Årets sista

Sista dagen på 2016 har jag spenderat i stallet. Vilken chock va!
Hanna har återvänt från sin magsjuka så vi hade lite sällskap idag och tog tag i att rädda saker i graven innen sadelkammaren igen, eftersom att en ny musjävel (!!) har flyttat dit och käkar upp allt i sin väg. Som tur var hade den bara massakerat en plastpåse.. mitt i allt plockande så ser jag den lille rackaren sitta på kanten och kika på oss. Då är den lite söt, men bara väldigt väldigt lite.. 
 
Dansa och jag var på åkern och red ett dressyrpass. Det är totalt snöfritt nu och därmed isigt och knöggligt underlag. Vi kunde inte hålla igång så mycket mer än något försiktigt varv i galopp under uppvärmningen. Sedan fokuserade vi bara på övergångar mellan skritt och trav, tänkte att det var bra med lite styrka i alla fall. Red också upp formen någon minut i slutet. Hon var superfin men underlaget förstörde ganska mycket tyvärr. Ser ut att ska bli snö till veckan och det hoppas jag verkligen! Av många anledningar men framförallt för att vi ska kunna utnyttja åkern. 
 
Ikväll ska vi till mamma och Anders och äta 3-rätters och spela spel. En nyårsafton precis i vår smak! Jag har gjort efterrätten och testat en, för mig, ny sak. Så jag hoppas den är god. Gott nytt år på er alla och hoppas att ni tänker på alla djur vid tolvslaget. 
 
Liten lökis efter träningspasset ♥
 

Jogging i mörkret

Var ensam i stallet ikväll och red i mörkret. Trots det hårda styrkepasset igår så var hon taggad idag!
Vi skrittade fram och red sedan på åkern. Hon fick rulla på i trav och galopp i ca 15 min innan vi skrittade av igen. Helt kravlöst på slappa tyglar. Hon söker sig oftast till en trevlig form ändå. Hon gick aldrig emot skänkeln som hon kan göra i början av passet på åkrar utan ville snarare smygöka istället.
Äntligen ser jag ljuset i tunneln att få henne arbetssugen på åkern också. Kanske var det för att vi red ett riktigt dressyrpass där sist? Eller kanske det bara råkade vara en tillfällighet just idag? Vi har dock ridit mycket på åkrar genom åren och det har aldrig förut råkat vara en tillfällighet då hon är taggad och arbetssugen från start, utan jag har alltid fått jobba fram det (vilket tack och lov alltid går). I vissa ridhus och paddockar är hon alltid taggad på arbete, vilket jag antar har en koppling till bra minnen? Vad hon klassar som roligt och motiverande i just de situationerna har jag tydligen svårt att lista ut.
Som vanligt så har det med hennes inställning att göra, jag måste alltid prioritera den och får aldrig någonsin "köra över henne".. tyvärr så gör jag det ibland omedvetet. Men Dansa lär mig otroligt mycket hela tiden och jag försöker få tips på alla håll och kanter. Så det går framåt och vi är en mycket god bit påväg, men jag ger mig inte förrän vi kan jobba i team varje minut! 
Jag har aldrig klurat och funderat så mycket i mitt hästliv förut, som under Dansas tid. Men det är sjukt roligt och motiverande att hela tiden klura ut bästa lösningarna, speciellt med Dansa som är så kommunikativ. 
 
 
Hanna har legat hemma med magsjuka hela dagen. Stackarn! Jag hoppas verkligen inte att jag blev smittad när vi umgicks igårkväll..
 
 

Stark förvänd

I måndags red Dansa och jag ut på grusvägarna som återigen är täckta med blankis. Det blåste rätt rejält i vindbyarna men det var aldrig obehagligt. Vi red till kullen bortanför sågen och Dansa var fin! På hemvägen blev hon väldigt pigg och lite spänd så en gång när hon tittade till på en sak, tvärnitade och hoppade åt sidan så gled vi på isen och jag blev påmind om hur halt det faktiskt var. Därefter var jag lite mer försiktig.. hehe. Min plan var att träna kondition men jag skippade det. Vi höll igång mycket men mest trav där jag hade bäst kontroll ;) 
 
Igår vilade hon och ikväll var vi till Brs och red i ridhuset. Dansa var lite spänd till en början, dels så blev hon rädd när hon såg Hanna och Emelie genom spegeln. Haha hon kommer säkert ihåg monstret (hon själv) som dök upp när hon skuttade till i Nytorps ridhus! Det var en liten b-ponny som flåsade högljutt när den galopperade också som hon tyckte var jättekonstig. Haha. 
När vi började jobba så höll hon koncentrationen på mig och glömde som vanligt att "farligt". Vi red våra vanliga övningar med slutor både raka och diagonala, öppnor, skänkelvikningar, förvänd galopp, fattningar från skritt och enkla byten. Det är oftast vad våra ridpass består av just nu. Jag rider alltid lite av varje och passar mig för att nöta något, för då säger Dansa ifrån. Det tråkiga är att ridpassen går så himla fort då och det känns som vi knappt hinner börja innan vi måste avsluta! Men det är ju det som är meningen med tanke på Dansa i alla fall. 
 
Diagonala slutorna kändes som de bästa vi gjort idag, dom flöt på bra och vi tappade inte rytmen lika lätt. Förvända galopperna fortsätter att bli starkare och starkare. Jag är fortfarande helt spralligt glad över att vi kommit så långt med den högra, som jag länge kände var omöjlig. 
 
 

Nu är glada julen slut slut slut

Då var julhelgen 2016 till ända och imorgon börjar vardagen igen. Trots att det bara var min vanliga långhelg så känns det som att jag har hunnit sjukt mycket. Helgen har vart hur bra som helst med massor av skratt och mys tillsammans med våra familjer. Vi har mest ätit och spelat spel, tur att jag har ridit Dansa också för annars hade jag rullat fram vid det här laget! 
 
Jag älskar julhelgen och jag älskar känslan av nystart efteråt, den här veckan och nyår ger mig så mycket extra motivation. Jag är fulltankad av familjen, det blir ljusare för varje dag (japp, varje minut räknas i mitt liv!) och det blir ett lugn efter alla fullspäckade veckor under december. Även fast jag bara haft roliga saker för mig så blir det ändå mycket som ska göras och energin börjar ta slut efter ett tag. Hemma/vardagsnörd som jag är ;)
 
 

Ridpass

I fredags red vi ensamma och hade lite tidspress inför uppesittarkvällen. Det var mörkt (!!) och passade perfekt med ett lätt joggingpass på åkern. Skrittade som vanligt fram och av på vägarna för att hon ska få lätt underlag då och sedan red vi bara en kort stund på åkern. Travade igång lite och sedan fick hon rulla på i galopp några varv åt vardera håll på helt lösa tyglar, för att hon ska få balansera sig själv. 
Det var bra väder och kändes faktiskt mysigt fast vi var ute i mörkret ensamma. Japp, jag är mörkrädd!! Räddningen då är att jag åtminstone kan hålla mig nära stallet ;) 
 
Julafton vilade hon med massa godsaker i krubban såklart! idag red vi ett svettigt pass på åkern. Jag tog dressyrsadeln så att vi skulle kunna rida ett riktigt dressyrpass. Har aldrig gjort det på åkern tidigare men det gick hur bra som helst!
Red bara 20min med uppvärmning, nedvarvning och en kort skrittpaus i mitten eftersom underlaget är ganska tungt och hon fick jobbiga uppgifter. Men vi hann med skolorna, förvänd galopp och enkla byten i tävlingsformen och hon var superfin! Det är så himla kul att hon är så stadig i höger förvända nu. Förstår om det blir tjatigt ;) Men jag är så glad för de framstegen! Vi red sammanlagt 1½ varv idag i stadig och bra galopp med bara ett avbrott med kors på kanske 50m. Jag blir lätt lite stressad i den förvända i båda varven, men känner nu att jag börjar få kontroll på det. Lättare att vara lugn när hon känns mer stabil. 
De enkla bytena är rejält dåliga i avbrotten men riktigt fina i fattningarna. Lite öppen i formen men bara jag rider noggrant så slår hon sig inte fri. 
 
Håller alltid mina ridpass på banan korta, men på åkern är jag ännu mer noggrann med att inte rida för länge eftersom det är tyngre underlag. 
 
 

Uppesittarkväll

Efter jobbet så var jag och Dansa ute och lekte på åkern innan Viktor och jag hämtade upp farmor. Åkte förbi Bronzac och gav honom en massa julgodis innan vi for vidare till Linus. Där vankades uppesittarkväll med skinkmackor och ris ala malta. Efter några timmar åkte nästan hela gänget hem, men Viktor och jag stannade någon timme till och spelade spel med Linus och Martina som kommit hem. Nu har vi slagit in de sista klapparna här hemma och kikat på dagens julkalender. Nu ska det sovas! 
 
Hoppas ni får en skön julhelg! 
 
 

Morgontur

Strax före 8 red vi iväg i mörkret i morse. Jag ogillar skarpt att rida ensam i mörkret men det kändes mycket bättre idag när det blev ljusare och ljusare för varje minut. Innan vi var hemma så var det fullt dagsljus.
 
Dansa fick trava och galoppera på bortåt på nästan slappa tyglar och hon bjöd på framåt. Hemåt var hon tittig och spänd stora delar. Jag fick kämpa med att inte bli frustrerad vilket jag lätt blir när hon är så okontaktbar och bara stirrar in i skogen. Jag lyckades inte helt, men tog då en liten skrittpaus och "började om". 
 
 

Dagarna 3

Lördag - Red till Hembygdsgården. Mycket galopp där hon bara fick rulla på i friskt tempo. Gjorde 3-4 st fattningar från skritt där dom sista blev bra. Vi behöver alltid några gånger på oss innan vi fått ordning på grejerna.
 
Söndag - Red ett tufft pass i snön på åkern. Dansa fick jobba mycket i högergaloppen och hon var så duktig i den förvända. Hon har blivit så mycket starkare i den nu! Men hon är väldigt känsligt för om jag tappar fokus ens en liten hundradels sekund så tappar hon balansen och byter fram direkt. Vi klarade den vanliga ögglan med efterföljande kortsida, och ibland red jag in på diagonalen och kom ut i rätt varv. Men någon gång provade vi hela varvet runt. Hon bytte en gång per varv då men vi kunde bara fatta ny högergalopp och fortsätta i förvända. Red rakt över banan två gånger också vilket gav skarpare svängar men även det gick super! 
 
Måndag - Var ute och skrittade på kvällen med Hanna och Winston. Följde med dom ut på åkern när dom tränade sitt dressyrprogram. Dansa fick röra på sig något varv i trav och galopp på halvlånga tyglar bara.
 
 

Tidig morgon

Planerar att rida innan jobbet imorgon för att kunna lägga vilodag på onsdag, då jag annars måste rida själv i mörkret och dessutom har en del annat kvar att fixa inför julen. Plockade fram mitt tidsschema jag gjorde förra vintern. Haha.
 
6.55 - Kliva upp
7.15 - Åka mot stallet
7.30 - Göra iordning Dansa
7.50 - Rida iväg
8.40 - Tillbaks i stallet
8.50 - Släppa ut i hagen
8.55 - Göra stallet
9.50 - Åka hem
10.10 - Duscha 
10.45 - Cykla till jobbet
11.00 - Kund
 
 

Julfoton

Varje jul brukar vi plocka på hästarna julluvorna och ta lite foton snabbt inne i stallet på kvällen, men i år planerade vi lite bättre och tog en dag ute i dagsljuset och snön! Så härliga foton! 
 
Hanna ramlade när hon skulle hoppa upp. Haha!
 

Hoppträningen 16 December

I fredags var det alltså sista hoppträningen innan uppehållet och vi hade inte kunnat få ett bättre avslut! 
 
Dagens plan var att hoppa bana och Patrik hade hittat på en riktigt rolig med kombination. Han hade lagt fram vattenmattan (som jag byggt och skänkt dit.. haha) och grinden sen sist och även klossar under andra räcket i kombinationen som var räcke - 2g - räcke. 
 
Vi fick börja hoppa fram på ett räcke, en oxer, grinden och vattenmattan. Dansa var sjukt pigg och började bocka efter första hindret som låg mot hennes "farliga" hörn. Blev så obeskrivligt glad när Dansa hoppade vattenmattan direkt, och på normal höjd. Hon tittade till och trampade om, men därefter hoppade hon den helt avslappnat alla gånger resten av träningen och det har inte hänt en enda gång sedan hon blev rädd för den i höstas. Den låg på 90cm som högst. De andra titthindren struntade hon helt i också, precis som sitt vanliga jag. U N D E R B A R T! 
 
Som om att det inte vore nog med att hon inte var tittig så red jag helt ok, var duktig med händerna men glömde benen lite ibland så vi fick omtramp. Så glad att vi klarade en oxer som stod på en korsida, och dessutom utifrån Dansas "farliga" hörn där hon alltid är svår att påverka. 
Vi hoppade två banor varav första låg på 80-85 och sista låg på 90 - 95. 
 
Som avslutning fick vi hoppa en omhoppning och det har jag knappt ridit i hela mitt liv, men det är ju sjukt roligt! Bara gasa och styra, så jag hinner inte tänka så mycket. Nu tog vi ändå stora svängar för att vara omhoppning eftersom vi inte är vana, men ändå tightare än vanligt. Trots att det var mycket S-svängar så höll Dansa rätt galopp hela tiden förutom några enstaka språng efter första hindret. Dessutom så gjorde hon två rena byten helt av sig själv under träningen! Jag har ju aldrig övat på dom för jag är rädd att det ska bli fel, däremot så övar jag på att hon ska landa i rätt galopp efter hinder och det gör hon ofta. Dock så väljer hon helst vänster såklart.
 
 

Årets sista

Ikväll hade vi sista hoppträningen för året och om jag var väldigt nere efter förra, så är det raka motsatsen idag, det har gått såå bra!! 
 
Hanna överraskade med att ha köpt tårta eftersom jag flög av förra gången så när banan var bortplockad så samlades vi alla på lite tårtkalas. Tänk vilken tur att Dansa och jag ser till att det blir lite tårtkalas ;) 
 
Dansa doppade mulen i grädden, men det var ingen höjdare. Haha
Mamma kämpade sig dit med sin opererade fot ♥
 
 

Julpyntat

Ikväll har vi julpyntat i stallet. Jag glömde dock häftpistolen hemma så vi får göra det sista en annan dag. Alla hästar stod ointresserat och sov medan Dansa var fullt involverad och skulle provsmaka allt. Hon är den enda som inte får något pynt på sin box för hon tror att allt är till för att ätas! Haha.
 
Vi var ute och red också. Ca - 6 grader och perfekt snöpackade vägar! Hanna hoppade av och ville gå så vi vände precis ute på Eh och sedan red Dansa och jag lite fram och tillbaka i trav och galopp hela vägen hem medan dom gick. Trots att Dansa var väldigt pigg så reagerade hon inte på blixtrandet från godståget som kom.
Gick även ut på åkern och red några minuter i trav och galopp där. Efter vägen var hon lite spänd och tittig, en tvärnit då hon direkt backade. Dom är luriga alltså! Jag hamnar lätt i framvikt..
Ute på åkern var hon superfin i traven, testade lite i början av högergalopp men sen var hon fin även där och i vänster varv. Ca 1dm kallsnö med ett tunt tunt lager skare. Hon skulle mest bara få rasta av sig till morgondagens hoppträning, efter två dagars vila. 
 
 
 

Gummiboots ett himla sattyg

I somras köpte jag ett par gummiboots. Dom är fula men praktiska och sköna när det är blött och kladdigt tänkte jag. Men jag testade dom flera olika gånger och varenda gång så fick hon något litet sår i karleden. Nu är inte jag en hemsk människa som vill ge min häst skavsår, utan jag kunde verkligen inte tro att det hade samband med bootsen eftersom dom i min värld skulle vara så bekväma och bra.
En av gångerna fick hon som små knottror i hela karlederna som kliade men inte ömmade.. tänker att det kanske var någon typ av nässelutslag?
Jag gjorde ett sista försök under hösten, i oktober och tro på tusan så fick hon ett sår då med! Det måste ju vara så att hon antingen inte tål materialet? eller så får hon helt enkelt friktionsskador av dom? Dom kastades direkt då jag insåg att det var dom som var boven såklart! 
 
De gånger hon fick små sår av dem i somras så läkte det fint, men det som blev under hösten dras vi med fortfarande. Jag hade en hippotrim tub kvar sen förra årets rasp-behandling men jag har snålat massor för att den ska räcka och smörjer jag inte kontinuerligt så börjar såret sprida sig..
Ringde till min veterinär förra veckan och det var absolut inga problem att köpa fler, så nu kan vi behandla ordentligt! 
Superbra när vi har snön som håller rent och skorporna blir uppluckrade. Skönt att det är höger fram också så att vi slipper bråka med bakbenen, även om hon är superduktig! Ett stort plus är också att den vita strumpan är liten, och såren brukar inte sprida sig till den svarta pälsen. 
 
 

Hoppträning 9 December

Till fredagens hoppträning hade jag gjort en vattenmatta eftersom vi haft problem med den under hösten. Från att aldrig ha tittat på en så blev hon livrädd för dom efter att ha kommit lite nära och stängt grus på den. Detta resulterade i att vi hamnade riktigt på tvären med varandra och inte ens kunde trava i samma paddock som en matta. Det finns att läsa om i arkivet, under september. 
 
På träningen red vi först en övning där vi kom in i en kombination med två räcken och bom före, emellan och efter, för att sedan bryta av till trav och trava över 8 st cavaletti på en halvmåne (4st låg på backen och andra 4 var upphöjda). Sedan fattade vi galopp igen och red på kombinationen tillbaka igen. Utmaningen för mig blev att hålla Dansa lugn, avslappnad och rundad i travmomentet. Hon ville köra järnet! Haha.
 
Därefter fick vi komma i trav på ett kryss med vattenmattan och Dansa hoppade men väldigt spänt. Lade sedan till en grind som hon stannade på första gången men hoppade sedan utan problem. Vi bytte sedan håll och hoppade grinden först och vattenmattan som nu var upphöjd till ett räcke på ca 90cm. Dansa hoppade den så jag blev såå glad! 
Glädjen blev dock kortvarig! Hehe. När vi bytte håll och skulle komma i höger varv som hon vart svår i på föregående övning också, så började hon krångla på mattan. Det slutade med att hon tvärnitade och backade fort som tusan bakåt direkt, så jag gjorde en snygg volt ner i backen. Är glad att jag hade västen för jag slog i ryggslutet så hårt att jag nästan tappade andan och var tvungen att ligga kvar en stund. Annars brukar jag flyga upp innan jag knappt hunnit landa ;)
När jag hoppat upp så la vi ner hindret så det var riktigt lågt och efter lite krångel så hoppade hon det bra flera gånger i rad (spänt alla gånger) och sista gången lade vi till grinden igen som också gick bra. 
 
Som avslut fick vi rida på lång distans till en oxer som låg på 90cm. Det gick riktigt bra för oss i båda varven. Vi fick ett omtramp någon gång då jag hade för lite ben i slutet av anridningen. Svårt det där för jag tycker att hon gör rätt som gör omtramp när det annars enligt mig skulle bli så stort språng, men Patrik höll inte rikigt med mig.. haha. När jag såg på film hemma sedan så höll jag inte heller med mig själv! 
 
 Jag var riktigt nere efter träningen för att jag var otroligt besviken över att vi fått problem med vattenmattan. Allt lär ju vara pga mig så det är hårt att handskas med ibland.. men jag måste försöka komma ihåg att allt positivt också borde komma från mig i så fall. Att hon stannade en gång på grinden gjorde inte saken bättre, men samtidigt så har hon alltid stannat någon gång då och då när vi ridit på ett titthinder utan att det har blivit ett stort problem av det, så jag måste släppa det också. 
Jag skötte mig väldigt bra med händerna åtminstone så det känns riktigt bra! 
 
Jag var rädd att svanskotan fått en rejäl smäll i fallet men som tur var så blev jag bara blåslagen. Gjorde minst ont när jag rörde mig och/eller red, så det var en lämplig "skada" ;) 
 
 

Uteritts-update

Torsdag - Dansa och jag var ute själva och red till andra kullen in efter Landavägen. Vi har inte ridit där sedan i våras och då åkte Hanna bil efter oss för hon hade krånglat så mycket. Men i torsdags gick det utmärkt! Lite spänd och något mikrostopp i galoppen upp för backen, men inga större saker. Tog det ganska lugnt och lät henne bara rulla på i alla gångarter eftersom vi skulle hoppträna dagen efter. 
Hon blev rädd för en långtradare när vi gick på åkern. 
 
Fredag - Hoppträning.
 
Lördag - Red med Hanna och Winston och vi vände nedanför renarna. Vi skrittade mest men tog två stycker kortare travsträckor, men de längsta på väldigt länge tillsammans med H & W så där gjorde dom ett stort framsteg. Kul! 
 
Söndag - Snön kom äntligen tillbaka! Det började i lördags eftermiddag och snöade mycket hela dagen igår så nu har vi några cm igen. Wiho! Dansa och jag tog bara en helt kravlös bustur till Hembygdsgården. Förutom skritt i nedförsbackarna och i början och slutet, så galopperade vi nästan bara. Rullade på i härligt tempo och bara njöt. Dansa med öronen fulla av snö då dom hela tiden var spetsade, och jag med ögonen fulla. Haha. Underbart! 
 
Måndag - Idag har jag vart ledig och det var klart vinterväder med nästan -10 grader, vi missade solen som var påväg ner men vi hade det så härligt ändå! Vi red ut till 83an i Hårga och även idag galopperade vi mycket, men lade in lite trav också. Jag tänker mycket nu på det Patrik sa på träningen i onsdags, att Dansa måste få gå i lite större gångarter också, så jag inte hela tiden strävar efter det kvicka, för där är det väldigt jobbigt för henne att gå då det inte är naturligt för henne. Jag har blandat ihop kvickheten i steget och reaktionen för skänklarna. Så jag lät henne gå i större gångarte men var ändå noga med att hon svarade bra för skänklarna, och det funkade ju jättebra. Igår och idag åtminstone ;) Dansa var jättefin och på hemvägen red vi massor av galoppfattningar från skritt i höger, och dom blev riktigt fina. 
Tillbaka hemma så skrittade vi till skolåkern och stängde staketet där nu när det kommit snö, så att skotrarna förstår att dom inte ska åka därinne. 
 
 

Att känna sig så dålig.

Vi var iväg och hopptränade ikväll och jag tog med mig en hemmagjord vattenmatta. "Tack vare" den flög jag i backen. Det i sig gör inte alls så mycket men jag är så besviken över att titthinder blivit ett problem, vilket det inte vart förut och det betyder ju att det måste vara på grund av mig. Resten av träningen gick egentligen bra.
Just nu känner jag mig så fruktansvärt dålig och det blev nog för mycket med att jag inte fick till ridningen på träningen i onsdags också. 
 
Just nu känner jag bara för att släppa allt som har med träning och pressen på mig själv att göra och bara rida ut ett tag. Men jag vet ju att jag inte kan släppa det då heller, och det är till lika stor del som jag tycker att det är kul att jobba och utvecklas, som för att jag är rädd att tappa det vi faktiskt lärt oss och tagit oss igenom. 
 
Återkommer en annan dag med inlägget om träningen när jag ryckt upp mig (vilket jag troligtvis gjort redan när jag vaknar imorgon) för just nu är jag alldeles för negativ. 
 
 
 

Dressyrträning 7 December

Det blev en ledig tid för Patrik i Söderhamn idag så efter lite trixande och fixande så hann vi dit! Var drygt 1 månad sedan vi tränade dressyr senast. 
 
Halva ridpasset red jag så fruktansvärt dåligt. Jag fick minst sagt äta upp att jag här om dagen skrev att vi aldrig har ett dåligt ridpass i dressyren!
Jag hittade inte alls tajmingen och känslan mellan hand och skänkel. Dansa blev stor och långsam, och tappade takten i var och varannan sväng för att hon ramlade in med innersidan. Jag är förvånad över att Dansa aldrig surade ihop för hon brukar säga tack, men nej tack, när jag inte hittar flytet och blir fast i armbågarna. 
 
Jobbade med 3 snabba och då blev det bättre men inte helt bra och höger galoppen sedan var katastrof. Vi hamnade i något konstigt läge där hon drog sig inåt mitten och jag blev för stel i hela kroppen och kom inte till ridning, så Dansa sprang som en långsam och stel fiskpinne. Förstår att ni vet precis vad jag menar med mina förklaringar! Haha. Jag kom inte till ridning överhuvudtaget. Patrik hjälpte mig genom att klappa med händerna när vi var nära honom och då vaknade hon till i bakbenen och vi tog oss ur den där onda cirkeln. Phjuu, där var jag nästan gråtfärdig. Fast bara i smyg. Kände mig så himla dålig med ett så stort bakslag sen sist, i MIN ridning. Det satt ingenting i Dansa för hon försökte verkligen förstå mig hela tiden. 
Sedan lossnade det riktigt ordentligt och galoppen blev superfin! Likaså traven efter åt också och sedan vänstergaloppen. Jag får inte glömma att stämma av och lätta, så att jag inte bara fastnar i att hålla hela tiden. Och så måste jag verkligen aktivera henne precis hela tiden. Jag ska se till att få samma reaktion från min ridning som Patrik för när han klappar sina händer ;) Det blir så tydligt att det endast är tajming som betyder något. 
 
Vi fick jobba lite med den nya, högre formen i slutet också och det gick superbra. Så det känns ändå skönt att jag kom tillbaka på banan och hittade till oss igen och dessutom kunde bygga vidare, trots starten. 
 
Under första delen av passet och efteråt så var jag så besviken på mig själv. Men när jag hunnit reflektera lite så insåg jag att det faktiskt har gått jättebra att rida bara senast i helgen, så jag ska inte klanka ner på mig alldeles för mycket. Det blir bara svårare och svårare att rida alltså.. men även roligare och häftigare så jag får trösta mig med det! Haha. 
 
Jag ska samla energin på yttersidan och runda på innersidan. Vara försiktig så att jag inte har henne för mycket på innertygeln för då tappar hon energin och dyker i fronten istället för att lyfta den. 
 
 Vi pratade en del i slutet om att prio 1 - Dansa ska ALLTID svara framåt för skänkeln. Det är upp till mig att få den reaktion jag vill ha, och får jag den inte så måste jag bli mer ettrig/kvick i skänkeln så hon vaknar till och inte glömma att hålla ihop, med flexibla armbågar. Och vips så var det sjukt mycket att tänka på! Haha. 
Jag tänker att Dansa är lat när hon blir stor och långsam men som P sa så är det hennes naturliga gångarter och det är också där hon själv lätt fastnar av den anledningen. Jag ska inte vara rädd att rida henne i det stora, så länge hon svarar med bra reaktion för skänkeln. Och det är ju där jag hamnar i läget då jag hamnar lite framåtlutad och släpper i handen, vilket gör att hon bara älgar iväg. 
 
Snurrigt, och svårt svårt svårt. Men jag ska lära mig! 
 
 

Hoppträning 2 December

Fredagens hoppträning var ganska kaosartad, alla hästar var lite uppe i det blå. Haha. Dansa var speedad och ville gärna bara springa fort fort fort, men annars var hon superduktig. Jag är dock inte alls nöjd med min ridning. När Dansa blir sådär springig så kan jag inte riktigt hantera det utan blir låst i kroppen och har svårt att komma ner i sadeln. 
 
Det var mycket teknikövningar och dessutom hoppning på volt och böjt spår, vilket jag tycker är väldigt svårt. För att krydda det så red vi just de linjerna bara i höger varv, som plusar på svårighetsgraden extra för oss. 
 
Första övningen med cavaletti - 4 g - räcke - 4 g - cavaletti gick riktigt bra! Dansa tog lätt galopp när hon skulle och vi hann alltid bryta av innan cavalettin bakom hindret utan dragkamp. Vi behöver dock städa till oss så det ser bättre ut. Haha. När han sedan bytte ut cavalettin på båda sidor och bara sparade en galoppbom så blev det genast tokigt. Jag tappar lätt fokus med galoppbomar som jag tidigare sagt, tycker det är så mycket lättare med en upphöjd bom istället. Men det gick ändå rätt ok! Det var 4 normala språng och som avslutning skulle vi rida på 5, vi klarade inte riktigt det och eftersom hon gick så jämnt och fint på 4 så nöjde vi oss så. Känns bra att det var svårt att få in extra eftersom vi annars har problem att räcka fram på färre. 
 
Sedan red vi en bana där det förutom linjen på mitten tillkom två kryss på varsin sida av en volt och sedan en kombination på voltspår och sedan ett räcke några galoppsprång efter det, på andra kortsidan. Riktigt svårt!! Jag styrde med handen, blev oföljsam, glömde benen helt och allt blev hattigt och orytmiskt. Andra rundan när jag testat en gång och matat in instruktionerna i kroppen och gett mig tusan på att det skulle gå bättre, så gjorde det faktiskt det. Jag red mer med benen och framförallt ytterskänkeln och ledde bara med innerhanden, för att hon skulle komma runt på böjda spåren. Det blev inte lika mycket korsgalopp trots vårt svåra varv. Kombinationen  på böjt spår var sjukt svår tycker jag, när man måste ha lite styrningn genom hela istället för att bara fokusera framåt. Sista gången så flöt den på väldigt bra, hon rev dock första plankan men det lade vi ingen vikt i. Lite frustrerad över att jag glömde benen till sista räcket på den volten för vi fick inte något riktigt flyt till det. 
 
En riktigt rolig och svår träning! Det här är precis vad jag behöver öva på. Vi/jag skulle behöva rida sånt här flera dagar i veckan och bara nöta. Jag är övertygad om att det är lösningen på våra hopproblem. Blir jag bättre på att rida så kommer Dansa alltid vara den räcerräka hon egentligen är, i hoppningen också. 
 
 

Tredagars

Trots hoppträningen i fredags så har Dansa fått gå två hårdare pass på åkern nu lördag och söndag. Hon brukar annars alltid gå max två dagar med hårt arbete på rad och även aldrig på bana tre dagar efter varandra. Men hon var sjukt speedad på hoppningen i fredags och det är stenhårt på vägarna så hade vi ridit ut så hade det bara blivit skritt. Jag hade ju kunnat ge henne lugnare pass på åkern också men jag beslutade att vi skulle köra på och kunna rida lugnare imorgon och sedan vila på tisdag. Sagt och gjort! Dyngsur matte och faktiskt lite svettig häst trots minusgrader. 
 
Jag vill verkligen få bra pass på bana i "dressyrarbetet" även med hoppsadeln och utan sporrar, så jag ska kämpa vidare lite till. Båda passen har vart katastrofala de första sisådär 10 minutrarna, men sen har vi faktiskt tagit oss igenom spärren på riktigt och Dansa har blivit kvick, superpigg och den arbetsmyra jag älskar! Hon har dock inte stannat och surat i princip någonting utan den dåliga känslan har vart pga stooooora, låååångsamma steg som ger mig inre panik och jag kan inte svänga utan att hon ramlar på bogarna och tappar farten. 
 
Men nu tror jag att jag kanske är ett steg närmare receptet till den härliga Dansa! Vi har aldrig ett dåligt ridpass i dressyrsadel, nedsittning och sporrar längre så jag VET ATT DET GÅR. Och att det inte har något med dagsform eller underlag att göra, utan det är min ridning. Jag vet hur jag ska bete mig i dressyrsadeln men det blir fel och svårt att hitta rätt känsla i allt när jag sitter i hoppsadeln. Livet som oruttinerad! 
 
De här två dagarna har vi tagit oss över tröskeln när jag satt mig ner i sadeln och hittat till "dressyrtraven"/dragläget och sedan ridit skänkelvikningar, slutor och mindre volter. Detta gör att vi blir tvungen att rida ihop oss och jobba. Annars brukar jag inte börja med "svårare" saker förrän vi kommit till rätta i kvickheten, utan hållit oss på raka eller stora vägar. Det här låter ju ganska logiskt nu när jag tänkt på det och jag hoppas att det är en lösning? 
Jag tycker nu att slutor är lättare än öppnor, för dom dyker och lätt i om hon inte är "där" medan hon skjuter under baken lättare i slutorna. 
 
 När det hade släppt igår så fokuserade vi mycket på högerfattningarna som vi båda lätt slarvar i, men dom blev riktigt fina efter ett tag. 
Idag red vi två stora åttor med förvänd höger galopp och hon gjorde dom så stadiga och säkra! 
 
Annars gjorde vi det vanliga, tempoväxlingar, övergångar, skolorna och skänkelvikningar. Allt var riktigt bra och Dansa var så pigg och glad! 
 
Hanna Edling satt upp och red en stund i slutet idag. Hon har bara ridit henne en bit på en uteritt i Spännars för något år sedan. Hon red Dansa jättebra och det var roligt att få se henne från sidan. Jag satt uppe på Winston och gudars vad liten hon ser ut därifrån. Haha! 
Hanna tyckte hon var fin! Det var länge sedan hon hade ridit en "sån här" häst, vilket jag inte vet riktigt vad hon menade med, men jag hoppas det var positivt. Haha. Hon fortsatte medan vi skrittade av dom till verkstaden och vände också och Dansa skötte sig så bra, skvätte till någon gång bara. 
 
En liten rolig grej bara. Jag kom på igårkväll att jag skulle fråga Hanna ifall hon ville testa Dansa lite idag, men så ångrade jag mig lite flera gånger endast av den anledningen att jag ville rida själv. Att jag inte ville missa ett ridpass liksom. Hur larvigt?!! HAHAHA Jag rider ju henne varenda vareviga dag året runt, i princip. Skulle kunna tolkas lite sjukt, men jag väljer att se det som positivt ;) - att jag tycker hon är så rolig att jag inte vill missa något! 
 
 

Dagsljus och kolsvart mörker

Igår var Dansa och jag ute och red i dagsljuset och tog en vända till kullen vid sågen. Dansa var långsam länge och jag kämpade på hårt för att hitta kvickheten, men fan (förlåt) vad svårt det är vissa dagar! Hon är pigg och framåt men ändå så känns hon så långsam när jag inte får till samarbetet mellan handen och skänkeln. På hemvägen så sa jag åt mig själv på skarpen och satte mig ner en bit och vips så fick vi ordning på grejerna! Det är ju såklart svårare på bortåtvägen där hon inte har samma sug framåt, även om hon inte är bromsig som hon vart förut. 
När jag skulle göra sluta åt höger så älgade hon iväg i 290, men när vi sedan började om och jag var där och påminde henne om att stanna hos mig från början så blev den riktigt bra. 
Dansa var lite spänd vid några tillfällen men stannade aldrig och blev aldrig helt opåverkbar.
 
När jag kände att ridpasset var halvtaskigt så påminde jag mig själv om i våras när vi inte ens kunde trava ute utan tvärnitar var tredje meter eller när vi kom 2km på 2 timmar och Hanna fick komma med tömkörningsgrejerna.. Sedan att hon släppt bromsen när vi är ute själv, är ju inte alls många månader sedan. Självklart går även det upp och ned men tänk om jag kunde sluta höja kraven så fort på oss, vad himla nöjd jag skulle vara ALLA ridturer nu i så fall ;) Men nöjer man sig så kommer man inge vart! Och jag är inte mår-dåligt-missnöjd utan snarare nästa-gång-ska-gå-bättre-missnöjd! Jag ska banne mig knäcka koden till den där kvickheten i alla situationer.
 
Ikväll var vi ute och skrittade med Hanna och Winston. Hanna gick mest på backen innan det var färdigt och jag höll på att frysa tårna av mig (rider med sommarskorna så mycket som möjligt eftersom vinterpälsen nöts av kängorna). Hela ridturen var ett stort skämt, alla fordon passar på att vara ute samtidigt som oss. Vi skulle ut på Eh men det kom två godståg och 1 vanligt så vi gav upp. Det kom också en furhjuling som låter som en cross, men han är alltid så snäll och gör allt han kan för att inte skrämma hästarna. Jag ropade dock tack och han stannade och stängde av för att fråga vad jag sa, så Dansa blev rädd när den startade högljutt igen. Haha. Godstågen brydde hon sig knappt om. Reagerade dock lite på en bil när jag gick på backen. Tycker Dansa skötte sig riktigt bra med dagens utmaningar i alla fall. Det enda vi fick ut av denna ridtur var miljöträning.. men det är alltid nyttigt!