Äventyr i stora skogen

Hanna jobbade idag och jag var ledig och då hon inte vill låna ut Winston så fanns det inget ridsällskap. Nackdelen med att ha häst i små stall och vara sällskapsberoenden. Att ge mig ut själv känns lite för tidigt ännu även om jag tror att det skulle gå rätt bra. Jag kom dock på den briljanta iden att ta med Dansa till Spännars så vi kunde rida ut med Frida och Bronzac. Sagt och gjort!
 
Dansa är helt underbar att ha med sig, speciellt nu när hon (peppar peppar) går in duktigt i transporten igen. För idag gick det också som en dans både dit och hem. Hon blev rädd och kastade sig bakåt en gång när vi skulle hem för jag tror hon drog i täcket på något läskigt sätt. Men sedan traskade hon in så snällt efteråt. Så himla skönt!
 
Vi red till bommen, ner till vattnet och sedan till bommen igen och därefter hemåt. Dansa har knappt blivit riden på stigar så det var väldigt nyttigt för henne! Hon traskade, lite tveksamt, men ändock duktigt igenom lera och vatten. Men så fort Bronzac smet på sidan så gjorde hon likadant. Får han så får jag. Haha.
Det blev mycket skritt till och från bommenvägen men väl där så travade och galopperade vi hela sträckorna förutom i en brant nedförsbacke. Uppför backen sen så fick dom gasa på rejält i galoppen! Andra gången Dansa springer så fort och hon byter galopp lite hit och dit för att hon får svårt med balansen. Men skoj, det tycker hon att det är! I resten av galopperna så höll hon jämnt och bra tempo och bar upp sig själv mycket bättre än vad hon brukar. Lite riskabelt för mig när hon sänker huvudet, men jag får snällt hålla i mig och vara lite extra beredd på bocksprång eftersom det är mycket lättare för henne ifrån den positionen. Även om jag gärna skulle lyfta upp huvudet så att hon sprang som en stjärnkikare. Haha. Men jag måste ju uppmuntra henne till att arbeta rätt. Dessutom så var hon världens snällaste idag trots mycket energi i början.
 
Jag drog åt sadelgjorden medan jag satt på idag också för första gången. Jag parkerade henne bakom Bronzac så att hon inte kunde pysa iväg och det gick strålande.
 
Det är väldigt smidigt att stanna till och packa in henne i transporten och sedan åka till Spännars där båda blir ridna samtidigt. Så det här måste vi göra om fler gånger! Skoj som tusan! Vägarna idag var dessutom helt nya för Dansa men det märktes inte en sekund.
 
 

Havre

Dansa har nu under vintern fått havre bara på morgonen, men från och med i kväll ska hon även få en del på kvällen. Känns som att hon blivit lite kantigare på rumpan så jag tror hon kan behöva lite mer påfyllning nu när hon rids kontinuerligt. Vi testar och ser vad som händer. Det enda som kan hända är att jag får hålla i mig mer ;)
 
Mor och dotter förra vintern ♥

Tröttisen

Den här veckan har jag lite ont om riddagar då jag jobbar lite senare två dagar och söndagen måste hon vila så att hon har full ork på måndagens träning. Därför bestämde jag mig för att låta henne gå ett lugnt pass hemma igår eftermiddag trots att hon jobbade hårt i ridhuset dagen innan.
Vi kör ju ganska intensivt varje ridpass eftersom hon rids så pass sällan som tre dagar i veckan och för att hon ska hålla sig på backen och inte hinna hitta på hyss.
 
Ett lugnt pass var därför väldigt passande såhär dag nr 2 då hon var lite trött och cool i huvudet. Hoppade upp direkt utanför stallet och sedan skrittade vi två varv i lillskogen. En del backe där och dessutom skogsmiljö så att hon fick lyfta på tassarna. Tyvärr så har vi dåliga möjligheter till skogstigar. Men där kan man även gå utanför stigen och svänga runt träden kors och tvärs, vilket vi gjorde. Det märks på Dansa att hon får ta i rejält så fort det blir lite brant uppför. Och nedför går det med en rasande fart! Jag som inte gillar att gå nedför branta backar håller i mig och hoppas på det bästa. Känns inte så stabilt då hon snubblar en hel del också!
 
Vi red sedan in och vände vid vithebre och sedan ett varv runt skolbacken. Vi var ute i ca 40min och förutom någon kortare travsträcka så skrittade vi och Dansa var så duktig hela tiden. Det åkte förbi flera långtradare på ca 40m avstånd vid lillskogen och hon spände sig inte ens.
 
Imorgon tar jag med mig Dansa till Spännars och rider ut med Frida och Bronzac :) Vi ska rida i skogen då också så att Dansa får lyfta på tassarna igen! Paddocken är nog ridbar också så jag måste åka dit och rida där någon dag framöver. Kanske plocka fram lite bommar?! :))
 
Hanna tog kort uppifrån Winston igår och jag höll på att skratta ihjäl mig när jag fick se bilden. Vilken liten mini-spinkis hon blir ur det perspektivet!

Lite Dansa

- Om ni träffar Dansa och hon börjar gnussa med överläppen på er, var på er vakt. För när den undersökt färdigt så kommer tänderna.
 
- Hon vill inte lämna boxen och gå ut i hagen på morgonen. Men nåde den som lämnar henne kvar, den får döva öron av bankande och skrapande hovar.
 
- Hon älskar skor, dragkedjor och små spännen som det går att dra i. Hon lägger ofta huvudet på min axel när jag har jackan på mig och biter tag och drar i gummibandet som hör till luvan. Jag tror alltid att hon ska vara go och mysa, men jag blir lika lurad varje gång! Haha.
 
- Hårdbröd är inte alls hennes grej. Om man tjatar så tuggar hon i sig, men det är med en min som talar om att det här inte alls var vad hon var sugen på!
 
- Att bli osams med Dansa är en dålig idé. I takt med ditt sjunkande tålamod, höjer hon störningsnivån. Som exempel; Skrapar hon med hovarna i gången och du säger åt henne på "fel" sätt (enligt henne) så kan du räkna med ett ännu mer ihärdigt skrapande. Att bli irriterad när hon inte går ordentligt in i transporten är också en dum idé och ger en väldigt osamarbetsvillig häst. Så fort man lugnat ner sig, så går hon in.. Hon ska alltid kolla vart gränsen går.
 
- När Dansa är på trotshumör så stampar hon groteskt ner hoven i backen precis när jag lagt senskyddet mot frambenet, så att det flyger all världens väg. Sen står hon stilla och är hur nöjd som helst!
 
- Hon är sjukt social och vill vara med och kika, smaka och "hjälpa till" med allt. Hälsa på människor och djur som kommer i närheten tycker hon är så spännande.
 
- På senare tiden så har hon börjat ha mysstunder då man får kramas och gosa med henne hur länge som helst utan att hitta på hyss. Det gillar jag starkt!
 
- Hon har galet bra självförtroende och bryr sig inte alls om hon har någon hästkompis med sig eller ej (förutom vid lite läskiga tillfällen ute på ridturer, då är hon glad att Winston visar vägen. Som med broar). Ända sen hon var föl så har hon gått sin egen väg och stackars Visa har haft fullt sjå att knata efter och se vart hon tar vägen. Att vara ensam inne i stallet i början oroade henne inte ett smack!
 
 

Ridhusfoton

  
 

Hertsjö

Idag har jag och Dansa vart i Hertsjös ridhus och ridit.
 
Jag hoppade upp direkt och skrittade ett tag där hon är väldigt mjuk och fin nu för tiden. Vill dock att hon kliver på mer och har bättre bjudning. Vi tränade på det genom att Hanna gick snett bakom och manade fram henne, som P föreslog.
Traven var väldigt fin. Nästan bra bjudning och hon tog min ytterskänkel bra och ökade genom svängarna som jag bad henne. Vi höll bara till på fyrkanten och bytte varv med snett igenom. Hon tog väldigt fint stöd när jag väl gav henne det. Jag blir lätt alldeles för försiktig och då får hon inte stöden hon behöver. Måste jobba med det!
Galoppen var det första gången vi gav oss på i det här ridhuset eftersom att det är så pass litet. Bjudningen dog  lite när jag gav galoppskänkeln så Hanna fick jogga med snett bakom för att hjälpa till med drivningen. Vänster var som vanligt svårast. Hon bytte bak i hörnen och bröt av. Jag lyckades hålla igång henne ett helt varv en gång men annars var det mest bara genom en kort- och en långsida. Jag blev frustrerad när det inte gick som jag ville och då är det som att jag glömmer allt jag lärt mig och slarvar en massa. Men när Annika påminde mig om att jag måste komma ihåg att ta tillbaka henne och få kontroll och en bra trav innan fattningen, och dessutom att jag måste behålla stödet i tyglarna (inte släppa fram dom som jag lätt gör) så gick fattningarna mycket bättre. Svängarna var fortfarande väldigt svåra dock men det är något vi får jobba med på längre sikt då det saknas balans och styrka. I höger varv gick det mycket bättre, även om det märktes att hon hade svårare där än i stora ridhuset på Brs.
 
Efteråt var jag lite missnöjd med min ridning och mådde lite dåligt över att ha ridit med sporrar för första gången. (Vilket P ville att jag skulle göra ibland för att få igenom skänkelhjälpen i hörnen, då jag blir lite för klen) Men nu har jag tittat på filmerna, tänkt och pratat med Annika, Frida och Hanna och är istället supernöjd med dagens ridpass!
Jag kan inte räkna med samma resultat som när jag har en otroligt duktig tränare på backen som hela tiden kommenterar hur och vad jag ska göra. Inte ännu i alla fall. Ridhuset är dessutom i minsta laget för galopp, vilket jag vet egentligen, och dessutom så ser det faktiskt riktigt bra ut på filmerna. Traven var riktigt bra och hon var ännu stadigare idag än vad hon var i måndags på träningen. Superkul!
På filmerna såg jag också att jag knappt använder sporrarna för att dom satt så lågt. Så det var ju absolut inget att fundera på.
 
Hon gick nästan direkt in i transporten båda resorna!
 
Nu blir det några uteritter igen! Dom gör verkligen underverk och jag smyger in en massa träning där med som Dansa knappt märker :)
 
 
Ps. Idag har jag ridit en 3,5 åring och en 20 åring. Gissa vem som höll på att skicka mig till månen??! Inte var det bebisen i alla fall.. Haha.
 
 

Träning nr 2

 
 
Tillhörande inlägg hittar ni här.
 

Gullisen

 

Vinter igen

Ja så var vintern här igen hörrni! Lite mysigt, så länge det inte kommer för mycket nu när min älskade vår förhoppningsvis ska anlända snart.
 
Hanna och jag red ut på E idag i alla fall. Frida och Baltazar gjorde sällskap också. Jag hoppade som vanligt upp vid järnvägen och hoppade även av där på hemvägen. Dansa är lite fessig med större bilar och sånt nu för tiden, så en lastbil skrämde henne och likaså en bil (?). Jag tror och hoppas att det mest har att göra med vinterbus i kroppen. Det här var när jag ledde henne.
 
 
Ridningen gick superbra! Hon var en riktig piggelin bortåt. Vi travade nästan hela tiden (med skrittsträckor såklart) förutom en galopp där det blev lite bus också. Jag råkade rida in i rumpan på W och det gillar han inte så han saktar av, vilket vi också gjorde. Hade tagit vänster innan och valde då höger och båda blev rätt på en gång. Sista raksträckan travade jag och Dansa först och hon var lika pigg då med.
På hemvägen hade hon gjort av med överskottet och var hur härlig som helst! Sista travsträckan, från bron till järnvägen på ca 400m, så höll hon ett jämnt tempo utan att sega ihop eller smygöka (det sistnämnda är vanligast vid uteritter nu för tiden) och arbeta i en superbra form. Jag behövde bara sitta där uppe och ge henne ett mjukt stöd och njuta!! :)
 
Dom höll på och grejade väldigt högljutt och ihållande, väldigt nära övergången vid gamla järnvägen. Dansa spände sig lite men Winston var cool så hon hakade på honom.
 
Jag som skulle träna på att använda mina skänklar mycket mer sparsamt idag kom på att det är ju hur lätt som helst på uteritter eftersom att hon har bra egen motor där. Det gör ju att jag inte är där och smygskänklar i tid och otid.
Något jag däremot jobbade mycket med var att sakta av och bromsa utan att ta hjälp av W. Eftersom framåtbjudningen har vart ett problem så har jag aldrig behövt tänka på bromsen. Så nu på sista tiden när bromsen verkligen börjar behövas så skärvar den rätt rejält. Haha. Jag har kommit på mig att jag nu för tiden nästan aldrig bryter av innan vi är inne i Winston och blir bromsad av honom. Så nu måste jag bli mycket mer konsekvent och se till att hon lyssnar helt bra på halvhalterna.
Idag när jag väl tog tag i det så lyssnade hon faktiskt bra nästan på en gång. Halter gör hon väldigt duktigt men att bryta en gångart utan att Hanna och W gör det är inte alls lika kul. Men idag saktade vi av galoppen och traven medan Hanna och W fortfarande inte hunnit göra det. Hon fick skritta vidare några steg också innan jag lät henne trava efter dom i igångsättningarna. Hon försökte såklart trava iväg utan min tillåtelse. Men jag var envis och hon fick inte följa efter förrän hon hade skrittat några steg och lyssnat på mig. Då var jag nog dummast i världen om ni fråga Dansa.
 
 

Galoppen

Vilken tur att jag har min lilla dagbok här på bloggen. Som jag skrivit på sista tiden så har jag tänkt att Dansas svåra galopp var i höger varv. Vilket jag trott eftersom det har vart den som varit svårast att få på uteritterna. Men när jag var och tränade för P för några veckor sedan så hade Dansa så lätt för den, men inte vänster. I måndags var det likadant och då började min hjärna arbeta och minnas. När jag sedan läste här på bloggen om träningarna i höstas så fick jag se att mycket riktigt, den högra galoppen har alltid vart hennes lättaste.
 
Så Dansa har alltså inte bytt lätta galoppsidan, utan bara lurat mig lite i vinter då hon helst valt vänster ute längs vägarna. Vilket hon fortfarande gör, trots att höger flyter på så mycket bättre på banan. Kan ju ha att göra med att hon är kortare i högersidan och det kanske hon inte märker när vi bara rider på rakt fram längs grusvägarna.
 
 

Underbara liv!

Jag är så himla lycklig!
Med Viktor vid min sida känner jag mig nästa oövervinnerlig. Jag är inte ens nervös för att jag ska flyga inrikes (värsta utav det värsta) om några veckor!
Vi var och tittade på en lägenhet idag, en 3a som båda fastnade för. Så nu önskar jag att det dyker upp någon som vill köpa min lägenhet bums! Så att vi kan köpa den här andra och bo sååå  mycket större. Längtar så himla mycket efter ett riktigt kök med köksbord, och ett sovrum där man kan stänga dörren om sig och soooova utan att hela skaran i lägenheten ska behöva trippa på tå.
Ända nackdelen, till Viktors stora skräck, var att det inte fanns någon diskmaskin. Men det finns möjlighet att sätta in en så det löser sig i så fall.
 
Annars så rullar jobbet på och hästlivet blir bara roligare och roligare för varje dag. Dansa är så himla härlig nu och jag älskar att vi har massor att träna på! Vi ska bli så bra som vi bara kan tillsammans, och fortsätta ha så kul som vi har nu!
Bronzac är lika go som vanligt, lite gammal vissa dagar så att vi bara lullar runt och sträcker på benen och vaggar magen så att den inte spricker av alla morötter. För det mesta är han pigg och glad dock så då busar vi runt bäst vi vill!
 
Mörkret börjar motas bort av ljuset så dagarna blir längre och kvällarna i stallet enklare. Min favoritårstid har smugit sig på och jag hoppas att den stannar. Även om jag förstår att snön garanterat kommer hälsa på en hel del till.
 
Vilket svamligt inlägg hörrni! Inget vettigt skrivet, mer än att jag är lycklig ända in i hjärtat och det är så otroligt skönt!
 
 

Foton

Här kommer några foton från igår. Lite suddiga igen, tyvärr. Men så är det tydligen när det gäller ridhus.
 
 

Störningsträning deluxe

Idag åkte vi till Brs för träning igen och vi fick träna under väldigt mycket störningsmoment. Jag är glad att jag tog med longerlinan trots att jag tänkt hoppa upp direkt. Hon fick springa av sig på linan nedanför läktaren och drog några rusningar med bock.
 
På ena halvan hölls dressyrträning med 1-2 hästar och på vår sida höll en extra häst till och red som inte var med och tränade. Så jag fick anpassa mina vägar efter den tjejen hela tiden eftersom hon hade dålig koll på mig, eller i alla fall inte insåg att jag satt på en unghäst som kan sparkas trots att min tränare talade om det för henne flera gånger, och trots att Dansa tvärnitade och hotade den en gång.
Dessutom så fick vi rida på gamla delen där läktarna är och det var en del spring vilket är det läskigaste Dansa vet. Spegeln finns också där men den vande hon sig snabbt vid. Hästar och folk gick in och ut en del också och det gjordes på vår sida av ridhuset.
Otroligt bra miljöträning för både Dansa och mig. Jag tycker Dansa skötte sig väldigt bra! Jag hade nästan svårare att koncentrera mig i all röra än henne. Så det var bra träning för mig med. Haha.
 
Vi tränade vidare som sist och jag ska visst rida lika i alla gångarter som jag skrev om galoppen sist. Gasa med ytterskänkel och led med inner tygel. Viktigt! Viktigt att gasa in i svängarna och ut ur dem och samtidigt pilla med inner tygel såklart. Jag som alltid lärt mig att rida på ytter tygel och inner skänkel är helt snurrig i huvudet och får svårt med kordinationen när jag ska göra tvärtom.
Jag måste dessutom bli noga med att bara lägga på skänkeln ibland och precis när det behövs, så att jag inte "bär runt på henne". Detta är jag medveten om sedan sist då jag såg filmen, så jag har jobbat på det senaste veckorna och snart ska det sitta i ryggmärgen igen. En typisk olat som jag lätt drar på mig tyvärr. Jag vill ha en känslig häst med egen motor, så det här är väldigt viktigt!
 
Vänster galopp blev det en del kors i och i höger gick det riktigt bra. Hon gör rätt när jag gör rätt, så hon är riktigt schysst och sammarbetsvillig nu. Jag måste vara noga med takten i lättridningen också, som P sa så var det snarare jag som blev störd av all aktivitet runt om idag än Dansa. Och när jag blir okoncentrerad så rider jag inte som jag ska och håller takten, så då tappar Dansa det också såklart.
 
P tyckte i alla fall att Dansa utvecklats sedan sist. Att hon var stadigare och bjöd framåt mer. Kul! Nu ska vi jobba stenhårt till nästa träning. Då vill jag att min skänkelovana är putsveck och att Dansa ökar direkt jag lägger på en liten skänkel. Längtar tills paddocken är ridbar igen så att jag kan repetera lite där ibland, för det känns i kroppen att jag inte ridit på bana under hela vintern (Bronzac rider jag bara ut också) och jag behöver lite tid på mig att "ställa om" då det blir lite annan ridning, även om man jobbar dom ute också.
 
 Lastningen gick galet bra idag förresten. Hon tjafsade bara lite både dit och hem. Kommer fler bilder och en film en annan dag.
 
 

Underbara bebis!

Igår red Hanna och jag med pållarna mot Hårga. För första gången fick Dansa rida längre bort än till bergets uppfart. Hon brydde sig dock inte det minsta om att hon var på nytt ställe.
 
Min plan med dagen var att rida en längre runda än vanligt. Dels för att hon inte blivit riden på en vecka pga skoning och mörker (tömkördes dock i torsdags) och dels för att hon måste vila idag för att ha mycket ork till träningen imorgon.
Jag tror att de här lugna veckan har gjort henne gott, för hon kändes bättre än vad hon någonsin gjort direkt från uppsittningen. Lugn och harmonisk, men ändå pigg och alert. Inte det minsta spänd.
 
Vi var ute i 1h 15 min men red ca 50 min. Tog Landavägen i skogen och där red vi några km och galopperade mycket. Fick byta en eller två gånger då jag skulle ha höger galopp men resten tog hon på första. Red mest i höger eftersom det blivit lite av det sista gångerna.
I början av skogsvägen så var det en skogstraktor ca 40m in i skogen som sågade ned träd (i mindre stl men det lät rätt högt ändå). Dansa blev spänd men fortsatte duktigt framåt bakom Winston. Hon blev lite rädd när ett träd föll och sprang förbi W lite. Men jag är riktigt stolt över henne! Första gången hon får gå förbi något sånt större störningsmoment under ridning. Underbart att ha coola Winston med som kan tala om att ingen kommer äta upp henne.
 
Traven var väldigt avslappnad och fin idag och hon sökte sig fint nedåt i slutet av ridturen. Både jag och Hanna hoppade av och gick när vi hade en bit kvar till ladan på hemvägen. Dansa var trött i huvudet efter en längre ridtur, och den där traktorn sög mycket luft ur henne. (Hon fick gå förbi någon slags ugn som lät en del också, men den brydde hon sig knappt om) Istället för att sitta och nöta på henne med skänklarna då hon tappade farten i skritten så hoppade jag av och ledde henne.
 
Hon var så otroligt duktig igår! Jag satt mest och log hela tiden och kände mig så lycklig över att få ha en så underbar liten häst ♥
 
 

Vad händer?

Jag tror jag börjar bli gammal! Haha. Min kropp drar på sig problem efter problem, eller en del saker har ju funnits länge bara det att jag först nu tagit tag i att kolla upp det. Men eftersom att jag aldrig brukar gå till läkaren eller ha mer problem än att jag klarar av dom på egen hand så känns det som att det här bara fortsätter..
 
Under senaste året har jag besökt läkaren fler gånger än vad jag gjort sammanlagt de senaste tio åren.
- I våras var jag till läkaren för att jag ibland blev så yr att jag tappade kontrollen. Jag hade drabbats utav kristallsjukan efter att ha gått omkull med Dansa.
- I höstas var jag till läkaren för att få hjälp med klådan på mina fotsulor efter att ha testat allt på apoteket utan resultat.
- För några veckor sedan gick jag och tog blodprov efter att ha haft stora problem med magen under minst ett halvår. Det visade sig att jag är glutenintolerant.
- Visade då även upp min stortå som jag skadade för flera år sedan men inte kollade upp då. Sedan dess har det inte gått att röra på den, men senaste året har jag fått värk om den blivit kall eller att jag gått mycket. Blev skickad på röntgen och väntar på svar.
- Förra veckan upptäckte jag ett oroväckande födelsemärke strax under tinningen. Efter att ha sett läkaren i morgonsoffan säga att man ska kolla upp födelsemärken med det utseendet så var det bara att traska iväg igen. Han trodde inte att det var någon fara, tack och lov, men vi bestämde ändå att ta ett prov från det. Så det svaret väntar jag också på.
 
Tror ni inte att min käke ballade ur igår också?!! Haha alltså vad är det som händer.. Jag har inte kunnat bita ihop eller gapa på hela dagen utan att det gjort galet ont. Tack och lov så kan jag tugga försiktigt och det känns inte som att det ska hoppa ur led och knakar inte. Men det känns som att jag fått en rejäl smäll vilket jag borde ha märkt i så fall för så ont gör det.. Det sjuka är att det dök upp helt utan anledning för jag låg med munnen helt avslappnad och skulle sova (var fortfarande klarvaken så jag kan inte ha gjort något omedvetet). Gäspade inte, bet inte ihop, gapade inte, tuggade inte.. JAG PRATADE INTE ENS!!
 
Jag är dock väldigt, otroligt glad och tacksam över att det egentligen bara är småsaker jag har drabbats utav!!
 
 

Kvällstömkörning

Ikväll hade Dansa ett tömkörningspass på schemat. Vi höll till på 3kanten där det var drygt 1dm med snö så vi höll inte på så länge. Det regnade så vi blev alldeles blöta, men vi är ju inte gjord av socker som tur är! Dessutom vill jag att hon ska kunna koncentrera sig i alla väder. 
Hon trampade på och bjöd framåt jättefint ända från början och var otroligt lyhörd och duktig! Tog höger varv först och ikväll märktes det knappt att hon har en svårare och en lättare sida. Körde mycket tempoväxlingar bara genom rösten och tränade även på skritt från trav vilket kan gå ganska segt. Jag måste bli mer beslutsam där. Galopperna var jobbiga, som vanligt på volt, men hon kämpade på något varv åt båda håll. En gång blev hon busig eller rädd så hon drog på så hemskt och bockade att hon höll på att sätta sig på rumpan.
Vad hon än hade för tanke med det där tokrejset så insåg hon att det inte var någon kanonidé, så sen höll hon sig lugn.
 
Hon går mycket stadigare och i bra form under tömkörning än under ridningen, så det är bra för henne att få jobba utan mig på ryggen ibland. Blir nog så mycket lättare när hon bara har sig själv att balansera upp och bära. Jag använder inte inspänning längre eftersom att hon inte bråkar på samma sätt och väldigt sällan.
 
Dansa får 10 av 10 stjärnor idag!
 
 
 

Skoning

Igår skoddes Dansa och lika som sist så fick hon Domesedan. Hon stod trött medan jag kliade hennes svettiga panna. Lillskrotan.
Han skor bakhovarna först för att hon ska vara som tröttast då och när han sedan kom till första framhoven så blev hon lite tjafsig, men efter att vi hade öppnat dörren så blev hon stencool igen så jag tror hon tyckte att det blev för varmt inne i stallet faktiskt. På sista hoven så började hon bli lite otålig igen så jag frågade om vi skulle ta in henne i boxen ifall hon behövde kissa (hon gjorde det sist. Lugnandet gör att dom kissar mycket) men hovslagaren var snart klar så han tyckte det var onödigt. Men mycket riktigt så hann det inte gå mer än 5 sekunder så kissade hon.

Så nu vet vi två av anledningar som behöver checkas av om hon blir lite otålig. Känns inte rättvist att låta henne stå kissnödig eller bli alldeles varm utan att försöka göra något åt det.
 
Högra bakskon (den han var tvungen att slå i smalare söm i och endast bara två stycken på utsidan sist) tappade hon två meter utanför boxen då jag tog in henne kvällen innan skoningen. Snacka om bra tajmat!
Dansa har nött den snett så sist, när hon fick bakskor för första gången, så kunde han bara slå i två och smalare söm på utsidan. Så vi har vart oroliga för att den inte skulle sitta så länge. Men det gjorde den!
Nu hade hoven vuxit till sig så han kunde så i en söm mer, så nästa gång är säkert hoven som vanligt! :)
 
 

Glutenintolerans

Jag vet inte hur många gånger jag sagt att "jag ska börja mitt nya liv" och utesluta både det ena och det andra ur kosten, just för att må bättre och bli smalare.
 
Igår förmiddag fick jag vare sig jag ville eller inte, en gång för alla säga att "nu börjar mitt nya liv". Inte för att bli smal och inte för att bli nyttigt, utan för att jag tydligen är glutenintolerant. Provsvaren från blodproven jag tog för någon vecka sedan kom igår och dom förklarade att jag inte tål gluten. Det är alltså gluten som ställt till det med min mage.
 
Min första tanke var att nu när det ändå var något som inte stämde, så tar jag hellre en intolerans än någon slags sjukdom. Gluten klarar jag mig dessutom ganska bra utan. Tror jag. Hur som helst så vill jag må bra, och varken förstöra mina tarmar eller bli barnlös, så jag har inte så mycket alternativ.
 
Nu är det alltså glutenfritt som gäller och min första hela dag har gått bra! Frukosten med yoghurt var inget jag höll mig mätt på så jag måste baka lite fröbröd. Annika hade glutenfritt rostbröd hemma så jag fick det utav henne, och det smakade precis som vanligt.
Till middag åt jag bakad potatis och hemmagjord skinkröra.
Matmässigt kommer det inte bli några stora förändringar till vardags. Jag äter ju väldigt sällan pasta, färdiga såser eller annat halvfabrikat (det är mina älskade fiskpinnar som får gå till graven). Mina frukostar består alltid av hårdbröd så det får jag byta ut till fröbröd helt enkelt och det är ju bara godare så det är ingen big deal. Måste bara ta tag i att baka då och då.
 
Snabbmat som pizza är det dock slut med, vilket jag äter i snitt 1 gång i halvåret i och för sig. Haha. Men att gå ut och äta på restaurang blir ju krångligare och tråkigare då jag kommer ha väldigt lite att välja på. Kikade lite på godiset när jag var på affären och där är det mycket jag måste välja bort.. dessutom står det på marabouchokladen att det kan finnas spår av vete trots att det inte innehåller det. Jag vet inte exakt hur petig man måste vara, men det får jag väl veta när jag träffar dietisten.
 
Det mesta finns att köpa glutenfritt nu för tiden men det är snordyrt!
Jag ska nog i alla fall klara det här bra. Huvudsaken är att jag kan äta tacos med natchohips, vanliga chips och gulkrämstårta! ♥
 
Känns så konstigt att ha förbud mot något som jag själv inte valt. Jag är så bortskämd med att aldrig ha vart allergisk mot något i hela mitt liv.
 
 

Ridtankar

Jag har hela tiden en plan med allt jag gör med Dansa. Utifrån mina förutsättningar rutinmässigt så lämnar jag inget åt slumpen.
Just nu rider jag bara ut, förutom träningarna för Patrik, och det är också precis så som jag vill ha det. I vår kommer det bli mer hopp- och dressyrträningar så jag vill rida ut så mycket som möjligt nu. Framåtbjudningen ska sitta till 100% när det blir mer paddockridning om några månader.
 
Eftersom ridturerna är ganska korta så väljer jag varje gång en gångart, galopp eller trav, att arbeta med innan varje pass. Just för att känna att vi hinner få ut något utav det och inte bara duttar lite här och lite där. Jag utesluter dock ingen gångart helt just nu. Dansa gör framsteg hela tiden så jag tror det här fungerar bra för oss.
 
Jag är också väldigt noga med att hålla igång gångarterna längre sträckor så att vi hinner komma in i takten och hålla oss där ett tag. Även detta för att det inte ska bli hattigt med någonting utan jag är ute efter ett bra flyt. De sista ridpassen har jag lagt in lite tempoväxlingar i galoppen. Tempoväxlingarna består bara utav ökningar från "det vanliga" tempot eftersom att samlingarna inte är något hon ska kunna nu. Jag gör dom mycket för att kolla av så att hon tar mina skänklar på rätt sätt och inte surar mot dom. Dessutom för att hon hela tiden ska vara alert och uppmärksam på att något nytt kan hända. Jag blir lätt lat och bekväm i ridningen, så det måste jag tänka på hela tiden.
 
Skritten blir mycket för hand just nu då jag leder henne innan och efter passen pga olika anledningar. Resten av skritten blir oftast på lång tygel under vilosträckorna. Men vi ska lägga ner mer tid på det också, jag är lite nojig med skritten. Vill så gärna att hon ska fortsätta ha ett friskt tempo i skritten och är rädd att förstöra det. Ibland är den lite seg men oftast bra.
 
Ju mer hon hittar takten i traven desto mer söker hon sig nedåt. Det blir bättre och bättre, men hon blir väldigt ostadig eftersom hon inte riktigt orkar. Jag jobbar med att föreställa mig i huvudet att vi rider i olika varv, som P sa, så jag ställer henne lite åt höger eller vänster. Hon har en tendens att hålla huvudet självmant lite åt vänster då hon är kortare i den sidan, så vi stretchar mest ut åt höger just nu.
 
Flytta för skänkeln/vikten smyger jag in lite då och då också när det är passande och hon gör det riktigt bra. Jag behöver nästan bara flytta min vikt åt det håll jag vill. I kurvor så brukar jag flytta ut henne något steg. Vi tränar även en hel del halter, vilket går super bara jag inte gör det precis i början av ridturen när energin är på bristningsgränsen.
När jag sitter upp står hon nästan alltid stilla. Ibland kan hon trampa runt lite precis innan men jag är benhård med det, så när jag väl sitter upp så står hon stilla tills jag ber henne att gå. Jag gör dock allt ganska fort så att hon inte tröttnar. Känner att det är lite överkurs att hon ska stå stilla längre stunder i den här åldern.
 
Vi kör vidare med det här upplägget och lägger till/byter ut vart eftersom det är läge för det. Jag älskar att lära mig nya saker och dessutom att lära Dansa. Snappar upp allt jag tycker är intressant och stämmer bra med mina egna tankar. Som jag sagt tidigare; jag vet precis hur jag vill ha det, men vägen dit behöver jag (mycket) hjälp med!
 
 

Sune med skor


Bortglömd

Hanna påminde mig här om dagen att jag hade glömt att skriva om torsdagens ridpass. Och mycket riktigt, så var det!
 
I torsdags red Hanna, Winston, jag och Dansa ut på E. Jag gick i vanlig ordning till tågövergången och där började det blinka rött vilket Dansa tyckte var läskigt, även x-tåget som kom susande var läskigt vilket hon aldrig brytt sig om tidigare. Tror det var överskottsenergin som talade för hon var som en bomb när jag hoppade upp och red de första hundra metrarna. Det känns som att hon ska explodera vilken sekund som helst, vilket hon också gjort någon enstaka gång. Men oftast så räcker det med att låta henne trava och tänka på annat en bit så är hon lugn igen. Så även idag.
 
Vi jobbade på med mycket halvhalter och travade mest. Tog även några galopper och hon tog rätt varje gång, både höger och vänster. Vi vände vid postlådorna och ökade alltså ut ridturen med en liten bit så att vi kunde utnyttja den bra galopprakan. På hemvägen fick Dansa trava först en sträcka vilket hon gjorde jättebra. Just nu märker jag ingen skillnad på hennes bjudning om hon går först eller sist, hemåt eller bortåt, så länge inte Winston kommer för nära för då blir hon spänd eller sur.
 
Red i ca 30min och hoppade av och ledde henne hem från övergången igen. Vi var ute sammanlagt i drygt 1h. Bron ute på E är inga som helst problem nu även om hon är lite misstänksam så tvekar hon inte.
 
Foto från Januari.

Regntur

Idag fick vi rida i regnet. Dansa och jag har knappt gjort det så det blev lite nytt. Märkte på henne ibland att hon blev lite irriterad när det rann i ansiktet och på rumpan, men annars var hon sig lik. Riddag två i rad så hon var lite trött idag, dock inte seg utan ville framåt ändå.
 
Vi red upp en bit på berget och Dansa fick träna på att gå först idag även i galopp vilket hon inte gjort sen i höstas, om ens då? (förutom den gången då hon sprang förbi Bronzac) Dansa bjöd framåt precis som när hon har Winston framför sig och surade inget mot skänklarna, så jag var så stolt! Winston däremot, han sparkade bakut och ångade på allt han kunde med en arg Hanna på ryggen där bakom. Haha. Han kom lite för nära en gång så Dansa stannade upp och tänkte sparka, men jag fick henne på andra tankar som tur var.
Vi travade en bit först också men sen fick vi gå bakom igen.. Stackars Hanna fick kämpa ihjäl sig och Winston andades så tungt, som han gör när han blir pigg, så Dansa blev alldeles spänd.
 
Vi galopperade en gång till och då drog Dansa på och körde en liten glädjebock. Avslutade med att låta dom klättra en liten bit upp för en brant backe innan vi vände hemåt. Skrittade nästan hela vägen hem då det var blankis och (vilket det iof var när vi red samma väg bortåt också såklart) uppför berget var det lite slirigt underlag så det var nog ganska jobbigt. Även om det inte märktes på dom.
Vi fick inte någon höger galopp idag. Testade det andra galoppen, men hon tog vänster och då tjatade jag inte vidare eftersom hon tar rätt 90% av gångerna. Hon bytte i bocksprånget sen i alla fall ;)
 
Lyckad och rolig ridtur men äckligt väder! Hästarna fick en varsin morot av snälla kusin Peter också, så nu kommer dom nog aldrig mer vilja gå förbi där utan morot ;) Tack och lov att jag har skor och brodd runt om för annars hade det aldrig gått att rida nu.
 
Foto från December. Samma underlag nu fast blötare.
 

Film från måndagens träning

 
Här kommer en film och jag har försökt fått med både det bra och mindre bra för att man ska få en så rättvis bild som möjligt. Man får se hur hon rörde sig i början, och skillnaden till slutet. Korsgaloppen i vänster varv och mina svårigheter att hålla galoppen genom kortsidorna på rätt sätt. Samt de sträckor vi gjorde så himla bra. Ni får även se när hon spänner upp sig och blir nyfiken på hästen som kommer och lite annat.
 
Tillhörande inlägg för djupare analyser hittar ni här
 

Temprament

Just nu har Dansa ett perfekt temperament i ridningen. Innan jag suttit upp och gjort av med lite energi så är hon dock ganska bakskygg. Om hon vilat mer än två dagar så är hon som en tickande bomb de första hundra metrarna, men än så länge har hon inte exploderat. Och när den biten gått så slappnar hon av och är hur härlig som helst!
 
Hon är pigg och alert, lyhörd för mina hjälper. Blir inte trött i kroppen av ridpassen (däremot så åker huvudet ner i backen när jag hoppat av för att hon blir så psykiskt trött) är positiv till allt jag föreslår. Blir pigg och visar att hon gärna ökar några växlar till, i både traven och galoppen, men blir aldrig jobbig och lyssnar när jag ber henne att behålla tempot som är passande.
 
Underbara lilla bebishäst!
 
Vintern 2013

Ny sadelgjord

När jag kom från jobbet idag så hade Hanna tagit in och borstat hästarna så att det bara var att sadla och rida iväg. Hon hade en tid och passa så vi hade väldigt ont om tid. Provade nya sadelgjorden på Dansa idag, Tänkte göra det sist men jag hade funderingar på om hon ömmade på ryggen, så därför ville jag inte ändra på utrustningen så att jag skulle veta om det var ryggen som störde om hon var annorlunda i ridningen. Det var hon dock inte.
 
Idag åkte den alltså på och jag ska erkänna att det kändes lite spännande. Hon hade ju minst sagt tendenser till sadeltvång där i början av inridningen så att byta den enda sadelgjord hon haft på sig som dessutom var väl använd och väldigt mjuk i resåren, till en ny med hård resor. Det kändes lite spännande. Lät henne trava två varv på volt hemma innan vi gick iväg för att försäkra mig om att hon inte skulle explodera. Vilket hon inte gjorde. Inte på hela ridturen!
 
På fyra ridturer nu har hon inte hittat på minsta lilla hyss. Så jag undrar vad hon har för framtidsplaner ;) Haha. Vi red i alla fall till parkeringen nedanför Hårgaberget. Ledde henne längs vägen och sedan vi suttit upp (hon är väldigt duktig på att stå stilla vid upp- och avsittning förresten) så travade vi ganska omgående och nästan hela vägen fram till uppfarten till berget. Där tog vi galopp, vänster och hon var så himla duktig! Vi kom nära Winston en gång så jag tänkte bryta av till trav och ge dom försprång, men hon kortade sig så duktigt så jag lät henne hållas så några meter innan vi kunde fortsätta i mer lämpligt tempo igen.
 
På hemvägen skrittade vi och travade och tog sedan en galopp extra galopp uppför Kalle Kulas backe för Hanna var missnöjd med förra galoppen. Tänkte då ta höger galopp, men hon tog vänster så jag bröt av och skulle byta, men hon tog fel igen så jag lät henne vara och manade på henne så att hon fick öka ganska rejält då vi hade en stor lucka till W. Dansa kastade frambenen framför sig och tyckte det var superkul! Blev ju ingen lång sträcka, men kul att känna att jag kan krama om med skänklarna och hon ökar precis som jag vill utan att sura.
 
Traven blir bättre och bättre också. Jag jobbar som på träningen med halvhalter och ledande tygeltag och hon börjar hitta takten även om det tar sin tid.
 
Foto från några veckor sedan.

Slickgodis

Jag vill att Dansa ska äta så mycket naturligt som möjligt. Hennes dagliga mat består utav hösilage, havre, betfor och vitaminer. Till godis får hon morötter, bröd (fast det äter hon bara om hon är "tvungen"= finns inget annat att stoppa i munnen) och äpplen.
Betforen är garanterat inte bra för tänderna då det är mycket socker, men det är naturligt i alla fall och hjälper till att hålla hennes kolik borta (hon har ju haft det de två senaste vintrarna, förutom i år än så länge. Peppar peppar). Kallar hennes portion för betfor-soppa då jag har i så mycket vatten att hon måste dricka en hel del innan hon kommer ner till betforen. Ju mer vatten dom dricker desto bättre ;)
 
Hanna brukar alltid ha hästgodis men jag har gett henne förbud att ge Dansa det, just för att det är så mycket onödiga ämnen. Men nu! Nu har jag skaffat mig en onyttig slickgodisburk. Min plan var att locka henne med den då jag ska syssla med lite mindre roliga saker. Som att smörja hennes inkar i öronen. Det hatar hon, men lurar man henne tillräckligt bra så märker hon det inte ens. Till min stora lycka så ÄLSKAR hon den!
Idag när hon stod och mumsade så grejade jag med hennes öron, hon märkte det och drog undan huvudet. Men kunde såklart inte låta bli godiset i många sekunder utan smög tillbaka. Haha. Perfekt för då kunde jag pilla vidare, och hon tog bort huvudet igen... så höll vi på ett tag, men efter en stund så insåg hon att mitt pill med öronen var ett nödvändigt ont för att få äta godis! Och nog var det värt det allt, tyckte hon. Hoppas hon fortsätter i de banorna.
 
"men mamma sluta vara så jobbig och piiiiinsam. Jag äter ju godis nu!"

Årets första träning

Idag lastade vi donnan och styrde kosan mot Brs, där vi tränade för P. Lastningen går fortfarande lite knackigt. Hon blir arg och yvig så jag får nervsammanbrott och vi blir osams. Efter en sådan dust och båda lugnar ner sig och tar två djupa andetag så traskar hon snällt in dock. Rackarns unge! Tar inte mer än 5 min, men känns som en evighet. Hon lyckades bita mig i förbifarten idag igen..
 
På ridskolan skötte hon sig utmärkt. Spänd och nyfiken men det gick bra att få på henne utrustningen. Inne i ridhuset tycker hon gamla delen var lite läskig på väggarna, som vanligt, då de är mörkare nedtill, dessutom fick hon syn på sig själv i spegeln. En himla snygg häst var det där! Haha. Longerade henne där ett tag så att hon fick spänna av.
 
 
Under träningen höll vi till på nya delen och där är hon inte orolig för något. Vi red i alla gångarter och allt gick riktigt bra! Framåtbjudningen var mycket bättre än i höstas och galopperna satt tusen gånger bättre. En till häst kom in i ridhuset och gick runt vid oss. Den var mycket spännande men jag lyckades få tillbaka hennes uppmärksamhet ganska fort.
 
I traven fick jag träna på att hålla samma takt i traven oavsett om Dansa ökade, bromsade eller försökte smita (ut mot gamla delen. Hon har hela tiden varit svår att svänga över på öppna ytor, men tidigare har hon stannat och sura, nu tryckte hon sig bara utåt) Detta gjorde att hon kände sig trygg i att lyssna på mig som ryttare och anpassa sig. Jag fick även göra en halvhalt på yttertygeln inför varje hörn och sedan leda med innerhanden genom svängen och öka tempot lite. Det gjorde att hon sökte sig nedåt och då jag inte stödde upp henne så mycket så fick hon hitta balansen och bära sig själv. Efter några varv förvandlades symaskinstraven till en mer avslappnad och harmonisk gång.
Superbra tips! Jag ska arbeta likadant när jag rider ut.
 
 I galoppen rullade vi på några varv åt båda hållen. Jag skulle inte stöda upp henne på tyglarna här heller just för att hon skulle få bära sig själv, förutom halvhalterna innan svängarna. på korsidan mot gamla delen där hon drog sig utåt fick jag jobba med ytterskänkel och innertygel (leda). Tog jag minsta lilla i yttertygeln så fick hon korsgalopp bak. Jag fick lära mig att jag ska hela tiden jobba med diagonala hjälper i galoppen för att inte få korsgalopp. Dessutom så ska jag låta henne galoppera på framåt och inte korta upp något just för att hon har en stor galopp. Så det är viktigt att hon får ta ut sprången ordentligt, känns bra att det är så jag tänkt på uteritterna.
Jag ska tänka att jag gasar med innerskänkeln och styr med ytter. Just idag behövde jag inte gasa något för hon bjöd framåt bra ändå.
 
Att han sa att hon har en stor galopp gjorde mig väldigt glad. Min första tanke var att då behöver jag kanske inte rida i så högt tempo på hopptävlingarna sen för att hon ska nå fram i kombinationerna. Haha. Det är mitt största orosmoment då hon är så liten. Avstånden på tävlingar.
 
Dansa får en guldstjärna! Inte en enda gång surade hon mot skänkeln! Hon var mjuk och fin i munnen och sökte sig nedåt stundtals, dock ostadigt men det kommer med styrkan.
Känns otroligt bra efter idag! Fått bekräftat att vi är på rätt väg och fått tips till uteritterna och på banan.
 
Nu har jag bokat in en stående tid varannan måndag kl 15. Så jag hoppas hoppas hoppas att jag kommer kunna lösa det med lasthjälp så att vi kan komma iväg på träningarna framöver. Det här är nog det roligaste jag vet! Att träna och lära både mig och Dansa nya saker :)
 
 

Travfokus

Igår red vi ut en runda på E med Hanna och Winston.
Dagens plan var att trava mycket och en höger- och en vänstergalopp. Vi höll planen och jag kände mig nöjd efteråt! Dock hade jag önskat att hon slappnade av mer i traven. Hon spänner sig fortfarande lite och kan inte slappna av och arbeta. Men det blev bättre mot slutet och jag har lagt ner all energi på galoppen sen vi satte igång efter jul, så det är inte så konstigt.
Det finns ju inte så mycket energi till förfogande varje ridpass, så jag känner att jag får mer ut utav att välja en gångart per pass att lägga energin på. Annars blir det så duttigt.
 
Galoppfattningarna tror jag hon börjar få koll på, om hon inte bara chansar och har tur då.. haha. Nej men idag så fattade hon fel i höger så jag bröt av och då blev det rätt. I vänster tog hon rätt direkt. Jag skänklade på och ökade ganska mycket sista biten också för att se ifall hon surade mot skänklarna, men det gjorde hon inte :) Däremot så surade hon lite precis i början av traven och lika när vi skrittade efter vägen hem. Men hon stannade aldrig utan gav sig innan så det var positivt.
 
Vi travade långa sträckor för att hon skulle hittat takten och hålla ett jämnt tempo och jag tycker att hon gjorde det bra. Hon är fortfarande lite spänd och springig men det beror nog dels på att hon inte är van vid traven och för att hon gärna ville springa liiite fortare hela tiden. Hon är ju van att få galoppera nu.
 
Hoppade av vid järnvägen för att plocka upp longerlinan som jag kastar i diket där medan vi rider och då mötte vi även två ridekipage för första gången. Gick hur bra som helst! Dansa tittade bara lite nyfiken på dem men följde snällt med mig. Jag hoppade upp vid kyrkan igen och skrittade uppsuttet vägen hem. Vill helst leda henne stor del där eftersom ridturerna blir lite i längsta laget annars, men en gång skadar inte. Det var då hon surade mot skänkeln och precis när det kommer en bil såklart, men den var snäll och stannade tills vi var inne vid kanten igen. Hon backade nämligen ut lite i vägen när hon blev sur.
 
Lyckad och svettig ridtur! För mig, Dansa blev bara lite varm, som vanligt. Imorgon ska vi på årets första träning och det ska bli så himla spännande och kul!!