Vattenpölar och funderingar

Igår var det flera åskoväder här som snurrade runt. Hanna hamnade mitt i ett när hon red. Hon la ut en insta-story att vädret var perfekt för ridtur och sen 10 min senare när hon vände hemåt och såg att kolsvarta åskmoln gömde sig bakom hennes rygg så gjorde hon en ny film och ångrade sig lite. Haha! Mindre roligt var att det bröt ut rejält innan hon var hemma. Fy vad otäckt, jag är glad att jag inte var med. Jag red ett par timmar senare än henne och hade inte en tanke på att det skulle kunna komma mer oväder, så vi hade bara tur att vi klarade oss. För väl hemma i stallet igen såg jag åskmoln komma närmare och närmare. Phuu. Tre oväder var det innan kvällen var slut. Passade perfekt med en tur till Skärså och middag på Albertina med Viktor, mamma och Anders. Så nu är semestern invigd med underbar mat! 
 
Dansa och jag red till sandgropen inne efter Landavägen igår i alla fall. Hon var lite långsam i början som vanligt så jag lät henne göra lite travövergångar på hellånga tyglar och då vaknade hon till och sedan var hon pigg som en mört hela tiden. Vi galopperade massor och eftersom det var massvis med vattenpölar så försökte jag sikta in oss på alla vi kunde. Dansa fick massor av beröm så fort hon inte väjde allt för mycket och hon fattade grejen nästan direkt och började söka sig till pölarna för att få beröm. Haha så himla söt!! Älskar känslan hon ger när hon blir sådär mallig! Vi busade mest som ni kanske förstår men jag var ändå noga med att hon skulle vara undan "innerskänkeln". Planen var konditionsträning och det blev det! 
 
Idag var vi bara ut och joggade lugnt som mellanpass inför morgondagens dressyr. Tävling på fredag så veckan är planerad inför det. Jag är ju orutinerad och blir ofta osäker på vilka system/metoder jag ska använda mig av för att komma vidare i utbildningen. Eftersom Dansa gärna protesterar om något inte är skönt eller roligt så gör det att jag blir osäker på om jag kanske borde göra på något annat sätt. Vår största akilleshäl sen en tid tillbaka är igångsättningar efter skrittpaus på lång tygel. Jag har ju testat det mesta där men inget fungerar egentligen superbra, förutom att låta henne skrutta iväg på långtygel med huvudet i vädret, men så vill jag faktiskt inte ha det. Inne på tävlingsbanan är det lugnt för precis innan dess får hon ingen skrittpaus, men jag vill ju i träningen hemma kunna jogga iväg i avslappnad form utan bråk. 
Jag har nu bestämt mig att ge "undan skänkeln och med mjukt stöd på yttertygeln" en längre chans. Jag förstår ju att Dansa kanske också blir förvirrad av alla mina nya testperioder och tänker då att hon kan slippa. I hoppningen har jag ju struntat hur hon har vart i kroppen när vi kört igång efter pauser men nu ska jag vara lika konsekvent där också, för att det ska vara samma i alla situationer. 
 
Idag körde jag de där igångsättningarna på lösa tyglar (så lösa så jag håller i spännet och det tänker jag inte blanda in i det här testet för så pass kan hon nog hålla isär hoppas jag) som igår och det gjorde henne mer vaken lagom till det var dags att jogga igång. När vi sedan skulle det så testade hon lite att slippa undan mina hjälper, vilket hon gör genom att tvärnita när jag ber henne flytta undan för innerskänkeln på kortare tyglar, när hon sedan sätter fart så kutar hon med huvudet rakt upp i full fart, och när hon inte får det så tvärnitar hon igen. Jag sitter bara lugnt och ser till att inte spänna kroppen eller framförallt armbågarna och fortsätter be om det jag frågat om. Efter några försök så är det som att hon bara - jaha okejdå.
Också blir hon jättefin och avslappnad. Knäppgök. Sedan kan jag göra hur mycket övergångar jag vill tills efter nästa skrittpaus.. Haha.
 
Nej men hon gör det inte efter varje paus utan det brukar släppa en bit in i passet och vissa dagar tar hon det på en gång. Oftast är det i paddocken hemma och sällan på bortaplan. 
 
Hon var i alla fall jättefin under joggingpasset idag trots att det nästan blåste storm. Diket vi hoppar över för att komma till Hårga har jättemycket vatten just nu och Dansa hoppar rejält över. Superkul! Men igår hoppade hon så groteskt stort att jag knyckte till ryggen till och med. Haha. 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback