Celiaki

Tidigare i veckan var jag och tog blodprov för att se hur glutenvärderna såg ut. Eftersom att det fortfarande låg på 22 efter ca 6 månader i somras så ville jag kolla en extra gång nu för att se att det går tillbaka som det ska. Jag mår ju bra i magen nu (har ont ibland men det beror på något annat) men vill såklart absolut inte ha några följdsjukdomar som man riskerar. Därför vill jag också vara säker på att min kost fungerar som den är nu. Hemma vet jag att jag inte får i mig något men äter man ute så kan det vara lite lurigt ibland. 
 
Mitt värde ligger nu på 10 och ska ner till 7, men de fjuttiga tre stegen är knappt något alls. Så det har troligtvis bara inte hunnit gå tillbaka till 100% ännu. Detta gjorde mig så lycklig! 
Dom kollade b-vitamin, folsyra, järnvärde osv också för det är vanligt att få brist på dessa när man äter glutenfritt. Men det såg fint ut förutom lite för lågt folsyra-värde som han skrivit ut på recept. Järnvärdet såg till och med mycket bra ut. 
Ska ta nytt blodprov i höst för att se så att alla värden ser bra ut då med, och även att folsyran ökat som den ska. 
 
Nä men det här känns sjutk bra! 
 
 

Fredag - tempopass

Ett tempopass innebär en kortare ridtur på ca 40 min men då vi håller igång i princip hela tiden förutom minst 20min skritt sammanlagt före och efter. 
Planen var att rida till tågövergången ute på Eh men när vi kom till tåget innan grusvägen så valde vi att vända tillbaka till kyrkan, för att sedan ta en vända tillbaka mot tåget igen innan vi red hemåt. Tog en vända hemma på grusvägarna och sedan tillbaka till kyrkan igen. 
Galopperade längs raksträckan mellan kyrkan och morfar & Annika två gånger och höll även igång mycket i trav. När vi var tillbaka hade vi en snitthastighet på 6,6km/h vilket är fort för oss, och hade vart ute i drygt 50 min. 
 
Jag är gansak missnöjd med kvällens ridpass. Jag red dåligt. Känns som att jag har så dålig koll på min kropp när jag rider i dressyrsadeln så jag måste verkligen göra det oftare. 
Jag tappade benen och red för mycket med händerna, vilket Dansa såklart inte accepterade. Tack och lov! Skönt att hon säger ifrån när jag missköter mig. 
Jag skärpte till mig när jag insåg det såklart så i slutet gick det mycket bättre. Hon är dock inte helt nöjd med tränset fortfarande, efter tre pass. Ska testa att sätta på det tredelade nästa gång. 
Men nu blir det det gamla hederliga remonttränset med tredelat på söndag och på måndagens träning.
 
Efter stallet så åkte jag till ridskolan och tittade på Lotta Björes träningar tillsammans med Linda och Carro. Nu ska jag sova. Tidig morgon i stallet imorgon för mockning innan vi ska på bröllop.
 
 
 

Skritt

Ikväll var jag och Dansa ute och skrittade med Emelie och Winston, och Hanna som gick. Vi skrittade i drygt 30 min och Dansa fick gå först hela tiden.
Det var blaskigt efter vägen så bilarna vi mötte swischade men Dansa brydde sig i princip ingenting. Hon har även vart lite lurig mot bilar i mörker men det brydde hon sig inte heller om. Hon hon vant sig eller om det berodde på att hon gick först vet jag inte. Men duktig var hon! 
 
Red med det nya tränset idag också och hon kändes mycket bättre redan från start idag, men inte alls som på remonten. På det har hon ju vart gudomlig sista veckorna så det kanske är svårt att uppnå. Tror i alla fall bara att hon behöver vänja sig då jag minns att hon var lite annorlunda på det andra acchen också när det var nytt. 
 
Testade på lite öppnor/slutor (vet ej vad som är vad), men hon gick bäst när hon fick vända/böja sig åt vänster. Åt höger var det svårare. Gjorde även någon fin skänkelvikning och varvade mellan att låta henne skritta på och ta tillbaka lite. Det gör hon bra. 
 
 
 

Handbromsen

Min plan igår var att rida först och galoppera mycket för att locka fram handbromsen och sedan rida igenom den ordentligt. 
Vi red först från stallet, hela vägen ut på Eh och tillbaka hem. Har aldrig ridit först en hel och längre runda förut men det gick alldeles strålande. Mycket galopp blev det, men problemet löste vi inte. För handbromsen var som bortblåst idag! 
 
Inte mig emot. Antingen så berodde det på att Dansa aldrig behövde börja bakom och sedan gå om (vilket många hästar jag ridit reagerat på) eller så är det för att jag var konsekvent redan från skritten att hon skulle ta mina skänklar ordentligt. 
 
Bjudningen satt där den skulle i vilket fall och vill höll igång nästan hela vägen från tåget och ut till postlådorna. Dansa brydde sig inte ett smack om att hon var först över bron idag heller, var bara tvungen att flika in det. Hon tog båda galopperna och gasade på duktigt när jag bad henne. Hon bytte dock varje gång jag ökade i höger galopp och jag vet att det är något jag för fel med sitsen (lärde mig det när vi tränade förvänd galopp innan vilan) men minns inte vad det var. 
 
Red med nya tränset som är acchen + tvådelat och hon var riktigt tråkig på det i början men blev bättre i slutet. Hon behöver nog bara vänja sig då vi ridit med remont länge nu eftersom hon vuxit ur sitt andra acchen under vilan. 
 
 

Första passet på bana 2015

 
 
Tillhörande inlägg hittar ni här

Kalas-helg

Viktor fyllde år när vi var uppe i Luleå och sen vi kom hem så har vi inte hittat något datum för kalas. Mamma och Anders tröttnade på att vänta så dom gav honom en sällskapskväll i lördags med bowling, middag på restaurang och som avslut kortspel hemma hos oss. En riktigt rolig helkväll som även jag fick lyxen att bli bjuden på! 
 
På söndagen hade Kicki och Emma bokat in sig på firande, så då köpte vi med oss mat hem från strandrestaurangen och åt gino till efterrätt. Och nu på lördag ska vi på bröllop! Så nu är det firande på hög nivå alltså(för att vara oss). Haha. 
 
Idag var jag ledig och åkte till ridskolan med Hanna och hundarna för att hjälpa Linda med hoppningen. Sune rejsade runt som en galning, lös, i ridhuset efteråt då det bara var vi där. Nästa lediga onsdag åker nog Dansa och jag också dit och hoppar lite. Har även anmält mig till en markarbetsträning för Lena Bredberg nästa helg, så jag hoppas vi får plats.
 
Sen åkte vi och red ut på Dansa och Winston och därefter till Bronzac och skötte om honom. Ikväll har jag vart och klättrat med Linus och Martina. Jag klarade knölväggen igen utan att ramla en enda gång. Klarade även en ny, slät vägg så nu har jag bara den med både knöl och låda kvar. Ramlade några gånger på den släta innan jag tog mig upp. 
Testade för första gången bara en led (den röda) på sluttande väggen och jag kom halva vägen innan jag körde fast och fick ge upp då krafterna tog slut. 
Klarade längre på repstegen och flera gånger ikväll också. SÅ kul när man ser resultat! 
 
Från bröllopet i somras. 

Ridhus

Självklart så blev det snöväder idag så jag höll på att ställa in ridhusbesöket. Men när jag kom ut på landsvägen och såg att det inte var så mycket snösträngar så bestämde jag mig för att åka ändå. Trots mörker och snöfall så gick det superbra! Dansa ville mer än gärna in i transporten både dit och hem och ekipaget kändes stabilt på vägen så det kändes tryggt. 
 
Hanna och Dansa hade lite diskussioner när vi kom fram då Dansa såklart ville se så Hanna fortfarande var tvungen att bestämma. Och så var det ju tråkigt nog.. Så sen blev dom vänner!
 
Dansa skötte sig jättebra i ridhuset trots spring på läktaren och sällskap av flera okända hästar på samma bana. Lite lurigt var det ju, men det räckte att ha ett extra öga på dom. 
 
Ridningen gick sådär till en början. Dansa hade ingen bjudning och vi fastnade därmed i det vanliga, den stora gången och allt blir bara som i slowmotion. Hon lyssnade inte på mina skänklar och spöet ville jag inte använda med alla barn i närheten, även fast jag inte gör något dumt med det så kändes det inte ok. 
Har ju ett litet problem vad gäller de långa dressyrlädren. Mina fötter hamnar så pass långt ned att jag måste vinkla dom konstigt, och under mig för att kunna kicka till när hon behöver vakna. Men jag får ingen kraft när jag behöver göra så. Det är därför jag rider med sporrar på träningarna, (dom sticker ju ut mer och därmed någr jag hennes mage med en mycket mindre benrörelse) men jag vill kunna klara mig utan dom också. Det är viktigt för mig.
 
Så jag kämpade vidare! Alltid extra jobbigt och svårt att rida på bana efter vinteruppehållet. Allt händer så fort och det blir mycket mer att hålla ordning på jämfört när man rider ut längs vägarna. 
 
Efter 15 min tänkte jag avsluta för att jag trodde hon var trött eftersom jag inte fick någon go i henne. Men så ångrade jag mig för att jag kom att tänka på allt jag slarvade med. Jag var inte konsekvent med bjudningen, jag hade för långa tyglar och släppte även fram händerna så fort jag bad henne att öka tempot. Resultatet blir då plus minus noll eftersom jag behöver samla ihop energin jag får fram för att hon ska bli kvickare och orka/klara av mer. 
 
Sagt och gjort! Jag satte tryck i henne och vips så hade jag en helt annan häst! Handbromsen satt fortfarande i lite men den försvann nästan helt och känslan blev så mycket bättre! Hon känns så himla rolig då och jag blir så glad att jag lyckades ta mig igenom det, med lite hjälp av Hanna som kommer med kommentarer som gör att jag tänker till. Prio ett idag var framåtbjudningen och den satte vi, resten får vi jobba på en annan gång. Till exempel min sits som var riktigt illa idag. 
 
Ska lägga upp en film inom någon dag så ska ni får se skillnaden på första halvan av passet och sedan den sista halvan. 
 
 

Dansas schema v.5

Nu har Dansa fått komma igång i trav och galopp i två veckor efter 3 veckors skritt. Så nu kommer hon gå relativt normalt den här veckan, utan träningar och konditionspass dock. Dressyren startar nästa vecka och hoppningen vet jag inte riktigt. Min hopptränare kör bara under paddockperioden så jag måste lösa det där med hoppning i ridhus på något vis. 
Den här veckan går hon 5 pass varav 1 kommer vara endast skritt. 
 
Måndag - Ridhus. Känna igenom grunderna.  
 
Tisdag - Vila
 
Onsdag - Uteritt
 
Torsdag - Skritt
 
Fredag - Uteritt. Tempopass. 
 
Lördag - Vila
 
Söndag - Uteritt. Lite lugnare då vi har dressyrträning dagen efter. 
 
December 2014
 

Fyrhjulingsträning

Idag mötte vi upp Frida och Peter vid kyrkan där vi stämt träff för att ha träning med deras fyrhjuling. Jag valde platsen för att där finns en parkering som går jämsmed vägen så att vi hade lite yta att skutta runt på utan att hamna i diket.
 
Vi höll på i nästan 1 timme och varvade med att bara vara i närheten av den då den var på men stod stilla. Det var lite läskigt men Dansa är så nyfiken så hon kunde såklart inte låta bli att gå fram och nosa flera gånger. Sen åkte dom säkert 30 ggr fram och tillbaka längs vägen medan vi skrittade fram och tillbaka. Ibland åkte de förbi bakifrån men för det mesta mötte vi dom framifrån. Bakifrån var aldrig några problem så det ska vi dra nytt av i framtiden. Sen gick det bättre att möta dom mot solen och lite sämre då vi hade solen i ryggen. Kanske att det reflekterade på något vis, kanske det var något helt annat som störde henne.
 
Att ha Winston framför gör ingen skillnad i alla fall, snarare att hon reagerar mer då än när hon själv är först. Lite underligt, men vid det här laget har väl vi alla runt Dansa insett att hon inte riktigt är som alla andra. Haha.
Innan vi avslutade helt så åkte dom om oss bakifrån några gånger på smal väg och då reagerade hon mer, men Hanna gav som förslag att flytta spöet till innersidan (jag brukar alltid ha det ut mot vägen annars för att kunna peta bort henne från trafiken) och det fungerade! Då rätade hon upp sig och rörde sig bara framåt även om hon var spänd. 
Innan dom åkte förbi sista gången så kom en skoter mitt i allt också, och dom låter betydligt mer! Dansa blev mer spänd då men höll rak kurs!! och när fyrhjulingen sen åkte så brydde hon sig inte. Den var ju i princip tyst efter att man hört skotern. 
 
Som Annika sa så är det säkert bara joll att hon reagerar på dom, och det tror jag med till viss del (om det enbart var joll borde hon ju reagera i alla situationer och inte bara i vissa) men det är fortfarande ett problem då det blir en farlig situation. Jag vill inte riskera varken min eller Dansas kropp. Men nu har vi i alla fall försökt lösa problemet och jag är mycket nöjd med resultatet! Hon var inte helt övertygad men mycket lugnare och viktigast av allt så har vi fått se hur vi på säkrast sätt ska hantera de här situationerna. Känns också skönt att Dansa inte bryr sig om att vara först för det betyder att det inte borde vara någon skillnad när vi börjar rida ut själv. 
 
Vi hade vart ute en timme när vi var klara så vi tog bara en trav och galoppvända ut till bron på Eh. Som Dansa utan att tveka gick över först även idag! Hon var lite seg i galoppen då vi red först men när jag bad ordentligt om ökning så tog hon det och surade aldrig. På hemvägen var det en helt annan bjudning. Hon var väldigt fin även idag. Dock väldigt trött när vi saktade av till skritt på hemvägen. Första gången efter vilan som hon blir trött i huvudet. Var jobbigt att umgås med motormonster! 
 
Imorgon åker vi till Brs och rider i ridhuset för första gången i år. Jag längtar!! Känns lite pirrigt att åka iväg i mörker och bara allmänt åka iväg igen. Har ju inte rört transporten sen i november, men hela förra året och året innan så var transportturer vardagsmat så jag behöver bara vänja mig vid att åka på vintern. Det har vi nästan aldrig gjort. 
 
 Måste nog spänna nosgrimman lite mer, den sitter ju som en vanligt grimma nu ser jag. Hehe. 

Blä

Är nere i en svacka och blir på dåligt humör för minsta lilla. Vill lägga mig ner och gråta en skvätt för allt och ingenting.
Dansa blev rädd när jag skulle spraya hennes sår på hoven ikväll och började lätta i fram. Det är inte ok någonstans att ta till stegringar (inte i någon grad). Så nu har jag sprayat ut en tredjedel av flaskan bara för att hon skulle slappna av till ljudet. Hon blev rädd när jag prasslade med en påse också så jag prasslade vidare, högt och lågt, tills hon slappnade av. Hon blev rädd när jag prasslade ovanför mitt huvud, men blev bara nyfiken när jag prasslade i midjehöjd. Hon har sina specifika akilleshälar som lever kvar sen hon var föl.
 
När jag kom hem från stallet skulle Viktor och jag åka och köpa dörrhandtag, och när han ville spela en sista låt på trummorna fast vi sagt att vi skulle åka så fort jag kom hem, så rasade hela mitt liv (?!!). Ja på den nivån är det och jag har inga som helst förklaringar till varför mitt humör är som det är. Tjejer alltså.
Tur jag har världens bästa sambo som tar det med en nypa salt.
 
 

Snöfall

Ikväll snöade det kraftigt när vi skulle ut och rida med Winston och Dansa. Jättemysigt! Men eftersom att vi inte såg så bra pga snön som föll plus att det var snörök så vågade vi oss inte riktigt ut efter vägarna, och fick snällt hålla oss hemma på grusvägarna runt stallet. Det gjorde vi mycket förra vintern när jag ansåg att avramlingsrisken var för stor för längre utsvävningar. Hehe.
Nu känns det fjuttigt att skrota runt där men faktiskt så skrapar man lätt ihop ett längre pass även där. Idag red vi 4,5km och var ute i nästan 50min. 
Red till ladugården och vände en gång och sedan travade vi nästan till kyrkan fram och tillbaka innan vi red kors och tvärs hemma. 
Höll igång mycket i trav och Dansa var huuuuur fin som helst! Flöt över vägen i skänkelvikningar, ökade och minskade och varierade formen. Så stadig och lyhörd. 
Jag blir helt sprallig av att hon är så fin att rida just nu. Längtar så himla mycket efter dressyrträningarna så vi får läxor att öva på och känna hur hon känns i ridhus. För så ridbar som hon är nu har hon aldrig någonsin varit. 
 
Vi tog en galopp också men W halkade till så vi vågade inget mer. Lurigt nu när det är snorhalt under snön.

Dansa såg något läskigt vid ladugården men efter att ha samlat mod ett tag så vågade hon traska på i täten ändå. Sen for hon iväg ala Winston i slutet och jag tror det var då hon lyckades kliva på sig själv. Hittade nämligen blodig snö när hon kom in i boxen och på vänster fram hade hon ett rejält sår precis vid kronranden. Det var som en liten grop och blodet rann lite. Jag sköljde rent och dränkte med jodopax så hoppas jag att det håller sig fint till imorgon när hon är ute i nysnö hela dagen. Slutade rinna blod innan vi åkte hem. Får kanske rida med boots så länge broddarna sitter på (är bara ett under att hon inte skadade sig av dom när vi var ner i diket i tisdags). I alla fall till det här såret har läkt så hon inte riskerar att dra upp det igen.
 
Undersöker sår och pratar med Annika.
 
 
 

Morgonstund har guld i mun

Eller? Jag ville bara dra täcket över huvudet igår morse när klockan ringde 6.50. Kalla mig bortskämd men jag är van att kliva upp kl 8 så då blir det tidigt eftersom jag är vaken längre på kvällarna istället. Hanna hämtade upp mig strax efter kl 7 och väl i stallet så var det bara skönt och tröttheten var borta.
 
Hästarna fick äta sitt hö innan vi red och fick sedan havren när vi kommit tillbaka. Hur gör folk när dom ska rida jättetidigt på morgonen? Alltså tidigare än oss. Går dom upp en timme tidigare för att låta dom få havre och smälta maten eller ger ni efteråt? Tänker att det är huvudsaken att dom får i sig hö om man inte ska rida något monsterpass.
 
Vi red ut till tågövergången på Eh och höll igång från kyrkan och tillbaka till kyrkan med någon kort skrittpaus. Blev en lite längre medan vi väntade på ett godståg som skulle åka förbi. Annars var det trav och galopp som gällde. Dansa var jättefin större delen även idag, men släppte kontakten med bettet några gånger och sträckte ut tungan, så jag började tro att hon fått den över bettet. Men den låg rätt. Så jag vet inte om hon fick tillbaka den eller bara är missnöjd efter tredje dagen med det raka bettet? Hon började bete sig lite underligt med det i slutet av föregående ridtur också.
 
Gjorde två jättefina och enkla skänkelvikningar i trav och ökade traven rejält några gånger utan att tappa balansen eller falla in i galopp. Det är så himla kul!!
I galoppen fick hon bara rulla på. Tog fel första fattningen och korsade två gånger när W bröt av framför och hon inte orkade korta sig.
 
När vi gick efter kyrkvägen vid ridåkern så kom en epa utan lysen och skramlade lite. Inte alls mycket uppfattade jag det som, men Dansa kastade sig ner i diket när den åkte förbi. Så hon försvann upp till magen. Lyckades skutta ur diket upp på åkern så sen fick vi gå ut därifrån och sjönk ännu en gång. Allt gick ändå bra så det var skönt men nu har jag bokat in min kusin på söndag. Han ska komma med sin fyrhjuling så att vi kan träna under kontrollerade former. Hoppas att det går att träna bort för det här blir ganska farligt då vi har mycket skrammelfordon och crossar, skotrar, traktorer osv som åker på vägarna hemma. Möter nästan alltid något. Finns det en avfart att gå in på så är det inga problem, men det är dåligt med sådana på många av sträckorna och vägarna är väldigt smala. 
 
 

Vilat i form

Igårkväll var jag och Martina på Höghammarhallen och klättrade med Linus och Jonas. Vi hade inte klättrat sen innan jul, vilket är ganska precis en månad sedan. Så jag var helt säker på att den lilla styrka och teknik jag fått till på de två gångerna vi var iväg, var som helst bortblåst. Men icke! Det var snarare tvärtom så jag klarade en ny vägg! Den med en knöl på mitten som jag kämpade så mycket med sist. 
Idag lyckades jag få tag i greppet ovanför knölen och sedan var det inte så svårt. Klarade även den sluttande väggen längst åt höger för andra gången. Utan att stanna och vila eller ramla en enda gång dessutom! Sist jag klarade den så satt jag och vilade flera gånger. 
Den med knölen ramlade jag på 1 eller 2 ggr på. 
 
Jag klättrade en blåa leden på 1m 13sek. 
Jag och Martina tävlade fyra vändor också på den blåa och lila. Den som var på den blåa vann varje gång förutom en gång då Martina ramlade, vilket gjorde att jag vann på den lila. Men vi är väldigt lika i snabbheten på de där lederna.
 
Testade att klättra på stegen också och det var väldigt jobbigt trots att jag tog hjälp med fötterna och inte gick ren armgång. 
 
 

Busfrö

Red ut till Eh med Hanna och Winston idag. Dansa fick gå först från tåget och fram till svängen innan kullen och hon gick över bron idag utan att knappt bry sig. Otroligt skönt för då vet jag att jag inte bara skjuter problemet till framtiden om jag inte orkar tjafsa så länge utan hoppar av och leder henne över några gånger innan jag sitter upp och rider över. 
 
Hon fick lite seg kola-känsla när hon fick gå först idag men det släppte fort. Hon tvärnitade en gång så att jag slog huvudet i halsen på henne. Det där verkar vara hennes nya grej! Idag gjorde hon så två gånger och de senaste ridturerna har hon gjort så minst en gång. Men om det nu är hennes busgrej så känns den ändå väldigt ok! Jag vaknar ju till liv ifall jag sitter i andra tankar i alla fall. Haha. 
 
Vi travade mest idag, och skrittade massor, och Dansa var jättefin mest hela tiden, fast allra finast i slutet. Väldigt mjuk och fin i munnen och trampade på bra med bakbenen. Hon fick öka traven i en uppförsbacke och den satt riktigt fint, även om jag hade kunnat be om mer. Härlig känsla när hon trycker iväg med bakfossingarna och är lätt i fronten. Mumma! 
 
Tog en kort galopp innan vi var tvungen att bryta av för att en bil kom och hon var riktigt fin i den också. Hoppade av när bilen åkte förbi för det var en med flak och Dansa är ju inte helt säker med sånna och nu när dikerna är fyllda med snö så vill jag inte sitta på ifall hon hamnar där. Hon backade dock bara och när jag sa åt henne att gå framåt så skyndade hon sig lite onödigt mycket. Hon kastade sig inte som när skotern och fyrhjulingarna kom. Den här lät inge konstigt heller iof. 
Åkte förbi en stor gul traktor också men då hade vi gått in vid fågelladan så då rörde hon inte ett öra. 
 
Dansa lägger ju huvudet lite på sned och jag försökte komma på en lösning på det idag. Testade att flytta baken åt olika håll för att se om det fick henne att bli tvungen att räta upp sig (eftersom jag inte får till det med att greja i fram) och det tog emot lite att flyta rumpan åt vänster och jag tyckte hon rätade upp sig lite mer efter det, så jag kanske kom på något. Men ska som sagt höra med P när vi har träning om 2 veckor. DIT längtar jag!! 
 
 

Dansas schema v.4

Denna vecka fortsätter vi med att trappa upp ridningen lite. Fortfarande mycket skritt men inte riktigt så mycket som det varit. Trav och galopp läggs på längre sträckor. Har inte börjat kräva något mer än att hon trampar under sig i de högre gångarterna ännu. Jobbar mycket, hela ridturerna, nu med att få henne rakriktad eftersom hon vill lägga omkull huvudet lite åt vänster. Vet inte riktigt hur jag ska lösa det, så måste fråga P så fort det blir träning. Hon hade den tendensen förra året också men nu när vi har bra koll på framåtbjudningen så känner jag att det är dags att ta tag i det. 
 
Hon kommer få gå endast 4 dagar varann vecka nu medan det inte finns något bra ställe att tömköra på.
 
Måndag - Uteritt 
 
Tisdag - Uteritt. Tempopass
 
Onsdag - Vila
 
Torsdag - Uteritt
 
Fredag - Vila
 
Lördag - Vila
 
Söndag - Uteritt. Fyrhjulingsytäning
 
 

Söndag - Skritt

Igår stod en skrittrunda på tur. En lugn och avslappnad stund på hästryggen kan man tro. Men ack så fel man kan ha! 
Blankis på de flesta ställen, dock ganska mjuk så broddarna tog bra tack och lov! Speciellt idag. Hehe. 
 
Hanna och Winston var med såklart och han lät sig inte luras av Dansas sprattelhumör idag. Bara några gånger. Började med att en skoter åkte förbi oss vid årtalshuset vilket gick superbra.
- Sen var det någon som hackade is ute vid vägen så Dansa blev jättespänd och ville inte gå. Så W och Hanna tog täten och även han tyckte det var superläskigt. 
- Vid kyrkan mötte vi min kusin och en kompis till honom på deras fyrhjulingar och Dansa spände sig inte ens när dom närmade sig. Men när den första var bredvid så blev hon livrädd och tvärnitade och backade bakåt i en jäkla fart med hovarna glidandes på isen. Sen kastade hon sig framåt och sprang på sniskan tills även den andra hade åkt förbi. 
- Ute på Eh vågade hon inte gå först över bron. Förrens jag hoppade av, ledde henne över flera gånger fram och tillbaka (hade inte tålamod att vänta ut henne) och hoppade sedan upp och lät henne skritta över åt båda håll vilket inte var något problem då.
 
 
- Kom en skoter på smala grusvägen som var täckt med is, och en skoter på ren is låter inte lite alltså. Så jag hoppade av och när den åkte förbi så kastade sig Dansa ner i diket, men höll sig på benen så det gick bra. Förstår inte varför inte människor kan stanna och stänga av när dom ser ett djur som är livrädd. Tar max 2 min av deras dyrbara tid och risken för skador är så mycket mindre. 
- Sen sprang det en ekorre i skogen som skrämde vettet ur henne. 
- och till sist en flock fåglar som flög iväg, som fick henne att tvärnita och hoppa till. Haha
 
Ja inte fick vi en lugn och stillsam söndagstur i alla fall! Ändå så var det himla härligt och Dansa var så fin där emellan. Red på ett rakt bett med fasta ringar för första gången idag och hon kändes mer stabil på det. Inte lika ormig. Men risken är nog att det blir för orörligt när hon vant sig, men det kan nog absolut vara något att variera med. Nu skrittade vi ju också bara idag. 
 
 
 
 

Lördag - Landavägen

7,5 km. 1.05 h 
 
Igår red vi en bit in på Landavägen tillsammans med Hanna och Winston. Underlaget var snorhalt men lagom mjukt och fint på de flesta partierna. Det här skulle ju då likna en lugnare variant av normal ridtur. Vilket jag tycker att det gjorde också, men Hanna höll inte riktigt med. Vi måste träna upp henne lite så att hon kommer orka med våra riktiga träningspass i framtiden tror jag. Haha. 
Dansa blev lite flåsig första galoppen upp för en längre och lite brantare backe, men hon blev aldrig trött i kroppen.
 
Vi var ute i 1 timme och galopperade på 3 sträckor, travade en längre och någon kortare och däremellan skrittade vi massor. 
Dansa var först i alla galopperna och i de två första fattningarna så stannade hon och studsade (alltså surade mot skänkeln). Jag blev arg och manade på henne och surheten gick fort ur henne båda gångerna så hon fick en ärlig framåtbjudning och jag kunde skänkla på utan problem. Jag måste försöka vara ännu snabbare och korrigera henne precis innan hon stannar, men det är svårt att hinna. Hanna tyckte att vi galopperade fortare än någonsin och jag lade i en lite högre växel för att hon skulle ta för sig framåt, men så fort tycker inte jag att det gick. Förutom när hon blev rädd för något och drog på rejält en bit. Jag kanske blivit fartblind även i galoppen nu under vilan. Haha. Jag är inte van att Dansa har en egen rejäl motor i galoppen. 
 
 
Ridbarheten är fortfarande väldigt bra, även om hon var något stretigare i traven igår. Red med novabettet för första gången sen i vintras tror jag och hon var lite stretigare med det då också om jag minns rätt. 
 
 
 

Torsdag - ridpass

När vi kom ut från stallet igår med hästarna klara så började det blåsa och flyga snö. Det blev bara värre och värre och tillslut såg Hanna knappt vägen för hon fick så mycket snö i ögonen. Jag hade glasögonen eftersom jag fortfarande är lite förkyld, så jag klarade mig bra! Dansa försökte vända sig lite mot vinden men glömde bort det så fort hon fick lite uppgifter. Så fort vi kom in bland träden så försvann blåsten och snön föll lugn ner från himlen. Härligt!
 
Vi travade en del igår och lade även in första galoppen på ca 9 veckor. Dansa föll, med rätt fattning, in i en väldigt rund och fin galopp. Hon var pigg och glad, men det enda bus som kom var en liten rusning. Himla schysst måste jag säga! 
Det blev bara en kortisgalopp då Hanna missbedömde avståndet till bron och sen fick vi ingen mer möjlighet då vädret blev sämre. Skulle egentligen bara känna lite snabbt på den så det var bara bra. Så lätt att tjuva åt sig lite extra. Haha. 
Vi travade en del också och hon var himla fin där. Hon börjar vakna till och piggna på sig lite extra nu när hon insett att lite roligare gångarter är aktuella, så hon blev lite springig någon kort stund då och då. Men med halvhalter så kom hon fort tillbaka. Bra att vi har Winston framför oss som bromsar upp lite så att vi håller oss till en normal trav och inte svävar iväg. 
 
I traven får hon bara trava på rakt fram med mycket halvhalter (!!!!) just nu och lite böjningar. Kommer flytta mycket för skänkeln där också bara hon kommit igång och jag hittat tempo och takt bättre. 
 
På hemvägen kom en stor timmerlångtradare efter smala kyrkvägen. Tack och lov så var vi precis vid Annikas lilla inbuktning till Ysteriet och chauffören var jättesnäll och stannade och väntade tills vi kommit in ordentligt där. Jag hoppade av och stod med Dansa och hon skuttade bara till lite när den rullade förbi. Tack vare snön så var den knäpptyst. 
Åkte förbi en illalåtande gammal volvo en stund innan och hon stannade upp en halv sekund när den åkte förbi men kom på bättre tankar och fortsatte framåt. 
 
 

Hovslagardag

Min lediga dagar har spenderats till största del i stallet. Jag och Sune åkte dit strax innan åtta i morse för att Dansa och Winston skulle skos. 
Hovslagaren kom inte förrän vid nio så jag hann mocka och dona lite. Dansa skötte sig ännu bättre denna gång. Hon stod och sov nästan hela tiden. När jag frågade J om han inte tyckte att hon blev bättre och bättre (var tredje gången han skodde idag) så sa han -"Jo, nu är hon ju som vilken häst som helst att sko". 
 
Ni kan ju gissa att den meningen lät som lärksång i mina öron. Även fast jag märkte det själv. Han tog bakhovarna först och när han kom fram så hade hon tröttnat lite så hon drog sig lös från hans grepp kanske 2-3 gånger. Det är liksom ingenting! Speciellt inte då hon ställde sig helt lugnt igen efteråt. 
 
Nu är liksom alla våra problem lösta! Vad ska vi nu syssla med?? Haha nej jag ska njuuuuta över att slippa krångla med något. Lasta på några sekunder när vi ska ut på äventyr. Smörja sår (med dressyrspö dock, men det är inte alls krångligt eller tidskrävande) utan världskrig. Kratsa hovar i min egna takt och stå och halvsova med en halvsovande häst (utan lugnande!!) medan hovslagaren kan sköta sitt jobb. 
 
Gjorde klart det mesta i stallet och tog en promenad med Sune. Sen åkte vi förbi pappa och lämnade mitt cykelhjul som blivit påskottat och väldigt vint. Jag hade visst lämnat den ute mitt i snöstormen utan minsta tanke på att det skulle behöva skottas. 
 
 

Onsdag - Promenad

Dansa promenerades ikväll. Vi hade tidspress så Hanna som skulle rida och stack iväg innan så skulle vi bli klara samtidigt men hon kom tillbaka inom 10 min för att hon hade glömt reflexer. Så hon han inte iväg på någon riktig runda utan skrittade med Dansa och mig istället. Vi gick i ca 25 min. 
Dansa skötte sig som vanligt exemplariskt och trampade på i perfekt promenadtempo. Segade ner något på hemvägen så att jag fick påminna henne ibland. 
 
Hämtade Sune hos mamma och åkte sedan direkt till ridskolan för att jag skulle testa att filma ett hoppass med min nya kamera. Måste testa den och se om den är tillräckligt duglig eller om den måste lämnas tillbaka. Insåg dock väl uppe på läktaren att jag inte satt i något minneskort. Suck. Åkte hem och hämtade ett och när vi kommer tillbaka så inser jag att det knappt fanns något batteri. Haha oooooorka! 
Det räckte i alla fall och kameran får godkänt. Ska bara kolla upp ett annat möjligt alternativ innan jag bestämmer mig helt. Den här är nämligen inte vattentät vilket hade vart att föredra. 
 
Vintern 2012-2013
 

Vinterkväll

Dansas schema kraschade första dagen den här veckan eftersom jag var sjuk igår och var duktig och stannade hemma. Det verkade löna sig för idag mådde jag nästan helt bra. Lite ont i magen, huvudet och ögonen bara. Tyvärr har huvudet blivit lite värre, men kroppen känns bra annars så idag har jag jobbat och ridit. Var lugnt på jobbet så där tog inte många krafter och i stallet tog vi också det lagom lugnt. 
 
Hanna och jag red iväg vid kvart i åtta kanske och hela ridturen var SÅ HIMLA MYSIG om ni frågar mig! Jag fullkommligt älskar att rida när det är så vintrigt och fint, inga bilar och andra fordon ute att ta hänsyn till, lätt snöfall och bara några få minusgrader. Måste jag välja ett vädertillfälle att rida i så är nog det här det bästa. Så mysigt, så härligt, så roligt och skönt. 
Jaja nog tjatat om det. Hanna höll inte riktigt med mig ikväll när jag babblade på om hur härligt det var. Haha. 
 
Dansa var finare än vad hon vart ett bra tag innan vilan att rida, redan från start. Mjuk som smör i kroppen (lite väl ibland kanske), mjuk och följsam i munnen och känslig för vikten och skänklarna. Vad mer kan man önska en perfekt afton som denna? 
Vi red ut till kurvan nedanför tågetövergången ute på E och travade lite mer idag. Fick in bakbenen mer under henne idag så traven blev mycket bättre och hon lade sig inte i handen. 
 
Jag gjorde flera sådana överstrykningar i både skritt och trav vid olika tillfällen för att kolla så att hon bar sig själv, och det gjorde hon. Så kul att kunna crosschecka (frisörspråk hehe) sig själv eftersom jag kan ha lite svårt att känna det ibland. 
 
Lite roligt att Winston är den tittiga och lite spattiga hästen på ridturerna nu. Dansa reagerar mest på saker när W har talat om att; HÄR vet ni, här ska man akta sig. FÖR här kan det bo troll!!
 
Imorgon ska vi gå en promenad och sen är det torsdag. Och då ska vi galoppera lite! Woopwoop! 
 
 

Lite trav

Igår var vi ute och red i fina snölandskapet med Hanna och Winston.Så himla mysigt med snö! Tänkte först rida lite i djupsnön men när vi kom på att hästarna plumsat runt hela dagen i hagen så tänkte vi att det nog var bättre för dom att få gå på plogade vägar en stund. 
Skrittade till bortanför kyrkan och vände sedan tillbaka till en bit för att sedan vända bortåt igen och trava några 100m. Dansas första trav efter vilan! 
Kändes verkligen inte som att det var 9 veckor sedan vi travade sist. Dansa svävade iväg i på tok för stor trav så även fast jag tyckte att det gick väldigt sakta så fick vi rejält försprång från Hanna och Winston. Haha. 
Sen travade vi raksträckan nedanför morfar och Annika på hemvägen. Då gjorde jag massor av halvhalter och fick ihop henne lite men hon hängde sig lite i handen. Tills vi kom till uppförsbacken, då tog hon i jättefint med bakbenen och fick en helt annan trav. 
 
Travade även från verkstaden ut till vägen mot skolan och där var hon fin. Sen skrittade vi av dom. 
 
Tvättade och smörjde raspen efteråt och nu kunde jag smörja med händerna om jag använde spöet och gnussade samtidigt. Det går verkligen framåt. På instagram kan ni se skillnaden! paulinasberg heter jag där. 
 
Lukas på julafton. Nu är snön upp till magen på honom.

Värk

Nu får jag sota för att jag kört på som vanligt under tiden jag vart sjuk. Har precis börjat bli frisk men igår kände jag mig klen igen när vi hade vart ute och ridit. 
På kvällen sen så frös jag som en galning och hade sån där sjuk värk i kroppen igen. Fast den här gången var det ännu värre så jag inte kunde ligga stilla och grät till och med. 
Det lugnade ned sig under natten med en ipren i kroppen och idag är det inte riktigt lika illa, men långt ifrån bra. 
Sjukskrev mig från jobbet (har inte hänt på minst 1½ år tror jag) och stannar hemma från hästarna, även om det känns taskigt att ge andra mer att göra när jag själv ligger här hemma som en död sill. 
Måste nog inse att jag borde lyssna på kroppen om jag vill bli frisk någon gång. Det är andra gången det tar om, så jag borde nog coola ner lite nu. 
 
 

Dansas schema v.3

Imorgon, söndag, kommer vi börja lägga in lite trav.
 
Måndag - Uteritt m. skritt och trav
 
Tisdag - Vila
 
Onsdag - Promenad
 
Torsdag - Uteritt m. skritt och trav. Kanske lägger in en liten galopp. 
 
Fredag - Vila
 
Lördag - Uteritt i alla gångarter
 
Söndag - Skritt
 
 

Igångsättning

Efter 6 veckors total vila för kropp och knopp så har Dansa nu skrittats i 3 veckor. Hon har bara gått 3 dagar i veckan och fått stretcha ut mycket och tränat på känsligheten, och jag har vart jättenoga med att sitta rätt och ge noggranna och tydliga hjälper.
För att sammanställa det lite så tycker jag att hon har blivit mer lyhörd och följsam. Hon stretar inte emot när jag vill göra omställningar i böjningar eller när jag kortar tyglarna. Har också tränat mycket skänkelvikningar som vi kommit framåt en bra bit med.
 
Hur det ser ut nu framåt är att vi börjar träna dressyr den 2 februari. Och fram till dess trappar vi sakta upp med intensiteten. Det är också från och med då som vi börjar med schemat troligtvis.
Hon blir ju 5 år i år så det kommer innebära 5 dagars veckor istället för 4. Nu efter vilan har hon bara gått 3 dock eftersom även den här perioden var en del av vilan.
Jag kommer nog börja med 5dagars veckorna nu på en gång om det känns bra men lägga in promenader och endast skrittpass någon dag.
 
Jag vill sätta igång henne lugnt och försiktigt nu så att hon förbereds ordentligt inför vad som komma skall. Nämligen ett galet roligt tränings-, tävlingsår fullt med bus och mys med våra bästisar Hanna och Winston!
 
 

Skuttigt

Idag var sista skrittdagen efter vilan. På söndag börjar vi smyga in lite trav och trappar sedan försiktigt upp mer och mer. 

Vi red efter att jag jobbat så det var kolsvart. Hanna och Winston var såklart med och gjorde oss sällskap. Vad gjorde vi utan dom?! Jag hade pannlampan för första gången, som jag fick av Hanna i julklapp. Satan vad bra den är alltså! Underbart. 
Jag red i dressyrsadeln, det är mycket skönare att bara skritta i den då benen är rakare. Jag får så lätt ont i kroppen av att bara skritta så pass länge, men i den sadeln går det superbra. 
 
Dansa var inte alls sådär på tårna idag som hon vart tidigare. Hon bytte ut det med att vara rätt fjompig över lag istället. Vi red till åkerbanan och gick en bit där bara innan vi vände hemåt och tog två varv i skolbacken. Var ute i 50min så det var alldeles lagom. Friskt och skönt ute, tråkigt med hårda underlaget bara. 
 
Dansa började med att bli rädd för en bil (vilket typ aldrig händer). Sen kom ett tåg när vi var ganska nära rälsen och nu när det är kallt blixtrar och knastrar det i elen och Dansa har aldrig sett det. Både Dansa och Winston blev rädd. Hon drog iväg i galopp en bit och stannade sedan och studsade. Väldigt skönt att hon inte stegrade men samtidigt så vet jag att det finns tendenser kvar eftersom hon väljer att stanna och studsa (trots slappa tyglar bör väl tilläggas). Måste få bort det där bakåttänket i alla lägen. 
Sen studsade hon iväg för något spöklikt uppe vid skolan och därefter nere vid årtalshuset. Då sa jag åt henne att skärpa sig genom att kicka till henne med skänklarna och då fick jag såklart en lite bock tillbaka. Hon vill gärna ha sitt ord sagt också! Det ska gärna vara det sista.. 
 
Vi tränade rakriktning idag och det var riktigt svårt. Kroppsdelar flyter ut åt olika håll hela tiden känns det som, och speciellt rumpan åt höger. Den är lurig. Men vi fick till det riktigt bra i slutet tycker jag men vi måste öva massor på det. Vet ju också att skritten är svårast, så det känns skönt. Hehe. 
 
 

Lite punkte

- Dansa ska promeneras eller skrittas/joggas efter hårda träningspass/tävlingar. (Som 4-åring fick hon alltid vila dagen innan och efter en hårdare ansträngning) 
 
- Jag ska klura ut en uppvärmning som fungerar bra för Dansa och som jag kan använda mig av i det stora hela. Med förändringar beroende på dagsform naturligtvis.
 
- Dansa ska ha benlindor under dressyrpass och även galoppintervaller då jag tror att det ger mer stöd än senskydd. Vid hoppning och vanliga uteritter kommer hon bära senskydd. Tidigare har hon vart så jobbig med benen att jag bara kunnat slänga på det som går fortast, men nu när hon vuxit till sig lite så kan jag anpassa lite mer som jag tror är bäst. 
 
- Jag ska vara noga med att inte slarva mig igenom grunderna i ridpassen. Utan ta ett steg i taget innan jag går vidare. Jag brukar ha lite för dåligt tålamod och för bråttom och det hjälper ju ingen. Prio ett är framåtbjudning och att hon svarar för skänklarna!
 
- Lägga in mycket mer tempoväxlingar och övergångar. Halvhalter måste jag få in i ryggmärgen! 
 
- Använda mig av mycket bommar och småhinder. Dels för att träna upp min avståndsbedömning. Dels för att det är otroligt bra styrketräning för Dansa och dels för att det är galet kul. Jag ville ha med det förra året också men jag fick prioritera bort det då jag valde träningar för tränare och mycket uteritter istället. 
 
 

Kiropraktorbesök

Kiropraktorn kom alltså ut igår och Dansa var rejält tillknöcklad i hela kroppen. Så det var inte konstigt att hon ömmat i ryggen. Hon nafsade hej vilt i luften först när han kände igenom henne, men såg så nöjd ut sedan när han knäckte till båda höfterna och båda frambenen. Det knakade så det stod härliga till och efteråt var hon sitt vanliga mjuka jag i kroppen. Skönt! 
 
Dansa har från första stund gillat Tommy, men flaxat lite onödigt mycket med benen de första gångerna. Nu verkar hon lita på honom till 100% för hon låter honom lyfta och dra precis hur han vill och hon står coollugnt och väntar på att kroppen ska bli bekväm igen. 
 
 

Lösningarnas dag!

Igår var ingen positiv dag. Allt gick åt pipan så jag var trött och less. 
 
- Stressad över att Dansa ömmade i ryggen och inte veta när kiropraktorn kan komma eftersom det brukar kunna ta tid. 
- Kameran som jag köpt för filmning var inte alls bra utan filmade väldigt grummligt. Hade ju provat den och var rädd att inte ens få lämna tillbaka. 
- Fick veta att P kanske flyttar dressyrträningarna till Nytorp vilket innebär dubbelt så lång resväg och alltså väldigt mycket extra tid.
- Stressad över att jag skulle vilja att Bronzac får gå en till ordentlig ridtur i veckan för att han behöver inte 3 skrittdagar som han får genom mig nu. Det kommer bara göra att han tappar onödigt mycket med tanke på hur fräsch han är. 
 
MEN! Idag kom istället en dag då nästan allt bara löste sig helt plötsligt!
 
- I morse skickade jag ett mejl till två tjejer som jag känner skulle kännas bra att ta hjälp utav, och frågade om någon av dom var intresserad av att rida Bronzac en dag i veckan. Den ena blev överlycklig och ska komma och prova honom imorgon. 
- Efter jobbet åkte jag till Elgiganten och det var absolut inga problem alls att lämna tillbaka kameran. Fick sedan väldigt bra hjälp av två i personalen som hittade en annan som dom tror ska passa mig bättre. Så nu ska jag testa den och slippa vara orolig över att inte få lämna tillbaka om den inte funkar. 
- När jag håller på och byter om till stallkläder ringer kiropraktorn och frågar om jag är i stallet. Han bokade om en kund för att hinna till mig. Hur snällt som helst!!
 
Dessutom var jag millimeter från att tippa skottkärran full med spån + två hinkar med havre. Men den valde att räta upp sig istället. Vilken annan dag som helst så skulle den ha tippat, det lovar jag!!
 
Enda som känns jobbigt nu är ifall träningarna inte blir på Brs, men det får jag ta då i sånna fall. 
 
Den var ju snygg i alla fall, och tog väldigt bra bilder!
 
 

Skritt

Idag var vi ute och skrittade igen. Sista veckan nu innan vi ökar på succesivt med trav och galopp också. Hade sällskap av Hanna och Winston och vi red till tåget och därefter ett varv på en gräsväg som gick runt en åker. Den var nästan 1km och pga kärlen så liknade den en skogsstig, så det var perfekt för hästarna att få lyfta på fossingarna. Dansa blev väldigt lösgjort efteråt så det var kul att märka skillnad. Är impad av Hanna som kom med förslaget att rida vid åkern, eftersom hon egentligen ogillar dom.
 
Dansa och jag gick först hela vägen bortåt idag och utan problem. Hon visar dock tendens till att vilja stanna vid hästhagarna, både ditåt och hemåt. Så hon är inte rädd för dom längre, utan nu vill hon ha nya kompisar istället. Winston blev rädd för något utanför morfar och Annika och for iväg i galopp en bit bakom oss. Det tog flera sekunder innan Dansa ens fattade att det hände något bakom oss och när hon väl gjorde det så skuttade hon till och blev lite svägig några meter. Sen var hon som vanligt igen. Haha, hon är så himla cool med sånt där! 
 
Idag varvade vi med att skritta på på längre tyglar och att samla ihop något, med så rak kropp som möjligt och korta tyglarna. Hon vill gärna stretcha neråt och jag låter henne göra det stundtals, ibland plockar jag upp henne en kort stund. 
 
I måndags innan ridturen så ömmade Dansa lite längs ryggen på båda sidor. Det har hänt några få gånger förut och då har det vart träningsvärk efter t.ex löshoppning. Nu hade hon dock vilat i fem dagar (förutom en promenad för hand med Hanna dagen innan) så hon borde inte ha träningsvärk. Dessutom behöver jag inte oroa mig för att det är ridning eller utrustning som gjort henne illa, vilket känns väldigt skönt. 
Jag bestämde mig för att testa skritta henne ändå och där märktes ingen skillnad, och dessutom ömmade hon lite mindre efteråt. 
Igår vilade hon och ömmade fortfarande, och likaså idag innan ridturen. Valde dock att rida idag också eftersom hon blev lite bättre sist (säkert pga att hon blev varm i musklerna). Men klant-jag glömde att känna efteråt! Men även idag kändes hon så mjuk och fin att rida.
 
Går kanske bara promenader med henne tills kiropraktorn kan komma ut och kika om det inte försvinner. Det blev ju stenhårt och knöggligt i hagen igen när jag var borta så hon kanske har träningsvärk/ömmar pga det, eller så kanske hon dragit omkull i hagen. I så fall brukar vår grymma Tommy fixa det på ett ögonblick! Bara han har tid.
 
Red i dressyrsadeln idag. Observera den vita målarfärgsfläcken på halsen. Haha! 
 

Grovfoder

Våra hästar i Lillstallet får hösilage och Annika gör analys på det varje år och tar hjälp av en sida på internet för att räkna ut vad var och en behöver per dag, beroende på hur mycket dom tränas. Vi har egentligen lite för "bra" hösilage vilket gör att dom lätt blir tjocka, och speciellt Dansa som är så pass lättfödd.
Som hon har tränats som 4-åring så klarar hon sig på hösilage och tillskott med vitaminer, samt betfor för att hålla magen iordning då hon haft kolik två gånger i sitt liv. Men hon får även en näve havre på morgonen bara för att jag känner att hon kan få det. Det gör varken från eller till, så då känns det ändå bra att hon får något gott att tugga på.
 
När hon nästa år kommer trappas upp i träningen kommer hon säkert vara i behov av en del havre. Men jag gillar att ge grovfoder så långt det räcker och behöver energi tilläggas ser jag helst att hon får havre så att inget konstgjort slinker ner med onödigt socker. 
 
Hon får aldrig äta annat än morötter, äpplen och bröd som godis heller just för att jag vill hålla det så naturligt som möjligt. Bröd har hon dock precis börjat förstå tjusningen med, men mest för att inget annat erbjuds just då. Haha. 
 
Dansa känner sig inte riktigt nöjd med den mängd hö hon får nu när det frusit till helt i hagen och dom inte kan tugga i sig så mycket gräs, förutom den mängd grovfoder dom får ute i hagen varje dag. Hon har börjat gnaga på boxväggen, dock aldrig när någon av oss vart i stallet den lille luringen. Om det beror på att hon behöver tugga mer (hon är perfekt i hull nu) eller om hon bara har överskottsenergi pga vilan vet vi ju inte. Men nu har vi börjat dryga ut med halm också så att hon kan sysselsätta sig och tugga bäst hon vill utan att bli en tjockis! 
 
 

Vitmålad

Dansa har gnagit lite på sin boxvägg pga tristess tror vi. Så därför har hon börjat få halm att gnaga på utöver sin sitt vanliga hösilage. Igår kom Annika på den briljanta iden att vi kunde måla brädan vit igen så att vi lätt ser om hon fortfarande gnager. Jag var dock inte lika briljant som målade, med liite för tight marginal, det igår bara 2 timmar innan hästarna togs in. Hehe. 
 
Det är ju fuktigt i stallet nu så färgen hade inte hunnit torka helt. Tydligen. Dansa hade nämligen en stor vit fläck på halsen idag, efter att ha hängt över väggen. Och nej, det gick inte att borsta bort. Ska testa med vatten någon dag, annars får hon vara skäck tills vinterpälsen faller av. Haha!
 
 

Borta bra men hemma bäst

Ja så är det ju alltid. Kul att komma bort, och minst lika kul att komma hemma. Jag älskar min vardag och det inser jag ännu mer när jag vart ifrån den en liten stund. 
 
Efter några timmars sömn igår så skuttade jag upp och åkte till stallet med Hanna. Vi skrittade ut på Dansa och Winston. Linda kom också och gjorde oss sällskap och tog ävem med Baltazar på promenaden. Kul! Hon hade även kameran med sig och knäppte lite fina foton. 
 
Dansa ville inte stå stilla när jag hoppade upp idag. En gång ställde hon sig med pallen under magen och sedan backade bakåt. Jag ville helst bara blunda då ifall hon skulle trampa ner hoven i den, men hon lyckades klara sig tack och lov. Då fick jag dock nog och lät henne backa och gå framåt tills hon tröttnade, och sen stod hon stilla som en staty när jag hoppade upp. 
Även igår var hon väldigt pigg när jag hoppade upp så jag skrittade ett varv runt trekanten innan vi fortsatte mot Hårga. Hon får inte den där spändheten som hon hade förra vintern då hon kunde flyga i luften utan är bara väldigt väldigt pigg nu. Det där "lite för mycket" försvinner fort efter att hon har fått gå en bit.
 
Vi red till infarten till Berget och Dansa fick gå både först och sist. Pigg och glad! Vi tränade mycket skänkelvikningar och hon flyttar sig med mindre hjälper för det mesta nu även om det är lång väg kvar. Lite svaga tvärningar också men ibland kommer en riktigt bra. Var noga idag med att ha henne helt rak i kroppen och kände så att jag satt helt rakt över henne så att hon tydligt skulle känna halvhalten och förflyttningen av min vikt. 
På hemvägen ville hon gärna flytta sig av sig själv åt vänster så jag fick passa på henne. Kände efter att jag inte satt snett så jag vet inte om hon bara tyckte det var kul. Haha. 
 
Tränade också en del på att få henne i en stadigare form. Hon blir lätt väldigt svajig och flyter gärna iväg åt olika håll med kropp, huvud och hals. Som Linda sa också så tycker jag skritten är svårast i just den delen. I trav och galopp flyter dom lättare bara på framåt, eller så är det lättare för mig att parera med mer fart. 
 
 
 

Luleå-resan

I morse kom vi hem från Luleå så nu är vi tillbaka i rutinerna igen. Det går himla fort att vänja sig, så nu känns det knappt som att jag vart borta. Om jag inte tittar på resväskan som bara är halvt uppackad.
 
Det var ganska tråkigt slask-väder när vi var där uppe och jag var ju rejält förkyld de flesta dagarna, så vi har tagit det väldigt lugnt. Tittar på series, spelat spel, ätit god mat och bara umgåtts. Var till Boden på ett äventyrsbad en dag där Frida och jag åkte en livsfarlig fors. Haha. Var även på stan och ute vid ett köpcenter någon dag och fick se oss omkring lite. Bland annat universitetet som Frida läser på. 
 
I fredags fyllde Frida år så då var det kalas! Hon hade bjudit dit tre av sina pluggkompisar på middag, fika och spel. Himla roliga och trevliga människor. Lika galna som oss så det passade bra. 
 
Igår fyllde Viktor år så vi gick ut och åt på O'Learys innan vårt tåg gick. Kändes väldigt tråkigt att åka ifrån både Luleå och Frida och Jens eftersom det troligtvis tar minst 6 månader innan vi ses igen. Men vi har haft det grymt bra och det är skönt att komma hem till vardagen igen också. 
 
Vi åkte nattåg som tog 11h. Åkte från Luleå tjugo i sju och kom till Söderhamn tio i sex i morse. 
Jag har aldrig åkt nattåg förut och Viktor har inte åkt på väldigt många år så han mindes inte så mycket. Det var väldigt trångt i gången in och rummet var pyttelitet med en smal säng och en överslaf samt en liten toalett då vi hade valt en första klass-hytt. Och det är jag otroligt tacksam för eftersom vi inte behövde dela med okända människor. 
Viktor tyckte det var supermysig och jag höll med efter ett tag när jag vant mig. Vi tittade på film medan tåget struttade på genom skogarna. 
När det var dags att sova tog vi dock ett dåligt beslut. Att sova skavfötters istället för att bädda upp den andra sängen också. Vi fick ligga som två sparrisar och vaknade x-antal gånger under de få timmar vi hade på oss att sova. Dessutom vaknade jag vid 4 och var åksjuk. Kräktes så att det blev något bättre, men jag fick helt enkelt sitta rakt upp och ner i mörkret efter det för att hjärnan skulle få möjlighet att hänga med i svängarna så gott som möjligt. 
 
Vid sju var vi hemma och bäddade ner oss i våra egna sängar. Viktor var besviken över att tågresan var över men jag var tacksam att få sova i en säng som stod blickstilla (även fast det tog ett tag innan kroppen insåg det). Vid elva vaknade jag och satte igång med dagen!
 
Har vart i Lillstallet och skrittat Dansa och sedan åkte vi till mamma och Anders ikväll på middag. Min favoriternas favorit! 
 
 

Farmor och Bronzac

Dagen innan julafton följde farmor med till Bronzac innan vi åkte till Linus. Hon fick ta del av Bronzacs kärleksfulla pussar och jag tror hon gillade det. Dom är så himla fina! ♥