Duschpremiär

Här om dagen fick Dansa premiärduscha, fast utan schampo. Använde slangen på henne för första gången för ca 2 veckor sedan och då tyckte hon som sagt att det var väldigt obehagligt när strålen nuddade henne. Därför nöjde jag mig med att spola benen den gången. I lördags drog vi fram slangen igen och då steppade hon bara lite i början och sedan tyckte hon att det var helt ok. Så jag spolade av hela hennes kropp vilket gick superbra! 

Nästa gång kommer hon säkert tycka att det är skönt till och med ;) När jag spolade insidan av låren på henne så drog hon upp ryggen och in magen så mycket att hon såg helt konstig ut. Haha. Sötnöten. 
Snart ska hon få sig en rejäl schamponering, likaså Bronzac :) Han är 22 år och hatar fortfarande allt som har med vatten att göra. Men ordentlig som han är så nöjer han sig med att blänga på mig nu för tiden, men står ändå snällt och blir blöt. 

 

Fotbollsmatch

Jag skäms för att skriva det här, men ikväll har jag vart och tittat på årets första fotbollsmatch. Tidigare har det inte stämt pga jobb och annat som kommit imellan. Men bättre sent än aldrig va?
Dom spelade en DM-match mot Söderhamn och vann med 2-1, dock så var Viktor bara med de sista 10 minutrarna. Skrattretande.. haha.

Jaja det var kul att se lite fotboll i alla fall och jag fick ju se Viktor lite in action i alla fall ;) Han gjorde ett mål också som dömdes bort som en felaktig offside. Tråkigt! 

Mamma, jag och Anders var runt på lite affärer ute vid E-center innan, så jag handlade hem till förnödenheter. Fick svänga in på OK när jag åkte hem för mitt högra bakhjul tappar luft. Tänk att det alltid ska vara någonting. Det har vart så ett tag, men nu måste jag göra något åt det för jag fyllde på luft för bara två veckor sedan. 

Dagsa att sussa! Imorgon väntar jobb och sedan aktivering av mina fyrbenta vänner. 


Stillbilder från gårdagens filmer


Haha min min när jag inser att vi kommer backa in i plankorna. Ett djup andetag och förbered dig på precis vad som helst, tänkte jag. Glömde att jag satt på världens mest orädda bebis.

Att backa in i staketet var däremot inte lika kul, sa hon.
Arg som ett bi för att hon inte fick bestämma. Är man ett sto så är man.. 

Lösa på stooora ridbanan! 

Vänster varv

Idag red jag Dansa för HÅ igen (har döpt henne med initialerna så att ni inte helt plötsligt tror att jag börjat rida för "min" Hanna). HÅ longerade henne först och Dansa började tjafsa direkt. Suck, jag som tyckte att jag fått ordning på det i veckan. Men jag tror hon ställer högre krav och trots att jag tyckte att jag höjt mina med så är jag tydligen inte riktigt lika bestämd. Hon märkte i alla fall stor skillnad ändå på henne då hon slutade ganska fort, så mitt jobb hade gett resultat. 

Jag satt upp och vi koncentrerade oss bara på vänster varv idag eftersom det är där Dansas "spärr" sitter. Det är i vänstet varv alla incidenter skett. Vi blev longerad och jag styrde högertygel medan HÅ styrde vänster innifrån longerlinan. Det känsliga kommer då Dansa blir inåställd för det är då hon kastar sig i longeringen och det är då hon troligtvis skulle ställt sig rakt upp som sist. Jag fick ha ett stadigt stöd i tyglarna också vilket kändes väldigt bra då Dansa blev stadigare, jag har vart så försiktig förut. Dansa är så mycket tömkörd så hon är ju van vid att ha stödet där. 

Det blev en hel del tjafs då Dansa ofta stannade så HÅ fick mana fram henne bakifrån. Minsta lilla jag kom i framvikt så stannade hon också och det är inte lätt att vara helt stadig på en så pass vinglig häst, som dessutom tvärnitar och skuttar fram nu och då. Men jag kämpade och hade HÅ som påminde mig hela tiden. Jag fick heller inte säga något uppifrån ryggen för varje gång jag smackade så stannade hon och funderade, däremot så kunde jag använda skänklarna ganska direkt idag då hon inte var lika spänd i kroppen som sist. Fick vara väldigt försiktig någon gång då hon tjurade bara för då var hon rejält uppblåst. Känns så skönt att ha en på backen som har full koll på sådant så att jag bara kan koncentrera mig på att följa instruktioner, och sitta kvar ;) 

Så det enda som snurrade i mitt huvud idag var:
- var tyst.
- sitt djupt i sadeln (då hon stannar och börjar lätta i fram) och upprätt.
- lyft händerna så att hon höjer huvudet om det sjunker för mycket.
- styr med höger!
- sitt kvar!! 

Lite spännande att en explosion är ganska förväntad om jag inte gör rätt. Det mesta framåtdrivande skött Hanna eftersom Dansa är mest van vid det från backen och så måste det fortsätta tills hon blir mer framåttänkande och avspänd. 
Hon stannade ganska mycket idag vid hinderhörnan och vid ingången. Minst två gånger backade vi in i bommarna men Dansa bara trasslade sig ur också var det bra med det. Däremot så backade hon in i staketet en gång också och då blev det lite mer liv i luckan. Lite bock och kastningar (känner att jag har ganska hög toleransnivå på sånt där nu för tiden) men jag hade inga problem att stanna kvar i sadeln. Skönt!! Ännu en gång då hon bråkar och inser att jag stannar kvar ändå. Det är väldigt viktigt både för henne och för mig! 

Vi varierade med att trava runt hela fyrkanten (vår paddock är väldigt stor) med HÅ springande med lina bakom och sedan in på volten där hon tjafsade en hel del på samma ställen. Vi avslutade dock med att gå bra runt där och sedan ett eller två varv runt hela fyrkanten i trav. Sedan knäppte hon lös oss så travade vi två varv själva runt fyrkanten, då hon sprang bakom i början så som Dansa var van. Men sedan smög hon sig bort och vi bytte till höger varv i trav och travade helt själva ett varv innan vi avslutade med ett varv i skritt. Då fungerade det bra att använda både röst och skänklar. Det gäller bara att göra allt då hon är i rätt sinnesstämmning nu i början.

Allt känns otroligt bra idag! Vi tog oss igenom Dansas spärr, och hon var mer avslappnad igen. Hon blev sur och skuttade runt en hel del ibland medan jag utan problem satt kvar. Vi hade dessutom väldigt mycket störningsmoment med katter och hundar. Massor av folk kom och gick. En fyrhjuling åkte iväg precis i närheten, det kom och gick hästar utanför paddocken. Vi var ju även utomhus i paddock och med kossor i hagen bredvid, men båda dom sakerna är hon ju väldigt vana vid. 

Nu återstår det bara att se hur hon är nästa gång. Kommer allt gå som på räls då? Tänker hon fortsätta att försöka få igenom sin sak? Tänker hon explodera igen? Det återstår att se, jag har inga förväntningar utan är bara glad för det som varit. Det vänder snabbt i unghästarnas värld. Det känns så skönt att få höra att man gör rätt och klarar av sakerna på ett bra sätt i alla fall. Jag går ju alltid runt och är rädd att jag förstör för Dansa annars. Men nu kan jag släppa det! 


Undertempo

I fredags hoppade jag med Tage igen. Eftersom att vi gången innan enbart hoppade studs och kombinationer och dessutom startade fredagens hoppning med sådant så blev han väldigt "tillbaka". Det är jag verkligen inte van vid så  när vi skulle rida på enkelhinder så hamnade vi i botten några gånger. Jag är ju som sagt van vid att rida utifrån framåttempo och inte tvärtom, så jag glömde liksom bort att ha en bra galopp. Detta skedde dock bara på första hindret på banorna vi hoppade (vilket alltid är min stora svaghet) för sedan vaknade jag till liv och därmed väckte Tage också :) 


Varsågod - skratta!


Longering x2

I torsdags longerade jag Dansa på trekanten. Jag var så himla korkad och satte på inspänningen på en gång som vanligt. Det jag inte tänkte på var att vi nu har spänt in den så att Dansa får mer stöd utav den och därmed är den rejält mycket kortare. Stackarn var ju inte uppvärmd så det är klart att det är oskönt att böja på huvudet då! Som tur är så har jag ju en liten dam som säger ifrån när det är något som inte passar så hon backade och backade.. och backade lite till, genom ett dike och upp på asfalten. 
Jag kom på mitt misstag och förstod vad hon ville ha sagt. Så jag spände ut några hål och sedan sprang hon på volt så duktigt. 

Hon kastade sig några gånger i höger varv. Eller ja, hon kastar sig inte längre utan bara stannar upp och vänder ut rumpan. I vänster varv gjorde hon det någon enstaka gång också men sedan var hon duktig åt båda håll. Efter ett tag spände jag in på "rätt" hål igen. Jag varierade voltens storlek mycket eftersom det är då det blir förändringar hon stannar. Men det gick bra förutom en stund i början. Kunde dock inte mana på henne rejält framåt då gräset var lite fuktigt och därmed något halt. 


Igår var vi till kyrkpaddocken och longerade henne. Då hade hon ju gått en promenad dit på ca 10 min så det var inga problem att sätta inspänningen på de "rätta" hålen från början. Så då fick vi tydligare se att hon inte bara fjantade sig i torsdags. Hon tjafsade en gång precis i början av vänster varv men det beror nog mest på hästarna i hagen precis bredvid. Sedan stannade hon en gång till bara en stund efter, första gången jag tog in henne på mindre volt efter att ha haft henne ute på större (oftast då hon gör det). Därefter gick hon som en klocka! Jag kunde ta in henne på mindre volt likväl som jag kunde öka den och mana på henne i högt tempo - och hon bara rullade på framåt! :) 
Dock så sprang hon med rumpan inåt i slutet. Jag lyckades inte riktigt lösa det så jag måste fråga HÅ. PG sa att jag skulle ta i linan samtidigt som jag manade på henne, men jag fick inte till det ändå. 

Första gången för i år som vi går förbi och dessutom är i paddocken när hästarna var ute och Dansa skötte det väldigt lugnt och sansat. Självklart var dom intressanta men hon var inte rädd för dom, och hon koncentrerade sig på mig så fort jag bad om det :) Mycket miljöträning av gräsklippare, mopeder, klyvar, skällande hundar gillar vi! 


Fixdag

Igår hade vi "fixdag" i stallet, som det så fint kallades. Vi målade paddockstaketet och fikskjulet. Städade och gjorde iordning vagnen som ska fungera som sekritariat. Staket lagades. En grävare kom och drog upp en del stora stenar som vi hittat under sanden. Den tog även bort gräs som krypit sig in innanför staketet på banan. 
Vi avslutade med grillning. 

Det blev så himla snyggt!

Jag åkte till Dansa direkt efter. Vi gick till kyrkpaddocken och longerade i värmen. Sedan var det bara att åka tillbaka till Spännars igen där Bronzac reds, stallet städas, hästarna släppas in och matas eftersom jag hade mathelg.
Fille flyttade till Uppsala idag och jag hade hoppats på att dom hade åkt när vi kom tillbaka. Men icke. Har vart svårt att hålla tårarna tillbaka i stallet de senaste dagarna. Blir lite speciellt med Fille eftersom jag ridit honom endel och om inte annat så har Sandra och jag ridit tillsammans mycket. Dessutom så försvinner ju även Sandra från stallet.. 


Red iväg på Bronzac med Hanna och Baltazar som sällskap när de nya ägarna kom så att jag slapp se dom stänga transporten bakom honom och åka iväg. Hade så sjukt ont i fötterna efter 8 timmar, nästan konstant, traskande i ridskorna, och kroppen var död så jag skrittade ut barbacka och i strumporna. Så skönt! Bronzac var lite trött av värmen han med.

Dagen slutade med 9h i stallet så det var onekligen skönt att ställa sig i duschen och sedan åka hem till svärmor och slänga sig i soffan för resten av kvällen. 

Nu är jag utvilad igen så Viktor och jag ska gå en sväng på marknaden. Sedan åker vi hem till mamma eftersom det är morsdag och allt! :) Sedan blir det middag och kvällsmatning i stallet. Avslutade troligen kvällen med longering utav Dansa. 


Dansa vs Lina 0-1

Jag är helt slut i kroppen. Åkte hemifrån kl elva och kom hem för drygt 1 timme sedan. Har ridit Bronzac och Dansa och farit runt och donat med allt möjligt idag med bara lite frukostyoghurt i magen. + en fiskpinne förresten! Haha. Var rejält nervös idag och då får jag inte i mig något. Förstår inte varför jag ska bli så nervös jämt.. 

Idag berodde det nog dock på att jag skulle rida Dansa för en ny tränare, som jag dessutom visste skulle ha ett lite annorlunda upplägg än vad Patrik har. Nya saker brukar vara lite jobbigt för mina nerver som ni kanske vet vid det här laget. Haha. Men även idag blev jag lugn när det väl var dags för uppsittning och så länge det är så, så är jag glad.

Hanna Å är även hon väldigt van vid unghästar och jag valde att testa rida för henne dels för att jag ridit på Bronzac för henne innan och gillat hennes. Dels också för att Hanna är mycket mer lättillgänglig än vad Patrik är, då hon kommer till Spännars varje måndag. Med nya tränare kommer såklart nya metoder också, men deras grundtanke är såklart densamma och dom gör och tänker väldigt mycket lika. Var bara lite små deltajer som jag måste "lära om" mig med nu vilket känns helt ok! 
Jag känner mig trygg i Hannas väldigt raka information och tyckande. Hon säger precis vad hon tycker och förklarar varje grej väldigt väl (hur, när, varför) vilket passar en otroligt frågvis människa som mig ;) Jag hinner inte ens fråga innan jag får det förklarat, så vad mer kan man önska? Haha.


Eftersom jag känner mig osäker i Spännars paddocks stora yta så hade hon oss på lina idag. Första gången jag longeras uppsutten och jag måste säga att det var väldigt skönt och tryggt. Red även med inspänningarna då Hanna tyckte de kunde sitta kvar efter longeringen, då Dansa redan var "inne i ramen". Jag skulle inte använda några skänklar alls idag då Dansa sköt rygg och snarare ville gå emot dom varje gång jag lade an dom. Så vi pausar ett tag med dom tills Dansa är helt avspänd igen. 
Jag smackade bara som framåtdrivande medan Hanna gick i longeringsposition och förstärkte. 

Vi började i höger varv som brukar vara det svåra (idag var vänster det svåra, där hon kastade sig utåt och hade dålig framåtbjudning i longeringen). Vi travade i flera minuter och hon lyssnade bra på mig. Gjorde några halter och lät henne få stå stilla med mig på ryggen ett bra tag innan vi bytte varv. Höger varv gick klockrent alltså! :)
I vänster varv var hon lite misstänksam och stannade någon gång men lyssnade bra ändå. Vi skrittade drygt ett varv på volten innan vi satte henne i trav. Vi travade ett halvt varv innan hon tvärnitade och kastade sig åt höger ståendes rakt upp på två ben. Det enda jag tänkte på var att hitta livremmen, och sedan kramla mig fast! haha. 
Till min stora lycka så höll jag mig kvar utan att så mycket som tappa balansen. Till min ännu större lycka så nöjde hon sig med en stegring innan hon ställde sig lugnt och stilla. Förstår ni att hon slutade upp med sitt utbrott trots att jag var kvar i sadeln?! Så underbart skönt! Har känts tidigare som att hon inte ger sig förrän jag inte är kvar där. 


När hon stod lugnt och stilla så hoppade jag av och Hanna longerade henne igen. Enligt henne så förstår inte Dansa sambanden med stegringen och att jag hoppar av eftersom att hon stod så lugnt och stilla innan jag gjorde det. Problemet som uppstod var troligtvis samma sak som i longeringe då hon vänder ut rumpan och vill byta varv, bara de att hon valde vägen uppåt då jag satt på bara för att det var krångligt att vända runt med tyngden.

Efter att Hanna longerat en kvart till och fått igenom problemet som uppstår då hon vill korta in henne så satt jag upp två gånger och bara satt där ett tag stillastående. Hon tyckte att det räckte så idag så fortsätter vi på måndag. Under veckan ska jag longera henne och jobba vidare. För finns problemet på backen, så finns det i sadeln, så därför ska det lösas där först såklart. Så att min kropp slipper ta onödigt stryk ;) 

Känns i alla fall otroligt skönt att få höra att Dansas beteende inte alls är onormalt för en unghäst och att jag agerade helt rätt i situationen och att jag inte gjorde något fel alls, utan det var bara trotsiga dumheter från Dansa. Att detta hände idag var egentligen bara bra, så att Hanna fick se hur det kan se ut så att jag kan få hjälp att jobba utifrån det.


Ny dator?

Tror att min trogne elektroniska vän börjar ge upp. Den låser sig allt mer ofta så att den måste startas om för att fungera igen. Den luktade även väldigt varmt här om dagen. Idag fick den fnatt och blev helt blå med vit text innan den dog och sedan gick den inte starta på ett litet tag. Vet inte om den blir för varm? Fast den bara vart på i drygt 1 timme.

Dessutom kan jag inte titta på svtplay eller vanliga filmer, förutom vissa, utan att det laggar. Jag kan heller inte titta på filmer från nyare sorters filmkameror. Känns väldigt tråkigt då jag till stor del använder min dator till foton och filmklipp. Viktors dator som är utav samma märke (men annan modell) och årsmodell fungerar till allt detta.  

Jag har haft den i ca 6 år och den är väldigt flitigt använd! Tack och lov så har jag två externa hårddiskar där alla foton (mitt liv!!!) finns. Alltså två stycken med exakt samma innehåll. Vågar inte förvara dom på bara ett ställe och datorns minne är för litet. Så jag behöver inte oroa mig för att datorn ska dö med några viktiga, osparade saker i alla fall.

Men om jag nu ska köpa ny datorn.. vad ska jag då ha?? Jag vill kunna titta på web-tv utan att det laggar och jag vill kunna se filmer från nyare filmkameror. Jag tror att det är mina enda krav förutom att den ska vara så billig som möjligt såklart!
En så himla tråkig sak att lägga ut pengar på och jag har lagt ut nog med pengar på tråkiga saker känns det som.. tandläkare och extern hårddisk. Hur tråkigt är inte det?? Tur att det är viktigt i alla fall. 

Mor & Dotter

Vi gjorde ett tappert försök till att få fina foton på Dansa och Visa tillsammans här i veckan. Haha om vi lyckades?? Njaa.. 


Hanna prasslade med en lapp så att hästarna skulle ha fram öronen. Resultatet blev en godissugen bebis och en skeptisk mamma istället.
Hanna är ju glad i alla fall. Haha
Det här får ändå godkänt tycker jag!

5/5 toasters

Dansa får fullpott på dagens tömpass!

Höll till på trekanten och en volt idag igen och i väntser varv balanserade hon upp sig så bra med fint stöd o handen, utan att krulla ihop sig en enda gång eller att tjafsa emot minsta lilla. Formen var stadig och klockren iprincip hela tiden. 
Testade att ställa henne lite och det är lite svårt att se hur mycket/lite jag böjer där innifrån mitten. Hon gjorde även klockrena byten mellan skritt-trav-galopp. Var lite svårt att skritta ett helt varv bara, utan att takta lite. Men det gick med lite tålamod. 

Höger varv var också väldigt bra idag, för att vara det svåra. Hon har gärna rumpan lite för mycket inåt mitten och jag lyckades inte riktigt få ut den idag. Ställde henne lite utåt och inåt och hon kastade sig inget. Blev lite rädd när flera motorcyklar på rad åkte efter vägen bara.
Hon hade inte riktigt lika bra bjudning till en början i det här varvet som i vänstra (där hittade hon sitt tempo och sedan behövde jag bara påminna någon gång i bland. underbart!) men det blev bättre efter ett tag. Första galoppen blev fel, det gick bra att byta fram, men när hon skulle byta bak så halkade hon till lite och blev så arg att hon var tvungen att dra till med ett frustrerat bocksprång. Hon bockade någon gång till också då hon blev arg på mig för att jag ställde henne inåt på den del av volten hon vill fortsätta rakt fram. Men det var lätt att bara mana på henne och hon fick avsluta med några duktiga helvarv. 

Hon kändes så sjukt fin idag så jag blir alldeles lycklig i kroppen när jag tänker på det! Lycklig och stolt. Tänk att hon kommit till ett stadie där hon kan hålla tempo och framåtbjudning varv efter varv utan att man ska behöva mana på henne hela tidne. Dessutom var hon så otroligt fin i munnen. Jag kunde ha ett mjukt stöd och ställa lite åt olika håll utan att hon protestera minsta lilla utan hon behöll form och kontakt precis som hon ska :) 

Det var riktigt kvavt och varmt idag så svetten rann utav både mig och Dansa. Därför passade det bra med vattenslangpremiär! Hon älskar att bli avsvampad med vatten, det syns vad skönt hon tycker att det är. Vattenslangen var däremot lite läskig. Inte själva slangen i sig men strålen som nuddade henne, trots att jag hade på svagt tryck. Spolade bara benen idag och hon steppade ganska rejält och skuttade runt lite för att försöka komma undan. Nöjde mig med det och slutade då hon var något mer avslappnad. Får vänja henne vidare. Tror hon kommer älska att bli ordentligt avsköljd bara hon inser att det inte är något farligt. 

Sommar 2012

Många år sedan


image78

Hoppat!

Ikväll har jag hoppat Tage igen och gud vad jag saknat det! 
Varken han eller jag har hoppat sedan i slutet av augusti men ändå så gick det otroligt bra idag. Tror nog att det aldrig gått så bra faktiskt :) Boxningspassen har verkligen gjort susen då jag kände mig stark i sitsen och att jag verkligen orkade med att rida och hålla i honom som man måste. Var lite orolig att jag skulle ha tappat allt som jag lärde mig förra året, men det mesta satt kvar faktiskt.
Första anridningarna på de lite större hindren måste jag ha sett ut som en flygande ekorre bara. Var tvungen att få några språng på mig att hitta tillbaka till hur tusan man ska röra sig och sitta över ett hinder! Haha. 
Åhh vad roligt det var!!


7 dagar

Idag har det gått en vecka sedan Dansas vargtänder drogs ut. Veterinären sa att vi kunde sätta in bett efter någon dag men vi har ändå väntat en vecka för att kunna vara mer säkra. Idag har det alltså gått 7 dagar och i munnen såg det fint ut så jag testade att tränsa. 
Fick inga konstiga reaktioner så jag tömkörde henne ute på trekanten. Lät henne jogga runt i trav i båda varven. Hitta balansen och få upp lite flås. 


Började i vänster varv som vanligt och hon var lite spänd då hästarna stod i hagen och gnäggade. Provade att kasta sig någon gång, men gav sig då hon insåg att det bara gjorde det jobbigare. 
Sedan travade hon på fint i ca 10 min. Tappade ned huvudet lite långt ibland men tog annars ett fint stöd och gick i bra form. Rullar in i galopp ibland då jag manar på, men låter henne bara hållas då tills hon själv väljer att gå ner till trav.


Bytte varv och där gick hon också fint. Hade henne utåtställd i början för att avleda eventuella kast vilket fungerade kanon! Ställde henne lite inåt efter ett tag med bra resultat. Även här fick hon jogga på i ca 10min. Gjorde någon enstaka avsaktning i båda varven för att checka av bara, testade även en galoppfattning som satt som ett smäck i höger. Glömde det i vänster varv. 
Morfar åkte förbi väldigt nära med traktorn där mitt i någonstans. Den hade några kedjor som skramlade lite och dessutom någon konstig vagn där bak. Jag försökte bara fortsätta som vanligt och Dansa var duktig och lyssnade framåt. Blev någon tjurrusning när hon fick den bakom sig och ett stopp när den var som närmast, men annars var hon superduktig!


När jag i slutet bara skulle skritta henne ett varv runt hela trekanten så började hon bråka när jag tog i vänstertömmen. Kröp ihop, snurrade och backade så jag försökte bara lösa situationen och få henne framåt med så lite tömmar som möjligt då jag tror att hon kanske blivit öm där ena tanden suttit? På vänstra sidan blev lite av roten kvar så kanske det började kännas efter ett tag med bett fast det inte kändes från början? Tog jag i höger töm så brydde hon sig inte. Jag avbröt som sagt direkt för säkerhetsskull och lotsade hem henne. Testade lite svaga serpentiner på vägen när hon lugnat ner sig och då gick det bra. Dock så ruskade hon lite irriterat på huvudet så nu får hon vila från bett några dagar igen så att vi inte riskerar något! 


Första passet med lädertömmarna idag och gud vad härligt det var! Helt annan kontakt och känsla med hästen. Dessutom mycket mindre att hålla i handen och därmed bekvämare, trots att dom är något tyngre. Allt glider bra och är smidigt då det är läder också. Grymt bra investering då jag vill fortsätta med tömkörning som komplettering till ridningen även i framtiden. Att hålla tömmarna och spöet som i ridning istället för som i körning var också otroligt mycket skönare. Dessutom är nya långpisken lättare så jag slipper få ont i handleden. Ja ni hör ju hur bra allting är! Haha. 


Klurigt

Dansa funderar så det knakar.. 


Promeri promera

Både igår och idag var vi ute och gick med Dansa som skött sig helt prickfritt! Igår gick en bit bortanför kyrkan och idag gick vi i lillskogen och sedan upp för backen sammanlagt 4 gånger. Bygga rump- och ryggmuskler! hepp hepp!


Älskar lillskogen. Det går att gå huller om buller bland träden och det finns inga hål att oroa sig för. Dansa får lyfta på benen och böja sig rejält i tighta svängar.


På hemvägen kom det en crossmoped som drog en gräsklippare som dock var avstängd. Dom stod stilla så vi fick gå förbi men hade mopeden igång. Dansa hoppade till lite bara sen traskade hon så fint förbi! :) Lite senare såg hon faktiskt ett spöke och hoppade till också. Tror jag aldrig hänt förut? Haha. Jaja, jag är glad så länge hon hoppar till på sin egen plats och inte på mig. 

Har nog glömt att skriva att när vi skulle smörja såren i Dansas öron (där inkarna suttit) i lördags så fick hon nästan panik. Tror hon var öm för hon har aldrig förut brytt sig om när man tagit på hennes öron och inte heller de två dagarna innan (då vi smörjde såren). Efter lite övertalning så fick vi dit salva i båda öronen i alla fall och nu har det blidats skårpor, så jag hoppas att det läker fint så vi slipper smörja mer. 

 

Finis


Spanar in vår framtida lilla "paddock"
 

Fulla dagar

Frida och Jens har vart hemma under veckan, så Frida och jag har umgåtts en hel del. Hon har följt till stallet 3 dagar och ridit. Vi har haft myskvällar och grillat och spelat spel tillsammans med grabbarna våra. Härligt! :) I dag har Hanna och jag vart i Högbo på nationella hopptävlingar. Suttit ute i solen så att jag faktiskt fått lite färg i ansiktet till och med! Åkte förbi Hööks på hemvägen då jag behövde handla några förnödenheter. Hämtade även en hund som Hanna skulle ha med hem. 

Bronzac hade en välförtjänt vila idag efter en ganska hård vecka. Så där fixades bara stallet. Var ut i hagen och borstade och tänkte låta honom smaka en "slickgodis" med äppelsmak som jag köpte idag. Han nosade dock bara på den och ville sen inte ens veta av den (?) Haha. Casper däremot var helt galen i den! 

I lillstallet var den delade meningar.
Lukas och Noa gillade den i början, men tröttnade fort. Visa fnös åt den och gömde sig i ett hörn i boxen. Haha! Dansa tyckte att det var en väldigt värdelös grej tills honom förstod hur den fungerade, då blev hon lika fäst som Casper. 

Tog en promenad med Dansa i kvällssolen tillsammans med Annika/Smilla och Hanna/Lukas. Mysigt!  


<3


Tack och lov att jag har dig ♥

Veterinär- och doktorbesök

Både Dansa och jag besökte doktorn igår. Med min yrsel var det det jag anade, kristallsjuka. Det finns kristaller i örat och vid olika anledningar, som till exempel en hård smäll, kan dom flyta iväg och hamna där dom inte ska vara. Detta leder till kraftig yrsel vid olika lägen av huvudet. I mitt fall när jag tippar det framåt och nedåt åt höger. 
Det är inget farligt men kan vara väldigt obehagligt och såklart dumt ifall det sker på en hästrygg, i mitt fall, eller när man kör bil. Hela världen snurrar och det känns som att man ska svimma.

Jag har tack och lov en mild variant och har fått instruktioner om att varken böja ner, eller upp huvudet nu tills kristallerna sakta men säkert fallit på plats igen. Under den tiden får jag inte slå i huvudet i en dörr eller skåplucka (haha doktorn sa så) för då kan jag få kraftiga problem istället och det är betydligt krångligare och mer obehagligt. Angående ridningen så fick jag avgöra själv, men han avrådde mig att sitta på en häst som kunde skaka om mig rejält så att hoppa upp på Dansa känns som en dålig chansning :( Därför ska jag sköta mig så prickfritt som möjligt nu så att de där jäkla kristallerna lägger sig ordentligt igen, fort som tusan!! 
Det svåra är på natten då jag blir lite yrslig av att ligga på vänster sida, måste lösa det på något sett så att jag inte kan rulla över dit i sömnen. 

Dansa fick besök av veterinären som nu äntligen klippt bort hennes ink i örat. Den var stor som en golfboll! Tog även bort en liten som börjat växa i det andra örat. Nu ska såren smörjas med antibiotikasalva 1-2ggr om dagen tills det bildats en fin sårskorpa. Hoppas faktiskt på dåligt väder nu så att det hinner läka fint innan flugorna kommer och skitar ner där. 
När hon ändå hade fått lugnande så drog hon ut vargtänderna också. Känns skönt att dom är borta nu så att jag slipper oroa mig ifall hon stör sig på dom. Passade ju bra att hon ska vila munnen några dagar nu när vi ändå måste göra en paus i ridningen. För det känns så himla surt om det bara berodde på mitt huvud!

Usch vad jag tyckte det var jobbigt att se Dansa med lugnande. Hon orkade inte hålla upp huvudet och stod och vinglade. När tänderna skulle dras fick hon ju dessutom på sig en munstege och då såg allt bara ännu värre ut, dessutom när det började droppa en hel del blod ur munnen. Stackars lillhjärta! Men det var ju för en god sak, och när hon piggnade till så var allt som vanligt igen. Lite snubblig bara. 


Virrigt

Bokstavligt talat.. 

För knappt en vecka sedan vaknade jag och kände mig konstig i huvudet. Fick världens yrsel så fort jag vände på mig (var ju tvungen att göra det många gånger bara för att se om det slutade) och jag visste inte vad som var uppåt eller nedåt, hitåt eller ditåt. 
Tryckte i mig att jag bara drömde att jag var yr. Haha. Lämpligast så! 

Dock så har jag känt mig yrslig lite till och från sedan dess. Mest när jag har tippat huvudet åt sidan, framförallt åt höger. Oftast har det känts konstigt på mornarna och sedan har det försvunnit helt under dagarna för att sedan komma tillbaka lite på kvällarna tror jag. 

Idag när jag stod med en kund så skulle jag böja mig snett framåt för att klippa hennes lugg. Hela rummet började snurra och jag var tvungen att stappla fram till stolen för att sätta mig. Trodde verkligen att jag skulle ramla. Kändes riktigt otäckt. Kände mig konstig resten av jobbdagen trots att jag lät bli att luta mig åt höger sida då jag började känna yrsel igen när jag testade lite grann.

Väl i stallet och friska luften så kunde jag böja mig hur jag ville utan problem igen. 

Vet inte om det är kristallerna i örat som krånglar? något virus på balansnerven eller något annat, men obehagligt är det. Ska ringa vårdcentralen imorgon och höra med dom. Känns ju konstigt att åka in och sen kanske symptomen inte ens visar sig. Slog ju i huvudet rejält när jag och Dansa gick omkull, men det är 2 veckor sedan och så länge har det inte hållit på.

Jaja, nu ska jag sova i alla fall. Så länge jag kan rida, köra bil och jobba så är jag nöjd ;) Löshoppning maj

 


Höjden ligger på ca 1,10cm. Jag tycker att hon hoppar mycket bättre med bakbenen nu än vad hon gjort de tidigare gångerna. Hon lär sig lillpluttan!

Det tillhörande inlägget finns här.
Dansa 3 år

Idag fyllar Dansa hela 3 år! Jag tycker det var igår som hon knappt var 1 år och vi tränade på att ha träns och gå promenad inne på stallplanen med grimma och grimskaft. 


Tömkörningsträning

Idag kom dagen jag längtat efter länge! En tömkörningslektion av dressyrtränaren Hanna som kommer till Spännars och har träning. Jag som bara är självlärd fick massor av nya inputs och fick dessutom känna att vi inte vart helt ute och cyklat tidigare.

Hon började med utrustningen där hon tyckte att jag skulle byta till en stl mindre på bettet. Dessutom plockade hon snabbt av mina syntettömmar och satte på sina egna gjorda utav läder. Läder var det ända rätta! Dels för att man jobbar mycket med tömmarnas tyngd i tömkörning (läder tungt, syntet lätt) och dels för att dom inte riskerar att bränna henne ifall man vill spänna på andra sätt i framtiden. Jag ska även sätta på "gäggremmen" på det tränset där jag inte har remontgrimman just för att hon inte ska gapa. 
Att vi hade inspänningstyglarna tyckte hon var väldigt bra! En bra vägvisning till en låg form och en bra hjälp ifall hon börjar bråka. Den sitter ju dock väldigt löst fortfarande, trots att Hanna spände in den något hål idag. Så det är absolut inget som tvingar ner huvudet.

Hon flyttade ned tömmarna till lägre ringar och höll tömmar och spö som i ridning, vilket jag inte gjort. Några andra tömspänningar tyckte hon var onödigt nu innan ridningen är mer på sin plats. Tömkörningen just nu tyckte hon skulle gå ut på att bygga kondition och få en ärlig framåtbjudning (som fortfarande inte är helt bra), samt kunna ställa och lära henne att ta stöd av tömmen (vilket hon redan gör bra men kan bli bättre såklart). Övergångar, skänkelvikningar, andra tömspänningar osv. skulle vi vänta med tills hon var inriden. 

Hon började i vänster varv och märkte fort att det var hennes bästa. Hon ställde henne ganska mycket innåt ibland för att se så att hon följer tömmarna och såg annars bara till att hon hade ett bra tempo och framåttänk. I höger varv fick hon vara lite sträng precis i början men sedan var hon så duktig även där! Hon hade henne lite utåtställd just för att fortare kunna korrigera ifall hon tänkte kasta sig, vilket hon såklart tänkte :P Men faktiskt inte gjorde. Med mig testar hon alltid en eller två gånger innan hon ger upp. 

Hanna verkade positivt överraskad över hur duktigt hon följde tömmarna och hon tyckte att hon tog tillrättavisningarna framåt, bra. Hon tyckte även att hon hade en finare galopp än trav. Och ska vi då slå ihop det med vad Patrik tyckte om hennes trav (han tyckteju att den var fin!) så blir ju galoppen riktigt fin ;) hihi. Fast säkert vet jag ju inte då Dansa såklart kan ha haft en bra travdag då och en bra galopptrav idag. Men kul att höra ändå! 

Att få höra att jag gjort ett mycket bra grundarbete med tömkörningen känns himla kul att höra också! 

För övrigt så var Dansa jätteduktig runtomkring idag! Rejält spänd med svävande passage nere i paddocken i början då det var två andra som red innan oss. Men hon coolade ned sig efter ett tag. Sedan brydde hon sig ingenting när de två gick iväg och lämnade henne själv nere i paddocken. Riktigt duktigt!
Efteråt lastade vi henne och hon stod så snällt i transporten medan Annika och jag gjorde iordning allt åt Bronzac i ca 15 min. Sparkade bara lite grann då och då. 

Dansa får en stor GULDSTJÄRNA idag på sin födelsedag och allt! 

Hoppas att jag fick ned allt viktigt jag lärde mig idag nu bara. Risk att jag glömmer om jag inte skriver ner allt. Jag älskar träningar när jag får lära mig massor! Söndagkväll

Har haft en riktigt bra helg! 

I fredags efter jobbet åkte Viktor och jag ner till Gävle. Åt middag på restaurang och tittade sedan på bio. En kväll med kvalitetstid ♥
Filmen är svensk och heter Studentfesten. Den var riktigt rolig, så rekommenderar den starkt! Jobbade igår och åkte sedan på löshoppning med Dansa, Hanna och Frida. På kvällen red Frida och jag Bronzac innan vi köpte med oss pizza och glass och åkte hem till soffan! 

Idag hade jag funderingar på att rida Dansa. Men jag gissar att hon hade en hel del träningsvärk från gårdagens hoppning, och dessutom ska vi på tömkörningsträning imorgon så hon fick vila. Hade då några timmar till övers så Hanna, Linda, Daniel och jag tog en långpromenad på ca 1mil. Himla skön värme i luften, men tyvärr en hel del blåst. Som vanligt..

Hann bara hem och byta om nästan innan Hanna och jag åkte och mockade Lillstallet. Därefter åkte vi till Bronzac. Där red jag iväg på en uteritt med massor av hästätande spöken i dikena. Om ni frågar Bronzac i alla fall. 
Tillbaka i stallet upptäckte jag att vi hade lite tid till övers. Det hör inte till vanligheterna! Vi placerade oss i alla fall i solen och myste ett tag. Livsnjöt lite liksom :) 

Bronzac hittade lite gräs till sin stora lycka! På bilden blir han dock lite rädd för Baltazar flaska som small mellan tänderna. 

Vid sex åkte vi till pappa och firade Patrik som fyller år på tisdag. Smörgåstårta till middag är inte fy skam! 


Några timmar senare lurade Hanna iväg mig på en cykeltur på drygt 1mil också. Där trampade vi runt Bollnäs i träningskläder och på en varsin gubb- och kärringcykel! Haha! 


Nu ska jag sova! Inatt kommer Viktor hem igen, så honom får jag pussa lite på imorgon. 

Löshoppning 4 maj

Idag var vi iväg på löshoppning igen! 

Vi åkte dit lite väl tidigt så Dansa fick ha lite så-i-transporten-och-ha-sjukt-tråkigt-träning ett tag innan vi lastade ur. Hon skrapade en hel del, men någon gång måste ju lära sig att man inte kan ha superduper kul jämt. Fridas röst var mest effektiv så hon fick distrahera henne. 

Väl ute så skötte hon sig väldigt bra! Var lite gnäggig idag och bufflig imellanåt när jag tyckte att vi skulle stå stilla ett tag. Vi fick traska runt i minst 45min. 

Väl inne på banan så skötte hon sig som en världsvan stjärna. Jaja, jag kanske är lite partisk. Lite. 
Hon fick hoppa på maxhöjd och bredd idag, nämligen 130! personligt rekord med 2dm. Hon fick ta i men flög fint över och jag var så stolt.

Hon rev en gång och slog bara i någon enstaka gång annars. Stor skillnad mot för tidigare. 

Vi fick en liten sammanfattning utav Gabbi om vad hon tyckte såhär långt om henne som hopphäst. Hon har väldigt fin och jämn benteknik men hoppar inte igenom ryggen (vilket drar ner poängen på en löshoppningsbedömning). Annars så har hon en bra inställning. Hon är modig, positiv, försöker och vill verkligen över hindren. Dock så skulle hon behöva hoppa några gånger till ifall hon skulle visas på 3års, vilket inte är så konstigt då hon bara hoppat 3 ggr + vart där och skuttat lite en gång. Men det är inget som är aktuellt. 

På tävlingsbanorna spelar inställningen en väldigt stor roll, hur det tar sig över hindren spelar ingen roll så länge bommarna ligger kvar, menade hon på. 

Hon sa också att Dansa var en väldigt trevlig häst som beter sig väldigt klokt bland hindren :) Det gjorde mig extra glad! 

Känns kul att få höra vad någon som kan sin sak, tycker. 


Åkern 2

Idag klättrade jag upp i sadeln igen! Jag trivs bra där på åkern. Ostört och relativt mjukt underlag ifall Dansa tycker att jag ska tugga gräs (man måste ju se till att ha bra förutsättningar).

Longeringen gick lite lugnare idag, märktes att hon hade sprungit av sig igår. Hon fick dock springa på ett tag i båda varven innan hon slappnade av och arbetade genom kroppen. Kastade sig bara en eller två gånger och då i höger varv. Varierade storleken på volten mycket. Släppte ut henne på stor så hon fick trampa på ordentligt, och tog sedan in henne och böjde igenom kroppen så att hon fick känna på sadeln. 

Gjorde inte alls lika många uppsittningar idag då hon var avslappnad från start, och lika så jag. Skrittade några kortare sträckor åt båda håll och eftersom det gick jättebra så skrittade vi sedan ett helt varv åt vänster. När jag sedan skulle skritta ett helt varv åt höger så blev hon lite rädd när min fot kom åt henne framben strax efter en uppsittning (inget hon brytt sig om förut), började trampa, krypa ihop och skutta lite framåt, precis som hon gjort innan de utbrott hon haft. MEN jag satt lugnt i sadeln och proade (som varje gång) och hon lyssnade på mig och kom tillbaka "ner på jorden". Vilket däremot aldrig hänt! Så sen kunde vi skritta vidare. Känns så himla skönt att ha lyckats avbryta något som var påväg att balla ur. Skittade ett halvt varv och då blev hon lite rädd och trampade om, för att en eltråd blåste till. När hon kändes avslappnad igen så hoppade jag av. 

Skrittade några gånger till i höger. Lite kortare sträckor, så det blev aldrig ett helt varv åt det hållet idag. Men jag ville inte ta några onödiga risker till misslyckanden bara för att jag skulle vara envis och göra det jag tänkt. 

Allmänt var hon lite seg i halterna ibland idag också, vill helst gå och gå hela tiden! Jag tog även idag hjälp av staketet ifall hon inte lyssnade på första förhållningen. Funkar jättebra, så slipper det bli något tjat.

Jag är lite irriterad på mig själv att jag inte är 100% avlappnad ännu. Det påverkar ju henne såklart då jag blir så försiktig uppe på ryggen. Dansa känns mycket mer avslappnad och lugn om jag gör ordentliga rörelser, så jag blir så arg på mig själv när jag inte sköter mig helt. Men nu är det som det är och jag jobbar på det! 

OBS! Om ni ser ränderna på Dansas högra sida av rumpan så är det såklart inga piskmärken! Hon har troligtvis kliat sig mot ett träd i hagen eller något. 


 

Ridning - check!

Idag var jag upp i sadeln på Dansa igen. Och där blev jag kvar den här gången. Det tackar jag för :) 

Annika stängde en fyrkant i en av hagarna så att vi skulle få vara ostörda och slippa ta oss till en paddock. Dock så höll dom på och eldade på gården bredvid, en eka åkte runt på sjön åt ett annat håll och sedan var det hästar på de resterande sidorna. Så Dansa hade massor av spännande utsikt ändå, vilket jag tycker att hon skötte bra.


I början av longeringen var hon jättepigg. Hon som inte brukar vilja galoppera på volt körde race i säker fem minuter. Haha. Gissar att hon blev lite extra glad då hon fick vara i en sommarhage. Hon kastade sig flera gånger i rad i början av vänster varv också, men efter ett tag gav hon sig. Även i höger gjorde hon några kast. Hon måste alltid testa liksom. Synd för henne att hon får tji! Jag blir mer och mer säker i longeringen nu när jag gör det lite oftare vilken känns väldigt skönt! Dansa letar kryphål hela tiden, så det gäller att vara med på noterna.


När det var dags för uppsittningar så blev jag plötsligt väldigt nervös. Inte i kroppen men i huvudet. Dansa kändes lite spänd i början när jag satt upp, vilket säkert berodde på att jag blev lite för försiktig. Så det upprepade jag säkert 15ggr innan jag lät henne förflytta sig något steg. Då var nämligen min nervositet borta och Dansa hade en mer avslappnad huvudplacering. 

Jag placerade henne varje gång så att jag hela tiden förflyttade henne mot ett hörn, för att hon inte skulle kunna få för sig att dra iväg (vilket hon inte verkade ha några planer på, men får hon väl för sig det så går det på en hundradels sekund). Svängde åt både vänster och höger och slutade med att gå en längre sträcka åt varsitt håll, vilket gick jättebra. Gjorde halt mot staketet om hon inte lyssnade på första förhållningen, för att hon skulle lyssna på en gång. 

Jag är väldigt nöjd med passet idag ur Dansas vinkel. Lite besviken på mig själv att jag var så pass nervös i början, men de där händelserna sätter sig i hjärnan vare sig jag vill det eller inte. Nu är vi i alla fall igång igen och jag vet att jag bara behöver känna att det går bra någon gång så är jag helt med på banan igen.


Cavaletti

 


Det är inte lätt att springa och samtidigt styra henne på de här korta bommarna kan jag säga! Inte om man heter Paulina Åsberg i alla fall. Tur att hon nu själv söker sig lite mer till dom nu. 

Tillhörande inlägg hittar ni här.