Manukahonung

 
Jag fick bort raspen på förra benet med hjälp av EMS-creme och Kolidialt Silver men på det här benet gick jag bet. Läste i en blogg där en tjej också haft stora rasp/mugg problem och även hon har provat det mesta. Hon hade i alla fall fått rekommenadtion att använda Manukahonung som finns i hälsokostbutiker. Hon kletade på ett laget och satte sedan kompresser och ett skydd över, lät det sitta två dagar och smörjde då på mer honung. Och tvättade vid behov. 
 
Jag fick nytt hopp när jag hörde om det här och köpte direkt en burk. Smörjde på första gången i måndags och lät sitta till i onsdags. Då tog jag av skyddet och eftersom benet var rent så smörjde jag endast på mer honung och satte på skyddet igen. Idag, lördag, tog jag av skyddet igen och tvättade med såpa. När jag torkade benet torrt lossnade massor av skorpor och som ni ser så ser huden inte inflammerad ut under. Det här var mycket bättre än vad jag hoppats på, så jag håller tummarna att det fortsätter i rätt riktning nu! 
 
Bilderna där uppe är alltså resultatet efter 6 dagar. Jag återkommer med fortsättningen, men håll alla tummar ni har för att det ska fungera ända tills det är helt borta. 
 

Dressyrträning 28 Oktober

Ännu en pangträning i dressyr! Känns lyxigt efter vårens rejäla trotsperiod följt av "skador" och sedan sommarens trots. 
Vi var till Nytorp och tränade för Patrik och Dansa var SÅ fin! Det absolut bästa var känslan av arbetsmoral hon gav, förutom någon liten diskussion såklart. Hehe. Vi red fram lite mer tryck än vanligt och idag kunde jag sitta bättre i det men jag tappade ridningen ibland och Dansa älgade iväg. 
 
I traven tränade vi på skänkelvikningar och dom sitter bättre och bättre nu alltså. Sista gångerna så har framåtbjudningen satt sig bättre och bättre och hon flyttar sig bra för skänklarna, så nu måste jag bara få in tajmingen för att hon ska vila mer på steget. 
 
I galopperna rullade vi på och försökte hitta arbetsgaloppen. Vi har fram till nu bara rullat på framåt eftersom det vart vår svagaste gångart. Men nu börjar hon bli starkare och gå av sig själv, så vi kan avancera lite. I vänster går det riktit bra och där kan jag sätta henne mer på bakbenen och korta ihop lite, men i höger får vi kämpa mer. Även fast det gick mycket bättre än vanligt i högergalopp i onsdags. Fick tänka lite öppna för att få henne rak (bakdelen svajar ju innanför spåret där) och det var riktigt svårt, för så fort jag ändrar skänkelläge så bryter hon gärna av eller byter fram. Så ska det naturligtvis inte vara men jag har inte lyckats jobba bort det ännu. Nu kan jag släppa benen på riktigt längre stunder i alla fall så det går framåt!
 
Sista skänkelvikningen åt höger (det svåra varvet!!!) var den bästa vi gjort någonsin. Ja, den bästa jag gjort någonsin på någon häst över huvudtaget faktiskt. Haha det säger väl en del om hur lite krumelurer jag ridit tidigare i mitt hästliv. 
 
 

Dressyrträning 21 oktober

 
 
Tillhörande inlägg hittar ni här.

Hoppträning 25 okt

 
 
Tillhörande inlägg hittar ni här.

Hoppträning 19 oktober

 
Film från träningen innan, som gick dåligt. Framridningen var jättebra och sista delen av sista banan fick jag äntligen med henne ordentligt genom svängarna så det var skönt att få sluta med det. Tillhörande inlägg hittar ni här

Hoppträning i söndags

Förra söndagens hoppträning gick riktigt bra! Vi kämpar vidare med att få med galoppen genom svängarna och sist låg vi lite över gränsen åt plus sidan igen. Känns så skönt att vi är där omkring och svajar nu i alla fall. 
 
Även denna framridning var Dansa väldigt fin och jag har inte cavalettin på film men hon tar verkligen tag i dom framåt nu och det är ju en bra början.
Vi ställde fram tre olika kombinationer och en linje som vi sedan mixtrade ihop på lite olika sätt. Lådmuren som fortfarande ger mig lite obehagskänsla kom fram också så vi fick hoppa den för andra gången. Även nu hoppade hon utan att blinka, men tar i lite extra mot för andra hinder så sprången blir riktigt fina! Tänk om hon hoppar så över allt i framtiden.
 
Vi fick ett stopp även denna träning men det var inte mer än rätt egentligen då jag red som en kratta. Det är så sjukt svårt att rida framåt så mycket som jag måste samtidigt som det är korsgalopp och alla tyglar och ben och vägar ska hållas reda på. Det känns som att jag sitter på "hela havet stormar" ibland. När jag red på igen med mer koll på grejerna så var det inga problem. De stopp hon gjort sista gångerna har vart resultatet av dåliga anridningar så det känns inte så jätteilla. Jag har inte behövt tvinga över henne när vi tar om heller utan hon hoppar som ingenting bara jag sköter allt runt omkring. De flesta gångerna vi kommer tokigt så hoppar hon ändå, så jag hoppas att det inte utvecklas till några vrång-stopp.. 
 
Sista rundan vi hoppade föll många bommar men vi galopperade bra genom svängarna så det spelar mindre roll. Regnbågarna, muren och orangea räcket låg på 1m och det kändes inte alls högt. Vi hoppade om linjen med 5,5an - 3 - rengbåge och studs 1 - räcke en sista gång och det satt klockrent men tyvärr blev det något knas med filmen så det raderades. 
 
 

Mörker

Ikväll kom första uteritten i kolsvart mörker denna höst. Känns skönt att nästan hela Oktober gått innan dess, nu är det bara ca 4 månader kvar tills ljuset kommer. Haha.
 
Varje år måste jag vänja mig på nytt och det känns allt lite eländigt precis i början. I tisdags följde jag med en liten sväng på Noa med Hanna och Winston och det var väl rätt ok men svinkallt och inte alls någon myskänsla som jag brukar få. Trots att vi red till min gamla gata!
Ikväll red Dansa och jag med Hanna och W ut på Eh och till en början kände jag mig inte speciellt överväldigad över mörkret men innan vi var hemma så hade jag en lätt och mysig känsla i kroppen så nu finns det inget agg mot mörkret längre. Haha. Inte just nu i alla fall. Det underlättade såklart att det var vindstilla, graderna var helt perfekta och Dansa var så fin att rida. Hon blir inte tittig i mörkret och hon reagerade inte på någon av alla bilar vi mötte. Lite impad av att hon inte visade minsta lilla reaktion på pannlampan hur mycket jag än flaxar runt med den. 
Vi travade i princip hela vägen ut och tillbaka och Dansa fick jobba i låg form med lite tempoväxlingar, skänkelvikningar och böjningar, men inga skarpa rörelser. Hon var inte ens varm när vi kom hem.. 
 
Nä men fy tusan vad roligt det är att rida alltså!
 
Innan vi åkte hem så var vi till morfar och Annika och hälsade på Anna och barnen som var där. Hedvig har vart här hemma på höstlov alldeles själv. Tänk att hon blir så stor! Min lilla änglaflicka. 
 
 

Ensamma

Igår valde jag faktiskt en uteritt ensam istället för att rida med Hanna och Winston idag. Inte alls likt mig men eftersom vädret var så fint igår så lockade det mer än att rida i mörkret idag. Jag visste ju att jag kunde ta ut Noa en stund idag så att Hanna fick sällskap ändå. Annars hade det känts taskigt att välja bort dom!
 
Solen höll dock på att gå ner innan jag kom ut igår.. haha. Men det var inte mörkt i alla fall. Dansa var inte alls rolig att hämta i hagen då hon strök öronen bakåt och gjorde tjuvattacker mot mig några gånger för att försöka skrämma mig så att hon skulle få gå tillbaka till kompisarna.. Så höll hon på när hon var yngre också. Inte alls kul. 
 
Men in kom vi och efter att ha brottats lite för att smörja in raspen med honung och få på ett benskydd (ytterligare en ny grej som jag HOPPAS ska funka) så sadlade jag och red iväg. Dansa var på bra humör hela ridturen och stannade ingenstans. Vi skrittade mycket med en längre travsträcka och en längre galopp. Vände nedanför renarna. Dansa var väl värd en lugn uteritt efter söndagens hoppträning och de tidigare mer krävande passen förra veckan. 
 
Idag vilade hon och imorgon åker vi till Nytorp på dressyrträning. 
 
 
 

Dansas schema v.44

Från söndag till söndag förra veckan gick Dansa 4 träningar, två hopp och två dressyr. Den här veckan blir det lite lugnare med bara en dressyrträning men förhoppningsvis också en hoppträning till helgen. Vi måste passa på innan vintern! 
 
Måndag: Uteritt
 
Tisdag: Vila
 
Onsdag: Dressyrträning - Nytorp. Patrik
 
Torsdag: Uteritt
 
Fredag: Vila
 
Lördag: Uteritt/Hoppträning
 
Söndag: Hoppträning/Uteritt
 
 

Lite skärmdumpar från hoppningen idag

 
 
Börjar bli dags att införskaffa en hoppgjord ser det ut som.
 
Ibland blir det inte riktigt som man tänkt sig med alla dessa ben att hålla reda på.
 
Hindret ligger på 1m så vi var högt upp i luften och svävade idag! 

Lördag

När jag precis tagit in Dansa för en ridtur så fick jag höra om en ridolycka som skett i närheten under dagen. Jag blir alltid lite illa till mods när det händer något med hästar inblandade. Men Dansa och jag gav oss ut på en ridtur tillsammans. Hon var mer positiv från start idag och tuffade på fint. En sträcka såg hon lite spöken men annars gick hon på väldigt bra. 
 
Utökade vårt territorium ytterligare lite idag, från Hembygdsgården till uppför backen bortanför sågen. Hon är alltid lite svårflörtad till en början på "nya" vägar (nya då vi är ensamma, annars har vi gått där massor av gånger), och nu skulle vi dessutom gå förbi huset där en katt halvt skrämde livet ur henne senast. Haha. 
Det tog en stund att komma förbi där då hon backade in i skogen lite, men sen kunde vi trava halva backen och galoppera resten utan problem.
 
På hemvägen var hon som vanligt, just nu, som en dröm. SÅ kul att rida och SÅ underbara galopper! Blir nästan farligt om dom blir härligare än såhär för då kommer jag galoppera ihjäl oss. Haha. Vi tog bara höger på hemvägen och tempoväxlade lite, väldigt svaga skillnader då hon är så pass svag i den, men vi måste ju utmana för att stärka. Slog om några gånger fram men inte sista sträckan. 
Finns en 90grader sväng åt vänster på hemvägen som jag både sist och idag provade att rida höger förvänd igenom. Sist slog hon om fram men idag kom vi längre igenom och hon bröt istället av till trav. Bra att vi kom igenom längre men att hon bröt av var ju inte bra. 
 
Hemma så tog vi en brottningsmatch angående raspen. Hon prejar in mig i väggen och står där fastklistrad som värsta hulken och jag sitter klistrad som en platt fluga. Typ. MEN när jag åkte hem fick jag en snilleblixt och kom på att om jag vänder på henne så hamnar benet på den öppna sidan så hon inte kan mota in mig någonstans. Här har jag gått och stört mig på att det var lämpligare när hon hade rasp på andra benet, utan att tänka på att det bara är att vända på hästen. Haha. Oops. 
 
 
Gosade lite med minikalvarna. Dom är så söta så jag nästan dör! 
 

Foton från Ockelbo

 
 
 

Foton från DR 18 oktober

 
 

Dressyrtävling - Ockelbo

 
 
Tillhörande inlägg hittar ni här

Hovslagarbesök

I morse var Sune och jag i stallet innan halv nio för att ta emot vår hovslagare. Dansa skötte sig jättebra på alla fossingar utom "raspbenet", men även den fick en sko utan allt för stora problem. Medan Winston fick nya dojjor så fixade jag med en massa saker som inte hunnits med tidigare i veckan. När han var klar så begav sig Dansa och jag oss ut på en skön uteritt. Kanske inte det optimala att rida ut ensam då klockan var halv ett och hon fortfarande inte vart ut i hagen något. 
 
Hon var väldigt pigg och stubinen kort tills vi passerat Kallebacken och när vi passerat vägen upp till berget så var det som bortblåst. Vi red till hembygdsgården och Dansa var jättefin. Hon fick rulla på lugnt i både trav och galopp utan några större krav. Framåtbjudning och avslappnad i formen var det enda jag fokuserade på. Gjorde även några väldigt svaga skänkelvikningar. 
Båda galopperna var helt underbara idag, bättre än någonsin med driv bakifrån och sug i bettet framåt. Jag kunde bara stå i stigbyglarna och njuta. De senaste två dressyrträningarna de senaste dagarna har verkligen satt spår! 
 
Hon var så himla rolig när hon stod en stund i Noas box idag. Hon började greja med hennes vattenkopp som inte är en likadan som hon själv har. Hon bet och försökte få bort järnflärpen som vattnet kommer under, men när jag sa åt henne så började hon gnussa med mulen helt hysteriskt istället. Efter ett tag så övergick hon till att stänka ut allt vatten på golvet. Men där satte jag stopp.. hennes ideér alltså. Haha.
 
Efter stallet så bytte Linus däck på min bil och transport, jag klippte håret på mamma och pappa och skötte kalvar och grisar samt släppte in hästarna innan jag rullade hemåt. Skön dag och jag älskar känslan när jag fått mycket gjort. 
 
 

Hantering

Det är inte bara ridningen som går bra nu utan även hanteringen. Dansa är väldigt härlig att ha och göra med och har vart flera månader med några enstaka bakslag. 
Hon står lugnt och stilla på gången och skrapar i princip aldrig med hovarna. Hon är inte alls lika inig att hålla i, med sitt bufflande utan lyssnar på tillrättavisningarna. Är det nya personer som håller i så kan hon dock vara rejält dryg. Jag kan sköta om raspen så som det behövs (inte med glada miner, men förra året kom jag inte i närheten) förutom rakningen då, men det är ju nytt så vi får nog ordning på det med. Är lite orolig för hur det ska gå för hovslagaren imorgon bara, en han brukar kunna hantera henne så det går nog. 
Att hämta henne i hagen medan Noa rejsar ikapp eller runt henne går också jättebra. Hon står lugnt och stilla med mig medan Noa rusar förbi. 
 
Lastningen går prickfritt så länge vi är två och jag har inte provat själv något mer. Men jag håller på och övar in rutiner med att hon ska stanna och gå framåt på mitt kommando istället för att bara gå in av linornas tryck. Det funkar bra med en preson som står vid grimskaftet, men det behöver inte betyda att donnan sköter sig när vi blir ensam och hon vet att jag inte kan vara på alla ställen samtidigt. Men det känns hoppfullt.
 
Nu får vi se om jag får ångra det här inlägget under skoningen imorgon. Haha. Godnatt! 
 
 

Det går bra nu

Ja vi är verkligen inne i ett flow med dressyren just nu. Hoppningen ligger lite efter men där går det också åt rätt Tränade för Jennie ikväll i Spännars och eftersom det var hon som dömde i Ockelbo förra helgen så kunde jag fråga henne lite mer detaljerat om vår ritt. Hon ansåg att det är spänningen som är den stora grejen. Dansa blir spänd och stänger av, så det är rutin som gäller. Ut och ha roligt och öva på att tävla! De gånger hon slappnar av blir hon väldigt fin så det finns ju där.
 
Kändes skönt att få mina egna tankar och känslor bekräftade. Patrik säger ju exakt samma sak, men han har aldrig sett oss på tävlingsbanan. Jag fick som tips av Jennie att ställa henne lite i ganachen och svagt flytta ut bogen om hon tittade till på något. 
 
Dansa var riktigt fin från start idag och det beror nog till stor del att jag börjar få kläm på framridningen och att jag jobbar mycket med att böja henne så hon blivit mjukare i sidorna. Häftigt vilken skillnad det gett.
Tränade skänkelvikningar och där gjorde vi nog flest bra någonsin faktiskt. Åt båda håll. För vänster skänkel måste jag tänka på att hålla henne rakare i halsen och för höger skänkel, som är vårat svåra, så ska jag vara noga med att ha bogen som om vi skulle rida snett igenom för annars hamnar lätt rumpan före och Dansa tappar bjudningen då det blir svårt och för jobbigt.
 
Sen övade vi mycket galopp. Fattningar från trav först och det gick bra i vänster varv men formen var inte prickfri. I höger varv tog hon fel några gånger först då jag slarvade med att ställa igenom inåt. Dansa står emot och vill inte riktigt det så det krävs lite tid varje gång, men jag har förstått att jag tjänar på att jobba igenom det först, innan jag ber om galopp. 
 
Vi gjorde även några galoppfattningar från skritt och där var det a och o att jag var noga med bjudningen i skritten innan. Fick till någon riktigt bra i båda varven, men ofta så blev det några travsteg innan. MEN hon höll formen och satte sig verkligen på rumpan i de fattingarna så det gjorde inget. 
 
Nu ska jag krypa ner i sängen och hoppas på att få sova bra. Har inte gjort det på flera nätter nu och det är inte likt mig. Jag brukar somna som en stock och sova tills klockan ringer, om jag inte drömmer någon mardröm då.. Haha. Imorgon är det skoningsdags och stallet all day long.
 
 
 

Dansas schema v. 43

Måndag: Hoppträning - Anette. Spännars
 
Tisdag: Vila
 
Onsdag: Dressyrträning - Jennie H. Spännars
 
Torsdag: Uteritt
 
Fredag: Vila
 
Lördag: Uteritt
 
Söndag: Hoppträning - Anette. Spännars
 
 
 
 

Dansas schema v.42

Glömde bort att skriva ner Dansas schema förra veckan så det kommer nu i efterhand istället.
 
Måndag: Uteritt
 
Tisdag: Uteritt
 
Onsdag: Vila
 
Torsdag: Vila
 
Fredag: Vila
 
Lördag: Uteritt
 
Söndag: Dressyrträning - Patrik. Brs.
 
 

Några tuffare dagar

Igår dressyrträning med väldigt mycket styrka, idag hoppträning med vila imorgon och därefter dressyrträning igen. Dansa får kämpa på lite extra nu för det är bara en tidsfråga innan vintern kommer och då blir det troligtvis inte mycket alls. 
 
Dansa var otroligt fin under framridningen. Höger fattniningarna krånglade som vanligt just nu, blir väldigt lätt vänster. Men när vi väl får höger så är den riktigt fin. 
Vi började med 3cavaletti och Dansa tänkte framåt så himla fint och travade så mjukt över. Därefter galopp på volt med ett kryss som gick sisådär. 
 
Hade också 4studs, banansväng med räcken på mitten, 3 kombination med räcken och 1 ga emellan. Samt ett kryss med snäv tillbakasväng från kortsidan. Sistnämnda är min hatgrej för jag lyckas aldrig hålla galoppen och få bra väg runt. Inte ens på rutinerade Tage klarade jag det.
 
Andra gången vi kom på studsen så vinglade vi i en blandning av korsgalopp och trav och hon stannade. Därefter var det inga tankar på att stanna, men hon var inte alls lika positiv som senaste träningen. Inte den där pang-känslan jag måste få genom svängarna där hon dör. Blev mycket kors idag, mer än vanligt, men det får jag ta med en nypa salt då hon garanterat hade rejäl träningsvärk hon också. Lika som mig. 
 
Träningen var inte alls jättedålig men jag fick inte till den där lilla extra känslan av trycket genom svängarna förrän sista rundan. Då gav jag mig tusan på att spräcka bubblan och då gick det ju! Störande att jag inte gör det på en gång, men huvudsaken är att vi fick till det de sista sprången så att vi avslutade med det rätta. 
 
Jättefin vid avtravningen också och det är positivt för jag brukar aldrig få henne lika fin på hoppträningar som på dressyrträningarna. Men idag lyckades jag! 
 
 

Dressyrträning 18 Oktober

Alltså. Min hjärna är inte riktigt vad den brukar vara, just nu. Glömde först ridstövlarna hemma igår, som jag alltid har på dressyrträningar eftersom de ger mer stöd. När vi sedan hade rullat ut mot Segerstavägen med transporten kommer jag på att jag inte packat in sadelgjorden! Så det var bara att springa tillbaka.. Som att det inte var nog så laddade vi upp på det absolut sämsta sättet genom att försöka trimma Dansas raspben. Hon var inte ett dugg rädd för maskinen i sig, och det gick riktigt bra till en början. Men så nuddade maskinen såret och sedan blev det bara värre och värre. Dansa var flyförbannad, stegrade och hoppade runt medan Hanna höll i och jag försökte komma åt benet. Efter en stund kunde jag klippa vidare lite till så vi gav oss där. Fick bort det mesta i alla fall.
 
Träningen gick trots allt superduperbra! Patrik tyckte att Dansa var mycket finare än vanligt bara under min egna framridning så det var ett bra utgångsläge. Allt arbete med böjningarna hit och dit ger resultat. Skänkelvikningarna gick bättre än vanligt och hon var allmänt fin i traven. Red öppnor också. Mer sammansatt än vanligt och mycket svårare att sitta ner. Haha. Typsikt att det ska vara svårare ju bättre hon går. Jaja, jag har sjuk träningsvärk i precis hela kroppen idag och det är skönt! 
 
Vänster galoppen var väldigt fin och vi red nästan ett helt stort varv (arenan i Bollnäs) och två varv på en liten fyrkan på ca 1/3 del av banan. Inga problem! I höger galopp slår hon väldigt väldigt lätt över i fram dock. Hon är inte stark nog i den galoppen och orkar inte sätta sig tillräckligt för att hålla balansen. Jag tränar i höger galopp och gärna förvänd så fort tillfälle ges på uteritterna nu så vi kan stärka den. Jag har i princip aldrig ridit i förvänd innan Dansa och tyvärr så kan jag bli lite förvirrad ibland och göra lite fel. Det underlättar naturligtvis inte, men vi går sakta framåt. 
 
Jag är väldigt nöjd med Dansas prestation igår och vi gjorde några riktigt snygga fattningar i höger från skritt och en nästan från stillastående till och med. Blev många fattningar under försöken till höger förvända. Ett tips jag fick är att, om jag rider på bana så ska jag alltid se till att ha yta att vända åt höger igen om hon slår över/tänker slå över så att jag slipper "börja om" hela tiden. 
 
 

Bananböj

Efter tre dagars vila för Dansa så var vi äntligen ute och njöt av det fina höstvädret, tillsammans med våra bästisar, idag! 
Jag kan inte beskriva hur mycket stallet och ridningen gör för mitt välbefinnande, när vi var ute idag så kändes allt lite lättare att acceptera och jag kunde bara njuta! Dansa var en prinsessa att rida idag så det gjorde såklart sin sak också. 
 
De sista ridturerna så har jag böjt henne mycket i sidorna och det gör skillnad. Tänk att jag aldrig tänkt på att det behövs för att hålla dom mjuka. Jag har bara gjort lite svaga skänkelvikningar och ställt ca 1dm åt vardera håll. Har det tagit emot så har jag slutat för att jag trott att jag gjort fel? Ibland orkar jag inte med mig själv. Haha
Men nu vet jag, så nu blir det andra bullar! Hon tappar lätt bjudningen när jag "stör" henne så det jobbar vi också på. Idag hann Winston till och med gå ikapp oss ;) Skönt att han var mer sig själv idag igen förrästen! Hanna hittade ca 10st älgloppar på honom också och ingen av oss har sett sånna förut. Såg ut som gigantiska fästingar. Vidrigt.
 
Vi red en bit ovanför sågen och Dansa gick först hela tiden. Inga konstigheter och i galopperna har hon riktigt bra tryck just nu. På hemvägen gjorde hon en sån tvärnit att vi studsade bakåt, haha det var den sjukaste niten jag vart med om. En kattunge gömde sig i en häck förstår ni.. mm. Hon gick förbi efter en liten stund. 
 
Imorgon har vi dressyrträning i Bollnäs. Synd att "förstöra" en bra uterittsdag men hellre det än att bli utan träning helt. 
 
 
 

Tisdags

Red ut och vände på Ängen i tisdags med Hanna och Winston. Minns inte så mycket om jag ska vara helt ärlig då det vart så mycket att tänka på med jobbet och familjen den senaste veckan. Utöver vanligt arbete har vi haft en väldigt lång dag med att hjälpa till och förbereda modeller och sedan visning på kvällen. Och imorse började vi tidigt med kurs och sedan jobbade jag till stängning. 
 
Dansa traskade på duktigt i täten i alla fall och hon brydde sig inte om de "läskiga" rådjuren på åkern nedanför renarna. Däremot när vi kom ut på ängen så tvärstannade hon och backade fint in bakom Winston och sa: Varsågod snälla farbror, du kan få gå först nu.
Haha det var lite gulligt eftersom hon inte bara backade bakåt utan även svängde in bakom W och stannade där. 
 
 

Livet kom emellan

Humöret och livet är inte på topp just nu så lusten till att skriva här ligger på minus, men samtidigt så vet jag att jag kommer ångra mig om jag missar något i Dansas uppdatering så jag måste krafsa ner lite ändå. 
 
Det var en vacker morgon i stallet igår. 
 

Dressyrtävling - Ockelbo

Morgonen började med att Dansas rasp-ben var rejält uppsvullet. Tog en kort prommis och insåg att hon var minimalt stel och tog beslutet att åka till Ockelbo och hoppas på att svullnaden skulle gå ner med lite mer rörelse. Det är ju väldigt vanligt att svullnaden är värre då dom stått inne över natten, och mycket riktigt så gick den ner. 
 
Ockelbo var ett trevligt ställe. Jag älskar lugnet på dressyrtävlingars framridningar, annat än hoppning som ger mig stressutslag. Tanken är att jag ska rida fram 30min innan jag går in till collectingring, men nu hade jag glömt den och räknade heller inte in att det var en bit till tävlingsbanan från framridningen. Red endast fram ca 20min och Dansa blev inte riktigt genomriden, men nästintill. 
 
Väl i collectingring fick jag veta att ekipaget innan mig hade avanmält så Hanna tog av benskydden och jag skrittade direkt in på banan. Kände att det varken skulle göra till eller från att rida runt där då det är inne på själva tävlingsbanan som hon blir spänd. I farten och feberyran glömde Hanna ta av bootsen, och jag hade inte en tanke på att kika neråt dumt nog, så vi startade med -2 p. Peppande! Haha. Jaja, jag lär väl behöva göra alla fel man kan innan det går bra kanske?
Med tanke på att jag gick in "ett ekipage" för tidigt så hoppades jag på att få lite extra tid innan start men jag fick mindre än vad jag fått tidigare istället. Taskigt! Speciellt när domaren såg att jag inte ens fick ut Dansa på spåret vid ena långsidan där dom satt en högtalare med hög musik. 
 
LB:2 - 56,67% (red programmet på 57,33%. Bootsen drog ner, men det kvittar ju)
Dansa var spänd igenom hela programmet och jag tyckte inte vi gjorde något moment bra. Jag var väldigt besviken efteråt och tårarna rann ett tag samtidigt som jag klappade om och skrittade av Dansa. Men sen var jag tillbaka på banan och taggad igen på att göra det här bättre. 
Det finns två saker som jag faktiskt är jättenöjd med såhär i efterhand och det är att vi fick rätt galopp i höger varv och att hon ökade galopperna, om än spänt och lite klent, utan att få korsgalopp. Mellantraven var dåligt i båda momenten då hon tappade takten. I höger galoppvolt sparkade hon bakut.
Vi fick en 7a och det var på travdelen mellan 10m volterna. 
 
Kommentaren - Vacker häst som idag är något spänd. Tjurar ihop lite i galoppen men glimrar till ibland.
 
Nu i efterhand så måste jag inse att jag inte kan ha så höga krav. Jag är väldigt orutinerad i dressyr och absolut på tävling. Likaså Dansa. Vi tränar en gång varannan vecka och resten av tiden så tränar jag längs grusvägarna. Inga fel med det, men jag kan inte träna vägar och det krävs mer ridning och koncentration för att få ihop det på banan då allt händer snabbare där. Det är vår fjärde dressyrtävling någonsin och det är tredje i ridhus, vilket alltid gör Dansa mer spänd. På en träning hinner det dock släppa fort, men på tävling så har man inte direkt någon tid på sig innan start. 
 
Tittade igenom de senaste ridhusstarterna, i våras, och ser att det faktiskt hänt otroligt mycket. Dansa är så mycket stadigare, och jag med. Så visst händer det grejer, även om det inte visar sig i procenten. Det här var årets sista start så vi tränar på under vintern och tar nya tag nästa år.
Önskar jag kunde hålla mig till träningar och göra oss bra innan vi gav oss ut på tävlingsbanan, men där finns ju ett problem med spändheten som inte uppkommer på träning, så vi måste ut för att vänja oss. Jag känner själv att jag blir passiv också så det är inte bara Dansa som förändras där inne. 
 
 

Idag

Jag har vart ledig idag och åkte till stallet på eftermiddagen eftersom det är jakt nu. Sune och jag åkte till farmor innan och klippte hennes hår också. 
Hanna hade inte tid för stallet idag så jag åkte ensam. Dansa och jag var ute på en härlig uteritt i Hårga, till Renarna. Vädret var härligt och Dansa stannade inte och vägrade gå någonstans. Lite handbroms i på bortvägen och lite tittig bitvis, men det rullade på jättebra. Galopperna var underbara både bortåt och hemåt. Tog en ganska lång högergalopp på hemvägen och avslutade med att öka rejält uppför backen vid George. 
 
Eftersom vi tävlade igår så fick hon mest rulla på själv i alla gångarter utan större krav, mer än framåtbjudning såklart. Ställde henne lite i skritten och traven i slutet bara, måste få igenom det bättre så att hon blir mjukare och mer loss i bogarna. Tror det kommer göra stor skillnad i mellantraven framförallt. 
 
När vi kom hem så linimenterade jag och masserade med massageborsten tills hon började gäspa. Hon älskar verkligen den och det är så mysigt att hon kan stå och slappna av och njuta på gången nu för tiden. Jag älskar när hon börjar gäspa. Haha
Sedan hann hon ut i hagen en stund till medan jag mockade ur kryp-in'et så det är redo för hösten. 
 
Vill inte gå in! 
 

Lördags

Eftersom att halterna och höger galoppfattning krånglade rejält på dressyrtävlingen i Söderhamn så fokuserade jag mycket på det i lördags. Hanna och Winston red först när vi red till Hembygdsgården och vände. Dom travade före oss medan Dansa och jag gjorde minst 10 galoppfattningar i höger, som satt bra. Hon blev riktigt taggad av att få växla mellan trav och galopp hela tiden och var hur fin som helst efter ett tag. Halterna gick rätt bra, blev sena men stod stilla och travade fint iväg efter. 
Gjorde några klockrena skänkelvikningar också som jag red sicksack med på vägen. 
 
Kändes väldigt lovande inför tävlingen! Gick dock inte så bra, men det kommer ett eget inlägg om det.
 
 

Hoppträning 27 September

 
 
Tillhörande inlägg hittar ni här

Dressyrträning 30 september

 
 
Tillhörande inlägg hittar ni här

Snart tävling

I torsdags red vi till Hembygdsgården med Hanna och Winston. Dansa gick först och var tittig lite här och var. Spändheten satt i sen framridningen på onsdagens hoppträning. Så traven var ingen höjdare för dagen, men galopperna var desto härligare. Lite tjorvigt med att få höger dock. 
 
Imorgon är det dressyrtävling i Ockelbo och vi rider LB:2. Blir en uteritt idag med fokus på halter och höger galoppfattningar. Bara för att hon inte tjurar ihop nu så har vi fått problem med att få rätt istället. Alltid ska det vara något. Haha. 
Tävlingen är inomhus så vi får helt enkelt träna vidare med läktarproblemet, så jag har inga höga förväntningar. Men jag är, trots att vi kommit sist eller nästsist varje tävling, sjukt peppad på att lyckas lite bättre! Tur att man har en sån förmåga att tro och få ett nytt jäklaranamma varje gång att DEN här gången, DÅ SKA det gå bra. Haha. 
 
Drömde i natt att jag insåg 10min innan start att jag inte värmt upp. Gick strax innan banan (?) och där fanns massor av ruiner från en gammal kyrka som man var tvungen att kringelikroka runt. När det var min tur så insåg jag att jag inte hade ridstövlar på mig så jag bad om att få springa och hämta dom eftersom man inte får starta utan. Han som var insläppare sa att hela publiken redan var arg på mig då jag var sen men jag skulle få göra det snabbt. Väl på parkeringen så hittade jag inte bilen!! Så det blev aldrig någon start. 
Senare drömde jag att jag träffade dommaren dagen innan och frågade om jag fick starta med Dansas rasp men hon sa nej. 
 
Jobbig natt.. haha.
 
Ska hur som helst bli superkul! Dansas rasp har blossat upp rejält på höger bakben de senaste dagarna men hon är inte halt, så håll tummarna nu att hon inte blir det tills imorgon. När hon hade som värst på vänster bakben i våras så var hon svullen, men aldrig halt. Så vi borde inte ha sån otur. Men håll tummarna! 
 
 

Hoppträning

Wiho, vi fick till en träning den här veckan trots tävlingen i helgen! 
Jag och Engla tränade ikväll för Anette i ljuset från lamporna. Att det var lite mörkare var inget som fick Dansa att titta till på hindren, däremot så var det lite smått kusligt med kossorna i mörkret utanför. Hon glömde dock bort det så fort vi började hoppa, men innan var hon rejält spänd men pigg. 
 
Hoppade för första gången 3studs på volt och det var inte lätt hälsar Dansa. Haha. Första gången skrittae vi igenom och sedan blev det trav innan vi kom igenom i galopp och därefter gick det superbra. 
 
Hoppade ett  kryss och sedan vände tillbaka på ett räcke och vi vinglade rejält mot krysset första gången så det slutade med ett stopp. Mitt fel. Annars fanns inga tveksamheter. Vi hoppade även 5.5an där oxern avslutningsvis låg på 1,05m. På den oxern så hoppade hon hela tiden runda och fina språng idag, vilket var ett tag sedan jag fick känna på. 
Hoppade också en linje med räcke-3-oxer med vattenmatta och Dansa gick klockrent på rätt antal galoppsprång eftersom hon hade SÅ BRA tryck bakifrån idag. 
 
Så underbart kul! Ännu en träning där vi gör framsteg. Nu ska vi banne mig få ordning på framåtbjudningen en gång för alla. 
 
 

Eftermiddagstur

Dansa var lite hängig i handen idag när vi red till Renarna med Hanna och Winston. Bortsett från det så var hon alldeles lagom pigg och framåt. Såg rådjur på åkern nedanför blå/vita huset igen och dom var läskiga, men när hon fått titta ett tag så kunde hon trava på (först till och med) med stoooora spända steg. Haha. 
 
Dansas rasp som blossat upp på hennes högra bakben hade växt rejält bara sen igår. Det här kommer göra mig gråhårig i förtid alltså.. haha. Jag tog hjälp av Hanna så att jag kunde klippa ordentligt runtom så att salvan verkligen kommer åt. Ni kan ju gissa någon som var flyförbannad! 
 
 

Dansas schema v.41

Årets sista tävlingsvecka! På söndag åker vi på en lokal dressyrtävling i Ockelbo och rider LB:1. Inomhus innebär läktare, så mitt mål är att hon inte ska spänna till allt för mycket så att jag kan rida även på läktarsidan/-sidorna. Hur som helst så kommer jag inte tänka speciellt mycket förberedande ridmässigt då jag inte tycker att det gör varken från eller till på den nivå vi är just nu, med att bara vänja oss att vara på tävlingsbanan. Ska dock bli otroligt roligt! :D 
 
Måndag: Uteritt
 
Tisdag: Vila
 
Onsdag: Hoppträning - Spännars. Anette
 
Torsdag: Uteritt
 
Fredag: Vila
 
Lördag: Uteritt
 
Söndag: Dressyrtävling - Ockelbo. LB:1
 
 

Många pass

Hjälp jag hinner knappt med att uppdatera här. Sedan sist har vi hunnit med tre uteritter också, förutom dressyrträningen.
 
I torsdags red vi i skymmningen till renarna. Hanna skulle visa sin håll-igång-runda så Dansa och jag red sist och bara hängde på. Vi travade mest och Dansa låg på lite och väntade nog på de där ökningarna från träningen. Haha. I galoppen var hon superfin!
Blev lite rädd för en motorcykel längs vägen men bilar gick bra. Hon var väldigt spänd och rädd för något en bit bort när vi red på åkern också, säkert ett rådjur. Var nästan helt mörkt när vi kom hem igen.
 
Igår, lördag, red vi på långtur! Dansa var spänd och tittig redan från start och det höll i sig tills vi kom hem igen. Hon var dock väldigt fin och väldigt pigg att rida. Vi red runt triangeln och sedan över Kilafors hem så stannade och pratade på flera ställen och hoppade även av och gick genom husen vid Bergesvägen för dom sopade ett tak och jag var nojig med asfalten för Dansa hade halkat två gånger tidigare. Hon brukar aldrig halka på asfalt så jag vet inte om det var något speciellt med luften eller om skorna blivit så pass slitna? Såg att dom var det nämligen. 
Hoppade upp efter att vi kommit över järnvägen som hon gick över först hemåt, bortåt kunde jag också sitta på men då gick W först. Hon vänjer sig fort. 
 
 
Galopperna runt triangeln gick superbra! Handbromsen släppte efter första rakan och sedan var hon hur fin som helst. Vi red tillbaka bortåt en vända till när vi kom tillbaka och trots att vi var först då också så har hon nog aldrig tagit tag i galoppen framåt så fint någon gång ute och först i ledet.
Hon skötte sig jätteduktigt hela vägen och gick först stora sträckor även på de ställen hon aldrig gått på. Tänkte bakåt vid ett av alla bilmöten vi gjorde. Men när jag morrade så stannade hon upp. 
 
Vi red drygt 1,1mil och det är det längsta Dansa och jag vart ute på. Hon blev inte det minsta trött, varken i huvud eller kropp. Lite synd.. haha. 
 
 
Idag red vi in en bit på Landavägen och Dansa gick först hela vägen bortåt och var inga tveksamheter någonstans. Fanns ingen antydan till handbroms och galoppen upp för långbacken på Landavägen var väldigt framåtänkande i princip hela tiden. 
På hemvägen blev W så pigg så Hanna fick ta täten och Dansa taggade till och bjöd på lite små bocksprång/ålande i luften-språng. Behöver nog inte ens säga att galoppen annars var sjukt fin. 
 
Patrik påminde mig på träningen sist att jag kunde träna förvänd galopp i svängarna så jag passade på att göra det idag och det gick jättebra i vänster. Fick inte till något tillfälle i höger. Jag brukar träna på allt vi lär oss under dressyrträningarna på uteritterna, men förvända hade jag inte alls tänkt på. Men nu så!
 
 
 
 
 
 

Dressyrträning 30 Sept

Alltså wow vad jag fick känna på en ny sida av Dansa i onsdags. Patrik frågade vad jag ville träna på innan och bara det var ju roligt, att det fanns utrymme för önskemål och inte bara att vi behövde öva på de grundaste grunderna. Haha. 
 
Jag önskade att få hjälp med mellantraven då jag känner att jag inte klarar mig igenom dom utan att falla in i galopp eller att jag får känslan av att det tar stutt i Dansas framben, att hon inte tar ut stegen riktigt. Och satan vad jag fick åka! 
 
Patrik hjälpte till genom att ha stå med långpisken i mitten och snärta till i luften bakom oss. Dansa skjöt iväg som ur en kanon! Haha. 
I traven fick jag vara supernoga med jämna hjälper och låga och breda händer som gav stöd. Dessutom så skulle jag använda mig av segdragna skänklar istället för kvicka som jag ridit med. Det gjorde underverk. TYVÄRR så blev det knas med filmen på kameran så just travökningarna kom inte med. Men det lär bli fler gånger! 
Hennes lite stelare högersida gjorde sig påmind i ökningarna då hon inte tog ut steget lika mycket på den sidan. Men det kommer bara jag lär mig rida loss den riktigt. 
 
Började i vänster galopp sedan och Dansa var redan taggad så att öka där var inga som helst problem, så fort jag styrde upp på långsidan och lade till skänkeln så flög hon iväg. Sedan samlade hon upp sig fint till kortsidan och sedan iväg igen på nästa långsida. Sjukt kul! Jag kunde inte låta bli att sitta och skratta. Haha.
I galopperna var det viktigt att jag använde innerskänkeln i ökningarna för att hon skulle komma upp och länga innersidan. Lite ovant då jag äntligen kommit in i att bara öka med ytterskänkeln, men det är fortfarande den som ska hålla igång galoppen. 
 
I höger galopp var det självklart lite svårare så där ville hon gärna byta i fram när vi fått upp farten. Hon är svagare och får för stor galopp vilket leder till att hon tappar balansen, och parerar upp genom att byta fram. Lyckades få till det efter några vändor genom att ställa ganska mycket åt höger och vara noga så att jag inte var för stark i innerskänkeln, motför yttre. Jag ska galoppera mycket i höger ute nu så att vi stärker upp den mer. 
 
Innan vi avslutade så travade jag lite till och Patrik prasslade med spöet så att Dansa blev riktigt snärtig, det syns lite på de ojämna sträckningarna av framebenen där också. Dansa hade sånt tryck bakifrån så jag visste knappt hur jag skulle hantera det. En vacker dag så ska jag kunna ta fram det där precis när jag vill! 
 
 
 
 

Dansas schema v.40

Och här kommer veckans!
 
 
Måndag: Uteritt
 
Tisdag: Vila
 
Onsdag: Dressyrträning - Nytorp. Patrik
 
Torsdag: Uteritt
 
Fredag: Vila
 
Lördag: Uteritt
 
Söndag: Uteritt
 
 

Dansas schema v.39

Förra veckan missade jag visst, så den kommer här. 
 
Måndag: Vila
 
Tisdag: Hoppning - Spännars
 
Onsdag: Uteritt
 
Torsdag: Uteritt
 
Fredag: Vila
 
Lördag: Uteritt
 
Söndag: Hoppträning - Spännars. Anette