Lugna dagar för Dansa

Min semester har hittills mest vart fullt ös med tvättning och målning i stallet och fix i paddocken och sågat till nya bommar. Det är ju dock bästa platsen på jorden och det ställe jag kan slappna av mest på och med en bra podd i öronen så är det skönt att poa på. Speciellt då jag vill ha fint runt mig och det är där jag spenderar stor del av min vardag, så hela jag fylls av välbehag när det blir fint och ordning och reda! 
 
 
Dansa och jag var ute och skrittade efter tävlingen i söndas. Hon kändes lite trött så hon fick vila helt på måndagen. Igår var vi ute och red igen och tog en skön vända till kullen vid sågen. Vi "hittade" en ny längre sammanhängande galoppsträcka, från nedanför renarna och hela vägen till kullen vid sågen, blev några korta avbrott där Dansa blev lite tittig men vi fattade bara om igen. Annars skrittade och travade vi ganska mycket. Jag klurar på det här med känslighet för skänklarna och igår bestämde jag mig för att jag skulle klara mig på minsta möjliga antal skänklingar. När vi skrittade fram (det är då hon kan bli lite långsam) så tänkte jag att det får väl gå sakta då, bara jag inte är där och tjatar. Jag kan normalt inte riktigt låta bli att vara där och påminna, vilket jag tror, är alldeles för ofta. Och mycket riktigt så traskade hon inte alls på sämre bara för att jag inte var där titt som tätt. Jag fortsatte tänka så hela ridturen och blev positivt överraskad, och det blev säkert Dansa också. Hehe. Jag måste lämna över mer ansvar till henne och inte förebygga hela tiden. Svårt för en med mitt kontrollbehov.
 
 
Jag såg två orm-jäklar också!! Fy tusan vad jag HATAR dom. När vi skrittade hem såg jag en av kalvarna ligga på rygg under elstängslet så jag trodde den var död. Grannen var snäll och tittade efter men den levde och hade fastnat i tråden. Annika var bota så det var bara att ta ett djupt andetag och försöka hjälpa den. Jag tycker det är SÅ jobbigt att se djur som mår dåligt. Jag tog med mig en lång tång och en kalvgrimma och blev så glad när jag kom fram och insåg att den inte trasslat in sig utan fått tråden mellan klövarna och det i kombination med att den låg i nedförsbacke gjorde att den inte tog sig därifrån. 
Det låg stilla som ett ljus när jag tog bort tråden och trädde på grimman och sedan kunde jag dra den därifrån. Den vinglade och gick konstigt med huvudet först men repade sig efter bara några minuter. Usch det skär i hjärtat när jag tänker på hur mycket stötar den fått i sig..
 
I måndags var Marie hemma och möjligheten för träning fanns och ikväll är det hoppträning fick jag veta igår eftermiddag. Men jag har valt bort båda två för Dansas skull. Hon var trött efter tävlingen och vi ska träna för Patrik imorgon, så mer vill jag inte begära av henne. Även fast jag väldigt gärna hade gjort båda delarna, och även Dansa, så vet jag att jag måste vara väldigt försiktig med hennes psyke. Det är a och o hos henne och jag tar inga risker längre vad gäller det.
 
 

Tävling Bollnäs Sportryttare

Tävlingen i lördags hölls i Rengsjö så vi var där för andra gången nu i sommar. Älskar den anläggningen så det är bara kul. Jag velade ända in i slutet på om jag skulle ta de nya eller gamla sporrarna. Hon blev ju extra upprörd av de nya dagen innan. Det släppte ju efter ett tag, men jag var rädd för att det skulle eskalera och bara försvåra efter ytterligare en dag, men samtidigt så vet jag ju att jag får de svårt med de gamla också. Hehe. 
 
Valde de nya och Dansa älskar ju att överraska mig så hon stannade en, kanske två gånger, precis i början av uppvärmningen men sedan fanns det inte minsta lilla tendenser till det på resten av dagen. Inte ens när vi red fram till klass nr 2. Det är nästan historiskt tror jag! Otroligt härlig känsla och jag vet att det oftast kommer ett riktigt bakslag efter en sån här grej, så jag ska inte bli för besviken då. Haha. 
 
Inför första klassen så blev hon väldigt fin på framridningen. Lagom pigg och superfin i galopparbetet med lite svårigheter i traven. Fast det är jag som har svårt i traven och inte Dansa. Jag känner mig lite vilsen och vet inte riktigt hur jag ska hitta rätt utan tränarhjälp. 

LB:3 57,576% 29 av 30
Första gången vi rider detta program och jag hade inte ridit igenom det någon gång innan. Lite dumt då det är svårt att känna av rätt vägar första gångerna tycker jag. Dansa gick in på banan med stort självförtroende och var inte tveksam eller tittig på någonting. Så roligt!! Däremot så fick vi en extra skopa energi och därmed spändhet, som jag har svårt att hantera som ni vet. Vi fick mycket taktmissar pga det och hon slog sig fri ibland, framförallt i övergångarna från galopp till trav där hon ville fortsätta springa. En del missar blev pga att jag glömde rida och som vanligt får sendragskänning i ljumsken (börjar bli en vana nu på tävlingsbanan och det är inte kul! Dock så tyder ju det på att jag blir annorlunda i kroppen och det måste jag träna bort). 
Vi fick som sagt mycket småmissar men vi gjorde allt vi skulle, på rätt ställen och Dansa var glad så jag var nöjd.
Blev faktiskt förvånad när vi endast fick 57.5%. Trodde vi skulle ligga runt 60.. Vi har haft så lågt många gånger men då har vi travat igenom hela galoppdelar eller hon har stannat och vart istadig genom flera moment eller något liknande. Sista halten fick vi tex en 5a på med kommentaren - God stillhet! Låg nacke. Så jag tänkte att vi måste stått snett eller så, men icke. På filmen ser jag att hon står i princip perfekt och det enda domaren kommenterade var ju låg nacke, och det känns konstigt att få så mycket avdrag av det. Vi fick en 5a på halten mitt i programmet också och där står hon ojämnt och dessutom rör sig lite samt att hon önskar rundare form. Men vi fick en 7.5 på högra galoppvolten och det känns väldigt kul eftersom vi kämpat så med den. Vi fick en 7a på skritten för första gången av just denna dommare. Hon är den enda som ger oss lägre än 7 där. 
 
Slutkommentar - Fin häst som bör bli rundare i formen. Tyvärr lite mycket taktmissar idag. Lycka till! 
 
LA:3 62,143% 12 av 13
Dansa fick äta lite hö och vila emellan klasserna och hon halvsov fortfarande när jag hoppade upp nästan. Men så fort vi kom in på framridningen så vaknade hon till och var fin även nu. Lätt galopp, svår trav och inga tendenser till stopp. 
Inne på banan vaknade hon till ett snäpp till som vanligt och jag var så noga med att försöka rida på korta travsteg som på träningen i onsdags. Dansa kändes lite trött och jag var så fokuserade på att rida lugnt, så det blev lite väl lugnt ibland och jag fick gasa lite mer.. vilket ledde till lite ojämnt tempo såklart. Vi fick taktmissar här med och allt var lite svajigt emellanåt men jag behöver få testa mig fram lite och rida istället för att bara sitta stilla och hålla andan. Just nu betyder inte "att jag rider" att det går bättre, men om jag gör det nu och lär mig så tänker jag att det kommer gå bättre i framtiden i alla fall ;)
I stort så gick galoppdelen bra och övergångarna sämst. Tycker fortfarande att det är lite komiskt att vi bytt från att galoppdelen har vart vår akilleshäl till att traven är det. Vi satte de förvända utan problem även denna gång! 
 
Jag var väldigt nöjd efter vår ritt och när jag fick höra procenten blev jag så glad! Vi har som mest fått 58% i LA förut och nu slog vi till med dryga 62% på en regional tävling dessutom. Det går sakta sakta framåt! Vi låg mest runt 6or och hade en del 7or. Även en 4a då vi föll tillbaka i gamla vanor och fick ett överslag i mellangaloppen. Det var länge sen! Det fick vi i nästan varje start under lång tid.
 
Slutkommentar - Trevlig uppvisning! Akta din travtakt. Blev väldigt oregelbunden bitvis idag. Bättre när hon kommer stadigt på tygeln o mellan skänklarna, tappar spårningen ibland idag.
 
Det är precis som dommaren skriver om travtakten. Grundproblemet till det är att jag inte har henne mellan hjälperna, och det är svårare ju piggare och mer spänd hon är så det är det jag behöver lära mig att hantera. Jag har ju ganska nyligen lärt mig hantera det hemma, så jag får ha tålamod med det på tävling där det blir lite extra av allt.
 
Jag är i alla fall så himla otroligt glad för Dansas inställning på tävlingen! Hon kämpar på och försöker trots två framridningar vilket slutade i sammanlagt ridtid på över 60 min (vi passade på att ta en liten busgalopp på de underbara sandvägarna i skogen efteråt också) Ett måste i Rengsjö! Vi rider annars på banan max 40min men oftast inte mer än 25. 
 
 

Genrep

Dansa vilade igår och idag var vi i paddocken och checkade av inför imorgon. Har inte hunnit få till någon direkt programridning tyvärr pga att Dansa är svår att få med sig just nu så vi har behövt göra annat. Och det blev lite latjo-bus förra helgen då det regnade så mycket. 
 
Jag köpte sporrar med rullande skivor igår så dom red jag med idag. Det var likadana som jag fick låna av Patrik i onsdags. Dansa blir lite mer upprörd av dom eftersom jag kommer åt henne lättare och inte tappar min sits. Det stör henne för hon vill rucka min balans. Men när det väl släppt efter ett tag så blev hon väldigt fin som vanligt. Jag lyckades inte få till traven det riktigt så bra som på träningen och jag tror det berodde på att jag nöjer mig innan vi fått tillräckligt korta travsteg. Jag har ju haft svårt med traven hela sommaren och när jag hittade till de där korta stegen i onsdags så blev det så mycket lättare att rida. 
Galoppen var som vanligt superbra just nu! Red förvända vägen i båda galopperna och någon fattning från skritt. En ryggning som blev ovanligt rak men lite dåligt tramp. Jag red igenom serpentinerna som vi inte ridit på väldigt länge men som är med i LB:3an vi rider imorgon. Nytt program för oss och bara andra gången vi rider LA:3an så det blir tufft att komma ihåg alla vägar för mig. Haha. 
 
Det går som det går imorgon, jag är glad att vi startar sist i LBn för då är vi inte så många på framridningen. Dansa satte nämligen i system sist att stanna nära andra hästar för då märkte hon att jag var tvungen att vara väldigt försiktig, eftersom jag inte vill riskera en kospark mot någon.. Trollunge! Älskar henne ändå. 
 
Vi hade en riktigt fin sommardag så jag funderade på att hänga på Hanna till Vinströmmarna. Men valde att stanna hemma och kämpa vidare med målningen av stallet istället. Innan jag åkte hem vid halv åtta så satte jag upp två fönster och tusan vad fint det blir! Ska lägga ut före och efterbilder här när det är helt klart. 
 
 

Ridbanan

Efter träningen så lade vi resten av dagen och energin på att fixa iordning ridbanan. Det är endast jag och Hanna någon enstaka gång ibland som använder den och därför blir det väldigt mycket gräs. Den har också lite böljande underlag då stenar fått tagits bort tidigare år bland annat. Men idag kämpade vi på helt galet bra! Hanna, jag, Ann och Patrik.
Vi rensade ogräs, lade dit stenmjöl på vissa ställen, skottade bort en grushög som blivit efter vinterns skotttning och jämnade till vissa ställen. Jag fick lära mig hur harven/sladden fungerar och körde med den, så nu kan jag sladda ofta så att det hålls i trim! Känns taskigt att Anna som äger stället och låter oss rida där, ska behöva sköta den eftersom hon inte ens använder den. 
Dessutom så flyttar ju Patrik dit med 3 hästar nu så han kommer rida där en hel del. Jag och Ann kämpade på längst och vi höll på ca 6h så det kommer nog kännas bra i kroppen imorgon. Men det är svårt att sluta när man väl börjat, och man vill bara göra mer och mer. 
 
Tyvärr så hittade vi en stor sten precis innan vi var klar för dagen. Så den måste tas bort på något vis framöver. 
 
Synd att Dansa redan var riden för det blev verkligen inbjudande! 
 
 

Kärt återseende!

För min och Dansas del åtminstone.. haha. Okej ska jag vara riktigt noga så vet jag inte om Dansa håller med mig heller ;) MEN Patrik är hemma ifrån sin två månaders semester OCH han har flyttat till Kilafors och har hästarna i stallet där jag lånar paddocken. Från 35 minuters resa med transport till 10 minuters skritt. Behöver jag förklara mer?!! Tror ni fattar hur lycklig jag är! 
 
Vi har tränat två gånger för Marie men annars har vi jobbat på själva i nästan 3 månader. Så idag var det upp till bevis om vi dragit på oss olater eller skött oss!
Dansa som trappade upp sina diskussioner förra veckan fortsatte såklart idag. Men när jag testade ett par nya sporrar så vände det. Lika långa som mina men med en skiva som rör sig vertikalt, så vände det. Nya tankar och ideér behövs titt som tätt med en liten krigarprinsessa i sitt liv. Efter bara några minuter så var hon helt med mig, inom hjälperna och framför mig. Dit kom vi genom konsekvent ridning där hon skulle gå med korta steg i traven (tänka passage, vilket vi dock inte var i närheten av ifall någon får för sig det. Haha), jag skulle ha korta tyglar (med mjuka armar såklart) och låga händer och vänta ut henne där genom att inte låta henne smyga iväg och bli större. Bara hon svarar rätt på skänklarna så faller allt annat på plats så det är det enda jag behöver fokusera på. Det, och att vara mjuk och stadig i min kropp!
Fick även jobba mycket med att hon ska runda sig för inner men ändå inte glömma ytterskänkeln i svängarna vilket jag lätt gör, men då viker hon sig istället för att lyfta. 
I galopperna fick vi jobba likadant. Red inga krumelurer utan bara tempoväxlingar och olika vägar.
 
Dansa var så så fin idag från det att diskussionerna släppte!! Jag har märkt det själv ett tag men fick det på kvitto idag att hon blivit så mycket starkare! Framförallt i galopperna. Så roligt och motiverande! 
 
 

Vattengrav

I söndags valde jag att utnyttja vattnet som kom och red i paddocken även då. Lade upp ett litet kloss-hinder i stora vattenpölen och varvade mellan att hoppa det och bara trava/galoppera igenom. Så himla roligt! 
Dansa var lite tveksam de första två gångerna vi gick i men sen sprang hon glatt igenom. 
Hon bråkade en hel del i början av det passet också men det släppte ännu lite fortare än dagen innan och när vi busat klart i vattnet så red jag lite seriöst i trav och galopp och hon var riktigt fin! Lite förvänd och öppna i båda varven. 
 
Igår mötte vi Hanna och Winston vid kyrkan när vi var påväg ut på Eh. Dom vände och följde med oss ut till kullen och vände. Dansa var pigg och glad och fick gå först bortåt och sist hemåt. Vi travade hela vägen in och ut förutom i nedförstbackarna och tog faktiskt en mini-galopp också. Bra jobbat av Hanna! Det var himla roligt att ha sällskap tyckte både Dansa och jag. 
 
Idag har jag klurat på hur jag skulle göra. Det var egentligen passande med vila eftersom träningen imorgon skulle bli på fjärde dagen annars och det gillar jag inte. Men samtidigt så vill jag att hon vilar på torsdag för det har funkat bra med sånt upplägg då vi tävlar på lördag. 
Jag vill inte att hon är trött på lördag, men heller inte att hon är för pigg så det blir lika svårt som sist. Haha. Så vi tog en mellandag idag och hon fick jogga lite på lina i bara grimman. Vi höll till på 3kanten och Dansa var superduktig! Jag brukar alltid välja tömlongering men idag fick jag nog mersmak för longering faktiskt. Gillar att hon får röra sig helt fritt och det funkar ju när hon är på humöret som hon har idag. Andra perioder kan det bara bli tok istället ;) 
Dansas favorit är utan tvekan lång och låg! Trots endast en grimma och en lina idag så sprang hon valfritt såhär. Jag får ha uppsikt så hon inte blir framtung, men det är härligt att se hur hon sträcker ut. 
 
Jag hittade ett nytt favrorit-kli-ställe ikväll också. Mellan juvren! Det var så skönt så hon höll på att ramla omkull. Haha. 
 
 

Regnet har fortsatt

Vädret bestämde sig tydligen för att samla ihop sig under våren och sommaren för att smattra ner på oss i två hela dygn i rad istället. Bra plan! 
Det har alltså vräkt ner konstant sen natten mot fredag men nu tror jag faktiskt att det slutat och himlen börjar se lättare ut. Det har ändå vart varmt och jag har haft passande aktiviteter så för mig har det enbart vart mysigt! Jag älskar oftast regn. Fram till imorse hade det kommit ca 110-120mm i Kilafors och därefter har det som sagt regnat vidare till ikväll. 
Dansa och Lukas fick sova inne igår eftersom att deras boxar är de enda användbara nu medan jag fixar fönstren. Ville att Noa, fölis och Winston skulle få tillgång till kryp-inet. 
 
Regnet hade som sagt bokstavligen vräkt ner hela dagen igår när jag kom till stallet. Trodde Dansa skulle vara spänd i kroppen men hon var inte alls påverkad (berodde säkert på att det är så pass varmt i luften) så vi red till paddocken. Jag var dit innan och kollade och den var i stora delar fylld med vatten, så jag ville såklart passa på! Haha. Fattar egentligen inte varför jag tycker det är så roligt att rida i vatten?! Underbart att Dansa har börjat förstå tjusningen också i alla fall! 
Vi red bara runt där i ca 15 min eftersom underlaget var tungt. Hon bråkade som dagen innan tråkigt nog, aldrig i samband med vattnet dock. Hon vill inte runda sig runt innerskänkeln och vara inom hjälperna så jag tror det är det som gör henne upprörd. Det släppte ändå lite fortare än dagen innan och vi kunde busa runt lite. Dyngsura och fylld med myskänsla för min del skrittade vi hemåt. Dansa älskar inte regn lika mycket som mig ;) 
 
När vi kom tillbaka till stallet var allt grusigt såklart men nu har betongen i stallet torkat så vi kunde testa nya golvbrunnen. Fungerade superbra och jag kunde inte låta bli att spola bort lite tegeldamm också. Har kanske inte lagt ut några bilder på ombygget här.. eller kanske inte ens nämnt att vi bygger ut. Men det gör vi, och det blir superbra! 
 
Idag skulle vi ut och skritta men jag valde faktiskt att ge henne en vilodag i hagen (skritten räknas också som vilodag) Jag var sugen på att ge mig ut bara för mysfaktorn, men prioriterade att hinna kitta klart de sista fönstren och börja måla. 
För sen var vi på fotboll också. Jag var nog den enda där som hade regnbyxor och det känns lite sjukt. Många hade regnjacka pch några enstaka hade stövlar, men långt ifrån alla och jag kan inte förstå hur man inte väljer att klä sig efter väder. Jag är kanske skadad av att komma från skogen ;)
 
 

Inte på humör

Dansa och jag tog sällskap av Hanna och Winston mot kyrkan idag. Där svängde vi in till paddocken medan dom fortsatte vidare på uteritt. 
Dansa är väldigt duktig på att ta skilda vägar sådär, hon blir bara lite tveksam men går snällt på när jag ber henne. Inne i paddocken så började vi sedan jogga igång och Dansa körde sina test några gånger, men skillnaden idag var att det aldrig släppte. Hon tvärnitade titt som tätt och har inte vart såhär sedan tidigt i våras. Det som provocerade henne var att hon för dagen inte ville flytta undan för innerskänkeln, så min plan för passet fick läggas på hyllan och så fokuserade vi bara på övergångar där hon skulle vara inom ramen. Måååånga tvärnitar blev det men jag höll mig lugn och saklig så det lossnade till slut, men då hade vi ridit ca 20-25min så vi red några öppnor som faktiskt gick bra och sedan pausade jag innan vi travade av. Hon blev inte klockren men hon accepterade mina skänklar och hon rundade upp sig så jag nöjde mig där. 
Hon måste också få ha dåliga dagar, även fast det finns vissa grunder som jag inte dealar med. Den fällan har jag gått i alldeles för många gånger! Haha.
 
Dom har varnat för mycket regn imorgon, men blir det inte allt för illa så byter vi ut uteritten mot ett pass på banan. Håll tummarna att det här bara varade en dag. Hon gick så himla bra sist i paddocken och det är typiskt för oss att det blir extra dåligt efter något extra bra. Hehe. 
 
 Lilly lär känna kalvarna och tog ett smakprov på mjölken också!