Grått väder

Semestern har börjat och regnet stannar. Är inne på andra dagen nu, av semestern, och än så länge så tycker jag att det mest bara är mysigt med regn. Har haft grejer att dona med inne i både stall och hem, och Dansa vilar ju medan Bronzac och jag bara gör lugna aktiviteter så det är heller inget som lite regn stör mig i. 
 
Har suttit hela förmiddagen i köket med massor av papper och samtal att fixa med. Jag fullkomligt älskar vårt kök! Några avbrott med hundprommis, skjutsa Viktor och Per till jobbet och fixat det sista med gamla lägenheten så att den är redo för nya ägaren imorgon. Känns lite sorgligt att den ska fyllas med någon annans prylar och att jag inte har rätt att gå in där längre. Men samtidigt så trivs jag så himla bra i vår nya lägenhet! 
 
Ska strax åka till stallet och pussa på hästarna. Ska skotta ur boxarna också så att stallet kan spolas rent. Inom en snart framtid har vi ett föl i hagen och då måste stallet vara klart ifall bebisen behöver komma in och vila upp sig ibland. 
 
Nej vi kan väl komma överens om att det här vädret får stanna max någon dag till, men vill jag ha sol och värme resten av mina veckor. Tack! 
 
Jag har byggt en klädstege och det tog en jäkla tid med alla moment, men nu är den klar och den blev precis så som jag ville ha den! 
 
 

Kortare vila

Torsdagens ridpass fick bli det sista innan en kortare vila för Dansa. Egentligen hade jag tänkt lägga den när vi åker till Vemdalen nästa vecka, eller efter semestern när jobbet är igång igen. Men Dansa behövde vilan nu, och då får jag helt enkelt lyssna på det.
 
Hon har ju de senaste, cirka, två veckorna gått emot skänklarna en del vid ridningen. Både på uteritter och i paddocken. Det har inte vart något problem då vi kunnat rida igenom det relativt lätt, förutom på dressyr"tävlingen" då ;) Det här kan såklart bara vara trots men eftersom hon har legat mycket ute i hagen och vart väldigt lugn i stallet innan ridturerna så väljer jag att inte chansa. Hon har vart i gång ordentligt sedan mars så det är inte konstigt om kropp och huvud behöver återhämta sig lite.
 
Annars har hon varit pigg och glad när hon blivit riden och det kan ju luras endel. Men i torsdags var hon trots piggheten ovanligt slingrig och sköt ut rumpan åt olika håll, och krullade gärna ihop sig vilket hon inte brukar göra.
 
Så nu får hon vila ett tag framåt innan vi kör igång igen och laddar för kvalitén sista augusti. Har inte bestämt mig hur länge ännu, men minst en vecka.
 

Midsommar i Norrbyn

 
 
 

Uteritt

Idag red vi ut på Eh med Hanna och Winston. Dansa var väldigt trött och stod och sov när jag gjorde iordning henne men väl uppe på ryggen så vaknade hon till. Vi gick först i början och hon tjafsade lite när vi skulle lämna gården, men sen traskade hon på med en jädrans fart. Hanna och W tog sedan täten längs vägen. Dansa var lite på tårna och det kom en crossmoped som åkte förbi utan problem. På hemvägen kom en furhjul och då stannade hon upp och tänkte bakåt men gick fram när jag skänklade.
 
Ute på Eh höll vi igång i trav och galopp ut. I galoppen så var Dansa rätt på men lyssnade ändå duktigt på mina förhållningar. Winston blev sur en sväng så vi galopperade förbi och fortsatte vidare i höger (!) galopp utan problem. Duktiga bebis! Sista raksträckan galopperade vi efter igen och Dansa kändes som en motorbåt. Haha. Gasen i botten så det lättade fram, fast inga dumheter utan bara lycka. Så himla härligt!
 
På hemvägen tog vi det lugnt med någon travsträcka bara och Dansa var lite slirig med bakdelen samt krullade ihop sig och var lite nickig med huvudet.
 
När vi kom längs grusvägen hemma och Dansa och jag skrittade först så åkte en sån självgående gräsklippare precis vid vägen. Den trasslade runt ganska länge där och Dansa blev rädd i omgångar och kastade sig runt, varvat med att stirra på den med skräckblandad förstjusning. Men i samma stund som den åkte bortåt så skyndade hon sig förbi fort som tusan. Sötnosen. Duktig av henne att kunna ändra sig och ta mod till sig tycker jag.
 
 

Google kan vara bra

Dansa har under senaste veckan haft tre stycken knutor/knökar i rad precis bredvid ryggraden efter ridpassen. De har inte vart varma och heller inte ömmat det minsta, ingen heller någon annan del utav ryggen. Jag har känt igenom bossarna hur mycket som helst och hittat en väldigt svag bula som jag tänkte kunde orsaka något. Men när jag sedan lade sadeln på ryggen så insåg jag att den inte ens ligger emot där knölarna bildas.
 
Dom försvinner till nästa ridtur och idag hann dom tillochmed nästan försvinna innan jag hunnit visa Hanna, kanske en kvart efter att jag hoppat av.
 
Jag blir som vanligt alldeles nojig och när jag kom hem resonerade jag med mig själv att prova googla, med risk för att bli ännu mer orolig. Vilket jag alltid blir då det mesta man hittar på internet har med farliga skador eller sjukdomar att göra. Förra året var jag ju helt säker på att hon fått en senskada, och var sjuk av oro när det i själva verket var en reaktion på ett bett ;)
 
I alla fall så, första länken jag gick in på ikväll var en "fråga veterinären"-sida där någon förklarade EXAKT samma "problem" som Dansa har. Och vet ni vad?! Veterinären var nästan helt säker på att det var knutor som bildats från en irritation i huden som var totalt ofarligt och försvinner med tiden. HUR underbart?! Tänk vilken tur att jag ändå googlade!
 
 

Sen rapport

Har ju inte skrivit om måndagens dressyrträning! Dansa var inte riktigt lika alert som vanligt efter helgen, men inte alls så trött som jag befarat.
Vi körde igång, redan från början, med operation - gå fram för skänkeln! I alla lägen. Hon surade lite i början men jag sa åt henne på skarpen och då skärpte hon till sig, sedan kom inte problemet fram förrän vi skulle fatta galopp (där hon surade mest under programmet i söndags också). Efter lite morr så var vi iväg i galopp men på öppna kortsidan där jag behövde lägga på ytterskänkeln för att forma så blev det tvärnit, även det precis som i söndags. Så gjorde hon något varv men sedan var det bra. Då hade hon liksom testat om det skulle funka även denna dag.
 
Vi fick sedan galoppera på ett bra tag i varje varv. Lägga 15 m volter och rida på i friskt tempo och hela tiden checka av så att hon gick fram för skänkeln vilket hon inte alltid gjorde. Det känns som att jag inte lyckades övertyga Dansa om att skänkeln betyder fram och inget annat. Alltid. Förutom när hon ska flytta sig då, men hon ska aldrig gå emot den. Punkt slut. Vi får jobba vidare med det hemma men nu har jag i alla fall rätt verktyg till att komma vidare. Största skillnaden var tänket och att jag måste checka av hela tiden och inte bli lurad när hon är pigg.
 
Det här är ju ett problem som funnits med sedan allra första början. Men det märks mer i perioder och oftast när kraven ökar lite grann. Hon har gått emot lite några gånger på uteritter också nu sista veckorna så hon är nog inne i en liten trotsperiod.
 
 

Foton från framridningen

 
 
 

Programridning Rengsjö LB:1

 
 
Tillhörande inlägg hittar ni här.
 
Vår första dressyrstart. Fjärde gången vi rider program och 3 gången jag sitter ner och rider.
Det här är alltså andra gången vi rider samma program för dagen. När jag säger att "nu kom vi igenom programmet i alla fall", i slutet så menar jag att vi inte skrittade igenom några trav och galoppdelar. För första gången kom vi ju faktiskt också igenom, dock lite saktare och med lite andra gångarter än planerat ;)
 

Programridning i Rengsjö

 
Idag var vi alltså iväg på ett nytt ställe och red dressyr. Ingen tävling egentligen men för Dansas del så blir det ju precis som en sådan, förutom att det var mindre ekipage där vilket bara är bra såhär i början så hon får vänja sig. Hon skötte sig exemplariskt i hanteringen. Spänd när hon precis lastades ur men stod snällt medan sadel och grejer skulle på och leda henne var inga problem.
 
Framridningen var på deras stora bana vilket var perfekt tycker jag som blir så stressad på små ställen med mycket hästar. Hoppade upp och började trava direkt för att få bort spändheten. Efter en kort stund var hon avspänd och hur fin som helst. Någon liten tendens till att sura mot skänklarna men annars var hon jätteduktig.
 
Väl inne på banan gick det också bra till en början. Sedan startade en buss bakom stallarna bredvid som brummade ett tag. Hon stannade upp lite och sedan var det som att hon kom på att: - justja, såhär kan jag ju göra! Så sen gick hon som en myrslok mot det hållet.
Vi startade och hon var väldigt ojämn i bjudningen, som för det mesta var riktigt dålig. Jag fick vara väldigt sparsam med mina skänklar också för att inte gör hennes humör sämre. Det fungerade i alla fall ok fram till första galoppen som hon fattade väldigt fint. Men när jag skulle forma henne runt volten fick hon nog. Då blev det tvärstopp och sedan var det kört. Då fick jag inte säga någonting alls utan att hon bromsade. Mellangaloppen i höger tog vi i krokig skritt.. hehe. och när vi brutit av och skulle trava upp till kortsidan för att vända in på medellinjen så vägrade hon gå så jag fick helt enkelt korta av den. Det blev så fler gånger så jag började fundera hur länge man får vara på banan egentligen.
 
Jag bad att få rida en gång till och när jag kom till framridningen tog jag direkt av sporrarna för jag trodde att det var dom hon surade mest emot. Vi travade och galopperade utan problem där sedan innan nästa start. Men när vi kommer in på banan så surar hon nästan direkt igen! Suck. Jag tog spöet för att kunna peta på henne och få lite framåttänk och när jag sedan slängde iväg det innan start så sa domaren att jag fick rida med det eftersom det ju bara var träning, och hon såg att det behövdes för att hon inte skulle lära sig något inför framtiden.
 
Hon svarar bra på det nu för tiden så jag kunde peta lite med det på rumpan ibland så skärpte hon sig. Travdelen och skritten gick riktigt bra faktiskt. Vingligt och ostadig med lite slarviga vägar från min sida ibland men är riktigt nöjd. V. galopp gick bra förutom en kors på volten. I H. fattningen tog hon fel så vi bytte en bit in på volten och sedan bröt hon av på kortsidan någonstans tror jag. Hann få galopp till diagonalen i alla fall. Fick inte till några ökningar idag för där gick gränsen tyckte hon, så jag fick vara nöjd ändå.
 
Vi fick 140p, 48% och kommentaren:
Hon har bra grundsteg och fin form när hon är med dig.
 
Jag är väldigt nöjd med dagen, var besviken på henne efter första, men andra gången kändes bra och mer på den nivå vi faktiskt är nu. Galopperna har vi precis fått till på träning på stora volter så 15m volter är överklass just nu. Ökningar har vi knappt jobbat med heller. Dessutom så har vi bara ridit program 3 ggr och jag har nästan aldrig suttit ner och ridit. Jag är taggad på att lära mig mer och slå vårt resultat! :)
 
Jag måste träna på att göra hållbara knoppar ;)
 

Sur och glad

Viktor och Sune följde med mig och Dansa till kyrkpaddocken idag så att vi skulle kunna rida lite inför morgondagen.
I mitten av uppvärmningen blev hon rädd för något nere på kortsidan och sen blev hon på dåligt humör och gick emot skänkeln och spände sig. Jag är glad att jag faktiskt höll mig rörlig i princip hela tiden och inte spände mig jag också. Det underlättade ju väldigt mycket. Det hjälpte dock inte surheten mot skänkeln..
 
Jag bestämde mig för att gilla läget (vilket jag tyvärr ofta gör. Min hjärna tänker inte på att saker och ting går att rida igenom eller ändra på) och rida igenom programmet. Det gick såklart pissdåligt. Bortsett från mellanskritten som satt väldigt fint och galopperna var helt ok. Förutom det obligatoriska korsstegen i vänster och felfattningen i höger. Men hon svarade framåt i alla fall! Ökningarna blev inte tydliga men vi höll galopperna ren båda gångerna och övergångarna till trav blev bra. När vi sen travade upp mot upploppet efter galopperna så var hon som en annan häst. Hon var inte sur längre och gick som en liten klocka! :)
 
Så vi red igenom travdelen igen och det gick riktigt bra. Svårt att runda och få ut henne i hörnen i vänster varv men annars var hon riktigt fin! Nöjde mig så och har en bra känsla inför imorgon.
 
Mål: ta oss igenom programmet med alla gångarter och att jag inte ska bli spänd i kroppen så att hon blir smittad och jag studsar som en studsboll i sadeln.
 
Viktor var med och fotade idag och det syns så tydligt vilka foton som är tagen första halvan då hon var sur och de som togs sista halvan då hon var glad.
 
Såhär såg första halvan av ridpasset ut. Ju mer skänkel desto surare bebis. Jag måste lära mig vad det är som gör henne så sur och vad som får henne tillbaka över till rätt sida av tröskeln. Som det är nu bara händer det utan att jag riktigt vet varför, åt båda håll.
 
Dansa har blivit en riktig tjockis!
Det blåste rejält idag som ni ser på Sunes öron. Haha!

Min snygga


 

Midsommar och småttingar

Hade en väldigt bra midsommarafton med släkten hela dagen med hövagn och dans runt midsommarstången. På kvällen var vi i Hällbo och grillade med några kompisar och Kurt-Sune. Vädret var inte alls vad man skulle önskat, men på dagen gick det vara ute utan större problem med mycket kläder och på kvällen satt vi inne.
 
Hannas kattungar är sjuka och behöver matas var fjärde timme för att deras mamma inte har tillräckligt med mat, vilket gör att dom får näringsbrist och inte klarar av att bli frisk. Efter några dagar med nappflaska så är dom mycket piggare dock. Otroligt skönt!
Hanna jobbar dygn så Johan, jag och Viktor och Johanna får hjälpas åt att ta matpassen. I torsdags var jag där själv och matade dom 23-00 på natten, mörkrädd som jag är! Tur att det var ganska ljust. Senare på natten mellan 3-4 var Viktor och jag där tillsammans och matade dom igen och då var alla riktigt pigga förutom en, som även var dålig tidigare när jag var där. Det skär i hjärtat att se lillen nysa och snörvla med variga ögon. Han hade svårt att få i sig maten och betedde sig väldigt märkligt.
När vi kom hem och lade oss igen så höll solen på att gå upp och det var fullt dagsljus ute. Det blev en trött midsommarafton, men det var det såklart värt.
Efter att ha dom vart hos veterinären med minstingen igår så fick den tas bort pga att den inte gick att rädda.. :(
 
Nu ska vi strax dit och mata resten av gänget som jag hoppas är ännu lite piggare idag. Sen ska vi till stallet och Dansa ska ridas och förberedas inför morgondagens programridning i Rengsjö.
 
 

Att ha en Hanna

Det är bra ska ni veta! När klockan började närma sig fyra och min sista kund för dagen snart var klar började jag fundera på hur jag tänkte när jag trodde jag skulle få ihop min eftermiddag. Sluta fyra, vilket gör att jag är i Lillstallet strax efter halv fem i bästa fall och där hinna rida innan jag skulle vara hos farmor innan halv sju. Skickade iväg ett sms till Hanna innan jag bytte om så att hon skulle vara redo att åka. Tror ni inte hon redan stod i stallet med båda hästarna redo för att sadlas?? Underbart, hon räddade min eftermiddag. Haha.
 
Den här veckan blir inte alls bra i planeringen då Hanna börjat jobba, vilket gör att vi måste anpassa oss rejält efter hennes dygnspass, och eftersom vi ska iväg på programridning på söndag. Dagen innan dressyrträningen.. Dessutom ska midsommarafton komma och ställa till det mitt i allt ;)
Men vi får göra det bästa utav det och idag fick det bli en uteritt till Norsätter med klättring och sedan en vända upp mot Hårga i galopp. En ganska hattig ridtur, men ändå helt ok. Dansa var väldigt stadig och fin och vi galopperade först en bra bit trots att hon inte riktigt hade lust, och vi fick även lite senare en högergalopp. Eller ja, det började med vänster, sen blev det kors och till sist höger sista biten. Men ibland får man vara glad för det lilla ;)
 
Grusvägen var väldigt trafikerad idag med personbilar, cykel och en joggare. Vi hade dock turen att inte behöva bryta av något då alla kom under skrittsträckorna.
 
Planen nu vet jag inte riktigt hur den är fram till söndag. Hanna kan inte sällskapa något mer så det blir antingen töm eller paddock. Antingen midsommarafton eller lördag. Lördag är bäst då hon nog blir lugnare till söndagen, men samtidigt så blir det tre dagars träning i så fall. Tar jag fredag så måste jag klämma in det bland midsommarfirandet och riskera en pigg mört på söndag, men samtidigt så är det bäst i energisyfte för att orka med måndagens träning. Lutar mest åt ett pass på töm också då det känns dumt att riskera ett dåligt dressyrpass innan söndagen (det är ju ingen riktig tävling, men för oss är det en stor grej ändå och jag vill att vi gör vårt bästa ifrån oss), eftersom det kändes så pass bra i måndags. Hon blir ju alltid lite latare i kyrkpaddocken.
 
Vilket surrigt inlägg, men det passar bra till en surrig vecka!
 

Kvällens dressyr

Ikväll åkte jag och Dansa till Spännars och tränade för HÅ som vi tränade för mycket förra året. Hon tyckte att det var kul att se att Dansa fått sån framåtbjudning och glädje i arbetet. Och jag kan bara hålla med! Vinterns uteritter och vårens träningar för P har verkligen gjort susen.
 
Jag som knappt suttit ner i ridningen under alla mina år på hästryggen börjar få behov av att lära mig det nu eftersom vi vill ut och tävla lite dressyr. Redan på söndag ska vi iväg till Rengsjö på programridning, så det är verkligen hög tid! Haha.
Idag satt jag ner hela passet och det gick över förväntan faktiskt. Jag lyckades att slappna av så pass mycket att jag kunde arbeta Dansa och rida skapligt ändå. Jag brukar bli som handlingsförlamad när jag sitter ner i vanliga fall. Haha. Det känns som att jag verkligen har fått in en del av grunderna i min kropp nu (jag fick någon slags aha-upplevelse på träningen i onsdags).
Dansa var mjuk och fin större delen av träningen, förutom några få stunder då hon blev för pigg och springig och jag spände mig några meter innan jag kom på mig själv; - juste kycklingdansen!
Den sitter i min hjärna nu ;)
 
Vi red igenom LB:1an som vi ska rida på söndag. Programmet i sig gick så bra som kan förväntas utav oss just nu. Ur form då och då. Lite springig här och var. Fel fattning i höger galopp (fattade ny på volten och den blev rätt) och rätt vingligt på linjerna och sneda uppställningar. Men ändå godkänt med tanke på omständigheterna.
Jag red henne i form och balans många delar trots att jag satt ner. Hon gick aldrig emot skänkeln i ökningarna och hon formade sig fint i svängarna. Tog galoppfattningarna direkt (trots att en blev lite fel) och byten till andra gångarterna väldigt duktigt.
Jag är väldigt nöjd!
 
Det jag tar med mig från dagens träning:
- Inte så högt tempo i traven, bättre att rida i något undertempo och hinna med ordentliga vägar och gångartsbyten. Dessutom är det lättare att sitta ner då ;)
- Dansa byter gärna eller korsar i galoppökningarna på diagonalen. För att minska risken ska jag lägga vikten på ytter och likaså vara noga med yttertygeln.
 
 

Lugn ritt

Eftersom att aktiveringsupplägget blev lite konstigt pga olika omständigheter så får Dansa gå tredagars nu. Därför tog vi en ganska lagom uteritt igår efter två dagars vila och idag fick hon gå en väldigt lugn uteritt eftersom att vi ska iväg på dressyrträning imorgon, då vi ska på programridning på söndag.
 
Vi red bara hemikring med Hanna och Winston i ca 30 min. Tog en vända i lillskogen och två vändor upp vid skolan och sedan någon krumelur hemma på grusvägarna i trav och galopp. Dansa var väldigt mjuk och fin så jag hoppas det sitter i till imorgon.
Jag har ridit med "nya tänket" tre gånger och redan är hon så mycket finare. Så himla kul!
 
Vi tog några snabba foton på trekanten också där det blommar så fint. Dansa ville dock inte stå stilla så det var lite svårt. Tog en kortisgalopp där också och fattade från skritt. Tror faktiskt att hon knappt tog något travsteg innan hon galopperade iväg :)
 
Sen mitt sammanbrott här om veckan så har hon varit väldigt trevlig i hanteringen också vilket känns så himla skönt. Mitt nya tänk verkar fungera bra där också.
 

Guldbebis

Uteritten idag var klockren! Dansa och jag red först nästan hela vägen, och det gick riktigt bra i alla gångarter. Förutom när vi kom ner från berget och svängde bortåt istället för hemåt. Då blev bebis sur och inte ville. Hon stannade och gick som en segis om vartannat tills hon kom på att hon kunde vara rädd för något i stora mörka skogen bredvid vägen. Medan vi hade fart framåt så smög sig Hanna och W smidigt förbi och då blev det fart på små benen igen. Så vi kunde glida förbi utan problem och vara först igen efter sisådär 50m. Det gäller att vara listig som en räv ibland ;)
 
Vi red mot Hårga och idag var alla hovar i backen när vi passerade fåren. Det gillas! Därefter skrittade vi om W och tog täten resten av ridturen (förutom de jag berättade om ovanför då). Vi höll igång i trav och tog sedan galopp en bit upp på berget. Dansa var så himla underbar så jag satt bara och log och skrattade! Härliga underbara häst!
Hon har framåtbjudning och surar inte ifall jag lägger om skänklarna och ber om mer, men samtidigt så var hon inte pigg och het som hon har kunnat bli nu på slutet då vi ridit bakom W. Ända minuset var att jag bröt av 3-4 ggr för att försöka få höger galopp men hon vägrade.
De två resterande galopperna tog hon dock duktigt höger så det gjorde absolut ingenting. Det är bättre än på väldigt många uteritter.
 
Jag jobbade med ledande tygeltag och aktiverade henne hela tiden genom att ställa och öka och minska tempot hela tiden idag och hon blev så himla mjuk och fin.
 
Nej en underbar ridtur som jag kommer leva länge på!
 
 

Mitt hjärta

 
 

Liten vurpa

 
 
Tillhörande inlägg hittar ni här.

Försenad video

 
 
Tillhörande inlägg hittar ni här.
 

Printar från filmen

 

Börjar förstå

Äntligen så börjar min hjärna och kropp förstå att jag inte bara kan sitta och "finrida" med små dutthjälper innan vi kommit dit och Dansa förstår vad som krävs utav henne. Jag måste våga ta i henne, röra mig, böja och ställa krav. Att ta ledande tygeltag är inte taskigt om det görs med mjuk och lugn hand. Att bromsa henne och säga; hallå, jag är också här. Är mycket bättre än att låta henne strutta runt på bogarna och kika på stjärnorna med sänkt rygg.
 
Dansa gör lite för mycket som hon vill med mig på ryggen ibland, eftersom att jag inte säger ifrån när hon tar saken i egna händer. Jag har inte ens tänkt på att jag gjort det, men börjar inse det nu. Jag sitter bara där uppe och känner mig värdelös på att rida för att hon inte höjer ryggen, trycker in bakbenen under sig och sänker nacken som alla andras hästar gör. Men hur ska hon lära sig vad som är rätt om jag inte vägleder henne dit?! Ja det kan jag ju fråga mig själv. Jag måste såklart hjälpa henne att jobba rätt, och det kan jag inte göra utan att röra på mig. Jag måste ta ledande tygeltag, jag måste flytta bak skänkeln i vissa lägen, jag måste böja henne åt alla håll och kanter så att hon blir mjuk i kroppen och jag måste rida massor av olika vägar och öka och minska steget för att hålla få henne alert och hålla henne sysselsatt.
Äldre hästar är kanske framme vid "finridningen" så att man kan sitta där uppe och smådutta med hjälperna, men Dansa måste få hjälp och TYDLIG vägvisning.
 
Idag var vi ute på banan och red under dressyrträningen. Vi jobbar vidare med grunderna, vilket känns bra eftersom jag inte har koll ännu. Hon var pigg och springig i början så jag fick jobba mycket med det jag skrev om ovan. Jag ska ta tillvara på energin hon får när hon blir sådär. Alltså inte sitta och bromsa, utan jobba henne. Såklart. Egentligen.
Fick jobba länge i traven innan jag fick henne mjuk och avslappnad då det dessutom var hinder framme. Väldigt bra att få igenom det så att jag fick lite med mig till hoppträningarna sen som inte alls går lika bra arbetsmässigt. Kom in en ponny efter ett tag också som var väldigt intressant så jag fick börja om lite och som Patrik sa så måste jag vara tydlig direkt från början för då kommer hon lyssna på mig fortare. Får inte bli för duttig.

Galopperna gick otroligt bra idag! Patrik såg tydligt att vi tränat mycket galopp sedan sist, så det var kul. Fattningarna i vänster blev riktigt bra, något sämre i höger men ändå sååå mycket bättre än sist då jag fick en blackout. Haha.
Självklart lättare på stor bana, men ändå bästa galoppjobbet i vårt liv. Hon korsade i vänster 2-3 ggr och sedan rullade vi på en stor volt några minuter. I höger galopp så böjer hon sig gärna för mycket och hamnar på två spår. Så jag fick koncentrera mig på att räta upp henne så att hon fick under bakbenen och det gick riktigt bra efter ett tag. Fick även vara försiktig så att jag inte blev fast i höger tygel utan lättade i den då och då för att se att hon bar sig själv.
 
Ett riktigt nyttigt och bra pass! Känner att jag får in mer och mer i kroppen för varje gång vilket känns underbart. Jag börjar förstå vad ridning är för något känns det som. Haha.
 
 

Snubbel

Dressyrträningen blev flyttat fram till onsdagkväll och eftersom Hanna redan ridit när det blev bestämt så valde jag ett dressyrpass i kyrkpaddocken istället. Vi behöver träna på att rida "riktigt" utan tränare, för jag får aldrig till det på samma sätt där. Jag rider ju på samma sätt så långt det går ute, men Dansa blir lite latare och får lättare svävsteg på banan och jag tycker det kan vara svårt att få till det. Det går dock lite bättre för varje gång vilket känns väldigt kul!
 
Hon kändes seg till en början men det berodde mycket på att hon hade för stort steg, tror jag, för när jag fick henne kvickare så kändes hon genast mer alert också. Hon surade lite precis i början men jag sa åt henne på skarpen då och sedan höll hon humöret uppe.
Vi tränade mycket på att rida ovanliga vägar för att se ifall jag hade henne med mig, vilket jag inte hade. Haha. Nej men det var bättre än sist i alla fall, så vi kämpar på framåt. Hon är mer ostadig i formen hemma än på träning men det tror jag också har att göra med att jag inte riktigt får samma action i henne som där.

Red ett program med nedsittning som avslutning. Körde en variant av LB:1an men mindes inte hela så jag ändrade lite. Fokus låg på att sitta ner och få de gångarter jag ville ha på rätt ställen, samt vara noga med vägarna. Formen var inte någon prio och den var även väldigt dålig. Jag satt ändå ner rätt bra, men får koncentrera mig så mycket på det att jag blir lite spänd, och då vet vi vid det här laget att Dansa hakar på direkt. Galopperfattningarna gick över förväntan och likaså volterna. I vänster fick vi kors precis i början av volten men hon rättade till sig. Fick till en ökning på diagonalen där också! Det händer inte så ofta.
 
Det blev en liten incident i vänstergalopp-delen också. På kortsidan så snubblade Dansa och störtade ner i backen och tippade. Likaså jag, fast jag tror faktiskt att jag nästan klev av. Allt gick så sakta kändes det som. Jag satt upp så fort vi båda stod på benen och skrittat något steg för att se att Dansa var ok. Vill inte få tid att tänka och bli orolig, så det var bara upp och iväg. Dansa kändes precis som vanligt och efter lite trav för att se att hon verkligen var ok så galopperade vi samma väg igen utan problem. Skönt!
Hanna filmade men vinklade bort kameran (?!!) precis när vi når backen. Men man ser anledningen till vurpan och det är att hon inte vinklar ut hoven helt i landningen av ett galoppsprång. Så hon landar på högra hovens tå, och där går det ju inte att balansera upp flera hundra kilo. Stackars liten, jag tycker synd om henne. Tur att allt gick så bra.
 
Bronzac och jag gick omkull då han snubblade på en knöl på vägen för två veckor sedan. Även då klarade vi oss riktigt bra båda två. Stackars Bronzac var öm i mulen några dagar bara.
 
Nu har jag alltså gått omkull med båda mina hästar på väldigt kort tid. Vad är oddsen på det? Vi har haft tur som klarat oss så bra!
 
 

Töm

Igår fick Dansa jogga på tömmen en stund vid Hebre. Hon var så fin och stadig! Tog bara någon enstaka galoppfattning och bröt fort av då det var lite halt. Gräset var högre än mina knän så vi fick trampa på båda två rejält i början.
 
 

Solig dag

Hanna, jag och hästarna red ut en lugn tur på Eh idag. Lagom soligt och varmt och hästarna var så snälla och glada :) Vi tog det ganska lugnt eftersom att Dansa hoppat endel senaste veckan och Hanna hade mådde inte så bra. Tog en galopp i vardera. Sista skulle vart höger men då hon tog vänster lät jag henne fortsätta för jag ville inte hålla på och krångla med Hanna som red före. Dom måste också sakta av om jag ska få höger för annars blir Dansa så uppspelt och då blir det vänster 10 av 10 gånger. Blev ett litet bocksprång i första galoppen men med massor av beröm efteråt då hon tog höger. Båda galopperna går bra på bana nu, men ute vill hon helst bara ta vänster.
Travade endel också och hon var pigg och fin men lyssnade ändå väldigt duktigt på mina förhållningar. Tränar på att bromsa med sitsen och det fungerar riktigt bra!
 
Vi har vart dåliga på att rida först sista tiden då Winston blir så stark och jag vill inte vara först där det riskerar att komma med massa fartiga motorfordon som det tyvärr gör runt omkring oss. (Winston är så cool med sånt så jag vill att Dansa ska se och lära). Det har heller aldrig vart något problem att rida först, men idag när vi travade först en bit så var hon ganska tittig. Så vi får nog komma ihåg att öva lite på det framöver.
 
På hemvägen kissade Winston på asfalten i en uppförsbacke, så kisset rann bakåt mot Dansa. Hon tyckte det var läskigt. Haha. Självklart ska det komma en bil precis då! Jag försökte övertala henne lite snabbt men det resulterade bara i att hon backade ut mot vägen och dom i bilen såg så butter ut så jag hoppade av och höll henne medan dom åkte förbi, och satt sedan upp och gick igenom kisset. Lite komiskt var det!
 
 Dansa var brunstig idag med, men surade inget mot skänklarna. Jag hoppas att hon fortsätter vara så, så att hon inte ska vara surig varje gång.
 
 

Världens bästa hästskötare


Utan Hanna hade mina och Dansas träningar hitåt och ditåt, var så mycket mer komplicerade och många gånger omöjliga. Jag börjar till och med kunna släppa taget på nya platser och det är så kul att se dom tillsammans. Det är så skönt att kunna lita på någon som har samma hästtänk som mig. Dansa trivs också bra med Hanna så bättre kan det ju inte bli :) Hon kan också vara lite lugnare än mig i vissa situationer vilket är kanonbra.
Att jag dessutom har Annika som alltid ställer upp, trots alla järn hon har i elden är också så himla guld värt.
 
Vi är lyckligt lottade, Dansa och jag!
 

Foton från gårdagen

 
Japp, nu har jag börjat lipa också!
 
 

Film från tävlingen

 
 
Tillhörande inlägg hittar ni här.
 

Hällbo

 
 
Filmen från Hällbo i Fredags.
Här hittar ni tillhörande inlägg.

Hoppträning

Hoppade i Hällbo ikväll igen. Min sits och spändheten i armarna hade blivit bättre än sist förutom att hon måste påminna mig om att skjuta fram axlarna lite mer. Patrik kommer gråta krokodiltårar på nästa dressyrträning när min sits blivit "sämre". Haha.
Dansa blev brunstig när vi träffade Jusse så hon tjurade lite mot skänkeln och hade allmänt dålig bjudning idag. Inte på långa vägar som hon vart tidigare i sitt ridliv, men heller inte sin vanliga gnista. Tror det är en kombination av att hon var brunstig och att hon är lite trött i kroppen. Hon har hoppat 3 gånger nu på 6 dagar, vilket är alldeles för mycket, men ibland kan man köra lite intensivt bara det blir en lugn period efter. Vilket det blir nu. Hon ska inte hoppa förrän om 1½ vecka och innan dressyrträningen på måndag blir det två lugna pass.
 
Vi fick hoppa på böjda spår även idag och jag tycker att det är jättesvårt att bedöma hur mycket, och när jag ska svänga för att komma på mjuk båge. Det gör att jag får dåligt samvete när jag ställer till det för Dansa. Men samtidigt så gick det bra många gånger ikväll så jag ska inte klanka ner för mycket på mig själv.
Hoppade även en linje på oxer - bom som sedan lades upp till räcke. Räcket ut där hoppade vi 1,05 på i slutet och Dansa tog det som ingenting. Jag ojjade mig dock i luften då jag tyckte att hon hoppade av lite för tidigt, vilket hon tydligen inte gjorde. Duktiga flicka!
Jag petade på Dansa på bakbenen några gånger i språnget idag för att hon ska lära sig att hoppa mer framåt och med mer kvickhet, mer driv. Det gav verkligen resultat då hon fick en annan snärt i språnget efter det.
 
Hon var väldigt trött i slutet när hon fick rulla över ett litet kryss två gånger bara för att det skulle vara lekande lätt. Blir besviken på mig själv när jag låter henne bli trött, även om hon såklart måste bli det ibland för att öka kondis och styrka. Tränaren säger själv att hon glömmer bort hennes ålder då hon inte hoppas som en unghäst. Hon tar allt så coolt.
Fick också lära mig idag att med unghästar är det viktigt att ibland bryta en övning om det går dåligt, för annars tränar man in det dåliga beteendet. Därför fick hon hoppa något språng extra i slutet då vi fått igenom framåtbjudningen, just för att träna in det bra beteendet.
 
Hon stannade på ett hinder med reklamstativ när vi kom i trav. Måste skärpa mig och inte bli så nere av att hon vägrar, då hon gjort det tre gånger nu. Det har alla gånger berott på min dåliga ridning och när jag skött mig har hon sedan hoppat utan tvekan. Jag låter henne älga på för mycket. Jag måste bromsa upp lite för att få bjudningen och sedan skänkla på ordentligt precis framför för att liksom trycka iväg henne. VIKTIGT!
 
Galoppen går så himla bra nu och vi kunde arbeta lite i traven också idag så hon var allmänt mer avspänd, eftersom jag själv inte spände mig.
Jag är så glad att vi knackade hål på Dansas surhet idag. Brukar vara lite kört när hon väl börjat. Men i slutet hoppade hon med väldigt bra bjudning och vi kunde galoppera runt och öka hur som helst utan att hon stod emot.
 
 Jag kände mig kluven till dagens träning just för att det kändes som att vi körde slut på henne. Men nu när jag tittat på filmen så ser jag ju att jag överdriver. Som vanligt. Suck på mig.
 
Idag är hon i alla fall världens bästa bebis igen! och min nya hanteringsteknik fungerade bra idag tycker jag.
E var med i stallet idag och när hon såg Dansa hålla på och rumstera om bland borstar, slänga ner dom på backen, bita av en bräda på transportrampen som hon sedan ville äta upp och smakade allmänt på allt annat, så frågade hon om Dansa hade en busdag. Men nej, det här är bara en dag som alla andra :)
 
 

Tävling

Läskiga publiken klappade händerna.
 

Läskiga små får

Nu har jag snyftat lite i Viktors famn och tänkt så det knakar så nu känns det bättre! Jag får sluta ta Dansas hyss så personligt och sådana här kvällar förstorar jag egentligen upp det lite bara för att jag blir så less och besviken på henne.
 
Jag ska köra mycket ledarskapsövningar nu så ska vi se om det hjälper. Jag ska verkligen anstränga på för att inte bli arg på henne någon mer gång också, för det fungerar minst av allt. (Jag blir inte ofta arg, men när jag väl blir det så ser jag ju att det bara gör saken värre).
Jag ska också se till att vara riktigt konsekvent på alla plan för att se om det kan göra skillnad, vilket jag faktiskt tror. Dessutom så ska jag byta ut lite rutiner, så som att göra det "kritiska" sakerna på nya platser. Det som funkat bäst på henne genom åren är just att bryta mönster, så att hon kommer av sig och glömmer bort vissa beteenden.
Jag måste använda hjärnan och vara snäppet smartare än henne bara, så blir det nog bra! :)
 
Vi var ute och red med Hanna och Winston ikväll också och den ridturen gick både bra och mindre bra. Hon var pigg och lyhörd. Blev rädd för fåren som flyttat in bakom Peters hus. Så hon började lätta i fram och spänna sig. Samma beteende som här om veckan när vi höll på att slå över, men idag lyfte hon bara någon dm. Skönt! Blev faktiskt lite nervös till tillbakavägen då fåren dyker upp plötsligare där, så jag valde faktiskt att hoppa av en bit innan och leda henne förbi. Jag vill verkligen inte riskera att slå över för sådana "småsaker". Dessutom brukar vi hoppa av och gå därifrån ibland för att låta hästarna vila, så det var inget konstigt för Dansa.
Resten av ridturen var hon faktiskt lite tittig och var arg på bakbootsen. Försökte sparka av sig dom eller springa ifrån dem lite i traven. Men hon var aldrig jobbig. Hon får för lite uppgifter för att glömma bort den när vi rider ut tror jag, på träningen i fredags och tävlingen i söndags brydde hon sig bara när vi skrittade.
 
Jag tränade mycket på min hoppsits och att vara helt avslappnad hela tiden, samt vara konsekvent med formen och leda ner henne. Hon har ju vart lite svårjobbad i traven nu på sista hoppträningarna och uteritterna, men idag jobbade vi igenom det och hon blev väldigt mjuk och fin. Superkul att känna resultat!
Hon blev stretig någon gång och då upptäckte jag att jag hade spänt mig i smyg. Superbra att hon reagerar så fort på det, för då blir jag påmind och lär mig fortare :)
 
Maj 2014

Livet med Dansa

I förrgår var jag så stolt och lycklig och idag är jag bara så fruktansvärt less på henne. Eller egentligen inte på henne, utan på hennes beteende i vissa situationer. Och jag är så less på att inget jag testar fungerar, jag har för tusan kämpat i tre år nu och det gör ingen skillnad! I perioder, visst, men det är ju för att HON känner för att inte jäklas då (om det nu är jäklas hon gör). På hennes villkor, hela tiden med de där dumma benen!!
 
Jag har hamnat i en hopplös-känsla-situation med hennes viftiga ben igen. Egentligen är det inte superallvarligt så länge jag håller på med benen eftersom jag känner till hennes rörelsemönster och ser varningssignalerna. Men jag kan inte låta någon annan kratsa hovarna eller sätta på skydd på benen utan att riskera allvarliga skador, för att bli träffad av de där kickarna skulle inte bara ge ett litet blåmärke alltså.
 
Såhär är det. Hon slår med bakbenen vid hovkratsning eller annan hovhantering, och då benskydden ska sättas på. Frambenen skrapar/stampar/slår hon med då hon får tråkigt och vid samma tillfällen som med bakbenen. Som jag skrivit tidigare så slår hon med dom tills jag tappar skydden och då tvärslutar hon och är nöjd. Spelar ingen roll att jag lyckas hålla kvar tills hon slutar eftersom jag inte alltid gör det. Hon är alltid snällare om någon sysselsätter henne framme vid huvudet samtidigt.
 
Jag har testat att ignorera, vänta ut, bli arg, skrika, putta henne ur balans, blåhålla, slå till med handen, irritera henne med konstant pickande ovanför benet tills hon slutar. INGENTING fungerar, förutom när hon känner för det känns det som.
Hästar retas tydligen inte, så vad är då felet? I perioder är hon supersnäll medan hon är värre under vissa. Kan inte se något skarpt samband med aktivering.
 
Hon är också fortfarande väldigt bufflig och ska klia sig på oss människor när man står och håller i henne. Även där har jag testat allt jag kan komma på. Utan framgång. Ska dock låta bli att klappa på henne nu under MINST en till två månader för det triggar igång har jag insett. Tråkigt men sant.
 
Att bli arg gör henne bara inigare. Men Hanna sa något som tåls att fundera på idag och det var att Dansa kanske inte förstår VAD hon ska göra som är rätt, utan istället blir irriterad över att jag är jobbig på henne. Men ska inte hästar fungera så att dom vill komma undan obehag och får beröm genom att obehaget försvinner?! I så fall borde hon ju se sambandet de gånger hon faktiskt slutar och får beröm genom att jag låter henne vara?
 
Kanske jag gett upp för fort med vissa metoder som kanske skulle fungerat annars? Men vilka i så fall och hur jäkla mycket tålamod ska man behöva ha?
 
Det här bufflandet måste ju bero på ledarskap och att hon känner sig som ledare. Men hovarna? och om hon nu tycker att hon bestämmer, varför är hon då så himla lätthanterlig i alla andra sammanhang?? Har hon bara lust att låta mig vara ledare då. ELLER VAD?!
 
Det jag kommit fram till efter att, återigen, ha fått nog och pratat med Hanna och Annika ikväll är att jag MÅSTE vara konsekvent hela tiden, PRECIS VARJE sekund!
Jag hoppas också att jag ska kunna komma i kontakt med en som sysslar med natural horsemanship för det är det enda jag inte testat fullt ut vid ben-viftar-problemen eftersom jag aldrig läst eller sett någon NH i den situationen. Någon som vet vad dom skulle gjort?
Det här med bufflandet har blivit mycket bättre och där vet jag egentligen vad jag måste göra för att få ordning på. Det är bara så himla lätt att ge efter och gosa lite extra eller ta det med en klack spark de dagar man inte råkar störa sig på det. Men jag måste skärpa mig. Det måste bort!!
Vem vet, får jag bort det kanske resten också löser sig? Man kan ju få drömma i alla fall.
 
 

Tävling i Spännars

Igår var en stor dag i mitt och Dansas liv. Vi debuterade på tävlingsbanan! Vi anordnade en pay and jump i Spännars och var med och hoppade 70cm och 75cm.
 
Trots att vi var på hemmaplan så blir stämningen en helt annan med alla människor och hästar. Jag valde att ta ut Dansa ganska tidigt för att leda runt henne så att hon fick se sig omkring och vänja sig vid situationen. Hon var ganska spänd till och från men mest väldigt lugn och cool. Sparkade med frambenen när vi stod stilla dock och fick till en fullträff på mitt stackars smalben som nu är blått. Jag hade flätat fast en röd rosett i svansen eftersom att hon kan sparka andra hästar men det var nästan ingen som tog hänsyn till det. Blev riktigt irriterad på folk som jag var tvungen att upplysa, några flera gånger till och med. 
Det var väldigt trångt inne på framridningen så jag satt upp bara en kort stund innan vår klass och skrittade längs vägarna. Sen direkt in på framhoppningen som vi har inne på tävlingsbanan inför varje klass. Vi fick även hoppa fram på två av hindren. Travade och galopperade lite på en spänd Dansa. Hästarna var lite läskiga och likaså publiken och start/målstolparna.
Red emot oxern som vi fick hoppa fram på och Dansa blev överraskad och stannade. Red emot igen och då var det inga problem. Dumt av mig att inte tänka på att hoppa fram på ett litet kryss innan så att hon visste att det var hoppning som gällde. Hoppade fram på planket också innan vi gick ut till framhoppningen och skrittade i väntan på vår tur. Dansa var fortfarande något spänd och tittig, men ändå så himla lugn och snäll!
 
70cm - felfri
Trav mot ettan som hon vinglade rejält framför. Därefter hoppade hon allt utan tvekan. Hade en plan att bryta av till trav i svängarna men behöll galoppen ibland för att Dansa bjöd in till det och var lättstyrd. Blev en ganska orytmisk runda men felfri. Massor med beröm och vår första rosett väntade vid utgången och Dansa tyckte den var lite läskig när den hängde där och fladdrade.
 
75cm - 4 fel
Den orangea oxern kändes stor innan start. Jag bestämde mig för att satsa på galopp genom hela banan. Dansa hoppade av ett galoppsprång förtidigt på ettan som hon landade i med bakbenen. Hon blev arg och krumbuktade sig lite efteråt och min hjälm gled ner för ögonen. Haha. Rättade till den samtidigt som vi fortsatte mot tvåan i korsgalopp. Tog oss över bra och resten av banan flöt på superbra! Fint flyt, galopp hela vägen (kors ibland) och ganska bra avstånd till hindren. Dansa och jag hade hur kul som helst och jag var överlycklig! Duktiga fina bebis.
 
Jag är så himla stolt över Dansa som skötte sig exemplariskt med tanke på orutinen. Mellan klasserna var det ca 15min och då stod hon stilla och snällt och vilade utanför framridningen. Jag är också glad att jag lyckades rida så pass bra som jag faktiskt gjorde i andra klassen, så att Dansa fick en bra upplevelse. Det ända som jag skulle kunna påpeka var att jag inte fick henne till arbete i traven, vilket jag heller inte fick i Hällbo. Hon slappnade inte av tillräckligt mycket i de nya situationerna tyvärr. Men det kommer!
 
Nu vill vi tävla mer och mer och mer! Haha. Närmsta planerade är en programridning i Rengsjö 22juni. Vet inte om man brukar klä sig i tävlingskläder då?
Synd också är att jag tycker att 90 är alldeles för högt som det är nu. För det finns inga fler pay and jumps i sommar, utan bara riktiga tävlingar i så fall. Vi får se till att träna en massa istället för det är också superdupermegakul!
 
 

Tävlingspremiär

 
 

Idag gjorde vi vår tävlingspremiär och trots ett blått smalben så tycker jag att Dansa skötte sig exemplariskt!!
Älskade, bästa bebishäst! ♥