Min plan

Planen jag har med Dansa under hösten och vintern är ganska enkel. Hon ska promeneras och tömköras ute efter vägarna och få uppleva så mycket som möjligt. Jag vill att hon ska vara så säker som möjligt i trafik och ute i skogen och bästa sättet att uppnå det på är att vistas där så mycket som möjligt, och med tryggt hästsällskap som kan "visa" vad ofarligt allt är. 
Att hundar kommer skällandes, crossar dyker upp och vedklyvar är igång ser jag bara som positivt då det sker under kontrollerade former så att hon inte får en negativ upplevelse. 

Hon får gå på mycket variet underlag bestående av en kuperad, stor gräshage, promenader på åkrar, asfalt och grusvägar. Det jag saknar är att kunna gå med henne på stigar i skogen för att hon ska få träna på att lyfta fötterna. Vi har långt till de bra skogarna, men nu när vi ökat promenaderna lite så når vi i alla fall några mindre skogar. Lite är bättre än ingenting. 

Jag lägger inte in så mycket kryptiska övningar utan mitt fokus ligger på att hon ska ha framåtbjudning och gå dit jag vill. Vara uppmärksam på mina röst och tygelhjälper framåt och bakåt, höger och vänster. Så enkelt som möjligt. Det, och alla nya intryck hon får, räcker för att hon ska bli alldeles trött i huvudet när vi närmar oss stallet. 
Vi har fått lov om att låna en paddock inte långt från stallet så där ska vi träna mycket bommar och avancera styrningen lite. 

Min tanke är att låta henne arbeta upp styrka i muskler och leder genom olika underlag, kuperad terräng och backträning. Samt få en stabil grund till konditionen med mycket skritt inslag av trav på promenaderna och longering bara någon enstaka gång ibland. Jag tänker inte satsa på att få upp henne i "riktig" kondition förrän det är dags att rida mer till våren. Jag ser enbart problem med en 2,5 åring som inte rids, i bra kondition. Eftersom att jag inte kan göra av med all energi som skulle finnas, genom promenader, och inte vill behöva longera henne dag ut och dag in för att göra av med överskottet. Skritt ger mycket mer än man tror, så höstens lilla ridning kommer hon klara galant ändå. 

Vad gäller inridningen så har jag ingen annan plan än att ta det sakta och försiktigt. Känna av vad det är hon är redo för. Vi har ju all tid i världen! Anette som har mer koll på ämnet får hjälpa mig med hur mycket hon ska "ridas" innan vintern, och i vilka etapper vi ska ta allt. 

För övrigt så ska jag fortsätta att ge henne massor av kärlek och pussar! 


Kommentarer
Postat av: Lisa Brännström

Kul att läsa din plan med henne! Alltid spännande att höra hur andra tänker och planerar :) Och det låter som en väldigt bra plan tycker jag :)

Svar: Ja visst är det! :)
Lina

2012-08-25 @ 15:41:49
URL: http://dressagebylisa.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback