Oturen tar aldrig slut

Dansa har följts av små (tack och lov!) bråksaker hela våren, och även Sune och Winston har haft sitt nu sista tiden. Idag var det Dansas tur igen och jag blir så less och får ont i hjärtat! 
 
Tror det sitter någon full liten gubbe bakom våra öron som försöker göra allt för att vi inte ska tävla. Tävlingen struntar jag såklart fullständigt i bara det inte visar sig vara något allvarligt med Dansa. Ikväll såg det inte alls farligt ut så jag håller tummarna att inget annat dyker upp. 
 
Ett bra pass på åkern hann vi med innan idag och Hanna fotade massa fint på oss. 
 
 

Närmar sig tävling

och jag måste plugga program! Vi rider en LB:2 i Hudik på fredag och det är nytt för mig. Dessutom första gången på stor bana, vilket innebär ännu fler bokstäver att hålla reda på. Beklagade mig lite för Anette igår att det skulle bli så många siffror att komma ihåg.. när hon lite fint rättade mig och sa att det är bokstäver Lina. Haha hjälp, hur ska det här gå?! 
 
Sist jag red program så fick jag blackout och glömde banan. Ett program som jag ridit massor av gånger, så det känns lite oroväckande inför fredag. Jag ska rista in det i hjärnan. 
 
Winstons hov är inplastad och på tillväxt så nu håller vi tummar och tår att det inte lossnar. Det är synd om farbrorn våran. Jag och Dansa blev utan ridsällskap på andra sidan så jag lade om veckans plan och vi kör dressyrpass rakt igenom! Dansa tappar inte motivationen på samma sätt i paddock längre så det känns inte alls riskabelt, utan bara 100% nödvändigt om vi ska slippa skämmas på fredag. Haha. 
 
Både igår och idag tränade vi på galoppfattningar. Igår i Spännars och idag i kyrkpaddocken. Igår red jag bra, faktiskt. Det var tungt och blött i paddocken och Dansa försökte smita undan med sina fattningar, såklart eftersom jag låtit henne så länge. Men igår var jag noga och petig. Jag glömmer av mig ibland men släppte inte igenom något större fusk från någon av oss. Vi avslutade med en jättefin högerfattning efter en del karatesparkar och tjuvrusningar. Hon var riktigt fin i traven också. 
 
Idag red jag sämre. Dansa var mer alert, så härlig känsla. Hon var pigg igår också, men mer på G idag liksom. Jag tappar så lätt koncentrationen i kyrkpaddocken då den är djup på vissa ställen och jag är rädd att hon snubblar, och för att ena långsidan blir krokig pga en grop. Valde att bara rida på ena halvan och då gick det bättre. Gårdagens grovjobb lönade sig till idag, så fattningarna var bättre, men Dansa blev arg som ett bi på mina ytterskänklar och kickade mot dom. Hon var riktigt upprörd även fast jag började i vänster varv vilket inte är likt henne, men jag fick någon halvbra fattning och rullade på några varv och då släppte det. I höger varv var hon faktiskt inte riktigt lika arg, men kickade någon gång. Alla fattningar var halvbra (det är ett bra omdöme för oss) men avslutade när vi fick till en riktigt fin. Vände och tog en i vänster också som blev riktigt bra, så slutade jag sedan. 
 
Provade sitta ner i traven lite, och det gick inte speciellt bra så det är tur vi har två pass till på oss. 
 
Gjorde skänkelvikningar i varje varv och åt vänster flyter hon iväg lite väl och i höger blir hon arg och går emot skänkeln. Hon har inte riktigt fattat att hon ska flytta sig för den där också, så då löser hon det med att bli irriterad och gå emot den istället. Jag har svårt åt det hållet också så kan inte vägleda lika bra. Men hon flyttade sig avslappnad något steg här och var och jag avslutade när hon flyttade några fina steg i rad. 
 
Känns både lovande och väldigt olovande inför fredag. Haha. 
 
En nöjd och svettig bebis. En nöjd, svettig och trött ryttare. 
 

Onda andar?

Dansa var SÅ fin på träningen i onsdags. Fick fram en riktig snärt i små benen och formen var bara mumma! Men jag skriver ett eget inlägg om det sen, finns även massor av filmbevis. 
 
Ikväll flyttade vi hästarna till sommarhagen igen. Jag valde att rida med Hanna och Winston den här gången och det gick superbra! Vi måste rida PRECIS bredvid järnvägen i några hundra meter, en inget tåg kom så det var inga problem. Hanna har räknat hur många sekunder det tar i galopp och det är knappt 30 tror jag så man ska ju ha en himla otur. 
Vi red vidare på en riktigt runda på andra sidan och tog en ny väg som var jätterolig. Mycket galopp, lite skog och grusvägar med knappt någon trafik. Dansa fick gå först hela tiden och handbromsen försvann fort idag faktiskt. Jag var noga med att inte klämma med skänklarna utan ge instruktioner och sedan lämna resten av ansvaret till Dansa. Fungerade superbra! 
 
Vi var så glada och nöjda både hästar och människor på hemvägen så självklart visade det sig att Winstons ena framsko nästan hade lossnat! Perfekt när hovslagaren gick på semester idag och det är helg. Där rök nog våran efterlängtade långtur på söndag.. 
 
På grund av detta så kom vi inte hem från stallet förrän efter halv elva. Har nu varvat ner i soffan och ska sova för att orka med ännu en jobbdag imorgon, det är fullt ös. På kvällen ska vi på reunion med 9:orna. Det är nämligen 10 (?!) år sedan jag slutade högstadiet i år. Vart tar åren vägen?? 
 
Några veckor sedan - Dansa tycker det är himla onödigt med kort.
 

Upplägg

Jag känner mig inte riktigt nöjd med mitt och Dansas upplägg hittills i år. Allt känns så hattigt med uteritter, hoppträningar och dressyrträningar blandat huller om buller. Det känns som att allt blir halvdant gjort. Skänkelviknigarna är påbörjade likaså öppnor och slutor, gör mycket sånt på uteritterna men känner inte att jag övar tills det blir bra utan nöjer mig med för lite och det blir bara småduttar här och var. Och galoppfattningarna! dom är fortfarande alldeles för dåliga, men hur ska dom kunna bli bättre om jag inte övar mer?! på uteritter gör jag kanske 3-4 st sammanlagt i båda, och då kan det bli fel fattning men jag låter det gå för att Hanna och Winston försvinner för långt bort tex. 
 
Mycket kan jag träna på uteritterna, men jag behöver öva på att rida på bana också och det tar jag mig aldrig tid till. Väljer uteritter istället, som jag har massvis med tid till hela vinterhalvåret när paddocken inte är användningsbar. Egentligen.
 
Och till råga på allt så blir jag besviken när vi inte klarar bättre tillsammans?! Det går ju inte ihop! Hur ska vi kunna bli bättre i den takt jag vill, om jag inte tränar i det tempot? Nej nu är det slut med duttandet. Nu ska det bli mer kvalité istället för kvantité! Jag vet inte riktigt hur jag ska lägga upp det. Ska klura på det ett tag. Men troligtvis så kommer jag välja ut något som kommer ligga i fokus en period, eller något under varje uteritt. Jag stressar igenom för att jag vill så mycket, men istället behöver jag varva ner och lägga fokus på en sak i taget. 
 
Jag vill ha allt med hoppning, uteritter och dressyr och det är inte lätt att få ihop med de dagar hon ska arbetas. Det är heller inte lätt att för en amatör som mig växla mellan dressyr och hoppning, så därför behöver ju jag om någon träna ännu mer. För bättre och bättre ska vi bli!
 
 

Hoppträning i måndags

Dansa var arg som ett bi efter att ha fått stå inne från halv elva på morgonen och när jag sedan släppte ut de andra hästarna i hagen innan hon baaaara fick komma ut på stallgången och stå. Vi åkte iväg på träning med Mamma och Anders, till Spännars. Viktor kom också och tittade. 
 
Framridningen gick jättebra, förutom höger galoppen. Vi har verkligen kört fast där och jag börjar fundera på om hon har ont. Men efter kvällens dressyrträning så insåg jag att, det som vanligt, är jag som lagt till mig med olater ;) Det är ju dock mycket bättre än att hon har ont!
 
Vi hoppade lite låga hinder på fyrkant och i vänster gick det superbra, men i höger gick det jättedåligt! Hon körde upp huvudet och blev stel i kroppen och gick inte alls att hålla ihop för då bröt hon av. 
 
Hoppningen sedan gick bra, men framåtbjudningen var inte där som den ska. Hon bromsade lite inför hindren men hoppade snällt hur hon än kom. Stort som kort. Så jag är väldigt glad för det, men det känns alltid tråkigt när hon inte visar engagemang såklart. 
 
Kanske hon kände av något efter skoningen samma förmiddag? (skoddes samma dag som hoppträning sist med men då var hon inte såhär) Kanske var det för att hon stått inne hela dagen? Eller kanske det var vilken annan anledning som helst?? Haha. 
 
"Men här får du ett språng så du tiger morsan!"
 

Spruckna planer

När vi kom ut i hagen i lördags och skulle göra iordning hästarna inför vår långritt, så skämtar jag med Hanna och fråga om Winstons skor sitter kvar (förra året tappade han nämligen en första natten, så vi inte kunde rida där). Dom satt kvar men däremot hade Dansa tappat sin vänstra framsko! Vilken otur. Det var skon med sula. Hoven var hel förutom en väldigt liten spricka på insidan där han gröpte ur lite då hon var halt. 
 
Jag beslutade mig för att vi kunde rida i skogen ändå där marken är så mjuk, eftersom hon inte ömmade och hoven var så hel. Vi red på berget på mysiga stigar. Hästarna stannade och drack vatten i en vattenpöl och vi tog någon galopp och travsträcka här och var. 
 
Hoven hade flikats upp ganska mycket på både in- och utsidan efteråt, så det var himla dumt att rida. Men gjort är gjort och nu behöver jag aldrig fundera på att rida med tappsko igen. Den hade inte kunnat vara finare än vad den var nu, och det höll ju inte på mjukt underlag. 
 
Det var passande dag att tappa skon på för på söndagen var det planerad vilodag och på måndagförmiddag var hovslagaren sedan tidigare inbokad, så nu har hon fina fötter runt om. Fick avstå från ett tänkt ridpass där innan, men istället fick vi hoppträning på kvällen och det är ju minst lika bra! Dansa stod för övrigt som ett ljus hela skoningen. Att gå på bete verkar vara en bra uppladdning. 
 
Trafiken:
Mötte en bil på hemvägen när jag stod på backen utan avfart. Dansa var upprörd på grund av alla bromsar men reagerade ändå inte på bilen.
 
 

Dressyrträning 13 Juli

 
 
Tillhörande inlägg hittar ni här

Rullade fast

Har glömt att skriva att Dansa rullade fast i en box i Spännars i måndags. Efter dressyrträningen blev hon duschade innan jag ställde in henne i Blixtens box medan jag mockade åt Bronzac. Dansa lade sig lite väl nära väggen när hon rullade sig så jag höll koll på henne och visst rullade hon fast! Min första reaktion var att springa in och dra loss henne. 
Hon har nämligen rullat fast en gång förut, hemma när hon hade kolik som 2-åring, och då tog jag tag i benen och drog allt vad jag orkade och lyckades få tillbaka henne. Skillnaden då var att hon var helt slut efter att ha promenerat i timmar och dessutom var sjuk. 
 
Den här gången stoppade jag mig själv när jag öppnat boxdörren, för hon sprattlade som en galning med ben överallt. Jag höll andan och hoppades på det bästa. Hon kom loss relativt fort och fick bara ett minimalt sår ovanför ena foten. TACK OCH LOV! 
Hon hamnade nämligen under både krubba och vattenkopp vilket hade kunnat skada henne rejält om hon inte lyckades sparkat sig själv. Hon sparkade loss en saltstenshållare som redan var halvt lös. 
 
Usch vilken pärs! Tur det inte händer oftare.. eller tur att man inte vet vad dom har för sig inne i boxen på nätterna?! 
 
Dansa mumsade i sig alla tistelblommor innan vi åkte hem. Gulligt att hon toppade allihop och lämnade själkarna. 
 
 

Planer framöver

Jag klurar och planerar för Dansa hela tiden. Jag oroar mig alltid för att hon ska bli överansträngd och mitt mål är alltid att stärka henne och lära mig att rida henne så att hon använder kroppen rätt hela tiden.
 
Dansa har under våren/försommaren haft många småpauser pga sjukdom och andra oturssaker som ni som följt bloggen vet om. Nu har vi vart igång någon vecka och kommer vara någon vecka till. Jag har hunnit med några dressyr- och hoppträningar samt två träningstävlingar under sommaren hittills. Däremellan har hon oftast gått normala uteritter som inte vänts åt det hårdare hållet. 
 
Vi får se hur länge dom går i sommarhagen men planen medan dom är där är i alla fall att rida de dagar Hanna är ledig. Hon jobbar dygn när hon jobbar så därför går vissa dagar bort. Alltså lite fler vilodagar, men istället så kommer uteritterna bli längre än vad de vanligtvis är. Det passar bra ihop med att hon rids färre dagar och att vi vill passa på att njuta av de ridmöjligheter som finns runt sommarhagen. Perfekt!
 
Onsdag nästa vecka har vi dressyrträning och 31 har vi dressyrtävling i Hudik. Förhoppningsvis får vi in någon hoppträning där också. Därefter kommer jag troligtvis klämma in en veckas helvila för Dansa innan nästa tävling 23 augusti. Tror inte det var någon däremellan. För att sedan fortsätta träningen fram till vintern.
Min förhoppning är att åka på träningar under vintern också, men jag är rädd för att jag kommer dra mig ur när snön och halkan kommer. Hoppning kommer det ju hur som helst inte bli något av under vintern då jag inte har någon att träna för då. Möjligvis Lena om hon kommer till Bollnäs något.
 
Hur det blir med helvila i vinter får vi se, men då vankas ju mest bara uteritter vilket fall. 
 
Någon av det här rundorna blir det nog i imorgon :D Självklart ska det regna.. men vi bangar inte för det.
 
 
 

Sommarhagen

Igår flyttade vi hästarna till sommarhagen. Vi kör hästarna med transport dit då det är ganska långt att gå och dessutom några hundra meter precis bredvid en järnväg. Winston är dock för tung för min transport så Hanna red dit, hon är inte så orolig för att vara nära tågen så det går bra. Så fort Dansa var urlastad så sadlade jag och gick och mötte Hanna och Winston för en ridtur. 
 
Det är tredje sommaren som Dansa är i den här hagen men jag har aldrig ridit henne där omkring. Tömkörde några få gånger första sommaren och då var hon livrädd för hästarna i hagen bredvid. I år var dom dessutom två till, alltså fem stycken och dom var minst sagt uppspelta över sina nya grannar! Dansa tyckte dom var fruktansvärt läskiga och var så spänd och studsig att hon skakade. Kände mig glad över mitt val om att leda henne med longerlinan förbi. 
 
En bit därifrån hoppade jag upp och vi red en lugn runda på ca 7km. En hel del på gräsvägar i skogen och även en del grusväg. Lite trafik till och från där men annars var det så tyst och lugnt. U N D E R B A R T! 
Dansa var pigg trots hopptävlingen dagen innan, och gick först stundtals utan problem. Trots att det var nya vägar. Lite dålig bjudning hade hon däremot. Mötte några trevliga människor som vi stannade och pratade med och skrittade mycket, så vi var ute i ca 1, 30 timme. Jag satt av när vi gick förbi en stor kohage ifall dom skulle komma springandes, men dom var stencoola så det var ju onödigt. 
Hemma är jag orolig för att ramla av och att Dansa ska springa hem eftersom vi passerar trafikerade vägar, så ni kan ju ana att jag inte tar några onödiga risker på ett helt nytt ställe, där hagen dessutom ligger precis bredvid en järnväg. Hua. 
 
Härlig runda och härliga hästar hade vi!
 
Trafiken:
Det åkte förbi några personbilar och vi stod på avfarter alla gånger förutom en tror jag. Och då red vi först och det var inga problem när bilen mötte oss. Åkte även förbi en traktor men då stod vi på avfart och Dansa brydde sig inget. 
 
 
 

Halvlös sko

Dansa kom in med en halv avdragen sko igår så ett tag såg det ut som att vi skulle bli tvungen att stanna hemma från Rengsjö. Vänster baksko satt med en söm på ena sidan (bara den sömmen längst fram), plus att skon var böjd nedåt. Sidokappan hade skurit upp en flisa från hoven, men bara på ytan. Hon var varken varm eller halt och det fanns inga sömmar kvar som kunde trycka. Skon var ju fortfarande felböjd dock.. 
Jag lyckades hitta EN söm i ryktlådan och vi hade en hovtång och en vanlig hammare, så jag chansade att slå i den. Skon blev inte riktigt rak, men den var bara lite lite böjd längs bak vid trakten. Skon satt alltså i helt rätt läge på hoven.. Hon måste ha klivit på sig rejält. 
 
Ingen hälta och allt såg bra ut när hon sprang, så jag valde att åka och vi har ridit idag också utan problem. Tur man är lite handywoman ;) 
 
Hovslagaren kommer, sedan tidigare bestämt, och skor på måndag så det var ju ganska passande. 
 
Från en annan sko-operation.
 

Pay´n jump Rengsjö

Igårkväll annordnade Rengsjös klubb en träningstävling som vi åkte på. Vi har inte hoppat borta sen i vintras då vi åkte på två stycken pay´n jumps i Bollnäs ridhus. Därinnan så har hon bara vart på en och det var i Rengsjö förra hösten. Räknar inte de gånger vi haft träningstävling i Spännars eftersom det är samma ställe och samma hinder hon alltid hoppar. 
 
Hur som helst så var hon stencool utanför transporten. Jag hoppade upp och red iväg ut själv i skogen och Dansa tyckte att det var superkul! Vi travade och galopperade runt där på grusvägarna som uppvärmning. Hoppade även ett litet träd som fallit. Första gången var vi upp till månen och vänder kändes det som. Haha. Hon var pigg, glad och lyssnade bra.
 
Inne på framhoppningen blev hon surig i högersvängarna mot ytterskänkeln ibland men annars var hon fin där med. Vi hoppade lilla två gånger och hon tog i ordentligt. På räcket och oxern sedan så var hon lite mer omotiverad men hoppade utan fundering. 
 
80cm - 4 fel
Hon var spänd inne på banan och ville inte komma nära läktaren. Jag valde att hålla mig ifrån den långsidan istället för att bråka med henne (sist vi var där gjorde jag tvärtom och det fick jag inte ut något av). Hon brukar glömma saker och ting när hon är inne i att hoppa ändå. Hon var spänd och lite svår att fatta galopp på men när vi väl var påväg mot hinder nr 1 så flöt det på bra sen. Nere vid utgången där vi också styr emot läktaren så var hon motvillig men gick fram när jag bad henne. Hinder nr 4 låg precis ur sväng och bredvig läktaren och en gungställning, där en tjej gungade. Hon stirrade på den, och började trycka sig innåt och gena. Jag fick inte hennes uppmärksamhet förrän vi var för nära hindret och då även en häst på sniskan. Blev alltså ett stopp där, men efter en volt så var jag mer beredd och peta med spöet på bogen så hon rätade upp sig och hoppade hindret utan problem. Lådorna efter hoppade hon utan att blinka, men vågplanket som kom sen stannade hon och hoppade stillastående på. Duktigt att hon hoppade ändå men fjantigt att hon kollade på dom eftersom vi har likadana hemma som hon aldrigt tittat på (vi har dock bara mörkblåa och här var den en ljusblå mitt i). De sista hindren hoppade hon utan problem.
 
Valde att hoppa 80cm igen istället för att byta till 90cm som jag tänkt om det gick bra. Tror inte att det hade vart några som helst problem att hoppa 90 men eftersom hon var tittig runtom så ville jag inte ha något mer att tänka på. Hade jag valt att hoppa 90 så hade det vart enbart för att känna att "jag har gjort det", och det var en dålig anledning. Känns inte alls oroande att hoppa det i framtiden i alla fall och det är en skön känsla! :D
 
80cm - 4 fel
Började med att riva första hindret. Men resten av banan flöt på utan problem! Hon genade i svängen där vid gungställningen även denna gång, men nu var jag beredd så då rätade hon upp sig i tid och hoppade så fint. 
 
Jag är så himla nöjd och glad för gårdagen! Det som krånglade var rena unghästgrejer som jag med all säkerhet vet kommer släppa med mer rutin. Att hon blir tittig runtom och tycker läktare är läskiga är sånt som bara försvinner med tiden. Önskar att det fanns med hopptävlingar för oss att åka på! Har bara en lokal kvar i år som vi kan åka på tror jag. Kanske två. Men det blir ju KM i Kilafors också! 
 
 

Dressyrträning 13 Juli

Här är det glest med inlägg nu i semestertider. Jag har ridpass och andra roliga saker att skriva om och visa bilder från så jag får bita i och ta tag i det något tag. Här kommer i alla fall ett inlägg om träningen i måndags först och främst. 
 
Tränade för Jennie i Spännars och Dansa var jättefin! Bjudningen börjar sitta bättre och bättre i dressyren och det i samband med att jag sitter kvar på rumpan istället för att lätta framåt och släppa iväg henne hela tiden, så får jag en himla fin och ihopsatt häst. 
 
Vi tränade lite på övergångarna först mellan skritt-trav och trav-galopp. Jobbar med att hon inte ska slå sig fri där och bara jag var väldigt noga med att lossa henne på innertygeln, att sitta kvar på rumpan och förbereda henne innan så gjorde hon det superfint. Måste komma ihåg att inte slarva med något. Övergångarna från galopp ned till trav gjorde vi riktigt bra.
 
I höger galoppen jobbade vi med spårningen. Dansa har alltid gått mer eller mindre med rumpan innanför i det varvet. Vi har dock haft så mycket annat att jobba med så det är inget vi lagt så mycket vikt på än så länge, men idag fick jag lite tips på hur jag kan jobba med det. Jag höll henne nästan utåtställd och fick därmed in bogen, samtidigt som jag flyttade bak höger skänkel för att putta ut rumpan och leda med höger tygel för att hon skulle fortsätta på volten. Det svåra var att Dansa ville bryta av till trav så fort jag kom åt henne, för då blev det ju jobbigt. Men vi lyckades få till det ett helt varv innan vi avslutade.
 
I vänster galopp vill hon gärna dyka för lågt så där fick jag luta mig tillbaka lite och höja formen så att hon nästan kom över tygeln för att få upp fronten. Fick påminna henne nästan var tredje språng. 
 
Fick beröm för att Dansa blivit väldigt mycket finare sedan sist hon såg oss. Att hon går mer av sig själv, har mer luft i steget och att hon hade en mer välvd hals och var mer ihopsatt. Kul!! Hon kändes finare än någonsin också! Jag känner att jag har fått in en mer stabil och konsekvent ridning i kroppen nu, så det är väl det som ger resultat :) 
 
 

Senaste hoppträningen

 
 
Tillhörande inlägg hittar ni här.

Hoppträning 1 Juli

 
Tillhörande inlägg hittar du här

Sommarfest

Hanna hade en liten sommarfest hemma hos sig förra helgen. Hon bjöd, som vanligt, på väldigt god mat och vi spelade spel och sjöng karaoke. Det blev mycket skratt och tok och jag var den enda nyktra senare mot kvällen, men det gör inget då jag kan inte alls är blyg och har lika kul som dom andra i rätt sällskap. Haha! 
 
 
Det är tur att någon är nykter när det krävs lite finmotorik ;) 

Regnet det bara öser ner

Lika som i måndags så regnade det hela tiden vi var ute igår. Det öste ner nästan hela dagen igår förresten. Jag tycker ju att det är mysigt och Dansa brydde sig inte eftersom att det var så mjukt regn.
 
Vi red till kullen ute på Eh och vände med Hanna och Winston. Vi galopperade mest eftersom Dansa behöver få igång den på riktigt. Det fanns mycket gratis sen hoppträningen dagen innan då det lossnade en hel del, men jag var noga med att aldrig hamna i lunket utan att hon sköt på ordentligt med bakbenen hela tiden. Hennes lunk-galopp är härlig, men det är ändå ingenting mot för den när hon verkligen tar i! 
 
Trots att det var 5e dagen Dansa gick och dessutom med en hoppträning dagen innan så var hon pigg och inte alls trött. Idag ska hon dock få en välförtjänt vilodag. Imorgonbitti rider vi ut och sen vilar hon lördag och söndag då jag är i fjällen. 
 
Nästa vecka blir extra rolig! På måndag är det dressyrträning och på onsdag ska vi till Rengsjö på Pay´n Jump. Sen hoppas jag att vädret är bättre så vi kan flytta dom till sommarhagen så att vi kan ge oss ut på några långritter med Hanna och Winston. 
 
Trafiken
Asfalten var såklart blöt igår så det swishade om bilarna. Jag red från och till stallet och Dansa reagerade inte på någon av det 3-4st personbilar som åkte förbi oss åt båda håll. Mötte två stycken ute på Eh också, en åt vardera håll. Jag såg den ena i tid och hoppade av och den andra kom innan jag hunnit hoppa upp igen och ingen av dom reagerade hon på. Var inte vid några avfarter alls igår. 
 
 
 

Heldag

Frida och jag har haft en heldag med lunchbuffé på Lilla k, som var underbart god som vanligt! En promenad och flera stalltimmar med hoppträning för att sedan avsluta med räkor och musslor framför vår nostalgiska film "Förtrollad". Den är ju för underbar! 
 
Tur vi fick ihop en riktig tjejdag nu innan dom åker tillbaka till Luleå. Risken är ju att vi inte ses förrän till jul.. :(
 
 

Vrålåket

I och med träningen så fick Dansa åka i nya transporten för andra gången idag. Jag valde att stå själv med henne inne i transporten den här gången för att kunna lugna henne och visst blev hon spänd, men hon stod stilla när jag bad henne och var jätteduktig när vi hade ner och upp rullgardinen. Vilken lättnad! 
Som jag grubblat på detta (ovanligt va?), samtidigt som jag vart ganska säker på att hon skulle vänja sig med tiden, så har ändå en liten liten oro att hon skulle bli värre gnagt i mig. Men se där, det slutade med att det inte var något alls att fundera på! 
 
Dansa gillar sina fönster som hon kan kika ut i och hon traskar lugnt och avslappnat in i den. Första gången var hon lite fundersam vilket är förståeligt med nya lukter och så, men redan på hemvägen då så var hon helt ok med att traska in och vistas i den. Nu kan jag älska min transport på riktigt! Får se vad Bronzac tycker om sånna här nymoderniteter när det blir dags för hans tur. Han åker ju oftast bara sisådär 1 gång om år.
 
 
 

Den stora muren

Blev hoppträning i eftermiddag och den gick riktigt bra! Känns som att lite saker släppte och jag förstod ännu ett snäpp vad som krävs av mig. 
 
Vi hoppade en rak linje mur - 5 - oxer och en böjd linje med räcke - 4 - mur. En kombination med oxer - 3 - oxer - 1 - räcke. Dansa hoppar ofta kort in då vi har lite för dålig galopp eller kommer lite fel och det löser jag genom att lägga in ett extra galoppsprång, och det funkar jättebra med avstånden.
 
Vi hoppade den stora läskiga muren som jag bävat lite för idag!! Jag stängde av känslorna och bara red som jag skulle. Haha. Och Dansa flög över utan att så mycket som titta på den! Vilken lycka!! Nu har vi hoppat alla varianter av hinder så som vattenmatta och mur. Hoppas det funkar lika bra på tävling. Den är faktiskt stor och obehaglig. 90cm hög och går inte att sänka, plus att den är ganska bred. Jag tycker den ser grotesk ut.. haha. 
 
Någonstans i mitten av träningen så kände jag bara att fan jag måste få FRAM HENNE PÅ RIKTIGT!!! Framåtbjudningen blir bättre hela tiden, men det är den där sista bromsen som vägrar släppa och jag börjar tröttna på den. Så jag tvingade henne att gasa på riktigt ordentligt på långsidan innan vi red banan och tänk vad mycket bättre det gick! 
Visst bromsade hon upp lite mot hindren, i svängen för jag tappade ridningen något då, men vilket skillnad det blev i det stora hela! Kändes riktigt bra och nu vet jag att det ska kännas som att vi rejsar (ser dock inte ut som så) så kanske vi får helt ordning på det där snart. 
 
Banorna låg på 85-90cm från början och genom hela träningen. 
 
 
 

Sällskap igen!

Efter drygt en vecka så fick vi igår sällskap av Hanna och Winston igen! Dom har vart ute på lite äventyr på egen hand så både Dansa och jag tyckte att det var kul att få dom med oss igår. 
 
Vi red ut på Eh och jag hoppade upp vid stallet. Är så himla tråkigt att börja med att gå, så jag kände att det får gå som det går. Regnade gjorde det också, mysigt! Dock swishar det från bilarna.. Vid tågövergången höll dom på och gräva med en traktor plus en massa orangeklädda gubbar sprang omkring. Vi ledde hästarna förbi bortåt men satt på hemåt. Det gick bra, förutom att Dansa fick en mindre hjärtattack när en av gubbarna rörde sig, även gubben blev rädd. Haha.
 
Dansa var riktigt fin från dressyrpasset dagen innan. Mjuk och fin i halsen och lyssnade bra på skänklarna. Rumpan for dock ut åt vänster hela tiden så jag red vänster öppna för att få in bakbenet. 
 
 
Trafiken
Det kom 2st en bakifrån och en framifrån på bortvägen och det var inga problem. Inte heller en som vi mötte längs grusvägen. 
På hemvägen blev hon väldigt spänd och trippig när två stycken kom bakifrån, och då gick vi på gräset utanför kyrkan, så hon hade mycket plats runt sig. Mötte en till senare då jag ledde henne utan problem. 
 
Söta fågelungar som finns i Spännars.
 

Uteritt och åker

Dansa och jag red själva till Hårga i förrgår. Var mer behaglig värme då. Hoppade upp vid loppisen och Dansa satte i handbromsen direkt, som vanligt när jag rider själv får jag väl säga nu efter ett ex antal turer. Börjar se hennes mönster. Hon var kolaseg och tjafsig till ovanför kallebacken men sen släppte det och var inga problem alls. I backen blev vi stående ganska länge. Hon backade ner i diket och skulle banne mig inte gå. Efter ett tag började hon traska åt rätt håll, men fortfarande nere i diket och så fort jag styrde henne upp mot vägen så surade hon ihop igen. Efter lite om och men så kom vi ju som sagt ifrån stället i alla fall.
 
Red samma runda som sist. Vände nedanför timmerhuset och sedan upp en runda till ovanför parkeringen vid berget. Impad av att det inte är någon konst att styra ifrån hemvägen när jag vänder in där. 
 
Dom har satt på bjällra på en av fåren. Dansa reflekterade inte över det på bortvägen men när vi red hemåt så gick det alldeles vid staketet och när vi kom travandes runt häcken, så blev den livrädd och sladdade iväg. Dansa blev också rädd men fortsatte framåt, om än spänd som en fiolsträng. 
 
Galoppfattningarna var riktigt bra idag och skänkelvikningarna gick super. Även åt höger. 
 
Trafiken -
Åkte förbi många personbilar och en tystlåten motorcykel längs segerstav. utan problem. Mötte även en tystlåten motorcykel efter grusvägen när vi stod på avfart, inga problem. På hemvägen när vi stod vid avfarten ut mot segerstav. så kom en liten lastbil/stor skåpbil och då ryckte hon till. Längs vägen sedan som var det inga problem med personbilar som åkte. 
 
Red på åkern mitt emot 3kanten igår. Den var riktigt bra! Tyvärr så ska morfar ta gräs där igen så vi måste såklart rida sparsamt, men jag är glad att jag hann rida där en gång i alla fall! Red ett dressyrpass och Dansa var riktigt fin. Hon blev rädd för något bakom häcken en gång så sedan var hon rejält spänd på den sidan också försökte hon smita undan och ut från åkern på den sidan grusvägen går. Men det gick bra ändå! Jag anpassade ridvägarna lite för att få ut så mycket som möjligt av passet. Riktigt fin i traven där jag lyckades hålla henne inom ramarna riktigt bra. Härlig känsla när hon växer av skänklarna istället för att bara flyta iväg. Gjorde fina skänkelvikningar åt båda håll. Kul att hon börjar förstå att hon ska flytta sig även för min högra skänkel och inte bara tro att jag är ute efter att irritera ihjäl henne med den.
 
Vänster galoppen gick även den superbra. Tog inte så mycket höger eftersom det så lätt blev tjafs där. Lättare att lösa det inom staket då jag får hjälp med inramningen. 
 
 
 
 

Bortglömd hoppträning

 
 
Insåg att jag glömt att lägga ut filmen från nästsenaste hoppträningen. Tillhörande inlägg hittar ni här

Dressyrträning

 
 
Film från senaste dressyrträningen. Har som vanligt valt att ta med både bra och mindre bra saker. Har faktiskt börjat bli mer och mer sugen på att bara ta med de bra för det gör ju alla andra och då känner jag mig lite extra dålig. (det vet jag för att många skriver om det som gått dåligt, men inte tar med det på filmen ändå). Men jag vill ha en så rättvis bild som möjligt så jag kör nog vidare på det här konceptet. 
 
Tillhörande inlägg hittar ni här.
 

Inte som alla andra

I torsdags var Dansa och jag ute och red själv. Red ute på Eh för andra gången ensamma och den här gången hoppade jag upp vid raskens. Hon var seg och stannade de första 50m men sen släppte det och hon bjöd framåt jätteduktigt. Vi höll igång i trav och galopp till en bit bortanför kurvan efter nya tåget innan vi vände hemåt igen. Galoppfattningarna var riktigt dåliga för dagen.
 
Vi bron hoppade jag av och kollade om jag fick ner henne och dricka i vattnet för det var så varmt, men det var hon inte intresserad av så jag hoppade upp och red hemåt. Hon började spänna sig i traven och vid fågelladan tvärnitade hon, stirrade framåt och vände sedan bortåt i lite studs. Sen blev vi stående där i 10-15 min. Hon var inte speciellt upprörd och spänd förutom när vi kom nära platsen hon var rädd på. Så vi backade ner i dikena och gick framåt om vartannat. Till slut provade jag att trava bortåt och sedan trava tillbaka hemåt igen men det gick inte heller. Till slut bestämde jag mig för att hoppa av och leda förbi henne och när vi närmade oss platsen blev hon väldigt spänd och självklart kommer det en bil just då! Hon kastade sig bakåt men allt gick bra. 
Hon gick förbi ladan med lite övertalning men fortsatte vara spänd så jag hoppade inte upp något mer eftersom jag ändå snart skulle hoppat av i vilket fall. Kom en bil när vi stod på parkeringsfickan utanför ladan också men då spände hon bara till sig lite. 
 
Alltså, vad är Dansa för slags varelse egentligen?? Jag har många gånger vart med hon hästar som blivit rädd för saker på hemvägen, såklart. Men jag har aldrig vart med om en häst som totalvägrar att gå förbi något på hemvägen! Dom brukar ju alltid tuffa till sig tillräckligt för att få komma hem, men inte hon inte.. 
 
Trafiken -
Förutom de två bilarna ute på Eh så åkte det förbi många personbilar medan jag ledde henne längs kyrkvägen och dom reagerade hon inte på. 
 
 
 

Hoppträning

I onsdags var vi ju på hoppträning!
 
Det var rejält varmt och Dansas humör var inte på topp. Började med att hon surade och hotade med att sparka Baronen direkt nere i paddocken även fast han inte var speciellt nära. Direkt efter så betedde hon sig jättekonstigt, kröp ihop när jag skänklade och gick konstigt med bakdelen så jag hoppade av och kollade så hon inte haltade, vilket hon inte gjorde. Sen var hon mer normal men surade många gånger mot skänkeln, höger ytterskänkel i galoppen och fattningarna, precis som hon brukar göra i dressyren när hon är trött. Det var länge sen det märktes i hoppningen. När hon sedan rev ett hinder blev hon jättearg och började studsa efter och sånt kan hända när hon blir busig i vanliga fall, men nu var hon arg plus att hon körde ett extra hopp rakt upp när jag skänklade framåt vilket hon inte burkar göra. 

Hon kändes allmänt irriterad på både mig och omgivningen. Hindren var det dock inga problem med! Hon bjöd dåligt första gången på studsen så att hon fick kravla sig igenom utan fart och en gång bromsade hon upp innan kombinationen vi hade men det syns inte ens på filmen och hon gick framåt bara jag lade om benen extra. Inne i kombinationen var det aldrig någon tvekan, vilket är väldigt viktigt. 
 
Jag hade svårare än vanligt med avstånden och det beror väl delvis på att hon var så av och på, men också för att jag inte kände att ridningen var på topp från min sida. Valde att hoppa sista banan på samma höjd och lite förenklad mot för vad de andra gjorde, för att jag kände att vi inte skulle krångla till det mer för dagen. 
 
Vi hoppade oxern ut ur kombinationen på 1,05 men resten låg på 85-90cm. Hon har inga problem med de normala storhäst avstånden när hon tar tag i hindren och hoppar iväg, men kommer vi kort in så måste jag lägga in ett extra. 
 
Dansa var kanske påverkad av värmen idag, jag glömde be Annika ställa in henne så att hon hann vila lite. Men jag har mina aningar om att hon kanske var brunstig också eftersom hon surade mot Baronen och var så petig med skänklarna. Var hon det så uppskattar jag mycket mer det här ridhumöret än det jag märkte av i höstas då hon var seg som kola och jag bara kunde rida med rösten. 
 
 
 

Nya vrålåket

Ikväll var vi på hoppträning så då fick Dansa inviga nya pärlan. Jag var lite spänd på hur hon skulle reagera med rullgardinen bak under resa eftersom den låter en del. Det var dock inga problem! Hon tyckte heller inte att det var någon big deal att traska in i den. Backade en gång några steg men gick sedan in och på hemvägen gick hon in direkt. Hon frustade och var lite spänd på alla nya lukter och när jag grejade med sadelkammaren, men annars gick allt så bra. 
 
Förutom att hon var totalt livrädd när vi öppnade och stängde gardinen!! Hon fick nästan panik. Kröp ihop med rumpan och trampade hysteriskt med huvudet uppe i taket. Likadant var det när vi skulle hissa upp den. Tillbaka i stallet lade hon sig till och med mot väggen och tröck på/gungade mot den. Men när hon fått lugna ner sig, så gick resten ok. Hon var fruktansvärt spänd men skötte sig. Obehagligt att hon i princip får panik med tanke på om hon skulle hoppa över bommen. Nu tror jag inte hon lättade något i fram, tack och lov. 
 
Jag tror hon kommer vänja sig, kanske inte så att hon är helt avslappnad men så att hon inte får panik i alla fall. Men jag är ändå orolig för att hon kanske inte gör det? Dumt att vara orolig i förväg, men som vanligt kan jag inte låta bli. 
Idag stod Hanna i transporten med henne för hon hade inte testat att stänga och öppna så ville inte riskera att hon tappade kontrollen på den. Men nästa gång ska jag stå inne med henne så jag får se mer tydligt hur hon beter sig, och inte bara höra. Det måste bara lösa sig! 
Hon var inte alls rädd för transporten annars, så hon förknippar tydligen inte det där läskiga med att gå in och ut ur den tack och lov. 
 

Ensam uteritt

I söndags var Dansa och jag ute och red själva igen. För första gången mot Hårga. Ledde henne till Loppisen och satt upp där. Hon var väldigt tittig, motvillig, rörde sig i slow motion fram till huset på vänster sidan ovanför kallebacken. Det är ju väldigt mycket grävt och arbetsgrejer överallt efter vägen så hon var "rädd" för allt. Stannade säkert 20ggr, mer eller mindre korta stunder, men aldrig riktigt länge. Därefter släppte det. Tror hon inte stannade en enda gång till faktiskt även fast det finns att titta på efter det också. Red till nedanför timmerhuset och vände, sen på hemvägen svängde jag in mot berget och vände sedan ovanför backen efter parkeringen. Vi travade och galopperade en hel del efter att handbromsen försvann. Den släpper inte helt på bortåt vägen, men prio ett nu när vi rider själv är att hon rör sig åt rätt håll och det gjorde hon med råge. 
 
Trafiken-
Kom många personbilar längs segerstavägen. Mötte en på smal grusväg då jag hoppat av och två stycken uppsuttet fast vid infart och hon reagerade inte på någon av dom för dagen. 
 
Igår tömkörde jag på 3kanten. Det var rejält högt gräs så hon fick lyfta mycket på tassarna. Blev väldigt framtung i högergaloppen och fick inte riktigt ordning på det. Hon drog gärna in näsan för mycket också över lag. Idag har hon fått en hel vilodag. Imorgon väntar hoppträning!
 
 
 

Skärså

Har spenderat hela dagen med Anna och Sune i deras stuga i närheten av Skärså. Hennes mamma var där och även farmodern kom och hälsade på.
Älskar skogen som låg runt stugan och doften från havet. En riktig semesterdag! 
Vi cyklade in till Skärså och åt glass och Anna guidade oss lite, medan Sune nöjt satt i cykelkorgen alla km. Tiden rann iväg i en himla fart så vi var inte hemma förrän efter kl 19 och då åkte jag ner till Kilafors och hämtade min nytvättade pärla som snälla mamma och Anders putsade på flera timmar idag. Tusen tack!! Anders hade även tagit bort namnet på förra ägaren och hästen som var ditklistrat på båda sidorna. Åhhh den är så fiiin! Hoppas nu bara att Dansa tycker likadant, men det tror jag garanterat. SÅ mycket mer stabil och helt ljus! Längtar tills vi ska på hoppträning imorgon.
 
Nu ikväll har vi ätit grillat hos svärfar och tittat på u21 Em-finalen. Dags att sova och vara pigg till morgondagen.