Smartare ridning

Idag red vi till hembygdsgården igen och jag red smartare idag så det gick bättre. Min första tanke är att Dansa snart är 7 år och hon måste faktiskt kunna göra det jag ber om även om hon är sjukt spänd och tittig. Men samtidigt så har hon vart såhär alla år den här tiden, det är inte bara ridningen som är annorlunda utan hon är det även i hanteringen, framförallt så blir hon upprörd av borstningen. Det är flera hästmänniskor som sagt till mig att hon blir påverkad av väderomslagen och pälsbytet, så jag tänker att jag kanske bara får sänka kraven ett par veckor? Resten av året är hon ju inte alls likadan så något måste ju påverka henne?
A och O för att ens kunna göra något tillsammans med Dansa är att ha henne på gott humör och känner hon sig inte helt bra i kroppen nu så måste/ska/vill jag acceptera det. Det svåra är ju bara att veta om det är så eller om hon spelar mig ett spratt? Men nu är mönstret så pass tydligt att jag faktiskt inte tror det. Även om det garanterat kan utvecklas till det om jag agerar fel.
Min tanke är att byta ut lite ridpass mot tömkörning och uteritterna ska jag inte ha några förväntningar på. Som idag. Blir jag upprörd och försöker peka med hela handen så blir det ändå bara kaos vilket ger risken att det sitter i längre än nödvändigt. 
Håller jag dessutom henne på bra humör så är hon säkert mer positivt inställd på att jag åker och tränar någon gång eller rider något lite mer träningsinriktat pass själv i ridhuset eller på skolåkern där hon inte har hela skogen att hålla koll på. Det här är så svårt. Men jag testar den här varianten i år och ser vad som händer. 
 
Planen idag var att bara skritta så länge jag kände att trav bara skulle ge bråk, men ändå jobba henne så att hon ska fokusera på mig och inte världen runtom vilket hon försöker med. Gränsen är hårfin på om jag råkar låta henne ta över rodret. Hennes huvud går som en kikare ovanför vattnet på en ubåt när hon "ser" eller "hör" något :)) Vi travade ganska långa sträckor ändå och hon var fin, så är jag bara smart så tror jag min plan kommer funka. På hemvägen blev hon sjukt pigg även idag, hon var otroligt spänd vid blå/vita för en människa var ute så där svävade vi snarare förbi. Haha. Det är också bara den här tiden på året hon reagarar så på det.. 
Tog en liten vända upp till parkeringen vid berget och hon var spänd hela vägen, men det brukar hon vara där. Nere och påväg hemåt igen fick hon galoppera av sig lite. 
Vi mötte två bilar efter grusvägen och idag gick det bra igen. Trots att hon var sjukligt spänd över något i skogen när en stor pickup åkte förbi. 
 
Fick använda mig av snurrarna några gånger men hon gick direkt efter varje. Även fast hon är så spänd så hjärtat bultar så traskar hon oftast modigt framåt efter någon snurr. Hon var ändå fin större delen av ridturen idag även om det är ljusår från hur våra uteritter brukar vara. 
 
Såhär hittade vi Hanna och Baltazar när vi kom tillbaka till stallet. Söndagsmys!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback