Semester

Semestern är igång och jag har hittills haft fullt upp, men bara med massa roligt och ingen stress. Mindre tid för bloggen bara. Dagarna framöver är också ganska fullbokade med lite smått och gott men sen väntar lugnare tider. Så underbart skönt att vara ledig och ta dagarna som de kommer och veta att så kommer det fortsätta i tre veckor framåt. Lovely! 
 
Sommarfest, IKEA-leverans, transportköp och ridning (nähä??), hjälpt Hanna att flyttat Winston till Växbo, träffas Frida och Jens är en del av vad jag hunnit med de här 2 ½ dagarna. Imorgon väntar en dag i Annas stuga så vi håller tummarna för en stor sol och klarblå himmel. Tack på förhand! 
 
 

Uteritt x2

Både igår och idag var vi ute och red med Hanna och Winston. Igår ut på Eh och Dansa blev mer och mer pigg ju längre vi red. På hemvägen innan tåget var hon på nippringsgränsen och ville bara studsa iväg i galopp när vi skulle trava. Inte kunde man tro att hon gick ett stenhårt dressyrpass dagen innan. 
 
Annat var det idag. Då hade nog träningsvärken slagit till på riktigt. Red till Ängen i Hårga, en ny gräsväg på några 100m ut bland åkrar. Mysig och vi kunde hålla igång i trav. Dansa var lite omotiverad. Hon gjorde det jag bad om men inte mer. Sånna dagar får man ha! Är imponerad över hur duktig hon är då vår hårgaväg har blivit helt förbandlat till en byggarbetsplats med grävmaskiner (stillastående), kabeltrummor och grävningar överallt. Klart hon är tittig men framåt kommer vi.
Fick för mig i bland att hon var lite oren på höger fram igen. Kanske jag inbillar mig för större delen så var hon klockren utan misstanke. Blev inte värre av böjningar eller så, vilket det blev då när hon var halt. Får hålla lite extra koll på det ett tag. Om jag kan hålla mer koll än vad jag redan gör varje dag. Hehe. 
 
Kommer börja skriva särskilda uppdateringar om trafikläget med Dansa så att jag lätt kan gå tillbaka och kolla.
 
Trafiken
Igår åkte det förbi flera bilar medan jag gick med henne till tåget. Första gången på länge så bromsade hon inte ens upp minsta lilla innan bilarna, inte någon. När vi red efter grusvägen så mötte vi en minibuss utan någon spänning. Jag var SÅ himla lycklig! På hemvägen mötte vi den igen och då kastade hon runt och studsade bortåt, även fast vägen var bredare den gången till och med. Åhh vilken hopplöshet! Hon var rejält pigg då. När jag ledde henne längs kyrkvägen hemma så kom en bil med släp och en fyrhjuling på som skrammlade, vi stod på en avfart och hon blev lite spänd när den åkte förbi.
 
Idag åkte en långtradare som skramlade mycket uppe på vägen när vi var på åkern, och hon spände sig lite men stod stilla. Annars mötte vi bara en bil och den kom bakifrån när vi stod på avfart. Inga problem.
 
Travade ett varv på 3kanten idag. Så mysigt i allt högt gräs, även om det sjunkit lite sen sist. Hon får rejäla knälyft! 
 

Karate kid

Mamma och Anders följde med och hjälpte mig och Dansa på träningen idag. Anders håller ju på och lär sig hur man hanterar hästar och jag tycker han tar instruktioner väldigt bra! Idag höll han Dansa medan hon var genomsvettig och det är inte det lättaste för nya personer, men även det gick kanon. Mamma får höga betyg för filmningen också! Tänk att det fanns en till "Hanna" som orkar filma ett helt pass :D Lär mig så sjukt mycket på att kika igenom dom och kunna slå ihop känsla och utseende. Det är nämligen ofta det inte ser ut som det känns. 
 
Dansa var i alla fall hur fin som helst idag! Kan möjligtvis bero på att jag prentat in i min hjärna att jag inte får falla framåt med hand eller överliv så att hon faller isär. Självklart hände det ibland, men ändå stor skillnad! Traven blev riktigt snärtig och galoppen var grym. Patrik var riktigt nöjd med den idag. Den kom fram ordentligt när jag drev framåt men SATT KVAR, så att hon stampade av och fick ihop sig mer istället för att bara rinna iväg och bli stor. Häftigt!
Skänkelvikningarna för vänster skänkel sitter som ett smäck nu. Dansa vet precis vad vi ska göra så nu måste jag börja vara noga med halvhalterna så att hon inte bara rinner iväg. De för höger skänkel är dock mycket sämre. 
 
Tränade några sträckor mellantrav också och eftersom jag var noga med min sits och hand så blev dom också riktigt bra, även om det finns massor av tryck kvar såklart. Men hon var stadigare än vanligt. 
 
Vi böjde henne mycket i sidorna idag och det jobbar jag mycket med på uteritterna också. Att hon ska följa tyglarna. Blir gärna bitig och går emot då.
 
Blev en del karatesparkar idag också i skänkelvikningen för höger och på volten i högergaloppen, på öppna sidan. Kaxpropp! Hon kämpar ändå på bra även om det är jobbigt nu. Men när det blir FÖR jobbigt får hon nog och slänger ut ett ben. I traven i slutet så stannade hon och strejkade helt en gång, men när hon insåg att jag inte tänkte följa hennes exempel så kämpade hon på ett varv till innan hon fick långa tyglar och trava av. 
 
- Det syntes att ni övat på läxan, sa Patrik idag. Vad vi sysslat med sen sist? Vila pga hälta, ramlat av, busridit ensamma hemma, hoppat och en lite mer välriden uteritt med Hanna och Winston. Vad kan vi lära oss av detta? Jo, att framsteg i dressyren behöver inte komma ifrån hårdkörning på bana, utan kan lika gärna tränas på uteritter och hoppträningar (nu sysslar ju vi bara med basic men jag tror man kan få in det mesta) och vila kan också vara nyttigt. Dessutom så har jag tränat hårt i min hjärna, eftersom många av mina svaga punkter kommer därifrån. 
 
 
 

Hästtransport

Jag har bestämt mig för att jag troligtvis (?? haha) kommer köpa en boogie transport med sadelkammare om jag hittar en för ett ok pris. Hade tänkt vänta men nu känner jag att Dansa är värd att åka mer stabilt och säkert plus att jag känner mig dumsnål om jag inte skaffar en till vinterkörningen. 
 
Så kom med tips tack! Har tänkt mig en i prisklassen 30 000 vilket inte är det lättaste att hitta med mina önskemål. 
 
 
 
 

Uteritt

I måndags var vi ute och red med Hanna och Winston, det var ju över en vecka sedan sist! Vi red ut på Eh och jag ledde Dansa dit som vanligt just nu. Känns som bästa alternativet så länge hon fjantar sig med bilar. Åkte förbi några bakifrån som hon inte reagerade på men de som vi mötte bromsade hon upp inför, dock inget mer än så. Vi mötte även en när jag var uppsutten längs grusvägen och då spände hon till sig och trippade lite. Det är heller inget jag har problem med utan det som inte är ok är de gånger hon började backa (ibland ut mot vägen), och sedan kastar sig framåt. Men det dyker ju upp sådanna dumheter ibland just nu tyvärr. 
 
Vi red sist hela tiden och Dansa var jättefin. Jag var noga med att hålla ihop henne och då blir hon så mycket kvickare och ärtigare. Underbara galopper! 
 
Foto från när jag och Sune cyklade med Hanna och Winston i söndags efter hoppträningen. 
 
Sune ÄLSKAR verkligen att åka cykelkorg. Knäppa vovve <3

Hoppträning

I söndags var Dansa och jag på hoppträning igen. Åh vad jag älskar att hoppa! Det var varm och härligt sommarväder och det är vi ju inte bortskämd med i år. 
 
Värme upp själva och jag red mycket tempoväxlingar i traven och rullade sedan på i frisk tempo i galoppen. Vi började hoppa en studs på 8 hinder. Dansa har bara hoppat max 3 förut, så första gången jag styrde på så blev hon paff och tänkte smita. Hon tog sig dock igenom i blandade gångarter. Hon tyckte att det var en himla hög och onödigt svår cavaletti då hon försökte trava igenom den första gångerna. Haha. 
Innan det var färdigt så rullade hon jättefint och jämt igenom i galopp. Jag måste hålla ihop henne mer så att hon har något att hoppa ur för då tror jag det blir lättare i ingången, för det var den som var svårast nu. 
 
Vi travhoppade sedan en 5.5 och tog den sedan i galopp. Vi hade även en trekombination med oxer - 2 - räcke - 1 - oxer. Första gången vi kom på den så hade jag för dålig galopp, Dansa hade inget att hoppa ur och vi kom nära och fick ett rakt upp och rakt ner hopp. Red framåt och vi tog oss igenom den med en rivning på sista oxern. Så glad att hon kämpade sig igenom istället för att ge upp. 
 
Sista gången blev riktigt bra! Jag måste komma ihåg att rida framåt friskt men ändå HÅLLA IHOP henne. Det glömmer jag lätt, i all ridning. Måste komma ihåg det alla minuter på hästryggen. Basta! :) En till sak som jag måste jobba ordentligt med är att hon ska ta innerskänkeln. Hon genar gärna i svängarna och jag har inte vart tillräckligt konsekvent eftersom jag bara blir glad att vi klarar hindren. Haha. Men jag ska skärpa mig! Ordning och reda ska det va. Imorgon är det dressyrträning och där kommer vi inte undan med sånt slarv ;) 
 
 
 

Dressyrträning

 
 
Tillhörande inlägg hittar ni här.

Försenad film

 
 
Fattar inte varför det inte kommer upp någon stillbild?
 
Tillhörande inlägg hittar ni här.

Solsken

Äntligen lite sol och värme va! Viktor och jag har ÄNTLIGEN tagit tag i och beställt hem barstolarna från IKEA som vi tänkt göra sedan förra sommaren. Haha. Eftersom det är en beställningsvara så har det känts så krångligt eftersom man måste vara hemma och vänta på leveransen, och vi är ju typ aldrig hemma. Men nu är det gjort! 
Har även beställt hem silvervatten och EMS-kräm att ha till Dansas rasp ifall nuvarande salvor inte fungerar, och även om (eller när?) hon får småsår i framtiden så att jag kan behandla på direkten med det. Ska ju vara himla bra!
 
Jag och Dansa var ute och red själva idag igen och planen var att rida ute på Eh eller på kyrkbanan men eftersom jag haltar så klarar jag inte riktigt av att gå så långt, så jag hoppade upp hemma och red på grusvägarna där bara. Blir ju inga sträckor att tala om och Dansa brukar sura ihop väldigt fort när man rider fram och tillbaka. Men jag lyckades hålla ridturen rolig och spännande idag så hon var himla glad! Underbart!
 
Red mest mellan verkstaden och trekanten, men även upp till skolan och vände en gång. Sen cyklade ett litet barn efter den vägen hela tiden så jag ville inte störa dom. Hon surade och låtsades bli rädd för saker första vändan bortåt väldigt många gånger, men går fort framåt igen. Men därefter så släppte det! Vi travade och galopperade och busade mest runt, kom i trav in på trekanten och tog ett varv därinne med gräset upp till bogen nån gång och sedan ut därifrån igen i galopp. Sysselsatte henne mycket med skänkelvikningar också och det gjorde att hon glömde bort det mest kritiska stället vid ingången till trekanten, surade inte minsta lilla då!! Ibland när hon tappade bjudningen så smackade jag och använde bara rösten och då går hon framåt och glömer sura. Annat är det om jag använder skänklarna då, då blir det tvärnit och handbroms. Det där med att lura ston till att tro att dom får som dom vill är nog det mest sanna jag hört i mitt liv. 
 
Vovvarna vid årtalshuset var ute och gruffade på oss hela tiden och Dansa blev rejält rädd en gång, men annars gick det bra. Var som att hon hade glömt att dom var där den gången. 
Det kom två bilar och en moped och Dansa brydde sig inte ett smack, dock så var vi precis vid infarter varje gång och då har hon aldrig reagerat.
 
 

Halt människa

I veckan stod vi i stallet och pratade om att Viktor, Dansa, Hanna, Baltazar och hovslagaren som var där just då var halta. Vi skämtade om att det bara var jag kvar. Men nu så är även jag halt.. Dansa är ju dock bra igen tack och lov. Det var såklart även hon som orsakade min hälta! 
 
Jag är mörbultad sen avramlingen i iprincip hela kroppen, men inge värre saker. Igår när jag skulle tvätta raspen på Dansa lyckades jag dock bli trampad. IGEN. Jag blir så fruktansvärt arg och irriterad på mig själv att jag inte tar på mig stålhättaskorna. Jag som är så noga med hjälm i hagen och handskar så fort hon ska ledas, men mina stackars fötter skiter jag tydligen fullständigt i?! Fan också. Det värsta av allt var att när jag flyttade henne i panik från foten så började hon hoppa runt med Anders som höll i henne och Sune som var precis utanför stallet ville komma till undsättning. Kommer som skjuten ur en kanon, skäller och försöker nafsa henne i frambenet. Jag skrek det värsta jag kunde åt honom så han gick därifrån och Dansa stod tack och lov stilla igen då. Jag blev så himla rädd! Tänkte att nu kommer han bli ihjältrampad. SÅ hädanefter kommer stalldörren vara stängd och Sune utanför så fort Dansa är utanför boxen. 
 
Har vart lite väl mycket ett tag nu igen, även om mycket har gått superbra också. Incidenten igår får jag skylla mig själv, men det tar hårt på mig att hon fjantar sig ute i trafiken till och från alldeles för ofta just nu, och att jag inte kan lasta henne själv. Även om jag har många människor runt mig som nästan alltid kan ställa upp så är det ändå ett stressande moment då andra måste lämna sitt för att hjälpa och att jag är låst ifall inte någon har möjlighet. Att vi måste hålla henne hårt när jag behandlar raspen är jobbigt också. Men jag jobbar på att släppa det för jag vet ju att hon har faktiskt ett val där hon kan stå stilla och låta mig göra det jag måste (för hennes skull). 
 
Avramlingen tror jag inte satt sig i rida-ut-själv-psyket på mig i alla fall, så det känns himla skönt. 
 
Bara att bryta ihop och komma igen! av erfarenhet så vet jag ju att det här svackorna kommer och går hela tiden, och försvinner när jag minst anar det :) 
 
 

Midsommar

Igår firade vi midsommar och trots vädret så tycker jag den var alldeles lagom. Regn tycker ju jag är lite mysigt som ni vet ;) Vi var som vanligt hos morfar och Annika med en del av släkten och gjorde allt det klassiska. Åkte hövagn, plockade blommor och gjorde midsommarstång, dansade och lekte sista paret ut (VIKTIGT), fikade och åt sill-lunch. Himla roligt! 
Jonas var höjdpunkten på "sista paret ut" då han sprang och gömde sig bakom ett träd när det var vår tur. Jag fick springa och leta honom, haha. Fick hjälp med att hitta honom och vi klarade det den gången. Men han körde vidare på sin - mycket bra plan, men tyvärr var den ju avslöjad då. 
 
På kvällen var vi hos mamma och Anders. Grillade och spelade kort innan vi avslutade med att åka i skogen och leta björn. Hittade dock bara en hare och en älgko med två kavlar. 
 
En himla bra dag och tack för allt! 
 
 
 

Tuggat grus

Dansa är inte halt längre! Så underbart härligt att orosklumpen kan försvinna. Stor del av den i alla fall. Viktor har skadat knäet och jag hoppas verkligen att det inte är något allvarligt! 
 
Hur som helst så kom kiropraktorn igår och lossade en rejäl låsning i höger bog, och en rättade till ett något snett kors vänster bak. Efteråt tog jag ut henne på trekanten och tömkörde på volt och hon sprang såå fint och jämnt! Jag vågade dock inte tro det förrän när jag red idag och kunde känna ordentligt på grusvägarna. Om det var låsningen eller ömmet från skoningen vet jag dock inte, men det kvittar. Det var en "liten skitsak" och hon är bra nu. 
 
Idag red jag ut ensam. Skulle bara ta en lugn runda hemma på vägarna eftersom hon vilat i 3½ dag. Satt upp på stallplanen och Dansa testade stanna ganska ofta men gick fort vidare. Skrittade upp i lillskogen och tänkte ta grusvägen hem igen förbi mjölkladugården. När vi kom ner på vägen så fick Dansa se några kossor som stod i skuggan och blev livrädd. Spännde sig och kastade runt och började hoppa runt, rakt ut mot 83:an som bara var kanske 20m ifrån oss, där midsommartrafik rullade precis hela tiden. Jag tänkte snabbt och beslutade mig för att hoppa av eftersom jag inte kunde påverka henne på något vis. Hon studsade som sagt och jag fastnade med benet i bakvalvet och hon började bocka så jag flög av. Landade på sidan av ryggen tror jag, men lyckades hålla i henne och ta mig upp på fötterna. Hon fortsatte hoppa bakåt mot vägen och jag var så nära att tappa henne. Tack och lov så gjorde jag inte det och fick stopp på henne ca 2m från vägen. Phuu. 
 
Dansa var fortfarande helt knäpp så jag valde att gå upp och ta skogen tillbaka då jag var livrädd för att tappa henne vid vägen. Skogsstigen ligger ändå en bra bit ifrån kossorna, men hon var helt knäpp ändå. Stegrade och studsade och fick nästan panik emellanåt och tryckte sig mot mig. Vi lyckades dock ta oss därifrån efter mycket om och men och sedan gick jag med henne tills hon slappnade av igen. Kanske 15-20 min. 
Därefter hoppade jag upp och travade och galopperade lite mellan verkstaden och trekanten. Jag fick bekräftat att hon verkligen inte var halt så det var sjukt skönt! Hon surade lite när jag bad henne att vända bortåt igen men gick framåt fort. 
 
En kille studsade med en boll, de kyfflade ved på ett sånt där band och det åkte förbi 1 bil utan att hon blev rädd. Även en moped men då stod vi på en avfart. Hon brydde sig inte. 
 
 Jag klarade mig bra i fallet. Någon liten skråma och lite huvudvärk nu men inget att gnälla över. Dansa har aldrig blivit så rädd, så länge någon gång. Oturligt att vi var så nära vägen för jag hade säkert inte ramlat av om jag inte började på och skulle hoppa av. Men jag är glad att det gick som det gick eftersom jag lika gärna hade kunnat haft en lös häst mitt i all trafik, eller oss båda två om jag suttit kvar. Hon var helt blockerad så jag tror inte jag hade kunnat få henne att lyssna. 
Känns skönt att det inte var något som skrämde mig. Tror det beror på att beteendet var så olikt henne, så jag tänker att det ska mycket till om det händer igen. 
 
 

Halt bebis

I lördags när allt var putsat och packat inför söndagens tävling så red vi ut en lugn och kort tur med Hanna och Winston. Dansa var inte helt ok. Stundtals kändes hon ojämn men många stunder kändes hon ren och som vanligt. När jag böjde henne så märktes det mer medan det knappt kändes något om jag red rakt fram. När jag kom hem så tog jag henne på lina och mycket riktigt, i höger varv så haltade hon kraftigt på höger fram. I vänster varv gick det bättre och på rakt spår syntes det bara svagt. 
 
Kunde inte hitta någon svullnad eller värme. Men jag kom på att hovslagaren sa att han sömstack henne i torsdagsmorse när han var här. Han drog ut sömmen och satte inte i någon ny. Jag såg en till som satt högt upp som jag drog ut då på kvällen ifall att den tryckte (vilket det visade sig nu att den inte gjorde). Jörgen kom hit nu ikväll och plockade av skon för att se. Dansa ömmade lite i sulan och han hittade en svart prick mellan två sömhål på insidan, vilket brukar vara ett tecken på hovböld. Han gröpte ur så mycket som går för att inte göra henne illa (i onödan ifall det inte är någon böld) och lade dit något bakteriedödande i hela hoven och slog på skon med en sula under. 

Hon har lite mer i puls i den hoven och hon blev väldigt bråkig i torsdags då han skodde den hoven, och likaså idag men när han slagit i första sömmen så var det som att hon förstod att det inte skulle göra ont så då blev hon lugn.
Jörgen tror att det är i hoven det sitter så vi ska avvakta nu och se ifall det är en hovböld som är påväg ut. Eller om han kanske inte sömstack henne i torsdags när det kom lite blod utan att det var en liten böld han stack håll på då, så att hon ömmar på grund av det. Eller om han sömstack henne, vilket det inte såg ut som när vi kollade på ingångshålen idag, och hon är öm efter det.
 
Summa summarum så ska vi göra det som är det värsta.. AVVAKTA. Hatar det ordet. Haha. Jag vill VETA. Men självklart kan man inte få svar på precis allt och på direkten. 
 
Huvudsaken är att hon inte har superont i alla fall. Lilltrollet! 
 
Ikväll har Hanna och Anna varit här och ätit tacos och skrattat lite så det var skönt! Just nu är både Dansa, Viktor, Hanna och Baltazar halta.. lovande! 
 
 
 

Hoppträning

Det har vart långa dagar den här veckan så bloggen har hamnat lite i skymundan. Får blicka tillbaka lite och skriva om hoppträningen i torsdags först och främst. Det är 14 juni och vi hade vår andra hoppträning för året, riktigt illa! Men vi har tydligen vilat oss i form för tusan vad bra det gick! 
 
Vi började travhoppa över ett litet räcke i en åtta, för att sedan rulla på det i galopp. Därefter hoppade vi en trekombination med kryss in - 1 - räcke - 1 - oxer. Dansa började svaja strax innan och stannade sedan. Hon blev suris tror jag! Hon fick så lov att hoppa krysset stillastående och sedan när vi kom igen så hoppade hon så glatt så. Även resten av gångerna.
 
Vi hoppade bana eftersom vi skulle iväg och tävla idag, vilket inte blev av, men det får ett eget inlägg. Banan bestod av regnbågsräcke, vågplank med vattenmatta, två oxrar och en trippelbarr. Hon tvekade inget på regnbågarna den här gången. Resten tittade hon heller inte på, men det hör ju till vanligheterna. Trippelbarr var det första gången vi hoppade och jag brukar tycka att dom ser så stora och groteska ut, men Dansa skötte det på bästa sätt så det var inte ett dugg läskigt. 
 
Den avslutande banan låg på 80-95cm och trippelbarren låg på 1m (!) och det gick så himla bra! En tight sväng på en oxer ställde till det lite för mig då jag fick svårt att få med galoppen igenom. Men sista gången fick jag till det riktigt bra! 
 
Så grymt kul att hoppa och idag var Dansa sådär pigg igen! 
 
 
November 2014
 

Sommarkväll

 
En barbackatur i sommarkvällen. HUR underbart som helst! Testade galopp från skritt, öppna och sluta och allt sitter som ett smäck på denne gentleman även fast det aldrig är något han sysslar med nu för tiden. Önskar att jag lärde mig rida mer acanverat än skänkelvikningar, tempoväxlingar och böjningar under Bronzac och min tid. Haha japp, mer avancerat än så har vi inte pysslat med under våra snart 13 år. Vi har mest hoppat och busat i skogen! 
 

Dressyrträning

Ikväll var vi iväg till Nytorp och tränade. Dansa gick lika snällt som vanligt in i transporten när jag hade hjälp från början, så det känns väldigt skönt. Även om det suger att jag inte kan göra det ensam. 
 
Dansa var SÅ duktig idag! Snacka om att hennes toleransnivå på att sätta press på henne har höjts markant. Sen får man såklart inte köra med henne, utan leka och be snällt. 
 
Vi tränade öppnor och slutor (!) längs långsidorna, skänkelvikningar längs diagonalerna och förvänd galopp. Patrik förklarade slutorna på ett annat sätt, som klickade i min hjärna så nu förstår jag! Han är bra på att bara berätta det mest nödvändiga för stunden, så att vi kan fokusera på det först och ta resten sen. Inte en massa "onödiga" detaljer. En stor fördel med två olika tränare - att dom förklarar saker på olika sätt så att oftast någon passar min hjärna. Haha
 
Vad som skiljer en sluta och en skänkelvikning på diagonalen ( i stora drag antar jag) är att i skänkelvikningen ställer man med färdriktiningen och i en sluta så ställer man mot färdriktningen.  
I öppna och sluta så ska man alltid sitta rakt över hästen, med rak kropp och formad häst åt samma håll i båda. Annars blir det en förvänd gissar jag, men det ska jag INTE blanda in nu så att jag blir förvirrad igen. Haha. 
Enda skillnaden egentligen är att i slutan så flyttar jag bak ytterskänkeln. Måste i båda två, vara väldigt noga med att hålla i den yttre tygeln för annars rinner hon iväg och jag får ingen tvärning. I skänkelvikningar måste jag vara lika noga med den motsatta tygeln.
 
Vi fick till väldigt svaga slutor några steg här och var idag. Jag måste lära mig att flytta bak min skänkel utan att vrida höften, för gör jag det blir det en galoppskänkel. Dansa blev lite förvirrad ibland idag men vi tog det lugnt och ett steg i taget och då förstod hon. 
Jag måste vara noga, i alla skolor att endast ge ett snabbt tryck från skänkeln och sedan lätta, innan nästa kommer. Jag blir lätt klämmig och det gillar inte damen.
 
Galopperna kändes lite matta idag. Fick inget riktigt rull utan känslan av att hon ville bryta av. De förvända tränade vi genom att rida en kort snett igenom och sedan mjukt vända över banan och göra en volt åt rätt hålö för att sedan vända ut från den i förvänd igen. Fick en riktigt bra i vänster som tyvärr inte kom med på film. I höger hade hon hunnit bli så trött att det blev lite protester, men hon kämpade sig igenom och vi klarade den sista delen bra efter att ha brytit av till trav och fattat om på volten. 
 
Massor med klapp och beröm! 
 
Här har du en bra övning till detta och här har du en bra övning till den här och så vidare.... och så vidare. Min undran är, NÄR ska jag hinna träna själv?? Jag vill ju inte nalla på uteritterna och hoppningen vill jag absolut inte lägga undan. Nu förstår jag varför alla tävlingsmänniskor vill rida på banan hela tiden. Jag får helt enkelt stå ut med att vi utvecklas långsammare istället. Vi har ju ingen brådska. 
Egentligen är det väl inga problem att träna på det mesta ute, men eftersom jag är ny inom det här så är det tusen gånger lättare att ta övningar rakt av från en träning, som jag vet hur de ska kännas. Än att leta samma känsla ute efter vägarna. Men vi får öva på det med! :) 
 
Det här skrevs ihop i ett raffs så det kanske är en massa tok-fel. Ville bara att Hanna ska få läsa om hur det gått ifall hon får lust, eftersom hon inte orkade vara med ikväll. Jag är så ledsen för att dom har det så jobbigt just nu. 
 
 
 

Dansas schema v. 24

Tävlingsvecka! 
På söndag står hopptävling på schemat. Vår första lokala så det känns lite extra spännande! Veckan läggs upp inför den såklart. Tyvärr så blir det två träningar i rad vilket jag inte tycker är optimalt. Men det gick inte att få till på något annat sätt. Det ska nog gå bra! 
 
 
Måndag: Uteritt - Ensam

Tisdag: Vila

Onsdag: Dressyrträning - Nytorp. Patrik
 
Torsdag: Hoppträning - Spännars. Anette
 
Fredag: Vila
 
Lördag: Uteritt - Kort och lätt
 
Söndag: Hopptävling - Gävle 80cm
 
Sommar 2013

Alone

Dansa och jag gjorde ett nytt försök att rida ut själva idag igen. Sist stormade chansen bort kan man ju bokstavligt säga. Även om det blev en skojig stund på banan då istället. 
Vi har ju bara ridit ut helt själva två gånger tidigare. En gång till kyrkan och runt hemma på vägarna, och en gång till kyrkpaddocken där mamma och Anders väntade på mig. 
 
Jag är så otroligt glad att jag inte gett mig iväg innan jag har känt mig 110% säker och inte kunnat förstöra något genom att vara det minsta nervös eller osäker. Tur för mig att Hanna vart utan jobb och nästan alltid kunnat rida med mig! 
Jag fortsätter såklart på samma spår och gör inget som ger onödiga risker. Därför valde jag att leda henne till Eh idag eftersom hon fjantat sig med bilar. Mycket riktigt så blev hon dum när första bilen åkte förbi idag, men jag sa åt henne på skarpen och sen brydde hon sig inte när resten av alla bilar åkte förbi, säkert 6st. Mötte ingen bil när vi red ute längs grusvägarna. 
 
Efter kyrkan började Dansa bli tittig och spänd, speciellt vid en skylt som small i stormen förra måndagen. Väl ute på Eh tog jag av longerlinan men ledde henne fram till fågelladan. Hon var väldigt spänd där och tittade på en människa som krattade grusgångar och traktorer som åkte en bra bit bort. Hon har tjurat lite i början där ute på Eh senaste gångerna vi ridit först med H och W så därför kändes det dumt att hoppa upp där. 
Hon var fortfarande väldigt spänd vid fågelladan där jag satt upp så jag fick rida med rösten. Använder jag skänklarna i de läget så stannar hon.
Hon var tittig och stannade 2-3ggr innan bron för att hon såg något "läskigt" i skogen, men fortsatte framåt väldigt fort när jag sa "trava". Jag har många gånger att tacka röstkommandona! Bron tittade hon inte ens på. Därefter slappnade hon av bättre.
Vi red ut och vände i slutet av sista raksträckan och höll igång i trav och galopp hela tiden förutom i nedförsbackarna. Det fick henne att tänka på annat och vi fokuserade bara på att gå framåt, vilket hon gärna gjorde. Hon såg ett spöke i skogen och tvärnitade en gång och hoppade ner i diket när vi galopperade, men fortare än blixten var vi uppe på vägen igen och galoppa vidare. 
 
 På hemvägen höll jag ihop henne lite mer men ställde inga krav. Lätt och roligt ska det vara nu tills hon är helt bekväm med att vara ute själv. Sen ska det vara roligt och lite svårt ;) 
Jag red till tågövergången och hoppade då av och ledde henne hem. Från fågelladan och dit var hon väldigt spänd, precis som på bortåtvägen, så jag sysselsatte henne med att runda och forma henne i halsen åt sidorna. Det funkade bra. 
 
Himla kul och mysigt att vara ute på tú man hand! Trots att vi skrittade längre än vi brukar, och Dansa stannade var tionde meter där i början på Eh innan jag suttit upp, så fick vi en snitthastighet på drygt 7km/h. Det beror delvis på att Dansa skrittar mycket fortare än W och även för att allt går allmänt mycket fortare när man är ensam och inte pratar en massa eller behöver vänta in varandra. 
 
 

40-års fest

I fredags var Viktor och jag på bio i Arbrå och såg Spy. Det var sjukt rolig och jag älskar hon som spelar huvudrollen, minns dock inte vad hon heter. Jag tror jag aldrig sett en komedi med så mycket blod och där så många människor dör. Så jag fick blunda en del. Hehe. Men annars var den så sjukt rolig att jag skrattade så tårarna rann. Ni måste se den!
 
Igår var vi på 40-års fest på Kåldemoåsen. En rolig och trevlig kväll med bra underhållning, god mat och härliga människor! Viktor spelade trummor och det är så kul att se. Blev en sen natt, eller tidig morgon? Så ikväll kommer jag somna gott. Viktor har visst somnat redan nu hör jag..
Förutom att rida idag så har jag rensat ut krypin'et där hästarna kan gå under tak. Dom föredrar av någon dum anledning att bajsa där inne. Jag hittade ett ägg långt under en bajshög där inne och hönorna brukar aldrig hålla till där vad jag vet. Lite konstigt. Nu är det rent och fräscht där inne så att dom kan skita ner igen! 
 
Ikväll var vi hos farmor på middag med familjen. Hon bjöd på planka och det är ju så himla gott! 
 
Ledig dag imorgon tillsammans med Sune. Har tre veckor kvar att jobba innan semestern. Det är fullt ös medvetslös men himla kul!
 
På söndag är det hopptävling på G, så veckan läggs såklart upp inför den. Superskoj! 
 
 

Regn och sol

Gårdagens och dagens ridtur bjöd på rena rama motsatserna vädermässigt. Igår red vi i spöregn och idag i sol och båda ridturerna var lika härliga enligt mig!
 
Dansa har skött sig jättebra trafikmässigt. Har ju gått längs Segerstavägen båda dagarna och det var åkt förbi mycket bilar utan något fjant. Trots att det swischade i vattnet mycket igår. Hon ryckte till en gång då det lät extra mycket när en bil körde genom en vattenpöl men då ryckte jag till i longerlinan jag höll henne i och då skärpte hon sig. Likaså när en lastbil som lät mycket åkte förbi, då vi stod på bra avstånd inne på en avtagsväg. Hon började backa som hon gör men då ryckte jag till en gång i linan och då skärpte hon sig och följde med framåt. 
Det här två sakerna är det inte konstigt att hon reagerade lite på egentligen, men eftersom jag känner bruttan och vet att sånt inte skrämmer henne så får jag inte ge henne några chanser att hitta på sattyg.
Har mött några bilar längs grusvägarna också men tagit in på avfart varje gång då det funnits en tillgänglig.
 
Igår red vi till kullen ovanför sågen och det regnade hela tiden. Det blåste dock inte och Dansa var superfin! Jag tog upp henne i den högre formen en stund på mitten av ridturen och det gick jättebra. Tränade även igångsättningar från skritt-trav vilket gick riktigt bra. I galoppen laddade hon till ordentligt och ville busa iväg, men höll sig på mattan. 
 
Idag red vi upp en bit på Berget och klättrade. Vände ovanför långbacken som är riktigt brant! Dansa har aldrig gått upp för hela någon gång och jag tror hon blev lite flåsig ett tag, men hon trampade duktigt upp för hela. Gjorde många halter på nedvägen så att hon fick sätta sig på rumpan. Provade en gräsväg som var jättemysig men dock kort då det kom en bäck som låg i en djup skåra. Ska undersöka sen om vi kan komma över den för då tror jag vi kommer ut på ett annat ställe, vore perfekt att galoppera där och kanske hoppa bäcken om jag skulle kunna lura Dansa till det. Haha. 
Dansa var jättefin även idag. Skrittade mycket. Dansa var jättefin och helt utan handbroms i galoppen upp till parkeringen även fast vi red först. 
 
Båda dagarna har vi sällskapat med våra trogna vänner Hanna och Winston!
 
 

Vattenmatta

Vi åkte till Spännars idag och hoppade med Hanna E och Blixten. Det gick riktigt bra! Vi hoppade en 2studs och annars bara fristående hinder. Oxrar, ett räcke med regnbågarna, ett med vattenmatta och ett med vågplankorna samt ett hinder med bara bildäck, utan bommar och med bara en kloss på vardera sida. 
 
Jag hade bestämt mig för att rida utan sporrar och det innebär mer jobb med skänklarna. Dansa var seg till en början men när jag sagt till henne ordentligt en gång i högergaloppen, så hon blev arg och sparkade i staketet så släppte det. Tråkigt nog så var hon inte lika pigg som sista två gångerna även om hon gick bra som hon skulle. Jag som hoppades på att det tempramentet skulle bestå. 
Jaja, hon var framför skänklarna och gick att reglera i alla fall och det är huvudsaken. Tyvärr så tröck jag iväg henne ganska många gånger fast jag inte får. Blir så irriterad på mig själv över det, men det tar lite tid att vänja om eftersom jag alltid gjort så. 
 
Vi hoppade vattenmatta för första gången. Förra året hoppades jag hela sommaren att tränaren skulle ta fram den, men ville inte säga något ifall det skulle gå dåligt. Men nu har jag kommit in i en period då jag känner att jag inte orkar hålla på och dalta, det får gå som det går helt enkelt. Hur tror ni att det gick då?! 
Dansa märkte inte ens av den där mattan, haha! Vi hade dock inget vatten i den, men det brukar det väl väldigt sällan vara på tävlingar på låg nivå? Vi hoppade även däckhindren som hon inte brydde sig ett smack om, nästan så att hon slarvade med att lyfta benen. 
Regnbågen däremot, den gillar hon inte. Hon bromsade emot den (förra året stannade hon någon gång på den) men hoppade när jag tröck på, efter två hopp så brydde hon sig inte alls. Skönt att hon hoppade även fast hon inte var supersugen. Hoppas hoppas hoppas att hon kommer vara lika okomplicerad med titthinder på tävlingar också!!
 
Vi avslutade med att hoppa bana på 80-90cm. Kändes inte alls högt och jag brukar inte våga hoppa lika högt utan tränare, men idag kändes det superbra! 
 
I helgen ska vi rida ut med Hanna och Winston och jag hoppas att hon skärper sig med trafiken så jag kan släppa den skiten. Den sista tiden har hon reagerat på en bil med släp och en bil med hästtransport annars bara vanliga personbilar. Däremot har hon inte blivit rädd för en bil med släp, många personbilar och mopeder varav en lät rejält. Om vi möter eller blir omkörda verkar heller inte spela någon roll, inte heller vad hon är i för sinnesstämmning. Åhhhhh. 
 
 
 

Giv mig styrka

Måste bara spy ur mig lite hopplöshet med Dansa.
 
- Hon har börjat tjafsa när jag ska lasta henne själv, de två senaste gångerna har jag fått in henne men med bråk. Idag gav jag upp och tog hjälp av Annika, vilket gick jättebra bara vi började om från ruta ett. Så det blir inget åka helt själv på ett tag nu. 
 
- Hon har börjat trampa runt mycket i transporten, mot för förut. När vi stannade för möte i en backe innan Nytorp så härjade hon runt som en galning och idag så härjade hon en hel del när vi åkte in på stallplanen vilket aldrig hänt förut. Har ju bara hänt 3 sista gångerna vi åkt, och egentligen väldigt korta stunder. Men ändå, V A R F Ö R ska det alltid vara någonting?! 
 
- Bilarna som hon är rädd för stör mig sjukt mycket och gör mig faktiskt ledsen. Jag vill rida ut massor och jag vill ha en trafiksäker häst. Hon är inte det minsta rädd, utan har bara kommit på en grej men det är svårt att få rätsida eftersom det lätt blir en farlig sitation. Det finns ingen logisk förklaring till vilka gånger hon reagerar, men det förstör så himla mycket. 
 
Det här är ju nygamla saker, som alltid. Så känns det och så ÄR det. Vi hittar lösningar och det fungerar superbra en period och sedan är vi tillbaka ner på ruta ett igen och igen.. OCH IGEN. Ridningen och hanteringen i allmänhet går så bra nu så självklart ska det komma annat. ALLTID ska det vara någonting och jag känner sån hopplöshet. 
 
Så nu har jag fått skrivit av mig lite, så det känns lite bättre. Djupa andetag och milslångt tålamod är mina starkaste vapen mot denna häst! 
 
 
 

Skolorna

Igår var vi på dressyrträning för Jennie igen. Vi fick först träna på tempoväxlingar och att jag ska vara koncekvent. Hon ska hålla det tempo jag valt tills jag säger något annat, självklart är det inget jag kan kräva helt än men jag ska inte behöva påminna henne så ofta. Red tempoväxlingar i trav på volt först och sedan runt fyrkantspåret. 
Vi fick öka några steg - ta tillbaka - öka några steg och det fungerade väldigt bra för oss. Då hinner varken jag eller Dansa tappa balansen eller ordningen på alla ben och grejer. Dansa gjorde det riktigt bra! 
 
Patrik och jag har ju fokuserat enbart på grunderna hela året eftersom dom inte riktigt sitter i Dansa, eller i mig. Men nu på sista tiden så har det ju släppt väldigt mycket! Så igår fick vi börja med skänkelvikningar. Har ju inte gjort det för Patrik sen i höstas och sen bara tränat lite själv ute på vägarna. Jag fick börja i vänster varv, rida upp på meddellinjen. Fortsätta ha henne vänsterställd och rida ut i skänkelvikning åt höger direkt. Detta var en bra unghäst-övning som hjälpte dom att inte hamna med rumpan före. Det var helt klart våra bästa skänkelvikningar i trav, även om hon gärna ska korsa mycket mer. Men hon flyttade för skänkeln och tänkte framåt, vilket hon inte alls gjorde lika bra i höstas. Då flyttade hon ELLER gick framåt. Haha.
Gjorde likadant i höger varv, med skänkelvikning åt vänster sedan. Det är mitt svåra varv så det gick riktigt dåligt, men vi fick till några steg i slutet varje gång.
 
Fick sen börja smaka på öppnor. Det har jag heller aldrig lärt mig på riktigt. Jag fick börja böja henne innåt på långsidorna och därefter rida öppna på långsidan där staketet finns som stöd. När jag böjde henne så skulle jag inte bredda händerna utan flytta handen uppåt, mot manken. Minns dock inte riktigt varför. Tusan också! Men tror att det var för att jag då kan böja mer och även hålla henne mer uppe i formen?
 
Jag flyttade bak min innerskänkel först, men det var ju fel. Jag ska flytta in bogen med tyglarna, hålla henne kvar på spåret med inner skänkel och hålla tempot med ytter skänkeln. Skänklarna ska vara kvar vid normalläge. Dom blev ganska svaga, men en mycket bra början. Dansa förstod vad jag menade och det var relativt lätt att ha ordning på grejerna. Hon förklarade att det var vanligt att se på ponnydressyr att dom flyttar bak innerskänkeln vid en öppna, och det fungerar bra då dom endast gör öppna längs långsidorna (där staketet stoppar upp rumpan) men när man kommer upp i klasserna på häst och ska göra en öppna längs meddellinjen så flyttas ju rumpan ut och bogen blir kvar på spåret. Då blir det ju ingen öppna alls av det hela. Bra att hon är noga och lär mig riktigt på en gång! Även om jag har svårt att tro att vi någon gång kommer komma så långt att vi behöver kunna det. Haha. 
 
Fick även prova på slutor men det var alldeles för svårt för mig! Dansa tyckte också att det var svårt, så det var ingen bra kombination. Blev så glad för hon försökte verkligen förstå och när hon blev helt lost så stannade hon som för att säga; VAD ska jag göra nu egentligen?! Utan att bli sur, så kämpade hon vidare så gott hon kunde. Jennie fick förklara ett bra tag innan jag ens förstod hur en sluta fungerar och vad jag skulle göra med alla kroppsdelar. Jag är van att rida övningar där diagonala hjälper används, men här skulle ju för tusan varje hand, varje ben, varje axel, varje höft göra helt olika saker. Phjuu! 
Förstod i alla fall att en sluta är när jag skålar ur insidan, med pannan i färdriktningen och med rumpan innanför spåret. I slutan får frambenen aldrig korsas och i öppnan får bakbenen aldrig korsas. 
Det slutade med att Jennie gick bredvid på sidan och tog hand om tyglarna, medan jag fick sköta skänklarna. Då fick jag känna på lite hur det kändes i alla fall. Men jag kommer låta Jennie eller Patrik lära Dansa det där för hon kände också att Dansa behövde mycket hjälp och stöd just där. Så det känns rättvisast mot henne, än att jag ska raffsa runt där uppe och skapa frågetecken för henne. Det slutade med att Dansa försökte bita Jennie i armarna.. suck. Men hon trodde Dansa skulle ha lätt för slutan sen bara hon fick lära sig. Kul!
 
Vi galopperade inget idag för tiden rann iväg. Men jag är otroligt nöjd över träningen! Dansa var så glad och positiv hela tiden, ville och försökte göra rätt. (Förutom när hon försökte bita Jennie då. Hehe) Nästan alltid när jag kollade på hennes öron så var dom spetsade framåt! Det är så mycket roligare när jag känner att Dansa också tycker att det är kul. Jag blir så lycklig då! 
 
 
 

Träning i torsdags

 
Tillhörande inlägg hittar ni här.

Dansas schema v.23

Nu hoppas jag att veckorna kan rulla på med lite mer flyt efter sjukdom och rasp. Skulle verkligen behöva hoppa i helgen eftersom vi ska tävla helgen efter. Så hoppas att någon mer kan samtidigt som mig eller någon som kan vara med på backen och plocka upp oss ifall vi kraschar. Haha. Nej men jag tycker det är dumt att hoppa helt ensam för det känns som att olyckor händer lite extra lätt då. 
 
Måndag: Paddock - Kort & lätt (ställde in uteritt pga storm)

Tisdag: Vila

Onsdag: Dressyrträning - Spännars. Jennie
 
Torsdag: Vila
 
Fredag: Uteritt
 
Lördag: Uteritt / Hoppning
 
Söndag: Hoppning / Uteritt
 
 

Storm

Jäklar i min låda vad det blåst idag! 
 
Jag hade planerat in en uteritt med bara mig och Dansa så vi traskade glatt iväg. Planen var att leda henne ut på Eh och sedan hoppa upp och rida där ute. Det kom otroligt hårda vindbyar i flera omgångar innan vi kommit dit och när vi nästan var vid tåget så blev Dansa livrädd för en skylt som slog i en lyktstolpe. Hon hoppade till varje gång men vågade sig förbi utan problem men rejält spänd. Självklart får vi bilmöte strax efter och hon började bråka, och nocka mig i huvudet. Vet inte om det var bilen hon blev "rädd" för eller om den nästkommande skylten också lät. Sekundrarna efter det så började lamporna blinka vid tågövergången så vi gick tillbaka en liten bit medan godståget åkte förbi. Även det var liite läskigt idag då hon hunnit bli så spänd efter skylten, men hon trippade bara lite så det var inga problem. 
Vände tillbaka mot Eh igen men när jag gått en bit så insåg jag att jag bara var envis för att jag så gärna ville rida ut. Riskerna blev för stora då det hade flugit ner grenar på många ställen och andra saker hade blåst omkring. Ibland kunde jag knappt gå framåt för att det tog i så mycket. Haha. 
 
Gick tillbaka till paddocken och red i trav och galopp där. Dansa var superfin i slutet! Tog 3cavalettin några gånger fint också. 
 
Dansa är inte speciellt påverkad av själva blåsten men när det smäller så som det gjorde i saker idag så blir hon förstårligt rädd och efter skylten så var det mycket som var farligt. Hade inte solen lyst och himlen vart blå så hade jag nog inte ens kommit på tanken att ge mig ut med en häst. Den lurade mig! Men det gick ju bra. 
 
Bilproblemet fortsätter på ett konstigt vis. Idag åkte 6 bilar förbi oss och hon blev rädd för två av dom, en bakifrån och en framifrån. Hon var även orädd för bilar som kom från båda hållen så det finns liksom inget mönster för fem öre.. kanske att det har och göra med smala vägar men det känns inte så heller. En bil kom med släpvagn med en bil på bakifrån idag och den reagerade hon knappt på, utan de hon blev "rädd" för var vanliga personbilar.