Dressyrträning 13 Februari

Under uppvärmningen igår så testade jag en övning jag hittat som ska hjälpa en att rida in dom i yttertygeln. Öppna/skänkelvikning mot väggen på långsidorna. Jag skötte det dock inte snyggt så det blev ostadigt och spänt så Dansa blev upprörd och började bråka. När jag hittade flytet så hängde hon på mina planer och antingen så hjälpte den övningen eller så bara hittade jag ridningen ändå. För vi fick fram flytet i vänster varv! Underbart. 
 
När träningen sedan började så sa Patrik att vi måste ta tag i våra övergångar på riktigt nu. Vi (läs:Jag) har ju vart lite daltig där eftersom hon var svårmotiverad redan under inridningen så jag släpper fram allt och hon slår sig fri såklart. Jag vågar inte riktigt rida i övergångarna för jag är rädd att hon ska bli sur. Men nu är det skärpning med det! Jag ska ställa henne mycket med innerhanden och får till och med bli kvar där precis tills hon kommer igång, så hon lär sig att hon ska vara kvar där men samtidigt vara noga med att ha henne kort på yttersidan (annars faller hon bara in på bogen och kan inte komma upp och iväg). 
När vi började med det jobbet i vänster varv så dök situationen från uteritterna upp. Att hon trycker bogen åt vänster och går ditåt, och böjer huvudet åt höger som en ostkrok. Hon tar heller inte min vänster skänkel i de lägena, så jag fick peta med spöet på bogen för att få in den. Det gjorde Dansa riktigt upprörd så hon försökte backa sig ur och hon piskade med svansen, sparkade med bakbenen och skrapade med framhovarna. Jättearg! Fast jag satt bara där och petade med spöet på bogen och skänklade fram henne och efter en stund så flyttade hon in bogen och sedan testade hon bara någon kortis till innan hon blev hur fin som helst! 
Om hon inte tog min innerskänkel sedan så petade jag med spöet på bogen och skänklade fram henne med båda skänklarna, så var vi tillbaka på banan igen. 
 
Jag fick hela passet jobba på min kvickhet. Aldrig långdragna skänklar för då ignorerar Dansa eller blir arg, jag får heller aldrig låsa armbågarna även om det blir svårt eller om Dansa blir spänd, för det är då hon också blir arg!
Patrik sa att han tror Dansa har gått om mig lite i ridningen just nu. Hon vill ha kvick ridning med nya uppgifter hela tiden och jag måste öva upp mitt sammarbete mellan kvickhet och följsamhet för att matcha henne. För vid det här laget vet vi att om jag får minsta osäkerhet så tar Dansa över direkt. Hon har stenkoll på vart hon har mig, på got och ont. Hehe.
 
I traven fick jag jobba på att hålla både henne och mig kvick och vara noga med att ha henne på ytter men lossa i inner. Svarade hon inte direkt på skänklarna så duttade jag på rumpan med spöet och då kvickade hon till sig direkt. Det är så sjukt hur samma häst kan vara så okänslig när hon är upprörd men så otroligt känslig när man har henne med sig! Jag fick också vara noga med att ha tillräckligt korta tyglar som inte får glida ut i smyg och att jag ska sitta tillbaka med magen. Viktigast av allt hela tiden är som sagt att vara följsam så att Dansa har chans att röra sig. Blir jag spänd/stel så blir hon förhindrad och upprörd så då stannar hon och bråkar. Jag får inte bromsa genom svängarna vilket jag lätt gör. 
 
Patrik sa en bit in i träningen "dääär har vi Msv C Dansa" och jag älskar när han nämner det ;) Haha. Det är ju mitt livsmål att få rida en Msv C och då känns det inte lika långt bort! 
 
Framför dig, lösgör, nosen in, mjuk i armbågarna, inte bli hängande i innertygeln. Det behöver jag ha på repeat i huvudet just nu.
 
Vi red inte så mycket i galoppen för den har jag lättare att rida i själv just nu, så fokuset behövs på traven (sjukt att det är så med tanke på allt slit vi haft med galoppen). Vi red en förvänd åt varsitt håll och i vänster kickade hon mot min skänkel som blev för långdragen så vi fick ta om. I höger bröt hon av när vi red mot väggen, men nu för tiden kan vi ju fatta höger galopp i vänster varv så vi gjorde det och tog något helvarv i alla fall. Måste öva på att rida förvänd ut mot väggen. 
 
Är så otroligt glad över det här ridpasset och jag hoppas att jag snart kan hitta dit på egen hand också. Det blir ofta en dipp när vi ska börja med något nytt för jag litar inte på min egen ridning så Dansa tar över kommandot. Men det kändes bra nu att jag var på rätt spår i min analys med bogen i alla fall. 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback