Hjälpreda?


Dansa ska alltid hjälpa till med allt hon har möjlighet till. Fleecelindorna tyckte hon var riktigt gosiga att gnussa näsan mot dessutom. Frågan som återstår är bara om hon verkligen hjälper .. eller bara stjälper? Haha. Söt är hon i alla fall!
 

Klättrning

Ikväll var vi ute och byggde rumpmuskler med pållarna. Fyra gånger uppför kyrkbacken även denna gång. Dansa kändes inte trött efter de rundorna ikväll, men eftersom hon gjorde det sist så kommer jag vänta lite med att öka. Två vändor i Lillskogen körde vi också som vanligt och några travsträckor däremellan. Hade aachen/tvådelat idag igen och hon blir lite stökig emellanåt, försöker dra tyglarna ur händerna på mig. Så kan hon göra med tredelade/remonten också men bara någon enstaka gång ibland.
Hon kändes väldigt nöjd däremellan och det varade i 95% av ridturen så. Även i traven var hon väldigt fin trots att en karl höll på att klyva ved och väsnas. Skritten är fortfarande knagglig.
 
Vi gick över ett väldigt markerat men litet dike idag och jag trodde Dansa skulle hoppa, men hon tog bara ett bamsekliv. Haha. Snopet.
 
Red med sadeln för tredje gången idag och första gången på uteritt. Jag ÄLSKAR den!
 
 

Ny ryttare!

Vår dressyrträning blev inställd idag för att min tränare var tvungen att åka till veterinären med sitt föl. Eftersom att jag ändå skulle upp och träffa sadelprovaren så bestämde jag mig för att åka ändå och rida lite själv i ridhuset. Jag har länge velat sätta upp en annan ryttare på Dansa just för att se hur hon hanterar det och för att höra vad andra tycker om att rida henne. Det är ju bara min tränare som suttit på henne två ggr under inridningen och en gång för några veckor sedan och han är ju proffs så det räknas knappt ;)
 
Jag har dock dragit ut på det då jag inte litat på Dansa tillräckligt och dels för att jag ville att hon skulle vara "tillräckligt duktig".
Idag var det dags! Frida fick sitta upp när jag ridit ett tag och Dansa skötte sig huuur bra som helst. Och likaså Frida. Det gick lite på sniskan precis i början för att Frida satt lite snett och Dansa blev mammig när jag gick bredvid. Men när jag höll mig på bra avstånd gick det över förväntan. Frida följde mina instruktioner och dom var så fina att jag blev alldeles lycklig. Det som gjorde mig ännu lyckligare var att Frida tyckte att hon var känslig för hjälperna och mycket mer lättriden än många hästar hon suttit på, trots att hon är lite vinglig såklart (unghäst som dessutom är i växtperiod), vilket är precis vad jag strävar efter! Och då är hon inte ens riden ett år, så jag hoppas kunna åstadkomma mycket mer med tiden :)
Mitt mål är att få en lättriden häst som alla kan sitta upp och känna sig duktig på och vi verkar vara en bra bit på väg! Det är mycket prat om svårridna hästar hit och dit, men enligt mig har man gjort bästa jobbet om hästen är lättriden. Det är vad jag strävar efter i alla fall!
 
 

Sadelprovning

- Kolla så bommen är hel: Böj ihop och isär framtill där det ska vara stumt. Tryck även sadeln mot magen och kolla så inte sitsen veckar sig för mycket, får vara något rörlig.
 - Bossarna får inte vara knöggliga.
 - Kolla så sömmar och lädret vid sitsen är hela och likaså stroppar. Ju mjukare sits desto lättare nöts sitsdelen ut.
 - Tre till fyra fingrar under framvalvet då du inte sitter på ryggen.
- Vinkeln vid framvalvet ska vara lika som vinkeln vid manken.
 
Detta är vad jag minns från sadelprovarens tips som jag fick för någon vecka sedan då jag bestämt träff för att kolla igenom Dansa. Hon behöver en sadel som är rak undertill och M till MW i vidden samt 17".
 
Sadeln jag har nu som jag också haft sedan första uppsittningen var lite för vid och är för liten för mig då det bara är en 16". Den var också i oblans och låg lite i framvikt. Så sedan dess har jag sökt runt på sadlar som en tok. Svårt när ingen vill lämna ut på öppet köp eftersom varje sadel är unik trots samma bomvidd och märke. Och när det handlar om mycket pengar så vill jag inte riskera att köpa en som inte passar. Funderade hur tusan det här skulle lösa sig, när jag fick ett mejl från en bekant som bor precis i närheten. Då hade jag svarat på hennes mammas annons om sadel och hon kunde ta med den till en hoppträning. HUR TUR FÅR MAN HA?!
 
Sadeln passade dock inte, men hon hade tagit med en extra som inte hunnit läggas ut på annons ännu. Den passade bra så gott vi kunde se och därför red jag med den på träningen. Jag trivdes väldigt bra i den och Dansas päls var nästintill orörd.

Idag tittade sadelprovaren på den och mycket riktigt så tyckte hon att den låg bra och att sadeln var i mycket fint skick. Bomvidden går inte ändra men hon tror inte att Dansa kommer behöva en vidare även när hon musklat sig eftersom hon också ska växa så att manken höjs. Det var en "bulle" som berodde på en skarv som inte var helt hundra gjord och kändes lite igenom bossen. Sadeln låg också något i framvikt så hon ska fylla upp den lite och fixa "bullen", så kommer sadeln ligga perfekt sen :)
 
Jag bestämde mig därför för att köpa sadeln och det känns himla bra! Det blev nästa dubbla priset än vad jag tänkt från början, men jag fick en mycket fin sadel som jag troligtvis kommer kunna ha väldigt länge och allt löste sig väldigt snabbt och smidigt så det känns värt det!
 
Albion K2 Hoppsadel 17" MW
 
Mitt "matchning-hjärta" mår väldigt bra över att äntligen ha en svart sadel till mina svarta träns ;)
 
Ps. När hon stod där på gången upptäckte vi att hon är överbyggd och alltså inne i en växtperiod. Precis som jag anat! Inte konstigt att hon är vingligare att rida än vanligt och har lite sämre koll på kroppen i övrigt.
 
 

Vad mer kan man önska?

Hanna och jag var ute på en så underbart härlig uteritt igår tillsammans med Katja som sprang. Årstiden är min favorit och igår hade vi mitt allra bästa väder också. Sol, lagom varmt och vindstilla. Mums!!
Dansa surade lite i första galoppfattningen som vi tog direkt i Kulabacken, och sedan var hon lite springig i början av traven men sen var hon som en dröm resten av ridturen!
Lagom mycket energi så att hon var pigg och glad men ändå inte låg på och försökte smygöka hela tiden. Jag var väldigt konsekvent med förhållningarna och jag vet inte om det var det som gjorde att hon blev så pass lyhörd så att jag bara behövde använda väldigt små hjälper sedan, eller om det berodde på att hon inte hade överskottsenergi så att hon kände sig nöjd med att hålla den takt jag bad om. Superduktig var hon i alla fall och vi fick beröm från Hanna för att vi inte red i svansen på Winston. Hon gillar inte riktigt det ;)
 
Vi red till badplatsen och tog gräsvägen hem. Gräsvägen är bara en kort sträcka men väldigt mysig! Vi gick förbi renarna för tredje gången och en utav dom kom och hälsa nära staketet och Dansa var så duktig även idag. Tror vi kan säga att hon är invand vid dom nu :) Bara hon får stanna och kika lite ibland och känna att hon har koll på dom så är dom inte farliga alls.
Vi red först och mötte en bil med släpvagn längs grusvägen också och Dansa brydde sig knappt. Hon började tänka bakåt men när jag skänklade på så gick hon fram.
 

Fin dag

Vilken underbar dag!
Startade den med Hanna och Katja i Lillstallet imorse och vi red på en härlig uteritt till badplatsen. Hästarna var lite ovan-vid-värmen-trötta men ändå glada. För mig innebar det bara en helt lagom pigg bebis och kunde alltså mest bara njuta.
 
Vi kom hem vid lunchtid och sedan dess har jag lagat mat och putsat fönster. Har ett halvt fönster kvar nu och magen är mätt så det går bra. Lyssnar på poddar samtidigt och njuter av att ha tid att bara vara hemma och pyssla några timmar mitt på dagen. Det är så mysigt att bara poa på lite här och lite där.
Om någon timme kommer Viktor hem från matchen och då ska vi släppa in hästarna innan vi åker till Växbo på 30-årsfest. Hanna fyllde ju år i veckan, så ikväll ska hon firas! Det kommer garanterat bli en rolig kväll med god mat, lekar och härliga människor, för det är det alltid där.
 
Ja jag har inte mycket att klaga på idag alltså! :) Skulle vara att jag har ont på mitt finger som fick sig en känga av ett verktyg igår då ;)
 
 

Världens bästa barn

 

Piggelin!

Dansa och jag red ut tillsammans med Hanna och Winston idag och hon var pigg som en mört! Jag måste verkligen skaffa mig en fungerande broms, för den här kärvar alldeles för mycket. Haha. Nej seriöst så måste jag bli mycket mer konsekvent. I skritten lyssnar hon hur bra som helst men i trav och galopp tror hon att hon kan göra lite som hon känner med avsaktningarna, och det är ju mitt fel eftersom jag aldrig riktigt sätter ner foten utan mer frågar om hon känner för det. Vilket hon såklart inte gör! :)
 
Vi red både först och sist utan problem, även fast hon tyckte en gård var läskig att gå förbi. Moped och skrikande bil var inte ett dugg läskigt idag och två långtradare ryckte det bara lite i nerverna på henne när de dånade förbi. Tuffingen smög sig fram i henne igen alltså.
 
I galoppen tog hon i ungefär dubbelt så mycket som hon behöver, bara för kul! Första fattningen liknade nog mer ett bocksprång än ett galoppsprång. Jag bara väntade på bocksprång resten av tiden men hon höll sig nästan. På hemvägen när Hanna lade på spöt på Winston så att det lät lite så tog hon det som en ypperlig anledning att busa till det med ett språng och sedan öka på lite. Jag har en känsla av att om det fortsätter med den här energin så får jag nog hålla i mig mer och mer inom de närmsta ridturerna ;)
 
Skritten var sig inte alls lik, varken igår eller idag. Sämre än vad den varit på länge och hon har varit lite vingligare allmänt att rida ut på så jag tror hon har en liten svacka med kroppen.
 
Prio ett just nu ligger på att installera bromsen i de högre gångarterna!
 
 

Lite annorlunda

Kvällens ridtur blev inte riktigt som planerat då vi upptäckte att Winstons sko glappade precis när vi skulle rida iväg. Så istället för att rida till Hårga så red Dansa och jag runt på 3kanten medan Hanna och W tittade på.
 
Det var lite för knöligt underlag för att vi skulle få något gjort igång i traven så vi tränade lite igångsättningar och avsaktningar mellan trav och skritt istället. Igångsättningarna var riktigt fina och hon behöll formen många gånger. Jag satt ner i traven och det gick bra bara jag "hittat till rätta". Jag var tvungen att prova mig fram för att kunna sitta så stilla som möjligt. Avsaktningarna blev inte lika bra just för att jag tappar bort mig lite då och rider slarvigt av någon anledning.
 
Vi travade och tog några galopper på grusvägen också och där var hon lite vinglig i galoppen men väldigt stadig och fin i traven. Blev pigg när vi vände hemåt men lyssnade ändå bra på mig. Gick in på gräset och tog två högergalopper i svängen eftersom hon inte hade lust att fatta den på raksträcka idag. Hon blev alldeles pigg och busig. Fick dock bara bli en raksträcka åt gången plus några tiotal meters bromssträcka eftersom hon blev så pigg.
Travade sedan några varv som avslut och även då var hon hur fin som helst.
 
Lite roligt att hon har svårast för vänster galopp på bana men ute på raksträcka så är hon svår att fatta höger på istället. Undrar hur det går ihop?
 
Vi var ute i drygt 30 min och även om passet blev lite som det blev eftersom underlaget var så pass dåligt så känns det ändå som att vi gjorde lite nytta och hade kul framförallt :)
 
Peter och Frida gick förbi och Peter tyckte Dansa såg skramlig ut i benen. Haha ja så kan man också förklara en vinglig unghäst.
Han skulle hört Winstons sko, den skramlade den också!
 

Löshoppning

 
 
Tillhörande inlägg hittar ni här.

Grattis!

 
Idag fyller världens bästa Hanna år. Hela 30 stycken!! Hon är en av de viktigaste och bästa personerna i mitt liv. Det finns aldrig någon tvekan om att hon finns där när man behöver någon som mest. Dessutom gör hon (tillsammans med Annika) mitt nuvarande hästliv möjligt med att ställa upp som ridsällskap även Dansas mindre bra dagar, då hon helst att sluppit pga nervositet. Fast för det mesta tycker hon det är kul!!
Sen ska vi inte glömma alla de gånger hon planerar om sitt liv för att kunna följa med mig och Dansa på träningar och allt annat nödvändigt. Många skratt och mycket tok blir det också under alla dessa timmar vi spenderar ihop vecka efter vecka :)
Vad gjorde jag innan jag lärde känna Hanna för 2 år sedan?!
 
Så en här människan, med ett hjärta av guld är värd väldigt många och stora GRATTISAR!
 

Skärmdumpar

 

Löshoppning

Ikväll har vi varit iväg på löshoppning med Dansa på Brs. Äntligen! Har inte stämt någon dag under hela våren och idag blev det ju dagen efter hoppträning vilket såklart inte är ultimat. Det var nog en hel del träningsvärk i lilla kroppen idag.
 
Hon var hur som helst superduktig! Hon hoppade som max ca 115. Hon rev inget, förutom ett av förhindren en gång men var i bommar lite här och var. Hon är ju inte direkt rädd om sig även fast hon inte alls ofta är i bommarna på hoppträningarna vi hunnit med i höstas och igår då.
Gabbi tyckte i alla fall (fortfarande) att hon hoppar bra. Hon hoppade bättre när hon kom in lugnare, i början rusade hon in. Hon tyckte däremot att hon är lite för långsam men med mer styrka trodde hon kvickheten skulle komma.
 
Hon tyckte också att hon är så lugn och även mamma kommenterade det efter gårdagens träning. Dom har helt rätt! Dansa är hur snäll som helst att rida just nu så egentligen skulle jag kunna kasta upp vem som helst, om jag inte var så hönsig. Men jag jobbar på det för jag längtar till resten av världen får känna hur underbar hon är ♥ Hon är väldigt behändig att ha att göra med på marken och i stallet nu också, de där myrorna i kroppen hon har på vintern har lagt sig till ro.
 
 

Träningsfilm

 
 
Tillhörande inlägg hittar ni här.

Töm

 

Årets första hoppträning

Som jag har längtat! Lillskrotan hade nog också längtat för hon var som en liten kanonkula idag och glömde helt bort att hon inte kan galoppera i svängar. Haha. Idag galopperade hon utan kors i tighta svängar utan att blinka, tänk vad lite hinder kan göra :)
 
Vi travade över lite cavaletti och hoppade sedan några kryss som enkelhinder innan vi avslutade med en lite kortare och en lite längre bana. Jag kunde lägga på skänkeln och gasa på om jag ville och jag kunde korta upp galoppen något om vi behövde svänga. Häftigt känsla från Dansans rygg!
Första hindret blev stillastående och sedan vinglade hon ganska mycket något språng till, men sedan sög hon tag i hindren mycket bättre än vad hon gjorde i höstas. Vi rev ett hinder rejält då vi kom lite för nära och hon struntade i att lyfta på tassarna. Sådana missar behövs så att hon lär sig att backa av och mer än så behövs för att bräcka hennes självförtroende. Det känns skönt att hon är så säker i sig själv.
 
Eftersom hon blivit så tittig i allmänhet så var jag lite fundersam hur det skulle bli med hinder, men de klossar vi hade med idag struntade hon blankt i så jag hoppas det fortsätter så.
 
Hon var så otroligt duktig idag och tyckte att det var såå kul! Jag med ;) Hon var knappt trött efteråt trots mycket hålligång och styrketräning plus att vi var 3 unghästar och ytterligare 2 hästar värmde upp kors och tvärs i paddocken.
 
Linda och hennes syster hängde med oss idag och Linda tog massor utav fina foton på både Dansa och Bronzac. Älskar att få fina foton! Hanna var som vanligt lika snäll och filmade så det kommer så fort jag klippt ihop. Guld värt!!
 
 

Långfredag & långskritt

Dansa ska hoppträna imorgon och löshoppa på måndag så därför bytte vi ut gårdagens klättring mot en lugn ridtur  eftersom de två tidigare passen under veckan också vart rätt krävande.
 
Vi red ut på E tillsammans med Hanna och Winston och det var hur mysigt som helst! Jag satt upp på stallplanen och red längs hela kyrkvägen förbi hästarna i hagarna för första gången. Hästarna kan vara väldigt vilda och Dansa tycker att det är väldigt obehagligt och eftersom det går en hel del trafik efter den lilla vägen så har jag tidigare valt att leda henne hela vägen ut till E. Men igår red jag och hästarna var väldigt lugn, och likaså Dansa. Det åkte förbi många personbilar och hon spänner sig lite så det är bra att vi får nöta med dom. En traktor åkte förbi på hemvägen också när vi stod på en avfart och då steppade hon lite och tänkte kasta sig bakåt, men när jag säger åt henne så håller hon sig kvar åtminstone. Jag är noga med att vara väldigt lätt i handen så att hon inte ska ta flykten uppåt.
 
Vi var ute strax över 1h och skrittade större biten. Dansa hade härlig skritt som vanligt nu och i traven var jag mer konsekvent i ställningen så hon arbeta på så fint där nästan hela tiden trots att hon var pigg. Jag sitter bara och ler och känner mig så lycklig när hon går sådär härligt! Jag måste vara ännu mer noggrann med att inte låta henne kliva på för stort och rusa iväg även om det gick mycket bättre idag. En sträcka på hemvägen blev hon sådär underlig igen som förra veckan, känslan av att hon försöker rusa ifrån något också sparkade hon bakut. Det höll i sig max 100m. Idag kändes det ännu mer som att hon kanske bara visar att hon vill springa fort, så hon kanske bara har något speciellt sätt att visa det på. Hon är ju onekligen lite speciell på många andra plan den lilla damen :) 
 
Vi tog även två korta galopper och i den ena så har vi skarp vänsterkurva och en bit efter en skarp högerkurva och när vi kom emot den i vänster galopp så fick jag för mig att prova sitta om och ge högerskänkel, bara för att se vad som hände. Och vet ni! Hon bytte till höger fram! :) Det blev ju korsgalopp men jag tycker hon var så duktig som ändå förstod lite. Hon som aldrig vart med om byte förut. Det är inget vi ska träna ännu men jag blev bara tvungen att testa.
 
Bron traskade hon över utan att tveka idag även om hon inte riktigt supergillar den.
 
Imorgon är det som sagt var hoppträning, och som jag längtar!! Ska bli spännande att se hur hon beter sig. I höstas blev hon piggare för varje gång och hoppade större och större. Speciellt de första hoppen för dagen. I år har hon dessutom mycket mer kondis och styrka så jag får nog hålla i mig imorgon :)
 
 

Töm 16 april

 
 
Varför jag ysschar på henne under volten är för att hon reagerade lite på ett tåg där och sedan försökte hon bryta ut mot Lukas i varje varv. Det där ljudet är det enda som jag får en aha-reaktion av. Skönt att ha hittat ett sånt ljud då jag lättare får kontakt med henne under situationer då hon är lite väl i sin egna värld.
 
Tillhörande inlägg hittar ni här.

Dressyr 14 april

 

 

Här kommer en lång film från måndagens träning. Jag har tagit med original-ljudet så att det blir roligare att titta, kanske ni kan snappa upp något ni inte visste till och med. Den blev som sagt väldigt lång men jag var tvungen till det för att få med allt jag ville så att jag kan titta på den här sammanfattningen istället för hela som är 25 min lång.

Tillhörande inlägg hittar ni här.


Min bästis

Jag har tagit ett beslut att ha medryttare till Bronzac 4 dagar i veckan från och med nu, istället för 2. Det är lite olika faktorer som spelar in men den största anledningen är att jag helt enkelt är för stor för honom med den åldern han har. Jag kommer skriva mer ingående om det här beslutet senare när det lagt sig lite. Just nu är det bara jobbigt så jag skjuter tankarna lite åt sidan.
 
Såhär är livet. Vissa sanningar är jobbigare än andra och tiden går inte att stanna. Det ända viktiga för mig är dock att Bronzac mår så bra som han kan, och jag är övertygad om att det här var bästa alternativet. Vi får ta vara extra mycket på de dagar vi har tillsammans även om det inte blir så mycket ridning, vilket heller inte är det viktigaste. Jag kan ju dessutom hälsa på honom precis varje dag om jag vill.
 
Ponnyn med världens största hjärta som har gett och ger mig så otroligt mycket ♥
 
 

Ingen flismaskin

Frida och Lukas följde med mig och Dansa till Kyrkpaddocken ikväll där jag tömkörde. Dansa var väldigt duktig och inte alls stark som hon varit de sista gångerna. Men hon går i en högre form nu, även i ridningen, vilket hon inte gjorde förut. Jag vill gärna ha en lägre form i framförallt tömkörningen så vi får jobba på det. Har nog endel med piggheten att göra.
Vi tränade övergångar mellan skritt och trav och på att enbart skritta, även fast det är såååå tråkigt om Dansa får tycka till. Lite galopp i båda varven också och vänster var svår idag. Blev mycket kors och tok men hon kämpade på bra och jag sprang med och stöttade henne så gott jag kunde så ibland klarade hon 1-2 hela varv. Vi kämpar vidare :)
 
Det kom två persontåg och ett godståg och dom bryr hon sig inte om, förutom en gång då hon kastade sig lite. Men allt annat i världen är ganska farligt nu, men det vet ni ju redan ;)
 
En stor positiv nyhet är att flismaskinen är avstängd för sommaren. Underbart! Även om jag tror hästarna skulle vänja sig en del efter ett tag så skulle dom inte vara helt sig själva eftersom att den lät så himla oregelbundet.
 
Hanna och Winston kom i slutet och tränade lite högergalopp och det gick hur bra som helst! Jag är väldigt imponerad av vilket jobb hon gjort med honom. Riktigt, riktigt bra. Nu ska jag bara bearbeta Hanna att vara med på någon träning för det tror jag hon skulle älska för hon är lika kunskapstörstig som mig.
Frida galoppa runt på honom också och hon ser ut som en liten fluga. Haha.
 
 

Träning Brs

Idag var vi äntligen iväg på träning igen! Sist var vi tvungen att ställa in eftersom Dansa var skadad och eftersom vi bara tränar varannan vecka så blir det lång emellan om en ställs in.
 
Det var otroligt stor skillnad på Dansas inställning och ridbarhet idag än vad det var sist. Och då har vi endast ridit i paddock en gång sedan dess. Det säger mycket om hur mycket vi får ordning på under uteritterna utan att Dansa knappt märker det. Finurligt!
 
Skritten
Den sa Patrik var helt rätt idag. Hon skrittade ledigt genom hela kroppen helt av sig själv. PRECIS vad jag velat uppnå. Jag har sagt det till Hanna senaste ridturerna att den känns så himla mycket bättre och jag behöver väldigt sällan rida henne dit, utan hon går självmant där. Jag har dock varit väldigt noga med den tidigare och så fort jag leder henne så är jag på och tjatar på henne om hon inte har rätt bjudning och tempo framåt. Det verkar ha gett resultat :) Hon stannade och surade en gång men då kickade jag till med sporrarna en gång och då blev hon lite förvånad och sedan fanns det inte en antydan till det. Skönt att något fungerade mot den olaten.
 
Traven
Dansa var riktigt piggelin idag vilket jag inte alls är van vid som jag skrev från senaste uteritten. Haha. Det är dock underbart härligt, dels för att jag tycker att det är lättare och roligare att rida en häst med egen motor och som man får bromsa lite än en som behöver ridas framåt för varje meter. Dansa tyckte det verkligen var hur kul som helst och jag blir lycklig i hela kroppen utav det.
Vi travade runt på fyrkanten och gjorde stora volter lite här och var. Hon hade ingen antydan till att dra sig utåt på öppna sidorna idag så jag kunde jobba henne med innerhand och innerskänkel för att forma henne. Det blev mycket halvhalter för att hon inte ska bli springig och få för stort steg (det är dåligt dels för hennes kotor då hon trampar igenom mer då och dels för att om jag låter henne ha de där stora stegen så kommer hon tillslut tycka att det blir för svårt och börja tänka bakåt igen, enligt P). Blir hon stuttig i traven så behöver jag lägga på mer innerskänkeln för att då är hon för kort där och behöver "puttas upp". Det händer mest i vänster varv. De stunder hon går precis som hon ska känns magiska, jag kan inte sluta le och får som ett lyckorus i kroppen. Haha. Det blev många sådana stunder idag, dock korta eftersom Dansa inte har styrkan än för att gå stadigt i formen. Det jag tar med mig idag är att jag måste jobba mycket mer med innerhanden, även när hon går rätt. Mjuka och fina rörelser men aldrig helst stilla. Jag har också lärt mig mer hur och i vilka situationer jag ska använda mina skänklar.
 
Galoppen
 Här blir det lite rajtantajtan då jag släpper allt, sitter blickstilla och bara önskar att hon ska fortsätta hålla galoppen. Haha! Idag visade även våra galopper ute resultat då hon orkade runt flera varv i vänster. Hon gjorde det ju i paddocken förra veckan också men idag var den mer stabil. Fast nä, stabil får den nog inte kallas.. men den var där i alla fall! Jag måste komma ihåg att lägga innerhanden lågt och leda inåt så att jag inte tar den över manken, och att jag använder ytterskänkel så att hon inte korsar.
Sen måste jag börja rida i galoppen, men det kommer ;) Höger galopp gick även den lite bättre än vanligt. Fattningarna var dock sämre än på länge, vi raceade iväg i slängtrav in i galopperna nästan varje gång och det var länge sedan.
 
Allt kändes så otroligt roligt och bra på träningen igår. Största pluset var att Dansa tyckte att det var kul och hade inte bara framåtbjudning utan blev till och med pigg!
 
 

Veka kotor

I somras uppmärksammade jag att Dansa gick ner med kotan väldigt djupt på vissa kort från ridpassen. Jag funderade ett tag runt det men skjöt det åt sidan efter ett tag och tänkte att det säkert inte var något annorlunda med det.
Nu när vi var och röntgade henne för några veckor sedan så påpekade veterinärerna det också när jag frågade vad dom tyckte om hennes kropp. Hon sa att man önskar att dom var något kortare för att som hon är byggd nu så blir senan mycket mer belastad och därför kan hålla sämre.
Jag har aldrig ens tänkt på att sånt kan spela in. Det är mycket jag inte vet om hästkroppen.

 
 
Nu har jag såklart läst på om det och förstått att man ska vara försiktig med djupa underlag vilket inte känns som någon fara då vi mest rider ut, och har planer på det i fortsättningen också. Att rida på hårdare underlag och sakta bygga upp senan är ännu viktigare än vanligt. Man kan även använda den variant av benskydd som går runt kotan och en liten bit nedanför eller linda för att ge extra bra stöd.
Jag har redan innan tänkt att jag ska köpa vita dressyrskydd till träningarna och nu har jag sett ut ett par i den varianten.
Pratade med hovslagaren i onsdags om vad man kan göra den vägen också och det var att hålla tårna korta och trakterna högre med lite för stora skor, om jag förstod det rätt. Vilket var lite dumt framtill såklart eftersom hon väldigt lätt trampar av sig då. Han fixade till det som gick för dagen förutom att byta skostl, vi får göra ett försök med det sedan och hoppas att hon behåller dom på.
Tydligen så har hon ärvt sina långa kotor från sin mamma Visa. Vad jag läst om så vill man ha dem långa för att hästen då får finare steg och bättre svikt. Däremot vill man inte ha dom allt för långa just på grund utav hållbarheten. Med Dansa känner jag mig lugn eftersom vi är medveten om det redan nu och kan ge de bästa förutsättningarna och dessutom så ska hon inte bli elithäst i någon gren och pressas heller inte alls på samma sätt.
 
 
 

Renträning

Distanspass som jag kallar de längre ridturerna på lite drygt 1 timme gick idag till badplatsen. Vi höll igång ganska mycket och Dansa var så pigg och glad. Älskar att känna att hon gillar det vi gör. Jag måste dock lära mig att rida henne lite på nytt nu när hon har så bra framåtbjudning och tillochmed är pigg. Haha. Gör mycket halvhalter och det går bra stundtals. Även om det blir lite rally däremellan!
 
I slutet idag var hon hur fin som helst så jag passade på att träna att ställa henne i halsen lite åt höger och vänster, vilket gick jättebra. Vi tränar också mycket i skritt där jag vill ha bra tempo vare sig hon går på lång eller kort tygel. Som det är nu tycker jag den fungerar superbra och jag behöver bara sätta upp det tempo jag vill ha och sedan håller hon sig där tills jag ber om något annat.
 
Vi höll igång bra under nästan hela ridturen med trav och galopp men Dansa blev inte alls trött utan kändes bara helt nöjd efteråt. Börjar få bra kondis minsann :) Förbi renarna gick det hur bra som helst. Hon blev mindre spänd än sist och renarna stannade kvar ett tag så att Dansa hade chans att titta lite på dom och se vad det var för filurer.
I lilla backen ner mot badplatsen flög en anka iväg flaxandes i vattnet och där satt jag på långa tyglar. Tur man har snabba reflexer ibland, annars hade jag nog blivit kvar på backen när Dansa skjöt iväg ;) Dansa har som sagt blivit en tittig liten dam, hon som inte reagerade på någoting alls förut.
 
Vi galopperade först några sträckor på en väg längs vattnet och det gick bra första sträckorna, men sen tröttnade Dansa och började sura mot skänkeln. Vi kom framåt efter en bit och fick trav och några meter med galopp innan vändplatsen. Sen fick Hanna och Winston rida först en sista gång så att vi kunde avsluta bra och då var det sprutt i hovarna minsann! Dansa tappar helt gnistan när man rider fram och tillbaka vilket jag kan förstå lite grann, då till och med Bronzac ogillar det skarpt.
 
Innan vi gick från badplatsen lät vi dom titta lite närmare på vattnet. Dansa gick så att hon hade en halv meter kvar och jag bad inte om mer heller. Tror att hon kommer gå ner sen om vi fortsätter att smygtitta lite ibland utan press. Hon är ju lite nyfiken i en strut :)
 
Hon är en riktig tunnis nu och jag hoppas det beror på en växtperiod. Hon har tappat lite de tidigare vårarna också men inte riktigt såhär mycket. Ska köpa maskkollen och se hur det står till med det också. Aptiten är det då inget fel på.
 

Nervig bebb

Idag stod det klättring på schemat, och klättring blev det. Här ska det byggas rumpa och rygg! Hästarna fick gå upp för skolbacken 4 gånger och genom lillskogen 2 gånger. Dansa ville gärna trava upp första gångerna i skolbacken men jag var noga med att ha ett lugnt tempo och låg form så att hon fick ta i på rätt sätt. Sista gången tyckte hon var jobbig. Backen är inte alls lång men vi tar det försiktigt nu i början och ökar succesivt.
 
I lillskogen traskade hon på och var duktig. Det började blåsa väldigt rejält i mellanåt och Dansa var faktiskt lite lättskrämd idag vilket inte hör till vanligheterna (förutom hennes nyfunna rädsla för högljudda fordon). I travsträckorna som vi klämmer in emellanåt så blev hon väldigt spänd och började skjuta rygg och streta emot med huvudet, som om hon ville springa ifrån någonting. Jag trodde först att det var något med tränset eftersom jag inte ridit med det på länge, men efter att vi travat några vändor till så slappnade hon av och var hur fin som helst istället. Så kanske det bara var överskottsenergi ändå även fast det inte kändes så.
 
Tillbaka i stallet så stretchade vi höger fram som vanligt efter instruktioner från kiropraktorn. Hon är svagare i sin högersida och innan den blivit stark nog så får hon lätt låsningar där. Hon tycker det är väldigt meningslöst att lyfta benet rakt ut i vädret och hoppar loss. Tills jag kom på en lösning! Jag matar henne med morot eller kittlar henne på mulen med ena handen samtidigt som jag lyfter med den andra. Då glömmer hon bort vad vi sysslar med. Lämpligt att hon är så lättlurad för en gångs skull. Haha.
 
Sommar 2013

Träningsschema

För några veckor sedan gjorde jag ett schema för Dansa. Jag valde att lägga upp det i en tvåveckors period, dels för att få med alla moment jag vill och dels för att dressyrträningen bara är varannan vecka.
 
Det var faktiskt lite meckigt att få ihop allt så att det ska stämma med antal vilodagar, arbetstider, tillgång till sällskap och för att anpassa hårdheten på passen och sprida ut dem så att hon hinner återhämta sig tillräckligt emellan.
Jag vill ha en vältränad och sund häst men är samtidigt rädd för att hon ska få någon ridrelaterad skada pga min okunskap. Jag har läst mycket och det finns inte så mycket att läsa om det här ämnet faktiskt. Jag har även frågat många i min omgivning, men det är väldigt svårt att veta vem jag ska lyssna på då alla säger helt olika. Har ni några tips där ute får ni väldigt gärna komma med dom!
 
Jag har i alla fall grundat mitt schema på Dansas svagheter och sånt som jag vet är viktigt att stärka. Det svåra är att sätta en gräns där hon tränas och blir bättre, men samtidigt inte så att kroppen pressas för hårt. Ett vanligt tänk som jag snappat upp är att träning 4-5 dagar i veckan är lagom, och det ska blandas med uppsutten ridning och arbete från marken vilket jag tror är jätteviktigt. Just nu går hon 4 dagar i veckan inklusive ett tömpass. Till sommaren är tanken att en extra riddag ska läggas till. Till en början varannan vecka.
 
Såhär ser schemat ut för tillfället. Jag har inte hunnit testa det då olyckan satte stopp, så jag gör fortfarande lite ändringar här och var. Det här är heller inget jag följer till 100% utan mer som en mall och vägvisning då jag planerar in veckorna för att hinna med hästar, jobb och allt annat som ska få plats. Jag försöker känna av Dansa så att vi anpassar oss efter henne.
 
Vecka 1
Måndag - Paddock . Bommar el ren dressyr
Tisdag -  Vila
Onsdag - Uteritt . Kondition
Torsdag - Töm
Fredag - Vila
Lördag - Uteritt . Distans
Söndag - Vila
 
Vecka 2
Måndag - Dressyrträning
Tisdag - Vila
Onsdag - Töm
Torsdag - Uteritt . Klättra
Fredag - Vila
Lördag - Vila
Söndag - Uteritt . Mycket skritt
 
Från och med nästa vecka kommer hoppträningarna dra igång och det kommer troligtvis bli en gång i veckan.
 
 

Vänster galopp

Idag skrittade Hanna och jag iväg till kyrkpaddocken med Dansa och Winston. Första gången jag red dit faktiskt, annars brukar jag alltid gå. Det är första gången vi rider i den paddocken sen i höstas.
 
Hon var lite spänd och springig i början av traven så vi red runt på olika vägar och när hon slappnade av lite så körde vi galopp. Vänster först då den är svårast. Hon bröt av efter långsidan de första gångerna, men sedan fick jag henne att kämpa igenom kortsidorna också några gånger så vi galopperade hela varv! Det såg nog ganska galet ut för jag fick kämpa rejält för att hålla igång henne men huvudsaken är att vi klarade det, så får vi ta stilen senare.
Det märktes så tydligt på Dansa att hon också blev glad och stolt över att förstå att det fungerade, för efter en kortsida så kämpade hon självmant lite extra. Hon tog mina skänklar framåt istället för att ge upp och bromsa. Underbart! Hon drog sig mot W i nedre delen så då blev det tight att svänga då hon inte riktigt lyssnade på min styrning, men några gånger klarade vi det medan det några gånger blev lite travsteg emellan. Men det absolut bästa var att hon hade framåtbjudningen i princip hela tiden.
I höger galopp kunde vi galopperade flera varv i sträck och dessutom ta någon större volt ibland. Självklart inget som var perfekt, men med de galopp-problem vi haft så är det här ett stort stort steg i rätt riktning. Även idag ville hon vinkla ut huvudet väldigt mycket i höger galopp. Hon bjöd in i galopperna varje gång och fattade från en samlad trav.
Hon blir som vanligt mycket mer avslappnad och fin i traven efter lite galopp. Spänningarna släpper då så hon gick stadigt och fint i form medan vi travade runt på olika vägar. Innan jag avslutade så satt jag ned och kortade traven några korta sträckor också.
 
Jag är väldigt nöjd över dagens ridpass dels för att Dansa hade väldigt fin framåtbjudning hela tiden i alla gångarter (stannade och surade mot skänkeln några gånger men det hade inget med bjudningen att göra) även om jag inte kunde utnyttja den så bra till en början. Dessutom så red jag som jag skulle i galoppen. Kom hela tiden ihåg innertygel och ytterskänkel i svängarna, vilket jag haft svårt med tidigare. Imponerad av all energi som Dansa hade trots den hårda uteritten igår. Hon börjar få upp flåset mitt lilla troll.
 
I den här lilla paddocken har vi tidigare bara lyckats galoppera en långsida åt gången och i segisgalopp, förutom ca 1 gång då vi fått ihop ett helt varv i höger. Så ni förstår dagens framsteg :) Det var två stora vattenpölar i paddocken också som hon plaskade rakt igenom hela tiden utan att bry sig.
 
Sommar 2013

Kiropraktorn

Idag var kiropraktorn även till Bronzac och kollade igenom honom. Han hade en liten låsning i höger bog, annars var han mjuk och fin. En riktig järnrygg sa han!
Min supermanboll som är tjockare än vad han någonsin varit. Dom går ju på fri tillgång av hö under vintern och det utnyttjar Bronzac till fullo. Dom hade det förra året också men han reds nog lite hårdare då. Han hade inte lika många "gamla dagar" då, som jag kallar det. Det är de dagar då han känns stel och helt enkelt gammal. De dagarna lullar vi runt i den takt han känner att det fungerar med.
 
Igår tömkörde jag i paddocken. Bronzac tycker att det är superkul och blir lite busig till och med ♥
 
 

Bonnjänta

Som den bonnjänta Dansa är född till så är det inte OK att vara rädd för traktorer. Hon är praktiskt taget född med en traktor i hagen.
Nu har hon under det här året (alltså under lång tid) reagerat på två lastbilar, två personbilar (? av alla hundra som åkt förbi), flera traktorer och 3 mopeder. Det har aldrig blivit någon situation som kunnat skrämma henne och jag känner mig lugn som en filbunke och kan därför inte heller ha påverkat henne. Så många bilar, fyhjulingar, mopeder som åkte förbi henne både innan och emellan de gånger hon blivit rädd så ser jag inget logiskt samband. Traktorer och lastbilar har vi dock inte vart i kontakt med på det sättet (konstigt nog med tanke på hur mycket vi varit ute på under de här åren) när vi promenerat eller ridit så jag vet faktiskt inte hur hon skulle reagerat på det förut heller.
Jag tror det mest rör sig om vårkänslor och överskottsenergi faktiskt. I alla fall med mopederna för dom är hon så van vid.
 
Annika höll på med traktorn när vi kom tillbaka från ridturen igår så jag bad henne att åka lite för att Dansa skulle vänja sig. Hon åkte runt runt runt på gårdsplanen i minst 5 min så Dansa och jag gick runt och mötte henne hela tiden (jag ledde henne från marken) för att hon skulle vänja sig, men hon blev rädd nästan hela tiden. Hon trippar på sidan eller kastar sig bakåt, men fortsätter ändå framåt när jag ber henne, om än lite på sniskan och så. Det gick lite bättre mot slutet men hon var inte helt lugn. Det gick bättre när jag testade att stå stilla och låta henne bara stå när den kom åkandes, då ryckte det bara i "kasta-sig-bakåt/backa-musklerna" men när jag petade på henne med spöet så stannade hon kvar bredvid mig.
 
Kom att tänka på tågen också. När vi är i kyrkapaddocken bryr hon sig inte om ett godståg skramlar förbi på 20 avstånd, så vad är så farligt med traktorer? Hon blev även rädd en gång för ett x-tåg på 100m avstånd, så det känns verkligen som en fjantgrej.
 
 

Farliga traktorer

Uteritt på dagens schema och den skulle gå runt renarna. Men när vi närmade oss så fick vi se en traktor med vagn stå på och precis utanför renhagen. Det blev bara en smal passage däremellan och eftersom Dansa bara gått förbi dom en gång tidigare, och då tyckte att dom var läskiga, så bestämde jag mig för att det var lite väl avancerat för idag så vi vände och red en bit längs Landavägen istället. Dansa hann få en liten glimt av renarna och var väldigt lätt på foten hoven ett tag.
 
Hon var pigg och framåt idag men ändå så himla duktig och lyhörd. Kändes som hon skulle bjuda på ett och annat språng i galoppen, men det kom aldrig. Och det tackar jag inte nej till. Haha. Bromsen skärvar dock en hel del speciellt från trav ner till skritt. Jag måste bli mer konsekvent där som i tömkörningen. Nu kom jag förresten på att hon stannade och studsade en gång i galoppen faktiskt, så det vart lite småsprång ändå. Hon har inte hållit på så på länge, men båda de senaste ridturerna har hon gjort så en gång. Rackarunge.
Vi gick först en del av bortvägen och hon stannade och surade mot skänkeln i första travigångsättningen och en gång av någon annan anledning. Hon går dock fram nästan direkt.
 
Hon känns så stadig och stark i traven nu, men söker sig inte neråt så mycket. I höger galopp så skjöt hon ut bogen och lade huvudet mot vänster så jag fick försöka räta upp henne rejält där. I traven hade hon också en tendens till det och när jag väl fick henne helt rak så blev traven helt annorlunda. Riktigt fin!
Passade som vanligt på att träna lite skänkelvikningar i skritten och gick även ner i lite diken. Hon blev lite tveksam men gjorde det eftersom jag bad henne. Kan vara bra att hon kan det utan tvekan då det behövs på vissa ridvägar.
 
Dansa har som jag skrivit tidigare börjat reagera på vissa motorfordon. Hon känns inte jätterädd utan mer som att hon passar på. Förutom då hon blev rädd för mopeden på promenaden här om veckan. Idag kom först en traktor med snökedjor som hon reagerade på lite, sen en traktor med vagn och även en helt vanlig personbil. Alla gånger då jag stod på backen innan jag suttit upp och efter att jag suttit av. Hon kastar sig bakåt och sista gången petade jag på henne med spöet precis när hon tänkte, och då stod hon kvar. Så jag måste nog vara lite mer bestämt och säga åt henne istället för att ignorera.
 

Annika har skrivit en varningsskylt till hagen då det är personer som går genom hagen för att komma till sjön. Undra vem hon syftar på? ;)
 

Underbara bebis!

Planerade om lite så Dansa och jag hängde med Hanna och Winston på uteritt ikväll. Vi red en bit upp på berget och Dansa var helt underbar!
Lagom pigg, väldigt lyhörd och bara den bästa bebisen som finns! Hon är verkligen helt återställd och det känns så skönt.
 
Vi skrittade mycket men höll igång i trav och galopp en bit också. Galopperna var bra med fin bjudning (lite väl mycket emellanåt, haha), men hon surade lite när jag bad henne öka som vanligt. Dock bröt hon aldrig av utan bromsade in och bytte galopp, sen ökade hon faktiskt. Så då fick hon massor av beröm!
Blev en liten bakutspark av glädje under en av galopperna också. Busfröet tyckte det var kul att leka i skogen med stora bästisen, Winston, igen :)
 
Dansas trav var helt annorlunda på ett positivt sätt idag. Kan inte riktigt sätta fingret på vad, men känslan var super. Kändes stadig och jämn med lagom steg. Likaså skritten var kanon. Hon skrittade på med bra bjudning och långa steg hela tiden. Vare sig jag hade kort tygel eller lång. Jag vet inte om det beror på att Dansa var annorlunda eller om det var för att jag red annorlunda idag då jag red som på träningen (som nu var för drygt 2 veckor sedan). Noooooga med att ha jämnt stöd i tyglarna och inte ge eftergift i nya gångarter eller om hon tappar bjudningen. Hon drar ut huvudet och försöker få tyglarna någon gång då och då men jag tror hon slutar med det snart då hon inser att det inte hjälper.
Hon var inte alls spänd idag utan slappnade av från start och sökte sig neråt stundtals. Gjorde några skänkelvinkningar över vägen också.
 
 

Flytt på G

Om 5 veckor flyttar jag ifrån min älskade lilla lägenhet och blir sambo med världens bästa Viktor. Vi har köpt en 3a tre portar bort, så det blir ingen lång flytt. Haha. Men vad skönt det ska bli! Underbart att ha ett riktigt kök, sovrum och ytor att röra sig på och saker att pyssla med. Viktor och jag har i princip bott tillsammans sen jag flyttade till den här lägenheten, men det har inte funnits plats så att han har kunnat ha alla sina kläder och så här. Så det ska bli mysigt att flytta ihop på riktigt ♥
 
Jag har fått för mig att jag ska bygga en egen klädstege. Hur det slutar är det ingen som vet.. haha. Hanna hjälpte mig att såga ner björkar idag som Annika visade oss utanför hästhagen. Jag fick kämpa ihjäl mig för att få ner dom med den såg vi hittat, vilket inte var så konstigt då vi fick veta att vi använde en järnsåg. Haha!
Morfar berättade även att om jag väntar några veckor så dom hinner sava så är det mycket lättare att ta bort barken. Synd bara att jag redan hade tagit ner dom träd jag ville ha redan.. som sagt, det börjar bra! Men jag ska banne mig inte ge mig. När den är ihopsatt och vitmålad så kommer den bli sååå snygg!
 
Jag har haft lite ångest över att behöva flytta ifrån den här lägenheten någon gång då jag inte trott att jag ska kunna trivas lika bra på något annat ställe och för att jag tycker att den är så fin. Men sen vi bestämde oss för att ha något större så känns den här bara mini liten. Jag känner mig helt ihopknöcklad efter att ha vart hemma en kväll. Nu när vi hittade en lägenhet i samma hus så känns det ännu bättre. Här vet vi att vi trivs i området och med föreningen. Lägenheten är dessutom fin, fast den kommer bli ännu finare med lite småfix!
 
Ja jag längtar till 8 maj!
 
 

Tillbaka på ryggen

Idag satt jag äntligen upp på Dansa igen efter 2½ veckas vila. Underbart, jag älskar att sitta där!
 
Vi skrittade runt hemma på vägarna, i 30min, och travade någon kortare sträcka. Hon var väldigt lyhörd på mina hjälper och var så lugn och snäll. Skötte sig exemplariskt med andra ord. Hon kändes lite spänd i början men slappade av sen, kan bero på att hon inte haft ryttare på länge eller för att hon var rädd att det skulle vara obekvämt. Hon var även lite tveksam till första travigångsättningen, men när hon insåg att det kändes bra så var hon sig själv sen.
 
Jag tyckte hon inte kändes så glad. Jag inbillade mig nog bara för hon var alert och med på noterna hela tiden även fast hon var så lugn. Ville gärna smygöka i traven.
Hon har blivit misstänksam mot mopeder sedan den där gång vi var ute och gick för någon vecka sedan. Hon har aldrig brytt sig det minsta förut.
 
 

Töm igen

Idag tömkörde jag Dansa på trekanten igen. Hon var lika fin och stadig idag som i måndags. Hon blir lite stark i vänster varv och drar sig utåt så jag måste vara försiktig så att jag inte hänger fast i innertygeln utan bara leder. Det är lätt hänt när hon drar sig utåt nästan konstant.
 
Galopperna var i princip lika bra idag, kanske något sämre bjudning. Men jag morrade lite på henne så hon kämpade på några varv i båda håll. Inge kors idag heller men däremot någon felfattning.
 
Vi tränade mycket på övergångar skitt-trav-skritt. Igångsättningarna är hon väldigt duktig på, man ser tydligt hur hon höjer ryggen och trampar iväg i traven. Avsaktningarna är dock sega som kola. Det kan ta upp emot 1½ varv innan hon saktar av och då skrittar hon några steg innan hon provar att trava igen.
Jag har varit väldigt mesig med det där och mest bara väntat ut henne, men nu inser jag att jag måste bli mer konsekvent så att hon förstår att man faktiskt måste lyssna på mina förhållningar och bromsningar. Inte latja som man vill.
När jag blev mer konsekvent så tog det bara ett halv varv att bryta av, så det var ju en stor framgång. Haha. Men när jag sa åt henne bestämt så saktade hon faktiskt av på bara några meter. Så vi får jobba vidare på det där så sitter det nog snart. Jag måste sluta dalta bara.
 
Hennes form är otroligt stadig och fin under tömkörning nu. Idag lade hon omkull huvudet lite i höger varv dock, men det var nog för att hon var trött.
 
Imorgon ska jag äntligen rida igen! Jag hoppas att jag inte får ångra att jag längtar ;) efter 2½ veckas ridvila med endast 3 tömpass.
 
Sommar 2013

Klätterapa

Mina två bröder har blivit väldigt intresserad utav klättring. Till en början så åkte dom runt till olika berg och klättrade utan säkerhet och på inte allt för branta och höga ställen (vill jag övertala mig själv i alla fall..) men för ett tag sedan gick dom en klätterkurs och började köra igång på riktigt med selar och grejer.
 
Jag älskade att klättra på stenar och i träd när jag var liten men sen dess har jag blivit väldigt höjdrädd. Minns att sist jag klättrade för många år sedan, på en sån vägg så fick jag panik när jag skulle bli nerhissad.
 
För någon vecka sedan bestämde Viktor och jag oss för att följa med till ett berg i Flästa och prova på. Min tanke var att jag kanske skulle våga klättra ca 3m. När vi kom dit fick vi gå längs en bergskant för att komma till väggen och bara det gjorde oss båda rädda. Haha.
Väl framme så fanns en lodrät (i våra ögon, enligt bröderna så var det medlut ?!) vägg ca 18m upp och nedanför oss var det ganska brant med stenar långt ner. Vi ballade ur direkt båda två och ingen av oss kände att vi ens skulle våga klättra en liten liten bit.
 
Vi fick se Linus klättra upp först och det såg hur smidigt och lätt ut som helst. Vi bestämde oss för att testa selen lite i alla fall och Viktor började. Det slutade med att han klättrade mer än halva vägen upp.
Sen var det min tur och jag började med att testa hänga lite i selen och sedan klättra upp ca 2 m för att bli nerhissad. Och vet ni vad, det var ju superkul! Så det slutade med att både Viktor och jag klättrade nästan hela vägen upp , ca 16m för sen kom en kant som vi inte tog oss över. Det var helt galet roligt, bra träning och gav en rejäl adrenalinkick.
Vi var helt sprallig resten av dagen för att det var så kul och att vi var så impad av att vi övervann vår höjdrädsla!
 
Veckan efter var vi med och klättrade på Höghammarhallen också och det var också galet kul, även om det var lite mysigare att vara ute. Jag klättrade så många gånger att mina fingrar ömmade flera timmar efter så att jag knappt kunde ta i någonting. Haha. Fick även testa att "ramla" och falla fritt en liten bit, vilket blev en rejält skräckblandad förtjusning!
 
 

Träning

Här kommer en liten summering av träningen för två veckor sedan. Jag tappade lusten att skriva då på kvällen när hon blev dålig så jag skrev bara ner väldigt kort så att jag ska komma ihåg. Bästa passet genom att jag fick känna på helt annan och mer riktig ridning men samtidigt ett dåligt pass såhär i efterhand när jag vet att hon kämpade på trots att hon hade ont. Stackars bebis.
 
Idag bad jag Patrik att rida Dansa i början då jag känner att jag kört fast lite med framåtbjudningen.
 
Han började med att skritta, med stilla, stadiga händer och bara manade på henne så att hon skrittade genom hela kroppen och fram till bettet, det behövdes några minuter till det. Hon gick emot skänkeln några gånger, speciellt när han skulle sätta henne i trav (så som hon var i början av inridningen och har gjort någon enstaka gång nu de senaste veckorna. I efterhand vet jag ju inte om det berodde på att hon hade ont idag..)
Jag måste vara noga med att hålla kvar handen samtidigt som jag skänklar så att jag får ihop henne istället för att släppa iväg halsen samtidigt som skjutsen kommer bakifrån. Såklart.
Idag fick jag känna känslan av att ha henne framför mig och få lite fjutt på henne.
 
Han sa även att jag måste korta ihop stegen lite för att få kvickheten som jag vill ha. Jag har ridit henne i lite förstora gångarter, sväviga. Så för att få fram kvickheten måste jag som sagt korta ihop steget lite även fast vi såklart ska behålla hennes stora gångarter.

Jag måste även vara noga med att sysselsätta henne hela tiden, även om hon går där hon ska så får jag inte lulla vidare där utan hitta på något nytt hela tiden. Tempoväxling eller ny väg, så att hon blir påmind om mig däruppe.
 
Han menar att Dansa är mogen för att gå ett steg längre i utbildningen nu, och det är det här arbetet i traven. Han tror att galoppen på banan kommer gå mycket bättre om hon får stärka sig lite här. Vilket det kändes som. Där kan jag dock inte kräva samma arbete utan vi håller den till skritten och traven nu.