Hoppning blev uteritt

Idag skulle jag, Annika BB och Hanna E träffas i Spännars och hoppa tillsammans eftersom vår hopptränare är utomlands. Men paddocken var snarare en swimmingpool efter allt regnande och därmed också väldigt tung för hästarna att springa i. De andra tjejerna ballade ur pga vädret men jag lockade med Hanna ut på en ridtur ändå. När jag ändå var i Spännars så ville jag ju passa på att ytnyttja det. Har ridit ut där någon enstaka gång med Dansa tidigare och senast var för drygt 1½ år sedan. 
 
Idag red vi i spöregnet och tog en runda till Gusbo dit Dansa aldrig vart. Det finns en plan väg där som är drygt 800m så vi galopperade den bortåt och hemåt. Dansa var superfin och det var så härligt att få hålla igång en lång sträcka, då vi har dåligt med sånna i Norrbyn. Dansa rullade på helt av sig själv i det tempo jag valde så jag kunde bara njuta!! Där i ösregnet.. hehe. Jag tyckte faktiskt det var mysigt! 
 
Dansa kändes så himla positiv och glad men ändå nere på jorden så på hemvägen så frågade jag Hanna om hon ville prova rida Dansa, vilket hon såklart gärna gjorde. Så jag hoppade upp på hennes ponny. Vilken skillnad på kropp, haha, även om höjden inte skiljer så mycket. Vi travade och hon fick galoppera två längre sträckor. Dansa busade till det lite en gång med sina special skutt/bockningar så Hanna hängde rejält lös, men dom redde ut det och fortsatte vidare. Hon tyckte att Dansa hade en väldigt härlig galopp och att hon var himla mjuk och lättriden. Kul att höra! Hon tyckte även att hon var vinglig, och det är hon ju så det jobbar vi på! 
Det är bara jag, Patrik (ca 4ggr) och Frida (1 gång) som suttit på Dansa hittills och Hanna var den första som red ut på henne. Blir så stolt över att hon skötte sig så bra och lyssnade på alla signaler. Konstig känsla men himla kul att få se henne från sidan. Hon är himla snygg alltså! Jag red och tittade bakåt nästan hela tiden. Haha.
 
Dansa skötte sig otroligt bra på nya vägar, i stundtals ösregn med hårda vindar och bilar som swichade fram med högt ljud nedanför banken man rider på. Vi mötte endast en bil men då var vi precis vid en infart så jag vet ju inte om det var därför hon skötte sig eller inte. Stilla stod hon i alla fall. Kul att få rida ordentligt på "hemma-vägarna". 
 
 
 

I fredags

Dagen efter dressyrträningen så red vi ut en kort och lugn runda på Eh. Vände vid nya tåget och tog lite trav och galopp. Dansa fick gå först och surade vid långtradaren och sedan i början av Eh-vägen, sedan hade hon handbromsen i fram till efter bron, men stannade inget mer. Bron tvekade hon inte ens på trots att det blåste mycket i gräset och vattnet. 
På hemvägen galopperade vi en bit och hon var superfin! Emelie gick med Lukas så härligt att han också fick komma ut på en promenad. 
 
Det kom två tåg på ganska nära avstånd, varav ett godståg som Dansa inte ens vinklade öronen åt. Men bilar är ju sååå farliga nu, så vid ett möte började hon backa snett utåt vägen och fjanta sig. Så dumt och farligt! Sa åt henne på skarpen och jag hoppas att det var det som gjorde att hon skötte sig precis som vanligt (och som hon ska) när vi mötte två bilar till sen. Det är bara larv och hon brukar ha såna här perioder ibland. Hade en förra våren och en i vintras så jag hoppas hon skärper sig snart. 
 
 
 
 

Winston

Hanna har haft problem med sitt knä så jag har hjälpt henne att rida Winston två gånger den här veckan. Ena gången red vi ut. Busade bara utan att ha några kvar, så skönt att rida så ibland! Jag har svårt att släppa på allt Dansa och jag behöver träna på, så då uppskattas sånna här turer extra mycket. Lite intressant var att vi gasade aldrig eller liknande i galoppen och ändå låg maxhastigheten strax under vad den brukar göra när Dansa och jag ökat på ordentligt. Haha jag förstår nu att dom har svårt att hålla galoppen bakom oss. 
 
Red på banan en annan dag och där fick vi jobba hårt båda två. W är inte van vid det och har brist på både styrka och utbildning för att det ska gå smidigt, men vi kämpade på! Red bara en kort stund och tog många skrittpauser. Höger galopp är hans svaghet men han tog den varje gång jag bad honom även om vi inte lyckades hålla den så långt. 
 
Det där med att "hoppa" hinder förstår han inte alls vitsen av. Haha. Men jag tänker att han kanske kommer komma på vad det går ut på så småningom. Vi travade över tre gånger och sista gången lyfte han på alla fossingar ordentligt i alla fall. Duktig kille!
 
 
 

Kyrkpaddocken

 
Tillhörande inlägg hittar du här

Sova ute + havre

Hästarna har sovit ute några nätter nu och dom är så nöjda över det! 
 
Hon får en halv liten havre på morgonen och ska nu även få ca 2 nävar på kvällen, från och med igår. Hon kan behöva lite mer energi nu tänkte jag, så vi testar det. Dansa har dock inte visat minsta lilla trötthet ens vilket förvånar mig lite.
 
Dom sov ute första natten i måndags, 25 maj, och har sedan dess sovit inne en av nätterna pga dåligt väder. 
 
 

Dansas schema v.22

Den här veckan var omöjlig att planera i förväg lika som de tidigare veckorna. Nu var det dock inte skador eller sjukdom som var störande, tack och lov! Istället var det att jag inte visste om och när det skulle bli hoppträning och hur Hannas onda knä skulle arta sig. Vill ju helst rida med dom såklart! 
 
Nu är det fredag och veckan är uppmålad. Haha, i och för sig är den snart slut också.. Här kommer i alla fall en sammanfattning:
 
Måndag: Töm - 3kanten

Tisdag: Vila

Onsdag: Kyrkpaddocken - Bommar
 
Torsdag: Dressyrträning - Patrik
 
Fredag: Uteritt - Lugn & kort
 
Lördag: Vila
 
Söndag: Hoppning - Med Annika BB eftersom det inte blev någon hoppträning
 
 

Ny level

Igår, efter 1½ månad, så var vi äntligen på dressyrträning för Patrik igen. Dansa har nu mer rätt inställning till arbete och styrkan har kommit mer så igår fick vi gå upp till nästa nivå. Spänna bågen lite mer och prova på en ny växel. 

Jag fick korta ihop och upp henne mycket mer än vanligt för att få in bakbenen ordentligt. Igår fick dom minsann jobba ordentligt! Detta resulterade i en mycket stadigare häst med snärtigare gångarter. Vi börjar närma oss uppförsbacken på riktigt. 
Jag fick hela tiden koncentrera mig på att låta hand och skänkel sammarbeta så att jag kunde ha henne inom ramen. Kvicka skänklar är lite klurigt med min dåliga reaktionsförmåga, men vi fick till det ibland och WOW vilken känsla det gav. Provade på mellantraven en del också och Dansa ville ta sig ur formen då och älga iväg, så jag fick jobba hårt. Hon föll aldrig in i galopp vilket är helt otroligt. Egentligen är det inte så konstigt dock eftersom att hon inte var alls lika vinglig. Däremot var hon jättenära att falla in i det någon gång för att jag tippade lite lite framåt. Sjukt, men väldigt kul (!) hur känslig hon är med vissa saker! 
 
I galoppen fick vi rida i arbetsgaloppen och när hon satte sig i den och fick upp fronten så kändes den mycket lättare att kontrollera. Som att jag faktiskt skulle hinna svänga i hörnen på en dressyrbana. Haha. 
 
Trots väldigt hårt arbete och ny press och utmaningar så var Dansa positiv till arbetet och verkade tycka att det var kul. Hon har fått en egen motor på senaste tiden vilket är sjukt underbart! När styrkan tryter ibland så kan hon vara nära att kurka, men annars så går hon av sig själv nu. Äntligen. Hon kickade två gånger i högergaloppen, på volt då jag rätade upp henne med ytterskänkeln (alltså samma svaga punkt hon haft ett tag nu). Sen var det bra och hon följde lika duktigt i höger som i vänster varv. Första kicken hamnade i ridhusväggen så det small som ett pistolskott, så jag blev helt paff och släppte allt. Haha, ajjabajja! 
 
I höger varv har jag alltid haft lite för lätt att överböja henne då hon är så mjuk. Så nu när hon spårar så känns det som att rumpan är flera dm innanför spåret. Vänjer nog mig snart när vi hittat rätt fler gånger. Nu vet jag ju vart problemet sitter (vänstersidan blir för lång) så jag vet hur jag ska jobba. 
 
Jag vet inte om jag skrivit det här, men mitt drömmål med året har vart att rida en LA innan vintern. Det var dock innan vi var iväg på tävlingar och det gick så dåligt. Jag var så glad då att jag inte nämnt det för Patrik eftersom det nästan känts pinsamt att jag ens drömt om det. Men igår sa han att snart kan ni rida LA! Känns lite väl optimistiskt att tänka på när vi bara nosat på både skänkelvikningar och förvänd innan vintern. Men enligt honom så kommer det gå lätt bara jag får henne dit vi var igår, och jobbar henne starkare där. Nu har ju jag och Patrik lite olika åsikter om vad som är lätt och inte, men jag kan ju fortsätta att ha det som drömmål i alla fall. 
 
Fick i läxa att rida henne i den här formen och med det här trycket var tredje dag, på bana nu tills nästa träning. Det blir väldigt svårt att få till då jag vill hinna hoppa och rida ut också. Men vi får träna så gott det går med våra förutsättningar. Jag är SÅ nöjd med Dansa i alla fall!
 
 
 
 

Kyrkpaddocken

Red ett kort pass igår med en hel del galopp och travade 4 cavaletti som var upphöjd på varannan sida. 
 
Jag red utan sporrar för första gången i år, just där tror jag. Har velat ha dom så att jag verkligen kan få fram henne framför mig utan så mycket tjat. Lite genväg kan jag tycka, men så får det vara tills hon svarar bättre framåt i alla lägen och på alla platser. 
Hon var lite slow i början men kvicknade till bra efter första galoppen som jag tog rätt tidigt. Därefter var motorn igång ordentligt och Dansa var superfin! Lite tjafsig i formen pga ostadiga händer från mig. Men när jag rider själv på bana, utan tränare, så sänker jag oftast kraven betydligt och bara gör sånt jag har bra koll på. Fram för skänklarna. 
 
Över cavalettin blev det lite struligt då jag hade gjort avståndet fel, men när det var rätt så travade hon fint över dem några gånger.
 
Galopperna var jättebra för att vara vid kyrkan, så dom är jag jättenöjd med! 
 
 
 

Pay and Jump - Spännars

 
Tillhörande inlägg hittar ni här. 

Foton - Spännars

 

Farbror Bronzac

Hedvig och Bronzac var också med och tävlade i söndags. Bronac tyckte att det var lite för roligt så han hoppade över de små hindren, vilket jag hade planerat att han bara skulle trava över. Haha. Stackars Hedvig hängde löst över varje hinder. 
 
Hon frågade mig innan start om det var mjukt ifall hon skulle ramla av. Stackarn, men hon ville aldrig strunta i att tävla. Så vi körde igenom hela banan och en mycket stolt tjej fick både rosett och en klubba ♥
 
Bronzac fick hoppa 50 och 60 med Kina sen också och rejsade lyckligt igenom banorna. 
 
 
 
Lånar lite foton från Anna också.
 
 

Jogging

Efter söndagens träningstävling så väntade ett lugnt tömpass och därefter en vilodag idag. Lät Dansa bara jogga lång och låg i alla gångarter och hon var jättefin i vänster varv. Men när jag bytte till höger så började hon greja med bettet, släppte stödet och tungan for hit och dit. Så nu ger jag upp det raka! Det får vara hur bra det vill, men Dansa gillar det verkligen inte. Så som hon hållit på med det här har hon aldrig gjort med sina två- och tredelade eller novabettet. 
Hon fick också öva på att man kan skritta på volt, i tömkörningsgrejer. Hon börjar väldigt gärna smygtrava. 
 
Dansa njöt av att stretcha ut för hon sökte sig rejält neråt och, som jag upplevde det, utan att springa på bogarna. Jag tycker det är svårt att känna/se det ibland tyvärr. Men hon sökte sig framåt, nedåt med rundad hals om jag lättade i handen och behöll samma takt och tempo.
 
Imorgon skulle vi äntligen åka till Patrik och träna, men den här gången var det han som hade förhinder. Som jga längtat! Fick dock veta idag att vi kan träna på torsdagkväll istället så jag var längta dit. 
 
Raspen blir bättre och bättre. Vi smörjer fortfarande två gånger om dagen och det är en hel del skorpor kvar, men det lossnar små bitar varje dag. Tänk vad skönt när det är borta helt! Jag kommer väl få nippran för minsta lilla pluttsår hädanefter. Haha. 
 
Min stackars tå! Men nu går det vicka på den i alla fall.
 

Pay´n Jump - Spännars

Dansa och jag hade en väldigt dålig start på dagen igår. Hon lyckades nocka mig med sitt framknä och när vi skulle lasta så ville jag testa och se om hon gick in själv, men då plöjde hon nästan över mig istället två gånger och jag tillrättavisade henne genom att tvinga henne att backa vilket fick henne på dåligt humör så hon försökte bita mig och hotade med att stegra. Jag höll mig inte så lugn och sansad som jag ska i de där situationerna vilket fick Dansa att brusa upp onödigt mycket också såklart. Det vet jag ju sen alltid. Men ibland gör man klantiga saker. Så att åka iväg på pay´n jump och hoppa 80cm för andra gången i våra liv och dessutom utan att hoppa något innan först kändes spännande. 
 
Innan jag satt upp och började rida hann hon kliva på mig en gång också, hann dock dra undan foten så att jag klarade mig ganska bra. Dom hade gjort större yta på tävlingsbanan än vanligt vilket var superbra! Väldigt rolig bana också, med lite annorlunda vägar men ändå väldigt enkla. Framridningen blev ju därmed också mindre eftersom vi har dom i samma paddock. Skrittade Dansa länge för hand innan jag satt upp. Så svårt att bedömma när man ska börja rida på hopptävlingar, igår blev det alldeles för länge. Travade runt några varv då och då även fast vi knappt tog oss igenom kortsidorna då det blev så tight. Försökte hålla ihop henne och känna att hon var framme för skänklarna. Tog två skutt i trav över lilla hindret. 
 
Inför varje klass fick vi rida fram inne på banan och så fort Dansa kom in dit bland hindren så fick hon krut i rumpan. PRECIS vad jag vill! Att hon ska bli lycklig och sprallig av hinder så redan där var jag så himla glad! Vi galopperade fram och hon gjorde några klockrena fattningar från skritt (som vi bara fått till en av förut) i balans och sittandes på rumpan. Häftig känsla! Hon var känslig för hjälperna och stadig i formen. 
Vi hoppade fram och hon sög verkligen mot hindren. 
 
80cm - 0 fel
Jag var rejält nervös innan framhoppningen men när jag då insåg att det faktiskt inte är högt så blev jag lugnare. Jag såg till att ha bra galopp genom hela banan vilket inte var något problem för hon gjorde allt själv. Jag behövde i princip bara styra och visa vägen. Red iväg henne över några hinder så vi hoppade stort (speciellt på framhoppningen) vilket jag måste komma ihåg att inte göra. Bättre att jag håller om hon låter henne komma lite för nära i de lägena. 
Efteråt kändes allt så lekande lätt och Dansa var härligare än någonsin så jag kände direkt att; idag passar vi på att debutera i 90cm! 
 
90cm - 4 fel
Sagt och gjort! 
Hon surade till lite i en högerväng innan start men jag avstyrde det genom att leda med tygeln (att jag inte kommit på det tidigare!). Banan flöt på hur bra som helst, kom nära på vissa hinder och rev ett pga det, fick även korsgalopp här och var (likaså i 80cm). Men jag är SÅ nöjd och LYCKLIG! Det kändes inte högt och Dansa ville bara hoppa mer och mer och mer och jag kan inte med ord beskriva hur lycklig det gör mig. 
 
Jag berömde henne hur mycket som helst efteråt så jag kände riktigt hur stolt hon blev. Haha. Det ska hon vara! Vi har bara hopptränat en gång i år och då var hon också såhär lycklig så jag ber till gud att det kommer sitta i. Vi har hoppat vissa hinder uppåt 1.05 men då har det vart med hjälphinder framför. Vi har aldrig hoppat en hel bana på 90cm. 
 
Efteråt klev hon på min fot igen och den här gången stod hon kvar och det gjorde så jäkla ont! Tyvärr så var det min friska stortå som åkte på det, så nu är den blå och jag kan knappt vicka på den. Typiskt att hon inte kunde ta den som redan är trasig..
 
 
 
 

Foton Bergåkra 2

 
Travade av inne på banan.
 
 

Foton Bergåkra 1

 
 

Två uteritter

Dagen efter träningstävlingen så vilade Dansa och därefter har vi vart ute på två uteritter tillsammans med Hanna och Winston. Igår red vi ut på Eh och ökade pulsen lite. Höll igång mycket i trav och även en del i galopp. Dansa var sjukt pigg på hemvägen men arbetade på bra innan. När hon blev så pigg så kröp hon gärna bakom lod så jag hade svårt att hitta ett bra läge med halvhalter, takt och tempo. Det blir svårt att rida då, men jag älskar att hon blir så positiv. I traven bara väntade hon, och hoppades på att minsta millimeter jag rörde mig var en galoppskänkel. Haha. På hemvägen vid fågelladan så spratt buset ut ur kroppen och hon sprattlade runt en del. Busen! 
I traven efteråt körde hon någon Tage-special också, vilket är sparka uppåt magen med en hov. "klia sig på magen". Det blåste väldigt mycket och gjorde säkert att hästarna taggade till lite extra, men dom var inte speciellt tittiga.
 
I morse red vi till parkeringen på Berget. Dansa och jag tog täten hela vägen och hon skötte sig superbra! Stod emot lite någon snutt i början. Det blev en hel del galoppombyten påvägen upp för berget också, farliga grejer i kombination med lite brist på ärlig bjudning. 
På hemvägen gasade vi på i uppförsbacken till George och det börjar hon tycka är superkul. Längs asfalten på hemvägen kom en bil med hästtransport och Dansa blev rädd. Bara fjant då den inte ens lät! Måste få ordning på det där.. nu har hon inte reagerat speciellt mycket på personbilar på några dagar i alla fall, men hon spänner sig lite ibland och det ska hon inte heller behöva göra. 
 
 Blev bara en kortis-tur idag för imorgon åker vi ju och hoppar en pay´n jump i Spännars. Ska bli väldigt kul, vilket jag hoppas att Dansa också tycker! 
 
 

Pay´n ride Bergåkra

 
 
Tillhörande inlägg hittar du här.

Planer

Jag har velat fram och tillbaka om vi ska åka till Spännars på söndag där vi har pay´n jump. Först kändes det för mycket eftersom vi vart på en dressyrträning och en pay´n ride den här veckan och hon har ju både vart sjuk och haft problem med sin rasp. Nu har jag dock bestämt mig för att vi ska åka dit och hoppa en 80!
 
När jag började tänka efter så kändes det inte alls lika hysteriskt som jag tänkte från början. Hon hade precis blivit fullt igångsatt från viruset när raspen blev infekterad och pga den vilade hon endast tre dagar, vilket jag inte tycker kräver någon lugnare igångsättning. Hon var dessutom aldrig halt utan hon fick vila i förebyggande syfte eftersom hon var svullen. Sedan dess har hon nu blivit riden i drygt 1 vecka. Så på söndag ska vi hoppelihoppa! 
 
Har ju bara vart på en markarbetsträning i vintras och haft en hoppträning för några veckor sedan, så det ska bli spännande! Det är ju på hemmaplan med hinder hon känner igen så det är nog inga problem. Ska förhoppningsvis åka på en lokal den 14 juni och hoppa 80cm så jag måste se hur det känns att inte hoppa en lägre klass innan (det har jag gjort de två ggr tidigare vi hoppat 80cm på träningstävling, vilket vi bara gjort i Spännars). Jag är ju ganska nojig med höjd på enkelhinder.. 
 
 Kul ska det bli! 
 
 

Pay´n ride

Igår åkte vi lite spontant till Bergåkra gård på pay´n ride. Vi behöver träna på att tälva både Dansa och jag, så vad passar inte bättre än en träningstävling?
 
Dansa var ganska spänd när vi lastade ur och sedan började det spöregna så Hanna och Dansa skyndade sig in i ridhuset där vi skulle rida fram. Väl där inne så var ridhusets kortsida full med speglar väldigt läskig. På andra kortsidan hade dom en cafeteria högt upp, dock inglasad men hon blev rädd om dom tex flyttade en stol där uppe. Gick med henne tills hon slappnade av lite innan jag satt upp. Hon var väldigt pigg och spänd! 
 
Jag har ju som plan att rida fram 20min plus 10min skritt för hand och nu var dom tydligen tidiga så när jag precis suttit upp så var det 5min till start.. Passande när Dansa kutade runt i 290 som en stjärnkikare. Ett annat ekipage var snäll och red före så jag fick lite mer tid på mig. Även om det inte var någon riktig tävling så vill jag ju att det ska likna en och ha rätt förutsättningar. 
Travade och försökte lossa henne och korta upp henne. I galoppen så red jag volterna och diagonalerna. Vänster gick bra och högra gick dåligt, som vanligt just nu. Hon surade på andra halvan av volten då jag lade på ytterskänkeln och korsade på diagonalen. Jag kom på att jag skulle testa och se vad som hände om jag bara ledde henne med innertygeln en gång på volten, och vips så fick vi en någorlunda rund volt utan surighet! Hon började förbereda sig men när hon kände att jag inte rörde mitt ytterben utan formade med tygeln istället så vart hon lite paff och kom liksom av sig och följde mig dit jag ville. Funkade två, tre gånger på framridningen och även på banan sen. 
 
LB:1
Dansa var väldigt pigg och lite spänd fortfarande så jag fick henne inte riktigt mellan hand och skänkel. Kort sagt kan jag säga att det kändes som att vi sladdade runt programmet med elefantkliv och mig hängandes i tygeln. Jag är inte van att Dansa har sån motor som hon hade, så jag blir lite lurad och glömmer bort att rida ihop hennes gångarter. Banan blir alldeles för liten då. Haha. Allt det här känns dock som ett lyxproblem då jag vill att hon ska ha mer energi och att hon inte surade något. 
Vi klarade även höger mellangalopp utan kors! Jag hade henne kraftigt ställd åt höger men huvudsaken just nu är att hon inte korsar. 
Vi fick tre 7or på travdelar och på 15m volten i höger varv (den som vi fick 2a på i Tunalid, pga surighet) och en 7,5 på vänster mellangalopp (fick vi i Tunalid också). Jag fick hjärnsläpp och red fel väg i slutet. Snacka om blackout. Haha. 
 
Hanna stod nära dommarbilen och fick höra att Sigrid sa massor med fina ord om Dansas gångarter. Att hon hade mycket fina kvalitéer i gångarterna. Efteråt frågade hon mig om Dansa skulle vara med på Breeders. Jag vet ju knappt vad det är, men det känns ändå väldigt kul att hon frågade, för det måste ju betyda att hon tycker att hon skulle kunna platsa där. Hon sa att jag skulle förvalta henne väl som unghäst, för det var en fin 5-åring.
 
Vi slog förresten våra procent rekord! Fick 66% med kommentaren: 
Fin modell, elegant sto. Kan slappna av lite er i sin grundform och bli mer stadig mellan hand och skänkel. Härlig bjudning, passa så hon inte breddar bak och blir hastig. All lycka till!
 
Jag är så glad att Dansa var så positiv idag! Jag skulle kunna skriva massor mer om saker jag/vi behöver träna på men jag ska sluta försvara mig genom att tala om att jag VET att jag har hur mycket som helst att lära mig. Blir tråkigt att läsa om och jag låter så negativ, även fast jag är så himla lycklig och nöjd över vad vi åstadkommit med den erfarnhet vi själva har. 
 
 
 

Rasp uppdatering

Imorgon är det tionde och sista dagen med salvan som vi smörjt med två gånger om dagen. Imorgon övergår vi till en annan variant som ska smörjas en eller två gånger om dagen. Ska höra med veterinären om hur det ska läggas upp. 
Det har inte spridits något mer och skorporna börjar lossna sakta men säkert, med frisk hud under. Hon har fått ett litet sår i karleden, men på svart hud så jag hoppas att det är något annat som inte fått bakterierna. Jag lägger såklart på lite smörja där också. De två småsår på högra benet smörjer jag fortfarande, de har inte läkt men heller inte spridit sig. Hon är himla snäll att smörja nu i alla fall och det underlättar såklart väldigt mycket. Vi måste dock vara två stycken.
 
Skorporna lossnar som sagt lite nu, men det är massvis kvar! Svullnaden finns knappt ens på morgonen nu. 
 
Dag 6
 
Dag 7
 
 Dag 9
 

Ny tränare

Idag tränade vi för en ny tränare som kom till Spännars. Sjukt smidit att bara åka dit när man är van att sitta och åka till Bollnäs och Nytorp. Jag åkte själv och Dansa gick in själv i transporten på ditvägen och det har aldrig hänt. Hem fick jag ta linan dock. 
 
Vi hade inte tränat på över en månad men Dansa var så rolig att rida idag! Här kommer en detaljerad text bara för att jag ska komma ihåg att tips och trix jag fick lära mig. Har bara en 1½ minuters film och vi hade hörsnäcka så jag har inget prat. 
 
Red hela tiden på en stor volt och fick först jobba med skritt-trav-övergångar, jag släpper ju iväg henne och låter henne köra upp huvudet i alla övergångar så det fick jag jobba med. Att inverka hela tiden och inte gå vidare förrän hon byter gångart utan att slå sig fri.
 
Hon fokuserade på mina händer som jag har problem med. Höjer höger och sänker vänster (vilket gör att Dansa tippar huvudet lite åt vänster) så idag fick jag sänka höger hand och höja vänster samt flytta den innåt, ovanför framvalvet ungefär och då kom jag åt hennes tippande huvud. Behövde jag lossa henne så gjorde jag det med höger. Såhär fick jag rida i båda varven för det var genomgående att jag behövde korta upp vänstersidan. Och jag fick en helt mycket jämnade känsla då.
 
I galoppen fick jag först tips om hur jag kan stärka den. Sätta mig tyngre i sadeln och flytta min vikt bakåt genom att räta upp mig rejält och höja henne fram, så att hon sätter sig mer på bakbenen. Om hon bryter av eller kör upp huvudet så ska jag inte lägga så mycket vikt i det utan bara lossa henne på höger tygel eller fatta ny galopp. Detta ska göra att hon ökar styrkan och kvalitén i galoppen genom att hon får lugnare framben. Kan jobba likadant i traven. 
Innan övergång till trav ska jag lägga ner henne i formen igen just nu bara för att underlätta för henne så att övergången ska bli så bra som möjligt då hon inte har styrkan att sätta sig in i den.
 
Fick även träna fattningar från trav. Tog hjälp av en 10m volt och ställde igenom henne åt vänster respektive höger beroende på varv och fattade ur den när hon var avslappnad. När jag slarvade så blev dom superdåliga, men när jag var noggrann så blev dom finare än någonsin. Superkul!! 
Fick till och med till två riktigt riktigt fina i höger varv. 
 
Dansa var pigg hela tiden men när jag kom åt henne ordentligt i traven så försökte hon smita undan genom att springa på tvären lite. Sen kickade hon mot skänkeln några gånger i högerfattningarna som vi gjorde i slutet. 
 
Jag är supernöjd med träningen. Det var sjukt kul att få träna igen och jag gillade Jennies upplägg och tänk. Känns som att hon och Patrik kompletterar varandra bra. Samma grundtanke men fokuserade på olika detaljer, just idag i alla fall. 
 
 

Dressyrsadel

Red runt gräsvägen idag med Hanna och Winston. Tog dressyrsadeln eftersom jag inte suttit i den sen 19 april i Tunalid och imrgon ska vi på dressyrträning! Wooop wooop.
 
Dansa var lite stel idag också och ville inte riktigt stretcha ut sin vänstersida, som i fredags. Jag böjde henne massor åt alla håll och kanter och var mycket noga med att hon skulle ta halvhalterna i traven för att komma in med bakbenen under sig och innan vi var hemma så var hon mycket mjukare, men inte riktigt som vanligt. 
 
Jag tänkte mycket på min sits idag. Mår lite dåligt när jag ser mig själv rida i dressyrsadeln för att jag ser ut som en hösäck. SÅ idag var jag benhård på mig själv med att trampa ner i stigbyglarna (drar gärna upp knäna) och bak med axlarna (skjuter gärna fram dom och kröker ryggen). 
 
Dom hade ställt ut stora kabeltrummor längs vägen så Winston tvärnitade på bortåt vägen. Dansa var inte sen att haka på och ville inte heller gå förbi. Säger farbror W att det är farligt, ja, då är det bäst att passa sig! På hemvägen var det hon som gick i täten och hon tog det säkra före det osäkra och dansade förbi på lätta hovar. Det går mycket fortare att få upp fart ifall man behöver fly då, hälsar hon. 
Hon gjorde också en slide stopp! Vi kom och travade efter att precis ha brutit av från galopp när hon fick syn på en tant som plockade ogräs. Hon slog på en sån tvärnit med alla fyra hovar i backen samtidigt, så att hon gled minst 1 dm på grusvägen. Haha. Tur att jag kunde ta emot mig mot hennes hals. 
 
Tog en rejäl ökning i en galopp också och Dansa svarade superbra framåt! Tror aldrig jag fått sån fart på henne utan draghjälp. Härlig ridtur och varken Hanna eller jag var sugen på att sluta. 
 
Tråkigt att Dansa och jag inte kunde åka på sista lagtävlingen idag, men är ändå så glad att vi inte har några allvarliga problem att handskas med. 
 
 

Kullen

Igår red vi för första gången sen i söndags. Wiho!
Dansa var pigg och lite stel, ville gärna springa fort fort men inte jobba. Böjde henne mycket åt alla håll och kanter så innan vi ridit klart var hon så mjuk och fin. I sista galoppen hemåt ropade Hanna något som jag inte fattade så jag ropade "va?!" flera gånger. Dansa fick nog efter en bit och sa: koncentrera dig där uppe mamma! genom att
köra ner huvudet i backen och småbocka. Haha hon är ju rolig. Det är bäst man sköter sig annars får man bannor! 
 
 
Vi red till kullen ute på Eh och Dansa var väldigt lätt i fossingarna i galopperna och fjantig för bilar. Det åkte förbi en med skrammlande släp vilket jag förstår att hon reagerar lite på, men att hoppa ner i diket var överdrivet! Hon är inne i en bil-fjantperiod nu igen där hon blir spänd och trippig av vanliga personbilar. Men det går nog över snart. Brukar ju göra det.
 
Underbart att vara igång med ridningen igen även om vilan bara blev 3 dagar + 1 tömkörningsdag. Skönt att inte behöva "sätta igång" henne igen utan kunna köra på nästan som vanligt på en gång. Idag fick hon vila och imorgon ska vi rida ut med Hanna och Winston. På måndag ska vi träna för en ny tränare. Hon som dömde oss i Delsbo när jag smackade en hel del under programmet, så vi får väl se om hon kan förlåta mig. Hehe. Ska bli kul och spännande i alla fall! 
 
 
 

Töm

Tömkörde som sagt på 3kanten igår och hade raka bettet och engelsk nosgrimma. Började i vänster varv och hon gillar verkligen inte det raka bettet. Gick rätt ok först men efter ett tag grejade hon jättemycket med munnen och slängde ut tungan. Provade att flytta upp ett hål på ena sidan när jag bytte varv och då var hon mycket mer nöjd. Om det råkade vara en tillfällighet för att jag bytte varv eller om det var för att hon gillade det bättre när jag höjde ett hål vet jag ju dumt nog inte.
Ska testa tömma med det en gång till och se. Annars ger vi upp det och bara har när vi prommenerar med träns, för då går det utmärkt eftersom det får ligga helt orört. 
 
Hon var bitvis väldigt fin och arbetsglad. Morfar åkte förbi med trakorn och det var himla läskigt!
 
 

Raspen

Blir mycket raspsnack nu, men den har tagit över mitt liv. Haha.
 
Det händer grejer varje dag så faktiskt så är det lite spännande också! Vi har smörjt nu i fyra dagar, morgon och kväll och såren har torkat ihop och det känns som att vissa skorpor snart kommer börja falla av. Jag har upptäckt att det finns knottror där pälsen inte är bortrakad också, men jag smörjer såklart där ändå och även dom har torkat ihop och fått skorpor. De skorpor som bildas nu är tunna och torra, inte tjocka och kladdiga som innan vi rakade. 
 
Jag känner sån lättnad i magen att jag kan smörja noggrant och idag hoppade/steppade hon inte runt något och försökte inte bita Annika. Så hon börjar nog inse att hon måste sammarbeta, även om hon såklart testar. Men det kommer hon väl göra hela sitt liv..
Hon var lite mer svullen i morse än igårkväll, men inte alls lika svullen som gårdagens natt på box. Jag tömkörde henne när hon fått gå en stund i hagen och efteråt så var svullnaden helt borta i princip (förutom en liten bit på skenbenet under ett sår där det fortfarande finns lite tjocklek kvar).
 
 Jag ångrar att jag inte tagit fler bildern under tidens gång men här kommer de jag har. 
 
 
11 Oktober 2014
 
26 December 2014
 
7 Maj 2015
 
11 Maj 2015 kom veterinären och vi rakade bort pälsen och innan dess såg såret alltså ut som ovan. Pälsen döljde alltså en hel del.
 
 Dag 1. Nyrakad och smörjd en gång.
 
Morgonen dag 2.
 
 Dag 4 på morgonen.
 
Dag 4 på kvällen.
 

Försenad träningsfilm

 
 
Jag mår dåligt när jag ser filmerna från det här ridpasset för att jag ogillar min sits så himla mycket. Måste verkligen lära mig hur jag ska slappna av och ändå kunna inverka! 
Jag lägger ju ut allt här för att jag vill ha utvecklingen samlad på ett lämpligt ställe, så jag får helt enkelt stå ut. Haha. Jag tänker ändå bli bättre inom en snar framtid. Bannemig! 
 

Några dagar till

Idag är det tredje dagen Dansa vilar och vi smörjer raspen två gånger dagligen. Svullnaden hade gått ner igårkväll, inte helt men mycket. Hon var dock lika tjock igen i morse, när hon stått i boxen hela natten. I kväll hade svullnaden försvunnit i princip helt och hållet! Och det ser inte lika inflamerat ut längre, även om sårskorporna är kvar såklart. 
 
Jag är orolig att jag missat några sår som tänker blossa upp i efterhand, när jag rakade. Men jag smörjer runt även där såklart, så förhoppningsvis så behandlas det lika bra. Annars gråter jag!! 
Hon har ett litet sår som hon haft länge på högra bakbenet också som jag lägger salva på i förebyggande. 
 
I går morse gick det bra att smörja utan brems, men på kvällen var hon svinarg så det gick inte alls. Bremsen fick vi inte heller på av olika anledningar så vi satte bara på ett kedjegrimskaft för att orka hålla henne i sina försöka att rymma, och tvingade in henne mot Winstons boxvägg. Efter lite om och men så lugnade hon ner sig så jag kunde så jag kunde smörja. I morse tjafsade hon såklart också, men vi hade samma koncept som igår och hon gav sig mycket fortare. Skönt!
Ikväll var jag tvungen att tvätta av benet med såpa för hon hade blivit lerig (annars sitter såren på ett bra ställe där det sällan blir lortigt) och det gick bra. Tog en prommis sen medan det torkade och hon gav sig fort i sina skutt även ikväll. Men hon ska självklart testa varje gång jag går och hämtar mer salva.. 
 
Eftersom svullnaden och värmen gått ner i princip helt och hon aldrig varit halt så tänkte jag rida en sväng imorgon. Men Hanna hade andra planer och jag vill hålla mig borta från paddock, där hon blir grusig, så länge som möjligt nu. Så jag får se hur jag löser det, kanske bara blir en promenad imorgon också.
 
Nu ska jag försöka sova i min ensamhet här hemma. Viktor är i Luleå och ska spela match imorgon. Vi kom fram till att vi inte sovit ifrån varandra sen i november så inte konstigt att det känns tomt!
 
 

Avramling

I söndags var vi ute och red med Hanna och Winston. Red runt golfbanan och Hårga som tar ca 1h och 15 min men känns betydligt längre. Vet inte riktigt varför, om det är för att vi skrittade väldigt mycket pga underlag eller om det är för att det är en runda och alla andra vägar vi rider så måste man vända tillbaka samma väg. 
 
Dansa var pigg och är just nu inne i en period då bilar är lite farliga. Det regnade och vägarna var våta, så i början var hon riktigt fjantig faktiskt. Pigghet och spänd pga mycket förbiåkande bilar samt nya vägar (hon har bara gått där en gång tidigare) så blev hon tittig en bit till och med. Det lugnade sig efter ett tag. 
 
När vi ridit ungefär halva vägen så blir Winston överraskad av en robotgräsklippare som dök upp bakom en buske. Han tvärnitar och Hanna gör en kullerbytta ner i diket. Hon hann knappt landa innan hon glatt utbrast "Nu har jag ramlat av Lina!" 
Hanna har nämligen inte ramlat av sen hon var liten och hon har såklart vart rädd för det. Även jag har vart det eftersom hon tydligen bryter sig lätt. Men den här gången blev hon bara lite öm här och var så nu kan vi andas ut! Haha. 
Första reaktionen verkade som sagt vara mest lättnad och lite lycka. Sen när hon väl insåg att hon faktiskt hade ramlat av så tappade hon modet lite. Men hemvägen gick bra och vi både travade och galopperade utan problem. Usch jag gillar inte att se folk ramla av! Fast det här gick ju lugnt till i alla fall så det var skönt. 
 
Dansa var väldigt pigg även Hårgadelen och när jag skulle göra en högerfattning så mindes hon tydligen fattningen från skritt dagen innan, det tyckte hon visst var superkul! Haha. 
 
 
 

Veterinärbesök

..igen.
 
Denna gång var det pga raspen och jag grämer mig så mycket att jag inte kom ihåg att be henne fixa det sist hon var där. Och att jag inte tog tag i det ordentligt i vintras medan det fortfarande var kallt och dåliga förhållanden för bakterier. Men gjort är gjort.
 
Veterinären gav lugnande och skulle raka bort pälsen runt såren, men Dansa sa; nej tack, det kan du glömma! Så trots lugnande, smärtlindring och brems som veterinären höll i så kunde jag nätt och jämt få bort pälsen. Inte riktigt så mycket som jag önskat, men det blev för farligt och sårskorporna var i alla fall borta. Inte konstigt att jag inte fått bort dom tidigare. Nu hade hon gått med paraffin-omslag hela natten och ändå kunde vi knappt få bort dom med maskinen ens. 
 
Det börade blöda på två, tre ställen men det var rött och knottrigt på större yta. Svullnaden var kvar även idag. Tvättade sedan rent med såpa och smörjde in med en salva. Den ska smörjas två gånger om dagen nu så hoppas vi att det händer grejer. Jag ber snarare till alla högre makter!! 
 
Hon vill att jag inte rider, utan promenerar med henne nu några dagar. Så där rök onsdagens dressyrträning också! (sist var hon ju sjuk och vi har bara varannan vecka) Fortsätter hoppas på att vi kan vara med på måndag för en ny tränare ialf. Men det återstår att se. Huvudsaken är att vi får bort den här skiten en gång för alla nu!
 
Var orolig att Dansa skulle ha fått nog efter det här och att det skulle bli ett helvete att smörja omgång två idag. Men det gick rätt ok. Vi bremsade i fall att, men imorgon provar jag nog utan först och ser hur det går. Är hon som hon vart senaste veckorna så kan det gå bra utan, och det vore väldigt skönt.
 
Efter rakningen.
 
Före rakniningen.
 

Tränsbyten

Förra året så varierade jag mellan remontträns och acchenträns och även mellan tredelat och tvådelat bett (ibland även nova). Vår grund har alltid vart remonten och det funkar i alla lägen. Men jag vill variera så mycket som möjligt så att hon inte får skador i munnen. I vintras när jag testade acchen efter vilan så var hon inte alls nöjd. Köpte även ett nytt träns, acchen med bred nosgrimma som jag tänkte ha som tävlingsträns. Men det gick fetbort hos damen. 
 
Provade även ett rakt bett vilket hon gick superbra på första halvan av ridturen, men sen knäppte hon av i nacken. Minns inte riktigt om jag testade det några fler gånger mer än på promenader. 
 
Jag fick lite nog och backade tillbaka till remonten + tredelat då inget av det andra dög hur jag än mixade med bett och träns. Har sedan dess ridit på remont och inte velat krångla, speciellt inte under hennes bråkperiod. Jag köpte ett pullarträns för ett tag sedan också för jag kände på mig att hon skulle gilla det, och då har jag 3 olika typer av träns att variera mellan. Nu när hon vart så stabil en period så har jag testat lite olika igen och nu funkar allt! 
Varierar nu mellan pullar (som hon verkar gilla lika mycket som remonten) + nova. Remonten + tredelat och igår testade jag även det tilltänkta tävlingstränset med tvådelat och hon hade ändrat sina åsikter om det också! Känns superskönt! 
 
Vi red ut på Eh igår med Hanna och Winston. Provade två nya stigar som vi hittat men en bröts av med en stor hög med stockar och den andra försvann. Så himla tråkigt!! 
 
Dansas rasp-ben hade svullnat upp igår, (lite i torsdags också) men hon var inte halt eller hade feber så jag red ändå för att minska den. Ska se idag om jag kan raka lite där för skorporna får jag bara inte bort. Helt jäkla omöjligt hur mycket jag än masserar med hexocil o såpa. Igår hade hon dessutom gått med helosan + plastfolie runt och ett skydd över i nästan 2 timmar för att mjuka upp. Ska köpa paraffinolja idag och hoppas att det funkar bättre. SUCK.
 
Har provat några fattningar från skritt ibland på senaste tiden då Dansa känns riktigt på hugget. Och igår gjorde hon en KLOCKREN! inte ett enda travsteg och hon bara bombaderade iväg! Jag bad om vänster men hon tog höger dock.. men det struntade jag i. 
 
 

Uteritt

I onsdags följde Hanna med till stallet ändå så vi red ut med henne och Winston och tog promenaden på torsdagen istället. Vi red ut till kullen på Eh och Dansa var jättefin! Vi galopperade en del och Dansa var superfin! Vi samlade galoppen en kort bit en gång och hade redan vid fattningen skaffat avstånd till W så att jag kunde gasa på ordentligt sedan, och hon tog det superbra! I galopperna efteråt väntade och väntade hon på att få gasa igen. Haha. Precis den känslan jag vill ha! 
 
Det regnade och vi gick först hemifrån. Hon blev rädd för två bilar och skuttade ut lite i vägen strax innan tåget och sedan blev hon spänd. Travade upp för backen men sen var det tvärnit, så jag bad Hanna att rida förbi eftersom det var precis vid tågbommarna. Vet inte om hon blev rädd för något eller om hon bara lurades. 
 
Gjorde några skänkelvikningar åt vardera håll på hemvägen och dom satt lika som sist åt höger, men det gick lika bra åt vänster också! Superkul! 
 
Jag har fått ont i halsen ikväll också. VILKEN SKRÄLL VA?! Hoppas verkligen att det försvinner under natten.
 
 

Rasp

Rasp rasp rasp.. det kan ju bara flyga till rymden och stanna där! Tack.
 
Har insett att vi är inne på elfte månaden med Dansas förbaskade rasp som började som mugg. Det är inte många skorpor men dom är där, och dom börjar sprida sig igen, och dom är ett helvete att behandla!
 
Jag har haft så sjukt många olika metoder, och i perioder har jag inte fått närma mig. Det stora genomgående problemet är ju såklart att jag inte kan få bort skorporna och alltså inte heller bakterierna. Nu får jag dock vara där och massera med hexocil och såpa för att försöka mjuka upp så gott det går och sedan smörja in med zinksalva. 

Idag lade jag ett tjockt lager med helosansalva och satte ett skydd över så hon fick gå så i drygt 1 timme. Det mjukade inte alls upp så mycket som jag hoppades på. Men jag masserade med hexocil i säkert en kvart efteråt. Så länge jag gör det tillräckligt försiktigt så går det bra, annars blir hon vansinnig och jag kommer inte nära. Fick bort en skorpa men resten satt som berg trots allt uppmjukande och masserande, så jag fattar inte hur jag ska få bort det? 
 
Fick tips från veterinären att smörja på paraffinolja och lägga plastfolie över och sedan ett skydd på så att det blir varmt och gojsigt så att det mjukas upp, så jag hoppas att det fungerar! Hann inte införskaffa det idag. Jag skulle behöva raka bort pälsen runt så ska se om jag kan få tag på en sån liten maskin och sen återstår det bara att få komma tillräckligt nära med den.. 
 
Jaja, jag får kämpa vidare! En liten tanke bara, vad ska jag syssla med när både raspen och inken i örat är borta?!! Har ju haft det jobbet så länge jag kan minnas typ.. haha. Hanna frågade här om dagen vad folk gör om dom inte har samma tålamod som mig när hästen sparkar och studsar så. Och jaa.. det undrar jag med för fy fasen vad jag haft tålamod med det där jäkla skitsåren!! 
 
Tidigare i vintras. 
 
Nu
 

Grattis Dansa!

 
 
Idag fyller Dansa 5år ♥ 
 

Dansas schema v.19

Nu när Dansa är frisk och har börjat sättas igång igen så kan jag även göra vecko-schema. Den här veckan går  i igångsättningens tema så jag kommer rida ut så mycket som möjligt, så att hon inte behöver sätta ihop sig för mycket. Kan tänka mig att hon är lite orkeslös i musklerna efter att ha gått miste om så mycket mat och haft en infektion i kroppen. Jag räknar med att kunna åka på dressyrträningen nästa onsdag. 
 
Idag är det en vecka sedan hon blev frisk.
 
Måndag - Uteritt - Lugn & kort
 
Tisdag - Vila
 
Onsdag - Uteritt - Normal
 
Torsdag - Promenad
 
Fredag - Vila 
 
Lördag - Uteritt - Normal
 
Söndag - Uteritt - Mer intensitet
 
 

Nästan ensam

När vi kom till stallet ikväll så var Dansa i full gång och jagade kossorna. Hon jagade ut hela flocken längst bort i ett hörn av hagen innan hon var nöjd. Stackare! Haha
Resten av hästgänget hakade på och efteråt så tittade dom bara illmarigt mot oss innan dom brallade vidare ut på holmen i regnet. Även Winston bockade massor! Efter det här rejskalaset så är då Dansa officiellt friskförklarad! Lukas hakade på han också, men tog det lite lugnare. Han äter fortfarande lite dåligt, men ingen feber idag heller. 
 
Jag bestämde mig för att inte rida eftersom jag i så fall skulle ut ensam (med Hanna på backen dock) och Dansa kändes lite för galen för det. Haha. När dom lugnat sig så ångrade jag mig och tänkte rida, men när hon kom in och var dyngsur med fulla ryggen av lera så ändrade jag mig åter igen. Finns inte en chans att jag får bort all lera/grus som kan skava, från sadelstaden när hon är blöt. 
Vi åkte en sväng till mamma som skämde bort mig med matlådor och när vi kom tillbaka till stallet så hade Dansa hunnit torka. Så det blev ridning ändå innan det var färdigt.
 
Red till karosseriet och Dansa var superduper duktig. Lite osäker i början, men ju längre vi kom desto tuffare blev hon. Hanna fick gå före över 83:an för att se att kusten var klar, men annars gick vi först hela tiden. Vi travade och galopperade två vändor på grusvägen innan vi skrittade hem igen. Superdupermegakul! 
 
Vi provade på lite skänkelvikningar idag igen och vad fort hon lär sig när jag är konsekvent och tydlig. Till höger var det lättare än igår så dom var riktigt fina och även till vänster fick vi till bra tvärning utan jättestora problem idag. Gjorde en halvbra och sen en riktigt bra så därefter fick hon massa beröm och så slutade vi. 
 
 

Finväder

Lukas var feberfri i morse men aptiten är ännu inte som den ska. Har inte hört något ikväll så jag hoppas på att febern inte krupit tillbaka. Lillplutten.
 
Dansa och jag var ute och red med Hanna och Winston idag igen. Vi red runt gräsvägen och Dansa var så himla duktig även idag. Travade två kortare sträckor och tog en liten galopp, men annars skrittade vi bara. Jag är noga med att vara mer konsekvent i ridningen nu och inte smådutta utan reaktion. Hon är ju unghäst så hon får såklart 2-3 chanser ibland, men inget mer. 
Har ridit på pullartränset med novabett båda de här dagarna och hon är riktigt fin på det.
Kortade stiglädren ett hål på hoppsadeln idag också för det har känts lite långa i galoppen och när jag hoppat. Blev genast mycket stadigare. Tror jag blir lite förvirrad när jag rider i både hopp- och dressyrsadel. I dressyrsadeln håller jag på och vänjer mig vid att ha ett hål längre istället. Sitsen blir bättre, men jag tappar lättare stigbygeln eftersom jag fuskar med att trampa ner. Tur övning ger färdighet! 
 
Tränade en del på skänkelvikningar och vi fick till våra bästa hittills åt höger, men åt vänster går det sämre. Det är mitt dåliga håll så jag måste försöka få koll på min kropp så att jag ger rena hjälper. I slutet fick vi till en riktigt bra i några steg åt det hållet också. 
 
Blir alldeles lycklig och sprallig av att tänka på att jag får rida igen. Haha! 
 
 

Uppe i sadeln

Dansa är fortfarande pigg och kry efter 5 dagar utan metacam, och även lilla såret utanpå mungipan har läkt så pass att hon inte ömmar det minsta. Hon tappade mycket i vikt under veckan hon var dålig så revbenen kändes alldeles för väl. Men nu har hon hunnit äta upp sig lite även om hon har en del kvar. Det finns dock ingen risk att hullet kommer tillbaka då hon oftast har lite väl mycket. Så idag klättrade jag äntligen upp i sadeln igen. Som jag längtat! 
Jag älskar att sitta där uppe, speciellt sånna dagar som idag när hon är så pigg och glad. 
 
Winston och Hanna gjorde sällskap som även dom haft en paus pga sadelkrångel. Vi red till början av Landavägen och det blev naturligtvis nästan bara skritt. Travade lite och Dansa var lite stel men den andra och sista travsträckan, var hon supefin! Lite ostadig och av och på men det var pga att hon var så himla pigg och lyssnade så bra på mina hjälper, så att jag inte riktigt hittade någon mellanläge först. Lyxproblem såklart! 
Hade henne framför mig och, nej det var bara så himla härligt att få rida på mitt lilla troll igen. 
 
I torsdagskväll kom Lukas in med drygt 40 graders feber som sedan steg till 41 bara ett par timmar senare. Veterinären lyssnade igenom honom men allt såg bra ut förutom febern och lite hög puls (vilket dom får av feber). Han har fram till idag haft pendlande feber mellan drygt 39-40 grader men idag var den nere på 38,6 och han åt lite bättre och såg allmänt piggare ut. Så vi hoppas det håller i sig nu! Han får metacam och penicillin. 
 
Detta innebär att Dansa möjligvis hade en infektion som sedan smittades till Lukas, fast med lite andra symptom. Dansa hade ju ingen feber, vilket tydligen inte alls är ovanligt vid olika slags förkylningar som går. Ingen av dem har vart snuvig eller hostat heller. Nu får vi hålla oss hemma i stallet ett tag så att vi inte riskerar att föra smittan vidare, om det är det dom har. Vi håller också alla tummar att Winston och Noa klarar sig, och Dansa ifall det inte är Lukas sjuka hon hade.