Otur?

Vad är det med mina semestrar och oro? Förra året så fick Sune tätare kramper än vad han tidigare haft så jag gick och oroade mig för det. Året innan det så låg annat och gnagde i mig precis tills/ i början utav semestern.. och nu i år så går Bronzac och blir halt två dagar innan. Vad är oddsen på det??

Självklart så finns det stor chans att det bara är något kiropraktorn kan fixa till, men då han är mer tydligt halt nu än vad han brukar vara då något behöver knäckas till, så blir jag faktiskt orolig. Fast jag försöker tvinga mig själv att inte bli det! Ingenting blir bättre utav det, tänk om jag kunde få in det i min hjärna.

Jag ska njuta varje sekund av min semester.

Ikväll har jag serverat på ett bröllop tillsammans med Hanna och Elina. Full fart i drygt sex timmar och mina fötter värker som tusan! Måste vara supernoga med skor nu så att mina fötter får läka lite. Har vart kul i alla fall, och jag tror jag får godkänt då det var min första servering. Alla fat och glas var hela när kvällen var slut.
 

Oren

När Linda red igår så tyckte jag en kort stund att Bronzac såg oren ut i traven, men eftersom att det var så mycket vatten och han sprang och spände sig pga det så tänkte jag att ja inbillade mig. Idag hann jag rida sisådär 30 m innan jag utan tvekan kände att han haltade på vänster bak. Hittade ingen värme eller svullnad så han har troligtvis knyckt till sig i leran i hagen som blivit efter allt regn. Massören kunde inte komma förrän tidigast nästa vecka så det får bli lite vila nu.

Lille plutt. Jag hatar när mina djur inte är helt kry! 


En dag med Linda

Vilken härlig dag jag haft idag! Trots en hel del spöregn.. vilket jag gillar för det mesta och idag var inget undantag. Stackars Linda däremot fick snällt ge sig ut på en regnig ridtur bara för att göra mig nöjd. Haha. Fick prova hennes häst Jusse för första gången och det var en riktigt härlig häst! Bronzac i storhästformat och vad kan bli bättre än det?! 
Han hade riktigt härliga gångarter, var pigg och glad men aldrig i närheten av jobbig. Vi var bara ut på en lugn uteritt men jag hann gilla honom rejält ändå :) 

Det regnade lite.
 
Vi mötte upp Hanna vid Lillstallet, och pysslade lite där innan vi åkte till Bronzac och red. Paddocken var neddränkt men vi skruttade runt där lite barbacka båda Linda och jag. Bronzac hatade oss lite grann medan han kämpade för att bli så lite blöt som möjligt. Vilket inte gick så bra.. Han är väldigt söt men faktiskt inte gjord av socker. 

 
Jag tror Linda hade kul! 
 

Finskt besök

Idag har Laura varit på besök och träffat Visa och Dansa. Hon har två stycken bröder till Dansa så det var så himla kul att få höra hur lika dom faktiskt är alla tre. Tuffheten har dom tydligen fått från sin farfar Sandro hit, även grabbarna i Finland testar ledarrollen titt som tätt. Hon varnade även mig lite för att det var typiskt dom att bli ganska livliga och extra tuffa i ridningen efter längre vilor. Men som hon sa så skötte dom sig väldigt bra bara man var konsekvent och tydlig med vem som bestämmer, och precis så är ju Dansa också. 
Jag visade lite rid- och löshoppningsfilmer också och när hon fick se Dansas stegringar så sa hon direkt att även dessa tendenser har hennes bröder. Men hon är övertygad om att det är något som växer bort, vilket jag också tror och hoppas. Men att de sidorna som sagt kommer fram efter viloperioder. 

Hon tycker att Dansa är av fin modell och rör sig fint, så hon tyckte att vi skulle delta i kvalitétsvisning som 4-åring. Det är inget jag hört talas om men jag ska läsa på och se vad det är för något, kanske vore kul om det finns i närheten :) Hon skulle gärna vilja ha ett sto-föl från henne också, men jag är lite kluven till att betäcka henne.. försvinner ju så många månaders ridning då. Men den som lever får se, blir hästmarknaden bättre så kanske hon får en liten bebis någon gång i framtiden. 

Jag tog ut och longerade henne lite snabbt på gårdsplanen för att hon skulle få filma henne i rörelse, men tyvärr så spöregnade det så hon spände sig väldigt då det blev halt. Tur hon fick se hur hon rör sig på våra filmer innan i alla fall. Jag longerade i grimma men det gick faktiskt bra. 

 

Mörbultad

Är rejält öm i kroppen sedan flygturen igår. Jag som tyckte att jag landade så mjukt.. haha. Tur man är relativt ung och läker fort ;) 

Har varit utan stall idag för Viktor hade match i Rengsjö. Svenska cupen- kval och dom vann med 4-0. Viktor bidrog med 2 mål så han får lite extra pussar ikväll :) 

Någon filmade och lade ut hans mål från i torsdags då det var en seriematch uppe i Hudik. Ni kan se det på filmklippet här nedanför. Riktigt snyggt tycker jag! 

Imorgon är jag ledig så det blir full fart med lite allt möjligt. Fast allt innehåller häst förstås.. haha. På förmiddagen åker Sune och jag till Linda och hälsar på. Vid lunchtid åker vi till Lillstallet och pysslar lite innan Laura kommer och hälsar på Dansa och Visa. Det var hon som köpte Visa utav Annika som föl och tog hem henne till Finland. Det var även hon som valde hingst och betäckte Visa med Dansa innan Annika köpte tillbaka henne. Så det ska bli kul att träffa henne och se vad hon har och säga om Dansa. Ska även visa lite filmer från löshoppning och ridning. 

Under eftermiddagen åker vi sedan till Bronzac och rider :) 

Så jag blir nog nöjd i både kropp och knopp även imorgon. Har treeee arbetsdagar kvar till semestern!! 
Bästa passet!

Idag var det HÅ-träning igen och det gick hur bra som helst! Efter den halvbra träningen i lördags så tog vi idag återigen stora kliv framåt i ridningen. 

 

HÅ körde igång henne rejält i longeringen innan idag för att hon skulle ha fart i rumpen redan från start och det verkade fungera väldigt bra. Jag red utan lina redan från början och efter bara ett varv i trav på stora fyrkanten så tappade jag koncentrationen i en sekund och vipps, så låg jag på backen! 
Här sitter man och är beredd på bocksprång och stegringar.. också drar hon istället till med en tvärnit och tvärvändning! Något helt nytt och jag hade inte en suck att sitta kvar. Känns lite löjligt att flyga av utav en tvärvändning, men samtidigt så var den sjukt snabb och tvär. Jag hann knappt landa innan jag utbrast; - det där var jag inte beredd på! 

Haha. Dansa ställde sig och vilade medan jag kravlade mig upp och gick fram till henne. Väl uppe på ryggen var det bara att köra vidare. Galopperade en hel del i båda varven idag. Fattade på fasta punkter och bröt även av till trav ibland idag istället för att låta henne rulla på tills hon själv saktade av. Det är dags för mig att börja bestämma lite mer. Vi travade även på i bra tempo som inte skulle mynna ut i galopp, vilket jag såklart inte hade hindrat henne ifrån ifall hon själv föll in i det då vi vill ha all framåtbjudning vi kan få. 
Vi styrde även in på stora volter och bytte varv utan att bryta av (svängar är Dansas svagpunkter, då hon stannar) så jag fick styra lite mer idag och det tog hon bra. Hon börjar lyssna lite oftare på mig uppe på ryggen också och i dom sista galopperna så ökade hon när jag skänklade på. Så himla underbar känsla då hon tidigare har blivit sur och saktat av istället. Dansa har ju ett ställe efter varje hörn som hon suris-stoppar på, men idag fick jag henne att gå förbi utan avbrott flera gånger. 

Skrittade drygt 1 varv åt båda håll på långa tyglar och hon traskade på bra och sträckte ut halsen. 

Fick alltså till både skritt, trav och galopp med tryck i idag. Fortfarande en hel del hjälp från HÅ med långpisken, men idag behövde hon inte följa efter oss utan det räckte att hon stod i mitten nästan hela tiden. En utav galopperna i vänster varv var riktigt bra!

Dansa fick stå ett tag i transporten innan vi lastade ur henne både i Spännars och sedan hemma, och hon stod väldigt lugnt och snällt utan att sparka en massa :) 

 
 

Prinsen + nya stövlar

Jag har hållt ögonen öppna efter ett par ridstövlar ett tag nu. De jag har testat på hööks har vart välidigt osköna redan då jag stått i affären och dessutom så är de flesta modeller gjorda så att man får enorma fötter och vader och mimala vrister. Enligt mig. När jag var in på KÅCE förra veckan i ett annat ärende och fick syn på dessa stövlar så var det kärlek vid första ögonkastet! Dom såg ut precis så som jag önskat och dessutom så var dom sköna att ha på sig. 
Skaftet är lite för högt och tar i knävecken nu och det är stelt nere vid fotlederna så jag blir öm efter ett tag. Men tydligen är det så det ska vara med nya stövlar :P Det här är faktiskt mina första riktiga ridstövlar i läder och jag kan, red efter två gånger, förstå varför man föredrar dem. Vilket stöd man får! 
Dessa ska bara användas på tävling (ja jag vet att jag tävlar otroligt mycket.. haha) och träning (det blir det desto mer utav!)

Både stövlar och Dansa ska ridas in ordentligt innan jag använder dom uppe på hennes rygg ;) Där uppe behöver man i nuläget största möjliga rörelsefrihet för att hänga med i alla krumbukter. Bronzac däremot är en perfekt stövelinridnings-pålle, min lilla älskling. Vi lekte runt lite i paddocken ikväll.

 

Hedvig, Anna, Bronzac

 

Draghjälp? nähädu.

På HÅ-träningen idag så hade jag fixat ryttare till Bronzac som skulle vara med som draghjälp. Men som jag anade så struntade Dansa fullständigt i om Bronzac gick före, efter eller komm springande förbi i full galopp. Haha, hej tävlings-instinkts-döda-häst. Att hon är oberoende av andra hästar är skönt för det mesta, men ibland hade det underlättat om hon brydde sig liiite i alla fall ;) 

Vi red med hörsnäckor idag och det var väldigt skönt faktiskt. Behövde inte säga va? en enda gång ;) 

Jag bytte spöhand idag och i första travigångsättningen så fick jag peta till henne på rumpan, som svar fick jag bocksprång, tvärnit och pang rakt upp på bakbenen. Jag höll i högertygeln då HÅ sagt att det är bättre att hon lägger sig på sidan än slår över rakt bakåt. Hann känna hur vi började tippa innan Dansa återfick balansen och jag gled av nedför rumpan och landade på fötterna. 3 av 5 gånger har jag landat på fötterna nu, känns helt ok om jag kan fortsätta med det. Även fast jag hoppas på att stanna kvar i sadeln. 

HÅ kom fram till oss och höll i i uppsittningen och ledde oss några meter för att känna hur hon kändes. Men hon var som vanligt igen så det var bara att köra på. Så otroligt skönt. Inte ett dugg kul att hon gör sådanna grejer såklart, men skönt att hon gjorde det pga trotts och inte för att hon blir totalt blockerad. 

 
Dagens plan var att galoppera mycket men då hon struntade i draghjälp och går med handbromsen i hela tiden, förutom när HÅ springer en bit bakom med långpisken så blev det tyvärr inte så mycket. Måste jobba vidare med att få henne att lyssna på mig uppifrån ryggen, vilket hon vid nuläget inte alls förstår vitsen av. Dock kändes det som att hon lyssnade lite mer på mig i slutet. I slutet idag testade jag att störa henne med små pet från spöet hela tiden då handbromsen låg i och jag tror faktiskt att det fungerade. Det kändes som att hon tänkte stanna flera gånger men ändrade sig och fortsatte springa istället. 

Även fast det inte blev så mycket galopp som önskat idag så nitade hon inte lika många gånger, så jag är nöjd med det i alla fall :) Det var galet hett och kvavt idag också så kanske att det spelade in lite. 

Avslutade även idag med att skritta på lång tygel. Gick på volt runt HÅ så att hon kunde hålla igång en bra skritt från backen. 

 
Mig själv då - jag var bättre med skänklarna idag, men istället höll jag på att smacka ihjäl mig upptäckte jag på filmerna. Haha. Typiskt. På måndag får jag inte nöta med någonting! Testade att stå upp i galoppen två gånger idag men hon bryter av direkt då jag blir lite framåtlutad, så jag får vänta med det helt enkelt. Dessutom satte jag mig ned flera gånger då hon skulle galoppera, istället för att rida lätt in i galoppen som jag "ska" göra. Blir lite trött på mig själv när jag gör saker per automatik och inte lyssnar på hjärnan. 

Allt är så himla roligt och spännande, så jag blir alldeles lycklig i kroppen! 

Världens bästa hästskötare!  
 

Midsommarfoton


Inställd träning

Strax innan vi skulle lasta Dansa igår så plingade det till i telefonen med ett sms om att träningen var inställd. Åh jag som längtat så! Vi blev lite avslagen allihop och funderade ut vad vi skulle hitta på istället. Att åka till Spännars och rida själv var inget alternativ, och att åka dit och träna på annat är inget hon är i behov av då hon redan är så van att vara där. Så det slutade med att jag selade på henne och tömmade i hagen bakom vithebre. Första gången och underlaget var helt ok. Lite högt gräs på vissa ställen som morfar ska klippa, men annars helt dugligt! 

Tog henne på volt i trav där och i vänster varv hade hon bra tempo och fin form. I höger blev hon lite seg och genade lite så jag fick jobba mest med det. När hon gick fram bra så avslutade jag, var ju tredje dagen i rad som hon jobbade och det är första gången hon gått så många pass efter varandra. 

Jag hade ingen inspänning och hon tog ned huvudet flera gånger i skritten för att försöka ta gräs. Och det är absolut inget hon får börja med!! Hon har aldrig fått gjort det under promenad/träning tidigare och så kommer det förbli. Pisk på den som låter henne! ;)

Sprang 3-4 gånger längs grusvägen som avslut. Jobbade på att hon skulle öka traven och ta ut steget. Hon väljer gärna galopp istället i dessa situationer och det tror jag beror på att det är lättare än att skjuta på med bakbenen (?). Ibland travade hon på bra och jag fick springa halv ihjäl mig! Haha. Hon blev rädd för något en gång också och drog till med världens bock och avslutade med en bakutspark. Tur man håller sig på avstånd. Därefter skyggade hon för sin egen skugga nästan hela tiden. Tokfian. 

 

Regn kan vara mysigt

Frida sov hos mig i natt och idag har vi hållt igång nästan hela dagen. Började med en långpromenad på en timme i mycket bra tempo. Frida som alltid hamnar på efterkälken när vi är ute på, tog så stora kliv att jag knappt hann med! Vet inte alls vart hon fick den superfarten ifrån. Haha. 

Svirade om till stallkläder när vi kom hem och drog till Lillstallet. Vi gick till kyrkpaddocken där jag longerade Dansa  med sadel medan Annika och Frida tömkörde lille Lukas. Han ville inte gå om inte Annika gick före. Haha. Sötsnöre, han gör som han känner för minsann. 
Det var ett bra störningsmoment att Frida gick och smackade på Lukas samtidigt som jag ville att Dansa skulle skritta på volten. Dansa måste lära sig att hon ska lyssna på mig trots att någon annan ger något annat kommando till en annan häst i närheten. Det var första gången hon var med om det idag så det är inte konstigt att det blev lite virrigt i bebishjärnan. 

Dansa fick rulla på bara en kort stund i båda varven tills hon joggade avslappnat. Hon gick ju både igår och ska ridas imorgon, så jag ville inte att hon skulle ta ut sig för mycket. Måste ju orka galoppa massa imorgon! Bronzac ska vara med som ledarhäst så får vi se om hon får lite eld i rumpan och vill hänga på honom. 

På hemvägen började det mullra! som tur var så kom det inte så nära. I Spännars började vi med en underbart god salladslunch. Sedan red vi ut i regnet med Casper och Bronzac. En riktigt mysig tur med galopprace och skogsridning. Jag och Bronzac var inpackade med regnkläder medan Frida och Casper blev rejält blöt. Men vi gillar regn ändå! 

Kom hem vid åtta och var nöjda med dagen trots spöregn större delen. Viktor och jag har tittat på Wallander och nu laddar jag för en kort arbetsvecka innan midsommar och därefter SISTA veckan innan semestern! 

Dansa har gömt sin kropp! Haha
 

På töm

Igår tömmade jag Dansa i kyrkpaddocken. Dansa fick träna på övergångarna mellan volt och ge sig ut på fyrkanten, och sedan tillbaka på volt igen. Hon blir lite vinglig precis i övergången då hon blir lite förvirrad eftersom hon inte är van vid det. Jag blir heller inte riktigt stabil i tömmarna eftersom att det är svårt att springa och samtidigt ge 100% stöd hos en vinglig häst. Därför övar vi! :) 

Vi lade upp en cavaletti på 5 bommar längs ena långsidan som hon svävade över några gånger åt båda håll. Så himla kul att hon söker sig till bommarna nu istället för att börja vackla. 

Det regnade rejält emellanåt så det rann droppar på Dansa och hon fick en jäkla fart på skritten när vi gick dit. Så vill jag att hon går jämt! Vi har vart ute mycket i alla väder med henne, men just i spöregn så har det blivit mer kortare och icke krävande snuttar. Så det ska vi ändra på! Idag spöregnar det och hon har inget täcke så jag ska passa på att lägga på sadeln på blöt rygg idag och longera henne lite. Känns aldrig kul tycker jag, men hon måste vänja sig tills den dag jag kanske blir tvungen att rida då vi inte hunnit lagt på täcke. Har hört att det är vanligt att hästarna skjuter rygg vid sådanna tillfällen, så om det går så får hon gärna vänja sig av vid det innan en eventuell ridtur ;) 

När vi sprang längs fyrkanten så försökte jag öka traven så mycket som möjligt och gud vad trött jag var! Haha. Finns inget jobbigare än att springa i en paddock och dessutom försöka styra och hålla ordning på allt. Jag fick ändå springa ett antal varv så nog fick jag min dos av träning allt. 

I slutet fick Frida tömköra henne något varv i skritt och trav. Det var första gången hon tömkörde så det var endel att hålla reda på. Dansa ifrågasatte lite genom att kasta sig någon gång och skuttade runt. Gissar att det var en blandning utav test och en annan känsla i tömmarna då det var en ny förare. Bra träning för henne :) Frida fotade lite efteråt och fick till några riktigt fina foton! 
Hanna och jag brukar sällan lägga ner tid på att få till riktiga uppställningsfoton, så det är kul att ha igen. 

 

Trav!

 


Här är en utav filmerna från nästsenaste gången jag tränade för HÅ. Sån där backning hon gör i början brukar ske minst en-två gånger per varv men just på den här filmen så håller vi faktiskt igång hela vägen :) Dessutom genom ett varvbyte.
För att förtydliga så sitter självklart inte inspänningstyglarna där för att hon ska böja på huvudet (HÅ tjatar tvärtom hela tiden på mig om att jag måste höja upp hennes huvud för att hon inte ska kunna ta sats och stegra el bocka) utan för att hjälpa mig att hålla ordning på henne då hon hoppar och far. Hon bråkar fortfarande en hel del även om det nu de senaste 3 gångerna inte vart något omännskligt (hästligt). Peppar peppar.. 

Framåtbjudningen är inget att hurra över som ni ser, men det är den vi lägger fokus på så den kommer nog snart. Senaste träningen hade den smugit fram liiiite mer i alla fall. Får se om det kanske kommer upp någon galoppfilm också något tag! :) 

Inlägget som tillhör filmen hittar ni här. 

Dansa

 

Regnet det bara öser ner

Mysigt med regn tycker jag! Klädde på mig regnkläder på både mig och häst och red ut på en mysrunda med dinglande ben. Bronzac var kanske inte riktigt lika lycklig som mig, men ändå! 
Det är inte lätt att ha en regngillande matte om man är en ponnyskrutt gjord av socker :)

Hanna var heller inte lycklig idag. Haha. Hon tjurade till där ett tag så jag hade lust att lämna kvar henne på gödselstacken. Jag tänkte ge igen och bestämde mig för att vara lika tjurig tillbaka flera gånger, men jag kom hela tiden på något roligt/spännande/intressant jag bara var tvungen att berätta. Typiskt! 

Dansa skulle träna idag, men vi skjöt upp det till lördag pga regnet. Har tänkt att longera henne med sadeln då hon är blöt för att se hur hon reagerar men idag har det öst ner hela dagen så hon skulle vart totalt genomblöt och det kändes lite taskigt som första gång. Dessutom var jag inte helt på humör och finns det då ett alternativ till dag så är det väldigt klokt att byta. 

 
 

Paraply

Ikväll hade Hanna och jag myskväll i lillstallet (jag hade egen myseftermiddag hos Bronzac först) då vi bara strosat runt i vår egen takt. Sysslat med mer icke prioriterade saker. Under våren har jag lagt fokus på Dansas träning eftersom vintern blev som den blev. Dansa behöver träning i kondition/styrka 3 dagar i veckan nu, så våra kortispromenader och bus på stallgården med allt möjligt har fått prioriterats bort pga tidsbrist tyvärr.

Ikväll var dock en såndär "extrakväll" som vi kunde slappa oss igenom :) Vi tog en promenad med Visa och Dansa. Visa är fortfarande inte helt bra i sitt ben så det blev bara en kortisrunda runt segerstavägen och årtalshuset. En väldigt illalåtande moped åkte förbi så hästarna blev lite rädda. Måste vart något fel på avgasröret eller något. Jaja, vi fortsatte som ingenting hade hänt sedan. Dansa blev väldigt besviken när hon insåg att rundan skulle bli så kort men nu får hon vara snäll och rätta sig efter sin gamle mor, så många gånger som hennes mor har följt med på hennes nybörjarrundor. 

Tillbaka vid stallet så fick Dansa träffa ett paraply för första gången. Hon tyckte att det var väldigt spännande men blev aldrig rädd för det. Bita ville hon gärna, såklart. Nästa gång vi ska ta uppställningsfoton så får nog ett paraply vara med i bakgrunden, för hon spände upp sig väldigt snyggt ;)

Tack för en lugn och skön sommarkväll Hanna!

 

Utvilad

Bronzac har känts lite omotiverad till ridningen de senaste veckorna. Så han fick en liten minisemester i fyra dagar. Vill inte ställa av honom någon någon längre tid eftersom att han är en farbror och kan stelna till. 

Dessa fyra dagar gjorde i alla fall susen för idag var han pigg och glad igen! :) Vi var tuffa och gav oss ut en bit i skogen, så jag fick hålla låda med sommarsånger för att skrämma björnarna. Jag älskar skogen och framförallt tillsammans med världens bästa bästis! ♥

 

Första riktiga galoppen

Även efter dagens träning för HÅ så är jag lycklig i hela kroppen! 

Idag linade jag henne en stund innan Hanna också tog henne några minuter. Satt upp fort och hon känns så himla mycket tryggare och stadigare att bara sitta på nu. Skrittade lite och travade sedan på volten. Hon fortsatte med sina tvärnitar här och var och skuttade lite men det kändes ändå bättre än sist. Dansa tjafsar helt enkelt för att hon inte vill in inom ramen som bildas i longeringen, hon blir lite lat för där vet hon att hon måste ha tempo. En av gångerna bröt hon ut och vi hamnade vid en cavaletti som låg där med ca 6-7 bommar. Tänkte styra på sidan men då Dansa tog initiativet att gå över så tänkte jag, varför inte? Hon traskade glatt över nästan alla. Vi kom in snett och fortsatte sedan med det så vi hamnade utanför de två sista bommarna. Lite överkurs ;) haha

HÅ kväppte lös oss efter ca 5 min då Dansa inte tjafsar lika mycket och på samma sätt då vi rider själva runt fyrkanten. Satte igång i trav i vänster varv och föll in i galopp en raksträcka, därefter bytte vi varv i trav genom en stor volt tillbaka. Travade och galopperade några varv även där innan vi var supernöjda och lyckliga! :) Efter första långsidan i höger galopp så stannade hon och bockade lite men jag fick upp huvudet och kunde trava vidare ganska fort, och sedan falla in i galopp igen. Ett utav varven höll vi galoppen nästan ett helt varv utan avbrott eller tvärnit. Än så länge kallar vi det "galoppera i varje varv" och inte i "varje galopp" eftersom att hon naturligtvis fattar fel ganska ofta, vilket jag inte gör någon grej av utan bara galopperar vidare.

Det var faktiskt den enda bock som blev under hela galoppen, jag som hade förväntat mig lite rodeo. Haha. Kanske det kan vara så att Gud tycker att jag flygit runt tillräckligt med den där donnan? Hoppas det :) Eller så vill Dansa bara spara det till något tillfälle längre fram. 

Jag sitter lätt ner i galoppen just nu eftersom Dansa är lite känslig för framvikt och jag måste ju luta lite framåt för att kunna stå, dessutom så är det väldigt viktigt att jag håller upp hennes huvud precis hela tiden för att hon inte ska börja bocka.

Avslutade med att skritta ett varv på halvlånga tyglar utan några krusiduller och det mina vänner, det är ett stort steg framåt! Hon hade fria tyglar att flyga i luften bäst hon ville, men skrittade på där så fint istället. 

Red i ca 20 min idag och det är ju det ultimata. Fort upp och iväg i trav och galopp, och sedan av igen medan flaggan är i topp. Eftersom hon tjafsat en hel del tidigare så har vi ju inte kunnat ge oss förrän vi fått igenom det, men idag tvärnitade hon bara lite då och då. Hon lyssnar fortfarande inte så bra på mig uppe på ryggen, så vi får mycket hjälp av HÅ från backen med framåtbjudningen. Jag får inte till den riktigt bra från ryggen så det får vi jobba på. Dessutom måste jag komma ihåg att inte smacka och känkla mer än precis nödvändigt, så att det blir lättare för henne att urskilja och koppla ihop vad som betyder vad och när. Mycket för lillskruttan att lära sig :) 

Jag har övat på min hållning i veckan och den var otroligt mycket bättre och stabilare idag. Jag har ju mycket av styrkan, måste bara tänka på det hela tiden. Red även på känslan idag vilket såklart underlättade väldigt mycket i alla situationer som uppstår då hon tvärnitar och vänder ut rumpan. När jag ska hålla yttertygel, lyfta upp huvudet, lätta i handen så att hon tänker framåt istället för uppåt osv. 

Vi pratade på här om dagen att Dansa fått en så fin överlinje och idag sa Frida att hon blivit så fin. Även HÅ kommenterade det på träningen. De senaste veckornas longeringar har gett fint resultat :) HÅ tyckte även att hennes trav blivit bättre och att hon har en riktigt fin galopp! Blir så himla glad när jag får höra att min lilla bebis är fin, även i andras ögon :) 

Jag är så obeskrivligt stolt och lycklig! Älskar den här hästen och älskar vår kurviga resa! ♥


Så här stannar hon och tjurar några gånger per varv. 
 

Gårdagens Dansa

Igår longerades hon i kyrkpaddocken och jag har inte så mycket att säga om det längre. Hon går så himla bra nu så jag har inte så mycket att reflektera om. Vilket är positivt såklart :) Både Dansa och jag börjar bli riktiga hejare på det där nu! 

Promenaderna dit och hem på ca 10 min vardera var ju halva projektet förut men nu bara glider man igenom det liksom, trots mopeder, cyklister, gräsklippare, skällande och springande hundar och allt vad det innebär. Även hästarna som går på andra sidan av staketet vid paddocken som hon var så rädd för tidigare, är ingen big deal längre. Godstågen som går precis utanför paddocken blir hon lite spänd av, men hon har bara vart med om det två gånger så det är inte så konstigt! X-tågen bryr hon sig inte ett smack om. 

Hon har mognat och blivit så himla enkel att ha och göra med! Förutom bufflandet då, men det kämpar vi vidare med och hon är mest jobbig då hon är svettig nu, så det går nog liiite framåt i alla fall. 


aug/sept 2012

Juni 2013

Hedvig och Lukas tävlingsdebut

Har hållt på att somna i soffan sedan klockan åtta, och nu när det äntligen är sovdags så är jag pigg som en lärka. Varför blir det alltid så?? 

Hedvig och Lukas var utan tvekan dagens sötaste ekipage! Dom hoppade även hela banan på 8 hinder felfritt och fick både klubba och rosett! Hindren var kanske 20 cm och Lukas hoppade över några och gick över några. Dock så travade vi hela tiden mellan hindren och tog snäva svängar (för att jag skulle orka!! haha) och när publiken apploderade vid målgången busade han till det lite så vi fick skynda oss att sakta av.

Supernöjd tjej som var nervös och pirrig i magen hela förmiddagen. 

När jag pratade med henne ikväll så tackade hon för dagen och sa att hon tyckte det var jättekul. Dessutom skulle jag hälsa till Lukas att hon saknade honom lite ♥


Överlåta

Nu när Dansa växt till sig lite och vi är ute på saker rätt ofta så har jag kommit på att jag måste börja överlåta henne till andra ibland. Förut var jag så rädd att någon annan skulle tappa henne, bli skadad när hon bråkade eller inte hanterade henne på exakt det sättet jag vill. Det är bara tränare och Annika som jag låtit hantera henne. 

Nu litar jag mycket mer på Dansa och har under våren börjat överlåta henne mer och mer till Hanna och andra som finns tillgängliga. Bra träning för Dansa och bra träning för mig som är så petig. Jag tror inte på något sätt att jag är bättre än någon annan utan det är bara det att jag är så fast besluten i hur jag vill korrigera och göra i olika situationer. Och jag vill kunna beskylla bara mig själv ifall hon skulle komma lös eller gör annat satyg. 

Idag tyckte jag i alla fall att det var dags för Hanna att prova på att tömköra henne. Vi höll oss bara i skritt och jag gick bredvid och gav instruktioner hela tiden. Jag vet som sagt precis hur jag vill ha det så Hanna har en del att lära sig. Hon behöver inte bara lära sig att tömköra, utan hon måste lära sig att tömköra på mitt sätt :P Jag kan bara grunderna själv i tömkörning så jag har inte så mycket att lära ut. Det är mer sånt som att Dansa måste stå blickstilla med alla fyra hovar innan hon får gå ifrån en halt, hon ska ha rätt tempo och sånna småsaker. 

Hon gjorde det jättebra och Hanna tyckte i alla fall att hon var väldigt lydig, stabil och lätt att tömköra så det tar jag som en stor komplimang! Kan jag utbilda henne till en lättarbetad och lydig häst som jag kan överlåta till vem som helst (nu är ju inte Hanna vem som helst, men ni fattar), då känner jag att jag har lyckats! :) 


Tokslutt

Oj vilken dag! 
Baluppsättningar sattes upp så det stod härliga till på jobbet idag. Jag hade dock bara valt att ha en, vilket jag är mycket nöjd med. Tar sjukt mycket energi att göra uppsättningar + make up. Hade en långfärgning efteråt så slutade vid kvart i fem. 

Sedan dess så har jag spenderat 4-5 timmar i stallet, minst 1 timme i bil och 40 min hos brorsan i verkstaden. Räknar ni ihop det där så ser ni att min kväll blev väldigt sen! Klockan är tjugo i tolv och jag har ganska nyss ätit upp min middag. Så kan det bli ibland! Haha. 

Jag har arbetat ganska hårt med min redan ömma kropp idag i alla fall. Boxade igår så jag har träningsvärk, typ överallt. Anledning till att mitt hjul på bilen tappade luft var en spik.. hittade även en bubbla så istället för att laga så måste jag köpa ett nytt däck. 

Hos Bronzac så sprang jag ned till sommarhagen och hämtade honom. Red ut i ca 45 min. Plockade sedan sten i paddocken, tog fram lite bommar till morgondagens tävlingar och hjälpte till med lite annat. Kvällsmatade hästarna strax efter åtta och åkte vidare till Lillstallet. Där hämtade jag Lukas i hagen och blev osams med Dansa. Hon blev uppspelt och inig när Lukas inte ville bli infångad. Så jag flaxade med grimman och morrade, så hon hytte med rumpan mot mig som en liten argbigga. Sen blev vi sams igen. 

Lukas fick en dusch så nu hatar han nog mig för resten av livet. Han blev inte ren, men är inte lika smutsig längre i alla fall. Haha. Spolade hur länge som helst men det slutade aldrig komma lort ut från pälsen. Tog en liten springtur med honom för att få igång torkningen. Annika kom och hälsade på och Hanna anlände så jag passade på att tömköra Dansa då istället för att vi ska göra det imorgonbitti innan tävlingen. Var ändå så fint väder :) 

Jag tömkörde utan inspänningstyglarna för första gången sen förra våren, har ju aldrig haft dom så spänd så att hon tvingats ned utan mer som en säkerhetsgrej. Hon skötte sig i alla fall otroligt bra ikväll! Vi travade en hel del på rakt spår så jag fick hålla bra tempo för att hon skulle kunna springa på. Även i skritten var jag noga med att hålla bra tempo. Tog några vändor över cavaletti också där längs vägen. Hon försökte smita på sidan första gångerna. 

Satte mig i bilen 22.25. Är det sommar så är det! 


Stress

Känner mig lite småstressad just nu så jag måste bara skriva av mig lite. Har väldigt mycket inplanerat den här veckan och alla andra veckor kommer garanterat se likadan ut, kul men stressande när jag vill klämma in ännu lite till ;) Jobbar fyra veckor till innan jag går på semester, och semester = inte ens peta på en sax = en hel del att klippa innan. 
Eller ja egentligen är det bara 4 st + kanske pappa. Men då dagarna och veckorna är alldeles för korta redan så gäller det att pussla och prioritera. Som alltid så kommer allting gå ihop i slutändan och jag vet att jag måste tvinga mig själv att ta det lugnt. Att lägga energi på sådana fjantigheter är ju bara dumt, lika dumt som att jag skulle vilja skicka att jävla vägarbeten åt helvete!!! jag skrev inte det där.. klart dom bara gör sitt jobb och dessutom för våran skull. Men som det är just nu så är det faktiskt ett helvete. Omöjligt att passa tider, måste åka omvägar som gör att det går ännu mer bensin än vanligt, jag känner mig instängd då jag verkligen inte vill bli stående i bilkö med Dansa mer än max 2 min då hon sparkar och lever om så hela ekipaget hoppar. Och dessutom om det är varmt så får hon dålig luft då vi står stilla. 

Mitt högra bakhjul tappar luft och måste fyllas på typ varannan dag just nu, vilket stressar mig väldigt mycket! Linus skulle hjälpa mig att fixa det imorgon men eftersom Viktors bil gick sönder ikväll så måste han ha den imorgon, vilket gör att vi måste skjuta upp däckkollen. Jobbigt men nödvändigt. Viktor tänkte som vanligt lösa saker på egen hand och köra en trasig och farlig bil, allt för att slippa krångla till det för andra. Men det räcker med en trafikolycka i år. Som tur är så var mamma snäll och låter mig ta hennes bil, så allt löser sig ändå. Linus som är räddaren i nöden kunde titta på mitt däck på torsdag istället. Då ska jag dock köra Lukas till Spännars men vi får koppla av vagnen där så tar Linus bilen och kör till verkstaden ett tag. Att pussla var det va? Haha. 

Imorgon slutar jag kvart i fem och kommer vara i stallet kvart i sex ungefär pga vägarbetena (kärlek!!) då ska Bronzac skötas och ridas, sen vill jag duscha Lukas och gärna smörja på hans grejer innan torsdagen. Helst skulle jag vilja göra något med Dansa också, men något säger mig att klockan kommer ticka iväg hysteriskt fort. 

Jaja, nu har jag fått klagat lite så nu känns det bättre ;) Ska åka till Arbrå och hämta Viktor nu. Sen ska jag sova och ladda för morgondagens baluppsättning! HÅ-träning

Är helt slut i benen efter dagens pass med Dansa. Nu är det inte "bara att sitta där" längre och låta HÅ sköta allt från backen, som det varit de två senaste gångerna utan idag var det dags att börja rida lite mer. Och Dansa är ju inte känd för att vara en het häst precis ;) 

Det blåste rejält idag och vi gick ned till paddocken då lektionen innan fortfarande höll på med två hästar. Hon spände inte upp sig en enda gång, så det här med andra hästar börjar nog bli mer vardagsmat nu :) När vi skulle köra igång sattes en flismaskin igång nere på sågen, så det dånade som stridsflygplan därifrån under hela träningen. Så jag hörde väl ungefär hälften av allt som HÅ sa idag.. Dansa stressade dock inte upp sig en enda gång på grund av dessa störningsmoment. 

Startade på lina idag också, i vänster varv. Stannade någon gång pga trots och några gånger pga att jag hamnar lite i framvikt, hon är väldigt känslig för det och tvärnitar just för att balansera upp min framvikt. Tyvärr så har jag alltid haft lite framvikt i min sits, vilket jag jobbar med varje dag och dessutom sitter det i min hjärna att vara beredd på att hon ska hoppa på bakbenen igen. Dansa är en helt annan häst att sitta på idag än vad hon var för 3 veckor sedan och som Hanna sa idag var att jag måste börja lita på att Dansa inte ska göra det helt oprovocerat nu. 

Jag har tagit så sjukt mycket nya instruktioner under inridningen från gång till gång och dessutom från två olika tränare, så jag har mest ridit på kommandon och ren fakta från det jag fått sagt till mig. Men idag förstod jag att jag måste börja rida mer på känsla, nu vet jag hur jag ska hantera situationerna då hon tvärnitar, lättar i fram, backar, sänker huvudet osv. Jag krånglar verkligen till allting och har vart så himla rädd för att hålla i henne då jag trott att jag skulle få en stum häst då, men det är ju tvärtom. Ger inte jag henne ett tryggt stöd så kommer hon aldrig förstå vad jag vill eller känna att hon kan lita på mig. Resten kommer sen. Hon nockade mig i hakan en gång idag förresten, vet inte varför jag helt plötsligt struntade i att vinkla bort huvudet när hon studsade? :P 
Har även fått rida på nya och olika sätt nästan varje gång de här senaste, då Dansa vart så olika i sin sinnestämmning. Men idag kunde jag börja rida på sånt sätt som jag tror kommer fungera genom hela inridningen i alla fall. 

Jag har alltid tänkt att en unghäst ska ridas på halvlånga tyglar för att hitta sin balans och allt det där, men självklart fungerar inte alla likadant. Prio ett för mig just nu är att hela tiden se till att lyfta upp Dansas huvud, för sjunker det för lågt så kommer hon få väldigt lätt att bocka, och därmed garanterat skicka mig till månen. Att balansera upp sig själv får helt enkelt komma lite senare. Min räddning i de situationer då Dansa blir bråkig är yttertygeln, den reder upp det mesta. 

Hon var avslappnad i ryggen nästan från start idag så att jag kunde använda skänklarna. Bytte till hennes lätta varv, höger och där ökade vi traven en del innan hon fick falla in i galopp (!!) Jag hamnade lite i framvikt så hon bröt av efter 2-3 språng men sedan fattade vi igen och då höll vi igång den i ett halvt varv på volten innan hon tvärnitade. Därefter började hon tjafsa på detta ställe i varje varv så vi fick igenom det (en gång fick Hanna leda oss en bit då hon började stressa upp sig lite väl där) och lade sedan energi på att rida utan lina, på hela fyrkanten. Gick verkligen i slow motion då hon inte förstår mina skänklar eller vitsen med att lyssna på mig uppifrån ryggen. Fick ett dressyrspö i handen sedan som jag kunde lägga på rumpan då hon vet att det betyder framåt, så vi travade några varv på stora fyrkanten. Lite nitar här och där, men  vi travade runt själva några varv och hon lyssnade på mig för det mesta ;) Jag flåsade som en galning innan det var färdigt. Haha. Sista varvet i vänster var helt utan stopp och i hyfsat bra tempo i alla fall. 

Har massvis med film på allting men tränaren vill inte läggas ut på internet hur som helst (vilket jag förstår) och då hon oftast finns i närheten just nu så är det inget jag kan visa. Men ska se om det kanske blev något idag :) 


Longeringsvecka

Även denna vecka har Dansa longerats två gånger utöver måndagens ridning. I torsdags på trekanten och idag i kyrkpaddocken. Hon får MVG på båda passen faktiskt! Riktigt duktig har hon varit och inte kastat sig mer än en gång (idag när det åkte förbi ett godståg precis utanför paddocken, så det hade bara med det att göra). 

Förutom godståget åkte även två x-tåg förbi och Dansa trampade på som ingenting. Godståget var ju lite mer ljud och vi var väldigt nära, så det är inte konstigt att hon i alla fall reagerade lite. I torsdags var hon lite småsurig mot mig när jag snuddade henne med snöret på pinnen. Så jag var tvungen att reta henne lite extra, alltså peta tills hon slutade att hytta mot mig och ibland sparka. Idag var hon inte alls surig, en gång sparkade hon bakut mot mig (tror att det var då hon fick korsgalopp faktiskt, så troligtvis blev hon bara irriterad på sig själv då) men annars blev hon inte alls provocerad över att jag petade på henne. 

Dansa fick gå helt själv med oss människor för första gången till paddocken idag. Förut har vi alltid haft Lukas med som sällskap eftersom Dansa vart lite rädd för hästarna och dessutom åker en hel del bilar och mopeder på vägen dit. Inget hon brukar vara rädd för men vi har tagit det säkra före det osäkra, så att hon ska se att inget är farligt, ifall hon någon gång skulle tveka. Hon brydde sig knappt om hästarna alls idag så hon börjar nog äntligen vänja sig :) 

Nu taggar vi ridning för HÅ imorgon! Ska bli väldigt spännande att se hur damen tänkt att bete sig. Hoppas på att hon tänkt till sedan sist och kommit fram till att det är mycket skojigare att springa på framåt istället för att stanna i tid och otid. Jag längtar i alla fall, och hoppas på mer framsteg :) 


Hedvig och Lukas

Idag har Hedvig och Lukas provat att hoppa lite tillsammans. Börjar ju dra ihop sig för en liten tävling i Spännars som går av stapeln på torsdag! 
Lukas blev väldigt rädd om Hedvig när hon satt på så han gjorde inte alls sånna hopp som när han hoppar själv. Han saktade snarare av och ville gå över hindren. Sötsnöre! Vi smackade allt vi kunde i alla fall så att han travhoppade och Hedvig var så himla duktig! 

Ni ser ju vilken grym bakbensteknik ;) 
 
Annika fotade och Jonas arbetade hårt med sina skruvar. Pistolen hade han redo också, man vet ju aldrig när en sådan kan behövas.