She is back in the game!

U N D E R B A R T att se att energin finns där, liiiite jobbigare att humöret är tillbaka och har gett mig en blå fot bara. Haha. Ja men har man en Dansa så har man. Hon är tydligen väldigt arg på mornarna nu och vill bara ut ut ut och idag hade stackars Winstons hamnat ivägen för hennes humör. 
 
Vi var ute och gick en stund ikväll med Hanna och Noa och hon skrittade på så att jag knappt hann med i början. Vilken skillnad mot för i helgen då man nästan fick vänta på henne. Hon skötte sig i allafall utmärkt trots energin! 
Den blåa foten fick jag när jag smörjde in hennes rasp och hon fick fnatt och började småstegra på gången. Igår stod hon som ett ljus vid samma behandling (?!). Upp och ner, ner och upp..
 
Jag hittade en ganska stor knöl på utsidan av hennes mungipa, och suckade stort eftersom mina planer på att sitta upp i helgen och tömköra imorgon sprack direkt. Inget bett med en sån knöl i vägen. Jag kände på den och hon ömmade. Provade att trycka lite och då kom det ut var så det spände nog! Det var alltså som en finne så jag tröck ut en del var och sedan kom det blod, så jag hoppas att den hinner torka ihop och försvinna till fredag. Borde inte alls vara omöjligt nu när den är tömd. 
 
Viktor kom hem från kvällens match och var väldigt nere efter att han tycker att han gjort en riktigt dålig match. Ena dagen är det jag som är nere och gråtfärdig (okej, jag kan stortjuta också) och nästa gång är det Viktors tur att känna sig sämst i världen. Jag rider ju inte på samma nivå som han spelar fotboll, men vi brinner för våra sporter precis lika mycket och hatar även att göra dåligt ifrån oss.
Det som är bra är att vi har väldigt stor förståelse för varandra och kan lätt tänka oss in i den andres situation. Det enda man längar efter är att få ett nytt tränings/tävlingstillfälle för att få in en bättre känsla igen.
 
 

Morgonstund

Jobbade sent idag så var i stallet på morgonen medan solen var framme. Dansa hade ätit hälften av höet jag lade in igår, alltså drygt 2kg. Kändes ganska väntat med tanke på hur lite hon ätit senaste veckan så det är klart att det inte kan vända helt på en dag. Hon tuggade glatt i sig av både hö och gräs i hagen i alla fall och hon känns som sig själv nu.
Tog in henne och borstade och tvättade hennes rasp (som vi aldrig kommer bli av med verkar det som!) med såpa och smörjde sedan in med zinksalva. 
Tog ut henne på en minipromenad för att se om hon var lika petig med att välja ut gräs, men det var hon inte! 
 
Sen fick hon beta lite inne på gården medan jag donade på med lite av varje. Höll stenkoll på henne eftersom det står rundbalar där. Men varje gång jag tittade till henne så betade hon på backen. Tills jag hör att det smäller i plast, och när jag tittar dit så har hon snabbt som blixten hunnit fram och står och biter på en bal som står uppepå en straktorvagn. Jag springer dit och slår med händerna för att skrämma bort henne, men hon tittade bara på mig som att jag blivit knäpp, mellan tuggorna. Fick dra ut en vit tråd hur munnen.. och släpa ut henne i hagen. Såg att hon varit på den andra balen också. Rackarunge alltså! Jag fattar inte när hon hunnit. 
Jag har ju fått lära mig sen liten att man absolut inte får leka på höbalar just för att om det blir ett litet litet hål så mögglar hela balen sönder. Dansas hål var inte speciellt små. 
 
Det där ruckade ganska rejält på den underbara morgonen. Haha. Men jag är sååå otroligt glad för varje dag som hon mår bra! 
 
 

Fortsätter åt rätt håll

Eftersom att Dansa var lite bättre igår så bestämde jag mig för att avvakta med att boka klinikbesök men däremot kolla med veterinären ifall något blodprov ska tas eller liknande. Men när jag fick sms i morse om att boxen var tom på hö (!!!) och att hon skyndat sig ned med mulen i havren så avvaktar vi med det också. Kan ni förstå lyckan och lättheten jag kände?! Jag blev helt sprattlig i sängen där jag låg och kunde inte låta bli att väcka Viktor och berätta! Och skicka sms till mamma och Hanna direkt.
Hon hade även stått och ätit ur hörundeln ute i hagen när dom släpptes ut och det har inte hänt under hela tiden vad vi sett. 
Åhh jag blir så lycklig över att se henne må bra och att boxen var som vanligt! Jag kan dock inte släppa oron helt eftersom hon fick sista dosen av metacam idag, vilket medför risken att det är den som gjort henne piggare och att hon kan bli sämre när den går ur kroppen. Vi får veta inom en vecka, så det är bara att vänta helt enkelt. Om det nu är så att hon blir sämre igen så känns det skönt att veta att hon hunnit äta lite mer ordentligt en omgång innan och att metacamen tar på problemet som i så fall är. 
 
Jag hade bara lagt in 1kg hö igår eftersom hon inte rört det så det var ju också det ända hon ätit i natt. Idag lade jag in hennes vanliga kvällsmängd 4,5kg, så vi får se om hon ätit något eller allt imorgon. Hoppas hoppas hoppas! 
 
Det stör mig jättemycket att jag inte vet vad hon haft för problem och vad som orsakat det. Eftersom jag inte vet så kan jag ju inte undvika att det händer igen. Men vi tar en dag i taget nu och hoppas att det fortsätter åt rätt håll. Blir hon sämre igen så åker jag in och kollar henne direkt. 
 
 

Lite framsteg

Igår var tillståndet i princip likadant. Hon var absolut inte sämre men heller inte direkt bättre. Hon hade bara bajsat en gång och inte rört höet, havren i krubban eller vattnet. Hon betade dock i hagen under dryga timman jag var där och även stora delar av hela dagen. Hanna såg henne stå och hänga en stund när hon var där men annars betade hon då också.
Jag åkte dit på kvällen och gick med henne så att hon fick beta ute och då åt hon som tidigare dagar och var lika petig med vad hon gnagde i sig. Efteråt så åt hon massor av morötter med glädje (onsdag och torsdag och på fredag-dag så tog hon morötterna med stor tveksamhet om hon inte struntade i dom helt och hållet). Jag lade några i krubban innan jag åkte hem men dom hade hon inte rört under natten. 
Hon stoppade i sig några små tuggor betfor men rörde inte havren igårkväll. Höet tog hon några strån från.
 
I morse så hade hon bajsat 3 ggr vilket borde betyda att hon fått i sig mer mat under gårdagen, men det är ju svårt att säga eftersom det beror så olika på när hon bajsat under dagen såklart. Hon hade inte rört vattnet eller morötterna och havren i krubban, men däremot så tror jag hon hade ätit lite hö. Svårt att säga eftersom jag inte vågar ha det i nät under natten. Vattnet vet jag ju inte heller hur hon brukar dricka i vanliga fall eftersom hon har vattenkopp. Hon kanske sällan dricker på nätterna. Går inte ha hink i alla fall för den tippar hon omkull inom 1 minut. Såklart.
 
Hanna ringde och var jätteorolig mitt på dagen för Dansa låg helt platt i hagen och reagerade knappt när Hanna kom fram till henne. Men innan jag hann komma dit så hade hon rest sig och gått ut mot Holmen. Så jag avvaktade och när jag kom dit 1½h senare ungefär så hade hon legat en stund till men stod och betade. Svårt det där eftersom hon brukar kunna ligga i hagen och vila, speciellt nu när det är soligt och torrt i gräset. Men med tanke på hur hon är nu så blir man såklart extra orolig, speciellt när hon inte vill resa sig på en gång. 
 
När jag hämtade henne i hagen så letade hon direkt efter morötter och äta och knapprade ivrigt i sig dom. Inne i stallet fick hon stå lös på gången och äta havren och morötterna från krubban, på golvet. Höet struntade hon i så jag provade med lite torrare ensilage och det tuggade hon i sig superbra! Så hon åt säkert nästan 1kg. Sen fick hon gå in i en box och där åt hon lite till av både ensilage och hö, inga mängder alls mot för vanligt men otroligt mycket för att vara i hennes tillstånd just nu. Provade att ha i ganska mycket betfor i Winstons krubba också och det mumsade hon i sig nästan allt av! Åhh, ni kan ju ana min lycka!
Mer pigg och vaken i blicken också, även om hon inte vart jättehängig tidigare heller. Hon drack lite lite vatten innan vi kom in från hagen, men det har jag sett flera gånger att hon dricker om dagarna, så det är jag inte så orolig för. Inte en enda gång idag har hon tuggat morötterna sådär konstigt med framtänderna.
Hon fick beta lite ute på gården också innan vi släppte ut henne i hagen igen. 
 
Jag hade bestämt mig för att ringa och boka ett klinikbesök imorgonbitti men nu avvaktar jag och ser ifall hon verkligen är på bättringsvägen. Hon går ju på metacam och får sista dosen av det imorgon så risken är ju att det är därför hon blivit lite bättre, så jag avvaktar och ser hur det artar sig. Det har ju inte ens gått en vecka ännu och hon får i sig det hon behöver för att hålla magen igång och det enda vi kan märka är konstigt med henne är just aptiten. Som idag var bättre. Håll tummarna att hon blir bra snart!! 
 
 

Update

En liten uppdatering om Dansa. Men läget var iförändrat igår då hon inte hade ätit hö eller betfor på natten. Lite havre petade hon i sig och även lite hötussar på morgonen när vi var där för skoning. En liten bit av en morot tvingade hon i sig men spottade ändå ut hälften. Sen ville hon inte ens ta emot någon. 
I hagen betade hon dock periodvis, varvat med att stå och vila på sin viloplats under trädet. Var ute och gick med henne på kvällen och då betade hon ca 30 min. Höet, morötter och betforen i boxen tittade hon inte ens åt, men lite havre ur handen petade hon i sig. Hon kissade när hon kom in från hagen, så vatten hade hon druckit under dagen.
 
Idag var läget oförändrat, men hon hade bajsat 2 högar istället för 1 i natt så hon hade förhoppningsvis fått i sig mer mat igår. Höet verkade helt orört och likaså vattenkoppen och betforen. 
Under dagen betade hon med Hanna en bra stund och drack även vatten 2 gånger när hon såg, plus bajsade. I kväll när Viktor och jag var där och gick med henne så betade hon ca 30 min innan hon gav upp och bara gick runt och nosade i backen. 
Hon tog några hästgodisbitar som hon mödosamt men glatt knaprade i sig. Även två små bitar morötter. Höet bökade hon bara runt i men åt inget. Magen lät mycket och högljudt under betningen så det är skönt. En gång brummade det till rejält i magen och ljudet gick hela vägen fram till munnen där det lät som något rap-liknande, men hästar kan ju inte rapa.
 
Tillbaka i stallet så lät jag henne vara lös på gången nära morotspåsen och betforburkarna. Betforen rörde hon inte men morötterna ville hon ha! Viktor matade henne med nästan 1kg innan det var färdigt och hon tuggade dom som vanligt. Åh vad glad jag blev! Just nu känner jag att hon får äta precis vad hon vill bara hon får i sig någon slags energi. Förutom sånt som hon kan bli dålig av såklart, men morötter kan man ju ha som foder så det borde vara lugnt tycker jag. När hon får beta så väljer hon det gamla torra gräset för det nya, gröna. Underligt.
 
Hällde i lite havre och kopellets som hon verkar acceptera i krubban innan vi åkte, så får se om hon petar i sig det under natten. I morse hade hon ätit lite sånt.
Hon grejar mycket med munnen emellanåt. 
 
Har en lite bättre magkänsla idag så jag hoppas jag sover skönt i natt.
 
 
 

Oro

Efter ridturen igår så var Dansa mycket tveksam till att ta emot moroten hon fick. Jag reagerade såklart direkt på det men slog ifrån mig det eftersom hon var så pigg och glad under ridningen och såg inte hängig ut. Reagerade även på att hon struntade i att äta höet och pillade lite i gräs istället. Jag är alltid så nojig med allt så jag sa åt mig själv att slå bort det. 
I morse fick jag sms av Annika att Dansa var lite hängig och hade lämnat betforen från kvällen innan samt bara ätit knappt hälften av höet. 
 
Vi anade båda två att det var något med munnen då hon inte verkade må dåligt, utan bara ledsen och nere. Veterinären kom ut i eftermiddags och Hanna var så snäll att vara där för jag jobbade. Tusen tack!! Hon hade några vassa tänder långt in som raspades lite, men annars kunde hon inte hitta något avvikande. Eftersom allmäntillståndet verkade bra utan feber och så så ska vi avvakta och se om hon blir bättre efter raspningen (hon har haft vassa kanter förut utan att bli hängig och tappa aptit så jag är rädd att det inte är det som är problemet). Hon har stått och vilat i hagen men även betat lite under dagen och heller inte legat ner något vad vi sett. 
 
När jag kom dit senare på eftermiddagen så stod hon och vilade, och när jag gav en bit morot så tog hon den väldigt tveksamt och spottade ut en del men tuggade även i sig lite. Hon gick sedan och kollade efter hö så jag tog ut en hög som hon tuggade ett bra tag på och med bättre hastighet. Hon gick även och drack vatten två gånger. Men sen ställde hon sig och vilade igen. Magen lät inte så mycket som vanligt, men var heller inte helt tyst. Eftersom hon ätit dåligt så har den väl inte så mycket att jobba med.
 
Någon timme senare tog jag in henne och hon åt inge betfor men petade i sig lite hö. Tog en promenad med henne ifall det skulle vara något med magen, även om det inte direkt är kolik. Hon gick ganska omotiverat men när vi travade så höll hon gärna igång. Ingen feber då heller och magen gurglade till rejält innan jag åkte hem. Hon flemmar väldigt mycket.
 
Nu får vi avvakta och hålla tummarna att hon mår bättre imorgon.
 
 
 

Skoooooogen

Idag red vi den nya vägen till skogen förbi karosseriet. Fungerade utmärkt även om stigen inte är tip top hela vägen. Men skog är skog, och jag ÄLSKAR skogen!! 
Till den bra delen av skogen är det ca 2,3 km och då tänker jag att man kan rida runt och ha skoj där innan man rider hem igen. Idag travade vi bara en liten bit och galopperade sedan tillbaka den snutten. Dansa var pigg och glad! 
Jag blev imponerad av hur duktigt hon gick på den knöggliga stigen. På bortåtvägen så tänkte hon gå rakt över stenar eller vända rätt ut i skogen, så jag fick flika in och styra lite smått ibland. Men på hemvägen så traskade hon duktigt på och jag minns inte att hon snubblade något speciellt. Det här är toppen för rumpmusklerna och hjärnan. 
 
Solen sken och det var varmt. Perfekt morgon med Hanna och Winston innan jobbet väntade på eftermiddagen, med kurs på kvällen. 
 
Igår gick vi på en promenad och imorgon är det hoppträning! Testade nya tränset idag med pullarnosgrimma och novabett. Lite stretig men fin i slutet. Har ju bara ridit på remont + 3delat ett bra tag sen trotsen då jag kände att vi hade nog med saker att fokusera på då. 
 
 

Tävling Tunalid

 
Tillhörande inlägg hittar ni här

Dressyrtävling - Tunalid

Dansa var en dröm att ha med sig igår, mycket mer avslappnad än i Delsbo och bara allmänt trevlig. Hade henne i box även igår så det var skönt eftersom vi kom dit vid kvart över nio och väntade tills sista lagryttaren red strax efter 15. Det började blåsa mer och mer under dagen så det var storm när vi åkte hem. Tog i ordentligt i transporten ibland men det gick bra. 
 
Framridningen gjorde jag väldigt kort. Ca 20 min med 10 min skritt innan och det kändes lagom. Hon hann inte bli sur pga för mycket ridning, men däremot så kickade hon mot skänkeln en gång i högergaloppen innan start. Vi fick rida i en collectingring inne i ridhuset innan och det var bra så att hon fick vänja sig. Men väl inne på tävlingsbanan så var hon ändå spänd, dock inte lika som i Delsbo. Fick henne dock inte helt mellan hand och skänkel så hon tjafsade en hel del med huvudet genom programmet. I halterna trampade hon rejält åt sidan också. 
Jag hade en stor önskan om att få minst 60% på dagens ritt men när hon blev mer och mer sur ju närmare högergaloppen vi kom så insåg jag att jag måste släppa det. Hon småtjaffasde genom större delen av programmet och på volten i höger varv så stannade hon upp och kickade mot skänkeln innan vi kom vidare, då var hon dock alldeles för spänd och tog inte min innerskänkel så vägarna blev kaos. När jag vänder upp på diagonalen så kickar hon mot skänkeln igen och bryter av till trav. Så vi slängtravade på tvären genom den linjen.. Jag försökte hela tiden bara tänka framåt och att jag skulle "börja om" på nästkommande moment. Så vänster galoppen blev riktigt bra med en 7 på 15m volten och en 7,5 på mellangaloppen. Superkul! 
Lika som i Delsbo så gick allt mycket bättre efter högergaloppen så även sista travmomenten gick helt okej. Det beror säkert på att jag äntligen kommit till ridning då och att Dansa har spänt av lite. 
 
Jag var jättebesviken efteråt och några tårar föll. Jag ville verkligen inte komma precis i slutet av resultatlistan en gång till. Men så blev det med våra 57,3%. 0,2% sämre än i Delsbo. 
Men när jag samlat mig lite så var jag ändå väldigt nöjd på ett sätt. Jag var faktiskt nöjd över min ridning, att jag behöll lugnet, hade ok sits och bara tänkte framåt. Det jag ser på filmen nu i efterhand är att jag skulle haft kortare tyglar och ramat in henne mer, jag ger henne som vanligt för mycket space att hitta på sattyg och då uttnyttjar hon det såklart. 
Jag är också väldigt nöjd med våra två 7,5 or som vi fick på mellanskritten och vänster mellangalopp. Samt 7an vi fick på ett travmoment i slutet. Vi fick även två stycken 2or på högergaloppen, vilket är helt förståligt. Jag är också himla glad för att hon fick en 8 på gångarterna på allmänt intryck och kommentaren:
 
Härlig häst med utstrålning och goda gångarter! Tappar fokus på dig och går emot dina hjälper en del men en mycket utvecklingsbar häst med mer rutin!
 
Jag blev så himla glad för de orden! Även att Patrik var där och sa: Ja men vi vet att hon är hård i huvudet. Hon och ni behöver komma ut och tävla så att ni spänner av och vänjer er med att vara inne på banan så kommer det gå jättebra sen. Vi vet ju att hon har kvalitéerna och är en jättefin häst. 
 
Det blir lättare och roligare att kämpa på när jag får höra att hon är en fin häst och att vi "bara" behöver träning träning träning, så kommer även vi kunna ha chans högre upp i resultatlistan. Jag vill ju inte åka och tävla för att komma sist hela tiden, men jag får räkna med det ett tag framöver. Varken Dansa eller jag har ju rutin så det får helt enkelt ta den tid det tar. 
 
 Jag smackade i alla fall inte en enda gång!! Patriks hot fungerade bra. Haha.
 
Resten av laget gick också dåligt. Det andra stoet var på samma humör som Dansa, så det var dom som räddade oss från sista platsen.. Hopphästen vi har med var rädd för det vita staketet och den andra 5-åringen var inte på topp heller men han blev 12a i alla fall. 
 
Hade för övrigt en toppendag med mamma och Hanna som var snälla och följde med!! 
 
 
 

Dan före dan

Imorgon är det tävling och jag längtar! Ska bli så himla kul, sitter och kollar på Världscup küren nu och blir så avundsjuk på att dom får sitta i de häftiga och härliga rörelserna. Det måste vara en otroligt häftig känsla! Älskar att se när de rider ut efter programmet, både ryttare och hästar ser så lyckliga och stolta ut. 
 
Idag jobbade jag till 14. Insåg att jag hade en liten tidslucka som jag kunde fylla med att klippa kusinen. Man kan ju inte utnyttja det till att ta det lugnt eller kanske äta ordentlig mat? Pöh. 
I stallet red jag ett check-pass i kyrkpaddocken. Vi skrittade dit själv, utan problem (tjoho!), och sen kom mamma och Anders och höll mig sällskap när jag red. 
Dansa var jättefin från start! Svarade bra framåt och bakåt. Halterna går hon väldigt lätt lite åt sidorna nu bara för att hon blev lite mer taggad av dom när vi tränade starter på träningen i onsdags, men hellre det än att hon sniglar igång. Travstarterna gick bra. 
 
Schamponerade ben och svans och knoppade min lilla pärla innan jag smörjde och packade det sista. Tiden bara rinner iväg innan allt är klart även fast jag förberett en del. 
 
Har gjort matsäck till mamma, mig, Hanna och Viktor till imorgon som tack för att dom tar en hel dag till att följa mig och Dansa! Viktor tar egen bil då det blir så sjukt lång dag när det är lag. Lite krångligt med sånna här snabbmats provisoriska aktiviteter då det knappt finns något för mig att äta, så jag blir tvungen att ta med något eget.
 
Nu har jag varvat ner och ska läsa lite innan klockan ringer tiiiidigt imorgon! 
 
När vi kom hem från kvalitén.
 

Nya vägar

Det blev en ganska sen ridtur igår för vi stannade på vägen till stallet och kollade upp en möjlig ridväg. Den verkar fungera så nu har vi bara ca 2km till skogen som vi red i i söndags, som var så mysig. HUR UNDERBART ÄR INTE DET??? Jag var helt sprallig av lycka, medan Hanna mest var orolig för att Winston ska snubbla..
 
Vi red ut på Eh sedan och Dansa var pigg och glad trots träningen dagen innan. Så kul att hon är peppad och har ork trots ridpass dagarna innan nu för tiden, hon får inte bensinstopp längre. Dessutom så är trotsen helt borta för denna gång för hon är positiv till allt och det ger mig den bästa känslan jag kan tänka mig. Skulle kunna rida hur länge som helst!
Hon var superfin igår och vi tränade lite ökningar i trav och galopp. Vi tappar lätt balansen men det går lite bättre hela tiden.
Provade två fattningar från skritt på hemvägen och den första i höger gick inte alls bra. Jag lutade mig framåt och släppte iväg henne så det blev lite slängtrav och en dålig fattning. Den andra skärpte jag till mig och satt kvar i sadeln så då tog hon bara 3-4 kontrollerade travsteg innan en riktigt snygg fattning och massor av beröm!
Sist jag provade en fattning från skritt så fick jag en bocksprång som svar och därefter körde hon rodeo resten av ridturen. Haha.
 
Lät Hanna få lite försprång i travigånsättningarna också så att jag skulle kunna få den där pang-starten istället för snigelstarten.
 
Nästan längst ut på Eh har vi hittat en ny stig. Vi var bara in och vände på den igår för den var så smal och jag blev nojig att Dansa skulle lyckas dra av sig en sko innan tävlingen på söndag. Bakskorna sitter inte helt 100 och hovslagaren kommer nästa vecka. Men om vi kan rida den som kommer vi troligtvis kunna rida en runda och komma ut längs Segerstavägen och gå hem åt det hållet. Vore ju hur bra som helst!!
 
 

Dressyrträning

På dressyrträningen igår så tränade vi på det som gick sämst på senaste tävlingen. Det vill säga:
- Uppridning
- Igångsättning från halt
- Galoppfattningar
- Mellantrav och - galopp samt stegökningarna. 
- och sist med inte minst, att inte smacka! 
 
Uppridningen gick bättre nu när jag fått lära mig att jag ska börja vända ca 2m innan linjen. Jag måste också vara försiktig så att jag inte smygställer henne åt höger, vilket jag gör typ hela tiden. 
 
Igångsättningarna var sega till en början. Jag lade på spöet direkt om hon inte tog första skänkeln och efter några gånger så blev hon riktigt kvick, för att vara Dansa. Superkul! Jag vill verkligen lyckas att få henne kvick och känslig. Jag måste bli mer konsekvent där även när jag rider ute. 
 
Galoppfattningarna blev det många av och det blev inte så mycket slängtrav. Jag måste vara försiktig så jag inte kastar mig framåt bara. Speciellt i höger. 
 
Mellangångarterna och stegökningarna gick bra i Dansas synpunkt, men jag satt som ett arsle idag. Fick inte alls till det med nedsittningen och det berodde nog på att jag hade längt ett hål på stiglädren. Trampade ner sämre och tappar då fästet och börjar dra upp knäna och fram med axlarna = ingen balans, Dansa spänner sig och det känns som en studsmatta. Jag - får - inte - släppa - fram - händerna i ökningarna!! Så fort jag gör det så tappar Dansa takten och balansen och faller isär, och jag studsar hejdlöst uppe på ryggen. Typ. Blir sån skillnad när jag gör rätt. 
Det jag glömt hålla koll på i högergaloppens diagonal är att jag ska behålla högerställningen lite, då byter hon inte. Ska även flytta bak vänster skänkel lite. Minsta lilla jag tar i vänster tygel så byter hon fram. Annars gick galopperna riktigt bra. Måste våga trycka på ordentligt på diagonalerna. 
 
Smackningarna höll jag mig inte helt ifrån, men lite bättre än vanligt. Hehe. Patrik har varnat mig för att om jag smackar på söndag så kommer jag få göra 50 armhävningar som straff. Jag klarar bara 3 stycken, så jag måste helt enkelt låta bli att smacka! Haha. 
 
En bra träning där Dansa var riktigt fin så länge jag skötte ridningen. Min sits som var dålig förstör dock helheltsintrycket. Hanna tycker att jag är för hård på mig själv med tanke på hur stora framsteg vi gör hela tiden. Jag försöker att tänka så jag med, men jag vill ju att allt ska vara perfekt! Det kommer troligtvis aldrig hända. Haha. Men jag vill vara tillräckligt bra för att känna mig stolt när jag ser mig själv rida! Men det kanske kommer en vacker dag. Superkul är det i alla fall!
 
Stegökning
 
Lång och låg nedvarvning.
 
Dansa är för liten för dressyrschabrak..
 
 

Först i ledet och nya vägar

I söndags red vi ut med Hanna och Winston en bit efter Landavägen. Dansa var pigg och jättefin att rida. Galopperna är helt underbara nu, hon känns mycket starkare i dom. Höger är lite lurigare att fatta, men sen rullar hon på jättebra i den.
Winston var lite ovillig idag så jag sa bestämde mig för att testa rida först igen (har avvaktat med det ett tag eftersom Dansa vart så trotsig) så att Hanna skulle slippa kämpa så mycket. Hon blev mer spänd och tappade lite bjudning emellanåt. Men hon gick framåt utan tvekan och blev aldrig sur. Bitvis var hon väldigt fin och avslappnad också så det kändes riktigt bra. 
 
Red en extra sväng in vid Iris och Björn och kollade på bäcken. Hoppas vi kan gå över där utan problem i framtiden. Testade en gång förra våren och då tog det drygt 20 min att få över Dansa. Hanna fick för sig att hon ville ta en liten galopp på åkern innan vi kom in i skogen bara för att hon vart livrädd för det innan. Så nu ville hon ha det gjort! Haha. Det blev inte många meter men hon gjorde det, och det gick hur bra som helst. 
 
Ridturen blev ganska lång innan det var färdig. 8,5km och 1h 20min men Dansa var inte det minsta trött och vi skrittade mycket på hemvägen samt tog skritt i långbacken på Landavägen.
 
Dansas sömmar på bakskorna har gått av så det har rasslat lite. Slog i en söm i vardera sko på kvällen så nu sitter dom nog till nästa vecka då hon ska skos. Äntligen ska sulor och brodd bort! 
 
Igår var vi ute och provade på en ny väg. Red till vägen genom Hårga och sen över ett berg med skooooog (tjoho!! Var dock 4km dit så det blir långt hur man än gör) och förbi golfbanan och Fly tillbaka. Blev en tur på drygt 8km och tog 1h 15 min. Men det blev väldigt mycket skritt. Borde ta skogen åt andra hållet för vi hamnade mest i nedförsbackar. Väldigt mysiga stigar och bra underlag på många ställen. Dansa blev trött i slutet och det beror nog dels på att hon gått ganska mycket de två dagarna innan, men mycket för att det var nya ställen också. 
 
 

Underbara ponny

Kunde inte hålla mig igår och sadlade Bronzac och så gav vi oss ut i skogen. Jag har inte ridit med sadel sen i höstas och det var flera veckor sedan jag satt på honom över huvudtaget. Vi har gått promenader istället vilket också är mysigt, men jag saknar SÅ mycket att få rida honom på riktigt. Igår var jag bara tvungen och jag kände mig alldeles pirrig och lycklig medan jag borstade honom. 
 
Tänkte strunta i det först för Sune skulle slippa vänta i stallet en gång till eftersom han fick göra det när jag red Dansa innan. Men så kom jag på en supersmart ide! Jag promenerade med häst och hund till Pappas verkstad och så lämnade jag Sune där medan jag red i skogen och kunde hämta honom på tillbakavägen (fast Linus skulle strax sluta så han fick åka bil istället). 
 
Bronzac var så pigg och glad! Jag fick testa att rida med allt nytt jag lärt mig sedan sist och han är så himla lätt motför Dansa. Det märks att jag är van att rida gångartshäst nu för det känns som att Bronzac trippar fram även när han länger sin trav lite. Haha. Galoppen ska vi inte ens prata om, jag fick tänka efter om det kunde vara rätt att han gick så som han gick innan jag kom in i det. Åhhhh vad roligt det var!! Så fort jag kortar tyglarna så vill han trippa iväg fortare och jag behöver bara tänka det jag vill så gör han det nästa sekund. 
 
Jag gjorde det här mest för min skull, men jag vet att Bronzac inte mår dåligt över att jag rider honom någon gång ibland och han snubblade inte en enda gång igår. Och jag låtsas att Bronzac saknar att ha sin gamle matte på ryggen ibland också! ♥
 
 

Dansas schema v. 16

Tävlingsvecka! 
På Söndag är det omgång 2 med dressyrlaget och jag är sjukt taggad på revanch! Jag begär inte att vi ska vara stadigare i form, att Dansa ska vara mer avslappnad eller att vi ska klara ökningarna bättre. För jag har inte lagt ner någon speciell träning på det utan mer fokuserat på att hinna rida ut lite och träna framåtbjudning som är prio 1 alla dagar i veckan tills den sitter som ett smäck. Vi har ju bara haft 2 veckor på oss.
Det jag däremot vill göra mycket bättre är vägarna! Jag ska vara mycket mer noggran och ta en sak i taget. Jag har fått lära mig hur jag ska tänka för att komma på rätt linje när jag vänder rätt upp och hur jag ska tänka i volterna för att få dom på rätt ställe osv.
Såhär kommer jag lägga upp veckan i alla fall.
 
 
Måndag - Uteritt
 
Tisdag - Vila
 
Onsdag - Dressyrträning - Nytorp
 
Torsdag - Uteritt
 
Fredag - Vila 
 
Lördag - Checkpass - Kort pass i paddock
 
Söndag - Dressyrtävling - Tunalid LB:1 . Lagomgång 2
 
 

Hoppträning 11 April

 
Tillhörande inlägg hittar ni här.
 

Hoppträning i Spännars

Igår åkte Dansa och jag själva till Spännars på årets första hoppträning. Perfekt väder och underbar häst! På hemvägen lastade hon sig själv med bara några smackningar, då jag inte ens satt upp linan. Hon får för sig att gå in utan den i Spännars ibland. Hoppas det sprider sig till fler antal gånger och platser.
 
Träningen gick superbra! Dansa tyckte att det var superkul och tvkeade inte på något hinder, eller vinglade framför utan det fanns bara en väg och den var över. Precis som det ska vara! 
 
Vi hoppade ganska styrkekrävande kombinationer med studs och lite korta avstånd. Eller det var normalt avstånd men Dansa hoppade in så stort på kryss- 2 - oxer - 1 - oxer så det blev trångt till första oxern och såklart lite långt till den andra för att vi hoppade lite för mycket uppåt och inte framåt, eftersom vi kom så nära.
Dansa löste det varje gång även fast jag var lite ringrostig och mest bara åkte med. Hon drog rejält till höger, speciellt på den kombinationen för att få plats och jag var som sagt passiv och glömde bort att korrigera. Sista gångerna påminde dom mig precis innan så att jag kom ihåg att ta ledande tygeltag och det gjorde att vi hamnade mer på mitten såklart.
Vi hade samma problem innan vintern men jag behöver lite tid på mig för att komma in i spelet igen. Hehe.
 
Vi hoppade ganska långa banor så Dansa fick nog rejält med mjölksyra då hon inte är van, men hon kämpade på med glatt humör nästan hela tiden. Bara någon enstaka och liten protest som knappt syns.
 
Första träningen och vi fick göra två av mina svåraste övningar. Dels vända tillbaka på väldigt liten yta för att hoppa ett kryss tillbaka på kortsidan. Jag fick varje gång vända tillbaka lite för att jag inte lyckades rida tillräckligt tight, men Dansa löste det superbra ändå.
Vi fick även hoppa oxer - räcke på böjt spår vilket jag brukar ha väldigt svårt att få till en bra och jämn väg emellan. Men igår satt det som ett smäck! 
 
Vi har väldigt mycket att jobba med men jag är så otroligt nöjd över träningen igår! Så glad över att hon tyckte att det var så kul och sökte sig till hinder. Och vad mycket lättare och roligare det var att kunna galoppera och RIDA mellan hindren utan en massa korsgalopp och dålig bjudning. 
 
 
 

Delsbo LB:1

 
 
Tillhörande inlägg hittar ni här.

Dressyrträningen från 1 April

 
 
Tillhörande inlägg hittar ni här

Bästa

 
 
Jobbade till halv sju istället för fyra idag. Hästarna skulle vila och jag ville vara snäll och rädda någons helg. Sagt och gjort, älskar att jag har den möjligheten i mitt jobb! 
Kom sent till hästarna. Svängde in och mockade och släppte in Dansa och Compani innan jag åkte vidare till Bronzac. Där blev jag sittande i hans box ett bra tag innan jag tog tag i mockningen. Fina fina Bronzac, vad jag älskar honom. Blir så ledsen att bli påmind om hur gammal han är och att jag inte har 100% koll på honom längre. Det är ju delvis mitt fel, men samtidigt så vet jag att jag måste släppa lite på kontrollen för att kunna ge honom det han behöver mest i den ålder han är. Jag önskar så mycket att jag hade honom i samma stall som Dansa, men vill och kan inte ändra det på något sätt. 
 
Han ser pigg och glad ut i alla fall och det är det ända som betyder något för mig. Jag kan inte ens skriva ett fjuttigt litet inlägg om honom utan att börja gråta. Min gamle och älskade vän ♥
 

Kyrkpaddocken

Så har vi gjort årets premiär i kyrkpaddocken. Blev senare än vanligt eftersom jag prioriterat stor yta tidigare och den här är i minsta laget.
 
Jag och Dansa var typ ute och red själv också. Hanna gick med, men en bra bit bakom så Dansa kan inte ha tyckt att hon hade sällskap av dom. Hon skrittade på i jättebra fart och framåttänket var det inga tvivel om, inte ens ut från gården. Snacka om att hon har en helt annan inställning än för några veckor sedan. Underbart! 
Hon började tveka lite vid första hästhagen men hon gick snällt förbi den när jag bad henne. Hoppade av och gick genom gården.
 
På banan var Dansa först seg och omotiverad, så som hon brukar vara där. Men efter ett tag lyckades jag picka hål på bubblan och hon blev superfin! Lika fin som hon vart de senaste ridpassen och det är ett väldigt stort framsteg då vi aldrig lyckats få till ridningen lika bra där som på andra ställen. Superkul! 
 
Travade mycket på fyrkanten och på diagonalerna och höll koll på att hon var framför skänklarna. I galopperna var hon riktigt fin också. Bättre bjudning där och jag var noga med att hålla ihop henne så att hon inte blev för stor och skulle ramla isär på den lilla ytan. Vi red några diagonaler där också, vänster gick som vanligt bra, men även höger gick riktigt bra! Gjorde det säkert 3-4 gånger och hon bytte inte en enda gång. Tjoho! Jag ökade inget märkbart dock, men funderar på att strunta i det tills vi kan rida vägen utan byte först och främst. Dansa och jag hamnar lätt i onda cirklar och det här är en sån som måste brytas. Jag drar lätt på mig olater som jag inte fattar att jag gör förrän poletten faller ner en vacker dag, och Dansa är känslig för mina små ändringar och utnyttjar också gärna dom. 
 
Hoppade ett litet hinder några gånger också och det tyckte hon var skoj! 
Vi red i ca 40 min och det kom 3 tåg och hon brydde sig inte om något. Dock bara passagerartåg. 
 
 

Stormbyar

Jobbade bara några timmar idag och det räckte gott och väl, för det var så himla stressigt. Solen sken ute så jag såg fram emot att åka till stallet med Hanna och ge oss ut på en uteritt. Det blåste dock storm stundtals och när jag såg flera soptunnar ligga ner så blev jag till och med lite tveksam till att rida. Allt här i livet är dock värt ett försök så vi sadlade och gav oss iväg ut på Eh. Jag ledde henne till tåget för dit skrittar vi ändå bara och jag tyckte det bara var dumt att sitta på ifall något skulle komma flygandes. 
Jag hade inte ridit ute på Eh sedan Dansa hade sin rodeotur med mig eftersom vi efter det red några dagar åt Hårga och sen höll oss i paddocken några veckor. 
 
Dansa var mycket pigg men sammarbetade bra. Vi travade en del och galopperade mycket. Hanna vill gärna galoppera hela tiden och som det är nu så är vi svagast i galoppen, speciellt höger, så vi behöver bygga mycket styrka där. Idag var hon riktigt fin i båda två. Nästan första gången hon är riktigt pigg och bara framåt i galopp tror jag. Annars brukar hon ha en tendens att få högre och högre galoppsprång när hon är pigg. Så det var superhärligt! 
 
Det blåste rejält ibland men inte alls så illa som före och efter ridturen tycker jag. Winston var tittig men Dansa var riktigt cool faktiskt. Lite obehagligt när det knakar i träden tycker jag. 
 
Våra bästisar ♥
 

Dansas schema v.15

Dansa verkar ha landat lite på jorden igen och insett att man inte behöver ifrågasätta precis allt jag ber om uppifrån ryggen (har en bit kvar på hanteringen från backen även om hon blivit sååå mycket bättre). Så nu provar jag att lägga in lite uteritter igen och ser om jag kan hålla ordning på henne trots det, eftersom jag inte märker av problemet lika väl där så måste jag vara extra noga och checka av oftare på banan. Det kommer bli mer paddockridning i fortsättningen än vad jag tidigare haft, för jag behöver tydligen det för att hålla ordning på mitt lilla monster. 
 
Måndag - Uteritt
 
Tisdag - Vila
 
Onsdag - Uteritt
 
Torsdag - Markarbete
 
Fredag - Vila
 
Lördag - Hoppträning
 
Söndag - Uteritt
 
 

Socker

Som jag skrivit tidigare så vill jag att Dansa ska äta så naturligt som möjligt och därför får hon bara äta äpplen och morötter. Hon äter bröd någon enstaka gång ibland. När hon var yngre spottade hon ut det men nu för tiden så tuggar hon plikttroget i sig det. Det ser inte ut som att hon äter det för att det är gott, utan för att det är det ända som bjuds, typ. Haha. 
 
Hur som helst så har jag sett många som ger sina hästar en sockerbit när de kommer ut från tävlingsbanan som en belöning. Och enligt mina tankar så är ju det egentligen det värsta jag kan ge henne, men jag tänker att det är så sällan vi tävlar och dom är små och smidiga att ha med sig och lätt för henne att tugga på trots bett i munnen. Jag har haft en påse med mig varje gång vi vart ute på träningstävlingar/tävlingar men har glömt bort att ge henne en, och blivit så arg på mig själv varje gång. Likaså i Lördags. 
MEN jag kom på det bara en stund efteråt så Hedvig fick äran att ge Dansa en sockerbit. Tror ni hon blev lika glad som jag föreställt mig?! HA HA HA. Nej hon spottade ut den! Två gånger provade vi men hon ville inte ha den där konstiga och äckliga lilla saken. Superbra ju! 
Vi hade hästgodis med oss också, som Dansa fått att Anders, och det tyckte hon var väldigt mumsigt! 
 
Sånna har hon ätit förut av olika varianter, men det får hon heller inte äta till vardags. Det blir dock det nya (jag ska komma ihåg!!) belöningsgodiset efter att ha vart inne på tävlingsbanan. 
 
 

Tokhöna

När vi skulle hämta hästarna i hagen idag så galopperade Dansa runt och roade sig med rusningar och bocksprång medan resten av gänget lugnt stod och åt hö. Vi stod och väntade ut henne i minst 5 min men hon sprang glatt vidare. Haha såg lite roligt ut. En gång råkade hon missbedömma en vattenpöl så att hon hamnade mitt i den och kom på att hon var törstig. Efter en drickpaus så fortsatte hon.
 
Vi var ute på en uteritt med Hanna och Winston dag. Vi red till Stora vägen i Hårga och Dansa var helt underbar! Pigg och glad men aldrig för mycket eller för lite. I slutet var hon riktigt pigg vilket känns lite komiskt. Vi galopperade ganska mycket och till en början var det svårt att få höger galopp, men på hemvägen så släppte det. Jag håller ju på och ställer om mig själv med att ha henne på ytter och inte smygta i innertygeln och det är svårt och känns felvänt, även fast det är rättvänt. Haha. Så dumt när man drar på sig olater sådär. 
Gjorde en ordentlig ökning i båda galopperna som hon tog riktigt bra, även om höger galoppen kändes väldigt lurig då hon krullade ihop sig lite. Gjorde även en steglängning i traven som var riktigt fin.
 
Så underbart att rida ute! Nu när vår intensivperiod förhoppningsvis är över så blir det mycket mer av den varan igen. Däremot så kommer jag rida mer i paddocken än förut då jag insett att vi behöver det, båda två. Jag har svårt att få till en tillräckligt krävande uteritt med våra ridvägar. Idag var vi ute i 1h och red 7 km och höll igång i stort sett hela tiden förutom i nedförsbackarna (förutom fram- och avskrittning) och Dansa var bara lite fuktig under sadelgjorden när vi kom hem. 
 
Så skönt att ha en ridtur utan en massa illalåtande fordon! Det enda vi mötte idag var personbilar och två cyklar. Renarna kom knappt fram och visade sig. 
 
 

Promenad

Idag var vi först och åt påsklunch hos Viktors mamma och sen nu ikväll har vi vart ute och ätit middag med hans pappa. Vi hade knappt hunnit bli hungriga där emellan. Vi åt på Hörnet och det var riktigt god mat där! Jag hade aldrig vart där men det lär inte vara sista gången.
 
Där emellan åkte vi till Lillstallet och mockade. Dansa fick komma ut på en promenad efter gårdagens tävling som bestod till mesta dels av att åka transport och stå på box. Det tyckte hon var skönt och traskade på ordentligt. Viktor och Lukas gjorde oss sällskap. Jag fick påminna Viktor flera gånger om att det inte var en hund, utan en häst han var ute och gick med. Haha, ibland är det lätt att mista sig. 
 
 

Dressyrtävling - Delsbo

Som vanligt efter en tävling av någon form med Dansa så är jag helt däckad när jag kommer hem. Det blir en sån sjuk urladdning så min kropp dör typ. Haha. Mamma och Anders var snälla att ställa upp med bil, sällskap och som chaufförer, Hanna fixade lunch och var som vanligt en grym hästskötare men fick inte så mycket att göra då vi fixade en boxplats (guld värt när dagen blir så lång som när det är lagtävling, insåg jag). Viktor var med som moraliskt stöd och Anna, Annika och Hedvig kom och tittade. Otroligt snällt av er och jag är så tacksam! ♥
 
Det tog ca 1h 45min att åka och Dansa stod som ett ljus hela vägen både dit och hem. Protesterade lite när det gick för fort i svängar eller gupp, men det tycker jag är ok för hon bara stampar till lite. Dessutom så får man ju veta när hon är nöjd med körningen så man slipper fundera. 
 
På tävlingsplatsen var hon rejält spänd och tittig precis i början men slappnar fort av. Så fort vi flyttade oss till ett nytt ställe så började hon om, men det är skönt att hon coolar ner fort. Man får vara beredd på att hon flyger runt precis när som helst bara. Hon fick stå i en utebox medan resten av laget red och det gick också superbra. Hon åt lite hö, kikade runt och pillade på att hon kunde pilla på och gnäggade någon enstaka gång. Alla som skulle till och från framridningen gick precis utanför så det var jättebra träning för henne och hon blev aldrig stressad. Vi kom dit 11 och när vi skulle lasta vid 16 så hade hon lessnat och blev ganska bongstyrig men annars skötte hon sig super. 
 
Ridningen. Vi red fram ute på en stor bana och jag skrittade fram för hand så att vi kunde trava fort sedan eftersom hon var så pass spänd. Hon var pigg och sammarbetsvillig, jag hade dåligt med ork pga förkylning och red lite för fort till en början. Men ganska fort så blev hon riktigt fin! I båda galopperna och i traven. Jag red lätt för att spara på krafterna och för att rida så bra jag kan. Patrik var där också så han hjälpte mig lite på framridningen, vilket var guld värt! Korta tyglarna, andas, titta på nästa punkt, bak med axlarna och fånga upp var det jag fick fokusera på. 
 
Tävlingsbanan var inomhus i ett ridhus på 20x40 så vi måste ut mot alla väggar, plus att längs ena långsådan så var det solkatter från fönstren. Kändes väldigt svårt innan, men jag blev glad när vi fick gå in på läktarsidan så att vi redan var där (och inte skulle behöva ta oss ner till den). Skrittade in och förbi läktaren och travade sedan i lätt sits längs fyrkantspåret. Höll mig där och fokuserade på att få ut henne på spåret överallt vilket absolut inte gick till en början. Men innan vi fick startsignal så gick det, även fast hon var spänd. 
 
Programmet gick bra. Vi vinglade en del och fick sneda halter. I traven nere på kortsidan efter hälsningen så stannade hon upp och skrittade några steg för att hon blev rädd för hörnet. Vi sprang in i högergaloppen och volten blev väldigt dålig. På diagonalen så bytte hon galopp fram på mitten och sedan lät jag henne trava resten. Hon var tveksam till mycket men gjorde det jag bad om trots att hon blev spänd och var tveksam. I skritten på diagonalen så hittade hon sig själv i spegeln på kortsidan så hon körde upp huvudet och kikade. Ganska gulligt, haha. Ska komma ihåg att vara extra uppmärksam mot speglar i fortsättningen. Vi fick en 7a på mellantraven och det är jag så glad för! Jag har haft omöjligt att sitta ner i den men igår gick det ok och då kunde jag även hålla ihop henne. Efter vänstergaloppen och till slutet så kändes hon mycket bättre, Slappnade av och gick mer ärligt fram. 
 
Mycket missar och jag smackade flera gånger vilket man inte får. Men jag kände att det var värt det igår för annars kanske jag inte fått fram henne alls. Men jag visste dock inte att man kunde bli utesluten på grund av det utan trodde bara att poängen drogs ner kraftigt. Så nu vågar jag inte göra det fler gånger, utan får hoppas att vi löser problem som kan uppstå på banan på annat sätt. 
 
Våra poäng blev 161 och 57,5%. 
Kommentaren:
En vacker häst som idag bitvis var spänd. Jobba på lösgjordheten och sluta smacka! Lycka till! :) 
 
Jag är väldigt nöjd med dessa procent eftersom vi haft en väldigt djup svacka precis nyss. För knappt 2 veckor sedan så skulle vi inte ens kunnat ta oss igenom ett program. Och när jag sist red program i Bollnäs, i mars, så stegrade, bockade och vägrade hon att gå. Så mina mål för dagen var:
- Ta oss igenom programmet i rätt gångarter utan att hon blir sur. 
- Få över 55%
- Inte komma sist. 
 
Vi klarade de två översta målen med väldigt bra magkänsla och den sista punkten klarade vi med lite mindre marginal. Vi kom nästsist och det är väl inte superkul. Jag är jättenöjd med vår procent för vi är inte på bättre nivå än sådär just nu. Bara på träning, men tävling är en helt annan sak. Men det är lite synd att inte några fler var lite sämre än oss. Dansa var en av två 5-åringar igår också och resten var äldre så jag får inte glömma det. 
 
 Laget kom på 6 plats av 10. Mina lagkamrater red på 61%, 63% och 63% så det var dom som räknades ihop. 
 
En rolig men väldigt lång dag! 
 
 
 
 

Dressyrträning 30 Mars

 
 
I filmen syns tydligt hur det går med vår dåliga höger galopp. Dansa vill inte ta inner skänkel och jag har slarvat lite med yttertygel för att hon vill sakta av då jag tar i den. Fel av mig, Dansa gör det ju för att det blir jobbigt att behöva peta in ytterbak. Men det måste hon. Så, ändring på det!
 
Här hittar ni tillhörande inlägg. 
 

Dressyrträning nr 2

Ikväll var vi iväg på träning nr 2 för veckan. Patrik har bytt anläggning att ha sina träningar på så vi åker hädanefter till Nytorp i Arbrå. Mycket bättre underlag men dubbelt så långt att åka. Dansa stog dock som ett ljus hela vägen både dit och hem, så det ska nog inte vara några problem. Tråkigt att vägbanan är så guppig och dålig en lång sträcka bara. 
 
Nytt ridhus med fläkt i taket och massor med dörrar och ingångar gjorde Dansa lite tittig. Men bara vi kommit igång och jag började rida ordentligt så var det inga problem. Vi kom till samma arbete som i måndags och det blir svårt att komma dit på egen hand nu i början, men genom att tänka "manken upp", inte för stora steg och ha henne framför mig gör att det känns lite lättare i alla fall. Måste vara noga med att sitta upprätt också, bak med axlarna framförallt och fästa blicken framåt. Blir lätt krökt framåt och tittar ner på Dansa och som Patrik sa idag så bara jag ser framåt till den punkt jag ska, så bara hamnar vi där utan problem (när jag har henne där jag hade henne idag) och det är viktigt att jag planerar puntk för punkt precis hela tiden så att jag ligger steget före och kan förbereda henne på vad som komma skall.
 
Galopperna var fina idag. I vänster varv så höll jag ihop henne ordentligt så att hon inte skulle bli för stor och kom till bra ridning där. Fick till någon fin 15m volt också. I höger så började det krångla med byten och att hon genar i hörnen pga att hon vägrar ta min innerskänkel. Vilket vi haft problem med ett tag. Genom att byta spöhand och peta till henne på bogen och vara otroligt konsekvent med ytter tygel och inner skänkel så var det inom några varv borta. Trolleri trollera! Tog ocskå den nedrans diagonalen i höger galopp där vi nästan alltid får ett byte precis innan vi kommer ut på spåret igen. Jag hade glömt vilken skänkel jag får använda, men mindes själv på första försöker att det är vänster som är bannlyst och höger som får användas. Kanon! Galoppfattningarna är som dom är fortfarande. Jag liksom släpper bara släpper allt..
 
Satt inget ner idag. Men gud vad roligt det är att rida! Det mesta har släppt med Dansa nu, så nu har hon bara sina vanliga test under passet. Idag och i måndags kändes det som att jag för första gången i mitt liv RED, på riktigt. SÅ himla häftig känsla! Dansa och jag är redo för det nu sa Patrik, så det kan ju inte bli annat än kul i fortsättningen heller, (förutom Dansas trotsperioder då.. hehe) med tanke på att vi fortfarande bara håller på med grunderna. Dansa verkar tycka att det är roligt också och blir inte alls sådär surig och vrång just nu, utan kämpar på även fast det blir jobbigt. Och det gör mig så glad! 
 
Att tänka på till framridninge på Lördag:
- Utnyttja energin som kommer med nytt ställe och nya hästar.
- Framför skänklarna och ha henne inom ramen. 
- Fånga upp fram så hon får upp manken. Rör på bettet och ställ igenom i svängarna.
- Får inte bli för stor i gångarterna. 
- Räta upp axlarna och slappna av i tårna. 
- Checka av med mycket halvhalter.