Hovbölden

Hovbölden skars upp i onsdags så idag har det gått 3 dagar så jag tyckte det var dags att prova springa med henne. Jag såg ju aldrig hur hon såg ut när Björn tittade i onsdags eftersom jag sprang med henne. Men jag kunde jämföra med i söndags. Första vändan såg jag bara på film och då haltade hon tydligt men inte så mycket. Det var absolut inte så att hon linkade, men det var heller ingen tvekan om hälta.
När vi sedan sprang andra, tredje och fjärde gången så var hon i princip ohalt. Dessutom så vilade hon på högerbak eller inget när vi stannade vilket också känns lovande. Otroligt skönt att få se henne röra sig nästan som sitt vanliga jag ♥
 
Det pendlar mycket hur nervös jag är inför böjhältan, men just för stunden så känner jag mig relativt lugn. Jag intalar mig att jag inte kan göra något åt situationen vare sig det är något litet eller stort. 
 
Idag var jag barnvakt åt Alvin en stund på förmiddagen så vi lekte och Dansade. Resten av dagen spenderade jag med Linda som är hemma och hälsar på från Linköping. Vädret var lite väl bra för min bleka hy som numer är lite röd här och var. Svider dock inget så det är jag tacksam för. Haha. 
 
I kväll var jag nere i förrådet och rensade igenom för att passa på att kasta det som vi inte har användning av, eftersom vår förening har två vagnar med "brännbart" och "icke brännbart" uppställd under helgen. Passade på att organisera lite där nere också. Älskar att rensa och få ordning och reda! 
 
 

Veterinären

Okej, när jag vaknade på tisdagmorgon så fick jag ångest över att behöva vänta på svar angående Dansa ända till måndag. Så jag ringde och ändrade tiden till onsdagen istället och lyckades fixa om på jobbet tackvare en snäll kollega, så att vi kunde åka. 

Morgonen igår startade dock med att dragkroken till Viktors bil inte funkade. Vi var i stallet och hade inte tid att åka hem och byta till min. Efter lite om och men, panik och springande så kom räddaren i nöden, mamma och bytte bil med oss. Dyngsur i svett kom vi iväg bara några minuter försent. Tröstade mig med att oron för beskedet glömdes bort för en stund. Väl på kliniken så var dom 40 min försenad vilket gav mig att tänka massor och dessutom bli stressad över att hinna till jobbet. Phuu, tuff start ;) Jag sa till Viktor när vi åkte upp att antingen så har vi fått vår dos av dåligheter idag - så beskedet blir bra. Eller så är det här bara början..
 
Björn började med att kika när hon sprang rakt fram och då visade hon 2 graders hälta bak (den hade alltså blivit sämre sen söndagen) och även lite hälta vänster fram. Han böjde sedan både bak och fram högt och lågt och då blev hon sämre på båda. Vet dock inte hur mycket och om hon reagerade i både högt och lågt, men det var så pass att jag klart hörde att takten blev fel när jag sprang med henne. Klumpen i magen jag fick då var inte rolig.
 
Vad jag förstår så kan en bakbenshälta göra att dom visar hälta även på samma sida fram (är det en frambenshälta så visas det också en i så fall på diagonalt bakben) så han började undersöka vänster bak och då hon hade lite puls där och reagerade på en punkt när han tryckte med visitertången så provade han karva lite. Han hittade direkt en hovböld! 
Hovböld var inget jag trodde eftersom hältan kommit smygande och jag bara hört talas om hästa som blivit plötsligt blockhalta. Men det var enligt mig en otroligt stor lättnad!! Dom hade aldrig sett någon som blev så glad av en hovböld. Haha. 
Den satt på insidan, ganska nära strålen i trakten och han skar upp den så långt det gick och spolade rent och tryckte in penicillinsalva. Helst hade han gipsat men eftersom det var bra flöde ur den så var det ok med en sko med sula också, då jag inte tror att Dansa skulle hantera boxvila speciellt bra. 
Jag hade en sån otroligt tur att en hovslagare var på kliniken med sin häst och erbjöd sig slå på den. Vilken vändning från morgonen start!
 
Förra året när veterinären hittade stengallan blev Dansa väldigt upprörd och kastade sig för att det gjorde ont. Igår när han hittade hovbölden stod hon som ett ljus, så jag tror det var skönt för henne när trycket släppte.
 
Nu fick vi nöja oss sådär för dagen. Hon behöver bli ohalt från bölden för att vi ska kunna kolla närmare på böjreaktionerna. Dom oroar mig väldigt mycket, men jag försöker tänka att det kanske är så att hon felbelastat nu med bölden då jag red minst en dag då hon tydligen kände av den och säkert någon dag till även om hältan inte fanns då så vet jag ju att hon vilade mer än vanligt på vänster ben. Jag vet inte om det ens är möjligt, men jag försöker lugna mig med den lite långsökta förklaringen nu, tills jag får veta mer.
 
 

Ej kollat

Jag kollade aldrig Dansa idag mer än i hagen när hon rörde sig fritt. Vi hämtade hem dom från holmen och jag ledde Noa och Samson skuttade på vid sidan om. De andra väntade ett tag och när det sedan kom efter i fullt ös så hamnade Samson mitt i och hade inget annat val än att springa med dom i samma riktning. Haha. Dom försvann runt knuten så Noa blev såklart väldigt stressad, men det slutade bra och alla kom in i lillhagen. Blir så frustrerad på Noa för ibland är hon på sånt surtant-humör så hon letar upp de andra för att bli arg på dom, även fast dom försöker hålla sig undan. Tur det bara är korta stunder, någon gång då och då. Annars går dom alla väldigt bra ihop trots tillskottet.
 
Dom blev ju uppspelt där en stund och Dansa travade fint av det jag kunde se. Hon tog någon tightare vänstersväng där hon såg ofräsch ut dock. Lilla hjärtat. Det luriga är att man stirrar sig blind såna här gånger, så egentligen kanske hon alltid ser så ut när hon vänder tight i hagen. Men samtidigt så vet jag att jag inte brukar reagera förrän det i efterhand visat sig vara något, så jag kan nog lita på magkänslan. Hon vilade inte på något ben direkt efter hon sprungit runt och det känns positivt. Dessutom så vilade hon lika mycket på båda när hon väl gjorde det, av det jag såg idag. Det känns åtminstone bra. Vi har en tid hos veterinären på måndag. Lång väntan men det känns bra att jag gett det lite tid eftersom det inte borde vara något akut. Jag har fortfarande hoppet om att det är en lätt stukning.
 
 

Skadad

Eftersom att jag hade lite dålig magkänsla från Dansas rörelsemönster igår så sprang vi med henne innan vi åkte i morse, och mycket riktigt så såg vi samma sak idag. Hon är inte ren i vänster bak. Något är fel. Vi hittar ingen värme eller svullnad. Ömhet är svårt att hitta på Dansa då hon blir upprörd av den mesta beröringen som är undersökande. Hon vilar som sagt mer på sitt vänstra ben vilket hon gjort från i fredags. Hon vilar inte mer än vanligt allmänt, men hon shiftar alltid mycket mellan båda benen men nu väljer hon vänster nästan varje gång.
 
Det här är nog tredje gången hon blir halt precis innan avfärd eller kvällen innan en tävling. Jag hoppas av hela mitt hjärta att trenden om att det är något ofarligt också håller i sig. Det jag vet är att vi har snurrat ganska mycket sista veckan eftersom vi ridit mer på banan (däremot så har hon vart finare än på länge både igår och i fredags) och det kanske har resulterat i en början till överansträngning? Hon snubblade till med bakbenen när vi skrittade hem efter galoppträningen i torsdags, kanske hon stukade sig lite då? eller så snubblade hon för att hon redan hade lite ont??
Hon kan också mycket väl ha fått en stengalla på vägen mot paddocken då det är stora stenar där eftersom dom inte asfalterat ännu och hon rycker till ibland när hon kliver på någon som gör ont. Men jag tänker att hon inte skulle behöva vila på benet om det är en stengalla? 
 
Vänta och se är vad jag kan göra just nu. Det är inte min starkaste sida. 
 
 

Dagarna innan tävling

Tömkörningen igår bytte jag ut mot ett kort pass i paddocken. Sista tiden har jag inte alls fått till känslan i traven. Dansa har sprungit ifrån mig och vart väldigt ostadig i formen. Tittade igenom filmer och insåg hur fårt jag börjat rida i traven, hon kutar på och jag försöker störa så lite som möjligt bara. Och det funkar ju inte, inte så konstigt att jag hade en nästan omöjlig känsla till att kunna styra runt ett program. 
 
Dansa var fin i uppvärmningen och början på nedsittningen, men så tog jag en paus och satte på musik i fickan. Det blev hon lite spänd utav och bråkade sedan några varv, jag upplevde att det var när jag inte lät henne springa iväg och hon inte ville ta halvhalterna som hon började diskutera. Det är nästan enbart i traven som vi har diskusioner i den senaste tiden. När vi tagit oss igenom det så blev hon finare än på väldigt länge i traven. SÅ fin! Vi red igen travdelen i LB:2an och sedan avslutade vi direkt. 
 
Idag red vi på banan igen. Dansa snubblade med något bakben ett par gånger i onsdags när jag red och jag tänkte att hon kanske var extra trött efter vårt galopp-pass. Igår och idag lade jag märke till att hon vilade oftare på vänster bakben än höger och det har jag aldrig reagerat på förut, så direkt började hjärnan spinna iväg. Det kände aldrig något när jag red. Hanna kikade på både rakt och böjt spår och kanske att hon är något hastigare i vänstra bakbenets rörelse ibland, men det är vädligt väldigt svagt och diffust i så fall. Hon diskuterade mer idag och det var garanterat eftersom jag kände efter så mycket. Det släppte och hon blev superfin. Då tog jag en paus och "skrittade till tävlingsbanan" (Haha, ja efter pauserna testar hon ofta igen och jag blir ju så illa tvungen att pausa innan start. Tror inte domare gillar om vi kommer insladdandes på bredsida ;) 
Hon testade och jag red igenom det och tog sedan en paus till och efter den flöt hon på fint på en gång, om än lite för fort till en början. Därefter pausade vi igen och red sedan igenom programmet, utan att hon testade något. Hon var istället HUR fin som helst! Behöver sänka tempot lite mer i traven, men hon var så lättriden! Galopperna var underbara men det har dom vart ett tag nu.

Så om det skiter sig imorgon så ska jag glädjas åt dagens ridpass åtminstone! 
 
 

Galoppträning

Min dag började apdåligt när jag kommer ut i köket och inser att jag glömt maten framme, som jag lagade igårkväll. Gick in och grät en skvätt hos Viktor stackarn som fick ett väldigt förvirrande uppvaknande. Haha. Efter att ha frågat massvis av människor under dagen så bestämde jag mig för att testa äta det ändå (det var pga att det gällde kyckling som jag var orolig) och än är jag inte dålig. Peppar peppar! 
 
Dansa och jag var ute och skrittade igår, vi red upp till parkeringen på berget och när jag testade trava någon kort sträcka så insåg jag att hon var sjukt pigg, trots hårdträningen kvällen innan. Jag älskar hennes pigghet men jag är fullt medveten om att det blir svårare att styra runt ett dressyrprogram med det där överskottet på söndag. Så idag var vi ute och jobbade hårt. Vi red på Landavägen och vände innan grustaget. Där är det backe upp och backe ned, så uppför galopperade vi. Det var väldigt länge sedan vi red in där men Dansa var med tanke på det ovanligt avspänd och jättefin. Jag red i dressyrsadeln för att kunna träna på att sitta ner i traven trots piggheten eftersom hon inte blir arg lika lätt på uteritter. Hehe. Hon är såklart ännu svårare att få till lugn dressyrtrav utan att vilja ila iväg ute och därmed kör hon upp huvudet och jag studsar järnet. Jag FATTAR inte hur jag (eller någon??) ska kunna sitta totalt avslappnad i den där spända traven?! 
Vi samlade ihop oss ibland också så då gick det ju bra, men det var ju i den där andra traven jag behövde öva och den övningen gick inge vidare som sagt. 
 
Hon var som sagt fin annars och jag vet ju med mig själv att det var överkurs att rida nedsittande trav på uteritt just nu med den här energin, så det känns inte så jobbigt. 
 
Istället för vilodag imorgon så får hon jogga en kort stund på töm. På lördag rider vi ett checkpass på banan och på söndag är det tävling! Efter ett uppehåll på 8 månader. Jag har bara ett enda mål och det är att rida avslappnat och att vi tar oss igenom programmet utan att bli fast i något bråk. Okej, det blev 2 mål. Sen ska vi ha roligt såklart! 
 
 

Näst sista

Igårkväll var vi på nästsista träningen för Patrik innan hans 8 veckor långa semester (!!) Han är dock så värd den så jag ska inte vara sån! Men lite jobbigt känns det allt ;)
Uppvärmningen på egen hand gick jättebra. Hon testade två gånger precis i början men sen rullade hon på så fint och avslappnat. Dock otroligt pigg. 
När träningen sedan startade och jag satte mig ner så fick jag inte ordning på torpet förrän efter x-antal snurrar och 5 minuter (vilket är avsevärt kortare tid än tidigare i och för sig) Jag valde att ta igenom problemet i nedsittning istället för att safea och börja rida lätt igen. Det är så tydligt att problemet sitter i den onda cirkeln som blir när Dansa blir pigg och inte är mellan hjälperna, så hon drar upp huvudet och kutar på - jag får otroligt svårt att sitta avslappnat och samtidigt göra alla halvhalter och gudars vet allt och då blir hon arg och nitar. Jag började i fel ände också då jag började ställa henne i halsen istället för att hålla henne rak på yttersidan, undan för innerskänkeln och framme för ytterskänkeln, och när jag fick ordning på det så slutade hon diskutera och ville samarbeta med mig. Vi höll oss också ifrån väggarna för då blir jag tvungen att rida mer med ytter och jag märker tidigare på henne att hon tänker nita.
Vet inte varför jag får för mig att det ska vara lättare om hon är lite böjd i kroppen när hon blir sådär pigg och springig?
 
När vi fått ordning på oss så fortsatte vi att rida runt en massa krumelurer och vägar i trav och galopp. Patrik lät mig rida på fritt och sa åt mig att jag måste släppa allt och bara rida på den känsla jag faktiskt byggt upp under de här åren. Jag måste lita på den och inte börja tänka för mycket. 
Dansa blev superfin i framförallt galopparbetet där vi red lite förvänd. Vi klarade enkelt en serpentinbåge i den högra (P sa att jag skulle göra mjuka längs långsidan, men jag missade det där sista orden så vi gjorde vanliga över hela banan. Haha). 
Vi kan hålla en mycket mer rund och kortare galopp nu men Dansa blir trött ganska fort då den är ny så hon började dyka. Då fick jag tänka framåt samtidigt som jag lyfte lätt med händerna, och vips så var manken uppe igen.
Traven var lite överilad till stor del, men även där fanns det fina ljusglimtar. Jag måste sänka tempot lite där så blir det nog bättre för oss båda. Lättare för mig att hålla ordning på allt och Dansa får ta i lite mer med bakbenen. 
Vi red mycket övergångar galopp -trav och nedåt blir det såå svårt men vi fick till några riktigt bra på volt i båda varven. Även riktigt fina fattningar. Men det krävs 100% avslappning av mig om jag ska få det av henne. Helt sjukt vad känslig hon är, jag har inte riktigt fattat det förrän sista tiden. 
Red några galopp - skritt också som gick riktigt bra. 
 
I avtravningen så var jag noga med att sänka tempot så som jag fick göra för Marie. Glömde bort det under träningen, men ska komma ihåg det till nästa gång jag rider på banan. 
 
Noa låter Samson hänga med de andra nu. Tror hon är glad att få lite avlastning. Haha.
 

Soffan hela dagen

Jag låg i soffan och halvsov nästan hela dagen förutom promisar med Sune, och värken försvann i ansikte och resten av kroppen. Så jag tog på mig ridkläderna ifall jag skulle orka rida, utan för stor risk att förstöra för morgondagens träning. Hade jag inte haft den framför mig skulle jag ridit utan att fundera. Hehe. 
 
Bestämde mig ett kort träningspass eftersom jag så gärna ville att Annikas syster Marie (hon som har sina fina tävlingshästar uppstallade hos Martin Ågevall i Stockholm, dit vi var i mars) skulle få se Dansa lite mer in action och om hon hade lite tips till oss. Hon hade massor av bra saker och tips att dela med sig av så träningen blev väldigt bra och uppskattad från oss. 

Jag värmde upp ensam innan dom kom och Dansa var superfin utan några diskussioner alls. Men när dom sedan kom och jag skulle börja jobba riktigt och sitta ner så märkte hon direkt på mig att prestationsångesten smög sig på och började diskutera lite. Därefter testade hon lite snabbt efter varje paus som vi tog, och det är som Marie säger; vi behöver öva på att pausa. 
Fick tips om en väldigt bra uppvärmning som hon fått från Martin som dom alltid gör - rida på stor volt och göra övergångar skritt - trav - skritt och sedan trav - galopp - trav i båda varven. Där hästen ska vara uppe och rund för innerskänkeln och avslappnad i formen. Gick riktigt bra faktiskt. Avslutade direkt hon gjorde det bra för att inte fastna i att nöta. 
 
Därefter tog vi tag i övergångarna på diagonalerna som jag jobbade med i lördags. Insåg att jag från start rider alldeles för fort in på dom. Vi bröt isär momentet och red först bara avbrotten och fortsatte sedan trava och därefter bara fattningsdelen innan vi lade ihop allting. När Dansa började rusa på så tog jag in henne på en 10m volt där hon fick gå tills hon var tillbaka hos mig och väntade, red hela tiden med korta, snabba halvhalter (blir lätt kvar en sekund för länge). Vi fick till några riktiga fina och bra diagonaler! 
 
Efter det avslutade vi eftersom vi ska träna för Patrik imorgon och jag ville inte ta ut mig för mycket.
När vi sedan avslutade och jag travade av så bad Marie mig att rida långsammare och wow vilken trav hon fick! Det swungade härligt där uppe i sadeln. Jag måste bli ännu mer noggran med att inte rida för fort, utan våga minska tempot. Bjudningen sitter bra nu så jag får vara försiktig med att inte bli jagande. Det ger ju ändå aldrig något för bjudningen.

Marie var på mig mycket om min nedrans högerhand som jag lägger omkull och pekar ut armbågen. Jag har glömt den ett tag då Patrik fokuserat på annat, men gud vilken skillnad det blir när den kommer in! Hanna får vara som en hök på mig nu för den ska utrotas.
 
Marie tyckte Dansa var en trevlig häst (trots att hon visade sin dåliga sida också) med bra gångarter och att hon var lydig, så det var himla roligt att få höra! 
Nu ska jag bara övertala henne att ha lite mer träningar för oss när hon är här och hälsar på i framtiden ;) 
 
 
 

Sjuk

Dansa fick sin skrittdag igår så vi red till skogen i Norrsätter och bara traskade på. Stigen där var väldigt bra nu men tyvärr så låg det ett litet träd över precis innan åkern så vi fick vända. Jag försökte flytta på det men fick inse att jag var både för kort och klen. Dansa var pigg och glad och traskade på i stor och härlig skritt hela tiden. 
 
Ju längre dagen gick igår ju mer började jag känna av en förkylning, igen (!!!!). Har sovit så dåligt i natt och trycket över bihålorna är så jobbigt. Jag blir helt knäpp av att hela ansiktet värker, får nästan panik. Jag har ingen feber och nu har trycket i ansiktet släppt, så det svider bara i halsen och värker en del i kroppen. Ikväll kommer Annikas syster och skulle hjälpa mig lite med ridningen och imorgon jobbar jag hela dagen och sen tränar för Patrik kl 21. Vi är då hemma från stallet vid halv tolv, så det är en tuff dag. Jag MÅSTE vara frisk då! 
 
 

1 års kalas och fin häst!

I fredags vilade Dansa och vi var och firade vår lilla Alvin (Viktors systerson) som redan fyllde 1 år. Helt galet vad tiden går fort. 
 
Igår red Dansa och jag ett dressyrpass i paddocken och jag bad Annika komma, dessutom så var ägaren till gården ute och grejade, och hon hade en barnfamilj där så alla samlades runt banan och kollade på. Jag försökte verkligen koncentrera mig på mitt och inte få prestationsångest och bli stressad. Det fungerade överlag bra men tog några varv innan jag kom in i det och sedan tappade jag det någon kort stund ibland. När jag tappar ridningen så är det ingen som går miste om det för Dansa faller isär åt alla håll och kanter, älgar på och vinglar massor (det blev dock aldrig så illa att Dansa sa upp sig med en tvärnit)
Riktigt bra träning för mig! Haha. Det lät mycket i tågrälsen, det gungades precis utanför banan, barnvagn åkte fram och tillbaka och vattenkärror kördes. Dansa reagerade lite någon gång precis i början men annars litade hon på att jag hade koll på läget. 
 
Redan från start så upprepade jag i mitt huvud att släppa alla krav och vilket resultat det ger. Att det kan vara en psykisk spärr som förstör det fysiska så kraftigt tycker jag är häftigt. Dansa testade första varvet så jag snurrade kanske på 3 olika ställen men sedan var det helt bortblåst. Så ärligt framme, uppe och runt innerskänkeln och så mjuk och fin! Vi kan dessutom utnyttja hela banan utan spänning sen några veckor tillbaka.
Vår svåraste uppgift just nu är avsaktningen från galopp till trav och speciellt då det ska göras på en diagonal i programmet vi ska rida nästa helg. Ann hjälpte oss med tips och lade en bom precis i början av diagonalen för att Dansa skulle bli tvungen att sätta sig mer och det hjälpte.
Problemet som blir är att Dansa blir så taggad och bara väntar på att få fatta galopp igen, jag får henne inte runt nya innerskänkeln och då blir hon bara spikrak och kutar på i 290. Hehe. Vi provade också lägga en volt, sakta av till skritt och nu kom jag på att jag ska testa flytta henne i sidled. Just den här delen gick sådär, vi fick till det helt ok någon gång men det är något vi får jobba vidare med. Jag blir så glad över att hon är så framåt och positiv så jag skrattar mest. 
 
Red också lite öppnor och slutor som faktiskt gick riktigt bra! Framförallt öppnorna. Dessutom så red jag LA:3ans förvända väg i båda galopperna och det gick hur bra som helst även i höger varv. Jag blir fortfarande lika glad varje gång vi klarar förvänd i höger överhuvudtaget och nu börjar vi kunna göra det med lite mer kvalite också. 
 
Efter ridpasset så släppte vi ihop alla hästarna tillsammans med Noa och Samson ute på stora, och det hade inte kunnat gå bättre. Winston bara traskade runt och letade mat medan Dansa joggade lite och Noa jagade henne någon kort sträcka några gånger, men aldrig något stressigt. 

Vi avslutade kvällen hos några kompisar i Färila med grillat. 
 
 
 

Ihopsläpp med lillbrorsan

Idag testade vi att släppa in Dansa till Noa och Samson. Dansa struntade blankt i dom och gick direkt till maten. Haha. Men Samson blev nyfiken så Noa var inte sen med att jaga bort Dansa innan han hann fram. Dansa försökte hålla sig på sin kant men Noa gick ändå dit och visade vem som bestämde ibland. För säkerhetsskull.
Det blev dock bara något enstaka luftsprång emot henne och annars bara några meters jagande, så det gick väldigt lugnt till. Hon var bara där inne ca 10 min och Dansa kom gladeligen till mig när hon skulle få komma in därifrån. Haha lillhjärtat. Känns lite i hjärtat när någon är taskig mot henne även fast det var väldigt väldigt milt. 
 
Dansa och jag var sedan ute och galopptränade. Ska ge mig in efter Landavägen framöver och utnyttja de bra backarna där men jag gruvar mig lite för att rida där ensam då det är långt in i skogen. Idag red vi till sågen och Dansa var hur fin som helst! 
Pigg men så lyhörd! och jag fastnade inget i armarna idag heller (!!!) Vi varvade mellan att bara rulla på i arbetsgalopp och att göra övergångar galopp - trav - galopp då det är svårt! Dansa blir så pigg och vill rusa iväg och ur form när vi går ned till trav. Dessutom så har jag ju lite svårt att fatta galopp från trav. Så det var bra träning!
 
Jag har också hittat en anledning till varför jag tycker att galoppkvaliten blir sämre när jag rider i hoppsadeln än i dressyrsadeln (jag har inte kopplat det till sadlarna förut utan uteritt och hoppning, men det är ju då jag har hoppsadeln). Jag är nämligen inte lika följsam i sätet när jag rider i den. Insåg idag att jag måste vara mer rörlig i bäckenet så att jag kan röra mig med i sprången och wow vilken skillnad det blev när jag inte "bromsade upp henne"! Det kändes som att Dansa bah - men tack, nu kan jag röra mig ordentligt! 
 
Lika häftigt varje gång jag inser att så små detaljer kan göra sån skillnad. Det är lika i övergångarna som lätt blir lite spända och ur form. Jag tror det kommer ge med sig när jag fått tillräckligt bra kontroll på min rörlighet precis i övergången. 
 
 

Slappisdag

Igår fick Dansa en slappisdag då vi red ut på långa tyglar. Hon var på sitt lite luriga humör och med väldigt mycket energi så det kändes lite spännande faktiskt. Haha. Vi red till Hembygdsgården och det flög snö halva vägen. När vi vände hemåt så valde jag att korta tyglarna för att aktivera henne lite mer ändå för hon hade lite väl mycket bus i kroppen och svårt med koncentrationen. 
Hon fick jogga på i låg form och manken var ganska snabbt på plats så hon kändes superfin. Dock så fick jag sitta och proa hela tiden för hade hon fått välja så skulle vi kört mellantrav hela vägen hem. Haha. Tog en kortare galopp också som var superfin tills hon tittade till på något och nitade. Hon var superlätt att flytta för skänklarna. 
 
Trots ett lurigt kryp i kroppen så var hon snäll, superfin och lyhörd och jag lyckades riktigt bra med att inte bli hållande i handen trots piggheten. Jobbade med de dör blixtsnabba hjälperna som jag gjorde på tisdagens träning. Lyckades dock inte riktigt lika bra som jag vill i galoppfattningarna, blir lätt lite stel i kroppen och kvardröjande med skänklarna och det bromsar henne lite. Men jag tränar på det fullt medveten varje gång så det släpper nog snart hoppas jag.
 
Winston öppnade dörren från hagen i tisdagskväll så nu har vi skruvat dit ett extra lås.
 

Lycklig!

Dressyrträningen igår slutade magiskt! Dansa har gått bättre men jag fick höra så fina saker så jag blev alldeles pirrig av lycka.
 
Dansa började diskutera redan i traven under uppvärmningen. Jag snurrade henne och travade vidare och det kom nitar lite här och var, lurigast är att lämna väggen. Även denna gång bråkade hon betydligt mer än vad hon gör hemma, där släpper det fortare och sedan blir hon superfin. Patrik bad mig att hålla mig borta från väggarna och sa hela tiden åt mig att släppa alla krav och bara rida, (vara supernoga med att bara ta blixtsnabba halvhalter med handen och likadant med skänklarna) så jag joggade på i lägre form och lättridning och ganska omgående så kunde vi lägga in rörelser såsom skänkelvikningar och mycket volter.
 
När jag sedan satte mig ner så kom det nitar här och var igen. Jag har sedan några månader tillbaka börjat snurra henne i detta eftersom det löste uterittsproblemen. Men igår bad P mig att göra det innan hon hunnit stanna upp riktigt och med mer energi för att hon skulle komma ur snurrarna med tänk framåt. Det tog max två varv innan hon skyndade sig ur dom och vi kunde fortsätta där vi var (ist för att hon ska hinna stanna, dra i tyglarna, stampa och åla runt innan jag börjar snurra henne och när vi väl kommer iväg så har vi tappat allt). Även fast hon fortsatte diskutera så blev det inte alls samma avbrott i jobbet och efter en stund så var det nästan så att hon bara testade lite halvhjärtat med en hytt innan hon fortsatte med spetsade öron framåt. Knäppgök.
 
Vi red sedan igenom LB:2an och det gick bra. Jag red bra vägar för en gångs skull och Patrik fortsatte säga åt mig att släppa alla krav och bara rida. Inte tänka, bara göra. Efteråt så frågade P vart den där ryttaren kom ifrån?! Han var helt förvånad över att jag helt plötsligt började rida så bra. Han sa att jag gjorde allting helt rätt - satt i rytmen och balansen mitt på hästen, var mjuk och följsam och Dansa bara växte. Han bara överröste mig med beröm resten av lektionen så jag blev helt paff och lycklig såklart! 
Jag fortsatte rida efteråt och red lite öppnor, skänkelvikningar och galoppfattningar och Patrik frågade ganska direkt om det är såhär jag rider hemma. Jag tänkte en sekund och svarade ja. Han sa att det syns att Dansa känner igen sig i din ridning nu. Och sedan utbrast han lite frustrerat att det är ju såhär jag försökt få dig att ta fram hela tiden!! Haha. 
 
Jag har inte tänkt på det tidigare mer än att allt känns så svårt och går så dåligt på träning/när folk ser på nu sedan en tid tillbaka men allt känns så bra när vi rider ensamma eller med Hanna. Jag har så höga krav på mig själv att jag vill visa att vi faktiskt kan, men det ger mig prestationsångest och sätter omedvetna spänningar i mig. Dansa märker såklart av dom på två röda! 
Hon testar ju oftast i början på ridpassen hemma också men det är då mycket färre gånger och det är lika där. Jag VILL så gärna knäcka koden som gör att hon inte ifrågasätter så det blir en stress i mig, men den släpper så mycket fortare när jag inte har press över att jag ska behöva visa för någon som tittar på eller som på träningarna för Patrik - då jag verkligen inte vill hålla på med sånt trams utan vill kunna lära mig nya saker som vi kan ta med oss hem och träna på. 
 
Det blir tydligare och tydligare att hennes diskussioner i början av passet beror på små små spänningar hos mig, för så fort jag "bara rider" så slutar hon, men det är lättare sagt än gjort. Däremot så kan hon ju diskutera om andra saker också. En bra bit in i träningen när jag skulle rida öppna så ville hon inte ta innerskänkeln utan körde sin protest, men jag var snabb som attan med snurrarna så vi fick aldrig något stopp och efter några gånger så flyttade hon sig jättefint. 
 
Prestationsångest är en riktigt klurig grej alltså. Den är onödig och bara förstör, men SÅ svår att få bort. Men min förhoppning är nu när jag insett hur mycket den förstör, att jag ska kunna jobba bort det. Dansa gick inte så bra som hon kan göra igår, men jag red exakt så som jag ska och försökte lösa uppgifter och svårigheter precis som P skulle ha gjort själv. Hans fina ord och framförallt reaktioner på min ridning igår gjorde otroligt mycket för mig och gav mig så mycket extra kämparglöd! Jag är faktiskt stolt över mig själv för nu vet jag att jag har det i mig och att jag jobbar helt rätt hemma, så nu ska jag bara ge mig tusan på att kunna göra det bland folk också. 
 
 

Hackamore

Har haft ett hängande länge men inte tagit tag i att testa det då jag vill göra det på inhägnat område men inte velat "slösa" ett träningspass. Idag passade det dock bra med en lugn jogg på banan så det åkte på. Skritten dit och hem gick utan problem trots en livsfarlig karl som plockade ihop buskar. Två tjejer på gården som såg att Dansa var rädd ropade - vi gömmer oss bakom träden så slipper hon se oss! 
Haha gulligt. Men inte riktigt så effektivt. 
 
Det här med hackamore var inte något jag föll pladask om man säger så. Började med att jag, såklart, klantade míg när Dansa stannade en del de första 3 varven. Jag snurrar henne då och glömde bort att man inte kan ta ledande tygeltag hur som helst på hack, så skänkeln vände sig utåt.. det var inte så bekvämt hälsar Dansa. Jag fick hoppa av och vinkla tillbaka den innan vi kunde rida vidare. Kort sagt så hängde hon sig i det i vänster varv och i höger varv stretade hon (kan nog vara för att det var på den sidan den vinklade ut sig?) emot innertygeln, och jag saknade att kunna ta ledande tygeltag!! 
Vi rullade på ett tag i trav och galopp och bortsett från formen så var hon framme och fin för benen och vi varvade mellan fyrkanten och volter. 
 
Jag är glad att vi inte har munproblem och måste ha hack, hehe. Dansa var ganska konfunderad över den annorlunda känslan och trycken så jag tror nog hon vänjer sig mer med tiden. 
Min plan har dock vart att jag ska kunna ta det när vi skrittar ut och det kan jag ändå tänka mig! Bromsen funkade bra och det är ju huvudsaken ;) 
 
Bild på lillen som fick prova riktig grimma för första gången idag. 
 

Tappsko och skogsstigar

Dansa hade en tråkig överraskning igår när jag tog in henne från hagen. En liten barfotafossing på höger fram! Vi fick byta ut galoppjobbet mot enbart mysstund istället. 
Varje gång det händer så tänker jag att det är så typiskt att det händer just den dagen för jag var så sugen på att rida. Men vid närmare eftertanke så är jag ju sugen på att rida varje dag så det skulle vara svårt att pricka en dag då jag skulle bli glad för att slippa. Haha.
 
Vi lyckades hitta skon för en gångs skull (en tappsko från i höstas hittade Annika nu i veckan uppe i lillhagen där vi rört oss massor i vinter, så svårt att få syn på dom! Jag önskar varje gång att jag hade knallrosa skor). Ted kom och slog på den i morse och vi bestämde oss för att rida ut med Hanna och Winston. Vi var ute och skrittade i nästan 2 timmar och utforskade stigar uppe på berget, men alla tog fort slut i intet eller avslutades vid en bäck som inte gick att ta sig över. Så synd! Vi gick in på en liten avstickare med stig där det finns en bäck vi hoppat för ett par år sedan. Dansa tog världens monsterhopp över i vanlig ordning. Haha. Det är alltid spännande att se ifall hon kommer ta i jättemycket eller jättejättemycket! 
 
 
Jag var helt slut när jag kom hem från stallet men tvingade mig iväg och handlade. När jag kom hem så hann jag bara påbörja maten innan jag råkade lägga mig i soffan och ta en tupplur med Sune. När jag sedan tagit mig i kragen och gjort klart maten så inser jag försent att jag haft i räkor som gick ut för tre (!!!!!) veckor sedan. Så det var bara att slänga allt :)))) Sååå idag har jag handlat helt i onödan, spolat ner pengar i slasken och slösat massor av tid. 
Först ville jag bara skita i allt men så insåg jag att det inte ger mig någon mat i veckan. Så jag kavlade upp ärmarna och grävde fram ingredienser till en köttfärssås istället. (Tack gode gud att det fanns ingredienser hemma!)
Nu har jag äntligen slängt mig nyduschad i soffan och tänker inte röra på mig mer idag. Vi ska kika vidare på Rebecka Martinsson. 
 
 
 

Stor tjej

Idag fyller min allra bästa vän 7 år!
Trots att vi haft en väldigt krokig väg där vi inte litat på varandra alla gånger så har vi svetsats ihop till ett oskiljaktigt team. Vi har lärt vandra så otroligt mycket samtidigt som vi också lärt oss tillsammans. Den problemfria och genomlyckliga känslan av frihet och kärleken till en vän som jag har till Bronzac trodde jag inte att jag skulle få uppleva igen och det har känts så tomt från det att jag slutade rida honom. Men nu har Dansa och jag tagit oss dit och jag vågar knappt tro att det är sant. 
 
Jag är så tacksam för att jag får vara hennes människa och det finns inget jag inte skulle göra för Dansas skull. Min krigarprinsessa ♥
 
 
 
 

Markarbete

Igårkväll hade Hanna och jag markarbetsträning igen. Jag byggde upp 3 studs - 1g - oxer och sedan bara några bommar samt 3 cavaletti på marken. Vi hoppade igenom kombinationen ca 5-6 gånger och det gick jättebra varje gång. Jag tog bara 6m mellan studsen och oxern men hade vart bättre med 6.5 såg jag på filmen sedan. Har glömt att ta med mätpinnen som jag gjort iordning men gissar på att oxern låg runt 75cm. Jag gillar känslan av att inte sträva efter höjd utan istället bara koncentrera mig på bra ridning. Jag tror de här träningarna kommer göra oss så gott. 

Vi red lite tightare svängar och lite volter på de andra bommarna och även på cavalettin. Gick riktigt bra! Jag behöver öva på att ha Dansa hos mig så jag kan ta oss dit vi ska utan att allt blir hastigt och flängigt. Haha. Speciellt efter hinder, men nu börjar vi med upphöjda bommar först eftersom vi börjat i fel ände tidigare. 
 
Dansa protesterade en del under framridningen idag innan det lossnade och sedan kom en liten protest efter varje paus. Tråkigt att jag tappade det som var så bra sist, men hon var riktigt fin så fort det släppte vilket det gjorde fort varje gång. Jag är så glad att jag lyckas få så bra ridpass och så bra svängar som vi klarat, utan sporrar. 
Efter vi hoppat klart så red jag lite öppnor som blev halvbra för jag har svårt att sitta i hoppsadeln så min kroppskontroll är inte den bästa. Haha. Men det gick faktiskt mycket lättare när jag var noga med att "släppa knäna". Vi red en förvänd högergalopp från en volt tillbaka och sedan ett helt varv, hur stabilt som helst och i bra galopp. Bästa någonsin!! 
 
Hanna har skaffat en klickgrej till sin telefon så hon kan ta kort på avstånd. Vi är dock inte så bra på att ställa upp oss så alla kommer med i bild! Haha
 
 
 

Dressyrträningen

Vi hade inte tränat sedan innan vilan, 17 mars så det var väldigt efterlängtat. Jag åkte dit med vetskapen om att det kan ha satt sig en del i huvudet på henne sedan bråken sista gångerna vi vart där, så att jag inte skulle bli för besviken ifall det inte gick lika bra som det gjort hemma nu. Men hon protesterade bara en kortis i början av traven under framridningen och sedan gick hon superfint! 
 
Träningen bad jag att få börja med galoppen för att det vart lättare med traven efteråt nu i slutet då galoppen gått så bra. Jag försökte lossa henne i innersidan som jag gjort nu i slutet men efter två varv sa Dansa NEJ. Hon protesterade några gånger under några varv, tills Patrik sa åt mig att göra yttersidan rak så jag kan fånga upp energin där. Samma stund som jag gjorde det så blev Dansa jättefin, så då blev jag förvirrad över mitt innertygel-tänk igen. Tills jag insåg att felet låg i att jag bara jobbade med innerhanden och glömde innerskänkeln, som är det viktiga. 
Vi galopperade bara på fyrkanten för att hitta den bra galoppen i båda varven och sedan ligga och rulla i den. Jobbade hela tiden genom hela träningen med 3 stegen, vilket jag alltid ska göra på alla pass. Nu för tiden kommer jag oftast ihåg det större delen. Gjorde någon volt i båda varven som gick riktigt bra. Även där fick jag vara noga att inte böja henne och runda för inner vilket gör volterna så mycket mer stadigare. Förut har jag alltid tappat allt och vi har blivit framtunga. 
 
I traven sedan var Dansa så kvick och framme så jag hann nästan inte med. Haha. Jag glömmer rida och Dansa bara kutar på. Vi började med öppnorna och dom gick sådär. Jag tog inte igenom halvhalterna riktigt så hon tvärade inte så mycket, men vi fick till det några meter ibland. Därefter jobbade vi med diagonala slutor och det har vi bara provat på en gång förut tror jag. Även där måste jag vara noggrann med halvhalterna på yttertygeln och våga flytta bak skänkeln mer. Då blev dom riktigt fina! Vi gör dom dock svaga till en början. 

Vi red bara 15min och Dansa var hur fin som helst direkt efter att vi tagit oss igenom protesterna i galoppen där i början. Jag har haft svårt att komma ner i sadeln i traven nu i slutet men när P bad mig att släppa knäna och vinkla ut dom en aning så att underskänkeln blev stadig mot Dansa, så blev det så mycket lättare! Eftersom jag satt bättre så slappnade Dansa också av helt och därmed hamnade vi istället i en positiv cirkel. 
 
 

Sent träning

Tränade dressyr 21 ikväll vilket innebär att jag var hemma strax innan halv tolv från stallet. Träningen gick så bra så det gör ingenting!
Dansa fick äntligen hälsa på lillen idag, över staketet. Gud så nyfiken hon är på honom. Han fick prova ha grimma på sig första gången idag och han har blivit ännu lite mer bekväm med oss människor. Tidigare har han mest njutit av att bli kliad på rumpan, men nu tycker han att vi gärna kan klia på halsen och i ansiktet också. 
Han har sett att mamma äter hö så det testar han också. Petar in det i lilla munnen och spottar ut det lika fort, men med är med stor entusiasm så det ser sjukt gulligt ut. 
 
 

Lillbrorsan

Jag hann inte ens publicera mitt inlägg i lördags innan jag fick ett mms på en nyfödd liten isabell-hingst. Allt har gått bra och vi har levt lite i en fölbubbla de här två dagarna. Haha. Jag hämtade upp Hanna och vi åkte till stallet och fick se när han lärde sig att stå på de där långa rangliga benen. Det blev några vurpor innan han knäckte koden, men sen stod han där och gäggade stolt. Dansa som då äntligen förstod vad som hände i boxen mittemot blev helt till sig men lugnade ner sig fort.
Han har fått namnet Samson och idag fick han och Noa komma ut en liten stund för första gången. Lite läskigt och konstigt var det att lämna boxen men snart så tuffade han till sig och behärskade den lite mer kuperade marken i hagen och kunde springa lite grann. Noa hade fullt upp att hålla koll på lilla trollungen, och Dansa stod och tittade längtansfullt på, på andra sidan staketet. 
 
Dansa var helt slut igår. Det är jobbigt att få en lillebror mitt i natten och det tar ganska mycket på henne vid förändringar. Hon låg och sov i solen på förmiddagen så vi skrittade bara ut en sväng med Hanna och Winston till Norrsätter. Idag var hon piggare och mer utvilad men vi skrittade ut med dom idag också, eftersom vi ska på dressyrträning imorgonkväll så vill jag att hon ska vara helt utvilad både fysiskt och psykiskt så att vi får ut maximalt av den. Hoppas nu bara att inte bråken sedan de två senaste gångerna sitter kvar i henne.
 
 
Idag red vi ut på Eh och vädret var helt underbart! Sol och vindstilla med kanske 10-15 grader. Dansa fick skritta på på långa tyglar bortåt och sedan red vi lite öppnor och skänkelvikningar på hemvägen, bara strecha igenom lite under en sträcka. Vi travade från bron till tåget och red då massor av övergångar och de flesta blev riktigt bra! Lite för taggad på slutet så jag tappade ridningen lite.