Redo

Dansa står nyschamponerad och knoppad i sin box, med massor av glansspray i svansen och oljade hovar. Hanna och jag hjälptes åt ikväll att löddra ihjäl hela hennes kropp så jäklar om hon dammar imorgon. Haha. Bilen är packad och transporten står redo att bli pålastad. Täcke och skydd ligger redo så att allt går snabbt och smidigt imorgonbitti. Vi måste vara i stallet tio i sex ifall hon förstört några knoppar. Risken är stora att inte en endaste är användningsbar.. med tanke på hur hon behandlade dom stackrarna i söndags. Men vi håller tummarna! Vi hoppas att hon somnade fort så att hon glömmer bort att klia sig mot stolpen. 
 
Jag känner mig nervös och taggad inför morgondagen. Det ända som drar ner glädjen är att Winstons orenhet blev värre efter lite mer trav vilket betyder att något annat är fel. Det känns så sjukt tråkigt att inte veta när vi kan rida tillsammans igen. Men det får jag försöka skjuta åt sidan nu. Ska krypa ner under täcket och hoppas att jag somnar fort. Det är inte ofta min klocka står på 05.20. 
 
 

Sista passet

Jag tjatar vidare om kvalitén.. haha. Men för mig som knappt tävlat i hela mitt liv förutom några enstaka lokala hopptävlingar så är det här en väldigt stor grej. Nu är det här inget vi kommer fightas i toppen på men jag vill att vi gör ifrån oss det absolut bästa vi kan och därför blir det mycket planering och träning. Och med bristen av erfarenhet blir det också mycket mer att tänka på. 
 
I torsdags efter hovslagare och kiropraktor så red Hanna och jag ut en lugn runda. En lugn runda var planerad men med några inslag av trav och galopp. Det blev endast skritt dock, då vi insåg att Winston var lite mörbultad efter kiropraktorbesöket. Jag kände att det inte gjorde något då Dansa gick dag 2 av 3 i rad. 
 
Igår följde Viktor med och hjälpte till så vi kunde åka till Spännars och rida i paddocken. Sista passet så jag ville bara checka av och känna att allt fungerade med främsta målet att hålla det positivt så att jag kan åka dit med bra känsla. Det lyckades så det var toppen!
Dansa var riktigt pigg och glad, och ökningarna var hennes favorit för dagen vilket aldrig hänt förut. Hon var lite motsträvig i formen (förutom i ökningarna där den var bättre än vanligt) och galopperna var inte lika runda som dom brukar vara, men jag valde att låta det vara så för det beror så himla mycket på dagsformen. Tror vi tjänar mer på att låta Dansa få känna att allt var enkelt och roligt istället för att jobba igenom. På söndag får vi se om jag tog rätt beslut.. 
Jag var noga med att ha henne på bakdelen i alla fall så att hon inte blev för låg. Ingen korsgalopp i vänster även idag så det känns huuur bra som helst! Hoppas vi lyckas på söndag också. Inga felfattningar blev det heller.
 
Så allt känns faktiskt jättebra inför söndag!! 
 
Även igår var hon jättetrevlig med benen och jag kunde till och med hålla i hoven medan jag smörjde in muggen och det underlättar ju sjukt mycket. 
 
Ikväll ska Dansa duschas, knoppas och allt ska packas så att vi bara kan åka imorgobitti. Risken är stor att Dansa kliat av sig de flesta knopparna så jag måste räkna med att hinna göra om dom, varför jag gör det ikväll är för att jag hoppas att hon kanske kommer lära sig inför framtiden att låta dom sitta.
Blir en tiiiidig morgon!
 
 

Foton dressyrtävling

 
 

Hovslagar- och kiropraktorbesök

Nu är Dansas kroppen genomgången och hovarna fina! 
 
Hennes vanliga hovslagare som skulle komma tidigare i veckan låg sjuk så jag fick blixtinkalla Hannas, som tack och lov hade tid att sko henne idag. Fanns dock några problem.. Dels att jag jobbade men Annika och Hanna var så snälla att ta hand om henne. Men sen att det var för sent för att använda lugnande eftesom karenstiden inte skulle hinna gå ut innan söndag. Gosh då kände jag uppgivenhet.. Vi bestämde dock att han skulle sko fram och sen känna sig för och se ifall han kunde sko bak. Fast jag trodde aldrig att det skulle gå, med tanke på alla gånger hon vart flyförbannat och kickat så sjukt fort och hårt när jag bara ska kratsa hovarna. 
 
Jag satt som på nålar på jobbet och fick täta rapporter från Hanna. Haha. Jag önskade så himla mycket att det skulle fungera och ni anar inte vilken stor sten som lättade från mitt hjärta när jag fick veta att han tog sig an bakhovarna och att nya skor nu sitter snyggt på!
Jag känner mig så hemsk varje gång jag har drogat henne så jag kan inte med ord beskriva lättnaden över att det kanske inte behöver ske mer! Den här hovslagaren kostar dubbelt så mycket men det är så värt det. Han kan säkert få henne att bete sig ordentligt vid skoningar till och med för ikväll var hon mycket trevligare, även för mig, att hålla på med än de senaste dagarna. Sen att han jobbar som specialist på Ultuna gör att jag kan slappna av ännu lite till.
 
Han sa att Dansa var kaxig och att det här måste tränas bort så fort som möjligt. Och det vet jag ju, men jag har försökte med allt jag kommit på och inte lyckats. När hon var föl höll jag fast benen tills hon slutade men det hjälpte tydligen inte och nu orkar jag inte längre och dessutom blir det farligt då hon siktar och drar i riktigt rejält. De stunder hon känner för det, annars är hon så snäll. 
 
Den metod han körde på idag och som verkade fungera var att vara helt lugn och sedan korrigera i precis rätt ögonblick för att sedan bli totalt lugn igen. Det fick Dansa att slappna av och vara snäll ett bra tag. Sedan försökte hon ju såklart igen, men det kommer hon ju fortsätta med ett tag tills mönstret är brutet. Jag hoppas bara att jag lyckas med detta nu så att vi kanske får det här ur världen. Det ger mig hopp om att få tips från någon som är kunnig och ruttinerad, inte tappar humöret och som jag vet fått resultat. Nästa gång kommer jag vara med och se själv.
 
Även kiropraktorn kom på besök idag och det är Dansas favorit. Hon surar lite mot honom när han trycker på ömma punker men annars smörar hon rejält för honom. Hon hade sjunkit ner lite grand i vänster höft och sedan stretchade han ut högerfram rejält men där var det ingen direkt låsning, utan han gjorde det i förebyggande syfte. Dansa har tidigare vart ganska mycket mindre musklad på hela högersidan, men nu har det jämnat ut sig nästan helt. Blir så glad av att höra det för då vet jag att vi tränar rätt! 
 
Så nu vet vi att hovar och resten av kroppen är fit for fight! Imorgon väntar sista ridpasset och sedan får hon sova inne till söndag, så att vi vet att hon vilar upp sig ordentligt.  
 
 

Sista träningen

Idag åkte vi till Bollnäs för sista träningen inför söndagens stora uppgift. Den gick riktigt bra så det känns väldigt skönt att ha i bagaget. 
 
Vi hade samma upplägg som de senaste träningarna och det är att rida så likt kvalitén som är möjligt. På fyrkanten och på stora volter, i alla gångarter. Ökningar i trav och galopp på långsidorna. Serpentinbågar i trav och i skritt på lång tygel. Samt minska galopperna några steg i taget på volt. 
Ökningarna var lite bättre idag och hon slog sig inte fri lika mycket, jag måste vara noga med att jobba henne precis hela tiden. I varje språng, i varje steg som Patrik sa idag. Aldrig åka häst, utan jobba, jobba, jobba. 
 
Jag måste även få med mig traven i svängarna. Det är ju väldigt mycket jag måste såklart. Men jag rabblar upp det jag har lite lätt för att glömma. 
Formen var stadigare än vanligt idag och det berodde nog på att jag jobbade mer. Jag slappade inte en sekund. Haha. 
Känns bra att jag fort hittar till rätt trav nu men fick däremot jobba med att få upp fronten i början på dagens pass. Kände på dressyrtävlingen också att hon blev framtung. Jag måste vara uppmärksam med det för det är lätt att vi hamnar där då hon är mest bekväm där just nu. Även fast det är fel fel fel. Springa på bogarna är bland det mest slitsamma som finns. 
 
Vänstergaloppen var grym idag! Vi korsade inte ett enda steg! Helt galet underbart och kul. Jag ser ljuset i tunneln. Haha. Ändå red vi några varv på olika volter, vi ökade på långsidorna och minskade på volt. OCH VI FIXADE DET! Träning ger färdighet! Nu ska vi bara fixa det på söndag också och resten av våra liv såklart. Men viktigast just nu är att det sitter på söndag. 
 
Det enda jag känner är lite tråkigt är att hon inte är så känslig för skänklarna. Hon svarade inte framåt så bra som jag vill. Jag vet att det beror på mig för att jag inte är tillräckligt konsekvent, så det kommer bara jag får in det helt och hållet. Hon ska sova inne fredag och lördag natt också så förhoppningsvis får vi lite extra energi därifrån. 

Patrik har lurat på mig ett par gigantiska sporrar också. 2cm och jag kände bara; hjälp!! när jag insåg hur stora dom var. Men jag skaffade ett par rejält rundade och det var inte alls farligt att rida med dom. Ända skillnaden var att jag kom åt henne utan att behöva ändra min sits så mycket och det är ju kanon. Dom blir inte starkare än vad jag gör dom, som med precis allt annat. 
 
Två ridpass kvar innan söndag!
 
Vi hade ett av de nya schabraken idag. Älskar det!
 

Dressyrtävling LB:1

 
 
Filmen har blivit ihoptryckt på något vis så Dansa ser kortare och knubbigare ut än vanligt med lite extra långa ben. Men filmen finns, och det är huvudsaken!
 
Tillhörande inlägg hittar ni här
 

Tävlingsdebut

Nu har Dansa och jag gjort vår första riktiga tävling! Debuten blev i dressyr och det är väl lugnast så ;) haha. Det var inte bara vår första tävling tillsammans utan även min allra första dressyrtävling. Har startat något KM med Bronzac och en programridning med Dansa bara. 
 
Kom på, på morgonen att man nog inte får ha bettskivor. Jag som trodde jag hade tänkt på allt! Dansa och jag åkte ju helt själva också, men nu var ju tävlingen i Spännars så det var inte hela världen ;) Sandra gick med oss ner till framridningen och Linda hjälpte mig att hålla henne efteråt, så det löste sig gallant. Linda och David kom och filmade och fotade också! Hade känts sorgligt att varken ha film eller kort från vår första RIKTIGA tävling när vi har så mycket material från de träningtävlingar vi hunnit med. 
 
Dansa skötte sig otroligt bra, jag blir så stolt över henne! Knappt spänd alls när vi kom ner på framridningen med flera nya hästar. Tog av säkerhetsvästen efter ett tag för hon var så lugn och den är ful vid dressyr.. dumt. Jag vet. Speciellt då hon blev rädd för något och kastade sig åt sidan varvet efter. Haha. Men jag satt kvar och alla var glada. Det var flera stycken som kom fram och sa att hon var så fin och jag blir så glad varje gång jag får höra det! 
 
Dansa blev snabbt mjuk och fin och blev aldrig surig men framåtbjudningen var inte så bra. Försökte rida mycket igångsättningar och ökningar och det piggade upp henne något. Hon var ju inte seg, men hade inte samma bjudning som jag vet att hon kan ha. 
 
LB:1 
Jag var galet nervös innan för att hon skulle bli sur på banan som hon blev i Rengsjö. Jag ville verkligen inte att vi skulle skämma ut oss, utan kunna visa vad vi faktiskt kan. Så att vi får en rättvis bedömning. Det tycker jag också att vi fick. Det ända jag vet att vi kan göra bättre är bjudningen och höja formen lite. Dessutom blev mellantraven och mellangalopperna lama och hon tappade formen. Annars visade vi upp vart vi är just nu rätt bra tycker jag. Det roliga var att vi fick beröm för framåtbjudningen men dommaren var hon som hjälpte mig med inridningen så hon vet vad vi kämpat med den och när jag slutade träna för henne så var den fortfarande riktigt dålig. Uteritterna och Patrik har hjälpt mig att göra underverk med det, och allt annat såklart! 
Vi klarade volten i vänstergaloppen också! Inte med någon vidare galoppkvalité, men det struntar jag i. Dock blev jag så lycklig över det att jag tappade koncentrationen på kortsidan, så hon korsade lite där istället.
 
Det jag sett från filmen är att jag måste se till att korta tyglarna och vinkla upp tummarna. Det var det som störde mest i sitsen.
 
Vi fick 58,79% och kommentaren:
Mycket kul att se. Fin bjudning och fin trav. Men för dagen lägger den huvudet på sned nästan genom hela prog. Tänk på att rakrikta fast det tar imot ibland. Lycka till!
Kom på 7 plats av 12 startande.
 
Mitt mål var att slå procenten från Rengsjö och det gjorde vi med 10%, och det var mycket mer än vad jag hoppats på. Jag är väldigt nöjd och glad över vårt resultat, men mest glad är jag över att hon aldrig blev sur, utan vi kämpade på tillsammans! :) 
Det känns också väldigt roligt att jag vet massor som vi kan förbättra så himla mycket och relativt lätt med mer träning. Bara en sån sak att jag tränar på att sitta ner lite, vilket jag bara gjort sisådär 1-2 gånger på henne och knappt något mer på någon annan häst heller under alla år. 
 
 

Ullared

Hanna har vart i Ullared på Börjes och jag fick beställa lite saker med henne. Så nu har jag laddat upp med de nödvändigheter som jag vet behövs till hösten och vintern. Super! Galet bra priset på allt också såklart.
 
I Ullared köpte hon ett marinblått dressyrschabrak plus att jag köpte ett grått med rosa kanter här hemma. Så nu har jag sånna så att vi klarar oss. Ett vitt har jag skaffat till kvalitén också, fast det tjuvstartades ju på tävlingen igår. 
Hon köpte även benreflexer, sporrar och ett marinblått ridtäcke i ylle. Har bara ett i rosa reflex och med vattentätt skydd men det blir för varmt och mycket i vissa väder. 
 
På börjes köpte hon en lädersmörja och ett fleecetäcke som går upp till öronen. Det behövs i vinter när hon ska åka hem svettig från träningarna. 
Jag var på Hööks förra veckan och köpte mig en tävlingskavaj också! Hur fin och skön som helst. Har alltid lånat tidigare, men nu när jag har en egen tävlingshäst så måste jag ju ha en egen kavaj också. 
 
När jag kom till stallet idag så hade Annika ställt in tre stora påsar med överblivna täcken från hennes systers gamla ponny. Alla var i Dansas stl 135 så nu har vi ett gäng välbehövliga täcken till! Två skal-regntäcken. Ett fodrat regntäcke. Ett tjockt, jättegosigt och fint fleecetäcke. Samt ett transporttäcke. Alla täcken har hon sedan tidigare, men bara ett exemplar, och det underlättar mycket att ha och byta mellan när det blir blött. Så det e hur bra som helst! Dessutom är de Amigo och Bucas täcken som har väldigt hög kvalité.
 
 

Världens bästa bästis

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Heldag med Linda

I onsdags hade jag och Linda en heldag. Kurt-Sune var också med såklart! Vi började på Majas Café dit jag velat i flera år men inte tagit mig tid. Där fanns väldigt mycket fint och jag fick med mig två glasburkar hem som vi har kokosflingor och kakao i. Blir så mycket finare med glasburkar än med alla dessa kartonger som gör att man lätt spiller ur en hel del också. Eller det kanske bara är jag..?
 
Vi fikade goda mackor med skagenröra och satt och pratade någon timme innan vi åkte vidare. Nästa stopp var på Horse Barn där jag skulle köpa mig ett dressyrschabrak. Hade världens beslutsångest för att inget kändes rätt, men jag behövde verkligen ett. Men så fick jag syn på ett grått med cerisrosa kanter och det sa klick! Det skulle jag ha, och det blev det :)
 
Sist men inte minst åkte vi till Bronzac där jag red ut barbacka och Linda och Sune gick med oss. Linda tog som vanligt så himla fina foton! 
Tittade på en hoppträning också innan det var hög tid att rulla hemåt. 
 
Himla bra dag! 
 
 
 

Träningsvärk

Svalare luft och piggare hästar! Det märks så himla tydligt. Idag red jag med tjocktröja utan att svettas och med lite blåst också så var hästarna lite tittiga idag faktiskt. 
 
Dansa var inte jobbigt pigg men ändå över det vanliga där jag kan få svårt att få hennes att koncentrera sig. Hon vill hellre leva loppan och hitta på saker själv så galopperna blev lite som dom blev. Hon hade träningsvärk sen igår också för hon var lite stretig idag, ville inte gärna böja sig så mycket. 
 
Jag tycker att det är svårt att rida henne när hon blir pigg efter en period då hon vart lugn. Det blir lätt att jag använder händerna för mycket och då blir såklart ingenting bra eftersom arbetet inte kommer bakifrån då. Men jag har en skarp känsla av att jag kommer ha en het raket hela den kyligare perioden och framförallt när dom går in på nätterna igen. Så nog kommer jag hinna lära mig det ordentligt allt! 
 
Läskiga fåglar! 
 

Ridhus

Vi red i ridhuset på dagens träning. Bara för att träna med rörelse på läktaren då hon vart rejält rädd för det och kvalitén rids i ridhus. Vi har inte vart inne i ridhus på hela sommaren, förutom en gång men då utan läktare.
 
Hanna, Linda och Jenny fick resa sig upp och gå runt lite ibland som störning och Dansa spände sig lite men lyssnade snabbt på mig igen! Väldigt positivt. Hon var heller inge shalur på de mörka, nedre delarna av väggarna som hon vart tidigare. Hon har vant sig med ridhus och läktare i smyg över sommaren verkar det som! :) 
 
 

Min fina

Dressyrträningen idag gick i ett rasande tempo och var som sagt upplagt som ridprovet på kvalitén. Intensiv ridning i ca 20 min och de enda skrittpauserna är när skritten ska visas, så även då är det full koncentration. 
 
Kan börja med att säga att våra fullfräs-ridturer hade gett resultat! Vi gasade på rejält i ökningarna motför tidigare och hon var stadigare och mer trygg. Kan man säga så? Hon förstod vad det gick ut på i alla fall. Vänster galoppökning gick bäst faktiskt. Men på filmen ser det ju jättefjuttigt ut allting, lovar att det gick mycket fooooortare i verkligenheten ;) Haha.
 
I skritten använde hon den fina skritt hon har, önskar mer framåtbjudning bara så jag får smygmana-på henne lite där. 
Traven var där den skulle nästan hela tiden idag så jag börjar hitta hem mer och mer i den. Började med att jag hade för långa tyglar och gick i undertempo och då blir hon ojämn och ostadig. Annars var hon lätt att böja idag och formade sig fint runt innerskänkeln.
Ökningarna var mycket bättre än sist men måste lyckas behålla formen bättre. Hon tappade inte balansen och föll in i galopp något idag i alla fall.
Högergaloppen gick bara bra. Fick minska i båda varven och de har jag aldrig gjort förut. Men dom vill se det på kavlitén, bara några steg åt gången. Minskade väldigt lite men ändå så att dom kommer se skillnad. Viktigt att hålla sig till det hon klarar av just nu.
 
Läste ni inlägget om galoppen så kan jag ju bara säga att jag lyckades jäkligt bra med min plan. Hon korsade några gånger men långt ifrån så mycket som tidigare och hon bytte till rätt väldigt okomplicerat! Underbart härligt!! Jag blir så lycklig av att se resultat från träning. Mentalt som fysiskt. 
 
Som avslut vill dom att jag travar henne i lång och låg form och där måste jag vara lite försiktig för annars slår hon ihop hovarna sjukt mycket. Jag får bromsa henne med lättridningen. Det beror på att hon inte vuxit i sina gångarter ännu och det kommer garanterat noteras ändå. 
 
Avslutade med att ta av sadeln och ställa upp henne för exteriörbedömningen som görs direkt efter ridprovet. Därefter fick jag skritta och springa med henne för hand och satan i gatan vad slut jag blev! Konstigt för jag sprang inte alls speciellt långt. Dock så behöver man ju springa galet fort insåg jag! Patrik ropade hela tiden; fortare, fortare! 
 
Två trötta men nöjda tjejer åkte sedan hem! Linda och Jenny kom och tittade idag också och det var så kul :)
 
 

4-årig unghäst

Jag har suttit och lusläst igenom pappren om kvalitén nu och känner mig faktiskt ännu mer taggad. Vår grymma dressyrträning kan nog ha en viss del i det också. 
 
Även om jag kommer dit som en amatör och vi säkert kommer bete oss lite som skogsmullar bredvid proffsen så ska det bli galet roligt. Vi ska göra våran grej och samla erfarenhet. De två senaste träningarna har vi ridit på det sätt ridprovet rids och jag känner ändå att vi inte kommer behöva skämmas, bara jag lyckas hålla nerverna i styr och komma ihåg hur man rider. Jag har ju faktiskt nyss lärt mig det mer på riktigt.. haha.
 
Det är så mycket små detaljer som jag måste komma ihåg för att Dansa ska visa sitt bästa jag. Det är skönt att ha en tränare som har så bra erfarenhet av sånt här som kan berätta i detalj hur det går till och har svar på mina, ibland, lite konstiga frågor. 
 
Idag träffade jag en människa i min närhet som frågade om det var jag som skulle visa henne. Och när jag sa ja, och att Patrik tyckte jag skulle göra det själv för att få erfarenhet, så utbrast hon; - ha, det var ju ett dumt ställe att lära sig på!
Jag svarade med att vi ändå inte ska sälja henne, så klantar jag till det så är det ju inte hela världen och någon gång måste ju vara den första. 
Därefter gick snacket om att det brukar vara massor av stockholmssnobbar där som struttar runt och var otrevliga. Det skulle jag minsann märka. Dessutom lejde dom proffsryttare till sina hästar. (inflikar med att det är sisådär 1-2 st stockholmare enligt startlisorna..) 
 
Men vet ni vad! Det kändes så fruktansvärt skönt att jag inte tog åt mig ett skit. Jag har blivit mycket mer säker i mig själv och i min "plats" i hästeriet, som jag vet ligger på en väldigt låg nivå jämfört med proffsen. Jag är en amatör i allra högsta grad. En GLAD amatör som ÄLSKAR hästar och ÄLSKAR att lära sig nya saker. Det räcker gott för mig! Det är dessutom min tränare med unghästutbildning och som har bra koll på gångarter som övertalat mig att vara med, så han lär ju inte tro att vi ska skämma bort oss helt och hållet i alla fall. 
 
Jag hittade en sida som asvh hade lagt ut om unghästens utbildningsstege och såg att Dansa och jag ligger bra i fas till hösten. Sidan finns här
 
 

Galopp galopp

Läste vad två B-tränare i hoppning och dressyr sa om hästar som byter galopp bak. 
 
Niclas Haking: Ofta kommer denna häst i obalans och den bjuder inte heller framåt. Sakta inte av, då belönar du hästen och kan ganska snart vara inne i en ond cirkel. Rätta framåt! Det spelar ingen roll hur det ser ut om du har en tanke med vad du gör.
 
Malin: Rid framåt i bockningarna, eller om hästen byter till kors, för den här typen av häst är inte riktigt framme för skänkeln. 
 
Ond cirkel, ja det är vad jag känner att Dansa och jag hamnat i. Jag blir spänd och "bara väntar" på att hon ska korsa även om jag verkligen försöker att vara neutral. Jag vet ju med mig att jag inte rider likadant i höger galopp, där det går bra, som i vänster. 
Det känns ännu tydligare då vi ibland gör rätt snäva svängar i hoppningen utan korsgalopp, men då är det som att båda två har annat att tänka på än att krångla till en galopp. 
 
Om några timmar är det dressyrträning och jag ska fasiken rida precis likadant i båda galopperna idag och se om det ger resultat. Har ju mixtrat med massa olika tekniker för att se om det funkar, dessutom har jag missförstått lite som gjort att jag länge ridit med alldeles för lite innerskänkel (snarare ingenting..), jag ska inte spänna mig det minsta eller försöka sitta blickstilla i sadeln så pass att jag inte blir följsam med sätet. Idag ska jag inte krångla till någonting mer än att föra bak ytterskänkeln. 
 
 

Mysig dag

Gråmulet, blåsigt och lite regn till och från. Viktor och jag sitter i köket och pysslar med lite pappersarbete efter en skön sovmorgon och lugn förmiddag. Snart ska vi åka till, någonstans haha, och äta fiskbuffé med Hanna. Trollharen heter restaurangen i alla fall. 
Myspys!
 
Igår var jag med klubben i Kilafors och hade barnridning, då det var "Bonden på byn". Lagomt väder och massor av barn som ville rida hela tiden, så även i år blev vi kvar en timme längre. Trots att vi hade 6 hästar, dubbelt så många som förra året. Blev dock aldrig jobbigt eller stressigt då vi var så många som varvade. Jag var transportkörare så Tova och Kina gick mest med Bronzac så jag fick mycket tid att stå och prata med allt möjligt trevligt folk. Hoppade in och hjäpte till med allt möjligt som behövdes såklart. Känner återigen vilken befrielse det är att känna sig bekväm med att köra transport och att ha en egen och kunna ställa upp. Hästarna var lugna och snälla, och det är ett krav om jag ska köra dom för annars blir det alldeles för obehagligt. Bronzac står som ett ljus och är så duktig. Ser så mysigt ut när han står där inne så jag måste nog åka på fler turer med honom.. haha.
 
Kvällen innan var Viktor och jag ute och åt med Emma och Andreas. Vi var på strandrestaurangen och det var riktigt gott och himla trevligt! 
Viktor åkte och sov i hudik efteråt för dom skulle iväg på match halvsex igår morse. Hanna och jag åkte till Kilafors och tittade på Nalta när dom spelade på Knöttas och hjälp vad jag fick ångest över att gå in där bland alla Kilaforsbor. Gamla klasskompisar framförallt. Usch jag har nästan blivit lite folkskygg. Jag tränar hela tiden på att bli mer social (låter sjukt när jag inte är annat än social på jobbet om dagarna, men det är liksom inte samma sak på något vis). 
Hanna fick också en chock när jag nästan fick panik, för hon känner bara min oblyga sida. 
 
Men jag är glad att jag åkte dit, det var ju inte alls så hemskt och jag pratade till och med med några stycken ;) Nalta är några riktigt bra grabbar! 
 
Jag känner mig väldigt social efter de senaste dagarna och är riktigt stolt över mig själv i alla fall. Haha. 
 
 

Tredje passet

Igår gick Dansa sitt tredje hårda pass i rad och hon var inte riktigt lika pigg och alert men ändå inte så trött som jag trodde. Ja, jag curlar henne liiite ;) 
Hur som helst så gick passet riktigt bra, vi drog ner på intensiteten något mne inte allt för mycket. För att bygga på styrka och kondis så måste man ju pressa lite ibland, så igår gjorde vi det. 
 
Vi red först utan sura miner. Det blir inte riktigt samma framåtbjudning men hon var ändå riktigt duktig! Vi kunde göra ökningar även om dom inte var lika rejäla som när vi rider efter, eller som på hemvägen (då vi fortfarande red först).
Jag var noga med att låta henne öka, speciellt i traven i uppförsbackar för det gör att hon tvingas trycka ifrån rejält med bakbenen och nog paddlade hon på bra allt! Lillhjärtat. 
Hon föll inte alls in i galopp lika lätt igår så hon lär sig så fort. Viss del hade ju min sits i det också, då jag insåg dagen innan hur stilla och balanserat jag verkligen behöver sitta.
 
I galoppen, kör nästan bara vänster nu, så böjde jag henne åt vänster och formade med innerskänkeln för att provocera henne så att hon vänjer sig utan att byta. Det gick jättebra! Måste bara få in det på banan också.. Ökade på riktigt ordentligt en gång också och hon sköt iväg riktigt bra! 
Det är så häftigt att tänka tillbaka någon månad då jag var glad för mina svaga svaga ökningar utan att hon bromsade upp och surade. Dessutom blir jag glad över att vi aldrig tagit en diskussion om det utan bara övat vidare i våran takt med lite lurerier, så har allt kommit med tiden. Det tar längre tid, men är så mycket trevligare! Dessutom att formen finns där nu i alla gångarter, där hon för några månader sedan sprang som en stjärnkikare. Vänster galoppen på bana är fortfarande ganska spänd, men det är jag med bara för att jag blir stressad och låst över de där korsningarna. Dumt nog, eftersom det bara försvårar allt. Men vi tränar vidare! :) 
 
Idag vilade hon och likaså imorgon. Sen är det dressyrträning på måndag igen. Jag tror faktiskt att de här två passen hunnit ge resultat både i att Dansa förstår mer vad som förväntas och jag har hunnit smälta det jag lärde mig i måndags.
 
 

Film

 

Hoppträning


Ökningar

Dansa får gå 3 intensiva pass i rad nu och det ska bli spännande och se hur hon klarar det. Igår hoppade vi och idag var vi ute på ett konditionspass med Hanna och Winston. 
 
Patrik vill att vi tränar längningar i trav och galopp samt får upp flåset till nästa pass. Just flåset hinner det ju inte hända så mycket med till på måndag men ökningarna kommer göra underverk tror jag. Det krävs mycket bjudning och att hon ska våga/vilja skjuta på ordentligt i dom och där är vi inte riktigt nu. Dessutom tappar hon balansen och faller in i galopp på traven och byter galopp i ökningarna. Om inte jag är i balans till 100% och skänklar helt jämnt, upptäckte jag idag. Såklart. Jag måste bara få lite sånna där aha-upplevelser innan jag förstår saker fullt ut ;) 
 
Vi har tränat väldigt lite ökningar både på träningar och ute eftersom hon vart lite motsträvig och inte riktigt vart där psykiskt för att klara av det. Ute har jag de sista månaderna tränat en hel del på det, men inte gjort de där "riktiga" ökningarna som man gör på en dressyrbana, utan mer sega och ganska svaga (men som känts stora med tanke på hur Dansa vart tidigare). 

Idag red vi till korsningen bortanför renarna och höll igång hela tiden bortsett från de brantare backarna. Patrik sa att vi gärna fick slängtrava, bara vi travade fort, med stora steg och att hon trycker ifrån bra med bakbenen. I början bromsade hon upp vid en viss steglängd och föll in i galopp dels pga balansen och dels för att hon aldrig fått slängtravat så förut förutom innan hon kunde galoppfattningarna och skulle galoppera. Så Dansa tyckte nog att jag var helt koko idag! Haha. Ju längre tiden gick desto bättre gick det och ju mer noga var jag med balansen. 
Vi gasade på rejält några gånger i galopperna också och där fick vi till en riktigt fin i höger. Men så bytte hon i inbromsningen. Jag måste vara superdupernoga där. 
 
Vi var ute i drygt 30 min och höll i gång ordentligt ca 15min. Dansa var trött, men absolut inte helt slut. Imorgon ska vi se om hon orkar ännu ett till sånt här pass eller om vi får dra ner tempot lite då. Därefter blir det två dagars vila i alla fall.
 
Iiiihhh jag tycker sånna här pass är så jäkla roliga!
 
 

Tokbra hoppträning

Igår stod hoppträning på schemat och när vi byggde tyckte jag hindren såg lite höga ut, så jag hade pirr i magen tills jag satt upp.
När vi väl börjat med uppvärmningen så försvann pirret för då känner jag tryggheten hon ger i sin kropp. Jag känner mig trygg när jag hoppar med Dansa, även fast hon kan vägra och vara väldigt vinglig mot hindren. 
 
Hindren var ju inte höga egentligen utan låg på 80cm och något på 90 i slutet. Och dom kändes inte höga när vi började hoppa heller, så det är ju positivt. 
Dansa stannade på regnbågarna när vi red emot första gången. Jag tror hon aldrig hoppat dom tidigare, men hon är inte tittig så hon borde egentligen inte stannat. Tror jag blir lite för passiv och då ser hon sin chans. Red emot igenom och då hoppade hon med lite extra kraft, ifall den skulle bita henne. Sen var det inga krusiduller alls. 
 
Jag kommer ihåg att räta upp henne i kombinationen, men i språnget in hinner jag inte så där blir vi lite sne. Idag kunde jag verkligen rida henne igenom svängarna, framförallt i höger, och få bra galopp fram till hindren. Förutom några gånger på linjen snett igenom för där svängde jag upp försent och fick då vända tillbaka lite på första hindret så att vi kom ur linjen emellan och var tvungen att återigen vända tillbaka till nästa hinder. 
Det var dock väldigt snällt och bra att hon hoppade trots dåliga lägen! Det är guld värt. I kombinationen måste jag komma ihåg att räta upp mig mellan hindren så att hon inte får trångt och kastar sig igenom. Sista vändan fick vi till det riktigt bra på de två hindren ut och hon hoppade mer på styrka. Även sista linjen som var två räcken då, kom vi perfekt på trots korsgalopp i svängen för att jag kommit av mig helt för att jag hade glömt att vi inte var klara.
 
En riktig toppenträning! Dansa tycker att det är kul och bara jag får lite mer kläm på avståndsbedömningen så blir det här nog kanon :) 
Det är en sak som gör mig riktigt irriterad när jag tittar på filmerna dock, och det är att inser vad jag slarvar med vägarna för och efter hindren. Fy skäms, det ska bort!!
 
 
 

Dressyr i dressyrsadel

Dressyrträningen igår var sååå kul! Det har känts som att Dansa och jag stått och stampat lite på samma ställe ett tag. Vilket vi egentligen inte har gjort när jag tänker efter, men det har liksom vart smågrejer hela tiden och igår small det till och allt stämde tillsammans. Och då får man en sån boost! 
 
Igår red jag första passet med dressyrsadeln. Har bara ridit ut två gånger i den tidigare. Vilken skillnad på stöd och sits det blir, kändes bekvämt och stadigt från första stund faktiskt. Även om jag behöver räta upp mig mycket mer och så så kändes det riktigt bra faktiskt. 
 
Dansa hade mycket energi och var springig till en början. Jag har lite svårt att hitta mellantinget mellan för stora steg och där hon blir för springig. Efter några minuter körde en traktor ut ur ridhuset precis bredvid paddocken och där vi kom och red så jag fick en fiolsträng till häst ett tag som vägrade gå till det hörnet. Men när vi fått igenom det så blev hon superfin och var det resten av passet!
 
Hon blev stadig i formen, jobbade på jämnt bakifrån i båda sidorna. Periodvis, ibland tappade vi det men hon har aldrig gått så bra, så det var en riktigt härlig känsla! Jag fick till snärten i frambenen litegrann samtidigt som hon vilade på steget. Halvhalter och stadiga skänklar, mjuka ledande händer var vägen dit. Måste ställa igenom henne ordentligt i kurvorna för annars blir hon ojämn och hackig, så det är väldigt viktigt!
 
I skitten måste jag tänka på att inte sitta för tungt i sadeln och att skänkla på helt jämnt. 
I traven och galoppen i höger varv så går hon gärna på lite dubbla spår och det ska jag rätta till med att trycka in bogen och inte ut bakdelen. 
 
Vänster galoppen var bättre men fortfarande väldigt svår. Men igår fick jag ett nytt tips som fungerade bra, jag ska föra bak yttreskänkeln rejält långt så att jag stoppar hennes högra bakben att komma fram. Så det resulterade i att hon studsade jämnfota med bakbenen istället för att byta galopp. Haha. Jag ångrar att jag inte tränat så som jag gjort på uteritterna nu, tidigare för det verkar ge bra resultat. Jag har ju inte ridit så mycket i paddock och ute har hon inte bytt eftersom jag inte krävt något av henne i galoppen. Knappt samlat något och än mindre ställt och böjt henne. Men vi kör vidare med det nu i alla fall. 
 
Det var väl det nya jag lärde mig från igår, samt att få känna känslan i vissa situationer. 
 
Fasen, det var något mer jag ville få nerskrivet men minns inte vad. Hoppas jag kommer på det och kan lägga in senare. 
 
 

Dressyr

 

Tankar inför kvalitén

4års-kvalitén närmar sig och jag som inte haft några krav alls börjar få det, på mig själv alltså, och bli nervös. Igår när Patrik säger att Dansas skritt ligger på en 8-9 så fick jag lite svårt att andas. Haha. Hon har även bra gångarter i traven och galoppen. Jag blir så lycklig och mallig över att höra det. Tänk att jag har en så fin häst (eller ja, morfar och Annika egentligen). Han sa också att många hästar behöver man träna fram bra gångarter på men Dansa har dom redan så det "ända" jag behöver göra är att hålla henne jämn i båda sidor och hålla ihop henne så att hon inte piper iväg med alla ben åt olika håll. För då visas såklart inte det fina och hon ser hackig och ojämn ut istället.
 
Men det finns ju ett litet MEN. Jag har precis börjat lära mig rida på riktigt känns det som, så mycket av det här är väldigt nytt för mig och jag har inte fått in känlsan helt i allting så att jag vet när det är "rätt". Så även om Dansa har fina gångarter så är det såklart upp till mig att hon visar dom. Och prio ett där är att inte göra henne sur ;) För då kommer hon se ut som en sur gammal kossa. Så det är jag nervös för. Även om det här är en erfarenhetsgrej så vill jag ju ändå lyckas visa henne på bästa sätt.
 
Så vi fortsätter med hårdträningen! De sista veckorna och de resterande veckorna är varje meter på uteritter som paddockpass träning på ett eller annat sätt. Fick veta igår också att ridningen sker under 20min och inte under 5min som jag tänkt mig. Det är både på gott och ont. Dansa klarar lätt tiden hemma på en träning men där är ett nytt ställe så det går ju åt mer energi till både huvud och kropp då (dessutom behöver hon ju värmas upp innan), så vi får försöka toppa kondisen lite nu innan. Men skulle det vara så att hon blir sur så är det större chans att jag hinner rida igenom det och få henne sammarbetsvillig igen om vi har mer tid på oss. För är hon sur så blir hon oftast det i början av passet nu för tiden och det brukar gå att rida runt det om jag sköter mina kort rätt.
 
Min bekväma sida börjar nästan ångra att jag anmälde, men resten av kroppen tycker att det är galet kul, spännande och peppande med ett mål! :) 
 
 
 

En söndag

Har inte vart till några hästar idag utan tog en sovmorgon med Viktor och Sune. Blev en lugn förmiddag men nya planeringar av lägenheten. Mätte upp för hyllor i walk in closeten och lite annat. Åkte sedan och köpte grejer till det samt en lampfot och en pall till hallen. Hyllorna ska dock bytas för mamma berättade att det fanns bättre och väldigt mycket billigare på byggmax. Ska ändå dit och köpa grejer till transportluckan som behöver renoveras lite. Så det blir perfekt. 
Hoppas att det är svalare imorgon så att jag kan åka och fixa det då och låta Sune sitta i bilen en stund. Jag är dålig på att vänta, när jag väl kommit på något nytt! ;)
 
Imorgon är det dressyrträning också! :) Första i dressyrsadeln. Ska knoppa och se om jag lyckas bättre än sist. Måste ju kunna göra fina och hållbaka till kvalitén. 
 
På eftermiddagen idag var vi och tittade på fotboll och sen kom mamma och Anders hit och spelade lite kort. Även Emma och Andreas kom förbi. 
 
Nu ska vi kika på Vampyrerna! 
 
 

Självständig

Att vara beroende av andra är något jag har väldigt svårt för. Jag vill känna att jag klarar mig själv och kunna göra det jag vill/behöver utan att vara tvungen till hjälp från någon annan.
Ända sedan Dansa var 1 år så har jag vart just beroende av hjälp. Annika har ställt upp i vått och torrt och likaså Hanna när hon kom in i bilden. Det hade aldrig funkat om jag inte hade dom. Men sedan Dansa började gå fler pass i veckan och mer avancerade saker så som träningar åt håll och kanter samt längre ridpass och så, så har det blivit svårare och svårare att få sällskap. Speciellt nu i slutet. Dom har ju sina egna liv att sköta också. 
 
Det stressar mig väldigt mycket att känna att jag hela tiden måste anpassa mina lediga stunder efter de som kan hjälpa mig, och i vissa fall, hitta någon som överhuvudtaget kan hjälpa mig. Det förstår väl vem som helst att andra inte kan anpassa sig efter mina och Dansas behov hela tiden, men det gör ju inte att våra träningar och andra aktiviteter blir mindre viktiga för det. För oss, mig och Dansa, alltså. 
 
Nu har jag lastat Dansa och åkte iväg helt själv 3ggr på bara någon vecka. Det har gått så himla bra och gör att jag känner mig så himla befriad. Det känns så skönt att slippa den där stressen över att hitta någon, eller vara tvungen att avboka eller flytta träningen. 
 
Jag är ju en människa som väldigt lätt stressar upp mig över saker och ting, och när jag är stressad så tycker jag hela livet bara blir krångligt och jobbigt. Så nu ni, har vi ett bekymmer mindre i världen! För tillfället. Man ska inte ropa hej för tidigt vad gäller Dansa. Men nu har vi lastat henne såhär i flera månader utan minsta problem och jag har gjort det själv x-antal gånger utan problem också. Så nu hoppas vi det håller i sig.
 
Även fast jag nu kan åka själv, i alla fall till Spännars och Brs där Dansa känner sig hemma och är stencool, så är det såklart alltid roligare att ha något sällskap med. Allt blir krångligare när man är ensam och jag har ingen att prata och skratta med. Okej, jag pratar mest hela tiden med Dansa också.. men det kan vara kul att få svar tillbaka ibland. Men känslan av att inte behöva övertala någon eller vara tvungen att vara omständig och ställa in, känns väldigt skönt. 
 
Nästa steg blir att rida ut själv. Men det känns inte värt ännu. 
 
 

Trim

Dansa och jag åkte till Spännars och trimmade i paddocken i eftermiddags. Jag hade en plan om att hon skulle få galoppera över en väldigt låg 3-studs på volt för att kanske kunna hålla vänstergaloppen bättre. Min tanke var att hon då skulle bli distraherad och koncentrera sig på den och glömma att korsa bak. För det känns som att vi hamnar i en ond cirkel där det sitter mycket i båda våra huvuden. Sen beror det ju nästan till 100% på hur lösgjord hon är och på hur jag sitter i sadeln. Såklart. Men ibland får jag en känsla av att vi liksom fastnar i gammalt mönster. 
 
I alla fall, så fattade Dansa inte alls hur hon skulle ta sig helskinnad igenom de där bommarna samtidigt som hon skulle kunna svänga och hålla sig på fötter. Haha. Stackars hjärta. Hon bröt av till trav varje gång och försökte ta sig igenom så gott det gick. Valde bort övningen efter tre gånger för jag insåg att det var alldeles för svårt för henne, och dumt av mig att ens ge oss in i det. Hon har bara hoppat studs några gånger på rakt spår, och aldrig ens galopperat över en bom på böjt spår. Och det är där vi måste börja såklart. 
 
Vi struntade i den och galopperade på hela fyrkanten istället och vi rullade på flera, flera varv i vänster galopp utan ens en tendens till byte. Tog lite stöd av staketet dock men bättre att lyckas med lite hjälp och ge henne/oss självförtroende. Jag upplever att det gått sämre ett tag nu på, framförallt, hoppträningarna så vi har ju kört stenhårt med den träningen ute och nog kände jag resultat idag allt. Hon kändes mycket starkare än vanligt. Kul! 
 
Innan galoppen så red jag mycket serpentiner och ställde igenom henne ordentligt åt båda håll. Red loss henne. Varvade med att trava över 3-cavaletti. Hon var lite tjafsig i ställningarna på serpentinerna men när jag red på fyrkanten gick det mycket bättre än vanligt så jag är supernöjd! Serpentiner är nytt med de kraven så det får vi ge mer tid. Jag måste klara av att hålla ordning på allt där innan jag kan kräva allt av henne. 
 
Ska bli väldigt kul att se om det känns någon skillnad på dressyrträningen på måndag. Jag tror och hoppas det! 
Det är där jag får kvittot på träningsperioderna vi har hemma emellan, för där har jag lättare att jämföra tidigare pass ifrån. 
 
 Det fanns ett litet pyttehinder på ca 30cm som jag travade emot en gång och Dansa tog ett monsterhopp över! Haha. Så har hon inte gjort sen i höstas. Jag lyckades dock hänga med i språnget. Blev dock inga fler eftersom jag var själv där nere och inte skulle utmana ödet något. 
 
Innan vi åkte hem tog jag en promenad med Bronzac och Sune. Härlig start på semestern som nu vara i två veckor framåt!
 
 
 

Hyss-nerven

Vi red till badplatsen ikväll. Supermysigt då Dansa och jag inte vart där sen i våras tror jag. Vi hoppade av och försökte locka med oss hästarna ut i vattnet men dom ville inte. Dansa var i alla fall fram och nosade precis i vattenbrynet, och hon var rejält nyfiken så jag hoppas hon traskar i, i framtiden :) Jag tror hon skulle älska att bada bara hon kom i en gång. 
 
Trots att det var länge sen så gick hon duktigt förbi renarna och var även nästan helt lugn fast fåren kom och sprang bakom oss på hemvägen. Vi red först en bit bortåt och hon surade någon sekund innan hon gick framåt och vi kunde snart galoppera utan protester. Bjudningen var inte den bästa dock men det kommer. 
När vi red efter sen så var hon ganska tråkig faktiskt. Pigg eller osammarbetsvillig är svårt att svara på, men hon stretade och rusade iväg titt som tätt i traven. Hon var dock väldigt mjuk och fin däremellan. Men jag hade henne inte mellan hjälperna som jag vill. När vi tog en lite längre galopp på hemvägen så blev hon lite för pigg så vi (eller hon, mig lyssade hon inte på) varvade med höger-, vänster- och korsgalopp ungefär var tionde meter. Sen avslutade vi, eller hon, med att dra iväg i en jäkla fart för att täcka luckan fram till Winston. Rackarns bebis, men hon har vart så fin ett tag så det ryckte väl i hyss-nerven kan jag tänka mig. 
På bortåtvägen kunde jag ställa henne åt vänster i vänstergaloppen ordentligt och det var första gången, så hon var började med att vara duktig, så att hon kunde latja bort resten av turen kanske :) 
 
Jag red hela vägen hemifrån idag också även fast vi red mot Hårga och under veckan då långtradarna regerar. Dansa sprang typ ner för slänterna så det var då inga problem. Haha. Vi travade längs de korta asfaltsträckor vi var tvungen att gå på. Måste se ifall vi kan laga bron som gör att vi slipper vistas en bit till på vägen. Skulle vara så skönt. 
 
Tillbaka i stallet var Dansa en piraya. Eller hon hugger inte och naffsar inte. Det är svårt att förklara. Men hon gapar stort och försöker fånga den kroppsdel jag råkar ha närmast. Lite så som hundar kan göra ni vet? Så hon fick i alla fall godisförbud från och med idag och tills hon är snäll igen. Beror egentligen inte på det skulle jag tro, men när hon kommer i en sån period så är det mest effektivt har jag lärt mig. Förhoppningsvis var det bara något som satt i för dagen. 
 
 
 

Update

Har två uteritter som inte skrivits ner här. Dels den i måndags då vi red iväg tjugo i nio på kvällen för att det var så galet varmt tidigare. Vid den tiden var det riktigt skönt och även hästarna tyckte att det var skönt så dom blev lite piggare. 
 
Sen red vi igår också. Vi var räsersnabba för Hanna skulle vara hemma kl 19. Det hade vi klarat också om inte tåget hade börjat plinga och jag tänkte låta Dansa fortsätta gå, men hon blev livrädd när bommarna rörde sig neråt (borde jag ju fattat eftersom de rörde sig i höjd vilket är hennes akilleshäl) så jag hoppade av och tänkte att jag kunde övertala henne men hon började kasta sig och bli halvt hysterisk så jag var tvungen att vända tillbaka för att inte vara för nära rälsen ifall jag skulle tappa henne. Hon lugnade ned sig direkt då och blev bara spänd när bommarna gick upp igen. De röda blinket, högt plingande ljudet och tåget som åkte förbi brydde hon sig inte ett smack om.
Hanna hoppade också av och när hon skulle upp igen så ville Winston inte sammarbeta, därav blev vi 10 min sen.
 
Vi red ut på E båda gångerna och Dansa har blivit väldigt fin i galoppen. Jag tempoväxlar mycket och ställer och donar, lite försiktigt. I traven ställer jag mycket åt båda håll och hon har blivit väldigt mjuk och följsam i det. Lite stelare i vänster dock. Är också välidigt konsekvent med att hon ska flytta sig för skänkeln vilket gick riktigt riktigt bra igår. 

Vi har tränat hårt på det här, som vart våra svagheter på banan, sen sist och ridbarheten känns mycket bättre nu  så jag hoppas att skillnaden märks tydlit nästa dressyrpass på bana. Hon har ju vart finare på hoppträningarnas uppvärmningar och där brukar jag ha problem, så jag hoppas att det betyder att vi tagit några kliv framåt :)
 
 
 

O'Learys

Ikväll bjöd O'Learys företagen i Bollnäs på buffé. Vi var några från salongen som bokade bord och avnjöt en god middag! Väldigt bra mat och trevligt sällskap var vi såklart ;) Nu ska jag snart sova innan ensamt jobb väntar i två dagar. Sen är det semester igen gott folk! Två veckor ska jag vara leeeedig :) 
 
 

Noa

Vi har ju gått i väntans tider då Noa skulle fölat vilken dag som helst. Det har vart mycket fram och tillbaka med det där hoppet om att det ens skulle vara något föl då hon inte var så groteskt tjock som fölston brukar vara (dock väldigt tjock jämfört med hennes annars så sportiga kropp). Hon hade även gått över tiden innan det började synas något på juvren. Annika har undersökt och haft världens koll på henne större delen av dygnens timmar och igår droppade det nästan lite från juvren så hon bestämde att det var dags att skilja hästarna och låta Noa och Lukas gå ensamma. 
 
Idag fölade hon och tyvärr var fölet döfött. Känns så himla sorgligt och jag får ont i hjärtat när jag tänker på stackars Noa. När jag var till henne ikväll verkade hon dock, tack och lov, inte speciellt deprimerad utan kom i full fräs och ville ha moroten och bet Winston lite i rumpan. Skönt det i alla fall. Jag är ledsen åt henne istället. Och lite åt mig själv också för att jag hade sett fram emot att gosa med en liten fölis ett par månader.
 
 

Gömmer oss

Det är nästan 40 grader varmt ute i solen så Sune och jag gömmer oss inne där det är svalt idag. Ringde till tränaren och kom överens om att flytta dressyrträningen som Dansa och jag skulle på kl 14. Det känns inte rätt att pressa henne (eller mig själv) i den här värmen), dessutom så får man inte ut så mycket av det heller då båda två blir sega. Åker och rider med Hanna ikväll i stället i samband med när jag ska till Bronzac.
 
Sune har problem med sitt öga sen några dagar tillbaka så vi ska åka till veterinären och visa upp det nu i eftermiddag. Fram till dess så ska jag fortsätta att dona på med lite allt möjligt nödvändigt här hemma. Det är ju mycket småfix kvar och jag börjar känna att jag vill få klart det nu. Foton ska framkallas och sättas upp i ramar, handtag på dörrar ska bytas, det behövs lite lampor och stora växter till golven samt lite annat smått och gott som gör det hemtrevligt. 
 
Ska sätta igång Lisen Bratts hästpodd nu och måla en gammal trälåda nu som jag hittade i ladan igår när mamma och jag rensade. Den blir perfekt att ha en blomma eller lampa på. 
 
Hittade lite gammalt skolmaterial på ladan också och däribland en till dikt. Jag var visst en riktig poet i yngre dagar ;) Haha. Den här är dock skriven tillsammans med Stina.
 
Kurt fick testa Viktors piratöga. 
 

Team Ladies

 
De två nedersta är ännu ett par av de snygga miner jag lyckas åstadkomma ;) 
 
Foto: Annika Borgstrand Blixt
 
 

Drar åt höger

Dansa är ju svagare i sin högersida vilket leder till att hon fuskar med att trampa under sig i vänster varv och därav blir det hennes svåra varv. Korsar väldigt lätt i galoppen och lägger sig lite inåt i traven samt drar åt höger i hoppningen. 
 
På hoppträningen igår så hoppade vi samma gymnastikövningar som sist. Fyrkombination, 5,5:an och 3studs. Träningen gick väldigt bra! Hon tog tag i alla hinder om än en del snett och vint eftersom jag inte gjorde något åt det. 
Av någon anledning så säger min hjärna att jag måste sitta stilla och störa absolut ingenting över hindren fortfararande. Som under inhoppningen. Men nu vet Dansa vad det här går ut på och det är hög tid att påverka henne lite för att få allt så bra som möjligt. När jag fått in det i hjärnan och började leda med vänstertygeln och lägga emot höger skänkel i sprången och emellan så blev hon rak och fin in i och genom kombinationerna. Hon var väldigt lättpåverkad och rätade upp sig direkt med små signaler bara jag gjorde något. Superkul! 
 
Jag märker också att hon drar sig ifrån de människor som står intill hindren så jag måste vara vaksam på det. 
 
Dansa och jag åkte förresten helt själva till Spännars idag. Vi har gjort det förut men då fått hjälp med lastning både hemma och där. Men idag klarade vi oss HELT själva, HELA tiden. Woho! 
 
 

Foton

 
 

Vår andra pay and jump

 
 
Tillhörande inlägg hittar ni här.

Fredagkväll

Hade en ganska lugn dag på jobbet pga tre avbokningar. Mötte sen upp mamma och Anders för att äta middag innan vi åkte till Hudik på fotboll. Matchen var faktiskt ganska tråkig tyvärr även fast det var derby. Viktor fick aldrig komma in på plan och jag tycker det var riktigt dåligt. Kanske för att jag är partisk. Kanske inte. I vilket fall så ogillar jag skarpt allt som får honom att må dåligt. Vilket kanske är självklart. 
 
Jag är inne i en grubblingsbubbla och hjärnan går på högvarv mest hela tiden. Det brukar lugna ner sig inom ett par dagar så det är väl bara att vänta. 
 
 
Viktor åkte till Östersund ikväll med några kompisar så jag är ensam till på söndag. Jobbar imorgon och har mathelg i Spännars Så tiden kommer rinna iväg fort. På söndag ska mamma och jag ta tag i ladan där vi förvarar massor av gamla saker som vi förvarat där sen vi flyttade från huset i Norrbyn. Jag var den som hade svårast att slänga saker på den tiden (nu är det snarare tvärtom) så man kan hitta mycket smått och gott.. och totalt meningslösa saker där.. Haha. Har faktiskt redan varit där och plockat hem lite böcker och gamla dagböcker som är kul att ha kvar. 
 
Den bästa i hela världen!