Ny häst

Att sätta sulor på Bronzac var verkligen en höjdare. Som att vända på en 5-öring :) Hann bara ut på en barbackatur idag men jäklar vilket steg han fick och vad avslappnad han kändes. Hjärtegullet mitt ♥

Nya fötter

Imorgon ska Bronzac skos och få heltäckande sulor på framhovarna. Har funderat på det länge eftersom han haltar till så fort han kliver på en liten sten under ridning. Nu har våra ridvägar blivit väldigt fyllda av dessa onda stenar så Bronzac spänner sig och trippar på tå för att försöka klara sig. Ni vet själv hur man spänner sig när man springer barfota där det kan finnas stenar.
Jag har en känsla av att Bronzac kommer bli som en ny häst när han slipper oroa sig för att kliva på något vasst. Spännande!

Han har dessutom gått lite på halvfart under 3 veckor. Sedan dom släpptes på åkern med gräs så har han vart svullen bakom ganascherna, vilket tydligen kan hända då dom äter mycket av nytt, kraftigt gräs. Vad jag har hört så ska det gå över på några dagar men han har som sagt vart svullen i 3 veckor nu.. Han är pigg och glad annars. Ända skillnaden är egentligen att jag får rida giraff eftersom han kan få lite trångt i andningen om han böjer på nacken. Ska ringa och rådfråga veterinären om det inte försvinner snart.

Hanna fick hem sin nya kamera förra tisdagen så hon tog lite fina kort på mig och Bronzac. (dom hade visst sett en björn på åker vi red.. samma kväll.. så nu kommer Hanna döda mig eftersom jag lovade att det aldrig gick björnar där. Haha) Hur som helst så älskar ju hon att fota, och jag älskar att ha foton. Och ni kan ju tänka er vad fotoglad hon var nu när hon hade en proffskamera i handen? :))

Jag tappade mitt örhänge (?!) och var tvungen att hoppa av och leta.
Klart jag hittade det ;)
Sådan matte sådan häst. Bronzac kände på sig att jag gjorde en grimas
så han var ju tvungen att sticka ut tungan han också!

Halt

Vi körde en repris från föregående pass med Dansa idag. Tömkörning med sadel och hängande stigbyglar istället för gjord. Hon skötte sig jätte bra, men gick med huvudet i backen lite. Så fort jag fick henne att gå fram och tänka på annat så gick det bra. De senaste gångerna har jag vart hårdare vid halterna. Jag väntar ut henne tills hon står blickstilla med alla fyra hovarna innan hon får gå framåt igen. Idag insåg hon sambandet mellan att stå helt stilla och att få gå iväg. Och när poletten fallit ner så gjorde hon halterna superbra! :) Jag tänjde dock inte på hennes tålamod utan lät henne gå fram efter bara några sekunders halt för att inte tråka ut henne.

Konstiga sovställningar

Ledig dag och Sune och jag hade en liten plan om att åka för att hälsa på Ida i Edsbyn. Men hon jobbade så vi får hitta på något annat. Solen skiner ute men det blåser otroligt mycket! Orkar inte ens vara arg på blåsten längre. Men jag HATAR den. Så ni vet.

Jag har ett litet problem. Under de senaste månaderna har jag haft ont i mina axlar till och från. Dansa står för en del av gångerna då hon kastat sig när jag lett henne. Men den största anledningen tror jag kommer ifrån att jag ligger med dom i konstiga ställningar på nätterna, då jag ofta vaknar med dom lite här och var, med värk. Väldigt störande och lite oroande. Men än så länge känner jag inte av något i jobbet eller hästarna i alla fall.
Jag måste lära mig att sova som folk!Varm dag!

Viktor och jag handlade med oss melon och gick ut och lade oss på Långnäs idag. Superhärligt väder! Och nu är vi röda som kräftor båda två. UNDERBART att äntligen få lite färg efter att ha vart likblek hela vintern.

Tittade lite på fotboll på solrosen sedan innan vi åkte till farmor på och åt middag. Grekisk pytt kan jag varmt rekommendera, supergott! i alla fall när farmor gjorde den.
Halv sex hade jag hoppträning på Tage. Vi höll på att smälta bort i värmen, men som vanligt var det superkul! Tage hade så himla trevligt temperament idag och allt gick så bra. Förutom att jag lätt börjar svänga för sent in på kombinationer så att vi blir sneda in. Blir GALEN på mig själv när jag inte får till det. Idag blev det lite varannan gång. Så vissa gånger kom vi rakt, men jag kan ändå inte hitta rätt väg till nästa gång.
Vi hoppade vattenmatta med vatten i och Tage som aldrig tittar på hinder, såg precis över hindret att det var vatten under. Så han höll nästan på att vända ut och in på sig. Haha.
Om allt går som det ska så ska vi starta vår första tävling tillsammans 3 juli. Gissa om jag längtar??
Gammal bild
Efteråt kom min minihästskötare Irma-Li och hjälpte mig med Bronzac. Vi hämtade honom, bortstade och sedan red hon en ganska lång runda. Jag höll naturligtvis i hela tiden och Maggi gick bredvid Irmis ifall Bronzac skulle bli rädd, men hon styrde, stannade och startade själv och var så stolt och lycklig :) Bronzac är en sådan klippa och lyssnar på varenda liten vink hon gör! Trots att hon trycker minimalt, och dessutom på sadelkåporna, så går han snällt framåt.
Nu blir det kvällsfika och film här hemma!

Stigbyglar

Idag körde vi på en premiär igen och satte på stigbyglarna på sadeln så att Dansa fick skritta och trava med dem dinglande nere. Inga reaktioner alls!

Tror Dansa litar fullt ut på mig och Annika vid det här laget, så det är därför hon är så himla lugn med allt nytt. Hon vet att vi inte skulle utsätta henne för fara. Hon är väldigt orädd som individ också vilket naturligtvis spelar in till stor del, men hon blir inte ens lite spänd nu för tiden när hon är med om något nytt :)

Jag tömkörde henne med sadeln på idag. Hade tömmarna genom stiglädren. Gick faktiskt bra.

Hängde på henne utomhus innan vi gick in. Gick lika bra som inne i boxen förutom att det är lite svårare att stå stilla ute. Hon fick gå två steg framåt idag och det gick jätte bra. Vingligt men ingen annan reaktion :)

Insåg idag att det inte finns något Dansa "inte vart med om" efter dagens stigbyglar på sadeln. Nästa riktiga premiär blir i höst, då det är dags att sitta upp på henne! :))
Fram till dess ska vi bygga rygg och rumpmuskler i skogsterräng och backar. Longera lite, tömköra och köra NH. Gå promenader och åka till spännars. Vänja henne vid andra hästar, så att hon inte blir så uppspelt med dem i närheten. Och gosa en massa såklart!


Vi brukar bita varandra.


Min fina


Galopp Lukas

Hedvig
Nu har vi satt igång med vår läxa. Att lära Lukas hoppa i galopp!
Här om dagen sprang vi längs grusvägen men tusan vad fort man måste springa för att han
ska överge traven mot galopp.

Tips någon?

Viktor och jag vill åka bort några dagar i sommar och hade ställt in oss på Öland. Ingen av oss har vart där men skulle gärna vilja. Nu får vi dock tänka om. Har tittat på stugor och hittat en perfekt på Böda sand för ett bra pris. Fram till dess att vi läste att åldersgränsen var 23 år. Okej om bokaren bara behövde vara det, men det verkar som att alla boende måste ha åldern inne om man inte är familj. Och det är vi ju inte.. Har dock skickat ett mejl och frågat.

Hur som helst så hittar vi inge andra bra stugor, de är antingen ofräscha och utan toalett, eller svindyra. Så nu får vi väl skjuta upp Öland några år och satsa på något annat i sommar istället. Men VAD??

Har ni några tips på roliga/fina/härliga sommarställen att åka till några dagar för att sola, bada och ha det bra? Se något sevärt eller göra något roligt. Våra hjärnor står stilla.


Underbar dag!!

Gud vilken solig och härlig dag det vart. Helt perfekt att vara ledig måste jag säga!
Donade i en del här hemma på förmiddagen innan Sune och jag gick till vågen. Där tog han en simtur (faktiskt!) innan vi raceade runt på gräset ett tag. Låg sedan i solen i cirkus 40 minuter innan plikten kallade och rastlösheten tog vid. Tror ni jag blev nå brun? Nej.

Åkte till prästgårn med Hanna och hundarna. Sadeltränade Dansa innan vi tog ut Visa och Lukas på en tur. Hanna och Visa gick medan Sune och jag körde Lukas. För er som missat så älskar Sune att åka allt utom bilar. Moped, cykel, spark och hästvagn. Det är grejer de! 

Ikväll har jag vart ute med salongen och ätit. Som alltid väldigt skrattfyllt :) Duktiga älskade bebis!

Jag brukar vara stolt och glad över min lilla jänta, men idag är jag lite extra glad :) Eftersom att sadeln inte rör henne ett dyft i några som helst situiationer nu (i hemma miljö i alla fall) så tog jag på tyglarna, placerade mig jämnsmed bogen och smackade fram henne.
Hon tyckte att det var lite konstigt till en början men när hon fattade poängen så lyssnade hon superbra på framåt/halt och höger/vänster + ryggning.
Tanken med det här var att jag skulle vara i ridposition så att hon skulle "klara sig själv" där framme. Annika hade henne i longerlinan på långt håll ifall hon skulle behöva lite hjälp. Men det behövdes inte. Jag höll även i dressyrspöet så att jag kunde peta på henne med den för att stärka framåtdrivande hjälperna.

Eftersom att hon är mycket tömkörd så kan hon ju tygeltagen osv. men eftersom att hon gärna strosar efter en som en hundvalp så ville jag vara nära, men ändå låta henne vara först. Vilket hon gjorde galant :)

Inne i boxen sedan så satte jag på en stigbygel, klappade runt på hela kroppen och hårt i sadeln, flaxade med kåporna och donade. Annika höll i och sedan satte jag foten i stigbyglen och hängde mig över henne. Klappade henne vid öronen och lyfte mitt överliv och grejade utan att hon brydde sig det minsta. Gled av och hängde mig några gånger och sedan fick hon ta ett steg framåt (vilket var första gången) men hon spände sig inte ens lite lite grann! Åhh jag blir så stolt :) usch vad sugen man blir på att lägga över benet när det är så nära. Haha.

När hon skulle ledas ut i hagen igen så blev hon överraskad av en ko och ställde sig lite på bakbenen och sparkade ut med ena framhoven (igen) så jag hann kasta mig åt sidan i sista stund. Förstår inte varför hon promt ska flaxa med ena benet!!

Hanna filmade när jag hängde på henne men kan ju tyvärr inte visa upp filmer här på bloggen då jag är för oteknisk :P Men gud vad kul att ha i framtiden!Då och Nu

8 Januari 2012


22 Maj 2012


Mina hjärtan

Mamma hade läst mitt inlägg igår om "vad mer kan man önska sig?" och menade på att jag glömt Sune och Viktor!
Min tanke med inlägget var att jag hade allt jag kunde önska mig i hästväg, men mamma hade fattat det som att jag radat upp alla som är väldigt betydelsefulla i mitt liv. Så nu tyckte hon att jag minsann skulle göra ett inlägg om Kurt-Sune och Viktor också, så dom får väl det då trots att hon missförstod! Men det är dom ju värda :)  


2 av de viktigaste och sötaste killarna i mitt liv ♥

Det roliga i samtalet var att mamma genast tycker att Sune och Viktor saknas när hon trodde att jag skrev om de mest betydelsefulla i mitt liv. Hon hade liksom ingen tanke på att hon själv saknades.. haha
Go-mamma ♥


Vad mer kan man önska sig?


En trygg 21-åring. Vi känner varandra utan och innan efter snart 10 underbara år tillsammans.
Den här varelsen betyder så fruktansvärt mycket.


En sprallig 2-åring. Ena sekunden är aldrig den andra lik. Vi har kännt varandra i drygt 1 år och
jag, med hjälp av Annika, har lärt henne allt hon kan.
Vilket innebär ganska mycket nu faktist. Häftig känsla. Hon tömkörs, sadeltränas, promeneras och longeras som förberedelse inför höstens insittning. Ett riktigt äventyr!

 
Lille minishettisen Lukas. Min 3-årige kusins ponny som jag sysselsätter lite medan hon är hemma i Uppsala.
Ponnyn som går med på allt. Jag och Annika körde in honom i vintras utan några som helst problem.
Så nu körs han någon gång i veckan vilket han älskar!
Har fått instruktioner av Hedvig om att Lukas ska kunna galoppera när han hoppar, så det ska vi jobba på.


En riktig läromästare som jag får chansen att hoppa. Lyckan över det är helt obeskrivlig!
Vi tränar ca 1 dag i veckan och kommer ihop oss mer och mer. Fruktansvärt stark men hoppar i alla lägen.
Får se om vi kanske kommer ut på lite tävlingar framöver :)

Sa jag att jag var sysslolös?


Ny utrustning

Idag kom kör-/longeringsselen och inspänningstyglarna. Vi var ju såklart tvungen att testa allt ikväll, så vi tog en ganska kort sväng till verkstaden och vände. Annika gick med Lukas som sällskap och Dansa fick träna på att göra halt fast Lukas gick vidare, och sedan trava ikapp honom några gånger.
Hon var lite otålig i halterna men fick inte gå framåt förrän hon stod helt stilla. Travigångsättningarna tog hon superbra! Hon har verkligen lärt sig kommandot nu :)
Tro det eller ej, men om kvällens träningspass kan jag säga; Dansa skötte sig exemplariskt! Utan att behöva lägga till några men. Goflickan kändes så stor idag. Har ju inte sett henne sedan i onsdags så kanske det beror på det, och på att magen blivit svullen av nya gräset.

Riktig "långhelg"

Sen i torsdag har allt gått i ett. Jag har köpt transport (!!!). Firat goa kusinerna Emil och Erik som fyllt/fyller år. Varit hos Linda tillsammans med Anna, Hanna och Kristin där vi pratade oavbrutet hela kvällen och myste ute på en inglasad balkong med regnet utanför. Lindas hund välkomnade mig med att kissa på min väska och hand.. Haha.

Fredagen jobbade jag en helt hysterisk dag, 9-19 med endast 10 min rast vid fyra då jag skulle slänga i mig "lunch", men lyckades ha ner det på golvet i allt hår. Ska man skratta eller gråta? Jag valde skratta tack och lov. Åkte och red Bronzac och var hemma halv tio. Helt död men hade lovat en kund att komma 8.15 på lördagen fast vi öppnar 9, just för att resten av dagen redan var fullproppad.

När salongen var stängd slängde jag mig i bilen och åkte tillsammans med svärfar upp till Hudik för att se Viktors match. Därefter skyndade vi oss hem för att sedan åka vidare till Frida och Jens där vi blev bjuden på grillat, innan vi packade in oss i min bil och åkte på björnjakt! Blev dock bara 3 älgar.

Imorse var jag på ridskolan klockan åtta för att Marie skulle tävla Tage och Gabbe. Dom fick fyra fel båda två. Gabbe var mesig som vanligt men galopperade runt, trots att han hoppade hindren stillastående. Tage tog banan med storm, attackerade hindren som om de vore lejon och verkade helt överlycklig :)
Åkte hem och halvdog lite i soffan innan Viktor och jag åkte tillbaka och tittade på 1.30:in. När vi kom dit var ambulansen där och hämtade upp en stackars tjej som blivit avkastad och fått en spark rakt i ansiktet. I torsdags när jag kom dit var ambulansen där och hämtade en tjej som flugit av, slagit i huvudet och svimmat. Tur att jag inte "kom dit" fler gånger. Så att inte någon till behövde åka ambulans.

Omhoppningen idag var i alla fall rolig då den stod mellan 3 st bollnäsekipage!

Jag hade/har ingen ork alls idag. Tog min sista energi och åkte till stallet för att rida Bronzac. Nu har vi ätit tacos här hemma och resten av kvällen stannar vi i soffan!

Träffade Patrik vid verkstaden så lurade upp honom på en premiärtur! :)


Hästnördar

Jag är så lycklig över att jag hittat någon som är lika nördiga som mig när det gäller hästar! Att våra personligheter dessutom passar perfekt ihop gör ju inte saken sämre :)

2 stall, 5 hästar och 2 hundar


TT-touch

Hittade ett inlägg på en blogg om TT-touch, som är ett sätt att läsa av hästens personlighet genom att titta på utseendet. Om jag förstått det rätt. Hittade ett litet utdrag om en förklaring på hästar som har två virvlar i pannan. Vilket Dansa har.

Hästar med den här kombinationen tenderar att vara mer känslomässigt orienterade och överreagerar lättare än genomsnittet. De har en tendens att hetsa upp sig utan synbar orsak, och vid oväntade tillfällen.
När en sådan häst går i taket är det bästa sättet att hantera det att helt enkelt bara minska på kraven och vänta ut den. Att bestraffa den hjälper inte; i själva verket trappar det bara upp det oönskade beteendet och kan snarare skapa mer motstånd.

Det känns inte som Dansa då jag läser texten. Hon är snarare väldigt cool och stressar nästan upp sig för lite ibland. Dock så stämmer det att bästa sättet att få henne att göra saker är att vänta ut henne, annars blir hon bara snäppet envisare. Vill ha kvar texten och kunna gå tillbaka och se ifall hon kommer visa någon annan sida sedan när det blir dags för ridning och lite mer krav, vilket jag inte tror.Självförtroende - envis - nyfiken - lättlärd


Duktig flicka

Dansa tömkördes idag för första gången sedan ca 2 månader tillbaka. Hon har fått en liten paus från det men idag var det dags igen. Styrningen satt som ett smäck fortfarande och hon knatade på först i ledet ute i stormen. Stannade hon och blev tveksam på något fick Visa gå förbi utan större affär så att vi fick så bra flyt som möjligt. Vi gick till klätterbacken och tog en runda runt skolan idag också, åt båda håll. Hon skötte sig jätte bra! Några små bocksprång i uppförsbacken och något försök till att lägga sig (förstår inte vad det är med den där platsen och att rulla sig?) Hon höll sig i alla fall på alla fyra och traskade på igen.

När vi nästan var hemma i stallet kom myrsloken fram igen (seg som en godisråtta/stanna och nosen i backen). För att inte hålla på och bråka så ledde jag henne sista biten. Jag ska börja ha med mig longerpiskan så att jag kan peta på henne när hon stannar, når ju inte fram med handen när jag står där bak. Munnen blir torrare än Zahara-öknen när jag får stå där bak och smacka.


Fyndat!

Jag har fyndat idag och är så himla lycklig!
3 par Cavallo ridbyxor för en sammanlagt summa av 750:-, som egentligen skulle
ha slutat på 4440:-
Helt sjukt!
Jag älskar att fynda! Och nu när det är av riktig kvalité, otroligt sköna och snygga så blir jag extra glad :))
Nu måste jag byta ridbyxor varje dag, för hur ska jag kunna välja??
Jag ser det som en investering eftersom att dessa borde hålla bra ett par år. Och jag köpte alla tre för en summa som ligger strax över det jag brukar lägga på ett par ridbyxor, som knappt håller i 2år.

Ior?

Hahaha titta Hanna hur Dansa er ut på ett av fotona när du sitter på!

Gambrinus

Marie ska tävla Tage i Bollnäs på söndag. Han har inte vart ute på tävling på 5år och eftersom han blir så fruktansvärt stark är det bra att någon mer erfaren rider honom "första" gången. (jag har ju bara hoppat storhäst ca 6ggr och inte ridit storhäst så mycket mer över huvudtaget) Men funkar han bra så blir det fler tävlingar och då är det nog jag som sitter på ryggen :) Spännande!
Pga det hoppade Marie Tage några språng i slutet på träningen idag och då satt jag upp på hennes jätte. Det är bara Marie som ridit honom sedan han var 3,5år, pga att han kan göra sådanna vidriga språng så har hon inte vågat låta någon sitta upp, och ingen har velat heller.  I paddocken har jag dock aldrig sett honom göra något fult, men Marie var lite nervös eftersom jag är så pass mkt längre än henne så var hon rädd att han skulle reagera på mina långa ben. Jag skrittade runt på honom medan hon hoppade Tage och han skötte sig fint då i alla fall. Han är drygt 1dm högre än Tage, men typ hälften så smal så han kändes mindre än Tage att sitta på ändå.
Foto: Hanna Jonsson

Träning - banhoppning

Hoppade bana med Tage för första gången idag och trots att han blir riktigt stark och gärna ångar på så fick vi till det riktigt bra idag. Vi börjar rida ihop oss :) Under framridningen är han fruktansvärt seg bara och jag orkar inte riktigt rida ihop honom. Men det kommer! Sista banan låg på 95-100cm.

Foto: Hanna Jonsson

Premiärdag!

1. Jag körde transport för andra gången i mitt liv, och med häst i för första gången! Gick riktigt bra och var inte alls lika märkvärdigt som jag fått för mig.

2. Dansa hade inspänningstyglar för första gången. Vi satte dom dock väldigt löst såklart.

3. Det var första gången någon annan än Annika och jag som höll på med Dansa. Det var alltså Anette som longerade idag. Jag fick dock leda henne till och från paddocken för hon ville tydligen inte ha en 2-åring över sig.. förstår inte alls vad hon menar?? Att hon började bocka direkt utanför stalldörren och hann köra en till omgång innan vi var nere i paddocken. Kanske. Haha.
Men är man 2år på ganska nytt ställe, med två remmar som dinglar mot magen och det blåser storm så är det ganska förlåtligt tycker jag.

Hur som helst så lastade vi Dansa och åkte till Spännars idag eftersom Anette skulle hjälpa mig med longeringen som vi kört fast lite med.
Vårt problem har vart famåtbjudningen och att hon drar sig utåt och stannar. Detta problem syntes såklart idag med och till en början var hon mer i luften än på backen. En gång var hon på vippen att slå över, men hittade balansen i sista stund.
Jag fick springa på utsidan och hålla en lina där, för att få henne att gå på istället för att stanna och backa. Efter ett bra tag gick det bra, tack och lov för jag var helt slut! Haha. Springa i ridskor i en dyngsur sandpaddock och samtidigt ha koll på en bråkig häst var inte något min kondis älskade.

Jag tog lös min lina så fick Anette fortsätta själv och hon hade henne på en liten volt för att komma åt henne och kunna peta med pisken på rumpan så fort hon stannade. (hon var jättelyhörd på den idag konstigt nog, men bra)

Dansa vill gärna dra sig mot staketen för att ta stöd och hon hittar hela tiden ett ställe på volten där hon stannar och tjafsar. Men i slutet idag fick Anette igenom det riktigt bra så att hon både skrittade och travade några hela varv åt båda håll.

Vi ska använda instpänningstyglar, väldigt löst, även när vi tömkör hemma så att hon vänjer sig vid dem. Dessa förhindrar att hon kan köra ner mulen i backen, så då kankse hon kommer av sig med den idéen. Det är hur som helst skönt att slippa dra i tömmarna (=munnen) som jag fått göra då det hänt.
Av den här dagen kan vi konstatera det vi så många gånger tidigare gjort. Bakåtbjudningen måste bytas till framåtbjudning (vilket vi alltid har vart ett stort problem, men blivit mycket bättre i många situationer) Jag ska också träna vidare på att hon inte ska trycka undan mig med bogen i någon situation. Detta har vi också alltid haft problem med, för 1 år sedan gjorde hon det i ungefär varannat steg medan det bara händer när hon blir stressad och uppjagad nu för tiden. Det är mycket ledarskap som ligger bakom så vi jobbar vidare med det.

Jag köper förhoppningsvis en transport snart och då ska vi åka till Spännars lite oftare. Jag lägger över longeringen på Anette några gånger till så jag kan stå bredvid och snappa upp hennes metoder, som jag tycker var riktigt bra! Hemma kör vi vidare med sadelvänjning, promenader, tömkörning och NH.
Älgar


Bronzac och jag fick ändra vår planerade ridväg idag eftersom det stod två stora älgar alldeles bredvid vägen jag tänkt rida efter. Älgar är fina, eller nej.. snarare häftiga (?), men jag vill inte gå förbi dom på 10 meters avstånd!


Älskade lediga onsdag

Att bo i lägenhet och vara ledig när det är soligt och fint tycker jag är otroligt jobbigt. Känns inge kul att vara ute, bara för att vara ute, här inne i stan. Är man bortskämd med ett sjötomt ute i skogen så är man.
Men sådanna här dagar då regnet faller utanför fönstret så älskar jag att vara ledig. Man kan vara inne och dona utan att ha abstinens. Kurtan har fått sin morgonpromenad, jag lurade upp sömntutan ur sängen redan halv tio. Annars ligger han och drar sig till elva, tolv snåret den lille latmasken. Men lille stackars blev ju blöt av det hemska regnet så nu har han kurat ner sig i soffan.
Själv har jag donat med lite av allt möjligt och ska nu ta tag i lite matlagning. Santa Marias indiska kryddpåse som heter Garam Masala kan jag varmt rekommendera. Supergod och lämpligt ifall man inte orkar avancera så mycket.
Om ett tag kommer Hanna hit också, så ska vi titta på en NH film och se om vi kan snappa upp lite fler tips och övningar :)
Vid två ska vi åka till prästgårn och vara med när Dansas hovar verkas. Det är en upplevelse jag än så länge bara fått berättat för mig, så idag ska jag vara med. Tydligen så är det otroligt tråkigt om man frågar damen själv, men det växer hon väl förhoppningsvis ifrån.
Sedan ska Bronzac tömköras innan det är hoppträning med Tage ikväll! Regn eller inte, jag LÄNGTAR!

Konstaterande

Jag konstaterade en sak i stallet igår och det var att ett "träningspass" med Dansa ALLTID slutar med något som gör att man inte kan säga att passet gick prickfritt. Hon kan vara hur trevlig och duktig som helst 99% av tiden, men, det kommer alltid ett men.

Det är självklart inget konstigt med det eftersom jag har att göra med en unghäst som spritter av bus och får vara med om nya spännande/läskiga/roliga saker hela, hela tiden. Men jag kom att tänka på det igår, och tyckte att det var lite komiskt.
Känner det när jag skriver i bloggen också (som jag har som en dagbok i Dansas fall och vill därför skriva ner allt väldigt detajlerat) att så fort jag skriver att hon vart superduktig får jag alltid lägga till ett men. Haha.

Men jag är stolt över henne. Nu har jag hållt på med henne i drygt 1 år. Under det året har hon vart med om fruktansvärt mycket nya händelser, platser och saker som lagts på henne, men hon har aldrig gripits av panik. Rädd och orolig här och var, självklart! Men aldrig panik och okontaktbar. Så otroligt skönt och det tyder på att hon är en tuff liten tjej med bra självförtroende och att hon har stor tillit till mig.


Fridolaninen.blogg.se

Min gosigaste och finaste vän har skrivit ett så fint litet inlägg om mig på sin blogg.
Jag blev lite tårögd och lycklig i hjärtat.
Tyvärr är jag inte lika duktig med ord som henne (vilket ni kan se på min fina dikt som hon lagt ut. HAHA)
Men hon är en viktig del i mitt liv, som finns, och har funnits i många år, i vått och torrt!
"http://fridolainen.blogg.se/2012/may/till-froken-asberg.html"
Klicka emellan apostroferna så kommer ni till inlägget
(jag har lyckats satt samma färg på länkarna som bakgrunden)


NH häst

I söndags fyllde Dansa 2 år och det firades med en morot i hagen och en lädergrimma. Jag tror hon blev superglad ;)

Igår var jag ute på stallplanen med repgrimman och tränade lite NH medan Hanna stod och borstade Lukas, och Annika var ute och red på Visa.

Dansa var otroligt lyhörd och gjorde fina halter med bogen bakom mina axlar, ryggade nästan klockrent på skakande grimskaft och gick på volt runt mig när jag svingade med repet (där skulle hon dock kunna vara lite mer entusiastisk, men hon gör det jag ber om i alla fall)
Hon var lugn och harmonisk. Allmänt trevlig att ha och göra med. Kalvarna som nyss bivit utsläppta i hagen tittade hon knappt åt, vilket kanske inte är så konstigt då hon är uppväxt med kalvar i samma hage. Som hon dessutom jagade och hade superkul med! Frågan är bara vad kalvarna svarat om man frågat dom hur kul det var? :P

Hur som helst. Jag skulle kunna säga att det här passet var helt perfekt! OM inte hon hade fått nippran när hon såg Annika och Visa långt borta på en åker. Haha blir ni chockade? Inte jag.
Först lyssnade hon bra på mig trots att hon kollade mycket på dem. Men ju närmare dom kom ju mer uppstressad blev hon och slutade lyssna på mig. Plöjde runt och började ställa sig smått på bakbenen när hon inte fick gå dit hon ville = åt det håll Visa befann sig.
Jag strävade vidare för att få uppmärksamheten men med en repgrimma där nosremmen tänjt ut sig hade jag inte sådär super mycket att säga till om.
Annika fick rida en liten runda till och ni kan ju tänka er Dansas förtvivlan när dom travade bortåt igen.

När Visa kom in på stallplanen var ordningen återställd och Dansa kunde slappna av igen. Det här är defenitivt något vi ska utsätta henne för fler gånger så att hon kan sköta sig i situationen. Hålla alla fyra hovar i backen och ha koncetrationen hos mig.
Älskar det här fotot. Tycker att det symboliserar vänskap och tillit.


Rep gör mig galen. Tur att Dansa snällt står och väntar på att jag ska reda ut det.


Promenad

Bronzac var hel och fräsch i alla benen idag så han klev nog bara rejält på en sten igår och trodde att han bröt benet. Han är ganska dramatisk mitt lilla hjärta. Känns så skönt att det inte var något allvarligare! :)

Hos Dansa tog vi en promenad. Annika red Visa och Hanna ledde Lukas. Vi gick längs vägen och en åker mot Hårgas grusvägar. Nytt ställe för Dansa men hon skötte sig super duper bra! Förutom (Haha) när vi skulle gå över ett litet dike och uppför en brant slänt för att komma till vägen. Hon har alltid bara gått lugnt över diken, vilket jag blivit imponerad över eftersom många hästar tar sats och hoppar. Jag är alltid beredd på det, men har som sagt aldrig hänt något. Förrän nu..
Hon hoppade ganska lugn över, men mitt i slänten exploderade hon. Snurrade runt så att hon stod ovanför mig, vilket resulterade i att jag blev väldigt liten i jämförelse, bockade, sparkade bakut och reste sig för att slå ut ena framhoven rakt mot mig så att hon slog upp min säkerhetsväst och snuddade i min arm. Hon for runt lite till innan jag fick kontroll på henne och sedan var hon from som ett lamm igen. Toka!


Här är slänten som hon flippade ur i, fast på bortåtvägen.

Kändes skönt att ha hjälm och väst faktiskt :P Travade några stycken, ganska långa sträckor hemma efter vägen sedan och det gick jätte bra. Hon försökte mota ut mig på en åker två gånger bara, men annars skötte hon sig exemplariskt.

Lukas fick hoppa lite när vi kom hem igen. Idag höjde vi hindret till det dubbla och han verkar tycka att det är superkul!


Körning i kvällssolen

Hanna och jag var till prästgårn ikväll, vi körde Lukas, satte på Dansa transportskydd och donade runt. När vi körde satt jag och Baltazar bak i vagnen medan Hanna fick hålla i "säkerhetslinan". Eftersom svängningen och bromsen inte sitter riktigt så känns det säkrast att ha en livlina (ett grimskaft) med någon som kan ta tag och reda upp situationen ifall det blir lite kaos. Haha!
Lukas har nämligen gått och blivit en riktig hurtbulle. Han småspringer hela tiden och bara väntar på att få öka farten :) Hanna och Lukas fick sig ett rejält motionspass medan jag och ballen satt och myste i vagnen och ville springa mest hela tiden!

Kina har ridit Bronzac idag och hon ringde och berättade att Bronzac hade snubblat till när hon travade och sedan knappt satt ner hoven i backen de närmaste stegen (så som han brukar göra ifall han får en sten i hoven, vilket hon trodde att han fått). Men sedan hade han haltat på vänster fram så fort hon testade att trava några steg. I skritten var han dock ren.
När hon hade sadlat av hemma så sprang hon med honom för hand och då kunde hon inte se någon hälta alls. Så jag hoppas att han bara ömmade eller kände obehag ett tag efteråt och att det nu är helt bra. Men jag får titta på honom imorgon. Kanske han drog till något när han fick stenen i hoven eller vad det nu var som hände. Älsklingsplutten ♥


Stora Lukas och lilla Lina.. eller?

Transportskydd

Förra veckan tog vi på Dansa transportskydden på frambenen för första gången så att hon skulle få stå med dem i boxen. Idag tog vi på dem igen och efter att hon stått i boxen och undersökt dom ett tag fick hon gå runt lite inne i stallet och det var inga problem.

Vi tog av framskydden och satte på ett bakskydd istället. Vilket idag alltså var första gången (det enda hon haft på bakbenen förut är reflexer). Hon kickade en hel del och med riktigt ordentlig kraft men stod emellanåt lugnt och glömde bort det. Efter ca 5 minuter tog vi av skyddet och nöjde oss för idag.


Kan man äta? I så fall är dom ju rätt ok!
Men puss då Hanna!


Mankhöjd

Sen i slutet av Februari har Dansa bara vuxit 0.5cm. Alltså är hon nu 150,5cm i manken.


Till Hedvig

Titta Hedvig vad din lille Lukas kan! :)