Systemet

Viktor och jag är ju inga stammisar på systemet direkt. Till och med så att vi övervägde att ta bilen ner till stan idag bara för att slippa gå med systempåsar hem. Haha.

Vi hade i alla fall lovat Kjell att köpa några öl till honom och när vi stod i kassan så visade Viktor sitt leg utan att bli tillfrågad vilket tydligen belönades med en gåva (Haha). Killen i kassan gav honom en smidig vattenflaska (med en text som uppmanade om att vatten är viktigt) och sa att; - den här kan vara bra att ha ikväll. Innan han hälsade oss en fortsatt trevlig valborgsmässoafton.

Vi gick fnissandes ut genom dörrarna. En som inte druckit en droppe i hela sitt liv. Och en som knappt druckit alkohol på över 3 år. Haha. Det är inget man tror om någon i vår ålder. Sorgligt nog.

Nu ska vi äta natchochips!
Trevlig sista april på er! Vi fick flytta vårt firande till imorgon då Viktor tydligen hade träning idag och kom hem sent ikväll. Lever man med en fotbollsspelare så gör man :) Pusshej!

Inatt är det förrästen 4 år sedan vi träffades för första gången. Tider går fort när man har roligt ♥

Ridande fotbollsspelare


Många stalltimmar

Åkte till stallet tio i morse och kom hem för 30 minuter sedan. Har hunnit haft hoppträning på Tage, ridit Bronzac, vårduschat honom, passat på honom i hagen så att han inte skulle rulla sig direkt i alla fall (vilket han säkert gjorde ändå så fort jag kom utom synhåll), mockat i prästgården och städat lite där, samt vart ute i hagen och gett Dansa godis och gosat lite.
 
Nybadad snygging!

Min kropp känns ganska död och jag är glad att jag var förnuftig nog att ta med mig matlåda. Men den åts för många timmar sedan så nu ska Viktor och jag gå till ICA och handla middag. Vi hade tänkt steka pannkakor, men så pratade jag med mamma som skulle äta bakad potatis med skinkröra. Såå vi blev smittade och ska äta det vi med. Haha.
Igår gjorde jag en överrasknings-efterrätt till Viktor. Banan i ugn med smält choklad och glass till det. På glassen skulle jag ringla sirap, men råkade ta honung.. vill bara tala om att det inte är något ni ska prova! Haha.


Här försöker man få lite avstånd för att kunna ta kort. Men vem börjar klättra bland stenarna då?

Trava-med-sadel-premiär

Idag satsade vi på sadelträning ute i blåsten igen. Hon fick som vanligt stå med sadeln i boxen ett tag för att känna sig bekväm med den.

Hela familjen fick följa med ut, Visa och Lukas alltså. Väl ute startade Annika traktorn och vippade tillbaka piggen (som man tar upp höbalar med) för det var i höjd med Dansas huvud. Vi stod med hästarna ganska nära och det skramlade till rejält så dom blev rädda och kastade sig bakåt. Blev impad av Dansa som inte verkade reagera på sadeln trots att hon blev rädd för annat. Men sedan var trakorn lite farlig så vi fick gå runt, runt där ett tag innan hon lugnt kunde gå förbi.

Vi traskade över grushögen och svängde hit och dit innan jag kände att det här var en bra dag för att springa med henne. Hon kändes cool i sinnet så vad passar inte bättre än en ny premiär?!
I och med trav med sadeln så dyker det upp en del nyheter så som att sadelkåporna slår upp och ned och dessutom gissar jag att sadeln känns lite annorlunda uppe på ryggen då det går fortare och innebär lite andra rörelser.
Jag var beredd på lite rodeo (eftersom hon gärna skuttar lite i traven utan sadel till och med) men blev riktigt imponerad då hon föll in i en lugn och avspänd trav. Trots flaxande sadelkåpor! Jag brukar iof flaxa rejält med dem när hon står stilla, så det var ju ingen riktig nyhet.

Eftersom hon var så avspänd och cool så tog vi ett varv runt trekanten, och till och med ett varv i trav inne på trekanten (en åkerplätt där hon alltid brukar hitta på hyss. Det var där hon slog över i höstas bla.) utan krussiduller. Behöver jag ens skriva att jag är stolt??

Ska jag vara kritisk så skulle jag vilja ha lite mer tempo och bjudning i traven. Men hon har vart väldigt lugn ett tag och tror det är en kombination av att hon vart/är inne i en växt period och att dom går ute i hagen många fler timmar nu. Hon är pigg och glad så jag tror inte att hon har någon riktig växtvärk, så därför fortsätter vi med lite promenader och så. Känner igen det här tempramentet sen förra sommaren, så anar att hon blir lite lugnare när hon inte står i box lika många timmar per dygn, och samlar på sig överskottsenergi Dock hoppas jag att det blir liiite mer action i hennes gångarter. Men hennes explosioner klarar jag mig bra utan :)

Väl inne i boxen så körde vi på en premiär till. Eftersom jag haft svårt att hänga mig i sadeln på henne, utan att glida av direkt så bestämde jag mig för att sätta på en stigbygel idag. Satte dit den och slog den mot magen och frambenet, vilket hon reagerade lite på i början men vande sig fort. Hanna höll henne i grimskaft. Jag klappade på rumpan, magen, sadeln och alla tänkbara ställen som vanligt innan jag satte lite tyngd i stigbygeln. Det reagerade hon inget på så jag tog lite stöd i den och hängde mig över sadeln. Hängde ett bra tag, klappade och pratade, rörde handen ovanför henne och lyfte på mitt huvud. Hon var lugn och jätte duktig men man såg på henne att hon tyckte att det var lite konstigt.
Gled sedan ner och klappade om henne jätte mycket! Nu är det inte så många månader kvar innan jag ska upp helt och hållet ;)

Innan hon fick gå ut i hagen så svampade jag av henne över hela kroppen. Jag slabbade mycket med vattnet så att det skulle rinna och stänka. Lite äckligt tyckte hon och ville gärna plöja över Hanna en gång, men annars var hon superduktig! Lyckan var när hon fick springa ut i hagen sen och rulla sig :)Ärliga kunder

En kund idag utbrast: - vad smal du ser ut i den där tröjan Lina!
Förra veckan när jag var här så tyckte jag det såg ut som att du gått upp massor av kilon. Jag funderade på om du var gravid. Men idag ser du ut som vanligt igen.

Ärlighet varar längst. Eller vad säger man?!

Tjejkväll

Kom hem för två timmar sedan och har sedan dess suttit nerkurad under en filt i soffan. Håller på och fryser ihjäl.

Jobbade 10-21 idag, fullt ös fram till 19 då det lugnade ner sig lite. Vilket var välbehövligt! Jag hade lyckats rätt bra med att boka in en färgning runt tolv och en vid fem, så att jag fick en verkningstid att slänga i mig lunch och middag på.

Det var tjejkväll på stan ikväll så det var anledningen till att vi hade öppet till 21 och stod med kunder. Tråkigt nog så spöregnade det hela kvällen, så tror att det var ganska lungt på stan. Men annars är det en kul grej tycker jag! :)

Imorgon är det fullt ös på salongen igen, mellan 9-18. Sedan får jag långhelg!! Ska bli så himla skönt :) Det som är planerat är ridning, "dansträning" och hoppträning så det kommer garanterat bli en rolig helg! Ska även ner på stan och leta present till min käre storebror som fyller år och en söt liten klänning till Jenni och Cleas nyfödda bebis. Älskar små bebiskläder!

Nej, dags att hoppa in i duschen en snabbis innan sängen kallar!

1 års utveckling


För ett år sedan idag, togs se här fotona. Det är helt galet vad mycket det hänt med både kropp och upplevelser sedan dess! Den här dagen tog jag på henne träns för första gången (hon hade haft det i boxen några gånger innan) och ledde henne från sin box, över till Visas och tillbaka. Vi gick även runt lite på gården med grimma och grimskaft. Det var ungefär 2 gången hon var inne från hagen själv utan sin mamma. Det hon gjort fram till dess var att tillbringa några veckor på en anläggning med sin mamma som skulle betäckas, då hon bara var någon månad gammal. En fölvisning som 6 månaders och regelbunden verkning av hovarna.

Nu idag har hon hunnit växa några dm på höjden, blivit grövre och så mycket mognare i huvudet.
Hon är tömkörd i skritt och trav, nedför och uppför, hitåt och ditåt. Hon har hunnit bo i Bollnäs några dagar. Åkte transport till Spännars två gånger och till ridskolan i Bollnäs en gång där hon löshoppades. Mycket pomenader i varierad omgivning och underlag, och otroligt mycket hanterad från marken. Lugnt trafikerade vägar är inga problem. Påbörjad longering och sadelvänjning under promenader på stallplanen.
Jag har även hängt på henne, om så bara i några sekunder.

Det har hänt så mycket när man tänker och tittar tillbaka. Tittar jag bara tillbaka några få månader så har vi otroligt stora framsteg bara på den tiden. Inte bara Dansa har gjort framsteg, utan även jag. Jag lär mig i samma takt som henne och jag har pendlat mycket mellan rädsla/osäkerhet och lycka/säkerhet. Ju mer vi lärt känna varandra, och i fler situationer vi hamnat (och klarat av) i så har mitt självförtroende höjts i takt med att rädlsan sjunkit. Mycket tack vare Annika som är så otroligt saklig och lagom i allt. Inget daltande med varken häst eller människa, men ändå inga dumma ideér. Vi är ett bra team tycker jag :)
Och tillsammans kommer vi få till en underbar, framtida ridhäst!


Buse

Hästar har vekligen en tendens att känna på sig när man inte har tid för satyg. Och busar då extra mycket de gångerna!

Annika och jag hade hämtat hästarna längst ned ifrån hagen (då har dom stora hagar på några 100m) och Dansa hade gått helt prickfritt hela vägen. Men så var vi nästan framme vid tråden och kom på att Visa behövde en grimma från stallet. Så jag knäpper upp säkerhetsvästen för att nå telefonen, håller den i högra handen och ringer, samidigt som jag håller flera meter longerlina + vante i vänstra handen = proppfullt. Då minsann, tyckte Dansa att det var dags för lite action och drog till med några bocksprång! 

Det var inga stora språng och hon slutade så fort jag röt till åt henne (stackars Hannas öra, som var i telefonen), men vad är grejen liksom?? Snacka om att hon visste att jag inte hade 100% fokus på henne just då :)Dancing Queen

Eftersom att Dansa blev så till sig av alla hästar på ridskolan när vi var där för att löshoppa så tyckte vi att det var dags att ta tag i det hemma också.

I och med det så var vi ute på nya äventyr idag. Vi tog en promenad till kyrkan och vände, för att det finns hagar alldeles vid vägen där med hästar. Hon har aldrig vart så långt åt det håller förut, men sett hästarna på långt håll ifrån sommarhagen. 
Hästen i närmaste hagen stod långt bort när vi närmade oss. Men när vi var precis utanför hagen så kom den i full galopp fram till staketet. Dansa blev rädd och började rygga, men när hon insåg att jag tyckte att det var OK så körde hon igång med sin uppvisning istället. Hon spände upp sig, lade svansen på ryggen och svävade fram i passage. Lite skräckblandad förtjusning sådär. När vi gick förbi på hemvägen hade hästen hunnit gå ifrån staketet igen så Dansa lugnade ner sig, men så fick hon se att hästen tittade på henne. Bäst att dansa lite till! Haha ibland lever hon verkligen upp till sitt namn. Goungen. 

På hemvägen gick vi upp i skogen ovanför morfar och Annikas hus. Så att Dansa fick lite backträning och gå i snårskogen. Var lite knivit för oss båda att ta oss fram samtidigt, men hon gjorde det bra tycker jag. Dom har bara en liten skogsdunge i hagen så hon har inte gått så mycket i skogen.
Vi valde verkligen den snårigaste av alla skogar tror jag.


Körde två sträckor med trav på grusvägen innan vi gick in, och det gjorde hon fin fint. Lite dåligt med fart bara. Men det var förståeligt efter den krävande promenaden, så vi nöjde oss. När vi kom in på stallplanen så sjönk huvudet och öronen pekade rakt ut.. bebisen var sååå trött! Jobbigt för huvudet att se nya snygga hästar och gå i skogen ju.Vi lurade upp Hanna på Visa idag också! :)


Födelsedagsbarn!


Idag har vi firat Sunes födelsedag här hemma!
Paketöppning är hans absoluta favoritsysselsättning så det här har varit en lycklig dag
i lilla vovvens liv. Här ovan sitter han med pakethögen han fick av mig, och ni ska veta vilken uppoffring
det är för honom att sitta där utan att börja riva av papperet!

Sune är rutinerad i dessa sammanhang och sparade självklart de stora paketen till sist!
Ikväll var det tårtkalas och mer paketöppning hemma hos mamma. Sune stod i ett hav av paketpapper när jag kom innanför dörren.

Sötaste, älskade hund. GRATTIS!!! <3


Snabbvisit

Tog ut Dansa en sväng på stallplanen ikväll och testa på lite av det vi såg på Nytorp igår. Hade repgrimma och ett sånt där NH-rep.

  • Jag skakade på det och hon backade fint. Det har jag dock tränat lite på någon gång förut också.
  • Hon följde mina styrningar fint när jag ledde (för fram armen åt det håll vi ska gå). Gjorde halt när jag stannade (Jag fick korrigera henne lite ibland då hon inte stannade med bogen vid min axel utan gick lite för långt) och gick framåt när jag gick iväg.
  • Hon fick gå ut på en volt runt mig i skritt och jag använde mig av översving när hon skulle röra sig framåt och skakade på repet när hon skulle göra halt. Jag använde röstkommando samtidigt för att hon skulle förstå och hon lyssnade jätte bra :)
  • Gick framför och flyttade henne från sida till sida.

Höll på i ca 10 minuter och hon var så trevlig och cool hela tiden. Hon kändes inte trött idag som tidigare, men eftersom hon ligger en del i hagen så är hon garanterat inne i en växtperiod. Min lilla sessa tänker bli stor! :)Foto från i somras. Lille bebisFiddler ligger i bakgrunden, bara några dagar gammal.


Rullande hästar

Annika och jag var på Nytorp idag på förmiddagen och tittade när dom hade NH träning. Mycket intressant och har nu lite att testa på hästarna hemma.

Något lite speciellt var när de stod stilla och prata så lade en häst sig ner och rullade, vilket tränaren tyckte var bra för att det betyder att den är avslappnad och trygg. Jag och Annika började tänka på de gånger Dansa lagt sig ner för att rulla och vi kom fram till att det inte kan ha haft med trygghet och avslappning att göra.

Första gången var under tömkörning på en åker. Jag hann inte fatta vad hon höll på med innan hon kastade sig omkull i snöplätten, så jag hade inte en chans att stoppa henne. Därefter har hon försökt två gånger till under tömkörning då hon inte velat gå ner för en backe, men jag förstått signalerna och skyndat mig att få henne på andra tankar. Sen har hon lyckats rulla sig en gång till, eller jag lät henne då faktiskt. Det var när vi var i Spännars och tränade på longeringen. Hon flög runt som en vettvilling och rätt vad det var så ville hon rulla sig, och jag tänkte OK hon får göra det, så kanske hon kan koncentrera sig sedan. Om hon blev lugnare minns jag dock inte.

Jag tror nog inte att NH-tränaren skulle bli så förtjust i om hästarna rullade sig mitt i en övning heller. Utan hon måste ju ha menat att det är ok, och bra att dom gör det då de inte har någon annan uppgift att sköta (?) Med Dansa känns det som att hon gör det för att försöka komma undan (förutom den gången i snöplätten, för då verkade hon bli så överlycklig över att se snö).  


Nytt i garderoben


Aprilväder

Kom hem för två timmar sedan, efter en obehaglig ridtur i detta snuskiga väder. Snö och blåst, i april, är inget jag gillar!
Köpte med mig en sallad och chips påvägen hem och har sedan dess suttit under en filt i soffan. Fryser fortfarande och är väldigt proppmätt :P

Dansa hade tydligen låtsats att hon var på Täbygalopp i hagen idag så tröttheten är nog inte av allvarligaste slag :)

Imorgon jobbar jag, sen ska Bronzac ridas innan jag ska hem och ha myskväll med Viktor. Han ska laga middag och ge mig massage. Alla hjärtans dag-presenten som jag fick förra året. Haha. Bättre sent än aldrig och jag längtar!
På söndagförmiddag ska jag och Annika åka till Nytorp och titta på NH-träning innan jag ska till stallet och hoppa Tage. Hoppas verkligen att snön inte lägger sig för hästarna har ju inga snösulor, och jag har längtat efter hoppningen sen i söndags!  
Hade tänkt åka och titta på Viktors hemmamatch eftersom det kommer dröja länge innan det stämmer in så jag kan titta nästa gång. Men inte kan jag låta bli att hoppa när det erbjuds.. får trösta mig med att han skulle gjort samma sak. Mitt hjärta ♥

Hanna var med till Bronzac igår så hon klickade lite foton när Alma och jag red :) Tanken var att vi skulle rida i paddocken men eftersom det var träning där så fick vi rida fram och tillbaka på en väg. Men det gick ju bra det med. Hästarna tycker att vi är drygast i världen bara, när vi vänder och rida bortåt igen.. och igen..
Åh jag tycker att han är så otroligt fin! Jag kan titta på fotona om och
om igen!
Bronzac blir alltid sugen på att åka iväg när en transport står öppen utanför stallet.
Lite konstigt eftersom de två senaste gångerna han åkt så har det varit till veterinären.Stora snyggingen fastnar alltid på kort!


Växtvärk?

Tror Dansa är inne i en växtperiod nu, eller att något händer med hennes tänder. Sedan i tisdags har hon varit så himla trött. Stått och halvsovit och varit helcool under hanteringen och idag leddes hon in från hagen from som ett lamm, trots att de andra två kom och galopperade om oss.
Hon ser inte hängig ut, utan verkar bara trött helt enkelt.

Vi tog ut henne på en mycket kravlös promenad idag så att hon skulle få röra på sig i alla fall. Det verkade göra henne gott för hon hade lite mer energi när vi kom tillbaka. Lite mysigt är det när hon har så mycket lugn i sig att hon kan stå och mysa lite längre än en halv minut, och det var ju minst sagt trevligt att leda henne under promenaden idag. Men nog vill jag ha tillbaka mitt livliga busfrö allt. Kolugn kan hon vara när hon blir gammal.

Vi började spåna om att hon kanske hade blivit vuxen och därför är så lugn och cool. Men nää.. snart är nog virvelvinden tillbaka. Haha. Med några centimetrar eller tänder extra.

Hon får ta det lugnt utan att ha minsta lilla krav på sig ett tag framöver tills hon är pigg och alert igen! Foto. Hanna Jonsson


Tävling

I söndags var mamma, jag, Hedvig, Anna och Jonas till Söderhamn och tittade på Marie när hon tävlade med Gabbe. Tredje tävlingen i hans liv och sist, i höstas, så skrittade han fram till första hindret och hoppade det stillastående, vilket han också gjorde med de resterande.

i söndags däremot, hade han nog kommit på att det inte var så hemskt inne på banan. För efter att ha försökt smita undan men därefter gett sig så galopperade han genom hela banan och hoppade fin fint. Duktig kille, och duktig Marie!


Gulligast i världen!
Hedvig plockade ett helt gäng med tussilago!

Efter tävlingarna åkte vi hem till morfar och Annika och åt lunch. Annika fyller år på tisdag och fick ett par ridskor utav oss. Jag blir så frustrerad när hon rider i sina gummistövlar, för det är det mest obekväma jag vet. Hon kommer säkert tycka samma sak när hon väl provat skorna istället ;) På eftermiddagen hoppade jag Tage för Anette. Det här var tredje gången och allt börjar fungera mycket bättre nu. Jag har mer koll på hur jag ska rida honom och jag hänger med bättre i sprången, dock så överdriver jag lite för mycket ibland. Men det är så sjukt kul!! Anette höjde upp lite mer idag också, så räcket ut ur en kombination låg på 1,15m i slutet. Det är det högsta jag hoppat med Bronzac. Tage blev glad och busig över att han äntligen fick ta i lite :)

På kvällen åkte jag, Sune och Viktor till hans faster och farbror och tittade på hockeyn med ett gäng. Alla var brynäsare medan jag inte brydde mig ett smack. Satt mest och log för mig själv när Skellefteå gjorde mål, för alla blev så fruktansvärt tysta och deppiga på en hundra dels sekund. Kurt-Sune kom jag på med att stå och plocka kattbajs ut kattlådan. Vet inte hur mycket han hunnit äta, men någon spya blev det inte under kvällen i alla fall. Tack och lov.

 


Sadelträning

I lördags kom jag på idén att Dansa skulle få ha sadel på sig under en promenad. Hon har ju vart ute och gått lite på stallplanen med den två gånger förut, (och haft den på sig mycket i boxen) utan några reaktioner så jag trodde inte att det skulle bli någon big deal. Men man ska inte tro så mycket här i världen fick jag lära mig. Vi hann bara ut från stallet och ta några steg mot en pinne så såg jag att något stort och brunt tornade upp sig i ögonvrån, för att sedan börja bocka runt.
Hoppsan. Kanske var dumt att gå direkt till någon som hon skulle kunna "titta till" på. Så jag tänkte att vi tar det senare och går runt lite först, men jag hann bara över halva stallplanen innan hon "tittade till" på en bit balplast som fladdrade. Vips så hade jag en jämnfota hoppandes brunsak bredvid mig, som skjöt ryggen i luften. Hon kom hoppandes emot mig, men stannade när jag viftade med linan mot henne. Efter det insåg jag att en promenad utanför gården var en dum idé idag. Hon måste få vänja sig mer, i alla situationer. Vi gick några minuter till, utan att hon visade något mer obehag. Så vi tog av sadeln och gick en promenad utan den sedan istället, och det gjorde hon jätte bra! Hon skrittar på i så himla bra takt nu mer :) Snabb skritt vill vi ha!

Trodde att hon reagerade på sadeln när hon tittade till på något för att den spände på ett nytt sätt. Eftersom hon inte brydde sig så länge hon var avslappnad.

Idag fick vi lite extra träning i hagen. När jag fångat Dansa började Lukas och Visa springa runt, medan Dansa vackert fick stanna var hos mig i lina. Hon gjorde lite småförsök till att hänga på, men jag fick henne att koncentrera sig på mig istället. Jag har börjat att lägga longerlinan runt nosen på henne för att jag ska orka tillrättavisa henne när hon gör tjurrusningar snett mot en för att försöka vända tillbaka. Och det fungerar kanon.

Väl inne i stallet fick hon stå med sadeln på, inne i boxen ett tag innan vi gick ut på gården som i lördags. Visa gick framför så att jag skulle kunna gå nära henne ifall hon började bocka, för Visa har hon sån respekt för. Vi gick huller om buller runt på gården. Över en grushög, i en knögglig skogsdunge, runt olika vagnar som hon "tittade till" på och hon blev rädd och hoppade till för en stängandes bildörr. Genom att gå på ojämnt underlag fick hon känna av sadeln på alla möjliga sätt. Allt detta utan bocksprång. Hon började väldigt smått en gång, men jag smackade på och drog lite så gick hon framåt och kom av sig.

Vi fortsätter så här på gården ett tag tills vi känner att hon slappnar till 100% i alla lägen. Jag vill även kunna springa med henne utan reaktion innan vi ger oss ut på längre promenader med sadeln på. Skönt att hon aldrig får riktig panik i all fall. Utan hon lugnar ner sig lika fort som hon "exploderar" och lyssnar väldigt mycket på rösten.

Vi satte på henne transportskydd på frambenen i lördags och lät henne stå i boxen med dom. Hon tyckte att dom mest var ivägen och bet gärna i dom.


Hannas syskonbarn var med till stallet idag och pysslade lite med Lukas.Foto: Hanna Jonsson


Tjejkväll

I lördags hade vi tjejkväll hemma hos mamma. Jag, Hedvig och mamma. Anna och Jonas var med och åt tacos men cyklade sedan hem, medan Hedvig skulle sova kvar :)

Vi gick på promenad och lekte i en lekpark (där Sune råkade åka rutschkana. Haha), åt godis och Hedvig badade. Vi lekte även lite kurragömma och med min One Piece. Det var såå roligt att stänga in mig genom att dra upp dragkedjan ända upp till toppen på luvan. Hedvig tyckte att jag såg ut som en gammal skit.. haha!

Innan sovdags fick vi viktiga instruktioner från Hedvig om att ifall hon vakade och skrek så skulle vi ringa till mamma, för då skulle hon komma och hämta henne. Gofian! Men hon sov så gott hela natten ända fram till att klockan ringde 7.00.
Morgonmys ♥


Hoppträning


Träningsvärk?

Dansa fick komma ut på en liten promenad ikväll så att hon skulle få gå av sig lite av den förmodade träningsvärken från igår. Det var ungar som cyklade på nära håll och förbi oss, en karl stod och slog och slamrade med stockar och vi mötte 3 bilar, och Dansa skötte sig superbra :)

Hon började dock greja en hel del med munnen och tungan två omgångar, så jag funderar på om det är vargtänder som spökar? Hon hade kapson på sig så inte vet jag om hon kunnat känna av dem ändå? Problemet med dom verkar ju vara att dom sitter där bettet ska ligga.
Jag har i alla fall läst på lite om det nu och det verkar som att det är delade meningar, som med allt annat. Vissa tycker att man ska dra ut dem direkt, innan hästen ens fått bett i munnen (om dom finns då) medan andra tycker att dom kan sitta kvar tills/om hästen blir störd av dem. Men då tillkommer en större risk för benbrott på roten (?) och att hästen hinner få olater som blir permanenta. Får nog rådfråga en veterinär!

Löshoppning

Idag var det alltså dags för löshoppnings- och ridhuspremiären, fast ridhus var hon i på fölvisningen då hon var 6 månader fick jag veta. Det var innan min tid.. haha.

Jag har hur som helst varit fruktansvärt nervös idag. Mådde illa innan jag åkte till stallet och visste ärligt talat inte riktigt vad jag var nervös för ens. Så typiskt mig! haha.
Skönt att jag blir lugn så fort jag kommer nära hästen i alla fall, så att jag inte stressar upp henne också. Det fixar hon ändå så bra själv ;)

Lastningen gick som vanligt bra både dit och hem. På hemvägen backade hon ner från rampen en gång men gick sedan in jätte snällt. Riktigt bra gjort tycker jag då det var flera hästar och människor runt om att titta på. Dansa har ju i princip aldrig vart nära andra hästar förutom sin egna lilla familj.

Hon fick stå själv i transporten i ca 20 min medan vi byggde bana. Hon skrapade väldigt mycket i mellanåt men vi (läs:jag) hade is i magen och lät henne hållas. Hon måste ju lära sig..

När hon sedan lastades ur och skulle ledas runt innan vår tur så fick jag helt plötsligt en uppblåst brud med svansen på ryggen och flygande passage. Hon riktigt studsade fram som om hon hade fjädrar under hovarna. När vi hade gått ett tag och hästarna kom utom synhåll lugnade hon ner sig.

In i ridhuset gick hon utan tvekan. Jag började med att leda henne två varv över bommarna som låg i högar på marken. Lite tvekan men med en liten övertalning så gick hon lugnt över. Sedan var det då dags att släppa henne så att hon fick galoppera runt själv. Hanna och jag som aldrig vart med på löshoppning yrade runt som två höns i början, men när vi fått riktiga instruktioner så gick allt bra och Dansa förstod efter några varv vad hon skulle göra. Hon hade dock lite svårt att veta vilken fart som behövdes för att räcka till i mellan hindren.

Dansa fick hoppa ca 70 cm som högst och jag tycker, med min lilla erfarenhet och kanske lite partiska position, att det såg jätte bra ut! Hon verkade ha riktigt bra koll på benen och hade säkert nästan en halv meter till godo på höjden. Duktiga lilla bebis!!

Det märktes att efter några varv så blev hon väldigt trött, vilket jag förstår. Det är inte varje dag hon springer runt runt i 10 min, och dessutom med massor av nya intryck. Som Anna sa; om hästar kan sova riktigt gott om natten, så kommer Dansa göra det inatt!

Dom gav henne en och annan klatch på rumpan med långpisken och det tycker jag känns sådär. Vi har aldrig använt den direkt på henne förut och när jag skulle fånga henne i slutet sprang hon ifrån mig när hon såg att jag hade pisken i handen. Men jag tror inte hon tog så illa vid sig egentligen för hon såg aldrig riktigt rädd ut, utan trodde nog snarare att hon skulle springa iväg eftersom det vart tanken de senaste 10 minutrarna.

Tusen, tusen tack till Marie och Hanna som hjälpte till, Anna som filmade och Alma som fotade. Och kul att mamma, Hedvig och Jonas kom och tittade :)

Vi fick tyvärr inga hoppbilder, men så fort jag får filmen så ska jag se om det går att ta stillbilder där!Här snackar vi spänd häst!
Jag ska uppfinna en kortare delta, så fort den närmar sig munnen stoppar hon in den och fastnar!


Här försöker hon fånga den igen.
Pausvila mellan hoppen.
Att gå ut från ridhuset var läskigare än att gå in (?)


Efteråt fick jag en lite mer avslappnad och trött bebis.


Följa John

Jag har en känsla av att Bronzac behöver lite vila, så han har fått/ska få det några dagar den här veckan. Med vilan vill jag att han ska få vara utan ryttare, men ändå hitta på något skoj.

Så idag gick vi ner till paddocken där han fick vara lös. Vi lekte följa John, så han skrittade och travade efter mig som en liten vovve och stannade när jag stannade, svängde när jag svängde osv. Jag har aldrig gjort detta förut så han var jätte duktig! Smet bara iväg några få gånger. Jag fick mig ett gott skratt då han insåg att han var lös och kom på att han skulle kunna springa till utgången och upp till stallet, ni skulle sett hans besvikelse då han upptäckte att paddocken var stängd! Haha.

Han verkade i alla fall tycka att det var jätte kul att busa runt, lös i paddocken :) Förutom när han sprang på egna upptäcksfärder och fick syn på en stol på ett ställe och hinderstöd och bommar på andra.. då blev det helt plötsligt lite läskigt. Sötnosen, det märks så tydligt vilken liten fegis han är och hur beroende han är av en "ledare" som talar om att saker och ting är OK.

Imorgon är det dags för löshoppningen med Dansa, så jag har en liten pirrande nervositet i magen som gnor. Som vanligt när jag ska göra något nytt och frakta häst i transport. Men gudars vad spännande och kul det ska bli!! Jag tror Dansa kommer älska det. 
Kusinridning

Viktor och jag har vigt dagen åt mina kära småkusiner och bättre kan det ju knappast bli. Vi började med stallet där Hedvig fick åka sulky efter Lukas för första gången medan Anna red Visa. Annika fick ha ett grimskaft för säkerhetsskull. Lukas är ju inte körd så många gånger så jag ville inte riskera en skentur eller en dikeskörning med Hedvig i vagnen, men han skötte sig exemplariskt.

När vi kört klart skulle det såklart ridas lite med sadel också, så jag passade på att hoppa upp barbacka på Visa. Fy tusan vilken oskön barbackarygg hon hade, men go och snäll är hon allt. Jonas fick sitta framför lite i slutet också, men nog tyckte han att man hade kunnat göra roligare saker.

Hedvig följde med mamma hem medan Viktor och jag åkte till Bronzac och mockade. Köpte sedan med oss lunch och åkte hem till mamma för att leka lite med barnet.

Har även hunnit med lite fotbollsmatch på solrosen och tvättning av både säng och kropp. Sitter här och försöker tvinga mig att laga lite matlådor nu, men känner mig mer sugen på att gå till ICA och köpa glass!

Imorgon är det jobb, sen på onsdag ska Dansa löshoppas i Bollnäs. Blir löshoppnings- och ridhuspremiär för henne så det ska bli sjukt kul och spännande! :) Tyvärr så måste Annika vara hemma i ladugården, men Marie är snäll och kör oss! Sen ska Anna filma, Alma fota, Mamma och Hedvig titta på och Hanna hjälpa till.. Så går det när släktens hästbebis ska på äventyr! Haha!


Hedvig kollar så mamma hänger med.


Kurt-Sune fick åka med på hemvägen. Han älskar verkligen att åka
saker av alla dess slag.Foto: Viktor


Halvtid

Påskhelgen har nått halvtid och jag har haft fullt upp med hästar och vänner!

Långfredagen levde verkligen upp till sitt namn.
Började med hoppträning på Tage kl 11. Gick jätte bra och var fruktansvärt kul! Min kropp ömmar fortfarande av träningsvärk. Städade stallet och red Bronzac efteråt, sen åkte jag till Dansa.

Annika (Visa) och jag tänkte ta en promenad längs kyrkvägen för att trafikträna lite. Men Dansa var lite uppe i det blå idag. Var väldigt stark och småtravade hela tiden, så jag beslutade att det var en dålig dag att vara längs vägen och gick till ladugården och vände istället. Det blåste och flög lite snö och dessutom kom det två skällande hundar alldeles i början, plus gnäggande hästar i en hage. Så det var inte konstigt att hon var på tårna. Mina fingrar klagade lite bara :P

Hon började med att explodera i hagen då en anka flög iväg från bäcken, så starten på "dagen" var ju inte den bästa. Nästan hemma i stallet travade vi några sträckor och det gjorde hon jätte bra! Bra tempo, inget bus och reagerade nästan direkt på komandot :)

Efter 6h i stallen så var det full fart hem och in i duschen. Linda kom hit och sen åkte vi till Hanna i Växbo där lite fler folk var. Påskmat och spelkväll stod på schemat, och det var så himla kul!!

Igår åkte Viktor och jag till hans farmor och hälsade på innan jag åkte till stallet och red Blixten. Donade runt med allt som skulle fixas innan jag återigen skyndade mig hem och kastade mig i duschen.

På kvällen träffades vi hos Annelie. Linda, jag, Stina, Anna och Jessica. Spel även då, och massa prat om gamla tider. Natten slutade på Max medan Annelie och Jessica åkte in till tranan.
Återigen en riktigt rolig kväll. Så himla kul att träffa gamla klasskompisarna från högstadiet igen! Kan gå hur lång tid mellan gångerna som helst, men ändå är allt precis som vanligt när man ses :) 

Idag ska jag rida med Magda och Emma, sen blir det påskmiddag med familjen hemma hos pappa! 
 


Hoppträning
Gabbe kör längdhopp!


Hindren låg på mellan 80-100cm

Foto: Mamma

Skärtorsdagen

Sista jobbdagen innan långhelgen gick fint. Fick besök av en söt liten påskkärrning också så dagen kunde ju inte bli bättre! 

Åkte till stallet och red ut med Alma, idag föll paletten ner i hur man ser vilken galopp hästen har. Snart är det ett år sedan hon började rida för/med mig och det är otroligt vilken skillnad det blivit. Både i ridning och tuffhet. Så kul att lära någon som verkligen vill och försöker hela tiden. Trots att jag blir väldigt tjatig ibland ;)

Mötte upp Annika och Hanna hos Dansa sedan. Hanna hade med sig sitt 4-åriga syskonbarn Vidar. Tror han kände skräckblandad förtjusning där i stallet. Ena sekunden ville han rida, andra inte. Ett tag var Dansa den utvalde ridhästen till och med. Hade kunnat bli spännande. Haha. Slutade med att han skrittade runt lite på Lukas i alla fall, och han verkade gilla det :)Annika och jag tog en lite promenad med Dansa. Hon fick gå utan sällskap idag för omväxlingens skull och det skötte hon otroligt bra. Hon lämnade en gnäggande Lukas på stallplanen och skrittade på i ett jätte bra tempo. En bil körde om oss (rullade förbi) på nära håll efter grusvägen men Dansa brydde sig inte ett smack. Första gången hon var så nära ett fordon i rörelse.
Vi travade två sträckor och hon gjorde även det prickfritt. Inte ett endaste bus och bra tempo. Igångsättningen var dock inte klockren, men helt ok.

Har ändrat mina planer angående mina nysningar och tänker faktiskt kolla upp det hos läkaren ändå. Kan ju vara bra att veta vad det är och kanske kunna göra något åt det, så att jag inte riskerar att det blir sämre. Under de senaste dagarna har jag fått små vätskefyllda pluppar på händerna också, dom kliar som sate, är nog nässelutslag tror jag. Fast det kan nog bero på att mina händer vart/är så torra just nu.

Nu ska jag lura med mig Viktor ner till tvättstugan för att titta på tvättider. Måste hitta en lucka i helgen då jag kan tvätta, börjar bli glest i garderoben.

Imorgon taggar jag hoppträning med Tage. Ridning på Bronzac. Promenad med Dansa och spelkväll/påskmiddag hos Hanna i Växbo! :)


Jag och mitt barn, som jag håller på och lär allt jag kan ;) 


Påskhelgen

Jobbar imorgon, sen är det långledigt! Blir en fullspäckad och rolig helg :)

Fredag: Hoppträning kl 11 med Tage. Rida Bronzac. Promenad med Dansa. Påskmiddag i Växbo.

Lördag: Rida Bronzac och Blixten. Påskmiddag i Arbrå (om det hinns med). Mathelg i stallet - insläpp + kvällsmatning.

Söndag: Rida Bronzac och Blixten (förhoppningsvis med Magda). Påskmiddag hos mamma. Mathelg i stallet.

Måndag: Ska umgås med Viktor och kanske hinna leka lite med Hedvig och Jonas om dom inte har andra planer :)

Känns som att helgen kommer gå fortare än fortast!

Jag måste berätta något kul innan det är sova-dags.
Igår morse vaknade jag av att Viktor och hans täcke låg i en stor rul på golvet! Han hade vänt på sig för att stänga av sin väckarklocka, men missbedömde sängens bredd och ramlade ner på golvet!! Hahaha! Alltså jag kan inte sluta skratta när jag tänker på det! Tur att han fick med sig täcket så att han landade mjukt ;)


Lambi

Fick en obehaglig start på salongen idag. En utav mina klippkunder blev helt plötsligt väldigt dålig och "försvann". Ögonen var stirriga, det lät som att hon inte fick någon luft och vi fick ingen kontakt med henne. Fruktansvärt obehagligt! Hon kvicknade dock till men ambulansen kom dit och kollade värden och konstaterade av dom var bra, innan hennes dotter skjutsade hem henne.

Resten av dagen flöt på bra. Efter jobbet åkte jag hem till Hanna i Växbo.

Ända sedan jag var liten och tittade på barnen i Bullerbyn, och dom fick ett lamm, så har jag också velat gosa med ett. Hannas morfar har massor, så vi åkte dit och myste med dom idag. Lycka! :))
Dom var precis lika mysiga som jag trott, så nu är jag lite väldigt kär!

Hanna var även barnvakt åt en 1,5 åring och två 4-åringar så jag har fått bebis-myst lite också. Blev imponerad av att Hanna hade sån koll på alla barn och hundar som var överallt och ingenstans. Det var dock ett gäng väldigt härliga och oblyga barn :)
Helan och halvan


Hoppning storhäst

Idag gjorde jag något jag aldrig gjort förut. Nämligen att hoppa storhäst!
Och vet ni vad, det var det roligaste jag gjort på mycket länge!!

Väldigt ovant med så mycket häst, stor galopp och stora språng, som dessutom taggade till på slutet och blev rejält stark. Men jag kom in i det mer och mer för varje språng :)


Tage är ändå 1,67, men bredvid Gabbe ser han nästan ut som en ponny!


Foto: Mamma