Flyttat in

Winston och Lukas har sovit inne någon vecka men jag har velat att Dansa ska få sova ute så länge som möjligt så hon har fått sällskap av Noa. Imorse kände jag att det var dags för dom att flytta in också då graderna var nere under 3 även när jag klev upp strax före halv åtta. Lite kul att både Dansa och Noa hade kommit i full galopp ikväll när Hanna ropade, eftersom dom tidigare inte brytt sig alls när Winston och Lukas fått komma in. 
 
Känns mysigt att vara inne och pyssla med hästarna inne och när mörkret och kylan är utanför. Igår hjälpte jag Hanna att klippa Winston. Förra året var han ganska spänd och tyckte att det var obehagligt. Igår stod han och sov. 
 
 

Numero 1

Jag har tagit tag i "rida först" grejen nu sista veckorna. Hon har stannat några få gånger men även när hon går framåt så har hon handbromsen i och det är därför jag så lätt lägger mig efter i ledet för att få något vettigt gjort på ridturerna. Men nu har jag som sagt fått mani på framåttänket.. haha. Och det har gett resultat! 
 
Igår red vi först hela vägen ut till landsvägen i Hårga, utan minsta problem. Hon gick fram lika bra som när hon går efter och det har aldrig hänt. Så himla lycklig och stolt! 
Hon arbetade på jättefint och uppför backen vid sågen så rullade hon på med bara en bromsning i frisk och bra galopp. Där har hon tvärnitat flera gånger de tidigare gångerna vi galopperat först där. 
 
Hon tog tag helt själv framåt och ville galoppera på friskt uppför backen vid blå/vita huset på hemvägen och det gör mig SÅ glad. Det här ska bara släppa, så är det bara. Och just nu tvivlar jag inte på det. 
 
Solen sken, luften var frisk, himlen blå och båda hästarna helt underbara. Älskar hösten! 
 
 

Dressyrträning 16 sept

 
Tillhörande inlägg hittar ni här

Hoppträning 27 Sept

Igår hade vi som sagt hoppträning och Dansa var finare än vanligt från start. Mer framme och känsligare. Hela träningen gick riktigt riktigt bra.
Vi red på volt med två upphöjda bommar först, 3 galoppsprång emellan och det gick sådär. Vi har inte hoppat mycket på volt och jag har svårt att hålla ihop henne och hon har svårt att hålla ihop sig själv åt alla håll. Men vi fick till några varv riktigt bra. När vi bytte varv så provade jag att ge signal på galoppbyte och hon gjorde det! Nästan helt rent dessutom, vi som aldrig tränat på det. Jag vågar inte då jag hört att just det är svårt att ändra på om det blir fel. 
 
Sedan travade 3cavaletti och även det gick bättre än vanligt. Vi hade en 3studs och en långsida med räcke - 1 - oxer - 2 - oxer och en diagonal med räcke - 4 - oxer - 1 - räcke. Den sista hoppade vi åt andra hållet också (fast då bara räcken)
 
Mitt enda fokus, som vanligt, var bara FRAMÅT. Och det kändes som att det släppt ännu ett snäpp nu. Hon har bättre galopp större delar av tiden nu än för bara några veckor sedan. Jag måste rida som en galning i svängarna bara så hon inte dör där, kände att jag nog mest ridit före och efter svängarna tidigare. Det fick jag in i hjärnan senaste träningen, synd att det ska ta sån tid innan ljuset går upp för mig. Haha. Men bättre sent än aldrig! 
 
Jag känner att sprången är riktigt dåliga just nu. Hon hoppar inte igenom kroppen som jag vet att hon kan. För just nu, när vi hoppar av där hon ska och då hon inte tar något omtramp (vilket har vart en del av vårt problem) så blir hon så flack och det känns som att vi ligger längs backen och kravlar, även fast vi hoppar. Låter säkert konstigt, (och det ÄR såklart konstigt.. haha) men den känslan får jag. Men just nu så känns det ändå som att vi är på rätt väg, då det här tankesättet gör att både uteritter, hoppning och dressyr går bättre. När Dansa fått in i sin kropp att hon ska ta för sig framåt, utan att jag får påminnen henne hela tiden, så får vi ta resten sen. 
 
Jag har ända sedan inridningen fokuserat på framåttänket, men ändå så inser jag ju mer jag lär mig att jag måste tänka ännu mer framåt, men även på tusen andra småsaker och tajma bra för att det ändå ska gå igenom. 
 
Otroligt rolig träning! Jag får kanske ut och galoppträna inför varje hoppträning ;) 
 
När vi kom hem så red jag ut på Noa med Hanna och Winston. Hon är så stabil och lätt. Bara välja gångart och sedan sitta och slappa, typ. 
 
 
 

Vår första mil

Våra standard uteritter ligger på 6-7km på plus/minus 1 timme beroende på vilket tempo vi håller, om hästarna stannar och vägrar gå eller om vi stannar och pratar med någon, vilket ofta händer. I lördags red vi över till "andra sidan", hoho vad farligt det låter! Men det är alltså på sidan där vi har sommarhagen, över järnväg och landsväg. Så vi red där några gånger i somras men då startade vi även därifrån såklart. 
 
I lördags utgick vi hemifrån stallet och avslutade även där såklart. På den sidan finns HUR mycket grusvägar som helst och med bättre galoppsträckor än här hemma. Men för att komma dit måste vi för det första rida 2-3km enkel väg där det nästan bara går att skritta. Dessutom så måste vi rida över en järnvägsövergång med dubbla spår och sedan några hundra meter alldeles precis bredvid järnvägen. Inte jättekul alltså. Även fast jag faktiskt tycker att det går jättebra. 
Rundan vi skulle rida trodde Hanna var ca 7-8 km men det visade sig att den var 1mil.. haha. Dansa som skulle hoppträna dagen efter. Vi har en triangel där som innehåller flera låånga galoppsträckor vilket är precis vad vi behöver. Annars skrittade vi mycket och Dansa var sjukt fin från start på hoppträningen igår så uppladdningen var tydligen bra ;) 
 
Dansa fick gå först hela vägen bortåt från det att vi kommit in i skogen på andra sidan. Hon stod emot lite men stannade aldrig och bråkade. Det släppte precis i slutet av första galoppsträckan. Andra så hann vi bara galoppera en bit innan Hanna skällde på Winston som blivit ett ånglok, så vi bytte plats. Dansa blev lite laddad av att gå sist och hytte med rumpan i fattningen, men galopperade på jättefin sen. 
 
Superhärlig uteritt! 
 
 

Uteritter

Igår red jag och Dansa ut med Hanna E och Noa. Vi red ut till Landsvägen i Hårga och Dansa tog täten hela vägen. Inte alls lika tveksam nedanför blå/vita men heller inte samma bjudning som när hon går efter någon. Blir många tvärnitar i galopperna och traven, men vi måste öva för att hon ska släppa spärrarna. 
 
Idag red vi med Hanna och Winston ut på Eh. Dansa fick gå först till långtradaren men sen fick Winston ta täten. Dansa är bångstyrig både bortåt och hemåt ute på Eh just nu och jag orkar inte riktigt ta tag i det. Så där åker vi snålskjuts. Det är sträckan mellan tåget och nya tåget som krånglar både bortåt och hemåt. Sen sist vi var ute på Eh så har tågrälsen kommit på plats där ute, så Dansa var lite svårövertalad trots att jag stod på backen. Efter kasnke 5 min så smög hon över illa kvickt och efter att vi gått fram och tillbaka några gånger så var det lugnt. På hemvägen kunde jag sitta på och hon blev bara lite spänd. 
 
Både igår och idag så tog vi det ganska lugnt, men tog någon längre galopp och travsträcka. Igår var Dansa lite likgiltig, men idag vaknade hon till på hemvägen. Då fick jag igång en jättehärlig galopp. Tränade på mellantrav idag men det är sjukt svårt utan att hon ska tappa balansen. Provar mig fram och tror jag börjar närma mig något som funkar för oss. 
 
 

Hoppträning 20 September

 
Tillhörande inlägg hittar ni här

Över en tröskel

Dressyrträningen i onsdag var SÅ rolig. Dansa har bestämt sig för att sammarbeta mer en period igen och allt är ju så himla mycket lättare då. Endast en ynka karatespark bjöd hon på och då gjorde vi massvis med galoppfattningar (speciellt i höger som varit värst) och även skänkelvikningar vilket triggar igång hennes humör också.
 
Vi red igenom delar ur LA och vi klarade allting med mer eller mindre bra resultat såklart, men vi lyckades med allt och det var första gången. Många träningar kommer vi inte ens så långt att vi kan träna på sånna här moment så vi har inte gjort det så många gånger.
 
Skänkelvikningarna fick vi en riktigt fin åt varsitt håll och allmänt så var hon stadigare i formen och flyttade sig bättre för skänklarna.
 
Uppridning med halter. (hon backade ju några steg i Söderhamn LB:2) Jag måste sitta blickstilla eller komma ihåg att möta upp med skänklarna om jag vill göra något med tyglarna. Annars backar hon. Vilket är självklart egentligen, men tydligen inte för mig. Hehe. Igångsättningarna blev helt ok. 
 
Förvända galoppen i vänster varv gick sjukt bra. Vi har de få gånger tidigare vi provat det, brutit av innan hörnet. Men nu red vi genom hela kortsidan och fortsatte sedan ett helt varv utan problem. Sjukt kul! 
I höger fick vi nöta lite mer, hon bröt av där vi tidigare tränat på att göra det och det var svårt att få henne att sätta sig och inte falla isär. Faller hon isär så byter hon eller bryter av. Efter en del kämpande (vi fick träna mycket på galoppfattningar åtminstone) så fick vi till en kortsidan och hela långsidan efteråt. Underbart! Jag blev så lycklig och sprallig att Patrik fick säga åt mig att rida istället för att klappa och tjottra, haha. Eftersom jag tappade ridningen lite så bytte hon när vi nådde andra kortsidan. Men vi avslutade där då hon var trött och hade vart såå duktig. 
 
Gjorde några travökningar och dom får jag inte alls till. Det gick lite bättre förr ett tag men nu tappar Dansa bara balansen och takten. Men det har alltid vart en svaghet för oss. Tror jag inte riktigt lyckas med att skänkla på helt jämt på båda sidor.
 
Vi provade också på ett enkelt byte för första gången och med tanke på problemen vi haft på senaste, att fatta galopp från trav så gick det riktigt bra från skritt. Blev några travsteg innan hon föll in i galoppen, som dessutom var höger. Kul!
 
Riktigt bra träning! 
 
 
 

Hoppträning 20 September

Nu blir det oordning här eftersom inlägget om hoppträningen kommer före dressyrträningen. I verkligheten var det nämligen tvärtom. Men jag är klar med hoppfilmen så då blir det så. Mycket lättare att klippa en hoppträning än en dressyrträning då det är så sjukt mycket som måste väljas bort, och det ger mig beslutsångest. Haha.
 
Hoppträningen var klart bästa sen i början av sommaren. Jag känner mig mer trygg i hur jag ska tänka och rida nu och det ger resultat. Som ni kommer höra på filmen så är det bara framåt som gäller. Korsgalopp eller ej, framåt är enda prio just nu. Och så klart att hon hoppar hindrena. 
 
Hon dog inte i svängarna upp mot hindren nu som hon gjort tidigare. Däremot så blir det ju halvtaskigt när vi kommer i korsgalopp, men hon (och jag) tänker mer framåt i det ändå även om det blir lite hejbaberiba. Hon stannade inte på något hinder tack och lov. 
 
Vi hade en långstuds i söndags igen. Sist (och hennes första gång) blev hon väldigt fundersam och fattade inte alls hur hon skulle lösa det med alla sina ben. Det blir oftast trav igenom eller massor av kors och byten men igenom kom vi varje gång. Den här gången så löste hon det direkt jättebra i vänster galopp. Men i hennes svagare höger galopp så riktigt kände jag hur hon trasslade och kämpade med alla benen. Det var en bladning av trav och galopp första gången. Haha. Men sedan gick det bättre även om hon fick koncentrera sig otroligt mycket och det blev lite byten. En gång klarade hon sig med höger rakt igenom och någon gång provade hon att köra jämfota med bakbenen. Haha. 
 
Jag är otroligt nöjd med träningen då det känns som att jag börjar hitta känslan för när galoppen verkligen är igång. Den kikade fram många gånger i söndags. Däremot så gjorde hon inget riktigt bra språng där jag känner att jag får en putt i rumpan. Men det kan nog bero på att vi hoppar med lite mer fart just nu så hon blir flack och pga vi hoppade styrkeövningar så det bet nog hårt på hennes små lår- och rumpmuskler. 
 
Min plan är att försöka hoppa lite själv utöver träningarna nu innan kärlen så att vi kommer igång ordentligt med det. Hoppas också på att kunna åka på lite hoppträningar i vinter om jag hittar någon att träna för. Så vi/jag slipper börja från noll i vår igen. Jag blir så fort nervös för höjder. 
 
Inte en enda karatespark blev det idag heller. Hon stod emot i svängarna bort från de andra hästarna, men gjorde ingen större sak av det. 
 
 
 
 
 

Tappad sko

I lördags såg jag extra mycket fram emot att rida eftersom Dansa vilat två dagar. Hanna var också extra taggad, men besvikelsen small till när Winston ännu en gång den senaste tiden hade tappat en sko.. Gaahhh! 

Dansa och jag fick rida ensam medan Hanna hängde på en bit på promenad. Vi fick ju göra det bästa av situationen, även om jag känner att jag lätt drog längsta stickan ;) 
Vi hade sällskap till huset efter Kalle då vi red iväg i förväg och vände i backen vid renarna. Dansa traskade på bra med lite handbroms tills vi kom nedanför blå/vita huset där vi aldrig gått ensamma tidigare. Då blev hon väldigt tveksam och det gick mycket sakta framåt med många stopp. När vi närmade oss backen så ville hon inte gå förbi en vattendunk förrän efter ett tag och sedan traskade hon på utan handbroms. Precis när jag skulle vända så såg jag att alla får låg precis bredvid vägen så jag hoppade av och gick med henne en bit innan vi vände hemåt igen. Ville inte vända precis vid fåren så hon skulle tro att jag "talade om för henne att dom var farliga" och ville inte risker att bli stående längre eftersom Hanna väntade. Hon tycker att dom är rätt läskiga redan som det är. 
 
Min plan var att galoppera från raksträckan och hela vägen till infarten bortanför George. Har mätt på kartan att det blir 1,2km och så långt har vi aldrig galopperat ute. Så jag var taggad! Dansa var också laddad och tyckte det var superkul.
Hon stannade och bockade precis innan blå/vita huset. Var länge sen hon gjorde så utomhus så jag var inte alls beredd. Vi fortsatte vidare i bra tempo men fick bryta av på grund av korsgalopp någon gång.
Vid infarten till berget hade alla fåren samlats precis vid stängslet och stod och bäade (det här är alltså en annan flock får) så jag skrittade förbi, innan jag galopperade sista biten. 
Det blev ju inte riktigt samma flyt som jag tänkt mig.. haha. Men vi får jobba på det nästa gång! Bra sträcka att hålla igång en längre bit på i alla fall och vi hade väldigt bra tempo. 
 
Jag har stora förhoppningar och en känsla av att framåtbjudningen börjar släppa nu. 
 
 

Hopp KM Film

 
Tillhörande inlägg hittar ni här

Hopp KM Foton

 
Foton tagna av Linda och Hanna. 

En dag i Hudiksvall

Det blev en lång dag då Viktor fick komma in till doktorn vid 12 och sedan mötte jag inte honom på uppvaket förrän kvart i sju. Därifrån kom vi vid halv nio. Det var förseningar så han opererades inte förrän strax innan halvtre. 
Jag strosade runt på stan, shoppade lite och åt lunch. Satt i bilen och läste bloggar, tog en promenad och lyssnade på pod, satt på ridskolan och tittade på en ridlektion. Ja jag hann med en del.. och gjorde allt väldigt långsamt. Haha. 

Vid 18 slog jag mig ner i väntrummet med min nyinköpta "målarbok för vuxna". Viktor var fruktansvärt trött när jag kom in till honom, men allt hade gått bra. Dom fick ta en liten bit av minisken också men det ska inte vara något märkbart i framtiden. Vi lyckades stuva in honom i bilen och sedan somnade han igen. Började piggna på sig när vi närmade oss hemmet, men nu är han nerbäddad sedan länge. 
 
En väldigt annorlunda dag, men jag är inte det minsta trött tyvärr. Vill sova egentligen. Dansa fick såklart vila idag. Hon får nog vila imorgon också. Vet inte hur mycket hjälp Viktor behöver, men Morfar och Annika är borta så vill inte ut och rida ensam och jobbar mellan 14.45-18.30. Hon har haft ganska tuffa veckor i slutet med 1 tävling i veckan plus extra många hårda träningspass, så det känns ändå bra i hjärtat. Blir lite gos istället.
 
 

Vart har du dom rosa ridbyxorna då??

Dansa och jag hade en superbra dressyrträning ikväll! Äntligen så är vi påväg framåt igen efter några tuffare veckor. 
 
Imorgon ska jag spendera dagen i Hudik medan Viktor opereras. Han lyckades stuka till knäet igårkväll så det är svullet och väldigt ömt igen. Så himla typiskt när det är så nära, men enligt vad läkaren sa på telefonen så ska det inte vara någon fara att genomföra operationen ändå imorgon. 
 
Jag blev lite mobbad för min "fegring" idag. Haha. Själv väljer jag att kalla den livrem för det första ;) Brukar ju inte ha den på dressyrträningar sedan länge. Men nu hade jag den ifall jag skulle ha lättare att hålla balansen i hennes karate-lekar. Men så blev det endast en fjuttig liten spark. Wiho! 
 

Dansas schema v. 38

 
Måndag: Vila
 
Tisdag: Uteritt
 
Onsdag: Dressyrträning - Nytorp. Patrik
 
Torsdag: Uteritt
 
Fredag: Vila
 
Lördag: Uteritt
 
Söndag: Hoppträning - Spännars. Anette
 
 

Hopp KM

Samma sekund som vi lastade ur Dansa i Spännars igår så blev hon tokbrunstig! Jag har aldrig vart med om att hon vart så kraftigt brunstig någon gång tidigare. Jahapp, jag hade ingen aning om hon ens skulle vara ridbar. En gång tidigare har hon vart märkbart brunstig vid ridning (betydligt mindre än detta) och det var förra hösten. Hon var seg som kola och gick inte fram för skänklarna alls, så jag fick rida enbart med rösten. 
 
Samma sekund som jag hoppade upp så blev hon helt sig själv och var underbar att rida. Pigg, positiv och framme. Alltså bättre än vad hon vart på hela sommaren i framförallt hoppsammanhang. Lite ironiskt, men otroligt underbart! Hennes temprament var precis som när vi hade spännarstävlingen innan sommaren. Jag som längtat tillbaka efter den känslan sååå himla mycket. 
 
Min plan för dagen var att hoppa 80cm och sedan KM klassen som gick i LD+5, alltså 95cm vilket vi aldrig tävlat förut. Tror vi aldrig hoppat en hel bana på träning på den höjden ens. Skulle 80cm skita sig, så fick jag väl helt enkelt stå över KM. Vi har utvecklats sjukt mycket inom dressyren i år, mellan Dansas trotsperioder, men hoppningen står vi stilla i (förutom att min höjdrädsla blivit lite mer tolerant). Inte så konstigt med tanke på att vi inte hoppat speciellt mycket jämfört med dressyren.
 
Så fort jag hoppade upp på henne så kände jag att, det här är en bra dag! Ännu mer när jag värme upp i trav och galopp. Dansa ville framåt och tog för sig, hon blev till och med lite stark ett tag för att hon hade så mycket motor och det är en underbar känsla! Jag ska tusan se till att det här tempramentet blir vår vardag! Det måste jag lyckas med, det finns ju i henne. 
 
80cm - 0 fel
Vi hade bra tempo och hon bjöd på hindren och tog tag i dom själv. Det stod en solfjäder på kortsidan mot publiken och där stod hon emot lite och kröp intill, men aldrig någon antydan till att stanna. Resten av banan hoppade hon bra och vi fick till bra avstånd. Hon är så lättriden när hon är såhär!
 
95cm - 8 fel
Jag var väldigt noga med att få farten med genom svängarna, där hon oftast dör lite (vilket beror på att jag blir lite passiv där och måste alltid rida fram till hindret och har då inget att reglera ur för att komma rätt). Lyckades bra på vissa ställen och mindre bra på vissa. Hon stod emot på solfjädern även denna gång och rev (nu var den vänd åt andra hållet). Rev även andra hindret som låg på linje, 4 galoppsprång efter 1an. Jag plockade inte upp henne emellan där så hon blev flack. Vi kom rejält stort på sista räcket men hon lyfte på fossingarna så det gick bra. 
Jag är jättenöjd med både Dansa och mig faktiskt! Dansa för att hon var positiv och ville framåt. Jag är också glad att jag hela tiden red och ändå höll ett stöd i tyglarna som jag annars kan släppa och överge henne.
 
Blev ingen omhoppning för oss och vi slutade på 3dje plats efter Marie och Engla som var dubbelnollor. Vi var bara tre med, så jag kom sist igen ;) haha. Men den här gången gör det mig absolut ingenting!
Omhoppningen höjdes till 1m och det tycker jag är lite väl för oss i dagsläget, så det var bra ändå. 
 
Hela dagen var superduperkul!! Jag ska se till att hoppa lite oftare om jag har sällskap med till Spännars! 
 
 

Kontraster

 
Har gjort en lite, för mig, annorlunda film. Har bara klippt ihop det bra och därmed skulle jag kunna lämna det så och låtsas som att passet gått hur bra som helst! Lite intressant hur mycket man kan "luras" med ihopklipp. Tänk om jag alltid lade ut bara sånt här, och också bara skrev om de delarna. Då hade ni inte haft en aning om allt vårt kämpande ;)
Självklart kunde jag inte låta bli att vara lite ärlig så i slutet finns några korta snuttar med en del av sattygen hon höll på med också. 
Ibland när jag känner mig dålig, så blir jag sugen på att bara lägga upp de bra delarna bara för att det skulle kännas skönt att fly sanningen lite. Men det känns inte bra i slutändan, så det åker upp ändå. Det beror ju såklart på vad man använder sin blogg till också och jag som har den för att dokumentera vår resa vill såklart ha med allt. 
 
Tillhörande inlägg hittar ni här
 
 

Från 29 augusti

 

Lukas körhäst

Jag minns inte om jag skrivit något om att vi hittat en vagn till Lukas? En som är mer passande än den förra, så jag har börjat köra honom lite. Han är inte alls i kondition så vi kör väldigt korta sträckor. Idag vände vi strax bortanför kyrkan och det är det längsta vi kört. Det går verkligen inte fort.. haha. Idag maxade han på 9,46km/h. Men han tycker det är jättekul och det känns bra att han får röra på sig! Sune tycker det är roligt att åka med också. 
 
I torsdags körde Hanna E honom och jag provade att rida med på Dansa. Hon brydde sig inte ett dugg, vilket jag trodde. Dansa skrittade dock nästan fortare än vad Lukas travar.. så vi fick stanna och vänta väldigt ofta. 
 
 
 

Runt renarna

I torsdags red Hanna x2 och idag bara ena Hannan (höhö) och vi runt renarna. Dansa har gått först nästan hela tiden och gjort det jättebra. Blivit lite osäker någon gång ibland men traskat på efter lite övertalning. Mitt fokus har bara vart framåtbjudning men utan att hon ska få älga iväg. Det har fungerat jättebra, framförallt idag.
 
Jag fokuserar på att få henne att ta längre galoppsprång men utan att bli för lång, så att vi kan öka hennes grundtempo och markvinning i galoppen. Har gått bra förutom när Hanna tjoar till där bakom för att Winston busar till det. Jag tappar lätt lite fokus då och måste kolla så hon sitter kvar. Haha. 
 
Jag vågar knappt skriva det men det är minimalt med skorpor kvar på raspen nu. Så lite har det inte vart på hela tiden, så jag ber till högre makter att det försvinner en gång för alla nu. Hon har dock fått en liten skorpa på andra bakbenet sista veckan som verkar vara liknande. Men det har inte växt de sista dagarna.
 
 

Hoppträning 9 september

I söndags var vi på hoppträning igen efter två intensiva veckor med dressyr efter hopptävlingen i Söderhamn. Dansa var pigg under uppvärmningen och jag var mycket noga med att ha henne framme för skänklarna precis hela tiden. Lyckades nästan. 
 
Vi hoppade bana på 80-90cm och första gången jag red emot ett hinder så gasade hon superbra på långsidan och när jag sedan ridit igenom kortsidan och ska vända snett igenom mot räcket så surade hon mot skänkeln och sedan dog framför hindret och alltså stannade. Anette lade snabbt ner översta bommen så jag skulle slippa vända runt, men fick tjata på henne en stund innan hon hoppade. Därefter hoppade hon räcke nr 2. 
 
Nästa omgång så hoppade vi en bana på 4 hinder med oxer, solfjäder och två räcken. Hon var fortfarande pigg och kändes mycket bättre framme än hon vart sista tiden på hoppningen. Förutom att hon fortfarande dog lite i svängarna. Men denna gång stannade hon på solfjädern. Vi kom på rätt avstånd och i rätt galopp, men endå så bara bromsade hon in och stannade näst sista galoppsprånget. Jag lade en volt och sedan hoppade hon utan att tveka. Resten av hindren, både före och efter, hoppade hon utan att blinka även om hon ibland inte tar tag i dom som jag önskar. 
 
Sista banan vi hoppade gick jättebra! 6 språng och jag var otroligt konsekvent och tänkte bara framåt framåt framåt. Vilket jag faktiskt gjorde hela träningen egentligen, men blir så arg när det ändå inte går helt bra. På solfjädern travhoppade vi för hon tappade balansen i korsgaloppen som hon hade i svängen innan (men huvudsaken är alltid att hon hoppar och tänker framåt!) Sen rev hon ett hinder som hon inte tog tag i och hon började sura i svängen upp mot björken men jag red som en galning och lyckades få henne att släppa det och ta tag i hindret istället. Otroligt skönt!
 
Avslutade sedan med en extra gång på solfjädern och hon hoppade jättebra då! Vissa av sprången som blev bra, i onsdags blev riktigt bra. Hon hoppade mer med ryggen än vad hon brukar. 
 
Rädd dålig träning med tanke på de oprovocerade stoppen (i alla fall det andra) men samtidigt så har jag en nöjd känsla i magen då det känns som att vi fick en del uträttat. Jag red med längre sporrar så att jag ska komma åt henne även om jag tappar balansen lite när hon sparkar och hoppar runt, så att hon inte ska tjäna på det. Fungerade riktigt bra!
 
 
 
 

Min fina fina

 

Besök

Igår kom Hanna E och red på Noa med mig och Dansa. Det började ösregna och storma på vägen till stallet men innan vi red iväg så var det perfekt ridväder. Vi red runt renarna och hästarna var pigga, glada och snälla. Den perfekta kombinationen.
Eftersom Noa inte är igång så skrittade vi mycket men travade och galopperade även några sträckor. Passade perfekt eftersom Dansa tävlade dagen innan. Valde ändå att rida eftersom hon inte ens var svettig dagen innan och tävlingsdagen och resan blev väldigt kort. Vi var borta sammanlagt ca 2,5 timme.
 
Hanna förlorade sin egna ponny för några veckor sedan på ett fruktansvärt tragiskt och orättvist sätt. Det var Bronzacs boxgranne och en ponny med ett hjärta av guld. 
 
 

Dressyrtävling - Söderhamn

 
 
Tillhörande inlägg hittar ni här

Dressyrtävling - Söderhamn

Dansa var fin på framridningen och tog galopperna bra. Blev någon spark i mitten där men annars så var humöret och sammarbetsviljan på topp. Red fram drygt 20 min efter framskrittning och tog inga pauser förutom när benskydden skulle av. Strax innan vi skulle in på collecting ring så tog hon fel galopp i höger, vilket händer vädigt sällan. Väl där inne så travade vi och hon var jättefin och framme för skänklarna. Kändes toppen! 
 
Inne på banan så var hon rädd för domarbilen och ville inte gå ut i hörnen på den kortsidan. Dessutom blev hon jätterädd och kastade sig när dom tog emot protokollet genom fönsterrutan. Suck, inte en till tävling liknande de i våras tänkte jag.
Men när vi fick startsignal och började rida så krånglade hon ingenting angående vägarna. Vi klantade till två moment i högergaloppen för att hon tog fel galopp först och fick inte rätt förrän efter halva volten. Traven innan, alltså efter vänster galoppen var heller inte tjusig. Och sen så smygbackade Dansa i halten. Så mitt mål om att få 60% tog jag bort, men blev väldigt besviken när jag fick procenten som låg på 55.667. Så dålig tycker jag inte att vi var. Vi fick som max 6.5 poäng på några moment.
 
Mamma ringde och frågade vad som hänt för hon trodde att något riktigt dåligt skett. Hon var ju med och såg våra ritter i våras där Dansa verkligen var bråkig, och då fick vi 57%. Så det var inte konstigt att hon blev fundersam efter det här resultatet. 
 
Jag är jättenöjd med Dansa och otroligt glad över att det vi missade på inte var på grund av hennes humör, och resten får vi helt enkelt bara fortsätta träna på. Jag är också så himla besviken över att komma sist IGEN, okej tidigare har vi kommit nästsist, men ni fattar. Men jag måste också tänka på att jag aldrig har ridit igenom programmet tidigare och att det var första gången vi red program på lång bana. Så jag tycker det var svårt att bedömma vinklar på 10m volten som annars är i ett hörn och på diagonalerna. Vilket syns på filmen, att mitt ögonmått inte riktigt funkade. Haha.
 
Kommentaren:
Häst med fin sida (vad menas med det? att hon är fin från sidan bara?). För dagen ojämn i bjudningen och blir därför också ojämn i formen. 
 
Jag är som sagt jättenöjd med Dansa och det var så kul, fram tills jag fick reslutatet. Viktor var med som groom och gjorde det jättebra. 
 
 
 

Dansas schema v.37

Måndag: Uteritt 
 
Tisdag: Vila

Onsdag: Hoppträning - Spännars
 
Torsdag: Uteritt
 
Fredag: Vila
 
Lördag: Uteritt
 
Söndag: Hopptävling - KM i Spännars. 80cm + 95cm
 
 
 
 

Avramling

Idag är dagen före tävling. Imorgon åker vi till Söderhamn på en lokal dressyrtävling, vår tredje i år och vår fjärde någonsin. Spännande!
 
Red ut ensam i eftermiddag och höll till på Långåkern. Dansa taggade till ganska fort. Hon börjar nog inse att åkrar är roliga nu?? Vi travade och galopperade lite fram och tillbaka där och en av gångerna när jag precis fått upp en riktigt bra fart i galoppen så kastar hon sig åt sidan så att jag hamnar i oblans. Jag han tänka "vilken tur att jag satt kvar!" innan hon bockade till åt ännu ett håll och jag gjorde en snygg volt i luften och lyckades landa på fötterna! Tur nog så höll jag även i tyglarna hela tiden. Hoppade upp och travade lite innan vi tog galopp igen, och förbi samma ställe, tydligen så var det en farlig fläck där så hon hoppade iväg igen, men den här gången var jag beredd minsann! 
 
Hon var riktigt fin att rida med bra krut i bakbenen och jag bara älskar att rida henne då! Red bara i ca 10 min där eftersom vi bara gjorde ett checkpass. Tog en vända runt Kalles hus också innan vi vände hemåt. Hon stannade aldrig och surade idag utan blev bara lite segare på vissa ställen, men det släppte jättefort. Däremot så var hon lite allmänt spattig så jag fick hålla i mig en annan gång också. 
 
Hoppas hon har samma energi och arbetsmoral imorgon! Första gången jag rider på lång bana och LB:2 så jag hoppas att programmet sitter nu. 
 
Jag vill verkligen komma över 60% imorgon. Såg att dagens klass som dömdes av samma dommare som imorgon låg på mycket låga procent. Så antingen så gick det dåligt för många idag, eller så dömde hon lågt. Håll gärna en tumme 10.34 imorgon i alla fall :) 
 
Ett annat år.
 

Dressyr KM film

 
 
Tillhörande inlägg hittar ni här.

Träning

Dansa var riktigt upprörd och lättretlig innan träningen igår. Hon fick stå inne en tag och torka vilket brukar gå jättebra, men igår dög det minsann inte. Hon hade tydligen levt rövare i hagen också tidigare så hon måste ha vaknat på helt fel sida. 
 
Hur som helst så åkte vi till Spännars och tränade dressyr för Jennie. Anders kom och hjälpte mig lasta och sen hade jag sån tur att Annika BB kunde hjälpa mig att hålla henne där och Kina hjälpa mig att lasta efteråt. Ibland har man flyt! och tur att så himla många hjälpsamma människor finns i närheten i princip jämt ♥
 
Jag hade utrustat mig med både halsring och säkerhetsväst, vilket jag har skippat ett tag nu på dressyrträningar. Men i och med kosparkarna så vet jag ju inte om det kommer något värre huxflux. Det jag däremot vet är att OM det kommer, så kommer det som en blixt från klar himmel ;) 
 
Paddocken var dyngsur vilket inte brukar vara bra för Dansas bjudning. Men hon släppte det bekymret väldigt fort faktiskt och var riktigt fin. Jag önskade att få träna på framåtbjudning och få henne mellan hjälperna, som vanligt. Haha. Men bara jag har henne där så tar vi oss lättplätt igenom ett LB-program så det är ingen ide att börja med några krumelurer innan dess. 

Vi pratade mycket om att jag måste testa mig fram och se vad som funkar bäst på just Dansa. Angående sitsens tyngdpunkt och ställningen på Dansa i olika moment osv. I mellantraven som hon lätt tappar takten i så provade jag ställa henne åt vänster men samtidigt hålla högersidan kort och jäklar vilken fin ökning vi fick då! Mjuk och stadig som bara flöt på. 
 
Hon pratade också om det som vi pratade om senast på Patriks träning, att framåtbjudningen kanske sitter i lösgjordheten också, att om jag får henne mer loss i bogarna så kommer hon lättare bjuda framåt. Som det är nu så i vänster varv måste jag lyfta upp hennes innersida eftersom hon är oliksidig och kortare i höger så hon tar olika stora kliv. 
I höger varv så förböjer hon sig lätt istället så där måste jag komma ihåg att räta upp henne. Men det här har vi ju jobbat med länge, men jag kan inte tjata nog om det. 
 
Fick även prova på att minska traven lite för första gången. Minska steget och farten men bibehålla samma energi framåt, och det gick riktigt bra! Red några steg i taget och sedan beröm och framåt igen. 
 
I galoppen tränade vi några fattningar åt vardera håll och dom gick riktigt bra. Inga sparkar och knappt någon motstånd mer än att hon slog sig fri. En fattning i vänster var klockren. Galopperna var fina men jag stör mig väldigt mycket på att hon inte svarat framåt direkt på ytterskänkeln, men det kommer nog för nu för tiden är hon riktigt fin för skänklarna i traven om jag bara ridit fram henne ordentligt. Den känslan är så härlig! 
 
Efter träningen var både hon och jag indränkt i blöt sand och Dansa var mer nöjd med livet och hade coolat ner sig till sitt vanliga jag. 
 
 
Ett annat år.
 

Nära skjuter ingen hare

Jag ställde in hoppträningen igår eftersom det hade regnat precis hela dagen så underlaget var garanterat otroligt tungt. Inte värt det. Tog en liten uteritt i höstrusket med Hanna och Winston ut till bron på Eh istället. När jag kom till stallet var Dansa såklart alldeles blöt och faktiskt öm i ryggen. Hon hade troligtvis stått och spänt sig under dagen för efter en timme med ulltäcke så var det i princip helt borta. När vi kom tillbaka fanns inga tendenser alls. 
 
Dansa var väldigt på G till en början men coolade ner sig efter en stund. När vi började trava ute på grusvägen taggade hon till igen och galoppfattningen en bit senare var klockren! Även på hemvägen var den helt prickfri, men då hann vi inte långt förrän Winston latjade till det och Hanna tappade balansen rejält. Lovar att hennes rumpa var högsta punkten där ett tag! Haha. Hon styrde ner honom i diket in bland alla småträd så att han skulle stanna, Haha! Ni kan ju tänka er synen när dom trasslar sig upp bland löven igen. 
Dansa tände också till och vi hade två tickande bomber under oss när vi sedan fortsatte i trav. Det tog ett bra tag innan Dansa slappnad av helt igen. 
 
Hemma på vägen tog vi en galopp igen och Dansa svarade på fattningen så fint igen. 
 
 
 

Dressyr KM

I måndags hade klubben KM i dressyr. Alltså tredje dagen i rad för oss på dressyrbanan. Min plan var att inte ta någon paus alls innan start eftersom jag får ta diskussionerna igen då, oavsätt om vi kommit överens en gång innan. Så jag skrittade fram henne för hand och satt sedan upp 20 min innan start och red då konstant till ekipaget innan gick in på banan. Stannade endast för att ta av skydden och red sedan vidare tills det var vår tur. In på banan i trav och höll sedan igång i trav och galopp där inne också. Phju.
Dansa lekte lite karate kid på framridningen men han rida igenom det innan start och hon var riktigt fin när jag red runt inne på banan innan start. 
 
Programmet gick riktigt bra! Trots att jag satt ner (såklart) så kände jag att jag kunde rida hela tiden och hade henne mellan hjälperna. Travdelen gick jättebra och vi fick 7or och 7,5or på nästan alla delarna där. Galopperna tog hon utan att gå emot skänkeln, hon bröd aldrig av och korsade inget (korsar gör hon väldigt sällan i dressyren nu för tiden dock). Ingen av galopperna var av bra kvalité och hon slog sig fri flera gånger men vi tog oss igenom och jag var så himla nöjd med det. 
 
Jag var supernöjd med hela ritten efteråt då jag kände att vi äntligen fick visa upp oss på den nivå vi ligger just nu. De två andra tävlingarna vi vart med på i år har vi presterat så mycket sämre än vad vi kan, så det var så kul att känna mig helt nöjd den här gången. Vi red LB:1an och fick 64,820% vilket är vårt rekord med drygt 1% (förutom de ca 66% vi fick på Bergåkra på Pay'n ride men det kändes som hon låg väldigt högt så det räknar jag knappt). Med den procenten så kom vi på en andra plats, av tre startande dock. Även om jag var superglad för våra procent så blev jag också extra glad över att inte komma sist. Haha. 
 
 Extra kul med procenten är att jag vet så många delar som vi enkelt kommer kunna förbättra inom en snar framtid bara Dansa och jag kan tygla hennes humör bättre. 
 
Slutkommentaren -
Bra jobbat. Hon har blivit finfin! Tänk på att hitta lugnet och försök få mer vikt på bakdelen. Slår ofta sko idag. Lycka till!
 
Hon klonkade sko väldigt mycket tyvärr och det beror delvis på att jag hade någon slags yperspeed i traven och för att hon ska skos nästa vecka så tårna är långa. Lite synd att hon inte ska skos innan tävlingen på söndag, för hon kommer garanterat klonka ihop då också. Men jag får vara desto noggrannare att inte speeda iväg för fort. 
 
 
 

Dressyrbana

I lördags och söndags åkte vi till Spännars och red på dressyrbanan som stod kvar sen förra helgens tävlingar. Hade inte ridit program sen i juni så det kändes lite ringrostigt. 
 
Dansa var ett troll men fick igenom det under framridningen. Men efter en 5 minuters skrittpaus så fick jag börja från början igen. SUCK. Anette hjälpte mig och efter 20 minuters grillande så satte vi två klockrena fattningar i båda varven och Dansa var framme och mellan mina hjälper. Jag var totalt slut! Haha. Gud vad jobbigt det var att rida så länge, på så liten bana. Det hände något precis hela tiden och blev aldrig några transportsträckor att återhämta sig på. Vi red hela tiden programdelar så det var toppen att jag fick träna på dom samtidigt.
 
På söndagen kände jag direkt att en hel del av ridningen från gårdagen satt i. Men självklart så fick vi ta några små diskussioner då också. Jag hade då vant mig mer vid att sitta ner och kunde rida igenom det fortare och mer effektivt. Red igenom programmet en gång och tog sedan några extra delar en gång till. Mellantraven och tio metersvolterna är dom jag tycker gick bäst. Lite kul då jag haft så svårt för att få till dom.
 
Var jättenöjd efter söndagen och så glad att galopperna satt bra nästan direkt. Det tändes ett hopp inför måndagens dressyrKM. Haha.