Stubbåkern

Vi var på en ny åker idag, en plan stubbåker. Den var lite knögglig så Dansa fick lyfta på fossingarna och hålla lite koll. Vi hoppade ju igår så idag körde vi en liten racerkortis. Fast med skritten dit och hem så blev den 30 min ändå tror jag.
 
Dansa fick skritta först hela tiden nästan och det gick jättebra. Inne på åkern så travade jag först några minuter. Hittade takten fort och red i stora serpentiner och volter. Hon hade fin bjudning!
Därefter tog jag några galoppvändor och försökte få upp tempot. Hon hade mer tryck än sist men det saknas fortfarande en hel del. Framsteg gör vi och jag kan inte sluta le uppepå hennes rygg!
 

Första oxern

 
 
Svängen vi gör mot orangea oxern skulle vi aldrig kunnat göra för två träningar sedan, utan att hon stannat och surat. Lätt att glömma alla framsteg vi gör hela tiden.
 
Tillhörande inlägg finns här.

Sov gott Visa

Imorgon är det en vecka sedan Visa fick somna in. Har inte velat tänka för mycket på det då det bara känns jobbigt. Vår fina, fina hästmamma.
Känns bra att slippa se henne ha ont, men hon saknas i stallet. Hennes box är fylld vilket gör det lättare, men jag kommer på mig hela tiden med att tänka "när Visa kommer tillbaka, då.."
 
Hon hade sköna sista år, med stora underbara hagar. Två fina föl vid sin sida som hon uppfostrade så väl. En flock att sköta om och kravlösa ridturer då och då.
 
Jag gissar att Dansa var en lika stor utmaning för dig att uppfostra, som det är för mig. Du hade det inte lätt med denna egensinnade lilla madame, som hellre lekte med kvigorna på andra sidan hagen än gick och strosade med sin mamma. Eller de första gångerna jag tog in henne från hagen själv och du gnäggade oroligt utanför, medan Dansa inte bemödade sig att svara en enda gång. Men det finns en varelse på denna jord som hon hade full respekt för, och det var dig. Jag kan inte minnas en enda gång då hon ifrågasatt dina beslut.
 
Jag är så glad att jag fick lära känna dig Visa, och jag lovar att ta väl hand om din underbara dotter.
 
Sov gott ♥
 
 

Noa

Eftersom att Bronzac är halt så har jag passat på att rasta Noa två dagar, så att Hanna fick sällskap med Winston och för att jag alltid tycker att det är kul att rida! Är stackars Bronzac inte helt ok så får jag helt enkelt pyssla om honom och sedan göra det bästa av situationen. Att få lite tid över går inte, den måste snarast fyllas ;)
 
Igår red vi bara runt på vägarna hemma eftersom att det bara var andra gången Winston var ute på i krokarna. Allt gick så bra så idag begav vi oss till Norrsätter och in i skogen bakom Arvidsson. Hanna har döpt rundan till "Lilla skogsrundan" Haha, alltså jag kommer bli helt snurrig av alla nya ridvägsnamn jag kommer få lära mig! Hon känner ju varken till personer eller ställen däromkring (vilket jag använder för att förklara vart jag ridit) så hon får lösa det på andra sätt. Och påhittig är hon allt! Lite jobbigt när vi pratar om samma ställen men förklarar på helt olika sätt bara. Haha.
Jag tänkte att hon kanske kunde skriva en instruktionsbok åt mig.
 
Allt gick hur som helst väldigt bra! Hanna hade nog behövt nypa sig i armen för att förstå att hon inte lever i en dröm när vi skrittade där ute i skogen på varsin häst. Den tanken har vart långt borta sedan Visa blev halt. På hemvägen hör jag hur hon börja fnittra i skräckblandad förtjusning bakom mig och då hade Winston tagit saken i egna händer och fattat lite galopp. Busigt!
 
 

Oxer-premiär

Idag hoppade vi för 3dje gången och nog går det framåt allt! Ännu ett pass utan att hon blev sur och stannade en enda gång, förutom lite framför hindren. Lite roligt nu när jag upptäckt hennes system.
Inför varje ny grej så måste hon ifrågasätta, hur kul hon än tycker att det är så kan hon liksom inte låta bli och kolla gränserna.
 
Lika som sist så vinglade hon mycket framför hindren och försökte springa på sidan, men jag var hårdare mot henne idag för att bryta systemet innan hon kommer in för mycket i det. I slutet gick hon mer säkert på hindren om än rejält trött och därför lite seg i benen. Så kul att känna framsteg från gång till gång!
 
Något som är otroligt skönt är att hon struntar blankt i vad hon hoppar, idag hade vi klossar med och det var heller inget hon tittade på. Underbart!
I början när hon hoppade nästan stillastående tog hon i så mycket att hon nästan sköt mig ur sadeln, och varje gång hon hoppade tokigt så stack jag ut tungan och gjorde konstiga ljud. Haha.
Vi hoppade oxer för första gången idag men det var inga problem att länga sprången lite så bommarna låg kvar. Hon rev en gång på ett kryss, men annars låg allt kvar. Känns kul eftersom hon inte direkt är rädd om sig och inte vill slå i av den anledningen. Lilla hårdingen skulle nog gärna hålla till på terrängbanan. Får se om piloten vågar sig på det någon gång också ;)
 
Dansa hade härlig energi från början idag vilket jag tror beror på att hon sovit inne några nätter nu. Dessutom så har hon vilat sedan i onsdags och vädret blir allt svalare. Hon var aldrig för mycket utan bara perfekt, dock lite seg i galoppen som vanligt. Är alltid väldigt noga med att galoppera på så gott det går efter hindren och en gång tryckte hon på rejält med bakbenen, så nog kan hon allt! Ska bara locka fram det helt.
 
Det var en till unghäst med på träningen idag och Dansa tyckte att han var väldigt spännande. Hon höll koll på honom hela tiden i början och ville helst leka följa John. Väldigt nyttigt att ha fler distraktionsmoment.
 
Dansa fick ett pannband med sitt namn på, av Hanna, när jag fyllde år. Himla gulligt! :)
 

Hjärtegull

Jag har lite ont i hjärtat för Bronzac har ett sår som vägrar läka, ser ut som mugg men beter sig inte riktigt så. De 3 senaste dagarna har han även varit halt på det benet och han är väldigt öm. Så pass öm att han sparkade mig här om dagen när jag skulle göra rent. Och om Bronzac sparkar och dessutom siktar, ja då har han riktigt ont alltså.
 
Ska ringa till veterinären och rådfråga på måndag, ifall han behöver starkare salva eller något. Hoppas verkligen att han blir bra snart! I alla fall så pass att han inte haltar. Travade väldigt fint in från hagen idag men i skritten markerade han. Lite konstigt. De två tidigare dagarna har han haltat i båda gångarterna så gissar att det spricker och spänner då såren sitter i karleden.
 
 

Mr Big

Ikväll var Dansa och jag ute och tömkörde lite tillsammans med Hanna och Winston. Deras första tur och det var totalt kolsvart förutom min lite dåliga pannlampa. Ibland fick jag stanna och lysa åt Hanna så hon såg vart dom kunde gå. Winston var ju på helt främmande mark så han var inte mycket till hjälp. Haha.
 
Lillbebisen Dansa fick helt plötsligt agera lugn och trygg "ledarhäst" för Winston (det är hon i och för sig nästan jämt, men lite kul eftersom vi annars brukar ha en trygg häst med för Dansas skull). Mörkret brydde hon sig inte alls om, men de stoooora kliven bakom oss var lite läskiga till en början. Tur att hon var lugn och sansad för jag hade egentligen noll koll på alla remmar då jag knappt såg något. Haha.
 
Vi skrittade bara några varv runt 3kanten och in framför prästgården tills Winston blev lugn och avslappnad och likaså Hanna. Dansa får MVG i uppgiften "trygg ledarhäst".
 
Hon har förövrigt stått och sovit i boxen helt utmattad efter dagen. Himla spännande med ny häst även om han inte riktigt platsar i gänget ännu. Lukas är en riktig polis som vaktar sina snygga tjejer med det lilla han har att ta till!
 
 
Han somnade.

Åkerlek

Igår red Annika, Noa, Jag och Dansa och Hanna gick med hundarna till Hårga för att rida på några åkrar. Hur lyxigt som helst, just nu när det fungerar utan att förstöra allt för mycket. Annika och jag red förbi hennes föräldrars hus och in i skogen en bit till en åker med nästan meterhögt gräs och lite uppför och nedför. Travade runt där något varv och Dansa fick träna på knälyft.
 
 
Eftersom att det är ganska krävande så red vi efter bara en stund tillbaka till huset och red på en mer plan åker med kort gräs. Där tog jag några galoppsträckor medan de andra tittade på. Första två vändorna var med helt ok tempo men därefter blev hon kolaseg. Gav henne en skrittpaus och då fick hon lite bättre fart i alla fall, även om det inte var bra. Men där avslutade jag. Travade en del kringelikrok och det gjorde hon med fin bjudning och sökte sig nedåt emellanåt.
 
Trodde väl aldrig att jag skulle skriva det här, men vad underbart att få möjlighet att rida på stora ytor! För en månad sedan skulle jag skrattat högt åt de tankarna. Tänk att det bara är en måndag sedan vi började rida ut! Känns som vi alltid gjort det nu :)
 
Juste efter Segestavägen mot Hårga så åkte en långtradare förbi oss bakifrån. Första gången för Dansa och hon spände sig bara och tog något travsteg. Noa som gick före vinklade knappt på öronen. Coolt! Världens bästa dokumenterare, Hanna, filmade såklart så det kommer med på klippet sen! :)
 
Vet inte alls vad som hände med mina skänklar igår förresten. Ser på bilderna och filmerna att jag har dom jättelångt bak och väldigt ostadigt (?) Kan vara för att jag varken hade ridstrumpor eller chaps. Blir faktiskt väldigt stor skillnad på stöd bara utav ett par strumpor .
 
 
 

Välkommen Winston!

Äntligen så får jag berätta att Hanna har lånat hem en häst. Vi var och hämtade honom ikväll och han verkade trivas bra i Lillstallet tillsammans med de nya familjemedlemmarna.
 
Han är en stor och mysig herre med Tinker och lite Shire i sig. Jag hoppas att Hanna och Winston kommer lära känna varandra bra och ha mycket kul tillsammans i framtiden!
 
Foton från provridningen för några veckor sedan.
 
 

Åkrar

Idag lekte vi på åkrar!

Arg

Idag fick jag räkning på min halvtimme hos distriktsköterskan jag var hos med fötterna, förra måndagen. Som att jag tänker betala för att ta ledigt från jobbet (dom vet ju inte att jag hade min lediga dag) och sedan sitta på en brits medan en sköterska googlar fram sånt som jag redan googlat på hemma. För att sedan få ta ledigt ännu mer någon dag senare för att gå till en läkare, eftersom sköterskan inte hittade något svar på google. Suprise! Hade jag ju kunnat berätta innan..
 
Tänk om en kund som kom och ville färga håret rosa, men tyvärr så gick det inte eftersom vi inte hade färgen hemma. Och jag skulle ta betalt för det?!  
 
Imorgon ska jag ringa och vara arg! (jaja, jag vet att jag inte brukar låta så farlig i sånna situationer, men jag hoppas att jag lyckas säga det jag vill ha sagt, och att jag låter riktigt sur!) Kommer säkert få betala de där 100kr ändå, men det kommer ändå kännas bättre att få säga vad jag tycker!
 
 

Skänkelvikning

 
 
I början av filmen syns det tydligt hur trippig och spänd hon är i början av ridpassen. Så pass mycket att hon till och med går orent vissa steg ibland. Men så fort hon blivit mjuk, hittar framåtbjudning och blir avslappnad så blir hon så mycket trevligare. I framtiden ska vi komma dit mycket fortare.
 
Tillhörande inlägg hittar ni här
 

Bra träning!

"dressyr"-träningen gick väldigt bra idag! Dels så fick jag känna lite på Dansas fina trav och dessutom så stannade hon inte och tjurade en enda gång! Det är väldigt stort mina vänner och gör mig så himla lycklig. Första gången hon rids i paddocken och inte surar en enda gång, föresten så har hon surat lite under nästan varje uteritt också.
Jag blir hur lycklig som helst utav det då jag ser det som ett kvitto på att vi arbetar som ett team :)
 
Vi höll galoppen på volt i något varv utan avbrott i höger varv och det har heller aldrig hänt. Det är verkligen a och o att jag håller ordning på min vikt varenda sekund annars blir det korsgalopp och avbrott. Måste måste måste sitta tyngre på inre sittbenet i varje hörn/sväng annars blir det korsgalopp direkt då hon tappar balansen. Men nu har jag mer koll på det så ska se till att sköta mig! Dansa är så duktig som kämpar på.
 
Vi testade på skänkelvikningar för första gången idag också och jag tycker att det gick jättebra. Dansa blev inte sur och tvär då hon inte riktigt förstod, utan försökte lära sig istället. Jag red på alldeles för långa tyglar i början, måste inse att stöd behövs och inget blir bättre med mina pluttinutt-händer. När jag kortade tyglarna och gav henne stödet hon behövde så fick vi till fina tvärningar några steg här och var, i båda varven. I vänster varv fick vi till några fina steg i trav till och med :) Hon tappade inte bjudningen lika lätt där, så det underlättade.
 
Mellan skänkelvikningarna travade vi längs medellinjen sittandes och Dansa fick en så himla fin trav i slutet då jag samlade upp henne i bra tempo (jag rider lätt i för högt tempo vilket för att hon får tripp-trav istället för att vila på steget) och hon var stadig i formen en längre sträcka. Underbar känsla! Jag har aldrig suttit på en häst med så fin trav och som var så pass lätt att sitta ned i (jag är värdelös på att sitta ner förstår ni).
Jag kunde peta på henne med spöet idag och hon tog det som framåtdrivande istället för handbroms. Det tar sig!
 
Blev nästan ett löjligt inlägg här nu. Haha men jag är verkligen såå nöjd med Dansa och faktiskt mig själv idag! Vi utvecklas båda två hela tiden och jag älskar det!
 
Praktiskt med lår som går ihop, då kan man ha det som förvaringsställe. Haha.
 Lite skänkelvikning.
 

Att ha två hästar

Jag har alltid sagt att jag bara ska ha en häst. Just för att kunna lägga ner hela min själ på den. Men nu står jag ändå här med två stycken underbara vänner som jag aldrig skulle vilja vara utan. Inte någon utav dem.
 
Det är en stor prövning för en människa som mig, med samvete utöver det vanliga. Jag får dåligt samvete av allt! Bara att säga hejdå till någon när jag åker hem/bort ger mig dåligt samvete, även fast dom kanske blir överlycklig av att slippa mig. Haha.
 
 
Under de 2½ år som jag redan haft två hästar så har det fungerat jättebra då Dansa krävt så pass "lite" tid. Det har liksom räckt med att åka dit och pyssla med henne en timme på kvällen förutom de få dagar i veckan som hon skulle aktiveras ca 20 min.
Nu har det dock uppgraderats till ridning/tömkörning 3-4 dagar i veckan och till det behövs 2 timmar med allt som hör till. Dessutom åker vi iväg på andra platser allt som oftast och då rullar tiden iväg ännu lite till.
Hos Bronzac behöver jag 2½ timme för att hinna stallet och ridningen. Från Bollnäs, till båda stallen, aktivera båda hästarna och sedan hem till Bollnäs igen krävs ca 5h. Ja jag har räknat på det här förstår ni. Haha.
 
Men det är här vi har ett litet problem. Bara för att jag vet att jag ska till häst nr 2, så får jag dåligt samvete att jag stressar med häst nr 1 (fast jag inte ens gör det!!) och därför pysslar och gosar lite extra bara för att övertyga mig själv på något vis. Och då slutar det alltid med att tiden rinner iväg onödigt mycket.
 
 
För att jag ska orka nu den mörkare tiden på året, och kunna göra andra nödvändiga saker (det finns tydligen nödvändigheter utanför stallet också ;)) så måste jag skärpa mig. Planen ser ut såhär:
 
- Bronzac ska fortsätta ridas 6 dagar i veckan och Dansa 3 + 1 dags tömkörning tills marken blir för hård och då det går att pussla in med vilodagar (måste ha ridsällskap de andra dagarna så måste rätta mig efter andra). Alltså ska 10 pass in på 7 dagar. 1 pass är min medryttares, med Bronzac.
 
- Jag ska vara effektiv utan att stressa, vilket jag inte behöver om jag är just effektiv. Jag ger hästarna precis vad de behöver utan att slarva på något sett så jag har ingen anledning att ha dåligt samvete att jag inte pysslar en halvtimma extra varje dag. Hör du det PAULINA ÅSBERG?
 
- Jag ska utse en varsin dag åt dom i veckan då dom var och en ska få extra tid, där jag kan borsta fast dom redan glänser, pussa lite extra eller sitta på boxkanten och lyssna medan dom tuggar hö. Haha jag ser ju nu när jag skriver att de här extragrejerna jag struntar i om jag är effektiv mest är för min egna skull.
 
- Jag ska tillåta mig själv att ta bilen till Lillstallet på Bronzacs medryttardag för att rida/aktivera Dansa. Den dagen är egentligen tänkt som spara bensin-dag, men nu är tiden värd mer.
 
- Jag ska även tillåta mig själv att ta hjälp med Bronzac en extra dag vissa veckor om det blir tight med tid. Utan att få dåligt samvete. Jag vet att jag bara är fjantig egentligen då det bara är jag som blir drabbad. Bronzac mår bara bra av att busa runt helt kravlöst i skogen med en liten tjej på ryggen ibland. Så länge det är "normala" veckor så behövs det inte, men ibland dyker ju födelsedagskalas eller andra grejer upp och då kan tiden bli lite knapp.
 
Jag har testat det här konceptet nu den sista veckan och det har fungerat otroligt bra, utan dåligt samvete och stress. Lyckliga hästar och lycklig matte! Tänk vilken tur jag har som får umgås med dessa underbara varelser ♥
 
 

Töm i torsdags

Glömde skriva om torsdagens tömpass med Dansa och sedan har jag inte riktigt hunnit.
 
Hanna och jag gick i alla fall till kyrkpaddocken där jag tömkörde Dansa och Hanna gjorde lite NH-övningar med Noa.
Dansa var otroligt duktig!
Skrittade och travade på en fyrkant först där jag var noga med att få ut henne i hörnen, vilket var svår samtidigt som jag skulle småjogga för att hinna med.
Tog sedan in henne på volt och den kunde jag hålla så stor som paddocken tillåter då hennes bjudning i traven var perfekt. Lyxigt att inte behöva driva framåt utan bara koncentrera sig på att ställa. Testade även att länga och korta traven. Kortade bara några steg och längde i ett halvt varv. Bara små förändringar eftersom det var första gången.
 
Att hålla galoppen varv efter varv på volt har hon fortfarande svårt för, så vi kämpade på några varv åt båda håll. Sedan satsade jag på fattningar och hålla galoppen ett halvt varv för att sedan börja om. Hon lyssnar duktigt på galoppkommandot i princip hela tiden, men bryter fort av eftersom hon inte orkar. Och det är helt ok när man är bebis!
 
Hade ingen inspänning då hon arbetar i bra form utan deras hjälp. Hon blir för djup ganska ofta, men det löser ju knappast dom. Det är bara muskler som behövs!
 
Det är riktigt kul att tömköra! Dansa älskar det och blir som en liten arbetsmyra, förutom när jag tjatar om galoppen och hon blir trött, då hytter hon med rumpan mot mig. Haha. Älskar att få stå på backen och se henne arbeta. Snygga hästen!
 
Foton från tidigare i sommar.

Framridning + Hoppning 2

 
'
 
 
Alla språng finns med på filmen.
 
Tillhörande inlägg hittar ni här
 

Andra uppsuttna hoppningen

Idag hoppade jag Dansa för andra gången uppsuttet. Eftersom hon visste precis hur det skulle gå till sist så avancerade vi lite idag med att sätta upp en långsida med två hinder i foljd. Först som kryss och sedan hinder nr 2 som räcke.
Därefter lade vi även till en liten grind på diagonalen. Började med att hoppa hindren en och en såklart, och lade även in en 2 cavaletti med upphöjda bommar och en 3 cavaletti med liggande bommar. Avslutade med att hoppa liten bana.
 
Dansa var mycket mer engagerad och motiverad till markridningen idag. Surade inte i svängar/volter och hade helt ok bjudning. I slutet var hon riktigt fin och avslappnad i traven.
Däremot så var hon lite vingligare fram till hindren idag än sist. Försökte springa på sidan någon gång så att jag fick styra tillbaka henne på rätt körl, men när hon kommit igång och insett att det bara är framåt och över som gäller så tyckte hon det var skoj! Hon måste bara prova känns det som. Brist på framåttänk som spökar fortfarande, vilket tar tid att få igenom även om framstegen är enorm de sista veckorna. Uteritterna gör susen även för paddockarbetet.
 
Under framridningen tränade vi på att inte ta något stöd utav staketet utan att jag ska kunna svänga utan att hon flyter iväg även fast hon inte har något att balansera upp sig mot. Jag red med yttertygel och innerskänkel och tränade på raka spår och kantiga hörn. Det var stor skillnad idag. Jag kunde svänga kors och tvärs och hon stannade inte en enda gång och surade, vilket aldrig hänt under ett helt pass tror jag. Däremot stannade hon och surade framför ett hinder och säkert något mer gång av andra anledningar.. haha. Men huvudsaken är att det går åt rätt håll :) Jag upptäckte idag hur mycket hon verkligen lyssnar på vikten. Sist, och i början idag, så var hon ganska svårsvängd då det blir skarpare kurvor, men trampar jag bara ner lite extra i inre stigbygeln så svänger hon som hon aldrig gjort annat. Häftigt!
 
När Dansa väl har bra galopp så taxerar hon väldigt bra mot hindren. Det fick hon ju även beröm för under löshoppningen, att hon är hinderklok och tar bra beslut. Dansa får ta alla beslut själv med gångart, tempo och avsprång, så länge hon väljer att ta hindret och inte springa på sidan vill säga. För då är jag minsann där och lägger mig i och styr rätt. Det är FRAMÅT som gäller! Jag ber om trav, men väljer hon galopp så låter jag henne vara.
Perfekt när man hoppar på så låga höjder att dom kan gå över om det behövs, för då behöver jag aldrig styra ifrån hindret om Dansa stannar upp.
 
Ja mycket mer har jag nog inte att säga. Mer än att jag längtar till nästa gång!
 
 
 

Uteritt

 
Här kommer ett litet ihopklipp på uteritten vi gjorde i måndags. Det var så himla kul!
Tyvärr var inte Hanna med under den delen av ridturen då vi travade och galopperade. Utan filmen är bara från början och slutet. Men fick med en del annat intressant :) Svårt att göra filmen lagom lång bara då jag tycker att Dansa är så fin hela tiden och har svårt att klippa bort något. Haha. Den är fortfarande lite för lång, men nu får det vara så för jag vill inte ta bort mer.
 
Tillhörande inlägg hittar ni här
 
 

Kvällsritt

Det går bra för mitt schema alltså! Haha
Gårdagens dressyrträning blev inställd så jag red ut istället med Dansa. Idag skulle Dansa vila och Bronzac ridas, för att imorgon göra tvärtom. Men jag bytte redan idag istället då det varnas för kraftigt regnoväder imorgon och då rider jag hellre Bronzac än Dansa. Nödvändigt med schema.. fast faktiskt så är det de för annars skulle jag snurra ihop allting!
 
Annika och Noa gjorde oss sällskap ikväll och vi fick rida i regn ändå. Första gången Dansa rids i så pass mycket regn som varar under hela tiden. Hon var lite bakskygg i början och jag tror det berodde på att rumpan blev blöt, men hon vande sig.
 
Dansa var inte alls lika pigg som igår, förståeligt nog, men hade ändå bra bjudning och var absolut inte seg. Vi skrittade till ladugården och vände för att sedan trava fram och tillbaka några gånger på grusvägen hemma. Det blir lite svårt att trava bakom ponny, dom får pinna på rejält för att Dansa ska kunna hålla ett normalt tempo. Gör tydligen stor skillnad på benlängden, trots att Dansa är så liten. I första travstarten sköt hon lite rygg, vilket jag tror beror på regnet, men sen var hon avslappnad och fin. Sökte sig nedåt under hela ridturen även om hon var väldigt ostadig. Vet inte om det berodde lite på regnet, för Bronzac går alltid och böjer in huvudet då han inte gillar att bli blöt i ansiktet. Dansas trav kändes mycket mer balanserad och avslappnad idag så det var himla kul! Tror av den anledningen att hon faktiskt jobbade igenom sig lite mer och att hon alltså inte sänkte huvudet för regnet.
 
Vi galopperade själv två sträckor, då Annika har problem med en axel. Det tog tid innan hon föll in i galopp, hon tappade dock aldrig bjudningen som hon gjorde förut. Utan hon travade fortare istället så jag tror att det kan ha att göra med träningsvärk från igår. Tjatade därför inte så mycket utan bröt av då hon galopperat på en bit bara.
 
Avslutade med skritt på lång tygel i nästan helt mörker och regn. Hon får helt klart VG i regnvädersritt!
 
Nästa ridpass blir på lördag då vi ska hoppa igen. Antingen blir det vila fram till dess, eller så tömkör jag henne lite på torsdag.
 
Hösten 2012

Galopp + Lydnad

Så fort Dansa har bra bjudning i galoppen nu så kan jag stå upp och det känns så himla härligt! Hon gör ingen grej av det alls längre, så den spänningen är helt släppt. Kul!  Känns skönt att den hann släppa innan hoppningen, för om jag inte kunnat stå i lättsits i galoppen, hur hade det då slutat över hindren? Haha. Rodeo kanske, men det slipper vi gärna ;) 
 
Jag är väldigt noga och konsekvent med lydnaden. Gör halter nu och då, där jag kräver helt stillastående. Saktar av innan sällskapshästen för att se att hon lyssnar på mig och inte följer den. Än så länge har det här gått jättebra, hon är verkligen lydig. Idag var hon dock lite otålig i halterna i början, bara för att det riktigt spratt i henne av energi. Tycker att hon tog ut det väldigt bra dock, genom att vilja framåt.
 
  

Uteritt i höstvädret

Annika hjälpte mig att lasta Dansa i eftermiddag så åkte vi till Spännars där hon fick stå i en box medan jag red Bronzac. Kunde man inte tro för ett år sedan att Dansa och jag skulle ut och åka transport helt själva. Rekar lite för att förhoppningsvis kunna lasta själv någon gång i framtiden också. Har skickat in Dansa ensam de två senaste gångerna. Hanna eller Annika ger mig linan så jag kan dra den bakom rumpan så går hon in helt själv så jag kan stänga bommen och baklämmen bakom henne innan jag sätter fast henne ordentligt där fram. Hon tycker jag är lite skum som inte följer med in, men det släpper nog snart. 

Dansa och jag red i alla fall ut med Anette idag, en riktig långtur blev det! Tog ca 45 minuter vilket är lite väl länge för Dansa egentligen men för att ta oss till lite mer trav och galoppsträckor så blir vi tvungen och Dansa var väldigt pigg och glad hela rundan. Red tågvägen, över till Guckbacken och tillbaka över åkrarna. Detta innebar lite nyheter; två viadukter som vi gick under och två broar. En större och en mindre. Viadukterna var lite obehagliga så hon kröp ihop lite men tvekade aldrig. Den lilla bron märkte hon knappt men den stora var lite läskig. Tror inte hon såg att Tage gick över så vi stod där några minuter och väntade ut henne men då hon inte ville gå så gjorde vi ingen stor grej utav det. Utan Tage fick gå tillbaka och "hämta" oss. Vi hakade på precis bakom och då gick hon med tveksamma steg. Duktiga flicka! Bör tilläggas att det är en lite ranglig träbro. Lite roligt att hon ändå inte var lika spänd som Bronzac när hon väl gick. Han hatar den fortfarande efter 11år. Stackarn. Haha.  

Dansa var väldigt pigg och skuttade med rumpan och pep det första hon gjorde mot Tage. Har aldrig tidigare lagt märke till några tendenser till att kicka åt någon annan häst, men nu var hon ganska uppspelt från stallet då alla hästar togs in. Så sen fick hon hålla sig efter så att inte vi behövde riskera några skador.

Vi mötte flera lösa hundar, bilar med regnswischande ljud och det blåste rejält ibland plus regnade en del. Allt detta gick väldigt bra.

Vi travade och galopperade en del och hon gjorde det superbra. Låg på lite i traven så jag fick göra halvhalter, och i galoppen var det lite jobbigt att inte få rusa på fort utan hålla arbetsgaloppen bakom Tage. Men jag stod upp hela tiden och hon kämpade på jätteduktigt och bröt bara av till trav någon kort sträcka här och var. Jag stod upp hela tiden och en gång när hon fattade fel galopp kunde jag bryta av till trav och byta till rätt.

Avslutade med att gå igenom en stor vattenpöl och sedan skulle hon nosa på några galler. Dom rörde sig dock av hennes mule så hon for iväg en bit. Kul om jag hade ramlat av när jag var alldeles utanför stallet. Haha. 

Efter att värsta energin är borta och hon börjat slappna av så söker hon sig nedåt. Slår lite och lägger sig för djup pga. att hon inte har styrkan att gå i rätt form. Jag är noga med att hålla ett jämnt, mjukt stöd utan att hålla på och greja något. Blir hon för djup driver jag på henne framåt bara och vill hon gå som en giraff så får hon göra det.


   

Hästarnas vecka

                     Bronzac            Dansa
Måndag -     Ridas              Dressyrträning
Tisdag -       Ridas              Vila
Onsdag -     Vila                  Uteritt
Torsdag -    Ridas               Vila
Fredag -      Medryttaren     Uteritt
Lördag -      Ridas               Vila
Söndag-      Ridas               Vila
 
Såhär ser veckan ut preliminärt. Måste se så jag har någon som kan göra mig sällskap med Dansa på fredag. Eller om någon kan följa mig på söndag em. efter Viktors fotbollsmatch. I så fall skiftas fredag och söndag. Varför jag inte skriver något specifikt på Bronzac är för att jag alltid går på dagsformen med honom.
 
 

Skön dag

Vaknade vid tio idag och åkte till stallet direkt efter frukost. Donade lite där innan jag red ut på en väldigt bra ridtur tillsammans med Anette och Tage. Började dugga lite ett tag men tänk vad härligt att man sitter och rider i t-shirt trots molnigt, grått väder och 14 september.
Gjorde rent och bytte strumpa på Bronzacs sår innan han fick gå ut i hagen.
 
Åkte till farmor för att ge henne lite kantareller och gjorde henne riktigt förvånad med att säga att jag var klar i stallet för dagen, och klockan bara var två. Haha. Dansa hade vilodag idag och jag prioriterade annat, även om jag alltid är sugen på att åka dit och pyssla lite ändå.
 
Hälsade på mamma och Anders också eftersom dom kom hem från Mallorca i natt. Fick se lite foton och höra hur dom haft det. Känns skönt att dom är hemma, så jag har ordning på alla familjemedlemmar. Haha.
 
Resten av dagen har Viktor, Sune och jag spenderat tillsammans. Ätit tacos, promenerat och tittat på frågeprogram på tv:n. Nu blir det snart Wallander och godis.
 
Imorgonbitti ska jag till vårdcentralen och kolla upp min fotklåda. Inga receptfria salvor fungerar så nu hoppas jag att jag får något starkare utskrivet imorgon. Inget får mig på så dåligt humör som när något stör min nattsömn.
 
Resten av dagen ska spenderas med Sune innan det blir dags att åka till stallen. Jag har fått bra flyt på det där nu. Stannar till i Lillstallet, kopplar på transporten och lastar Dansa. Så åker vi till Spännars där hon får stå i en box (bara bra då hon går ute dygnet runt, blir lite dummare när hon sover inne sedan) medan jag rider Bronzac innan Dansa rids.
Imorgon är det dressyrträning igen, känns lite jobbigt sen förra veckan om jag ska vara ärlig. Men det går nog bra!
 
 
 

Första uppsuttna hoppningen

 
 
Alla hopp/skutt är med på filmen.
 
Tillhörande inlägg hittar du här.

Hopp-premiär

Idag kom dagen jag längtat efter. Dansa och jag har nämligen hoppat tillsammans för första gången!
 
Kan börja med att säga att löshoppningarna och hoppen hon tagit under tömkörning var till stor användning. Hon visste hur hon skulle göra och hon sökte sig till hindren, även om det var lite vingligt.
 
Min enda önskan var att hon skulle tycka att det var kul, och det tyckte hon! Dessutom lyfte hon bra på fossingarna förutom i slutet då hon var trött. Jag var beredd på att hon skulle plöja igenom hindren, så det var positivt. Haha.
 
Allt gick allmänt bra idag så det var så grymt kul! Nog föll en pollett ner senaste uteritten i galoppen, för så mycket och med bra bjudning som hon galopperade idag har hon aldrig gjort förut (förutom uteritten då som var likvärdig). Vi galopperade på i flera varv och med bra tempo stundtals, dock så trasslar hon ihop benen ibland så det blir kors åt alla håll så att hon måste bryta av och börja om, men då fattar hon självmant när hon fått koll på läget så det är jättebra! Kunde lätta i sitsen en del idag också.
Traven var ojämn till och från men de korta stunder som hon hittar balansen och takten så söker hon sig nedåt. Vi travade cavaletti i serpentinbågar så det blev mycket svängar, vilket vi inte tränat så väldigt mycket på. Det märktes då hon gärna flöt ut och inte riktigt lyssnade på min yttertygel. Jag måste vara noga med att inte rida för fort in på cavalettis, vilket jag gärna gör. Red henne på yttertygeln och försökte att trycka ut henne med innerskänkeln i svängarna. Hon tog den vänstra bra medan höger, som sist var svårare.
 
Vi började att hoppa två små enkel-kryss och sedan höjde Anette upp till räcken på ca 60cm. Det blev vingligt ibland och någon gång surade hon precis i svängen innan hindren, men så fort hon fick nos på hindret så sökte hon sig dit. En gång stannade hon på ett kryss men då fick hon bara skritta över och sedan var det inget mer med det. Det blänkte konstigt på det så den andra 3-åringen stannade också på den första gången.
 
Vi travhoppade hela tiden men några gånger så valde Dansa själv galopp och då lät jag henne vara såklart. Föll för det mesta in i galopp efter hindren. Var väldigt noga med att ha lösa tyglar innan hindret och sedan öka på efteråt, rakt fram. Att hon ska gå rakt fram efter hindren har vi tränat på under tömkörningen också så det funderade hon aldrig på.
 
Åhh det var så otroligt, galet roligt!!
 
 
 

Förvirrad

Jag känner mig så himla förvirrad vad gäller Dansas utbildning. Jag vill så gärna ha allting precis på mitt sätt, så som jag vill utbilda en unghäst men tyvärr så har jag långt ifrån den kundskapen och erfarenheten som behövs. Jag älskar att träna för tränare och lära mig nya saker men jag vet inte vart jag ska sätta gränsen?
 
Jag borde ju få lägga mig i och tycka och tänka trots att jag rider för någon? Eller måste jag göra exakt som denne vill bara för att jag valt och rida för den? Jag lär mig otroligt mycket utav mina tränare, men jag vill att vi ska ha en plan tillsammans, så jag får tala om tydligt hur jag vill ha det och exakt vad för mål jag vill uppnå. Jag vill ju ha Dansa som den häst som jag vill ha, inte som mina tränare vill ha henne.
 
Allt det här gör mig förvirrad och jag vet att jag utger ett väldigt osäkert intryck hos tränare, men det är egentligen inte sant. Eller det var sant för några månader sedan, men nu känner jag att jag har kontroll på situationen och jag vet precis hur jag vill ha det. Jag vet dock inte hur jag ska ta mig dit, samtidigt som jag vet många sätt som jag inte vill ta mig dit på.
 
Hanna sa något klokt nyss och det är att jag frågar alla människor jag hittar om råd, samtidigt som jag själv egentligen vet hur jag vill ha det. Och då alla jag frågar säger olika saker (vilket är otroligt vanligt i hästvärlden) med stor självklarhet så blir jag osäker på mina egna tankar istället. Jag ska nog sluta ställa tusen frågor till alla och köra mer på mitt egna race. Jag är på tok för lättpåverkad.
 
Säger någon att min häst kommer bli ett monster om jag rider utan ridhandskar så skulle jag överväga att tro på det. Även fast jag kan sitta på hästen utan vantar och känna att den är tryggast i hela världen.
 
Något mer som förvirrar mig är att jag tidigare valde bort att lyssna på människor som jag kände hade andra tankar än mig, medan jag nu skiftat tillbaka till dem till stor del. Då jag känner att dom är på samma våglängd igen. Men Hanna hade en bra förklaring på det också, och det är att tidigare under inridningen så behövde jag mer hjälp med att hantera Dansa som häst. Hur jag skulle sitta kvar, vad Dansa var på för humör och hur jag kunde agera utan att framkalla ett utbrott osv.
Nu känner jag henne mycket bättre från ryggen och behöver mer hjälp med träningen och vidareutbildningen.
 
Jag måste stå på mig mer och tro mer på mig själv för att må bra. Absolut inte göra mig mer osäker än vad jag egentligen är. Det lovar jag mig här och nu!
 
 

Förkyld

Satan vad förkyld jag blivit! Tjock i huvudet och täppt i näsan. Jobbigt! Men jag vet inte om man har rätt att klaga om det är drygt 1 år sedan senaste förkylningen? Kanske lite i alla fall?
 
Hanna och jag åkte till Lillstallet och kollade hästarna i hagen innan vi åkte till Spännars. Allt var i sin ordning. Lukas försökte få i sig så mycket gräs som möjligt med sin munkorg, Noa strosade runt lite, Dansa följde med hack i häl för att inte missa något och Visa var lite deppig och ville mest vara lite för sig själv. Det är så jobbigt att se henne nu, hon är på dåligt humör mot de andra hästarna och går fort sin väg om man vill klappa henne. Att bli borstad gillar hon inte så då känns det bara taskigt att göra det, men samtidigt ser hon mer stackars ut när hon inte är helt ren. Vet inte om hon känner av att hösten närmar sig så kroppen säger ifrån mer psykiskt då hon inte mår bra fysiskt. Eller om det beror på något annat. Det är bara jobbigt i alla fall.
 
Hanna och jag red ut med Bronzac och Tage på kvällen. Vår första riktiga uteritt tillsammans på varsin häst. Superkul! Tage visade Hanna hur han gör sina smårusningar och när jag hör hur det dundrar bakom mig och ser en väldigt storögd Hanna med händer och tyglar i luften, höll jag på att skratta ihjäl mig. Hanna tyckte inte att det var lika kul dock. Haha.
Bronzac var så pigg och glad! :) Såret envisas med att inte läka, men det har blivit bättre så snart ska det minsann dö ut!
 
 

Galoppfilm!

 
Som ni ser så travar vi en bit under galoppen och det är för att jag bryter av. Tänkte vända hem igen, men kunde inte låta bli att fatta galopp och rida vidare för det var så kul! Haha
 
Tillhörande inlägg hittar ni här

Gaaaalopp!

Idag hade jag bestämt mig för att Dansa skulle inse att galopp är lätt och kul! och jag måste säga att planen gick rätt in i lås! :)
 
Red ut med Kina och Bronzac i Spännars och vi tog samma väg, in vid Börjes som sist. Dock så skippade vi skogsdelen då Bronzacs sår inte får bli lortigt, så vi vände och red fram och tillbaka på några sträckor istället. Sist så utsåg Dansa sina "bråkställen" vilket blev vid en infart och ett område vid en åker, där hon stannar upp och trycker sig in på infarten/ut mot åkern. Självklart så satt det i idag med, men hon är väldigt lätt övertalad så det gör inte så mycket.
 
Vi galopperade en hel del såklart och jag kunde stå upp nästan hela tiden. Det kändes otroligt skönt då jag tycker det känns dumt att sitta ner som jag behövt göra för att hon inte ska stanna och bocka. Så jag hoppas det fortsätter såhär så jag kan stå upp i fortsättningen också. Vi avslutade med en lång galoppsträcka som varade i 1min (Hanna filmade, haha). Dansa ville och hon tyckte det var kul! så jag var så himla lycklig!!!! Vi galopperade om Bronzac och förbi Hanna o Baltazar utan att hon funderade på att sakta av och sedan fortsatte vi en bra bit till och upp för en backe. Spetsade öron och jag kunde inte sluta le!
 
Travade även iväg någon vända själv utan att Bronzac följde och Dansa hade samma bra bjudning både ifrån honom och när vi vände och skulle trava tillbaka till dom. Tänkte det precis när jag skulle vända tillbaka och trava mot Bronzac, att tänk om hon får separationsångest nu och skenar till honom. Fast jag visste egentligen att det inte skulle ske då Dansa är så trygg i sig själv, men lite spännande hade det ju varit. Haha.
 
Skritten var helt perfekt idag också! Hon skrittade på superbra så hon fick ta täten hela tiden i skritten och skapade lucka till Bronzac direkt. Kanonbra!
 
Jag satte på inspänningen på sadeln idag men fäste aldrig det i bettet då jag ansåg att den inte behövdes. Hon är otroligt lyhörd och gör precis det jag ber om ute. Hon hakar inte alls på sällskapshästen utan väntar på mina instruktioner. Jag vet inte om jag skrivit det men jag sitter upp på en gång nu för tiden och det fungerar jättebra, har inte longerat innan ridning sedan vi var i S-hamns ridhus.
 
På hemvägen testade jag att flytta henne några steg i taget för vänster skänkel och det lyssnade hon jättebra på. Var dock inte alls lika med på noterna med höger skänkel, men fick till något enstaka steg där också. Sen massor med beröm såklart!
 
Ja ni fattar att jag är lycklig gissar jag. Det här behövde jag verkligen! Nu taggar vi hoppning till helgen :)
 
 

Vi är som vi är

 

Tacktacktack

Tack så hemskt mycket får ett så fina ord Hanna!
  
 

Ett år äldre

Igår var det min födelsedag, jag jobbade till klockan sex och sedan på kvällen kom släkten och fikade. Jag mår fortfarande dåligt sen i måndags. Förstår inte varför en människa ska behöva vara så himla otrevlig och sänka en till botten? För en sak som skett omedvetet, under kort tid, och som jag till och med bett om hjälp med. Verkligen superbra att få veta att det inte fungerar så att jag kan byta! men att få höra det på det sättet jag fick, känns väldigt orättvist.
 
Jag har i alla fall bestämt mig för att bita ihop och köra vidare. Hon ska inte få skrämma bort mig. Jag lär mig och får mycket bra verktyg att arbeta med hemma, så jag får helt enkelt stå ut med alla pikar och otrevliga kommentarer. Dansa mår bra utan minsta lilla rodnad och det är huvudsaken. Mitt psyke repar sig som vanligt :)
 
Bortsett från det så hade jag en skön födelsedag. Trots att mamma inte var hemma! chefen kom med present och världens största och godaste bullar på jobbet. På kvällen var som sagt delar av släkten här och det var så trevligt!
 
Förresten det här med åldern. Det känns verkligen som att jag börjar bli gammal! Haha. Från att aldrig ha några problem med kroppen så dyker den ena krämpan efter den andra upp. Småsaker egentligen men ack så irriterande.
 
Nu har jag ätit tårta till frukost och vet inte vad jag ska hitta på. Har ingen lust med någonting, förutom i eftermiddag då Dansa och jag ska ut och rida med Kina och Bronzac!
 
 

Bryta ihop och komma igen

Träningen gick både bra och dåligt ikväll. Däremot så var det endel annat runt omkring som bara blev kaos så det känns förjäkligt rent ut sagt.
Provade ett nytt träns och bett idag, hon grejade och gapade massor med munnen så på den biten gick det inte alls bra. 
Hon backade tillbaka något steg i utbildningen och började sätta sig på tvären så fort jag tog i vänstertygeln, så som hon höll på precis i början av inridningen. Dock så har jag lärt mig att parera det på ett bättre sätt och Dansa blir inte riktigt lika blockerad så vi kunde lösa det med bara några skutt och sparkar istället för höga stegringar. Anledningen kan vara vad som helst, men hon har kommit ur ramen och tycker att hon lever livet utan att behöva lyssna på mig som sitter på ryggen. Därför kommer jag sätta på inspänningen lite grann igen så att jag får lite hjälp utan att behöva ta för stora strider.
 
Galoppen var stora pluset idag. Vi galopperade nästan hela varv (hon bröt ofta av till trav på kortsidorna men fattade nästan självmant då vi var påväg ut från dem) och med en hastighet över skalman faktiskt. Och utan hjälp från backen!
Det var länge sedan galoppen kändes så bra och positiv från Dansas sida så jag tänker vara glad för det!
 
Fick höra saker från någon som sänkte mig till botten idag. Vissa ord ska man vara försiktig med, men är det såhär sanningen ser ut så är det bara att bita i det sura äpplet och göra det bästa av situationen. Bryta ihop och komma igen är ett passande ordspråk.
 
Mitt älskade älskade lilla troll ♥
 

Barfota

Barfota utan strumpor och skor  ♥

Mål

Viktor och Pelle körde målmaraton igår! :)
 
 Fotot är taget från helahalsingland.se
 

Söndag

Har varit med Hanna och proviridit häst idag och sedan var vi i Spännars och red på Bronzac och Tage. Underbart väder även idag! Blir så lycklig varje morgon jag vaknar med blå himmel och sol. Härliga sensommar! :)

Har nu vart och köpt salvor till mina fötter så jag hoppas att jag kan få sova ordentligt i natt. Har nämligen vaknat pga klåda de senaste två och det kliar så galet att jag bara vill gråta. Vidrigt!!

Dansa vilar efter löshoppningen igår så att hon orkar med träningen imorgon, så snart ska Viktor och jag till farmor och äta tillsammans med mina bröder och pappa. Innan vi åker hem ska hästarna matas. Sen blir det soffläge resten av kvällen!

Imorgonkväll ska det sista bakas för på tisdag fyller jag år!

 

 

Löshoppning

 
Synd att staketet förstör sikten över hindret.

Tillhörande inlägg hittar ni här
 
 

Vattenmatta

 
Tillhörande inlägg hittar ni här
 
 

Världens bästa hästskötare!

 

Löshoppning

Hanna och jag åkte upp med Dansa på ridskolan idag och löshoppade lite. Första dagen med skor och allt! Jag är nog mer fascinerad än vad Dansa är för hon verkar inte bry sig ett jota. Haha.
 
 
Dansa var lite trött under löshoppningen men bjöd på hindren och var glad. Tror sommarens alla nätter ute och mycket nya intryck börjar ta ganska mycket på krafterna. Hon fick hoppa ca 5 ggr och som högst 110, som inte var något problem, trots att hon hade dåligt tryck och slog i bommarna lite som hon gjort tidigare. Avslutade med ett lågt räcke så att det blev busenkelt. Sista gången vi hoppade i våras kom hon ju på grejen med att lyfta både fram och bak tillräckligt, men det är inte lätt att minnas alla detaljer efter flera månader.
 
Ska troligen anordnas igen om några veckor så hoppas vi kan åka då med. Det var en ny som höll i hoppningen och hon berömde Dansas galopp och tyckte att hon verkade okomplicerad, vilket alltid gör mig glad :)
 
Dansa gick in med magen i staketet som omringade banan och välte det, samtidigt som en hund började skälla där inne. Så allt blev lite kusligt där ett tag!

Instagram

Kärlek på Sagberg
Hälsar på hos kusin som inte var hemma till vår stora besvikelse.
Rumpträning!
FÖRSTA uteritten som gick strålande!
Såhär ser vi ut.
LYCKA
Kurt-Sune gjorde det bekvämt på soffans ryggstöd. Är man liten så.
Grisen kom och hälsade på, och Hanna o jag höll på att skratta ihjäl oss.
Andra uteritten gick minst lika bra. Hoppade upp direkt på stallplanen och känslan var overklig.
Spa med världens bästa farmor!
Vad ska man med en bastu till om inte torka bikini? Farmor är minsann smart!
Tredje uteritten fick bli i Spännars med Kina och Bronzac. Första galoppen ute.
Hanna körde Silver och gjorde mig och Bronzac sällskap. Kanonkul!!
Fjärde uteritten. Höll till på ängen och galopperade en hel del.
Dämpat ner mitt solblekta sommarhår.
Bronzacs fina strumpa!
 

Svammel

Fredagkväll och vi har varit på Spicy Cow och ätit middag. Himla mumma! Nu tittar vi på fotboll och ska äta Schwarzwalds-tårta.
 
Mina fötter tar kål på mig. Har fått något slags utslag och klåda som gör mig galen. Täcker båda vristerna och under fötterna, där det för övrigt är ett helvete att klia då jag kittlar mig själv på samma gång. Dessutom svider det.
 
Bronzac har fått ett sår i karleden på ena bakbenet och det är så stackars, för han ömmar rejält :( Smörjer med penicillinsalva och har satt på en strumpa som han får ha på sig för att hålla såret rent och mjukt. Växer gör det också, tror dock att det stannat upp nu. Tänkte att det var mugg men hagarna är väldigt torra och fina så jag vet inte om det kan vara det ändå?
Han går i alla fall på halvfart just nu då jag måste vara försiktig med såret. Han störs dock inte när han rör sig utan det är mer att det inte får komma in lort i det.
 
 
Dansa ska på löshoppning imorgon. Bara hoppa låga hinder eftersom hon inte hoppat sen i höstas. Vill mest att ska få känna på lite nu eftersom att vi troligvis ska skutta uppsuttet för första gången nästa helg! :) Dessutom är det kanon att hon får galoppera på lite på rakt spår utan ryttare.
Dansa fick framskor idag för första gången! Hon hade varit ganska duktig till och med. Inte brytt sig ett smack då han spikade på dom, eller när hon gick ut i hagen. Däremot var lyckan total då hon upptäckte ljudet vid skrapningarna. Känner redan nu att hon kommer reta gallfeber på mig :P Tur att jag lagt in den extra gummimattan i transporten nu så att hon nöter sönder den istället för originalet.
Ska bli väldigt spännande att rida henne på grusväg nu och se om jag känner skillnad.
 
Det var allt för idag. Sa till Hanna och Viktor igår att jag inte vart sjuk sen i augusti förra året, så idag vaknade jag med svidande hals. Tack för det.
 
 
 
 

Kramkalas

 
Är så himla imponerad utav Hanna som idag har vart och provridit två hästar alldeles själv. Dessutom så var hon ute på en rejäl uteritt på den ena med galopp och allt. Hon som knappt galopperat sen hon var liten! :)
 

Fina tjockisen

 
 

Vattenmatta

Idag busade vi till det lite och använde vår kreativitet då vi byggde oss en vattenmatta med lite kartong och silvertejp. Blev riktigt bra faktiskt!
 
Tömkörde Dansa idag för att hon skulle få arbeta i rätt form, då hon inte gör det ännu i ridning, och för att hon skulle få arbeta utan ryttare och enbart koncentrera sig på sig själv. Lade mest fokus på galoppen då det är den hon har svår att hålla. Fattningarna tar hon galant men att hålla den i kurvor och på volt har hon det lite kruxigt med, så vi tränar på!
 
Hon var otroligt sammarbetsvillig och det lyste av glädje kring henne. Speciellt då vi tog fram ett litet hinder som hon fick rulla över!
Vi lade dit vattenmatta som hon tveklöst tog ett skutt över i skritt först, och sedan fick hon trava och galoppera. Lade sedan på två dunkar och byggde ett hinder på ca 40cm över mattan också. Dansa hade superkul och tvekade inte en enda gång! Åhh vad lycklig jag blir över att hon tycker att det är kul! :)
 
Avståndet är inte det lättaste, i början hoppade hon gärna av lite stort ifall det inte stämde, men efter ett tag blev hon trött och tog istället ett extra litet språng och kom nära. Så kul att se hur hon löser situationerna. Jag låter bara henne rulla på och lösa allt själv.
 
 
 

Film från ängen

 
 

Ängen

När jag berättade för Hanna att jag tänkte rida Dansa på ängen idag så tyckte hon att jag blivit så himla tuff. Eftersom att jag annars tycker det är obehagligt att rida på stora öppna ytor. Men vet ni vad! Jag har kommit på att det ju är mycket mjukare att ramla av där, än på en grusväg! ;)
 
Nej men eftersom jag inte har någon att rida ut med varje gång och behöver galoppera så kände jag att en äng är en perfekt plats. Dessutom mjukt åt Dansas oskodda fossingar.
 
Skrittade efter Hanna och Noa ett tag först för att känna av henne, men Noa var så hungrig att hon tvärnitade stup i kvarten så det fungerade inte riktigt. En gång red vi rakt in i rumpan på henne. Haha. När jag börjat trava så kickade hon lite mot Noa i förbifarten men sedan red vi runt kors och tvärs där på ängen. Hon stannade även en gång och skuttade lite med huvudet mellan frambenen.
Det är rejält kuperat där så det blir superbra rumpträning i backarna. Jag var lite oschyst och tänkte fatta galopp i den brantaste backen just för att jag tycker det känns tryggare. Dansa tyckte dock att det blev för jobbigt så hon bromsade upp och surade istället. Och därmed utsåg hon det som dagens surställe. Hon brukar ju ha ett sånt hon. Vi skrittade och travade förbi där utan problem efter ett tag då hon fått surat några gånger.
 
Jag hittade ett ställe där det bara gick svagt uppför istället där hon mer än gärna fattade galopp. Dock så gick den mer uppåt än framåt de första vändorna, men sedan längde hon sig och ökade lite faktiskt. Eller hon ökade inte, utan hon kom närmare ett normalt galopptempo istället för ett som liknar en snigels. Hon verkade leva upp lite och tycka att det var kul i alla fall, så några gånger till där så ska hon nog lära sig att det är KUL att galoppa! :)
 
I slutet så travade jag något varv på volt och då sökte hon sig neråt. Passet kändes bra dels för att hon fungerade så bra på åkern och var lydig, dels för att vi kunde rida kors och tvärs förbi Noa utan att Dansa ville stanna hos henne och dessutom för att hon verkade börja känna att det var lite kul. I början hade hon en tvär inställning men ju mer tiden gick desto roligare verkade hon ha.
 
 
 

Söndagkväll

Klev upp tidigt idag för att hinna sköta Bronzac innan jag skulle skriva domarutlåtanden på dressyr KM som vi hade i stallet. Lärorikt men kallt då vi fick riktigt höstväder idag. Tacka vet jag tjocka hästfiltar.
 
Efteråt skulle Hanna och jag åka till Dalarna och titta på en häst men det blev ändrat, så helt plötsligt hade jag en helt oplanerad dag. Hämtade Sune och åkte hem och hoppades på en ledig tvättid, vilket fanns! Så jag tvättade samtidigt som jag kikade på banhoppningsmomentet i Fältävlans EM och fick se Sverige ta hem silvret!
 
Därefter tog Sune och jag en promenad i solen som kikade fram lite. Väl inne igen så var jag så rastlös! Kunde inte sätta mig i soffan för då somnade jag, och det är så himla jobbigt att sova mitt på dagen. Blir så seg efteråt! Kom på att jag kunde leta upp någon såndär podcast som alla pratar om nu för tiden, men jag inte testat på. Hittade en hemsida där man kunde välja bland massor. Måste hålla med om att det är grymt bra. Jag som inte orkar lyssna på musik men trivs så bra med lite prat, kunde ju inte ha det bättre!
Valde ut en med två personer som har behagliga röster och strosade runt och donade. Tog reda på tvätt, diskade, strök (strykte?) och lagade lite kläder. Perfekt!
 
Ska upp i bra tid imorgon igen för Sune och jag ska följa med Hanna till en häst som hon ska rida på. Därefter åker jag och rider Dansa och därpå ska Hanna köra Silver på en tur tillsammans med mig och Bronzac.
 
I fredags var farmor och jag på spa i Kilafors. Supermysigt och kul med några timmars kvalitétstid med henne. Vi fick varsin massage och det var verkligen välbehövligt. Jag har känt mig lite kutryggig och fått kämpa för att räta upp mig. Trodde jag tappat massa rygg- och magmuskler som gjorde att jag fått sämre hållning, men det visade sig att jag hade ett gäng spända muskler. Så nu har jag återfått min bättre hållning (som egentligen inte heller är bra) utan att behöva anstränga mig.
 
 

Unghäst

Tur att jag har en äldre häst, världens bästa Bronzac dessutom (!), också så jag inte hinner träna Dansa mer än vad jag gör, ca 3-4 dagar i veckan. För annars skulle det ju vara en riktig plåga att ha unghäst! Det finns så mycket man vill göra och träna på hela tiden men då de ska vila mycket och aktiveras relativt korta stunder så får man prioritera.
 
Jag hinner knappt ställa in henne i stallet innan jag tycker att det är dags att hitta på något skojj igen. Just nu vill jag börja skutta över lite hinder, tömköra henne över bommar i galopp, galoppera ute och rida på åkern, klättra med henne då jag går på sidan, ta långa promenader för hand mm.
 
Som ni ser så är bara det här sex saker och det får ju inte ens plats på en vecka eftersom hon oftast bara går 3 dagar. Dessutom vill jag att hon rids ut minst 2 dagar och går max 1 dag i veckan på banan just nu. Så jag får helt enkelt ha tålamod och prioritera! :)
 
Prio 1 är i alla fall uppsutten galopp ute. Den ska vi snart få ordning på!
 
Det här är så KUL så jag blir alldeles LYCKLIG!! och jag är så oerhört TACKSAM för att morfar och Annika låter mig ha kvar deras häst (ja hon är inte min, även fast jag gärna vill ge ett sken av det ;)) och för att Annika gör det möjligt med att stå för mycket vardagsarbete som jag inte hinner med. TACK TACK TACK!! Det här är bland det bästa som hänt mig.