Dansas Schema v.36

Den här veckan blir lik den andra med hårdkörning. Två träningar och två tävlingar. Men vi kör på nu för snart är tävlingarna slut och träningarna dras kraftigt ner under vinterhalvåret.
 
Måndag: Dressyr KM - Spännars. LB:1
 
Tisdag: Vila

Onsdag: Uteritt 
 
Torsdag: Dressyrträning - Jennie i Spännars
 
Fredag: Vila
 
Lördag: Uteritt - åkern
 
Söndag: Dressyrtävling - Söderhamn. LB:2
 
 

Foton från 26 augusti

 

7 år

Förra söndagen, 23 augusti, var vår årsdag. Ganska galet att 7 år redan hunnit rulla förbi. Ikväll bjöd Viktor mig på middag på Hörnet. När vi kom dit så stod en bukett med röda rosor på bordet och ett kort med fina ord, som han hade åkte dit med i förväg. Världens bästa! ♥
 
 

Uteritt och tappad sko

Winstons andra framsko lossnade och hjulade fint ner i diket under sista (!) galoppen igår. Suck! Vilken otroligt dålig sko-omgång på honom. En av de bästa ridmånaderna på året har blivit förstörd pga de där skorna. 
 
Innan hade vi en superrolig ritt ut på Eh med två hästar som var underbara. Dansa var lite tråkig i munnen på novabettet/acchen men vi gjorde såå bra galoppfattningar alla gånger och fick väldigt bra tryck i galopperna, så det vägde upp tusen gånger! Jag var otroligt noga med att sitta rakt över sadeln och bara lugnt vänta på att hon svarar på hjälperna utan att bli stressad och ändra sitsen. Ibland fattade hon direkt, ibland tog det några meter men det slutade alltid med en fattning med bra tryck och ingen slängtrav. 
 
Trafiken:
Inga reaktioner på personbilar, förutom en liten spänning vid en som åkte förbi bakifrån på hemvägen när vägen var rejält blöt. Men när en minicross som låter väldigt mycket åkte ca 50m bort så tvärvände hon och skuttade några steg. 
 
Imorgon åker vi till Spännars och övar program på banan! Längtar!!
 
 

Söderhamn - Foton

Foton från tävlingen i lördags.
 
 

Dansas schema v. 35

Planen ändrades lite den här veckan för att Winston tappade en sko på torsdagens uteritt. Så istället för två till uteritter som jag hade prioriterat tillsammans med dom, så valde jag att lägga in en extra vilodag och sedan köra programridning både lördag och söndag. Passar bra då hon annars får gå på mjukt underlag så många gånger den här veckan. Nu blir det inte 6 dagars ridning i rad heller vilket känns skönt. På måndag är det dressyrKM i Spännars, och vi behöver VERKLIGEN öva ;) 
 
Måndag: Vila
 
Tisdag: Vila

Onsdag: Dressyrträning - Patrik. Brs
 
Torsdag: Uteritt
 
Fredag: Vila
 
Lördag: Programridning - Spännars där dressyrstaketet står framme
 
Söndag: Programridning - Spännars där dressyrstaketet står framme
 
 

Dressyrträning 11 Augusti

 
 
Här kommer en försenad träningsfilm. Tillhörande inlägg hittar ni här

Frustration

Det har vart skönt med täta dressyrträningar nu i några veckor. Vi behöver det i alla högsta grad! Och det är dessutom så galet roligt.
 
Idag var jag faktiskt väldigt frustrerad i början. Nu har jag verkligen vart koncekvent i många ridpass i rad och ändå måste vi ta den där jäkla diskussionen varje gång innan det släpper och hon blir jättefin. Med öronen spetsade sparkar hon på min ytterskänkel och tvärar åt sidan och bromsar. Det släpper egentligen ganska fort, men ändå. 
 
Idag fick jag träna på att ställa igenom henne kraftigt i båda varven. Jag har aldrig ridit så men behöver göra det nu när hon är stabil i "vanliga" ställningen" och för att göra henne ännu mjukare i kroppen (om det nu behövs så som hon kan krumbukta.. haha) När hon släppte till så blev traven riktigt fin. 
 
Båda galopperna var otroligt fina när vi tagit fattningsdiskussionen. Vi kom även fram till en möjlig anledning till hennes protester i fattningarna och det verkar ha samband med min katastrofala sits som blir. Det verkar faktiskt som att hon blir irriterad och arg på mig för att jag lutar mig framåt. Fattningarna blev normala (wohooo äntligen!) när jag höll mig ordentligt upprätt och mitt över sadeln, samt ställde igenom henne i halsen. Det skärvade några av alla del fattningar vi gjorde idag efter att ha kommit på det och då fattade hon ändå fint utan att sura efter några meters trav om jag bara satt lugnt och rätt upp i sadeln. Så det blev ändå en fin fattning, även om den inte blev där jag tänkte mig. Men vi gjorde många riktigt fina och precis där jag ville också!
 
Teorin om att hon kanske försöker få mig att förstå att det inte är ok att luta sig framåt och störa henne i fattningarna fick mig att minnas inridningen. Då var hon också otroligt känslig för om jag lutade mig framåt. Minsta centimeter jag vinklade överlivet framåt så stannade hon och studsade. Så det minnet gör att jag ännu mer tror Patrik har rätt i den teorin. 
 
Dansa var framme för skänklarna och svarade superbra på mina hjälper efter ett tag och känslan är så UNDERBAR!! Hon flashade iväg i väldigt fin trav ibland, men jag får snällt plocka ner den eftersom jag varken kan sitta eller hantera den ännu. Men kul att bli påmind om att vi har så mycket som ligger och väntar :) 
 
Nu är det bara att kämpa vidare och ta oss ur den här svackan. Nästa vecka väntar två dressyrtävlingar och det kan ju verkligen gå hur som helst i galopperna. Men traven känner jag att jag har ganska bra koll på på träning nu i alla fall, så den borde sitta. 
 
 
 
 

Hopptävling

 
 
Tillhörande inlägg hittar ni här

Loka debut!

I lördags var Dansa och jag på vår första lokala hopptävling. Den var i Söderhamn och Dansa var som vanligt en dröm att ha med sig i hanteringen. Stencool.
 
Jag började rida fram drygt 30 min innan start och den gick i framåtbjudningens tecken. Vi gjorde galoppökningar och jag var noga med att hon svarade bra för skänklarna. Pickade hål på bubblan så hon var bra framme innan vi gick ut på framhoppningen. Där försvann den dock en del och jag fick inte hål på bubblan riktigt igen. Mot oxern och räcket tappade hon mer bjudning och jag lyckades inte lösa det. Hon tvekade aldrig på att hoppa i alla fall. Kom in en 4-årig hingst som var väldigt spänd, så jag är impad av att Dansa inte blev brunstig. 
 
80cm - 0 fel
Dansa tvekade ingenting när vi gick in på banan och jag kunde rida runt nästan vart jag ville medan ekipaget innan hoppade. Hon var tveksam på ett ställe, men annars var hon tuff. Det var bra bomhinder med någon enstaka planka men däremot ganska spektakulära hinderstöd på flera av hindren. Dansa tittade inte på något och vi hoppade flefritt! Vi hade dålig fart genom hela banan och två hindren blev det travhoppning på, men hon surade inget mot utgången eller något annat så jag var så glad! 
 
Efteranmälde till 90cm, vilket var min plan bara jag inte skulle känna någon nervositet för höjden eller att 80cm skulle gå åt skogen. Det fanns inga sånna tankar alls så då fanns det inga tvivel. 
 
Det var otroligt varmt så Dansa fick stå i skuggan utan sadel ett tag, med blöta handdukar på ryggen, innan vi gick in på framhoppningen ca 20 minuter innan vår nästa start. Hon var duktig och drack vatten också. På framhoppningen var hon sur som hon blir när hon är lite trött och tycker att hon är färdig. Fick fram henne bra en stund men då var hon överkänslig mot min ytterskänkel istället, så det blev lite knivit. Återigen så gick det jättedåligt att hoppa räcket och oxern. Strax innan vi skulle in på banan så hoppade hon av för tidigt på oxern och landade på bakbommen och rev rejält. Vi hoppade en gång till och då gick det jättebra. 
 
90cm - ute.
Inne på banan var hon ännu mer avspänd än sist. Det var inga titthinder den här gången heller. Jag fick upp ett mycket bättre tempo i den här klassen, men fick kämpa ordentligt för det. 1an hoppade hon av för tidigt på så att hon hamnade på bakbommen, som på framridningen, men vi kunde fortsätta utan problem. Hon hoppade av bra på några hinder och trampade om på något och vi hade bra tempo. Mot 6an som var en grå, burrig oxer bort från ingången, precis jämte staketet så hade vi jättebra galopp, bästa på hela banan faktiskt, och jag tänkte till och med att "vad kul att hon hoppar den här som många har problem med" (minns sen kompisar tävlade ponny att det var ett lurigt hinder) men så tvärbromsar hon flera galoppsprång innan! Och ville knappt gå fram till hindret. Jag red en stor volt och kom igen, men Dansa hade surat ihop och ville knappt trava. Tredje gången så fick hon upp bjudningen i traven och det kändes som hon tänkte hoppa, men så snubblar hon alldeles innan och det är som att hon känner att nä, då får det vara! 
Jag red på 1an igen och den hoppade hon i trav. Och det var ju bra att hon fick hoppa det igen eftersom det blev så tokigt första gången i och för sig. Men det känns jättetråkigt att vi blev utesluten. Det var många som hade problem med det där hindret även denna tävling, men jag önskar att vi hade kommit över sista gången i alla fall. Men i övrigt är jag supernöjd med henne och jag har ändå en bra känsla i magen! Tror att mycket kommer lösa sig bara vi får upp tempot vilket vi jobbar stenhårt med hemma just nu. 
 
Höjden hade jag inte en tanke på och var aldrig det minsta nervös, så det känns väldigt kul och positivt! Så nu känner jag inga hinder alls att åka på tävlingar där 90cm är lägsta höjden. Dansa var duktig som ändå kämpade på i hettan som var! Och jag fick mersmak och vill tävla varje dag! Haha
 
 
 

Taggade

Dansa är badad och sover inne i natt tillsammans med allas vårat gosedjur Lukas. Dom sover ute i vanliga fall, men natten innan tävling så sover Dansa inne för att jag ska veta att hon är 100% utvilad.
 
Innan badet så var vi ute och red ett kort pass. Drygt 10 minuter förutom fram- och avskrittningen. Vi red på åkern och Dansa var jättepigg och glad! inga tveksamheten när vi lämnade stallplanen eller skrittade till verkstaden och vände. Ute på åkern tog det ett litet tag innan jag fick ordning på all energi då hon blir tittig på köpet. Men sen var hon jättefin! Sparkade mot skänkeln bara en gång och annars svarade hon framåt på sekunden. Älskar det! 
 
Fick en känsla av att hon halkade till lite en gång så jag vågade inte svänga i galoppen. Tog några raksträckor och hon var jättefin! Sedan drog vi en repa längs grusvägen där hon var jättfin mellan tvärnitarna för allt hemskt som finns där ;) Travade lite också innan vi skrittade av. En superfin mellantrav!  
 
Känns riktigt bra inför imorgon! 
 
Efter badet tänkte jag att ja men tusan, nu ska hon bara ställas in i boxen och inget har fortfarande hänt! Så kom jag på att vi hade torkpromenaden kvar, men jag övervägde om jag verkligen skulle ta "risken".. haha. Hon är ju världens snällaste att gå med men med oturen vi dragits med i år så vet man aldrig. Nej skämt o sido så har vi nog bara turhet kvar nu! 
 
Från Rengsjö för några veckor sedan.
 

Dressyrträningen

Jag kom till träningen med kluvna tankar i tisdags kan man säga. Skulle jag fortfarande ha en dålig känsla och tankar på att hon har ont efter så tänkte jag avanmäla tävlingen på lördag och boka en veterinärtid. 
 
Jag pratade med Patrik och han sa att jag ska kolla upp henne om jag känner mig osäker. Men han var ganska övertygad om att jag inte skulle sitta kvar i sadeln om hon har ont. Hehe. Med Dansas humör så skulle hon garanterat inte nöja sig med lite kosparkar här och var och dålig bjudning om det gjorde ont. Man kan ju aldrig veta om det är sant, men nog tror jag också att hon åtminstone skulle protestera med stegringar eftersom det ligger nära hennes hjärta. 
 
Hur som helst så började hon stå emot även idag, alltså tredje passet i rad (har funnits stundtals innan också men de sista tre har hon börjat från start). Jag var koncekvent och efter bara något varv så släppte det i traven. Vi tog fort galopp efter uppvärmningen eftersom där är det "stora" problemet. Hon surade direkt och jag fick efter ett varv gasa runt på fyrkanten i 290 i några minuter åt vardera håll. Det släppte första varvet och sedan raceade Dansa med öronen spikrakt framåt. Vi har aldrig sprungit så fort, så långt och visst fick jag påminna henne om att hålla farten uppe, men spärren släppte fort och Dansa ville springa fort. 
 
När jag sedan samlade ihop henne så var galoppen kraftfull och underbar. Älskar när den är så. Jag måste, för tusende gången, sluta mesa!! med det menar jag inte att jag ska vara hård och elak utan att jag ska sluta nöja mig med något halvdant. Ber jag henne att gå fram, så ska det ske på direkten och med energi. Jag måste också våga gasa riktigt ordentligt i andra paddockar, även fast jag är så nojjig för att underlaget ska släppa. 
 
En till viktig del är att jag absolut inte får släppa stödet i munnen, men jag får heller absolut inte hålla minsta lilla för hårt för då är det JAG som bromsar henne. Gränsen är hårfin! Jag måste också våga lite på att hon balanserar sig själv i svängar och på kortsidorna. 
 
 Dansa var superfin i både trav och galopp sedan och svarade nästan direkt på skänklarna. Självklart släpper det inte på ett ridpass. 
 
Avslutade med att korta stiglädren några hål och skutta lite över hinder. Ville få en bättre känsla än hoppträningen i söndags. Vi red i bra galopp nästan hela tiden, hon stod emot vissa sträckor så jag fick rida igång henne ordentligt igen. Hindren tog hon tag i mer som vanligt igen i alla fall.
 
Som så många gånger förut så har jag kommit med en hopplös känsla till Patriks träning, men åkt därifrån som en ny hästmänniska. Jag är så tacksam för att han finns att träna för här!
 
Det hade blivit lite fel med tiderna så vi fick vänta lite. Hann med en skrittrunda med Hanna och trots helt nytt ställe så var hon lika lugn och cool som vanligt. 
 

Dansas schema v.34

Ja nu har ju halva den här veckan gått, men här kommer schemat! 
På lördag är det nytt försök till tävling så håll alla tummar och tår att inget stoppar oss den här gången. 
 
 
Måndag: Paddock - Markarbete
 
Tisdag: Dressyrträning - Brs. Patrik

Onsdag: Uteritt - Högt tempo blandat med mycket skritt
 
Torsdag: Vila
 
Fredag: Åker - Checkpass med något lågt språng 
 
Lördag: Hopptävling - Söderhamn
 
Söndag: Vila
 
 

Bus på åker

Dansa och jag var ute och red med Hanna och Winston idag. Min största och viktigaste plan för tillfället är att få fram Dansa, riktigt ordentligt. Gasen i botten så att hon lär sig att springa fort är kul och jag ska inte nöja mig med halvdanna svar på skänklarna utan det ska ge raktion vid första, mjuka hjälpen. Jag måste sluta dalta. Punkt. Vi brukar gasa på lite då och då, men då blir det ofta väldigt korta sträckor då nedförstbackar kommer tätt, eller så orkar inte Winston längre. Hehe. Då jag har behövt honom framför oss för att få fram henne så pass mycket. Hon bromsar lite när vi rider först även om hon är pigg. I paddock är jag för rädd för att underlaget ska släppa så där kan jag bara gasa riktigt några meter innan jag måste samla upp inför kortsidan. MEN vilken tur då att jag har möjligheten att rida på vissa åkrar, vissa tider på året. Som råkar vara nu!
 
Så dagens uteritt började vi på en lång åker med gräs upp till knäna. På Dansa alltså. Hanna ville inte springa men Dansa och jag gasade fram och tillbaka där flera gånger, blev sammanlagt 1km. Första vändorna var hon småsur och stod emot. Men sedan när hon "fattat galopp" ;) så tyckte hon det var superkul! Tog galopp vid svag hjälp och tryckte verkligen ifrån med bakbenen och vi flög fram, varv på varv. Hur härligt som helst så jag satt mest och log! 
 
Det var hundra år sedan jag vågade gasa så mycket då Bronzac har skrämt mig med sina snubblingar och Dansa har jag aldrig fått upp i de farterna. Jag har helt enkelt nöjt mig "med det lilla" som jag allt för ofta gör med henne. Curlingmorsa som jag är ;) 
 
Efteråt så red vi till blå/vita huset och vände, nästan bara skritt förutom en längre galoppsträcka hemåt. Hanna vågade inte öka först för hon var rädd att W skulle busa, men när hon fick mod så gasade vi på och Dansa fattade direkt vad det handlade om. Haha. 
Vi tog en kort galopp i normal hastighet därefter också och Dansa var ruskigt fin! Älskar känslan när hon verkligen jobbar igenom och tar i med kraft bakifrån. 
 
Härlig ridtur, minst sagt! 
 
Gammalt foto
 
 

Positivt

Dansa och jag har haft två skit-dagar sedan sist. I söndags hade vi hoppträning och jag och Dansa var rejält oense. Jag vägrade låta henne öka in i galoppfattningarna och hon surade ihop och tänkte minsann inte ta någon galopp över huvudtaget i så fall. Jag fick rida flera varv på volt ibland för att få galopp. Hon var svår att få fram ordentligt också, även om hon var framme och hade jättebra galopp vissa stunder. Hindrena hoppade hon i alla lägen men hon bjöd inte och dog lite i svängarna upp mot dom. Trots att jag red för kung och fosterland. 
 
Eftersom hon inte tar tag i hindren så blir det väldigt svårt för mig med avstånden och därmed kommer vi lätt tokigt. Jag har inget att reglera ur när hon inte bjuder fram ordentligt. Avslutade med en helt ok runda i alla fall. TYVÄRR så har jag ingen film så jag kan inte analysera något extra i efterhand, så det vore typiskt mig att min dåliga känsla är lite överdriven. 
 
Dagen efter, alltså igår, så red jag i kyrkpaddocken och det ända fokus jag hade var att picka hål på bubblan. Det tog drygt 20 minuter innan det släppte och hon var jättefin sista varven i både galopp och trav innan klappar och avslut. Hon utsåg flera ställen som var "läskiga" och stannade och ville inte gå, som om inte den banan redan är för liten med sin krumeluriga långsida dessutom. 
 
Nej det kändes inte alls bra, och speciellt inte med söndagens pass i ryggen. Jag hade dålig magkänsla och visste inte vad jag skulle tro. Har hon ont eller är hon trotsig? Det är den svåra frågan med en häst som Dansa. Det mesta talade för trots eftersom hon blir så fin när det släppt. Hon har ju haft ett x-antal sånna här perioder förut, fast dom speglar sig på olika sätt. Jag bestämde mig för att ge det några pass till innan jag bokar en veterinärtid. 
 
Idag väntade träning för Patrik och då brukar det alltid kännas bättre. Lite konstigt kanske.. haha eftersom det är samma ryttare och samma häst. Men han får mig att göra rätt i rätt tidpunkt och det gör ju som ni alla ryttare vet, underverk. Det är liksom halva grejen med ridning. Så ja, efter dagens träning så fortsätter jag mot planen att starta vår första lokala hopptävling på lördag. 
 
 

Våra vänner är tillbaka

I onsdags kom äntligen vår hovslagare och slog på Winstons tappade sko så i torsdags fick vi sällskap av våra vänner igen! 
 
Winston skulle såklart gå ganska lugnt så vi red först ut till bron på Eh då det mest bara blev skritt. Lite trav och även en kort, oplanerad racergalopp för Hanna och Winston. Haha. Dansa hoppade till för något i skogen och Winston tände till på två röda, kröp ihop tillen boll och for iväg med gruset sprutande runt hovarna. Dansa skuttade två gånger och tvärnitade sedan och tittade chockat på honom där borta och verkade säga; Vad hände mamma? 
 
Haha så himla roligt! Lite impad av att hon inte hakade på honom. 
 
På hemvägen gjorde vi en avstickare in till paddocken där Dansa och jag fick jobba lite. Travade och galopperade en stund och Dansa blev som vanligt seg där och surade en del mot ytterskänkeln. Men innan vi var klar så hade jag pickat hål på bubblan och hon gick fram ordentligt. Inte hundra procent, men nästintill. Irritationen var borta helt i alla fall. 
 
Efter en dag på Järvzoo med Linus och Martina har vi nyss sett klart den allra sista filmen med Johan Falk. De här sista filmerna är råare än de andra, som att dom inte var nog?! Så jag är helt svettig.. haha
 
 

Drömmar

Har suttit och kollat på klipp från dagens Grand prix special från EM och blir så himla taggad på att lära mig mer och mer och mer! 
Min dröm är att någon gång få sitta på en häst i passage och piaff. Jag har så dålig koll på dressyr att jag inte vet vad Dansa och jag kan ha för möjliga mål, så därför har jag inte riktigt några.
Men det jag vet är att jag inte tänker ge mig förrän jag har sitsen jag strävar efter i mitt huvud. Det är svårt att förklara den då det mest är känslan som den utstrålar som jag vill åt, men den ska vara mjuk och följsam och se enkel ut. Inga krokiga vinklar och ABSOLUT inget som kan uppfattas som jobbigt eller hårt, vilket jag tycker många dressyrryttare gör. Om de sedan verkligen är hård i sin ridning har jag ingen aning om, men jag tycker inte det ser trevligt ut. 
 
Ibland blir jag lite avundsjuk på dom som har hästar som man "bara" behöver fokusera på utbildning av sig själv och hästen på. Att Dansa måste strykas medhårs och gärna slänger in egna åsikter så ofta gör att allt blir så mycket svårare för mig som är orutinerad. Men samtidigt så är det SÅ himla UNDERBART när vi lärt oss något nytt och hon är med på noterna! Dessutom så är det säkert minst lika svårt med dom hästar som är heta och lätt kokar över på det sättet istället. 

Det är bara träning som gäller i slutändan! 
 
 
 

Släktuteritt

För några dagar sedan följde min moster med mig och Dansa ut och red en kort runda på Noa. Hedvig red på Lukas och Annika gick med henne medan mamma gick med Sune och Jonas i vagn. Anna hade inte ridit på flera år men fick mersmak, så jag hoppas hon kan följa med på lite små turer när hon är hemma och hälsar på! 
 
 
 

Dansas schema v.33

Jag kommer av mig med veckoscheman när det blir uppehåll av olika anledningar.. och det har ju minst sagt blivit ett och annat avbrott med min lille olycksfågel det här året. Men nu är vi igång igen efter senaste olyckan med golvet och en liten sommarvila på 1½ vecka. Veckan som varit hittills och kommer se ut tills den är slut: 
 
Måndag: Uteritt - Kort och lugn

Tisdag: Dressyrträning - Brs. Patrik

Onsdag: Vila
 
Torsdag: Uteritt
 
Fredag: Tömkörning
 
Lördag: Vila
 
Söndag: Hoppträning - Spännars. Anette
 
 

Dressyrträning 11 Augusti

I tisdags var vi på dressyrträning och Dansa var lite klurig men fin! 
Jag har ju sen en tid tillbaka äntligen fått in i min hjärna att jag ska driva på med ytterskänkel och i galoppen flyttar jag den dessutom lite bakåt. Det här är inte ok i Dansas värld så hon blir arg som ett bi och har startat ett karatesparks-projekt. 
 
Hon utser också gärna en del av paddocken till bråkhörn. Oftast utgången, men kan även vara en plats där någon spännande människa/djur håller till. Det är dock inte alls så illa som det låter, det ända hon gör är att stanna och sura några sekunder och kanske sparka lite, men sen travar hon fint vidare och det släpper helt efter några varv. Lärde mig i tisdags att bara jag har henne lite mer rakställd så kan hon inte låsa sin innersida och sura ihop lika lätt heller. 
 
Efter uppvärmningen så satt jag ner hela tiden och det gick jättebra eftersom Dansa arbetade genom kroppen så duktigt. Skön känsla att det inte känns omöjligt. Haha. Hon var rejält ojämn i vänster varv (kan märkas lite grann i vanliga fall) och jag trodde hon var halt, men det är den där korta högersidan som luras. Jag fick rida henne ställd åt vänster för att länga höger sida och korta vänster, tänkte även att jag skulle flytta bakdelen utåt men bara lite lite och då blev hon ännu finare. Där får jag stärka henne så att hon blir mer liksidig. 
I höger varv märks inte ojämnheten något i steget men självklart finns den där, så jag får vara noga att inte ställa henne för mycket innåt vilket är lätt gjort då hon är så mjuk. 
 
Vi började med vänster galopp och där kickade hon som sagt mot ytterskänkeln som hon periodvis gjort tidigare en period. Jag fokuserade endast på att hon skulle gå fram för ytter och att jag skulle få sista ordet. Det gick några varv i frisk galopp med karatesparkar hit och dit och den lilla skitungen hade öronen spetsade hela tiden! Men sen slutade hon och arbetade på hur fint som helst, även i höger galopp efter det. 
 
Som avslutning så visade vi upp vår vänstra skänkelvikning som tagit så många steg framåt. Tvärningen gick riktigt bra men hon tappar bjudningen. Likadant i vänster. Jag kan tydligen hjälpa henne med det genom att noga leda med yttertygeln, så det ska jag tänka på. 
 
Patrik tyckte att hon var jättejättefin i slutet igår och det var så kul att höra! Jag blir glad ända in i hjärtat och ner till tåspetsarna! 
Luriga med Dansa just nu är att hon är som roligast och finast att rida när hon är på den hårfina gränsen mellan arg och kraftfull. Jag ska bara lära mig att hantera humöret på rätt sätt i alla situationer så kommer vi allt kunna visa att vi kan! 
 
Jag lastade ur själv för första gången med nya transporten idag och det gick jättebra. Skönt!
 
Två stillbilder från träningen som visar kontrasterna ;)

Lukas på äventyr

Lukas fick följa med till Spännars igår. Att vi inte tänkt på det förut, han är ju så smidig att ha med sig och blir så glad av äventyr. Dansa var väldigt nöjd över hans sällskap. Dom fick stå ett bra tag i transporten när vi kom fram för att vi tog in Spännarshästarna från hagen först och Dansa stod som ett ljus. Hade inte skrapat med hoven en enda gång. Hon gosade med hans päls och mumsade hö om vartannat. 
 
Hanna longerade Lukas lite i paddocken och han var så kaxig och drog bockserier. Haha. När Dansa och jag var klar så släppte hon honom lös och han älskade det! Han rejsade runt och busade massor. Man dör nästan söthetsdöden! 
 
Provade en vagn som finns där också, som är i mycket bättre storlek för honom än den vi har hemma. Men den här var nog lite för tight framtill?! ganska sjukt med tanke på hur liten han är. Haha. Men vi ska testa med selen och hoppas på att vi kan få låna den lite. Vill börja köra honom igen så att han kan få lite motion och stimulans. 
 
 

Riktigt pass

Igårkväll åkte vi till Spännars och red ett dressyrpass i paddocken. Dansa var jättefin! Surade mot skänkeln ibland och en av gångerna träffade hon staketet så att det skakade och hon hoppade förvånat till. Haha. Så kan det gå! 
 
Hanna höll på med Lukas också så hon drog sig mot dom och ville vara med i början, men det släppte efter några varv. Fokuset för dagen var att jag skulle sitta ner mycket och att vi skulle träna lite skänkelvikningar och galopfattningar. De galoppfattningar som blev bra, blev väldigt bra! Men hon försökte att smita iväg i slängtrav ofta också, men då börjar jag bara om. Tror jag börjat hitta tekniken nu som gör att hon inte blir sur och inte piper iväg. Jag måste "väcka" henne några steg innan så att hon är beredd för då rullar hon in i galoppen sen. Men det är himla svårt med tajmingen och blir den fel så blir hon arg.
 
Skänkelvikningarna åt vänster har verkligen släppt! ÄNTLIGEN har hon insett att min skänkel flyttas bak och ger tryck för att hon ska FLYTTA sig och inte är där för att störa ihjäl henne. Åt höger har hon ju fattat grejen för ett bra tag sedan. Hon koncentrerar sig så himla mycket att vi tappar farten dock. Känns som att hon måste hålla tungan rätt i munnen för att inte trassla ihop benen. Haha. Men hon kämpar och försöker så det kommer komma. Underbar känsla när hon flyttar sig och inte trycker emot min skänkel i alla fall. De högra var inte så fina som dom brukar igår, men dom vet jag finns där i vanliga fall.
 
Det gick över förväntan att sitta ner i traven igår! Dansa jobbade på så bra så jag kunde bara sitta mjukt och avslappnad och flyta med. Härlig känsla! Tidigare har jag velat smita undan från nedsittningsträningen, men nu har jag gett mig tusan på att jag ska lära mig och är taggad på att öva öva öva. 
 
 
 

Uppe på Dansa-ryggen igen

Dansa har nu haft sommarlov sen förra torsdagen, alltså 1½ vecka ungefär. I och med att hon ändå är 5 år nu och har haft flera småvilor hela året hittills på grund av diverse krämpor så tyckte min dressyrtränare att det räckte. Hur det blir med vila i vinter vet jag inte. Tidigare år har hon haft långvila över jul i ca 2-2,5 månad men jag tror inte man brukar behöva ställa av femåringar så länge va? 
 
Hur som helst så fick jag äntligen sitta upp idag! Med tanke på den korta vilan så krävs ingen riktig igångsättning heller. Så idag var vi ut på en lugn uteritt med mest skritt, men även lite trav och galopp i låg form. Dansa var SÅ fin i traven. Spände till lite ibland men däremellan kunde jag bara njuta där uppe på ryggen. Lyxigt!
 
Vi kan räkna våra uteritter på en hand nästan så det kanske var lite vågat att ge sig ut på egen hand med så mycket vila i kroppen, kan man tycka. Men Dansa har alltid vart så snäll att sätta igång så jag gjorde ingen grej av det. Hoppade upp på gårdsplanen till och med även fast vi skulle till Hårga. 
Surade lite på stallplanen med väldigt lätt bakdel men sedan traskade hon på om än lite tveksamt längs vägen, åkern, vägen och sedan in vid Hårga. Där var ett gäng människor vid huset så hon ville stanna hos dom, men gick nästan direkt. Tredje gången vi rider själv till Hårga och idag var första gången hon inte stannade och vägrade gå i Kallebacken. Tjoho! Efter den så är det som att handbromsen släpper (vart lika varje gång) och hon skrittar på med egen bjudning. 
Dom hade flyttat fåren till åkern nedanför George så där blev Dansa spänd. Jag lät henne titta på dom tills hon slappnade av och sedan gick vi sakta men säkert framåt en bit i taget. När vi stod precis bredvid hagen hade några får förskräckt hoppat upp från sin tupplur och stirrade på oss. Men en tuffing kom bäandes fram till oss med modiga kliv. Dansa stod avslappnat och tittade på dom och verkade jätteintresserad. Haha. Hon var inte vrång utan ville stanna för att hon var nyfiken. Spännande hårbollar sörru! 
 
Efter ett litet tag så traskade vi vidare. Travade och galopperade upp till backen ovanför parkeringen på berget. Dansa tvärstannade en gång och blev spänd. Jag förstår det för det luktade dött djur. Hon gick förbi direkt i skritt.
Jag råkade flytta bak högra skänkeln en gång och vips så gick Dansa väldigt tvärt åt vänster. Jag samlade ihop tyglar och förberedde oss på en riktig skänkelvikning åt vänster (dom vi inte fått till alls) och Dansa tvärar allt hon kan nästan rakt åt vänster! Snacka om att hon pluggat på under vilan!! Fram till nu har hon ju bara typ hatat mig när jag bett henne flytta sig för höger skänkel, medan vänster har vart helt acceptabelt. Just i den här första kom vi knappt något framåt utan fick bara tvärning, men när jag provade några gånger till lite här och var på hemvägen så kom det också. Jag behövde knappt använda något tryck i skänkeln ens. Duktiga flickan!
 
På hemvägen var hon pigg och framåt. Tog en trav sista sträckan innan Segerstavägen och hon var som sagt väldigt fin. Hon stannade och tittade in på gården där människorna var tidigare och ville först inte gå därifrån. Haha. Vilken besvikelse att dom var borta, hon som ville prata lite och leka med vovvarna. 
 
Trafiken
Mötte några personbilar längs grusvägen då jag stod på avfart eller hade gått ner i svagt dike. När vi gick på åkern längs Segerstavägen kom det två bussar och en bil som lät högt, förutom alla personbilar som åkte förbi. Hon reagerade inte på någonting idag. 
 
 

Min fina fina häst

 
 
Tillhörande inlägg hittar ni här

Dressyrträning

Har ju helt glömt bort att skriva om senaste dressyrträningen. Våran bästa någonsin! 

Började med att låta Patrik rida för det var ett tag sedan. Hon har ju svårare med högergaloppen nu och sparkar åt ytterskänkeln, så jag ville se om det beror på mig eller på att hon kanske har ont. Man kan ju aldrig veta säkert men det lutar starkt mot att hon blir arg på mig då jag låser min högersida (den inre) och då blir även hon låst. Speciellt i fattningarna. För när jag skötte mig, så blev hon inte arg. 
Dansa hamnar också lätt lite i otakt i vänster varv, syns i traven mest, just av den anledningen då jag skapat en lång och en kort sida, så jag måste vara noga med att rida loss hennes vänstra sida och böja igenom henne där för då får jag bort det. 
 
Tänka sig vad mycket sattyg man hittar på! 
 
Det var det här vi övade på genom hela träningen, korta, länga, stora volter, varvbyten, böjningar och att jag ska vara kvick i skänkeln så hon kommer upp och fram. Detta resulterade i en otroligt fin häst! Vilken trav! 
 
I galoppen fick jag öva på att SITTA KVAR i fattningarna, att det fortfarande ska vara så svårt?! Och att jag ska hänga ner benen och inte klämma under galoppen. Bara kvickt kicka till när det behövs beroende på vad jag vill ha för effekt. Det är också sjukt svårt att lära om då jag alltid småklämt på henne eftersom hon inte gått fram ordentligt. Det har ju såklart resulterat i att jag även lärt henne att släpper jag benen så ska hon sakta av. Så det får jag äta upp och jobba bort nu. Alltså har jag ställt till det så att jag inte bara måste lära om mig själv utan även Dansa. Haha. Nackdelen med oerfaren ryttare på oerfaren häst! 
Men det går ändå fort att ändra bara jag är konsekvent och kommer ihåg allt, så ingen stor skada skedd. Hon blev otroligt fin när hon arbetade själv utan att jag bar runt henne, och vad bekvämt det blev! ;) Bara jag får in tekniken så blir det här mer än strålande. 
 
 
 
 

Hoppträning 20 Juli

 
Som ni hör på filmen så var inte Dansa riktigt framme och därav så hade jag smackningshysteri ;) Men det får ni ha överseende med! 
 
Tillhörande inlägg hittar ni här

Sadelkammaren

Före
 
 
Under
Efter
 
 
 

Sista dagen

Imorgon jobbar jag sista dagen innan min andra omgång med semester. Känns rätt okej faktiskt! 
 
På lördag ska jag börja rida Dansa efter hennes lilla sommarlov på drygt 1 vecka. Om jag längtar? Yesyesyes. Uteritter, hoppträningar och dressyrpass.. Yammi! Hoppas att Winstons hov kan fixas till veckan också så vi kan ut och busa med våra vänner. 
 
Trots vilan så har jag spenderat minst lika mycket tid i stallet då Dansa dels sköts om ändå såklart. Men också för att Hanna och jag målat och fixat i sadelkammaren och lilla rummet. Det blir SÅ fint! Jag älskar att ha fräscht och iordning runt mig så nu njuter jag. Vi har haft mysigt runt oss förut också, men nu är det ännu mysigare! Vi har dessutom omplanerat på alla förvaringsställen så att det blir så praktiskt som möjligt. Tror vi har en bra lösning på det mesta nu. 
Bara stallet kvar som ska spolas och lite färg som ska fräschas på, men det får vi avvakta med till Winston kan gå ute dygnet runt igen. 
 
 

Henke L

Hade inte ridit sen i onsdags och höll på att krypa ur skinnet. Haha. Fick låna Henke idag och stilla ridsuget lite. Han är en hopphäst på drygt 165cm och väldigt snäll. Fick med mig lilla Alva och hennes B-ponny som har blivit så himla duktig! Vi red ut en sväng först med trav och lite galopp innan vi gick ner i paddocken och red där ett tag. Henke kändes så trygg och snäll, lite stark och annorlunda galopp motför Dansas. Fick inte någon riktig kläm på den. 
 
Kul att få rida! och extra kul att få rida storhäst, känner inte alls något sug efter att rida ponnier längre. Har väl äntligen insett att jag är fööör stor ;) haha. Skull verkligen behöva kolla upp möjligheter till att rida lite andra hästar och i så fall ta mig tiden att göra det. 
 
 
 

Svullnaden puts väck!

Den lilla svullnad som satt kvar på insidan av benet igår var borta idag. Så nu är Dansas ben helt normalt! Nu står såret ut lite bara på grund av den tjocka sårskorpan, så jag hoppas hon inte slår upp det men sina flamsiga benrörelser. 
 
Dagarna går himla fort så snart är det fredag vilket innebär semester och ridning igen efter Dansas korta sommarlovsvecka. Jippiho! Skrittar nog henne på lördag och sedan kör vi på ganska vanligt för mer igångsättning än så behöver hon inte efter en veckas vila. Eftersom hon inte var halt någon gång så behöver hon inte ta det lugnt på grund av det heller. 
 
Kom och mötte mig i hagen både igår och idag, men sin ständiga följeslagare Noa. Ni ser örat sticka ut. Tror hon mest vill åt Dansas svans som kan hålla bort flugor. 
 

Plåster på såren

När det inte blev någon tävling i fredags så bjöd mamma och Anders ut mig på middag som tröst. Dom gjorde dessutom en rolig grej av det och höll stället hemligt så pass länge att jag kunde räkna ut vart vi skulle. Vi åt på Axmar brygga där ingen av oss hade varit förut. Jag åt en rätt med lax, rödtunga och hälleflundra och fisken var så god! såsen var dock lite speciell. Den var väldigt blaskig också så när jag tappade en fiskbit ner på tallriken så stängde det sås överallt, bland annat på mammas kritvita blus. Haha oops. Till efterätt åt jag en vitchokladpannacotta. 
 
På hemvägen åkte vi mest små grusvägar mitt i skogen, och en älg fick vi se i alla fall! Mamma läste dagen efter att dom kört ihäl en björn i Axmarby under natten, så det var ju attsingen att den inte var framme vid vägen när vi åkte där. Fast någon krock hade vi ju ändå inte velat vara med om förstås..
 
Stannade och spelade ett parti kort innan jag åkte hem och sov inför lördagens jobb.
 
Tack för en rolig och trevlig kväll!
 
 
 
 

Kiropraktorbesök

Hanna och jag var i stallet med hundarna mellan 9.30 till 13.30 idag och målade sadelkammaren bland annat. Nu är den snart klar för inflyttning av grejer igen och det blir sååå fint! Ska visa före- och efterbilder sen.
 
Dansas ben var bara en aning svullet på insidan när såret sitter, idag. Lagom till vi kom in i Bollnäs så fick jag höra att kiropraktorn kunde komma så jag åkte i princip bara hem och bytte bil för att rulla neråt igen. Hästarna hade såklart gått längs ner i hagen. 
 
Dansa var sned i korset på vänstra sidan, så Tommy knäckte det till rätta och sedan satt en mindre låsning fram i bogen. Så pass liten att Dansa inte ens försökte bita honom. Helt otroligt att hon klarar sig så bra hela tiden, peppar peppar. Det har vi nog att tacka hennes väldigt mjuka kropp, som jag nästan tror är lite överrörlig. Hela högersidan var fin och det är nog första gången! Kul, det tyder troligen på att hon blivit mer jämnt musklad i kroppen och jobbar mer liksidigt. Jag är noga med strechningen av frambenen också. 
 
Sen sist Tommy var här så har hon ju hunnit rulla fast i en box också. I Spännars för några veckor sedan.
 
Åkte sedan hem och duschade och hämtade Viktor. Sen bar det ner till Kilafors IGEN! Haha. Vi hade födelesdagsmiddag och tårta för Martina som fyllde år för nästan en månad sen.. bättre sent än aldrig ;) Blev kvar många timmar och nu laddar jag i soffan för en ledig måndag imorgon. Känns helt okej!
 
 
 
 
 

Foton från åkern 2

 
 

Foton från åkern 1

 

Bra och dåligt

I onsdags innan skadan så var vi ute på åkern och red dressyr. Dansa var jättepigg och med det får jag också lite extra dos av humör. Vilket kanske inte är något som behövs extra hos lilla damen, men det får jag ta helt enkelt. 
 
Det var den sidan som ledde hemåt som var kritisk såklart och där stannade hon och surade väldigt många gånger. Hon var dock extra fin däremellan så det vägde faktiskt upp. I slutet så gav hon upp och surade inte alls, så jag var så lycklig och hade kunnat rida hur länge som helst! Hon var SÅ fin!
 
Hon var känslig för hjälperna och hade mycket framåtbjudning, och då är hon så otroligt rolig att rida. Galoppfattningarna och igångsättningarna i trav var riktigt bra. Skänkelvikningarna åt höger blev något slarvig från min sida, men åt vänster fick vi någon kortare, riktigt bra bit. Det varvet poletten inte trillat ner i än, så det var bra. Gjorde någon helt ok mellantrav och -galopp också. 
 
Verkligen superkul att rida på åkern när hon är så pigg! Annars kan den kännas lite väl sluttande åt alla håll. 
 
 

Olycka

Det har vart körigt både tidsmässigt och fullproppat i hjärnan den senaste tiden så därför har bloggen blivit lidande. Det som hände i onsdags var att Dansa trampade igenom en träplanka i golvet utanför stallet. Hela vänstra bakbenet ramlade ner och Dansa föll pladask på mage. Lyckades kravla sig upp och stod sedan på tre ben. Jag hamnade lite i chock och var först helt övertygad om att hon måste ha brutit benet. Försökte andas och hålla paniken borta medan jag ringde till Annika som kom direkt. 
 
Trots att hon inte ville ställa ner benet så provade jag att gå några steg eftersom det inte såg konstigt ut, och såren endast fanns på framsidan av benet (alltså ingen risk för senskada). Lättnaden jag kände när hon gick utan att halta det minsta går inte att beskriva. Jag var så illamående och får sån värk i hjärtat när hon ramlar (har sett det alldeles för många gånger genom de här åren). Det är så hemskt med alla stora djur då det blir så groteskt, men Dansa gör det alldeles för ofta.
Hon har slagit över två gånger, gått omkull med mig två gånger och halkat omkull under tömkörning en gång. 
 
Tävlingen igår ställdes såklart in. Tredje i år! I april för att hon var sjuk, i Juni för att hon var oren kvällen innan pga sömstick eller låsning i bogen och nu det här! När vi var till Rengsjö sist kom hon ju in med en halv avdragen sko, som dessutom var böjd så då höll vi på att bli kvar hemma också. Men där lyckades jag lura den jäkeln som vill att vi inte ska tävla!! 
Förutom dessa händelser så har hon haft mer smågrejer under året som gett kortare vilor och såklart obehag för henne. SÅ NU FÅR DET VARA NOG! 
 
I onsdags spolade vi av benet och såg att såret inte var speciellt djupt och heller inte lortigt. Sprayade på jod och sedan fick hon sova inne. Hon började svullna lite precis vid såret ca 30 min efter. Morgonen efter var hon lite mer svullen och på eftermiddagen när jag kom så var hon jättesvullen runt hela benet. Igår var svullnaden något mindre och idag var den i princip helt borta! Ingen feber och ingen hälta har hon haft. Promenerade med henne torsdag och fredag men nu när svullnaden är borta så får hon bara gå i hagen och få den planerade vilan hon skulle haft från början. Cirka 1 vecka. 
 
 
 
Här syns svullnaden.