Morgondagens mål

Imorgon har vi pay and jump i Spännars och Dansa och jag ska såklart vara med! Tävling som tävling, så imorgon kör vi vita ridbyxor och välputsad prinsessa. Vi ska hoppa 70cm och 75cm. Om det inte skulle gå bra i första så tar vi den höjden igen.
 
Det jag är lite orolig för är att det ska bli svårt på framridningen ifall det är mycket hästar där. Dansa kan ju vara lite sur om någon kommer nära och trots att vi kommer bära röd rosett så blir det ändå riskabelt om det är trångt. Att vara inne på banan är jag inte ett dugg nervös för, känner bara att det är skönt att man är själv så att vi får mycket space till eventuella cirkuskonster. Haha.
 
Mitt mål är att vara noga med vägarna och ta ut alla svängar som går. Jag blir lätt stressad inne på banan och glömmer minst hälften av allt jag tänkt. Och så får det inte bli imorgon. Jag vill ge Dansa de bästa förutsättningarna hon kan få för att få ett bra minne.
Jag ska självklart vara noga med ridningen också och tänka på det jag lärde mig igår. Sitta lätt framåt med sitsen och vinkla fram axlarna. Leda genom svängarna och bara vara helt stilla och mjuk några meter framför hindret. Får såklart aldrig bli spänd. Måste tänka kycklingdansen! Haha.
 
Ikväll blev både Dansa och utrustning putsad så att de blänkte. Jag har en liten vision om att hon inte ska rulla sig tills imorgon. Dom sover ute om nätterna nu och likaså i natt. Dansa känns inte det minsta trött av att sova ute. Jag tror hon är så pass trygg i sig själv och flocken att hon vilar sig lika bra ute. Det verkar ju onekligen så :) Vill hon så kan hon sova i deras krypin. Igår kväll när vi kom hem från träningen och jag skulle ta in Dansa för att borsta av henne vägrade hon att gå in, trots skymning och duggregn ute. Kändes skönt för då vet jag att hon uppskattar att vara ute, alla timmar på dygnet.
 
 

Hoppträning i Hällbo

Linda och jag var i Hällbo och tränade för Maggan ikväll. Har tränat en gång för henne med Bronzac för många år sedan, men annars har jag mest bara sett henne träna andra. Det kändes riktigt bra ikväll då hon såg viktiga saker jag måste jobba med, men som inte Anette påpekat.
 
Jag ska, hör och häpna, vinkla fram axlarna och luta mig lite mer framåt. Det blev lite för mycket dressyrsits (vilket ändå kändes skönt att jag tydligen fått in den rätt bra ändå). Detta gör även att jag kastar mig lite för mycket framåt över hindren för att hinna dit och det gör i sin tur att Dansa hoppar för fort genom luften. Jag skjuter på.
 
 
En viktig sak till var att jag måste slappna av i armarna och lämna tyglarna helt fria en bit framför hindren. Det var väldigt bra att få höra för jag har känt själv att jag spänt mig och hållit för mycket nu sedan hon blivit pigg. Men inte vetat hur jag ska ta mig ur det. Jag ska också bara LEDA i sängarna istället för att styra, för att få mjukare vägar.
Alltså leda i svängarna med mjuka armar och sedan ge henne tyglarna framför hindret då styrningen ska vara klar. Fick till det ok i slutet.
 
Galopperna idag gick sjukligt bra! Som Hanna sa efteråt så blir fattningarna och galopperna bara en transportsträcka då jag koncentrerar mig på hindren. I dressyren så tänker jag och krånglar till det för mycket och då blir det bara trasselsudd i hjärnan. Vi har till och med gjort mycket svängar kontrollerat och rena flera flera gånger idag utan minsta problem.
 
Travade cavaletti som sedan ett kryss lades på. Hoppade även tvåkombination med två kryss först och sedan kryss - oxer. Första gången på oxern så blev Dansa så mallig att hon drog på och ålade sig efter hindret, sen väl nere i trav så flashade hon lite extra. Haha så himla söt!
Andra gången vi hoppar kombination och hon flög igenom utan minsta tveksamhet. De två första gångerna ramade jag in dåligt så hon trodde vi skulle gå på volt framför som vi gjort innan. Det ledde till att hon fick hoppa tokigt.
 
 
Vi hoppade mycket titthinder så som däck, smal vägtrumma, två olika sorters murar (varav en som var riktigt knallorange) och en trägrej. Trägrejen stannade Dansa på första gången, men hon var inte rädd utan förstod bara inte att vi faktiskt skulle hoppa den. Jag red dålig väg och hon har inte hoppat något liknande, så hon tänkte nog mest att mamma blivit tokig, och kände sig snäll och klok som sa nej.
Därefter hoppade hon utan tvekan hela tiden. Den gråa muren tvekade hon på varje gång och någon gång hoppade vi den stillastående.
 
Jag är så himla glad att Dansa är så otroligt snäll vid hoppning! Hon bangar i princip aldrig och försöker lösa det mesta bara jag ber henne. Jag ska bara bli bättre på att rida, så att hon inte tröttnar! :)
 
Att rida med bootsen var inga problem! Tycker att hon inte alls trampar lika djupt nu heller. Vet inte om det är skoningen eller bootsen som gör skillnaden, eller båda två. Så skönt att se dock!
 
 

Personlighet

Jag reflekterar och analyserar nästan ständigt hur jag beter mig i olika situationer och med olika människor. Inte alltid under ett möte med någon utan ofta efteråt. Går tillbaka och tänker på vad jag inte gillar med mig själv och vad jag ändå kan stå för.
Ofta är det saker jag inte är nöjd med och som jag vill ändra på. Men det är svårt. Jag antar att det är för att det har med min personlighet att göra? Fast den måste ju gå och ändra på om man inte är nöjd?
 
Jag analyserar och jobbar i alla fall vidare med det tills jag känner mig nöjd. För det tänker jag bli. Jag vill vara en bra människa. En människa som är bra i mina ögon kanske är hemsk i någon annans. Men huvudsaken är att jag känner mig nöjd med mitt beteende.
 
Nu är det sängen som kallar. Har haft en proppfull dag på jobbet utan lunch mellan 9-17.15. Jäktade hem och bytte om för att åka till stallet. In med Dansa i transporten och iväg på hoppträning i Hällbo. Kom hem vid halv tio så jag känner mig rätt färdig. Imorgon jobbar jag 8.15-14. Sen blir eftermiddagen och kvällen lugn.
 
 

Film på första studsen

 
 
Det tar emot lite att lägga ut den här filmen då jag, som jag skrev i inlägget, inte är nöjd med min ridning. När hon tex. drar iväg i sidled lyfter jag händerna och låser fast armarna på tok för mycket istället för att hålla dom låga, avslappnade och ridit mig igenom problemet med mer ben. Men så är det, tur att jag har det på film så att jag ser hur dåligt det ser ut och blir mer noga med att undvika det i framtiden.
 
Tillhörande inlägg hittar ni här.

Några foton från dagen

 
Förmiddag i stallet. Dansa blir avundsjuk trots att jag precis pysslat med henne en bra stund och Hanna gett henne en klistund.
Sen var jag till Hudik och tittade på Viktors match. Dåligt match faktiskt och inga mål från något lag. Varmt som tusan på läktaren och blåsigt och nästan kallt nedanför. Trots solskyddsfaktor 20 så fick jag färg. Anders, mamma och Sune hade åkt dit i smyg också :)
På hemvägen handlade vi ingredienser för att göra hemmagjord pizza. Gudars så gott det blev! Visst är Viktors botten fin?! Haha. Jag fuskade dock och köpte helt färdiga, så jag ska inte vara allt för mallig. Glutenfria såklart.
Nu roar jag mig med att titta på medan Viktors skruvar ihop nya tv-bänken och den är stor! Och FIN!
Imorgon väntar en proppfull dag på jobbet och sedan hoppträning för ny tränare och på nytt ställe på kvällen. Kul och spännande! :)
 
 

Måndagens träning

 
 
Har bara tagit med en bit ut traven och båda galopperna idag då jag tänker att det kanske är tråkigt att se oss varv på varv på varv, göra ungefär samma saker. Även om jag skulle kunna sitta och titta hur länge som helst bara för att Dansa är världens finaste ;)
 
Tillhörande inlägg hittar ni här.
 

Fin bebis

Fick som sagt planera om idag och tömköra istället för hoppträna. Det är guld värt att ha tömkörningen sådana här gånger så att hon får bra träning ändå, trots att man inte kan/inte har tid eller möjlighet att rida.
 
Vi höll till i krykpaddocken och hon var riktigt fin! Stadig i formen och arbetade på bra. Nästan lite seg, men egentligen så var hon precis nog precis lagom. Ska ju inte gå så fort. Jag jobbade med kvickheten i steget och tog mycket galoppfattningar och lät henne rulla på ett varv, eller två bara. Dom var riktigt bra idag faktiskt. I höger ställde jag henne inåt i fattningarna och då tog hon rätt. Jag har hon ställt henne lite utåt på sista tiden och det är nog det som gjort att hon valt vänster. Visade sig tydligt idag då jag slarvade någon gång och vips så tog hon vänster istället.
I vänstra galoppen korsade hon lite i början av varje fattning, men efter något varv så kom hon in bra och höll den ren. Så kul att det går framåt! :)
Jag var noga med att inte släppa isär henne i fattningarna eller under galoppen. När hon blev trött så försökte hon komma undan med att dyka jättedjupt i formen.
Jag drev på henne framåt varje gång så att hon höjde och var noga att berömma så fort hon gick bra med fin bjudning.
Patrik har lärt mig det att alltid berömma genom att låta henne bryta av precis då hon är som finast. Detta gäller främst i slutet av passen.
 
Hade boots runtom idag och Dansa var lite arg på dom som satt bak så hon sparkade ilsket åt dem före och efter arbetet. men under tiden så koncentrerade hon sig på mig och glömde bort dem.
 
Sommar 2012

Sjukhus och IKEA

I morse åkte Viktor och jag till Gävle där jag skulle operera bort ett födelsemärke i tinningen. Operation låter så allvarligt och egentligen skar dom ju bara bort födelsemärket + extra hud runtomkring för att vara säker på att ha fått bort allt. Men vi höll till i en operationssal och dom täckte hela mig med operationsduk så det får väl kallas för det då.
Jag var mest nervös för bedövningssprutan men det gick bra. Han sprutade in på massor av olika ställen runtom där dom skulle skära, men det gick bra. När dom sedan skar, svetsade för att stoppa blodflödet och sydde igen så stacks det en del, men inget gör ju ont. Obehagligt att man känner allt dom gör bara. Sköterskorna var supertrevliga och pratade med mig hela tiden och det prasslade lite utav duken som låg över örat så det dämpade ljuden lite. Skönt. Jag är tacksam så länge jag inte behöver göra en riktig operation i vaket tillstånd.
Nu har jag 5 stygn som ska tas bort om 1½ vecka. Märket vet vi hade förändrade celler och därmed är ett förstadie innan cancer, vilket känns läskigt. Det dom tog bort idag ska skickas på analys för att se så att dom fick bort allt, annars måste det göras en gång till.
 
Jag brukar vara ganska duktig på att smörja in mig med solskyddsfaktor när jag solar. Men jag tänker aldrig på att jag faktiskt är i solen flera timmar om dagen när jag är i stallet. Då smörjer jag mig aldrig. Dessutom så satt det här födelsemärket innanför hårfästet vid tinningen och vem tänker på att smörja in hårbotten?
Från och med nu ska jag vara otroligt noga med att smörja mig så fort solen kikar fram om jag så planerat att vara inne hela dagen. Har jag de här anlagen i mig så tänker jag inte ta några risker. Det måste vara det "vardagliga" jag är ute i solen som ställt till det, för jag är ju riktigt dålig på att ligga stilla och sola.
 
Bedövningen släppte för några timmar sedan och det känns som att jag fått en rejäl smäll i huvudet.
 
Efteråt var Viktor och jag på IKEA och köpte tv-bänk, spegel och lite annat skoj! Jag skulle kunna gå där i evigheter. Var även inne på Hööks och köpte lite nödvändiga saker. Jag skulle så gärna vilja jobba i en ridsportbutik. Så ni vet. Haha.
 
Vi hade marginalerna på vår sida när vi skulle få in en av kartongerna i bilen.
Väl hemma skulle jag vart iväg på hoppträning, men doktorn förbjöd mig pga blödningar och sköterskorna tyckte jag skulle stanna hemma och ha myskväll med min trevliga sambo. Väl hemma stack Viktor iväg på match och jag åkte till stallet och tömkörde Dansa. Friskluft är ju alltid bra :)
 
 

Rosa tjej i rosa grimma

 

Skoning

Efter träningen idag skoddes Dansa. Med tanke på hennes veka kotor så behöver hon skos utefter det så att man ska kunna motverka det så gott det går. Trakterna ska vara höga och tårna korta, dessutom bände hovslagaren ut skorna extra mycket bak i trakterna så att dom ska bli "lite för långa" och ge extra stöd. Detta är dock som att be om tappskor eftersom att hon lätt trampar på dom. Därför ska hon nu ridas med boots och jag får ännu en anledning till att vara noga med att inte rida henne i för stora gångarter. Han satte skor med sidokappor på framskorna vilket gör att hon fortare rullar över och är "iväg" med dem, vilket minskar risken liten mer för att hon ska kliva på sig själv.
Egentligen tyckte hovslagaren att hon skulle ha boots ute i hagen också, men jag tycker det känns oskönt så vi testar nu först utan och hoppas på att hon kan hantera det. Annars får hon helt enkelt ha det. Detta görs för hennes hållbarhet och den vill jag värna på alla sätt som går! Faktiskt så är jag livrädd för att det här veka kotorna ska göra att hon inte håller i längden.
Det är dock inget vi kan göra något åt, mer än vad vi redan gör.
 
 

Gräver i hennes tålamod

Japp, så sa P idag om Dansa. Vi har nämligen tagit utbildningen ett steg högre upp på stegen och då får jag räkna med att få kämpa lite extra med en lite mindre motiverad unge som bara tycker att jag mest är jobbig. Hon är ingen medgörlig dam sa han också och det kan jag väl hålla med om ibland.
 
 Det vi är inne på nu är faktiskt helt nya saker för mig inom ridningen. Jag inser att jag faktiskt aldrig lärt mig rida på riktigt förut och det är nu vi sätter grunden till allt som kommer komma resten av livet. Hon ska ta skänkeln, hon ska ta mina förhållningar, hon ska följa mig vart jag än styr utan att hon ska stå emot och hon ska ha bra bjudning och tryck bakifrån. Det är så svårt men också sååå kul!!
Jag känner när det är rätt, men har svårt att veta vilka verktyg jag ska använda mig för att komma dit i olika sammanhang.
 
I vänster varv lägger hon sig som jag vetat sen tidigare inåt. Detta måste jag lösa genom att trycka ut henne med innerskänkel och inte genom att leda med innertygel. FÖR det löser ingenting. Tyglarna är vägledande men skänklarna talar om vad hon ska göra. Hon blir galet mycket finare så fort jag får upp henne. Tyvärr har jag lite svårt att känna när hon är i rätt läge där.
 
I galopperna MÅSTE jag vara otroligt noga med att flytta bak ytterskänkel och driva framåt med den. Jag måste även hålla ihop henne så att hon inte blir för lång och för stor i sprången, för då kommer bytena bak som ett brev på posten. Idag var hon dock lite jäklig också. Mitt i allt kämpande så hör jag hur P ropar; nu retas hon med dig Paulina!
Tack för det, din lille rackare. Haha. Hon tyckte att jag var allmänt jobbig idag och försökte smita ifrån arbete på lite olika sätt men vi måste ta oss igenom det.
Jag ska jobba endel med galopp på volt som vi provade för första gången idag sedan jag började träna för P. Det gick bättre än på fyrkanten till och med! Jag lyckades sätta henne på baken ordentligt då så att vi fick några fina varv.
Musklerna saknas där eftersom jag inte lyckats med det tidigare och även haft svårt i tömkörningen, så vi får arbeta upp det.
 
Högerfattningarna har jag kört fast mentalt med. Jag KAN liksom inte få till en vettig galoppfattning för min kropp gör inte det hjärnan vill. Återigen blev jag kallad montéryttare (med glimten i ögat såklart). Haha. (Inget fel på dom såklart förresten! Utan det funkar bara inte vid det vi ville åstadkomma). Jag vrider kroppen på något konstigt sätt och spänner armarna och släpper iväg henne i slängtrav?! På Bronzac gör jag vanliga och korrekta fattningar så jag förstår inte varför jag inte lyckas med Dansa.
Jag fick dock lära mig att det är ytterskänkeln som "är fattningen" så jag som lagt mest vikt på inner, har alltså tänkt fel. Så när jag var noggrannare med ytter så blev det rätt galopp i alla fall.
När det blir kaos i, framförallt galoppen, blir jag spänd i armarna vilket leder till att Dansa blir spänd och kör upp huvudet och ilar iväg i traven. Jag ska då tänka mig kycklingdansen tycker P. Fladdra lite med armbågarna och vara sladdrig. Haha! Det fungerade dock skitbra! Så fort jag slappnar av så slappnar även hon av och det var lättare att göra det när jag hade något att associera till.
 
Vi har tränat bra på kvickheten i travstegen sedan sist så dit hittade vi snabbare idag och höll oss där nästan hela tiden.
 
Träningen idag gick verkligen superbra trots att hon försökte smita undan lite. Men P sa att det egentligen bara är ett kvitto på att man hittat rätt. Dit man behöver komma för att jobba igenom och komma vidare.
 
Kul kul kul!!
 
Jag red med ridstövlar (nya dessutom) för första gången idag och det gick riktigt bra faktiskt. Var lite jobbigt och knarrade galet mycket mot sadeln, men vilket grymt stöd man får! och mycket snyggare är det.
 
Ska rida mycket varierande olika vägar framöver så att hon lär sig att det händer saker hela tiden. Blir följsam och alert. Ställa formen hit och dit och leka med tempoväxlingar.
 
 

Kontraster

Kom att tänka på en sak igår när jag var hos hästarna. När jag red Dansa så hade jag helskodda ridbyxor, ordentliga ridskor, handskar, säkerhetsväst, sadel och hjälm. Det här är en uppsättning som jag ALLTID har när jag rider Dansa.
 
På Bronzac red jag barbacka, i shorts, barfota, utan vantar och utan säkerhetsväst (dumt nog gör jag det alltid på honom). Himla härligt! Hjälm hade jag på mig men den skulle jag aldrig hoppa upp utan!
 
Förut kunde jag rida upp barbacka i grimma och grimskaft från hagen utan hjälm. Väldigt dumt och det är något jag aldrig skulle göra nu, inte utan hjälm. Tack och lov så har jag blivit klokare med åren.
Dock inte så klok att jag bär samma säkerhetsutrustning på Bronzac som på Dansa. Självklart är risken större att Dansa slänger av mig, men samtidigt så kan Bronzac lätt snubbla och gå omkull. Så frågan är varför jag resonerar som jag gör? lathet?
 
 

Underbart

Det har ju gått lite upp och ner med våra uteritter på senaste tiden, bokstavligt talat. Haha. Men igår kunde vi bara sitta och njuta på våra älskade fyrbentingar.
 
Det var galet varmt men fläktade skönt. Vi bestämde oss för att ta en lugnt tur ut på Eh eftersom att det var just så varmt. Hästarna ska inte behöva anstränga sig så hårt då tänkte vi. Nog var dom lugna i skritten och traven. Men långt ifrån seg. Dansa var helt perfekt och arbeta på så fint och vi bestämde oss för att passa på att ta en lite längre galopp. Bra att passa på när Dansa kanske kan "koppla av" och arbeta lite istället för att bara leka latjolajban. När galoppskänkeln väl låg emot så var hon dock lite piggare än hon visat innan. Haha.
 
Även Winston var pigg och glad så vi tog lite mer galopp än planerat och Dansa var riktigt fin emellanåt. Däremellan var hon lite som en studsboll. Jag försökte få höger galopp men det var svårare än vanligt idag. Två gånger fattade hon det men Winston bestämde sig precis för att bromsa så vi var tvungen att bryta av, och så blev det vänster igen. En gång hamnade vi först också så Winston drog till med ett bocksprång bakom oss. Utan att Hanna skällde på honom eller tjöt!

På hemvägen stannade vi vid bron och hoppade av för att se ifall hästarna ville gå ner till vattnet och dricka. Ingen av dom är rädd för vatten, men sjöar har dom inte vågat sig ner i ännu. Tror det kommer om vi fortsätter som vi gjort med att ta lite i taget. Vi satt där nere en bra stund och jag matade Dansa med vatten hur handen som hon glatt sörplade i sig.
 
Väl hemma fick dom sig en varsin svalkande dusch och Dansa drack vatten direkt ut vattenslangen. Så himla gulligt! Förra sommaren testade jag några gånger men hon vågade inte riktigt, då höll hon sig till att dricka ur flaska. Men nu har hon blivit stor och tuff.
Så hon är som sagt inte ett dugg rädd för vatten då det plaskar rejält då. Däremot hatar hon att det rinner på henne så efteråt är det bara att kasta ut henne fort i hagen så att hon får rulla sig.. och bli lortig igen.
 
 

Torsdagens dressyrpass

Dansa var seg av värmen och säkert lite efter onsdagens uteritt. Hon hade dessutom legat och sovit mitt i solen på tidigare på dagen. Varför välja skuggan liksom??
Jag upplevde henne seg och fick använda skänklarna mycket för att driva fram henne. På filmen nu efteråt ser jag dock att jag nästan rider för fort många gånger. Typiskt mig. Jag som var så frustrerad över att inte få fram henne ordentligt och kunna jobba på kvickheten i steget för jag tyckte inte att jag hade något att "göra halvhalter i" riktigt. Hon sprang lite på bogarna i början och var stuttig, men efter galoppen så fick vi under bakbenen och steget blev mycket bättre. Dock fortfarande för svävigt.
 
 
Försökte rida som jag gör på träningarna för P, men det är väldigt mycket svårare ensam. Jag är i alla fall väldigt nöjd då det här passet placeras på andra plats av de bästa banpass vi gjort utan tränare. Det bästa är på Brs då träningen blev inställd senast. Även  om galoppen var mycket bättre idag. Hon satte under sig direkt i fattningen och det gjorde det mycket lättare för mig att hålla ihop henne så vi fick till något helvarv i ren vänster galopp för första gången på egen hand (på väldigt länge i alla fall). Superduktig! Trots att ridbanan är väldigt liten. I höger genar hon som sagt mycket och gärna så jag kämpar med att hålla henne på spåret, hon blir även lite mer spänd där så formen är inte lika självklar.
 
Men gud vad härligt det känns att galoppen börjar ta fart. Tack vare att jag börjat rida i den istället för att åka.
 
Vi tränade även en del på serpentiner som gick så dåligt på träningen senast. Och nog gav övningen färdighet allt för innan vi var klara så red vi tre ganska jämna bågar i ganska stadig form och ganska jämnt tempo. Ganska är bättre än dåligt ;) haha och vi uppmärksammar alla framsteg.
Satt ner en del också för att öva på det. Varför ska det vara så svårt och jobbigt för??
 
Världens bästa bebis får guldstjärna i hettan i alla fall. Hon var supertrött när vi kom tillbaka till stallet. Juste, jag hade gps:en på också när jag red och det blev nästan 6,5km. Medräknat vägen dit och hem som kanske sammanlagt är 2km.
 
 

Senaste dressyrträningen

 
 
Tillhörande inlägg hittar ni här.

Två pass

Har vart fullt upp med bla. lägenheten på kvällarna så jag har halkat efter lite med Dansas pass här på bloggen.
 
I fredags var Dansa riktigt het på uteritten som gick till Hårgabergets parkering. Hon var nästan okontrollerbar i galoppen utan bara hetsade framåt och tog bara högre galoppsprång om jag försökte hålla in henne. Winston tvärnitade någon gång så vi hamnade i rumpan på honom. Jag undrar hur många galoppbyten vi gjorde? Hon bytte hejvilt eftersom hon var spänd och uppjagad så att hon knappt visst hur många ben hon faktiskt har. Vi galopperade två gånger upp till parkeringen och andra gången gick det bättre till en början då jag var väldigt konsekvent. Men tappade efter lite efter halva biten.
Var i valet och kvalet om jag skulle släppa på och låta henne springa av sig riktigt ordentligt, men vet ändå inte om det är rätt taktik? tänker att hon då kanske blir ännu värre om hon vet att jag kanske släpper iväg henne helt och fullt? Svårt.
Nu har hon ju lugnat ned sig i traven i alla fall (senaste uteritten, igår, galopperade vi inget). Tror det gjorde henne gott att få börja sova ute. Vi tog även bort betforen och kvällshavren i samma veva just för att dom får så mycket energi av allt gröngräs dom äter nu. Det verkar räcka bra med bara morgonhavre.
 
På söndagen hoppade vi ju men det har jag skrivit om. I måndags körde vi ett tömpass i kyrkpaddocken och då var hon lite trött. Det märktes att hon hade hoppat dagen innan. Hon kom igång efter ett tag och var väldigt fin i traven. V. galopp fattar hon fint men byter väldigt lätt. Höger galopp har hon kärvat lite i fattningen med på sistone och tar gärna fel. Men när hon väl tagit rätt så rullar hon på väldigt bra. Något dåligt framåtbjudning bara.
 
 Ett godståg kom och bromsade in precis vid paddocken och det tjöt väldigt högt och länge. Dansa som inte brukar bry sig om tågen blev faktiskt väldigt stressad eftersom det aldrig slutade. Så hon rejsade på en del och stannade och studsade lite. Efteråt blev hon lugn igen. När vi stod och pratade med Ann efteråt så började tåget skramla för att åka iväg igen och Dansa blev ganska rädd då med. Men så fort det började åka och bete sig "som vanligt" var det nästan som att hon tyckte det var pinsamt att hon ens reagerat. Så himla söt. Haha.
 
 
För några veckor sedan.

Tiger-Dansa

Bloggen är nästan förlåtet så vi gör ett nytt försök.
 
Gårdagen var en helt perfekt ridtur tillsammans med Hanna och Winston, bortsett från att Dansa drog ner den ganska kraftigt under några sekunder. Vädret var underbart, hästarna hade perfekt temperament och var så stadig och fina i tempo och form. Man kunde sitta och njuta mest hela tiden!
Kändes skönt då Dansa krävt väldigt mycket fokus senaste tiden då hon vart galet pigg.
 
Vi red till sågverket och det innebar en extra sväng som Dansa aldrig gått. Det var kossor där som fick båda hästarna spända, och på hemvägen började dom busa runt nära vägen och oss. Dansa blev spänd som en fiolsträng och innan jag hann blinka så stor vi på bakbenen och hoppade/bockade framåt, för att sedan köra samma visa någon gång till. En av stegringarna var riktigt hög så jag kände att "nu slår vi över" men Dansa hade visst lite koll på läget ändå och vi landade på alla fyra. Phjuu.
Jag har visst skaffat mig lite balans det senaste året för jag hamnade inte hur balans en sekund, trots att de där tigersprången ger en ganska rejäl katapultkänsla då hon krullar ihop sig.
Allt gick bra och vi kunde fortsätta. På gården strax efter så körde en karl en åkgräsklippare precis vid vägen och den dånade ganska högt och Dansa skuttade in på en sidoväg. Fick ropa på Hanna att vi var kvar för jag ville vara försiktig med skänklarna då Dansa fortfarande var väldigt spänd, så risken var stor att hon bara hade flugit i luften. Allt gick superbra och några meter senare var Dansa precis som vanligt igen. Som om ingenting hade hänt. Hon är allt lite konstig.. fast jag är väldigt glad över den där egenskapen som får henne stencool direkt efter ett utbrott.
 
Efter en bit upptäckte jag att Hanna betedde sig konstigt och det visade sig att hon skakade och höll på att kräkas för att hon blev så himla rädd då Dansa for i luften. Tydligen så hade det sett ut som att vi skulle landa på dom. Hon hade visst slagit i hakan en av gångerna hon gick ner, vilket jag tycker är bra. Hoppas att hon lär sig att man inte ska hålla på med sånt där sattyg.
 
Allt gick väldigt bra och jag är så otroligt glad över att jag är så himla lugn. Blev nervös då det kändes som att vi höll på att tippa, men annars koncentrerar jag mig bara på att göra det jag tror är rätt. Jag får inte panik och känner absolut ingen rädsla efteråt. Otroligt skönt! Det känns självklart obehagligt att tänka på vad som skulle kunnat hända, men det är inget som smittar av sig på min kropp eller sätter gränser i mitt huvud. Tror jag blir extra lugn då jag känner att Hanna behöver lugnas.
 
 
Sommar 2012

Datajäkel!!!!

Alltså jag vill bara mörda det här jäkla blogg.se nu. Andra gången på en vecka som ett färdigt inlägg försvinner och går upp i rök!!!
Jävlapissskitsaker!!!!! Den här gången är jag 100% säker på att jag kopierade texten flera gången till och med och ändå finns den inte där att klistra in. ORKAR INTE!!!

Träna träna träna

Jag är inte så nöjd över min prestation under dagens hoppträning. Jag red för mycket med händerna och slappnade inte av i kroppen vilket gjorde att Dansa blev spänd och stretig också. Hon var lugnare idag men ändå väldigt pigg och jag har lite svårt att hitta ridningen då.
Galoppen gick i vilket fall bättre än sist och det är väldigt positivt. Jag kämpade på med att rida ihop henne så att hon inte blir för stor i galoppen och det är fruktansvärt jobbigt! haha. Jag flåsade som en gris ibland. Hon blir inte stark men jag får ändå rida som en galning för att få kontroll på henne.
Jag måste måste måste koncentrera mig på att inte släppa iväg henne i varken traven eller galoppen. Jag måste få mer kontroll på min egen kropp så att jag kan göra allt som behövs utan att bli spänd.
 
Själva hoppningen gick hur bra som helst. Hon stannade första gången vi kom på plastmuren, men fick hoppa stillastående. Hoppade även grind och plank med två illgröna barngungor som infångare, inget hon reagerade på. Hon fick också hoppa studs för första gången i sitt liv idag. Det löste hon prickfritt redan från första skutt. Hade 2 kryss-studs - 1 galoppsprång fram till ett kryss.
Hon vinglar knappt något framför hindren nu och söker sig nästan till dem själv. Hoppar vissa i trav och vissa i galopp.
 
Sista banan fick hon separationsångest och drog sig mycket mot de andra hästarna så vägarna blev inte alls bra och hon bjöd på en del skutt när jag sa åt henne. Lillsurisen.
 
Hästarna sov ute natten till idag men det var inget som verkade ha påverkat hennes ork. Skönt! :)
 
 Jag lastade helt själv idag när vi åkte till Spännars. UNDERBART!
 
 

Vilken dag!

Satte mig nyss i soffan och insåg att klockan var strax efter halv ett. Vart tog tiden vägen?!
Jag har varit igång sen åtta i morse så det ska bli skönt att lägga sig i sängen snart. Måste bara varva ner lite först.
 
Jobbade mellan 9-14 och åkte sedan direkt hem och plockade runt lite. Hämtade balkongmöblerna från ettan och åkte sedan iväg och kikade runt efter tallrikar, lampor och krukor. Hittade mycket fint men behöver fundera lite och samråda med Viktor, så endast två krukor fick följa med hem.
Stannade sen till i Lillstallet och mockade och fixade lite innan jag åkte till farmor och fikade. Tog med mig mina bamsehallongrottor jag bakade tidigare i veckan, glutenfria såklart, och dom blev godkända :) Satt där och pratade och fick med mig gamla pussel, sedan vi var liten, hem.
Sen var klockan dags för att åka till Bronzac. Usch vad jag saknar honom under veckorna när jag inte är där. Men samtidigt så känns beslutet så rätt då han är piggare och fräschare nu. Tiden räcker liksom inte till att åka dit och bara gosa heller på något vis och det är för att jag försöker att inte stressa så mycket längre. Bara jag som lider av det så så får det vara.
Vi red ut i skogen och jag satt och tog djupa andetag och njöt av dofterna. ÄLSKAR FRISKLUFT OCH SKOGEN!!
Vi var ute i en timme och skrittade mest. Städade stallet, tog in hästarna och kvällsmatade innan jag åkte hemåt igen.
Stannade till på Kvantum där jag sett ut så fina grytlappar och kökshanddukar som jag hade bestämt mig för skulle passa bra.
 
Kom hem strax innan nio och då satte jag direkt igång med att tvätta lite, bädda gästsängen och hänga upp alla kläder i vår walk in closet. Vips så hade halva natten gått. Typ.
 
Imorgon förmiddag är det hoppträning. Sen ska jag hem för vi får främmande. Ska fira svärmor i efterskott och sen hoppas jag att Viktor och jag hinner iväg och handla lite dörrhandtag och så. På kvällen åker jag tillbaka till Spännars och sköter Bronzac eftersom jag har mathelg och ska släppa in och mata.
 
Sen är helgen slut. Och jag med. Haha!
 
 

Racerbebis!

Dansa var riktigt på tårna idag! Vi struttade fram i rask takt innan jag knappt satt mig i sadeln. Hade vi inte haft Winston och Hanna framför oss så hade vi nog skrittat iväg i 290. Jag vet bättre än att kräva en massa i detta tillstånd så jag höll ganska låg profil där i början ;)
 
Väl ute på grusvägen mot E så satte vi dom i trav. Dansa var väldigt fin och trevlig men blev efter ett tag väldigt pigg igen. Winston vågade inte få förbi några sprängmattor som inte legat där tidigare. Dansa spände sig och letade febrilt efter något farligt. Hon hittade dock inget (Dansa är ju väldigt sällan tittig på saker) och gick sakta men säkert förbi. IFALL något monster trots allt skulle dyka upp.
Vi travade vidare och tog sedan några galoppsträckor och där blev det en del bus. Kändes som jag skulle få en katapult i rumpan vilken sekund som helst men hon studsade och flög åt lite olika håll bara. Blev rädd en gång och for iväg en bit också. Emellanåt var hon hur fin som helst, arbetade rätt och med världens tryck. Kändes som en motorbåt!
Under de delar av galopperna som var lite kaosartat blev det mycket galoppombyten. Dels för att hon nog hade svårt att hålla koll på att då hon helst bara skulle vilja explodera. Dels för att jag hade dålig koll på min sits med vikten hit och dit då jag hade fullt upp med att hålla henne på mattan.
 
Det var mycket grejer som lät på gårdarna idag och det åkte förbi massvis med bilar och inget rörde henne ryggen. Eller hon hoppade till lite när en släppte ner en plåtskiva på backen med ett bra. Vilket är fullt förståeligt.
Annars är jag stolt över att hon höll sig i skinnet så pass som hon gjorde med alla myror i rumpa. Duktiga lilla flicka!
 
Hanna frågade på hemvägen om hon bockat mycket. Men sanningen var den att hon inte bockade en enda gång. Hanna trodde mig inte för hon hade minsann sett i ögonvrån att vi var högt uppe ibland. Och ja, idag var galoppsprången liiiite högre än vanligt! Haha. På nått sätt så måste man ju göra av med energin om man inte får bocka eller springa det fortaste man kan.
 
 

Prinsessan på ärten

Träningen igår gick superduperbra! Vilka stora kliv vi tar framåt, både jag och Dansa för varje träning.
 
Vi rider fortfarande mycket på fyrkanten med inslag av stora volter, men igår red vi även lite serpentiner. Tre stora och jag skulle tänka acceleration genom bågarna. Jag råkade dock gasa på alldeles för mycket till en början och Dansa hamnade ur balans och fattade ingenting. När jag red ordentligt däremot så gick det ganska bra. Lite klurigt att behålla form och takt när det händer så mycket hela tiden.
Testade även att öka traven på diagonalen en gång. Var lite försiktig med ökningen för att hon inte skulle falla isär för mycket eller gå över till galopp, men en liten stegökning blev det i alla fall.
 
Traven i sig var stadigare och jag hittade takten fortare och hade bättre koll på den genom passet. Måste komma ihåg att aktivera henne hela tiden så att vi inte hamnar i stora svävstegen. Viktigt att hon blir kvick i steget och det blir hon genom att jag ber om mer samtidigt som jag håller kvar henne i samma takt, eller tempo (?) nu blir jag snurrigt och blandar ihop det där. Det är inte lätt att lära sig rida! haha. Men förbannat kul!!
 
Galoppen var ett halleluja moment! Började med höger där jag samlade ihop henne och ställde igenom lite mer än vanligt. Höll igång flera varv och jobbade med att följa fyrkanten för jag låter henne gena. När jag skulle bryta av till trav så bytte hon (rent i alla fall ;)) till vänster och det löste vi genom att ställa lite åt höger.
I vänster varv började vi att ha problem med bytena bak i svängarna. Suck. Men när Patrik tjatat tillräckligt mycket för att jag skulle få in det i min kropp så började jag RIDA och vet ni vad! Då kunde vi galoppera, varv efter varv efter varv utan korsgalopp och i fin form. Vi galopperade i en 4-års galopp som han kallade det. Tyckte väl det var passande då såhär en vecka efter 4-årsdagen ;). För att komma dit så plockade jag ihop henne och tog tillbaka galoppen som blir alldeles för stor för att varken jag eller Dansa ska kunna hantera den. Jag har som sagt tidigare bara åkt med istället för att hjälpa henne. Blir galoppen för stor så bryter hon av direkt så jag måste känna av och driva fram så fort vi hamnar där så att hon, som in traven, blir kvickare i steget.
Galoppen var hur underbar som helst och det är första gången jag hinner känna av lite hur det känns innan det blir avbrott eller tok. Det är den där galoppen jag ska ha i hoppningen också.
 
Patrik tyckte att vi skulle ställa upp i 4års kvalitén som är i slutet av augusti. Han trodde hon skulle kunna få bra poäng. Känns läskigt, pirrigt och lite kul att ändå kanske vara med. Mest kul att han tycker att hon rör sig så pass fint att hon kan få bra poäng. Sen om hon inte får det pga att jag är orutinerad gör inget alls. Men då får vi träna hårt för jag vill inte åka dit och göra bort mig, eller oss. Har läst att man får rida lätt i alla fall, så det känns skönt. Haha.
 
Sommar 2013

Första kombinationen

 
 
Tillhörande inlägg hittar ni här.

Dagens prinsessa

 
 

Där fick ja!

I torsdags blev ridningen inställd. Nu i efterhand undrar jag hur jag ens kunnat tro att tiden skulle finnas från början? Haha. Vi fick nycklarna till vår lägenhet på förmiddagen och sen bar vi grejer hela dagen lång. Det var helt kaos och inte förrän vid fyra tog jag mig tid att äta första måltiden. Min lägenhet blev såld (wohoo!) också så fick planera in ännu ett möte hos mäklaren på eftermiddagen för kontraktskrivning. Linus kom med stolar och bord och mamma och Anders kom och hälsade på. Så jag fick se mig besegrad helt enkelt. Haha. Njöt av att hålla på och greja med lägenheten i alla fall! Vi fick massor med hjälp utav Hanna hela dagen också. Guld värt!
 
Hur som helst så blev det huxflux 3dagars vila i rad för Dansa då onsdag och fredag redan var planerade vilodagar som inte gick att ändra på. Nu när hon börjar komma upp i kondition så går det inte obemärkt förbi ;)
Jag fick sota för det idag. Dansa stod inte stilla många sekunder på gången inför dagens tömpass. Hon skrapade och stampade med full kraft och sneglade illmarigt på mig. Hon vet att det går mig på nerverna. Dessutom slog hon iväg senskydden innan jag hunnit spänna dom. Så gåre när man dissar sin häst tydligen (Bronzac har alltid lite mer överseende. Som den gentleman han är). 
 
Tömpasset var godkänt. Vänster varv gick bättre än sist. Efter att ha låtit henne krångla sig fram i kors något varv så bestämde hon sig själv att rätt galopp rakt igenom faktiskt var bättre tror jag för hon höll den ren några varv. Superduktig! Jag höll henne i lägre tempo idag och mer samlad, jag tror det underlättade. Sist lät jag henne bestämma själv och då blev det kanske för stort och svårt? 
Höger däremot var lite kaos. Hon blev superpigg och lite dragig. Fattade fel galopp och bytte både bakåt och framåt och hit och dit ibland. Svarade inte alls så bra på komandona heller. Men vi avslutade med några fina och rena varv innan hon blev rädd för något, spände sig och rusade runt. Tog ner henne till trav och lät henne gå där tills hon blev avslappnad innan vi avslutade för dagen.
 
Ska tömköra en kort stund imorgon också även fast det är träning på måndag. Tror hon behöver göra av med lite energi eftersom veckan blev som den blev. 
 
Jag har fuskat och tagit bort endel tömpass nu och bytt till ridpass, men nu är det slut med det. Jag vill att hon kommer in mer i det igen så att vi kan arbeta ordentligt. Har halkat bak många steg där så vi får ta ikapp det så att vi kan få bra träning därifrån igen. 
 
 

Inte alltid på topp!

Hanna och jag är väldigt bortskämd med snälla och duktiga hästar och enbart njutbara ridturer tillsammans. I onsdags blev det ju lite utdraget och kämpigt eftersom vi blev stående vid diket i ca 20 min med Dansa, men ridturen i sig kändes bra som vanligt. Dagen efter dock. I tisdags. Hujjedamig alltså! Haha.
 
Iskallt i luften och blåst. Winston var seg och Dansa var sig själv till en början, men när vi började trava var hon stetig och drog in rumpan och försökte tjuvrusa och greja. Kändes allmänt tråkig faktiskt. Vi red ut på E och vid bron kom Winston på (efter att ha gått över den tusen gånger förut utan att ens titta på den) att han inte skulle gå över?! Hanna fick kämpa i säkert 10 min innan dom till slut backade över. Sen var det våran tur och Dansa som tycker bron är lite läskig hade såklart kollat in Winston och ville göra lika. Så där stod vi.. Haha. Suck.
 
Jag hade ingen som helst lust med detta för dagen men tog ett djupt andetag för att inte bli arg. För då hade vi väl stått kvar än. Jag testade något nytt efter ett litet tag. Jag skänklade ettrigt och väldigt störigt tills hon tänkte minsta lilla framåt och tvärslutade då. Fruktansvärt jobbigt men hon gick nästan direkt då.
 
Efter bron travade vi bara en bit, till Tallvids stuga, innan vi vände hemåt igen. Det var tredje dagen i rad Dansa gick (för första gången en tredagars) och eftersom dagen innan blev mer kropp och tankevärksamhetskrävande än tänkt så ville jag inte pressa henne. Hennes kropp kändes inte på topp. Sista travsträckan på hemvägen kändes hon mycket finare och mer nöjd i alla fall så det var skönt :)
 
Som sagt, vi är bortskämda med härliga och problemfria uteritter, så nu är vi nere på jorden igen! ;) Egentligen var den inte alls så dålig utan det var mest vädret som förstörde.
 
 

Födelsedagsbarnet!

 
Jag är så otroligt tacksam för att få ha delat de 3 senaste åren tillsammans med Dansa. Vi har haft djupa dalar och höga berg. Envisa och humörstyrda är vi båda två och det kan krocka och bli kaos ibland, medan det ofta kan klaffa helt perfekt.
 
Jag ser så mycket fram emot allt nytt vi kommer lära oss och allt roligt vi kommer dela i framtiden. Hon har tagit en större del utav mitt hjärta än vad jag trodde var möjligt.
 
Stort grattis på din 4-års dag älskade älskade Dansa ♥
 

Fullt ös

I morse var vi på banken och förberedde inför lägenhetsköpet på torsdag eftersom bankmannen är borta då. Nu är det verkligen nära! Jag har separationsångest inför att lämna min älskade lägenhet. Jag har trivts så himla bra här från första stund. Får nästan gråten i halsen bara vid tanken på att det här är nästsista kvällen här. Vet inte vad som hänt för igår var första gången jag började känna så. Tidigare har jag bara skrattat bort att jag skulle tycka att det kändes jobbigt när han frågat.
 
Finns bara positiva saker med den nya lägenheten dock så det handlar bara om att jag lider av separationsångest och har lite svårt för förändring, samtidigt som jag älskar det. Enda negativa med den nya lägenheten är att jag garanterat kommer få ett bakslag i mitt mörkrädda jag, men det ser jag bara som en övning inför att kunna bo i hus i framtiden ;) Men jag har varnat Viktor för att han kanske kommer få följa mig till köket och toan om vi tittar på kriminalare. Haha.
 
Just nu känns det som att jag bara jobbar och jobbar hela tiden. Vet inte varför för jag jobbar inte många timmar mer än vanligt (insåg för någon vecka sedan att jag jobbade drygt 5h för lite per månad). Slutade fem idag och skulle rida båda hästarna. Var kallt och blåsigt men Bronzac var pigg som en mört vilket jag fullkomligt älskar. Dansa var lite stretig idag och jag tror kroppen sa emot lite, så det blev kravlöst där. Hon fyller 4 år idag också!
 
Kom hem efter nio och har nu ätit mat och ska börja flyttpacka. Har småbörjat lite tidigare men eftersom att det var visning idag så ville jag att det skulle se bra ut, så jag får packa ikväll/inatt? och imorgon kväll istället. Tjopp tjopp, in i andra andningen bah!
 
 

Lugn skrittrunda?

Idag hade vi planerat att skritta i skogen tillsammans med Hanna och Winston. Passade bra efter gårdagens hoppträning och morgondagens uteritt. Fick ett mms tidigare på dagen när Dansa låg i hagen och vilade. Lillbebisen.
 
Hanna är stolt över att hon hann klart först. Bara för att jag hämtat ut benskydd jag köpt och som jag tror är för små. Var tvungen att dubbelkolla på internet så att jag satt dom rätt. Suck. Tur hon fick känna sig lite snabb för en gångs skull ;)
 
Ridturen blev dock inte så lugn som vi tänkt oss.. Haha. Vi började med att testa en gammal stig vid Iris och Björn som visade sig vara helt igenväxt med sly. Hästarna kämpade sig igenom en bra bit innan vi gav upp och plöjde oss tillbaka hela vägen. Tog istället stigen upp bakom deras hus och på åkern innan fick Dansa se ett rådjur i skogen och skuttade till lite innan hjärtat började bulta högljutt. Såg rådjuren en sväng senare också (hästarna kände bara lukten och hörde dom då) och även då trodde jag hjärtat skulle hoppa ur hennes lilla kropp. Men jag är så stolt över henne som lyckades behärska sig och vara så lugn trots rädslan. Det är första gången hon varit så rädd när jag suttit på. Hon blir dock lugn väldigt fort efter att de läskiga försvunnit. Tvärtemot Bronzac som skulle vart uppjagad resten av dagen.
 
Vi slår oss fram!
 
Väl inne på den där stigen i alla fall, så kom vi till ett litet vattenfyllt dike. Det var grunt men nog så läskigt ändå! Hanna hoppade av och ledde Winston över medan vi blev kvar. I sisådär 20 minuter. Men sen kom vi med ett tigersprång över till deras sida minsann! Tålamodet är en fiskares ryttares bästa vän :) Dansa backade en del, stod och funderade mycket och tog många gånger sats och tänkte hoppa, men tappade modet i sista sekund. Jag tjoade och hejade på henne och det blev hon tuffare av, men emellanåt tappade hon själv hoppet lite och då fick vi liksom börja om. Är väldigt glad över att hon tog sig över till slut och att vi aldrig blev osams. Jag börjar lära mig att det inte lönar sig att bli det med prinsessan på ärten! Tåååålamooood är det bästa receptet.
Är helt övertygad om att hon kommer gå bättre och bättre där om vi hinner träna några gånger till innan fåren kommer dit, då det är en fårhage. Det var himla mysigt där även fast Hanna var på lite dåligt humör strax innan. Hon hatade allt som fanns i närheten då för att vi red på en åker och Dansa blev lite rädd och jagade upp Winston bara pyttelite. I gläntan blev hon glad igen!
 
Vi hamnade på en gård med en presenning som W inte vågade gå förbi, så min lilla tuffing fick visa vägen. Dansa förstod inte alls vad W fnyste åt. Nere vid ladan var det dock Dansas tur att bli skräckslagen igen då några barn lekte i skogen. Hon for iväg utan någon som helst koll på omgivningen, så vi hamnade i Winstons rumpa som förvånad studsade framåt. Tur han har ett mjukt lår får mitt ben klämdes där. Återigen så lugnar hon ner sig så himla snabbt efteråt.
 
Sen var det väl slut på dagens tok. Alla glada och nöjda med en typ dubbelt så lång (tidsmässigt) ridtur som vi tänkt oss.
 
 
 

Ridhuset i måndags

 
 
Här kommer filmen från måndagens ridpass på Brs.
 
Tillhörande inlägg hittar ni här.

Kombination

På förmiddagen var Dansa och jag på hoppträning i Spännars och det gick jättebra. Dansa var väldigt pigg och det blev en del kråkhopp så jag kände mig väldigt flängig, men efter att ha sett filmerna så var det inte alls så farligt faktiskt. Man får rida lite som en cowboy när det gäller unghästar säger P ;) Haha. Tur att hon har en lite oklippt, tjock ponnyman som jag kunde klamra mig fast i så att jag inte råkar dra henne i munnen. Ibland blir det tyvärr så ändå men jag gör allt jag kan.
 
Vi hoppade kombination för första gången idag och det gick riktigt bra! Kryss in - ett galoppsprång - oxer - två galoppsprång - räcke (som sen blev en oxer). Första gången gick hon rakt på de två första men bröt ut på sista så att vi nästan mejjade ner Anette som stod som levande infångare. Hoppade det stillastående och gången efter flöt hon på prickfritt. Vilken stjärna! :) Resterande gånger blev med olika resultat, ibland lite vingligt och ibland lite för fort, vilket är mitt fel. Jag bara gasar och gasar ja!
 
Hoppade lite enkelhinder på diagonalen och en linje med oxer - räcke på långsidan också. Hon hoppar hela tiden nu och vinglar mindre och mindre. Jag tyckte den grönvita oxern i kombinationen såg lite stor ut, framförallt bred, när vi byggde. Men att hoppa var ju absolut inga problem. Dansa kan ju!
 
Jag har två läxor till mig själv och det är att jag inte får rida för fort på hindren. De är så små så hon behöver absolut ingen fart och kommer vi i lugnt tempo hoppar hon mycket bättre för då hinner hon lyfta på tassarna. Dessutom måste jag våga hålla in henne också för även om jag inte gasar så gasar hon bra själv också. Vilket jag är överlycklig över eftersom det visar att hon har kul, men vi ska ju hoppa bra också. När jag håller in henne så får hon bättre sug mot hindret och allt blir så mycket bättre. Så det måste jag tänka på! :)
 
Åhhhh det är så himla roligt!!!
 
Det var riktigt aprilväder idag trots att det är maj. Solen sken och värmde ena minuten medan det rätt vad det var började blåsa och snöa.
 
 

Ny lastmetod

Det här med lastning är ju ett litet problem med fröken Dansa. Ibland går hon in nästan direkt och ibland kan det ta 10min, vilket iof inte är så länge men det är ändå tråkigt att tjafsa och vi behöver vara 3pers vilket krånglar till allt. Vi har testat det mesta och linor bakom är det som gett bäst resultat, hon stretar emot och provar olika smita-undan-tekniker varje gång. Lite så att; jaha idag kör hon sparkknepet och idag kör hon stegringsknepet.
 
Rätt vad det är, när man minst anar det så traskar hon in och det som är mest frustrerand är att hon enbart är trotsig, för hon är inte det minsta rädd. Hon blir bara arg och vrång. Ska bestämma själv bara för att hon kan.
 
Förra söndagen när vi skulle på hoppträning tog det hela 20-25min att få henne att gå in. Vi var 5pers som höll på i omgångar och på olika sätt. Vi började som vanligt, tog det lugnt och retade inte upp henne. Sen gick vi över till att testa lite nya saker som heller inte fungerade. Hon hade bestämt sig att inte ha lust helt enkelt. Men vips! Så tröttnade hon och traskade in när ingen gjorde någonting. Typ. Varför inte bara göra det vid första försöker känner jag då??
 
Väl i Spännars alldeles för sent så var en tjej där som hade hittat på ett eget knep som alltid fungerar på hennes hästar. Hon testade på Dansa direkt vi lastat ur och hon gick in på två minuter max! Efter träningen skulle jag göra detta själv med hennes hjälp från sidan, men allt gick så himla fort och jag hann inte tänka på alla (två stycken.. hehe) linor så det var tur att hon stod bredvid och skötte allt medan Dansa var inne på säkert mindre än 1 min. HUR underbart som helst! Sedan dess har vi lastat med den här tekniken fyra gånger till och hon har gått in med mer eller mindre bråk. Det är en teknik då jag kan göra det själv, men just nu har jag oftast lite extra händer till hjälp för att inte ställa till med något. Dansa har kastat sig och provat backa åt sidan och ändå gett upp fort och gått in, så jag hoppas verkligen att det här var vad som ska hjälpa oss hela tiden framöver. Vore underbart!
 
Metoden fungerar såhär:
Placera hästen på luckan och fäst en longerlina under hakan på grimman, trä linan över frambommen, tillbaka på utsidan av hästen och sedan runt bakom rumpan. Placera dig själv på "insidan" utav hästen och håll i linan och ett vanligt grimskaft som är fäst i sidan utav grimman.
Dra sedan i longerlinan så får hästen ett drag framåt i grimman samtidigt som den får tryck bakom rumpan. Styr huvudet in mot transporten med grimskaftet. Om hästen backar så dras linan åt i grimskaftet och samma tryck kommer också bakom rumpan eftersom det är samma lina. Detta gör att många hästar (till och med envisa Dansa) inser att ända vägen är in i transporten.
Dansa har som sagt var testat att gå ner på sidan utav rampen men ändå insett att vägen in i transporten ändå är rätta vägen trots allt. Underbart! Blir inte en massa tjafs och bråk. PEPPAR PEPPAR..
 
Tror det underlättar att ingen står "i vägen" inne i transporten heller utan att det är fritt raka vägen in eftersom man själv hela tiden står kvar på rampen och därmed också lätt kan stänga bakom hästen när den gått in. Dansa är ju inte ett dugg rädd för transporten utan bara trotsig, jag vet inte hur det här fungerar på rädda hästar.
 
Sommar 2013. Tänk när det är så här grönt!

Inställd träning

Jag tror det finns en liten demon som bor i våra dressyrträningar och inte vill att dom ska bli av? Denna gång, i måndags, var alltså min tränare tvungen att åka till veterinären. Vi åkte ju upp ändå så jag försökte ha hans ord i huvudet hela tiden och red ungefär på samma sätt som sist.
 
I traven såg jag på filmen att hon blev lite vickig i huvudet emellanåt vilket betyder att jag slarvade med stödet på yttertygeln. Ajjabajja!!
En bit in i passet var hon väldigt fin och trots att hon var pigg som en mört och jag fick göra massor med halvhalter så lyckades jag hålla henne i en bra takt och tempo. När hon väl börjat arbeta så var hon stadigare i formen än tidigare så det var kul :)
I traven jobbade vi på fyrkanten och gjorde stora volter här och var. Bytte varv ofta med snett igenom.
 
Skritten - fortfarande kantig och lite stuttig. Är ännu mer övertygad om att det är kroppen som tar emot lite nu eftersom vi såg att hon var överbyggd.
 
Galoppen - Fattningarna var som dom brukade idag. Inge monté alltså som sist. Haha. Hon tar fattningarna ganska bra bara jag använder skänklarna tillräckligt tydligt.
Vänster galopp gick mycket bättre än vanligt. En hel del kors blev det dock, men hon rättade sig nästan själv och fortsatte sedan i galopp utan att bromsa upp och bli arg. Jag stöttade så gott jag kunde men hon trasslade ihop det ändå och jag tror även det hänger ihop med att hon inte riktigt är sig själv i kroppen nu. Det stora positiva var att hon aldrig surade ihop så trots kors så kunde vi vara igång flera varv (bortsett från dom korta travsträckorna för upptrassling av ben)
I höger galopp var hon också mycket bättre! Där kunde vi rulla på i flera varv i bra tempo och jag kunde runda henne runt skänkeln lite i svängarna. Underbart med framsteg!
 
Hon tryckte sig utåt väldigt mycket utåt i vänster varv idag, på öppna kortsidan och i volterna. Jag fick jobba mycket med ytterskänkel och innertygel.
 
 

Tömkörning

Viktor var snäll och följde med mig till stallet idag så att jag kunde tömköra Dansa. Vädret var jättelurigt med sol ena minuten och hagel/snöblandat regn andra. Vi hade tur att det hade stabiliserat sig lite med sol när vi kom ut och gick till Hebre.
 
Det var stor skillnad på vänster och höger varv i båda trav och galopp idag. Lite springigare och mer svårställd i vänster samt att galoppen var riktigt svår. Hon bytte bak efter bara några få galoppsprång, hela tiden! Till slut lyckades jag få henne att fatta rätt och hålla den tills jag bröt av efter bara några språng, genom att ha henne lite utåtställd och rak i kroppen. Svängarna var omöjliga utan kors idag och jag kan inte nöta för länge för när hon blir trött blir det såklart bara sämre. Hon kämpar i alla fall. Och jag med ;)
 
I höger varv var hon jättefin i både trav och galopp. Rullade på många varv i galoppen med ganska stadig form och det är bättre än vad det brukar vara på volt. Körde inte så mycket här eftersom hon var så duktig.
 
Sommar 2013