Pilatesboll i hagen

 
Här har ni en liten film på den ganska misslyckade bolleken. Hade tänkt ta bort pratet och lägga in musik istället, men då jag snabbade på filmen lite under redigeringen upptäckte jag att våra (egentligen bara Hannas då det är hon som pratar nästan hela tiden) blev jätteroliga! Låter som att man dragit i sig helium. Hanna låter så rolig när hon dessutom kommenterar precis allting! Gudars vad jag har skrattat!!
Gör inget att hästarna var lite tråkiga för Hanna är så himla rolig!
 

Pilatesboll

Alla har väl sett hästar som lekt hysteriskt med pilatesbollar? Hanna och jag ville göra likadant! och vi var säker på att Dansa skulle älska det.
 
Tyvärr hade vi fel. Dom sprang efter den, nosade lite, puttade och funderade. Sen struntade dom i den och åt gräs. Hm. Varje gång vi kastade den så skuttade i alla fall Dansa lite, men vi hade tänkt oss att hon skulle sparka den och busa runt som en galning.
 
Bjuder på lite foton i alla fall :)
 
 

Farliga flughuvor

I söndags var jag ute och tömkörde Dansa i kyrkbyn som ligger nära hagen dom står i nu. Ett helt nytt ställe för henne och eftersom att jag tömkörde så gick hon själv längst fram. Hon var lite tveksam till en början då Visa sprang efter och gnäggade lite men sedan traskade hon modigt på!
Tills vi kom till en hage där två hästar hade flughuvor, det i kombination med att dom racead runt som galningar skrämde vettet ur Dansa! Haha.
Hon trasslade in sig själv i benen i alla möjliga konster varvat med piaff framåt för att i nästa sekund tvärnita och backa i 290. För mig var det bara att hålla ordning på tömmarna och vara beredd på att tvärnita och backa, eller halvspringa framåt för att undvika tömtrassel, springa stutt i hennes rumpa eller råka dra henne i munnen. Haha har aldrig sett henne riktigt rädd för något också får jag se det i ett hästmöte..!
 
När vi väl var förbi så lugnade hon snabbt ned sig. Vi gick några 100m till innan vi vände och gick hem igen. Hästarna på tillbakavägen var inte fullt så läskiga då dom åtminstone rörde sig lugnare. Men ett vakande öga fick dom och hon var beredd på att fly fältet.
Annars så fick hon se en karl som grävde i grus på en gård och några som kastade stora grenar på en släpvagn på en annan gård. Hon tittade lite men gick sedan lugnt förbi. Blir så himla stolt över henne, vilken tuffing hon är :) Bortsett från flughuvorna då.. haha!
 
Väl tillbaka vid hagen kastade jag av henne grejerna fort som tusan för flugorna kryllade runt oss och både jag och Dansa höll på att bli galen!!!! Fast mest jag.
 
 
 

Grym dag

Startade med att titta på hopptävlingar på morgonen. Åkte sedan med Hanna till Vinströmmarna där vi solat, badat och tagit oss en tupplur under dagen. Har alltid velat åka dit och nu har jag äntligen det!
På kvällen var jag ute och tömkörde Dansa i kyrkbyn tillsammans med Hanna, Annika och Smilla. Sedan avslutade Hanna och jag kvällen med en 7km lång powerwalk!
Nu ska jag hoppa in i duschen och invänta min fyramålsskytt. Måste hålla mig vaken och ge honom en hel drös med pussar!
 

 
 

Hagbyte

I torsdags flyttade vi hästarna i Lillstallet till en hage på andra sidan järnvägen. Körde dom i transporten dit då det inte finns någon övergång. Dansa fick dela transporten med Lukas vilket gick jättebra! Var första gången hon inte åkte själv, jag vet dock inte om det räknas att hon haft sällskap då Lukas är så mini. Haha. Men han är ju faktiskt en häst, så lite räknas det!
 
Vi lastade henne först och sen stod hon snällt medan vi lasta Lukas. Lite skrapningar precis när vi åkte men sen stod hon som vanligt, tog ju max 2 min att åka till hagen. Väl där så släppte vi dom och Dansa sprang lite och kollade hur staketet gick med munnen proppfull med gräs, medan de andra två betade för fullt. Skönt att dom andra två är så pass lugna så att de inte stressar upp varandra. Dansa tröttnar ju ganska fort då ingen hakar på.
 
Imorgon ska jag tömköra Dansa på en promenad där i skogarna. Tanken var att promenera henne lite för hand under vilan så att hon får röra på gräsmagen, men då det är galet mycket broms och andra flygfän plus att hon troligtvis kommer ha lite överskottsenergi så är det lugnast för alla att tömköra henne istället. Annars blir det bara en frustrerande brottningsmatch. Ställer ändå inga krav såklart, behöver inte lära sig några nya saker eller använda musklerna mer än vad hon gör i hagen. Blir ju lite nytt då vi rör oss på nya marker, men sånt tycker Dansa bara är superskoj!
 
Hon var sig lik då vi ledde hem dom till stallet i torsdags förresten. Sen dom hade gått i hagen bakom morfar & Annikas hus. Så det där hysterianfallet hon hade dagen innan var nog bara tillfälligt.
 
Sommaren 2011 då Fiddler bodde hemma.

Instagram

Hittade tjött bebis.
Bröllopsklädda
Viktors fina kusin med familj
Svärfar levererade "tå tycken"
Dansa kan fixar
Utflykt med ridning
Fluffmys
Bronzac och jag busade med hinder
Sune retar hundarna som fick vara ute på altan. För att han var och hälsade på och inte är snäll.
Snygging med liiiite överbyggd rumpa
Mini-roadtrip
Avslutade med två grymma ridpass innan sommarlovet
En grym kväll på yran!!
Var det en kamel jag hade i stallet?
Bronzac måste alltid stanna och titta på lillen.
Dansa hjälper till. Som vanligt!
Sommarlovshagen var spännande!
Mor och dotter
Martina och jag slutade för dagen, så då kom regnet. Ganska rejält!
Viktor tog inte ledningen förrän efter halva banan. Jag lever på det ;) Haha

Dött som i graven

Här har det visst stått lite stilla. Jag jobbar och rider mest hela dagarna faktiskt, och njuter av sommaren! Det har vart varmt och skönt med inslag av åska både igår och idag. Idag har det faktiskt åskat i säkert 4-5 timmar och ibland ganska rejält.
Bronzac vilade idag så en tjej i stallet var snäll och mockade, så att jag och Viktor skulle få lite kvalitétstid. Vi åt lunch på stan efter att jag hade jobbat klart. Skulle titta lite på hopptävlingar men råkade pricka in en paus mellan två klasser så vi hann inte. Åkte och tittade på Rengsjös hemmamatch istället och dom slog till med säsongens första seger i åskovädret.
Sen åkte vi raka vägen och spelade minigolf och Viktor tog inte ledningen förrän efter drygt halva banan. Riktigt starkt utav mig tycker jag! Riktigt dåliga banor tyckte Viktor.. ;) Satte oss sedan på balkongen och åt varma mackor medan åskan fortsatte och regnet smattrade. Så himla mysigt att hinna utnyttja den! Balkongen alltså.
 
Skönt med sådana här dagar ibland! Är också otroligt stolt över att ha stått ute en hel fotbollsmatch och en minigolfrunda medan det åskade rejält, utan att bli minsta lilla rädd en enda gång!
Blir nästan orolig när många av mina rädslor börjar avta. Haha.
Kunder på salongen brukar ibland utbrista; men finns det någonting du inte tycker är läskigt?! Haha. Dom borde prata med mig nu, när jag blivit nya tuffa Paulina! Kanske var namnuppdateringen som ändrade mig? Får inte panik av saker längre (förutom mörker och folk som skrämmer mig!!!) utan stannar vid att tycka saker är obehagliga. Framsteg, framsteg.
 
Nog tjatat. Nu blir det vampyrerna! Har dömt om the vampire diaries för att jag tycker det är så svårt att uttala.
 
 

Vilding

Som ni märkt så har jag öst beröm över att Dansa vart from som ett litet lamm att hantera de senaste månaderna. Idag hade fan dock flugit i henne! Haha.
 
Vi skulle flytta hästarna till en annan hage, ca 500m bort. Hon började bli på tårna och småresa sig inne i stallet då de andra hästarna gick ut före (vilket hon aldrig brytt sig om innan), sen var det kört. Hon skrittade inte ett enda normalt steg utan det var trippande, bockningar och stegringar (dock ganska låga) som gällde. Hon blev rädd för saker hon aldrig brytt sig om innan och försökte plöja ner mig, vilket hon egentligen slutade med för sisådär 1,5 år (?) sedan.
 
Haha alltså, from som ett lamm ena dagen. Galen som en tiger nästa.. charmen med unghästar?! :) Oja!
 
 

Dansas utbildning

Just nu:
 
- Hon lastas smidigt med en lina och körs lugnt och stilla i transport. Kan bli sparkig då vi står stilla.
- Jag kan lasta ur henne helt själv.
- Hon är van vid att vistas på nya platser.
- Hon är allmänt cool och smidigt att ha med sig bort eller hantera i stallet, med ett litet minus för hovkratsningen vissa dagar.
- Hon är riden i ridhus, 3 olika paddockar, i en gräshage och på stallplanen. Dessutom riden två korta slingor utanför inhägnad.
- Vi rider i alla gångarter utan inspänning. Har dock inte hittat bjudningen i galoppen.
- Söker sig nedåt i skritten, men är väldigt ostabil i de högre gångarterna.
- Stannar inte och testar så mycket under ridningen.
- Måste sitta ner i galoppen då hon tvärnitar och/eller bockar annars.
- Skjuter in bogen och vill springa på sniskan men börjar ta mina hjälper för att räta upp bättre.
- Har en väldigt avslappnad och fin unghästform i tömkörningen. Söker sig till bommar/hinder.
- Har testat på att småskutta lite över småhinder under tömkörning, vilket hon gillar.
- Longeringen går hur bra som helst. Halterna lite sämre, men funkar.
- Är lugn i hagen trots att en häst lämnar den. Har dock inte testat med Visa.
- Följer snällt med in från hagen utan att stanna sjuttioelva gånger som hon alltid gjorde förra året.
- Är väldigt social men har respekt för oss i hagen. För det mesta.
- Att se nya hästar är inte längre ascoolt utan hör mer till vardagen.
- Har skrittat runt med andra hästar i paddocken.
- Hästar har kommit och lämnat paddocken medan jag ridit, vilket hon inte brytt sig om. Kossorna i hagen bredvid paddocken har dessutom kunnat fräsa runt och tokat utan att hon brytt sig.  
 
Lite små notiser om vad hon kan/har varit med om. Kul att kunna gå tillbaka och se en liten sammanställning. Har säkert glömt en hel del bara, men jag får väl gå in och fylla på i så fall.
 
 

Sommarlov

Dansa har nu gått på sommarlov som kommer vara i ca 3 veckor. Kan tyckas kort, men då vi tagit det så lugnt med allt nytt och då hon är så pass liten och jämn i kroppen tror vi att det blir alldeles lagom. Hon får en längre vila i vinter istället.
 
Dansa har inte känts trött varken fysiskt eller psykiskt nu i slutet, förutom dagen efter ett ridpass men det är ju inte så konstigt. Anledningen till att jag låter henne vila just nu är för att hon lärt sig otroligt mycket sedan i våras och att jag nu jobbar 3 veckor mellan mina semesterar. Så det passar perfekt att kunna sätta igång henne under nästa semester. Dessutom så upptäckte vi här om dagen att hon är lite högre i rumpan (tjoho hon tänker växa lite!!) så hon får växa lite i lugn och ro nu.
 
I våras kände jag mig stressad över att vi låg så pass långt efter alla men nu känner jag att vi ligger väldigt bra i fas. Egentligen har vi ju all tid i världen, men då under tiden det gick dåligt och jag kände mig värdelös så mådde jag dåligt över både det ena och det andra. Jag är inget proffs, utan en simpel nybörjare på detta område och därför är det ännu viktigare att allt går i vår takt. Jag tar dock hjälp utav duktiga människor, suger åt mig allt och lär mig fort så Dansa blir inte lidande utav att jag är "nybörjare", förutom att hon får vänta lite längre än vissa andra på uteritt då :P
Jag är dålig på att inte jämföra mig med andra, jag tycker det är kul samtidigt som det plågar mig under de sämre perioderna.
 
Trots berg- och dalbanan så är det här utan tvekan det roligaste jag gjort i hela mitt liv! Att utbilda, forma och bygga upp en unghäst är så fruktansvärt roligt, svårt, läskigt, spännande och alldeles, alldeles underbart! Och att jag gör den här resan tillammans med Hanna och Annika, gör det bara ännu bättre!
 
Efter sommarlovet är planen att starta upp med tränaren så att hon kan hjälpa mig att hålla koll på vad som behöver upprepas och ifall vi behöver backa tillbaka lite innan vi kör vidare. Annars ska hon ridas 2-3 dagar i veckan och tömköras 1 dag. Har inte riktigt bestämt mig exakt för hur jag ska lägga upp det ännu.
 
Jag ska övervinna rädslan för att ha en lösspringandes häst efter vägarna, och ramla av på stenhård asfalt så att vi kan ge oss ut på massor utav uteritter! Haha ja självklart så finns det hakar som tar emot lite eftersom jag inte ridit ut ännu. Vissa gör det ju så fort hästen går att styra, men jag känner att jag vill ha lite mer kontroll än så, speciellt då hon flippat ur utan förvarning en del gånger. Hon känns dock mycket mer stabil nu så jag hoppas det håller i sig efter vilan. Vi kommer hinna rida ut så mycket under resten av livet ändå så!
Vi har ju redan börjat vidga våra vyer utanför paddocken så vi kommer fortsätta så några gånger till med utökade rundor, innan jag ger mig ut på en renodlad uteritt.
 
Vi har lärt oss massor, men ändå har vi bara precis provsmakat på vår resa!
Nu närmast väntar som sagt sommarlov för bebisen, med någon skogspromenad då och då ifall hon känns taggad på det :)
 
Visst ser hon liiite högre ut bak??

Spännars 2

Igår red vi i Spännars igen. Andra gången hon rids två dagar i rad och nog var hon betydligt tröttare dag 2, lika som hon var sist. Hon lyssnade dock väldigt bra på mig ändå, blev lite sur vid hinderboden något varv men tuffade sedan på igen utan att testa mer.
 
Planen var att ta av inspänningen, vilket jag gjorde efter något varv i trav så att hon blev riktigt avspänd. Fortsättningen utav planen var att göra det enkelt för henne just för att det var dag 2 och för att det var sista passet innan hennes vila.
 
Travade lite olika vägar och var noga med att hålla ett balanserat tempo, och höll koll så att hon inte sköt in bogen och försökte gena. Galopperade 2ggr i varje varv och bara en långsida drygt. Hon tog rätt galopp i höger men fel i vänster, dock så bytte hon till rätt sista gången. Vingligt blev det, men hon lyckades trassla rätt med alla ben. Haha. Hon har en långsida i paddocken som hon alltid får fel galopp på i vänster varv har jag upptäckt.
 
Sänkte händerna betydligt igår då hon höjer huvudet mycket när inspänningen är borta, så jag behöver inte sitta beredd och höja det då hon är i bråk-tankar. Tänkte att ett par låga händer är lättare att ta stöd på och sänka huvudet. Formen ligger långt bak i prioriteringarna, men jag är noga med att hålla ett mjukt och jämt stöd ifall hon sänker huvudet, vilket hon gjorde i slutet då jag skrittade runt och svängde runt hindren som stod framme.
 
Avslutade med att skritta upp för backen till stallet. Andra "uteritten"! Haha. Känns stort för mig i alla fall! :)
 
Sista passet innan sommarlovet hade inte kunnat sluta bättre!
 
 
 

Hemlig beundrare?

Haha inser nu när jag tittar på korten från idag att jag hade en hemlig beundrare!
 
 
 

Spännars 1

Var till Spännars och red idag och Dansa gick som en klocka! Härlig framåtbjudning och inga ifrågasättningar, utan vi bara fräste runt och hade skoj!
 
Målet var att ta av inspänningen och efter något varv i trav kände jag att det skulle fungera utmärkt. Sagt och gjort. Märks att hon känner efter lite precis i början, men hon var faktiskt inte lika vinglig idag som sist vi tog bort dem. Blev rädd för något en gång och drog iväg lite i galopp, men lugnade snabbt ner sig när hon märkte att jag tyckte det var lugnt. Kan tillägga att det blåste storm idag, ibland yrde sanden rejält och det enda hon gjorde var den där galoppen och ett litet ryck vid ett annat tillfälle. Hur cool unghäst har jag egentligen?!
 
Galopperade en långsida två gånger i båda varven och hon fattade rätt alla gånger och handbromsen satt lite lösare.
Annars red jag mest längs fyrkanten, gjorde någon stor volt och snett igenom. Stod mycket hinder framme men det brydde hon sig inte om, trots att plankor och klossar blåste ner/omkull. Red i ca 15 min.
 
Jag är otroligt stolt över henne idag. Hon är så himla lämplig att ha med sig, stencool och lydig :) Haha känns grymt bra att få skriva att Dansa är lydig. Det trodde jag inte i vintras, och kommer säkert inte tro i vinter heller då hon säkert kommer ha lika mycket överskottsenergi-sattyg då också. Men då har jag ju den här tiden att blicka tillbaka på ;) 
Ska bli spännande och se hur hon är "riddag 2", då jag ska rida imorgon också. Sist jag red två dagar i rad så var hon ju ganska trött.
 
 

Miljöträning


 
Tillhörande inlägg hittar ni här

Östansjö

Ikväll har vi varit ute på lite nya äventyr! Nämligen till vår tränare i Östansjö och ridit. Det tar 40 min att åka dit vilket är rekordlångt tidsmässigt för Dansa att stå i transporten. Jag var även tvungen att åka ut på motorvägen några kilometer. Inte så långt, men ack så nervöst.. haha. Dansa stod som en ängel både dit och hem! Sparkade lite en kortis på ditvägen, men annars var hon helt exemplarisk. Är väldigt stolt över henne!
 
Parkeringen där hon lastades ur och sadlades låg ca 30m från motorvägen och Dansa var stencool hela tiden. Vilken drömhäst att ha med sig! :) Märks att hon vart iväg på ganska många ställen. Det var tre traktorer som åkte runt och arbetade precis vid paddocken så hon blev lite spänd. Longerade bort det innan jag satt upp och efter att ha sprungit av sig lite så tittade hon inte ens åt traktorerna.

Under ridningen tränade vi vidare på det sen sist. Hon tog mina korrigeringar till att räta upp sig bättre idag. Galopperade även på mindre yta då paddocken var mycket mindre än våran och bara halva var brukbar då inte hörsnäckan nådde längre. Fick bryta av och trava där vi inte följde staketet då hon tjurade ihop där. Är svårt att säga till henne för lägger jag på spöet så bromsar hon eller stannar, men hon måste lära sig att man faktiskt måste lyssna på mig ibland även om det blir jobbigt, eller inte är precis vad hon har lust med just då.
 
 
Avslutade med att HÅ sa åt mig att ta med Annika och skritta ute på åkern som låg utanför paddocken. Jag blev lite nervös för att bli avslängd och att Dansa skulle komma lös så nära motorvägen, men det var bara att lyda. Haha. Det gick dock hur bra som helst! Skrittade även upp en runda på hennes gård, där blev hon spänd då en häst slog i väggen där inne. Men hon fick stå och lyssna lite medan jag klappade henne, så gick det bra att traska vidare sen. Så duktig tjej!
 
 
Känns otroligt skönt att ha klivit över tröskeln att rida utanför inhägnad. Jag blir så himla orolig för att ramla av så att hon kommer lös då, och dessutom är det hårdare att ramla av. Haha. Jag har i princip aldrig ramlat av en häst på uteritt, så det känns som en så stor grej att hästen kommer lös och kanske springer hem efter en stor väg. Men det är ju sånt man får riskera helt enkelt. Även fast jag såklart satsar på att sitta kvar!
 
 

Trycker in bogen
Där det ser ut som att jag ställer henne utåt, är de tillfällen då hon skjuter in bogen, så jag försöker bara räta upp henne. Ibland blir hon sur och stannar, och ibland rätar hon upp sig. I en utav galopperna ser ni att jag står upp en bit, och anledningen till att jag ska sitta ner ett tag till har ni ju också där.. :)

Tillhörande inlägg hittar ni här
 

Rakt spår

På kvällens HÅ-träning så tränade vi på att springa rakt på fyrkantspåret, då Dansa börjat trycka in bogen mot mitten och smita undan det jobbiga. Jag fick arbeta med innerhanden lagt över manken mot motsatta sidan och peta med spöet på innebogen för att trycka ut henne på spåret, samt leda lite lätt med ytterhanden. Ni anar inte vad svårt det är att flytta en häst i sidled som inte kan de hjälperna.. haha. Charmen med unghästar!
Dansa blev lite tjurig någon gång och stannade men stundtals lyssnade hon och sprang rakt och fint. Jag var som vanligt inte tillräckligt hård, då det ibland tog en långsida att räta ut henne.
 
I dag hoppade jag upp för första gången utan någon longering innan. första traven under passet så började hon studsa, insåg då att inspänningen glidit väldigt långt ner så det störde henne troligtvis. Hon hade inga studstendens då vi flyttat upp den. Däremot var hon lite spänd och springig några varv i traven, så jag fick ligga lite lågt då hon lätt kokar över vid den sinnesstämningen. Detta berodde troligtvis på att hon inte longerades, men det måste vi ju träna på och det var absolut inga problem bara jag var lite försiktig.
Jag valde att rida med inspänningen hela passet idag då hon var så ålig när vi hade diskussionerna om att springa rakt eller ej.
 
Framåtbjudningen sitter som en smäck i skritten och traven nu! Dansa föll till och med självmant in i galopp några gånger. Vi tränade halter och direkt upp i trav idag, vilket hon fick ganska bra tryck i till och med. Dock var halterna lite seg då jag var för obestämd. Men trots att det tog ganska många metrar så stod hon väldigt stilla när hon väl stannat.
Hon tog galoppfattningarna riktigt bra idag, eller ja någon skänkel förstår hon såklart inte, men det räcker att jag ökar traven lite och säger galopp så rullar vi på. Dock med handbromsen i, den har inte släppt där ännu. Och även här så vill hon skjuta in bogen vilket vi jobbade med och surläppen kom fram.
När jag säger skjuta in bogen så är det inget finslip på något sett som vi jobbar med, utan det är grovt och gör att hon är svårstyrd med innertygeln. Hon kom på det ridpasset för två gånger sedan, nu när jag tänker efter. Men då var det inte så märkbart. Travade några varv på en volt i slutet och det har vi inte gjort sedan vi red med lina och då tjurade hon ju mest. Men idag gick hon väldigt duktigt utan tendenser till att stanna.
 
Idag behövde vi inte någon hjälp alls med framåtdrivning från backen, lika som näst senaste passet.
 
Efter ridpasset gick vi en liten promenad längs vägen. Där fanns farthinder, som Bronzac är livrädd för, någon klippte gräset och en stor gul container eller något stod längs vägen men Dansa rörde inte så mycket som en min. Trots att det var första gången hon gick där.
 
 
Här ovan finns två tydliga foton på hur hon gör när hon skjuter in bogen.
 
 

Tröttis

 
Här är filmen från i onsdags. Hon var ju riden dagen innan också och som ni ser så är hon trött och seg som kola i galoppen. Men jag tycker att hon kämpade på bra ändå!
Jag klappade henne endel på halsen i traven, blir ju en förändring från ryggen då = vill sakta av eller stanna. Har inte velat släppa på en tygel tidigare då hon hade tagit det som en chans till sattyg. Men nu när hon är mer stabil så måste hon lära sig att gå fram vid alla förhållanden förutom när jag ber henne att sakta av. Hon blev frågande när jag tog fram handen, men fortsatte framåt då jag bad henne :) Så mycket att lära sig tycker hon. Blir ju helt virrigt ibland!
 
Tillhörande inlägg finns här
 

Bröllop

Igår gifte sig Viktors kusin så vi tillbringade dagen på bröllop och fest. Många tårar föll, från många ögon under hela dagen och kvällen igår. Man blir så lycklig av att se kärlek, människor som lagt ner massor med tid och energi på videofilmer, sånger och tal.
När Therese gick in i kyrkan och fram till sin blivande man med Sonja Aldéns låt Du är allt, var nog inte ett öga torrt.
 
Svärfar gjorde succé med en egenskriven låt till Therese, om hennes barndom. Tå tycken hette den och refrängen var helt underbar! Lätt att lära sig så alla sjöng med.
 
Du hade tå tycken av allt.. tå tycken av allt...
å de spela ingen roll va vi sa till dig,
du hade tå tycken av allt.
 
Jag drack 1/4 glas vin igår och 5 klunkar cider och idag har jag känt mig bakis. Är fortfarande inte helt pigg. Det kan självklart bero på något annat än den minimala alkohol jag fick i mig, men jag blir ändå bara mer och mer anti mot alkohol. Jag hatar att människor blir som förbytta. Tar alkoholen som någon slags ursäkt till att kunna säga och göra vad som helst. Och hur kan man frivilligt göra att man blir dålig? gång på gång. Det finns såklart få människor som behåller sitt vanliga jag och bara blir lite extra vilket jag tycker känns helt ok, men till större delen känns allt bara så himla falskt bland fulla människor. Salongsberusad är en helt annan femma. Jag säger inte att jag aldrig mer kommer dricka, men jag kommer aldrig någonsin plocka in det i min vardag. Vilket jag i och för sig aldrig gjort tidigare heller. Men ni fattar.
 
Det hände ingen speciellt igår, utan det här är vad jag känner bland påverkade människor överlag.
 
 
 

Vackra flicka


Då går vi sakta upp från vattnet..


Utmana

Har utmanat Dansas kropp lite de här dagarna. Först två ridpass i rad och idag fick hon gå ett kort pass på töm vid Hebre. Travade henne lite i båda varven innan hon fick springa på en väldigt stor volt/fyrkant och trava över 2 cavaletti i båda varven. Hon taxerade väldigt bra och kom rätt nästan varje gång. Vi hade höjt upp bommarna något, så att hon skulle få lyfta lite mer på fossingarna.
 
Sedan testade vi något nytt. Lade ihop bommarna precis bredvid varandra, uppe på skålarna som vi hade som upphöjdnad. Blev kanske 10-15cm ovanför marken. Sedan fick hon galoppera över dessa. Hon har aldrig kommit i galopp på bommar förut, förutom i löshoppningen, och hon hade ganska svårt med att komma rätt. Blev oftast ett steg blandat av galopp och trav över. Sötnosen! Ett tag gav hon upp och bröt av till trav några steg innan och fattade sedan galopp igen efteråt. Som att jag inte skulle märka något?? Haha
 
När jag sedan bytte till vänster varv så kom hon efter några gånger på hur hon skulle göra. Så hon kom rätt på bommen i galopp några gånger och blev så lycklig! Hon tyckte att det var så skoj att hon ökade och nästan låg i svängarna och tog ett långt galoppsprång över varje gång. Blir så lycklig när hon har kul! :)
 
Nu ska hon få vila i 2-3 dagar. Kanske blir ridning på söndag, men annars så är det träning på måndag i alla fall. Börjar fundera på uteritt också.. vet att det alltid är bäst att rida unghästar ute men samtidigt så känns det dumt att börja med det just den här perioden då det är så sjukt mycket broms. Känns inte som så bra förutsättningar och då vi inte har någon sällskapshäst att ta med i Lillstallet så måste hon köras till Spännars och ridas ut med Bronzac, och då är det ju dessutom helt nya ställen för henne. Ska klura vidare och höra med min tränare om vad hon tycker.
 
 

Självkritisk

En utav mina stora svagheter, inom ridningen, är att jag är en stor självkritisk perfektionist. Och eftersom att jag är så pass oruttinerad på en unghästrygg, så kan ni ju gissa hur det kan sluta då jag ska hitta och dessutom må dåligt över alla mina brister. För det mesta är det också väldigt små, kanske obetydelsefulla saker för stunden. Som idag när Dansa var trött så använde jag skänklarna mycket mer än vad jag vill. Såklart var det omedvetet innan jag gjorde något åt saken.
Detta är något jag skulle kunna må dåligt över, och ja.. jag erkänner att det stör mig. Men jag tvingar mig själv att inte älta eller ens tänka på en sådan bagatell.
 
Jag måste tillåta mig själv att göra fel. Annars kommer jag deppa ihop inom en snar framtid då vi kommer ha minst lika många sämre pass, som bra. I alla fall om jag ska tycka att ett pass har gått dåligt för att jag har smackat eller skänklat lite för många gånger.. :P Så det är ju skönt att jag INTE gör det nu! :)
 
Dansa låg och myste när jag kom ut i hagen idag.

Tvådagars

Åkte till Spännars och red ikväll också. Eftersom att hon snart ska ha vila och när jag nu "kan" rida själv så ville jag låta henne ridas två dagar i rad för att se hur hon reagerade på det.
 
Som mål hade jag att galoppera genom två hörn i vänster varv och galoppera ett helt varv i höger. Så fort jag hoppat upp så kände jag att dessa mål kunde bli svåra idag då Dansa var ganska trött sedan gårdagen. Trots att jag bara red 10 min igår så är hon ju ändå van att ha en hel vecka att ladda upp sig inför nästa ridning. Även fast jag longerat och tömkört dagarna efter ridning så är det nog inte alls lika mycket tankeverksamhet som vid ridning, då hon inte är alls lika van vid det.
 
 
Hon var som sagt trött om man jämför med igår, men jämför man med tidigare ridpass så var hon nästan sig mer lik idag. Så hon var absolut inte så seg som hon var för några veckor sedan. I skritten och traven var det rätt bra go, men i galopperna var hon seg som kola däremot. Annika fick springa en bit bakom och vifta med långpisken och vi fick upp farten rätt bra i höger galopp ibland och två gånger kom vi nästan ett helt varv. Fick ta om ganska mycket för jag ville få igång lite tempo i henne, men efter ett tag nöjde jag mig med att hålla galoppen tills jag valde att sakta av. I vänster varv tog hon rätt galopp lite fler gånger idag och där nöjde jag mig bara vi kommit en långsida och genom hörnet. Samt att jag valde när vi skulle sakta av. Stackars Annika fick springa en hel del.


Idag nöjde hon sig inte bara med att gena i hörnet vid hinderboden utan efter några varv stannade hon två gånger och surade också. Hon var dock lätt att övertala och sedan ifrågasatte hon bara en gång i andra varvet också innan det var bra. I högra galoppen testade hon att sura genom att studsa lite en gång men jag fick fram henne fort så att hon kom av sig. Avslutade med att skritta ett halvt varv på långa tyglar, hon ville mest dra mulen i backen så jag fick hissa upp det lite ibland.
 

Jag använde skänklarna lite väl mycket idag, enligt min mening. Är så lätt hänt när hon är lite seg, men så fort jag kom på mig själv så skärpte jag till mig. Måste verkligen hålla koll på mina smackningar och skänklingar så att dom inte blir för tjatiga. Hon lyssnade dåligt på spöet idag så då blir det att jag lägger an skänklarna istället, speciellt nu när hon börjar förstå dom.
 
 
Red i nästan 30min idag vilket är lite väl länge. Hade tänkt mig 15-20min men då hon krånglade lite med galoppen så drog det ut på tiden. Är hur som helst väldigt nöjd med dagens pass. Väldigt nyttigt för henne att ridas två dagar i rad, speciellt nu när det visade sig att det var jobbigt! Är stolt över att hon inte stannade och surade ihop nästan någonting, utan kämpade på trots att hon var trött.
 
Jag satte in en ny hösäck i transporten idag som är lite svårare att få ut hö ur. Hon klagade lite över den genom att trampa lite under resan till stallet för första gången på länge. Men det är bra att hon får lite att pilla med så hon får vänja sig.


Här var det både lite snett och vint. Haha.
Suris.
 

Ridning


 
Som ni ser i galoppen i vänster varv så fattar hon höger galopp förutom första gången, sen tappar hon den precis efter kurvan eftersom det blir svårt att hålla balansen. Jag försökte att gena för att hon skulle få lättare att hålla den men jag lyckades inte. Därför nöjde jag mig sådär igår då hon var så duktig i övrigt.
Som ni ser så kunde jag byta spöhand i trav också idag utan att hon saktade av.

Tillhörande inlägg hittar ni här

Inställd träning

Igår blev träningen som sagt inställd igen pga oväder. Jag hade redan planerat att rida själv senare den här veckan så jag beslutade mig för att göra det redan igår. Med "själv" menar jag utan tränare, Hanna och Annika var naturligtvis med men dom kan inte ge mig instruktioner hela tiden som en tränare gör så därför känner jag mig mer själv. Inte själv som i ensam, utan själv i att behöva ta jobbiga beslut om när/var/hur. Men jag har känt nu att jag är redo för det nu igen. Skönt att det blev av med så kort varsel också för då hann jag inte tänka en massa och bli nervös.
 
Vårt lilla team packade in oss i transport och bil och rullade till Spännars. Tänker rida där ett tag till innan jag förflyttar mig till kyrkpaddocken. Vi har ju inte så bra minnen därifrån så vi avvaktar med det. Allt handlar om att jag ska känna mig säker, annars blir det bara kattskit av allt. Och det sjuka är att i Spännars så känner jag mig trygg på Dansas rygg nu vilket känns lite galet. Men bra! Dock så hänger en del utav tryggheten på inspänningen så jag har den på ett tag till, tills jag ridit utan några fler gånger med HÅ.
 
Longerade henne först och hon blev avslappnad väldigt fort tycker jag, så det var bara att hoppa upp. Jag hade satt ut några mål innan så att jag skulle ha något att rida efter. Målen var att skritta ett halvt varv, trava ett helt i varje och byta varv genom att vända över banan i trav. Galopperna och skritt på lång tygel var inga krav, då jag ville sätta en låg ribba eftersom det var första gången jag res själv som sagt. Allt gick så otroligt bra så jag galopperade ca 3ggr i varje varv ändå och med bra resultat.
 
Framåtbjudningen kikade fram ännu mer igår än vad den gjort tidigare. Dansa verkar ha kul nu istället för att vara väldigt frågande till allt! Hade svårt med vänster galopp, fattade det en gång men sedan blev det bara höger vilket jag inte brydde mig om. I traven hade hon väldigt bra tempo och i galoppen var den bättre än innan i alla fall. Ökade ganska fint på en långsida.
 
Hon ville inte gå på spåret nere vid hinderboden och jag gjorde ingen affär utav det. Ledde med yttertygeln där, men låtsades som ingenting annars, huvudsaken att hon går framåt och det var det ingen tvekan om. Hon stannade inte och tjurade en enda gång och vi behövde inte ta hjälp utav Annika med drivningen, vilket är första gången! Hon tänkte inte ens på att stanna. Så duktig flicka!
 
Red bara i 10 minuter men då hade vi hunnit göra allt enligt planera + en hel del till. Avslutade med att göra några skritt/trav övergångar och några halt/skritt igångsättningar vilket hon gjorde bra. Lite försenade dock.
 
Känns otroligt skönt att det fick gå riktigt bra nu första gången. Då får jag känna att jag fixar det utan backup i örat hela tiden. Skulle det gå dåligt framöver när jag rider själv så kan jag ta det på ett annat sätt då jag kan tänka tillbaka på det här passet.
 
 

Händelserik dag

Gårdagen finns det mycket att berätta om! En kanondag som ett tag såg ut att gå åt skogen, men det vände och slutade på allra bästa sätt! eller förresten nu glömde jag promenaden i fullkomligt ösregn.. haha. Men innan dess så kunde den inte vart bättre och att bli iskall och dyngsur var inte hela världen det heller.
 
Sune och jag hämtade upp Hanna och Baltazar strax efter tio. Det var strålande sol och väldigt varmt, men med sköna vindar som gjorde det väldigt behagligt. Stannade till hos Bronzac och red ner till vattnet och badade lite. Bronzac hatar vatten så det tog minst 15min att ta oss ner. Han skuttar och studsar lite och gör några tappra försök till att få galoppera hem. Vi kom i allafall ner och doppade benen lite, sen gick det med en jäkla fart upp! haha.
 
 
Vi gjorde även iordning i stallet igen efter tvätt och målning. Spånade boxen och tog in alla grejer. Sen åkte vi till pappa och placerade oss på gräsmattan för att bättra på, eller snarare skaffa lite bränna ;) Låg där några timmar och jag doppade mig faktiskt en gång! Första doppet för i år och det var lite kallt för min smak, knappt godkänt med 20grader. Framåt eftermiddagen så blev jag helt plötsligt väldigt yr och dessutom riktigt illamående när jag böjde ner huvudet. Var helt säker på att kristallerna lossnat igen och blev riktigt nere.. men då illamåendet inte gick över trots att jag var stilla och hade huvudet upprätt så anade jag att det var något annat. Kom på att jag vart ute i gassande sol hela dagen och endast druckit 0,5l vatten. Hällde i mig massor, och i samma veva kom molnen så efter en halvtimme mådde jag bättre. Tack och lov. Läste att yrsel och illamående var några tecken på solsting så jag gissar att det var början på det. Kände mig konstig resten av eftermiddagen men aldrig yr, så kristallerna sitter nog kvar!!

Vid sju skulle vi lasta Dansa och åka till min tränare i S-hamn för att rida. Hon ställde dock in för att det stormade och öste ner regn där och verkade inte villa ge sig. Så jag tog beslutet att åka till Spännars istället och rida "själv" med Annika och Hanna. Utan tränare för första gången sen jag började träna för HÅ och det var skönt att det blev med så kort varsel för då hann jag inte tänka en massa och bli nervös. Det gick dessutom hur bra som helst!
 
Vi kom hem vid halv tio på kvällen och då fick jag för mig att släpa ut Hanna på en promenad. Det var molnigt men varmt, dom hade varnat för mycket regn under kvällen men det hade vi tyvärr glömt bort. Hann gå mindre än halva rundan innan regnet kom. Vi var klädda i t-shirt och trekvartstights men det var varmt så det funkade. Några minuter till.. sen började regnet vräka ner!! Det stormade, blev mörkt och regnet forsade på vägarna! Så gick/sprang vi i minst 30min. Haha det var så sjukt!! Vi var nog de enda i hela Bollnäs som var ute och vi var så jäkla blöt. Tur att Hanna hade bajspåsar som vi kunde lägga mobilerna i, som jag dessutom fick stoppa i trosorna. Haha!
Gatan utanför mig var helt vattenfylld när vi kom hit. Ni kan ju gissa hur skönt det var att ställa sig i en varm dusch sen!
 

Miljöträning - Godståg


 
 
 
 
 
 
 

Lördags

Vi löste veckans ridning så att vi åker hem till HÅ och tränar där istället imorgon. Sedan pratade jag med henne om att börja rida lite själv och hon trodde att det skulle fungera bra nu då Dansa har coolat ner sig så pass mycket. Så jag rider själv i Spännars med Annika som hjälp, onsdag och/eller torsdag. Känns bra!
 
I lördags följde Hanna med mig till stallet direkt vi kommit hem från Vemdalen. Tömkörde i kyrkpaddocken och jag kom äntligen ihåg att börja i höger varv! Hon var lite kantig till en början som vanligt, även jag har ju svårt i det varvet tyvärr. Men efter ett tag gick hon väldigt fint och avslappnat i bra tempo. Formen var fin stundtals, blev inte för djup som den brukar då hon redan vart trött när jag bytt till höger varv. Den är ju inte helt stadig men hon söker sig rätt och stannar kvar där mer och mer ofta. I slutet blev den dock för låg stundtals då hon blev trött.

Körde nästan bara höger varv idag eftersom hon måste stärka sig där. En ny ponny stod i hagen bredvid och den var lite läskig att springa förbi ibland. Åkte även förbi två godståg som hon inte brydde sig ett smack om.
 
Ohh läskig liten ponny!
Det är den här formen jag strävar efter och som hon hittar mer och mer.
Såhär sjunker hon ner och blir för djup när hon är trött. Ibland ännu mer.
Lite svettigt..

Målare

Igår spolade vi ur stallet i Spännars och idag målade vi. I 6 timmar stod vi där inne i färglukten och penslade tills armarna värkte. Men tusan vad fint det blev! Nästan så att vi inte vill att hästarna ska komma in och lorta ner. Haha.
Dom sover alltså ute för andra natten i rad i natt. Elis, 28 åringen i stallet, var väldigt sur igår då han inte fick komma in men dom andra insåg ganska fort att det skulle bli en natt i gröngräset.

Hästarna i Spännars sover alltså bara ute 1-3 nätter om år (då vi spolar rent stallet) medan hästarna i Lillstallet sover ute hela somrarna. Dom blir arga som bin om dom får stå inne någon timme under dagen medan hästarna i Spännars blir väldigt besvikna och står vid grinden och hänger om dom inte får komma in. Vanedjur kallas det.

När stallet var klart så red jag ut i skogen en sväng med en tjej i stallet. Bronzac är snart igång som vanligt igen vilket gör mig lyckligare än lyckligast. Blev sedan bjuden på middag hos mamma och Anders. Potatis, hemmagjorda köttbullar i gräddsås, kokta morötter och gelé. Så galet gott!!
På hemvägen åkte jag förbi Lillmarie för att chansa vilt att hon skulle rida sin 3-åring. Och hur tur hade jag inte då hon precis tog in honom från hagen?!! Snacka om flyt. Haha.
Var väldigt kul att se! Han var nästan helt ohanterad för två månader sedan och hon red runt i skritt och trav på lina. Han är helt tvärtemot Dansa. Väldigt försiktig, rädd för nya rörelser och osäker på nya människor, väldigt lättövertalad och ifrågasätter ingenting. Marie är väldigt duktig och totalt orädd. Pratade och donade upp på hästryggen som om hon satt på en Bronzac. Haha lite skillnad mot för mitt slaviska säkerhetstänk som jag envisas med. Jag borde kanske släppa loss lite mer jag också! Bara det att jag vet att jag måste ha 100% koncentration om jag ska ha en chans att sitta kvar ifall hon kör något av sina moves.

 

Nedslagen

Träningen imorgon är inställd pga för få anmälda. Känns fruktansvärt tråkigt då det är enda passen som jag rider just nu. Blir en måndag utebliven så går ju två veckor mellan ridningarna och det känns alldeles för mycket. Att bara rida en gång per vecka nu i början tycker jag ändå fungerar, men när det blir såhär så känns det riktigt surt.

Har tankar på att rida själv ändå imorgon. Men samtidigt så är det nog dumt att ta en chansning nu då det gått så bra. Uppstår det någon incident så behöver jag någon som har erfarenhet och utifrån det kan ta beslutet om fortsättningen. Jag behöver fortfarande någon som jag litar på till 100% i just ridningssynpunkt och det finns bara två. HÅ och Patrik G. 
Det här kommer såklart bara hålla i sig tills jag känner mig säkrare på att lösa situationer som kan uppstå (vilket jag är på god bit att bli). Jag har ju vart beroende utav Annika vid min sida varje sekund under markträningen tidigare också, men den spärren har ju släppt, så det lär ju den här också göra snart. Även fast jag tror att det bara är att köra på nu då hon coolat ner rejält i huvudet. Största "problemet" är att vi fortfarande behöver någon från marken som förstärker med långpisken för att få fram framåtbjudningen. Och då vill jag ha någon som jag vet, vet exakt hur den ska agera och stå placerad för att få rätt effekt i rätt tidpunkt.

Ja jag vet inte. Känns fruktansärt tråkigt i alla fall. Längtar otroligt mycket tills jag "kan" rida själv nu, så att man slipper sådana här problem. Kunde jag tagit ett ridpass själv imorgon så hade en utebliven träning fortfarande vart väldigt tråkigt, men vi hade ändå kunnat hålla planen. Jag gillar inte att vara beroende utav människor.

 

Vemdalen i foton

Har haft så lugna, sköna dagar. Fiskat, ätit gott, promenerat, skrattat så tårarna sprutat, spelat spel, tittat på film, läst och bara lullat runt med världens bästa Viktor och Sune. Så skönt att kunna ta det lugnt utan att må dåligt,
här hemma får jag panik av att bara vara hemma en dag men i fjällen fungerar det hur bra som helst. Undrar hur många gånger vi fått ett löjligt leende på läpparna medan vi tittat på Sune, och sedan på varandra för att inse att vi båda ser lika fåniga ut. Tänk att man aldrig vänjer sig med hur söt han är!


Saknade djur

Har haft underbart sköna och roliga dagar här i Vemdalen tillsammans med Viktor och Sune. Imorgon styr vi hemåt. Tråkigt att lämna Vemdalen och kvalitetstiden med Viktor, men underbart att komma hem till hästarna igen. Enligt rapport så är Bronzac ohalt och skuttar runt med överskottsenergi i hagen (!!!). Vågar inte tro det förrän jag själv ser det, men en stor sten släppte från hjärtat. Kroppen bara pirrar av spänning och glädje när jag tänker på fortsatta ridningen och arbetet med Dansa.

Skönt att ha det grymt här, och skönt att ha något hemma att längta till så att hemfärden inte blir så jobbig. Nu ska vi kika på film. ÄLSKAR min nya dator! Har lekt med Movie maker som jag aldrig kunnat använda förut, och nu kan vi enkelt se filmer genom datorn fast på Tv:n med en liten kabel (vilket ni andra säkert kunnat göra i århundraden). Så underbart!
 

Djävulshorn
Här har jag gjort ett ihopklipp utav några av de större incidenterna som uppstått under Dansas inridning. De två första är från i höstas och resten från de senaste månaderna i år. Tyvärr så har jag inte film på vår omkullridning och en till utav avramlingarna, men är ändå glad över att ha det jag faktiskt har. Jag gör inte rätt i alla situationer och i vissa utbrott borde jag kanske suttit kvar. Men jag lär mig för varje gång och det är inget Dansa tar skada av, utan bara min kropp. Men det är smällar man får ta, jag kan lika gärna bryta benet påväg till jobbet.

Varför jag lägger ut det här är för att jag gillar att dela med mig, och jag vill ha hela våran resa, på gott och ont, här på bloggen. Under de stunderna jag tvivlar så har jag letat ihjäl mig efter liknande klipp, för att se hur de handskas med situationen, så ifall någon gör detsamma, så varsågod! Det är heller inte lika kul att visa när det går bra, om ingen vet hur dåligt det också gått ibland.

Utöver detta har Dansa studsat runt en hel del mer men då på en mer överkomlig nivå. För det mesta är hon faktiskt väldigt snäll. Dom som inte sett henne leva rövare tror inte riktigt på oss när vi berättar vad hon kan hitta på. Men ibland slår sig djävulshornen ut, och det luriga är att hon gör det oftast utan någon som helst förvarning. Då man minst anar det. Och som ni ser i några stegringar/bockningar så liksom tvärnitar och drar hon sig bakåt sekunden innan hon tar sats framåt/uppåt och det är i dessa situationer som jag tappar balansen, hamnar i framvikt och i resten av cirkusen hänger riktigt löst. Men jag jobbar på att lära mig en bra taktik.

Tränaren jag rider för nu är otroligt bra på alla sätt, för oss. Hon ser precis vart problemen sitter och vad som utlöser vad och sedan ger hon mig rätt verktyg att arbeta med på hemmaplan och på hennes träningar. Vi är redan en bra bit på rätt väg! :)

RidfilmTillhörande inlägg hittar ni här.

Movie maker

Nu har jag lyckats få hem Movie maker på min nya dator så jag kan klippa och klistra i filmerna. Tjoho vad filmer ni ska få nu! Ni kommer kräkas på dom snart. Jag ska bara lära mig att använda det, ni får ha överseende med filmerna i början. Haha.

Har redan knåpat ihop en film från senaste träningen men måste lägga in musik vilket jag inte har på datorn.

Är i Vemdalen, har vart ute på promenad i spöregn och försökt få igång vattnet. Funkar inget vidare än så länge men vi kämpar vidare imorgon. Viktor har donat med sina fiskegrejer i flera timmar så jag har försökt få igång Movie maker och lyckades ju faktiskt till slut! :D Det lönar sig att vara envis som en råtta. Hör du det dumma vattenpump?! Lika bra att ge upp nu, för jag vinner till slut ändå!!

Nu ska vi kika på film innan det är läggdags. Får se ifall våra pappor kommer upp senare i veckan också. Annars ska vi bara njuuuuuta av fjälluften. Fiska, låta Sune springa lös, akta oss för ormar och bara vara. Det är bara i fjällen man kan göra det fullt ut.

 

Haha


 
Haha jag gillar det här fotot från när Frida testade att tömköra Dansa för några veckor sedan. Jag gick bredvid ifall hon skulle behöva hjälp då hon aldrig tömkört förut och när Dansa började bråka lite så försökte jag tydligen lösa situationen genom att låtsas att jag håller i tömmarna?! Hahaha
 
 

Läromästaren

För några veckor sedan när Frida var hemma så fick hon rida lite lektion för mig på Bronzac. Jag är så otroligt glad för att jag fått lära mig rida på honom. För även om jag inte är i närheten utav något proffs på något vis så har jag fått lära mig grunderna ordentligt. Bronzac är en läromästare ut i hovspetsarna vad gäller grundridning. Hur fjässig han själv är, och har gjort mig i hoppningen, så har han i alla fall gett mig redskapen till att kunna rida många olika hästar.

Gör du allt hundra procent rätt så gör han precis som han ska, men glömmer du någon liten detalj som att yttertygeln glappar lite (och då snackar vi lite!) eller att du inte håller om bra med skänklarna så talar han om det direkt genom att springa som en stjärnkikare. Försökte få en tjej att fatta galopp på honom för något år sedan och då han märkte att hon var oerfaren så slängtravade han glatt tills hon gjorde precis allt "exakt som man ska". Man får inte lära sig något halvdant här inte!

Det som är så gulligt med honom är att han är så principfast med lite äldre barn och vuxna. Men sitter en 2-3 åring på ryggen så lyssnar han direkt på deras knappt hörbara smackningar eller skänklarna som pickar lite på sadelkåporna. 

Ni hör ju vilken underbar häst han är, min Bronzac. Världens absolut bästa


Schamponering

Igår efter ridpasset så duschade jag av Dansa i Spännars. Fjärde gången med slangen och nu stod hon stilla och accepterade den mycket bättre. Tar nog ett litet tag till innan hon gillar den, men det är på god väg. Hon älskar ju att bli avsvampad så jag tror hon kommer gilla att bli duschad snart också.
Passade även på att schamponera hela henne för första gången. 3 års lort skummades bort! Hon var dock inte så lortig faktiskt. Välputsad! ;)
Avslutade med att se ifall hon ville dricka lite ur slangen (att dricka ur flaska var ju kul) och hon tyckte det var väldigt spännande och smakade lite grann. Men den var faktiskt lite läskig när den kom så nära mulen så hon var tvungen att fundera mycket. En gång stuttade hon till slangen med mulen så att jag blev helt neddränkt på magen. Ha! där fick du, tänkte hon nog. Haha.

Hon fick stå i en box och torka så det var ju perfekt. Att hon rullade sig i spånet gjorde ju inte så mycket. Hellre det än en dammig hage! Tyvärr så ska hon vila 5 dagar nu så innan det är dags att ge sig ut i civilisationen igen så har hon nog packeterat in sig med damm igen. Älskar att hennes färg är väldigt fördelaktig då damm knappt syns. Så länge man inte klappar på henne då.. haha.


Inga inspänningstyglar

Det gick så otroligt bra på träningen idag! HÅ tyckte att hon var superduktig redan vid longeringen, framåttänket sätter sig mer och mer.

Lika som sist så satt jag upp direkt utan att hoppa av något. Även idag började jag rida lös direkt utan att Hanna ledde runt oss något eller lät oss springa på lina. Jag började med att skritta ett helt varv med bra tempo och hon tog mina skänklar ganska bra men fick förstärka med spöet lite ibland. Hon stannade inte en enda gång! I traven hade hon också bra bjudning och hon tog att jag påminde henne om farten med spöet ibland, och ökade tempot istället för att stanna och sura. Förutom några få gånger såklart, men en helt galet bra förbättring från förr då hon stannade minst fyra gånger per varv.

Galopperna gick även dom riktigt bra. Vill ha mer tempo, men även här börjar hon ta mina spöpet som framåtdrivande istället för tvärtom, så snart kommer det gå fortare. Kom förbi utgången (det mest kritiska stället) i båda galopperna. HÅ behövde inte hjälpa oss lika mycket med långpisken idag. Hon kunde till och med sitta i ett hörn i början.

Vi red snett igenom och bytte varv ganska ofta, gjorde även någon stor volt i varje varv som vi tog oss igenom med ok bjudning och inga stopp.

Kan tillägga att våra hästar gick i hagen precis bredvid paddocken och i slutet när jag skrittade ett varv åt båda håll på lång tygel så kom de som skulle rida efter mig, in i paddocken och det gick också superbra. Andra och nya hästar börjar bli vardagsmat för henne nu. För någon månader sedan så var det en stor världsgrej som behövde firas med pompa och ståt enligt Dansa.

Efter att ha gått igenom alla gångarter så tog vi av inspänningen idag för första gången sedan jag red för Patrik i april. Har ju haft dem som en hjälp då hon bråkat, men nu är det dags att "klara sig själv" haha. Hon fick inte någon märkbart bättre framåtbjudning men jag behövde inte hålla upp huvudet på henne lika mycket. Däremot blev det betydligt mycket vingligare! Trodde inte att det gav så pass bra stöd som den faktiskt gjorde. Jag blir så himla försiktig i handen så HÅ var tvungen att säga åt mig att hålla ett stadigt tag hela tiden så att Dansa inte skulle märka hur fri hon var. Hon måste vara van vid att tyglarna ger bra stöd och att hon hela tiden måste följa dom, då precis det momentet är det som gör att hon blir grinig och reser eller kastar sig ibland. Samtidigt som hon såklart ska kunna gå på slaka tyglar, vilket vi tränar på i skritten varje gång nu. Men i de snabbare gångarterna får det vänta, då hon snarare blir sur när jag tar i tyglarna än när jag släpper dom. Hon måste vänja sig vid att inte sakta av, stanna eller bli sur när någon förändring sker (annan ridväg då jag styr, ändrar position i sadeln, eller som idag när jag bytte spöhand i trav, då stannade hon direkt)  

Allt flöt på så himla bra idag så det kändes som att jag bara hann sitta upp innan det var dags att sluta rida igen. Men det är jul så det ska vara med unghästar. Kort och effektiv träning! Hon fattade till och med galopp på helt eget bevåg en gång idag så jag lät henne fortsätta, framåtbjudning gillar vi!

Ojojoj vad bra det gick idag, stora elefantkliv framåt på alla plan!! och jag är nog den lyckligaste tjejen i världen bara Bronzacs ben blir bra igen!

Har bara två foton från skritten på lång tygel att visa. Vill hellre ha ridpassen filmade så det blir inte mycket foton att bjuda på. Förhoppningsvis kan jag klippa i filmerna nu med nya datorn, bara jag lär mig. I så fall kommer det komma upp massor utav filmer då jag kan klippa bort sekvenserna då tränaren är med i bild :)


Veckans töm

Dansa fick 3 dagars vila efter förra måndagens ridning, så att hon skulle hinna smälta lite. I fredags hade jag Viktor med mig som sällskap då jag tömkörde vid hebre. Hör ni vilka framsteg jag gör när jag nöjer mig med "bara" Viktor som sällskap?! Haha.
Nej han är faktiskt riktigt bra att ha med sig. Orädd och lugn. Det som saknas lite är att han inte kan läsa av hästarna riktigt men det kommer.

Det var lite halt där vi höll till då det var lite blött i gräs-/jord-underlaget. Så Dansa fick mest jogga på i lugnt tempo på volt och ibland några varv längs fyrkanten. Tills jag var tvungen att vila igen.. ;) Trots att hon joggade lugnt så hade hon framåtbjudning, vilket är exakt vad vi letar efter nu! Att hon ska kunna ha framåtbjudning utan att behöva rusa i högt tempo och trumpinnar till ben. Dessutom gick hon riktigt fint och låg form. Så det var kul!

En katt låg precis i gräskanten och en av gångerna när Dansa skulle passera så kutade den ut precis framför hovarna på henne så hon höll på att få en hjärtinfarkt tror jag! Hon hoppade rakt upp i luften och liksom sprattlade med benen, dels för att inte kliva på den och dels för att hon blev så rädd. Haha såg så himla roligt ut!

Igår, söndag, så var Annika och jag till kyrkpaddocken och tömkörde. Även då var hon riktigt duktig. Bjudningen börjar sätta sig lite nu. Dock så glömmer jag hela tiden att börja i högervarv istället för vänster som jag gör nästan jämt. Måste byta för annars är hon alltid trött när det är dags för höger varv som hon dessutom har lite svårare för. Måste måste måste komma ihåg! Hon blev lite djup i högra varvet ett tag så att hon till och med snubblade ner på knä en gång. Men efter det så gick hon väldigt bra istället. Hon vill gärna gena i högra varvet då hon har svårare att runda sig där så jag ska lägga mest fokus på höger nu ett tag. Har ju lagt mycket tid på vänster sedan jag började rida då det är i det varvet hon hittar på sattyg. Men det börjar avta mycket nu :)

Vi busade även till det lite igår. Det låg 3cavaletti och sedan ett litet kryss framme, så vi styrde på det. Dansa trodde nog det var löshoppning för hon provade att galoppera över bommarna, så det blev lite trassligt men hon fortsatte framåt och skuttade över krysset ändå. Gångerna efter så visste hon att det var trav som gällde. Vi höjde till mellersta på klossarna och lade upp som ett räcke på ca 50cm som hon hoppade över. Superskoj! Hon hoppade dock bara de två första gångerna, sedan travade hon över det också. Jag får nog lära mig häcklöpning så att vi kan höja lite mer! ;)

Det var kul att busa till det lite i alla fall! Vi hade lite publik också och dom tyckte att vi gjorde ett bra jobb, och att Dansa rörde sig trevligt. Så himla kul att höra! Dock så trodde en utav dem att hon var en ponny.. haha. Ja hon är ju inte jättestor direkt!