Humör

Gårdagkvällens dressyrträning gick apdåligt första halvan medan hon var hur fin som helst den sista kvarten. Det är pälsbytartider och Dansas humör sitter verkligen på utsidan just nu. Hon blir upprörd av minsta fel jag gör, och det gör jag ju tyvärr titt som tätt. Lite förståelse brukar hon ju ändå kunna ha, men vi är inne i en ond cirkel vilket jag blev påmind om igår ALLTID händer just den här tiden på året. Mycket väderomslag och pälsbyte vilket stör henne både psykiskt och fysiskt då hon blir så öm i pälsen.
 
Jag började joggingen igår med att rida henne alldeles för stort och med flamsiga armar (sååå frustrerande att jag aldrig kan hitta lagom, nu blev det såhär bara för att jag är så noga med att inte bli fast i armbågarna. Men inget stöd alls är ju lika illa..) När jag sedan började sitta ner så hamnade jag lite i framvikt istället vilket gör att jag inte blir lika följsam i kroppen - missnöjd häst igen. Det här är ju saker jag jobbat massor med förut och hittat rätt i, men så kommer det såna här perioder när Dansa blir svårare och jag tappar allt. I bra perioder så är hon ju mer "där" redan från start och då är det lättare att hitta sitsen, flytet och följsamheten. När jag vet att hon kan vara bråkig så försöker jag göra allt för att undvika det men då rider jag fel istället..
 
Jag måste vara kvick och samtidigt avslappnad. Jag fick helt enkelt rida lätt tills jag hittat samspelet så att jag hade henne mellan hjälperna och framför mig. Jobbade massor med 3 stegs tempoväxlingar och det tillsammans med kvicka hjälper, att jag var avslappnad och gav henne ett stöd att komma ihop sig till så hittade vi tillbaka. Även denna gång. Tack och lov. 
Vi red en del galopp därefter och förvänd i båda varven med volt tillbaka (ser du Linda?! ;) ) och hon var riktigt riktigt fin. Vi klarade den högra utan avbrott ut mot väggen på första försöket till och med. Avslutade med lite nedsittning i traven och några ökningar. Patrik sprang bredvid en gång (inte med spö utan bara helt själv) och Dansa taggade till rejält så jag kunde fokusera på att sitta följsamt utan att störa, och jäklar vad hon travade! Det satt i lite sen när vi gjorde några till själva, men jag börjar studsa när jag ska skänkla också tyvärr. 
 
Idag red vi ut i det härliga vädret till Hembygdsgården. Dansa var inte alls på humör utan tittig och spänd hela vägen bortåt och då stänger hon mig lite uppe på ryggen. Vi fick dock bara ett kort stopp vid häcken-huset idag och hon stannade inte och bråkade någon gång men kändes allmänt opepp. Åkte förbi två bilar utan problem först men senare blev hon "livrädd" för en med takbox och kastade runt och galoppera iväg en bit så den fick stanna. Därefter tog jag ett djupt andetag och skrittade resten av vägen till hembygdsgården. Var inte på humör att riskera bråka efter att inte vara på topp efter gårdagens träning. Hon stannade och stirrade åt alla håll och kanter titt som tätt men jag gör allt jag kan för att avleda henne för annars är det väl snart tvärnit som förra våren.. 
Hemvägen gick hon mycket bättre även om hon inte är sig själv utan lite stressad av omgivningen (?). Vi galopperade en längre sträcka och hon var så pigg så jag lät henne bara rulla på i sitt egenvalda ganska höga tempo. Var fin i traven efter det, men fortfarande inte den där riktiga avslappningen.
 
Har läst tillbaka i arkivet och 2015 red jag i paddocken några veckor den här tiden för det inte gick att rida ut. Var till och med inne på att kanske behöva lämna iväg henne. 2016 var hon typ som nu på uteritter men då hade vi Winston som gick först på de kritiska ställen så vi sköt fram problemet som small till rejält när han blev halt i mitten av mars. Då hade vi riktigt kaos och kom knappt av gården ett tag. Red dock inget på bana under de här veckorna förra året så jag har inget att jämföra med där. 
 
Funderar lite fram och tillbaka på hur jag ska lägga upp det närmaste veckorna. Det verkar ju som att den här tiden verkligen stör henne och vet att jag sagt förut att jag kanske borde lägga vila här. Men det känns inte aktuellt just nu då hon har så mycket energi.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback