först hela tiden och gjort det riktigt bra. Jag har fortsatt vart väldigt konsekvent med svarandet för skänklarna och tycker att det gett resultat. Jag tycker att jag lyckats behålla hennes fokus hos mig och kommit fortare till avslappning efter hennes tittande nu, men samtidigt så har vi ju inte hållit igång så mycket, så det kanske är därför. Haha.
 
Vi har i princip bara travat förutom i måndags då jag red lite fram och tillbaka på vägen mellan elhuset och fårhuset när Hanna hoppat av. Då surade hon som upp mot berget första vändan bortåt, men det släppte efter bara en kort stund denna gång och sedan var hon superfin. 
 
Nu har hon fått återhämta sig med lättare uteritter i drygt 1 vecka förutom terrängträningen förra tisdagen, så ikväll kör vi igång med hoppträning! Ikväll får jag alltså se ifall vårt pass på terrängen spridit något negativt till hoppningen eftersom det blev så många stopp. Jag har faktiskt släppt den oron i princip helt. Hon slog aldrig i något hinder eller ens kom fel så det ska ju inte ha skrämt henne. Det var nog mer hela situationen som blev konstig för henne på terrängen.
 
Imorgon innan vi åker på dressyrträning på fredag där Patrik ska rida lite. Det var visst ett år sedan sist så det ska bli kul och höra vad han tycker. Han ska försöka hjälpa mig med högerförvända som vi har stora problem med. 
Lördag går hon ett kort checkpass och sedan är det dressyrtävling på söndag! 
 
Dansas konstiga utslag på mulen är borta och likaså eksemen/betten/knottrorna i karlederna på frambenen. De sistnämnda är inte hundra procent borta ännu, men på god väg. Vet inte om jag skrivit om de här förut? Hon fick små knottror i hela karlederna fram som kliade första dagen jag upptäckte dom men inte sedan. Påminde om nässelutslag. 
Det på mulen tror jag blev pga att jag använde barnolja på mulen när vi tävlade dressyr senast. Trots att jag tvättade bort det direkt efter start så kanske hon brände sig i solen? Även fast det inte visade sig förrän flera dagar efteråt..
 
 
 
Tog en tupplur innan ridturen igår.
 

Dressyrträning 26 juli

 
 
Tillhörande inlägg hittar ni här.

Film från terrängen

 
 
Tillhörande inlägg hittar ni här

Kompensation

Igår var jag i valet och kvalet om Dansa skulle få vila då eller idag men beslutade mig för att rida igår så att Sune och jag skulle kunna vara hemma och mysa idag framför OS istället. 

Hanna skickade på förmiddagen att Dansas högra öga var svullet. Men på eftermiddagen när jag kom dit så var det som tur var helt återställt. Så vi red till hembygdsgården och hon var så fin och rolig att rida. Hon stannade till en snabbis en gång i början, men sen traskade hon så snällt på hela vägen. Trots spändhet och tittande så lyckades jag behålla fokuset bättre än vanligt så det kändes jättebra. Tror jag börjar hitta en mer lugn och stabil ridning ute nu som gör henne tryggare i uppgiften också eftersom jag inte låter henne kika runt hur som helst på annat. Sista veckorna har hon blivit dålig på att ta min innerskänkel och ställning till höger i vissa situationer. Det går bra om jag förbereder ordentligt, men någonting gör jag fel så jag ska kolla med Patrik nästa träning. 
Vi galopperade och travade en hel del och hade mest fokus rakt fram bara men med korta steg. Det är så svårt! 
Höger galoppen fick jag ihop riktigt bra faktiskt.
 
Nu ska Sune och jag gå ut och gå lite innan fältävlansdressyren börjar igen. Jag har semester nu igen, denna gång i 2 veckor, och det ska bli så otroligt skönt! Veckorna är mest hästinspirerade såklart ;) Är sugen på att testa terrängen igen! 
 
 

Hoppträning 16 juli

 
Tillhörande inlägg hittar ni här.

Ifrågasättande

Igår hade vi sällskap av Hanna och Rattis. Dom följde med till badplatsen och Dansa traskade duktigt på först hela vägen utan krångel. Vi skrittade dock bara. Fåren är väldigt många i en av hagarna nu och dom har kommit på att vi är superspännande, så hela gänget kommer skuttandes efter oss. Jag är riktigt imponerad av Dansa som lugnt går vidare och på sin höjd stannar och tittar en kort stund. Jag är tacksam för att fåren inte gjorde så för några år sedan.. hehe.
Rattis tar det också hur bra som helst och vi vet inte ens om han sett får förut. På hemvägen travade vi någon kort sträcka och Dansa var väldigt fin. Jag var mycket koncekvent från början med att hon skulle fram för skänkeln så det visade resultat direkt. Jag får aldrig slarva med det men det är så lätt när hon blir spänd och tittig eller är pigg, för då blir jag lurad. Hon blev lite rädd för en farbror i en lada på hemvägen så jag fick snurra lite innan hon gick förbi. 
När jag flög av i paddocken för några veckor sedan så fick jag grus ända in på trosorna, som gav skav på skinkorna innan träningen var över. Och det har aldrig hunnit läka helt och när vi var på terrängen i 2h i tisdags så blossade dom upp igen. Så att krydda det med nästan 1,5h skritt igår var kanske inte optimalt. Känns som jag sitter på en bukett med brännässlor. Haha.
 
Idag var vi ute och red själva och med mitt skavsår så tänkte jag mig en lite kortare men mer intensiv ridtur. För det är i skritten det gör ont. Jag var lika koncekvent idag och hon var fin tills vi kom en bit ovanför parkeringen vid berget. I flera hundra meter där så höll hon på och krångla. Hon tog inte skänkeln och så fort jag bad om galopp så var det tvärnit, så jag fick snurra snurra snurra och så gick det bra kanske 10m i trav/galopp innan det var tvärnit igen för att hon blev sur när jag inte gav mig (för att hon inte gick fram ärligt för skänkeln!!) och vi fick börja om. Hon var tittig in i skogen, vilket försvårade såklart men hon måste lyssna på mig i alla lägen. Hade jag nöjt mig med att hon gick framåt i skritt så hade det gått bra, men har jag bett om galopp så är det galopp som gäller. Punkt. 
När vi var nästan i mitten av branta backen så släppte det och äntligen gasade hon på i galopp som jag bad om. Ovanför backen fick hon galopperade på friskt en bit till i tempoväxlingar, och sedan likadant i trav innan vi vände hemåt. Hon var tittig i skogen hemåt också men när vi passerat branta backen fick hon trava på och vi fortsatte i dom svagare nedförsbackarna faktiskt. Jag har ju aldrig gjort det då jag är så rädd för snubblingar, men efter bara en gång på terrängen så är jag lite mer härdad. Haha. Och det är bra att Dansa inte vet om hon ska sakta av eller ej, för hon kan ofta börja bromsa självmant när vi närmar oss en backe.
 
Resten av vägen hem var hon jättefin! Jag är så glad för att snurrarna verkar vara ett fungerande koncept för oss. Lugnt, säkert och funktionellt. 
 
 

Terräng

Jag har länge vart sugen på att testa terrängträning och igår blev det av. Jag var lite nervös för att Dansa skulle bli väldigt busig och plocka fram sina monsterbocksprång, men hon skuttade bara lite ibland så det var ju absolut ingen fara. Däremot så var hon väldigt tittig på både hinder, hästar och omgivning.
 
Vi började med banken och hon hoppade glatt ut på första försöket. Andra gången så tvekade hon en sekund och snubblade lite och det gjorde henne osäker, så efter det fick jag inte ner henne något mer. Nästa hinder var en liten trälåda och när vi red emot den så kom det två människor och gick i skogen precis bredvid och skrämde henne. Hon stannade och hoppade stirrade på dom och sedan vägrade hon säkert 15ggr innan hon hoppade. Först var hon rädd för skogen och drog sig åt sidan, men sedan blev hon lite blockerad och hoppade inte för det. När hon väl hoppade så skuttade hon glatt över den en gång till efteråt. 
 
Därefter skulle vi hoppa en annan låda som hon också stannade på en gång men hoppade sedan med draghjälp, och gasade upp för en backe där en smal stock låg framför ett svagt dike. Där skyggade hon också för skogen bredvid och stannade på hindret. Efter några försök och med draghjälp så kom vi över även där. 
 
Dansa blev livrädd när hästarna började plaska i vattnet först men lugnade sig snabbt, även när det galopperade åt alla håll gjorde henne väldigt spänd. Men mot mitten av träningen så hade hon redan vant sig massor. Påväg ner till dungen så blev hon rädd för något och hoppade mot några människor.. sedan höll sig folk på behörigt avstånd från oss. 
Nere i dungen sedan så hoppade vi en tjock björkstam i uppförsbacke och hon stannade en gång innan vi hoppade den två gånger. 
Därefter gick vi ned för nedersta trappsteget av två, först fick en tjej leda ner oss och sedan hann hon bara ta tag i tygeln innan D vågade sig ner. (Lika som banken men lägre). En stock där stannade hon också på någon gång innan hon hoppade med draghjälp. Sedan vände vi och hoppade stocken åt andra hållet och sedan direkt upp för trappans två steg och den tog hon direkt utan problem. Det var så himla roligt! 
 
Vi avslutade vid gamla vattnet och där gick hon ner med lite tveksamhet och vi red på en åtta där och skulle hoppa en blåmålad stock på andra sidan, men även där stannade hon några gånger innan hon hoppade. Sista varvet vi körde där så travade vi genom vattnet på båda sidor, hon bjöd framåt och fattade självmant galopp innan vattnet var slut och tog tag i hindret superbra. Så kul att vi fick sluta bra! 
 
Summan av det hela var att jag blev väldigt nervös över att detta ska påverka banhoppningen negativt med alla stopp, men samtidigt så slog hon aldrig i något hinder eller kom galet, så hon borde inte blivit skrämd. Jag hade inte en tanke på att hon skulle vara så tittig eftersom hon inte är det i banhoppningen. Samtidigt så tror jag det spelade in mycket att hon var så upptagen med omgivningen med hästar i rörelse överallt, höga ljud och buskage/skog precis bredvid som hon ville skygga för. Superbra miljöträning om inte annat och sjukt roligt och nyttigt för oss båda att släppa lite på kontrollen och bara gasa på både uppför och nedför. Hon svarade väldigt dåligt på skänklarna redan från start, så det störde mig väldigt. Men när vi red efter någon så fick vi lite sprutt ibland ändå :D Tänk att vi travade och galopperade i nedförsbackar utan att knappt tänka på det innan träningen var klar. Jag som har sån snubbelfobi efter alla turer i backen med Bronzac. Jag borde brodda oftare och gasa runt på gräset hemma. 
 
Om jag ser att vanliga hoppningen inte blir påverkad negativt så kan jag absolut tänka mig att göra om det här fler gånger och se om Dansa blir tryggare och säkrare när hon vänjer sig mer vid hela situationen. För det är jag övertygad om :)
 
 

Omotiverad

Jag fick en idé att boka in mig och Dansa på en ny utmaning imorgon som jag vart sugen på länge, men dragit mig lite för på samma gång. Haha. 
Men imorgon kör vi och jag vill inte åka dit med överskottsenergi, så vi red ett mer ordentligt pass i paddocken ikväll. Red utan sporrar och provade hoppgjorden för första gången. Dansa stapplade första stegen och tyckte den var helskum, men sen brydde hon sig inte alls märkvärt. 
Däremot så var hon inte alls taggad på jobb idag. Hon var faktiskt tråkig att rida för hon svarade inte framåt ordentligt. Jag tog mig förbi spärren nästan helt i slutet dock.
 
Om det berodde på sadelgjorden, eller att hon gått lugnare några dagar och "segat" ihop? Hon kändes inte ett dugg trött utan bara helt ointresserad. Hon kanske hade en dålig dag och det lär ju även hon få ha. Speciellt då hon ändå aldrig surade ihop utan gjorde det jag bad om, även om det var med näppe. 
 
 

Lugna dagar

Dansa har gått 3 tävlingar på 2 veckor. Dom har tydligen en tendens att klumpa ihop sig för oss. Blev liknande i Maj också och sedan dess hade vi inte tävlat nu. I alla fall så tänkte jag ge Dansa några lugna dagar med uteritter och mycket skritt. 
I fredags, dagen efter tävlingen vilade hon och på lördagen red vi till renarna. Vi skrittade som sagt mycket men travade och galopperade också. Hon var tittig och pigg hemåt men stod emot lite bitvis bortåt, även fast det blivit väldigt mycket bättre faktiskt. Men eftersom vi alltid rider ensamma så får vi aldrig de där lata "glida med" ridturerna längre när Hanna och Winston gick först ;) Jag får vara som en hök på Dansa men vill bara använda skänklarna i rätt tillfälle så hon inte slutar lyssna på dom pga tjat. Hon blir spänd och tittig var och varannan meter, så jag har att göra om man säger så.. hehe. Men nån gång ska hon väl slappna av hela ridturer hon också, om sisådär 10 år kanske ;)
Hon blev väldigt fin från fårhuset och hem, trots att barn kastade boll en bit bort så fick jag henne att slappa av i lång/låg form. Framsteg! 
När vi red efter asfaltsvägen hemåt så blev hon rädd för något i dungen och hoppade ut i vägen och vägrade gå in på sidan igen. Jag blev stressad då jag hörde att en bil närmade sig från andra sidan kurvan, men jag hann få in henne i väggrenen i sista stund.. bilen hade säkert hunnit bromsa in, men eftersom vi var strax efter en kurva så kändes det läskigt. 
 
Igår var Hanna och jag ute och red tillsammans för första gången sedan 9 april då W blev dålig. Förstår inte att det gått nästan 4 månader! Denna gång red hon på Ratten och vi red ut på Eh. Hanna har ont i svanskotan sedan en avramling för flera veckor sedan, så vi kunde i princip bara skritta. Någon kort travsträcka blev det dock och när Hanna hoppat av så galopperade och travade vi lite till. Dansa fick gå först hela tiden förutom förbi tåget. Hon stod emot fram till nya tåget (hon krånglade både där och vid bron, vilket hon inte gjort de senaste gångerna vi ridit dit själv. Fick snurra en del) sedan fick hon lite bättre kliv framåt och i traven och galoppen var hon riktigt fin. Trampade på stadigt framåt i fin form. Kanske det berodde på alla skritt?
 
Tror Dansa och jag blev lite mer godkänd att rida ut tillsammans med nu, även fast Hanna inte litar helt på att Dansa sköter sig och smittar av sig på Ratten. Det är inte ofta hon gör stora saker som kan påverka andra sällskapet men det är ju djur så vad som helst kan hända ;)
 
 

Hopptävling Bollnäs

 
Tillhörande inlägg hittar ni här

Lokal hopptävling Bollnäs

Dansa var inte på sitt bästa humör i torsdags på tävlingen tyvärr. Men det blev istället ett bra tillfälle för mig att rida igenom den där spärren. Om vilan dagen innan gjorde henne lite loj eller om den gjorde att hon inte var mer loj än vad hon var, vet jag ju inte. Hon var ganska pigg och svarade helt ok, men hon hade inte det där lilla extra som jag vet finns eftersom hon visar det ibland. Oftare och oftare dock, till min stora lycka! 
Jag började rida fram inne i ridhuset och efter uppvärmning så gasade jag igång henne mest och det släppte mycket men inte allt. Skuttade över lilla hindret i paddocken på baksidan och det tog hon tag i bra, så hon var inte alls som på måndagen. På framhoppningen sedan så stannade hon på strax innan räcket första gången för en häst började hoppa runt precis bredvid henne så hon blev rädd. 
Sedan hoppade vi både räcke och oxer några enstaka gånger och det gick bra. Jag fick fram henne ett snäpp till där.
 
90cm - 0 fel
Det som gjorde mig lyckligast på hela dagen var att Dansa taggade till lite extra när hon kom in på banan. Det tolkar jag som att hon visste att det "är nu det gäller" och att hon tyckte det skulle bli roligt! 
Det var inga titthinder men en helsvart oxer. Tur att vi hann hoppa det hemme en gång eftersom hon tyckte det var lite klurigt. Denna gång reflekterade hon inte ens på det. Vi flög över alla hinder utan problem, även fast vi kom i botten på något. Precis innan avstampet på 5an tittade hon till på något (var en vagn med bommar utanför banan rakt bakom som hon var tittig vid hela tiden) men hoppade när jag bad henne. Blev korsgalopp (den ENDA på hela banan!!) efter det lite konstiga hoppet men det gick bra på nästa hinder ändå. 
Felfria och jag är så glad varje gång hon är positiv och hoppar allt inne på banan! 
 
Tanken var att efteranmäla till 1m om 90 gick bra, vilket den gjorde. Men jag valde att avstå ändå efter att ha pratat med Anette. Dansa var inte helt framme på framhoppningen så det är dumt att riskera en dålig runda som sänker vårt självförtroende, så vi tränar vidare lite till innan. Det blir troligen inga fler hopptävlingar i år, men det gör inget. Huvudsaken just nu när vi inte är så stabila är att få hoppa och det gör vi ju på träningarna! 
 
4a av 4a felfria 90cm rundor i år!