Fräsch brutta

Ett varv på volten behövdes idag innan jag kunde konstatera att; idag är Dansa tillbaka! Tänk att Tommys arbete har gjort underverk ännu en gång.
I hagen innan såg hon lite smått stel ut men så mycket som jag iakttar henne nu sen fallet så har jag nog nästan glömt hur hon rörde sig innan. Då har jag mest hållit koll så att hon inte haltar (det gör jag alltid, varje gång jag ser mina hästar) så egentligen så vet jag inte hundra procent hur hon höll sitt huvud och rörde halsen innan.
 
Tömkörde henne i alla fall på trekanten idag och hon var så himla fin! Sökte sig direkt neråt och såg avspänd ut med bra påskjut bakifrån. Duktiga, underbara häst!
Galopperna var klockrena och hon kunde rulla på i flera varv åt båda håll. Det kunde hon ju knappt innan skadan ens. Haha. Den var något seg men det var för stor risk för halka för att öka henne. Hon sökte sig nedåt nästan för djupt vilket gjorde mig glad eftersom största tecknet på att hon haft ont har varit att hon gått med huvudet högt.
 
Hon fick öka traven några gånger på en långisda och hon fick skritta mycket i båda varven. Hon gillar det inte alls utan börjar trava ungefär var tredje meter. Efter x antal varv så gör hon det duktigt.
 
Dansa är lite för smal nu tycker jag. Rumpan är miniliten och kantig och magen får gärna runda till sig lite mer den också. Tror det beror på att hon inte mått så bra och för att hon troligtvis är i en växtperiod. Nu mår hon dock bra igen och kommer äta upp varje strå  igen och vi kan börja rida här i dagarna så då bygger hon på sig igen.
 
 

Kiropraktorn

Kiropraktorn var förbi idag och kollade igenom Dansa. Hon hade väldigt ont när han kände igenom henne på högersidan. Han kom knappt i närheten av högerbak innan hon kickade konstant, hon försökte även hugga både honom och mig när han kände igenom halsen och nacken. Vilket hon aldrig gjort förut. Hon brukar älska honom.
 
Hela högersidan var sne och hade "ramlat ner" så han fick knäcka till den och sedan blev hon så snäll och nyfiken som hon brukar.
Jag hoppas nu att hon är fit for fight. Hon såg stel ut i boxen efteråt men det kan ju bero på att hon hade ont efter tillrättningen.
 
Nu har både veterinär och kiropraktor kollat igenom henne och säger att hon ska vara OK. Så jag ber till gud att dom har rätt!
Dansa har visat att hon döljer sin smärta så länge hon kan. Tyvärr. Jag trodde hon skulle visa det tydligt eftersom hon har så bestämda åsikter om saker och ting, men det verkar vara en helt annan sak.
 
Sommar 2013
 

Göteborg

Helgen har tillbringats nere i Göteborg. Jag, Viktor, Emma och Andreas har varit och hälsat på svärmor som jobbar där nere under en period.
 
Jag har vart i Göteborg en gång förut och jag gillade staden väldigt mycket då, vilket jag fortfarande gör efter den här resan. Dock väldigt dåligt utbud med glutenfritt, så den ätbara delen har varit väldigt tråkig för min del. Medan de andra har mumsat fikabröd och ätit god thai mat så har jag fått tittat på eller ätit något helt smaklöst själv.
 
Viktor och Emma åkte ner redan på torsdagen medan Jag och Andreas kom ner på fredag förmiddag. Så vi har tillbringat dagarna strosandes på stan, shoppat, njutit av solen och fikat (för dom som kunde då vill säga) Vädret har varit underbart! Lika som här hemma vad jag förstår.
På fredagen umgicks vi med Emmas kompis som jag fick höra har jobbat i Tyskland där Dansas farfar står. Hon hade ridit honom till och med. Han heter Sandro hit men kallas tydligen för Sandro shit för att han är en liten djävul ibland. Hon berättade även att hit'arna är känd för att ge skarpa avkommor. Så där har vi förklaringen till Dansas tuffhet ;)
 
Har haft underbara dagar med härliga människor och det har varit väldigt skönt att bara gå runt och vara en helg, inga måsten och inga tider att passa. Även om jag älskar mitt fartfyllda liv här hemma mycket mer i längden så är det skönt att komma iväg och byta miljö ibland.
 
Jag har ju även flugit två gånger på 3 dagar. Det är faktiskt sjukt att dom lyckades övertala mig till det. Haha. Men solen sken och både ner och hem sa piloterna att det är perfekt flygväder vilket gör att jag inte var riiiiiktigt lika nervös i alla fall.  Motorner kan ju fortfarande sluta fungera..
Nu på hemvägen fick vi åka tillbaka till gaten när vi kommit ut på startbanan för att något på instrumentbrädan inte fungerade som det skulle. Då fick jag rejält med ångest, men innan det var färdigt fick vi höra att det var något vi hade kunnat flyga med bara det att allt såklart ska vara helt korrekt. Så då började jag andas igen och hemresan gick superbra. Han körde extra fort så vi lyfte 40 min efter avgångstid men landade bara 25 min försent.
 
På hemvägen var vi in och träffade Hedvig och Jonas en stund i Norrbyn och gjorde en racersväng in i stallet då kiropraktorn kom.
 
Imorgon är en stor dag!
 
 

Testning

Idag har Dansa varit utan medicin i två dagar och då hon trots det ser fin ut när hon rör sig så testade jag att byta ut promenaderna mot ett pass på töm.

Vi gick till kyrkpaddocken där hästarna levde runt rejält i hagarna. Dansa blev spänd av det i början, men efter ett tag slappnade hon av och koncentrerade sig på mig.
Hon var inte helt sig lik. Slappnade inte av i rygg och nacke som hon brukar utan höll en högre position istället för att placera sig lång och låg som hon alltid brukar göra nästan direkt.
Vänster galopp var väldigt omständlig i början så för att hon ens skulle fatta den och hålla igång minst ett varv var jag tvungen att ge henne långa tömmar så att hon fick fladdra iväg helt med nosen och sedan springa med. Hon testade att ta höger några gånger också men insåg att det bara blev svårare.
I höger gick det som vanligt bättre men den var inte alls lika bra som innan vilan. Hon tappade bjudningen helt på öppna delen av volten men när jag väl fått igång henne ordentligt där så galopperade hon på jättefint.

Testade då att byta tillbaka och ta vänster igen och då gick det också mycket bättre! Därefter travade hon i en mycket mer avslappnad form och såg och kändes "som vanligt".
 
Det kan ju vara så att hon inte var helt sig själv idag pga vilan och att hon inte känner sig helt igång i kroppen förrän sista minuterna som hon var som vanligt. Men risken är stor att hon fortfarande har känningar eftersom hon rörde sig lite som under senaste ridningen (vilket inte var något fel, utan bara inte riktigt likt henne).
 
Jag åker bort imorgon och kommer hem på söndag så hon ska få vila helt fyra dagar till nu. Jag har ställt in måndagens träning eftersom att jag inte kommer hinna känna på henne innan, och jag vill inte riskera att rida henne då hon fortfarande har ont. Vi har absolut inget brådska så vi sätter igång lugnt och försiktigt nästa vecka.
 
Sommaren 2013
 

Lägesrapport

Dansa är inne på 5 dagen med sin medicin och hon blir bättre och bättre för varje dag. Det märks mest på energin som börjar komma tillbaka. Stackars Lukas får veta hut. Haha.
Hon ser fortfarande stel ut när hon rör sig i hagen men i boxen rör hon sig nästan som vanligt. Vi har gått en liten promenad både igår och idag och då rör hon sig väldigt ledigt och fint, så jag tror att det är det leriga underlaget i hagen som gör det obekvämt.
 
Imorgon får hon sin sista dos medicin så det ska bli intressant att se hur hon är i kroppen på tisdag. Eftersom den innehåller smärtstillande så finns ju risken att hon har lite ondare än vad hon "vet om". Hur mycket den lindrar och hur länge vet jag dock inte eftersom hon bara får en gång om dagen. Men på tisdag/onsdag vet jag ju som sagt mer. Vi fortsätter och ta en promenad om dagen så länge i alla fall.
 
Jag tänker inte ta några risker och sitta upp innan jag känner mig helt säker på att hon mår bra. Hon måste verkligen ha haft en del känningar när jag red i måndags och då kämpade hon på så himla duktigt trots det. Så det tyder ju på att hon inte säger ifrån. Så då vill jag vara säker.
  
 

Storm

 
En film från lördagens pass i Spännars. En timme efter hennes vurpa. Jag longerade och kollade henne noga innan jag satt upp och som ni ser så rör hon sig lika ledigt som vanligt.
Ni får stänga av ljudet ifall det blir jobbigt med oväsenet. Jag vill ha det kvar på filmen så att jag inte glömmer bort hur mycket det faktiskt blåste, med tanke på hur lugn Dansa är. 
Duktiga lilla tjejen!
 
Tillhörande inlägg finns här.
 
 

Syskonkärlek

Här delar vi på maten!
Sanningen är egentligen att Dansa är väldigt slösaktig med sin mat och ska alltid äta med huvudet utanför boxen. Och Lukas är snabb att försöka sno åt sig, så Dansa blir arg och därför kommer ännu närmare honom. Smidigt tycker Lukas!
 

Födelsedagsbarn

Idag fyller Bronzac 23 år!
Det firade vi med morötter och äpplen i mängder. Frida gjorde även knoppar dagen till ära, innan vi gick ner till ridhuset i snövädret.
Bronzac var på topp idag och kände sig nog lite extra fin i sina knoppar.
Älskade lilla boll ♥
 
Visst är han galet söt i knoppar? Ser ut som en liten tjej.
 

Andas ut

Nu andas jag lätt igen!
Dansas rygg och manke röntgades idag och det var helt, så hon är helt enkelt bara rejält blåslagen. Fruktansvärt skönt att få höra det. En till veterinär skulle titta på bilderna till imorgon, en som är expert på rygg för det kan vara lite lurigt att läsa av just manken. Men till största sannorlikhet så är det inget skadat.
Hon har såklart fortfarande väldigt ont, men det känns så skönt att det bara är mjukdelar. Vi fick hem Rheumocam som är både smärtstillande och inflammationshämmande, som hon ska få i 5 dagar. Hon kommer få vila tills hon är sig själv igen men får gå i hagen som vanligt.
 
Som jag skrivit tidigare så har jag oroat mig för lösa benbitar i haserna på Dansa sedan jag tidigt i höstas hittade gallor där. Det är inget som stört henne så efter att ha rådfrågat en veterinär så bestämde vi att jag skulle röntga det nu under våren i förebyggande syfte. Det har ju legat och oroat mig lite från och till sedan dess såklart, eftersom att det skulle kunna leda till en operation.
Idag passade vi på att röntga haserna också och där fanns inga benbitar! Även det gav mig en otrolig lättnad såklart!
På högerbakhas såg dom en liten liten sporre på ett ställe som inte skulle kunna vara någon fara i framtiden, nu när hon nästan är färdigväxt så skulle det inte vara något som kunde störa i framtiden heller. Skönt!
 
Dansa skötte sig så otroligt bra! Hon följde mig in i alla rum jag bad om och hon travade och skrittade så duktigt fram och tillbaka i gången bredvid mig trots att det dessutom fanns en hingst i en utav boxarna vi passerade varje gång. Hon kikade på alla grejer som fanns i närheten, speciellt datorn var spännande. Hon passade på att pussas och snusa på veterinären och asistenten som var där också så dom blev lite sålda minsann. Dom tyckte hon var fin!
 
I alla fall tills hon travade.. haha. Dom tyckte att hon såg lite vinglig ut och nästan lite hjulbent ut bak. Och ja, hon har lite speciell rörelsemönster bak (när hon är spänd framförallt) även om den blivit mycket finare, för som tvååring såg hon ut som en travare. Idag såg det extra tokigt ut eftersom kroppen ömmade som den gjorde. Lillskrotan.
 
Jag frågade lite allmänt om hennes benställning fram och hon har väldigt långa kotor vilket gör att hon får djupt tramp och det påfrestar senan mycket i längden. Nu ska ju inte hon bli någon svårklass-häst i någon gren så det ska nog inte vara någon fara, men ska kolla upp om det går att förebygga något med speciell skoning.
 
Åh jag kan inte med ord beskriva hur lättad jag är över båda beskeden idag!
 
Våren 2013
 
 

Det gör ont

Att se djur ha ont måste vara bland det jobbigaste som finns.
 
Dansa är lite bättre idag då hon äter från golvet lite lättare, om än med stor ansträngning. Man ser så tydligt hur hon får anstränga sig. Spänner sig och rör sig absolut inte i onödan. Ska hon röra sig så ser man hur hon laddar för att hon vet att det kommer göra ont.
Hon har varit ute i hagen hela dagen och rör sig stelt men ändå inte på värsta viset vad jag förstått, då jag inte sett henne själv.
Blicken ser inte trött och sjuk ut men den där lilla extra gnistan saknas. Hon är ovanligt gosig, men så less som jag var på hennes små sattyg här om dagen, så mycket saknar jag det nu. Hellre en illmarig unghäst som har tre rävar bakom varje öra, än en häst som inte mår bra.
 
Jag ringde kliniken idag och efter att jag har förklarat situationen så ville hon röntga henne eftersom att det kan vara skador på skelettet. Manken är den jag befarar ha tagit stryk och den är väldigt utsatt i ett sånt fall eftersom den sticker upp.
Att hon inte visade några symptom de första två dagarna behöver tydligen inte utesluta skelettskador. Dock så borde det inte vara någon större skada.
Jag ber till gud att det "bara" är mjukdelar som gör ont. Det ska bli skönt att kunna utesluta saker imorgon, eller ta tag och behandla det som nu skulle kunna vara, på bästa möjliga sätt. Så att min älskade lilla bebis kan få må bra igen!
 
 

Orolig

Egentligen så borde jag skriva ner allt nytt jag fick med mig från dagens träning med Patrik, men just nu kan jag inte hitta någon motivation till det. Dansa har ont och jag är så himla orolig.
 
Hon slog ju runt i lördags och verkade ha klarat sig bra, men nu verkar det som att krämporna kommer i efterhand. Jag longerade henne nästan direkt efter och då rörde hon sig jättefint genom hela kroppen. Även då jag hoppade upp och red en stund så kändes hon som vanligt, bortsett från att hon inte sökte sig neråt som hon oftast gör men det tror/trodde jag berodde på blåsten.
Igår träffade jag henne inte, men Annika märkte ingen skillnad på henne och idag åkte vi till Bollnäs på träning. Även då rörde hon sig som vanligt, hon surade mot skänkeln några gånger innan vi travat igång men så brukar hon ju kunna vara ibland. Resten av passet var det bästa pass vi gjort tillsammans. Vi red i och för sig på ett nytt sätt så jag kan inte jämföra känslan på det sättet, men hon kändes jättefin och på film i efterhand ser hon fin ut.
 
När vi kom hem till stallet igen så märkte jag att hon inte åt hö i boxen och jag blir genast på min vakt (kolik-skräck som jag har) jag gav henne betforvatten som hon med glädje åt, likaså sin havre och sitt kli. Morötter mumsade hon och blicken var pigg och vaken. Men hon åt inte sitt hö.. i transporten strax innan hade hon ätit så jag funderade på om hon var mätt (vilket aldrig hänt förut) och jag testade att byta ut höet i boxen mot nytt. Men nej, hon ville inte äta. Jag började fundera över dagen och insåg att jag tyckte att hon var så lugn och snäll innan vi åkte till Bollnäs, skrapade knappt i gången och hon sköt även rygg en gång (liksom sträckte på sig). Dock inga reaktioner när jag tryckte längs ryggen.
 
Jag åkte till Bronzac och gjorde klart där innan jag svängde in till Dansa på hemvägen. Möttes av hennes pigga blick med en hötuss i munnen så jag andades ut. Tills jag såg att hon hade massor av middagshöet kvar. Jag fick den där konstiga känslan igen. Hon såg stel ut och spänd över ryggen, så jag tog ut henne och gick lite. Även då såg hon aningens stel ut men inget märkvärdigt. Ställde in henne igen och delade ut kvällshö. Då snodde hon från mina armar men när hon väl fick på golvet i sin box så ville hon inte äta. Hon tittade dock ner och såg sugen ut. Så jag testade att lägga det i krubban och då åt hon direkt. Så jag lade ner det på golvet igen tillsammans med en morot och när hon skulle sträcka sig ner så såg hon jättebesvärad ut och liksom tog sats. Sköt upp ryggen och drog in magen.
Så jag lade upp höet i krubban igen så hon fick äta därifrån. Tryckte och kände igenom manke, rygg och lår men ingen direkt reaktion. Kanske att hon reagerade lite vid manken, men hon är ju lite kinkig med beröring ibland så jag vet inte om det bara var hennes normala humör som kom fram.
 
Jag blir så himla orolig. Tänk om hon fick en spricka i manken eller någon annan del av ryggen när hon föll? Det skulle inte vara konstigt med tanke på att underlaget var ganska hårt och fallet blir långt då hon ställer sig så högt. Hon såg ju ut att landa rakt på ryggen. Det högg till i magen när jag såg hur hon fick anstränga sig för att nå ner till maten. Förhoppningsvis är det dock bara mjukdelar som tagit skada. Jag antar att hon annars skulle känt något redan i lördags (vilket hon omöjligt kan ha gjort så ledigt som hon rörde sig), och jag hoppas att hon i så fall skulle ha gjort någon tydlig protest i ridningen.
Ringde och pratade med distrikten och han sa att vi skulle avvakta till imorgon eftersom hon inte är hängig. Han sa att det är vanligt att smärtan kommer inom 2-3 dygn efter sådana fall. Att hon kanske fått lite blödningar och så (som tex, lårkakor antar jag).
 
Jag ber på mina bara knän att det inte är något allvarligt.
 
 

Mysbollen

Vi åkte till stallet vid elva och kom hem vid halv åtta tror jag? Och bara Dansa och Bronzac blev ridna, så vi var inte snabba idag minsann..
Hade matlådor med oss som vi åt hos mamma och Anders mellan stallen, och då var vi frusna så blev sittandes ett tag. Åkte sedan till Pappa och hämtade Sune och där blev vi också sittandes lite. Tiden rann iväg! Men ändå hann Bronzac och jag ge oss ut på en mystur i skogen innan mörkret kom. Hanna och hundarna följde med oss en bit.
 
Nu har jag ätit tacos och ska snart gå och lägga mig. Hjärtat kommer hem i natt efter att ha vart nere i Värnamo på match. Imorgon ska vi ut i skogen och klättra med mina bröder. Spännande! Hoppas det inte blir för kallt.
 
 

Storm

Efter några tårar fällda då jag fick så ont i mammahjärtat när Dansa slog över, så var hon ju ändå inne i transporten. Jag bestämde mig för att ställa in ridningen i Spännars och bara åka en sväng för att sedan åka hem och lasta ur henne igen, ifall hon skulle ha gjort sig illa. Annika övertalade mig dock att åka till Spännars och ta ur henne där åtminstone så att hon fick komma iväg och göra något. Jag tyckte att det lät bra och bestämde mig även för att longera henne och se så att hon rörde sig helt bra i alla gångarter och i båda varven.
 
Hon rörde sig precis lika fint som vanligt så jag valde att hoppa upp och rida en stund ändå. Det stormade sjukt mycket så tårarna sprutade och ibland var det svårt att andas för att det tog i så mycket. Dansa var lite spänd i ett hörn där en plats lät ganska mycket, dessutom började hästarna i hagen springa så där trodde jag att hon skulle explodera faktiskt. Men vi travade på och jag var noga med att hålla takten i lättridningen och sysselsätta henne med olika vägar, så hon slappade snart av igen. Duktiga tjejen.
 
Vi red i 20min med några skrittpauser. Travade runt lite på olika spår och tog sedan galopp i båda varven. En långsida i taget i vänster då hon dog i svängen och eftersom jag ska vara noga med fattningarna så lät jag henne vara och koncentrerade mig direkt på en bra trav istället. I höger varv hade hon superbra bjudning och vi rullade på ett helt varv innan jag bröt av. Vi hade kunnat galoppera mycket längre men jag ville inte nöta då hon var duktig. Testade en övning jag läst om att galoppera på en åttvolt och bryta av till trav några steg i bytena. Gick bra i högra volten men i vänstra bröt hon av efter knappt halva. Vet inte om hon gör det för att hon vet att svängen är svår, eller jobbig? Kommer komma tids nog så det oroar mig inte. Mer styrka och självförtroende bara! Ska ha Hanna som hjälp från backen nästa gång.
 
På långsidan mot hagen surade hon mot skänkeln så länge jag inte redan hade den gångart jag skulle ha. Försökte kyla det genom att inte ta några fattningar där.
 
Dansa sökte sig inte neråt förrän i slutet av ridpasset idag vilket är ovanligt. Bjudningen var inte superbra den heller. Men jag vet inte om jag red annorlunda eller om Dansa betedde sig annorlunda för stormen blåste liksom rakt igenom huvudet på mig kändes det som, så jag var som i en bubbla. Dagens pass tog vi lite som den blev, då min motivation inte var på topp efter starten på dagen.
Är stolt över att jag inte kokade över och ballade ur trots vädret ;) Blåst är bland det värsta väder jag vet, och det gör mig lika arg som när man slår i tån i en tröskel. Ni fattar va!
 

Rakt upp och pladask

Dansa var ett monster att lasta idag. Hon kastar sig åt sidan som vanligt men började även idag att stegra och vrida sig åt vänster så att hon kom över linan med frambenen. Då var vi så illa tvungen att släppa linan och fiska fram den igen. Och det lärde hon ju sig på två röda förstås! Så det fick bli hennes nya taktik. Hanna försökte ha linan så högt hon kunde utan att den skulle glida över ryggen, men Dansa lyckades ändå.
Stormen dånade och fleecetäcket fladdrade rejält så vi tog av det ifall det störde, men det hjälpte inte.
 
De sista gångerna har hon gått in nästan prickfritt så det här var ett rejält bakslag. Eftersom hon satt i system att kasta sig åt vänster enbart så har vi bara använt den linan, men efter ett tag idag så tog vi båda två och då blev Dansa så arg att hon stegrade rakt upp och slog över. Rakt ner på rygg där hon fick kravla sig upp helt chockad. Därefter gick hon in direkt.
Man kan ju tycka att hon skulle lära sig utav det där och förstå att det är dumt att tjafsa. Men hon var tvungen att protestera en gång vid lastningen på hemvägen också. Suck, jag förstår inte vad vi gör för fel, eller om hon nu bara är stoig (vilket det faktiskt verkar som då hon inte är det minsta rädd) varför hon inte bara kan ge sig någon gång? Nu har hon tjafsat från och till, mer eller mindre, i flera månader.
 
När hon var 1½, tror jag det var, så slog hon över på trekanten då vi tömkörde. Det verkade hon inte lära sig något av direkt eftersom hon stegrat riktigt högt flera gånger efter det. Men jag ber till gud att hon lärde sig något idag! Jag får så ont i magen och blir så rädd att hon ska skada sig. Det ser riktigt otäckt ut och även om hon inte haft tendenser till att stegra sig i ridningen sen i somras så får jag en obehaglig känsla i magen när jag ser vad som kan hända även när jag sitter på. Usch, vidrigt!
 
Jag blir så besviken på Dansa för att hon ska förstöra när jag tycker att jag gör allt för henne. Jag blir frustrerad för att jag inte vet hur jag ska lösa det och lika gäller det med hovarna som hon fäktar så galet med. Även där så gör hon det bara ibland, som att hon har vissa dagar då hon bara känner för att jäklas. Men hästar fungerar ju inte så sägs det?
Det ända jag själv kan komma på att det beror på är att hon har dålig respekt för mig, vilket kanske också grundar sig i att hon är väldigt bufflig vid vissa tillfällen. Men då borde väl det visa sig i allt vi gör? Och 90% av tiden är hon väldigt lydig och sammarbetsvillig. Har någon tips så kom gärna med dom!
 
 

Tröttis

Dansa är väldigt trött nu i stallet så jag funderar på om hon är i en växtperiod eller om hon bara är allmänt trött efter de här två månaderna med arbete. Alla andra vårar har hon också varit trött så det finns ett litet mönster. Det luriga är dock att hon inte är det minsta seg eller motvillig i ridningen eller tömkörningen. Även om hon är lugnare än vad hon var i vintras, men då var det lite i överkant med energin istället.
 
Dock så tänker jag ta det säkra före det osäkra ifall hon bara är schysst och arbetar på trots att hon är trött och seg i kroppen, ge henne en lite lugnare period. Ingen helvila, men kortare pass på töm och skritta mycket och kravlöst på uteritterna. Tänker åka på måndagens dressyrträning och sedan troligtvis låta henne få det relativt lugnt de närmaste två veckorna tills nästa träning.
 
 

Klockrent!

Idag gick vi till kyrkpaddocken för ett tömkörningspass. Vi hade Winston med ifall flismaskinen var igång och Dansa behövde en stor stark kille för att våga sig förbi. Men den var av som tur var, då kunde vi ju till och med köra ett avslappat och koncentrerat pass.
 
Dansa var superduper duktig idag!
Jag satte innertömmen som ett ledande tygeltag för första gången och det fungerade superbra på henne. Det var mycket lättare att få henne på ytter och hon blev även känsligare.
Värmde upp i något varv trav och galopp i vänster varv innan hon fick trava över upphöjda 3 cavaletti på böjt spår. Hon var riktigt duktig och taxerade noga. Lyfte högt på fossingarna och ville inte vara i bommarna. Hon arbetade jättefint och höll tempot.
I höger varv hade det blivit på gränsen till för mörkt så jag styrde dåligt och hon hamnade utanför många varv, men det gjorde inget eftersom hon trodde att det var där hon skulle springa, så det var inte så att hon valde bort dom. Hon var lite mer springig och svårbalanserade i det här varvet, men fick till några fina gånger. Jag fick proa och göra halvhalt innan för att hon inte bara skulle springa över dom.
 
Tog en galopp i varje varv och båda var runda och fina med bra bjudning utan kors. Bjudningen satt som ett smäck från start idag, vilket var jättekul!
Har läst på lite om tömkörning igen och blivit påmind om att halvhalter självklart ska användas här också. Har jag inte alls tänkt på, på samma sätt som i ridningen. Jobbade med det lite idag i alla fall och det är kul att se skillnaden på steget när jag får igenom dom. Är väldigt noga med att jobba med kvicka (inte ryck) tygeltag och blixtsnabb eftergift, vilket jag måste bli bättre på i ridningen också. Märker stor skillnad då, vilket såklart beror på att Dansa förstår bättre då.
 
Dansa är inne i en lugnare period så vi höll max på i 15min.
 
Våren 2013

Prosit

Jag är sällan förkyld, men som Hanna sa; När du väl är förkyld så får du alla varianter!
Just nu håller jag på och hostar och snörvlar ihjäl mig och låter som att jag är i målbrottet, men känner mig ändå pigg vilket jag inte gjorde tidigare i veckan. Det var en minst sagt spännande dag på jobbet idag då jag vill försöka dölja min förkylning (var hemma igår men kan ju inte stanna hemma från jobbet flera dagar pga en förkylning när jag inte mår dåligt). Det gick bra så länge jag var tyst, för så fort jag pratar så börjar jag hostar.
Men alla vet väl hur "tyst" man är på en frisörsalong ;) Klippte en kille som satt och snörvlade, och då tog jag det som att jag faktiskt också fick göra det. Så där stod vi (eller han satt ju såklart) och snörvlade ikapp!
Gick ändå rätt ok till en kund på eftermiddagen då jag fick världens hostattack så tårarna sprutade och jag fick kippa efter luft. Jättepinsamt! Jag som hade lyckats hela dagen, också skiter det sig på näst sista kunden. Hjälpte inte ens med vatten så jag fick lite panik för hur jag skulle klara av att klippa, men Marie gav mig en liten polkagris och då gick det genast mycket bättre. Phjuuu.
 
Viktor är i Värnamo och tur är det, för ikväll måste jag vara tyst. Tänkte bjuda hem Hanna på tacos men jag orkade inte hosta något mer så jag gjorde det aldrig.
 
 

Vårsol!

Vädret var helt underbart igår med vindstilla, sol och drygt 10 plusgrader. Vad mer kan man begära?
Både Hanna och jag var rejält förkyld och hängig så vi beslutade för att ta en lite längre tur men med nästan bara skritt i Hårga.
 
Och vi skrittade och skrittade, med Dansa i täten trots att vi begav oss på helt nya vägar för hennes del. Som, som vanligt inte rörde henne ryggen. Tog en liten travsträcka innan vi närmade oss renarna (Japp ni läste rätt!) som vi bestämde oss för att rida förbi. Jag var lite smart där och frågade Hanna innan jag påminde henne om att Dansa aldrig sett renarna. Vilket hon också hade glömt, så efter upplysningen så ångrade hon sig nog lite om vägval ;)
 
Hur som helst så finns det två stycken renar där som går i en hage. När vi närmade oss så sprang dom iväg och gömde sig i skogen. Dansa spände upp sig och gick i passage, speciellt sen när dom kom inom synhåll igen. Dom höll sig lite på avstånd i dag vilket jag tror är bra så att Dansa får vänja sig succesivt. På det här avståndet reagerade hon som hon skulle ha gjort även om det bara var hästar som gick där, så jag tycker hon var riktigt duktig! Hundarna som skäller i hundgårdarna ovanför backen var läskiga dom med, bara för att hon redan var så spänd. Annars skulle hon aldrig bry sig.
Jag ändrade dock taktik där och då (även Winston blev på tårna när Dansa dansade runt bakom) så jag bestämde mig för att låta dom springa av sig lite ändå. Tänkte att risken för att dom skulle göra en stor affär av det på hemvägen ifall renarna kom närmare, skulle minska drastiskt. Och som vanligt så ska man aldrig bjuda in till problem, utan tvärtom.
Vi red ner till badplatsen i en del trav och galopp. Mysiga vägar nu, och det blir bara bättre till sommaren!
 
På hemvägen blev det ingen renträning för dom hade gömt sig. Vi tog en lite längre galopp upp för backen vid elhuset. Bröt sedan av och travade några 100m innan vi saktade av och skrittade hem. Vi mötte en cross efter vägen men Dansa brydde sig inte. Det åkte om en stor mjölkbil längs segerstavägen bakifrån när jag ledde Dansa och hon blev lite rädd och började backa.
Vi var ute i ca 1h 10min med ca 55min ridning. Blev mer hålligång än planerat, men hästarna kändes med på det såklart.
 
Dansa kändes lite stark i galoppen idag. Inte stark som en stark häst, utan stark för att vara Dansa. Ska byta och ta remont och tredelat nästa gång och se ifall det är någon skillnad. Kanske hon inte gillar Aachen eller tvådelat. Måste prova lite fram och tillbaka, men det är svårt eftersom vi alltid har olika förutsättningar med dagshumör och hur/vart vi rider, så jag vet ju aldrig vad som spelar in.
 
 

Lekfarbrorn

Bronzac har varit lite tjock i ett framben några dagar. Med lite så menar jag verkligen lite, men ändock. Han har skrittats eftersom han varken var varm, öm eller halt och idag var han helt bra igen. Tack och lov!
Hanna hade som sagt några barn med sig idag så dom fick pyssla på lite innan vi tog en promenad. Han fick en extra lugn dag för att vara på säkra sidan.
 
 Min älskade lilla boll!
 

I skogen

Imorse ställde vi in dagens ridning för att det stormade. Tänkte tömköra istället men väl i stallet så insåg jag att tömgrejerna ligger i min bil, och vi hade tagit Hannas! Suck. Haha. Jag lyckas då alltid..
Blåsten hade lugnat ner sig ordentligt så vi bestämde oss för att rida ändå istället. Hanna var barnvakt så barnen placerade vi i bilen med något spel dom hade. Lämpligt!
 
Vi red mot Norrsätter och in i skogen där. Det var väldigt mycket ljud och rörelse idag och Dansa var faktiskt lite fessig. Det började med att mitt kusinbarn satt på en stillastående fyrhjuling som hon fick samla mycket mod för att gå förbi, sen gick Dansa och jag först inne i skogen och där tvärnitade hon en gång och stirrade på något. Sen ville hon inte gå vidare. Jag körde på uttråkningsmetoden, genom att låta henne stå där och inte få vinkla huvudet mot något annat skojigt håll. Testa trycka med skänklarna ibland och ibland gick hon fram, ibland backade hon några steg och ibland brydde hon sig inte. Efter ett tag med tålamod så gick hon fram några meter, och sedan stannade hon bara en stund till innan hon gick på duktigt igen utan att prova något mer. Tror den metoden fungerar bäst på henne!
På hemvägen tog vi en galopp uppför kulabacken med oss i täten. Dansa blev tjurig mot skänklarna och skulle inte trava och heller inte galoppera, det gick dock över och när vi väl fått galopp så hade hon jättefin bjudning. Hon tvärnitade och bockade lite för att hon blev rädd för snöfläckar i diket (? inte likt henne) men fortsatte framåt direkt efter. Väldigt bra även om det blev i trav. Efter det fick vi en till jättefin galopp, men även då lite tjurighet i fattningen.
 
Har hört att man absolut inte får klämma med skänklarna på ston för att dom blir sur då. Jag måste höra med min tränare så att jag vet exakt vad det innebär och hur jag ska bete mig, för idag kändes det som att precis det var felet. Jag testade att liksom dutta med skänklarna istället och det gick bättre. Hatar känslan när hon bara "dör" då jag lägger om skänklarna.
När vi skrittade i slutet så flyttade jag henne lite för skänkeln och det surar hon inte över. En cross varvade rejält hux flux på en gård i närheten så både Dansa och Winston blev alldeles rädda. Fast jag förstår dom för det var nästan så att jag också hoppade till. Det var en hel del annat ljud och rörelse idag också som hon skötte sig väldigt duktig med.
 
Dansa har faktiskt gått och blivit lite tittigare, men jag tycker inte att det gör så mycket. Förut var hon så himla obrydd om precis allt. Det var ju superskönt! Men jag gillar henne med lite mer.. nerv kan jag väl kanske inte kalla det, men hon känns ju mer vaken i alla fall. Tror att det har mycket att göra med energin som hon har mer utav nu när våren är här, och kondisen som ökar.
 
 

Täthäst

Idag tränade vi rumporna i backarna vi har att välja bland i närheten av stallet. Vi höll till i Lillskogen där vi gick två varv och tränade lite svängar runt träden en stund, sedan avslutade vi med att gå ett varv i backarna vid skolan. Däremellan travade vi någon sträcka. Vi var ute i drygt 30min.
 
Dansa fick gå först hela tiden och det gick så himla bra. Hon snubblade inte en enda gång idag. Hon traskade glatt förbi fladdrande balplast, vindspel, skällande och springande hundar och en cykel som låg slängd i diket. Hon blev lite rädd två gånger och det var för en knallröd snöplog som låg efter vägen, som hon sprang lite extra fort förbi, och sedan på slutet när Winston började galoppera bakom oss när vi travade. Men det berodde nog en del på att jag blev okoncentrerad också.
 
Jag hade ett nytt träns på henne idag med nygammalt bett. Det här året har jag ridit på tredelat (förutom några gånger med nova) men idag red jag på tvådelat som jag gjorde under hela inridningen. Vi hade även aachengrimma som jag aldrig ridit med förut. Eftersom det var första gången och vi red den runda vi red, så kan jag inte riktigt säga om det var någon skillnad och i så fall på vilket sätt. Hon var jättefin i det i alla fall.
 
Eftersom det är väldigt viktigt att variera nosgrimmor och bett ofta så är det skönt att ha två träns att byta mellan för då blir det också gjort att jag byter.
 
I lillskogen förra våren. Då var det promenad som gällde. Nu är det ridning! :)

Flismaskin

Idag stod det galopp på töm på schemat! Och galopp blev det om än med lite annorlunda förutsättningar än vad jag tänkt mig.
 
Vi besökte kyrkpaddocken för första gången efter vintern och där hade det flyttat dit en flismaskin. Vilket Dansa träffat förut utan att bry sig, men den här var inte som alla andra. Den dånade, knarrade och puttrade jättehögt hela tiden. Tur vi hade store starke Lukas med oss som kunde visa vägen medan Dansa darrade som ett asplöv. Den sinnesstämningen hälsar väldigt sällan på hos Dansa som oftast är tuffast i stan (byn, skogen?).
 
Väl inne i paddocken körde vi igång med galopp direkt som planerat. Vänster varv och hon korsade en hel del i början, framförallt när hon blev lite extra rädd för maskinen som dessutom stod vägg i vägg med ridbanan. Kul.. NOT!!
Ett godståg kom skramlandes på max 40m avstånd också men det brydde hon sig inte ett smack om. Lite roligt eftersom hon blev jätterädd för x-tåget som kom och åkte på relativt långt avstånd för några veckor sedan. Tror lilla damen låtsas lite när hon har tråkigt. Nu var hon mitt uppe i arbetet och då kan ett jetplan flyga över huvudet på henne utan att hon bryr sig. Fast inte en flismaskin då, eller läskiga monster (folk som rör sig) på en läktare. För det gott folk, DET är farligt!!
 
Ja åter till vårt arbete. Tömmade i 20 min och hon fick gå i vänster varv nästan hela tiden. Hon bröt av ofta och korsade en del, men efter ett tag var fattningarna oftare ren och dessutom höll sig galoppen ren tills jag bad henne sakta av, eller om hon gjorde det i oro för maskinen. Hon höll alltså inte galoppen så bra varv på varv, blev nog max 2 varv sammanhängande som mest, men prio 1 nu är att hon ska klara av att inte korsa. Och vi är en bit påväg tycker jag. Avslutade med 2 varv x 2 i höger och den var så fin bortsett från att hon var trött och blev lite för luftig. Mycket finare än i höstas, så nog har vi tagit oss framåt allt :)
 
Ska åka till Spännars paddock som är stor och galoppera någon dag så att hon får stora ytor men ändå träna på svängarna. Jag behöver också det då mycket hänger på min ridning.
 
 

Galoppen

Som genom hela inridningen så är galoppen fortfarande lite problematisk. I början var framåtbjudningen det stora problemet men ju mer den kommit desto mer har ett annat problem blivit desto tydligare. Nämligen balansen i svängarna, då hon väldigt lätt byter bak. Det är främst i vänster varv som problemet finns, men märks även ibland i höger. Hon har lika stora problem när jag står på backen, som hon har när jag sitter på ryggen.
 
Jag tror att det mest har med balansen att göra, och självklart en del styrka, eftersom hon inte korsar när vi rider ut på rakt spår, utan det är när vi rider på bana, eller ökar galoppen rejält på uteritterna (vilket jag också kan förknippa med balansen).
 
Jag vet med mig att jag inte lägger ner lika mycket tid på galoppen under tömkörning och när vi väl tar galopp så har hon travat ett tag och därför blivit lite trött såklart. Så nu har jag bestämt mig för att lägga ner själen i det här ett tag framöver!
När hon tömkörs så är det galopp som gäller, i massor! Bara uppvärmning i skritt, som jag gör för hand och sedan köra galopp direkt! Vänster varv först eftersom det är hennes svåra varv. Så att hon får hitta balansen och bygga upp styrkan utan mig på ryggen.
 
Det skulle underlätta väldigt mycket om vi kunde få ordning på galoppen så att korsen inte alls blir lika ofta. Vi får liksom aldrig in något flyt på banan när vi får börja om i nästan varje kortsida och jag får rida ihjäl mig för att vi ska ha en chans att klara det. Hon tappar lätt bjudningen lite på banan fortfarande också så det krånglar till det lite till.
 
På rakt spår går det som på räls nu. Från att stanna upp och studsa titt som tätt, inte ta rätt galopp, och korsa. Till att det flyter på hur bra som helst, för att vi har tränat i två månader. Så nu startar vi nästa projekt, ren galopp på böjt spår!
 
Ps. hon byter även helt, både fram och bak, lite då och då utan att det knappt känns. Borde väl vara bra i framtiden att hon har så lätt för byten? När jag väl kan kontrollera det själv ;)
 
Somras.

Inställd träning

Det är sportlov så träningen blev inställd pga att ridskolan hade aktiviteter i ridhuset. Tråkigt! Men vi fick en rolig uteritt med Hanna och Winston istället så jag ska inte gnälla så mycket.
 
Vi red ut på E och jag hoppade på och av vid tåget som vanligt. Dansa var sitt pigga vanliga jag idag igen, men ändå inte spänd som hon brukade vara för några veckor sedan. Vi red till postlådorna och vände vilket tar ca 30min, fast det känns som max 10. Att tiden alltid ska gå så fort när man har roligt!
 
Sista sträckan galopperade vi först och det gick superbra även idag. Hon fick se en gubbe i slutet av raksträckan som var lite läskig så att hon tappade galoppen och fräste på i slängtrav istället. Jag tyckte det var väldigt positivt att hon fortsatte framåt trots att hon var lite orolig och inte hade någon framför sig.
Hon gick så himla fint i traven idag! Galoppen blir också bättre men där var hon faktiskt lite stark emellanåt idag, och det har nog aldrig hänt förut.
 
Bron har tinat fram nu så den blev som ny. Vilket gjorde den läskig på nytt! Dansa vågade sig inte riktigt följa med Winston över vid första försöket men istället för att låta honom komma tillbaka och hämta oss så fick W stå kvar på andra sidan medan jag gav Dansa tid att våga sig över själv. Vi backade ifrån och gick fram om vartannat i ca 5min innan hon tog modet till sig och kliva på. Jag satt mest stilla och peppade henne med smackningar och skänklarna, och det verkade fungera även om det tog lite tid. Vi fick dock lite problem för när hon väl gått på bron så vågade hon nästan inte gå av den. Haha. Men när W kom lite närmare så vågade hon sig över till honom. Duktig flicka! På hemvägen var den knappt något att bry sig om :)
 
Det fanns gott om vattenpölar idag och när jag ledde henne på hemvägen så upptäckte jag att Dansa går igenom vattenpölarna utan att bry sig så länge jag också klampar igenom. Men går jag på sidan, ja då ska hon också smita runt dom. Lilla härmapan.
 
 Här är en bild när hon väl vågat sig ut på bron, men inte vågar gå av.

Morgonpass

I morse klev jag upp redan halv åtta och åkte till stallet med Hanna. Var tvungen att vara klar kl elva så tiden var knapp, så det var tur att jag bara hade Dansa att rida.
 
Hästarna stod inne när vi kom så vi borstade dem och släppte sedan ut dom medan vi fixade stallet. Kändes bra att låta dom sträcka på benen lite innan vi tog ut dom på en ridtur. Fast dom gick såklart direkt till hölådan, så jag vet inte om det gjorde någon vidare nytta. Haha.
 
Dansa var väldigt lugn på gången (förutom vid hovkratsning, där hon är inne i en dålig period igen.. suck! jag vet inte alls hur jag ska lösa det) och likaså när jag red. Hon var inte seg, men så himla lugn så jag nästan blev orolig. Jag vet inte om hon var trött för att det var tidigt på morgonen då jag aldrig ridit vid den tiden, eller om hon är allmänt trött i kroppen och behöver en lugnare period. Får avgöra det efter måndagens träning, ifall det bara var en tillfällighet idag.
 
Vi red till kullen ovanför parkeringen vid berget. Travade och galopperade och hon var så himla duktig! Sökte sig stundtals ner i bra form i båda gångarterna. Jag älskar hennes galopp!!
 
Fick en förfrågan om vi har en fotograf i fickan som vi plockar upp när vi tar alla foton. Haha, man kan ju tro det! Men sanningen är den att ibland har vi haft någon som gått med, men för det mesta så rider vi förbi min kusin eller som idag kom Annika gåendes, och då kastar vi kameran i handen på dom direkt ;)
 
Tio i elva var vi klara (!) och hann hem och äta lunch innan vi åkte till Hudik och tittade på Viktors match mot Sundsvall. Trots två divisioner lägre så hade dom en del att säga till om, men förlorade med 2-0. Viktor bytte ganska tidigt i andra halvlek då hans ork var slut. Förra veckan låg han däckad och kroppen är fortfarande inte helt hundra. Nästa helg möter dom IFK Göteborg som spelar i Allsvenskan. Ska bli kul att se!