Ingenting är omöjligt!

Viktors fotbollssäsong börjar komma igång med 5 träningar i veckan och träningsmatcher utspridda. Eftersom att han nu spelar i Hudik och pendlar dit varje kväll, och att dom ligger i div. 2, kanske tom. 1:an, gör att resorna blir väldigt långa och kräver att han sover där uppe då och då.

Vi jobbar båda två, jag jobbar dessutom varannan lördag. Och mina älskade skrutthästar tar ju massvis med tid.

Jag känner som vanligt lite panik den här tiden, över hur vi ska hinna träffas och umgås, förutom de sena vardagskvällarna då båda är trötta som zombies. Men även fast vi får det tuffare iår med en häst extra och en fotbollsklubb längre bort med mer satsning, så kommer vi klara det.

Jag vill ha tiden med mina hästar.
Viktor vill ha tiden med sin fotboll.
Jobba måste vi göra.

Skulle någon av oss ta bort något av det skulle vi må dåligt båda två.

Men. Vi vill leva tillsammans, och det kommer vi fortsätta göra! Vi älskar varandra, har kul ihop och behövs för att båda ska må bra. Kärleken klarar allt, bara man vårdar den väl <3
Same same?


Fotot som Linus tog liggandes i skogsbrynet i somras, ca 50-100m bort.
 


Björnen som attackerade Per i lördags. Kanske samma nalle?
Det finns dock alldeles för mycket björn i skogarna runtomkring där så
det är nog inte så troligt. Men otäckt. Tur att det inte slutade värre
än vad det gjorde!

Bildkälla: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14284886.ab


Update

Nu väntar lite helg efter en veckas jobb. Känner mig på topp nu och jobbet känns lite extra kul :)

Efter att ha haft ett relativt positivt tömkörningspass med Dansa idag så ökar det också humöret. Både hon och  jag behövde nog det efter 3 gånger med mer eller mindre bråk med longeringen. Valde att pausa lite med det och tömköra någon gång nu så att hon får känna att hon för göra en "enkel" uppgift. Vi har ju massor att träna på där med så. Annika gick med Lukas och vi stötte på två skällande jakthundar så Dansa körde lite moves på tå där ett tag men lugnade ner sig helt och hållet efter en stund. Hade det vart Bronzac som blivit rädd för något så skulle han tramsa resten av turen, så jag tycker att hon gjorde det riktigt bra. I mellanåt tog hon ett jättefint stöd i tygeln och samlade ihop sig.

Hon fick även gå över 3 cavalettis och idag gjorde hon det medan jag gick där bakom :)På onsdag ska vi ge oss ut lite längre och låta henne gå på lite, på raka vägar. Sessan är ju inte den som vill vara som alla andra, så hon slår på skalman-takten och stannar och krånglar på hemvägen istället för på bortåt-vägen.

Bronzac har vilat några dagar för i veckan så upptäckte jag att han inte tog ut stegen ordentligt i vänstersidan. Anade direkt mugglor i mossen och när jag sprang med honom så syntes det direkt att något var fel. Jag hade sån tur att massören kunde komma ut redan igår och mycket riktigt var han låst i hela vänstersidan. Stackarn. Men nu ska han nog vara fit for fight igen :)

Imorgon har jag gjort mig hästledig för att kunna åka till Hudik och se när Viktor spelar cup. Dom vann 3 av 4 matcher idag så jag hoppas att det blir bra resultat imorgon också. Ska bli kul att se lite fotboll igen! även om det bara är inomhus.
Det var sömnigt i stallet i eftermiddags
Snällis!

Skickade ett sms till Viktor ikväll och frågade hur hur han skulle reagera ifall
han kom hit imorgon och hans chokladmousse var slut.

Det här fick jag till svar:

Du får ta den om du vill :) Gofis, jag bjuder
på den!

Tänka sig vilken tur jag hade!
Ledig frisör?

Nehej ni sånna finns inte! Men det gör inget, bara jag får göra människor glada :)

Ledig från salongen idag, så jag har passat på att göra slingor på farmor och färgat mammas hår. Så nu är dom fina och förhoppningsvis nöjda! :)

Har även hunnit med att "longera" Dansa och ridit Bronzac. Har problem med longeringen.. Hur gör man när hästen bara kommer in i mitten och inte rör ett ögonbryn när man försöker trycka ut henne med spöet? Mer än att hon börjat leka studsande gummiboll nu då förstås. En gåta vi måste lösa.

Var in till pappa och Linus i verkstade för att min broms varit så konstig hela hösten/vintern. Pappa fick provbromsa och vi kom fram till att det var när ABS:en slår på som jag trodde att bromsen låst sig. Haha! Jag har aldrig sagt att jag är bra på bilar..

Nu blir det jobb och hästar tis-lör. På söndag hoppas jag att jag får åka till Hudik på innomhus-cupen som Viktor och hans lag ska vara med på. Men först måste dom ta sig vidare från gruppspelet på lördagen. 

 

Mitt hjärta


Så oändligt mycket kärlek, glädje och trygghet <3


Första longeringen

Idag har vi "longerat" Dansa för första gången. Tidigare, i somras, har Annika lett henne i grimskaft ute på volten medan jag stått i mitten med linan. Jag har dessutom småstartat lite med att låta henne gå i en cirken en bit ifrån mig under en tid för att det inte ska vara helt främmande för henne.

Idag tog vi ned henne till inhängnaden utan Lukas som sällskap, vilket var länge sen, men det gick bra. Några gnäggningar bara.
Vi arbetade mest i skritt och försökte få henne att förstå att hon ska gå på en stor volt runt mig, och inte bredvid. Vilket hon gärna gör, så tillgiven som hon är. Jag fick använda spöet för att trycka henne bortifrån mig men eftersom hon inte är så rädd för det så tryckte hon gärna emot lite så det böjde sig.
Dansa har inte någon bra framåtbjudning så vi beslutade att försöka få igång henne i trav, trots att hon inte riktigt kan komandoordet ännu. Annika fick springa bakom så att hon skulle förstå. Hon bröt dock gärna av efter ett halvt varv så jag fick vara snabb att sakta av henne själv, så att det var jag som tog beslutet och inte hon. Efter traven blev hon mycket piggare, och mer på allerten. Hon bockade lite och pep som en liten gris. Vi fortsatte att jobba i skritten med att få ut henne längre ut på volten och ibland gick det riktigt bra. Ibland mindre bra. Jag har svårt att hålla reda på all lina, ett långt spö och en häst som rätt vad det är vänder och går åt ett helt annat håll eller börjar nosa på backen. Men övning ger färdighet, så snart så! 
Efter att hon gått helt OK ett tag så gick vi upp på stallbacken och körde några varv där också. Lite "miljöombyte" gjorde att hon koncentrerade sig lite extra, så där var hon faktiskt ännu duktigare. Så vi gav oss för idag.

Jag känner mig riktigt nöjd faktiskt. Vi har självklart mycket att jobba på innan hon är felfri. Stora problemet är att hålla henne ute på en tillräckligt stor volt, men det kommer nog komma snart när hon förstår mer vad hon ska göra. Idag var ju allt nytt för henne. Sen har vi ju framåtbjudningen som inte är att hurra för, men den tror jag kommer komma mer när hon får jobba mer i trav och galopp :)

Den som lever får se!


Ledig onsdag

Kurt-Sune och jag har vart lediga idag. På förmiddagen åkte vi upp till Arbrå för att fira Marres födelsedag, lite försent. Så blir det tyvärr med två väldigt fullsmockade liv. Hon bjöd på god fika och Sune myste ner sig bland alla hennes kuddar medan vi satt och pratade. Som vanligt var det inte många tysta sekundrar :) Vet inte om vi ska kalla det yrkesskadad.. men prata kan vi båda två!

Efter några timmar var det dags att fara vidare. Förbi Viktor några minuter och sedan hem för ombyte till stallkläder, och sedan iväg till Dansa. Annika och jag körde igång med longeringen idag och Sune fick leka med Smilla uppe på skullen under tiden.

Efter stall nr. 1 var Sunes och min dag tillsammans över. Han fick åka hem till mamma medan jag åkte vidare till stall nr. 2. Var ute och red i snövädret och sedan åkte jag till Bollnäs för att titta på tjejernas hoppträning. Den var dock slut men hann se lite av en annan innan jag fick hjälpa till att lasta en väldigt vrång Gonzo. Han hade bestämt sig för att inte åka hem ikväll.. men som tur var mötte han sin överman i Eroll som satte en longerlina som tömmar och fick in honom på det sättet. Det var riktigt imponerande att se hur skickligt han använde sig av dom för att få Gonzo att röra sig åt rätt håll. (annat är det när jag håller på!) 20 min senare var han inne och jag åkte hem för att ta en varm dusch och laga mat.
Kom på att jag inte ätit något alls idag, förutom fikat hos Marre på förmiddagen. Klantigt!


Kvällsmys

Bronzac har blivit så himla gosig på sista tiden. Han är ganska rädd om huvudet (han hatar om något ligger emot näsgångarna? ni vet ovanför näsborrarna..) och brukar därför inte gilla att stå nära en längre stund. Men efter ridturerna de senaste kvällarna har han ratat höet när han kommit in i boxen och ställer sig istället vid öppningen och väntar på gos. Då ska jag stå där bredvid honom och klia på och emellan ganascherna medan han halvsover. Så himla mysigt! min älskade gosebjörn ♥

Har haft lite sadelproblem också. Den har glidigt fram lite under ridningen, men nu har jag hittat en lösning genom att byta padd. Så det känns skönt.


Hästsporten

Något jag är allergisk emot är folk som bojbottar ridsporten utan att ens försöka sätta sig in i den. Om du hoppar upp på en häst, lär dig rida och kör ett riktigt ridpass och sedan kommer och säger att det inte är kul/inte ger någon träning/är töntigt ect. så visst. Då kan jag ta det. Alla tycker inte likadant. Men att kasta ur sig en massa struntprat bara för att det anses som en "fjollsport" gör min frustrerad.

I och med att Rolf Göran Bengtsson vann Jerringpriset ikväll så kom det naturligtvis upp massor av snack. Jag har haft en lång diskussion med en kille som tyckte det var taskigt att hästen inte fick priset istället eftersom det är den som hoppar hindren. Jag gav motsvar, på en skämtnivå, eftersom jag inte är insatt till 110% i hoppningen på den nivån. Men sen var diskussionen igång, och det jag blev så glad över var att någon för en gångs skull tänkte igenom svaren han fick och kom med följdfrågor för att få mer förståelse. Han tyckte mycket, men med mina svar tänkte han om och förstod.
Jag skrev som en galning av lycka för att någon utanför "hästvärlden" lyssnade. Haha.

Han själv är fotbollsspelare och jag känner många sånna (framför allt en som börjar på V och slutar på iktor).. och som de flesta tycker att allt med hästar/ridning bara är fjant. Men återigen till diskussionen.. för att få honom och förstå bättre så drog jag likheter med fotbollen och han gjorde likadant. Och det betyder ju att sporterna är väldigt lika varandra på många sett! men självklart också väldigt olika.

Jag är rätt värdelös på att föra diskussioner och prata/skriva för min sak. Får inte fram rätt ord och formulering, så nu känns det som att jag mest bara surrat här. Haha. Men vart jag vill komma är att man ska ge allt en ärlig chans. Och gör man inte det, så ska man HÅLLA KÄFTEN! Precis så känner jag.

Jag har själv bojkottat Harry Potter (eller snarare sagt "inte intresserad" vid samtal om det ämnet). Men vem har nu snart sett alla filmerna och känner lite vemod över att dom snart är slut? Jo jag. Haha.

Natti!

Täckes-premiär

Dansa visade tydligt att tömkörningen var tråkig idag igen. Nu har hon gått jätte bra två gånger, så idag var det inge kul. Tydligen.
Hon spelar döv när hon ska gå framåt också går hon med nosen i backen som en hund! Vet inte hur jag ska göra då, för jag vill inte dra henne i munnen och få henne att gå på fortare går inte heller..
Bortsett för dessa småhyssen så var hon duktig. Vi har en mycket högre lägstanivå på passen nu än vad vi hade för någon månad sedan, så det känns himla bra :)

För att hon ska få mer att tänka på och få jobba mer med kroppen så blandade vi in bommar idag. Tidigare har hon bara gått över en i taget men nu lade vi fram 5 st på rad. Hon sträckte ut sig så fint när hon gick för att nå över dom :)

Vi hade en del störningsmoment idag också så det gjorde henne ganska sprallig och skuttig stundvis. Farliga höbalar som flyttat sig och två killar som lekte runt på en moped bara en liten bit bort. Bra träning för Dansa, för hon hade väldigt svårt att konsentrera sig.

Även idag fortsatte vi med inlärningen av longering genom att låta henne skritta runt mig en bit ifrån och sedan travade vi några raksträckor. Hoppas det blir bättre underlag snart så vi kan köra på mer seriöst med longeringen och låta henne trava lite mer. Tror hon tycker det skulle vara roligare än att bara skritta runt. Dansa är en äventyrare och dom vill ju ha lite action ;)

Vi släppte ut henne i hagen med täcke för första gången idag. Det var för träningens skull och hon fick ha ett av Bronzacs gamla för risken kändes stor för att hon själv eller hennes lekkamrater skulle vara där och slita. Hon brydde sig dock inte om det den stunden vi stannade kvar och höll koll. Inte ens när hon for iväg i galopp så täcket flaxade brydde hon sig minsta lilla. Jag trodde i alla fall att det skulle bli ett o annat bocksprång av obehag. Undrar om täcket fortfarande var helt när Annika tog in hästarna nu ikväll :)
Vattenkoppen

Fick ett sms av Annika idag som berättade att Dansa lärt sig att drick ut vattenkoppen. Man kan ju inte bli annat än stolt alltså! Lillbrorsan ju bara druckit ur sin flera månader..

Nej nu ska vi inte vara alltför taskig. Hon drack faktiskt ur sin förra tror jag. Det är bara det att den nya som hon haft några månader är så pass stor att hon medvetet måste trycka på "knappen" och det är ju inte alltid lätt för en liten bebis att förstå ;)


En leende Kurt-Sune


Glad matte, glad hund :)


Utveckling

Dansa fick ca 4 veckors semester före och runt jul och nyår pga tidsbrist och halt underlag. Under de veckorna blev det bara borstning i stallgången (vilket också är bra träning för en ung liten dam) och någon minipromenad de dagar det inte var för halt.

Nu har helgerna runnit förbi och jag har inte lika körigt på jobbet och även Annika har mer tid över. I fredags selade och tränsade jag bebisen igen och Annika tog Lukas med sig, så var vi redo för en liten tömkörningsrunda. Jag hade inga förhoppningar alls eftersom hon vilat från det så länge. Skulle hon ens komma ihåg tömkomandona?
Vi blev glatt överraskad när hon traskade på så himla fint och lyssnade och förstod minsta lilla tygeltag!! Hon har aldrig gått så bra någon gång under tömkörningen så vilan hade verkligen gjort susen. Vi slutade som vanligt efter ca 10 minuter för att hon inte skulle hinna tröttna. Nöjda och lyckliga!

På söndagen var det dags igen. Nu tänkte vi testa henne lite och hålla oss inne i en inhängad i hagen som liknar en paddock. Det blir då mycket kortare raksträckor och svängar ganska ofta, vilket har gjort att hon stannat och blivit osäker förut. Lukas var såklart med som stöd och lite vägvisare. Även idag var hon grym! Hon traskade på dit jag ville, svängde, gjorde halt och gick framåt när jag bad om det. Hon stannade utan kommando någon enstaka gång och genade i svängarna ibland men det gjorde jag ingen stor sak av utan hjälpte bara henne på traven och fortsatte som vanligt.
Vi tömkörde säkert 15 min vilket är rekord och hon tröttnade inte och började hitta på små hyss.

Efteråt tog vi några raksträckor trav när jag sprang bredvid. Hon har fortfarande inte greppat det kommandot riktigt men hon travar på allt bättre.

Väl uppe i stallet så tog jag av alla grejer och satte på sadeln och tog ut henne på stallplanen där vi gick runt lite. Det är första gången hon var utanför stallet och verkligen gick med den och hon brydde sig ingenting. Var ute och gick med den lite igår också. Jätte duktig :)

Står även på en upp och nedvänd hink bredvid henne i stallgången och lutar mig över hennes rygg flera gånger i veckan. Lägger dock nästan ingen tyngd på eftersom jag är rädd att ryggen tar skada, men hon bryr sig inte om det längre heller. Problemet är bara att hon vill backa för att kunna nosa och se vad jag gör, och det blir ju lite dumt eftersom jag hamnar framme vid hennes huvud då och måste kliva ner och flytta om hinken. Haha.

Annika fotade henne lite i söndags och det blev några riktigt fina foton trots att hon inte var stilla många sekunder med hovar, mun och huvud samtidigt!

Färgkurs

Wella Malin har vart på salongen idag och haft färgkurs. Det var vi och Änglahår som fick ta del av massor med tips och trix och sedan hade vi modeller att prova diverse tekniker på. Superkul och man får alltid så himla bra tips! När dagen var slut så blev hela gänget bjuden på mat av vår wellasäljare på Palladium. God mat och härligt sällskap!

Påvägen hem i bilen så utbrast jag - Vilken bra dag!
och till svar från Ann-sofie fick jag - ja den kommer snart.

Hahahahaha
Hon trodde jag frågade om värmen i bilen (?) och svarade på det. Så mycket som vi skrattade då har jag inte skrattat på länge! tårarna bara sprutade. Så här i efterhand kanske det inte var sådär super duper kul, men just då så var det roligaste svaret i världen! haha.

Kom hem strax före halv åtta. Vilket händer typ.. aldrig! Har passat på att bygga klart vårt 2a 1000 bitars pussel på en vecka. Så nu kan vi börja på ett nytt ikväll!

Viktor ringde och talade om att han tänkte sova här i natt, vilket inte var tänkt från början. Dagen som vart så bra, blev helt plötsligt ännu bättre! :)


Julen 2011

UppesittarkvällJulaftonJuldagen


Hejdå Vemdalen

Kom hem från Vemdalen igår. Vi åkte i onsdags och planen var att åka hem i måndags, men eftersom ingen av oss ville lämna fjällen och jag var den som satte käppar i hjulen så fixade jag så att vi kunde stanna till tisdagen :) Ingen av oss ville åka hem då heller.. men plikten kallar ju.

Vi har som ni förstår haft en underbart bra, härlig, skön, rolig och mysig vecka! Åkt längdskidor alla dagar förutom en. Viktor på för korta skidor och noll glid, och jag med halvt fungerande stavar och typ nada teknik. Men vi stakade oss fram hela bunten ändå! Och oj vad skojj det var! Men ack så jobbigt.
Åkte bara i den bästa pulkbacken, med madrasser och te-fat, en dag. Man kan ju inte ta ut sig allt för mycket när man har semester och allt ;) dessutom hade backen blivit pistad så det gick lite väl fort för dom som ville ha benen i behåll.

Vi åt god mat och massor av chips + annan gotta så det var tur att vi rörde på oss ordentligt! haha. Men har man semester så har man ju.

Det är ca ½ meter snö där uppe och minusgrader. Vi har haft sol vissa dagar och snöväder vissa dagar. HUUUR härligt som helst att få ha riktigt vinter! Jag njöt varje sekund. Kändes fruktansvärt att sätta sig i bilen och åka hem till det här äckliga ruskvädret.

Nu är vi hemma i vardagen igen. Åkte direkt till Bronzac och pussade på honom igår innan vi tog en isig och kolsvart ridtur. Sen raka spåret till mamma och snusade på Kurtan ett tag innan jag slutligen åkte till Dansa som gosade ner sitt huvud i min famn. Åhhh vad jag älskar mina små kusar!
Idag jobbade jag första dagen. Har känt mig som en zombi som gått på autopilot. Är aldrig så trött som när jag vart ledig en längre tid.
Men snart är det långledigt igen! Jobbar till fyra imorgon och sen är jag ledig fram till tisdag. Mums!

Ser nu att jag bara tog förgivet att alla som läser ska veta att det var Frida och Jens vi var i fjällen med. Dom var det i alla fall, men det borde ju alla veta! eller? haha.

Har börjat ladda upp foton från julen så det kommer sen något tag. Orkar inte göra klart idag. Sen kommer det massor av snygga fjällen-foton också såklart!