Ensam uteritt nr 2

I torsdags var vi ute och red ensamma igen, fast med Hanna i bil en bit bakom som reserv och trygghet. Även denna gång stannade hon och lade i backen så fort jag styrde höger utanför gården. Jag fick dra in henne på en minivolt flera omgångar och vi hamnade en bit ut på trekanten innan hon gick framåt igen. Sedan fick jag göra några volter uppe på asfaltsvägen också innan vi kom ner i diket och upp på åkern. Därefter gick hon duktigt fram till kallebacken där jag stannade för att låta en bil passera. Då ville hon inte gå så jag fick dra runt henne något enstaka varv innan hon traskade vidare.
 
Därefter travade vi en helt del till blå/vita huset. Där spände Dansa upp sig och jag såg rådjur nedanför backen. En sprang över vägen två gånger och D stod och stirrade på dom men gick fram några steg i taget. Jag lät henne titta och drog inte runt henne på volt förrän hon tänkte bakåt, vilket hon gjorde några gånger. Men vi kom relativt snabbt förbi stället och kunde fortsätta till renarna som planerat. Det skulle bli ett eldprov om jag får förbi henne på hemvägen för det har jag bara lyckats med om jag hoppat av på just hemvägen, på hela senvintern/våren. Men vi skrittade förbi utan konstigheter. Väldigt spänd och trippig men stannade knappt någon gång ens. Superdupermegaskönt!! Bättre än vad jag vågat hoppats på!
 
Därefter travade vi så mycket som möjligt på hemvägen och jag var noga med att hon tog halvhalterna och lyssnade på mig. Även denna dag superpigg och jag älskar att hon är det! Men då vill jag att hon ska vara väldigt lyhörd på vad jag vill, för annars blir det lite läskigt. Så det får jag se till att hon blir! :) 
 
Det regnade och var ganska ruggigt väder, men det störde mig inte. Dansa tog det bra när bilar åkte om oss på hemvägen längs asfaltvägen.
 
Tidigare i vår.
 

Nästa level

I onsdagskväll var vi alltså på dressyrträning för Patrik i Söderhamn. Vi har vart där på tävling en gång och red fram inne i ridhuset, men annars var det nytt för Dansa. Hon var spänd till en början. Tittig på väggspegeln och längs ena långsidan så står stallets hästar bara på andra sidan väggen, så dom blev hon rädd för ibland. Det var väldigt mycket energi att hantera och till detta så satte vi på musik också vilket gjorde henne ännu lite mer spänd. Lyckades få lite ordning lagom tills uppvärmningen var klar och träningen började.
 
Vi tog tag i skänkelvikningsproblemet vi haft sedan förra träningen. Jag har haft en känsla av vad som är fel men ändå inte riktigt fått till det. Men det var mycket riktigt yttertygeln som var boven då jag tagit för mycket i den och därmed ställt över henne vilket gör att det blir hjälpen för galopp istället. Vi fick jobba en del med det och det hade satt sig lite i huvudet på Dansa så hon ville inte riktigt gå undan skänkeln ens när jag hade henne rätt ställd till en början. Istället blev hon störd av min skänkel och vad gör Dansa om något inte känns ok? Jo hon ser till att bli av med det.. hehe. Så hon bjöd en hel del på karatesparkar mot min högerskänkel. Hon träffade flera gånger men det är mest på stigbygeln eller sulan på stöveln så det känns inte så mycket. 
 
Efter en stund så lämnade vi det för att inte köra fast. Efter lite travökningar, öppnor och galopp så kunde vi flytta helle i slutet utan problem. Tänkte mer manken först så att det inte skulle bli så tvära linjer.
 
I både traven och galoppen fick jag börja känna på en högre form och kortare steg. Hon blev otroligt fin i vänster galopp! Den högra är svagare så där ligger vi lite efter, men hon var riktigt fin där också. I traven blir hon lite ostadig i formen men oj vilken härlig känsla det var från ryggen när vi fick till det! Kändes lite som en motorbåt ;) haha. Hon satte sig mer och lyfte i fronten, så himla roligt!
 
Nu gick hon ju emot lite i början men det beror ju på viss del att jag gjort fel och gett oss en fnurra på tråden. Bäst att jag sköter mig! Men annars var hon även detta pass väldigt arbetsam och positiv. Jag riktigt känner hur kul hon tycker att det är och det gör mig SÅ glad. Vi pratade lite i slutet om hur viktigt det är att bara leka fram träningen med henne och inte låta ridpassen bli för långa. Just det där begreppet "leka" fram har jag lite svårt att förstå fortfarande tyvärr, men det blir klarare och klarare för mig. Tror att det är för att allting är nytt för mig också, så det är svårt att veta vad som är "allvar" och vad som är "lek". 
 
När vi skulle lasta på hemvägen blev D rädd för något och kastade sig ut ur transporten när hon var halvvägs in. Lät henne slappna av och sedan traskade hon lugnt på. Vi kom hem från stallet vid halv tolv. Helt galet sent.
 
 
 

Hoppträning 24 april

 
 
Tillhörande inlägg hittar ni här

Pigg som en mört

Trots en urladdning (trodde jag) på hoppträningen igår, så var hon sjukt pigg idag! Äntligen fick hon gå mot paddocken igen och hon traskade på det fortaste hon kunde! Haha. 
En gång blev hon rejält otålig av att behöva stå still och vänta på en bil.. rider vi åt andra hållet så är hon arg för att hon INTE vill gå framåt istället. Blir inte klok på henne ;) 
 
Väl i paddocken skulle hästarna där precis in, så jag väntade med att sitta upp tills dom var klara. Dansa blev brunstig också. 
Jag startade musik att rida med i fickan och hon blev lite spänd av det idag faktiskt. Har glömt det ett tag nu då det gick så bra tidigare, men måste underhålla det mer. Min plan var ett lösgörande pass under lättridning, och det blev det också! 
Massor av böjningar, ställningar, halvhalter och 3steg. Hon låg på lite i början men blev efter en stund väldigt fin och formbar. I vänster varv red vi fina öppnor och skänkelvikningar åt höger. Men åt andra hållet böjde jag bara henne rejält vilket blev galopp i början, men det släppte fort om jag var försiktig med yttertygeln. Kunde i slutet flytta henne svagt åt vänster med skänkeln, men så fort jag tog i yttertygeln så blev det galoppinslag. Vet ju inte om det är jag som gör fel eller om jag bara ska ta igenom det. Inte får jag till någon träning med Patrik heller.. 
 
Tog någon minut galopp åt vardera håll på en volt närmast järnvägen och precis när jag började så startade låten en "makalös manick" där det knorrar och knarrar en hel del så Dansa blev väldigt taggad av det. Haha. Valde att trava tills hon slappnade av lite och tog sedan galopp under tystnad. Väldigt pigg som sagt men fick ändå fin ordning åt båda hållen. 
 
Vi travade många gånger åt båda håll över 4 cavalettin med upphöjda bommar på varannan sida. Först hade jag lagt dom lite för tight och när de var rätt avstånd så slog hon i lite de första gångerna, men sen när hon hittat tekniken så var hon verkligen superfin över dom! Hon måttade in själv om jag bara satt till lite innan och sedan lyfte hon fossingarna så duktigt. Tror vi aldrig/knappt har ridit över upphöjda någon gång, men det ska ju vara väldigt bra träning!
 
Red 35 min med en kort skrittpaus och hon var inte det minsta trött. Ledde henne hem och då blev hon rädd för en promenerande människa bakom oss två gånger men gick bra med alla bilar. 
 
 

Hoppträning

Igår var det dags för tredje hoppträning för i år. Dansa var pigg som en mört även denna gång och det är så otroligt roligt att känna hur roligt hon tycker att det är! Jag hoppas verkligen verkligen att den här ridpersonligheten är här för att stanna! 
Hon busade inget igår dock, men det är väl lika bra för annars flyger jag väl snart igen ;) Haha.
 
Jag fick till framridningen mycket bättre den här gången än de två sista då hon vart så pigg. Var mer noggrann att ta igenom halvhalterna och böja igenom henne. Kämpade på lite med vårt trassel med vänstra skänkelvikningarna. Lade bak innerskänkeln och hon fattade galopp direkt som tidigare, men jag höll kvar den tills hon flyttade sig och struntade i om det var i galopp eller trav. Efter ett tag accepterade hon det några gånger så då slutade jag. Tror dock fortfarande att det är något jag gör som blir fel. 
Hon blev himla fin genom det arbetet i alla fall så cavalettijobbet och studsarbetet gick himla bra sedan! Faktiskt våra bästa studs någonsin då jag fick upp henne på bakbenen. 
 
Vi red en lång kombination med galoppbom - kryss - 1 - oxer - 2 - räcke - 3 - oxer och sedan kom staketen nästan direkt så vi var tvungen att svänga snabbt så att dom inte skulle bjuda på staketet. 
 
Vi hade även tre enkelhinder. En oxer med halvt snett igenom som från ena hållet kom snabbt - däck och björkbommar. Räcke halvt snett igenom med regnbågarna som Dansa kunnat stanna på någon gång tidigare år men nu fanns ingen tvekan. Ett till räcke stod mitt på en långsida så vi fick lång anridning - två lager med klossar och en bom överst. Dansa stod emot liten aning på oxern åt båda håll. Aldrig någon tanke på att stanna men ett litet motstånd. Vet ej om det berodde på min anridning då vi svajade lite kanske?
Annars så fick jag vara noga med att hålla bra galopp genom svängarna och inte börja plocka. Gjorde det en runda men Anette påminde mig och då slutade jag direkt! Är livrädd att förstöra det här framåttänket hon har nu.
 
 
Det är så himla roligt!!
 
Från första träningen. 10 april. Hon är så snygg i kroppen nu tycker jag.
 

Check!

Idag har Dansa och jag vart ute ensam på uteritt igen och vi tog oss dit jag planerade. Min plan var att rida till renarna om det inte blev för mycket bråk, för då skulle jag kortat ner det till något mer passande. Men det behövdes inte! 
 
Hanna åkte med bilen en bit bakom ifall jag skulle behöva tömgrejerna eller hjälp med longerspöet från backen. Känns skönt att ha någon i närheten för min egen trygg- och säkerhet också. Vi hade sån tur med vädret. Det snöade rejält innan och strax efter ridturen.
 
Dansa började med att glatt skritta av gården, men tvärnitade i samma sekund som jag tog i högertygeln och bad henne svänga mot Hårga istället för mot paddocken. Idag fick jag snurra henne mer än sist och hon backade ner i diket och ut på trekanten. När vi kom iväg så skrittade hon motvilligt till åkern där hon testade igen. Två, tre gånger fick jag snurra henne inann vi nådde krönet men sedan traskade hon duktigt på hela ridturen. Hur lycklig jag känner mig över det? Såååhääääär! 
 
Jag skrittade mest bortåt men travade några kortare sträckor. Hon stannade till en gång och tittade på en kvinna i en trädgård, men vedklyven brydde hon sig inte om. Sen stannade hon en gång nedanför backen vid renarna. Men dessa gånger tänkte hon aldrig bakåt och gick fram sekunden efter, så jag snurrade henne aldrig. Vi vände strax innan vi kommit upp för backen vid renarna och poff så fick jag en mycket pigg liten donna. 
 
Väldigt fin att rida så länge jag var konsekvent med halvhalterna. Tyvärr glömde jag bort våra skänkelvikning-åt-vänster-problem så hann bara med två stycken innan ridturen var slut. Dessa två gick bra men var väldigt svaga. Öppna ställd höger blev det taktmissar i de korta metrar jag testade. Åt motsatt håll både i öppna och skänkelvikning flyttade hon sig väldigt fint. 
Tog en kort galopp upp för backen vid fårhuset. 
 
Mötte en fyrhjuling på hemvägen och jag hoppade av. Killen som körde såg oss inte förrän han var ganska nära då han satt och tittade neråt. Blev en kraftig inbromsning när han förvånat såg oss så det lät extra mycket. Dansa kastade sig bakåt och killen blev lite skärrad och stängde av direkt. 
Mötte några bilar också men då stod vi på avfarter. Längs vägen hem åkte personbilar förbi oss utan problem. 
 
Vi hittade tack och lov en hovböld på Noas vänster framhov idag, där hon haltade igår. Hon har även vart halt någon dag här och var på senare tiden. Känns så skönt att ha hittat felet och hovis var där ikväll och gjorde iordning.
Winston var tydligt bättre i hältan idag också. Så himla skönt!
 
 
 

Olycksdrabbade

Winston har vart halt i två veckor nu och idag var även Noa dålig. Vad har vi för onda andar över stallet? Jag hoppas det det ger sig snart och att Dansa och Lukas klarar sig i alla fall! 
 
Har vart hos Hanna ikväll och firat henne då hon fyller år imorgon. Skjutsade ner gänget till Tuppenz strax efter 22 och åkte hem för jag ska upp och jobba imorgon. Sen gillar jag bäst tiden innan så det här är perfekt för mig ;) Haft en rolig kväll men kommer ändå hem i bra tid och är pigg imorgon! 
 
Jag hade därför också en rejäl tidspress i stallet innan, men Hanna hade fixat nästan allt så jag hann trots det ut en sväng med Dansa. Var först till paddocken och tog ned bommarna från logen.
 
Vi traskade dit i tömgrejerna i blåsten och Dansa fick börja med att trava några minuter på volt. Hon lade sig i en väldigt fin joggingform på en gång och likaså tempo och bra driv med bakbenen, så jag behövde bara stå där och se glad ut. Vilken lyx! Sen började jag projekt-lura-henne-genom-vattenpölen och efter några varv så sprang hon, om än lite motvilligt, igenom den. 
 
Därefter flyttade jag upp volten mot 4cavalettin jag hade lagt upp på en volt med varannan bom upphöjd. Hon var tveksam och försökte orma sig förbi då den låg i höjd med stället hon blev rädd på sist. Vid containern, och hon fick springa emot den. Jag hade typ noll tid på mig så bestämde mig för att fortsätta i vänster varv och bara låta henne rulla på där så gott det går. Många gånger blev det bra och hon lyfte så fint på fossingarna, men några gånger halkade hon på sidan eller bröt av till skritt också. En del få dock skyllas på chauffören som inte är tillräckligt snabb i tanken och kroppen ;) 
 
Hon fick avsluta med något varv i galopp innan vi traskade hemåt igen. Ska försöka tömköra henne över bommar oftare för det känns bra att hon får jobba ostört från mig på ryggen och ändå lyfta ordentligt på benen.
 
 
 

Ett steg fram

och förhoppningsvis inte två steg bak ;) 
 
Dansa och jag skrittade ut idag och jag hoppade upp direkt vid stallet. Hanna gick med en bit bakom med longeringsspöet som backup men det behövdes inte idag! Jiho!
När jag styrde höger vid trekanten stannade hon direkt men jag drog snabbt in henne på en minivolt något varv och sedan gick hon framåt. Nere på åkern stannade hon igen men efter två varv på minivolt så traskade hon vidare. Trollunge! 
Sedan stannade hon inget mer alls på bortåtvägen. Lite seg men det brukar hon alltid vara bortåt så det behöver inte ha något med den här testperioden att göra. Vi travade några korta sträckor och en gång travade jag iväg en lite längre innan jag vände tillbaka och red bortåt igen. Inga problem! 
 
Eftersom Hanna ändå gick där en bit bak så vet jag ju inte om det var mina korrigeringsvolter som hjälpte eller om det också var för att Hanna var där bakom. Vi testade att lämna Hanna vid vägen upp mot berget medan vi skrittade iväg en bit bortanför korsningen och vände. Inga problem det heller! En karl krattade nära vägen så det var lite läskigt, men hon traskade på ändå.
 
På hemvägen fick hon nys om rådjur på åkern bakom elhuset så hon stannade och spände upp sig. Jag stod där tills hon slappnade av lite och när vi sedan skulle gå så började hon backa. Snabbt in på en volt och sedan traskade hon duktigt hemåt om än rejält spänd. 
 
Underbart! Känns så skönt och roligt med ett så pass stort framsteg! Winston är fortfarande halt, men var lite bättre idag så det kändes så himla skönt. Både Hanna och jag har börjat kunna se någonting positivt med hans skada i alla fall. Fast det är fruktansvärt tråkigt och oroligt och stackars! Men Hanna tycker det är kul att vi hinner göra lite mer saker från backen tillsammans och inte enbart ridning. Som förr i tiden. Det sa hon dock innan hon gick med mig och Dansa.. haha. Och jag känner att det ändå är bra att jag blir tvungen att ta tag i de här uteritterna. För hade vi haft dom att rida med så hade jag säkert lagt det på is istället. Men håll alla tummar ni har att W är helt bra inom en väldigt snar framtid!!
 
 

Filmsnuttar

 
 
Tillhörande inlägg hittar ni här

Ensamma

Ikväll var Dansa och jag helt ensamma så vi red till paddocken. Hon är himla rolig alltså, till paddocken är det väl ungefär 1km om jag mäter med min riktigt kassa avståndsbedömning.. ;) men dit skrittar hon lyckligt på minsann! I min värld är det lika mycket uteritt som när vi ridit till Hårga de sista gångerna, men tydligen inte i Dansas. 
 
Jag var mer noggrann med att stretcha igenom henne under uppvärmningen den här gången och då fick jag sedan inga problem med taktmissarna i vänstersvängarna heller. Hon var riktigt fin och vi kämpade på med skänkelvikningarna som bara blir galopp åt vänster. Provade olika lösningar och när jag till sist ledde överdrivet tydligt med vänsterhanden så gick det bra. Klappade och avslutade efter en gång bara så vet ju inte om det fungerar i längden. Måste kolla med Patrik för jag gissar att jag gör något med sitsen som blir för lik en galoppfattning, men kan inte hitta felet själv. 
Hon gjorde superfina öppnor på medellinjen, ställd åt vänster. Åt andra hållet blev det galopp även där. 
 
Vi höll oss bara i trav idag men jag fick henne inom hjälperna bättre än vanligt, så jag kunde nästan glida runt precis som jag ville med våra 3stegstempoväxlingar. Superkul!
 
Hon blev rädd för något på långsidan mot stallet under mitten av ridpasset och hoppade rakt åt sidan så jag hängde lite på sniskan. Tur hon inte skuttade vidare! Haha. Hon var tittig där resten av passet men jag låtsades som ingenting och red på så gott det gick där. 
 
Jag brukar gå hem när jag ridit klart, men jag fick skav från ridstöveln sist så var tvungen att sitta på idag. Åkte förbi en bil bakifrån utan problem.
 
 

Ny uteritts-metod

Ikväll red jag ut på Dansa igen. Denna gång hjälpte Hanna mig och planen var att hon skulle gå med longeringsspöet bakom så att hon kunde gå in och mana fram henne med det, som i tömkörningen, om hon började bråka. 
 
Men först skulle jag leda henne till ladan och det var inget Dansa var med på. Hon började stanna och vägra följa mig så fort vi kom ut på asfaltsvägen. Men efter att ha flyttat henne i sidled en hel del och att jag gick bakom hennes huvud (så fort jag kom framför så stannade hon) så kom vi halvvägs. Därefter snurrade jag henne på en miniliten volt och det tog en bra stund innan hon valde att följa med mig istället för att snurra runt runt. Och då följde hon bara en kort bit innan vi fick snurra igen. Till slut var vi framme vid ladan i alla fall och hon blev aldrig arg idag, det blev i och för sig inte jag heller och då håller hon sig också lugn för det mesta. 
 
När jag satt upp så gick hon kanske fyra steg innan hon stannade och Hanna fick slå med piskan i luften bakom henne. Dansa pep surt till och hoppade som en räka innan hon gick framåt. Vi gjorde så att Hanna gick en bit bakom oss och använde bara spöet när jag sa till, för att inte riskera att vi var osynkade och jag skulle råka tappa balansen och dra i tyglarna. Utanför Peters gamla hus så stannade hon igen och när Hanna slog i luften pep hon igen och hoppade lite, men sen gav hon upp. Hon stannade lite tappert någon enstaka gång till men antingen så lyssnade hon direkt när jag sa till henne från ryggen eller så lyssnade hon på långpisken trots att den var rejält långt bak då. Vi skrittade mest, med lite travövergångar. Vi vände vid korsningen mot timmerhuset. 
 
När vi vände hemåt så bad jag H stanna medan jag skrittade bort och runt kurvan mot timmerstugan. Dansa hade stenkoll på att långpisken försvann runt hörnet och stannade, men jag var snabb i korrigeringen och hon tog den bra och skrittade på framåt. Efter en liten bit släppte tveksamheten så jag vände hemåt igen. Men styrde direkt bort mot blå/vita i korsningen. Även då stannade hon, men jag var snabb igen och då skrittade hon glatt på en bit innan vi vände tillbaka till Hanna. 
Tog också en liten kortis in på bergvägen och jag fick vara snabb där med och hon tog det bra. Så aldrig någon backning idag.
 
När vi nästan var hemma började det blåsa och regna rejält så vi hade tur med vädret! 
 
 

Äntligen

Igår satt jag upp på gårdsplanen och red iväg mot paddocken. Dansa traskade glatt på från start trots att hon hittade något jätteläskigt bortåt hebre. Viktor gick med en bit bakom med tömgrejerna ifall att. 
 
Väl i paddocken var Dansa pigg! Wiho, äntligen även i denna paddock!! Red i dressyrsadeln så efter uppvärmningen så tränade vi i den högre formen längs fyrkanten och lite volter. Jag tycker hon blivit lite stadigare i den och tycker mig ana att hon fjädrar upp med frambenen mer vissa stunder nu. Kanske jag inbillar mig, men i så fall gillar jag min inbillning. Haha.
Jag fick henne inte helt lösgjord så vi tappade takten i många kurvor, men jag är så himla glad för att hon hade vanliga arbetsviljan. Så får jag se till att rida bättre sen också ;)
 
Vi gjorde lite galoppfattningar som hon tog bra. Skänkelvikningarna åt höger var fina men det blev galoppinslag åt vänster även igår. Jag försökte lösa det med att rida en längre bit på medellinjen innan jag flyttade ut henne och det blev bättre då. 
 
 

Första hoppträningen på 6 månader

 
 
Tillhörande inlägg hittar ni här.

Problem är till för att lösas

Idag har vi tagit tag i uteritterna igen. Jag tog på tömgrejerna och packade bilen med sadel och tyglar. Med Viktor i bil ca 100m bakom oss så traskade vi iväg mot Hårga. Jag ledde henne till en början för att se hur det skulle gå. Det var inga problem fram till en bit nedanför kallebacken, hon accepterade det om vi skrittade men inte om jag bad om trav. Så jag gick bak med tömmarna och snärtade piskan i luften med en smäll och poff så travade hon framåt. Hon fick sedan trava till häck-huset då vi mötte en bil och jag fick fram till henne igen. Ledde henne sedan ända till bortanför bergetvägen och varierade mellan trav, halt, ryggning och hon lyssnade väldigt bra hela tiden. Därifrån tömkörde jag henne sedan till hembygdsgården och det var inga som helst problem. Vi travade så mycket som jag orkade springa. 
 
Vid hembygdsgården hjälpte Viktor mig att byta om till ridutrustning och så hoppade jag upp och skrittade hemåt. Dansa var väldigt pigg! Igen.. Haha. Med en hoppträning, en dressyrträning och en bra stund på töm i bagaget. Vart har all energi kommit ifrån?! Jag älskar dock den bara mer och mer, så nu hoppas jag den inte försvinner.
 
Skrittade till nedanför backen vid renarna och sedan travade vi hela vägen till elhuset med en kort galopp upp för backen vid fårhuset. Gud vad många konstiga namn vi har inser jag nu. Haha. Dansa var SÅ rolig att rida. Massor av energi men jag var konsekvent med halvhalterna och då kom hon ihop sig istället för att älga iväg som en robot i kroppen. Jag böjde, red skänkelvikningar och öppnor om vart annat och Dansa bara flöt med. 
 
När jag hoppat av för att leda hem henne efter asfaltsvägen så kom min kusin med en fyrhjuling och samtidigt en bil bakifrån, så det blev lite kortslutning för Dansa där ett tag men hon lugnade sig snabbt.
 
Jag är väldigt nöjd med dagens pass åt båda håll. Vi råkade dock inte ut för några störningsmoment. Någon bil bara och en som hamrade inne i en lada på bortvägen, men det kom vi snabbt förbi. 
Får se hur jag går vidare nu. Imorgon ska jag rida ett pass i kyrkpaddocken i alla fall och se om vi kan få till vettig ridning. Dansa har alltid tappat bjudningen där, men nu vill jag lösa den där biten så vi kan få ut något av ridningen där.
Hoppas jag inte är sämre imorgon bara. Började bli förkyld igår och var sämre idag. Kanske inte så smart att springa så mycket med Dansa idag.. men det är lätt att dras med ;)
 
 

Film på bustrollet

 
 
Tillhörande inlägg hittar ni här

Töm

Igår traskade vi iväg till kyrkpaddocken och tömkörde, Dansa och jag. Det fanns inga tecken eller sura miner alls på att inte vilja följa med mig när jag ledde henne från gården. Nästan framme vid kyrkan började det blåsa rejält och regna så hon stannade och blev spänd. Jag styrde hennes huvud lätt mot mig och väntade tills hon slappnade av och tuggade. Fungerade bra. 
 
Under tömkörningen var hon superfin! Var ju år och dar sedan sist och det märks så tydligt att hon blivit starkare och fått bättre arbetmoral. Hon höll den gångart jag bad henne om tills jag sa något annat utan att försöka hitta minsta tecken på att få sakta av. Lät henne mest rulla på i trav och galopp men lade också in tempoväxlingar framåt. Provade även att samla traven några steg ett fåtal gånger. 
 
Som alltid så har jag svårare att få till det i höger varv. Hon lägger sig lite inåt och genar och när jag tar i yttertömmen så stället hon bara huvudet utåt. Men jag gjorde inte så stort affär av det utan tog ledande tygeltag innåt och jobbade mest med att få fram kvickheten och då löste det sig av sig själv. 
 
Både dit och hem, när jag ledde henne, så gjorde jag massvis med övningar som hon lyssnade bra på. 
 
2013
 

Dressyrträning

Efter en hoppträning och en dressyrträning så känns det inte riktigt lika jobbigt med uterittsstrulet vi plockat på oss. För wow vilken häst jag har! Eller ja, Annika om vi ska vara petiga.. ;) Hon är så sjukt rolig både i hoppningen och dressyren nu så innebär det att jag får en lite väl explosiv uterittshäst så får jag ta det. Bara hon fortsätter såhär på banan. Dock så måste hon ju ändå gå framåt ute, men det ska vi nog kunna lösa.
 
Igår var vi alltså på träning för Patrik på Nytorp. Under uppvärmningen så vandrade Hanna på läktaren och flyttade stolar och hade sig. Dansa blev spänd och skyggig men efter en stund så fokuserade hon bra på mig trots ljuden. Sedan red vi igenom LA:1an 3 gånger. Jag fick rida ihop henne ytterligare lite mer för att få upp fronten ett snäpp till. Hon blir lite ostadigare i de högre formerna fortfarande såklart, då vi inte hunnit träna så mycket på det, men jag märker ändå stor skillnad. 
 
Skänkelvikningarna åt höger gick otroligt bra! Åt vänster red jag dock lite för stort och jag vred kroppen lite omedvetet så att hon tog galopp istället. Jag bromsade lugnt och började om och vi fick till några fina steg i slutet av varje. 
Ryggningen blev sned åt vänster idag trots att jag var noga med vänsterhanden, men vi har inte tränat alls mycket på det så vi låter detaljerna vara just nu. I sista ryggningen så hade hon lite bättre tramp i bakbenen som hon annars bara har släpat bakåt.
 
Höger galoppen fick jag någon kick i men annars kändes den bra. Jag får vara noga med att bara lägga an skänkeln kvickt och sedan lätta för det verkar vara en trigger till sparkarna. Var jag snabb så fick jag istället en bättre galopp som svar och det är ju mycket trevligare ;) Förvända gick bara bra sista gången. I vänster galopp så var hon superfin men i förvända bröt hon av en microsekund alla tre gångerna, i det varvet fattar hon dock "rätt" (fast det är ju fel ;) haha) om jag behöver återuppta galoppen. Istället för att sätta ihop galoppen extra noga när jag påbärjar förvända så har jag en tendens att gasa lite, och det gör ju bara allt svårare för Dansa och hon faller istället och bryter av. Kändes ändå bra för jag red tightare vägar idag än när jag gjorde det i Spännars, och ändå fick vi till den högra en gång. 
 
Mellantraven tror jag gick riktigt bra. Patrik hade nytt och så himla bra headset så jag var som i en liten låda och hörde inte om hon klonkade sko, men jag tror faktiskt inte det. Jag frågade vad jag gör som inte andra gör eftersom det verkar som att jag har mycket större problem med skoklonk än många andra (av vad jag sett på de tävlingar jag vart på). Och då var det för att Dansa är så rörlig och har hon inte fronten uppe tillräckligt så hinner inte frambenen undan för bakbenen. Det tar jag ändå som något positivt såklart! Även fast det blir svårare för mig.. hehe. Det kan ju dock vara så att det är vanligt bara att det inte visar sig för att dom har sina hästar tillräckligt på rumpan. Men det ska jag snart ha också :)
 
 
 

En liten vilde

Igårkväll var vi på hoppträning i Spännars igen som sagt. Det blev banhoppning eftersom två stycken ska tävla i helgen. Dansa var upp över öronen taggad och plöjde mest igenom uppvärmningen som en robot. Jag får inte riktigt till det i traven när hon är så på. Lättare i dressyrsadeln för det känns som att jag kommer ner mer i sadeln då. Men jag vill ju hålla på med båda grenarna, så det är bara att lära sig rida i båda sadlarna också ;) 
 
Efter cavaletti så travhoppade vi ett räcke på ca 70cm. Dansa lade på ett stopp första anridningen och varför vet jag inte. Ser ut på filmen som att hon tänker hoppa, men ångrar sig i sista sekund. Efter en volt så hoppade hon stort och därefter hoppade hon allt jag styrde på i alla lägen. 
Efter att ha hoppat räcket åt båda håll i trav och galopp så lade hon upp den till en oxer på 90cm och bad oss rida på. What! Kände jag först. Haha. Så pang på och med enkelhinder som dessutom är en oxer så kändes 90 lite i högsta laget. Men Dansa skuttade över det så okomplicerat så då försvann den lille klumpen i magen. 
 
Vi hade två ensamstående oxrar och ett räcke. Samt en långsida med räcke - 3 - oxer. Alla hinder låg på 90-95 redan från start och Dansa hoppade allt så himla bra! Hon var fortfarande galet pigg och kändes som en racerkula som slängde in lite bocksprång och bus här och var. Lite ostadigt på ryggen men ändå så underbart att hon tyckte det var så kul att hon busade till det, vilket hon aldrig gjort såhär tydligt. Hon behöver inte göra något värre bara ;) 
 
Vi avslutade med att hoppa en av de fristående oxrarna på långsidan och sedan linjen räcke - oxer då dom höjdes till 1m - 1.05m och det är vårt höjdrekord! Vi har bara hoppat så höga hinder ut ur kombination förut men det gick ju strålande såhär också. Vi kom väldigt stort på oxern första gången så Dansa tog ett snabbt beslut att lägga in ett extra skutt och det var nog tur för annars hade det blivit svårt att räcka över.. Dansa visade upp sin kvickhet med att klara av den utmaningen utan att ens vara i en bom. Impad! Men jag önskar att jag slapp sätta oss i dessa situationer. 
Vi gjorde om, gjorde rätt och fortsatte sedan på linjen. Lite stort in där men hon räckte ändå fram på 3 språng utan problem. Vi som brukar ha problem att nå fram på rätt antal språng även när vi kommer in bra. 
 
Dansa var inte ett dugg trött efteråt och ville bara hoppa mer och mer. SÅ HIMLA ROLIGT! Lite skräckblandad förtjusning då hon blir som en liten katapult i kroppen, men det vänjer jag mig gladeligen med om hon fortsätter vara såhär taggad! 
 
Efter sista hoppet kunde jag låta henne galoppera på ett helt varv i paddocken medan jag klappade och berömde utan att behöva be henne hålla galoppen en enda gång. Ett litet steg för hästvärlden men ett stort steg för team Dansa och Lina ;)
 
Vips så kändes det här uterittskaoset inte riktigt lika tungt längre! 
 
 
 

Skönt

Vi var iväg på hoppträning ikväll och Dansa var helt sig själv utan något testande varken vid lastning, hantering eller ridning. Kändes otroligt skönt att inte allt behöver vara kaos i alla fall! Hon var dock helt galet pigg och jag älskar det samtidigt som det gör mig lite nervös stundtals..Haha. 
 
 

Ledarskap

Dansa vilade idag men jag gick ändå ut och tränade lite från marken på gården. Hon trilskades även idag, men jag var lugn som en filbunke och bara gick kringelikrokvägar, blandat med att stanna och backa i olika riktningar. Blev hon upprörd så flyttade jag henne i sidled eller snurrade henne på en liten volt runt mig. Med mycket tålamod och lugn så följde hon efter mig åt alla håll.
 
Hon är, har alltid varit och kommer troligtvis alltid förbli en riktig tankenöt att knäcka för mig.
 
Gammalt foto
 

Bakslag

Upp som en sol, ner som en pannkaka. Winston är skadad så Dansa och jag skulle ut och rida själv idag. Vilket vi gjort även de två senaste uteritterna. Dom har ju följt med en liten bit men det brukar ju vara värre att lämna en häst och rida bortåt än att rida iväg ensam direkt från stallet. Men från och med idag har Dansa kommit på något nytt förstår ni! Nu ska hon inte ut och rida själv över huvudtaget. 
 
Hon traskade på precis som vanligt ner på åkern. Där kickade hon två gånger mot min vänstra skänkel så jag funderade på om något inte stod rätt till. Men när hon var precis som vanligt resten av åkern så släppte jag det. Hon stannade uppe på asfalten så jag hoppade av och ledde henne (kommer långtradare där så vill av den så fort som möjligt). Det händer ofta, så inga konstigheter där. Satt upp vid ladan och hon började backa lite men gick ganska fort framåt. Vi skrittade till Kallebacken där det blev stopp igen. Jag satt tålmodigt och bad henne gå fram med skänklarna men hon backade väldigt nära eltråden så jag hoppade av. Men det var tvärnit då med! Det har bara hänt när hon vart livrädd för rådjur (eller vad det nu är) men nu var hon inte ett dugg rädd, så jag sa åt henne på skarpen med spöet en gång men fick då en stegring och ett framben rakt ut som gensvar. Livsfarligt! Hon stegrade bredvid mig så jag hoppas hon gjorde det medvetet, men gör hon det om jag säger åt henne en gång till? Det vet jag faktiskt inte. 
Jag försökte istället lugna ner henne och hon var snabbt nere på min nivå igen och jag kunde peta löst med spöet på magen och hon följde med mig. Vi gick till elhuset och vi stannade, backade och traskade framåt med lågt huvud. 
 
Så jag satt upp igen. Men hon lade i backen direkt jag skänklade och när hon backade in i en plaststolpe så satt jag av. Då var hon helt upprörd igen och vägrade följa med mig. Hon spände sig och tittade på allt möjligt men jag fick kontakt ibland och hon gick fram när jag petade med spöet. När vi kom till fårhuset så var det tvärnit igen. Hon vägrade gå fram. Att bli arg var inget alternativ. Men hon blev ändå väldigt upprörd och sparkade med frambenen i backen, försökte bita mig och preja bort mig med bogen. Hon nästan lägger sig mot en och öronen ligger bakåtslickade stundtals. Hon gjorde några sådana försök på vägen dit från elhuset också (sist hon gjorde så var när jag hämtade henne i hagen och hon inte ville följa med ensam in i höstas, och innan dess var det år och dar sedan). Jag försökte ett tag medan Dansa drog sig mer mot stenmuren och var ordentligt upprörd. Ringde Hanna som, som tur var, var i stallet. Hon kom med tömkörningsgrejer och medan jag väntade så fick hon gå i en cirkel på vägen där för att sysselsätta henne lite och hon blev jättearg varje gång cirkeln sträckte sig bortåt. 
 
När tömgrejerna var på och jag kunde hålla mig på tryggt avstånd så traskade vi på bortåt. Tror ni hon stannade?! MEN NÄE!! Fan alltså hon vet så väl när hon kan komma undan och inte. När vi kom vid timmerhögen så gick jag fram och ledde henne och vips så stannade hon och vägrade gå. Så jag gick bak med tömmarna igen och slog långpisken i luften så det small ordentligt och då bockade, sparkade och backade hon en del innan hon gick framåt igen. Gjorde lika vid infarten till berget men då traskade hon på nästan utan bråk när jag slog i luften en gång. Vände vid korsningen där hon tjafsade pyttelite. Hemvägen var inga problem. 
Jag ledde henne hela tiden tills hon vägrade gå och vände bortåt här och var. Funkade bra tills vi kom till fårhuset där hon krånglat innan tömkörningen. Så fort jag ledde henne bortåt så vägrade hon gå och jag fick återgå till tömmarna och slå piskan i luften, hon protesterade med diverse hopp men traskade sedan snällt framåt. Gick där minst 5ggr fram och tillbaka och de sista 2 ledde jag henne bortåt utan att hon krånglade. 
 
Gick till bilen och bytte ut gjorden mot sadeln igen och trädde tömmarna genom stiglädren. Sedan fortsatte jag med samma koncept vid elhuset, där jag fick gå några vändor, fast inte lika många innan hon snällt lät sig ledas bortåt. När vi var i Kallebacken sprang en grävling över vägen nedanför backen. Dansa såg den inte men blev rädd för något i skogen sedan. Hon slappade av ganska fort och sedan vände jag bortåt, och hon lät sig ledas tills vi precis passerat huset, då blev det stopp. Så jag fick gå bak och tömköra henne igen men då gick hon framåt i princip direkt. Ledde ner henne och sedan upp igen utan problem så där fick det vara nog för dagen. Vi kom 5.8km på 2timmar. 
 
 Jag förstår ju att det är ledaskapet som brister. Men det hjälper ju inte när jag inte kan lösa det i såhär svåra situationer ändå. Jag antar att hon skulle skärpa sig om jag tog striden 100% helhjärtat. Men jag är för rädd om min kropp och jag tycker inte det är rätt, någonstans, att använda för hårda metoder. Vi har löst så många situationer som känns hopplösa med den där hästen, med listighet istället för våld, så nog ska det gå den här gången också. Förstår ni känslan av att inte ens kunna leda sin häst på promenad?! Så kändes det idag, även fast jag ju vet att det var hela situationen som gjorde henne sån här. Det som känns jobbigast är nog att jag tappade tryggheten i att alltid kunna få med mig henne om jag står på backen, ifall vi av någon anledning skulle stå mitt i vägen för en bil som inte kan stanna till exempel. Handlar det om att kunna unvika en katastrof så vill jag ju veta att jag kan lägga på spöet ordentligt och hon vaknar till och följer med mig, inte att hon ska försvara sig med ännu hårdare metoder. 
Det är så sjukt att hon ena sekunden kan följa mig som en hund och tugga med sänkt huvud medan i nästa bara tvärvägra, piska med svansen, stampa med benen och hela hon uttrycker ilska. Sen vända tillbaka till de första alternativet. 
 
Nu har jag hunnit diskutera med Hanna och Annika, torkat tårarna av uppgivenhet och besvikelse. Planen nu är att tömköra henne ute några gånger blandat med att leda henne och se hur hon verkar. Vi har troligtvis hoppträning på onsdag så jag väntar med att sitta upp då som planerat. Är hon likadan då så finns fortfarande alternativet att hon har ont. Vilket ändå känns som en liten risk då det här beteendet har funnits flera månader men i andra situationer. Det känns som att hon tagit små steg åt gången och idag small det.
 
Kanske gör jag en höna av en fjäder, och nästa gång vi ger oss ut så är hon som vanligt. Jag lever på det hoppet tills jag blir motbevisad ;) På något konstigt vis så känns det alltid lite lättare när jag fått allt nedskrivet. Nu ska jag titta igenom gårdagens hoppfilmer och njuta av min fina hopp- och dressyrhäst, i väntan på att min roliga uterittshäst återvänder. Kul att ta tag i tömkörningen igen 
 
 

Årets första hoppträning

Äntligen äntligen äntligen är vi igång med hoppningen igen. Det har gått drygt 6 månader sedan sist och det är ju helt sjukt. Bortsett från de småskutt vi gjorde på pay'n jumpen i mars så har vi inte gått över en bom sedan 1 november. Något mer som är sjukt är att min höjdrädsla verkar inte ha börjat från början under det här långa uppehållet, som det brukar. Vi hoppade hinder på 85 från start idag utan att jag upplevde det som högt alls, likaså oxrarna som låg på 95 i slutet. Kände ingen oro alls! 
 
Dansa var otroligt pigg och jag fick sitta och proa hela framridningen. Haha. Det luriga med den här piggheten är att jag lätt kan glömma att checka av så hon är framför skänklarna, utan istället bara åka med. Men jag var supernoga med det idag! Det jag däremot måste jobba mer på är att sätta henne mer på rumpan. Jag blir så glad att hon svarar framåt så jag glömmer bort att ta igenom halvhalterna ordentligt. Haha. Ett lyxproblem i vår värld ;) Jag måste också vara noga med att runda henne för innerskänkeln och inte bara styra med ytter för då ramlar hon bara inåt i svängarna. Men det fick jag till bra i slutet när Anette varit på mig lite. 
 
Annars gick allt bara superbra idag! Jag ber till gudarna att hon fortsätter ha den här piggheten i sig för resten av sitt liv. Den har ju suttit i några veckor nu. 
 
Studsen hade hon glömt bort hur man löste, under vintern. Så det blev flängtrav med benen överallt första varvet. Men sen så som hon ihåg. 
 
Vi red mest kombinationer idag. En med 3 räcken och kryss in och ut med 1 g emellan. Sedan en kryss - 1 - oxer - 2 - oxer. 
 
Ja, jag är bara överlycklig för den här träningen och längtar redan ihjäl mig till nästa!
 
 

Nervvrak + kiropraktor

Kiropraktorn kom och kollade igenom hästarna igår efter ridturen och Dansa var mjuk och fin i hela kroppen förutom en liten låsning i höger bog. Hon börjar bli mer liksidig. Winston rättades till rejält men har troligen stukat sig också så tyvärr var hältan kvar idag även fast han var fräschare i allmänhet.. Så vi började ridturen tillsammans men sedan fortsatte vi när dom var tvungen att vända hemåt. 
Dansa och jag begav oss en bit in på Landavägen vilket vi aldrig gjort ensam. Vi fastnade precis i början där hon brukar kunna tjafsa lite. Efter en stund hoppade jag av men fick inte med mig henne då heller. Jag blev frustrerad och kände att fasiken, är det inte rådjuren som orsakar detta ändå? Efter 5-10 min så hade vi tveksamt och med en väldigt spänd häst som frustade och blåste åt allt, och tvärstannade varannan meter tagit oss förbi det livsfarliga stället. Visade sig vara ett rådjur som snällt stod och betade bakom dungen. Suck!
Satt upp och travade och galopperade upp för långbacken och en bit till innan vi vände hemåt igen. Superpigg och letade saker att bli rädd för hela tiden. Ledde henne förbi rådjuret denna gång också och det tog minst lika lång tid innan jag fick henne förbi. Många djupa andetag för att inte tappa humöret.. Önskade både en och två gånger att det bara skulle vara att lyfta upp henne under armen och gå. 
 
När jag satt upp vid huset igen så travade jag sedan därifrån och hela vägen till nedförsbacken vid huset med häcken. Travade sedan vidare till Kallebacken. Nedanför där tänkte jag också trava, men några barn lekte ute på åkern och Dansa blev helt paralyserad. Jag hoppade av och sedan dansade hon bredvid mig i passage hela vägen till ladan. Pust alltså vad det här testar mitt tålamod! 
 
Precis hela tiden letade hon saker att bli rädd för, vilket hon blev titt som tätt. Hon lyssnar bra på gas och broms men känns som en tickande bomb och slappar inte av helt utan vill spana runt efter faror. Imorgon ska vi äntligen på hoppträning!! Jag hoppas det gör henne gott att få göra av ordentligt med energin för de här tre dagarna har hon inte varit rolig. 
 
 

Energiöverskott

Efter sina 3 dagars vila så finns det mycket energi i Dansas lilla kropp minsann! Den utnyttjas på lite olika vis med en ryttare som mest känner - wahhh hur gör jag nu?? Haha. Hon har nog aldrig haft så mycket energi ute förut, när hon går först dessutom.
 
Igår red vi till skogsdungen vid Landavägen. Travade en del dit och hem och lät dom sedan lyfta ordentligt på fossingarna över stock och sten. Välbehövligt! Dansas vägval är dock inte alltid dom jag själv hade valt. Men varför gå runt en stor sten när man kan ta sig rakt över den? 
 
Idag red vi först två vändor i galopp upp för första backen på berget. Efter första gången stannade Hanna och Winston nedanför då han inte kändes fräsch. Därefter travade jag iväg och vände nedanför timmerhuset också. På hemvägen vågade jag knappt galoppera upp för backen trots att jag var ensam faktiskt. Hon är som en liten gummiboll med en lurande bomb i. Tog lite galopp på brantaste stället bara. Travade sedan fram till Hanna och sedan vidare till fårhuset. Där uppe red jag sedan fram och tillbaka några gånger medan dom väntade igen. Då lyckades jag kanalisera energin och hon blev superfin och rak i kroppen. Jag måste i vanlig ordning riiiiida även om hon är pigg, så att jag inte bara sitter och smygbromsar. Så svårt! 
 
På hemvägen igår var hon också lika pigg, men då fick jag inte alls till det. Inte alls någon katastrof, men jag har nog blivit lite bortskämd på slutet. Men det var skönt att kunna lösa det helt idag. Hon kör också vidare med sina tvärnitar och reagerar på minsta fågelpip i skogen (vilket händer väldigt ofta denna årstid). Inte lätt att ha vårkänslor! Men jag är stolt över att hon ändå lyssnar så pass bra på mig som hon gör, och att hon duktigt går först hela tiden. Bara lite tvärnitar och några steg bakåt ibland ;) 
 
Notiser
- Ledde henne längs asfaltsvägen hemåt. Bil med släp som lät lite - ingen reaktion.
- Personbil längs grusvägen, jag satt på - ingen reaktion.
 
 
 

Vilodagar

Efter tävlingen i söndags hade jag planerat in två vilodagar. Hon var gått hårt nu några veckor så jag vill att hon ska få återhämta sig lite extra och tänker därför inte låta henne gå några stenhårda pass förrän på söndag då vi äntligen ska hoppa! 
Tanken var att rida idag men regnet har vräkt ner hela dagen så hon fick en vilodag extra. Jag blir alltid tvungen att rannsaka mig själv såna här gånger för att se så att jag inte ställer in ett ridpass pga bekvämlighet från min sida. Jag kom dock fram till att så inte var fallet, så då var det helt ok med en vilodag till ;) 
 
Jag fångade en tupp idag! Jag har aldrig burit en höna förut för jag tycker att dom är obehagliga att ta i. Men idag behövde vi fånga in en som inte vill gå in själv. Även fast vi var 3st och 2 av oss inte alls har några problem med att ta i dom, så skulle den prompt springa åt mitt håll! Efteråt så sa Hanna att tuppar kunde bli agressiva, så det var tur att jag inte visste det innan! Haha.
 
Sune badade i söndags när han var här. Fick bort massor med päls men det var i vanlig ordning en lite olycklig hund som blev blöt. 
 

LA debut

Tävlingen i söndags gick över förväntan på alla plan! Jag var mentalt förberedd på vad som helst och hade lyckats ta bort alla förhoppningar om att det skulle gå bra. Vi skulle bara gå in på banan och försöka få en så positiv upplevelse som möjligt för att bygga förtroende inför framtiden. Men Dansa är full av överraskningar! 
 
På morgonen började hon med att få ett panikrygg på gången. Hon hoppade till och skrämde sedan sig själv och fick sedan panik för att nosremmen på nosgrimman gled ner på nosen och hämmade andningen. Så hon lugnade sig inte förrän hon fått av sig grimman. Som tur var så är det inte en sån med hål i utan den gav efter sakta men säkert när hon rykte. Sedan stod hon lugnt ett tag för att stunden innan lastning vara väldigt på G. I transporten stod hon som ett ljus både dit och hem. Lite bångsstyrig mellan starterna och sedan efteråt pga svetten, men annars var hon lugn och stabil.
 
Vi kom dit 1h 45 min innan start och det var lite väl tidigt. Räcker med 1h 20min. Starten var 15 och Dansa var framskrittad för hand och redo att sitta upp på 14.15. På framridningen var hon i princip lika härlig som i Spännars senaste tiden. Något mer spänd och kickarna i högergaloppen kom som ett brev på posten. Bjuden satt dock bra så det påverkade inte ridbarheten nämnvärt. Varvade med någon kort skrittpaus och efter uppvärmning i låg form så plockade jag ihop henne och red LB:1ans vägar lite kors och tvärs. Hon var inte brunstig (så hoppet lever kvar att den här positiviteten är här för att stanna), trots att en hingst reds på samma bana så brydde hon sig inte. Superduktig!
Ca 14.45 gick vi in i collectingring och i samma sekund som hon satte hovarna innanför ridhusets väggar så tappade hon bjudningen. Skrittade tills ekipaget före mig gick in på banan. Då började jag trava och göra många trav-halt-övergångar och tempoväxlingar för att få fram kvickheten igen. 
 
LB:1 63,04% plats 16 av 34 starter
Dansa gick villigt in på banan men blev sedan spänd och stannade ganska omgående då folk rörde sig mycket på läktaren. Tveksamt fick jag henne fram till läktaren och när vi gick förbi domaren så stack Dansa upp huvudet mot dem för att få en sockerbit (Hon mindes att hon fick det av domaren på programridningen senast. Haha). Därefter red jag som planerat på en åtta på kortsidan vid C. Hon var lite spänd och stannade någon gång men gick fort fram. Kändes riktigt bra mot för tidigare starter!
Programet gick jättebra! Hon var spänd bitvis och hade inte superbra bjudninge, men vi fick inga stopp och Dansa var ljusår mer positiv mot för förra året. Vi klonkade lite sko och hade lite ojämn takt och bjudning över lag men det var så himla kul att jag kunde påverka henne till att våga gå förbi solkatterna på långsidan och läktaren på kortsidan. Hon låste sig inte, utan lyssnade på mig. Höger galoppen gick riktigt dåligt. Fattningen var helt ok men jag kände direkt att hon tänkte kicka så fort jag la emot skänkeln. Lyckades rida fram henne med sätet fram till mellangaloppen. Domaren såg dock att bjudningen försvann så poängen blev dålig. På diagonalen kickade hon mycket riktigt mot skänkeln. 
Jag var SÅ fruktansvärt glad att vi tagit oss igenom utan större problem och att jag kände att hela Dansas inställning förändrats. När jag dessutom fick höra procenten så visste min lycka inga gränser! Haha. Tänk att all slit och kämpande har gett resultat! Vi fick 6st 7or och en 8a. 2a och 4a tryckte vi in också och sedan låg resten på 6 el 6,5
 
Komentaren - Trevlig, rörlig häst! Har lite jobbigt med gal. spec hl. Blir lite av o på i bjudningen. 
 
Efter den uppvisningen så försvann all nervositet jag hade inför LAn. Vi plockade av sadeln och lät henne stå utan en halvtimme mellan klasserna, innan jag satt upp och började värma henne igen. Hon var lika pigg och glad på framridningen nu. Hon ville flasha iväg så jag fick svårt att sitta ner ibland. Så underbart att hon har den inställningen! Red max 15 min och provade då alla delar ut programet förutom förvända och ryggningen. Vill inte göra de saker vi har svårt för så nära innan ifall vi misslyckas. 
 
LA:1 56,84% plats 9 av 11 starter
Det var mycket lugnare på läktaren så hon tvekade inte alls att gå fram dit innan start och att rida på åttvolten var bara en fröjd. Bjudningen försvann lite även denna gång vi kom in i ridhuset men den var ju ändå tio gånger bättre än förra året. När jag red upp och hälsade så sken jag som en sol för det kändes så himla roligt att få rida ett program till! Haha. Jag var verkligen genomlycklig och totalt lugn.
Vi kämpade på båda två och gjorde det vi kunde och kände oss nöjda! Travprogramet gick riktigt bra men i galopperna tappade jag ridningen och Dansa stod emot i höger vilket försvårade en del. Vi visade inte upp någon förvänd då det blev trav istället. Sen trodde jag att hon kickade mot skänkeln på långsidan i högergaloppen, men på filmen nu ser jag ju att hon gör ett rent och fint byte. Haha. Var väl jag som gjorde något omedvetet fuffens. 
Annars så var det mest mina missar som drog ner poäng. Jag räknade till exempel fel i ryggningen så jag bad henne gå 8 steg. Det roliga är att det ser ut som att vi ryggat klart vid 6steg men att jag väljer att backa henne två till. Jag red också dåliga vägar här och var. I skänkelvikningarna glömde jag att markera m-linjen innan jag flyttade henne. Bla.
Vi lyckades faktiskt skrapa ihop hela 5st 7or. Annars var det många 5or och 6or, och även en 1a. 
 
Komentaren - Trevligt ekipage med finfint travprogr. Lite trasslig gal. idag. Lycka till!  
 
Jag är SÅ oerhört lycklig och stolt över hela dagen!! Det var så himla roligt och ni kan ju gissa motivationskicken jag får när det blir sånna här framsteg! Det bästa av allt var att Dansa tyckte det var kul, hon ville gå in på banan och visa upp sig! Trots att en viss tveksamhet sitter kvar såklart. Tänk vad roligt vi kommer ha nu när vi börjar förstå varandra på riktigt! 
 
 

LA Debut

 
 
Här kommer filmen med starterna från igår. Text kommer självklart, men det har inte funnits tid ännu :)

Checkpass

Dansa och jag åkte till Spännars idag och red ett kort checkpass inför tävlingen imorgon. Fick hjälp med lastning men annars skötte vi oss helt själva. 
 
Ja vad ska jag säga om min lille häst? Hon är finare än någonsin att rida och även idag var hon så glad och positiv till arbete! Jag fick tvinga mig att sluta när hon var genomstretchad och vi hade ridit lite vägar ur programmen. Även idag, som de andra gångerna vi vart i Spännars efter vintern, så var hon brunstig. Jag hoppas inte det är därför hon är så fin att rida, utan att det här håller i sig för alltid! 
Skänkelvikningarna var bästa hittills för jag lyckades ha henne helt mellan hjälperna för första gången. Haha. Åt vänster var dom lite sämre som vanligt dock. Men ändå bättre än tidigare!
Gjorde två galoppfattningar från skritt också som gick bra, fast jag behöver smacka lite och det är ju dumt eftersom att det är precis framför dommaren den ligger.. det får bli som det blir jag tar ett snabbt beslut imorgon. 

Jag har inga som helst mål imorgon och jag vet att bara för att hon var fin idag så betyder inte det att det kommer gå bra imorgon. För de andra starterna har hon blivit en helt annan häst inne på banan med stor spändhet och därmed sjunker toleransnivån mot skänkeln rejält. Jag rider inte riktigt som vanligt heller så jag ska inte skylla allt på Dansa. Det känns dock väldigt skönt att jag är mer trygg i att vi kommer bli bättre så småningom med mer rutin. Förra året blev jag så himla besviken efter nästan varje start då hon satte sig på tvären. Det var för att jag tänkte att hon alltid kommer vara så om hon var så från första tävlingarna, men jag vet nu att det här kommer släppa med tiden. Ganska självklart egentligen, men jag som knappt aldrig tävlat eller hållt på med oerfarna hästarn behöver lite tid att förstå det ;) Dessutom så jämför jag mig hela tiden med de som ridit och tävlat hela sitt liv. 
 
Jag hade med mig min högtalare som jag ställde på en stol på kortsidan och hade högsta volym på. Dansa brydde sig inget trots att jag red jättenära.