Arg Lina

Usch vad arg och frustrerad jag varit idag igen! 
Hon var from som ett lamm att kratsa hovarna på idag så det var ju skönt för mitt psyke. Haha. Men sen såg vi att volten nere i hagen var helt ok så jag bestämde mig för att longera henne där nere med sadeln. Det har jag dock gjort för sista gången nu.

Dansa har nämligen kommit på att jag är väldigt begränsad i min framkomlighet i all djupsnö där nere och har lärt sig ett fulknep! När volten liksom vänder och går hemåt igen så drar hon på i full galopp och springer rakt ut från volten uppåt mot stallet, jag som har linan i grimman och dessutom kommer bakom henne (i all j*vla snö) har inte en suck att stoppa henne i tid. Sedan vänder hon ut rumpan och står där som ett fån med en blick som säger; jaha, hur tänker du lösa det här då! :D
I dessa lägen måste jag springa fram mot hennes rumpa fort som tusan för att få henne på volten igen, men även det är omöjligt i all j*vla snö!!! 

Så varje gång detta händer måste jag gå fram till henne och börja på ny kula, och vad gör hon då?? Jo hon börjar buffla och klia på mig som en galning såklart. Varje gång! Jag kan putta bort hennes huvud tusen gånger och hon bara fortsätter. Mitt tålamod brukar hålla, men idag rann det över så jag skrek åt henne riktigt ordentligt och tvingade henne att backa. Därefter skärpte hon sig för den gången, men sen var det såklart samma visa nästa gång. 

Jag beslutade mig där och då att detta stjälper mer än vad det hjälper. Jag är inte tillräckligt skicklig på longering och Dansa är inte tillräckligt stabil för att vi ska kunna longera under de här omständigheterna. Vi behöver en stor, ren yta att röra oss på med lättframkomligt underlag. 

Jag tog några djupa andetag och samlade mig någon minut för att lugna ner mig. Sedan tog jag henne på en väldigt liten volt och då skötte hon sig såklart eftersom att jag kunde säga till henne varje gång hon försökte hitta på hyss. Hon fick helt enkelt gå där i knähög snö några varv åt båda håll. Hon var superduktig på halt och framåt i skritt. Tog även någon trav som också gick super till en början men sedan ballade hon ur lite där också, så nöjde mig när hon gjorde något bra igen. 

Efter longeringen ledde jag runt henne lite och kollade lydnaden som satt som ett smäck. Hon är så duktig så länge hon inte lär sig några kryphål. Och kryphål som jag inte har en chans att täcka är bara dumt att utsätta oss för. Vi får helt enkelt be till gudarna att snön försvinner snart!!

Har dåligt samvete nu för att jag skrek åt henne idag, och dessutom puttade undan henne hårdare än jag brukar när hon bufflade. Förstår inte hur människor som missbrukar spö och rycker hästarna i munnen kan leva med sig själv. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Det är såhär jag för upp handen när hon ska göra halt


Hedvig var med i stallet idag!


Skav

Varje vinter så nöts Bronzacs päls bort vid mina skänklar. Man ser det på väldigt många hästar men jag förstår inte varför vinterpälsen ska vara så mycket känsligare än den på sommaren, för då får han aldrig några skav. 

Hur som helst så upptäckte jag i förrgår att han var öm på en liten punkt vid skavet på ena sidan, vilket aldrig hänt något annat år. Jag har gått och finurlat ut en bra vilo-vecka, med endast promenader, åt honom ett tag nu, men det dyker ju aldrig upp någon :P 
Men med tanke på det här så startade vilan såklart omgående. Hoppas på att den kommande sommarpälsen sätter fart och börjar växa nu! Hur länge han promeneras för hand vet jag inte. Vill inte att han "vilar" för länge med gammelkroppen, men vill ju självklart inte rida om något ömmar. Tror dock att jag inte kommer åt punkten om jag sitter barbacka så det löser sig nog. En vecka får han i alla fall, älsklingsplutten! 


Hur kan man låta bli att älska henne?!

 


Postade precis det arga inlägget om Dansa, också går jag in på Hannas blogg där hon lagt ut en film när hon och Noa tar bort ett stackars rådjursben från hagen. När benet är kastat och hon vrider på kameran, vem tror ni mer dyker upp med nyfiken mule hack i häl?? 
Hon som inte kan missa en endaste lite, spännande detalj i sin närhet. Hon som kan vara drygast i hela världen. Hon som kan charma den mest buttra erimit som gått på denna jord! Hon som sänkte mitt humör avsevärt ikväll, och hon som höjde det till skyarna några timmar senare!

Någon som kan gissa vem mulen tillhör? Titta så får ni se.. ;)


Tuff brud

Just ikväll är jag så frustrerad på den bruna lilla skönheten. När tänker hon ge upp och låta hovkratsningar och hovslagarbesök gå smidigt förbi??! 

I maj blir hon 3 år. Då har hon också fått hovarna kratsade kontinuerligt i 3 år, och nästan lika länge har de blivit verkade av en hovslagare. Hon har aldrig någonsin vart med om något obehagligt eller läskigt i samband med detta. Hon har heller aldrig fått komma undan med sina fula idéer. Aldrig någonsin. 
Jag lyfter tålmodig dessa fäktande hovar och blåhåller i dem då hon sparka som en galning eller lägger all vikt på det ben jag håller upp. De gånger jag inte lyckas hålla upp hennes vikt eller då hon sparkar så kraftigt att det är omöjligt för mig att hålla kvar så lyfter jag genast upp den igen. Jag har ALDRIG gett mig förrän hon snällt lyfter hoven och låter mig göra det jag ska i den takt jag vill. 
Hovslagaren är likadan. Han tappar inte humöret utan väntar ut henne och ser till att få sista ordet.

Kan någon tala om för mig varför hon inte ger sig? efter TRE ÅR så håller hon fortfarande på?! Att hon är envis det vet jag ju, men jag vet också att jag alltid brukar vara ännu lite envisare. Men jag känner att jag inte kan göra så mycket mer än att nöta på som jag gör, och det är omöjligt för mig att lyckas hålla kvar i alla lägen, men hon borde ju ändå känna att det inte är någon idé eftersom att jag ALLTID tar upp hoven igen och igen, tills hon slutar.

Det här är egentligen inget jättestort problem eftersom att jag oftast kan kratsa hovarna till vardags, utan större problem. Har hon brems så funkar det ok när hon ska verkas också.
Jag är så van att hon fäktar med hovarna när jag ska lyfta dem och oftast så håller hon stilla bara jag fångat dem. Men kvällar som denna då hon tjafsar rejält, så blir jag bara så less och besviken på henne. Envisa lilla gris! 

En period med halka väntar nu under töperioden så ni kan ju gissa vad jag tänker syssla med! Jo lyfta hovar tills jag spyr! 


Prommis

 

♥♥♥

Löshoppningsvideo

 


Har varje språng på film men eftersom att jag inte kan redigera ihop något så bjuder jag bara på sista filmen, med sista hoppet. Detta är andra gången hon löshoppas, och senast var för nästan 1 år sedan då hon hoppade ca 70cm.
Oxern ligger här på 1m och bebisen är trött. 

Tillhörande inlägg kan ni läsa här


Löshoppning

Igår var vi alltså iväg på Dansas andra löshoppning. Första gången var för nästan ett år sedan, och då på den "gamla" hindreuppsättningen . Hon mindes dock vad hon skulle göra idag och tyckte att det var latjo lajban! 
De första varven raceade hon på så mycket att vi fick lugna henne snarare än mana på. Det gör mig så glad att hon tyckte att det var kul för det värderar jag högst :) 

Dansa är ju dressyrstammad men vad jag kunde se så tyckte jag att hon hoppade ganska bra. Bakbenen var väl inget att hurra för och hon blev trött fort och började slå i med dom. Men nog ska vi kunna ta oss runt på de rundor jag tycker är lagom i framtiden allt.

Hon hade svårt att komma in rätt och rev förhindren någon gång, men annars var hon väldigt rak genom hela och hoppade mitt på alla hindren.  
Kan nog bli bra det här bara hon får hoppa några gånger till och komma underfund med hur hon ska göra med alla ben och bommar. Vi avslutade på 1m igår då hon bara hoppat en gång tidigare, och som högst 70-80 den gången. Dessutom blev hon väldigt trött.

Lastningen dit gick hur bra som helst. På hemvägen så var det mycket att titta på och hon blev lite vrång och skickade iväg ett bakben så att en av linorna small av i spännet. Men det tog nog inte speciellt lång tid innan hon gick in ändå. Hon var så trött på hemvägen så hon stod blickstilla hela vägen, nästan så att man kunde tro att hon inte var där. På ditvägen skrapade hon nämligen med frambenen stor del av vägen och hade dragit sönder handtaget på IKEA-kassen med hö i. 


Hanteringen på plats gick jätte bra. Hon spände upp sig lite som sist men när vi fick gå runt i ena halvan av ridhuset så blev hon lugnare. Blev rädd precis när hon kom in och skrämde alla andra hästarna där inne på köpet bara.. 
Den bruna delen nedtill på väggarna var väldigt läskig och likaså läktaren, så vi måste hålla till i ridhus lite oftare tror jag minsann! Det är inte ofta man håller i en nervig Dansa som blir rädd för småljud. Så det var väldigt bra att hon fick vistas en längre stund med okända hästar i rörelse precis i närheten. 


Perfekt dag!

Klev upp med tuppen för att åka på löshoppning med Dansa. Hon var lite på tårna till en början men att hoppa tyckte hon var latjolajban.

Vi var hemma därifrån vid 10-tiden och då fixade Frida och jag iordning allt i lillstallet innan vi åkte och köpte lunch. I Spännars var vi ute och red i drygt 1 timme på Bronzac och Blixten. Påbörjade en väg men fick vända och planera om då Bronzac fick styltor hela tiden, trots snösulor och inte alls mycket lös snö på vägen. Konstigt. 

Som avslut på friluftsdagen så åkte Frida, jag och Jens till Bolle och åkte drygt 6km i längdskidspåren. Galet kul och härligt! Dock lite brist på teknik från min sida. Haha. Kände att jag hade riktigt bra flås trots att jag inte tränat någon kondition utanför stallet sedan Vemdalen nyåret 2011-2012. Ridningen och springsträckorna med Dansa under framförallt tömkörningen gör verkligen sitt! :) 


Hanna har vart här och hälsat på under kvällen. Vi på några riktigt gamla ridfilmer från träningar då jag var ca 15,16 år och roligast var nog att få höra föräldrar och annat folk prata och kommentera i bakgrunden! Lite småstadslivs-varning emellanåt. Haha.

Tack pluppi för en riktigt härlig dag

22.22

Då får man önska sig! 
Klockan slog det för bara några minuter sedan men varken Viktor eller jag hann knacka 3 gånger i trä. Vi hann bara göra det 2 respektive 1 gång och eftersom det då inte kan slå in så avslöjade vi våra önskningar.

Viktors - att han inte ska sova över imorgon. Han ska nämligen komma och filma Dansas löshoppning imorgonbitti! 
Min - att Dansa inte ska skada någon imorgon.(hon var så himla jobbig i stallet ikväll) Väldigt överdriven önskning, men typiskt mig! Haha. Ångrar att jag inte önskade att hon ska gå in fort i transporten. Fast nu hann jag ju ändå inte klart så det var väl struntsamma. 

Ja vi har ju i alla fall bra förutsättningar inför morgondagens löshoppning alltså! Haha. 

Viktor var med och hjälpte mig i stallen ikväll då jag inte mådde så bra. Ont i ryggen och kände mig konstig i resten av kroppen. Mockade, donade och borstade Bronzac. Packade bilen, ställde transporten redo inför imorgon, borstade Dansa och nattade hästarna i Lillstallet. 

Dansa var en riktig huligan! Sparkade hejvilt med frambenen OCH bakbenet när jag borstade henne. Så har hon inte hållt på, på väldigt länge. Fast Noa får nog ta på sig lite av ansvaret då hon stod och reta henne hela tiden. 

Jag fick förresten spänna upp ett hål vid nosen på hennes lädergrimma ikväll.


Longering i skritt

Hade samma utrustning som vanlig och longerade endast i skritt igår. Det var för halt för något annat, och Dansa kände det själv. Hon brukar alltid dra igång traven självmant när hon kommer inte på volten. Men inte idag.

Tränade väldigt mycket stopp och start. Funkade prickfritt i vänster varv. I högervarv drog hon sig lite innåt och framförallt i halterna, då gled rumpan lite snett utåt. Men även här funkade halterna 4 gånger av 5. Avslutade när hon gjorde en klockren halt utan tendens till att trycka sig innåt. 

Tog några vändor i visningsskritt och uppställning innan vi gick in. Hon var dock rädd för något så hon var lite seg ifrån stallet och var spänd och hade racerfart hemåt. Med tanke på den ovanliga fördelningen på bjudning, så var det verkligen något som var obehagligt bortanför stallet. Haha. Uppställningarna var inte alls fina då hon bara skulle äta upp tyglarna så jag tragglade inte så mycket. Hon gjorde en fin, egentligen ganska omedvetet då hon ställde upp sig snyggt för att hon såg något. Men jag nöjde mig så med tanke på omständigheterna och hon stannade i alla fall på mitt komando. 


Duktig flicka!

Tömkörde efter vägarna vid stallet idag igen. Underlaget tillåter bara skritt, förutom in mot vithebre där hon fick trava tre sträckor fram och tillbaka. Sen orkade jag inget mer ;) haha. Hon protesterade inget när vi gick därifrån idag i alla fall. Annika stod längs sträckan och viftade på armarna precis när hon sprang förbi, men hon brydde sig inte ett smack om det. 

Dansa var väldigt lyhörd och duktig idag! En lastbil stod vid årtalshuset och första gången hon skulle gå förbi blev hon lite osäker. Stannade och ville vända någon gång men jag parerade och peppade henne så hon smög förbi genom snödrivan ganska fort. Sen ville hon helst gå fram och smaka på den. 

Dansa var så himla rolig idag! Det är hon i och för sig ganska ofta med sina udda ideér. Men idag gick hon två gånger rakt ut i snödrivorna längs vägen. Dom är nästan 1m höga så ni kan ju gissa hur det gick! Haha. Ingen stoppar en Superwoman! eller..? Hon fick inse att hon inte har flaggstänger till ben, och helt enkelt komma tillbaka ut på den plogade vägen. 


Gullstrumpan sist vi var ute. 

Saknar min bäste vän

♥♥♥

Nytt träns!

..och i rätt storlek den här gången! 

Det är första gången jag köper något "onödigt" till Dansa. Förut har det enbart vart sånt som behövts för första gången. Detta träns har snabbknäppen som kommer underlätta väldigt mycket med en otålig bebis. Det är dessutom ett ergonomisk utformat nackstycke.
Senskydden hon fått var egentligen inte heller något superviktigt eftersom hon kunde ha Bronzacs gamla (som jag fick med, redan väl använda, när jag köpte honom för drygt 10 år sedan. Haha) Men dessa har också snabbknäppen som är guld värt, och sitter kvar trots vatten, snö och lera! 
Sen är dom ju riktigt snygga också ;) 

Dansa var för övrigt helt dyngsur idag när hon kom in från hagen. Hon måste ha rullat sig riktigt ordentligt i snön så att det sedan smält. Blev såklart nervös för kolik igen, men hon visade fort att hon var pigg som en nötkärna! Tack och lov :) 


Utbrytardrottningen

 


Strax innan jag börja filma så tog hon lös knuten som satt runt stoplen. Utan att ha öppnat den hade hon inte kunnat göra det hon gör på filmen för att komma lös. Smart bebis det där! 

Här kan du läsa tillhörande inlägg

Stockholm inställt

Det slutade med att vi blev hemma ändå. Viktor var helt däckad igår, men mår bättre idag så det är ju skönt :) Jag är utan häst då jag inte har mage att sno tillbaka Bronzac från Kina som skulle sköta honom i helgen. Idag gräddade jag därför pannkakor till frukost och brände upp halva lägenheten. Kunde man tro. Ja jag glömde dom lite grann under stekningen, så att vissa tyckte att det såg ut som lakritsbakelser. Haha! 
Innan Viktor informerade mig om att hela lägenheten var rökfylld så hade jag gjort ren mina glasögon ett x antal gånger.. Jag tyckte väl att det var suddig vy. 


Bilen har blivit dammsugad och den nya klädseln är isatt. Dock fattar jag inte hur man sätter fast dom ordentligt så att materialet blir helt sträckt. Vidrigt dålig beskrivning också. 

På eftermiddagen åkte vi ner till mamma för att Viktor skulle se en hockeymatch på en kanal som vi inte har. Jag passade på att lura med honom till Dansa så att jag kunde mocka och visa Annika senskydden och pannbandet. Skickade ut Viktor i hagen för att hämta Dansa också. Hon stod alldeles utanför dörren så jag tänkte att det inte kunde bli allt för farligt. Viktor är egentligen lite för godtrogen mot hästar för att handskas med en bebishäst, men det gick bra! 
Jag fick göra en demonstration på hur han skulle sätta på grimman, och den satt nästan helt rätt när dom kom in. Han hade dessutom tagit ett stadigt säkerhetsgrepp på hennes hals för att hålla henne på avstånd. Hon hade såklart försökt att smaka på sin nye vän :) 


Påväg hem från Kilafors stannade vi till hos Carro som bytte mitt träns idag, så nu har jag det i rätt stl hoppas jag! :)) 

Resten av kvällen har vi tittat på melodifestivalen och kvällens favorit är helt klart gubbgänget! Haha. 

Inga planer inför morgondagen. Kurt-Sune är här så det blir promenad, och sen åker jag nog till Dansa och pysslar lite på eftermiddagen. Måste ju prova tränset också!! 


Alla hjärtans dag

Har jobbat och sedan vart i stallet. Ridit och haft kvällsmatningen så det blev sent innan jag åkte till Hannas jobb. Hade nämligen en paketleverans från Anette som tack för att hon skött hennes hästar i helgen :) Själv skötte jag dom nästan lika mycket, men det bjuder jag på ;) Haha.

Fick hem lite grejer från Hööks idag också! Var bara tvungen att glida förbi Dansa och testa fast jag egentligen inte hade tid. Senskydden och pannbandet satt som ett smäck men tränset var tyvärr för litet. Så himla drygt och tråkigt att det ska skilja så mycket på stl? Det hon har nu är det cob på och hon har bra många hål till godo överallt, men samma stl i det nya tränset var precis förlitet på alla de yttersta hålen. Ibland undrar jag vad man ska med storlekar till när dom ändå skiljer så mycket?! 

I helgen har vi planerat in en Stockholmstur fre-sön. Viktors syster och sambo flyttade dit i januari förra året och vi har fortfarande inte hälsat på.. och snart flyttar dom till sin tredje lägenhet. Känns inte helt ok!
I alla fall så blev det lite osäkert tidigare i veckan hur vida vi skulle komma iväg eller ej, då både Emma och Andreas var sjuka. Idag fick vi klartecken om att dom var skapligt friska så jag bokade biljetter ikväll.

Ca 10 min senare kommer Viktor innanför dörren med en bukett rosor och kastar sig under en filt på sängen. Ont i hela kroppen och frossa. Hej vad bra det går för vår Sthlm-resa! Haha.
Stackarn somnade nästan direkt så jag hoppas att han piggnar på sig till imorgon. Fikat jag ställt fram får snällt flytta in i skåpet igen till bättre tider. 
Jag har i alla fall packat och gjort klart och hoppas att vi kommer iväg imorgon. 

Jag ska krypa ner bredvid sjuklingen nu och hoppas på att inte bli smittad ♥


Tjejligan

Idag var ligan 1 man kort. Annika hade dåligt med tid så jag, Hanna och Dansa var ute själva. Jag tömkörde och Hanna fanns med som moraliskt stöd, sällskap i allmänhet och fotograf.


Det var enbart skritt-vänligt underlag på vägarna så vi fick hålla oss till det större delen idag. Vi passade på att ta en vända till ladugården nu när det inte var allt för halt på vägen dit. Skönt för henne att se något annat, då vi vart rejält fast runt stallet i vinter.
Hon ryckte till lite då hon såg sig själv i fönstren på huset och senare då det rasade snö från träden. Men det var ingen tvekan om att fortsätta gå. Hanna fick gå  framme med henne efter kyrkvägen eftersom att den är så smal nu när det är så mycket snö. Vill inte riskera att styrningen krånglar om det kommer bilar och jag inte har så mycket space att använda. Vägen in mot Vithebre gick det trava en kort sträcka, så hon fick göra det två gånger. Och sedan blev hon så himla besviken.. hon ville ju göra det igen och igen och igen! 
Så hon drog till med ett litet bocksprång och försökte finta mig och springa in på vägen igen, istället för att gå hemåt när jag ville det. Det är så svårt att snabbt parera med tömmarna tycker jag eftersom att jag måste hålla mig på rätt avstånd för att dom inte ska bli hängande och inaktiva, men efter lite övertalning så lunkade hon hemåt i sakta mak.

Jag tycker att det är så kul att hon tydligt visar vad hon tycker är roligt och vad hon har för åsikter om saker och ting. Det är ju ingen tvekan om att hon tycker att det är kul att vara ute och "leka". Och vad gör en lyckligare än det? :) Dock så är det bra att det snabbt och smärtfritt går att övertala henne till det jag vill istället om våra planer skiljer sig. Kommer garanterat komma de dagar då hon flyger runt betydligt mer och då jag sitter på ryggen, och efter sisådär 30 min önskar att jag hade en häst med betydligt mindre starka åsikter. 

Till hennes lycka så var vi ju faktiskt inte klar för dagen. Hon fick skritta på volt i båda varven vid årtalshuset. Hon gick fint och hade bra tempo stundtals, och ibland tappade jag ytter så att hon genade en del och släppte stödet. Blir lätt så när hon tappar bjudningen (så fort nosen pekar mot stallet). 

Vi har tränat mycket halter och igångsättningar idag, vilket har gått jätte bra. I början drog hon sig till plogkanterna för att skrapa med frambenet, men sedan lyssnade hon super! 
Hon vänder helt om på vägarna nu också utan att tappa bjudningen :) 

Om jag ska gå igenom den här snödrivan så är jag tusan värd lite lek också! 
Jag glömde bort att styra några sekunder så Dansa siktade såklart in sig på skojjiga Hanna och kameran! 

Städat

Är ledig idag så förmiddagen har gått åt till att dammsuga, städat toaletten och toalettskåpet, torkat golven och dammat av alla hyllor och andra ytor. Det är så himla skönt och fräscht när det är gjort! Även fast det kommer vara dammigt om några timmar igen.. 

Sune och jag har vart ute på en promenad också. Han tyckte att det var skönt att trippa på idag så vi kunde ta en längre sväng än vanligt :) Dock var han envis som en liten gris och skulle gå mitt i vägen. Så det var bara att dra in honom till sidan och snällt stå stilla och vänta varje gång en bil åkte förbi. Tokis ♥

Nu har jag precis ätit lunch; köttbullar, coleslaw och gurka. Huuuur gått som helst! 
Kvart i två ska vi hämta upp Hanna och åka till Lillstallet. Där ska stallet fixas och Dansa tömköras innan vi åker vidare till Spännars och fixar stallet där innan Bronzac och Tage ska ridas :) 

Bronzac lurade oss igår. Emelie var med och skulle tolka men när vi började trava så märkte jag att Bronzac inte gick rent. Vi tog av tolklinan (ifall det var pga tryck från selen som han rörde sig ojämnt) men han var tydligt halt på vänster fram, både i skritt och trav så det var bara att promenera hem.
Väl vid stallet igen så var han frisk som en nötkärna och sprang på så fint i traven igen! Haha han hade nog ingen lust att jobba helt enkelt ;)

Nej men skämt o sido så har jag ingen aning om vad det kan bero på? Han hoppade till en gång när vi skrittade så kanske att han knyckte till något då som sedan kändes bättre. Jag vet inte. Hoppas att han känner sig okej idag också bara! 

Foto sen sist vi tolkade. 

Natt och Dag

Orkar inte skriva egentligen men jag vet att Hanna skulle bli väldigt butter om hon vaknar imorgon utan att ha ett färskt inlägg här. Så jag kör ändå. För din skull Hanna ;) 

Charmen med Dansa (garanterat unghästar i allmänhet) är att hon kan svänga så oerhört mycket i temperantent, lydnad och humör, från dag till dag.

Igår var hon i luften halva longeringspasset och hittade på alla möjliga sattyg. Idag betedde hon sig som en lydig stjärnhäst. Det svänger fort minsann!

Volten i hagen hann vi utnyttja två gånger innan den frös på med alla knölar. Men igår hade underlaget på stallplanen blivit så pass ohalt att hon kunde longeras i trav där. Så jag är glad ändå. 

Dansa prövades med ganska rejäla störningsmoment igår. Hanna red med Visa, och en annan liten tjej red på Lukas ute på grusvägarna nära stallet medan Dansa snällt fick stanna hos mig och bli longerad. Dom kom och gick ju där borta så Dansa blev väldigt okoncentrerad emellanåt, bockade hej vilt och kastade runt för att byta varv några gånger. Det är svårt att korrigera det tillräckligt snabbt när vi har så begränsad yta att röra oss på, men huvudsaken är att jag fick som jag ville innan det var färdigt. 
Hon bockade i sidled mot mig en gång vilket kändes lite obehagligt, men annars känns det skönt att kunna ta allt med ro och bara lugnt lösa situationerna. 
Stundtals travade hon på bra runt mig och lyssnade och i slutet travade hon avslappnat flera varv i båda hållen, så vi avslutade där. 
Hon skyggade för traktorskopan i ena varvet så volten höggs av lite där, men jag gjorde inte så stor sak av det. Försökte bara följa med uppåt där så att hon skulle komma närmare och det fungerade bra. Synd att jag kom på det i slutet bara. 
Det låg även en plastbit, från en bal, mitt på volten som hon inte brydde sig om, tills den blåste uppåt precis när hon skulle sätta hovarna över den en gång. Mitt i steget tog hon världens tigersprång rakt upp i luften och hoppade över den, säkert drygt 1 m över. Så himla härligt att hon sedan bara fortsätter att springa över den som om ingenting har hänt resten av tiden. 

Fångade in vilddjuret medan småttningarna passerade. 

Jag är nöjd med Dansa med tanke på störningsmomentet hon bara vart med om en gång tidigare och det var tidigt i höstas. Trots att hon tappade koncentrationen och blev bråkig emellanåt så kunde jag få kontakt med henne relativt snabbt så att vi kunde fortsätta vårt arbete. Definitivt något att jobba vidare med!

Idag åkte jag till Lillstallet direkt efter jobbet och mötte upp Annika. Longerade Dansa igen, med sadel, träns och grimma som jag fäste inspänningen i. Idag var hon så otroligt duktig! 
Tränade ganska mycket övergångar mellan halt/skritt/trav och tvärtom. Lite seg i travfattningarna men annars lyssnade hon kanon! 
Hon backade och försökte byta varv en gång. Annar svar det inte ens något bus. Motsatsen från igår. 

När jag ledde henne efteråt så blev hon rädd för något och bockade lite då istället. Man kan ju inte vara föööör duktig. Vet inte varför hon valde bock istället för att bara hoppa till som hon brukar göra? Kanske det hade att göra med att jag spände gjorden en stund innan? fast jag tycker verkligen inte att hon borde reagera på det längre. 

Avslutade med att hänga och flänga lite på ryggen. 

Orkar inte korr-läsa så jag hoppas att jag inte virrat till bokstäverna och meningarna allt för mycket.

Visst ser hon väl liiiite större ut? ;) 

Hästdag

Har varit väldigt effektiv i stallen idag. Åkte strax efter tio för att släppa ut hästarna i stall nr 1. Bronzac och Fille bråkade som tokar så vi blev stående och tittade på den showen ett tag. Så himla kul att se Bronzac stegra och bocka som en liten galning. Han som alltid är så ordentlig. Haha. 

Igår var det jag som red Tage. Han var pigg som en mört och stark som en oxe, men det var kul än då :) Saknar våra hoppträningar! 

Sedan mockades och fylldes hö och havre till tre hästar innan vi red ut på Bronzac och Tage. Hanna red Tage och jag tvingade henne att trava en hel del så att hon skulle se att det inte var ett dugg farligt. Och jag tror hon höll med efter ett tag :) 


När klockan närmade sig halv två så rullade vi till stall nr 2. Där mockade vi ytterligare fyra boxar innan insläpp och borstning. Hanna red iväg på Visa medan jag longerade Dansa på gårdsplanen. Emma D kom med sin faster och kusin som red på lille Lukas. Perfekt störningsmoment för Dansa att se dom komma och gå på vägarna medan hon snällt fick stanna kvar med mig och Annika. Att hon gjorde det snällt var väl att ta i.. haha. Men hon gjorde det, och efter ett tag så lämnade hon luften för att faktiskt trava på avslappnat och fint :) 

Kom hem halv fem och nu har Viktor och jag ätit maxmat och snart börjar tv-kvällen med Ponnyakuten, Kungafamiljen, Kontoret och sedan avslutar vi med en bra film och ost o kex! Buffel

Det har blivit väldigt stor skillnad sen hon var fölis. Hon trycker aldrig undan en med bogen längre, men bufflar fortfarande när hon blir pigg eller är varm. Vi tränar hårt på att få bort det helt! 


Kvällsprommis

Här sitter jag i soffan i lugn och ro och tittar på melodifestivalen. Och rätt vad det är så biter Viktor mig i stortån?! En mystisk människa är han allt.

Dansa och jag följde i alla fall med Hanna och Visa igårkväll på en liten promenad medan dom red. Vi gick nästan fram till årtalshuset och sedan runt trekanten bara. Kändes bra men vill inte ge mig iväg för långt när det är mörkt än så länge. Hade ju inte min trygghet, Annika, med mig :P haha.

Dansa fick gå först hela vägen förutom i slutet då vi skulle testa henne lite. Hanna och Visa svängde över trekanten medan vi gick mot stallet själva (hon tycker det är tråkigt att gå hem så jag tänkte att det var ett bra test) och hon gjorde inte minsta antydan till att bry sig om att dom gick åt ett annat håll.

Åh jag är så lycklig över hur lyhörd och trevlig hon varit att handskas med från backen de senaste gångerna, och igårkväll var allt på topp! Jag behövde bara föra handen bakåt/uppåt så stannade hon, föra handen framåt så gick hon och lika så åt höger och vänster. Jag behövde aldrig använda några ord och hon lyssnade så fort att linan aldrig ens blev sträckt! :) Hon hade dessutom ett jätte trevligt tempo hela tiden. Inga myrsteg. 

Jag lämnade henne några sekunder i boxen innan vi gick och självklart hittade jag henne i full fart att försöka bita av sig en av sina fina, rosa benreflexer! Men så blir det när man heter Dansa och är en äkta utforskare :) 

Foton från kolikkvällen i december.

Snöyra

Det blåste och yrde snö igårkväll så vi gick ned till ridhuset och busade runt lite. Bronzac fick springa lös och vi lekte följa John och han fick hoppa ett litet hinder, helt själv! 
Det var väldigt läskigt till en början och han blev sur på mig när jag försökte mota över honom så att han vände rumpan mot mig och bockade lite. Tänk att även Bronzac kan visa lite humör! :) 

När han hade tuffat till sig och insett att hindret inte skulle äta upp honom även fast han inte hade en ryttare på ryggen, så tyckte han att det var superkul! Slängde till och med iväg en karatespark mitt i allt! 


Samba hit 1

 


Jag har inga dressyrögon men nog är Dansas pappa snygg att titta på! Busigt

Nästa torsdag är det alla hjärtans dag så jag skickade iväg ett sms till Viktor idag där jag föreslog att strunta i hästar och fotbollsträning den dagen och gå ut på restaurang och äta. Ha lite mysigt och bara umgås. 
Bara för att retas! 

Naturligtvis så visste jag att det inte var något bra ide i Viktors öron då han inte vill missa någon träning.(jag kan ju lägga vilan med hästarna den dagen om jag vill så för mig gör det inte så mycket) Jag ville mest se hur han skulle forma ursäkten för att neka förslaget på bästa sätt ;)

Svaret blev något i stil med att det vore väldigt mysigt, men att han måste komma på en bra ursäkt att missa träningen i så fall. 

What? Att umgås med flickvännen på alla hjärtans dag måste väl vara en väldigt bra ursäkt?? 

Haha eller inte, såklart! 

Sådanna här gånger ska han vara glad att han har en flickvän med ett eget stort intresse, för jag behöver bara sätta mig in i hur jag skulle resonerat ifall jag hade hoppträning, löshoppning eller något liknande ;) Lika glad som jag är när jag får vara i stallet timme efter timme de dagar han är ledig, utan att få höra minsta lilla gnäll över att jag borde skynda mig hem.

Fira påhittade kärleksdagar kan man göra vilken dag som helst! Eller så satsar man på det som jag tycker är allra bäst; lagom med kärlek, pussar & kramar varje dag och någon extra liten resa/utflykt då och då bara vi två.


Lydnad

Dansa har blivit ledd för hand väldigt lite nu under vintern. Från hagen går de in själva då vi inte behöver hämta dom nu när dom tycker att det är så tråkigt ute utan gräs. Under aktiveringen så har jag valt att tömköra henne eftersom hon då kan få lite mer utlopp för sin energi då det är ok att busa lite när jag är på behörigt avstånd. 

I boxen har jag tränat vidare lite på hösten NH-övning; backa vid skakning i grimskaftet. Hon var lite seg med det för några veckor sedan då jag inte tränat på några månader, men sen har det gått bättre. Idag satt det som ett smäck! Ledde runt henne på halvlångt grimskaft och styrde genom att bara lätt föra handen åt det håll jag ville. Utan att behöva dra eller ta så mycket att linan sträcktes helt. Vid halt höjde jag handen uppåt och bakåt, liknande som vid longeringen och även det lyssnade hon prickfritt på. Hon var allmänt lyhörd och super duktig idag :) Nästan inget bit efter grimskaftet heller. 

Det är så himla kul att tänka tillbaka på förr när det inte gick att vända henne ifrån sig utan en svettig brottningsmatch då hon försökte trycka tillbaka en istället för flytta sig själv. Och idag behöver man bara visa vägen med handen utan minsta lilla kroppskontakt. 

Vi tränade även lite uppställning. Det är svårt! Fick henne att stå helt rätt med benställningen några gånger faktiskt. Men hur tusan ska jag lyckas få henne att "se snygg ut"? Hon vill ju bara kika runt och leta godis, det får hon ju inte, men då blir hon besviken och står med huvudet på halvstång och ser tråkig ut istället. Haha. 

Hon står i nedförsbacke så rumpan är inte så hög som den ser ut att vara. Tyvärr, för jag vill att hon ska växa!
Här står hon väl ändå rätt ok? fotot är taget för någon vecka sedan.


Snart är det dags!

Äntligen så har dom skärpt till sig och lagt ut ett datum för löshoppning i god tid så att man har chans att planera in det! 
23 februari 8.30 är det dags och gudars vad jag längtar!! 

Tyvärr blev det på min jobblördag men eftersom att jag har tid på mig så ska jag se om Marie vill byta helg med mig. Annars tar jag ut en semesterdag, för på löshoppning ska jag! 
Hanna jobbar också och Annika hinner inte klart med morgonpasset i ladugården så jag måste hitta någon annan som vill följa med, men det hoppas jag inte ska vara så svårt. Jag sköter ju vilddjuret så jag behöver mest bara någon som kan fälla ner baklämmen och putta lite på rumpan när hon lastas ur, för till inlastningen hinner Annika komma upp och hjälpa till. Kan ingen hästmänniska så ligger mamma risigt till för jag minns att hon erbjöd sig att skjutsa oss till Spännars i våras.. ;) hihi. 

Här har vi en gullig liten bild från i våras då hon fick testa på det för första gången. Tyvärr är det även den enda. Jobbigt och lite konstigt tyckte hon då. Tror hon kommer älska det bara hon förstår lite mer av vad det går ut på.


Tömkörning av Visa

Hanna testade att tömkör Visa idag. Jag försökte lära ut det lilla jag lärt mig under tiden med Dansa och sedan testade jag henne lite själv också. Hon var otroligt känslig i munnen och liksom vinglig i kroppen, tog du minsta lilla för mycket så tvärvände hon. Hade du minsta lilla ojämnhet i tömmarna så ringlade hon som en orm. Kul att testa med en anna häst än Dansa och Bronzac! 
Visa tyckte mest att vi var lite konstig till en början, men tror hon tyckte det var ganska kul ändå. Hon har nog vart med om det förut, för många många år sedan. 

Haha stackarn, jag råkade parkera henne på ett lite väl ojämnt underlag.

Lastträning

 
Under veckan var det töväder så nu när det är kallare igen så har volten i hagen blivit knölig och stenhård. Kul. Som tur var hade vi redan planerat in lastträning idag och det gick att utföra.

Dansa har inte åkt transport sedan 25 oktober då vi var i Spännars senast, och red (!!!). Då de sista gångerna hon åkte så var hon lite seg att gå in. Stod och velade på luckan ett tag innan hon bestämde sig för att gå in. 

Idag tänkte vi passa på att öva lite inför kommande resor med ridning och löshoppning. Första gången stannade hon nedanför och stod där ett bra tag och segade innan hon ens klev på rampen, även där stod hon ett bra tag så Annika och Hanna lade linorna bakom och drog lite grann. Hon blev såklart sur och backade bakåt när hon kände trycket. Därefter hade dom bara linorna lätt bakom för att visa henne att dom fanns där. Medan jag inte heller gjorde speciellt mycket där fram, så fort jag drar i grimskaftet så drar hon upp huvudet, protesterar och hotar att backa bakåt, så jag tog och släppte jättesnabbt i mellanåt och lockade med morot som hon fick vid varje steg framåt. 

Efter ett bra tag, som det kändes, så klev hon äntligen in. Väl inne står hon alltid som ett ljus och mumsar morötter tills bom och bakläm är uppe. Hon har aldrig haft en tanke på att backa ut vid de tillfället och det är jag otroligt tacksam för. 

Hon fick stå och käka lite hö och skrapa lite med hoven (som vanligt) innan vi lastade ur henne igen. Hon mindes att hon snällt ska stå och vänta tills Hanna drar i svansen och jag puttar lite, innan hon får backa ut. Duktigt! Gick lite väl fort ned för rampen bara. 

Vi gjorde om samma procedur två gånger till och hon gick snabbare in för varje gång och lugnare ut. Andra gången slog hon upp huvudet i en stålbom i taget en gång (det var vadderat där) men gjorde ingen större affär av det. Sista gången gick hon in nästan på en gång. 

Kändes väldigt skönt att vi tog tag i det här innan det är dags att åka iväg till någon slags träning då man har tidspress. Och det känns otroligt skönt att hon inte är det minsta rädd eller orolig vad gäller transport över huvudtaget. Däremot så är hon ju en väldigt bestämd dam som vill ha det på sitt sätt. Just därför väljer vi att låta henne ta den tid hon vill ha på sig, för vi vet att om vi skulle bli arg och börja dra, peta och putta på henne för mycket så skulle hon bara bli sur och tvär. Och då har man satt sin sista potatis! 


Det slutade med att jag fick backa bort henne från luckan när vi var klara för att hon ville stå där och greja. Det måste ju vara ett bra resultat? :) 

Uppsalavisit

Igår åkte mamma, jag och Anders till Uppsala för att fira Anna som fyllde 30 år i måndags. Vi var även på IKEA så nu har jag lite nya kuddar och annat smått och gott i lägenheten. Suuupermysigt med min "nya" soffa och allt också!! 
Jag ska erkänna en sak. Jag har köpt två stycken plastblommor! Skitfult kan man tycka, men när jag får välja mellan att enbart ha gröna växter (de är de enda jag lyckas hålla levande), eller att ha döda blommor som köpts en vecka tidigare. Då väljer jag hellre fejk ;) 

Hedvig var med oss på IKEA och lite andra affärer vi var på och hon var så himla duktig. Gullhönan ♥