Mycket vila

Vädret har inte bjudit på något bättre underlag, utan snarare sämre. Så Dansa har vilat sedan träningen förutom ett pass i ridhuset i söndags. I eftermiddag får hon äntligen vinterskor åtminstone så vi kan ge oss ut trots halt underlag. Dock så har hon endast gått 2 pass i ridhus och ett knappt värt att räkna-pass på åkern sen förra måndagen så hon har nog lite extra rävar bakom öronen nu! Dessutom så har jag glömt att dra ner på havren, men det tror jag inte ska göra så stor skillnad på så kort tid.. Jag hoppas det åtminstone. Haha.
 
Söndag - Säsongens första färd till Brs ridhus. Vi har bestämt att måndagar ska bli ridhus-dag nu i vinter så att jag verkligen håller i att åka minst en gång i veckan. Det är lätt att jag slarvar med det annars och efter alla vintrar så vet jag ju vad det innebär nu.. att jag tappar ridningen totalt och får börja om med en häst som inte är så förstående på den biten. 
Inne i ridhuset så blev Dansa upprörd direkt jag tog stöd på yttertygeln i skritten. Hon hade mycket energi så jag valde att stanna i skritten tills vi hade fått kontroll över det där. I vissa fall så vill jag så fort som möjligt börja trava då det brukar ge sig fortare där, men en sån här dag så får jag svårt att hålla balansen i traven och det har Dansa stenkoll på såklart så då blir det svårare. 
Vi skrittade på raka linjer och volter och hon protesterade ganska mycket, men jag satt bara lugnt och var konsekvent med det jag ville och efter en stund så accepterade hon mina önskemål och hela kroppen kopplades ihop. Hon blir så ihop och stadig i kroppen och formen då. Härlig känsla! Jag väntar ut henne tills hon kommer till mig istället för att bli osäker på min ridning och allt blir ostadig och flamsigt. 
Började trava och hon var lika stadig där men dock lite tung i handen. Men det här utgångsläget är så mycket lättare än när det känns som hennes kropp är i tre delar. Hon klonkade inte sko och jag kunde till och med öka traven rejält under lättridningen utan att hon klonkade och det är ett väldigt bra täcken på att hon är i takt. 
Med övergångar och tempoväxlingar så var hon snart uppe i fronten och bar sitt huvud själv också. Vi red lite skänkelvikningar och volter i nedsutten trav och hon flöt på i svängarna. Jag tror det är mycket som berott på att jag lagt för mycket vikt i innerstigbygeln förut, plus att hon inte vart undan för innerskänkeln då. 
I galopperna red jag efter lite uppvärmning på en stor volt i förvända och det gick bra! Sänkte kraven lite i höger då hon var lite mör sen jobbet innan och det var inomhus där hon kan känna sig lite instängd av väggarna och börja bromsa. 
Supernyttigt och roligt pass! Har fortfarande en bra magkänsla inför framtiden just nu, så jag hoppas den håller i sig. 
 
Måndag - Vila pga underlaget

Tisdag - Vila pga underlaget
 
Onsdag - Vila pga underlaget
 
 

Veckoupdate

Tusan också! Jag lyckades radera förra veckans inlägg med alla ridpass från veckan innan det. Vad less jag blir på mig själv!! Tur jag har det skrivet i hennes egna kalender åtminstone.
Här kommer i alla fall uppdateringen om förra veckans..
 
Tisdag - Planerad vila.
 
Onsdag - Vila pga att det kom tösnö som lade sig på isen så det var inte ridbart med endast traktbrodd.

Torsdag - Vilade även idag pga underlaget.
 
Fredag - Första dressyrträningen på Nytorp sen i April. Det var mysigt att åka iväg igen tyckte jag! Det tar ju väldigt mycket mer tid men det är det ju såklart värt.
Dansa hade ju vilat tre dagar så vi värmde upp extra länge. Dansa klonkade väldigt mycket i brodden till en början för jag red in bakbenen under henne men glömde fronten lite. Hon fortsatte klonka en del genom hela passet även fast hon var väldigt fin, så jag vet inte om de berodde på underlaget? För vi var och red i Bollnäs ridhus igår och då klonkade hon knappt något alls.
Vi har jobbat mycket med att få in nosen på henne nu en period och hon har blivit mer rak så jag ska fokusera mer på att ha henne mer på yttertygeln igen. Det tyckte Dansa var lite jobbigt så hon sa nej och stampade med fötterna. Haha hon är faktiskt ganska söt även om det är tråkigt att hon inte bara kan jobba på.
Tidigare har jag snurrat henne för att avleda men nu sedan någon vecka tillbaka så har jag börjat begära att hon ska fortsätta på samma linje och jag är väldigt noga med att inte ge henne tygel, för det är det hon är ute efter. Vilket jag förstår för det har ju fungerat.. Inte förrän nu när jag fått bra koll på det här med att slappna av i armbågarna så har jag förstått att jag gett henne eftergift omedvetet tidigare. Jag har vart lite för försiktig för att jag vart så rädd att locka fram stegringar. Men jag känner mig redo att ta nästa steg nu och vi behöver det för att kunna gå till nästa steg i dressyren också och det vill jag! Jag kan inte undvika något jag inte ens vet om det kommer komma. Så vi kör på och ser vad som händer! Jag har en bra magkänsla i alla fall. Hon känns så fin och ihop hela tiden nu istället för att jag skulle tappa allt och få börja om efter varje tvärnit.
Vi fick oss några god skratt under träningen. Så fort jag eller Patrik säger något positivt så kör hon en liten tvärnit eller något annat hyss. Eller som i slutet när jag joggade av och pratar med dom så jag inte har 100% fokus på Dansa, då kör hon en liten grej igen som att hon bara ska tala om att jag måste koncentrera mig. Vi jobbade nästan enbart med att ha henne rakställd och hon blev väldigt fin!
 
En stillbild från ett av Dansas hyss på träningen. Jag sa precis - hon känns mycket mer stabil nu. Men innan jag hade hunnit säga klart meningen så skyggade hon. Och det här senariot är inte ett dugg ovanligt! Så fort någon av oss säger högt att hon ser/känns fin så hittar hon på något. Haha! 
 
Lördag - Jag testade att rida till skolåkern för årets premiär. Men det var ett helskotta att ta sig dit bland all is och väl där ute så fick hon inte så bra grepp heller. Det var inte isigt men hon slinter ju i tårna lite grann. Vi joggade runt lite i trav och någon kort galopp på raksträcka. Hon fick ju röra lite på sig men det var knappt så det var värt det. Lillskrotan. Bestämde mig då för att det får bli vila eller ridhus fram till torsdag när hon får vinterskor.  
 
 

Update

Måndag - Paddocken var lite fryst (inte stenhård) i skuggan men annars vanligt mjuk så vi kunde köra en till dressyrträning där. Wiho!
Dansa var fin under uppvärmningen med någon diskussion och sedan kom det någon tvärnit under träningen också. Jag snurrade aldrig utan fortsatte bara som tänkt och hon tog det riktigt bra. Jag måste bli bättre på att stå fast vid min plan när hon börjar diskutera så att hon inte tycker att det är ett bra sätt när det blir jobbigt. Jag måste låta bli att ge henne tygel bla. Bestämd och tydlig med vad jag vill, men sedan kunna släppa det helt så jag inte rider som att jag väntar på att hon ska tvärnita.
Vi jobbade vidare med lösgjordheten i den högre formen och där jag strävar efter att få in hennes mule så huvudet inte tippar. Det blir en enorm skillnad på hennes rörelser när vi kommer rätt. Vi jobbade mycket på stor volt och i alla gångarter och hon var väldigt fin efter ett tag. Detta är vad vi ska jobba med i vinter. Sitter den här ridningen så höjs kvalitén och lättheten för mig i alla rörelser ridmässigt, otroligt mycket!
 
Tisdag - Vila
 
Onsdag - Red ut på Eh i mörkret med Hanna som cyklade. Jag hade äntligen fått hem min nya pannlampa och det var underbart att ha den! Jag kände mig 100% trygg trots mörkret. Det berodde naturligtvis också till stor den på att Hanna var med. Vi red till skarpa kurvan ute på Eh och Dansa skötte sig exemplariskt. Vi tog någon kortare galopp men travade mest. Jogging där jag strävade efter lång och låg form med lugnt tempo. Hade önskat lite mer avslappning i överlinjen för mer stretching men hon var ändå fin.
 
Torsdag - En till joggingkväll i mörkret ut på Eh. Denna gång ända ut till postlådorna och Hanna cyklade med även idag. Dansa var pigg kvällen innan men det ökades på lite extra idag för Hanna cyklade först. En cykel före verkar Dansa ta som samma sak som om hon hade en häst framför sig. Haha. Jag var lite mer noggrann med ridningen och Dansa blev så himla fin! Helt mjuk i sidorna och avslappnad i överlinjen.
 
Fredag - Klädde på oss och gav oss ut för att skritta ensam i mörkret för första gången i år. Insåg direkt på stallplanen att det frusit på sedan jag kom några timmar tidigare, men kändes ok med mina skor så jag hoppade upp och skrittade iväg. Vände nedanför Ysteriet för det var halt med Dansas järnskor. Vi klädde alltså på oss en miljon reflexer och kläder för 15 min ridtur. Haha. Skruvade i brodd i trakterna innan jag åkte hem.
 
 
Lördag - Var där på förmiddagen och marken var fortfarande frusen så jag övervägde att rida lite på skolåkern för första gången i år. Men det tinade fort och blev mjukare när solen kikade fram, så vi red ut till 83an i Hårga istället. Efter att ha joggat lång och låg några dagar så körde vi ett ganska hårt pass med jobb i kortare kropp med mycket galopp och en hel del trav. Red mycket öppnor och flyttade henne för skänklarna och fokuserade på nosen hela tiden. Hon blev riktigt fin!
 
Söndag - Paddocken var i perfekt skick igen så Dansa och jag passade på att rida markarbete med småhinder. Red fram länge så att vi skulle vara där jag ville innan vi började med hindren. Det blev en del diskussioner emellanåt innan vi var helt sams. Inga snurrar denna dag heller och jag var noggrann och lugn som jag behöver vara. Dansa blev riktigt riktigt fin och det höll i sig även när vi började hoppa. Förut när vi haft ett bra pass med bommar/hinder inblandade har jag baserat det på att hon haft bra bjudning och vart pigg, men hon har aldrig vart speciellt ridbar. Det är inget jag har prioriterat ens, utan jag har bara vart så himla inrutad på att hon ska bjuda bra. Men det finns ju faktiskt ett ganska viktigt samband mellan de två delarna har jag insett med tiden. I lördags var hon finare än någonsin med bommar inblandade och det inkluderar både bra bjudning och att hon var väldigt ridbar och fin. SÅ roligt!!