Fullspäckat

Imorgon är min dag proppfull. Ska åka till Dansa tidigt på morgonen. Sen när jag är klar där så swischar jag om till varma titta-på-fotbolls-kläder och åker till Hudik och tittar på fotboll med mamma och Anders. Huff ska möta Malmö FF i Svenska cupen, så det ska bli himla kul att se! 
Innan dess så ska vi förbi barnenshus i Söderhamn och även äta lunch någonstans. 
 
Matchen slutar strax före fyra och är det bara att åka hem och byta tillbaka till stallkläderna i Kilafors för att tillbringa eftermiddagen/kvällen i Spännars. Har mathelg, så insläppet och kvällsmatningen ska fixas. Samt alla utrymmen ska städas. Sist men bäst, så ska Bronzac och jag ut på en promenad eller barbackatur. 
 
Vad jag gör med Dansa imorgon återstår att se. Hanna och jag har blivit experter på att missförstå varandra på sista tiden så det körde ihop sig lite. I min värld så hade vi bestämt att vi skulle dit och rida tidigt på morgonen. men i hennes värld så trodde hon att jag hade planerat något annat med Dansa. Är vädret bra så ger vi oss ut själva, är det inte bra så får vi nog nöja oss med en promenad. 
 
När jag kommer hem, sisådär åtta, halv nio imorgonkväll så tänker jag slänga mig på sängen. Med en chipspåse och plugga in nya LB:1 an som vi ska rida på söndag. 
 
Morgondagen känns faktiskt lite tung såhär i förväg, men rolig kommer den bli så det flyter nog på alldeles ypperligt! 
 
 
En till varm och härlig bild från April 2014
 

Trotsperiod

Igår var vi ute och red med Hanna och Winston. Dansa fick gå först av från gården där hon stannade och surade några minuter. Jag satt bara och väntade ut henne mest, skänklade när det fanns läge och styrde om hon ville svänga. Det här gjorde att jag blev säker på att hon är inne i en trotsperiod. Hon har blivit tittigare och lite svårare att jobba ute och jag tror det hänger ihop. I somras höll det bara i sig några dagar, men det återstår att se hur lång denna period blir. Hon har ju vart finare än någonsin sedan vintervilan, så det är klart att vi får en dip förr eller senare. 
 
Winston och Hanna fick gå först resten av ridturen. Dom fick smita förbi när Dansa gått först från gården och traskat på till årtalshuset utan problem. 
Jag red i dressyrsadeln för att jag behöver vänja mig inför programridningen vi ska på, på söndag. Kändes faktiskt riktigt bra i den och jag kunde rida igenom Dansa som var pigg och springig som sista tiden. Men jag kämpade på med konsekventa halvhalter och böjde henne åt sidorna, så i slutet var hon riktigt fin faktiskt! Kände så skönt att det släppte lite. 
 
Red till tågövergången och travade och galopperade bara lite, och lugnt pga vaccinet. Men jag älskar känslan som jag fick i sista travbiten och sista galoppen. Mums! 
 
Förra våren i April med underbart väder.
 

Kan vända på en femöring

Haha ja det är nästan lite komiskt att jag skrev det inlägg jag skrev igår. Ganska precis en timme efteråt så fick dagen en snabb vändning då vi insåg att vi kollat fel på Dansas vaccin-datum, och att hon behövde ta sprutan typ samma dag. 
Klurighet nr två var att vår veterinär inte hade tid att komma ut inom någon dag, och att den andra möjliga kunde ge spruta i transporten om vi kom upp till stationen.. innan klockan 15!! Och klockan var vid det laget kvart i två. Hehe.
Men jag kastade på mig rätt kläder, tog hunden under armen och gasade till stallet. Med lite tur och samarbete med Annika så var vi på stationen i Bollnäs prick en timme efteråt. Utan att ha kört för fort vill jag tillägga! 
5minuter senare var vaccinationspapperet ifyllt och Dansa sprutad. Så det var bara att rulla hemåt igen. 
 
Det var Dansa, jag och Sune som åkte och på hemvägen så kom jag på att det var dags för min och Dansas premiärridtur helt ensamma. Solen sken och i och med sprutan så ska Dansa ta det lugnt några dagar så jag anade att Hanna helst inte ville rida med oss. 
Dansa var rätt dryg och flamsig på gången men ridturer gick jättebra. Var bara ute i 20min och skrittade mest men tog lite trav och en kort galopp, utan problem.
 
Hon tjurade lite snabbt när vi skulle lämna gården men bara vi kommit runt trekanten så släppte det. Lite mer spänd än vanligt me hon var superduktig! Var mysigt att vara ute helt själva i så härligt väder. 
 
Red till hästarna och vände, travade tillbaka till morfar och Annika, där Dansa blev rädd och drog iväg en bit i galopp i backen. Sedan skrittade och travade vi några korta vädor hemma och tog en galopp från hebre och ut till vägen. Innan vi skrittade av. 
 
Vi har ju ridit själv korta bitar förut och några gånger vart ute med bara en människa som sällskap. Men det här var första gången vi var HELT själva. 
 
 
 
 

Ledig med vårkänslor

Åh vad jag älskar den här tiden på året! Solen skiner, snön smälter och det går att ha altandörren öppen på vädring. 
 
Hanna fick jobba idag så vi rider efter 17 när hon har slutat. Missar klättringen ikväll men det får vara värt det eftersom jag både vill och behöver sällskap av Hanna och Winston. Eller behöver gör vi kanske inte på det sättet, men det känns skönt att inte vara ensam. Och roligt med sällskap! 
 
Istället blev det en lång hemmadag. Kan inte minnas sist jag var hemma från morgon till sen eftermiddag sist?! Innan Dansas tid var jag alltid det på mina lediga dagar, men tiderna förändras. På ett bra sätt! 
Med bra väder ute så älskar jag att vara hemma och pyssla och får värsta motivationskicken. Hittills har jag hunnit med sovmorgon, en skön promenad med Sune, målat sista dörren här hemma och nu ska jag städa iordning stall-garderoben. Sen ska det göras matlådor också! 
 
Ha en fortsatt härlig dag! 
 
Soldyrkaren 2014
 

Back in business

Ett tränsbyte var verkligen på sin plats. Tog remonten idag igen och samma sekund som jag tog tyglarna så kände jag att hon var sitt vanliga jag. Mjuk och fin. Hon är dock superpigg just nu så halvhalterna sitter inte där dom ska, och därav inte formen heller. Så det var inte bara tränsets "fel" att hon inte var sig lik. Det här förklarar såklart ändå inte att jag red dåligt i söndags, men det var en liten bidragande faktor. 
 
Dels så är Dansa pigg och smygökar hela tiden, samtidigt som hon ignorerar mina halvhalter lite. Dessutom så har jag, enligt Patriks läxa, kortat tyglarna och tagit upp henne lite i formen för att kunna peta under bakbenen mer. Detta resulterar i att det blir jobbigare såklart. Och är det jobbigt, så vill man såklart gärna smita undan lite extra.
 
Bortåt red vi sist idag men hemåt gick vi först. Hon drog in rumpan och rusade lite när vi precis ridit förbi fågelladan bortåt, och hemåt när vi gick först så tjafsade hon en snabbis. Ganska annorlunda att inte vilja gå förbi saker/platser på hemvägen. Men Dansa är ju inte som alla andra på någon annan fläck heller så. 
När vi kom vid kyrkan så skenade hästarna precis nedanför runt och fnorkade. Dansa tvärnitade med bultande hjärta, och tog sig sakta men säkert förbi. När vi började närma oss nästa hage (som ligger i kolsvarta mörkret) så fick hon syn på de hästarna i samma sekund som de bakom oss fnorkade högt. Så då blev hon livrädd igen och började backa. Jag vill inte att hon ska skutta runt på isig asfalt och med djupa diken så jag backade henne lite extra och lät sedan Winston gå förbi som hanna redan ledde. Vi hakade på en bit innan även jag satt av och gick resten av biten hem då det bara var avskrittning kvar. Jag har försåelse att Dansa blev livrädd när hästarna for runt i mörkret och tycker att hon var duktig som gick så långt som hon gjorde trots bankande hjärta. Det är skönt att hon stannar upp och tänker efter i de situationerna och inte bara kastar sig runt och sticker. De få gånger detta har hänt så har hon blivit lugn bra hon fått stå och titta ett tag. Men sen kan det ändå ta tid att få förbi henne.
 
Den bra känslan i magen är tillbaka i alla fall, och det känns skönt! Även om hon inte gick lika bra som hon gjort tidigare i år så känner jag att jag red på ett bättre sätt idag och det gör mig lugn. 
 
Söndags.
 

Tappsko

Dansa hade tappat en sko igår så ridningen byttes ut till att gå med pannlampa och leta den i deras, en sådan gång alldeles för, stora hage. Hittade den såklart inte. Hehe.
 
Dansa ska skos nästa torsdag men vill ju inte att hon ska behöva vila så länge och dessutom är det för halt i hagen för att vara utan en sko tycker jag. Testade att ringa hovslagaren och han som brukar vara svår att få tag på, svarade direkt! Och han som inte ofta är åt vårt håll och bor i Hudik, skulle till Spännars IDAG. Hur tur får man ha?!
 
Jag fixade om schemat på jobbet, så i morse kom han och slog på skon. Underbart. Dansa var lite dryg men jag släppte ut hästarna precis innan jag tog ut henne på gången. Annars brukar hon få stå inne och äta lite mellan att de andra går ut och hon får komma ut på gången.
Igår kväll stod hon förresten och sov på gången medan jag mockade och Hanna dessutom fyllde höpåsar.
 
Ikväll blir det ridning!
 
 

Dansas schema v.9

Förra veckan blev det intensiva och ganska långa pass då hästarna var så pigga och underlaget var bra. Den här veckan verkar bli kallare och bjuda på sämre förutsättningar och det passar bra då jag tänker att Dansa ska få gå lite lugnare. Inte lugnt som i lugnt, utan inte lika långa ridturer och blir det längre så lägger vi in längre skrittsträckor.
 
Måndag - Vila
 
Tisdag - Uteritt. Tempopass 
 
Onsdag - Uteritt. Lugnt och kort (Vacciantionsspruta)
 
Torsdag - Uteritt. Lugnt med mest skritt.
 
Fredag - Vila
 
Lördag - Uteritt. Lugnt med mest skritt.
 
Söndag - Programridning. BRS
 
 oktober 2014
 

Lördagens ridpass

Igår var vi ju också ute och red! Provade först upp på berget men där var det så isigt så vi vände ner igen och red till Hembygdsgården och vände. Dansa fick gå först och när vi kom vid renarna (som inte syntes till) så stannade hon. Tog ett tag att ta sig förbi där då hon bara gick någon meter i taget och ibland blev jag arg, vilket resulterade i att hon gick framåt. Men i vissa stunder var hon lite för bakåttänkande så jag vågade bara vänta ut henne. Är rädd att hon ställer sig upp om jag blir arg i en sån situation och ingenting är värt risken att slå över. 
Hundarna skällde i hundgården och det var också lite läskigt. hon har aldrig gått förbi där först förut, men hon var nog mest bara fjantig för idag var hon inte ens spänd när W gick först där. 
Det slutade igår med att hon gjorde litet mini skutt då hon lättade i fram och hoppade upp med rumpan, och då tänkte jag att nu tar jag risken och blir arg. Så jag morrade allt jag kunde och vips så svävade vi förbi dom livsfarliga, köttätande varelserna i världens största trav. 
 
Resten av ridturen fortsatte hon vara pigg och lite stark även då, men inte som idag. Det är så härligt och kul att hon är så pigg och glad! Så jag måste bara lära mig att rida henne i det. 
 
För att få med något positivt. Hon tar rätt galopp 9 av 10 gånger nu. Även höger och det är för att jag gör rätt nu. Såklart. Fattar med bakre benet i fokus istället för det främre. 
 
Våren 2014

Puh vilken dag

Sovmorgon och sedan några timmars klättring med mina bröder och Martina. Klättrade inte så många gånger för vi var så många och jag skulle klippa lite på eftermiddagen så jag var tvungen att spara lite på fingarna. Hehe. Klarade ialf den röda utan att ramla igen. Har haft lite problem med den ett tag, men nu när jag hade lite tempo så gick det bättre.  
 
Åkte hem och bytte om efteråt och så åkte jag och Sune till stallet och mötte upp Hanna och Baltazar. Red ut i solen med pigga och glada hästar. Underbart kan man tycka! Men jag var alldeles gråtfärdig i slutet av ridturen för att jag var så besviken på mig själv som red så dåligt och blev irriterad på Dansa som var pigg och stark. Det resulterade i att jag blev spänd och frustrerad och Dansa försvarade sig såklart med att bli spänd tillbaka. Hon kutade på som en iller men jobbade inte för fem öre. Korta stunder när jag red ordentligt, jobbade upp energi bakifrån som jag fångade upp fram istället för att få långa tyglar och bara låta det rinna ut i sanden, DÅ var hon fin men ändock lite stark. 
Usch vill bara glömma den här ridturen för det känns som att jag var så orättvis mot Dansa (medan jag satt där helt gråtfärdig så sprang hon glatt på med spetsade öron. Så hon verkade tack och lov inte hålla med mig). Längtar till imorgonkväll när jag kan ut och rida igen och förhoppningsvis få en bra känsla i magen! Som Hanna sa så ställer jag väldigt höga krav på mig, och oss hela tiden och vill att allt ska kännas bra, så jag får vara glad att jag inte har sånna här dippar oftare än vad jag har. Mamma och Anders hade köpt ett hårnät och hästgodis i Valbo idag som (omedvetet från deras sida) plåster på såren. 
 
När stallet var klart åkte Sune och jag till pappa där jag klippte håret på honom och Gunsan innan vi åt tacos med Patrik och Linus. Mumma! 
Därefter lämnade jag av Sune hos mamma och Anders innan jag åkte hem. Nu är det slapp i soffan och planering av veckan innan den drar igång imorgon. 
 
Dansas sadel är något vid nu efter vilan så att den rör sig lite grann. Har därför lagt en padd under och då ligger den perfekt igen. 
 

Blåst

Ikväll var vi ute igen med Hanna och Winston. Red längst ut på Eh idag för hästarna var så himla pigga. Dom hade taggat till ännu ett snäpp till ikväll. Haha. 
Det blåste rätt rejält i mellanåt och Dansa drog lite nytt av det. Hon brukar aldrig bry sig annars så jag tror det mest var en ursäkt. Hon var lite spänd bitvis pga det och drog in rumpan och for iväg ibland, men annars var hon jättefin. Så ovant att rida när hon är så pass pigg och jag blir arg på mig själv när jag känner att jag blir hängande i handen. Upptäcker det fort och kan åtgällda det men det stör mig lite ändå. 
 
Dnasa gjorde fina skänkelvikningar åt höger idag, medan de åt vänster blev lite sämre.
 
Vi red först fram till en bit innan bron även idag. Hon stannade innan fågelladan och fjantade sig. Lite mer humör idag så jag var väldigt lugn och väntade ut henne för hon gick framåt ofta men i korta sträckor åt gången. Blir jag irriterad och arg i sånna lägen och när hon är i den sinnestämningen så blir hon bara vrång. Nästa gång ska W få gå först där så att det bara får flyta på en gång. Hon blir väldigt spänd där på hemvägen varje gång också så jag undrar vad det är hon kommit på egentligen. Knasfia. 
 
Det var flera plusgrader ikväll så isen hade luckrats upp rejält och på vissa ställen kikade grusvägen fram. Underbart ♥ 
 
2014

Dressyrträning 16 Februari

 
 
Tillhörande inlägg hittar ni här

Onsdag - Tempopass

2 plusgrader och isen var inte alls i hårdaste laget ikväll. Red ut till kullen på Eh och vände med Hanna och Winston i mörkret. Tur vi har bra pannlampor! 
Dansa fick gå först större delen vilket hon gör utan tveksamheter. Förutom vid undantag. Vid fågelladan där hon blev livrädd sist tvärstannade hon idag också och låtsades vara rädd. Synd för henne att hon glömde spänna varenda muskel i kroppen och låta hjärtat dunka, för hon blev avslöjad. Hon får inte börja dra nytta av sånt där så jag var tydlig direkt med att hon helt enkelt bara skulle fortsätta framåt, och det gjorde hon. Hon visade dock hur taskig jag var som lurade in henne i "dödsfällan" genom att bli spänd, svävig och tittig. Men jag var nöjd så länge hon rörde sig framåt. 
Winston och Hanna gled snyggt förbi innan bron så att vi slapp riskera en diskussion där. 
 
Dansa var väldigt pigg ikväll och tittig. Men där emellan när jag fick ordning och reda på allt så var hon bitvis jättefin. Hade dressyrtränset med acchen igen idag men satte på 3delat och det tyckte hon var mycket bättre. Inte riktigt lika fin som på remonten men hon har ju nästan bara gått med det hela vintern nu så hon behöver nog bara köra in sig lite.
Hon var till och med stark ikväll och det hör inte till vanligheterna. Ska bli spännande att se hur hon är imorgon. Känns så kul när hon är så pigg och glad! Alltid plus i kanten om hon även är sammarbetsvillig. Hehe
 
Några veckor sedan. Nu är det blankis. 
 

Pay´n jump Bollnäs

 
 
Tillhörande inlägg hittar ni här

Bloggens återblick - Februari 2014

- Fortsatte med mycket uteritter på snövägarna. Galoppen började gå bättre så jag fokuserade lite på traven också som var väldigt obalanserad och vinglig.
 
 
- Var på vår första träning för P. Jag longerade innan. Surade inget mot skänkeln men flöt ut rejält på öppna delen. Hon var väldigt springig i traven. I galoppen korsade hon i vänster varv på kortsidorna minsta lilla jag flyttade vikten fel eller tog i yttertygeln.
 
 
- Lastningen går inte superbra, men tar inte så lång tid. Hon blir arg och sur, slår med frambenen, försöker trycka bor mig och bits. Men för att efter några minuter slå om helt och bara traska in.
 
- Köpte ny sadelgjord och eftersom hon hade sadeltvångssymptom (rätt rejäla eftersom jag flög som en vante) under inridningen så kändes det spännande. Men hon brydde sig inte ett smack.
 

- Hon slutade bocka och hitta på hyss. Förutom bus i galoppen ibland. Kändes lagom i tempramentet. Spänd, bakskygg och som en bomd precis när vi suttit upp men sen blev hon hur härlig som helst. Upplevde inte att hon blev så trött i kroppen under passen längre, men väldigt tydligt i huvudet. Varje gång lagom tills vi kom hem till grusvägarna innan stallet.
 
- Fick veta att jag var glutenintolerant och var tvungen att lägga om kosten helt och hållet. Kändes dock mest spännande och skönt att få ett slut på magproblemen.
 
- Dansa skoddes och kvällen innan tappade hon en baksko 2 m utanför boxen. Bra tajmat! Vänsterbakhov var snednött så han kunde bara slå i två smala söm på utsidan innan jul. Men nu fick 3 st plats.
 
- Tömkörde även en del.
 
 
- Fick otroligt ont i käken oförklarligt men gick tack och lov över på några dagar.
 
- Var på träning nr 2 för P. Red på gamla delen vid läktaren och det var läskigt när det rörde sig där uppe. Longerade precis nedanför innan jag satt upp. Var mycket andra hästar i ridhuset så jag blev lite okoncentrerad, Dansa däremot tog det bra. P såg stora framsteg sen sist på stadigheten och framåtbjudningen som vi övat på under veckan.
 
 
- Viktor och jag bestämde oss för att sälja min 1a på Hedhamre och skaffa en större gemensam. Var även iväg på en visning i lägenhetshuset bredvid som vi gillade.
 

 - Red fortfarande ganska normala pass på Bronzac.
 
 
- Åkte till Hertsjös ridhus och satt upp direkt utan att longera. Vilket jag gjorde på uteritter hemma vid det laget också. Dock promenerade jag ofta henne en bit innan.
 
 
- Åkte till Spännars och red ut Dansa med Frida och Bronzac. Snön var borta. Dansa fick rejsa och bytte galopp hejvilt.
 
 
- Dansa började få havre även på kvällen, efter att bara ha fått på morgonen under vintern.
 
- Dansa började bli "rädd" för bilar vilket troligtvis berodde på tidiga vårkänslor.
 
 

Dressyrträning 16 Februari

"Nu går vi ifrån 3- och 4-årsridningen och höjer kraven lite" "Förra året jobbade vi med att få Dansa positiv till arbete och komma till dig. Nu är hon där bara du själv är där"
 
Ungefär så lät det från start igår. Himla kul! Detta resulterar i att hela min mage, rygg och baksidan av mina axlar värker rejält av träningsvärk idag. Underbart!
Vi körde  knappt 30min igår med en längre vilopaus eftersom att hon precis kommit igång efter vilan. Det var lagom för att hon inte skulle bli för trött.
 
Enda fokus igår var att ha henne framför skänkeln. Jag är som vanligt lite för mesig i min ridning och hamnar gärna i ett läge där det är bekvämt för både mig och Dansa, med halvlånga tyglar, också lullar vi på där bara. Dansa har börjat smyga bakom handen och luras ha bra framåtbjudning när hon i själva verket fuskar.
Jag måste vara kvick i skänkeln och fånga upp energin med handen (där jag lätt faller framåt eller ger efter lite, och då blir det ju plus minus noll). Vi övade på att hon ska använda det till att bli kvickare i steget och få upp fronten istället för att bli stor och dra iväg.
Och nu kommer vi till det bästa av allt! Nog för att Dansa gärna smiter ifrån arbete, men när jag väl gjorde allt helt rätt igår så resulterade det i att även hon, illa kvickt, gjorde rätt! Och det gör det så mycket lättare eftersom att jag själv också är på nya marker och nosar. 
Tidigare har hon smitit undan även när jag gjort rätt, vilket försvårar saker och ting. Så det känns otroligt bra att jag fått hennes arbetsmoral åt rätt håll.
 
I galoppen så känner jag att hon är starkare än tidigare, men det saknas mycket där. Hon har inte rätta drivet bakifrån utan jag får känslan av att hon kommer sakta av när som helst.
Jag måste komma ihåg att det är ytterskänkel som håller igång galoppen och att jag bara får skåla ur henne med inner. I höger galopp så korsade hon tre gånger pga det. Säkert det jag sysslar med när jag rider ute också. Ska testa att bara driva med båda, eller i alla fall mest vänster skänkel i högergaloppen.  
 
P var väldigt noga med min sits igår, vilket behövs. Tycker jag fått ganska bra ordning på hållningen motför förra året men axlarna glider gärna fram och framförallt när jag vill ha fram henne. P gjorde en snygg imitation på det igår. Haha. Jag är himla lurig med mina händer också. Dom smiter över på fel sida manken rätt vad  det är, så det måste jag vänja bort. 
 
Jag måste plugga in det här och ha i min checklista i huvudet (Haha japp, en sån har jag! Lite för lätt att glömma saker från den bara). 
 
Fick även sitta ner i traven några varv. "Nu när snart tävlingssäsongen drar igång så måste vi träna på det" 
Som Hanna sa i filmen - Är det inte svårt att rida när det studsar så mycket? Haha
Jag är i det stadiet där jag får välja mellan att sitta bra och avslappnat, eller att inverka. För ska jag inverka så spänner jag mig och då är det kört. 
 
"Om du bara har henne framför skänkeln och kortare tyglar så kan du bara sitta där medans hon dansar sig fram och plockar poäng"
Hahaha ja det låter ju enkelt när han säger det sådär. 
 
 

Dansas schema v.8

Vi har fått väldigt dåligt underlag nu när snön smält bort och vägarna består bara av hård is. Så vi får se om jag måste anpassa mig efter det och kanske bara skritta vissa dagar. Hoppas på att solen kikar fram och luckrar upp isen lite. Det här är i alla fall hur jag hoppas att Dansas vecka kommer se ut.
 
Måndag - Dressyrträning. Brs
 
Tisdag - Vila. Hade helst promenerat men det är alldeles för halt för mig att gå.
 
Onsdag - Uteritt. Tempopass
 
Torsdag - Uteritt.
 
Fredag - Vila
 
Lördag - Uteritt. Klättra
 
Söndag - Uteritt
 
 

Foton från lödags

 
 

Tiden rinner iväg

Idag åkte vi till stallet vid elva för att komma hem i tid. Något hände med klockan dock så vi var hemma halv sex, sex. Oops! Ska bara..! säger... Lina och Hanna?
 
Vågar jag ens tillägga att jag bara var hos en av hästarna? Donade lite med lilla rummet i Lillstallet, mockade och fixade med höet. Mamma, Anders och pappa kom förbi så stod och pratade med dom ett tag.
Vi slängde ut en av garderoberna igår från lilla rummet och började spika, såga och slita bort brädor på dass-sitsen. Sopade det sista och dödade alla miljarder spindlar. Eller jag höll mig utanför medan Hanna tjutandes slog dom med ett spö för glatta livet. Sopade och rensade ut det sista skrotet där inne också. 
 
Ja åter till idag. Vi tog in Dansa och Winston och red till Hårga i det härliga vädret! Vägbanan var torr och icke hal idag så jag vågade mig ut därefter med Dansa trots risk för långtradare. Kom dock ingen. Saknar Hårgavägarna väldigt mycket. Blir lite tjatigt att rida samma väg ut på Eh var eviga dag. Hur som helst så skulle Dansa bara ridas väldigt lugnt idag eftersom vi var iväg igår och ska träna imorgon. Skrittade mest men tog även en lite längre travsträcka. Lång och låg form var planen och hon var superfin! Så himla kul! Kändes bra trots dressyrsadeln vilket känns lovande inför imorgon. Var ute ca 40min. 
 
Tillbaka i stallet släpptes Dansa ut i hagen och jag gick ut och fotade och filmade H och W som tränade bruksridning. Därefter fortsatte vi att greja i lilla rummet. Hanna torkade hyllan och väggarna med sopavatten så nu luktar det fräscht där inne. Plus mitt lilla luktäpple. 
Åkte till mamma och Anders för att hämta hundarna och fixa med plankor. Anders hjälpte oss att mäta och såga iordning det vi behövde för att bygga in dass-sitsen. Här låg vi redan 1-2 timmar back med tiden. Hehe. 
Åkte tillbaka till stallet, tog in hästarna och skulle spika fast plankorna. Men vi hade visst mätt fel där inne plus att väggarna är lite ojämna insåg vi, så det var bara att ta fram sågen och såga lite till på egen hand. Haha suck alltså. 
 
MEN till slut så kunde vi spika fast dom och ställa på kistan och vips så var vi klara för dagen och lilla rummet redo att användas fullt ut. Ingen kan beskylla oss för att inte vara flitiga när vi väl bestämt oss för något! Tid och rum existerar inte riktigt då. På både gott och ont. Haha.
 
När vi höll på att slita ut äckliga gamla skåpet igår.
 
Min favorit som jag fått tips om från en blogg. Jag älskar ordning och översikt och det kan vara svårt att få på lindor. Men åh vad jag älskar den här uppfinningen! Perfekt med antalet jag får plats med också. Vill ha en uppsättning svarta, beige och gråa också och sen är den full. 
 

Pay´n jump Bollnäs

Det gick jättebra idag! 
Dansa var pigg och glad och även om läktaren var läskig så koncentrerade hon sig på hindren när vi väl startat. Precis vad jag hade hoppats på! Hon fick stå inne i en box på ridskolan innan och det var spännande. Hon hälsade på grannarna utan sparkar och tjut vilket känns jätteskönt. Hon blev inte brunstig heller även fast minst en utav dom var valack. Lite läskigt var det dock att ha fönster där folk gick förbi. Superbra träning. 
 
 
 
På framridningen var hon lugn men ändå pigg och framåt. Lurades lite med bjudningen ibland. Men fick igång den ordentligt innan första starten. 
Uppvärmning:
Leda för hand 10min.
Skritt uppsuttet 5min.
Trav och galopp 15min och därefter skrittvila och sedan några kvicka galoppfattningar när ekipaget innan var inne på banan. Hoppade fram på hinder 1 innan start så det räknades inte med. 
 
60cm - 0 fel
Hon vågade inte gå förbi mellan ett hinder och väggen men efter lite övertalning så gick det. Hon genade väldigt mycket på kortsidan och rusade på på långsidan vid läktaren. 
Framhoppningen tog hon ett konstigt skutt över först men hade inga planer på att stanna. 
När vi startat så flöt det på bra. Hon brydde sig knappt något alls om läktaren då utan sög tag i hindren, precis som jag vill. Höll mig till bra vägar förutom efter 4an då hon fick kors, så fick ett konstigt hopp på 5an som vi sedan hann rätta till innan 6an. 
 
70cm - 0 fel
Hade blivit lite trött och gå emot skänkeln smått på framridningen där jag bara lät henne rulla lite i trav och galopp efter att ha fått vila och skritta en stund. Fick bra ordning innan det var vår tur men hon ville inte gå in på banan. Väl därinne så var hon lite vrång och passade på att låtsas vara rädd vid vid samma ställe som innan första starten. Men den gick jag inte på då hon redan galoppat där massor av gånger nu. 
Den här rundan hade jag henne mer på bakbenen och jag fick tryck med mig ut ur svängarna så att vi fick galoppen med oss. Kändes jättekul. Känns också väldigt bra att vi fick så bra avstånd på de flesta. Det gör mig trygg så att jag får känslan av att kunna hoppa högre. 
Hon landade i korsgalopp efter 3an och jag stör mig på att jag inte bröt av direkt och rättade till den istället för att tänka att hon skulle göra det själv. Det resulterade i att vi travhoppade 4an, vilket i och för sig gick bra det med. Sen red jag en dålig väg från 7an till 8an så att avståndet blev fel och Dansa tryckte in ett litet extra. De som gjorde att rundan inte var näst intill perfekt var saker som jag slarvade med men lätt kunnat göra rätt, så det känns otroligt bra! 
 
Det gör otroligt mycket att hon inte får korsgalopp i varje sväng. Vilket hänt väldigt ofta fram till i år. Så alltså har det inte vart så bara de två sista hoppträningarna, och det är så mycket lättare!
 
 Jag är så glad över att Dansa tyckte att det var kul. Att hon koncentrerar sig på sin uppgift trots att hon känner sig lite obekväm med omgivningen och att hon suger tag i hindren. Nackdelen var att det även denna gång inte var några titthinder på våra höjder, så jag vet fortfarande inte hur hon reagerar på sånt när vi är ute på. 
 
Nästa gång går vi upp en höjd! 
 
 

Dagens mål

Jag har två önskningar på pay´n jumpen idag.
 
1. Att Dansa ska tycka att det är kul och söka sig till hindren!
 
2. Att hon ska våga gå förbi läktaren trots folk som rör sig och att hon ska hoppa hindren längsmed och mot den. 
 
 

Torsdag - kvällspass

Dansa var ju allmänt tråkig att rida i onsdags. Jag har väldigt svårt för att rida och tycka att det är kul när jag känner att hästen inte tycker det. Lite den känslan var det i onsdags, men igår var hon tillbaka på banan igen! Hon var pigg, alert och positiv till allt jag föreslog. Även hästar har såklart dåliga dagar.
 
Jag jobbade till 18 igår så vi kom till stallet strax före sju. Annika hade mockat så vi kunde koncentrera oss på ridningen direkt. Jag kände mest för att bara mysrida runtomkring hemma. Hade lite hopp om att ta oss över vägen vid skolan och till karosseriet, men plogkanten är alldeles för djup fortfarande. Så vi stannade "hemma" och red runt på vägarna där. 
Travade mycket eftersom det var så isigt. Tog dock 2 galopper och jag ångrade mig lite första gången när jag insåg att jag skulle behöva sakta in, för det kändes som att det skulle vara så halt. Men det gick bra. 
 
Dansa var hur fin och rolig som helst!!
 
Idag har hon vilat och blivit ompysslad av Viktor medan jag putsade och packade tills imorgon. Då ska vi nämligen på vår andra pay´n jump! Räknar inte dom i Spännars då det är så på hemmaplan. 
Hoppar 60cm o 70cm så att hindren inte är något att tänka på eftersom Dansa behöver vänja sig vid läktare. Jag hoppas det blir något litet titthinder så jag får se hur hon reagerar på det på bortaplan. 

Hade samma höjder i Rengsjö i höstas och det var precis lagom då hon var tvungen att ha full koll på den läskiga läktaren, men ändå kunde ta sig över hindren. 
 
Ska bli så kul!!
 
Rengsjö September 2014
 

Bloggens återblick - Januari 2014

- Började året i Vemdalen tillsammans med Frida, Jens och Viktor. Massor med god mat, sällskapsspel, skidor och skoter fyllde vi dagarna med. 
 
 
- Dansa var precis i början av sin igångsättning efter vintervilan. Red 3 dagar i veckan. Jag lät henne första gångerna springa några varv på lina för att se dagsformen. Annars gick jag ofta ca 10 min i början och i slutet av passen.
 

- Red i mörkret för första gången och det gick bra även fast Dansa blev lite rädd för sig själv i vändningarna. Hon hade tendenser till bakskygghet andra ridturer också.
 
- Dansa var väldigt spänd i början av ridturerna samt studsade ganska mycket i galoppen pga dålig framåtbjudning. Speciellt i fattningarna men hon kunde även stanna upp mitt i och studsa. Därför var galopp det stora fokuset på alla ridturer.
 
 
- Tömkörde en del längs vägarna och på trekanten. En kväll stegrade hon, och självklart så höll hon även på att slå över då. Jag blev besviken då hon inte stegrat sen i somras.
Fick tömköras mycket med ländtäcke då hon tyckte att det var läskigt så ville jag vänja in henne så först.
 
 
- Första botulismsprutan i grundvaccinationen togs.
 
- Hon bockade och for i luften titt som tätt. 
 
 
- Red Bronzac i djupsnön i paddocken. 
 
 
- Tandläkaren kom på besök och slipade ner några vassa kanter samt drog ut hennes sista kindtand. 
 
- Samtidigt som det var en bra månad på vissa plan så var det också en av de jobbigaste tiderna i mitt liv.
 

Onsdag - Uteritt

Igår red vi ut till Eh med Hanna och Winston. Tanken var en längre runda med mycket trav och galopp. Det visade sig dock att det var blankis i princip hela vägen så vi/jag vågade bara hålla mig till trav. 
Men vi höll igång traven i stortsett hela tiden förutom i nedförsbackarna och red ökad trav i uppförsluten. Dansa föll väldigt lätt ur takten idag och föll in i galopp någon gång, men bjöd på fint. Winston klådde Dansas ökningar idag. 
 
Dansa var lite tråkig att rida idag, kändes lite omotiverad. Lite stretig och ingen pangbjudning, men ändå inte den där handbromsen. Utan mer att hon bara inte hade lust på något vis. Vet inte riktigt hur jag ska förklara känslan. Kort och gott omotiverad är nog bäst. Inte sur.
 
Det rasade snö från taget i början av ridturen och Dansa blev med all rätt rädd. Sen ute vid fågelladan på Eh så blev hon livrädd för något i skogen. Kände hur hjärtat dunkade och hon ville vända hemåt. Men det är så skönt med henne att hon alltid stannar upp och bara tittar om jag ber henne. Hon har aldrig stuckit. Peppar peppar. Hanna började hyperventilera (för att hon var rädd att Dansa skulle vända och springa hemåt, och därmed att W skulle följa efter antar jag) och bad mig sjunga en sång. Så jag drog igång med bä bä vita lamm! Dansas hjärta lugnade ned sig efter ett tag men hon stod fortfarande förstelnad och med tanke på blankisen så fick Hanna och Winston ta täten då han också började bli nervös vid det här laget. På hemvägen blev hon jättespänd där igen och blev rädd för allt runtomkring, men hon coolar ju ner sig väldigt fort igen som alltid. Bästa bebis. 
 
Isen var ganska mjuk idag men fy vad obehagligt det är att rida på den tycker jag. Så länge hästarna bara rör sig framåt är det inga problem, men hoppar dom till för något så inser man genast hur halt det är. Usch. Jag hoppas det smälter bort fort. Fast de få fläckar som var framtinade var hårda som asfalt, så det är ju inte kul det heller..
 
Ledig dag igår. Så jag hann även med en promenad med farbröderna Bronac och Sune. Dona lite här hemma och klättra några timmar i hallen med Linus och Martina. 
 
Någon vecka sen. Igår red vi i älskade dagsljuset! 
 

Markträning för Lena Bredberg

 
 
Tillhörande inlägg hittar ni här

Måndag - kvällspass

Första ridturen hemma sen förra söndagen och Dansa var pigg och lite tittig. Vi red först bortåt och och Dansa gick på bra. Pickade hål på bromsbubblan i första galoppen, innan bron.
Snön på bron hade smält bort lite grann så bräderna syntes fläckvis. Kusligt sa Dansa. Hon gick dock efter bara någon minut så det får hon en guldstjärna för.
 
Vi red till kroken och vände och vi gick sist på hemvägen. Även det gick bra som vanligt. Dansa var pigg men lyssnade duktigt. Vi galopperade de två sista sträckorna i höger galopp som just nu är den svåraste. Jag lät henne rulla på utan att öka något. Det är då hon korsar så jag undvek det just igår. Hon tittade till för något och korsade pga det en gång dock, men bytte tillbaka på mitt kommando efteråt så det var superbra!
 
Det var mörkt, isigt och blött. Inte mitt favoritväder direkt, men med härliga hästar så blir det mesta bra ändå!
 
Svettig träning i somras.

Dansas schema v.7

 
Måndag - Uteritt. Tempopass
 
Tisdag - Vila
 
Onsdag - Ridhuset. Hoppa / Uteritt
 
Torsdag - Uteritt. Tempopass / Töm
 
Fredag - Vila
 
Lördag - Pay'n jump. Bollnäs 60cm + 70cm
 
Söndag - Uteritt. Lugn
 
 

Rehab-veckan

Dansa har ju haft lite utav en rehab-vecka eftersom jag blev så nojig med ryggen. Som vanligt så visar det sig att jag överdrivit en aning, men nu kan jag slappna av helt och mer där till! 
 
I måndags var kiropraktorn och tittade igenom henne och hittade en liten låsning i höger bak och en i vänster fram. Detta hade gett henne en liten liten spänning i ryggen. Han drog iordning det som troligtvis var efterdyningar sen i början av januari när hon gjort något i hagen medan vi var i Luleå. 
Tommy sa att det bara var att köra på men jag valde att ge henne någon extra vilodag, promenad och tömpass istället och åkte sedan på träningen igår. Hon hade inte visat något obehag på hela veckan såklart. 
 
Idag hade jag bokat in en massör, vilket jag aldrig haft till mina hästar tidigare. Men jag tänkte att då kan jag slappna av helt och hållet sen. 
Dansa tyckte det var superskönt att bli masserad! Gjorde det ont talade hon om det direkt men blev aldrig riktigt arg. Flaxade en del med bakbenen när hon masserade bort träningsvärken i låren/benen men Mia var lugn och tålmodig och då fick hon efter ett tag vara där och göra klart. 
Ljumskarna skippade vi dock för där är det lite väl provoserande. Hon masserade i dryg 1,5 h och Dansa stod och gäspade, halvsov och stretchade ut sina bakben flera gånger. En riktig livsnjutare såg hon ut som! 
I slutet fick hon dock myror i brallan. 
 
De enda spänningar hon hittade var hö. bak och vä. fram där Tommy rättade till i måndags. Det var dock väldigt lite och släppte fort. Musklerna hinner inte anpassa sig när man drar iordning låsningar så dom blir lätt lite spända utav det. Det släppte väldigt lätt. 
Annars hittade hon bara träningsvärk från igår och den satt i bakbenen/låren, rumpan och överlinjen. Precis de ställen man vill ha träningsvärk på eftersom det betyder att hon jobbat rätt. 
 
Hon hade väldigt fina, mjuka och proportionerliga muskler i hela kroppen. Så ni kan ju gissa hur skönt och roligt det var att höra?! bättre kvitto på att jag tränar henne rätt går ju inte att få!! 
 
 Hon visade mig ordentligt hur jag skulle visitera ryggen också. Jag har visst inte ens alltid känt på ryggmusklerna utan på övre delen på revbenen typ. Och det är såklart inte skönt. Hon hade väldigt fina ryggmuskler för sin ålder och för att nyss ha vilat en längre period och det visade på rätt arbete och att sadeln ligger bra. 
 
Det blev alltså en lugnare rehab-vecka för Dansa. Kanske lite i onödan såhär i efterhand men jag är hellre försiktig än köttar på tills det tar stopp. 
 
 2013
 

Oops

Efter att Lena sett Dansas trav och galopp blev hon mycket intresserad och frågade - Vart har du hittat "den där"? Dessutom så hade hon själv en avkomma från Dansas farfar, Sandro Hit. Han var otroligt fin men också skarp vilket "Hit-släkten" är känd för. Dansa har ju som bekant tagit sin beskärda del.
 
Det är ju en lång historia för att få förklaringen till "vart jag hittat henne". Så mitt i all koncentration i ridningen så svarar jag - Hemma i hagen. Innan jag inser att det var en jäkligt dålig förklaring.
Så jag lägger till - det är en egen uppfödning av min mormor och morfar, och sen snodde jag henne.
 
Så, då blev det ju genast mycket bättre.. eller? Haha. Jag är ganska dålig på att hålla beskrivningar simpelt.
 
Mor och dotter ♥ 2013
 

Markarbetsträning

Jag har ridvänner som tränat för Lena Bredberg i några år nu och dom har bara gott att säga om henne. Under den här våren ska hon komma en gång i månaden och ha träningshelger på BRS. Hon har grupper i dressyr, markarbete och terräng (på vintern är det banhoppning med terränginslag). 

Jag anmälde mig och Dansa till en markarbetsträning idag och det var perfekt för oss! Låga hinder, bommar och teknikövningar. PRECIS vad vi/jag behöver träna på. 
Vi red tillsammans med två mer rutinerade hästar så Dansa och jag fick lite förenklade varianter eftersom hon inte ska behöva kunna det dom gjorde. Hon behöver mer styrka och runtin innan. Känns himla bra att hon var så noga med att anpassa efter individen. Vi fick lagom svåra och jobbiga övningar.
 
Dansa var sjukt pigg i galoppuppvärmningen. Inte alls likt henne så jag blev lite paff och lycklig! haha. Överskottet försvann dock fort så sen varvade hon mellan att ha bra bjudning och att sura lite mot skänkeln. Det var dock aldrig några större protester utan vi kom vidare från det fort. 
 
I det stora hela tränade vi volter mellan hinder, då hon ställt upp kryss och räcke i sick-sack på medellinjen. Fick även rida på långa anridningar som gick riktigt bra och på kortare som gick sämre då hon inte orkade hålla galoppen i de svängarna. 
Travade 3cavaletti i sick-sack också och med volter emellan varvat och det gick jättebra. En svår övning var att rida på 3 galoppsprång mellan två upphöjda bommar. Vi har aldrig ridit hinder på volt och jag har väldigt svårt att bedömma bågen på sådanna linjer. I vänster gick det riktigt bra och i höger blev det mest pannkaka då jag inte höll linjen. Då stämde såklart inte avståndet men Dansa kämpade på innan hon blev less på mig och surade lite. Fick till det bra innan vi avslutade i alla fall.
 
Känner mig väldigt nöjd med träningen då det var bra övningar och Lena är så positiv. Det jag kunde sakna var att få mer instruktioner men jag insåg nu på filmen att jag missat en massa. Så dumt. Det vi fokuserade på med Dansa var att hon skulle galoppera framåt, speciellt i svängarna och annars skulle jag mest sitta stilla och störa så lite som möjligt. 
 
Lena berömde Dansa väldigt mycket. Jag vet inte hur många gånger hon sa att hennes gångarter var så fina. Både traven och galoppen. Och att hon hoppade fint kom fram några gånger också. Jag blev såklart stolt som en tupp!! 
Hon tyckte att jag självklart skulle tävla fältävlan med henne. Att jag måste komma på hennes terrängträningar senare i vår. Vi får väl se vart vindarna bär i framtiden, men i mina ögon just nu så är det en livsfarlig sport. Haha. 
 
 
 

Fredag - töm

Igår tömkörde jag på gården igen och hon var lite flamsigare då. Sa - "NU är vi klara så jag går hitåt" och tog bettet och traskade mot motsatt håll ibland i skritten och ville inte riktigt ta stöd på bettet samt var lite lat. Försökte smita undan arbete lite. Men det var asbolut inte ett jättedåligt pass, mer ett lite mer vanligt. Haha. Senast var hon ju som ett gudabarn. 
 
Ingen ömhet i ryggen då heller så vi åkte på träningen idag. Ingen ömhet före eller efter det heller så jag känner mig lugn igen. Massören kommer imorgon så det ska bli intressant att se vad hon har att säga. Hon lär ha en saftig träningsverk om inte annat! 
 
Visa och Hedvig 2013

Tömkörning

Dansa tömkördes igår på gårdsplanen. Det är på tok för mycket snö på oplogade ytor nu, men det gjorde inget för på gården var det riktigt bra underlag faktiskt. En lite halare fläck i nedförslutet på ena sidan som vi fick akta oss för, men annars fick hon bra grepp och det var inte för hårt. 
 
Har inte tömkört sen i höstas någon gång och det är något jag vill ha inplanerat i hennes schema, men vissa tider på året så har vi inte förutsättningarna för det. Dessutom har jag slarvat lite sen vi började rida ut för att det är så mycket roligare. Inte bra, så det ska jag sköta bättre i år, med undantag för vintern då jag får anpassa mig efter underlag såklart.
 
Dansa mindes såklart precis hur det gick till och vi började med att värma upp längs grusvägarna. Därefter fick hon trava ca 10 min i varje varv. Började i vänster där hon var hur fin som helst. Jag behövde bara hålla ett mjukt stöd och leda lite ibland. I höger var hon lite latare så jag fick påminna henne om bakbenen och att hon måste ut med rumpan, som gärna flyter in i höger varv. Löste det genom att ställa henne ordentligt innåt för då valde hon självmant att flytta ut rumpan. Sista varven trampade hon på jätteduktigt så då avslutade vi. Med stelfrusna fingrar!! 
 
Volten var för liten för att kunna galoppera, men huvudsaken är att hon kan jogga på i traven så det gjorde inget.
 
När vi skulle gå ett varv runt trekanten som nedvarvning efteråt så hörde hon några barn leka på en gård i mörkret. Dansa spände upp sig och skakade i hela kroppen för att hon blev så rädd. Det är väldigt få gånger hon blivit så skärrad, stackarn. Hon vågade gå förbi efter ett litet tag när jag ledde henne och sedan slappnade hon av igen. 
 
Idag skulle jag också tömkört men då Hanna skickade att stallet var klart så bytte jag morgondagens vilodag till idag så tömkör jag imorgon. Hanna och jag har inte kunnat samåka en enda gång den här veckan och resten av veckan ser det mörkt ut på den fronten också. Och på lördag ska vi träna på brs så då blir det dubbelt upp. Så jag övertalade mig själv att det var "onödigt" att åka idag. Sysselsatte mig med att spackla, måla, byta dörrhandtag, gardiner och laga matlådor här hemma istället. 
 
Vintern 2013 blev det mycket tömkörning!
 

Morgonpromenad

Började jobba kl 11 idag så jag åkte till Lillstallet på morgonen. Dansa reagerade inget på ryggen idag vilket såklart känns otroligt bra. Tog en promenad med henne och hon skötte sig lika duktigt som vanligt. 
Jag var ju ofta ute med henne själv på gården fram tills att hon var 1½ ungefär, då började hon hitta på hyss alldeles för ofta så jag inte ville vara själv. Sen dess har jag faktiskt haft sällskap i princip alla gånger. Ganska sjukt faktiskt, men jag har anpassat mig mycket och då ha det funkat. Två gånger har jag tömkört själv och det är nog det ända.
 
Har dock inte alls känts som en stor grej att ta en promenad ensam med henne nu sen i höstas, men det har inte blivit av förrän nu. Känner också att vi nog kommer rida ut själva snart. Det sitter ju i att jag ska känna mig säker, för Dansa tror jag knappast det spelar någon roll om hon har sällskap eller ej. Vi har ju vart ute med bara en människa på marken några gånger och även gjort egna utsvävningar på ridturerna någon gång. Lite sämre framåtbjudning och lite tittigare, men absolut inga problem. 
 
Gick med grimma och kedjegrimskaft idag, som jag brukar, men sen jag kom på att jag vill ha kedjan över nosen istället för under så blir det jättekrångligt. Så idag bestämde jag mig för att ha träns på promenader hädanefter, dom sitter åtminste ordentligt på plats hela tiden. Egentligen skulle jag kunna gå med enbart grimma och grimskaft utan kedja för hon har aldrig i sitt snart 5-åriga liv försökt slita sig. Men jag är allergisk mot hästar som gör det och vill inte riskera att hon kommer på att hon kan, och dessutom känns det tryckt när vi är ute bland trafik och traskar. 
 
Mockade några boxar och fixade annat som jag hann med innan jag gasade hem och slängde mig i duschen. Skön dag på jobbet och när jag kom hem var jag ju färdigduschad för dagen, matlåda och städning fixade jag igår och stallet var klart så jag roade mig med att byta handtag på toalettdörren. Blev så himla fint! Men gud vad jag strulade runt innan det blev klart. Vi lyckas alltid vara utan just de verktyg vi behöver men efter lite om och men så löste det sig. Fick göra om flera gånger också för att det blev fel. Hehe. Nu är det bara tre dörrar kvar men till dem måste vi göra en specialare och köpa nya sorters skruvar. 
Måste spackla och måla om dörrarna lite också.. dom som jag målat sen vi flyttade in. Kul. 
 
Dansa och Sune tyckte det var jätteintressant att kolla på när jag pysslade ute igår. 
 

Dansas schema v.6

Denna vecka blir lite annorlunda eftersom vi kör rehab av en rygg som i och för sig inte verkar ha något fel längre, och knappt hade. Men jag vill hellre vara för försiktig.
Detta är grundschemat men beroende på hur Dansa känns i ryggen så kanske jag sitter upp och rider torsdag eller fredag. Självklart ställs träningen på lördag in också om jag är osäker på hur hon känner sig. 
 
Måndag - Kiropraktor. Vila
 
Tisdag - Promenad
 
Onsdag - Tömkörning
 
Torsdag - Tömkörning el. ridning
 
Fredag - Vila el. Promenad
 
Lördag - Markarbetsträning. BRS - Lena Bredberg
 
Söndag - Massör. Vila
 
 

Kiropraktorbesök

Tommy planerade om sin dag och klämde in oss strax efter lunch. Vilken lycka!
Han tyckte inte att det var några stora problem alls med Dansas rygg. Något spänd pga låsningar bak och fram på högersidan. Troligtvis lite som kommit tillbaka eftersom det var så rejält sist. Han tyckte att jag kunde rida redan idag. 
 
Han förklarade också det jag funderat lite på om att man inte kan gå helt på att hon sänker ryggen när jag trycker. För eftersom hon har haft ont en gång nu (då hon gjorde något i hagen medan jag var i Luleå) så kan det lika väl vara så att hon bara blivit orolig för att det ska kännas och därför markerar lite. Jag ska istället känna så att musklerna inte är spända, för det är det som förklarar riktigt om hon har ont. Synd för det är svårare att avgöra tycker jag. 
Hon reagerade lite lite precis efteråt när jag kände men en stund senare så reagerade hon inte alls. Så vi får väl se nu om hon fortsätter markera eller om det försvinner helt. 
 
Jag har bokat in en massör på söndag också för att få en ordentlig genomgång av musklerna. Veterinären som  rekommenderade det också. Tommy känner också igenom musklerna men jag tänker att en massör kanske gör det mer grundligt. Jag vet inte, men det känns bra för mig att ha gjort det i alla fall så slipper jag fundera. Ska bli intressant och se vad hon har att säga.
 
Dansa fick hur som helst vila idag och kommer få en lugn vecka och mestadels utan ryttare. Troligt- och förhoppningsvis kan vi vara med på markarbetsträningen på lördag. Men det får vi se då. Känns otroligt skönt att ha mer koll på läget i alla fall. 
 
Trots bara en kort ridtur på Bronzac idag så var jag i stallen sammanlagt 5 timmar. Jag undrar vart tiden tar vägen?! Mockade och fixade Lillstallet. Sopade lite spindelväv i nya sadelkammaren. Lekte med Sune. Sopade och skottade lite. Tog emot kiropraktorn som kollade Dansa och Winston. Krånglade med insläppet i Spännars i 30 min (då hade Nina hållit på en kvart innan jag kom dessutom). Var ute och busade i snön med Bronzac och mockade åt honom. Tiden går fort när man har roligt.
 
Vintern 2014
 

Babbel

Nu skulle jag vart påväg till stallet för att förbereda Dansa och packningen till årets första och mycket efterlängtade dressyrträning. Nu ser dock verkligheten annorlunda ut och jag ligger kvar i sängen och fördriver tiden. Finns såklart massor att göra men jag håller på att samla lust. 
 
Jag är glad att vädret är som det är, för jag hade nog ärligt talat behövt ställa in dagens träning pga det om hon nu hade varit fit for fight. Dom varnar överallt om blankpolerade vägar och jag vill inte riskera min lilla prinsessa. 
Jag har precis pratat med vår kiropraktor och han skulle försöka lösa så att han kunde komma förbi idag. Men egentligen så borde han åka till både Hudik och Gävle, så han skulle höra av sig senare än han visste mer hur det skulle bli. 
Jag skrev till honom igår att jag lika väl kan köra Dansa hem till honom eller till något annat stall han ska till så att han hinner titta på henne, men med det här vädret så är det såklart inte värt det och det höll han med om. 
 
Jag har läst igenom Dansas dagbok och såg att hon inte ömmade något alls två dagar i rad förra veckan och det var inte förknippat med vila. Så vi får se hur det blir med det här. Har läst att det är vanligt med spända muskler som orsakar ömhet så kanske jag behöver boka in en massör som kan knåda igenom henne ordentligt. Det uppkom ju när det var stenhårt och knöggligt ute i hagen. Vi får avvakta och se vad kiropraktorn hittar först. 
 
Jag har också läst hur man visiterar ryggen på hästar och man ska dra med ett lätt tryck står det överallt. Men jag trycker alltid rejält hårt, och då är det kanske konstigt om hon inte skulle tycka att det är obekvämt? Fast samtidigt så har jag ju alltid gjort det och hon har inte reagerat förut.
 
Idag ska det städas, lura ut Sune i snön, köpa lampa till sadelkammare nr 2, pussa på hästarna och rida Bronzac. Blir en bra dag ändå det här hörrni! 
 
Ett gammalt dass i ladugården som vi ska sno från spindlarna och göra fint! Då får vi lite mer plats till alla grejer. Just nu är det äckligt och lite läskigt där inne!
 

Ryggen

Hanna och jag var ute och red i snöyran idag och ibland kändes det som att det snöade småspik. Men vi hade kul ändå! Hästarna var hur fina som helst. Bytte tillbaka till remonttränset + tredelat och hon blev lika fin som hon vart hela januari. Avspänd, sug i bettet och allmänt sammarbetsvillig. Framåtbjudningen satt inte som ett smäck idag när vi red bortåt, även om den gjorde det näst intill. Hemåt fanns det dock inga spärrar. Fattningarna var bra och galopperna var runda och fina. 
 
Väl hemma igen så bestämde jag mig för att känna igenom ryggen, vilket jag inte gjort på några dagar (valde att göra uppehåll med det några dagar för jag tänkte att hon kanske bara reagerade för att hon var rädd att det skulle kännas eftersom allt vart så diffust). Hon ömmade, och även lite mer än vanligt.
Tidigare har hon inte ömmat efter ridpass utan bara före (och då slutat efter andra gången jag gått igenom, men nu slutade hon inte tycka det var obehagligt) Fan fan fan vad dåligt samvete jag har. Med facit på hand så skulle jag låtit henne vila från första dagen jag märkte det, men jag har blivit lurad eftersom det varit så diffust och vissa gånger har hon inte reagerat alls. Plus att hon aldrig vart så fin att rida. Så det går inte riktigt ihop för mig.
Känns ändå skönt att hon fick ont under vila så att jag kan utesluta ridning och utrustning. Dessutom borde det vara något muskulärt eftersom hon inte kännt av det efter ridning, vilket jag antar beror på att musklerna är uppvärmda och mjuka då.
Ja jag vet inte. Väldigt dåligt av mig och jag har sjukt dåligt samvete, men gjort är gjort. 
 
Hoppas på att kiropraktorn kan komma ut någon dag så snart som möjligt ifall det finns någon låsning kvar. Kan ju vara det när det sitter så pass mycket. Annars får jag fundera hur jag ska gå vidare. 
 
 

Vinterbröllop

Igår var vi på bröllop, vårt tredje på 1½ år. Så nu kan vi det där! haha. Det var även denna gång i kusinskaran på Viktors sida.
Första gången vi var på vinterbröllop och det var lite bökigt då det snöade kraftigt hela dagen men det var inte speciellt kallt. Hur som helst så var det otroligt vackert!
 
Hade en fin dag och rolig kväll/natt med fina tal och dansmoves! En släkting till brudgummen lärde mig att dansa bugg och han var så duktig på att lära ut så att jag kunde dansa flera minuter i sträck utan att tappa takten. Det har aldrig hänt förut och var himla kul! Denna gång kom vi hem vid halv tre och det kändes lite mer lagom än i somras när vi kom hem kl sju på morgonen. Hehe.
 
Blev inte många foton tagna för min del men här kommer några.