Samson

Igår flyttade Samson till en gård Strax innan Uppsala. Han går nu på en lösdrift med en äldre valack, 2st tvååringar och ett halvblodsföl jämngammal med honom. Dom står på box på nätterna. Noa åkte med ner och lämnade av honom och han stod som ett ljus hela vägen och hade skött sig prickfritt därnere och funnit sig i nya flocken direkt. Lilla älskade killen vad vi kommer sakna honom! 
Vi har haft helt fantastiska 9 månader med honom. Han är så lugn och trygg i sig själv och tar allt med en klack spark. Ett riktigt litet A-barn med glimten i ögat ♥ 
Även vår duktiga Noa har skött allt så himla bra. Hennes första föl som hon inte kunnat ta hand om på ett bättre sätt. Hon har vart så lugn sedan hon kom hem igår och inte var minsta lilla orolig. Hon visste nog att det var dags för honom att stå på egna ben nu. 
 
 

v.4

Måndag - Idag var Dansas ben helt normalt i både värme och torrhet, tack och lov! Jag var aldrig särskilt orolig eftersom det var så lite och hon är inte inne i någon hård träningsperiod (så jag kunde utesluta överansträngning), så antingen skulle det nog ha vart en väldigt lätt stukning i hagen eller att hon kände av att dom ändrade lite på skoningen på det benet i torsdags. 
Vi har väldigt mycket snö här nu och jag som vill gå på en åker för att komma till Hårga är fast. Haha. Jag skottade en gång genom plogkanterna i helgen men idag när vi skulle prova på ner så var skoterspåren nere på åkern för mjuka. Hon trampade igenom vissa steg och då går snön upp till knäna, och så vill inte jag att hon ska gå de ca 100 metrarna som behövs enkel väg. Kanske att det kommer fungera när det blivit tö och sedan fyser på igen, men annars får vi hålla oss på Eh och hemma till våren kommer. Under en period så red vi till Hårga i nästan ett år (förutom på banan då) eftersom hon var så sjukt spänd ute på Eh och jag inte orkade ta tag i det, så att vi får hänga ett par månader ute på Eh nu är ingen fara. Vi missar ju dock alla backar. 
Idag kunde vi inte rida mot Eh heller eftersom dom höll på att ta ner en stor björk hos Annika och jag ville inte riskera att dom fällde den precis när vi gick förbi, så vi stannade hemma på vägarna som nu får agera som min ridbana. Det gäller att vara flexibel, haha. 
Jag red i dressyrsadeln och med sporrar för att få lite mer riktigt dressyrridning och det var så roligt! Som jag saknat det!
Eftersom Dansa dragit ner på sin surighet mot skänklarna på uteritter så kändes det spännande och se vad hon skulle säga om sporrar. Första travsträckan så stannade hon och hytte lite med huvudet men sedan var det inga problem alls. Efter uppvärmningen var hon hur fin som helst! Vi har en T-korsning utanför årtalshuset där man får plats med en ca 15m volt men Dansa vill gärna göra sig rak på bortre delen och gena hemåt, men hon blev superfin där i båda varven och sedan flöt allt på. Red på volterna max 5 varv åt vardera håll eftersom underlaget känns för hårt för att rida på så pass liten volt för länge. Men det räckte och vi tappade inte takten en enda gång i något av varven! Jag hoppas verkligen att jag knäckt den nöten nu. 
Vi blandade sedan friskt med skänkelvikningar, öppnor, slutor, ryggningar och tempoväxlingar och övergångar. Till och med trav - galopp övergångarna var sjukt stadiga vilket jag alltid har svårt för och framförallt aldrig brukar få till på raka grusvägar. Fick tvinga mig att sluta rida. 
Det väntar en spännande tid nu då Dansa alla år utom 1 har blivit väldigt svår att motivera till arbete från början av februari till slutet av mars. På uteritter märks det mest med att hon blir extra tittig och spänd och på banan genom att hon stannar och inte vill gå. Vi har lokaliserat det till att årets första brunst kommer i kombination att hon är väldigt öm i pälsen när hon byter.
Förra året tror jag det spårade ur mer än vad det behövde pga att jag misskötte mig.. vi tappade takten mycket i vänster varv så jag satt och nötte alldeles för mycket på mindre volter några ridpass i rad för att lära mig och dessutom på åkern där det var lite snö och gav såklart mjölksyra fort. Blir ledsen och får så dåligt samvete för att jag inte förstod bättre då men det kommer inte hända igen och jag är övertygad om att det var droppen för henne. Jag har en ny plan i år och ännu mer förståelse för henne och kunskap i ridningen, så jag hoppas att vi kan undvika den där svacka som sedan blir en ond cirkel som tar tid att ta sig ur. 
 
 
Tisdag - Vila. Den var planerad men passade bra då jag verkar ha fått en släng av magsjuka eller matförgiftning.. kräktes rejält igårkväll och har knappt sovit något i natt pga magont. Illamåendet är borta idag men har ont i magen till och från. Stannar hemma från jobbet ifall det är något smittsamt och det var nog tur för magen gör ondare nu vid lunch igen.
 
Onsdag - Blev magsjuk i måndags och mådde fortfarande inte helt bra men ändå väldigt mycket bättre än innan. Jag kände att jag ville rida ett riktigt fartpass igen för att kolla mig själv så att jag inte halkat ifrån det igen. Det passade bra för jag tänkte att om man är sjuk i magen så kan man nog inte förlänga sjukdomstiden genom att anstränga sig utan att jag i så fall bara kommer må dåligt en stund efteråt. Så Dansa och jag körde på i fullfart och det fungerade för jag kände inte av så mycket förrän vi skrittade av i slutet. Då var det lite värre. Men inom några timmar mådde jag bra igen och blev aldrig sängliggande, så min filosofi var nog rätt. Jag önskar att Dansa skulle vara mer alert för skänklarna från start efter den här tiden men annars är jag väldigt nöjd med resultatet vi fått! Hon är mer ihop i kroppen och känns aldrig på bogarna längre (hon har aldrig hängt i händerna eller varit tung utan bara känns låg fram och långsam, alltså inte haft bakbenen under sig ordentligt. Nu kan hon fortfarande få gå i större steg och i lugnt tempo såklart, men hon har ändå ett annat driv bakifrån). 
Hon stannade en gång när vi skulle trava förbi tåget och sedan blev det något mikrostopp ute på Eh när det föll snö från träden.
Det är traven som är klurigast just nu i mer tempo så vi höll oss mest till den, även fast jag hela tiden tänkte smyga över i galopp för det kändes mer bekvämt för magen. Avslutade med galopp på långa tyglar och massa klappar sista sträckan i alla fall! 
 
 
Torsdag - Det har blåst rejält hela dagen och vart 5 plusgrader och sol, så mina älskade snövägar var till viss del utbytta mot blankis. Tråkigt! Tack och lov så är inte vintern slut. Det är massor av snö kvar och det väntar minusgrader och mer snöfall snart! 
Red ut med Hanna och Winston ikväll. Dansa fick mest lunka på i godan ro bakom Winston. När vi kom bortanför långtradaren blev Winston livrädd för en lerfläck som tinat fram på åkern och vände om och sprang hemåt några meter. Dansa var såklart inte sen att haka på även fast hon inte alls förstod varför. Haha. Det slutade med att Winston knappt vågade närma sig och det kom säkert 6 bilar (!!!) och två tåg under tiden. Innan och efter var det knappt någon bil. Alltid så dålig tajming! 
Efter att Winston hade haft lite lerfläcks-terapi så vände vi hemåt. Dansa och jag travade en kort sträcka fram och tillbaka några vändor innan vi fortsatte i skritt hemåt. Dansa fick jobba skritten på kort tygel ett tag med öppnor och annan stretching. Samt någon ryggning. Riktigt fin! 
Så roligt att hon aldrig har ryggat i en halt sedan hon lärde sig det. Hon har verkligen förstått signalen på ryggning och väntar duktigt på den. Däremot så börjar hon dra i bettet istället för att backa om hon inte är framför skänklarna innan jag ryggar. 
 
Dansa fick leka med bollen i hagen igår. Stängde ut Noa i hagen bredvid för annars lät hon inte Dansa ha den. När jag kom ut igen efter att ha vart inne i stallet en stund så står Dansa och tittar avundsjukt ner på Noa, som glatt lekte med bollen. Dansa hade råkat få rull på den nedför backen och in i Noas hage. Haha. Snopet! 
 
Fredag Lördag Söndag - Jag blev sämre igen så Dansa fick vila de här dagarna. Jag mådde dels väldigt dåligt och var kraftlös och dels så kunde jag inte riskera att behöva vara hemma från jobbet då både fredag, lördag och måndag var fullbokade. 
Det kom mer snö igen på söndagen. Dock så var det nollgradigt och gav styltor med blankis under. Hanna var ute och red en sväng och det gick bara bra på kyrkvägen där det var plogat.

Viktor har vart i Frankrike över helgen så jag har vart ensam. Eftersom jag mått dåligt så har jag verkligen vart helt ensam förutom på jobbet och viss tid i stallet. Jag har mest suttit rakt upp och ned i soffan och tittat på program på datorn all annan tid, och sovit. Jag hade som tur var Sune hos mig lördag och söndag så han har vart ett alldeles lagom sällskap ♥ I natt kommer Viktor äntligen hem! 
 

v.3

Måndag - Hästarna var svåra att få in från hagen för att dom var rädd för något, för mig osynligt. Däremot så hade dom skrapat vägen konstant i ett par timmar precis utanför hagen. Inne i stallet var dom lugna så jag tänkte inte mer på det men när jag ledde ut Dansa för att sitta upp så blev hon väldigt spänd och stirrade på något. Jag fick ingen kontakt med henne och valde därför att leda en bit för att det skulle släppa, vilket det alltid gjort de få gånger hon blivit såhär pass spänd. De två traktorerna körde med skraporna konstant och Dansa gick i passage bredvid mig hela vägen till Annika, så fort vi stannade så började hon steppa med alla benen samtidigt och höll flera gånger på att explodera. Så jag bestämde mig för att leda hem henne igen dels för att jag var rädd att tappa henne, dels för att hon inte lugnade sig det minsta och jag hade inga planer alls på att sitta upp när hon var så okontaktbar. Hon kan flyga iväg åt vilket håll som helst då och jag är alldeles för rädd om mina knän för att vilja riskera ett sånt ryck och riskera fastna kvar med ena foten i stigbygeln. Väl inne i stallet igen blev hon lugn direkt för där hördes inte ljudet och när jag sedan gick ut med sadeln så hade dom där jäklarna åkt iväg och försvunnit. Så hade vi kommit ut en kvart senare från början så hade vi sluppit dom.
 
 
Tisdag - Planerad vilodag och det blev så även fast det aldrig blev någon ridning igår. Dels för att jag jobbade till 20 och dels för att jag inte alls är rädd för vilor nu för tiden, utan snarare tvärtom. Förut var jag manisk med att mina hästar skulle gå "rätt" antal dagar per vecka och fick ångest om det inte blev så men nu när jag har mer erfarenhet och kunskap så har jag en helt annan tanke med det där. Jag har veckoplaner och långsiktiga planer och gör allt med en helt annan plan nu, men vid vissa omständigheter så rider jag inte bara för att jag ska, som jag kunde göra förut. Jag prioriterar kvalite framför kvantite och förut var det lite tvärtom.
 
Onsdag - Red hemma på vägarna på kvällen i snöfallet. Jättefint och mysigt! De där hemma-vägarna är lite som min ridbana nu när det är alldeles för djupt med snö på åkern. Dock så är det mycket saker att titta på så det kan vara klurigt med fokuset, men det är bra träning. Vi joggade i trav och galopp. Varvade med lägre och högre form och lite övergångar mellan skritt och trav i öppna. Dansa var otroligt fin och härlig så jag satt mest och njöt på hennes rygg!
 
Torsdag - Väntade på hovslagaren och Hanna skulle passa på att fota oss lite så vi red hemma igen. Blev ju inga foton i rörelse sist eftersom det blev för mycket skymning. Men idag fick vi ett gäng. Så himla roligt! Dansa hade inte sin bästa dag men var ändå fin efter en startsträcka. Red fram och tillbaka på sträckan mellan årtalshuset och postlådorna så det blir relativt kort avstånd för en sån som mig som tappar nästan allt i de där vändningarna. Haha. Bra träning det med! 
Avslutade 3 varv på trekanten och satan vad djupt det är med snö nu. Når nog strax över Dansas knän. Hon kämpade på jätteduktigt och vi provade på galopp men det gick inge vidare pga snödjupet. Jag blev så glad att hon kämpade på och bjöd framåt helt själv trots det riktigt djupa underlaget, för annars brukar hon liksom kurka och ge upp lite när det blir tyngre. 
 
 
Skoddes efteråt och Dansa var så himla duktig idag också! Hon stod uppbunden hela tiden, så jag var bara där och påminde henne några gånger om att sköta sig när hon började hänga vikt på dom stackarna. Jag är riktigt stolt och glad över att hon blivit så snäll att sko! Jörgen hade en kille med sig som hjälp idag och han hade vart med första gången Jörgen skodde Dansa, och på den tiden flaxade det ben åt alla håll. Dansas högra hov är en aning högre än den vänstra, vilket kan bero på lite olika saker, men dom började ialla fall korrigera det lite idag genom att ta lite extra i tån och sedan flytta bak skon lite för att få tygndpunkten en aning längre bak så det ska matcha med den vänstra fram. Typ, om jag förstod det rätt. 
 
Skönt, nu är vaccinering klar, skoningen gjord, dressyrsadeln fixas. Det som är kvar är tandkoll och att transporten ska bli hel och komma hem. Dom har förhoppningsvis hittat felet nu och beställt grejer. Jag håller tummarna! 
 
 
Fredag - Skrittdag! När jag kom ut på gården så hörde jag ungdomar och hur dom skjöt något några hus bort. Tänkte att det nog var någon smällare och att dom skulle sluta eftersom det är en vanlig fredagkväll. Men medan jag satt upp och skrittade iväg ca 100m så hade dom hunnit smälla 3 gången till och eftersom jag skulle passera det där huset så vände jag och gick in i stallet igen. Efter en stund försvann rösterna så då smög vi oss ut igen. Haha. Såg att dom eldade en brasa vid huset och insåg då att det säkert var något som exploderat när dom kastade in det, och det visade sig sedan vara så. Skrittade bort till långtradaren och vände. 
 
Lördag - Äntligen galoppträning! Första efter vaccinationen. Vi tog sällskap av mamma och Anders ut mot Eh för dom hade hämtat Sune med sparkarna. Dansa har ju vart rädd för dom i år så det var perfekt, men som vanligt så är det inge farligt alls när dom är med henne hela tiden, utan det är bara möten som kan vara läskiga för att hon inte hinner undersöka dom. 
Vid järnvägen styrde dom hemåt och vi ut på Eh, Dansa ville helst följa med dom så hon blev besviken. Vi galopperade hela vägen ut till postlådorna förutom i någon nedförsbacke där vi travade eller skrittade. Minns inte om hon gjorde någon mikronit men hon stannade aldrig helt i alla fall. Var lite svår att väcka helt men rullade på i ok tempo och även på de tittiga ställena så kunde vi hålla galoppen. Hemvägen blev också galopp förutom någon skritt i nedförsbacke. När vi kom fram till tåget så kände jag att hon inte alls var trött och jag ville få igång henne lite till för att vara helt nöjd så vi tog en extra vända till bron och sedan fick hon trava lång och låg tillbaka till tåget igen och sedan skritt hem. Den där sista vändan var hon superfin!
Hon är ju ofta tittig ute och hon är svårare att få kvick för benen då, även fast det är ljusår bättre nu än för bara 6 månader sedan. Vi fastnar aldrig i det stora, långsamma nu som ger mig en sån frustration, men däremot så får jag inte alltid den där "pang-effekten" som jag vill ha för benen. Så egentligen har vi bara lyxproblem nu! Och det njuter jag verkligen av.
Minns att jag för ett år sedan och även under sommaren och en bit in på hösten förra året bara fick släppa allt och skritta en bit för att jag blev så himla frustrerad i hela kroppen. Det händer aldrig nu, tack och lov! 
 
Söndag - Dansa var lite varm i höger framhov och upp i benet ovanför kotan, där hon även var lite lite tjock. Det var bara ljummet men kändes extra varmt bara för att det andra benet och hoven var helt iskallt. Egentligen var hon inte tjock i benet heller men det var lite svampigare än det andra som var helt torrt. Ingen rörelsestörning så jag valde att rida ändå för att se om det skulle göra lite gott med rörelse. Vi red med Hanna och Winston ut på Eh och tog det lugnt med några travsträckor men mycket skritt.
Jag är inte van att rida med andra nu så jag blev för passiv i ridningen och inte konsekvent med mina skänklar så Dansa började såklart ignorera dom. Dödsviktigt att jag får det svar jag vill ha från benen varje gång jag lägger om dom, så att jag inte halvnöjer mig för då passar ju hon på direkt att bli långsam i reaktionen. 
På hemvägen när jag insåg mitt fel så red jag lite kvicka övergångar skritt-trav och sedan var hon tillbaka på banan och jättefin. 
Tillbaka i stallet så var hon helt torr och sval i benet men fortfarande en aning ljummen i hoven även fast det också minskat. Några timmar senare var jag ut och kände på henne i hagen och även då var benet helt fint men en svag temperaturskillnad i hoven. 
 
 

v.2

Måndag - Vi red ut till postlådorna på Eh och hade en lite sämre dag. Dansa tog inte skänklarna lika bra som på sista tiden och jag blev nog lite för tjatig. Det resulterade i att hon inte var helt med mig och avslappnad så formen kom inte igenom hela kroppen fram till huvudet. Positivt för dagen var ändå att hon inte stannade något på sina tittiga ställen förutom något mikrostopp kanske. Minns inte. 
 
 
Tisdag - Vila
 
Onsdag - Hästarna vaccinerades idag så nu ska Dansa få lite lugna dagar. Alla veterinärer säger olika om det där men vi har ingen brådska till något just nu så jag tar inga risker och låter henne gå lugnt 6 dagar. Hon kommer bli riden i alla gångarter men inte få bli ansträngd i andningen. Torsdag och fredag blir det endast skritt dock. Dansa stod som ett ljus när hon fick sprutorna och veterinären berömde oss för att ha så snälla hästar och det är alltid kul att få höra. Speciellt när man har en häst som inte alltid upplevs som lugn och sansad. Haha. 
 
 
Innan veterinärbesöket så var Dansa och jag ute i kristallklara luften och red. Det var -15 grader och strålande sol. Lite kallt kan tyckas, men vi blev fort varma! Galopperade upp på berget. Vände innan branta backen var slut för jag ville inte anstränga henne allt för mycket innan sprutan. Hon bråkade lite vid infarten till berget idag men sedan släppte det. Hon var väldigt spänd bitvis och jag travade en kortare sträcka vid kullen ovanför parkeringen. Dom har huggit ner massor av skog där så Dansa blev väldigt väldigt spänd. Hon spände till på fler ställen men vi kunde rulla på i galopp hela tiden och det är bra för att vara den där vägen. Påvägen ned skrittade vi mycket och stannade för att backa ibland på de plana partierna, men dom gick inge vidare idag. Började lite segt men fick bra "bjudning" sedan (känns fel att säga bjudning när hon backar, men ni fattar). Jag hade dock lite svårt att få dom raka. Även nedanför berget och hem så var hon väldigt spänd och lite svår att få kontakt med. Så jag vände och travade en extra gång utanför häckenhuset och då gick det bättre. Hon fortsatte vara spänd men jag "nådde fram" till henne och det är huvudsaken. 
 
Hämtade min transport idag men fick köra tillbaka den direkt igen för att hjulen låste sig när jag backade på stallplanen. Den är lite kinkig när marken står emot lite men jag hoppas verkligen att dom kan hitta felet, så jag kan åka till ridhus snart. Nu blev ju även den här vintern ett långt uppehåll från ridhus.. så som det inte skulle bli! 
 
Torsdag - Vila. Skulle ut och skritta men det var alldeles för kallt för det. 
 
Fredag - Skrittade med Hanna och Winston till Långtradaren.
 
Lördag - Red ut på Eh och Hanna skulle fota oss lite. Men det hann bli för mycket skymning så de stillastående bilderna blev grusiga och rörde vi på oss så var vi helt utsuddade. Typiskt när vi äntligen tog tag i det! Jag hade jobbat till 14.15 och med tanke på att det börjar skymma strax efter 15 så är det inte så konstigt att vi inte hann.
Vi fastnade lite halvt på någon bild så det var roligt! 
Red lite i trav och galopp fram och tillbaka mellan fågelladan och förbi raskens där hon stod med kameran. Några gånger så fick vi nöja oss sen eftersom Dansas fortfarande inte ska ansträngas. Hon var lite tråkig i ridningen också för hon ville stanna vid Hanna och Maja varje gång så vi fick aldrig något flyt i ridningen. Men hon är inte alls van att vi står sådär efter vägarna längre så det är inte så konstigt och hon stannade aldrig. 
 
Söndag - Idag kunde vi hålla igång lite mer men ändå inte komma upp i för hög ansträngning, så vi red ut till skarpa kurvan på Eh. Hon var inte helt lätt för skänklarna ut för att hon sprang och fokuserade på att titta på saker. På hemvägen svarade hon superbra men var istället extra tittig så jag hade svårt att nå fram till henne. Men i slutet blev hon hur fin som helst! Gjorde några fina ryggningar också och jag testade sitta ner i sadeln lite någon kortare sträcka och det var inte igår! När hon väl slappnade av så fick hon jogga i lång och låg form. 
 
Hon är, peppar peppar, så himla duktig med bilar nu och har vart väldigt länge! Oftast står vi på avfart men ibland finns det inget på bra avstånd och då sköter hon sig så bra ändå. Det inte så mycket som rycker i henne ens när det åkt förbi stora pick ups. Idag stod vi på avfart men väldigt nära en skoter som lät väldigt illa när den åkte förbi och även då var hon 100% avslappnad. SÅ otroligt skönt! 
Att möta något skrammel eller stort fordon längs vägen har vi inte behövt på väldigt länge men jag tänker att alla de här gångerna där vi har ett helt lugnt och avslappnat möte vart vi än står är ett bra plus på kontot med goda erfarenheter i trafiken med henne. Så står vi inför en situation där det krävs mer av henne och mig så tänker jag att det är större chans att även det går bra då. 
 
Fyllde på med gran och tall i hagen så att dom har att dona med. Perfekt sysselsättning i vinterhagen! Har fått hem mina chaps också. Har ridit med dom 3 gånger och älskar dom redan! otroligt smidiga och håller värmen så jag slipper ha klumpiga täckbyxor om det inte är allt för många minusgrader. Fotot nedan är taget med blixt och det gjorde att det ser ut som att det är riktig kväller ute, men bilden under som är fotad utan blixt visar hur ljust det egentligen var. Fast då är Dansa svart istället. Haha.
 
 

v.1

Måndag - Första ridturen 2018!
Red iväg vid lunchtid och världen sov. Haha. Vi såg två bilar och ett par som var ute och gick, annars var vi ensamma. De flesta hänger nog mest inomhus på nyårsdagen. Vi red ut till brevlådorna på Eh och Dansa var fin. Vi travade och red mycket skritt - galopp övergångar. 
 
Tisdag - Vila
 
Onsdag - Det var mörkt och snöade. Jag tänkte rida på åkern men det är en alldeles för tjock skare och snön är så pass djup att kombinationen blir för ojämn. Joggade runt på vägarna hemma i låg form och hon var riktigt fin! Första passet som hon var så himla avslappnad och fin i formen med huvudet nu sedan ändringarna. Vi gick ut på åkern och travade några varv på det upptrampade spåret och hon var fortsatt pigg där ute men gick emot skänklarna lite på långsidan mot utgången, några varv och stannade en en gång också. Men sedan släppte det och vi red bara 2 varv till innan vi fortsatte uppe på vägarna en stund till innan vi avslutade. Så roligt att börja känna lite tydliga resultat.
 
 
Torsdag - Jag skulle till Valbo och red därför redan vid 8a på morgonen. Det var mörkt när vi red iväg och traktorer var ute och skottade nattens snö. En fick vi gå förbi nära och den låter vädigt mycket trots att den står stilla, så Dansa hoppade och skuttade lite innan jag lyckades övetala henne att gå förbi. Vid kyrkan var det en traktor till men den var tystare så det var inga problem alls. Ute på Eh galopperade vi faktiskt hela vägen från tåget och bort till skarpa kurvan där vi vände hemåt. Skrittade över bron och travade över nya tåget bara. Hon svarade bra på benen och blev inte alls speciellt spänd bortanför nya tåget. På hemvägen skrittade vi lite längre sträckor och galopperade även en del då. 
 
Fredag - Skrittdag. Red till långtradaren och vände. Hon fick mest skritta på ordentligt på lång tygel, var mycket folk ute och donade från kyrkan och bortåt så det blev bra miljöträning. Dansa skötte det bra, blir lite irriterad på mig själv bara att jag börjar titta på vad dom gör istället för att fokusera på mitt/vårt. Jag måste verkligen lära mig det så att jag kan hålla fokus när jag rider med andra hästar också. Dansa märker direkt när jag svävar iväg och då gör såklart hon det också.
 
Lördag - Vi har haft vinterväder i över en månad nu och jag älskar det! Underlaget och ljuset det ger är - to die for! Idag red vi till Sågen i Hårga och Dansa bjöd på en grym känsla! Jag som skulle rida med sporrar ett tag mot Hårga nu ville ändå testa utan idag, efter att bara ha använt dom en gång.. Haha. Hon blev livrädd för något precis ovanför Kalles hus så hon tänkte sticka hem, och det är inte ofta hon blir så rädd. Efter en stund så hörde jag hur något frågade hur det gick, och där fick vi förklaringen. En kvinna kom med spark i skogen mot oss men hon syntes inte. Dansa har svårt för swisch-ljud och såklart ännu värre när hon inte vet vad som låter men bara hör det komma närmare mot henne. Så fort hon hade sett dom så ville hon gå fram och hälsa istället. 
Dansa hittade till en fin form idag och jobbade på så himla fint där. Vi har ju mest bara fått ordning på bakdelen nu sen vi ändrade om men nu börjar formen framtill hitta rätt mer och mer också! Det är nu jag får vara väldigt vaksam på mig själv så att jag inte glömmer påskjutet när jag börjar fokusera på fler saker. Men det går riktigt bra hittills! Vi red mycket övergångar galopp - trav och skritt - trav och hon jobbade så himla fint. På hemvägen galopperade vi från fårhuset och svängde sedan upp mot berget i galopp och fortsatte upp där till kullen ovanför parkeringen. Hon stod inte emot något alls vid avfarten där nere och spände bara till 2 gånger med efterföljande mikrostopp en bit upp. Det är riktigt riktigt bra för att vara Dansa efter den där vägen. 
Det känns så himla bra och lovande med ridningen nu, det är synd att transporten behöver lagas så vi inte kan åka till ridhus bara. Eller så är det bra, så jag får fortsätta njuta av den här bra känslan. Haha! 
 
Söndag - En lugnare joggingdag ut på Eh. Red till skarpa kurvan och lät henne rulla på i trav och galopp blandat med en del skrittsträckor. Stretchade och hon jobbade på fint. Det skulle bli storm men den rullade inte in förrän på eftermiddagen och blev aldrig så pass att den kan kallas storm.
 
 

Snö och tö

Onsdag - Dansa och jag var ute igår kväll och red i vintervädret. Vi red till skarpa kurvan ute på Eh och Dansa var superfin. Hon testade lite snabbt när vi skulle förbi tåget bortåt men annars trampade hon på jättebra även när hon var lite tittig och spänd. Pigg men supersnäll och inga tendenser till hyss trots bara tredje ridpasset efter vilan.
 
Torsdag - En välförtjänt skrittdag där vi höll oss hem i kring. Det var mörkt och väldigt dimmigt. Dansa trampade på bra och vi var ute ca 30 min.
 
Fredag - Vila.
 
Lördag - Red till Hårga och hade faktiskt korta sporrar på mig. Brukar aldrig ha det på uteritter men tänkte testa några pass i rad mot Hårga nu och se ifall vi får något resultat. Dansa är svårare att få uppmärksam på skänklarna åt det hållet så jag testar det här några gånger och ser om det kan få oss på rätt spår. Hon var hur som helst jättefin och jobbade på bra. Det var länge sen vi red ditåt nu på pgra vilan så snödrivorna ner på åkern var väldigt djupa och hårda så Dansa nästa voltade framlänges kändes det som. Så jag gick dit efter ridpasset och stampade upp en stig på varje ställe. 
Det sprang ca 10 råddjur över gården vid häckenhuset och sedan över vägen en bit längre fram. Dansa tvärstannade och stod och tittade såklart men sedan traskade hon på eget bevåg vidare. Väldigt spänd men modig! Hon höll koll på dom men aldrig några tecken på att inte vilja fortsätta framåt. Blev riktigt imponerad av henne.
Vi red ut till 83an och galopperade på en hel del. Nu när jag rider som jag gör så kan jag inte fokusera så mycket på stretching, måste ta en sak i taget annars tappar jag det viktigaste. Men i skritten stretchar vi mycket. 
 
Söndag - Nyårsafton vilket jag hade glömt när jag red iväg. Blev dock väl påmind när dom började skjuta smatter-smällare och en rejäl bomb bara några hus bort i Hårga.. Dansa blev såklart rädd men lugnade sig väldigt fort och sedan glömde hon bort det lika fort igen. Så duktig!
Det var helt annat att gå ner på åkern nu när jag hade trampat upp den hårda skorpan. Mycket bättre!
Vi red till Hembygdsgården och hon var jättefin. Hon svarar så bra på benen och får ett så härligt tryck ifrån bakbenen. Hon kommer ner i formen med huvudet bitvis också nu men vi har en bra bit kvar där. Hon testade lite i Kallebacken idag när vi skulle börja trava. Intressant att hon testar mindre nu ändå med den här nya ridningen även fast den innebär att jag är mer konsekvent och enligt mig borde hon tycka att jag är tråkigare. Men uppenbarligen trivs hon bättre och vi kommer ju väldigt mycket fortare till bra ridning nu när vi inte fastnar i det stora långsamma, vilket såklart är bra för hållbarheten. 
 
Dansa har fått en aktivitetsboll som hon tycker är väldigt rolig!