Veterinären

Okej, när jag vaknade på tisdagmorgon så fick jag ångest över att behöva vänta på svar angående Dansa ända till måndag. Så jag ringde och ändrade tiden till onsdagen istället och lyckades fixa om på jobbet tackvare en snäll kollega, så att vi kunde åka. 

Morgonen igår startade dock med att dragkroken till Viktors bil inte funkade. Vi var i stallet och hade inte tid att åka hem och byta till min. Efter lite om och men, panik och springande så kom räddaren i nöden, mamma och bytte bil med oss. Dyngsur i svett kom vi iväg bara några minuter försent. Tröstade mig med att oron för beskedet glömdes bort för en stund. Väl på kliniken så var dom 40 min försenad vilket gav mig att tänka massor och dessutom bli stressad över att hinna till jobbet. Phuu, tuff start ;) Jag sa till Viktor när vi åkte upp att antingen så har vi fått vår dos av dåligheter idag - så beskedet blir bra. Eller så är det här bara början..
 
Björn började med att kika när hon sprang rakt fram och då visade hon 2 graders hälta bak (den hade alltså blivit sämre sen söndagen) och även lite hälta vänster fram. Han böjde sedan både bak och fram högt och lågt och då blev hon sämre på båda. Vet dock inte hur mycket och om hon reagerade i både högt och lågt, men det var så pass att jag klart hörde att takten blev fel när jag sprang med henne. Klumpen i magen jag fick då var inte rolig.
 
Vad jag förstår så kan en bakbenshälta göra att dom visar hälta även på samma sida fram (är det en frambenshälta så visas det också en i så fall på diagonalt bakben) så han började undersöka vänster bak och då hon hade lite puls där och reagerade på en punkt när han tryckte med visitertången så provade han karva lite. Han hittade direkt en hovböld! 
Hovböld var inget jag trodde eftersom hältan kommit smygande och jag bara hört talas om hästa som blivit plötsligt blockhalta. Men det var enligt mig en otroligt stor lättnad!! Dom hade aldrig sett någon som blev så glad av en hovböld. Haha. 
Den satt på insidan, ganska nära strålen i trakten och han skar upp den så långt det gick och spolade rent och tryckte in penicillinsalva. Helst hade han gipsat men eftersom det var bra flöde ur den så var det ok med en sko med sula också, då jag inte tror att Dansa skulle hantera boxvila speciellt bra. 
Jag hade en sån otroligt tur att en hovslagare var på kliniken med sin häst och erbjöd sig slå på den. Vilken vändning från morgonen start!
 
Förra året när veterinären hittade stengallan blev Dansa väldigt upprörd och kastade sig för att det gjorde ont. Igår när han hittade hovbölden stod hon som ett ljus, så jag tror det var skönt för henne när trycket släppte.
 
Nu fick vi nöja oss sådär för dagen. Hon behöver bli ohalt från bölden för att vi ska kunna kolla närmare på böjreaktionerna. Dom oroar mig väldigt mycket, men jag försöker tänka att det kanske är så att hon felbelastat nu med bölden då jag red minst en dag då hon tydligen kände av den och säkert någon dag till även om hältan inte fanns då så vet jag ju att hon vilade mer än vanligt på vänster ben. Jag vet inte om det ens är möjligt, men jag försöker lugna mig med den lite långsökta förklaringen nu, tills jag får veta mer.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback